BRANDVEILIG LEVEN Programmamap Venlo, maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BRANDVEILIG LEVEN Programmamap Venlo, maart 2015"

Transcriptie

1 BRANDVEILIG LEVEN Programmamap Venlo, maart 2015

2 Brandveilig Leven De brandweer Limburg-Noord legt steeds meer het accent op het voorkómen van brand in plaats van de bestrijding ervan. Binnen de brandweerwereld is dat een relatief nieuwe boodschap die vorm krijgt via Brandveilig Leven (BVL). Hierbij wordt in samenwerking met partners - gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering bij burgers en instellingen om de veiligheid en zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Met als uiteindelijk doel minder branden, minder slachtoffers en minder schade tegen lagere kosten voor de maatschappij. Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld woningbranden geteld. Twee op de drie woningbranden kunnen worden herleid naar menselijk handelen. Om duurzaam brandveilig gedrag bij diverse doelgroepen (burgers en zorginstellingen) te realiseren, hanteert Brandveilig Leven verschillende werkwijzen. Hiervoor zijn volgende doelstellingen geformuleerd: Vergroten van het brandveiligheidsbewustzijn; Vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen brandveiligheid; Verkleinen van het risico op brand door menselijk handelen; Vergroten van kennis en vaardigheden over adequaat handelen in geval van brand. Binnen Brandveilig Leven worden interventies en ondersteunende activiteiten regionaal én op maat uitgezet. Hierbij zijn 3 principes maatgevend: 1. Bereik Publieksvoorlichting richt zich op diverse groepen; van jong tot oud in de hele regio Limburg-Noord. Bij Ambassadeur BVL, Geen Nood Bij Brand en Scholenprogramma werken we met intermediairen, zorginstellingen en scholen samen om zoveel mogelijk verminderd zelfredzame groepen mensen te kunnen bereiken en jongeren op te voeden met de boodschap van Brandveilig Leven. 2. Continuïteit Door de inzet van de interventies in verschillende levensfasen wordt continuïteit in het bevorderen van brandveiligheid gewaarborgd. 3. Inzicht in brand(on)veilig gedrag en factoren die dit gedrag beïnvloeden Het Seniorenpanel, Brandonderzoek en Duurzame Gedragsverandering leveren veel leerzame informatie op over bijvoorbeeld brand(on)veilig gedrag van burgers en oorzaken van branden. Deze informatie wordt onder andere gebruikt voor het daar waar nodig verbeteren van de overige interventies en ondersteunende activiteiten. Colofon W E brandveiligleven@vrln.nl

3 Publieksvoorlichting Goede communicatie en voorlichting over Brandveilig Leven (BVL) vraagt om een doordacht communicatieplan, met aandacht voor externe én interne communicatie. Publieksvoorlichting omvat daarin al die vormen van externe communicatie, die zich richten op het algemeen publiek met als doel: 1. Bewustwording van en ondersteuning bij de eigen verantwoordelijkheid voor het voorkómen van brand (preventie van brand); 2. Opdoen van kennis en het bieden van handelingsperspectief over wat te doen bij brand (nazorg bij brand). In 2014 is voor het thema Veilig Vluchten bij brand een voorlichtingspakket uitgewerkt met diverse breed inzetbare onderdelen: Een experience-unit: een container waarin een thuissituatie is nagebootst en waar men voorzien van een digitale rooksimulatiebril kan beleven hoe het is om te moeten vluchten bij brand. Een vluchtkaart: de ervaringen in de experience-unit kan men direct verwerken tot een persoonlijk vluchtplan. Een rookhuisje: op schaal gemaakte en ingerichte houten huisjes om het gesprek aan te gaan over waar ontstaat brand in huis, hoe ontwikkelt rook zich en waar kunnen rookmelders het beste worden opgehangen. Publieksvoorlichtingsactiviteiten waarbij één of meerdere onderdelen worden ingezet zijn bijvoorbeeld grote publieksevenementen (bijv. Hiltho-beurs en roadshows per gemeente in het najaar van 2014), veiligheidsdagen/-markten en eenmalige voorlichtingslessen op middelbare scholen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van landelijk en zelfontwikkelde voorlichtingsmaterialen en give-aways. Daarnaast faciliteert Brandveilig Leven voorlichtingsbijeenkomsten over branden die hebben plaatsgevonden in de regio in het kader van Voorlichting Na Brand. Er zijn twee uitvoeringen: Voorlichtingsbijeenkomst na een lokaal brandincident voor buurtbewoners in de wijk: er wordt uitleg gegeven over de brand en preventieve maatregelen die men kan nemen om de eigen (woon)omgeving veiliger te maken. Voorlichtingsbijeenkomst over veel voorkomende oorzaken van brand, uitgewerkt aan de hand van voorbeelden uit de regio. De uitvoering gebeurt door Team Brandonderzoek, de AOV-er van de gemeente waar de brand heeft plaatsgevonden en lokale brandweerposten. Naast face-to-face contact, worden diverse communicatiemiddelen ingezet, zoals: social media (Facebook en Twitter); de website van Brandweer Limburg-Noord; free publicity-kanalen (zoals magazines en lokale huis-aan-huisbladen); de lokale radio en tv. Met Publieksvoorlichting bereiken we een breed publiek van jong tot oud in de hele regio Limburg-Noord. Aandacht voor zowel preventie van brand als nazorg bij brand.

