Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam"

Transcriptie

1 Ontwerprapport Naam auteur(s) Ronald Kuijper Vakgebied M&O Titel Rechtsvormen in context. Onderwerp Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep VWO 4 M&O Sleuteltermen contextgericht onderwijs, M&O, motivatie, rechtsvormen vwo 4 Bibliografische referentie Kuijper, R.S. (2013). Rechtsvormen in context. Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen UvA. Studentnummer Begeleider(s) Janna Fortuin, Peter van der Veen Beoordelaar(s) indien Janna Fortuin, Peter van der Veen bekend Datum

2 Paper 3: Onderzoeksinstrumenten M&O Ronald Kuijper Samenvatting paper 1 Ontwerphypothese Als ik een contextrijke leersituatie creëer voor leerlingen 1, zullen zij meer geactiveerd worden in hun leerproces, hetgeen concreet zichtbaar zal zijn in een hogere motivatie en een hoge leeropbrengst. Ontwerpregels Didactische eisen: 1) De lesstof laat leerlingen de materie benaderen vanuit een praktijksituatie. 2) De lesstof laat veel ruimte aan leerlingen om zelf de ontwikkeling van praktijksituatie te beïnvloeden. 3) De lesstof nodigt uit tot samenwerkend leren 2, zoals omschreven door Ebbens (p. 94 e.v.). 4) De lesstof nodigt leerlingen actief uit om (stapsgewijs) de theorie uit hoofdstuk 9 toe te passen. In het ontwerponderzoek zal allereerst worden nagegaan in hoeverre voldaan is aan de ontwerpregels. Dit zal bepaald worden aan de hand van ingeleverde stukken (ontwerpregel 1,2 en 4) en middels observatie (ontwerpregel 3). Betrokkenheid/motivatie zal worden gemeten door een vragenlijst aan het begin en eind van de lessenserie en d.m.v. time on task : één keer vóór aanvang van de lessenserie en twee keer tijdens de lessenserie (de 2 e en 4 e les). De leeropbrengst zal worden vastgesteld middels een diagnostische toets aan het begin en eind van de lessenserie. Hierbij zullen twee versies gebruikt worden: elk toetsmoment krijgt elke leerling een andere versie. 1 Het ontwerp en bijbehorende onderzoek wordt volledig uitgevoerd in een vwo 4 M&O klas (de enige in dat jaar). 2 Kneppers (p. 94) ziet dit immers als vereiste voor contextgericht onderwijs.

3 Beschrijving onderzoeksmethode Onderzoeksontwerp en instrumenten Allereerst zal, zoals hierboven reeds gesteld, globaal worden bepaald in hoeverre de ontwerpregels hun uitwerking vinden tijdens de lessenserie: Gaan de leerlingen volledig op in hun eigen bedrijf/praktijksituatie? Geven ze zelf actief vorm aan hun bedrijf, of proberen ze de vragen kortweg op een zo eenvoudig mogelijk manier te beantwoorden? (ontwerpregel 1 en 2). Is er sprake van samenwerkend leren, of zoals Ebbens dit noemt: bij elkaar zitten (p. 94 e.v.): werken leerlingen daadwerkelijk samen, zijn leerlingen onderling van elkaar afhankelijk (nemen leerlingen de rolverdeling serieus?) of zitten ze simpelweg bij elkaar (ontwerpregel 3)? Passen leerlingen de lesstof uit hoofdstuk 9 van het boek toe, of proberen te leerlingen op goed geluk het antwoordformulier in te vullen (ontwerpregel 4)? De antwoorden op de deze vragen zullen gegeven worden middels vignettes: kwalitatieve beschrijvingen van een les (hoorcollege Ontwerpen Gert Rijlaarsdam, ). De reden hiervoor is dat dergelijke vignettes een mooie aanvulling kunnen vormen op/meer ruimte voor interpretatie geven aan het hoofdonderzoek naar betrokkenheid/motivatie en leeropbrengst, dat hieronder zal worden beschreven. De twee afhankelijke variabelen die centraal staan in het onderzoek zijn motivatie en leeropbrengst: leidt het creëren van een contextrijke leersituatie tot meer activatie bij leerlingen in hun leerproces en daarmee tot een hogere motivatie en een hoge leeropbrengst? Motivatie Om te bepalen of de motivatie van leerlingen toeneemt door een contextrijke leersituatie, zal gebruik worden gemaakt van twee onderzoeksmethodes: vragenlijsten en time on task. Vragenlijsten Er zal gebruik worden gemaakt van vragenlijsten om de motivatie bij leerlingen vast te stellen omdat het op deze manier mogelijk is gegevens van veel verschillende leerlingen te verzamelen. Dit wordt onderschreven door Baarda e.a. (2010). Bovendien zijn de vragen makkelijk en snel te verwerken (kwantificeerbaarheid) (Workshop Vragenlijsten Jantine Huizinga, ). De vragenlijst die gebruikt wordt betreft een vakbelevingstest (UvA ILO Blackboard), ook wel motivatietest genoemd. De reden voor de keuze voor deze vragenlijst is dat dit een beproefde vragenlijst is 3, die vervolgens een uitkomst genereert (middels een Excelbestand) in de vorm van vier subschalen: plezier, angst en moeilijkheid, inzet en interesse, en nut en relevantie. Door deze uitkomst in de vorm van vier subschalen neemt de interpretatieruimte binnen het overkoepelende concept motivatie toe. 3 Deze vragenlijst is ontwikkeld in het kader van een onderzoeksprogramma door de vakgroep Onderwijskunde van de (toenmalige) KU Nijmegen ( Interpretatiekader, UvA ILO Blackboard)

