KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 2: Outboundproces

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 2: Outboundproces"

Transcriptie

1 KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 2: Outboundproces Dia 1 De magazijnafdeling zorgt o.a. voor het inbound- of inslagproces van de goederen. Dit is nodig om de goederen in andere (kleinere) hoeveelheden en op andere momenten verder te verkopen. Een bijkomende reden waarom de goederen via onze groothandel verder worden verkocht aan onze klanten is dat ons distributiepunt dichter bij onze klanten ligt dan de bedrijven van onze leveranciers. Ons bedrijf beschikt ook over de nodige knowhow om goederen in het buitenland aan te kopen, iets wat vele van onze kleinhandelaren niet hebben. Samenhang afdelingen Dia 2 Onze groothandel stuwt producten voort in de bedrijfskolommen van kantoor- en vergadermaterialen en kantoormateriaal. We hernemen even de samenhang tussen de afdelingen van onze groothandel. We starten opnieuw bij de behoefte van de klant. Deze behoefte wordt opgevolgd door de marketing. Dit is bij Offisco geen aparte afdeling maar huist binnen verkoop. Bij verkoop houden ze de nieuwe behoeften van het doelpubliek van Offisco en de opsplitsing of de verschuiving hiervan in de gaten. In functie van dit behoefteprofiel gaat de aankoopafdeling aankopen doen. Zij zullen het assortiment opbouwen maar wel binnen de krijtlijnen van onze marketingstrategie. De aankoopafdeling zorgt niet alleen voor de aankoop van handelsgoederen. De aankoopafdeling koopt ook diensten, diverse goederen (= algemene kosten) en investeringsgoederen. Eens een aankoop definitief is, wordt het magazijn ingelicht. In samenspraak met de leverancier en het magazijn wordt een leveringsdatum binnen de leveringstermijn afgesproken. De magazijnafdeling ontvangt van de aankoop de nodige informatie om de goederen te kunnen ontvangen en deze op kwaliteit en kwantiteit te kunnen controleren. Als dit alles volgens plan verloopt, worden de goederen in de rekken opgeslagen. De verkoopafdeling zit natuurlijk ook niet stil. Zij sturen informatie naar de klanten, voeren promotie, luisteren veel naar de klanten en zorgen voor een goede leveringssnelheid, leveringsbetrouwbaarheid en niet te vergeten een goede service na verkoop. Deze remedie leidt altijd tot een goede verkoop. Eens een verkoop gerealiseerd is, start het magazijn samen met de klant en de eventuele externe vervoerder een verzendplanning. De halve dag voor de verzending wordt gestart met de orderpicking. Goederen die in de namiddag geleverd moeten worden, worden in de voormiddag in de expeditieruimte geplaatst. Goederen voor de volgende voormiddag worden in de namiddag verzameld. De vervoerder krijgt alle goederen en documenten mee en zal de klant vragen om voor ontvangst te tekenen.

2 Offisco heeft ook enkele ondersteunende afdelingen. Zij zijn niet echt nodig in de kernactiviteit van het bedrijf maar toch De afdeling boekhouding en personeelszaken moet ervoor zorgen dat facturen worden opgemaakt voor de klanten, aankoopfacturen worden betaald, lonen worden uitbetaald, winst en cashflow in kaart worden gebracht, Daar kijkt men uit naar fiscaal gunstige regimes, mogelijke subsidies, De boekhoudafdeling heeft dus met alle afdelingen te maken, zowel met klanten en leveranciers als banken en belastingcontroleurs. De receptie is nog zo n ondersteunende dienst. Allerlei bezoekers melden er zich aan, allerlei telefoonverkeer komt er toe of vertrekt er, de post wordt er gesorteerd per afdeling, vergaderzalen worden er geboekt, de agenda van Peter Beyens wordt er bijgehouden en ook andere medewerkers zullen er melden wanneer ze bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een klant. Organogram Dia 3 Een andere manier om de samenwerking en de onderlinge verhouding tussen de verschillende afdelingen en medewerkers te laten zien, is het organogram. Functie groothandel Dia 4 In hoeverre is de verkoopafdeling bij de functies van de groothandel betrokken? Foute antwoorden kleuren rood, juiste antwoorden groen. Delen binnen de afdeling Dia 5 en 6 De structuur en werking van een magazijnafdeling verschilt erg van bedrijf tot bedrijf. Zo zijn er bedrijven waar een aparte afdeling retourzendingen bestaat. De volgende delen zijn bijna altijd in een magazijn te onderkennen. Op een andere manier weergegeven (dia 6) Taken op de afdeling Dia 7 Ken volgende taken van de verkoopafdeling toe aan één van de delen van de verkoopafdeling.