4 Ambassadeur Brandveilig Leven De brandweer Limburg-Noord werkt met ambassadeurs Brandveilig Leven; getrainde intermediairs die achter de voordeur komen en/of beroepshalve makkelijk in gesprek komen met specifieke doelgroepen. Met deze nieuwe werkwijze kunnen we beter inspelen op het brandveiligheidsbewustzijn en gedrag van diverse risicogroepen. Hiermee verkleinen we brandrisico s en vergroten we de kennis over wat te doen bij brand. Tot nu toe zijn vooral medewerkers van o.a. thuiszorgorganisaties en welzijnswerk opgeleid om brandgevaarlijke situaties en gedrag bij senioren thuis te herkennen en het gesprek hierover aan te gaan. Vanaf eind 2014 is de ambassadeurswerkwijze verbreed naar andere intermediairs die specifieke doelgroepen bereiken, zoals gastouderbureaus, wmo-medewerkers en politie. De ambassadeurstraining bestaat uit twee bijeenkomsten die worden verzorgd door een Brandveilig Leven-voorlichter. Groepen van 10 à 15 deelnemers worden opgeleid om als Ambassadeur Brandveilig Leven binnen de eigen organisatie/ thuissituatie ingezet te worden. De training bestaat uit twee interactieve bijeenkomsten, met hierin aandacht voor: informatie over brandveiligheid en gedrag; een demonstratie met het rookhuisje (waar ontstaat brand in huis, hoe ontwikkelt rook zich en waar kunnen rookmelders het beste worden opgehangen); bespreken van het thema Veilig Vluchten ; hoe men brandveiligheidsthema s bespreekbaar kan maken bij de doelgroep; schriftelijke informatie als naslagmateriaal; een korte kennistest (bijeenkomst 2); evaluatie met de deelnemers over het toepassen van de kennis in de praktijk: waar lopen zij tegenaan; welke oplossingen zijn hierbij mogelijk (bijeenkomst 2); bespreking van door deelnemers - ingebrachte casussen/ situaties (bijeenkomst 2). Reacties van Ambassadeurs: Presentatie zou verplicht moeten zijn voor alle mensen die werken in een thuissituatie van een cliënt. Presentatie was zeer nuttig en prettig! Geweldige bijeenkomst en zeer leerzaam, een echte aanrader! De deelnemers ontvangen een certificaat na het succesvol afronden van de training. Na deze training kunnen de deelnemers de brandveiligheid bespreken en het veilig vluchten uit huis oefenen met de doelgroep, die zij beroepshalve ontmoeten. Deze ambassadeurswerkwijze is in 2014 landelijk beloond met een tweede prijs, de Zilveren Rookmelder, voor succesvol idee op het gebied van brandpreventie.

5 Seniorenpanel Het seniorenpanel is een methodiek om moeilijk bereikbare doelgroepen te bereiken die (nog) thuis wonen en verminderd zelfredzaam zijn en/of hun begeleiders/familie/mantelzorgers. Veelal mensen die extra kwetsbaar zijn in geval van brand, door bijvoorbeeld dementie, verminderde motoriek, gehoorproblemen of verminderd zicht. Het seniorenpanel richt zich op het brandveiligheidsbewustzijn en gedrag van senioren (én dat van de begeleiders, familie en mantelzorgers). Het doel is het verkleinen van brandrisico s en vergroten van kennis bij senioren over wat te doen bij brand. Daarnaast wordt inzichtelijk hoe lichamelijke en/of geestelijke beperkingen het (brand)veiligheidsgevoel en gedrag beïnvloeden. In 2014 is deze methodiek getest bij senioren in dagopvangvoorzieningen. Het (senioren)panel bestaat uit 2 bijeenkomsten die worden verzorgd door het team van Brandveilig Leven. Tijdens de eerste bijeenkomst staat vooral de eigen inbreng vanuit de doelgroep centraal: hun gedragingen, gedachten en specifieke vragen over brandveiligheid. Op basis hiervan wordt het informatieve gedeelte van de tweede bijeenkomst ingekleurd: hier wordt op maat voorlichting gegeven en oplossingen aangereikt om brandveiliger te kunnen leven. De twee panelbijeenkomsten bestaan uit: het delen van ervaringen met brand; een paneldiscussie met gerichte vragen aan de groep; het bespreken en oefenen van Veilig Vluchten aan Leerzaam en de hand van de vluchtkaart en rooksimulatiebrillen; spannend, dat op interactieve wijze (met bordspel en/of het vluchten! rookhuisje) voorlichting geven over brandveiligheid, zoals waar ontstaat brand in huis, hoe ontwikkelt rook zich en waar kunnen rookmelders het beste worden opgehangen; schriftelijke informatie als naslagmateriaal; korte evaluatie van het programma met de deelnemers en/of begeleiders/familie/ mantelzorgers. Inzicht in het gedrag van kwetsbare senioren ten aanzien van brandveiligheid. Kwetsbare doelgroepen en begeleiders/familie/ mantelzorgers die zich bewust zijn van de brandveiligheidsrisico s in huis en weten hoe ze deze kunnen verkleinen.