4 De vragenlijst zal op twee momenten worden afgenomen bij alle leerlingen: één keer voor aanvang van de lessenserie en één keer aan het eind van de lessenserie. Op deze manier kan worden nagegaan of de motivatie van de leerlingen aan het eind van de lessenserie groter is dan daarvoor. De vragenlijsten die op de twee momenten gebruikt zullen worden, zullen, zoals geadviseerd tijdens de workshop vragenlijsten (Workshop Vragenlijsten Jantine Huizinga, ) identiek zijn. Echter, om nauwkeuriger het effect van de lessenserie op de motivatie bij leerlingen te bepalen, wijkt de instructie van de tweede vragenlijst ietwat af van de instructie van de eerste vragenlijst. De leerlingen wordt namelijk gevraagd bij het invullen van de vragenlijst zo veel mogelijk de afgelopen vier lessen (de lessenreeks dat in dit onderzoek centraal staat) in het achterhoofd te houden. Uiteraard geldt hierbij als beperking dat leerlingen hiertoe wellicht maar ten dele in staat zullen zijn, omdat leerlingen bij de tweede vragenlijst waarschijnlijk niet geheel voorbij kunnen gaan aan de lessen gegeven vóór de lessenserie. De data worden ingevuld in het werkblad invullen van het Excelbestand dat op Blackboard staat. Vervolgens wordt in het werkblad resultaat een diagram gegenereerd, met daarbij een onderscheid tussen de genoemde subschalen. Een mogelijke uitkomst is als volgt: Plezier Angst en moeilijkheid Inzet en interesse Nut en relevantie Time on task Daarnaast zal, zoals gesteld, de onderzoeksmethode time on task gebruikt worden om de motivatie van leerlingen vast te stellen. De time on task van leerlingen geeft een (grove) indicatie van motivatie (hoorcollege Ontwerpen Gert Rijlaarsdam, ) en zal op drie momenten worden bepaald: eenmaal vóór aanvang van de lessenserie (een voormeting), tijdens de 2 e les en tijdens de 4 e les. Door de time on task van de voormeting te vergelijken met de twee metingen tijdens de lessenserie, kan worden (grofweg) worden vastgesteld of de motivatie van leerlingen bij het werken aan een taak is toegenomen.

5 Dit onderzoek naar time on task zal meer specifiek worden gedaan op het moment dat leerlingen in tweetallen met de werkbladen bezig zijn: dat zijn immers de momenten waarop leerlingen hun eigen bedrijf vormgeven en dus contextgericht bezig zijn. Het time on task onderzoek zal worden uitgevoerd aan de hand van een observatieschema (zie bijlage, naar: Ontwerponderzoek Frank Hordijk, 2012), dat door een collega wordt ingevuld. Aan de hand van dit schema zullen leerlingen geobserveerd worden. Drie minuten na aanvang van het zelfstandig werken zal worden vastgesteld of de 10 (willekeurig) geselecteerde leerlingen (één bepaalde rij) gericht met de opdracht bezig zijn. Dit wordt vervolgens elke 3 minuten herhaald. Uiteindelijk kan op deze manier zowel de activiteit per leerling worden bepaald (verticaal optellen van het aantal v s ) als de activiteit per observatieronde (horizontaal optellen van het aantal v s ), hetgeen extra interpretatieruimte biedt (verzwakt de aandacht bijvoorbeeld nadat de leerlingen eenmaal een start hebben gemaakt?). Bovendien kan uiteraard het aantal waarnemingen waarbij de leerlingen on task waren als percentage van het totaal aantal waarnemingen bepaald worden als harde maatstaf van de totale time on task. Leeropbrengst Om de leeropbrengst van de contextrijke lessenserie te bepalen, zal gebruik worden gemaakt van een tweetal diagnostische toetsen van acht meerkeuzevragen (zie bijlage). Hiermee kan op een objectieve manier de leeropbrengst worden bepaald, zonder dat dit wordt beïnvloed door percepties van leerlingen. Door gebruik te maken van meerkeuzevragen wordt bovendien het nakijken geobjectiveerd. De toetsen zijn zo opgesteld dat ze redelijkerwijs allebei ook vóór aanvang van de lessenserie gemaakt zouden moeten kunnen worden, omdat leerlingen al enige voorkennis hebben door een tweetal lessen aan het begin van het schooljaar. De gevolgde procedure is als volgt (in lijn met de Studiehandleiding Ontwerponderzoek, p. 26): de helft van de klas maakt versie 1 van de toets als voortoets en versie 2 als natoets; de andere helft andersom (alle leerlingen worden dus in dit onderzoek betrokken). Op deze manier dragen beide toetsen bij aan de voor- en natoetsscores en wordt het probleem m.b.t. verschillen in de moeilijkheidsgraad van toetsen ondervangen.

6 De resultaten van de diagnostische toetsen zullen als volgt gerapporteerd worden: Voortoets Versie 1 Versie 2 Max. Gem. aantal score punten (1 pt. per vraag) Opg Opg Opg Opg Opg Opg Opg Opg Totaal 8 8 Max. aantal punten (1 pt. per vraag) Gem. score Natoets Versie 1 Versie 2 Max. Gem. aantal score punten (1 pt. per vraag) Opg Opg Opg Opg Opg Opg Opg Opg Totaal 8 8 Max. aantal punten (1 pt. per vraag) Gem. score Vervolgens kan de gemiddelde score van de twee natoetsen vergeleken worden met de gemiddelde score van de twee voortoetsen om de leeropbrengst van de lessenserie te bepalen. Een beperking met betrekking tot deze onderzoeksmethode is dat het niet is na te gaan in hoeverre leerlingen zonder de contextgerichte lessenserie een mogelijk zelfde vooruitgang in beheersing van de lesstof hadden gemaakt. Een vergelijking met een

7 parallelklas zou de voorkeur genieten, maar zoals vermeld is er maar één vwo 4 M&O klas. Referenties -Baarda, B., & de Goede, M., & Kalmijn, M. (2010). Basisboek enquêteren: Handleiding voor het maken van een vragenlijst en het voorbereiden en afnemen van enquêtes. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers bv. -Ebbens, S. & Ettekoven, S. (2005). Effectief leren. Basisboek. Groningen: Wolters Noordhoff. -Hoorcollege Ontwerpen Gert Rijlaarsdam ( ) -Ontwerponderzoek Frank Hordijk (2012). Denken in journaalposten ter leringhe bij Management en Organisatie. -Studiehandleiding Ontwerponderzoek (2012), UvA ILO. -Workshop Vragenlijsten Jantine Huizinga ( ).