3 Dia 8: Verzendplanning Verzenden van goederen is één van de hoofdwerkzaamheden die in een magazijn worden uitgevoerd. Klantenorders worden door verschillende magazijniers, op verschillende tijdstippen en in verschillende omstandigheden klaargemaakt. Sommige bedrijven werken met vaste dagelijkse, wekelijkse of tweewekelijkse schema s van uitleverroutes. Het zal duidelijk zijn dat een doordachte verzendplanning onderdeel uitmaakt van een goede bedrijfsvoering. Belangrijke vragen die steeds terugkomen zijn: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Hoe? Hoeveel? Wie geeft informatie door aan wie, wie zal de goederen klaar maken voor verzending? Wat zal wanneer verzonden worden en welke informatie is daar voor nodig? Wanneer moeten klantenorders klaar zijn? Waar moeten de verzamelde goederen gezet worden en in welk extern transportmiddel moeten de goederen geladen worden? Belangrijk is ook hoe de goederen geladen moeten worden, zijn er speciale hulpmiddelen nodig? Welke medewerkers, externe transportmiddelen, moeten voorzien worden. Samengevat kan men stellen dat: een werkplanning nodig is voor uzelf, de vervoerder en voor klanten; een bezettingsplanning nodig is voor het bepalen van het aantal werkkrachten; een ruimteplanning nodig is voor het plaatsen van te verzenden goederen; een bezettingsplanning nodig is voor de inzet van laadhulpmiddelen en externe transportmiddelen. Een goede planning kan voorkomen dat: vrachtwagens te lang moeten wachten bij het inladen; er te weinig mensen en hulpmiddelen ter beschikking zijn om te laden; de werkdruk te hoog wordt op piekmomenten, zo worden fouten gecreëerd; mensen niets te doen hebben omdat de afvoer van goederen niet gespreid is; er onveilige situaties ontstaan bij piekmomenten. Dia 9: Opmaak magazijnopdrachtenbon Een magazijnopdrachtenbon is een document waarmee de verkoopafdeling de opdracht geeft aan de afdeling magazijn en expeditie een bepaalde levering verzendklaar te maken. Dit kan onder de vorm van: een blad met vignetjes of klevers (als alle klevers zijn opgebruikt bij het verzamelen is de order volledig); een pickinglijst opgesteld a.d.h.v. verschillende magazijnopdrachtenbonnen. Een klantorder houdt in dat bepaalde goederen in bepaalde hoeveelheden moeten verzameld worden. Al deze goederen hebben een plaats in het magazijn. Het is de bedoeling om de goederen op een zo efficiënt mogelijke wijze te verzamelen uit het magazijn. Op een zo efficiënt (= zo kort mogelijke rij- en loopafstanden) mogelijke wijze betekent, volgens een route doorheen het magazijn waarbij men een minimum aan afstand moet afleggen om de goederen te halen.

4 In het computersysteem is voor elk artikel een unieke plaats of locatie ingegeven. De order wordt in de computer ingegeven en automatisch worden de pickopdrachten (picken = nemen van de goederen) gerangschikt en afgeprint op een pickinglijst. Dit komt van een benaming uit het Engels To pick = uitnemen of wegnemen. In vele groothandelsbedrijven zijn alle fysieke eigenschappen van elk product nauwkeurig ingegeven in de computer. We denken hierbij aan: lengte, breedte, hoogte en gewicht. Bij het vaststellen van de orderverzamelroute zal de computer dan ook rekening houden met bijvoorbeeld het gewicht. Goederen met een groot gewicht worden eerst verzameld en dan de goederen met een kleiner gewicht. Soms wordt de bestelling opgesplitst in deelorders, waarbij verschillende verzamelaars de deelorders verzamelen. Achteraf worden de deelorders terug samengevoegd op basis van het klantenorder. Uit de pickinglijst moet ook blijken op welk tijdstip de order klaar moet zijn en naar waar de goederen moeten worden gebracht in de verzendruimte. Dia 10: Orderverzamelen Orderverzamelen is het meestal handmatig bijeenzoeken van artikelen die op een pickinglijst vermeld staan. Door het orderverzamelen zal men ofwel één of meerdere eenheden uit stock nemen ofwel uit een eenheid een aantal stuks wegnemen. In het orderverzamelen stelt men vast dat 2 bewegingen steeds terugkeren namelijk: het grijpen van de goederen en het verplaatsen van de orderverzamelaar. Op basis van deze bewegingen zal men het orderverzamelen onderzoeken. Men gebruikt voor de grijpactiviteit uit het orderverzamelen een specifiek begrip namelijk het orderpicken of eenvoudig het picken. In magazijnen spreekt men daarom in plaats van over orderverzamelen ook over orderpicken. Een pickopdracht van en terug naar de verzendruimte noemt men vaak een run. Tijdens het verzamelen van de goederen moeten de goederen gestapeld worden op een ladingdrager, in de meeste gevallen is dat een pallet (centrale afgifte). Het efficiënt stapelen van goederen op een pallet is een kunst die enkel door het veel doen geleerd wordt. Een andere manier van verzamelen is het direct plaatsen van de gepickte goederen op een rollenbaan of bandtransporteur. De goederen worden dan afgevoerd naar een bepaald punt waar ze verder klaar gemaakt worden voor verzending. Wanneer de verzamelaar niet de gevraagde stukken kan orderpicken dan moet hij de tekorten aanduiden op het orderverzamelformulier. Het orderverzamelformulier kan ook samengesteld zijn uit klevers waarbij, telkens wanneer een eenheid gepickt wordt, een klever van het formulier wordt gehaald en op de gepickte eenheid wordt geplakt. De klevers die op het formulier achterblijven na de pickopdracht zijn dan tevens de tekorten. De orderbon wordt dan na de pickopdracht bij de voorraadadministratie bezorgd. Hier kan dan besloten worden tot een Let down (= het aanvullen van de pickvoorraad) om alsnog de goederen te picken, of tot het bijbestellen van de goederen en het maken van een backorder. Orderverzamelen is monotoon en vergt veel verantwoordelijkheidsgevoel en energie.

