Rapportage naar aanleiding van een uitgevoerde beoordeling op het onderzoek naar lopende investeringsprojecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage naar aanleiding van een uitgevoerde beoordeling op het onderzoek naar lopende investeringsprojecten"

Transcriptie

1 Ernst & Young Accountants LLP Ruimtevaart MX Amersfoort Postbus AK Amersfoort Tel.: +31 (0) Fax: +31 (0) VERTROUWELIJK Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug t.a.v. de heer A. Marinus Postbus AE DOORN Amersfoort, 15 februari 2010 Kenmerk: tw/hu Betreft: Rapportage naar aanleiding van een uitgevoerde beoordeling op het onderzoek naar lopende investeringsprojecten Geachte heer Marinus, Naar aanleiding van uw mondelinge opdracht hebben wij een beoordeling uitgevoerd op het onderzoek naar lopende investeringsprojecten. Deze rapportage bevat de uitkomsten van onze werkzaamheden. Het concept van deze rapportage hebben wij op 15 februari 2010 met u besproken. Wij hebben deze rapportage als volgt ingedeeld: 1 Achtergrond voor het onderzoek 2 Aard en reikwijdte van de verrichte werkzaamheden; 3 Verrichte werkzaamheden; 4 Gebruikte informatie; 5 Uitkomsten verrichte werkzaamheden; 6 Afsluitend. 1 Achtergrond voor het onderzoek De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft naar aanleiding van een amendement, aangenomen in de raadsvergadering van 16 december 2009, een onderzoek uitgevoerd naar lopende investeringsprojecten. De uitkomsten van dit onderzoek zijn weergegeven in een Raadsinformatiebrief. Ernst & Young Accountants LLP is een limited liability partnership gevestigd in Engeland en Wales met registratienummer OC In relatie tot Ernst & Young Accountants LLP wordt de term partner gebruikt voor een (vertegenwoordiger van een) vennoot van Ernst & Young Accountants LLP. Ernst & Young Accountants LLP is statutair gevestigd te Lambeth Palace Road 1, London SE1 7EU, Verenigd Koninkrijk, heeft haar hoofdvestiging aan Boompjes 258, 3011 XZ Rotterdam, Nederland en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Rotterdam onder nummer Op onze werkzaamheden zijn algemene voorwaarden van toepassing, waarin een beperking van de aansprakelijkheid is opgenomen. Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Rotterdam en zijn in te zien op

2 2 In het amendement wordt het College van Burgemeester en Wethouders opgedragen het advies van Deloitte op te volgen om op korte termijn meerdere dossiers te laten onderzoeken op de volgende aspecten: 1. begroting, krediet, realisatie, informatievoorziening en projectbeheersing; 2. opdrachtverstrekking en/of aanbesteding; 3. informatievoorziening zowel intern als richting raad en dossiervorming. Waarbij de volgende projecten door het College van Burgemeester en Wethouders onderzocht dienen te worden: 1. Gemeentewerf; 2. Gemeentekantoor; 3. Rioleringsproject Kom Noord Doorn; 4. Wateroverlastbeperkende maatregelen Leersum; 5. Reconstructie Oude Arnhemse Bovenweg; 6. Aanleg 3e kunstgrasveld Shinty. Gezien het belang van dit onderzoek is ons gevraagd een oordeel te vormen over zowel de aanpak als de deugdelijkheid van de uitkomsten van het onderzoek. De uitkomsten van deze beoordeling zijn in onderhavige rapportage opgenomen. 2 Aard en reikwijdte van de verrichte werkzaamheden Wij hebben onze werkzaamheden verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder Standaard 4400 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie. Het doel van een opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden is het verrichten van die werkzaamheden die wij met de Gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn overeengekomen en het rapporteren over de feitelijke bevindingen. Aangezien wij slechts verslag doen van feitelijke bevindingen uit hoofde van de overeengekomen werkzaamheden betekent dit dat op het, in de Raadsinformatiebrief opgenomen, cijfermateriaal en toelichtingen geen accountantscontrole is toegepast en dat evenmin een beoordelingsopdracht is uitgevoerd. Dit houdt in dat aan onze rapportage geen zekerheid kan worden ontleend omtrent de getrouwheid van het, in de Raadsinformatiebrief, opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen daarop. Het is de bedoeling dat u zelf een oordeel vormt over de werkzaamheden en over de in dit rapport weergegeven bevindingen en op basis daarvan uw eigen conclusie trekt. Wij wijzen u er op dat indien wij aanvullende werkzaamheden zouden hebben verricht of een controle- of beoordelingsopdracht zouden hebben uitgevoerd, wellicht andere onderwerpen aan het licht zouden kunnen zijn gebracht die voor u van belang kunnen zijn.

3 3 3 Verrichte werkzaamheden Wij hebben de onderzoeksvraag in de navolgende aspecten onderverdeeld: Het beoordelen van de onderzoeksaanpak; De deugdelijkheid van de bevindingen; Ten overvloede merken wij op dat ons onderzoek zich alleen gericht heeft op bovenstaande onderzoeksgebieden. De uitkomsten van onze werkzaamheden zijn opgenomen in hoofdstuk 5. 4 Gebruikte informatie Bij ons onderzoek hebben wij gebruikt gemaakt van de Raadsinformatiebrief (concept ). Tevens hebben wij gebruik gemaakt van de projectdossiers. Voor zover noodzakelijk geacht in het kader van dit onderzoek hebben wij gebruik gemaakt van brondocumentatie zoals opdrachtverstrekkingen. Daarnaast hebben wij ten behoeve van dit onderzoek gesproken met de heer A. Marinus (Afdelingshoofd Financiën en Belastingen). 5 Uitkomsten verrichte werkzaamheden 5.1 Algemeen In dit hoofdstuk zijn per onderzoeksaspect, zoals deze in hoofdstuk 3 zijn opgenomen, de uitkomsten weergegeven. 5.2 Beoordeling onderzoeksaanpak Wij hebben de werkwijze en aanpak van de onderzoekscommissie beoordeeld en zijn van mening dat sprake is van een in opzet deugdelijke aanpak 5.3 De deugdelijkheid van bevindingen Het onderzoek heeft geresulteerd in de volgende bevindingen (gegroepeerd naar onderzoeksvraag). Wij hebben per bevinding aangegeven welke werkzaamheden wij hebben verricht om de deugdelijkheid van de bevinding vast te stellen en tevens welke opmerkingen wij hierbij hebben.

