ALS EEN ZUCHT Een onverwachte prenatale diagnose, wat nu? KRAAMAFDELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALS EEN ZUCHT Een onverwachte prenatale diagnose, wat nu? KRAAMAFDELING"

Transcriptie

1 ALS EEN ZUCHT Een onverwachte prenatale diagnose, wat nu? KRAAMAFDELING

2 2 INLEIDING & TIJD OM NA TE DENKEN INLEIDING U verwacht een baby en u hebt zopas vernomen dat er ernstige afwijkingen zijn. Het ondenkbare is gebeurd Wat betekent dat voor de baby, voor u en voor het vervolg van uw zwangerschap? Dit is een bijzonder moeilijk moment. Deze brochure kan u wellicht informatie geven ter ondersteuning bij uw beslissing. Meestal lijdt een baby met afwijkingen geen pijn in de buik van zijn moeder en brengt hij haar leven niet. Er is dus tijd om na te denken, zodat u achter de beslissing kunt staan die u gaat nemen. TIJD OM NA TE DENKEN HET IS BELANGRIJK OM TE WETEN DAT ER ZICH MEERDERE SITUATIES KUNNEN VOORDOEN In het geval uw voldragen baby kan leven en een ernstige afwijking heeft Het is belangrijk dat u zich nauwkeurig informeert over de afwijking, voor u een beslissing neemt. Hoewel de gynaecoloog de belangrijkste aspecten heeft uitgelegd, kan het nuttig zijn dat u zich concreter kunt voorstellen welke problemen uw baby precies zal hebben. Kunnen die gedeeltelijk genezen of niet? Zal uw kindje lijden? Wat zullen de gevolgen zijn voor de levenskwaliteit van uw kindje? Wat zullen de gevolgen zijn voor uw eigen leven, voor u allebei als koppel, voor uw gezin? Er zijn verschillende mogelijkheden: - u kunt beslissen uw baby, met de moeilijkheden die het zal hebben, groot te brengen - u kunt kiezen voor een zwangerschapsafbreking door een arts - u kunt ervoor kiezen om uw baby te laten adopteren door een gezin dat daartoe bereid is Het is hoe dan ook belangrijk dat u hierover goed nadenkt, en daarbij goed geïnformeerd bent. Niemand kan een oordeel vellen over u of u een bepaalde keuze opdringen. Welke keuze u ook maakt, ons team zal u ondersteunen en u naar de deskundige personen en instellingen begeleiden.

3 zwangerschapsafbreking OM MEDISCHE REDENEN & HOE GAAT EEN ZWANGERSCHAPSBEËINDIGING IN ZIJN WERK? 3 In het geval uw baby een misvorming heeft waardoor hij na de geboorte niet kan overleven U kunt ervoor kiezen om de zwangerschap verder te zetten en uw baby te begeleiden bij zijn levensloop, hoe kort die ook zal zijn. Ouders die deze keuze maken, willen vooral en ondanks alles hun baby leren kennen, in de hoop dat ze even bij de baby kunnen zijn, ook al is het verdriet heel groot. Als uw baby levend geboren wordt, zal het medisch team de baby de nodige zorg verlenen zodat hij op zijn eigen tempo, en zonder te lijden waardig kan heengaan. zwangerschapsafbreking OM MEDISCHE REDENEN De baby die op komst is heeft ernstige afwijkingen of zal kort na de geboorte sterven. Uw verdriet is heel groot en u wenst niet langer zwanger te zijn. U kunt aan de dokter vragen om de zwangerschap af te breken. De zwangerschapsafbreking om medische redenen maakt deel uit van het bredere kader van zwangerschapsafbrekingen. Ze kan op elk moment van de zwangerschap worden uitgevoerd, als het gaat om ernstige, ongeneeslijke afwijkingen die zijn gediagnosticeerd door een arts en bevestigd door een andere arts. Zodra de beslissing is genomen, is een wachttijd van 6 dagen wettelijk verplicht voordat de beëndiging kan plaatsvinden. Dat is een bijzonder moeilijke periode voor u, omdat de baby in uw buik is en u zich moet voorbereiden op het afscheid De wachttijd is echter onontbeerlijk om de bevalling voor te bereiden. Tijdens deze periode kunt u beetje bij beetje wennen aan de gedachte dat u afscheid moet nemen van uw baby. Er zal een ontmoeting zijn met uw gynaecoloog, die u zal uitleggen wat er gaat gebeuren. U kunt ook een afspraak maken met de psycholoog van de dienst. HOE GAAT EEN zwangerschapsbeëindiging IN ZIJN WERK? Het inleiden van de bevalling verloopt zoals een normale bevalling, ook als de baby nog heel klein is. Er wordt geen keizersnede toegepast. Dat is om verschillende redenen, onder meer om de baarmoeder intact te laten met het oog op een latere zwangerschap. Wat de opname betreft meld u zich de ochtend van de ingreep op de afgesproken datum en het afgesproken tijdstip aan op de kraamafdeling. Een vroedvrouw zal u onthalen en u nadien helpen bij de administratieve formaliteiten (identiteitskaart of paspoort niet vergeten). In uw valies voorziet u alle benodigdheden voor ongeveer twee dagen (nachtkleding, toiletbenodigdheden, washandjes en handdoeken en, als u dat wenst, kleertjes voor uw kindje en uw identiteitskaart).

