Per spreker wordt een tijdsspanne voorzien tussen 45 min. en 75 min, vraagstelling inclusief.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Per spreker wordt een tijdsspanne voorzien tussen 45 min. en 75 min, vraagstelling inclusief."

Transcriptie

1 SITUERING AMCRA, kenniscentrum voor antibioticumgebruik en resistentie bij dieren in België, wenst een programma aan te bieden dat als onderdeel kan fungeren voor opleidingsavonden voor dierenartsen andere stakeholders (verschillende erfbetreders op veebedrijven, mengvoederfabrikanten, retailsector, consumenten, ) georganiseerd door de industrie, lokale dierenartsenkringen, erkende opleidingsinstellingen en andere organisaties. Het doel van het aangeboden programma is om alle betrokkenen (voornamelijk nutsdierensector) te informeren en te sensibiliseren rond een verantwoord antibioticumgebruik en mogelijke maatregelen die hiervoor genomen kunnen worden (bv. bioveiligheid). Het onderstaand programma-aanbod biedt keuze uit verschillende onderwerpen voor de verschillende sectoren. Per opleidingsavond kan gekozen worden uit 1 2 onderwerpen met één spreker per onderwerp. Sprekers werden gekozen op basis van hun pressionele achtergrond en kennis over het te brengen onderwerp. De inhoud van de avond kan volledig naar eigen wens worden ingevuld afhankelijk van de diersector(en) waarbij de te informeren doelgroep betrokken is (varkens, melkvee, vleeskalveren, pluimvee gezelschapsdieren). Volgende tarieven worden gehanteerd: Per spreker wordt een tijdsspanne voorzien tussen 45 min. en 75 min, vraagstelling inclusief. - Vaste vergoeding per spreker: 200 per min. - Per avond (2 sprekers avondvullend programma door 1 spreker): Onkostenvergoeding heen-en-weer: conform de wettelijk vastgelegde kilometervergoeding - Indien de afstand tussen de vertrekbasis van de spreker en de locatie voor presentatie meer dan 150 tot 200 km bedraagt, wordt gevraagd overnachting te regelen, indien de spreker dit wenst. De vergoedingen dienen rechtstreeks aan de sprekers te worden uitbetaald. Voor meer informatie: info@amcra.be Via onderstaande schema s worden de mogelijke onderwerpen en sprekers toegelicht voor de verschillende diersectoren.

2 PROGRAMMA-AANBOD U kunt keuze maken uit 1 2 onderwerpen. Hiervoor kan uit 1 2 sector(en) een onderwerp geselecteerd worden. Indien meerdere sprekers bij een onderwerp staan, bepaalt de beschikbaarheid van de sprekers wie het onderwerp zal voorstellen. Jeroen Dewulf, Pr. Dr. veterinaire epidemiologie, gespecialiseerd in de epidemiologie van antibioticumresistentie, AMCRA / Evelyne De Graef, coördinator AMCRA Bénédicte Callens, wetenschappelijk medewerkster AMCRA ALGEMEEN (voor alle diersectoren) Wat is antibioticumresistentie, waar komt het vandaan en kunnen we het terugdringen? In deze presentatie wordt de epidemiologie van antibioticumresistentie op een heel begrijpbare manier uitgelegd en ook aangetoond waarom antibioticumresistentie een probleem kan vormen bij mens en dier en wat we er kunnen aan doen. Evelyne De Graef, coördinator AMCRA Bénédicte Callens, wetenschappelijk medewerkster AMCRA AMCRA wie zijn we, wat doen we? Stand van zaken - adviezen AMCRA, kenniscentrum over antibioticumgebruik en resistentie bij dieren in België heeft sinds haar oprichting in 2012 verscheidene adviezen geschreven om een verantwoord antibioticumgebruik bij dieren in België te verwezenlijken. De presentatie stelt AMCRA voor, alsook de verwezenlijkte en vooropgestelde doelstellingen.

3 VARKENSSECTOR Spreker(s) Titel Toelichting Sharon Lagast, coördinator Belpork vzw, AB register Wannes Vanderhaeghen, wetenschappelijk medewerker AMCRA vzw, AB register Veerle Piessens, data-analist AMCRA vzw, AB register De presentatie bestaat uit 3 delen: (1)Datacollectiesysteem 'AB Register': tool voor verbeterd inzicht in het AB-gebruik op bedrijfsniveau. (2) Kwantificeren van ABgebruik: hoe giet ik AB-gebruik in een zinvol getal? (3) Bedrijfsrapporten (1) Het 'AB Register' is een tool voor de registratie van ABgebruik in de varkenshouderij. Verwerking van de verzamelde gegevens leidt tot individuele bedrijfsrapporten die helpen een beter inzicht te krijgen in het AB-gebruik op het eigen bedrijf. (2) Gebruiken van antibiotica doet traditioneel denken aan zakken, flessen, enz. Om een waardevolle vergelijking te maken tussen gebruikers moet men echter met zinvolle getallen werken. Verschillende mogelijkheden worden vergeleken en het getal dat gebruikt wordt in AB Register (BD 100) wordt besproken. (3) De inhoud van de bedrijfsrapportering binnen AB Register wordt voorgesteld. Er wordt gedetailleerd toegelicht hoe men de resultaten moet interpreteren en op welke manier ze een meerwaarde kunnen bieden bij de bedrijfsvoering. Dierenarts DGZ - gezondheidszorg varkens - Dierenarts DGZ gezondheidszorg varkens - Bioveiligheid: stap voor stap naar een betere bioveiligheid Monitoring: met uw bedrijf de juiste richting uit Bioveiligheid is van groot belang om ziekte-insleep en verspreiding te voorkomen. Wat zijn de voordelen van een goede bioveiligheid, hoe kan bioveiligheid helpen om de gezondheidsstatus van uw bedrijf te optimaliseren en wat kan u praktisch doen om de bioveiligheid op uw bedrijf te verbeteren. Preventieve diergeneeskunde start met monitoring. Welke ziekten circuleren er op het bedrijf en in welke diercategorieën, wat wordt binnengebracht, hoe evolueren de kengetallen? Door de bestaande situatie in beeld te brengen kunnen de pijnpunten geïdentificeerd en aangepakt