4 4 Dossiervorming De door de projectleiders aangeleverde stukken waren volledig, overzichtelijk en gemakkelijk te bestuderen. In algemene zin kan dan ook gesteld worden dat de dossiervorming, bij de projecten die onderzocht zijn, ruimschoots voldoet aan de daaraan te stellen eisen. Wij hebben kennisgenomen van de aangeleverde projectdossiers. Over het algemeen kan gesteld worden dat de projectdossiers van afdoende kwaliteit zijn. Beschikbaarstelling krediet Voor het gemeentekantoor, de gemeentewerf, de wateroverlastbeperkende maatregelen in Leersum, en de aanleg van het 3e kunstgrasveld Shinty zijn via afzonderlijke raadsvoorstellen investeringskredieten beschikbaar gesteld. De investeringen voor het rioleringsproject Kom Noord Doorn en de reconstructie van de Oude Arnhemse Bovenweg worden gerealiseerd uit de jaarschijven die bij de vaststelling van de begroting beschikbaar zijn gesteld. Wij hebben vastgesteld dat de beschikbaarstelling van het krediet heeft plaatsgevonden zoals beschreven in de Raadsinformatiebrief. Begroting In alle onderzochte dossiers, met uitzondering van het dossier aanleg 3e kunstgrasveld Shinty waar op basis van ervaringscijfers is geraamd, is een (besteks)begroting aangetroffen. Voor de projecten gemeentekantoor en gemeentewerf is de begroting tevens voorzien van een inventarisatie van mogelijke risico s. Hetgeen beschreven is in de Raadsinformatiebrief stemt overeen met onze waarnemingen. Aanbesteding Voor alle onderzochte projecten geldt dat conform de (AO/IC) regels is aanbesteed. Meerwerk wordt slechts uitgevoerd na accordering in de bouwvergadering en na schriftelijke opdracht van de gemeente. Voor alle onderzochte projecten geldt dat de uitgaven die tot op heden zijn gedaan binnen de ramingen van de kredieten blijven. De prognoses voor de nog resterende uitgaven op de projecten zijn zodanig dat kredietoverschrijdingen niet te verwachten zijn. Een mogelijke uitzondering hierop is de gemeentewerf omdat binnen dit project op basis van de huidige inzichten een mogelijke overschrijding dreigt. Op 15 september 2009 zijn wij hierover geïnformeerd. Op dat moment hebben wij echter besloten dat, als gevolg van een mogelijk aanbestedingsvoordeel, de dreigende overschrijding tot 0 gereduceerd kan worden en dat dus eerst de aanbesteding moet worden afgewacht. De aanbestedingsprocedure voor de gemeentewerf is onder andere als gevolg van een te doorlopen BIBOB procedure vertraagd. De huidige stand van zaken is dat op 19 februari a.s. tot opening van de inschrijvingen wordt overgegaan. Als hieruit blijkt dat het aanbestedingsvoordeel niet wordt gehaald, blijft gunning vooralsnog achterwege en komen wij bij u terug met de meest actuele informatie.

5 5 Het College van Burgemeester en Wethouders geeft in de Raadsinformatiebrief aan dat voor alle onderzochte projecten geldt dat conform de (AO/IC) regels is aanbesteed. Wij hebben vastgesteld dat de aanbesteding, met inachtneming van de omvang van de beschikbaar gestelde investeringskredieten en de binnen de gemeente geldende AO/IC regels, op een juiste wijze heeft plaatsgevonden, hetzij nationaal hetzij Europees. Daarnaast geeft het College van Burgemeester en Wethouders aan dat de prognoses voor de nog resterende uitgaven op de projecten zodanig zijn dat er geen kredietoverschrijdingen zijn. Wij hebben aan de hand van kredietoverzichten, ontvangen van de financiële administratie, vastgesteld dat vooralsnog geen sprake is van kredietoverschrijdingen, daarnaast hebben wij de prognoses beoordeeld. Hieruit volgt naar analogie van hetgeen het College van Burgemeester en Wethouders aangeeft dat er een mogelijke overschrijding dreigt op het project Gemeentewerf. Projectbeheersing In alle gevallen is sprake van een duidelijk vastgelegde projectstructuur waarlangs gewerkt wordt. Voor de projecten gemeentekantoor en gemeentewerf is sprake van een stuurgroep, projectgroep en subprojectgroepen. Voor de overige projecten is sprake van bouwvergaderingen, waarin aannemer, directievoerder, toezichthouder en projectleider zitting hebben. In één geval, namelijk bij de riolering Kom Noord te Doorn is ook nog sprake van een stuurgroep, waarin de verantwoordelijke wethouder zitting heeft. Wij hebben in de betreffende projectdossiers kennis genomen van correspondentie/bescheiden waaruit de projectstructuur blijkt, hieruit maken wij op dat de structuur per project, zoals vermeld in de Raadsinformatiebrief, overeenkomt met hetgeen wij uit de dossiers opmaken. Budgetbeheer In de door ons vastgestelde Regeling Budgetbeheer is bepaald dat budgetbeheerders en budgethouders tot bepaalde bedragen verplichtingen mogen aangaan. Verplichtingen > mogen alleen worden aangegaan door de hoofdbudgethouder (=sektordirecteur). Wij hebben geconstateerd dat bij de uitvoerende projecten in 2 gevallen een afdelingshoofd (=budgethouder) een dergelijke verplichting is aangegaan. Omdat deze afwijking van de regeling al eerder (intern) was geconstateerd worden recente verplichtingen wel volgens de regeling aangegaan. Wij hebben vastgesteld dat de in de Raadsinformatiebrief vermelde bevindingen, namelijk dat bij de gecontroleerde projecten tweemaal sprake was van het onrechtmatig aangaan van verplichtingen, overeenstemmen met hetgeen blijkt uit de beoordeling van de projectdossiers.