4 4 HET VERLOOP VAN EEN ZWANGERSCHAPSBEËINDIGING & WAT GEBEURT ER MET UW BABY? Vanzelfsprekend is de papa (of iemand anders uit uw omgeving) welkom. De vroedvrouw zal de tijd nemen om met u te bespreken wat u al dan niet wenst op het moment dat uw kindje geboren wordt. U weet echter dat u altijd van mening kan veranderen en dat vader en moeder verschillende wensen kunnen hebben. HET VERLOOP VAN EEN zwangerschapsbeëindiging Doorgaans worden de contracties opgewekt met medicijnen. Sommige medicijnen moeten twee dagen voor de ingreep ingenomen worden (via de mond). U krijgt deze medicijnen tijdens de afspraak met uw gynaecoloog. De andere medicijnen krijgt u tijdens uw opname. Hoe pijnlijk de contracties zijn, hangt af van het stadium van uw zwangerschap en uw persoonlijke gevoeligheid. U krijgt pijnstillers aangeboden die aangepast zijn aan uw situatie. De duur van de weeën verschilt heel sterk van persoon tot persoon. Als u bevallen bent, zal ons team u op een persoonlijke wijze en respectvol begeleiden, en daarbij rekening houden met de keuzes die u hebt gemaakt. De vroedvrouw zorgt voor uw baby. Ze zal hem aankleden (tenzij u dat liever zelf doet) en voor souvenirs zorgen: eventueel een haarlokje, afdrukken van zijn handjes en voetjes, foto s. U krijgt die souvenirs overhandigd. Indien u ze niet wenst, worden ze opgeborgen in uw dossier en kunt u ze altijd achteraf nog ophalen. Daarna wordt u naar u kamer gebracht. Indien u dit wenst kunt u de baby nog eens zien. U krijgt bezoek van diverse medewerkers, afhankelijk van uw behoeften en uw wensen (de psycholoog, een bediende van de dienst burgerlijke stand, de begeleider respectvol afscheid). Na de ingreep blijft u nog één tot twee dagen in het ziekenhuis, afhankelijk van uw toestand. WAT GEBEURT ER MET UW BABY? Het is belangrijk dat de afwijkingen van uw baby worden bevestigd; dat kan u troosten in verband met de beslissing die u hebt genomen. Doorgaans gebeurt die bevestiging aan de hand van een grondig onderzoek van uw baby. Om welke onderzoeken het gaat (autopsie, bloedafname bij de ouders, ), hangt af van een reeks factoren die uw arts u zal uitleggen. Door de resultaten kunt u soms meer zekerheid krijgen over wat er is gebeurd en of de herhalingskans bestaat.

5 WAT STAAT U TE DOEN? & AFSCHEID NEMEN VAN UW KIND 5 WAT STAAT U TE DOEN? Als uw baby dood geboren wordt vóór 180 dagen zwangerschap, kunt u hem niet aangeven. Jammer genoeg kan zijn bestaan dan niet wettelijk erkend worden. Als het kind niet levend wordt geboren na 180 dagen zwangerschap, moet het worden aangegeven en moet u een beroep doen op een begrafenisonderneming. Die kan de formaliteiten regelen. De bediende van de dienst burgerlijke stand zal langskomen in uw kamer en u de nodige inlichtingen geven. AFSCHEID NEMEN VAN UW KIND Vóór de bevalling en tijdens uw opname krijgt u de gelegenheid om te bespreken op welke manier u graag afscheid wilt nemen van uw baby: of u al dan niet een kleine plechtigheid wilt organiseren, rouwbrieven wilt versturen, enz. U bent tot niets verplicht wat dit betreft, maar een afscheidsceremonie draagt wel bij tot het besef dat de baby er niet meer is en vergemakkelijkt de scheiding en het rouwproces. Er bestaan tal van formules, al zijn die niet in alle gevallen mogelijk: een kleine ceremonie in het ziekenhuis zelf of in het crematorium, crematie en asverstrooiing, begrafenis U kunt dat bespreken met de assistent respectvol afscheid. Hoewel het beangstigend kan zijn om je baby te zien, weten we uit ervaring dat kennismaken met je baby en kleine souvenirs hebben de ouders helpt bij het rouwen. Het is echter belangrijk dat u zich vrij voelt om te kiezen. Als u uw baby niet wilt zien, hoeft u zich niet verplicht te voelen om dat te doen. De vroedvrouw maakt enkele souvenirs die bewaard worden in het dossier en die u ook later kunt ophalen. Wat de uitvaart betreft, kunt u kiezen wat er gebeurt met het lichaam van uw baby: begrafenis of crematie. Crematies gebeuren in het crematorium van Ukkel en de as wordt verstrooid op een speciaal grasperk, de tuin van de vier windstreken. Begrafenissen vinden plaats op het kerkhof, op een speciaal daarvoor bestemd perceel. Het is belangrijk dat u voldoende tijd neemt voor het afscheid van uw kind; dat geldt ook voor de broers en zussen. Hun betrokkenheid is iets waarover moet worden nagedacht, eventueel samen met de psycholoog. Uw kinderen hebben ook behoefte om erover te praten, vragen te stellen, hun emoties te uiten. Ze moeten mentaal worden voorbereid op wat ze zullen zien. Ze moeten uitleg krijgen, ook over het verdriet van de volwassenen, waarvan zij getuige kunnen zijn. Ze moeten gerust gesteld worden op dat vlak. Meestal tonen de ouders niet het lichaam van de baby, maar de afdrukken van de voetjes en de handjes.