6 Geen Nood Bij Brand Geen Nood Bij Brand! is een interventie die zich richt op (kwetsbare bewoners binnen) zorginstellingen. De focus ligt op samenwerking en dialoog tussen de zorginstelling en Brandweer Limburg-Noord, om gezamenlijk een hoger niveau van brandveiligheid te bereiken. Er moet een veiligheidscultuur in de zorgorganisatie ontstaan waarbij brandveiligheid voorop staat. Personeel en bewoners leren het gebouw zo brandveilig mogelijk te gebruiken (met het accent op het voorkómen van brand) én weten wat van belang is om veilig te vluchten bij brand (vrije vluchtwegen, nooduitgangen). Tijdens oriënterende gesprekken wordt de methodiek toegelicht en worden er concrete afspraken gemaakt over de uitvoering van expedities bij de verschillende locaties van de zorginstelling. Tijdens de veiligheidsexpeditie lopen drie partijen door een gebouw van de zorginstelling: o enkele bewoners, o een leidinggevende van de zorginstelling, o iemand van Brandweer Limburg-Noord, team Brandveilig Leven. Alle brandgevaarlijke en onveilige situaties worden in kaart gebracht en vastgelegd in een verslag, voorzien van foto s die de situaties illustreren. Tijdens de expeditie, in het verslag en bij de nabespreking adviseert de brandweer over deze brandgevaarlijke en onveilige situaties in het gebouw en reikt (mogelijke) oplossingen aan om de situatie te verbeteren. Met de betreffende locatie wordt de expeditie nabesproken en worden afspraken gemaakt over vervolgacties. Met het management van de zorginstelling worden de expedities van de bezochte locaties geëvalueerd en afspraken gemaakt die worden vastgelegd in een integraal veiligheidsplan. Het doel is dat de zorginstelling structureel aandacht heeft voor een brandveilige omgeving, met hulp van de Geen Nood Bij Brand toolbox. De brandweer houdt contact met de zorginstelling en kijkt op afstand mee. Dit levert het op Een organisatie die aan Geen Nood Bij Brand meewerkt, heeft aandacht voor brandveiligheid en wil deze vergroten door samenwerking met de brandweer. Zorgmedewerkers én bewoners (indirect): krijgen meer zicht op de (brand)veiligheid van het gebouw in dialoog met de brandweer; kunnen onveilige situaties herkennen en hierop inspelen. De zorginstelling: leert/ervaart hoe zij zelf de brandveiligheid binnen de instelling kunnen realiseren en borgen; krijgt hiervoor een toolbox met instrumenten. Reactie bewoner zorgcentrum: Ik heb in korte tijd veel dingen gezien, in verband met veiligheid, waar je anders gewoon niet bij nadenkt

7 Scholenprogramma Binnen het scholenprogramma wordt toegewerkt naar een zogenaamde leerlijn fysieke veiligheid vanaf groep 1 van het basisonderwijs waarbij ook heel gericht de ouders worden betrokken tot en met de onderbouw (13-14 jarigen) van het voortgezet onderwijs. Op dit moment wordt de meeste aandacht besteedt aan het basisonderwijs met als insteek voorkómen is beter dan genezen. Er wordt gebruik gemaakt van Brááánd!!! Jij, de brandweer en veiligheid', een lespakket voor leerlingen van groep 6 t/m 8 (en hun ouders/verzorgers). Hiermee willen we het brandveiligheidsbewustzijn vergroten, brandveilig gedrag aanleren én kinderen leren wat zij zelf kunnen doen als er brand uitbreekt. Door thuis de lesstof te bespreken, leren kinderen om ook hier brandonveilige situaties te herkennen en te benoemen. Op deze manier willen we hele gezinnen bereiken met de boodschap van Brandveilig Leven! Het lespakket bestaat uit 3 onderdelen: 1. De brandweer verzorgt een introductieles (ca. 1 lesuur) over brand en brandveiligheid, bespreekt ervaringen met de leerlingen en voert enkele proefjes uit. 2. In de daaropvolgende weken gaat de eigen leerkracht aan de slag met de lesstof uit het lesboekje (ca. 5 lesuren). Enkele opdrachten maken de leerlingen zelfstandig (thuis), zoals de brandveiligheidscheck van hun eigen woning en het maken van een vluchtplan. De overige opdrachten zijn klassikaal én interactief van aard (zoals een rollenspel). 3. De laatste les, gegeven door de Brandweer, bestaat uit een demonstratie met een rookhuisje (met aandacht voor het ontstaan van brand in huis, ontwikkeling van rook en het ophangen van rookmelders), een veiligheidsexpeditie op school en een terugblik op het lesprogramma met de leerlingen. Gerichte aandacht voor brandveiligheid op school en thuis. Leerlingen die actief aan de slag gaan met brandveiligheid. Reacties van leerkrachten: Geweldig! Zeer leerzaam en interessant voor de kinderen! Erg leuk project. Kinderen zijn er enthousiast mee bezig geweest. Ze weten nu veel meer over dit onderwerp af.

8 Brandonderzoek Brandonderzoek is een landelijk erkend kwaliteitsinstrument. Het onderzoeken van branden is voor de brandweer een manier om te kunnen leren en verbeteren. Brandonderzoek levert veel leerzame informatie op over: oorzaken van branden, het brandverloop, de effectiviteit van brandpreventieve voorzieningen en de brandbestrijding zelf. Met de opgedane kennis wil Brandweer Limburg-Noord zowel de burger als het eigen personeel duidelijkheid geven over de mogelijke brandoorzaak en de ontwikkeling van de brand. De brandweer gebruikt de informatie om te leren, zodat zij hun werk beter en veiliger uit kunnen voeren. Daar profiteert uiteindelijk de burger ook van. Brandonderzoek levert ook een bijdrage aan de diverse interventies en publieksvoorlichtingsactiviteiten van Brandveilig Leven. De praktijkvoorbeelden, resultaten en leerpunten uit brandonderzoek worden gebruikt bij voorlichting aan de burgers. Door deze informatie wordt het kennisniveau van de burger verhoogd, maar ook het brandveiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van deze burger. De kans op slachtoffers bij woningbranden wordt daarmee kleiner. Daarnaast maakt de politie graag gebruik van de kennis en expertise van de brandonderzoekers van de brandweer. Datzelfde geldt ook voor de verzekeraars. Na een brand kan een onderzoek worden ingesteld. De resultaten van de concrete onderzoeken worden vastgelegd in onderzoeksrapporten en/of nieuwsflitsen, volgens een vast format. Deze worden met de achterban gedeeld en/of in opleiding- en oefenplannen verwerkt. Uitkomsten worden teruggekoppeld met direct betrokkenen, contactpersonen binnen de regio en vakgroepen. De onderzoeksresultaten worden ook in een landelijke database ingevoerd, waardoor deze zowel landelijk als regionaal te gebruiken zijn. De meest voorkomende oorzaken van brand worden uitgewerkt tot een voorlichtingsbijeenkomst (in het kader van Publieksvoorlichting) die ingezet kan worden op vraag van buitenaf. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd en uitgevoerd door het team Brandonderzoek. Inzicht in de verschillende brandoorzaken in onze regio. Inzicht in de effectiviteit van brandpreventieve voorzieningen. Inzicht in de effectiviteit van de gekozen inzetstrategie. Informatie die gebruikt kan worden bij de diverse interventies van Brandveilig Leven, waaronder voorlichtingsbijeenkomsten (op aanvraag) over meest voorkomende oorzaken van brand. Brandweer Limburg Noord kan door deze kennis permanent up-to-date blijven.