8 Bijlagen De onderzoeksinstrumenten: - Vragenlijst motivatie vóór aanvang lessenserie - Vragenlijst motivatie na afloop van de lessenserie - Time on task schema - Diagnostische toets (2 versies, multiple choice).

9 Vragenlijst motivatie vóór aanvang lessenserie Belevingslijst voor M&O Wat is de bedoeling? In deze vragenlijst wil ik je enkele vragen stellen over wat jij vindt van het vak M&O. Voor het invullen van de lijst doet het er niet toe hoe goed je bent in M&O. Het gaat alleen om jouw mening. Elk antwoord is dus goed, als het maar jouw mening is. Niemand op school komt te weten welke antwoorden je precies hebt gegeven. Hoe ga je te werk? Een voorbeeld. mee oneens enigszins mee oneens enigszins mee eens mee eens Het vak M&O interesseert me. - Als je het met deze uitspraak oneens bent, dan zet je een kruisje in het hokje onder mee oneens. - Als je het met deze uitspraak enigszins oneens bent, dan zet je een kruisje onder in het hokje onder enigszins mee oneens. - Als je het met deze uitspraak eens bent, dan zet je een kruisje in het hokje onder mee eens. - Als je het met deze uitspraak enigszins eens bent, dan zet je een kruisje onder in het hokje onder enigszins mee eens. - Denk eraan dat je bij elke vraag maar één kruisje zet. Als je je vergist hebt, streep dan het hokje met een groot kruis door en zet in het juiste hokje alsnog een (klein) kruisje. Werk rustig door en denk niet te lang na over de antwoorden. Sla geen vragen over. Bedankt voor je medewerking!

10 mee oneens enigszins mee oneens enigszins mee eens 1. M&O zal niet gauw een hobby van mij worden. 2. Op de een of andere manier kan ik M&O maar niet onder de knie krijgen. 3. Voor M&O doe ik niet meer dan nodig is. 4. Ik ben best goed in M&O. 5. Vooral bij M&O ben ik blij als het lesuur voorbij is. 6. Ik denk dat je bij weinig beroepen iets aan M&O hebt. 7. Ik weiger veel vrije tijd aan M&O te besteden. 8. Onze lessen M&O zijn vaak boeiend en interessant. 9. Voor proefwerken ben ik zenuwachtiger dan voor andere proefwerken. 10. Ik merk aan andere vakken dat ik iets aan M&O heb. 11. M&O is van belang om later een baan te krijgen. 12. Tijdens de lessen M&O voel ik me haast nooit zenuwachtig. 13. In je latere leven kun je best zonder M&O. 14. Ik vind M&O een leuk vak. 15. Ik zou later best een baan willen waarbij je M&O gebruikt. 16. Het interesseert mij niet zo wat er in de lessen M&O wordt verteld. 17. In mijn vrije tijd doe ik wel eens spelletjes die iets met M&O te maken hebben. 18. Zonder M&O zou het op school veel leuker zijn. 19. M&O hangt mij meters de keel uit. 20. Ik maak wel eens meer huiswerk dan we opgekregen hebben. 21. Ik geloof dat M&O weinig nut heeft. 22. Meestal begrijp ik wat er in de lessen M&O behandeld wordt. 23. Bij M&O ben ik banger om fouten te maken dan bij andere vakken. 24. Buiten school heb je weinig aan wat je in de lessen M&O leert. 25. Ik voel me zeker van mezelf wanneer ik een beurt krijg bij M&O. 26. In de les M&O gaat de tijd altijd heel snel voorbij. 27. Het grootste gedeelte van wat je bij M&O leert, kun je later goed gebruiken. 28. Van ons boek M&O begrijp ik meestal niet zo veel. 29 Ik houd me ook in mijn vrije tijd wel eens met dingen uit de lessen M&O bezig. 30. Bij veel dingen die je iedere dag tegenkomt heb je wat aan M&O. 31. Eigenlijk zou ik liever geen M&O volgen. 32. Ik vind het fijn om zelf een opdracht voor M&O te maken. mee eens

11 Vragenlijst motivatie na afloop van de lessenserie Belevingslijst voor M&O Wat is de bedoeling? In deze vragenlijst wil ik je enkele vragen stellen over wat jij vindt van het vak M&O. De vragen van deze vragenlijst zijn hetzelfde als de vragen van de vorige vragenlijst. Het verschil met het vorige onderzoekje: Richt je bij het invullen van deze vragenlijst vooral op de afgelopen vier lessen: de lessen waarin jullie eigen bedrijf centraal stond. Verder geldt hetzelfde: Voor het invullen van de lijst doet het er niet toe hoe goed je bent in M&O. Het gaat alleen om jouw mening. Elk antwoord is dus goed, als het maar jouw mening is. Niemand op school komt te weten welke antwoorden je precies hebt gegeven. Hoe ga je te werk? Een voorbeeld. mee oneens enigszins mee oneens enigszins mee eens mee eens Het vak M&O interesseert me. - Als je het met deze uitspraak oneens bent, dan zet je een kruisje in het hokje onder mee oneens. - Als je het met deze uitspraak enigszins oneens bent, dan zet je een kruisje onder in het hokje onder enigszins mee oneens. - Als je het met deze uitspraak eens bent, dan zet je een kruisje in het hokje onder mee eens. - Als je het met deze uitspraak enigszins eens bent, dan zet je een kruisje onder in het hokje onder enigszins mee eens. - Denk eraan dat je bij elke vraag maar één kruisje zet. Als je je vergist hebt, streep dan het hokje met een groot kruis door en zet in het juiste hokje alsnog een (klein) kruisje. Werk rustig door en denk niet te lang na over de antwoorden. Sla geen vragen over. Bedankt voor je medewerking!