6 6 Informatievoorziening zowel intern als extern De informatievoorziening bij de projecten gemeentekantoor en gemeentewerf is van een goed niveau. Dit geldt zowel voor de interne informatievoorziening als voor de informatievoorziening aan het College en de Raad. De informatievoorziening aan het College kan bij de uitvoerende projecten nog verbeterd worden. Hoewel geen dreigende overschrijdingen zijn geconstateerd, wordt de informatievoorziening over de uitkomsten van aanbestedingen veelal beperkt tot de verantwoordelijke portefeuillehouder, terwijl naar ons idee op die momenten informatie aan het voltallige College moet worden verstrekt. Intern zijn al maatregelen genomen om de informatievoorziening aan het College te verbeteren. Jaarlijks wordt voortaan aan het College een uitvoeringsprogramma voorgelegd. Voor 2010 hebben wij dit programma begin februari vastgesteld. Ieder kwartaal wordt vervolgens aan het College informatie verstrekt over de voortgang van de lopende projecten/investeringen. Tenslotte wordt in de Voor- en Najaarsnota melding gemaakt van de stand van zaken met betrekking tot de meest risicovolle projecten/investeringen. Hetgeen beschreven is in de Raadsinformatiebrief stemt overeen met onze waarnemingen. 6 Afsluitend Wij wijzen er nog op dat onze werkzaamheden uitsluitend zijn verricht ten behoeve van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en dat deze rapportage daarom niet (geheel of gedeeltelijk) aan anderen mag worden verstrekt, zonder onze uitdrukkelijke toestemming vooraf. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn gaarne bereid de inhoud van deze rapportage verder toe te lichten. Wij wijzen erop dat deze uitkomsten niet zonder meer gelden na datum van afsluiting van ons onderzoek, omdat nadien zich veranderingen in de feitelijke situatie kunnen hebben voorgedaan. Hoogachtend, Ernst & Young Accountants LLP V.C. Hartman RA Partner

Rapport van feitelijke bevindingen inzake fractievergoedingen 2012

Rapport van feitelijke bevindingen inzake fractievergoedingen 2012 EY Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Meander 861 6825 MH Arnhem Postbus 30116 6803 AC Arnhem Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 60 05 ey.com VERTROUWELIJK Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

,13 APR. 2312. controleverklaring bij exploitatieoverzicht 2011 inzake Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente Bloemendaal

,13 APR. 2312. controleverklaring bij exploitatieoverzicht 2011 inzake Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente Bloemendaal 1 1 =!i ERNST & YOUNG Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 1083 HP Amsterdam Postbus 7883 1008 AB Amsterdam,13 APR. 2312 Tel.:+31(0) 88-407 1000 Fax: +31(0) 88-407 1005 www.ey.nl VERTROUWELIJK Gemeente

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke Regeling Meerstad t.a.v. de heer J.J. Boersma Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN

Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke Regeling Meerstad t.a.v. de heer J.J. Boersma Postbus 13 9620 AA SLOCHTEREN Ernst & Young Accountants LLP Leonard Springerlaan 17 9727 KB Groningen Postbus 997 9700 AZ Groningen Tel.: +31 (0) 88-407 1000 Fax: +31 (0) 88-407 2505 www.ey.nl Het Algemeen Bestuur van de Gemeentschappelijke

Nadere informatie

Ë!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 99 van de gemeente Haarlem

Ë!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 99 van de gemeente Haarlem Ë!l ERNST &YOUNG Arcadialaan 16C+D 1813 KN Alkmaar Postbus 344 1800 AH Alkmaar Tel.:+31 (0)88-407 1000 Fax:+31 (0)88-407 9205 www.ey.nl VERTROUWELIJK De gemeenteraad en het college van burgemeester en

Nadere informatie

Building a better working world. Rapport. aan het Bestuur van Stichting Hoge Veluwe Fonds, Hoenderloo

Building a better working world. Rapport. aan het Bestuur van Stichting Hoge Veluwe Fonds, Hoenderloo Building a better working world Rapport aan het Bestuur van inzake de jaarrekening 2014 Building a better working world Inhoudsopgave Rapport 1 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant 2 Bestemming

Nadere informatie

Hierbij doen wij u vijf exemplaren van ons rapport toekomen inzake de jaarrekening 2013 van Stichting Hoge Veluwe Fonds.

Hierbij doen wij u vijf exemplaren van ons rapport toekomen inzake de jaarrekening 2013 van Stichting Hoge Veluwe Fonds. Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Zwartewaterallee 56 8031 DX Zwolle Postbus 634 8000 AP Zwolle Tel: +3188 407 1000 Fax: +31 884079405 ey.com VERTROUWELIJK Stichting Het Nationale

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2014, voorzien van onze onafhankelijke controleverklaring d.d. 11 mei 2015.

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarstukken 2014, voorzien van onze onafhankelijke controleverklaring d.d. 11 mei 2015. Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Van der Nootstraat 2 Fax: +31 88 407 33 55 8913 HV Leeuwarden, Netherlands ey.com Building a better Postbus 727 8901 BM Leeuwarden, Netherlands Gemeenteraad

Nadere informatie

Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey.

Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey. Ernst & Voung Accountants LLP Tel: +31 88407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 884072505 97271(8 Groningen, Netherlands ey.corn Building a better Postbus 997 9700 A2 Groningen, Netherlands Aan het

Nadere informatie

II =!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 21A van de gemeente Haarlem

II =!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 21A van de gemeente Haarlem II =!l ERNST &YOUNG Ernst & Younq Accountants LLP Arcadialaan 6C+D 83 KN Alkmaar Postbus 344 800 AH Alkmaar Tel.:+3 (0)88-407 000 Fax:+3 (0)88-407 9205 www.ey.nl VERTROUWELIJK De gemeenteraad en het college

Nadere informatie

"Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant EY Ernst S Young Accountants LLP Prof.Dr.Dorgelolaan 12 5613 AM Eindhoven Postbus 455 5600 AL Eindhoven Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 48 00 ey.com 2014-02637 Gemeente Goes Ingekomen d.d. 2 3 MEI

Nadere informatie

Is het APF dé nieuwe pensioenuitvoerder van de toekomst? PensioenEvent 2015 - Zwitserleven Bianca van Tilburg 1 oktober 2015

Is het APF dé nieuwe pensioenuitvoerder van de toekomst? PensioenEvent 2015 - Zwitserleven Bianca van Tilburg 1 oktober 2015 Is het APF dé nieuwe pensioenuitvoerder van de toekomst? Bianca van Tilburg 1 oktober 2015 Het APF Pagina 2 APF in de pensioenmarkt Pagina 3 Tijdlijnen wet- en regelgeving Wat is er al gebeurd? 18 december

Nadere informatie

Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 Fax: +31 88 407 10 05 1083 HP Amsterdam ey.

Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 Fax: +31 88 407 10 05 1083 HP Amsterdam ey. Postbus 7883 1008 AB Amsterdam Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Cross Towers, Antonio Vivaldistraat 150 Fax: +31 88 407 10 05 1083 HP Amsterdam ey.com Het college van burgemeester en

Nadere informatie

Een exemplaar van de jaarstukken dient te worden ondertekend door het dagelijks bestuur en te worden aangeboden aan het algemeen bestuur.

Een exemplaar van de jaarstukken dient te worden ondertekend door het dagelijks bestuur en te worden aangeboden aan het algemeen bestuur. Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 1000 Meander 861 Fax: +31 88407 6005 6825 MH Arnhem, Netherlands ey.com Postbus 30116 6803 AC Arnhem, Netherlands VERTROUWELIJK Het bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Deloitte. Geachte heer Van Balveren,

Deloitte. Geachte heer Van Balveren, DeIotte Accountants B.V. Kroonpark 10 6831 GVArnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloittenl Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

"Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Prof.Dr.Dorgelolaan 12 5613 AM Eincihoven, Nettierlands Postbus 455 5600 AL Eindtioven, Nettierlands Gemeente Eindhov Tel: +31 88 407 10 00 Fax:+31 88 407 48 00 ey.com ontvangen 2 8 APR.15 De gemeenteraad

Nadere informatie

Building a better working world. Rapport. Aan het bestuur van Nefkens Stichting Ontwikkelingshulp, s-gravenhage

Building a better working world. Rapport. Aan het bestuur van Nefkens Stichting Ontwikkelingshulp, s-gravenhage Building a better working world Rapport Aan het bestuur van Nefkens Stichting Ontwikkelingshulp, s-gravenhage inzake de jaarrekening 2012 Building a better working world Inhoudsopgave Rapport 1 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

Building a better working world. Rapport. Aan het bestuur van Josephine Nefkens Stichting, s-gravenhage

Building a better working world. Rapport. Aan het bestuur van Josephine Nefkens Stichting, s-gravenhage Building a better working world Rapport Aan het bestuur van Josephine Nefkens Stichting, s-gravenhage inzake de jaarrekening 2012 Building a better working world Inhoudsopgave Rapport 1 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

De 0 tte. Rapport van feitelijke bevindingen inzake kostenverantwoordingen raadsfracties 2010

De 0 tte. Rapport van feitelijke bevindingen inzake kostenverantwoordingen raadsfracties 2010 De 0 tte. Deloitte Accountants B.V. Colosseum 1 7521 PV Enscliede Postbus 672 7500 AR Enschede Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889857 www.deloitte.nl Aan de gemeente Hengelo t.a.v. de griffier, de heer

Nadere informatie

Deloitte INGEKOMEN 21 NOV 2011

Deloitte INGEKOMEN 21 NOV 2011 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 21/11/2011 11 ink19376 Accountants B.V. Kroon park 10 6831 GV Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl GEMEENTE

Nadere informatie

ICT Barometer over aanbestedingsprocedures bij de overheid

ICT Barometer over aanbestedingsprocedures bij de overheid ICT Barometer over aanbestedingsprocedures bij de overheid Jaargang 10 16 december 2010 De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers. Het onderzoek

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarrekening 2012, voorzien van onze controleverklaringen d.d. 19 maart 2013.

Hierbij ontvangt u een gewaarmerkt exemplaar van de jaarrekening 2012, voorzien van onze controleverklaringen d.d. 19 maart 2013. III I NS&Ô NG Ernst & Young Accountants LLP Wassenaarseweg 80 2596 CZ Den Haag Postbus 90636 2509 LP Den Haag Tel.: +31 (0)88-407 1000 Fax: +31 (0)88-407 4187 www.ey.nl VERTROUWELIJK Het Dagelijks Bestuur

Nadere informatie

Het speelveld van de medezeggenschap bij wijziging pensioenregeling. Bijeenkomst VVA, 30 mei 2013 Nicolette Opdam

Het speelveld van de medezeggenschap bij wijziging pensioenregeling. Bijeenkomst VVA, 30 mei 2013 Nicolette Opdam Het speelveld van de medezeggenschap bij wijziging pensioenregeling Bijeenkomst VVA, 30 mei 2013 Nicolette Opdam Inhoud presentatie Pensioen de basisdocumenten De pensioenovereenkomst De uitvoeringsovereenkomst

