Globale Verkavelings Analyse. Noord-Holland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Globale Verkavelings Analyse. Noord-Holland"

Transcriptie

1 Globale Verkavelings Analyse Noord-Holland

2 Globale verkavelings analyse Noord-Holland Augustus 2008 In opdracht van: Stivas Noord-Holland Auteurs: ing. P. N. J. van Diepen ir. L. van der Sluijs ir. J.B. Groot Nibbelink ing. R.M.G. Jansen

3 Inhoud Samenvatting 3 1 Inleiding 5 2 Gebiedsafbakening Niet-agrarische eigendommen Bedrijfsgrootte Buitenblokkers Pacht in het landelijk gebied van Noord-Holland 8 3 Globale verkavelingsanalyse Algemeen Bedrijfsoppervlakte Huiskaveloppervlakte Huiskavelpercentage Aantal Veldkavels per bedrijf Veldkavelgrootte 19 4 Totale beoordeling van de verkaveling Toekenning van klassengrenzen en wegingsfactoren Uitkomsten van de beoordeling 22 5 Gebieden binnen landinrichtingsproject of met een natuurclaim De verkavelingssituatie binnen bestaande landinrichtingsprojecten De verkavelingssituatie binnen de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) De verkavelingssituatie binnen Robuuste Verbindingszones (RVZ) De verkavelingssituatie binnen Natura 2000-gebieden De verkavelingssituatie binnen 7 ILG gebieden 33 6 Conclusies en aanbevelingen Aanbevelingen 37 Bijlage 1: Woonplaatsen in Noord Holland 39 Bijlage 2: Kengetallen per woonplaats 40

4 2

5 3 Samenvatting In opdracht van "Stivas Noord Holland is onderzoek gedaan naar de verkavelingssituatie van de hele provincie Noord-Holland. Na deze globale verkavelingsanalyse van de provincie Noord Holland valt het volgende te concluderen: Bedrijfsgrootte De bedrijven zijn gemiddeld het grootst in en om de Wieringermeer en in Warder. De woonplaatsen met bedrijven die kleiner zijn dan 10 ha, hebben ook in aantal weinig bedrijven binnen de woonplaats. Huiskaveloppervlakte De huiskaveloppervlakte is het grootst in de Wieringermeer. Ook Wieringerwaard, Schermer, Warder en Haarlemmermeer scoren goed. In Heemskerk, Castricum, Kwadijk, Oostzaan en in de omgeving van Aalsmeer en Naarden zijn de huiskavels klein (allen kleiner dan 5 ha). Verhouding huiskavel / veldkavel De verhouding huiskavel / veldkavel is in de Wieringermeer, de Haarlemmermeer, de Schermer, Drechterland / Stedebroec en Niedorp relatief goed. In het grootste deel van Noord Holland is de verhouding tussen de 30 en 50%. Met name in Marken (4 %), Oostzaan (8 %) Krommenie (10%), Aalsmeer (15 %) en Edam (28%) is de verhouding slecht. Aantal veldkavels per bedrijf Het aantal veldkavels per bedrijf in Oostzaan, Jisp en Aalsmeer met meer dan 4 hoog is. Opvallend is dat het aantal veldkavels elders grotendeels onder de 2 is. De situatie is in het grootste deel van Noord-Holland dus redelijk goed. Veldkaveloppervlakte Met name in Oostzaan en Aalsmeer en in mindere mate in de strook Schagen-Alkmaar-Castricum- Waterland-het Gooi zijn de veldkavels relatief klein. In de Wieringermeer, Wieringerwaard en de Haarlemmermeer zijn de veldkavels groot.

6 4 Conclusie voor wat betreft de verkaveling Uit de totaalbeoordeling blijkt dat met name in Jisp, Oostzaan, Kwadijk, Aalsmeer en in de omgeving van Velsen, Beverwijk en Heemskerk. de verkaveling slecht is. Heemskerk, Beverwijk en Kwadijk liggen al in landinrichtingsgebieden. Matig verkaveld zijn van noord naar zuid- Wieringen, Anna Palowna, grote delen rondom Schagen, de strook Egmond Castricum Akersloot Graft de Rijp, de streek ten noordwesten van Edam, Ransdorp en het gebied tussen Amsterdam en het Gooi. Een deel rond Schagen, de strook Egmond Castricum, de streek ten noordwesten van Edam, Ransdorp en het gebied tussen Amsterdam en het Gooi liggen al in landinrichtingsgebieden. In de Wieringermeer, bij Stede Broec en de Haarlemmermeer is de verkaveling goed. Aanbevelingen voor gebieden waar Stivas potentiële kavelruilgebieden kan vinden Potentieel nieuwe gebieden voor Stivas-werkzaamheden zijn daarom Jisp, Oostzaan (beide in combinatie met EHS- en Natura 2000-realisatie) en Aalsmeer. In mindere mate dan de eerdergenoemde gebieden, maar nog steeds interessant voor vervolgonderzoek zijn: Wieringen, Anna Palowna, het deel rondom Schagen dat niet in landinrichtingsgebied ligt en de strook Castricum Akersloot Graft de Rijp. (dit laatste gebied kan deels in combinatie met EHS- en Natura 2000-realisatie).

7 5 1 Inleiding De stichting ter bevordering van de agrarische structuur "Stivas Noord Holland" (in het vervolg steeds aangeduid met Stivas) is een organisatie die probeert op nieuwe ontwikkelingen in het landelijk gebied in te spelen en deze te begeleiden zodat er een goed ingericht landelijk gebied behouden blijft. Structuurversterking van de landbouw probeert Stivas door planmatige, vrijwillige kavelruil te bevorderen. Stivas zal in een aantal gebieden de zittende agrariërs en andere grondeigenaren faciliteren om snel tot kavelruilen te komen. Het verbeteren van de landbouwstructuur kan middels kavelruil worden bereikt door huiskavelvergroting, het samenvoegen van veldkavels (kavelconcentratie), afstandsverkorting en vormverbetering. Om de mogelijkheden hiervoor in beeld te brengen, is het zaak de huidige landbouwstructuur te onderzoeken. Tot op heden zijn er door Stivas in eigen beheer onderzoeken uitgevoerd. De opdracht voor zo n onderzoek werd gegeven nadat een initiatief groep, in de meeste gevallen een LTO afdeling, overleg heeft gehad met Stivas. Bij Stivas is nu de behoefte ontstaan om inzicht te krijgen in de verkavelingbehoefte van de hele provincie. Om deze reden is aan Kadaster Ruimte en Advies de opdracht gegeven om voor de hele provincie Noord- Holland een Globale Verkavelingsanalyse uit te voeren. Door middel van deze Globale Verkavelingsanalyse wordt duidelijk waar de verkavelingbehoefte het grootst is. Deze kan vervolgens als basis dienen voor het identificeren en prioriteren van nieuwe potentiële kavelruilgebieden. Vervolgonderzoek per potentieel kavelruilgebied (bijvoorbeeld een Quick Scan Verkavelingonderzoek) moet vervolgens meer in detail aangeven wat per gebied de precieze verbeteringsmogelijkheden zijn. De oorspronkelijke opzet van dit onderzoek was een analyse van de zogenaamde witte gebieden. Deze gebieden kemerken zich door afwezigheid van een gebiedsclaim en/of omdat deze niet in een landinrichtingsproject liggen. Om deze reden werden de gebieden die wèl in een landinrichtingsproject liggen of waar natuurdoelen gerealiseerd dienen te worden uit de analyse gehaald.

8 6 Het gaat dan om gebieden met één of meer van de de volgende kenmerken: Bestaande landinrichtingsprojecten Ecologische Hoofd Structuur (EHS) (inclusief nieuwe natuur ) Robuuste verbindingszone (RVZ) Natura-2000-gebieden In dit onderzoek is de opzet echter omgedraaid. Eerst wordt de verkavelingsanalyse gemaakt (in hoofdstuk 3 en 4) en vervolgens wordt de totaalbeoordeling van de verkaveling geconfronteerd met de landinrichtingsprojecten, de EHS, de RVZ en de Natura-2000-gebieden. Deze analyse wordt besproken in hoofdstuk 5. Voordeel van deze werkwijze is dat met kan zien wat de effecten van landinrichtingsprojecten zijn (afhankelijk van de fase waar het project zich in bevindt namelijk de inbrengsituatie of de toedelingssituatie) en waar de realisatie van natuurdoelen wellicht gecombineerd kan worden met het verbeteren van de verkavelingssituatie door een integrale aanpak.

9 7 2 Gebiedsafbakening Voorafgaand aan de analyse zijn de eigendommen binnen de bebouwde kom en de bestaande natuurgebieden (eigendommen van natuurbeherende instanties) uit het onderzoeksgebied gehaald. De verkaveling binnen de bebouwde kom of binnen natuurgebieden is immers niet relevant voor de bedrijfssituatie in de onderzochte gebieden. De bestanden zijn gesplitst op woonplaatsbegrenzing. Daarbij moet de opmerking worden geplaatst dat de woonplaatsbegrenzing is gebaseerd op de kadastrale gemeente. Deze tabel woonplaatsen is leidend voor het onderzoek. In de bijlage 1 is een kaart opgenomen met de namen van de woonplaatsen zoals die kadastraal gehanteerd worden. Tot slot is er in dit hoofdstuk nog een analyse opgenomen van de pacht in het landelijk gebied in Noord- Holland. 2.1 Niet-agrarische eigendommen In de eigendomsgegevens van het Kadaster komen eigenaren voor die niet relevant zijn voor het onderzoek. Te denken valt bijvoorbeeld aan landgoederen, woningbouwverenigingen, industriële bedrijven, overheden en waterschappen. Als we deze zouden opnemen zou dat voor vertroebeling van de verkavelingsanalyse kunnen leiden. Ook potentiële verpachters zoals kerkelijke instanties, stichtingen en gemeenten zijn uit het onderzoek gelaten omdat niet bekend is aan wie de grond is verpacht en dus ook niet bekend is aan welke gebruiker deze gegevens toegevoegd zouden moeten worden. Alleen de natuurlijke personen Man en Vrouw en niet natuurlijke persoon Maatschap zijn geselecteerd als startpunt voor de bepaling van de agrarisch bedrijven. 2.2 Bedrijfsgrootte De subjecten Man, Vrouw en Maatschap bevat ook alle kleine eigendommen. Veel van deze eigendommen kunnen, vanwege hun grootte, niet als (levensvatbaar) agrarisch bedrijf worden aangemerkt. Om een redelijke zekerheid te hebben dat grond ook daadwerkelijk een agrarisch bedrijf behoort, wordt in het onderzoek de aanname gedaan dat het totale eigendom per eigenaar groter moeten zijn dan 5 ha. Er blijft dan circa ha aan te onderzoeken gebied over.

10 8 2.3 Buitenblokkers De kavels die overblijven zijn in het bezit van een eigenaar waarvan waarschijnlijk wordt geacht dat dit een agrarisch bedrijf betreft. Het kan voorkomen dat veldkavels in een andere woonplaats liggen dan de woonplaats van de eigenaar. De oppervlaktegegevens van deze veldkavels worden bij de bedrijfsoppervlakte geteld en komen op deze wijze bij de kengetallen van de woonplaatsen terecht. Op de kaart worden alleen de huiskavels ingekleurd om zo lokale patronen beter te herkennen. Eigenaren van kavels die niet in Noord-Holland wonen zijn buiten de analyse gehouden. 2.4 Pacht in het landelijk gebied van Noord-Holland De Stivas heeft gevraagd om de Verkavelingsanalyse aan te vullen met gegevens over de verpachte oppervlakte. Het Kadaster heeft echter geen pachtgegevens, maar alleen eigendomsgegevens. De pachtgegevens zijn daarom, op aangeven van Stivas, benaderd door de verenigingen, stichtingen, kerkgenootschappen en Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) uit de eigendomsbestanden te selecteren en te analyseren. Mogelijk verpachte oppervlakte KERKGENOOTSCHAPPEN VERENIGINGEN BUREAU BEHEER LANBOUWGRONDEN STICHTINGEN In het zuidoosten van Noord-Holland is sprake van een natuurgebied. Uit de kaart valt te lezen dat verenigingen en stichtingen hier veel eigendom hebben met een belang. De gronden die hier worden verpacht zijn meestal in beheer van biologische boeren en worden alleen onder voorwaarden voor gebruik uitgegeven. Daar waar BBL eigendommen heeft, worden kortlopende pachtcontracten verwacht. BBL koopt grond aan met als doelstelling om deze te gebruiken als ruilgrond. De verpachte grond is voornamelijk voor tijdelijk gebruik.