6 6 TERUG NAAR HUIS & HULPBRONNEN Het kan goed zijn voor broers en zussen om iets concreets te doen: een tekening maken, iets knutselen, een brief schrijven, om mee te geven aan hun broertje of zusje. Een liedje kiezen of een tekstje voorlezen als er een kleine plechtigheid plaatsvindt, kan moeilijk zijn maar het kan wel helpen om het een plekje te geven. Als ze echter niet aanwezig willen zijn tijdens de uitvaart, moeten we hun beslissing respecteren. Meestal zullen ze het daar spontaan over hebben, wanneer ze zich ertoe in staat voelen. TERUG NAAR HUIS Voor dit moment, dat zo pijnlijk is, hebben we een andere brochure gemaakt bestemd voor alle ouders die voor of kort na de geboorte een kind hebben verloren. Die brochure gaat vooral over het aspect rouwen. Ons team blijft ook na uw terugkeer naar huis tot uw beschikking, als u de behoefte voelt om een beroep te doen op ons. HULPBRONNEN EUROPA ZIEKENHUIZEN Site St-Elisabeth Site St-Michiel Secretariaat gynaecologie Psycholoog Assistent geboorte en rouw Kraamafdeling Sociale dienst VERENIGINGEN Er bestaan verschillende verenigingen die allerlei soorten hulp aanbieden via websites, internetforums, praatgroepen. Ze kunnen u ook verwijzen naar boeken voor volwassenen en kinderen. We noemen er enkele: Zelfhulpgroep met lege handen: Zelfhulpgroep voor ouders met een overleden kind: Kind & Gezin Centrum voor relatievorming en prenatale diagnostiek: CRZ Centrum voor algemeen welzijn Vereniging van vroedvrouwen: VLOV:

7 7 EEN ONVErwAchTE prenatale DIAGNOsE, wat NU? KRAAMAFDELING Site St-Elisabeth Tel.: Site St-Michiel Tel.: KRAAMAFDELING TOEGANG SITE ST-ELISABETH Auto: Betaalparking onder het ziekenhuis, in de De Frélaan Bus: Lijnen 38, 41, 136, 137, 365 en W Moscickilaan Bosveldweg Langeveldstraat Floridalaan SITE ST-MICHIEL Auto: Betaalparking onder het ziekenhuis, in de Charles Degrouxstraat Tram : Lijnen 23, 24, 25, 81 en 83 Metro: Lijnen 1 of 5 Bus: Lijnen 20, 22, 27, 28, 61 en 80 Trein: NMBS-station Merode Floridalaan Schoon Verblijflaan Ingang spoed René Gobertlaan Langeveldstraat Hoofdingang Nr206 Waterloosest enweg De Frélaan De Frélaan Ptoléméelaan Sterrewachtlaan Waterloosestee Dianalaan Melkerijlaan Melkerijlaan Dianalaan LA CAMBREBOS Bospleinlaan Hoofdingang Nr150 Diesdel Panoramalaan Bospleinlaan Linthoutstraat Lantsheerestraat Charles Degrouxstraat Albert Jonnartlaan Square Burlet aat rue d'oultremont Linthoutstraat Ingang spoed Charles Degrouxstraat Oultremontstraat Gérardstraat Albertlaan Jub elgaar de Bâtonnier Braffortstraat Tongresstraat Ijserlaan Menapiensstraat MERODE STATION MERODE Galiër Tervuerenlaan Tervuerenlaan

8 Site St-Elisabeth De Frélaan Brussel Tel.: Spoedgevallen 24 u/24 Tel.: COMPETENTIE DOELTREFFENDHEID GEPERSONALISEERDE BEGELEIDING COMFORT DAAR GAAN WE VOOR De Europa Ziekenhuizen ( zijn de grootste privé ziekenhuisgroep van Brussel, met 716 erkende bedden en 200 one-day bedden. Op hun twee sites (St-Elisabeth in Ukkel en St-Michiel in Etterbeek) zijn nagenoeg 300 geneesheren en 2000 personeelsleden werkzaam. Dankzij een solide financiële basis kunnen de Europa Ziekenhuizen investeren in hooggespecialiseerde medische apparatuur en moderne infrastructuur, om zo de patiënten en hun naasten optimaal te onthalen en te verzorgen. Onze competente en efficiënte teams hanteren een multidisciplinaire aanpak van de zorgverlening, waarin welzijn en comfort van elke patiënt centraal staat. Site St-Michiel Linthoutstraat Brussel Tel.: Spoedgevallen 24 u/24 Tel.: Verantwoordelijke uitgever: vzw Europa Ziekenhuizen, De Frélaan Brussel 2013: Alle rechten van vertaling overname en reproductie, zelf gedeeltelijk, zijn voorbehouden. Existe aussi en Français. Also available in English.