4 Martin Fockedey, business unit manager en kwaliteitsmanager varkensproductie Danis, DAP Vedanko Martin Fockedey, business unit manager en kwaliteitsmanager varkensproductie Danis, DAP Vedanko Jeroen Dewulf, Pr. Dr. veterinaire epidemiologie, gespecialiseerd in de epidemiologie van antibioticumresistentie, AMCRA / Merel Postma, dierenartsonderzoeker Faculteit diergeneeskunde, Gebruik van ZnO als alternatief voor antibiotica voor de speenproblematiek. Welke acties kunnen genomen worden om het gebruik van antibiotica te verminderen in de praktijk? Bioveiligheid op varkensbedrijven, van theorie naar praktijk en terug. Verantwoord AB gebruik en alternatieven; resultaten RED AB project varkens worden wat de gezondheidsstatus van het bedrijf ten goede zal komen. Wat zijn de resultaten van het gebruik van zinkoxide in de praktijk en wat is het effect op colistinegebruik? Er kunnen heel wat maatregelen genomen worden om tot een verminderd antibioticumgebruik te komen. De invoer van het biggen- en geltenpaspoort, een goede vaccinatiestrategie, een gedegen opvolging van antibioticumgebruik per stal diergroep, toepassen van bioveilgheid en de organisatie van diertransport zijn voorbeelden van maatregelen die nu reeds geïmplementeerd worden. In deze presentatie worden de basisconcepten van bioveiligheid op varkensbedrijven uiteengezet en geïllustreerd op basis van tal van praktische voorbeelden. Tenslotte wordt getoond hoe aan de hand van bioveiligheidsmaatregelen de gezondheid en productie van dieren kan verbeteren en het gebruik van antibiotica kan verminderen. Resultaten RED AB varkens: Resultaten project op varkensbedrijven om deze te begeleiden naar een verminderd AB-gebruik door middel van aandacht voor bioveiligheid, bedrijfsmanagement, vaccinatie etc.

5 PLUIMVEESECTOR Spreker Titel Toelichting Dierenarts DGZ gezondheidszorg pluimvee - Merel Postma, dierenartsonderzoeker Faculteit diergeneeskunde, Bioveiligheid: stap voor stap naar een betere bioveiligheid Verantwoord AB gebruik en alternatieven; resultaten RED AB project pluimvee Bioveiligheid is van groot belang om ziekte-insleep en verspreiding te voorkomen. Wat zijn de voordelen van een goede bioveiligheid, hoe kan bioveiligheid helpen om de gezondheidsstatus van uw bedrijf te optimaliseren en wat kan u praktisch doen om de bioveiligheid op uw bedrijf te verbeteren. Resultaten project op pluimveebedrijven om deze te begeleiden naar een verminderd antibioticagebruik door middel van aandacht voor bioveiligheid, bedrijfsmanagement, vaccinatie etc.

6 RUNDVEESECTOR Spreker Titel Toelichting Sie Piepers Marina Stevens, dierenartsonderzoeker, Faculteit Diergeneeskunde, Antibioticumgebruik op melkveebedrijven: praktische toepassingen Hoeveel antibiotica worden er op een melkveebedrijf ingezet? Welke antibiotica worden er gebruikt? Waarvoor worden de meeste antibiotica ingezet? zijn enkele vragen die in deze lezing zullen worden beantwoord. Daarnaast zullen nog enkele praktische toepassingen worden toegelicht om tot een verminderd en meer verantwoord antibioticumgebruik te komen op een melkveebedrijf Bart Pardon, dierenartsonderzoeker, Faculteit diergeneeskunde, Steven Sarrazin, dierenartsonderzoeker Faculteit diergeneeskunde, Dierenarts DGZ - gezondheidszorg herkauwers Hoe mijn antibioticumgebruik in de kalveropfok laag houden: ziektepreventie en verantwoord medicineren. Bioveiligheid op rundveebedrijven Bioveiligheid op het rundveebedrijf Jonge dieren worden gemakkelijker ziek en dragen daarom sterk bij tot het antibioticumgebruik op een bedrijf. In deze lezing wordt uit de doeken gedaan hoe men op een meer verantwoorde, onderbouwde wijze antibiotica bij kalveren kan inzetten. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan ziektepreventie. Het begrip bioveiligheid lijkt redelijk goed gekend. Nochtans wordt vastgesteld dat de toepassing ervan in de rundveesector nog aanzienlijk kan verbeterd worden. Waarom is dit zo en wat kunnen we eraan doen? Hoe kan ik zonder AB maatregelen nemen om mijn bedrijf vrij te houden van ziekten? Wat zijn de voordelen van een goede bioveiligheid, hoe kan bioveiligheid helpen om de gezondheidsstatus van uw bedrijf te optimaliseren en wat kan u praktisch doen om de bioveiligheid op uw bedrijf te verbeteren?

7 Dierenarts DGZ - gezondheidszorg herkauwers Pieter Passchyn, dierenarts bij Milk@vice, een onafhankelijk adviesbedrijf voor melkveehouders en voor bedrijven die actief zijn in de melkveehouderij. Koen Lommelen (Hod Bedrijfsadvisering) Karlien Supré (Dierenarts- Melkwinningsadviseur) van MCC Vlaanderen Monitoring van dierziekten Bedrijfsbegeleiding in de melkveehouderij Verantwoord gebruik diergeneesmiddelen bij melkvee Is Vlaanderen klaar voor 'selectief droogzetten'? Antibioticaresiduen in de tankmelk Hoe pak ik de meest belangrijke ziektes preventief aan op het rundveebedrijf met focus op monitoring en vaccinatieprotocollen? Hoe monitor ik de gezondheidsstatus, welke kengetallen kan ik gebruiken en welke vaccinatieprotocollen kunnen in aanmerking komen voor welke ziektes? Wat is het belang van preventieve diergeneeskunde? Hoe is de aanpak in de praktijk? Monitoring dierziekten Hoe gebeurt de communicatie met veehouders? Hoe op een verantwoorde manier gebruik maken van diergeneesmiddelen? Gebruik van protocollen? Belang van monitoring Evaluatie van behandelingen Een duurzaam antibioticumbeleid in de melkveehouderij is gestoeld op het onderbouwd droogzetten met antibiotica en het selectief droogzetten zonder gebruik van antibiotica. Hoe ga je de uitdaging aan in de praktijk? Wat zijn de randvoorwaarden die moeten voldaan zijn om een goede droogstand (al dan niet zonder antibiotica) te bekomen? De zuivelsector kijkt steeds kritischer naar aanwezigheid van remstfen in de tankmelk. Hoe wordt er getest in het labo en op de hoeve? Hoe kan voorkomen worden dat antibioticaresiduen de tankmelk contamineren? Wat zijn de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij het separeren van melk? Hoe kan de dierenarts op deze zaken inspelen?