11 9

12 10 3 Globale verkavelingsanalyse 3.1 Algemeen Het onderzoek geeft inzicht in de eigendomstoestand en de verkavelingsituatie van een onderzoeksgebied. Het onderzoek is uitgevoerd met het GIS-pakket MapInfo, met behulp van de administratieve en cartografische eigendomsgegevens uit de kadastrale registratie met als actualiteitsdatum 1 februari Indien sprake is van zakelijke rechten op de percelen, anders dan volle eigendom, is de belastingplichtige als hoofdgerechtigde aangemerkt. Dit is onder meer van toepassing bij het recht van erfpacht. Er is geen gebruik gemaakt van pacht en/of gebruiksgegevens. De verkavelingsituatie van het onderzoeksgebied wordt uitgedrukt in kengetallen. Door de vergelijking van de kengetallen kan aan de verkavelingsituatie in het onderzoeksgebied een waardeoordeel worden gegeven. De kengetallen per woonplaats worden ten opzichte van elkaar vergeleken. Naast de kengetallen worden bovendien een aantal thematische kaarten vervaardigd, waarmee het waardeoordeel over de verkavelingtoestand kan worden aangevuld. De kengetallen, samen met de themakaarten, leveren op een eenvoudige en snelle wijze inzicht in de huidige verkavelingsituatie in Noord- Holland. De kengetallen zijn gegroepeerd per woonplaats. Woonplaatsen met een geringe oppervlakte of met een gering aantal bedrijven kunnen een vertekenend beeld geven van de situatie. De kengetallen zijn weliswaar opgenomen in de tabellen om toch nog iets over deze woonplaatsen te kunnen zeggen, maar bij de interpretatie van deze kengetallen dient men zich te realiseren dat mogelijk een vertekend beeld van de situatie in de betreffende woonplaats wordt gegeven. Op de kaarten vallen deze kengetallen overigens niet zo op omdat deze vanwege hun geringe oppervlakte automatisch wegvallen. Door de kengetallen van de woonplaatsen in het onderzoeksgebied met elkaar te vergelijken kan de verkavelingtoestand in het onderzoeksgebied worden uitgedrukt in goed, redelijk, matig of slecht. Er is hierbij geen rekening gehouden met verschillen tussen gebieden voor wat betreft de landschapsstructuur (kleinschalig of grootschalig, opstrekkende- of blokverkaveling). Deze verschillen kunnen mogelijk wel verklaren waarom het ene gebied beter is verkaveld dan het andere gebied.

13 Bedrijfsoppervlakte Op bijgaande kaart is te zien dat de bedrijven in en bij de Wieringermeer en in Warder (boven Edam) het grootst zijn. De woonplaatsen met kleine bedrijven hebben vaak tevens een gering aantal bedrijven. In onderstaande tabel is achter iedere woonplaats de gemiddelde bedrijfsoppervlakte weergegeven. De bedrijven in Warder (39,5 ha), Wieringermeer (36 ha), Wieringerwaard (35 ha) en Barsingerhorn (31,5 ha) zijn het grootst. De bedrijven in Petten (5,6 ha), Schoten (6,8 ha) en Hoorn (7,3 ha) zijn het kleinst, maar het bedrijfsaandeel in die woonplaatsen is gering. Woonplaats van eigenaar Opp. bedr. in woonpl. (ha) perc. bedrijfsopp in woonpl. aant. bedr. gem. bedr. opp. (ha) AALSMEER 216 7% 16 13,5 AKERSLOOT % 8 26,9 ALKMAAR 48 2% 6 8 AMSTELVEEN % 36 17,6 AMSTERDAM 170 2% 9 18,8 ANDIJK % 59 13,7 ANKEVEEN 63 38% 3 21,2 ANNA PAULOWNA % ,6 ASSENDELFT % 64 24,5 BARSINGERHORN % 23 31,5 BEEMSTER % ,6 BEETS % 9 22,2 BENNEBROEK 15 8% 1 14,7 BERGEN (N.H.) % 33 20,5 BEVERWIJK % 7 22,4 BLOEMENDAAL 300 7% BROEK IN WATERL % 44 23,4 CALLANTSOOG % 35 18,9 CASTRICUM % DEN HELDER % 54 22,6 DIEMEN 11 1% 1 10,9 DRECHTERLAND % 77 20,4 EDAM % 25 24,1 EGMOND-BINNEN % 50 16,9 ENKHUIZEN 211 2% 16 13,2 GRAFT-DE RIJP % 47 21,6 GRAVELAND, 'S % HAARLEM 37 1% 3 12,5 HAARLEMMERMEER % ,1 HARENKARSPEL % ,7 HEEMSKERK 236 7% 15 15,8 HEEMSTEDE 59 6% 3 19,6 HEERHUGOWAARD % 75 16,6 HEILOO % 26 17,2 HILVERSUM 215 5% 9 23,9 HOORN 36 1% 5 7,3 HUIZEN 44 2% 3 14,6 JISP % 24 21,7 KATWOUDE % 23 21,6 KROMMENIE 50 9% 3 16,6 KWADIJK % LANDSMEER % 30 21,5 LANGEDIJK % 30 15,5 LAREN 41 3% 3 13,5 LIMMEN % 14 22,3 LOOSDRECHT % 34 12,1 Woonplaats van eigenaar Opp. bedr. in woonpl. (ha) perc. bedrijfsopp in woonpl. aant. bedr. gem. bedr. opp. (ha) MARKEN 46 1% 5 9,2 MEDEMBLIK 250 2% 16 15,6 MIDDELIE % 22 16,2 MONNICKENDAM % 40 22,4 MUIDEN % 26 17,5 NAARDEN 213 6% 21 10,1 NEDERHORST DEN B % 31 13,8 NIEDORP % ,2 NIEUWENDAM % 17 19,7 NOORDER-KOGGENL % ,2 OBDAM % 56 18,3 OOSTHUIZEN % 20 27,3 OOSTZAAN % 18 12,3 OPMEER % ,6 OUDER-AMSTEL % 53 20,2 PETTEN 6 1% 1 5,6 PURMEREND 90 4% 7 12,8 RANSDORP % SCHAGEN % 25 24,3 SCHERMER % ,4 SCHOORL % 28 17,8 SCHOTEN 7 1% 1 6,8 SINT MAARTEN % 38 20,9 STEDE BROEC % 22 10,7 TEXEL % ,2 UITGEEST % 31 22,8 UITHOORN % 18 18,4 VELSEN 67 2% 7 9,6 VENHUIZEN % ,9 WARDER % 20 39,5 WARMENHUIZEN % 23 14,1 WATERLAND % 14 17,9 WEESP % WEESPERKARSPEL 26 1% 3 8,8 WERVERSHOOF % 62 11,4 WESTER-KOGGENL % ,2 WESTZAAN % 21 15,7 WIERINGEN % 56 27,2 WIERINGERMEER % WIERINGERWAARD % WIJDEWORMER % 56 18,7 WIJK AAN ZEE 55 4% 2 27,5 WOGNUM % 59 12,8 WORMER % 18 14,8 ZANDVOORT 38 1% 2 18,9 ZIJPE % ,4

14 12

15 Huiskaveloppervlakte Van de woonplaatsen is de huiskaveloppervlakte in de Wieringermeer (24,9 ha) het grootst. Ook Wieringerwaard, Schermer, Warder en Haarlemmermeer scoren goed. In Heemskerk, Castricum, Kwadijk, Oostzaan en in de omgeving van Aalsmeer en Naarden zijn de huiskavels klein (alle kleiner dan 5 ha). In de onderstaande tabel is van alle woonplaatsen de gemiddelde oppervlakte van het huiskavel weergegeven. Indien de grootte minder is dan 5 ha is de beoordeling slecht, als deze tussen de 5 en 10 ha is dan is beoordeling matig, als deze tussen de 10 en 20 ha is dan is beoordeling redelijk en als ze groter is dan 20 ha dan is de beoordeling goed. Woonplaats van eigenaar Oppervlakte huiskavel (ha) en beoordeling AALSMEER 2 slecht AKERSLOOT 6,7 matig ALKMAAR 3,3 slecht AMSTELVEEN 8,3 matig AMSTERDAM 10,2 redelijk ANDIJK 7,9 matig ANKEVEEN 13,4 redelijk ANNA PAULOWNA 10,8 redelijk ASSENDELFT 11,8 redelijk BARSINGERHORN 9,7 matig BEEMSTER 13,1 redelijk BEETS 13,3 redelijk BENNEBROEK 14,7 redelijk BERGEN (N.H.) 8,8 matig BEVERWIJK 5,9 matig BLOEMENDAAL 20,1 goed BROEK IN WATERLAND 12,7 redelijk CALLANTSOOG 7 matig CASTRICUM 4,5 slecht DEN HELDER 13,5 redelijk DIEMEN 10,2 redelijk DRECHTERLAND 12,4 redelijk EDAM 6,7 matig EGMOND-BINNEN 8,1 matig ENKHUIZEN 5,5 matig GRAFT-DE RIJP 8 matig GRAVELAND, 'S- 8,3 matig HAARLEM 5,7 matig HAARLEMMERMEER 16,2 redelijk HARENKARSPEL 7,1 matig HEEMSKERK 4,3 slecht HEEMSTEDE 16,5 redelijk HEERHUGOWAARD 7,4 matig HEILOO 5,3 matig HILVERSUM 14,8 redelijk HOORN 5 matig HUIZEN 7,9 matig JISP 5,1 matig KATWOUDE 8,6 matig KROMMENIE 1,6 slecht KWADIJK 3,6 slecht LANDSMEER 7,8 matig LANGEDIJK 7,8 matig LAREN 10,7 redelijk LIMMEN 7,7 matig LOOSDRECHT 6 matig Woonplaats van eigenaar Oppervlakte huiskavel (ha) en beoordeling MARKEN 0,4 slecht MEDEMBLIK 6,1 matig MIDDELIE 8,3 matig MONNICKENDAM 9,5 matig MUIDEN 6,4 matig NAARDEN 2,4 slecht NEDERHORST DEN BERG 6,6 matig NIEDORP 12,9 redelijk NIEUWENDAM 11,5 redelijk NOORDER-KOGGENLAND 10,7 redelijk OBDAM 6,8 matig OOSTHUIZEN 9,9 matig OOSTZAAN 1 slecht OPMEER 10,8 redelijk OUDER-AMSTEL 7,2 matig PETTEN 5,6 matig PURMEREND 5,1 matig RANSDORP 9,8 matig SCHAGEN 9 matig SCHERMER 15,4 redelijk SCHOORL 6,9 matig SCHOTEN 5,2 matig SINT MAARTEN 6,8 matig STEDE BROEC 7,7 matig TEXEL 11,5 redelijk UITGEEST 11,4 redelijk UITHOORN 8,7 matig VELSEN 3,8 slecht VENHUIZEN 9,6 matig WARDER 15,1 redelijk WARMENHUIZEN 8,1 matig WATERLAND 9,5 matig WEESP 8,3 matig WEESPERKARSPEL 5,7 matig WERVERSHOOF 7,4 matig WESTER-KOGGENLAND 9,6 matig WESTZAAN 9,4 matig WIERINGEN 10 redelijk WIERINGERMEER 24,9 goed WIERINGERWAARD 17,9 redelijk WIJDEWORMER 9,1 matig WIJK AAN ZEE EN DUIN 14,4 redelijk WOGNUM 7 matig WORMER 8,5 matig ZANDVOORT 18,9 redelijk ZIJPE 9,1 matig