ALS EEN ZUCHT EEN ONVERWACHTE PRENATALE DIAGNOSE, Kraamafdeling. www.europaziekenhuizen.be

ALS EEN ZUCHT EEN ONVERWACHTE PRENATALE DIAGNOSE, Kraamafdeling. www.europaziekenhuizen.be ALS EEN ZUCHT EEN ONVERWACHTE PRENATALE DIAGNOSE, wat nu? Kraamafdeling www.europaziekenhuizen.be 2 3 INLEIDING U verwacht een baby en u hebt zopas vernomen dat er ernstige misvormingen zijn. Het ondenkbare

Nadere informatie

ALS EEN ZUCHT Een onverwachte prenatale diagnose, wat nu? KRAAMAFDELING

ALS EEN ZUCHT Een onverwachte prenatale diagnose, wat nu? KRAAMAFDELING ALS EEN ZUCHT Een onverwachte prenatale diagnose, wat nu? 2 INLEIDING & TIJD OM NA TE DENKEN zwangerschapsafbreking OM MEDISCHE REDENEN & HOE GAAT EEN ZWANGERSCHAPSBEËINDIGING IN ZIJN WERK? 3 INLEIDING

Nadere informatie

SPOEDGEVALLEN. Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLEN

SPOEDGEVALLEN. Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLEN SPOEDGEVALLEN Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLEN 2, 2 sites introductie 3 Site St-Elisabeth Secretariaat van de Spoedgevallendienst Tel.: 02-614 29 00 E-Mail : spoedgevallen.se@europaziekenhuizen.be SITE

Nadere informatie

SPOEDGEVALLEN. Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLEN

SPOEDGEVALLEN. Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLEN SPOEDGEVALLEN Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLEN 2, 2 sites Site St-Elisabeth Secretariaat van de Spoedgevallendienst Tel.: 02-614 29 00 E-Mail : spoedgevallen.se@europaziekenhuizen.be SITE ST-ELISABETH

Nadere informatie

PHYSICARE. Fysiotherapie Locomotorische revalidatie Reumatologie. Fysiotherapie - Locomotorische revalidatie - Reumatologie

PHYSICARE. Fysiotherapie Locomotorische revalidatie Reumatologie. Fysiotherapie - Locomotorische revalidatie - Reumatologie PHYSICARE Locomotorische revalidatie Reumatologie - Locomotorische revalidatie - Reumatologie 2 - REUMATOLOGIE DIENST REVALIDATIE 3 REUMATOLOGIE Site St-Elisabeth Tel.: 02-614 27 60 Fax: 02-614 27 64 E-Mail:

Nadere informatie

ZONDER JOU. Perinatale rouw KRAAMAFDELING

ZONDER JOU. Perinatale rouw KRAAMAFDELING ZONDER JOU Perinatale rouw KRAAMAFDELING 2 WAAROM DIT BOEKJE? TERUGKEREN NAAR HUIS & WAT IS DAT, ROUWEN? 3 Waarom dit boekje? Dagelijks begeleiden wij op de kraamafdeling van de Europa Ziekenhuizen (sites

Nadere informatie

ZONDER JOU. Perinatale rouw KRAAMAFDELING

ZONDER JOU. Perinatale rouw KRAAMAFDELING ZONDER JOU Perinatale rouw KRAAMAFDELING 2 WAAROM DIT BOEKJE? Waarom dit boekje? Dagelijks begeleiden wij op de kraamafdeling van de Europa Ziekenhuizen (sites St-Elisabeth en St-Michiel) heel wat ouders

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID Aan de familie, Vrienden van de overledene, De directie en de personeelsleden van de Europa Ziekenhuizen wensen hun oprechte deelneming te betuigen bij het

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID Aan de familie, Vrienden van de overledene, De directie en de personeelsleden van de Europa Ziekenhuizen wensen hun oprechte deelneming te betuigen bij het

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN? HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Na een knieprothese mag u vrij snel zonder krukken

Nadere informatie

Dienst Nefrologie-Dialyse VOORSTELLING VAN DE DIENST

Dienst Nefrologie-Dialyse VOORSTELLING VAN DE DIENST Dienst Nefrologie-Dialyse VOORSTELLING VAN DE DIENST 2 INLEIDING INLEIDING De nieren zijn vitale organen die instaan voor verschillende functies in het organisme: zij verwijderen overtollig water en afvalstoffen

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Gedurende de eerste 3 tot 4 weken na uw heupoperatie

Nadere informatie

ZONDER JOU PERINATALE ROUW KRAAMAFDELING.