9 Duurzame gedragsverandering Brandweer Limburg-Noord en Brandweer Zuid-Limburg zijn vanaf januari 2015 gestart met het gezamenlijke onderzoek Duurzame gedragsverandering op het gebied van brandveiligheid. Gedrag veranderen betekent meer dan alleen het geven van voorlichting. Menselijk gedrag is complex en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Om gedrag te kunnen veranderen, is inzicht nodig in de factoren die verklaren waarom burgers wel of niet brandveilig gedrag vertonen. Doordat dit inzicht tot op heden grotendeels ontbreekt, is onbekend hoe we succesvol brandveilig gedrag kunnen bevorderen én of lopende interventies effectief zijn. Het doel van het onderzoek Duurzame gedragsverandering is om meer inzicht te krijgen in brandveilig gedrag van burgers en de factoren die hierop van invloed zijn om op basis van deze informatie interventies te ontwikkelen, implementeren en evalueren. Het onderzoek maakt gebruik van de wetenschappelijke methodiek Intervention Mapping. Dit is een stapsgewijze aanpak om de juiste beslissingen te nemen in het ontwikkelen van interventies, die daarmee een grotere kans van slagen hebben in het veranderen van brandveilig gedrag. Het onderzoek kent verschillende fasen: 1. Voorbereidend onderzoek: grondige analyse voor het bepalen welke doelgroep met name brandonveilig gedrag vertoont en/of een verhoogd risico loopt om slachtoffer te worden van brand. Vervolgens inzicht krijgen in brand(on)veilig gedrag van de doelgroep en factoren die hierop van invloed zijn; 2. Ontwikkelen van interventies om het gedrag te beïnvloeden; 3. Implementeren van de interventies in de dagelijkse praktijk; 4. Testen en evalueren of de interventie het gewenste effect heeft en haalbaar is in de praktijk. Een unieke en innovatieve aanpak binnen de Brandweer voor het weloverwogen (door)ontwikkelen en inzetten van interventies Meer inzicht in de redenen waarom burgers al dan niet brandveilig gedrag vertonen. Grotere kans op effectieve interventies voor het bevorderen van brandveilig gedrag.

Notitie Informatie. BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen

Notitie Informatie. BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen Notitie Informatie BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen 1 In de vergadering van 27 september 2013 heeft het AB zijn goedkeuring gegeven aan het Jaarverslag Brandveilig Leven 2012 2013. Activiteiten voor

Nadere informatie

Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag

Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag Netwerkdag 27 april 2011 Rob Frek Portefeuillehouder verantwoordelijkheidsverdeling en veiligheidsbewustzijn Directeur

Nadere informatie

Focus op WMO Rookmelderdichtheid Loppersum Plan van Aanpak

Focus op WMO Rookmelderdichtheid Loppersum Plan van Aanpak Focus op WMO Rookmelderdichtheid Loppersum Plan van Aanpak De gemeente faciliteert haar inwoners aan alle kanten om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Een goed iets, omdat het aansluit

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2015 Uitgeest. Regionaal. Nieuwe controlesystematiek. Brandveilig leven

Jaaroverzicht 2015 Uitgeest. Regionaal. Nieuwe controlesystematiek. Brandveilig leven Regionaal Nieuwe controlesystematiek De bestuursnotitie - Nieuwe controlesystematiek brandveiligheid in regio Kennemerland ligt ter besluitvorming voor bij de gemeenten in Kennemerland. Gemeente Zandvoort,

Nadere informatie

Het nieuwe denken van de brandweer.. Ook uw nieuwe denken?

Het nieuwe denken van de brandweer.. Ook uw nieuwe denken? Naar een brandveiliger samenleving.. Met minder brand, minder slachtoffers én minder schade Het nieuwe denken van de brandweer.. Ook uw nieuwe denken? Ricardo Weewer, Strategisch Centrum NVBR Netwerkdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sámen werken aan Brandveilig leven

Nieuwsbrief Sámen werken aan Brandveilig leven Nieuwsbrief Sámen werken aan Brandveilig leven Het team Brandveilig Leven, onderdeel van Brandweer Limburg Noord organiseerde op 9 juni 2016 de miniconferentie Sámen werken aan Brandveilig Leven. Aan deze

Nadere informatie

Brandpreventie bij ouderen

Brandpreventie bij ouderen School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Opdrachtgever is de heer T. Blijlevens, Cluster coördinator Veilig Leven, Regionale Brandweer Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Brandveilig

Nadere informatie

Bijlagen. 1. Persbericht oktober 2012. 2. Artikelen: Brandpreventieweek in het nieuws. 3. (Stopper) advertenties

Bijlagen. 1. Persbericht oktober 2012. 2. Artikelen: Brandpreventieweek in het nieuws. 3. (Stopper) advertenties Bijlagen 1. Persbericht oktober 2012 2. Artikelen: Brandpreventieweek in het nieuws 3. (Stopper) advertenties 4. Alle materialen: poster, folder, pen etc. 5. Consumentensite www.watdoejijbijbrand.nl 6.