16 14

17 Huiskavelpercentage In de Wieringermeer, de Haarlemmermeer, de Schermer, Drechterland / Stede Broec en Niedorp is het huiskavelpercentage relatief goed. In het grootste deel van Noord-Holland is het huiskavelpercentage tussen de 30%-70%. Met name in Marken (4 %), Oostzaan (8 %) Krommenie (10%), Aalsmeer (15 %) en Edam (28%) is het huiskavelpercentage slecht. In onderstaande tabel is van alle woonplaatsen het percentage huiskavel weergegeven. Indien het minder is dan 30% dan is de beoordeling slecht, als het tussen de 30 en 50% is dan is beoordeling matig, als het tussen de 50 en 70% is dan is beoordeling redelijk en als het groter is dan 70% dan is de beoordeling goed. Woonplaats van eigenaar Percentage huiskavel en beoordeling AALSMEER 15% slecht AKERSLOOT 25% slecht ALKMAAR 40% matig AMSTELVEEN 47% matig AMSTERDAM 54% redelijk ANDIJK 58% redelijk ANKEVEEN 63% redelijk ANNA PAULOWNA 39% matig ASSENDELFT 48% matig BARSINGERHORN 31% matig BEEMSTER 51% redelijk BEETS 60% redelijk BENNEBROEK 100% goed BERGEN (N.H.) 43% matig BEVERWIJK 26% slecht BLOEMENDAAL 67% redelijk BROEK IN WATERLAND 54% redelijk CALLANTSOOG 37% matig CASTRICUM 30% matig DEN HELDER 60% redelijk DIEMEN 93% goed DRECHTERLAND 61% redelijk EDAM 28% slecht EGMOND-BINNEN 48% matig ENKHUIZEN 42% matig GRAFT-DE RIJP 37% matig GRAVELAND, 'S- 64% redelijk HAARLEM 45% matig HAARLEMMERMEER 62% redelijk HARENKARSPEL 45% matig HEEMSKERK 28% slecht HEEMSTEDE 84% goed HEERHUGOWAARD 45% matig HEILOO 31% matig HILVERSUM 62% redelijk HOORN 69% redelijk HUIZEN 54% redelijk JISP 23% slecht KATWOUDE 40% matig KROMMENIE 10% slecht KWADIJK 24% slecht LANDSMEER 36% matig LANGEDIJK 50% redelijk LAREN 79% goed LIMMEN 35% matig LOOSDRECHT 50% redelijk Woonplaats van eigenaar Percentage huiskavel en beoordeling MARKEN 4% slecht MEDEMBLIK 39% matig MIDDELIE 51% redelijk MONNICKENDAM 42% matig MUIDEN 37% matig NAARDEN 23% slecht NEDERHORST DEN BERG 48% matig NIEDORP 61% redelijk NIEUWENDAM 58% redelijk NOORDER-KOGGENLAND 46% matig OBDAM 37% matig OOSTHUIZEN 36% matig OOSTZAAN 8% slecht OPMEER 44% matig OUDER-AMSTEL 35% matig PETTEN 100% goed PURMEREND 40% matig RANSDORP 39% matig SCHAGEN 37% matig SCHERMER 63% redelijk SCHOORL 39% matig SCHOTEN 76% goed SINT MAARTEN 32% matig STEDE BROEC 72% goed TEXEL 44% matig UITGEEST 50% redelijk UITHOORN 47% matig VELSEN 39% matig VENHUIZEN 53% redelijk WARDER 38% matig WARMENHUIZEN 57% redelijk WATERLAND 53% redelijk WEESP 46% matig WEESPERKARSPEL 64% redelijk WERVERSHOOF 65% redelijk WESTER-KOGGENLAND 43% matig WESTZAAN 60% redelijk WIERINGEN 37% matig WIERINGERMEER 69% redelijk WIERINGERWAARD 51% redelijk WIJDEWORMER 49% matig WIJK AAN ZEE EN DUIN 52% redelijk WOGNUM 55% redelijk WORMER 58% redelijk ZANDVOORT 100% goed ZIJPE 39% matig

18 16

19 Aantal Veldkavels per bedrijf Uit bijgaande kaart blijkt dat het aantal veldkavels per bedrijf in Oostzaan, Jisp en Aalsmeer met meer dan 4 hoog is. Opvallend is dat het aantal veldkavels elders grotendeels onder de 2 is. De situatie is in Noord-Holland dus redelijk goed. In de onderstaande tabel is van alle woonplaatsen het gemiddelde aantal veldkavels weergegeven. Indien het aantal meer is dan 5 dan is de beoordeling slecht, als deze tussen de 2 en 5 is dan is beoordeling matig, als deze tussen de 1 en 2 is dan is beoordeling redelijk en als ze minder is dan 1 dan is de beoordeling goed. Woonplaats van eigenaar Percentage huiskavel en beoordeling AALSMEER 4,7 slecht AKERSLOOT 3,0 matig ALKMAAR 1,2 redelijk AMSTELVEEN 1,3 redelijk AMSTERDAM 2,0 redelijk ANDIJK 1,1 redelijk ANKEVEEN 2,0 redelijk ANNA PAULOWNA 2,1 matig ASSENDELFT 2,0 redelijk BARSINGERHORN 3,1 matig BEEMSTER 1,5 redelijk BEETS 2,1 matig BENNEBROEK 0,0 goed BERGEN (N.H.) 1,9 redelijk BEVERWIJK 3,3 matig BLOEMENDAAL 0,7 goed BROEK IN WATERLAND 1,9 redelijk CALLANTSOOG 1,4 redelijk CASTRICUM 2,3 matig DEN HELDER 1,2 redelijk DIEMEN 1,0 goed DRECHTERLAND 1,3 redelijk EDAM 2,6 matig EGMOND-BINNEN 1,8 redelijk ENKHUIZEN 1,4 redelijk GRAFT-DE RIJP 2,8 matig GRAVELAND, 'S- 1,3 redelijk HAARLEM 2,0 redelijk HAARLEMMERMEER 0,9 goed HARENKARSPEL 1,9 redelijk HEEMSKERK 2,3 matig HEEMSTEDE 1,0 goed HEERHUGOWAARD 1,5 redelijk HEILOO 1,8 redelijk HILVERSUM 1,8 redelijk HOORN 0,8 goed HUIZEN 1,0 goed JISP 4,0 matig KATWOUDE 2,0 redelijk KROMMENIE 1,3 redelijk KWADIJK 2,9 matig LANDSMEER 2,3 matig LANGEDIJK 1,4 redelijk LAREN 1,7 redelijk LIMMEN 2,3 matig LOOSDRECHT 1,8 redelijk Woonplaats van eigenaar Percentage huiskavel en beoordeling MARKEN 4,0 matig MEDEMBLIK 1,9 redelijk MIDDELIE 1,4 redelijk MONNICKENDAM 1,6 redelijk MUIDEN 2,1 matig NAARDEN 1,9 redelijk NEDERHORST DEN BERG 1,8 redelijk NIEDORP 1,3 redelijk NIEUWENDAM 1,6 redelijk NOORDER-KOGGENLAND 1,8 redelijk OBDAM 1,6 redelijk OOSTHUIZEN 3,0 matig OOSTZAAN 6,4 slecht OPMEER 1,7 redelijk OUDER-AMSTEL 1,6 redelijk PETTEN 0,0 goed PURMEREND 2,1 matig RANSDORP 2,8 matig SCHAGEN 2,6 matig SCHERMER 1,1 redelijk SCHOORL 3,2 matig SCHOTEN 1,0 goed SINT MAARTEN 2,7 matig STEDE BROEC 0,7 goed TEXEL 2,0 redelijk UITGEEST 2,1 matig UITHOORN 1,6 redelijk VELSEN 1,3 redelijk VENHUIZEN 1,3 redelijk WARDER 3,6 matig WARMENHUIZEN 1,2 redelijk WATERLAND 1,5 redelijk WEESP 1,8 redelijk WEESPERKARSPEL 0,3 goed WERVERSHOOF 0,9 goed WESTER-KOGGENLAND 2,0 redelijk WESTZAAN 1,6 redelijk WIERINGEN 3,2 matig WIERINGERMEER 0,7 goed WIERINGERWAARD 1,7 redelijk WIJDEWORMER 1,5 redelijk WIJK AAN ZEE EN DUIN 1,0 goed WOGNUM 0,9 goed WORMER 1,4 redelijk ZANDVOORT 0,0 goed ZIJPE 1,9 redelijk

20 18

21 Veldkavelgrootte Met name in Oostzaan en Aalsmeer en in mindere mate in de strook Schagen-Alkmaar-Castricum- Waterland-het Gooi zijn de veldkavels relatief klein. In de Wieringermeer, Wieringerwaard en de Haarlemmermeer zijn de veldkavels groot. In de onderstaande tabel is van alle woonplaatsen de gemiddelde oppervlakte van het veldkavel weergegeven. Indien de grootte minder is dan 3 ha is de beoordeling slecht, als deze tussen de 3 en 6 ha is dan is beoordeling matig, als deze tussen de 6 en 9 ha is dan is beoordeling redelijk en als ze groter zijn dan 9 ha dan is de beoordeling goed. Woonplaats van eigenaar Percentage huiskavel en beoordeling AALSMEER 2,5 slecht AKERSLOOT 6,7 redelijk ALKMAAR 4,1 matig AMSTELVEEN 7,0 redelijk AMSTERDAM 4,3 matig ANDIJK 5,2 matig ANKEVEEN 3,9 matig ANNA PAULOWNA 8,0 redelijk ASSENDELFT 6,5 redelijk BARSINGERHORN 7,0 redelijk BEEMSTER 8,6 redelijk BEETS 4,2 matig BENNEBROEK 0,0 goed BERGEN (N.H.) 6,1 redelijk BEVERWIJK 5,0 matig BLOEMENDAAL 14,2 goed BROEK IN WATERLAND 5,6 matig CALLANTSOOG 8,4 redelijk CASTRICUM 4,6 matig DEN HELDER 7,6 redelijk DIEMEN 0,7 slecht DRECHTERLAND 6,3 redelijk EDAM 6,7 redelijk EGMOND-BINNEN 4,8 matig ENKHUIZEN 5,6 matig GRAFT-DE RIJP 4,8 matig GRAVELAND, 'S- 3,6 matig HAARLEM 3,4 matig HAARLEMMERMEER 11,0 goed HARENKARSPEL 4,5 matig HEEMSKERK 4,9 matig HEEMSTEDE 3,1 matig HEERHUGOWAARD 6,1 redelijk HEILOO 6,6 redelijk HILVERSUM 5,1 matig HOORN 2,8 slecht HUIZEN 6,7 redelijk JISP 4,2 matig KATWOUDE 6,4 redelijk KROMMENIE 11,2 goed KWADIJK 3,9 matig LANDSMEER 6,0 redelijk LANGEDIJK 5,5 matig LAREN 1,7 slecht LIMMEN 6,4 redelijk LOOSDRECHT 3,4 matig Woonplaats van eigenaar Percentage huiskavel en beoordeling MARKEN 2,2 slecht MEDEMBLIK 4,9 matig MIDDELIE 5,8 matig MONNICKENDAM 8,3 redelijk MUIDEN 5,2 matig NAARDEN 4,2 matig NEDERHORST DEN BERG 4,0 matig NIEDORP 6,4 redelijk NIEUWENDAM 5,2 matig NOORDER-KOGGENLAND 6,8 redelijk OBDAM 7,0 redelijk OOSTHUIZEN 5,7 matig OOSTZAAN 1,8 slecht OPMEER 8,3 redelijk OUDER-AMSTEL 8,1 redelijk PETTEN 0,0 goed PURMEREND 3,6 matig RANSDORP 5,5 matig SCHAGEN 5,8 matig SCHERMER 8,1 redelijk SCHOORL 3,4 matig SCHOTEN 1,6 slecht SINT MAARTEN 5,2 matig STEDE BROEC 4,1 matig TEXEL 7,2 redelijk UITGEEST 5,4 matig UITHOORN 6,1 redelijk VELSEN 4,5 matig VENHUIZEN 6,6 redelijk WARDER 6,7 redelijk WARMENHUIZEN 5,1 matig WATERLAND 5,6 matig WEESP 5,4 matig WEESPERKARSPEL 9,4 goed WERVERSHOOF 4,2 matig WESTER-KOGGENLAND 6,2 redelijk WESTZAAN 4,0 matig WIERINGEN 5,3 matig WIERINGERMEER 15,4 goed WIERINGERWAARD 10,2 goed WIJDEWORMER 6,4 redelijk WIJK AAN ZEE EN DUIN 13,1 goed WOGNUM 6,3 redelijk WORMER 4,5 matig ZANDVOORT 0,0 goed ZIJPE 7,4 redelijk

22 20

23 21 4 Totale beoordeling van de verkaveling 4.1 Toekenning van klassengrenzen en wegingsfactoren Om de verkavelingsituatie van het onderzoeksgebied in klassen in te delen wordt gebruik gemaakt van onderstaande verdeling: # Klasse-indeling Wegingsfactor Slecht Matig Redelijk Goed (0 punten) (1 punt) (2 punten) (3 punten) A Huiskavel-oppervlakte ha 5 10 ha ha >20 ha B Percentage Huiskavel % 30 50% 50 70% > 70% C Aantal Veldkavels 3 > 4 2-apr 1-feb < 1 D Veldkavel-oppervlakte ha 3 6 ha 6 9 ha > 9 ha Beoordeling van de verkaveling: TOTAAL =(1xA)+(4xB) 0 tot 7 punten 8 tot 15 punten 15 tot 22 punten 23 tot 30 punten Waardeoordeel +(3xC)+(2xD) oordeel: slecht oordeel: matig oordeel: redelijk oordeel: goed Voor iedere woonplaats worden punten toegekend aan de criteria; huiskaveloppervlakte, percentage huiskavels, aantal veldkavels en veldkaveloppervlakte. Voor het totaal waardeoordeel worden deze punten bij elkaar opgeteld waarbij de factor percentage huiskavel het zwaarste meeweegt. Het percentage huiskavel in combinatie met het aantal veldkavels zijn verhoudingsgetallen die onafhankelijk zijn van de bedrijfsomvang. Daarom zijn deze criteria meer maatgevend voor de bestaande verkavelingssituatie die hier beoordeeld wordt. De oppervlaktes van huis- en veldkavels zijn absolute getallen en geven slechts een indicatie en hebben daarom een kleiner gewicht meegekregen.