5 Dia 11: Controle verzamelde goederen Na het verzamelen moeten de goederen gecontroleerd worden. Het is goed dat de controle wordt uitgevoerd door een andere persoon dan diegene die de order heeft verzameld. Men kan ook kiezen voor iemand met een grote productkennis of iemand die op de hoogte is van de meest voorkomende orderverzamelfouten. Bij de controle wordt er vooral op gelet of de juiste goederen verzameld zijn, de gepickte hoeveelheden kloppen en of de kwaliteit van de goederen optimaal is. Ook de houdbaarheidsdatum wordt gecontroleerd indien dit van toepassing is. Manieren van controleren: Hoe hoger men de service naar de klant in het vaandel draagt, hoe minder fouten worden toegestaan en hoe nauwkeuriger de controle moet gebeuren. In dit geval kan men alles wat verzameld is terug gaan controleren. Dit kost echter veel tijd, mankracht en geld. Willekeurig worden een aantal palletten of verpakkingseenheden aangeduid voor controle. Ook dozen onderaan de stapel worden gecontroleerd. Zo kan het zijn dat de goederen van een pallet afgehaald moeten worden om de onderste doos na te zien. Het bewust uitkiezen van orders of goederen om te controleren. De keuze van de te controleren goederen is dan meestal gebaseerd op de belangrijkheid van de klant, de geoefendheid van de verzamelaar, de reputatie op gebied van nauwkeurigheid van een bepaalde medewerker en ervaringen uit eerder voorgekomen fouten. Ook de verpakking van de goederen speelt een rol bij het kiezen van de manier waarop de goederen worden gecontroleerd. Als de verzamelde goederen toch nog moeten verpakt worden kan men ze gemakkelijk volledig controleren. Als de verzamelde goederen niet meer verpakt moeten worden, kan men best kiezen voor de steekproefcontrole. Opmerking: Controle kan ook gebeuren over een deelorder in plaats van over de totale order. De controle vindt dan plaats op verschillende plaatsen waarna de deelorders samengevoegd worden. Dia 12: Verzendklaar maken Vooraleer verzamelde goederen klaar zijn om te verzenden moeten nog een aantal belangrijke taken worden uitgevoerd. Goederen moeten misschien eerst nog verpakt worden. Afhankelijk van de keuze van het externe transportmiddel moeten goederen gestapeld worden op bepaalde ladingdragers zoals palletten, rolcontainers enz De op de ladingdragers gestapelde goederen worden gebundeld tot een gemakkelijk te hanteren verzendeenheid. Dit bundelen gebeurt met rek- of krimpfolie, ook omsnoeren met strapband is dikwijls noodzakelijk. Gebundelde verzendeenheden moeten voorzien worden van de nodige informatie. Artikel- en klantgegevens kunnen op de verzendeenheid worden aangebracht. Door het plaatsen van pictogrammen op de verzendeenheid maakt men duidelijk hoe de eenheid moet of niet mag behandeld worden.

6 Tenslotte moeten de klaargemaakte verzendeenheden tot in de laadruimte gebracht worden, waar ze gerangschikt worden per vrachtwagen en per uitleverroute. Verzendeenheden die eerst geleverd moeten worden, moeten zo klaargezet worden dat ze als laatste geladen worden. Tijdens het verzendklaar maken van goederen, worden in veel bedrijven nog waarde toevoegende taken uitgevoerd. Bijvoorbeeld: het bijvoegen van folders en gadgets in een verpakking of het samenstellen van kits zijn hiervan enkele voorbeelden. Dia 13: Opmaken verzenddocumenten Documenten die horen bij het vervoer van goederen over de weg, zijn: de vrachtbrief of CMR; de pakbon of leveringsbon; alle verplichte boorddocumenten. Bij het spoorvervoer gebruikt men de CIM, voor vervoer per schip gebruikt men het connossement en voor vervoer met een vrachtvliegtuig gebruikt men de airway bill. Van de klaarstaande goederen op de laadruimte wordt nauwkeurig per vrachtwagen een CMR opgemaakt. Gegevens die betrekking hebben op de afzender, de vervoerder, de geadresseerde, de vervoerde goederen en belangrijke data, worden hierop genoteerd. De CMR bestaat uit 4 exemplaren waarvan de afzender het rode exemplaar afscheurt en tot maximum drie jaar moet bijhouden (de verjaringstermijn over geschillen kunnen tot zolang oplopen). Ook een pakbon wordt ingevuld. Het is zeer belangrijk dat de juiste artikelen in de juiste aantallen voorkomen op de pakbon. Het zijn de gegevens van de effectief te laden goederen die gebruikt worden om een factuur te maken voor de klant. Als we spreken over andere verplichte boorddocumenten, dan hebben we het over een verzekeringsattest, keuringsbewijs, eenzelvigheidsattest, veiligheidskaart, tachograaf, ADRopleidingsgetuigschrift en ADR- keuringsdocument. Dia 14: Voorraadadministratie Om op elk moment te weten hoeveel goederen er beschikbaar zijn voor klanten en/of hoeveel goederen er verwacht worden van de leveranciers zal men een voorraadadministratie voeren die steeds up-to-date is. Het bijwerken van de voorraadadministratie kan ofwel vóór het orderverzamelen gebeuren ofwel na het orderverzamelen. Voor het orderverzamelen: Hier wordt voor dat de order verzameld wordt de voorraad afgeboekt van de aanwezige voorraad in het magazijn. Tegelijk wordt een pickinglijst en een factuur gemaakt. Als men tijdens het maken van de pickinglijst ziet dat er van een bepaald artikel te weinig in stock is (via computer), dan kan men dit direct op de factuur vermelden en men kan onmiddellijk een backorder opmaken. De goederen die te kort zijn, kunnen dan ook direct besteld worden bij de leverancier.