Nadere informatie

Dynamisch Brandrisicoprofiel

Dynamisch Brandrisicoprofiel Dynamisch Brandrisicoprofiel Rembrand Brandrisicoprofiel Toepassing Brandweer over morgen Een van de speerpunten is risicodifferentiatie. Capaciteit is beperkt, op welke risico s zet je die in? Rembrand

Nadere informatie

SCHEMA TOOLBOX, VERSIE juni 2017

SCHEMA TOOLBOX, VERSIE juni 2017 SCHEMA TOOLBOX, VERSIE 0.1 13 juni 2017 Nog aan te vullen en verder uit te werken Mens Gebouw Professioneel Particulier Kennisdocument 7, 8, 8, 18 7, 8, 7, 8, 18 Beleidsdocument 2, 2, 14 2, 14 Scan/check

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

VOORBEELD PROJECTPLAN

VOORBEELD PROJECTPLAN VOORBEELD PROJECTPLAN PROJECTOMSCHRIJVING / STAPPENPLAN / TIJDPAD 1. Inleiding Waarom een project over veiligheid? Een veilige woning en een veilige woonomgeving is voor iedereen belangrijk! Hoewel de

Nadere informatie

Plan van aanpak Rookmelderproject Westerwolde i.o.

Plan van aanpak Rookmelderproject Westerwolde i.o. Rookmelderdichtheid én risicobewustzijn vergroten, bij zelfstandig thuiswonenden die ondersteund worden vanuit de Wmo in de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde Plan van aanpak Rookmelderproject Westerwolde

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Brandveilig Leven Toepassing op de woonomgeving

Brandveilig Leven Toepassing op de woonomgeving Brandveilig Leven Toepassing op de woonomgeving Inhoudsopgave Inleiding 6 Deel A: Brandveilig leven in de maatschappelijke context 11 1 Wat is brandveilig leven? 12 1.1 Inleiding 12 1.2 Aanleiding en achtergrond

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Het bedrijfsleven in Nederland is sinds jaar en dag slachtoffer van criminaliteit.

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Handleiding Seniorenpanel

Handleiding Seniorenpanel Handleiding Seniorenpanel 1 Seniorenpanel Bijeenkomst 1 Tijdsplan Onderdeel Inhoud Tijd Introductie Stel jezelf voor; Bespreek doel seniorenpanel; Leg het programma uit. Gesprekskaarten: voorkomen signaleren

Nadere informatie

Technasium Brandweer Award (TBA) 2016

Technasium Brandweer Award (TBA) 2016 School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Opdrachtgever is de heer E. Dijkstra, clusterhoofd risicobeheersing, portefeuille Brandveilig Leven, Brandweer Fryslân. Brandveilig Leven Brandweer

Nadere informatie

BRANCHEORGANISATIES ZORG (BOZ) MET ONDERSTEUNING VAN

BRANCHEORGANISATIES ZORG (BOZ) MET ONDERSTEUNING VAN MIRIAM KOP Programmamanager BRANCHEORGANISATIES ZORG (BOZ) EN MET ONDERSTEUNING VAN 1. Weet u wat risicogestuurde brandveiligheid is? 1. Kunt u dat uitleggen aan een ander? 2. Bespreek 3 kenmerken met

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

Visie Brandveilig leven

Visie Brandveilig leven Visie Brandveilig leven Met het oog op de Brandweer over morgen heeft Brandweer Gelderland- Midden een visie op Brandveilig leven ontwikkeld. Deze visie beschrijft achtergronden, uitgangspunten, speerpunten

Nadere informatie

Wat je lief is, laat je niet stikken! Brandveiligheid bij dementie

Wat je lief is, laat je niet stikken! Brandveiligheid bij dementie 1 Wat je lief is, laat je niet stikken! Brandveiligheid bij dementie 2 Vorig jaar kwamen 38 mensen om bij een woningbrand Dode bij brand zorgcomplex in Venlo Storing in stekkerblok oorzaak brand Steeds

Nadere informatie

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht Pilot Brandveilig Leven in rzicht Evaluatie huisbezoeken VERSIEBEHEER Versie Datum Auteur 1. juni 212 RP 1.1 2 juni 212 RP 1 Samenvatting Dit is de evaluatie van de pilot Brandveilig leven in rzicht, die

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Notitie Beleid Brandveilig leven Kennemerland

Notitie Beleid Brandveilig leven Kennemerland Notitie Beleid Brandveilig leven Kennemerland Aanleiding De brandweer Kennemerland wil graag intensiever aan de slag gaan met het thema Brandveilig leven, omdat dit een effectieve manier is om de brandveiligheid

Nadere informatie

Brandveilig Leven - pilot aandachtswijken. Resultaten van een veldonderzoek naar de effectiviteit van voorlichting aan huis

Brandveilig Leven - pilot aandachtswijken. Resultaten van een veldonderzoek naar de effectiviteit van voorlichting aan huis Brandveilig Leven - pilot aandachtswijken Resultaten van een veldonderzoek naar de effectiviteit van voorlichting aan huis Nieuwe focus brandweer Hoe kunnen we brand voorkomen? Brandveilig Leven Verschillende

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk.