8 Onderbouwd behandelen van mastitisgevallen Hoe kan de melkveehouder dagdagelijks meer doordacht omgaan met antibiotica? Waarop moet gelet worden? Waarom genezen bepaalde koeien met mastitis niet na antibioticakuur?

9 GEZELSCHAPSDIERENSECTOR Spreker Titel Toelichting Evelyne De Graef, coördinator AMCRA Bénédicte Callens, wetenschappelijk medewerkster AMCRA AMCRA wie zijn we, wat doen we, wat brengt de toekomst? Stand van zaken adviezen gezelschapsdierensector AMCRA, kenniscentrum over antibioticumgebruik en resistentie bij dieren in België heeft sinds haar oprichting verscheidene adviezen gepubliceerd om een verantwoord antibioticumgebruik bij gezelschapsdieren in België te verwezenlijken. De presentatie stelt AMCRA en haar streefdoelen voor, en stelt de adviezen m.b.t. gezelschapsdieren voor.

Infosessie bedrijfsrapportering Sharon Lagast, Belpork vzw Wannes Vanderhaeghen, AMCRA vzw

Infosessie bedrijfsrapportering Sharon Lagast, Belpork vzw Wannes Vanderhaeghen, AMCRA vzw Infosessie bedrijfsrapportering 04-12-2014 Sharon Lagast, Belpork vzw Wannes Vanderhaeghen, AMCRA vzw Formulariumvarkens, pluimvee, rundvee: aanpassingen na herziening Dr. Evelyne De Graef, coördinator

Nadere informatie

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Pieter Passchyn AMCRA seminarie: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik, Brussel, 10-11 oktober 2013

Nadere informatie

ANTIBIOTICUM RESISTENTIE ABRES. Rundveehouderij

ANTIBIOTICUM RESISTENTIE ABRES. Rundveehouderij ANTIBIOTICUM RESISTENTIE ABRES Rundveehouderij Humaan gebruik antibiotica MRSA in humane S. aureus isolaten in 2009

Nadere informatie

BESPREKING BEDRIJFSRAPPORT ANTIBIOTICAGEBRUIK

BESPREKING BEDRIJFSRAPPORT ANTIBIOTICAGEBRUIK BESPREKING BEDRIJFSRAPPORT ANTIBIOTICAGEBRUIK Verslag Certus-erkende bedrijven die volgens het periodiek bedrijfsrapport van AB-Register in de rode zone vallen voor één of meerdere diercategorieën, zijn

Nadere informatie

Antimicrobial Consumption and - AMCRA - Objectieven realisaties 2012

Antimicrobial Consumption and - AMCRA - Objectieven realisaties 2012 Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals - AMCRA - Objectieven realisaties 2012 RC 28/11/2012 Objectieven 2012 1. Advies inzake datacollectie antibioticumgebruik (tot

Nadere informatie

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveehouderij en antibiotica ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveesector geen grootverbruiker Diersoortspecifieke data ontbreken Redenen van toediening RESISTENTIE REDUCTIE RESIDUEN

Nadere informatie

Antibioticagebruik en -resistentie bij dieren RC FAVV 28-10-2015

Antibioticagebruik en -resistentie bij dieren RC FAVV 28-10-2015 Kenniscentrum voor Antibioticagebruik en -resistentie bij dieren RC FAVV 28-10-2015 Missie van AMCRA Verzamelen en analyseren Richtlijnen - advies rationele en duurzame reductie van het antibioticagebruik

Nadere informatie

ANTIBIOTICAGEBRUIK EN REDUCTIE IN DE VLEESKUIKENSECTOR

ANTIBIOTICAGEBRUIK EN REDUCTIE IN DE VLEESKUIKENSECTOR ANTIBIOTICAGEBRUIK EN REDUCTIE IN DE VLEESKUIKENSECTOR Fabiana Dal Pozzo Wannes Vanderhaeghen AntiMicrobial Consumption and Resistance in Animals - AMCRA Trefdag pluimveehouderij - Provincie West Vlaanderen

Nadere informatie

ADVIES BENCHMARKING EN BEWAKING VAN

ADVIES BENCHMARKING EN BEWAKING VAN CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS ADVIES BENCHMARKING EN BEWAKING VAN ANTIBIOTICAGEBRUIK BIJ DIEREN DEEL 1: VEEHOUDERS AMCRA vzw fungeert als federaal kenniscentrum

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

Project Antibiotica Registratie. Belpork vzw

Project Antibiotica Registratie. Belpork vzw Project Antibiotica Registratie Belpork vzw Sharon Lagast Geel, 18 maart 2014 Presentatie studiedag Varkens gezond houden Belpork vzw - Certus Certus lastenboek = IKB-kwaliteitslabel voor Belgisch varkensvlees

Nadere informatie

ANTIBIOTICAGEBRUIK OP BEDRIJFSNIVEAU: RESULTATEN SANITEL-MED EN AB REGISTER

ANTIBIOTICAGEBRUIK OP BEDRIJFSNIVEAU: RESULTATEN SANITEL-MED EN AB REGISTER ANTIBIOTICAGEBRUIK OP BEDRIJFSNIVEAU: RESULTATEN SANITEL-MED EN AB REGISTER Wannes Vanderhaeghen AMCRA eenheid Data-analyse Wannes.vanderhaeghen@amcra.be Adviesraad AMCRA Brussel, 19 juni 2019 INHOUD Stand

Nadere informatie

AB Register als tool voor daling van DOSSIER antibioticumgebruik in varkenshouderij VARKENSHOUDERIJ SPEELT VOORTREKKERSROLKE

AB Register als tool voor daling van DOSSIER antibioticumgebruik in varkenshouderij VARKENSHOUDERIJ SPEELT VOORTREKKERSROLKE AB Register als tool voor daling van DOSSIER antibioticumgebruik in varkenshouderij DAVY PERSOONS VARKENSHOUDERIJ SPEELT VOORTREKKERSROLKE Boer Het antibioticumgebruik moet in de toekomst van nabij worden