7 Na het orderverzamelen: Aan de hand van de bestelling van de klant wordt een pickinglijst opgemaakt voor de orderpicker. De administratieve voorraad kan dan ofwel niet, ofwel voorlopig bijgewerkt worden. Nadat de order gepickt is wordt aan de administratie doorgegeven of de order volledig is verzameld of dat er tekorten waren. De CMR en/of de pakbon wordt nu opgemaakt en op dit moment wordt de gepickte voorraad definitief afgeboekt. De CMR en/of de pakbon is dus het verantwoordingsstuk om de effectieve voorraad door uitlevering te laten dalen. Als laatste wordt een factuur gemaakt voor de klant. In beide gevallen is de effectieve voorraad min het aantal uitgeleverde goederen gelijk aan de nieuwe effectieve voorraad. Dia 15: Controle goederen en documenten met vervoerder De vrachtwagenchauffeur moet de vrachtbrief aftekenen voor in ontvangstname van de goederen. Hij zal dit maar doen wanneer hij samen met de magazijnchef heeft nagekeken of alles in orde is. Volgende zaken zijn belangrijk: kijk na of de verzendeenheden overeenstemmen met de CMR of Pakbon; kijk na of de verzendeenheden duidelijk en volledig zijn voorzien van informatie; kijk na of de verzendeenheden die geladen worden wel degelijk bestemd zijn voor die bepaalde vrachtwagen en die bepaalde route; kijk na of deelorders die uit meerdere verzendeenheden bestaan, compleet zijn. Als alles in orde is zal de vervoerder de CMR ondertekenen voor ontvangst, eventuele beschadigingen zal hij vermelden in vak 9 op de CMR. Het is vanzelfsprekend dat deze controle zeer nauwkeurig moet gebeuren. Als verkeerde goederen worden verzonden, betekent dit een schadepost voor het bedrijf. Er moet dan opnieuw gereden worden om alsnog de juiste goederen te leveren. Bovendien maken leveringsfouten een bijzonder slechte indruk op de afnemer. Dia 16: Laden Het laden van de vrachtwagen is de laatste activiteit die op de verzendafdeling wordt verricht. Tijdens het laden bestaat de laatste mogelijkheid tot controle van de uitgaande goederen. Het is de laatste plaats waar fouten kunnen worden rechtgezet vooraleer de goederen worden geleverd bij de klant. Om goederen efficiënt te laden in de vrachtwagen maakt men gebruik van verschillende interne transportmiddelen zoals een steekwagen, een magazijnwagen, een hand- of motorpallettruck, een stapelaar, een heftruck en in sommige gevallen een reachtruck. Om het hoogteverschil tussen de vrachtwagenvloer en het magazijn te overbruggen wordt gebruik gemaakt van één van volgende laadhulpmiddelen: een laadkuil, de vrachtwagen rijdt achterwaarts in een dalende sleuf; een perron, de stuwer rijdt op een hellend vlak; hulpmiddelen vast aan het externe transportmiddel zoals een laadklep of meeneemstapelaar.

8 Om werknemers tijdens het laden te beschutten voor regen, wind of felle temperatuurschommelingen, maakt men gebruik van dockshelters. Dockshelters maken het mogelijk om de ruimte tussen het gebouw en de te laden vrachtwagen af te sluiten. Belangrijk bij het laden van een vrachtwagen is het stuwen van de lading. Deze term verwijst naar de wijze waarop de lading in de laadruimte van een extern transportmiddel verdeeld wordt, gestapeld wordt en vastgezet wordt. Goederen mogen niet kunnen verschuiven ten gevolge van vrachtwagenbewegingen. De bedoeling is om schade te voorkomen aan de goederen tijdens het transport, maar ook om ervoor te zorgen dat de vrachtwagen onderweg zijn lading niet verliest. Als niets is overeengekomen ligt de verantwoordelijkheid voor het laden bij de afzender en de verantwoordelijkheid voor het stuwen bij de vervoerder. Dia 17: Extern transport Extern transport vinden we in de goederenstroom enerzijds terug bij het vervoer van grondstoffen en halffabricaten van de leverancier naar het bedrijf en anderzijds bij de afvoer van de afgewerkte producten naar de klant. De externe expeditie aan de afvoerzijde is de laatste schakel in de goederenstroom en zorgt voor het bezorgen van de bestellingen bij de verschillende afnemers. In de meeste gevallen gaat dit tussen het groothandelsbedrijf, en langs de andere kant de winkelier of uiteindelijke klant. Een goede kennis van vervoermiddelen, routeplanning en vervoersdocumenten is van groot belang voor het in goede banen leiden van de externe expeditie. Soms wordt het externe transport ook uitbesteed aan een vervoerder. De vervoerder organiseert dan het externe transport in opdracht van een afzender en bestemd voor een geadresseerde. De meest voorkomende vormen van extern transport zijn o.a. vervoer over de weg, vervoer per spoor, luchttransport en scheepvaart. Ook transport met behulp van pijpleidingen wordt gezien als extern transport. Bij het organiseren van extern transport steunt men op een transportregel die bepaald wordt door drie factoren: de factor afstand, hoe korter het transport hoe goedkoper; de factor hoeveelheid, hoe groter de vracht hoe lager de kost per vervoerde eenheid; de factor transport zonder vracht, hoe meer afstand wordt afgelegd zonder vracht (terugreis) hoe duurder het transport. Daaruit besluiten we dat het bereiken van de kortste transportafstand, met de grootste hoeveelheid aan goederen en het meenemen van een terugvracht, het uitgangspunt moet zijn om extern transport te organiseren!! Dia 18: Klasseren en archiveren van de documenten In een magazijn circuleren heel wat documenten zowel papieren als digitale. De omvang van de documentenstroom hangt af van de grootte en ingewikkeldheid van het bedrijf. Al die documenten worden geklasseerd om ze op te bergen en ook om ze snel te kunnen terugvinden. Denkt men de documenten normaal niet meer terug nodig te hebben dan kan men ze archiveren. Hierdoor maakt men opbergkasten of geheugenruimte terug vrij.

9 Dia 19: Communicatie en telecommunicatie In het magazijn communiceer je met je collega s, je chef, vervoerders, bij deze laatste kom je in contact met heel wat vreemde talen. Je moet dus in verschillende talen naar de documenten kunnen vragen, een loskade kunnen toewijzen, Veel gegevens worden via software doorgegeven. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat je met de computerstem moet dialogeren. Een scanner leest heel wat gegevens automatisch in het computerprogramma in. Beroepenfilm VDAB Dia 20 Op de website van de VDAB vind je enkele beroepenfilms i.v.m. beroepen in het magazijn of magazijnkantoor.