24 22 Met behulp van dit waardeoordeel kan een advies worden gegeven over het in te zetten instrument. Indien de verkavelingssituatie in het onderzoeksgebied goed is, zal de mogelijke verbetering van de verkavelingssituatie door middel van kavelruil of herverkaveling gering zijn. Indien de verkavelingsituatie matig is, dan zal de mogelijke verbetering van de verkavelingsituatie door middel van kavelruil of herverkaveling redelijk zijn. Indien de verkavelingsituatie slecht is, dan is de mogelijke verbetering van de verkavelingsituatie door middel van kavelruil of herverkaveling groot. Een belangrijk aandachtspunt is de factor vrijwilligheid. Binnen herverkavelingprojecten is de gang naar de rechter immers mogelijk, waarmee ruilingen kunnen worden 'afgedwongen'. In planmatige en vrijwillige kavelruilprojecten is dit niet mogelijk. De succesfactor van vrijwillige projecten kan, ondanks een matige of slechte verkaveling gering zijn als niet een substantieel deel van de eigenaren en gebruikers meewerkt aan de kavelruil. 4.2 Uitkomsten van de beoordeling In nevenstaande kaart wordt per woonplaats weergegeven wat het waardeoordeel is van de verkaveling volgens het schema uit de vorige paragraaf. In de Wieringermeer, bij Stede Broec en de Haarlemmermeer is de verkaveling goed. Matig verkaveld zijn van noord naar zuid- Wieringen, Anna Palowna, grote delen rondom Schagen, de strook Egmond Castricum Akersloot Graft de Rijp, de streek ten noordwesten van Edam, Ransdorp en het gebied tussen Amsterdam en het Gooi. Met name in Jisp, Oostzaan, Kwadijk, Aalsmeer en in de omgeving van Velsen, Beverwijk en Heemskerk. blijkt de verkaveling slecht te zijn. Voor de exacte kengetallen wordt verwezen naar de bijlage 2 kengetallen per woonplaats. Alle woonplaatsen zonder huiskavels zijn niet in deze lijst opgenomen.

25 23

26 24 5 Gebieden binnen landinrichtingsproject of met een natuurclaim De verkavelingsanalyse die is gemaakt in hoofdstuk 3 en 4 wordt nu geconfronteerd met de landinrichtingsprojecten, de EHS, de RVZ en de Natura 2000-gebieden. Hierdoor kan men zien wat de effecten van landinrichtingsprojecten zijn en waar de realisatie van genoemde natuurdoelen wellicht gecombineerd kan worden met het verbeteren van de verkavelingssituatie door middel van een integrale aanpak. Het gaat om gebieden met één of meer van de volgende kenmerken: Bestaande landinrichtingsprojecten Ecologische Hoofd Structuur (EHS) Robuuste verbindingszone (RVZ) Natura-2000-gebieden Als begrenzing van de landinrichtingsprojecten, de EHS en de RVZ zijn de bestanden van de betreffende items van het Ministerie van LNV, directie Kennis gebruikt. De gebruikte gegevens van de EHS, de RVZ en de Natura 2000-gebieden zijn van Die van de landinrichtingsgebieden zijn van Het restant van de provincie kan worden beschouwd als wit gebied, oftewel puur agrarisch gebied.

27 De verkavelingssituatie binnen bestaande landinrichtingsprojecten Amstelland In dit blok is de verkavelingssituatie redelijk. Het landinrichtingsproject is reeds uitgevoerd. Bergen-Egmond-Schoorl In dit blok is de verkavelingssituatie slecht. Het landinrichtingsproject moet nog worden uitgevoerd. De Gouw In dit blok is de verkavelingssituatie redelijk. Het landinrichtingsproject is reeds uitgevoerd. Haarlemmermeer In dit blok is de verkavelingssituatie goed. Het landinrichtingsproject moet nog worden uitgevoerd. Heemskerk Beverwijk In dit blok is de verkavelingssituatie slecht. Het landinrichtingsproject moet nog worden uitgevoerd. Omgeving 5e baan Schiphol In dit blok is de verkavelingssituatie goed. Het landinrichtingsproject is reeds uitgevoerd. Schagerkogge In dit blok is de verkavelingssituatie matig. Het landinrichtingsproject is reeds uitgevoerd. Vechtstreek In dit blok is de verkavelingssituatie slecht. Het landinrichtingsproject moet nog worden uitgevoerd. Waterland In dit blok is de verkavelingssituatie matig tot redelijk. Het landinrichtingsproject is reeds uitgevoerd. Westzaan In dit blok is de verkavelingssituatie redelijk. Het landinrichtingsproject is reeds uitgevoerd. Zeevang In dit blok is de verkavelingssituatie slecht. Het landinrichtingsproject moet nog worden uitgevoerd. In de gebieden waar het landinrichtingsproject reeds is uitgevoerd is de verkaveling redelijk, met uitzondering van Schagerkogge, hier is de verkaveling matig. Daar waar de verkavelingssituatie matig of slecht is moet het landinrichtingsproject nog worden uitgevoerd. Het gaat hier om Bergen-Egmond-Schoorl, Heemskerk-Beverwijk, Vechtstreek en Zeevang. Opvallend is dat in de Haarlemmermeer de verkaveling goed is terwijl het landinrichtingsproject nog moet worden uitgevoerd.

28 26

29 De verkavelingssituatie binnen de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) Het eerste wat opvalt, is dat de EHS grotendeels buiten de agrarische gebieden is gelegen. Op enkele plaatsen raakt de EHS de agrarische gebieden. Indien de verkaveling matig of slecht is kan wellicht de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Van noord naar zuid gaat het om de volgende gebieden: Bergen Schoorl Op geringe afstand van de duinen is hier de EHS geprojecteerd. In Schoorl is de verkaveling matig, in Bergen is deze redelijk. Egmond Binnen Hier is de verkaveling matig beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Grensgebied Schermer Wester koggenland: Hier is de verkaveling redelijk beoordeeld. Jisp Hier is de verkaveling slecht beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Oostzaan Hier is de verkaveling slecht beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Zeevang Hier is de verkaveling matig tot slecht beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Aalsmeer Hier is de verkaveling slecht beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Loosdrecht e.o. Hier is de verkaveling redelijk beoordeeld.

30 28

31 De verkavelingssituatie binnen Robuuste Verbindingszones (RVZ) De grenzen van de Robuuste verbindingszones (RVZ) zijn niet hard ; de grenzen staan niet exact vast. Op enkele plaatsen ligt de RVZ in agrarische gebieden. Indien de verkaveling matig of slecht is kan wellicht de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Tevens kan de definitieve begrenzing van de RVZ dan zodanig worden bepaald dat daarbij rekening wordt gehouden met het landbouwbelang. Van noord naar zuid gaat het om de volgende gebieden: Castricum Limmen Uitgeest In dit gebied is de verkaveling matig beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Rondom de Wijdewormer In de Wijdewormer zelf is de verkaveling redelijk beoordeeld. In het aangrenzende Jisp is de verkaveling slecht beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Nieuwendam Ransdorp In de Nieuwendam zelf is de verkaveling redelijk beoordeeld. In het Ransdorp is de verkaveling matig beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Muiden-Weesp De grens van de RVZ staat hier duidelijk nog niet vast. Hier is de verkaveling matig beoordeeld. Wellicht kan hier de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen.

32 30

33 De verkavelingssituatie binnen Natura 2000-gebieden De Natura 2000-gebieden van de 1e trance liggen alle buiten de agrarische gebieden. De Gebieden in de vervolgtrance liggen wel deels in agrarisch gebied maar de gebieden zijn dan onderdeel van de Ecologische Hoofd structuur. Het gaat dan om: Eilandspolder / Heerhugowaard (verkaveling redelijk), Wormer-, Jisper- en Klaverpolder (verkaveling slecht), Oostzanerveld en Twiske (verkaveling slecht) en Polder Westzaan (verkaveling redelijk), Zeevang (verkaveling matig tot slecht ). Oosterlijke vechtplassen (verkaveling redelijk) De polder Westzaan en Zeevang liggen bovendien reeds in een landinrichtingsproject.

34 32

35 De verkavelingssituatie binnen 7 ILG gebieden Binnen deze ILG-werkgebieden werkt provincie Noord-Holland samen met de zeven regio s aan: Meer natuur Ruimte voor recreatie Mooi landschap Vitale en duurzame agrarische sector Betere milieukwaliteit Vitaliseren plattelandseconomie Ruimte voor water Texel Dit ILG-gebied omvat slechts één kadastrale gemeente: Texel. De verkavelingssituatie van Texel is als redelijk beoordeeld. De huiskaveloppervlakte en het huiskavelaandeel vormen hier nog aandachtspunten. Kop van Noord-Holland Dit ILG-gebied is in 3 deelgebieden te splitsen. Aan de oostzijde van het gebied ligt de Wieringermeerpolder; deze polder heeft een goede verkaveling. Het westelijke deel omvat de strook langs de duinen tussen Den Helder en Warmenhuizen. De verkavelingssituatie van deze strook is als redelijk beoordeeld. Met name de huiskaveloppervlakte en het huiskavelaandeel vormen hier nog aandachtspunten. Hiertussenin ligt een strook van Wieringen via Anna Palowna en Schagen naar Harenkarspel. Hier is de verkaveling als matig beoordeeld. Alle beoordeelde items komen er hier wat mager van af. Uitzondering in deze middenstrook zijn gemeenten Wieringerwaard en Niedorp waar de situatie redelijk is. In het zuidelijke deel van deze middenstrook ligt het landinrichtingsproject Schagerkogge. West-Friesland In vrijwel geheel ILG-gebied West-Friesland is de verkavelingssituatie als redelijk beoordeeld. In het westelijk deel is het huiskavelaandeel een aandachtspunt. In het zuidelijke en oostelijk deel de huiskaveloppervlakte en in het noordoostelijk deel de veldkaveloppervlakte. In het noordwestelijk deel van West-Friesland ligt het landinrichtingsproject De Gouw. Noord Kennemerland Dit ILG-gebied is in 3 deelgebieden te splitsen. Aan de noordoostzijde van het gebied rondom Alkmaar is de verkaveling als redelijk beoordeeld. Het westelijke deel omvat de strook langs de duinen tussen Schoorl en Castricum. De verkavelingssituatie van deze strook is als matig beoordeeld. Met name de huiskaveloppervlakte en het huiskavelaandeel zijn hier nog aandachtspunten. In het zuidelijk deel rondom Heemskerk en Beverwijk is de verkaveling als slecht beoordeeld. Alle beoordeelde items komen er hier ongunstig van af. Uitzondering in het zuiden is Uitgeest waar de situatie redelijk is. In het noordwestelijk deel van Noord-Kennemerland ligt het landinrichtingsproject Bergen-Egmond- Schoorl. In het zuiden ligt landinrichtingsproject Heemskerk-Beverwijk.

36 34 Laag Holland In het grootste deel van ILG-gebied Laag Holland is de verkavelingssituatie als redelijk beoordeeld. Uitzondering hierop zijn Graft-De Rijp, Landsmeer, Ransdorp, Edam, Waarder en Oosthuizen waar de verkaveling als matig is beoordeeld en Jisp, Oostzaan en Kwadijk waar de verkaveling als slecht is beoordeeld. De aandachtspunten wisselen per gemeente. In het noordoostelijk deel van Laag Holland ligt het landinrichtingsproject Zeevang. In het zuidwesten ligt het landinrichtingsproject Westzaan en in het zuidoosten ligt het landinrichtingsproject Waterland. Zuid-West/Rijnland In het grootste deel van ILG-gebied Zuid-West/Rijnland is de verkavelingssituatie als goed beoordeeld. Het grootste aandeel in dit gebied heeft de Haarlemmermeer. Uitzondering op de goede beoordeling is Aalsmeer waar de verkaveling op alle punten als slecht is beoordeeld. In de Haarlemmermeer ligt het gelijknamige landinrichtingsproject en het project rondom de 5e baan van Schiphol. Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Dit ILG-gebied is in 3 deelgebieden te splitsen. In Amstelland aan de westzijde van het gebied is de verkaveling als redelijk beoordeeld. Met name de huiskaveloppervlakte en het huiskavelaandeel zijn hier nog aandachtspunten. De Vechtstreek in het midden van het gebied is als matig beoordeeld. Alle beoordeelde onderdelen komen er hier middelmatig van af. Het Gooi aan de oostkant is als redelijk beoordeeld. Hier zijn de veldkavels aan de kleine kant. In het Amstelland en de Vechtstreek liggen de gelijknamige landinrichtingsprojecten Stelling van Amsterdam Het deel aan de noordkant (in Laag Holland) heeft een wisselende verkavelingskwaliteit; Waterland, Nieuwendam, en Broek in Waterland zijn redelijk verkaveld. Hier zijn de veldkavels aan de kleine kant. Ransdorp en Landsmeer zijn matig verkaveld. Vooral de huiskaveloppervlakte en het huiskavelaandeel zijn hier nog aandachtspunten. In het noordelijke deel ligt het landinrichtingsproject Waterland. Oostzaan tenslotte is slecht verkaveld. Alle beoordeelde onderdelen komen er hier onvoldoende van af. Het deel aan de zuidkant (in Amstelland) is redelijk verkaveld. Ook hier vormen de huiskaveloppervlakte en het huiskavelaandeel nog aandachtspunten. In het zuidelijke deel ligt het landinrichtingsproject Amstelland.