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant = f~4st~ SV 5613 AM Eindhoven Postbus 455 5600 AL Eindhoven Tel.: +31 (0)88-407 1000 Fax: +31 (0)88-407 1005 wwwey.nl Aan de Gemeenteraad van de gemeente Sint Anthonis T.a.v. de heer Keijzer Postbus 40

Nadere informatie

Het Algemeen Pensioenfonds De evolutie van het pensioenfonds

Het Algemeen Pensioenfonds De evolutie van het pensioenfonds Het Algemeen Pensioenfonds De evolutie van het pensioenfonds Nicolette Opdam 3 e jaarcongres IVP Besturen en beleggen in 2015 De APF geschetst Eigen vermogen APF Bestuur Raad van Toezicht Fictief APF BO

Nadere informatie

Wij wensen u veel personeel!

Wij wensen u veel personeel! Wij wensen u veel personeel! Voorwoord Studenten aan de Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM) hebben onder begeleiding van accountantskantoor Ernst & Young LLP en in opdracht van payrollorganisatie

Nadere informatie

Raad voor de Jaarverslaggeving Antonio Vivaldistraat HP AMSTERDAM. Rotterdam, 22 januari Geachte leden van de Raad,

Raad voor de Jaarverslaggeving Antonio Vivaldistraat HP AMSTERDAM. Rotterdam, 22 januari Geachte leden van de Raad, Ernst & Young Accountants LLP Marten Meesweg 51 3068 AV Rotterdam Postbus 488 3000 AL Rotterdam Tel.: +31 (0) 10-406 8888 Fax: +31 (0) 10-406 8889 www.ey.nl RJ-Comm. 1089 Raad voor de Jaarverslaggeving

Nadere informatie

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM E Ernst & Young Accountants LLP Telt +31 88 407 1000 Boompjes 258 Faxt +31 88407 8970 3011 XZ Rotterdam, Netherlands ey.corn Postbus 2295 3000 CG Rotterdam, Netherlands Nederlandse Beroepsorganisatie van

Nadere informatie

Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen/budgetten en ICT Indicator augustus 2009. Jaargang 9 25 augustus 2009

Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen/budgetten en ICT Indicator augustus 2009. Jaargang 9 25 augustus 2009 Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen/budgetten en ICT Indicator augustus. Jaargang 9 25 augustus DISCLAIMER: de kleine lettertjes De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is

Nadere informatie

"Controlever ank. e accountant

Controlever ank. e accountant TeL 4-31 88 407 10 00 Prot.Dr.Dorgelolaan 12 Fax: +31 88 407 48 01 561.3 AM Eindhoven, Netherlands ey.com Postbus 455 5600 AL Eindhoven, Netherlands Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

van van feitelijke bevindingen OPDRACHT Wij hebben een aantal specifieke Werkzaamheden verricht met betrekking tot het (financieel)

van van feitelijke bevindingen OPDRACHT Wij hebben een aantal specifieke Werkzaamheden verricht met betrekking tot het (financieel) van Aan: opdrachtgever van feitelijke bevindingen Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen inzake onderzoek (financieel) jaarverslag en additionele informatie van (naam lokale mediainstelling te...

Nadere informatie

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0) Tel: +31 (0)10 242 46 00 Fax: +31 (0)10 242 46 24 rotterdam@bdo.nl www.bdo.nl BDO Accountants 6 Belastingadviseurs B.V. K.P. van der Mandelelaan 40, 3062 MB Rotterdam Nederland Afd. /-> T. Kopie Gemëènte

Nadere informatie

/cm/98CCSC. Rapport. aan het bestuur van de Dr. Ir. Cornelis Lely Stichting, Delft

/cm/98CCSC. Rapport. aan het bestuur van de Dr. Ir. Cornelis Lely Stichting, Delft 60408292-28853922/cm/98CCSC Rapport aan het bestuur van de Dr. Ir. Cornelis Lely Stichting, Delft inzal

Nadere informatie

Building a better working world JAARREKENING 2016

Building a better working world JAARREKENING 2016 JAARREKENING 2016 STICHTING fnloophuis PSYCHIATRIE, LEIDEN E P Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 1000 Wassenaarseweg 80 Fax: +31 88 407 41 87 2596 CZ Den Haag, Netherlands ey.com Postbus 90636

Nadere informatie

controleverklaring zoals voorgeschreven in de Drinkwaterwet artikel 12 lid 2.

controleverklaring zoals voorgeschreven in de Drinkwaterwet artikel 12 lid 2. Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus 291 25 EX DEN HAAG Vitens Oude Veerweg 1 819 BE Zwolle Postbus 125 81 BE Zwolle Telefoon 88 88

Nadere informatie

Bpf Schilders. Ter discussie (On) mogelijkheden vrijstelling/dispensatie ZZP-ers. 19 december 2016, door Nicolette Opdam

Bpf Schilders. Ter discussie (On) mogelijkheden vrijstelling/dispensatie ZZP-ers. 19 december 2016, door Nicolette Opdam Bpf Schilders Ter discussie (On) mogelijkheden vrijstelling/dispensatie ZZP-ers 19 december 2016, door Nicolette Opdam Vraagstelling Wij zullen een beknopte weergave geven van de (on) mogelijkheden binnen

Nadere informatie

EY / Ernst. 1 Aanleiding. Vraag qovernancestructuur A2 samenwerking. 1.1 Inleiding

EY / Ernst. 1 Aanleiding. Vraag qovernancestructuur A2 samenwerking. 1.1 Inleiding E Ernst & Young Accountants [[P Tel: +31 88407 1000 ProfDr.Dorgelolaan 14 Fax: +31 88 407 4801 5613 AM Eindhoven, Netherlands ey.com Postbus 455 5600 AL Eindhoven, Netherlands Gemeente Valkenswaard T.a.v.