Nadere informatie

Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij Gezonde varkens kweken is een kunst

Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij Gezonde varkens kweken is een kunst Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij Gezonde varkens kweken is een kunst Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij DAP Vedanko 8 dierenartsen Begeleiding cliënteel Danis Zeugen, biggen, vleesvarkens,

Nadere informatie

ADVIES AUTOREGULERENDE MAATREGELEN BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN VOOR EEN RATIONEEL EN DUURZAAM ANTIBIOTICABELEID

ADVIES AUTOREGULERENDE MAATREGELEN BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN VOOR EEN RATIONEEL EN DUURZAAM ANTIBIOTICABELEID ADVIES AUTOREGULERENDE MAATREGELEN BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN VOOR EEN RATIONEEL EN DUURZAAM ANTIBIOTICABELEID AMCRA VZW Salisburylaan 133 9820 Merelbeke AMCRA heeft als doel om te fungeren als kenniscentrum

Nadere informatie

Antibioticagebruik bij dieren in België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter. Fabiana Dal Pozzo, AMCRA coördinator

Antibioticagebruik bij dieren in België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter. Fabiana Dal Pozzo, AMCRA coördinator Antibioticagebruik bij dieren in België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter Fabiana Dal Pozzo, AMCRA coördinator AMCRA vzw Verzamelen en analyseren Communiceren Richtlijnen - advies rationele

Nadere informatie

Antibiotica en resistentie: wat hebben deze met elkaar te maken?

Antibiotica en resistentie: wat hebben deze met elkaar te maken? Antibiotica en resistentie: wat hebben deze met elkaar te maken? Annet Velthuis Lector Management van Rundergezondheid 18 oktober 2018 Inhoud Antibiotica & Resistentie Aanleiding/afspraken aanpak ABgebruik

Nadere informatie

Antibioticagebruik bij dieren in België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter. Fabiana Dal Pozzo, AMCRA coördinator

Antibioticagebruik bij dieren in België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter. Fabiana Dal Pozzo, AMCRA coördinator Antibioticagebruik bij dieren in België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter Fabiana Dal Pozzo, AMCRA coördinator AMCRA vzw Verzamelen en analyseren Communiceren Richtlijnen - advies rationele

Nadere informatie

Strijd tegen antibioticaresistentie Resultaten : Samen gaan we er voor! Fabiana Dal Pozzo, DVM, PhD

Strijd tegen antibioticaresistentie Resultaten : Samen gaan we er voor! Fabiana Dal Pozzo, DVM, PhD Strijd tegen antibioticaresistentie Resultaten 2011-2016: Samen gaan we er voor! Fabiana Dal Pozzo, DVM, PhD coördinator AMCRA AntiMicrobial Consumption and Resistance in Animals Missie Strijd tegen antibioticaresistentie

Nadere informatie

ADVIES MET BETREKKING TOT DE DATACOLLECTIE VAN DE VOORSCHRIFTEN EN HET GEBRUIK VAN MET ANTIBIOTICA GEMEDICINEERDE VOEDERS

ADVIES MET BETREKKING TOT DE DATACOLLECTIE VAN DE VOORSCHRIFTEN EN HET GEBRUIK VAN MET ANTIBIOTICA GEMEDICINEERDE VOEDERS ADVIES MET BETREKKING TOT DE DATACOLLECTIE VAN DE VOORSCHRIFTEN EN HET GEBRUIK VAN MET ANTIBIOTICA GEMEDICINEERDE VOEDERS AMCRA VZW Salisburylaan 133 9820 Merelbeke AMCRA heeft als doel om te fungeren

Nadere informatie

Voornaamste verwezenlijkingen 2017

Voornaamste verwezenlijkingen 2017 Voornaamste verwezenlijkingen 2017 Fabiana Dal Pozzo, Coördinator AMCRA Raadgevend Comité FAVV Brussel, 29 november 2017 AntiMicrobial Consumption and Resistance in Animals Missies Bestrijding van antimicrobiële

Nadere informatie

De epidemiologie van antibacteriële resistentie.

De epidemiologie van antibacteriële resistentie. De epidemiologie van antibacteriële resistentie. Prof. Dr. Jeroen Dewulf Jeroen.Dewulf@UGent.be 1 Epidemiologie van antibioticumresistentie Fase I: Ontwikkeling van AB resistentie 2 Antibioticumresistentiegenen

Nadere informatie

DEBAT EXPOVET ANTIBIOTICAREDUCTIE IN DE PRAKTIJK. 24 oktober 2015

DEBAT EXPOVET ANTIBIOTICAREDUCTIE IN DE PRAKTIJK. 24 oktober 2015 DEBAT EXPOVET ANTIBIOTICAREDUCTIE IN DE PRAKTIJK 24 oktober 2015 De 25 ste editie van Expovet liet ook AMCRA, het Kenniscentrum voor Antibioticagebruik en - resistentie bij dieren in België niet aan zich

Nadere informatie

AB Register: tool voor een verbeterd inzicht in het antibioticagebruik op uw bedrijf

AB Register: tool voor een verbeterd inzicht in het antibioticagebruik op uw bedrijf AB Register: tool voor een verbeterd inzicht in het antibioticagebruik op uw bedrijf Wannes Vanderhaeghen Wetenschappelijke eenheid AMCRA INLEIDING 2 Hoe werkt het AB Register? Verschaffer portaal Producenten

Nadere informatie

OPEN DE OGEN VOOR HET ANTIBIOTICAGEBRUIK OP JE BEDRIJF: GEBRUIK HET AB REGISTER!

