Exact Online. Het Nieuwe Verkopen. CRM in de cloud.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Exact Online. Het Nieuwe Verkopen. CRM in de cloud. www.exactonline.be"

Transcriptie

1 Exact Online Het Nieuwe Verkopen CRM in de cloud

2 02 crm in de cloud Inhoud Introductie 1 Managementsamenvatting 4 2 Het belang van CRM 6 3 CRM in de praktijk 8 4 CRM en het verkooptraject 10 5 De verkooppijplijn en resultaten 12 6 De effectiviteit van marketing 14 7 De CRM succesfactoren 15

3 crm in de cloud 3 introductie Het Nieuwe Verkopen begint steeds populairder te worden. Dit is de verzamelterm voor een nieuwe trend. Een trend waarbij steeds meer bedrijven hun Customer Relationship Management (CRM) in de cloud zetten. Benieuwd wat CRM nu eigenlijk precies inhoudt? En waarom zetten steeds meer bedrijven dat eigenlijk in de cloud? Misschien bent u al bezig met de selectie van een CRM pakket. Of wordt het zelfs al uitgerold binnen uw bedrijf. Dat alles kan veel vragen oproepen. Daarom hebben we deze whitepaper samengesteld. Hierin vindt u praktische info en heldere uitleg over alles rondom CRM en Het Nieuwe Verkopen. Heeft u na het lezen van deze whitepaper nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de experts van Exact.

4 4 crm in de cloud 1 Managementsamenvatting Waar staat CRM voor? CRM staat voor Customer Relationship Management, of wel klantenrelatiebeheer. Zoals de naam al zegt helpt dit u om het onderhouden van uw klantenrelaties veel makkelijker te maken. Dat geeft u een betere kans om op het juiste moment - en met de juiste info - contact te maken met uw suspects, prospects of klanten voor een verkoopgesprek. Normaal gesproken een fikse uitdaging. Maar met CRM, een CRM systeem én een andere manier van het omgaan met klanten heeft u een veel betere kans van slagen. Wat is Het Nieuwe Verkopen? Waar Het Nieuwe Verkopen voor staat? Het komt simpelweg op 2 zaken neer: 01 Klanten of prospects hebben steeds minder tijd voor afspraken op locatie met uw verkopers. 02 Alle info die uw verkopers nodig hebben is meestal binnen een paar muisklikken online gevonden. Hoe we dat doen? Afhankelijk van uw sector en uw product ontwikkelt deze nieuwe manier van verkopen zich op de volgende manieren: - Zaken worden steeds vaker online en via social media gedaan. - Mede daardoor een verschuiving naar mobiel werken en communiceren. - De verkoopafdeling koppelen aan een CRM systeem. De impact van CRM op de verschillende rollen in verkoop Wat betekent CRM in de praktijk voor de verschillende rollen in verkoop? - Voor de verkoopmedewerkers is het belangrijk om snel klanteninfo bij de hand te hebben. - Voor managers is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van de commerciële resultaten en de ontwikkelingen op verkoopgebied. De klantenrelatie komt centraal te staan Bij CRM staat de relatie met de klant centraal. We verzamelen zoveel mogelijk info over klanten, afspraken, producten en diensten. Dan kunt u veel beter op de behoeften van de klant inspelen. Deel het verkooptraject op Het verkooptraject opdelen in fases zorgt voor een hogere efficiëntie en meer rendement. Het is daarom belangrijk dat u - voordat u begint met het werken met CRM software - bepaalt in wat voor een omgeving het wordt uitgerold: - Welke stappen worden doorlopen in het verkoopproces? - Wie is verantwoordelijk voor welke stap(pen)? - Hoe worden de verschillende fases gemeten om het eindresultaat, de omzet en winst te monitoren? CRM in de cloud succesvol invoeren Het verzamelen, opdelen en bewaren van CRM gegevens doen we steeds vaker in de cloud. Dat betekent dat zowel de software als de data veilig online staan. Zo kunt u er overal en altijd bij. Eigen servers inrichten en onderhouden is dan ook verleden tijd. Zo werkt u kostenbesparend en ondersteunt u uw verkoopafdeling veel beter. Online marketing, analyse en succesfactoren Tot slot gaan we in deze whitepaper in op online marketing, het uitvoeren van analyses en welke succesfactoren komen kijken bij de invoering en het gebruik van CRM software. Kortom: we gaan online ondernemen!