Nadere informatie

Is er een fiscale toekomst voor het regiocollectief na 2015? Meindert Eisenburger

Is er een fiscale toekomst voor het regiocollectief na 2015? Meindert Eisenburger Is er een fiscale toekomst voor het regiocollectief na 2015? Meindert Eisenburger 24 juni 2014 Eisen fiscaal ondernemerschap msvb Fiscale ondernemerseisen Score* Toelichting Omvang investeringen N Goodwill?

Nadere informatie

Juridische aspecten van het pensioenakkoord. Bianca van Tilburg Vereniging voor Pensioenrecht 8 maart 2011

Juridische aspecten van het pensioenakkoord. Bianca van Tilburg Vereniging voor Pensioenrecht 8 maart 2011 Juridische aspecten van het pensioenakkoord Bianca van Tilburg Vereniging voor Pensioenrecht Stand van zaken pensioenakkoord 4 juni 2010 - Pensioenakkoord sociale partners Door kabinetsformatie vertraging

Nadere informatie

Raad voor de Jaarverslaggeving Antonio Vivaldistraat 2-8 1083 HP AMSTERDAM. Rotterdam, 4 januari 2011. Betreft: Commentaar Jaaredities 2010

Raad voor de Jaarverslaggeving Antonio Vivaldistraat 2-8 1083 HP AMSTERDAM. Rotterdam, 4 januari 2011. Betreft: Commentaar Jaaredities 2010 Ernst & Young Accountants LLP Marten Meesweg 51 3068 AV Rotterdam Postbus 488 3000 AL Rotterdam Tel.: +31 (0) 88-407 5013 Fax: +31 (0) 88-407 5837 www.ey.nl RJ-Comm. 1150 Raad voor de Jaarverslaggeving

Nadere informatie

Betreft: Voorbeeld rapport van bevindingen inzake enquete overgangsregeling kapitaalslasten NZa

Betreft: Voorbeeld rapport van bevindingen inzake enquete overgangsregeling kapitaalslasten NZa Naam ziekenhuis t.a.v. Adres Postcode WOONPLAATS Datum Referentie: Betreft: Voorbeeld rapport van bevindingen inzake enquete overgangsregeling kapitaalslasten NZa Geachte heer/mevrouw, Ingevolge uw opdracht

Nadere informatie

yip! Groningen, 14 april 2016 DVIN-A$LKGQ/jb Geachte leden van het algemeen bestuur,

yip! Groningen, 14 april 2016 DVIN-A$LKGQ/jb Geachte leden van het algemeen bestuur, E yip! Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 1000 Leonard Springerlaan 17 Fax: +31 88 407 2505 9727 KB Groningen, Netherlands ey.com Building a better Postbus 997 9700 AZ Groningen, Netherlands

Nadere informatie

2014-651. Vaststelling fractievergoeding 2013. Voorgestelde behandeling: - Provinciale Staten op 17 december 2014

2014-651. Vaststelling fractievergoeding 2013. Voorgestelde behandeling: - Provinciale Staten op 17 december 2014 2014-651 Vaststelling fractievergoeding 2013 Voorgestelde behandeling: - Provinciale Staten op 17 december 2014 Voorstel van het Presidium van Provinciale Staten van Drenthe van 10 november 2014, kenmerk

Nadere informatie

Deloitte. Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de raadsgriffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte raad,

Deloitte. Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de raadsgriffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte raad, Deloitte D&oitte Accountants BV. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v.

Nadere informatie

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015 Accountants ~AKER TILLY Hoogheemraadschap van Delfland Aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden Baker Tilly Berk N.V. Bijster 55 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76 525 00 00 F: +31 (0)76 525

Nadere informatie

EY Building a better working world

EY Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Prof.Dr.Dorgelolaan 14 5613 AM Eindhoven, Netherlands Postbus 455 5600 AL Eindhoven, Netherlands Tel: +3188407 10 00 Fax: +3188 407 48 00 ey.com De gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

Resultaten ICT Barometer over thuiswinkelen. Jaargang 8 17 juli 2008

Resultaten ICT Barometer over thuiswinkelen. Jaargang 8 17 juli 2008 Resultaten ICT Barometer over thuiswinkelen Jaargang 8 17 juli 2008 DISCLAIMER. De kleine lettertjes De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers.

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

DISCLAIMER: de kleine lettertjes

DISCLAIMER: de kleine lettertjes DISCLAIMER: de kleine lettertjes De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 gehouden onder gemiddeld

Nadere informatie

Managementletter interim-controle 2015 Rapportage aan de directie en het dagelijks bestuur van Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland (BSGR)

Managementletter interim-controle 2015 Rapportage aan de directie en het dagelijks bestuur van Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland (BSGR) Managementletter interim-controle 2015 Rapportage aan de directie en het dagelijks bestuur van Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland (BSGR) Ernst & Young Accountants LLP Wassenaarseweg 80 2596 CZ Den Haag,

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 STICHTTNG TNLOOPHUIS PSYCHIATRIE, LEIDEN

JAARREKENING 2015 STICHTTNG TNLOOPHUIS PSYCHIATRIE, LEIDEN JAARREKENING 2015 STICHTTNG TNLOOPHUIS PSYCHIATRIE, LEIDEN E Ernst & Young Accountants LLP Tel: +31 88 407 10 00 Wassenaarseweg 80 Fax: +31 88 407 41 87 Building a better working world 2596 CZ Den Haag,

Nadere informatie

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS. 1 Inleiding

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS. 1 Inleiding ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS 1 Inleiding Het instrument Innovatieproject maakt deel uit van het programma LimburgMakers. LimburgMakers is gericht op het structureel versterken van