ZONDER JOU PERINATALE ROUW KRAAMAFDELING. ZONDER JOU KRAAMAFDELING www.europaziekenhuizen.be Site Ste-Elisabeth Site St-Michel 2 WAAROM DIT BOEKJE? TERUGKEREN NAAR HUIS EN WAT IS DAT, ROUWEN? 3 Waarom dit boekje? Dagelijks begeleiden wij op de

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID Aan de familie, Vrienden van de overledene, De directie en de personeelsleden van de Europa Ziekenhuizen wensen hun oprechte deelneming te betuigen bij het

Nadere informatie

www.azstlucas.be > Gebroken leven Voorkomen of verwelkomen

www.azstlucas.be > Gebroken leven Voorkomen of verwelkomen www.azstlucas.be > Voorkomen of verwelkomen voorkomen of verwelkomen De meeste zwangerschappen verlopen normaal en meestal komen de baby tjes gezond ter wereld. Jammer genoeg heeft 2% van de pasgeborenen

Nadere informatie

VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE. hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon

VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE. hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon ONTHAALBROCHURE VERLOSKUNDE hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon dr. M. Laubach dr. M. Breugelmans dr. A. Vorsselmans dr. G. Faron dr. K. Van Berkel Hoofdvroedvrouw: Lieve Devalckeneer Wanneer moet u binnenkomen?

Nadere informatie

Gebroken leven verwelkomen

Gebroken leven verwelkomen Gebroken leven verwelkomen Liefde Het ligt niet in de lengte of zwaarte van tijd of iets dat je lief en dierbaar is Het ligt in de diepte van het verlangen In de liefde waarmee je lief hebt In de liefde

Nadere informatie

Wanneer het anders loopt...

Wanneer het anders loopt... Wanneer het anders loopt... Versie oktober 2016 - objectid 10992 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Persoonlijke notities Welkom Beste ouders Het verlies van een zwangerschap

Nadere informatie

AFDELING INTENSIEVE ZORGEN. DR UIL heet je welkom bij ons! Site St-Elisabeth Afdeling intensieve zorgen

AFDELING INTENSIEVE ZORGEN. DR UIL heet je welkom bij ons! Site St-Elisabeth Afdeling intensieve zorgen AFDELING INTENSIEVE ZORGEN DR UIL heet je welkom bij ons! Site St-Elisabeth Afdeling intensieve zorgen 2 WELKOM KOM 3 WELKOM OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORGEN 02 614 26 20 Hallo, mijn naam is Dr Uil en

Nadere informatie

MATERNITEIT. Wegwijs op de kraamafdeling. AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be

MATERNITEIT. Wegwijs op de kraamafdeling. AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be MATERNITEIT Wegwijs op de kraamafdeling AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be Mevrouw, Meneer, De geboorte van uw kindje nadert snel. U heeft ongetwijfeld wel

Nadere informatie

ZONDER JOU... Perinatale rouw KRAAMAFDELING

ZONDER JOU... Perinatale rouw KRAAMAFDELING ZONDER JOU... Perinatale rouw KRAAMAFDELING 2 INLEIDING DE TERUGKEER NAAR HUIS MAAR ROUWEN, WAT IS DAT? 3 WAAROM DIT BOEKJE Dagelijks begeleiden wij op de kraamafdeling van de Europa Ziekenhuizen (sites

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoudsopgave Voorbereiding thuis...4 Wat breng je mee...4 De opname...4 De keizersnede...5 Na de geboorte...5 Op de kraamafdeling...6 Tot slot...6 2 Beste toekomstige

Nadere informatie

De nierfalenkliniek CIRC. Informatie voor de patiënt

De nierfalenkliniek CIRC. Informatie voor de patiënt Nierfalenkliniek Centre de l Insuffisance Rénale Chronique Kidney Failure Center De nierfalenkliniek CIRC Informatie voor de patiënt 2 INLEIDING INLEIDING 3 INHOUD Inleiding 2 Ons team 4 De nierfalenraadpleging

Nadere informatie

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen Infobrochure 1. 9 maanden rond Infomomenten over zwangerschap en geboorte mensen zorgen voor mensen 2 Jij en je partner groeien naar de geboorte van je baby toe en willen je kindje de best mogelijke start

Nadere informatie

VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS

VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord Deel 1 De gang van zaken op de kraamsuites Pijnstilling De geboorte Onderzoek Bezoek Foto s Gipsafdrukje Kaartje Borstvoeding Nacontrole

Nadere informatie

NEONATOLOGIE. Er was eens OP NEONATOLOGIE Eenheid Moeder-Baby. Site St-Elisabeth

NEONATOLOGIE. Er was eens OP NEONATOLOGIE Eenheid Moeder-Baby. Site St-Elisabeth Er was eens OP Eenheid Moeder-Baby Site St-Elisabeth 2 INLEIDING ER WAS EENS... OP ONTHAAL & PLURIDISCIPLINAIR TEAM 3 ER WAS EENS... OP Beste ouders, Eerst en vooral al onze gelukwensen met de geboorte

Nadere informatie

Infoblad. Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt

Infoblad. Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt Soms krijgen ouders tijdens de zwangerschap te horen dat hun kind een aandoening heeft. Dan volgt een moeilijke keuze: laat je het kind komen of breek