12 mee oneens enigszins mee oneens enigszins mee eens 1. M&O zal niet gauw een hobby van mij worden. 2. Op de een of andere manier kan ik M&O maar niet onder de knie krijgen. 3. Voor M&O doe ik niet meer dan nodig is. 4. Ik ben best goed in M&O. 5. Vooral bij M&O ben ik blij als het lesuur voorbij is. 6. Ik denk dat je bij weinig beroepen iets aan M&O hebt. 7. Ik weiger veel vrije tijd aan M&O te besteden. 8. Onze lessen M&O zijn vaak boeiend en interessant. 9. Voor proefwerken ben ik zenuwachtiger dan voor andere proefwerken. 10. Ik merk aan andere vakken dat ik iets aan M&O heb. 11. M&O is van belang om later een baan te krijgen. 12. Tijdens de lessen M&O voel ik me haast nooit zenuwachtig. 13. In je latere leven kun je best zonder M&O. 14. Ik vind M&O een leuk vak. 15. Ik zou later best een baan willen waarbij je M&O gebruikt. 16. Het interesseert mij niet zo wat er in de lessen M&O wordt verteld. 17. In mijn vrije tijd doe ik wel eens spelletjes die iets met M&O te maken hebben. 18. Zonder M&O zou het op school veel leuker zijn. 19. M&O hangt mij meters de keel uit. 20. Ik maak wel eens meer huiswerk dan we opgekregen hebben. 21. Ik geloof dat M&O weinig nut heeft. 22. Meestal begrijp ik wat er in de lessen M&O behandeld wordt. 23. Bij M&O ben ik banger om fouten te maken dan bij andere vakken. 24. Buiten school heb je weinig aan wat je in de lessen M&O leert. 25. Ik voel me zeker van mezelf wanneer ik een beurt krijg bij M&O. 26. In de les M&O gaat de tijd altijd heel snel voorbij. 27. Het grootste gedeelte van wat je bij M&O leert, kun je later goed gebruiken. 28. Van ons boek M&O begrijp ik meestal niet zo veel. 29 Ik houd me ook in mijn vrije tijd wel eens met dingen uit de lessen M&O bezig. 30. Bij veel dingen die je iedere dag tegenkomt heb je wat aan M&O. 31. Eigenlijk zou ik liever geen M&O volgen. 32. Ik vind het fijn om zelf een opdracht voor M&O te maken. mee eens

13 Time on task schema Datum les:

14 Diagnostische toets (2 versies, multiple choice). Versie 1 Vraag 1: a) Een eenmanszaak en een VOF bezitten allebei geen rechtspersoonlijkheid. b) Bij een eenmanszaak is de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk, bij een VOF niet. c) Bij VOF zijn de eigenaren hoofdelijk aansprakelijk, bij een eenmanszaak niet. d) Geen van bovengenoemde antwoorden is juist. Vraag 2: Een eenmanszaak: a) is een rechtspersoon met hoofdelijke aansprakelijkheid. b) kan meerdere personeelsleden in dienst hebben. c) is een rechtspersoon zonder hoofdelijke aansprakelijkheid d) hoeft niet te worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag 3: Bij een vennootschap onder firma (VOF): a) zijn alle aandeelhouders hoofdelijk aansprakelijk. b) is alleen de aandeelhouder die verplichtingen aangaat persoonlijk aansprakelijk. c) is arbeidsverdeling mogelijk: eigenaren kunnen zich specialiseren. d) is de oprichting complex: een notariële acte is verplicht. Vraag 4: a) Bij een eenmanszaak en VOF hoeven de eigenaren niet dezelfde personen te zijn als degenen die leiding geven. b) Een eenmanszaak heeft als voordeel dat beslissingen snel kunnen worden genomen. c) Een voordeel van een eenmanszaak ten opzichte van een VOF is dat de financiering van het bedrijf eenvoudiger is. d) Bedrijven met de rechtsvorm VOF zijn meestal groot en vaak landelijk bekend. Vraag 5: a) Bij een eenmanszaak zijn nooit aandelen uitgegeven. b) Bij een eenmanszaak zijn soms aandelen uitgegeven. c) Bij een BV zijn altijd aandelen uitgegeven.

15 d) Bij een NV zijn soms aandelen uitgegeven. Vraag 6: a) De aandelen van een BV zijn op naam ; de aandelen van een NV aan toonder. b) De aandelen van een BV zijn aan toonder ; de aandelen van een NV op naam. c) De aandelen van een BV zijn vrij overdraagbaar, de aandelen van een NV niet. d) Geen van bovengenoemde antwoorden is juist. Vraag 7: Voor de oprichting van een BV is verplicht: a) Inschrijving bij de Kamer van Koophandel. b) Een notariële akte. c) Startkapitaal van minstens d) Elk van bovengenoemde antwoorden is juist e) Geen van bovengenoemde antwoorden is juist. Vraag 8: a) Een vereniging is een vorm van een commerciële organisatie. b) Een stichting is een vorm van een commerciële organisatie. c) Contributie is een belangrijke inkomstenbron voor verenigingen en stichtingen. d) De bestuurders van een stichting zijn in principe niet persoonlijk aansprakelijk.

16 Versie 2 Vraag 1: a) een eenmanszaak kan meerdere eigenaren hebben. b) de definitie van een rechtsvorm is: de vorm van een organisatie. c) een voorbeeld van een rechtspersoon is een eenmanszaak. d) een voorbeeld van een rechtsvorm is een BV. Vraag 2: De voorwaarden voor de oprichting van een eenmanszaak zijn: a) alleen inschrijving bij de Kamer van Koophandel b) inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een notariële acte c) inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een notariële akte en een startkapitaal van minstens d) inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een notariële akte en een startkapitaal van minstens Vraag 3: Als een VOF haar betalingsverplichtingen niet nakomt, kan de schuldeiser: a) De schuld opeisen bij de vennoot die verantwoordelijk is (degene die bijvoorbeeld een contract getekend heeft). b) De volledige schuld opeisen bij elk van de vennoten afzonderlijk. c) De helft van de schuld opeisen bij de ene vennoot, de andere helft bij de andere vennoot. d) Geen aanspraak maken op het privévermogen van de vennoten, tenzij er sprake is van wanbeleid. Vraag 4: a) Voor de oprichting van een BV of een NV is een notariële akte nodig. b) De directie van een BV is altijd óók eigenaar van de BV. c) De directie van een NV is altijd óók eigenaar van de NV. d) Geen van bovengenoemde antwoorden is juist. Vraag 5: De publicatie van een jaarrekening (een balans, winst- en verliesrekening en een toelichting op beide) is verplicht voor de rechtsvorm(en): a) Eenmanszaak en VOF. b) BV en NV.