OPEN DE OGEN VOOR HET ANTIBIOTICAGEBRUIK OP JE BEDRIJF: GEBRUIK HET AB REGISTER! Tekst: Tom Van den Bogaert en Suzy Van Gansbeke (Departement Landbouw en Visserij), Wannes Vanderhaeghen (AMCRA) en Jeroen Dewulf (UGent/AMCRA) OPEN DE OGEN VOOR HET ANTIBIOTICAGEBRUIK OP JE BEDRIJF: GEBRUIK

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Resultaten AB Register Belpork 2014-2015

Resultaten AB Register Belpork 2014-2015 Resultaten AB Register Belpork 2014-2015 Wannes Vanderhaeghen AMCRA wetenschappelijke eenheid Inhoud presentatie A. Introductie AB Register B. Data analyse en rapportering voor AB Register C. Resultaten

Nadere informatie

Antibioticagebruik en resistentie bijdierenin België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter

Antibioticagebruik en resistentie bijdierenin België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter Antibioticagebruik en resistentie bijdierenin België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter Jeroen Dewulf, Bénédicte Callens, Wannes Vanderhaeghen Programma Problematiekantibioticaresistentie(ABR)

Nadere informatie

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende:

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende: Grondslag Gelet op de artikelen 2.2, tiende lid, onderdelen d, e, f, g, i, j, l, onder 1 en 4º, m, n, p, 2.8, vierde lid, onderdelen a en b, 7.1, 7.2, tweede lid, 7.8, eerste lid, van de Wet dieren; Artikelen

Nadere informatie

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1 Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be 8 O ptimilq O ptimilq 1 efficiënt samenwerken Verantwoord antibioticagebruik wint steeds meer aan belang.

Nadere informatie

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % Broilers Slaughter pigs Veal calves Dairy cattle -- Themabijeenkomst Antibioticumbeleid en de (on-)mogelijkheden

Nadere informatie

Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals

Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals 2 de AMCRA Seminar: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik Uitnodiging Het

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. ESBL s. (extended spectrum β-lactamases) Raadgevend Comité 19/6/2013

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. ESBL s. (extended spectrum β-lactamases) Raadgevend Comité 19/6/2013 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ESBL s (extended spectrum β-lactamases) Raadgevend Comité 19/6/2013 Aanleiding Resultaten NL studie ESBL producerende E. Coli in rundvlees/kalfsvlees

Nadere informatie

AMCRA VZW Salisburylaan 133 9820 Merelbeke

AMCRA VZW Salisburylaan 133 9820 Merelbeke VOORSTELLEN TOT UITBREIDING VAN DE VOORWAARDEN VOOR HET DEPOT-, TOEDIENINGS- EN VERSCHAFFINGSRECHT VAN DE DIERENARTS VOOR NUTSDIEREN, EN VOOR DE GENEESMIDDELENVOORRAAD EN HET TOEDIENINGSRECHT VAN DE VEEHOUDER

Nadere informatie

CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS

CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS PLAN VAN AANPAK (PvA) VOOR REDUCTIE ANTIBIOTICAGEBRUIK OP BEDRIJFSNIVEAU AMCRA heeft als doel om te fungeren als federaal kenniscentrum

Nadere informatie

AB Register: Instructieformulier voor de eenmalige registratie van een nieuwe deelnemer

AB Register: Instructieformulier voor de eenmalige registratie van een nieuwe deelnemer September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen Beste IKM-deelnemer, Beste melkveehouder, De maatschappelijke bezorgdheid rond geneesmiddelengebruik en antibioticumresistentie is

Nadere informatie

Leidraad Antibioticamonitoring Producenten Versie /07/2014

Leidraad Antibioticamonitoring Producenten   Versie /07/2014 1 Leidraad Antibioticamonitoring Producenten www.abregister.be Versie 1.0 15/07/2014 2 1. INLEIDING AB Register werd op initiatief van Belpork vzw ontwikkeld met als doel het antibioticagebruik binnen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 683 Dierziektebeleid Nr. 204 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

VACCINATIE ADVIES BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN. Eerste Editie, 2016

VACCINATIE ADVIES BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN. Eerste Editie, 2016 VACCINATIE ADVIES BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN Eerste Editie, 2016 I. ALGEMENE RICHTLIJNEN EN AANBEVELINGEN VOOR VACCINATIE BIJ VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN 1. Vaccinatie dient beschouwd te worden als

Nadere informatie

DIERGENEESKUNDIG GEBRUIK VAN ANTIBIOTICA IN NEDERLAND - DE FEITEN EN CIJFERS -

DIERGENEESKUNDIG GEBRUIK VAN ANTIBIOTICA IN NEDERLAND - DE FEITEN EN CIJFERS - DIERGENEESKUNDIG GEBRUIK VAN ANTIBIOTICA IN NEDERLAND - DE FEITEN EN CIJFERS - Tijdens een officiële bijeenkomst in Den Haag heeft de FIDIN op 12 april jl. haar afzetcijfers van anti-microbiële middelen

Nadere informatie

Stap 1 van 3. Naam inzender. adres. Naam DAP. Postcode* Algemeen. 1. Bent u van mening dat de UDD-regeling goed uitvoerbaar is*

Stap 1 van 3. Naam inzender.  adres. Naam DAP. Postcode* Algemeen. 1. Bent u van mening dat de UDD-regeling goed uitvoerbaar is* Stap 1 van 3 Naam inzender E-mail adres Naam DAP Postcode* Algemeen 1. Bent u van mening dat de UDD-regeling goed uitvoerbaar is* 2. Bent u van mening dat u voldoende regie over het gebruik van antibiotica

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2017 van het Antibioticaconvenant van 30/06/2016

Activiteitenverslag 2017 van het Antibioticaconvenant van 30/06/2016 Strijd tegen antibioticaresistentie in de Belgische diergeneeskunde : Activiteitenverslag 2017 van het Antibioticaconvenant van 30/06/2016 Brussel, 27/06/2018 Dr. Jean-François HEYMANS, dierenarts Directeur

Nadere informatie

Wie ben ik? Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding. Wat kunt u verwachten. 1 Economisch adviseur

Wie ben ik? Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding. Wat kunt u verwachten. 1 Economisch adviseur Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding Een paar startpunten voor discussie Wie ben ik? Boerenzoon, 45 melkkoeien Studie veeteelt, LandbouwUniversiteit Wageningen Epidemiologie Economie (lange termijn

Nadere informatie

Met Rijnconsult is afgesproken deze leidende principes in te brengen in de Werkgroep IIDW.