Nadere informatie

DIENST Nefrologie-Dialyse DIENST NEFROLOGIE- DIALYSE

DIENST Nefrologie-Dialyse DIENST NEFROLOGIE- DIALYSE DIENST Nefrologie-Dialyse DIENST NEFROLOGIE- DIALYSE 2 INLEIDING INLEIDING 3 INLEIDING De nieren zijn vitale organen die verschillende functies hebben in ons lichaam: zij verwijderen overtollig water en

Nadere informatie

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg Kraamzorg In verwachting Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd is aangebroken waarin veel verandert. De geboorte lijkt nog ver weg, maar het is nu tijd om een aantal praktische

Nadere informatie

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap uit elkaar gaan huwelijk geboorte wettelijk samenwonen bemiddeling opvang voor kinderen koppel zwangerschap scheiding Familie We wonen samen maar willen niet trouwen. Kan dat? Ja. In België leven vele

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Epidurale pijnstilling

PATIËNTEN INFORMATIE. Epidurale pijnstilling PATIËNTEN INFORMATIE Epidurale pijnstilling Inhoudsopgave Het wonder van de natuur...4 De grote onbekende...4 Hoe pijnlijk is bevallen...4 Wat is pijn...4 Wat doet de anesthesist...5 Het spuitje in de

Nadere informatie

Bevallen. op campus Sint-Augustinus. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11. www.gzaziekenhuizen.

Bevallen. op campus Sint-Augustinus. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11. www.gzaziekenhuizen. 1263/860/6 - GZA - maart 2014 Bevallen op campus Sint-Augustinus campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Beste aanstaande ouders Welkom op

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Gynaecologie Inleiden van de bevalling Inleiding U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u wordt ingeleid. Het inleiden van de baring betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen. In

Nadere informatie

Gebroken leven. verwelkomen

Gebroken leven. verwelkomen Gebroken leven verwelkomen De meeste zwangerschappen verlopen normaal en meestal komen baby s kerngezond ter wereld. Jammer genoeg gaat het in zeldzame gevallen mis Met deze brochure willen wij u een leidraad

Nadere informatie

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis 2 Beste ouder Uw kind wordt weldra opgenomen op het kinderdagziekenhuis. Wij heten u van harte welkom en doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VAN HET VERLOSKWARTIER

ONTHAALBROCHURE VAN HET VERLOSKWARTIER VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE VAN HET VERLOSKWARTIER hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon dr. M. Laubach dr. M. Breugelmans dr. A. Vorsselmans dr. G. Faron Hoofdvroedvrouw: Lieve Devalckeneer Het team van

Nadere informatie

Zwanger na de uitgerekende datum

Zwanger na de uitgerekende datum Zwanger na de uitgerekende datum U bent nog niet bevallen. Misschien valt het u mee om nog zwanger te zijn na uw uitgerekende datum, of misschien valt het u zwaar. De meeste vrouwen bevallen in de periode

Nadere informatie

Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE

Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE 2 INLEIDING 3 ER WAS EENS OP DE NEONATOLOGIE... WELKOM OP DE Beste ouders, Eerst en vooral wensen wij u proficiat

Nadere informatie

Met lege handen. Met lege handen

Met lege handen. Met lege handen Met lege handen Met lege handen In deze brochure vind je een overzicht van verschillende onderwerpen waar je mee te maken krijgt na het overlijden van je baby. Er is ruimte opengelaten om je eigen aantekeningen

Nadere informatie

Bevallen op campus. Sint-Augustinus. patiënteninformatie

Bevallen op campus. Sint-Augustinus. patiënteninformatie Bevallen op campus Sint-Augustinus patiënteninformatie Beste aanstaande ouders, Welkom in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. In deze brochure vindt u praktische informatie over het verloop van uw

Nadere informatie

C Geboorteplan

C Geboorteplan Geboorteplan Geboorteplan Een geboorteplan is een document waarin u uw wensen rondom uw bevalling kenbaar maakt. Het dient als communicatiemiddel. Het geeft u de kans uw persoonlijke wensen en verwachtingen

Nadere informatie

Informatie voor patiënten gynaecologie Uitwendige kering stuitligging

Informatie voor patiënten gynaecologie Uitwendige kering stuitligging Informatie voor patiënten gynaecologie Uitwendige kering stuitligging Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be 2 Uitwendige kering stuitligging Antwoorden op veelgestelde

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling Maatschap Gynaecologie Algemeen Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw bevalling wordt ingeleid* en wat hiervan de reden is. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang.

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER

ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER INFORMATIE voor de patiënt ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER Dienstverantwoordelijke: prof. dr. L. Gucciardo Hoofdvroedvrouw: Mevr. L. Devalckeneer Verloskwartier 02 477 77 24 Het team van vroedvrouwen en

Nadere informatie

ZWANGERSCHAPSBEËINDIGING

ZWANGERSCHAPSBEËINDIGING ZWANGERSCHAPSBEËINDIGING VOORWOORD De mededeling dat bij onderzoek tijdens de zwangerschap iets afwijkends is gevonden, komt meestal onverwacht en zal bij veel aanstaande ouders een schok veroorzaken.