37 35

38 36 6 Conclusies en aanbevelingen De bedrijven zijn gemiddeld het grootst in en om de Wieringermeer en in Warder. De huiskaveloppervlakte is het grootst in de Wieringermeer. Ook Wieringerwaard, Schermer, Warder en Haarlemmermeer scoren goed. In Heemskerk, Castricum, Kwadijk, Oostzaan en in de omgeving van Aalsmeer en Naarden zijn de huiskavels klein (allen kleiner dan 5 ha). De verhouding huiskavel / veldkavel is in de Wieringermeer, de Haarlemmermeer, de Schermer, Drechterland / Stede Broec en Niedorp relatief goed. In het grootste deel van Noord Holland is de verhouding huiskavel/veldkavel tussen de 30/70%en 50/50%. Met name in Marken (4 %), Oostzaan (8 %) Krommenie (10%), Aalsmeer (15 %) en Edam (28%) is de verhouding slecht. Het aantal veldkavels per bedrijf in Oostzaan, Jisp en Aalsmeer met meer dan 4 hoog is. Opvallend is dat het aantal veldkavels elders grotendeels onder de 2 is. De situatie is in het grootste deel van Noord-Holland dus redelijk goed. Met name in Oostzaan en Aalsmeer en in mindere mate in de strook Schagen-Alkmaar- Castricum-Waterland-het Gooi zijn de veldkavels relatief klein. In de Wieringermeer, Wieringerwaard en de Haarlemmermeer zijn de veldkavels groot. Uit de totaalbeoordeling blijkt dat met name in Jisp, Oostzaan, Kwadijk, Aalsmeer en in de omgeving van Velsen, Beverwijk en Heemskerk. de verkaveling slecht is. Heemskerk, Beverwijk en Kwadijk liggen al in landinrichtingsgebieden. Matig verkaveld zijn van noord naar zuid- Wieringen, Anna Palowna, grote delen rondom Schagen, de strook Egmond Castricum Akersloot Graft de Rijp, de streek ten noordwesten van Edam, Ransdorp en het gebied tussen Amsterdam en het Gooi. Een deel rond Schagen, de strook Egmond Castricum, de streek ten noordwesten van Edam, Ransdorp en het gebied tussen Amsterdam en het Gooi liggen al in landinrichtingsgebieden. In de Wieringermeer, bij Stede Broec en de Haarlemmermeer is de verkaveling goed. De EHS en de Natura-2000-gebieden zijn grotendeels buiten de agrarische gebieden gelegen. Op enkele plaatsen raakt de EHS en de tweede tranche van de Natura 2000-gebieden aan de agrarische gebieden. Indien de verkaveling matig of slecht is, zoals in Schoorl (EHS), Egmond-Binnen (EHS), Jisp (EHS en Natura 2000), Oostzaan (EHS en Natura 2000), Zeevang (EHS en Natura 2000) en Aalsmeer (EHS), dan kan wellicht de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Schoorl en Zeevang ligt bovendien al in een landinrichtingsproject.

39 37 De grenzen van de Robuuste verbindingszones (RVZ) zijn niet hard ; de grenzen staan niet exact vast. Op enkele plaatsen ligt de RVZ in agrarische gebieden. Indien de verkaveling matig of slecht is, zoals in het gebied bij Castricum, Limmen en Uitgeest en het gebied bij Muiden en Weesp dan kan wellicht de verbetering van de verkaveling integraal meegenomen worden bij de realisatie van natuurdoelen. Tevens kan de definitieve begrenzing van de RVZ dan zodanig worden bepaald dat daarbij rekening wordt gehouden met het landbouwbelang. 6.1 Aanbevelingen Naar aanleiding van de analyse kan men de volgende potentiële nieuwe kavelruilgebieden voor Stivaswerkzaamheden aanwijzen: Jisp (in combinatie met EHS- en Natura 2000-realisatie) Oostzaan (in combinatie met EHS- en Natura 2000-realisatie) Aalsmeer. In mindere mate dan de bovenstaande gebieden, maar nog steeds interessant voor kavelruilwerkzaamheden zijn: Wieringen, Anna Palowna, het deel rondom Schagen dat niet in landinrichtingsgebied ligt de strook Castricum Akersloot Graft de Rijp. (deels in combinatie met EHS- en Natura 2000 realisatie).

40 38

41 Bijlage 1: Woonplaatsen in Noord Holland 39

42 Bijlage 2: Kengetallen per woonplaats 40 Woonplaats van eigenaar Opp. bedr. in woonpl. (ha) perc. bedrijfsopp in woonpl. aant. bedr. gem. bedr. opp. (ha) Oppervlakte huiskavel (ha) en beoordeling Percentage huiskavel en beoordeling Aantal veldkavels en beoordeling Oppervlakte veldkavel (ha) en beoordeling Totaaloordeel AALSMEER 216 7% 16 13,5 2 slecht 15% slecht 4,7 slecht 2,5 slecht slecht AKERSLOOT % 8 26,9 6,7 matig 25% slecht 3 matig 6,7 redelijk matig ALKMAAR 48 2% 6 8 3,3 slecht 40% matig 1,2 redelijk 4,1 matig matig AMSTELVEEN % 36 17,6 8,3 matig 47% matig 1,3 redelijk 7 redelijk redelijk AMSTERDAM 170 2% 9 18,8 10,2 redelijk 54% redelijk 2 redelijk 4,3 matig redelijk ANDIJK % 59 13,7 7,9 matig 58% redelijk 1,1 redelijk 5,2 matig redelijk ANKEVEEN 63 38% 3 21,2 13,4 redelijk 63% redelijk 2 redelijk 3,9 matig redelijk ANNA PAULOWNA % ,6 10,8 redelijk 39% matig 2,1 matig 8 redelijk matig ASSENDELFT % 64 24,5 11,8 redelijk 48% matig 2 redelijk 6,5 redelijk redelijk BARSINGERHORN % 23 31,5 9,7 matig 31% matig 3,1 matig 7 redelijk matig BEEMSTER % ,6 13,1 redelijk 51% redelijk 1,5 redelijk 8,6 redelijk redelijk BEETS % 9 22,2 13,3 redelijk 60% redelijk 2,1 matig 4,2 matig redelijk BENNEBROEK 15 8% 1 14,7 14,7 redelijk 100% goed 0 goed 0 goed goed BERGEN (N.H.) % 33 20,5 8,8 matig 43% matig 1,9 redelijk 6,1 redelijk redelijk BEVERWIJK % 7 22,4 5,9 matig 26% slecht 3,3 matig 5 matig slecht BLOEMENDAAL 300 7% ,1 goed 67% redelijk 0,7 goed 14,2 goed goed BROEK IN WATERLAND % 44 23,4 12,7 redelijk 54% redelijk 1,9 redelijk 5,6 matig redelijk CALLANTSOOG % 35 18,9 7 matig 37% matig 1,4 redelijk 8,4 redelijk redelijk CASTRICUM % ,5 slecht 30% matig 2,3 matig 4,6 matig matig DEN HELDER % 54 22,6 13,5 redelijk 60% redelijk 1,2 redelijk 7,6 redelijk redelijk DIEMEN 11 1% 1 10,9 10,2 redelijk 93% goed 1 goed 0,7 slecht goed DRECHTERLAND % 77 20,4 12,4 redelijk 61% redelijk 1,3 redelijk 6,3 redelijk redelijk EDAM % 25 24,1 6,7 matig 28% slecht 2,6 matig 6,7 redelijk matig EGMOND-BINNEN % 50 16,9 8,1 matig 48% matig 1,8 redelijk 4,8 matig matig ENKHUIZEN 211 2% 16 13,2 5,5 matig 42% matig 1,4 redelijk 5,6 matig matig GRAFT-DE RIJP % 47 21,6 8 matig 37% matig 2,8 matig 4,8 matig matig GRAVELAND, 'S % ,3 matig 64% redelijk 1,3 redelijk 3,6 matig redelijk HAARLEM 37 1% 3 12,5 5,7 matig 45% matig 2 redelijk 3,4 matig matig HAARLEMMERMEER % ,1 16,2 redelijk 62% redelijk 0,9 goed 11 goed goed HARENKARSPEL % ,7 7,1 matig 45% matig 1,9 redelijk 4,5 matig matig HEEMSKERK 236 7% 15 15,8 4,3 slecht 28% slecht 2,3 matig 4,9 matig slecht HEEMSTEDE 59 6% 3 19,6 16,5 redelijk 84% goed 1 goed 3,1 matig goed HEERHUGOWAARD % 75 16,6 7,4 matig 45% matig 1,5 redelijk 6,1 redelijk redelijk HEILOO % 26 17,2 5,3 matig 31% matig 1,8 redelijk 6,6 redelijk redelijk HILVERSUM 215 5% 9 23,9 14,8 redelijk 62% redelijk 1,8 redelijk 5,1 matig redelijk HOORN 36 1% 5 7,3 5 matig 69% redelijk 0,8 goed 2,8 slecht redelijk HUIZEN 44 2% 3 14,6 7,9 matig 54% redelijk 1 goed 6,7 redelijk redelijk JISP % 24 21,7 5,1 matig 23% slecht 4 matig 4,2 matig slecht KATWOUDE % 23 21,6 8,6 matig 40% matig 2 redelijk 6,4 redelijk redelijk KROMMENIE 50 9% 3 16,6 1,6 slecht 10% slecht 1,3 redelijk 11,2 goed matig KWADIJK % ,6 slecht 24% slecht 2,9 matig 3,9 matig slecht LANDSMEER % 30 21,5 7,8 matig 36% matig 2,3 matig 6 redelijk matig LANGEDIJK % 30 15,5 7,8 matig 50% redelijk 1,4 redelijk 5,5 matig redelijk LAREN 41 3% 3 13,5 10,7 redelijk 79% goed 1,7 redelijk 1,7 slecht redelijk LIMMEN % 14 22,3 7,7 matig 35% matig 2,3 matig 6,4 redelijk matig LOOSDRECHT % 34 12,1 6 matig 50% redelijk 1,8 redelijk 3,4 matig redelijk