Samenwerkingsmogelijkheden binnen de driehoek worden onderbouwd vanuit actuele werkmodellen en methodieken en positieve ervaringen uit de praktijk. Partnerschap in de driehoek. Onderwijs en Jeugdhulpverlening samen op de werkvloer Waarom? Hoe kun je extra ondersteuning en begeleiding aan kinderen en gezinnen zo dicht mogelijk bij huis en in de wijk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Fysieke Veiligheid

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie Format werkplan maatschappelijke organisatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) In Veilige Handen 2. Korte omschrijving De zorg voor een veilige omgeving is essentieel

Nadere informatie

Data en trendanalyse Brandveilig Leven. Woningbranden en woningcheck s brandveiligheid 2010 t/m 2012

Data en trendanalyse Brandveilig Leven. Woningbranden en woningcheck s brandveiligheid 2010 t/m 2012 Data en trendanalyse Brandveilig Leven Woningbranden en woningcheck s brandveiligheid 2010 t/m 2012 Afdeling: Onderzoek & Analyse Team Brandveilig Leven Auteur: Lucie Berning Opdrachtgever: A.P. de Graaf,

Nadere informatie

Voorlichting. in het kader van Brandveilig Leven. Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy

Voorlichting. in het kader van Brandveilig Leven. Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy Voorlichting in het kader van Brandveilig Leven Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy Programma I. De brandweer II. III. IV. Brandveilig Leven De praktijk: het woningbezoek 1.

Nadere informatie

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan RIVM, Handleiding Gezonde School Basisonderwijs, april 2010, Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan 1 2 Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Inhoudsopgave Inleiding 1. Actuele gezondheidssituatie

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

De brandweer en het voorkomen van brand

De brandweer en het voorkomen van brand De brandweer en het voorkomen van brand Taken van de brandweer Gevraagd is vijf taken van de brandweer te noemen en in volgorde van belangrijkheid te zetten. De belangrijkste eerst. Dan de op een na belangrijkste

Nadere informatie

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB Marijke Dijkstra Trimbos instituut Focus op onderzoek Utrecht, 2 december 2011 Improving Mental Health by Sharing Knowledge Programma Middelengebruik

Nadere informatie

Pop-up store Brandveilig leven

Pop-up store Brandveilig leven Pop-up store Brandveilig leven Tips voor een succesvolle store Tilburg - 27 oktober 2015 1 Aanleiding Binnen de regionale ontwikkeling 'Brandveilig Leven' is de pilot Toolbox Brandweer gemeente Tilburg

Nadere informatie

Productencatalogus Brandveilig Leven

Productencatalogus Brandveilig Leven Productencatalogus Brandveilig Leven 2 Productencatalogus Brandveilig Leven l Voorwoord Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt de productencatalogus van Brandweer Groningen. Deze productie is de belichaming

Nadere informatie

Brandveiligheid in wooncomplexen

Brandveiligheid in wooncomplexen Brandveiligheid in wooncomplexen Mensen met een beperking en ouderen lopen helaas een groter risico bij brand. Wat kunt u als huurdersorganisatie, bewonerscommissie of cliëntenorganisatie doen om bij te

Nadere informatie

Community Safety aanpak & ontwikkelingen

Community Safety aanpak & ontwikkelingen Community Safety aanpak & ontwikkelingen Bijeenkomst Brandveiligheid voor en door de burger 7 mei 2011 Community Safety aanpak & ontwikkelingen Belang van Community Safety Ontwikkelingen in Nederland Aanpak

Nadere informatie

Laatste kans op subsidie VWIZ

Laatste kans op subsidie VWIZ Uitgave: oktober 2014 In dit nummer: Laatste kans op Subsidie VWIZ Extra Introductiedag VIO Privacyreglementen en videobeelden Aanbod BIT s bij V&VN academie Nieuwe dvd en boek VIO Afronding VIO thuisonderzoek

Nadere informatie

Een veilige onderwijstaak!

Een veilige onderwijstaak! Ine Spee, 15 maart 2012 Een veilige onderwijstaak! Preventie de eerste stap naar een Veilige Publieke taak De publieke taak: wat is anders in het onderwijs? Grensoverschrijding van jongeren: inherent aan

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken

milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken milieuvoorlichting voor en door bewoners van multiculturele wijken Voor informatie en bestellen van de folder over het project Leve Leven!: Projectbureau Aarde-werk Hugo de Grootstraat 8 2518 ED Den Haag

Nadere informatie

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Even Buurten Rotterdam Ontstaan vanuit vraag ouderen en professionals binnen netwerk GENERO Stedelijke samenwerking welzijn, zorg en wonen; Regierol gemeente

Nadere informatie

FACTSHEET VOORLICHTING NA BRAND

FACTSHEET VOORLICHTING NA BRAND FACTSHEET VOORLICHTING NA BRAND INTERVENTIE In een studentenwoning in de Zwolse wijk Assendorp is op maart 0 brand ontstaan. Twee slachtoffers zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

Nadere informatie

De eerste stapjes: Social media: bewustwording. Rob Baardse, april 2012 tot 21 november 2013

De eerste stapjes: Social media: bewustwording. Rob Baardse, april 2012 tot 21 november 2013 De eerste stapjes: Social media: bewustwording gedrag Rob Baardse, april 2012 tot 21 november 2013 Samenvatting oktober 2013: hoe kan dit? 1 voorbeeld uit de campagne 2013 1-177.437 Effect: 110.903 - >

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

AMHK Gelderland Noord & Midden

AMHK Gelderland Noord & Midden AMHK Gelderland Noord & Midden Juli 2014 AMHK Gelderland Noord & Midden Info & meeting juli 2014 1 Welkom Programma Voorstellen 2 Opdracht vanuit nieuwe WMO AMHK op regionale schaal Gemeenten in Veiligheidsregio

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA

Nadere informatie

Houd medewerkers inzetbaar!