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 1: Inboundproces

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 1: Inboundproces KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 1: Inboundproces Dia 1 De magazijnafdeling zorgt o.a. voor het inbound- of inslagproces van de goederen. Dit is nodig om de goederen in andere (kleinere) hoeveelheden

Nadere informatie

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling aankoop

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling aankoop KRINGEN 2 Module 5: De afdeling aankoop Dia 1 Een aan- of inkoopmanager ontvangt één van de hoogste lonen in een bedrijf. Dat zegt misschien meteen iets over het belang van deze afdeling. De kwaliteit

Nadere informatie

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling verkoop

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling verkoop KRINGEN 2 Module 5: De afdeling verkoop Dia 1 De verkoopafdeling moet omzet halen en dus winst genereren. Samenhang afdelingen Dia 2 Onze groothandel stuwt producten voort in de bedrijfskolommen van kantoor-

Nadere informatie

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling De receptie Op de receptie komt al de correspondentie van ons bedrijf binnen, deze briefwisseling verdelen zij onder de verschillende afdelingen. Zij staan ook in voor het versturen van alle nodige documenten.

Nadere informatie

KRINGEN 2 Module 5: Afdelingen binnen een organisatie

KRINGEN 2 Module 5: Afdelingen binnen een organisatie KRINGEN 2 Module 5: Afdelingen binnen een organisatie Dia 1 Offisco sloot een boekjaar af waaruit bleek dat ze naar een dubbele boekhouding moesten gaan. Dit is niet de enige manier waaraan we merken dat

Nadere informatie

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196)

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) instructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) pi.clo12.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

Introductie. Een magazijn van binnen

Introductie. Een magazijn van binnen Les 2. Magazijnen Introductie Als de pennen klaar zijn, slaat Pennenland bv de pennen tijdelijk op in een magazijn. Pennenland heeft ervoor gekozen om geen eigen magazijn te bouwen, maar om ruimte te huren

Nadere informatie

Praktijkinstructie Materials handling 3 (CLO08.3/CREBO:50200)

Praktijkinstructie Materials handling 3 (CLO08.3/CREBO:50200) instructie Materials handling 3 (CLO08.3/CREBO:50200) pi.clo08.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 245 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 26 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 365 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Materials handling 3 MATERIALS HANDLING 3 (CLO08.3/CREBO:50200)

Materials handling 3 MATERIALS HANDLING 3 (CLO08.3/CREBO:50200) MATERIALS HANDLING 3 (CLO08.3/CREBO:50200) sd.clo08.3.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Materials handling 4 MATERIALS HANDLING 4 (CLO08.4/CREBO:50149)

Materials handling 4 MATERIALS HANDLING 4 (CLO08.4/CREBO:50149) MATERIALS HANDLING 4 (CLO08.4/CREBO:50149) sd.clo08.4.v1 ECABO, 1 mei 1997 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Eén dag werken in het magazijn!

Eén dag werken in het magazijn! Eén dag werken in het magazijn! Naam leerling: Klas: Datum: - - Naam bedrijf: Naam stagebegeleider: Je gaat binnenkort een dag werken in een magazijn. Het is de bedoeling dat je een dag lang nader kennis

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 4 van 6 Maakt goederen/producten verzendklaar

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 4 van 6 Maakt goederen/producten verzendklaar Economie en handel Assistent logistiek Deel 4 van 6 Maakt goederen/producten verzendklaar Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Tessel Mulder Inhoudelijke

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK 1. LOSSE folderverspreiding Bladzijde 2 en 3 2. GESEALDE folderverspreiding Bladzijde 4 en 5 3. SEPARATE folderverspreiding Bladzijde 6 en 7 1. LOSSE folderverspreiding

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De logistiek medewerker bereidt, op basis van de opdracht van de leidinggevende, zijn werkzaamheden

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 250 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Praktijkinstructie Transportadministratie 3 (CLO09.3/CREBO:50198)

Praktijkinstructie Transportadministratie 3 (CLO09.3/CREBO:50198) instructie Transportadministratie 3 (CLO09.3/CREBO:50198) pi.clo09.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of

Nadere informatie

Een goede controle had dit kunnen voorkomen!

Een goede controle had dit kunnen voorkomen! Goederen ontvangst In de voorgaande weken hebben we inzicht gegeven in de eisen die aan een magazijn gesteld kunnen worden en welke hulpmiddelen aanwezig zijn om goederen te lossen en te verplaatsen. Het

Nadere informatie

Bouwstenen. De volgende bouwstenen zijn beschikbaar: Empty Pallets

Bouwstenen. De volgende bouwstenen zijn beschikbaar: Empty Pallets Bouwstenen insidescm loopt voorop wat betreft de nieuwe SAP EWM oplossing voor magazijnbeheer. Bent U hier nog niet klaar voor en is dit nog een stap te ver voor uw organisatie, dan heeft insidescm verschillende

Nadere informatie

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De assistent logistiek medewerker ontvangt van de leidinggevende/ervaren

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL MAGAZIJNIER VRACHTWAGENS Datum uitgave: november 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11 32 Magazijnier vrachtwagens Situering

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 400 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Kantoor. Sint-Ursula-Instituut. Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Kantoor. Sint-Ursula-Instituut. Onze-Lieve-Vrouw-Waver Kantoor Sint-Ursula-Instituut Onze-Lieve-Vrouw-Waver Schooljaar: 2012-2013 0 1 VERNIEUWINGEN KANTOOR VERNIEUWINGEN 2 DE GRAAD Office & Retail: 13 uur/week. Inhoud: administratie, boekhouding, verkoop.