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Inhoud Geboorteplan... 3 Wat kunt u verwachten... 4 Verloskamers... 4 Wat staat er in het geboorteplan... 5 Geboorteplan... 9 p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Een geboorteplan

Nadere informatie

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Echtscheiding en kinderen Kinderen zien het gezin waarin zij zijn grootgebracht vaak als een eenheid die er altijd was

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname Bevallen in het ziekenhuis Zowel poliklinische als een klinische opname Poliklinische bevalling Een normale bevalling in het ziekenhuis, onder leiding van een verloskundige of een huisarts. Klinische bevalling

Nadere informatie

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis

Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Uw gezin staat centraal in het Elkerliek ziekenhuis Gezinsgerichte zorg in het Elkerliek, daar kunt u van op aan Het verhaal van Esther, Irma en Fleur. Na haar bevalling verblijft Esther van de Vranden

Nadere informatie

PERINATALE KINESITHERAPIE

PERINATALE KINESITHERAPIE PERINATALE KINESITHERAPIE PERINATALE KINESITHERAPIE De kleine gids voor uw thuiskomst MATERNITEIT Site St-Elisabeth 2 INLEIDING INLEIDING Beste patiënte, Het kinesistenteam wil u graag feliciteren met

Nadere informatie

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en Met je familie Met je familie Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en heb je hen niet zelf gekozen,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen of ouder en kwetsbaar bent, kunnen er vragen rijzen over het levenseinde. Deze fase van het

Nadere informatie

Onderzoek bij de overleden pasgeborene

Onderzoek bij de overleden pasgeborene Onderzoek bij de overleden pasgeborene Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek GYNAECOLOGIE Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek U bent zwanger en heeft voor begeleiding gedurende deze zwangerschapsperiode voor het Laurentius ziekenhuis

Nadere informatie

Het afbreken van de zwangerschap vóór de 24 e zwangerschapsweek, door middel van medicatie

Het afbreken van de zwangerschap vóór de 24 e zwangerschapsweek, door middel van medicatie 7-6-2017 1551 Het afbreken van de zwangerschap vóór de 24 e zwangerschapsweek, door middel van medicatie Het afbreken van een zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis. Deze brochure is bedoeld voor

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

CMV-screening bij de pasgeborene

CMV-screening bij de pasgeborene CMV-screening bij de pasgeborene 1 Wat is CMV? Cytomegalovirus (CMV) is een veel voorkomend virus dat mensen van alle leeftijden kan besmetten. CMV komt voor in lichaamsvochten (urine, speeksel, traanvocht,

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276 Welkom op materniteit Infobrochure SAP 4276 2 Geachte Binnenkort verblijft u op de dienst materniteit in het Az Damiaan Oostende. Dit is voor u een belangrijke gebeurtenis. De materniteit bevindt zich

Nadere informatie

Obductie. Informatie voor nabestaanden

Obductie. Informatie voor nabestaanden Obductie Informatie voor nabestaanden 2 U heeft deze folder gekregen omdat uw echtgenoot, familielid of dierbare is overleden. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie (ook wel autopsie, lijkschouwing

Nadere informatie

Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen

Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen Inhoudsopgave Inleiding... 1 De aankondiging van de bevalling... 1 Het optreden van weeën... 1 Het verlies van vruchtwater... 4 Het 'tekenen'...

Nadere informatie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie 00 Navelbreuk operatie bij kinderen poli Chirurgie 1 Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een navelbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Soms. gaat het anders

Soms. gaat het anders Soms gaat het anders Het overlijden van uw kindje is een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. Als ouder blijft u achter met een eindeloos groot verdriet. Misschien wordt u nu in deze moeilijke periode liefst

Nadere informatie

Belangrijk is dat je altijd mag en moet bellen op bovenstaand centrale nummer als jij vindt dat het nuttig of nodig is!

Belangrijk is dat je altijd mag en moet bellen op bovenstaand centrale nummer als jij vindt dat het nuttig of nodig is! ! Uitleg wachtsysteem La Madrugada biedt je de mogelijkheid om je thuis professioneel te laten begeleiden tijdens de arbeid. We blijven liefst zo lang mogelijk thuis in je eigen omgeving: daar kan je het

Nadere informatie

V anaf september komt er een

V anaf september komt er een 4 D E J A A R G A N G N 3 J U N I, J U L I, A U G U S T U S 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat 84 2140

Nadere informatie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie Gewenst Kind De Mutsaard VZW www.gewenstkind.be Inhoud De bevalling 4 De dag na de bevalling 7 Ontslag uit het ziekenhuis 9 Facturatie 10 Aangifte op de bevolkingsdienst

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch?

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch? De medische bevalling Wanneer wordt de bevalling medisch? Bij aanvang van de zwangerschap Tijdens de zwangerschap Tijdens de bevalling Na de bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis Hoe bewaken we

Nadere informatie

Wat u moet weten. over de Maternal Intensive Care (MIC) campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel.