Houd medewerkers inzetbaar! Houd medewerkers inzetbaar! Leeftijdsbewust personeelsbeleid en de Doorbraak-methode Inspelen op veranderingen in de markt: welke organisatie wil dat niet? Dit vraagt om flexibele medewerkers, die breed

Nadere informatie

MEE op Weg. IJsseloevers

MEE op Weg. IJsseloevers IJsseloevers MEE op Weg Vanuit haar droom van een inclusieve samenleving en missie MEE maakt meedoen mogelijk heeft MEE IJsseloevers het initiatief genomen tot het project MEE op Weg. MEE op Weg Vanuit

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Ervaringen Leernetwerk Vitaliteit

Ervaringen Leernetwerk Vitaliteit Ervaringen Leernetwerk Vitaliteit Lenneke Vaandrager UHD Gezondheid en Maatschappij, WUR John Peeters Organisatiekundige, begeleider programma Vitaliteit Doel Leernetwerk Universiteiten Implementeren activiteiten

Nadere informatie

De Brandweer over Morgen. Risico Beheersing in verandering

De Brandweer over Morgen. Risico Beheersing in verandering De Brandweer over Morgen Risico Beheersing in verandering Beeld van de brandweer? De brandweer Kan het nog beter? Klaar voor de toekomst of aanpassen? De omgeving verandert Knelpunten: Snel veranderde

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Brandveilig Leven. Lesplan voor cursist en trainer. Amsterdam-Amstelland

Brandveilig Leven. Lesplan voor cursist en trainer. Amsterdam-Amstelland Brandveilig Leven Lesplan voor cursist en trainer Amsterdam-Amstelland 1 Lesplan voor de trainer bij de training Voorlichting in het kader van Brandveilig leven Dit lesplan hoort bij de training Voorlichting

Nadere informatie

Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ)

Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ) Opleiding Crisiscoördinator Zorginstelling (CCZ) 2017/2018 Een praktische opleiding over bedrijfscontinuïteitsmanagement, crisismanagement en crisiscommunicatie Inleiding Zorginstellingen zijn kwetsbare

Nadere informatie

FSE in de Brandweer over mor en

FSE in de Brandweer over mor en FSE in de Brandweer over mor en Ricardo Weewer NVBR Projectgroep Strategische Reis Derde Nationale Congres Fire Safety Engineering 9 en 10 juni 2010 Programma Intro: Nieuwe visie brandweer over morgen

Nadere informatie

Brandveiligheid in wooncomplexen

Brandveiligheid in wooncomplexen Informatieblad Brandveiligheid in wooncomplexen december 2015 Tips om bij te dragen aan een betere brandveiligheid PG werkt samen Dit is een uitgave van Ieder(in) in het kader van het programma PG werkt

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Vergroten veiligheidsbewustzijn en rookmelderdichtheid in het buitengebied. Resultaten van de gemeente: Menterwolde Pekela Veendam

Vergroten veiligheidsbewustzijn en rookmelderdichtheid in het buitengebied. Resultaten van de gemeente: Menterwolde Pekela Veendam Vergroten veiligheidsbewustzijn en rookmelderdichtheid in het buitengebied Resultaten van de gemeente: Menterwolde Pekela Veendam Juli 2012 Colofon Uitgave Auteur Contactadres : Brandweer Regio Groningen

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor de Zorg Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure Agressietraining

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Bestuurlijke keuzes en brandveiligheid: wat is veilig (genoeg)? Marco Zannoni NIBHV congres, 10 november 2014

Bestuurlijke keuzes en brandveiligheid: wat is veilig (genoeg)? Marco Zannoni NIBHV congres, 10 november 2014 Bestuurlijke keuzes en brandveiligheid: wat is veilig (genoeg)? Marco Zannoni NIBHV congres, 10 november 2014 COT: 25 jaar ervaring in oefeningen, onderzoek en advies 1 Ontwikkelingen Van regelgestuurd

Nadere informatie

Brandveiligheid voor gebouwbeheerders. Saskia Hegeman 14 juni 2012

Brandveiligheid voor gebouwbeheerders. Saskia Hegeman 14 juni 2012 Brandveiligheid voor gebouwbeheerders Saskia Hegeman 14 juni 2012 Programma - Inleiding brandpreventie - Wet- en regelgeving - Brandveiligheidsbewustzijn - Zelf doen: waar te beginnen? - Zelf doen: wat

Nadere informatie

Actieplan verslavingspreventiebeleid. Gemeente Valkenswaard

Actieplan verslavingspreventiebeleid. Gemeente Valkenswaard Actieplan verslavingspreventiebeleid Gemeente Valkenswaard 2014-2015 - 2 - Inhoudsopgave Inleiding p. 4 Het plan p. 5 Het actieprogramma p. 6 1. Ouder/kind avond p. 6 2. Voorlichting vierde klas p. 7 3.

Nadere informatie

Preffi 2.0: Preventie Effectmanagement Instrument. Ontwikkeling,validiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid

Preffi 2.0: Preventie Effectmanagement Instrument. Ontwikkeling,validiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid Preffi 2.0: Preventie Effectmanagement Instrument Ontwikkeling,validiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid De gebruikers 1200 gezondheidsbevorderaars, voorlichters en preventiewerkers, werkzaam bij: GGD

Nadere informatie

Fire Safety Experience Trainingsbrochure

Fire Safety Experience Trainingsbrochure Unieke ervaring van een brandscenario in een gecontroleerde omgeving Fire Safety Experience Trainingsbrochure Fire Safety Experience Verpleegkundigen en BHV ers moeten snel en adequaat kunnen reageren

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

PROGRAMMA NATUURBRANDEN VGGM PROJECT GEZONDHEIDSZORG. Jan Kuyvenhoven

PROGRAMMA NATUURBRANDEN VGGM PROJECT GEZONDHEIDSZORG. Jan Kuyvenhoven PROGRAMMA NATUURBRANDEN VGGM PROJECT GEZONDHEIDSZORG Jan Kuyvenhoven 2 Natuurbrand Prioritair risico in risicoprofiel Gelderland-Midden Worst-case scenario's Waarschijnlijkheid Zeer onwaarschijnlijk Onwaarschijnlijk