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 2 van 6 Maakt goederen/producten gereed voor opslag en slaat deze op

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 2 van 6 Maakt goederen/producten gereed voor opslag en slaat deze op Economie en handel Assistent logistiek Deel 2 van 6 Maakt goederen/producten gereed voor opslag en slaat deze op Titel Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur:

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20 handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

handleiding voor de leerkracht

handleiding voor de leerkracht 1 Vik@ handleiding voor de leerkracht Hieronder wordt per bladzijde opgesomd: - wat er moet worden ingevuld door de leerlingen in het boek, - welke bestanden de leerkracht nodig heeft. Blz. 1 - Elke dienst

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL MAGAZIJNIER PERSONENWAGENS EN LICHTE BEDRIJFSVOERTUIGEN Datum uitgave: november 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11

Nadere informatie

Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER

Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER De magazijnmedewerker is verantwoordelijk voor het ontvangen en laden van goederen. Hij pakt de goederen uit en in, sorteert en controleert ze, maakt ze verzendklaar, verplaatst

Nadere informatie

FVISEMIntro kantoorsimulatie

FVISEMIntro kantoorsimulatie FVISEMIntro kantoorsimulatie versie 11 HA-6502-10 Kantoor, Handel (2 de graad), Handel-talen (2 de graad) Annie Vanroose, Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel 2012 Vlaams Verbond van het

Nadere informatie

Planner. Orderpikker. Voorraadbeheerder. Praktische-opdracht door een scholier 1849 woorden 22 maart keer beoordeeld

Planner. Orderpikker. Voorraadbeheerder. Praktische-opdracht door een scholier 1849 woorden 22 maart keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1849 woorden 22 maart 2007 4 3 keer beoordeeld Vak M&O Inleiding Dijkgraaf Reinders is een bezorgpartner in food en non-food. Zij bezorgen hun producten o.a. aan hotels,

Nadere informatie

OEFENFIRMA. Handleiding ordergenerator-marktplaats. Auteur: Albert Geuens

OEFENFIRMA. Handleiding ordergenerator-marktplaats. Auteur: Albert Geuens OEFENFIRMA Handleiding ordergenerator-marktplaats Auteur: Albert Geuens Inhoudstabel 1 Algemeen... 3 2 Webwinkels... 4 2.1 Handelsproducten bestellen... 5 2.2 Een spontane offerte... 8 De ordergenerator

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30-15.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT

HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT Allereerst willen wij u graag bedanken voor uw interesse in ons bedrijf en producten. Uiteraard willen wij u graag als klant bij ons verwelkomen. Om voor u een klant

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Toetsmatrijs Logistiek medewerker - Extern

Toetsmatrijs Logistiek medewerker - Extern Opgesteld door: CCV Categoriecode: LOGM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 40 Dekkingsgraad toetstermen: 100% Cesuur: 75% ijzonderheden: Toelichting op tabel met afbakening = onomiecode = eitelijke

Nadere informatie

ontvangen en opslaan van goederen

ontvangen en opslaan van goederen ontvangen en opslaan van goederen Naam Datum Groep Begeleider 1.1 Goederenstroom 1. Wat is de goederenstroom? 2. Kruis aan: De goederenstroom van de producent of de fabrikant tot aan de winkel is de: externe

Nadere informatie

Toetsmatrijs Logistiek medewerker

Toetsmatrijs Logistiek medewerker Opgesteld door: CCV Categoriecode: LOGM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 40 Dekkingsgraad toetstermen: 80% Cesuur: 75% Bijzonderheden: Toelichting op tabel met afbakening = onomiecode = eitelijke

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2003

Examenopgaven VMBO-GL 2003 Examenopgaven VMBO-GL 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00-11.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE GL Bij dit examen horen een uitwerkboekje en een bijlagenboekje. Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Inhoud. Artikel 1 Definities. De volgende definities worden gebruikt in de onderstaande algemene voorwaarden van B & R Transport Services:

Inhoud. Artikel 1 Definities. De volgende definities worden gebruikt in de onderstaande algemene voorwaarden van B & R Transport Services: Inhoud B & R Transport Services Handelsregister KvK Eindhoven 70054096 BTW nr. NL858121438B01 1. Definities 2. Toepasselijke regelgeving 3. Aanbiedingsvoorwaarden 4. Vergoeding 5. Opslag van zending 6.

Nadere informatie

De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding

De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding Hoe de formulieren correct invullen? Om toegang te krijgen tot uw aangifte ga naar: https://forma.ivcie.be en geef uw gebruikersnaam en

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00-10:30 uur ADMINISTRATIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor

Nadere informatie

Voorbeeld. Proeve van bekwaamheid Examenopdracht. : Logistiek : B1-K1. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER

Voorbeeld. Proeve van bekwaamheid Examenopdracht. : Logistiek : B1-K1. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER Voorbeeld Proeve van bekwaamheid Examenopdracht NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Logistiek DOSSIERCREBO : 23143 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25371 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK :

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) MAGAZIJNMEDEWERKER Beroepsprofiel (SERV/SFG, september 2005) De magazijnmedewerker

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Douane Belastingdienst Informatieblad April 2018 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning

Nadere informatie

Commerciële distributiebeslissingen

Commerciële distributiebeslissingen Comptenties Inleiding Logistiek Hoofdstuk 4 Transport en distributie Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je vertellen: wat de elementen van distributie zijn; welke aspecten van zijn bij opzet distributieorganisatie;

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 23 opdrachten.

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2

handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2 handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

transport en logistiek CSE GL

transport en logistiek CSE GL Examen VMBO-GL 2008 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-11.00 uur transport en logistiek CSE GL Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 52 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

DE LOGISTIEKE KETTING ONDER DE LOEP

DE LOGISTIEKE KETTING ONDER DE LOEP INBOUND OUTBOUND CUSTOMER SERVICE DE LOGISTIEKE KETTING ONDER DE LOEP Bij Cebeo wordt de logistieke ketting achter de gevels van het Cebeo Distribution Center (CDC) gevormd door de afdelingen Inbound (van

Nadere informatie

AAN DE SLAG L O G I S T I E K G E D E E LT E i

AAN DE SLAG L O G I S T I E K G E D E E LT E i AAN DE SLAG LOGISTIEK GEDEELT E i Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begin... 4 Schermuitleg... 6 Beschrijving inkoopproces... 7 Beschrijving verkoopproces... 9 Voor veel gestelde vragen (FAQ) kunt u terecht

Nadere informatie

Mogelijke toepassingen. RealtimeWMS. "Webbased software to manage and control your warehouse."