Met Rijnconsult is afgesproken deze leidende principes in te brengen in de Werkgroep IIDW. Collectief Praktiserende Dierenartsen Postbus 9528 1006 GA Amsterdam info@cpd-online.nl www.cpd-online.nl KvK 59759526 Nederlandse Zuivel Organisatie Project Integraal Instrument Diergezondheid en Welzijn

Nadere informatie

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Afdeling bedrijfsdiergeneeskunde varken Faculteit Diergeneeskunde UGent Brugge, 29 november 2013 1 Belang van

Nadere informatie

CBD/IKBR/BIJL/12 Voorschriften IKB Rund

CBD/IKBR/BIJL/12 Voorschriften IKB Rund Algemeen RA.00 Zijn de aanwezige dieren gezien RA.01 Er is een wederzijds ondertekende overeenkomst met een door de regelinghouder erkende certificerende instantie op het bedrijf aanwezig. Administratief

Nadere informatie

Bilaterale overeenkomst melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement Geborgde Rundveedierenarts

Bilaterale overeenkomst melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement Geborgde Rundveedierenarts melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement OVEREENKOMST MELK- / RUNDVEEHOUDER EN GEBORGDE RUNDVEEDIERENARTS Naam tekenbevoegde veehouder Straat + Huisnummer Postcode

Nadere informatie

Het antibioticaconvenant : Realisaties van de partners in 2016

Het antibioticaconvenant : Realisaties van de partners in 2016 Het antibioticaconvenant : Realisaties van de partners in 2016 Brussel, 30/06/2017 Dr. Jean-François HEYMANS, dierenarts Directie "Dierengezondheid en Veiligheid van Dierlijke Producten" - FAVV Chief Veterinary

Nadere informatie

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Hoe worden veehouders antibioticavrij ABvrij: chaos of andere ordening Hoe worden veehouders antibioticavrij Willen is kunnen 1. Ze moeten het echt willen: redenen

Nadere informatie

Antibioticagebruik en resistentie bijdierenin België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter. Jeroen Dewulf, Bénédicte Callens, Programma

Antibioticagebruik en resistentie bijdierenin België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter. Jeroen Dewulf, Bénédicte Callens, Programma Antibioticagebruik en resistentie bijdierenin België: via overleg en sensibilisatie naar minder en beter Jeroen Dewulf, Bénédicte Callens, Programma Problematiekantibioticaresistentie(ABR) Gebruik antibiotica(ab)

Nadere informatie

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Landelijke aanpak IBR en BVD Per 1-4-2018 verplicht alle melkveehouders een status voor BVD en IBR (door sector)

Nadere informatie

ADVIES AUTOREGULERENDE MAATREGELEN IN DE VARKENSSECTOR VOOR EEN RATIONEEL EN DUURZAAM ANTIBIOTICABELEID

ADVIES AUTOREGULERENDE MAATREGELEN IN DE VARKENSSECTOR VOOR EEN RATIONEEL EN DUURZAAM ANTIBIOTICABELEID ADVIES AUTOREGULERENDE MAATREGELEN IN DE VARKENSSECTOR VOOR EEN RATIONEEL EN DUURZAAM ANTIBIOTICABELEID AMCRA VZW Salisburylaan 133 9820 Merelbeke AMCRA heeft als doel om te fungeren als kenniscentrum

Nadere informatie

Samen werken aan diergezondheid. in het belang van dier, dierhouder en samenleving

Samen werken aan diergezondheid. in het belang van dier, dierhouder en samenleving Samen werken aan diergezondheid in het belang van dier, dierhouder en samenleving onderwerpen Wie zijn we, (sinds 1919) De dynamiek rond diergezondheid Business Informatie Planning Samen werken aan diergezondheid

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2014 Kenniscentrum Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals

Activiteitenverslag 2014 Kenniscentrum Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals Activiteitenverslag 2014 Kenniscentrum Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals AMCRA heeft als doel om te fungeren als kenniscentrum voor alles wat te maken heeft met antibioticagebruik en

Nadere informatie

van mevrouw Sabine Vermeulen, Bart Dochy, Herman De Croo, Jelle Engelbosch, Jos De Meyer en Sofie Joosen

van mevrouw Sabine Vermeulen, Bart Dochy, Herman De Croo, Jelle Engelbosch, Jos De Meyer en Sofie Joosen Voorstel van resolutie van mevrouw Sabine Vermeulen, Bart Dochy, Herman De Croo, Jelle Engelbosch, Jos De Meyer en Sofie Joosen betreffende antibioticagebruik bij nutsdieren Toelichting Antibiotica kunnen

Nadere informatie

Procedure voor berekenen en benchmarken van antibioticagebruik bij dieren op bedrijfsniveau op basis van data verzameld in Sanitel-Med.

Procedure voor berekenen en benchmarken van antibioticagebruik bij dieren op bedrijfsniveau op basis van data verzameld in Sanitel-Med. Procedure voor berekenen en benchmarken van antibioticagebruik bij dieren op bedrijfsniveau op basis van data verzameld in Sanitel-Med. Versie 1_15/07/2019 Dit document beschrijft de door AMCRA gebruikte

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

ADVIES BENCHMARKING EN BEWAKING VAN

ADVIES BENCHMARKING EN BEWAKING VAN CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS ADVIES BENCHMARKING EN BEWAKING VAN ANTIBIOTICAGEBRUIK BIJ DIEREN DEEL 2: DIERENARTSEN AMCRA vzw fungeert als federaal kenniscentrum

Nadere informatie

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven?

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven? Bart, Geert & Maude s Tips & Tricks Biosecurity Wat is bioveiligheid? Bioveiligheid bij rundvee is het geheel van maatregelen die genomen worden om een runderpopulatie te beschermen tegen schadelijke biologische

Nadere informatie

VOORNAAMSTE VERWEZENLIJKINGEN 2017 PERSPECTIEVEN Fabiana Dal Pozzo

VOORNAAMSTE VERWEZENLIJKINGEN 2017 PERSPECTIEVEN Fabiana Dal Pozzo VOORNAAMSTE VERWEZENLIJKINGEN 2017 PERSPECTIEVEN 2018 Fabiana Dal Pozzo Adviesraad van AMCRA, Pacheco - Brussel 27 juni 2018 AntiMicrobial Consumption and Resistance in Animals Eenheid advies en communicatie

Nadere informatie

Werkgroep Diergeneeskunde BAPCOC

Werkgroep Diergeneeskunde BAPCOC Werkgroep Diergeneeskunde BAPCOC H. Imberechts (CODA-CERVA) & J. Mainil (ULg) 18 november 2015 1/12/2015 1 BAPCOC WG Diergeneeskunde o Federaal platform, netwerk o Uitgebreide expertise antibioticumresistentie

Nadere informatie

A In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste lid.