17 c) NV. d) Eenmanszaak, VOF, BV en NV. Vraag 6: a) Een BV en een NV zijn beide rechtspersonen. b) Het enige verschil tussen een BV en een VOF is dat een BV een jaarrekening moet publiceren. c) Het enige verschil tussen een BV en een VOF is dat bij een BV de eigenaren niet hoofdelijk aansprakelijk zijn. d) Het startkapitaal bij een BV is minstens Vraag 7: a) Bij BV s en NV s hoeven de directeuren geen mede-eigenaar te zijn ( scheiding van leiding en eigendom ). b) De aandeelhouders van een BV lopen geen financieel risico bij een faillissement. c) De aandeelhouders van een NV lopen geen financieel risico bij een faillissement. d) De aandeelhouders van een BV of NV lopen geen financieel risico bij een faillissement. Vraag 8: a) De bestuurders van een BV of NV kunnen nooit persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. b) De bestuurders van een BV of NV zijn hoofdelijk aansprakelijk. c) De bestuurders van een BV of NV kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld in geval van wanbeleid. d) Geen van bovengenoemde antwoorden is juist.

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 3 - ONDERZOEKSINSTRUMENTEN Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom ONTWERPONDERZOEK; PAPER 3 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Drs. R.K.A.M. Mallant natuurkunde Flipping my Classroom Differentiatie ter bevordering van motivatie Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Ontwerponderzoek: Paper 3

Ontwerponderzoek: Paper 3 Ontwerponderzoek: Paper 3 Naam auteur(s) Karoline Heidrich Vakgebied Duits Titel Duits + Film = plezier? Onderwerp Verhoging van motivatie voor het leren van Duits door middel van leeractiviteiten rondom

Nadere informatie

Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3

Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3 Naam auteur Vakgebied Marlieke Joanne Gevaerts Frans Titel Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3 Opleiding Doelgroep Havo 3 Sleuteltermen Links

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Ronald Kuijper Vakgebied M&O Titel Rechtsvormen in context. Onderwerp Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 5 Evaluatie Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

De markt van vraag en aanbod Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

De markt van vraag en aanbod Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Uitvoeringsfase Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Algemeen Economie Titel Marktwerking Onderwerp De markt van vraag en aanbod Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van

Nadere informatie

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan PAPER 3 ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Marlinda van Rooijen Steltenpool, drs Economie Grafieken en betekenis Marktvraag

Nadere informatie

GEGEVENS VOORBLAD ONTWERPONDERZOEK

GEGEVENS VOORBLAD ONTWERPONDERZOEK GEGEVENS VOORBLAD ONTWERPONDERZOEK Naam auteur(s) L. de Frutos Albert Vakgebied Spaans Titel Activerende werkvormen en verwerkingsopdrachten bij leesvaardigheid: motivatie en time- on- task omhoog! Onderwerp

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur E.J.C. van der Laan Vakgebied Algemene Economie Titel Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel. Meer grip op abstracte economische begrippen met behulp van taalgericht vakonderwijs. Ontwerpen

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Docenten onderbouw HAVO/VWO, Bertrand Russel College Krommenie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Docenten onderbouw HAVO/VWO, Bertrand Russel College Krommenie Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer 5655730 Begeleider(s) Beoordelaar(s) indien bekend Datum 06 juni 2014 Jordi Wester

Nadere informatie

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Paper 3 Onderzoeksinstrumenten Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Vakgebied Nederlands Titel Historische letterkunde? Kapot saai! Onderwerp Motivatie bij historische letterkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid

Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid Sleuteltermen: Motivatie, activerend, betrokkenheid, Ontwerponderzoek Paper 1+2+3 24 maart 2015 Vakgebied Natuurkunde

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

Paper 3: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie

Paper 3: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie Paper 3: Uitvoeringsfase Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Literatuur, leeservaring, dialogisch leren, kwestie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Literatuur, leeservaring, dialogisch leren, kwestie Iris Hoogendoorn 5617596 Schoolvak Nederlands Ontwerponderzoek paper 3: onderzoeksopzet Ontwerprapport Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie

Nadere informatie

Praktijkgericht onderwijs.

Praktijkgericht onderwijs. Praktijkgericht onderwijs. Paper 5 - Evaluatie Naam: Alexandra van Bon Studentnummer: 10409335 Vak: Management & Organisatie Titel: Praktijkgericht onderwijs. Onderwerp: Door contextgericht onderwijs de

Nadere informatie

Het leren van de uitspraak van onbekende klanken van Arabische letters. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Het leren van de uitspraak van onbekende klanken van Arabische letters. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPONDERZOEK - PAPER 3 ONDERZOEKSINSTRUMENTEN Naam auteur M.H.J. (Mariska) Verbeek-Keizer MA Vakgebied Arabisch Titel صوت العربية / Arabisch De klank van het Onderwerp Het leren van de uitspraak van

Nadere informatie

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Auteur: Hofstee, Rémon (R.H.) Vakgebied Algemene Economie Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Onderwerp Opleiding Loon- en inkomstenbelasting Doelgroep VMBO- GTL, leerjaar 4 Sleuteltermen

Nadere informatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Procent rekenen

Nadere informatie

Ontwerprapport Naam auteur(s) Ronald Kuijper Vakgebied

Ontwerprapport Naam auteur(s) Ronald Kuijper Vakgebied Ontwerprapport Naam auteur(s) Ronald Kuijper Vakgebied M&O Titel Rechtsvormen in context. Onderwerp Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

ONTWERP ONDERZOEK PAPER 3

ONTWERP ONDERZOEK PAPER 3 ONTWERP ONDERZOEK PAPER 3 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Gerwin Grolleman Algemene Economie Een eerste stap naar zelfstandig leren motivatie Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit

Nadere informatie

Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK

Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK Naam auteur Elwira Skapska-Wellen Vakgebied Frans Titel Viens mon pote, on se casse! Onderwerp Gespreksvaardigheid Frans Opleiding