43 41 Woonplaats van eigenaar Opp. bedr. in woonpl. (ha) perc. bedrijfsopp in woonpl. aant. bedr. gem. bedr. opp. (ha) Oppervlakte huiskavel (ha) en beoordeling Percentage huiskavel en beoordeling Aantal veldkavels en beoordeling Oppervlakte veldkavel (ha) en beoordeling Totaaloordeel MARKEN 46 1% 5 9,2 0,4 slecht 4% slecht 4 matig 2,2 slecht slecht MEDEMBLIK 250 2% 16 15,6 6,1 matig 39% matig 1,9 redelijk 4,9 matig matig MIDDELIE % 22 16,2 8,3 matig 51% redelijk 1,4 redelijk 5,8 matig redelijk MONNICKENDAM % 40 22,4 9,5 matig 42% matig 1,6 redelijk 8,3 redelijk redelijk MUIDEN % 26 17,5 6,4 matig 37% matig 2,1 matig 5,2 matig matig NAARDEN 213 6% 21 10,1 2,4 slecht 23% slecht 1,9 redelijk 4,2 matig matig NEDERHORST DEN BERG % 31 13,8 6,6 matig 48% matig 1,8 redelijk 4 matig matig NIEDORP % ,2 12,9 redelijk 61% redelijk 1,3 redelijk 6,4 redelijk redelijk NIEUWENDAM % 17 19,7 11,5 redelijk 58% redelijk 1,6 redelijk 5,2 matig redelijk NOORDER-KOGGENLAND % ,2 10,7 redelijk 46% matig 1,8 redelijk 6,8 redelijk redelijk OBDAM % 56 18,3 6,8 matig 37% matig 1,6 redelijk 7 redelijk redelijk OOSTHUIZEN % 20 27,3 9,9 matig 36% matig 3 matig 5,7 matig matig OOSTZAAN % 18 12,3 1 slecht 8% slecht 6,4 slecht 1,8 slecht slecht OPMEER % ,6 10,8 redelijk 44% matig 1,7 redelijk 8,3 redelijk redelijk OUDER-AMSTEL % 53 20,2 7,2 matig 35% matig 1,6 redelijk 8,1 redelijk redelijk PETTEN 6 1% 1 5,6 5,6 matig 100% goed 0 goed 0 goed goed PURMEREND 90 4% 7 12,8 5,1 matig 40% matig 2,1 matig 3,6 matig matig RANSDORP % ,8 matig 39% matig 2,8 matig 5,5 matig matig SCHAGEN % 25 24,3 9 matig 37% matig 2,6 matig 5,8 matig matig SCHERMER % ,4 15,4 redelijk 63% redelijk 1,1 redelijk 8,1 redelijk redelijk SCHOORL % 28 17,8 6,9 matig 39% matig 3,2 matig 3,4 matig matig SCHOTEN 7 1% 1 6,8 5,2 matig 76% goed 1 goed 1,6 slecht redelijk SINT MAARTEN % 38 20,9 6,8 matig 32% matig 2,7 matig 5,2 matig matig STEDE BROEC % 22 10,7 7,7 matig 72% goed 0,7 goed 4,1 matig goed TEXEL % ,2 11,5 redelijk 44% matig 2 redelijk 7,2 redelijk redelijk UITGEEST % 31 22,8 11,4 redelijk 50% redelijk 2,1 matig 5,4 matig redelijk UITHOORN % 18 18,4 8,7 matig 47% matig 1,6 redelijk 6,1 redelijk redelijk VELSEN 67 2% 7 9,6 3,8 slecht 39% matig 1,3 redelijk 4,5 matig matig VENHUIZEN % ,9 9,6 matig 53% redelijk 1,3 redelijk 6,6 redelijk redelijk WARDER % 20 39,5 15,1 redelijk 38% matig 3,6 matig 6,7 redelijk matig WARMENHUIZEN % 23 14,1 8,1 matig 57% redelijk 1,2 redelijk 5,1 matig redelijk WATERLAND % 14 17,9 9,5 matig 53% redelijk 1,5 redelijk 5,6 matig redelijk WEESP % ,3 matig 46% matig 1,8 redelijk 5,4 matig matig WEESPERKARSPEL 26 1% 3 8,8 5,7 matig 64% redelijk 0,3 goed 9,4 goed goed WERVERSHOOF % 62 11,4 7,4 matig 65% redelijk 0,9 goed 4,2 matig redelijk WESTER-KOGGENLAND % ,2 9,6 matig 43% matig 2 redelijk 6,2 redelijk redelijk WESTZAAN % 21 15,7 9,4 matig 60% redelijk 1,6 redelijk 4 matig redelijk WIERINGEN % 56 27,2 10 redelijk 37% matig 3,2 matig 5,3 matig matig WIERINGERMEER % ,9 goed 69% redelijk 0,7 goed 15,4 goed goed WIERINGERWAARD % ,9 redelijk 51% redelijk 1,7 redelijk 10,2 goed redelijk WIJDEWORMER % 56 18,7 9,1 matig 49% matig 1,5 redelijk 6,4 redelijk redelijk WIJK AAN ZEE EN DUIN 55 4% 2 27,5 14,4 redelijk 52% redelijk 1 goed 13,1 goed goed WOGNUM % 59 12,8 7 matig 55% redelijk 0,9 goed 6,3 redelijk redelijk WORMER % 18 14,8 8,5 matig 58% redelijk 1,4 redelijk 4,5 matig redelijk ZANDVOORT 38 1% 2 18,9 18,9 redelijk 100% goed 0 goed 0 goed goed ZIJPE % ,4 9,1 matig 39% matig 1,9 redelijk 7,4 redelijk redelijk

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 10 maart 2015, nummer 552841/552832, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie projecten regionale sociale agenda s Noord-Holland 2012 Gedeputeerde

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 120 Haarlem, 14 november 2006 Onderwerp: Wet maatschappelijke ondersteuning Ondersteuningsprogramma provincie Noord-Holland 2007 2008 Bijlagen: - ontwerpbesluit

Nadere informatie

Postcode Gem.CODE Gemeentenaam Cor.CODE Coropgebied Prov.CODE Provincie Regio geb.code Leegwaardegebied Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27

Postcode Gem.CODE Gemeentenaam Cor.CODE Coropgebied Prov.CODE Provincie Regio geb.code Leegwaardegebied Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27 1000 363 Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27 Noord-Holland W 363 Gemeente Amsterdam 1001 363 Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27 Noord-Holland W 363 Gemeente Amsterdam 1005 363 Amsterdam 23 Groot-Amsterdam 27

Nadere informatie

media We connect locals! MEDIA DOCUMENTATIE Heerhugowaard.nl Zaanstreek & Wormerland Zaandam TARIEVEN EN MOGELIJKHEDEN

media We connect locals! MEDIA DOCUMENTATIE Heerhugowaard.nl Zaanstreek & Wormerland Zaandam TARIEVEN EN MOGELIJKHEDEN media We connect locals! MEDIA DOCUMENTATIE Heerhugowaard.nl Zaanstreek & Wormerland Zaandam 2017 TARIEVEN EN MOGELIJKHEDEN oplage: 33.749 exemplaren mm-tarief 0,48 Spread 3.202,72 1/1 pagina 1.480,00

Nadere informatie

media MEERDERE PLAATSINGEN INTERESSE OM MEERDERE WEKEN EEN ADVERTENTIE TE PLAATSEN?

media MEERDERE PLAATSINGEN INTERESSE OM MEERDERE WEKEN EEN ADVERTENTIE TE PLAATSEN? oplage: 24.700 exemplaren pageviews: 7.350 p.m. website: www.schagerweekblad.nl mm-tarief 0,46 Spread 3.109,70 1/1 pagina 1.465,40 3/4 pagina 1.120,25 1/2 pagina 762,00 3/8 pagina 585,90 1/3 pagina 533,40

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling Deelverordening organisatiekosten basisbibliotheken Noord- Holland 2006

Onderwerp: Vaststelling Deelverordening organisatiekosten basisbibliotheken Noord- Holland 2006 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 53 Haarlem, 30 mei 2006 Onderwerp: Vaststelling Deelverordening organisatiekosten basisbibliotheken Noord- Holland 2006 Bijlage: Ontwerpbesluit Het Marsrouteplan

Nadere informatie

20% TITELS. media. tel: mail: oplage: exemplaren website:

20% TITELS. media. tel: mail: oplage: exemplaren website: oplage: 59.810 exemplaren website: www.haarlemsweekblad.nl mm-tarief 0,71 Spread 3.399,66 1/1 pagina 1.570,80 3/4 pagina 1.178,10 1/2 pagina 785,40 3/8 pagina 589,05 1/3 pagina 524,54 1/4 pagina 392,70

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidie projecten regionale sociale agenda's Noord-Holland 2012

Uitvoeringsregeling subsidie projecten regionale sociale agenda's Noord-Holland 2012 CVDR Officiële uitgave van Noord-Holland. Nr. CVDR208493_6 22 november 2016 Uitvoeringsregeling subsidie projecten regionale sociale agenda's Noord-Holland 2012 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Overwegende

Nadere informatie

De discriminatiemeetlat voor gemeenten in Noord-Holland

De discriminatiemeetlat voor gemeenten in Noord-Holland De discriminatiemeetlat voor gemeenten in Noord-Holland De uitkomsten Van de 58 gemeenten in Noord-Holland hebben 40 gemeenten de discriminatiemeetlat ingevuld, met daarin vragen over het gemeentelijk

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Projectinventarisatie UNA-ISV2 programma. Pagina 1. 07c projectinventarisatie UNA-ISV2 programma.xls

BIJLAGE 1. Projectinventarisatie UNA-ISV2 programma. Pagina 1. 07c projectinventarisatie UNA-ISV2 programma.xls Pagina 1 Projectinventarisatie UNA-ISV2 programma BIJLAGE 1 Gemeente Project Gevraagde bijdrage voordragen Opmerkingen voor uitwerking Aalsmeer Herontwikkeling huidige trace N201 1.500.000,00 niet Geen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord september 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord september 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord september 2014 Krimp WW Noord-Holland vooral in grotere gemeenten In september is het aantal WW-uitkeringen verder gedaald. In de arbeidsmarktregio s Noord-Holland

Nadere informatie

SAMENVATTING..5 INLEIDING..7

SAMENVATTING..5 INLEIDING..7 Met het Wmo Loket. Oktober 7 Tekst: Karin Eeland Redactie: Maaike Wittenberg Zorgbelang Noord-Holland Kruisweg 75-A 13 CA Hoofddorp 3 5 3 info@zorgbelang-noordholland.nl Inhoudsopgave SAMENVATTING..5 INLEIDING..7

Nadere informatie

De discriminatiemeetlat voor gemeenten in Noord-Holland

De discriminatiemeetlat voor gemeenten in Noord-Holland De discriminatiemeetlat voor gemeenten in Noord-Holland Hieronder vindt u de uitkomsten van een onderzoek naar het gemeentelijk beleid ten aanzien van discriminatie en ongelijke behandeling. De vijf Noord-Hollandse

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, juni 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, juni 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, juni 2016 Verdere daling WW in Noord-Hollandse regio s In juni is het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, maart 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, maart 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, maart 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen in eerste kwartaal In maart steeg het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, oktober 2018 WW stijgt in seizoensgevoelige sectoren Het totaal aantal WW-uitkeringen nam in oktober verder af. Toch gold de daling niet in de volle breedte.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, April 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, April 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, April 2017 Aantal WW-uitkeringen daalt over de volle breedte De daling van het aantal verstrekte WW-uitkeringen zet door in de Noord-Hollandse regio s. Ten

Nadere informatie

- Concept - Factsheet inrichting regio Noord-Holland

- Concept - Factsheet inrichting regio Noord-Holland - Concept - Factsheet inrichting regio Omvang: 3.490,0 fte Operationeel: 3.369,5 fte Niet-Operationeel: 120,5 fte Districten: 3 Basisteams: 10 Versiedatum: 25 juni 2012 Inhoudsopgave Concept 1 Concept

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, november 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, november 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, november 2015 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Hollandse regio s neemt toe In de arbeidsmarktregio s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid- Kennemerland

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktinformatie, 2009 Versie 0.

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktinformatie, 2009 Versie 0. Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei 2 UWV Arbeidsmarktinformatie, 2 Versie. Arbeidsmarktontwikkeling Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West Friesland) Ontwikkeling

Nadere informatie

Werken in Noordwest-Holland. Tabellenset Werkgelegenheid 2008

Werken in Noordwest-Holland. Tabellenset Werkgelegenheid 2008 Werken in Noordwest-Holland Tabellenset Werkgelegenheid 2008 Colofon Uitgave I&O Research BV Van Dedemstraat 6C 1624 NN Hoorn tel. (0229) 282555 Rapportnummer 2009-1637 Datum augustus 2009 Opdrachtgever

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord november 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord november 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord november 2014 WW in de regio s stijgt, grote verschillen tussen sectoren In de arbeidsmarktregio s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid- Kennemerland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, oktober 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, oktober 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, oktober 2017 Aandeel jongeren in WW slechts 6% De daling van het aantal WW-uitkeringen blijft doorzetten. In oktober lag het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, februari 2019 WW daalt, vooral in de zorg Na een WW-stijging in januari, is het aantal WW-uitkeringen in februari weer gedaald. In totaal werden in Noord-Holland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, januari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, januari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, januari 2019 Toename aantal WW-uitkeringen in januari In januari nam het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse regio s toe. De stijging was het sterkst

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, december 2016 2016: forse daling WW-uitkeringen In 2016 is het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse regio s ten opzichte van het jaar ervoor fors afgenomen.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, december 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, december 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, december 2015 Sterke stijging WW-uitkeringen Noord-Holland Noord Het aantal WW-uitkeringen lag in december hoger dan een eerder. Ook in voorgaande jaren nam

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; besluiten: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; besluiten: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 29 september 2010, nr. 2010-56368, tot bekendmaking van de Landschapsverordening Noord- Holland 2010. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; maken

Nadere informatie

Herkomsttabellen Noord-Holland Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Herkomsttabellen Noord-Holland Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Herkomsttabellen Noord-Holland Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenten en aankooplocaties, dagelijkse & niet-dagelijkse sector Colofon Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie Nationale Politie I nhoud presentatie 1. Het nationale bestel: aanleiding, doel, strategische thema s & inrichting. 2. Regionale eenheid Noord-Holland: inrichting & robuuste basisteams. 3. Sturing en lokale