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Inhoud workshop Hoe is het allemaal begonnen? Het onderzoek Procesbeschrijving (zoektocht

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

VEILIGE LEEFOMGEVING

VEILIGE LEEFOMGEVING Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Samen werken aan een VEILIGE LEEFOMGEVING Continuïteit van de samenleving Veilige leefomgeving Zelfredzame samenleving Veilige bouwwerken Effectieve hulpverlening Beschermen

Nadere informatie

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Social Media Bewustwording We constateren een duidelijke behoefte aan voorlichting over het gebruik van social media en internettoepassingen door jonge kinderen. Wij streven

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

Literatuurstudie. Conclusies, aanbevelingen en ontwikkelopgaven voor Brandveilig leven

Literatuurstudie. Conclusies, aanbevelingen en ontwikkelopgaven voor Brandveilig leven Literatuurstudie Conclusies, aanbevelingen en ontwikkelopgaven voor Brandveilig leven Marcel van Galen, voorzitter landelijk overleg Brandveilig leven Nancy Oberijé, IFV Hester Veltman, bureau Brandweer

Nadere informatie

Cultuurmeting in de forensische praktijk. In samenwerking met GGZ Eindhoven

Cultuurmeting in de forensische praktijk. In samenwerking met GGZ Eindhoven Cultuurmeting in de forensische praktijk In samenwerking met GGZ Eindhoven Doel van een cultuurmeting Inzicht krijgen hoe de organisatie richting geeft aan cultuuraspecten met het oog op veiligheid en

Nadere informatie

Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie

Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie 1. Aanleiding project EVC als HR-instrument In 2008 heeft de Politie Limburg-Noord een eerste verkenning gedaan naar de effecten van de toepassing

Nadere informatie

Datum 27 oktober 2014 Onderwerp Antwoorden kamervragen over het toenemende aantal drugslabs in seniorenflats

Datum 27 oktober 2014 Onderwerp Antwoorden kamervragen over het toenemende aantal drugslabs in seniorenflats 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 757 Bouwbesluit 2012 32 847 Integrale visie op de woningmarkt Nr. 120 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader 2019, pagina 1 Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid De Wmo-toezichthouder ziet, in opdracht van de gemeenten in Gelderland-Zuid, toe op de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

GEMEENTE VAL KENSWAARD

GEMEENTE VAL KENSWAARD V GEMEENTE VAL KENSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Implementatie omkaderd. Joris Van Damme

Implementatie omkaderd. Joris Van Damme Implementatie omkaderd Joris Van Damme Onderzoeksplatform 2017 IMPLEMENTATIE Een effectieve interventie kan pas impact hebben als het zijn doelgroep bereikt DISSEMINATIEPLAN Dit plan bevat de details

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Werk in uitvoering Een greep uit onze projecten

Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Werk in uitvoering Een greep uit onze projecten Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Werk in uitvoering Een greep uit onze projecten Brandweer Nederland is volop in beweging. In programmaraden, netwerken en vakgroepen werken

Nadere informatie

#weesduidelijk

#weesduidelijk HVO-Querido Josje Hoeve, Teammanager & Projectleider Samen veilig werken Programma Praktijkervaring Voorstellen Organisatie & Project Aanpak veiliger werken Inzoomen op aangiftebeleid Aanbevelingen vanuit

Nadere informatie

Partner in het sociaal domein

Partner in het sociaal domein Partner in het sociaal domein Samen in het sociaal domein Zlimthuis Gemeentelijke opgaven Werkt aan bewustwording Levensloopbestendig wonen Opereert lokaal Langer en veilig thuis wonen, ook met dementie

Nadere informatie

Keetkeur in uw gemeente

Keetkeur in uw gemeente Keetkeur in uw gemeente Veilige en gezonde keten door de inzet van jongerenadviseurs Stappenplan Stichting Plattelands Jongeren Services Plattelandsjongeren.nl Bemuurde Weerd OZ 12 3514 AN Utrecht Contactpersoon:

Nadere informatie

PRODUCTFICHE 2018 CODE: BWA BRANDWACHT

PRODUCTFICHE 2018 CODE: BWA BRANDWACHT Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: BWA BRANDWACHT Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF Een brandwacht houdt preventief toezicht op de brandveiligheid

Nadere informatie

Sociaal op social media

Sociaal op social media groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Mediawijsheid: Ik houd rekening met de gevoeligheden van de ander. - Downloads Poster

Nadere informatie

De gemeente Kopenhagen rouleert 270 mobiele watermist units.

De gemeente Kopenhagen rouleert 270 mobiele watermist units. De gemeente Kopenhagen rouleert 270 mobiele watermist units. Positieve ervaringen na proefproject: Meer brandveiligheid voor minder zelfredzame personen en voor verzorgenden. Door Stig Nordmark, Area Manager

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren

Beleidsnotitie Aanbod voor peuters Gemeente Buren Beleidsnotitie Aanbod voor peuters 2017-2020 Gemeente Buren Inhoudsopgave 1. Huidige situatie 4 Waar gaat het over? 4 Wat doen we al? 4 2. Vergroten bereik peuters 6 Wat gaan we doen? 6 Doel 6 Behoefte

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals september 2012 - februari 2013

cursusaanbod voor professionals september 2012 - februari 2013 gratis september 2012 - februari 2013 Meisjesbesnijdenis Signaleren & gespreksvoering met ouders Coördinatie van Zorg Hechting en interactie met jonge kinderen Verwijsindex en Meldcode in beeld en praktijk

Nadere informatie