Nadere informatie

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum ONTWERP ONDERZOEK FORMULES OMSCHRIJVEN BIJ NATUURKUNDE IN 3 VWO Naam auteur Margriet van der Laan, Msc Vakgebied Natuurkunde Titel & onderwerp Formules omschrijven bij natuurkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Literatuurgeschiedenis, middeleeuwen, belevingswereld, expertmethode, thematische benadering, integrale benadering

Literatuurgeschiedenis, middeleeuwen, belevingswereld, expertmethode, thematische benadering, integrale benadering Pagina 1 van 5 Paper 4 Ontwerprapport Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Hees, W. van MA Nederlands Van dichten comt mi cleine bate:

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 1 - ONTWERPPLAN Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Naam auteur(s) Vakgebied Titel A. Sturm, drs. Management & Organisatie Stappenplan als oplossingsstrategie voor vraagstukken hypothecaire leningen Onderwerp Probleem

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Inge van de Wiel Nederlands Peerfeedback in het schrijfproces Schrijfonderwijs Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep Gymnasium

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam PAPER 1 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Ontwerprapport Daniëlle Griep Algemene Economie Werken zal je! Context-concept Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Efficiënt differentiëren met het UVAL model. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Efficiënt differentiëren met het UVAL model. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer 5655730 Begeleider(s) Beoordelaar(s) indien bekend Datum 10 juni 2014 Jordi Wester

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur Margarita Gulian Vakgebied Spaans Titel Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits

Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Naam auteur Michael Huig Vakgebied Duits Titel Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Onderwerp Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Janneke Metselaar Vak: Aardrijkskunde ILO - Universiteit van Amsterdam 4 april 2013

Ontwerponderzoek Janneke Metselaar Vak: Aardrijkskunde ILO - Universiteit van Amsterdam 4 april 2013 Ontwerponderzoek Janneke Metselaar - 10367705 Paper 2 Vak: Aardrijkskunde ILO - Universiteit van Amsterdam 4 april 2013 Gebruik van de laptop tijdens de Aardrijkskundeles Inhoud pagina Inleiding... 1 Onderzoeksmethodiek:

Nadere informatie

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben).

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben). Samenvatting M&O Module 6 Samenvatting door A. 414 woorden 25 juni 2017 7,6 4 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O Module 6 - ondernemingsvormen Rechtsvormen Rechtsvorm is de juridische, oftewel wettelijk

Nadere informatie

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Wil Baars Wiskunde Differentiëren naar niveau met behulp van ICT als oefenomgeving Differentiëren naar leerlingniveau

Nadere informatie

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn:

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn: Samenvatting door Isabelle 1418 woorden 2 december 2015 8,2 19 keer beoordeeld Vak M&O M&O Hoofdstuk 10 Rechtsvormen 10.1 Organisaties De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie.

Nadere informatie

Probleembeschrijving

Probleembeschrijving Naam auteur(s) Ir. N.C.Veerman Vakgebied Wiskunde Titel Motivatieproblemen in het volwassenonderwijs Onderwerp Het verhogen van de motivatie van leerlingen door eigen materiaal in te zetten. Opleiding

Nadere informatie

Motivatie, situationele interesse, personen, abstract, detail. M. van Riessen, J. Van Drie

Motivatie, situationele interesse, personen, abstract, detail. M. van Riessen, J. Van Drie ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen C.E. Folmer geschiedenis De geschiedenis tot leven brengen met behulp van gepersonifieerde geschiedenis. Leerlingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak.

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak. Samenvatting M&O Hoofdstuk 12 Samenvatting door X. 2142 woorden 27 september 2015 9,3 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Een organisatie heeft te maken

Nadere informatie

Modelleren en visualiseren

Modelleren en visualiseren Modelleren en visualiseren Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Dr. W. Weymiens (Wolf) Natuurkunde Modelleren en visualiseren Modelleren en voorkennis Interfacultaire

Nadere informatie

Praktijkgericht onderwijs.

Praktijkgericht onderwijs. Praktijkgericht onderwijs. Paper 1 - Ontwerpplan Naam: Alexandra van Bon Studentnummer: 10409335 Vak: Management & Organisatie Titel: Praktijkgericht onderwijs. Onderwerp: Door contextgericht onderwijs

Nadere informatie

J. Bruin, MSc. in Marketing ( ) Management & Organisatie Havo 4, Lyceum aan Zee te Den Helder

J. Bruin, MSc. in Marketing ( ) Management & Organisatie Havo 4, Lyceum aan Zee te Den Helder J. Bruin, MSc. in Marketing (10201653) Management & Organisatie Havo 4, Lyceum aan Zee te Den Helder Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Begeleiders: 1 dhr. drs. W.A.M. van Kleef

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3 HOOFDSTUK 3 Opgave 1 a. Wat is het belangrijkste verschil tussen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid en ondernemingen met rechtspersoonlijkheid? Rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid kunnen

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur Mariëlle Kruithof Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Het toewijzingsprobleem, een kijkje in de wiskunde buiten de middelbare school. Het behandelen van de Hongaarse

Nadere informatie

Paper 4: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie

Paper 4: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie Paper 4: Uitvoeringsfase Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

6,6. Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart keer beoordeeld. 6.1 Eenmanszaak. Minimale voorwaarde van continuïteit

6,6. Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart keer beoordeeld. 6.1 Eenmanszaak. Minimale voorwaarde van continuïteit Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart 2016 6,6 11 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O 6.1 Eenmanszaak Één eigenaar (neemt alle besluiten en alle winst is voor hem/haar) Zonder werknemers

Nadere informatie

ONTWERPRAPPORT PAPER 3

ONTWERPRAPPORT PAPER 3 ONTWERPRAPPORT PAPER 3 VRAGEN BEANTWOORDEN AAN DE HAND VAN EEN STAPPENPLAN Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Anneloes Leijenhorst, MSc. M&O Vragen beantwoorden

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

UITVOERING ONTWERP PAPER 4

UITVOERING ONTWERP PAPER 4 UITVOERING ONTWERP PAPER 4 Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Marianne Rosenberg Frans Le cinéma: ça donne envie d apprendre le français Verhoging van motivatie door leeractiviteiten

Nadere informatie

Titel Stap voor stap de inkomstenbelasting berekenen. P1. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Titel Stap voor stap de inkomstenbelasting berekenen. P1. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Auteur: Hofstee, Rémon (R.H.) Vakgebied Algemene Economie Titel Stap voor stap de inkomstenbelasting berekenen. P1. Onderwerp Opleiding Loon- en inkomstenbelasting Doelgroep VMBO- GTL, leerjaar 4 Sleuteltermen

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

Een vennootschap heeft wat wij noemen RECHTSPERSOONLIJKHEID.