Nadere informatie

3De rol van CPA en ambulancediensten bij rampen en zware ongevallen

3De rol van CPA en ambulancediensten bij rampen en zware ongevallen VOORD RAC H T 42 Haarlem, 15 juli 1997 Onderwerp: Wijziging verordening CPA-gebiedsindeling Bijlagen: 2 1Aanleiding Bij besluit van 23 juni 1997, nr. 97-312674 hebben wij de Nota Ambulancezorg in Noord-Holland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, Februari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, Februari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, Februari 2017 Daling WW zet door, ook in zorg In februari daalde het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse arbeidsmarktregio s. Het aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 2 april 2013, nr /155758, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie groen

Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 2 april 2013, nr /155758, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie groen Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 2 april 2013, nr. 125414/155758, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie groen Noord-Holland 2013 Gedeputeerde staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, maart 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, maart 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, maart 2018 Aantal WW-uitkeringen stabiel, personeelstekorten in de horeca Het aantal WW-uitkeringen is in maart relatief stabiel gebleven. In zowel Noord-Holland

Nadere informatie

Verspreidingsgebied. Wilt u meer informatie over adverteren in deze regio? Bel:

Verspreidingsgebied. Wilt u meer informatie over adverteren in deze regio? Bel: Verspreidingsgebied Regio Noord-Holland Selecteer een uitgave: Alkmaars Weekblad Amstelveen Nieuwsblad CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna en Wieringen CTR Hollands Kroon - Niedorp en Wieringermeer De Duinstreek

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, februari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, februari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, februari 2018 Vacatures zorg steeds moeilijker vervulbaar Na een kleine stijging in januari is het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse regio s in februari

Nadere informatie

Werken in Noordwest-Holland. Tabellenset Werkgelegenheid 2010

Werken in Noordwest-Holland. Tabellenset Werkgelegenheid 2010 Werken in Noordwest-Holland Tabellenset Werkgelegenheid 2010 Colofon Uitgave I&O Research BV Van Dedemstraat 6C 1624 NN Hoorn tel. (0229) 282555 Rapportnummer 2011-1777 Datum Augustus 2011 Opdrachtgever

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, besluiten:

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, besluiten: 2011 51 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12 april 2011, nr. 2011-16646 tot bekendmaking van de definitieve lijst met officiële zwemlocaties 2011. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van , nr , tot vaststelling van de lijst officiële zwemplekken 2012

Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van , nr , tot vaststelling van de lijst officiële zwemplekken 2012 2012 55 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 24-04-2012, nr. 2012-2032, tot vaststelling van de lijst officiële zwemplekken 2012 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Overwegende dat:

Nadere informatie

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden.

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden. Bereik/1.000) BASIS 40,00 Regionaal 30,00 Bovenregionaal 26,50 Totaal 22,50 CONTACTEN BEREIK/1.000) 01A Helders Weekblad 35.600 1.424,00 854,40 455,68 227,84 78,32 01B CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna

Nadere informatie

BEREIKCIJFERS REGIONALE DAGBLADEN

BEREIKCIJFERS REGIONALE DAGBLADEN CIJFERS NALE DAGBLADEN (MA-VRIJ) (ZA) 01P 01Q 02P 02Q 03P 04P 05P 05Q 06P 06Q 12P 13P K05 K32 K51 Helderse Courant Schager Courant Dagblad voor West-Friesland Enkhuizer Courant Alkmaarsche Courant Dagblad

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, december 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, december 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, december 2017 Sterke daling WW-uitkeringen in 2017 Het aantal WW-uitkeringen dat UWV in december 2017 uitkeerde lag aanzienlijk lager dan in december 2016.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, oktober 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, oktober 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, oktober 2016 Regionale WW-daling blijft achter bij landelijke trend In de arbeidsmarktregio s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid- Kennemerland

Nadere informatie

Zwemwaterlocaties 2012

Zwemwaterlocaties 2012 Zwemwaterlocaties 2012 zwemlocatie nieuwe zwemlocatie vervallen zwemlocatie Texel Waddenzee Den Helder Noordzee IJsselmeer Schagen Medemblik Wervershoof Enkhuizen Bergen Alkmaar Heerhugowaard Hoorn Heiloo

Nadere informatie

GEWIJZIGDE ADVERTENTIESLUITTIJDEN EN UITGAVEN ROND DE FEESTDAGEN HUIS-AAN-HUISKRANTEN HOLLAND COMBINATIE

GEWIJZIGDE ADVERTENTIESLUITTIJDEN EN UITGAVEN ROND DE FEESTDAGEN HUIS-AAN-HUISKRANTEN HOLLAND COMBINATIE GEWIJZIGDE ADVERTENTIESLUITTIJDEN EN UITGAVEN ROND DE FEESTDAGEN HUIS-AAN-HUISKRANTEN HOLLAND COMBINATIE Maandag 21 april (2 e paasdag) zijn onze kantoren gesloten. Regio Editie Titelcode Verschijning

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, juli 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, juli 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, juli 2016 Daling WW in bijna alle sectoren De ingezette WW-daling in Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid- Kennemerland en IJmond zette in juli

Nadere informatie

Daarom adverteert u. Formaten. Waarom? Adverteren 5. Bereik 1,1 miljoen huishoudens. Tabloid advertentiepagina. Tabloid redactiepagina:

Daarom adverteert u. Formaten. Waarom? Adverteren 5. Bereik 1,1 miljoen huishoudens. Tabloid advertentiepagina. Tabloid redactiepagina: Adverteren 5 Waarom? Daarom adverteert u Optimaal rendement uit uw mediabudget behalen betekent: meer offerte-aanvragen, meer klanten in uw zaak, meer verkopen en uiteindelijk uw omzet verhogen. Rodi Media

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, juli 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, juli 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, juli 2017 Verdere daling WW in Noord-Hollandse regio s In juli is het aantal lopende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, mei 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, mei 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, mei 2018 WW-daling zet door, maar zal in 2019 afvlakken Ook in mei heeft UWV weer minder WW-uitkeringen verstrekt dan in de voorafgaande. In de drie Noord-Hollandse

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, januari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, januari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, januari 2017 Stijging WW in januari, toenemende personeelstekorten in techniek Het aantal WW-uitkeringen is in januari toegenomen ten opzichte van december

Nadere informatie

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven Contactpersoon: Koen Klaver Telefoon: 072-743 39 56 E-mail: Datum: 3-9-2015 Doordat de gegevens maandelijks worden ge-update. Gemeente Alkmaar LT-verwarming 1000,-

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, Augustus 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, Augustus 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, Augustus 2018 Krapte steeds meer voelbaar, toch bijna 20.000 WW-uitkeringen in Noord-Hollandse regio s Het aantal WW-uitkeringen is in augustus verder gedaald

Nadere informatie

N o o r d - H o l l a n d dodelijke ongevallen in periode

N o o r d - H o l l a n d dodelijke ongevallen in periode dodelijke ongevallen in periode 1996-2017 Jaarlijks wordt het werkelijke aantal verkeersdoden bepaald door het CBS. In het verleden gebeurde dat ook voor de ernstige verkeersgewonden, maar dat gebeurt

Nadere informatie

Regio Haarlem-IJmond Te honoreren projecten

Regio Haarlem-IJmond Te honoreren projecten Regio Haarlem-IJmond 1 Heemskerk Herinrichting Weg acker 66.000 2 Beverwijk Spoorsingel reconstructie fietspaden en kruispunten tussen Sint Aagtendijk en Schans 384.230 3 Beverwijk Project Fietsoversteek

Nadere informatie

Tussentijdse Monitor OV-knooppunten 2018

Tussentijdse Monitor OV-knooppunten 2018 Tussentijdse Monitor OV-knooppunten 2018 Inleiding De monitor is bedoeld om de voortgang van de doelstellingen van het programma OVknooppunten te meten. Het streven hierbij is om jaarlijks een nieuwe monitor

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland en West-Friesland. WERKbedrijf. Maart 2010

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland en West-Friesland. WERKbedrijf. Maart 2010 Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland en West-Friesland Maart 2010 UWV Arbeidsmarktinformatie, 2010 Versie 0.1 Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland en West-Friesland

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie Nationale Politie Inhoud presentatie 1. Het nationale bestel: aanleiding, missie & visie, doel, strategische thema s en inrichting. 2. Regionale eenheid Noord-Holland: inrichting, geografische indeling,

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Noord-Holland Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Noord-Holland... De onderwijsarbeidsmarkt is een regionale

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland. Wabo samenwerking. Dienstverleningsovereenkomst

Provincie Noord-Holland. Wabo samenwerking. Dienstverleningsovereenkomst Dienstverleningsovereenkomst Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Toelichting 1 1.3 Uitgangspunten 2 1.4 1.4 Implementatie 3 2 Verklaring van Samenwerking 5 2.1 Samenwerking bij één loket

Nadere informatie

Werken in Noordwest-Holland. Tabellenset Werkgelegenheid 2009

Werken in Noordwest-Holland. Tabellenset Werkgelegenheid 2009 Werken in Noordwest-Holland Tabellenset Werkgelegenheid 2009 Colofon Uitgave I&O Research BV Van Dedemstraat 6C 1624 NN Hoorn tel. (0229) 282555 Rapportnummer 2010- Datum Augustus 2010 Opdrachtgever Regio

Nadere informatie

Concept voorstel tot tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hollands Noorden

Concept voorstel tot tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hollands Noorden Concept voorstel tot tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hollands Noorden Het college van burgemeester en wethouders en de raad van de gemeente < gemeentenaam invullen > gelet op het

Nadere informatie

Dagbesteding. WMO en dagbesteding regio Amsterdam

Dagbesteding. WMO en dagbesteding regio Amsterdam Dagbesteding WMO en dagbesteding regio Amsterdam Samenwerken biedt kansen In uw gemeente wonen cliënten die voor het merendeel al jaren gebruik maken van Heliomare Dagbesteding. Met deze folder willen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, september 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, september 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, september 2016 Daling nieuwe WW in eerste 9 en 2016 De arbeidsmarkt trekt aan en dat heeft direct gevolgen voor het aantal nieuwe WWaanvragen. In de eerste

Nadere informatie

VIVA XPRESS LOGISTICS (UK) World Xpress Centre, Galleymead Road SL3 0EN Colnbrook, Berkshire UNITED KINGDOM

VIVA XPRESS LOGISTICS (UK) World Xpress Centre, Galleymead Road SL3 0EN Colnbrook, Berkshire UNITED KINGDOM NL NLAMS02 NL-Amst.Outer Subs ALMERE ALMERE HAVEN WEESP UITERMEER ABCOUDE NIGTEVECHT HINDERDAM NEDERHORST DEN BERG BAAMBRUGGE MUIDEN MUIDERBERG BUSSUM NAARDEN VALKEVEEN UITHOORN DE KWAKEL DE HOEF AMSTELHOEK

Nadere informatie

Bestuurskrachtige regio s in Noord-Holland. Inleiding. Leeswijzer. Het begrip bestuurskracht

Bestuurskrachtige regio s in Noord-Holland. Inleiding. Leeswijzer. Het begrip bestuurskracht Bestuurskrachtige regio s in Noord-Holland Inleiding De gemeente wordt veelal bestempeld als de eerste overheid, de bestuurslaag die het dichtst bij de burger staat en daardoor het beste kan inspelen op

Nadere informatie

Gemeente Bron Periode Scans Zoeken op Koppeling Opmerkingen

Gemeente Bron Periode Scans Zoeken op Koppeling Opmerkingen Toelichting: Kolom scans: zijn er digitale scans aanwezig? Kolom zoeken op : is de genealogische bron doorzoekbaar op? Koppeling: is de gekoppeld aan een scan? Opmerkingen: eventuele extra aanwijzingen

Nadere informatie

Analyse ARO advisering in 2016

Analyse ARO advisering in 2016 Analyse ARO advisering in 2016 De advisering van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling vindt plaats tijdens plenaire vergaderingen op het provinciehuis te Haarlem. De adviezen komen tot stand tijdens

Nadere informatie

Evaluatiecommissie MRA 16 APR 2019

Evaluatiecommissie MRA 16 APR 2019 16 APR 2019 Event site titel Event site URL https://evaluatiecommissiemra.evenementenorganisatieamsterdam.nl Taal Nederlands Statistieken Aantal antwoorden: Voltooiing: Gemiddelde tijd tot voltooing: Computer

Nadere informatie

Dorp/Stad Gemeente Opmerkingen. Nes aan de Amstel Amstelveen Ouderkerk aan de Amstel Amstelveen