A In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste lid. Grondslag Gelet op de artikelen 2.2, tiende lid, onderdelen d, e, f, g, i, j, l, onder 1 en 4º, m, n, p, 2.8, vierde lid, onderdelen a en b, 7.1, 7.2, tweede lid, 7.8, eerste lid, van de Wet dieren; Artikelen

Nadere informatie

September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen. Beste dierenarts,

September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen. Beste dierenarts, September 2018 Betreft: Registratie antimicrobiële dierengeneesmiddelen Beste dierenarts, De maatschappelijke bezorgdheid rond geneesmiddelengebruik en antibioticumresistentie is de laatste jaren sterk

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2013 Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals

Activiteitenverslag 2013 Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals Activiteitenverslag 2013 Center of Expertise on Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals AMCRA heeft als doel om te fungeren als kenniscentrum voor alles wat te maken heeft met antibioticagebruik

Nadere informatie

Gevolgen gewijzigde UDD-regeling. Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij

Gevolgen gewijzigde UDD-regeling. Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Gevolgen gewijzigde UDD-regeling Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Regels voor gebruik antibiotica Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties bij mensen en dieren te genezen.

Nadere informatie

Antibioticumgebruik in de varkenshouderij

Antibioticumgebruik in de varkenshouderij Antibioticumgebruik in de varkenshouderij Achtergronden, uitdagingen en mogelijkheden Drs. Merel Postma Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Gent Inhoud presentatie Gebruik van antimicrobiële middelen

Nadere informatie

KB van 21 juli 2016 betreffende de voorwaarden voor het gebruik van geneesmiddelen door de dierenartsen en door de verantwoordelijken van de dieren

KB van 21 juli 2016 betreffende de voorwaarden voor het gebruik van geneesmiddelen door de dierenartsen en door de verantwoordelijken van de dieren KB van 21 juli 2016 betreffende de voorwaarden voor het gebruik van geneesmiddelen door de dierenartsen en door de verantwoordelijken van de dieren (ex-kb 23 mei 2000) Herman Vanbeckevoort FAVV Controlebeleid

Nadere informatie

Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts

Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Vanaf 1 maart 2014 gelden nieuwe regels voor het gebruik van antibiotica bij melkvee, varkens, vleeskalveren

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Dierengezondheidszorg Vlaanderen Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Onze missie DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder om met gezonde dieren op duurzame wijze veilig voedsel

Nadere informatie

Bijlage 4: Verbintenissen Overheid en betrokken partijen voor het behalen van de reductiedoelstellingen.

Bijlage 4: Verbintenissen Overheid en betrokken partijen voor het behalen van de reductiedoelstellingen. Bijlage 4: Verbintenissen Overheid en betrokken partijen voor het behalen van de reductiedoelstellingen. 1. Verbintenissen Overheid De overheid engageert zich om binnen de budgettaire en reglementaire

Nadere informatie

Stap 1 van 3. Naam inzender. E-mail adres. Naam DAP. Postcode* Blankvlees Rosé start Rosé afmest Rosé combinatie

Stap 1 van 3. Naam inzender. E-mail adres. Naam DAP. Postcode* Blankvlees Rosé start Rosé afmest Rosé combinatie Stap 1 van 3 Naam inzender E-mail adres Naam DAP Postcode* Voor welke bedrijfstypen wilt u deze enquete invullen* Algemeen 1. Bent u van mening dat de UDD-regeling goed uitvoerbaar is* 2. Bent u van mening

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring. Dr. Ellen de Jong

Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring. Dr. Ellen de Jong Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring Dr. Ellen de Jong Varkensacademie, 27 november 2015 Dierengezondheidszorg Vlaanderen Monitoring Algemene inleiding Biggenbatterij

Nadere informatie

PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 3 AUGUSTUS

PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 3 AUGUSTUS PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 3 AUGUSTUS 2018 Handleiding Periodiek benchmarkrapport AB Register_varken (versie 3) 2 INHOUD Inhoud...2 I Ter inleiding...3 1. Het AB Register...3 2. Relatie AB Register

Nadere informatie

Antibioticamonitoring Belpork vzw

Antibioticamonitoring Belpork vzw Antibioticamonitoring Belpork vzw Informatieavond Varkensdierenartsen Donderdag 28 november 2013 Kliniekauditorium D Faculteit Diergeneeskunde Merelbeke 1 Agenda 1. Inleiding AMCRA 2. Antibioticamonitoring

Nadere informatie

PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 2 JANUARI

PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 2 JANUARI PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 2 JANUARI 2016 Handleiding Periodiek bedrijfsrapport versie 2 1 INHOUDSTAFEL Inhoudstafel... 1 I. Ter inleiding... 2 1. Het AB Register'... 2 2. Wat is een Periodiek

Nadere informatie

PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 4 NOVEMBER

PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 4 NOVEMBER PERIODIEK RAPPORT HANDLEIDING VERSIE 4 NOVEMBER 2018 Handleiding Periodiek benchmarkrapport AB Register_varken (versie 4) 2 INHOUD Inhoud...2 I Ter inleiding...3 1. Het AB Register...3 2. Relatie AB Register

Nadere informatie

Resultaten praktijkgerichte onderzoeksprojecten VEEPEILER. Antibioticumgebruik en resistentie in de kraamstal. Drs.

Resultaten praktijkgerichte onderzoeksprojecten VEEPEILER. Antibioticumgebruik en resistentie in de kraamstal. Drs. praktijkgerichte onderzoeksprojecten VEEPEILER Antibioticumgebruik en resistentie in de kraamstal Drs. Bénédicte Callens Eenheid voor Veterinaire Epidemiologie Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Gent

Nadere informatie

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen.

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Auteur: Steven Sarrazin BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Nu IBR een verplichte nationale aanpak kent bij rundvee, komt ook een bestrijding van BVD (Boviene Virale Diarree)

Nadere informatie

Kenniscentrum inzake antibioticagebruik en resistentie bij dieren AMCRA 2020

Kenniscentrum inzake antibioticagebruik en resistentie bij dieren AMCRA 2020 Kenniscentrum inzake antibioticagebruik en resistentie bij dieren AMCRA 2020 Een ambitieus maar realistisch plan voor het antibioticumbeleid bij dieren tot en met 2020 De 10 streefdoelen en actiepunten

Nadere informatie

1 9 FEB Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage.