Nadere informatie

Commentaar jaareditie 2017

Commentaar jaareditie 2017 Ernst & Young Accountants LLP Boompjes 258 3011 XZ Rotterdam Postbus 2295 3000 CG Rotterdam Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 89 70 ey.com Raad voor de Jaarverslaggeving Per e-mail (rj@rjnet.nl) Raad

Nadere informatie

Controleverklarinq van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeente Nijmegen

Controleverklarinq van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeente Nijmegen Ernst & Voung Accountants LLP Tel: 1-31 (0)88-407 1000 Meander 861 Fax: +31 (0)88-407 6005 6825 MH Arnhem Www.ey.com - Postbus 30116 Building a better 6803 AC Arnhem Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS 1 Inleiding Het instrument Innovatieproject maakt deel uit van het programma LimburgMakers. LimburgMakers is gericht op het structureel versterken van

Nadere informatie

Betreft: rapportage van feitelijke bevindingen fractievergoedingen over. periode 1 januari tot en met 31 december 2015.

Betreft: rapportage van feitelijke bevindingen fractievergoedingen over. periode 1 januari tot en met 31 december 2015. Vertrouivelijk Aan de gemeenteraad van gemeente Haarlem T.a.v. mevrouw J. Spier Postbus 5x1 2003 BE HAARLEM 21 juli 2017 Referentie: RG/e04o6977/SK/ed Betreft: rapportage van feitelijke bevindingen fractievergoedingen

Nadere informatie

Protocol gegevensuitvraag. Medisch specialisten eenheden

Protocol gegevensuitvraag. Medisch specialisten eenheden Protocol gegevensuitvraag Medisch specialisten eenheden November 2010 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Doelstelling accountantsonderzoek 5 1.3 Procedures 5 1.4 Leeswijzer 6 2. Onderzoeksaanpak

Nadere informatie

Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen

Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen Pagina 1 1 Opdracht Wij hebben een aantal specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot de verkregen verantwoordingen

Nadere informatie

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 1 Doelstelling In het kader van de NZa-beleidsregel BR/REG-17171 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg heeft CZ voor de jaren 2015 en 2016 overeenkomsten

Nadere informatie

Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure - op aanvraag Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidsbijdrage Coördinatie traumazorg

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Coördinatie Traumazorg en Regionaal

Nadere informatie

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 1 Doelstelling In het kader van de NZA beleidsregel BR/CU-7074 Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type

Nadere informatie

Resultaten ICT Barometer Green ICT. Jaargang 9 14 juli 2009

Resultaten ICT Barometer Green ICT. Jaargang 9 14 juli 2009 Resultaten ICT Barometer Green ICT Jaargang 9 14 juli 2009 DISCLAIMER: de kleine lettertjes De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers. Het

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen in de btwfactureringsregels

Belangrijke wijzigingen in de btwfactureringsregels 2 november 2012 Indirect Tax Alert btw no. 454 Belangrijke wijzigingen in de btwfactureringsregels Per 1 januari 2013 wijzigen de factureringsregels voor de btw. De nieuwe regels zijn gebaseerd op richtlijn

Nadere informatie

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN De 1 o ïtte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek

Nadere informatie

Gemeente Eindhoven ontvangen 1 8 JULI 16. "Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Gemeente Eindhoven ontvangen 1 8 JULI 16. Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Ernst & Young Accountants LLP Prof.Dr.Dorgeiolaan 14 5613 AM Eindhoven, Netherlands Postbus 455 5600 AL Eindhoven, Netherlands Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 48 00 ey.com De Gemeenteraad van de

Nadere informatie

Controleverkiaring van de onafhankelijke accountant

Controleverkiaring van de onafhankelijke accountant Ernst & Young Accountants LLP Wassenaai seweg 80 2596CZ Den Haag Postbus 90636 2509LP Den Haag TeL: +31 (0)88-407 1000 Fax: +31 (0)88-407 4187 www.eyn VERTROUWELIJK Het bestuur van Servicepunt7 1 Postbus

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen en ICT Indicator

Onderzoeksresultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen en ICT Indicator Onderzoeksresultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen en ICT Indicator Jaargang 10 30 november 2010 De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols

Nadere informatie

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Copro 16118C Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Versie 2.0 Amsterdam, 30 november 2016 Inhoudsopgave 1. Algemeen Kader... 3 1.1 Bestuurlijke mededeling...

Nadere informatie

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente.

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA NIJKERK Datum Behandeld

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad - 23 maart 2012 Interim-controle 2011 Deloitte Het college 112623 Paraaf Datum Controller RP 22-3-2012 Directie Geachte

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Maart 2017 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta-

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta- Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland gemeente Tiel Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl 2 8 JULI 2016 (ta- 116.006927 Aan de gemeenteraad en

Nadere informatie

16 februari 2018 JvdM/BR/SvdD

16 februari 2018 JvdM/BR/SvdD Ernst & Young Belastingadviseurs LLP Meander 861 6825 MH Arnhem Postbus 30116 6803 AC Arnhem Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 60 05 ey.com Verbind Drenthe T.a.v. de heer R. Hoogendorp Postbus 12 9480

Nadere informatie

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012 Wit hetminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Accountantsverslag voor het

Nadere informatie

Over onze overige bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening brengen wij u separaat verslag uit.