Een vennootschap heeft wat wij noemen RECHTSPERSOONLIJKHEID. 8.VENNOOTSCHAPPEN 8.1.NATUURLIJKE PERSOON en RECHTSPERSOON Vooraleer wij over vennootschappen spreken moeten wij het onderscheid kennen tussen een natuurlijke persoon en een rechtspersoon. Een natuurlijke

Nadere informatie

Samenvatting M&O Hoofdstuk 10

Samenvatting M&O Hoofdstuk 10 Samenvatting M&O Hoofdstuk 10 Samenvatting door Maureen 1166 woorden 8 maart 2016 5,8 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Samenvatting M&O hoofdstuk 10 10.1 organisaties De rechtsvorm is de juridische

Nadere informatie

Samenvatting M&O Rechtsvormen van Bedrijven Compleet Overzicht

Samenvatting M&O Rechtsvormen van Bedrijven Compleet Overzicht Samenvatting M&O Rechtsvormen van Bedrijven Compleet Overzicht Samenvatting door L. 1467 woorden 3 oktober 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Eenmanszaak VOF BV NV Vereniging Stichting Eigenaar/

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

6,7. Samenvatting door een scholier 1239 woorden 3 februari keer beoordeeld. H2 Juridische vorm

6,7. Samenvatting door een scholier 1239 woorden 3 februari keer beoordeeld. H2 Juridische vorm Samenvatting door een scholier 1239 woorden 3 februari 2005 6,7 54 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent H2 Juridische vorm Rechtsvorm= de juridische vorm die een bedrijf heeft gekozen eenmanszaak, vennootschap

Nadere informatie

Paper 1: Ontwerprapport. Management & Organisatie

Paper 1: Ontwerprapport. Management & Organisatie Paper 1: Ontwerprapport Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Sarah Schouten, MA Vakgebied CKV Titel Het Actief en Affectief Toepassen van Kunsttheoretische Kennis op Verschillende Nieuwe Voorbeelden in de Kunst Onderwerp Het toepassen

Nadere informatie

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Wil Baars Wiskunde Differentiëren naar niveau met behulp van ICT als oefenomgeving

Nadere informatie

Het einde kroont het werk? Nut en noodzaak van nabespreken bij klaslokaalexperimenten. Paper 3.

Het einde kroont het werk? Nut en noodzaak van nabespreken bij klaslokaalexperimenten. Paper 3. ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Erwin Udo MSc. Vakgebied Economie Titel Het einde kroont het werk? Nut en noodzaak van nabespreken bij klaslokaalexperimenten. Paper 3. Onderwerp Experimenten Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

1 Onderzoeksinstrument A en B 2 A. Resultaten diagnostiche toets 3 B. Gesloten vragenlijst - uitkomsten 4 Leerling 5 Ik weet wat inkomstenbelasting

1 Onderzoeksinstrument A en B 2 A. Resultaten diagnostiche toets 3 B. Gesloten vragenlijst - uitkomsten 4 Leerling 5 Ik weet wat inkomstenbelasting 1 Onderzoeksinstrument A en B 2 A. Resultaten diagnostiche toets 3 B. Gesloten vragenlijst - uitkomsten 4 Leerling H S R W A T E J M 5 Ik weet wat inkomstenbelasting is 4 3 4 4 3 4 4 4 4 4 3 4 4 2 4 4

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Rechtsvormen

Hoofdstuk 1: Rechtsvormen Hoofdstuk 1: Rechtsvormen M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H1: Rechtsvormen Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Ontwerp onderzoek. Probleem beschrijving. Probleemanalyse. Karen Werter, Lesonderwerp: Sparen en lenen

Ontwerp onderzoek. Probleem beschrijving. Probleemanalyse. Karen Werter, Lesonderwerp: Sparen en lenen Ontwerp onderzoek Lesonderwerp: Sparen en lenen Probleem beschrijving In de eerste economie les die de leerlingen in de derde klas hadden heb ik het woord economie op het bord geschreven en door middel

Nadere informatie

PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING

PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING Naam auteur(s) Hofstee, R.H. MSc of Economics Vakgebied Algemene Economie Titel Vakgroepwerkplan Open Schoolgemeenschap Bijlmer Economie (3 H/V) Onderwerp Leerplan Profiel

Nadere informatie

Een probleem oplossen is ook een vaardigheid

Een probleem oplossen is ook een vaardigheid Ontwerpplan Paper 1 Ontwerponderzoek Een probleem oplossen is ook een vaardigheid Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Hans Marcuse,

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN.

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN. MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Natuurlijk persoon: het gaat hier om een mens; ieder mens heeft rechten en plichten

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Onderzoeksvragen; onderzoeksvaardigheden; geografische vragen.