1 9 FEB Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage. Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2313 AA 's-gravenhage Datum Betreft 1 9 FEB 2016 Aanpak tweedekeusmiddelen

Nadere informatie

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Een optimale zorg voor het kalf. Dat is de kern van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf van de Neder landse melk veehouderij, vleeskalver sector en Vee&Logistiek Nederland.

Nadere informatie

copyright Boerenbond AB Register brengt antibioticagebruik in kaart Dossier: Antibioticareductie bij vleeskuikens en moederdieren

copyright Boerenbond AB Register brengt antibioticagebruik in kaart Dossier: Antibioticareductie bij vleeskuikens en moederdieren Dossier: Antibioticareductie bij vleeskuikens en moederdieren Volgens het sectorconvenant met de overheid zou het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde met 50% moeten dalen tegen 2020. In 2017

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Prins Clauslaan 8 Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl VDC 10.1707

Nadere informatie

Bedrijfsmanagement melkveehouderij 2025

Bedrijfsmanagement melkveehouderij 2025 Symposium Smart Dairy Farming 26 september 2013 Bedrijfsmanagement melkveehouderij 2025 Jelle Zijlstra Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden Inhoud presentatie Melkveebedrijf 2025 Centrale thema s

Nadere informatie

VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF

VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF Eerste editie, 2016 Situering In het kader van een rationeel en verminderd gebruik van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 683 Dierziektebeleid Nr. 167 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Dierenartsen Een dierenarts oefent in een praktijk geneeskundige handelingen uit op landbouwdieren, paarden en/of gezelschapsdieren, ook wel kleine huisdieren genoemd. Daarnaast verstrekt hij ook diergeneesmiddelen.

Nadere informatie

Een relatie waarbij doelen, profijt en verantwoordelijkheden worden gedeeld

Een relatie waarbij doelen, profijt en verantwoordelijkheden worden gedeeld G E Z O N D E PA R T N E R S Een relatie waarbij doelen, profijt en verantwoordelijkheden worden gedeeld Verbetering van diergezondheid en dierwelzijn is een belangrijke ambitie van de melkveesector. En

Nadere informatie

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Product en productieproces 11 1.1 De productie- en bedrijfskolom 11 1.2 Kwaliteitszorg 14 1.3 Zuivelsector 14 1.4 De varkenssector 21 1.5 Samenvatting 28 2 Kwaliteit en

Nadere informatie

FIDIN ANTIBIOTICUMRAPPORTAGE 2003. opgesteld door de FIDIN Werkgroep Antibioticumbeleid

FIDIN ANTIBIOTICUMRAPPORTAGE 2003. opgesteld door de FIDIN Werkgroep Antibioticumbeleid FIDIN ANTIBIOTICUMRAPPORTAGE 2003 opgesteld door de FIDIN Werkgroep Antibioticumbeleid mei 2004 Den Haag - 2 - INLEIDING Surveillance van antibioticumresistentie is een elementair onderdeel voor het bepalen

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: - Alles over het gebruik van teatsealers - Expert consensus statement EXTRA AANDACHT: - BVD-vaccinatie combineren met BVD vrij-routes Column: Arjon Velthoen

Nadere informatie

FIDIN ANTIBIOTICARAPPORTAGE opgesteld door de FIDIN Werkgroep Antibioticumbeleid

FIDIN ANTIBIOTICARAPPORTAGE opgesteld door de FIDIN Werkgroep Antibioticumbeleid FIDIN ANTIBIOTICARAPPORTAGE 2001 opgesteld door de FIDIN Werkgroep Antibioticumbeleid juni 2002 Den Haag - 2 - INLEIDING Antibioticumresistentie is een serieus probleem in de humane geneeskunde en heeft

Nadere informatie

Trend aankoopprotocol

Trend aankoopprotocol aantal protocols Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw PERSARTIKEL Drongen, Torhout, 19 februari 2013 Auteur: Koen De Bleecker, Teamleider gezondheidszorg herkauwers, DGZ 2 jaar aankoopprotocol: resultaten

Nadere informatie

Duurzame zuivelketen. Programmateam Diergezondheid en Dierenwelzijn. 20 september 2016

Duurzame zuivelketen. Programmateam Diergezondheid en Dierenwelzijn. 20 september 2016 Duurzame zuivelketen Programmateam Diergezondheid en Dierenwelzijn 20 september 2016 1 Duurzame Zuivelketen Een gezamenlijk initiatief van NZO en LTO Nederland 2 Visie: toekomstbestendige en verantwoorde

Nadere informatie

Evaluatie Selectief Droogzetten

Evaluatie Selectief Droogzetten Evaluatie Selectief Droogzetten Risico s en Kansen 23 februari 2015 1 Emma Strous Sophie Noyen-Wolfert Inhoud Theorie droogzetten Richtlijn selectief droogzetten Meningen en Feiten Onderzoek Verkoopcijfers

Nadere informatie

De UDD maatregel. Doel: verminderengevaarhumaanresistentebacteriëndoor verminderen inzet van antibiotica bij dieren

De UDD maatregel. Doel: verminderengevaarhumaanresistentebacteriëndoor verminderen inzet van antibiotica bij dieren De UDD maatregel Bleeker: dan maken we NU alle diergeneesmiddelen UDD Dijksma, Schippers: nu is het danzover Doel: verminderengevaarhumaanresistentebacteriëndoor verminderen inzet van antibiotica bij dieren

Nadere informatie

Organisatie Colaux Jean-Claude

Organisatie Colaux Jean-Claude Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten Eurostation II - Victor Hortaplein 40/40 1060 Brussel www.fagg.be DG PRE Afdeling Diergeneeskunde Afzender: Bart Hoet Tel.: 02/528 4157 Fax:

Nadere informatie

Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst

Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst z Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst Richard Soons Secretaris Werkgroep Varkens Taskforce Antibioticaresistentie Presentatie 1. Introductie POV 2. Aanleiding/afspraken antibiotica aanpak

Nadere informatie