Over onze overige bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening brengen wij u separaat verslag uit. Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: (040) 2345000 Fax: (040) 2345014 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Heusden t.a.v. de heer

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking OPLEGNOTITIE Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012 Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Bestuurszaken en regionale samenwerking

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2015 COS 4400 Juni 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN. Opdracht specifiek overeengekomen werkzaamheden inzake doorlooptijd

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN. Opdracht specifiek overeengekomen werkzaamheden inzake doorlooptijd 0 x> voor het leven Sociale Verzekeringsbank RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN Opdracht specifiek overeengekomen werkzaamheden inzake doorlooptijd verloning maandlonen inzake Trekkingsrechten PGB (Bestemd

Nadere informatie

gelet op artikel 14, sub c, van de Financiële verordening gemeente Waalwijk

gelet op artikel 14, sub c, van de Financiële verordening gemeente Waalwijk Het College van Waalwijk; gelet op artikel 14, sub c, van de Financiële verordening gemeente Waalwijk besluit in te trekken: Regeling budgethouders gemeente Waalwijk 2012 vast te stellen de: Regeling budgethouders

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk 22 juni 2005 Drs. A.P.W.M. Scheepers RA/ J.J. Zuidema

Datum Behandeld door Ons kenmerk 22 juni 2005 Drs. A.P.W.M. Scheepers RA/ J.J. Zuidema Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: (040) 2345000 Fax: (040) 2345014 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Heusden t.a.v. de heer

Nadere informatie

reg.nr.:o'5.00 \a~11 procesverantw.: C~ 30

reg.nr.:o'5.00 \a~11 procesverantw.: C~ 30 reg.nr.:o'5.00 \a~11 procesverantw.: C~ 30 GEf\llëEI\j-1 lnge!~nr\/!'::::t\1 2 3 lijn 2005 class.nr.:.01' CS' C 1\iI.Ji...=.GEN Kroonpark 10 6831 GV Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Tel: (026) 3238000

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeenteraad 30 mei 2013 10

Raadsvoorstel. Gemeenteraad 30 mei 2013 10 Af r MAASDRIEL Raadsvoorstel Gemeenteraad 30 mei 2013 10 Kerkdriel, 11 april 2013 Onderwerp Benoeming accountant Beslispunten 1. Instemmen met de uitkomst van de regionale Europese aanbesteding accountantscontrole;

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken. Deloitte Accountants B.V. Bijster 5 4817 HX Breda Postbus 1195 4801 BD Breda Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9793 www.deloitte.nl Aan het algemeen en het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting De kosten die

Nadere informatie

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE De 1o ïtte. rouh1tts 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage

Nadere informatie

Commentaar RJ-Uiting : Ontwerprichtlijn 615 Beleggingsentiteiten

Commentaar RJ-Uiting : Ontwerprichtlijn 615 Beleggingsentiteiten Ernst 8 Young Accountants LLP Marten Meesweg 51 3068 AV Rotterdam Postbus 488 3000 AL Rotterdam Tel: +31 88407 1000 Fax: +31 884078970 ey.com Raad voor de Jaarverslaggeving Per email (rj rjnet.ni) Raad

Nadere informatie

Rapport inzake de jaarrekening 2015

Rapport inzake de jaarrekening 2015 EY Bui ding a better working world Ernst & Young Accountants LLP Zwartewaterallee 56 8031 DX Zwolle, Netherlands Postbus 634 8000 AP ZwoIIe, Netherlands Tel: +31 88 407 1000 Fax: +3188 407 9405 ey. corn

Nadere informatie

april 2012 Nie i uw u be b slu l it i t re r is i bu b re r aur u e r gelin i g bt b w t pe p r r1 apr p i r l l2012

april 2012 Nie i uw u be b slu l it i t re r is i bu b re r aur u e r gelin i g bt b w t pe p r r1 apr p i r l l2012 april 2012 Nieuw besluit reisbureauregeling btw per 1 april 2012 Op 30 maart 2012 is een besluit 1 van de Staatssecretaris van Financiën gepubliceerd met een nadere toelichting op de nieuwe btwregels voor

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA Gemeente Woerden 06.005572 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 31/05/2006 PM Orteliuslaan 1041 3528 BE Utrecht Postbus 85103 3508 AC Utrecht Tel: (030) 2995500 Fax: (030) 2995502

Nadere informatie

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588 De10 tte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Amhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel Middelen Februari 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Doelstelling...3 1.2 Wettelijk kader...3 2.

Nadere informatie

Rapport aan de minister over het onderzoek van het Financieel jaarverslag van bet Rijk over bet jaarzoi6,envan desaldibalans van bet Rijk per

Rapport aan de minister over het onderzoek van het Financieel jaarverslag van bet Rijk over bet jaarzoi6,envan desaldibalans van bet Rijk per 4St Auditdienst Rijk J Ministerie van Finandën Rapport aan de minister over het onderzoek van het Financieel jaarverslag van bet Rijk over bet jaarzoi6,envan desaldibalans van bet Rijk per 31 december

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten ICT Barometer over ICT-projecten

Onderzoeksresultaten ICT Barometer over ICT-projecten Onderzoeksresultaten ICT Barometer over ICT-projecten Jaargang 10 17 november 2010 De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers. Het onderzoek

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied Postbus RB UTRECHT. Geachte leden van het bestuur,

Het algemeen bestuur van Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied Postbus RB UTRECHT. Geachte leden van het bestuur, Ernst & Voung Accountants LLP Tel; +31 (0)88 407 1000 Euclideslaan 1 Fax; +31 (0)88 407 3030 Buildinn a better 3584 BL Utrecht ey.com Postbus 3053 3502 GB Utrecht Het algemeen bestuur van Recreatieschap

Nadere informatie

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad,

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad, De I0 tte. Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Treasury 2014 Gemeente Lingewaard 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Structureel / incidenteel 3 3. Opdrachtgever 3 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6. Rapportage 4 7.

Nadere informatie

ABP Jaarverslag Inhoudsopgave. 4 Statutaire winstverdeling Actuariële verklaring OVERIGE GEGEVENS

ABP Jaarverslag Inhoudsopgave. 4 Statutaire winstverdeling Actuariële verklaring OVERIGE GEGEVENS Inhoudsopgave 4 Statutaire winstverdeling Actuariële verklaring 5 6 4 Statutaire winstverdeling In de statuten is geen bepaling opgenomen over de wijze waarop het resultaat moet worden verdeeld. 5 Actuariële

Nadere informatie