Dorp/Stad Gemeente Opmerkingen. Nes aan de Amstel Amstelveen Ouderkerk aan de Amstel Amstelveen Dorp/Stad Gemeente Opmerkingen Kudelstaart Amstelveen Amstelveen Nes aan de Amstel Amstelveen Ouderkerk aan de Amstel Amstelveen Buiksloot Driemond Durgerdam Holysloot Ransdorp Ruigoord Schellinwoude Sloterdijk

Nadere informatie

Indexering Gehonoreerde indexatie primaire begroting 0,00% 1,93%

Indexering Gehonoreerde indexatie primaire begroting 0,00% 1,93% Indexering Gevolgen van de geactualiseerde loon- en prijsindexatie Indexatie Bij de brief van 22 december die de adviesgroep gemeenschappelijke regelingen heeft verzonden is aangegeven welke percentages

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages. primair onderwijs 2012. Regio Noord-Holland, Gooi- en Vechtstreek. December 2012

Regionale arbeidsmarktrapportages. primair onderwijs 2012. Regio Noord-Holland, Gooi- en Vechtstreek. December 2012 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers Regionale arbeidsmarktrapportages primair onderwijs 2012 Regio Noord-Holland, Gooi- en December 2012 15 Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs

Nadere informatie

Groepsgrootte (meerdere typen) Totaal aantal bewoners

Groepsgrootte (meerdere typen) Totaal aantal bewoners Groepsgrootte (meerdere typen) Totaal aantal bewoners Naam Gemeente WZV-regio Startjaar Status bouw Aantal groepen Groepsgrootte Gloxiniastraat Aalsmeer Amstelland-De Meerlanden 2006 Bouw gaande 2 6. 12

Nadere informatie

Airbnb in Noord-Holland

Airbnb in Noord-Holland Airbnb in Noord-Holland Door: Maarten Sukel contact@beformation.nl december 2018 Onderzoek uitgevoerd door BeFormation in opdracht van provincie Noord-Holland 1. INHOUDSOPGAVE 2. Inleiding... 3 Definities...

Nadere informatie

Uitnodiging tot het bijwonen van de informatiesessies over het veiligheidsbeeld van de politie eenheid Noord-Holland

Uitnodiging tot het bijwonen van de informatiesessies over het veiligheidsbeeld van de politie eenheid Noord-Holland Uitnodiging tot het bijwonen van de informatiesessies over het veiligheidsbeeld van de politie eenheid Noord-Holland Deze uitnodiging is bedoeld voor burgemeesters, de hoofdofficier van justitie, de leden

Nadere informatie

BIJLAGE JAARVERSLAG 2012

BIJLAGE JAARVERSLAG 2012 BIJLAGE JAARVERSLAG 2012 VEILIGHEIDSHUIS REGIO ALKMAAR VEILIGHEIDSHUIS DEN HELDER/ KOP VAN NOORD-HOLLAND VEILIGHEIDSHUIS WEST-FRIESLAND MAART 2013 Inhoudsopgave Alle casussen...3 Thema: Individueel Casus

Nadere informatie

maximaal toegestane scheepsafmetingen en en doorvaarthoogtes van van vaste bruggen over provinciale vaarwegen

maximaal toegestane scheepsafmetingen en en doorvaarthoogtes van van vaste bruggen over provinciale vaarwegen maximaal toegestane scheepsafmetingen en en doorvaarthoogtes van van vaste bruggen over provinciale vaarwegen en tevens provinciale objecten over/in niet-provinciale vaarwegen provinciale objecten over/in

Nadere informatie

TOETREDINGSOVEREENKOMST

TOETREDINGSOVEREENKOMST 1/5 TOETREDINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: Provincie Noord-Holland, statutair gevestigd te Haarlem, met adres: (2012 HR) Haarlem, Dreef 3; 2. de publiekrechtelijke

Nadere informatie

REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS Regio Noord-Holland, Gooi en Vechtstreek. januari 2014

REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS Regio Noord-Holland, Gooi en Vechtstreek. januari 2014 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS 2013 Regio Noord-Holland, Gooi en Vechtstreek januari 2014 1 Arbeidsmarktplatform Primair

Nadere informatie

Airbnb in Noord-Holland

Airbnb in Noord-Holland Airbnb in Noord-Holland Door: Maarten Sukel contact@beformation.nl december 2017 Onderzoek uitgevoerd door BeFormation in opdracht van provincie Noord-Holland 1. INHOUDSOPGAVE 1. Inhoudsopgave... 2 2.

Nadere informatie

VERWIJSGIDS VRIJWILLIGERSWERK NOORD-HOLLAND

VERWIJSGIDS VRIJWILLIGERSWERK NOORD-HOLLAND VERWIJSGIDS VRIJWILLIGERSWERK NOORD-HOLLAND VERWIJSGIDS VRIJWILLIGERSWERK NOORD-HOLLAND VERWIJSGIDS VRIJWILLIGERSWERK NOORD-HOLLAND Veel lokale en regionale organisaties ondersteunen het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Basiscijfers 50+ Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

Basiscijfers 50+ Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord Basiscijfers 50+ Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord Wat vindt u in deze rapportage? Deze kwartaalrapportage gaat over alle bij UWV WERKbedrijf geregistreerde werkzoekenden (nww) van 50 jaar en ouder.

Nadere informatie

Bijlagebundel tabellen per gemeente: (herstel Castricum) Bijlagebundel: Tabellen gemeenten regio Alkmaar

Bijlagebundel tabellen per gemeente: (herstel Castricum) Bijlagebundel: Tabellen gemeenten regio Alkmaar Bijlagebundel tabellen per gemeente: (herstel Castricum) Bijlagebundel: Tabellen gemeenten regio Alkmaar In deze bijlage zijn per gemeente steeds 6 tabellen weergegeven. (deze tabellen zijn voor Castricum

Nadere informatie

Postcodes uitgesloten van deelname aan de UvA Kameractie

Postcodes uitgesloten van deelname aan de UvA Kameractie Postcodes uitgesloten van deelname aan de UvA Kameractie De UvA Kameractie is een voorrangsregeling voor eerstejaars bachelorstudenten. Aankomende studenten die binnen een straal van 40 kilometer (ongeveer

Nadere informatie

Opvoedspreekuren regio Kop van Noord-Holland

Opvoedspreekuren regio Kop van Noord-Holland Opvoedspreekuren regio Kop van Noord-Holland Den Helder Hollands Kroon Schagen t Wijkhuis Texelstroomlaan 5 1784 EA Den Helder Consultatiebureau Julianadorp Middelzand 3503/3504 1788 ES Julianadorp Gezondheidscentrum

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 OA HAARLEM Statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem INGEKOMEN 3 0 SEP. 2016 Provinciesecretaris Uw contactpersoon mw S.G.C. Albers

Nadere informatie

INRFKHMFW 11 hpl 2016

INRFKHMFW 11 hpl 2016 INRFKHMFW 11 hpl 2016 Bijlage 2 Lijst en kaart zwemplekken 2016 20Ï67BÖÖ' o! 337 Totaallijst met officiële zwemplekken in Noord-Holland per 2016, inclusief zichtbaar gemaakt de nieuw op- en af te voeren

Nadere informatie

Wedstrijdkalender 2014 Regio Noord-Holland versie d.d.: 19 novem

Wedstrijdkalender 2014 Regio Noord-Holland versie d.d.: 19 novem Wedstrijdkalender 2014 Regio Noord-Holland versie d.d.: 19 novem dag datum categoriediscipline vereniging plaats opmerking ZZ- Licht weken om en om, begint op maandag za 4-jan Pa + Po Dres Heiloo V 50703

Nadere informatie

Dagbesteding. WMO en dagbesteding

Dagbesteding. WMO en dagbesteding Dagbesteding WMO en dagbesteding Samenwerken biedt kansen In uw gemeente wonen cliënten die voor het merendeel al jaren gebruik maken van Heliomare Dagbesteding. Met deze folder willen we u informeren

Nadere informatie

Ik heb op 27 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens achttien gemeenten, te weten

Ik heb op 27 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens achttien gemeenten, te weten Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur en Wonen Datum 25 augustus 2016 Kenmerk 2016-0000464026 Ik heb op 27 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet

Nadere informatie

Factsheet. Noord-Holland

Factsheet. Noord-Holland Texel Den Helder Hollands Kroon Schagen Opmeer Medemblik Enkhuizen Stede Broec Hoorn Drechterland 1. Algemeen 2. Arbeidsmarkt 3. Economie 4. Internationaal 5. Verkeer en vervoer 6. Ruimtelijke ordening

Nadere informatie

KTO Melden Pilot klantthermometer Melden. Manja Abraham Sander Flight

KTO Melden Pilot klantthermometer Melden. Manja Abraham Sander Flight KTO Melden 2006 Pilot klantthermometer Melden Manja Abraham Sander Flight KTO Melden 2006 Amsterdam, 20 maart 2007 Manja Abraham Sander Flight Met medewerking van: Hugo Wittekoek Johan Huizing In opdracht

Nadere informatie

Daarwilikwerken.nl is het arbeidsmarktplatform voor maatschappelijk bet rokken ondernemers en inwoners in de Met ropool regio Amst erdam.

Daarwilikwerken.nl is het arbeidsmarktplatform voor maatschappelijk bet rokken ondernemers en inwoners in de Met ropool regio Amst erdam. Daarwilikwerken.nl is het arbeidsmarktplatform voor maatschappelijk bet rokken ondernemers en inwoners in de Met ropool regio Amst erdam. Vacatures, stageplaatsen, snuffel stages, SROI projecten en leerwerkplekken

Nadere informatie

12720100 CRAILO/FLEVO/WESTER-ZUIDERENG Huizen 1.908 2.668. 12750100 BIJVANCK NOORD/WEST Huizen. 12770100 HOGEMAAT/FILOSOFENBUURT Huizen

12720100 CRAILO/FLEVO/WESTER-ZUIDERENG Huizen 1.908 2.668. 12750100 BIJVANCK NOORD/WEST Huizen. 12770100 HOGEMAAT/FILOSOFENBUURT Huizen Wijken Pascalstraat 5 7903 BJ Hoogeveen tel. (0528) 26 28 50 fax. (0528) 26 63 94 email info@uwverspreider.nl WijkID Naam Plaats Netto Bruto 12710100 OUDE DORP EN HAVENGEBIED Huizen 3.045 3.981 12720100

Nadere informatie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: kaarten Topografische Dienst (Kadaster) schaal 1:25.000

Collectie Stadsarchief Amsterdam: kaarten Topografische Dienst (Kadaster) schaal 1:25.000 Collectie Stadsarchief Amsterdam: kaarten Topografische Dienst (Kadaster) schaal 1:25.000 Marc Hameleers / Ate Kahrel Algemene kenmerken Toegangsnummer: 10050 Periode: 1936-heden Archiefvormer Stadsarchief

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 17 april 2018, nr / , inzake aanwijzing zwemlocaties in oppervlaktewater.

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 17 april 2018, nr / , inzake aanwijzing zwemlocaties in oppervlaktewater. 2018 37 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 17 april 2018, nr. 1035715/1061748, inzake aanwijzing zwemlocaties in oppervlaktewater. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland Overwegende dat:

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Noord-Holland Noord

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Noord-Holland Noord Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Noord-Holland Noord Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Noord-Holland Noord

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Noord-Holland Noord Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Noord-Holland Noord Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Sep 2017 % aantal % aantal % Nederland 350.810 3,9%

Nadere informatie

Besluitenlijst B&W. Agendapuntnr

Besluitenlijst B&W. Agendapuntnr Agendapuntnr. 003.01 enlijst B&W BENW160335 Adviesraad sociaal domein: ongevraagd advies 'Communicatie met inwoners'. In te stemmen met bijgaande conceptbrief aan de Adviesraad Sociaal Domein met de reactie

Nadere informatie

Voorjaarscompetitie 2010: Competitieprogramma Senioren Holland Noord

Voorjaarscompetitie 2010: Competitieprogramma Senioren Holland Noord Hoofdklasse - Poule A 10102 VR 22 jan 20:15 Rapidity 2 - HTC 1 10103 VR 22 jan 20:00 DOV 1 - HBC 1 10101 ZA 23 jan 13:00 US 5 - De Victors 1 10104 VR 05 feb 20:15 HBC 1 - US 5 10105 ZA 06 feb 16:30 De

Nadere informatie

Analyse advisering 2014

Analyse advisering 2014 Analyse advisering De ARO adviseerde Gedeputeerde Staten in maal over de ruimtelijke kwaliteit van ontwikkelingen. Dat is een aanzienlijk lager aantal dan in voorgaande jaren en minder dan de helft van

Nadere informatie