Mogelijke toepassingen. RealtimeWMS. Webbased software to manage and control your warehouse. RealtimeWMS "Webbased software to manage and control your warehouse." Het standaard pakket RealtimeWMS is een zogenaamd Logistic Execution System. RealtimeWMS ondersteunt de medewerkers op de werkvloer

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEXI-SMS

HANDLEIDING FLEXI-SMS 1 HANDLEIDING FLEXI-SMS Index: 1. Algemeen... p 2 2. Activatie FLEXI-SMS... p 3 3. Hoe verstuur ik SMS en?... p 4 4. SMS en versturen aan een groep klanten (batch SMS)... p 6 5. Versturen van een SMS vanuit

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatieblad November 2012 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning inrichting voor

Nadere informatie

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 03 02 02 03 04 05 06 07 03 HA/K/1 0 0 Oriëntatie op handel en administratie SE SE SE HA/K/1 x x Uitwerking eindtermen: zie Handreiking SLO x x x x x x x x x x x x x

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 240 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 11

Nadere informatie

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico TNT Express zet u veilig op weg U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke antwoorden

Nadere informatie

De online winkel is te bereiken via www.vbh24.nl en via een link op de site www.vbh-nl.com.

De online winkel is te bereiken via www.vbh24.nl en via een link op de site www.vbh-nl.com. Handleiding VB24 In deze handleiding staat de uitleg van alle functies van VBH24. Om deze handleiding voor u zo overzichtelijk mogelijk te maken vindt u hieronder een inhoudsopgave. Inloggen... 2 Navigatiemenu....

Nadere informatie

administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg

administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg inhoud v an katern afdeling facturering Afdeling Facturering Taak 1 De afdeling Facturering 5 Taak 2 Factureren 8 Taak

Nadere informatie

JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803.

JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803. JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803. JR Sportshoes verricht haar werkzaamheden uitsluitend overeenkomstig deze voorwaarden,

Nadere informatie

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting door Joelle 1347 woorden 24 juni 2018 6,3 3 keer beoordeeld Vak M&O M&O Samenvatting hoofdstuk 3 Logistiek = integrale goederenstroombeheersing

Nadere informatie

Kassa systeem voor de detailhandel Infobrochure

Kassa systeem voor de detailhandel Infobrochure Kassa systeem voor de detailhandel Infobrochure Bizziware bvba Beverenstraat 131 8810 Lichtervelde (0495) 57 80 26 www.bizziware.be info@bizziware.be Algemeen Kassa Studio is het resultaat van jarenlange

Nadere informatie

Productbeschrijving S-Flex Logistiek

Productbeschrijving S-Flex Logistiek Productbeschrijving S-Flex Logistiek Inhoud Samenstellen 3 Toewijzen 4 Orderpicken middels de PDA 5 Afronden 7 Overzicht 8 Productbeschrijving S-Flex Logistiek 2 1. Samenstellen S-Flex Logistiek haalt

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 6 opdrachten.

Nadere informatie

1. Toepasselijkheid Op al onze aanbiedingen zijn de volgende leverings- en betalingscondities van toepassing.

1. Toepasselijkheid Op al onze aanbiedingen zijn de volgende leverings- en betalingscondities van toepassing. Algemene voorwaarden Alle gebruikers van onze website ZusenSjiek.nl worden geacht kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de onderstaande algemene voorwaarden van ZusenSjiek, gevestigd te Zuiderwoude

Nadere informatie

Focus 2 Hoe ontvang, los en controleer je de goederen?

Focus 2 Hoe ontvang, los en controleer je de goederen? 23 Focus 2 Hoe ontvang, los en controleer je de goederen? Focus 2.1 Wat is het belang van een magazijn? Intro De 2 afbeeldingen tonen 2 verschillende stellingen met 2 verschillende doeleinden. In de bovenste

Nadere informatie

Ladingzekering. Waarom? Geremd voor een bus vol kinderen op schoolreis.

Ladingzekering. Waarom? Geremd voor een bus vol kinderen op schoolreis. 1 2 3 Ladingzekering Waarom? Geremd voor een bus vol kinderen op schoolreis. 4 HBVL, 3/1/2008 Waarom: samengevat Schade Veiligheid van chauffeur én andere weggebruikers. Wetgeving: Art 45.1 van het verkeersreglement:

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D Examen VMBO-KB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 10

Nadere informatie

Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek

Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek Bestellen Leverancier is in staat om de voor het LUMC beschikbare catalogus beschikbaar te stellen via de cataloguspartner (broker) van het LUMC, GHX, door middel

Nadere informatie

Toelichting leermodules Logistiek Teamleider

Toelichting leermodules Logistiek Teamleider Toelichting leermodules Logistiek Teamleider Deel 1: Goederen/producten ontvangen en opslaan Leermodule 1 Logistiek en groothandel In deze leermodule komt aan bod hoe je ervoor kunt zorgen dat de juiste

Nadere informatie

Proforma werking Logistiek

Proforma werking Logistiek Proforma werking Logistiek WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat WINGS PRO FORMA INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN 1.1. Doelstelling 3 SPECIFIEK 2.1. Wings voorzieningen 4 2.2. Wings instellingen 5 WINGS

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 100 minuten profielvak E&O CSPE KB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 5 opdrachten.