Wat u moet weten. over de Maternal Intensive Care (MIC) campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel. 1263/888/4 - GZA - augustus 2014 Wat u moet weten over de Maternal Intensive Care (MIC) campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Mevrouw Wij heten

Nadere informatie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie www.gewenstkind.be Inhoud 1 2 3 4 5 6 Woord vooraf 4 De bevalling 6 De dag na de bevalling 10 Ontslag uit het ziekenhuis 12 Facturatie 13 Aangifte op de bevolkingsdienst

Nadere informatie

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie?

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie? Obductie Laboratorium voor pathologie U krijgt deze informatie, omdat iemand die u lief heeft overleden is. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie verricht mag worden. Deze vraag roept vaak andere

Nadere informatie

Verslag zwangerschapsafbreking na 24 weken. Zwangerschapsduur weken dagen ten tijde van de bevalling

Verslag zwangerschapsafbreking na 24 weken. Zwangerschapsduur weken dagen ten tijde van de bevalling Patiëntnummer: Gegevens eindverantwoordelijke arts:* Achternaam: Voorletter(s): Functie: Gynaecoloog Handtekening Datum / / 200. Geboortedatum: / / eindverantwoordelijke arts * Artsen die betrokken zijn

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID LA DÉCLARATION DE DÉCÈS 1 INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID Aan de familie, Vrienden van de overledene, De directie, de artsen en de personeelsleden van de Europa Ziekenhuizen wensen hun

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Informatie over obductie voor nabestaanden

Informatie over obductie voor nabestaanden Informatie over obductie voor nabestaanden Informatie voor patiënten F0244-3415 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt. Onthaalbrochure AFDELING HOOGRISICO ZORG. Hoogrisico Zorg

INFORMATIE voor de patiënt. Onthaalbrochure AFDELING HOOGRISICO ZORG. Hoogrisico Zorg INFORMATIE voor de patiënt Onthaalbrochure AFDELING HOOGRISICO ZORG Hoogrisico Zorg 02 477 82 21 AFDELING HOOGRISICO ZORG Wanneer het tijdens de zwangerschap anders verloopt dan verwacht... Wanneer een

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Bevallen bij Rijnstate

Bevallen bij Rijnstate Bevallen bij Rijnstate U bent van plan om te bevallen in Rijnstate Arnhem. In deze folder staat praktische informatie over bevallen in ons ziekenhuis en over het maken van een bevalplan. Neem altijd uw

Nadere informatie

Informatiebrochure: kind onder narcose

Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: Bezoeker in het operatiekwartier (begeleidende ouders) Door deze brochure goed door te nemen, kunt u uw kind reeds thuis voorbereiden op de ziekenhuisopname,

Nadere informatie

Andere mensen helpen bij rouwverwerking na overlijden kind vrijdag, 11 september 2015 12:00

Andere mensen helpen bij rouwverwerking na overlijden kind vrijdag, 11 september 2015 12:00 Tekst: Judice Ledeboer Foto s: Ken Wong Met gierende sirenes werd Djenaeya, die bij de geboorte niet ademde naar het Sehos gebracht waar een team artsen alles deed om het kleine meisje aan het ademen te

Nadere informatie

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu?

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Ong e pland zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Alles over ongeplande zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA

Nadere informatie

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu?

Ong e pland. zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Ong e pland zwanger Onverwacht? Ongewenst? Wat nu? Alles over ongeplande zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA

Nadere informatie

KRAAMAFDELING. Kraamafdeling 051/425 260 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

KRAAMAFDELING. Kraamafdeling 051/425 260 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 KRAAMAFDELING Kraamafdeling 051/425 260 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be Foto : Norbert Maes Mei 2012 12 1 2

Nadere informatie

Teksten om op rouwkaartjes te ze en na overlijden kind

Teksten om op rouwkaartjes te ze en na overlijden kind Teksten om op rouwkaartjes te ze en na overlijden kind Informa e voor rouwkaart / adverten es Ook wat rouwbrieven betre geldt: eigen keuzes maken de rouwkaart persoonlijker. Natuurlijk is het heel moeilijk

Nadere informatie

info Maternele Intensieve Zorgen - Dag op dag MB 2783

info Maternele Intensieve Zorgen - Dag op dag MB 2783 info Maternele Intensieve Zorgen - Dag op dag MB 2783 Inhoud > Welkom 3 Het team van de MIC 4 Uw verblijf 5 Onderzoeken 7 De bevalling en kraamperiode 9 Ontslag 11 Praktische info 15 inhoudsverantwoordelijke:

Nadere informatie

Is mijn kind gezond? Onderzoeken tijdens de zwangerschap en hun gevolgen

Is mijn kind gezond? Onderzoeken tijdens de zwangerschap en hun gevolgen Is mijn kind gezond? Onderzoeken tijdens de zwangerschap en hun gevolgen Van gezonde geslachtscel tot gezond kind Infoavond Vrouwenkliniek Ellen Roets Prenatale diagnostiek Vrouwenkliniek 23 november 2014

Nadere informatie

Serotiniteit. Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum

Serotiniteit. Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Serotiniteit Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Inleiding Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde van het Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten

Nadere informatie