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Onderzoeksvragen; onderzoeksvaardigheden; geografische vragen. ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Bart Laan Aardrijkskunde Titel Onderzoeksvragen formuleren, paper 3 Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Het formuleren van onderzoeksvragen Interfacultaire

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 5 (versie 2) Evaluatie

Ontwerponderzoek Paper 5 (versie 2) Evaluatie Hans Fischer (10420118) Ontwerponderzoek Paper 5 (versie 2) Evaluatie Elektronicapracticum: een realistische toepassing van complexe getallen Naam student Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep

Nadere informatie

Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16

Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16 Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16 16 juni 2009 proeftoets 100 minuten Opgave 1 Hartenstijn bv heeft op 1 januari de volgende balans opgesteld: Balans 1 januari 2009 --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Ondernemingsvormen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/98748

Ondernemingsvormen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/98748 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 maart 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/98748 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap Ondernemingsvormen De eenmanszaak De eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij de onderneming wordt opgericht door een natuurlijk persoon (oprichter). De éénmanszaak wordt ook wel 'onderneming natuurlijk

Nadere informatie

De sleutel tot actief leren in de lessen M&O

De sleutel tot actief leren in de lessen M&O Paper 1 Ontwerponderzoek De sleutel tot actief leren in de lessen M&O Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer 10587640

Nadere informatie

Zelfherstellende materialen in 3HV op het MLF

Zelfherstellende materialen in 3HV op het MLF Zelfherstellende materialen in 3HV op het MLF Naam auteur(s) Vakgebied M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA MSc Scheikunde Titel Zelfherstellende materialen in 3HV op het MLF (paper 5) Onderwerp Opleiding

Nadere informatie

Evelien Engele, Demy Olijhoek en Eelco Vijzelaar. Nederlands, Maatschappijleer en Scheikunde

Evelien Engele, Demy Olijhoek en Eelco Vijzelaar. Nederlands, Maatschappijleer en Scheikunde Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Evelien Engele, Demy Olijhoek en Eelco Vijzelaar Nederlands, Maatschappijleer en Scheikunde

Nadere informatie

RESULTATEN ONTWERP PAPER 5

RESULTATEN ONTWERP PAPER 5 RESULTATEN ONTWERP PAPER 5 Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Marianne Rosenberg Frans Le cinéma: ça donne envie d apprendre le français Verhoging van motivatie door leeractiviteiten

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische-opdracht door een scholier 1848 woorden 19 december 2007 7,5 9 keer beoordeeld Vak M&O De opdracht: 1 ondernemingsvormen - Zoek via

Nadere informatie

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Wat komt er vanavond aan bod? Algemene juridische aspecten: naam, kamer van koophandel, belasting Rechtsvormen:

Nadere informatie

Geschiedenis: nadenken over vragen Ontwerpplan 3

Geschiedenis: nadenken over vragen Ontwerpplan 3 Geschiedenis: nadenken over vragen Ontwerpplan 3 Naam auteur(s) Drs Krijn Hoogendorp, M.Sc. Vakgebied Geschiedenis Titel Nadenken over vragen Onderwerp Het juist beantwoorden van toetsvragen Opleiding

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen.

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Bonaventuracollege Leiden Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Advies voor docenten Sanne Macleane 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De opbouwende leerlijn van het zelfstandig

Nadere informatie

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR.

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR. ERRATUM BIJ FINANCIERING VOOR HET MKB, 6 e druk / 1 e oplage Opmerking: Er is een wetsvoorstel geweest tot wijziging van een aantal ondernemingsvormen. De wijzigingen en aanvullingen zijn - achteraf te

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

4,1. Samenvatting door een scholier 1678 woorden 2 november keer beoordeeld. Samenvatting M&O

4,1. Samenvatting door een scholier 1678 woorden 2 november keer beoordeeld. Samenvatting M&O Samenvatting door een scholier 1678 woorden 2 november 2011 4,1 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 De binnenkant van een organisatie 1.1 Organisaties Organisaties hebben

Nadere informatie

Ontwerponderzoek: Paper 4

Ontwerponderzoek: Paper 4 Ontwerponderzoek: Paper 4 Naam auteur(s) Karoline Heidrich Vakgebied Duits Titel Duits + Film = plezier? Onderwerp Verhoging van motivatie voor het leren van Duits door middel van leeractiviteiten rondom

Nadere informatie

Aanvullend Bibob vragenformulier

Aanvullend Bibob vragenformulier Aanvullend Bibob vragenformulier Verzend Gemeente Rotterdam Directie Veiligheid Kenniscentrum BIBOB Postbus 70012 3002 KP Rotterdam Dit formulier kunt u in de computer invullen. Om te ondertekenen dient

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Student Graziella de Guytenaere (studentnummer: 0409170) Docent Abdul A. Rezaei Vakdidacticus Datum: 05 juli 2012, Amsterdam 1 Inhoudsopgave Blz. Inleiding 3 1. Samenvatting

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 2, 3, 8

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 2, 3, 8 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 2, 3, 8 Samenvatting door een scholier 820 woorden 25 januari 2002 4,7 20 keer beoordeeld Vak M&O UITTREKSELS MANAGEMENT & ORGANISATIE HOOFDSTUK 2, PERSONEELSBELEID.

Nadere informatie

Juridisch advies voor starters

Juridisch advies voor starters Startersevent Achterhoek (7 maart 2019) Juridisch advies voor starters M R. A. M. G. G E E R A T H S M R. Y. C E N I K Onderwerpen Rechtsvorm onderneming Overeenkomsten Zaken doen via internet Debiteurenbeheer

Nadere informatie

Vragenlijst voor rechtspersonen

Vragenlijst voor rechtspersonen Vragenlijst voor rechtspersonen Invulinstructie Vul alle relevante gegevens in. Volsta niet met verwijzingen naar de stukken die u bijvoegt, maar licht uw antwoord toe en vermeldt bedragen als hierom wordt

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 3 Naam auteur(s) Drs. N. Kuijper Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Digitale bijles voor wiskunde in klas 3HAVO Kan digitale bijles met behulp van www.slimleren.nl

Nadere informatie

Vragenlijst voor rechtspersonen

Vragenlijst voor rechtspersonen Vragenlijst voor rechtspersonen Invulinstructie Vul alle relevante gegevens in. Volsta niet met verwijzingen naar de stukken die u bijvoegt, maar licht uw antwoord toe en vermeldt bedragen als hierom wordt

Nadere informatie

Vragenformulier Aanvrager Rechtspersoon

Vragenformulier Aanvrager Rechtspersoon Vragenformulier Aanvrager Rechtspersoon 1. Gegevens aanvragende rechtspersoon: Is de rechtspersoon een: B.V. of N.V. Stichting Coöperatieve Vereniging Rechtspersoon naar buitenlands recht: Welk land?:

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Iris Hoogendoorn 5617596 Schoolvak Nederlands Ontwerponderzoek paper 4: uitvoering Ontwerprapport Naam auteur(s) I. Hoogendoorn, MA Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische

Nadere informatie