Nadere informatie

References. Handleiding. Intelly B.V. Aan de slag (logistiek)

References. Handleiding. Intelly B.V. Aan de slag (logistiek) Intelly B.V. Handleiding Aan de slag (logistiek) References Project : 17V12219 v1.0 Intelly B.V. Datum : 27 juli 2017 Laagveld 1 Auteur : Jenna Geraets 6014 DD ITTERVOORT Organisatie : Intelly B.V. Tel:

Nadere informatie

transport en logistiek CSE GL

transport en logistiek CSE GL Examen VMBO-GL 2009 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-15.30 uur transport en logistiek CSE GL Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 52 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

De Ridder forceertechniek B.V.

De Ridder forceertechniek B.V. CONCEPT Handboek bedrijfsbureau De Ridder forceertechniek B.V. Concept: Wordt nog aangevuld angevuld eind november 2008 na ERP implementatie Auteur: Koenders en Partners B.V. te Midwoud Datum: september

Nadere informatie

werkplekleren / STAGE

werkplekleren / STAGE werkplekleren / STAGE Goederenontvangst en goederencontrole 1 Op je stageplaats of in je peterbedrijf ga je de goederenontvangst en goederencontrole bestuderen. Wat heb je nodig of wat moet je weten om

Nadere informatie

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico TNT Express zet u veilig op weg U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke antwoorden

Nadere informatie

Wij hebben 2.151.023. lagers voor u op voorraad

Wij hebben 2.151.023. lagers voor u op voorraad Wij hebben 2.151.023 lagers voor u op voorraad Inhoud Nooit zonder lagers 03. Introductie. 04. De voordelen van ABF Bearings. 06. Kwaliteitscontroles bij alle lagers. 08. Een breed assortiment op voorraad.

Nadere informatie

CSPE GL minitoets bij opdracht 2

CSPE GL minitoets bij opdracht 2 CSPE GL 2011 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg inhoud van katern thema de afdeling boekhouding Thema de afdeling Boekhouding Taak 1 De balans 5 Taak

Nadere informatie

Praktijkinstructie Transportmanagementondersteuning

Praktijkinstructie Transportmanagementondersteuning instructie Transportmanagementondersteuning 3 (CLO10.3/CREBO:50197) pi.clo10.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 11:30 13:00 uur ADMINISTRATIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor

Nadere informatie

Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico

Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico Met TNT Express slaapt u op beide oren U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke

Nadere informatie

Bepaalde woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor een bepaalde branche.

Bepaalde woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor een bepaalde branche. vacature Een baan waar personeel voor gevraagd wordt. vacuümverpakking Een luchtdichte verpakking. vaktaal Bepaalde woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor een bepaalde branche. variabele kosten

Nadere informatie

Order- en voorraadbeheer met het Shoxl Dashboard

Order- en voorraadbeheer met het Shoxl Dashboard Order- en voorraadbeheer met het Shoxl Dashboard Shoxl White paper 2010 Integrace Shoxl webshop Dashboard Versie 1.1-30/09/2010 pagina 1 1 Introductie De administratie en logistiek achter uw webshop kan

Nadere informatie

Methode voor het aanleren van de documentenstroom

Methode voor het aanleren van de documentenstroom Vik@ Methode voor het aanleren van de documentenstroom Vik@ Clever Office: voor 3 handel (talen) Elke leerling werkt in dezelfde dienst. Er wordt onder begeleiding gewerkt. Leerlingen kopen het handboek,

Nadere informatie

Algemeen - Vragen & antwoorden CityDepot Brugge

Algemeen - Vragen & antwoorden CityDepot Brugge 1 Algemeen - Vragen & antwoorden CityDepot Brugge Wat is de eigenlijke opdracht die Citydepot van de stad Brugge heeft gekregen? CityDepot werd gevraagd een haalbaarheidsstudie op te stellen voor de stad

Nadere informatie

Projectboek 5. Werken met geautomatiseerde systemen

Projectboek 5. Werken met geautomatiseerde systemen Projectboek 5 Werken met geautomatiseerde systemen Colofon Uitgeverij Auteurs Bijdragen beeld Vormgeving Pictogrammen Drukwerk : Uitgeverij Edu Actief b.v. : Stichting Platform afd. Transport & Logistiek

Nadere informatie

Referentie kader. S301 1 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal 50 min. Gemiddelde van toetsen/praktische opdrachten.

Referentie kader. S301 1 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal 50 min. Gemiddelde van toetsen/praktische opdrachten. Profiel: Economie en ondernemen Leerjaar: 3 Toetscode Periode Leerstof Eindtermen/ Soort toets Toetsduur Opmerking Weging Referentie kader of werktijd S30 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal

Nadere informatie

LOGISTIEK Self-billing

LOGISTIEK Self-billing LOGISTIEK Self-billing WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat Self-billing INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 WERKING 2.1. Beheer-Instellingen 4 2.2. Verrichtingen-voorbeeld 8 Wings Self-billing

Nadere informatie

Pondres Etail instapconcept

Pondres Etail instapconcept Pondres Etail instapconcept In het kader van het project Internetlogistiek Midden-Brabant heeft Pondres een concept ontwikkeld voor retailers die van bricks naar clicks willen. Met behulp van dit concept

Nadere informatie

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017 Exameneenheden Handel en Administratie HA/K/1 Oriëntatie op handel en administratie HA/K/2 Professionele vaardigheden HA/K/3 Klantgericht handelen / dienstverlening HA/K/4 Automatisering in de economie

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten Economie en handel Assistent logistiek Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marien Kempeneers Inhoudelijke

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB

transport en logistiek CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 240 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Financieel Upload prijsbestanden

Financieel Upload prijsbestanden Besteladvies Behoefde op basis van historisch verbruik Inzicht in lopende acties Advies per leverancier Bestelplanning leverancier Logistiek Optimale voorraad beheersing Klant routeplanning Picklijsten

Nadere informatie