5

6 6 crm in de cloud 2 Het belang van CRM Dankzij het internet en steeds betere hardware en software hebben we op elk moment van de dag toegang tot gigantische hoeveelheden data. CRM helpt u om de bruikbare klanteninformatie te vinden en in te zetten. 2.1 Klantencontact en CRM Ondanks de digitalisering van media en communicatie blijft het natuurlijk belangrijk om persoonlijk bij uw klanten langs te gaan. Daarbij draait het allemaal om timing. Om op het juiste moment contact te maken met de juiste info op zak. 2.2 De klantenrelatie komt centraal te staan Bij CRM staat de klantenrelatie centraal. We willen graag zoveel mogelijk info over klanten, afspraken, producten en diensten vastleggen. Dan leert u uw klanten beter kennen en kunt u beter op de behoeften van de klant inspelen. 2.3 Van spreadsheet naar CRM in de cloud Om één of andere vreemde reden wordt de spreadsheet bij veel bedrijven nog op handen gedragen. Toch is het delen en verwerken van klanteninfo met meerdere mensen via een spreadsheetprogramma als Microsoft Excel verre van ideaal. Fouten worden gekopieerd, updates worden gemist en laatste versies raken kwijt. Bij CRM in de cloud heeft u deze problemen niet. Gegevens hoeft u maar één keer in te voeren waarna het automatisch wordt opgeslagen. Het kan dan meteen ingezet worden voor uw sales en marketing. 2.4 Welke CRM software past bij u? Welk van deze CRM pakketten het meest geschikt is voor de eigen organisatie hangt af van een aantal factoren: - De grootte van de organisatie. - Het aantal klanten. - De complexiteit van producten of diensten. - De sector waarin het bedrijf actief is. - De gewenste functies en randvoorwaarden. Voorbeelden van CRM toepassingen Voor een klantgerichte manier van werken is een CRM systeem onmisbaar. De voordelen van zo n systeem merkt u over uw hele bedrijf. Van sales tot marketing en support, alles wordt gestroomlijnd. Hierdoor werkt u efficiënter: u bespaart veel tijd, geld en krijgt er tevreden klanten voor terug. - Altijd toegang tot alle NAWgegevens van klanten. - Zet de bezoekverslagen en afspraken in het systeem, zodat u er overal bij kan. - Voer offertes in en zorg ervoor dat ze op tijd worden opgevolgd. - Krijg inzicht in historische verkoopgegevens. - Maak analyses van uw omzet per marktsegment.

7 crm in de cloud De voordelen van CRM in de cloud Efficiënt Bij cloud computing staat de software in een veilige omgeving online. Deze hoeft niet langer lokaal geïnstalleerd en onderhouden te worden. Grote investeringen vooraf in nieuwe software of hardware zijn niet aan de orde. U hoeft zelfs geen servers meer te onderhouden. U betaalt gewoon een vast bedrag per maand. Mobiel werken Dankzij de cloud wordt info steeds mobieler. Iedereen heeft realtime toegang tot dezelfde gegevens, vanaf elke locatie. En dat op zowel uw pc of laptop als uw smartphone of tablet, als u maar een internetverbinding bij de hand heeft. Dat is natuurlijk enorm handig voor bijvoorbeeld uw verkopers, die veel onderweg zijn. Snel en flexibel Maar het blijft niet bij uw verkopers alleen. Ook uw relatiebeheerders, projectmanagers of servicemonteurs zijn gebaat bij online toegang tot uw bedrijfsgegevens. Zo kunnen ze snel en flexibel werken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over back-ups of hoe up-todate de gegevens zijn waarmee ze werken. Alles geïntegreerd Door uw financiële en project/logistieke systeem met CRM te integreren in de cloud, verbindt u alle bedrijfsprocessen met elkaar. De voordelen zijn legio, denk aan het centraal beheren van al uw gegevens zodat u info maar één keer hoeft in te voeren. Productievere werknemers, betere resultaten CRM ondersteunt uw werknemers bij hun dagelijkse werk. Hiermee werken ze sneller en kunnen ze uw klanten beter ondersteunen. Dat zorgt weer voor hogere klantentevredenheid en betere verkoopresultaten.

8 8 crm in de cloud 3 CRM in de praktijk In de hedendaagse dynamische 24-uurs economie is meer data voorhanden dan ooit tevoren. Door die info te verzamelen en slim in te zetten zorgt u voor concurrentievoordeel. En welk bedrijf wil nu niet de concurrentie achter zich laten? Gebruik LinkedIn voor prospectie LinkedIn is heel handig voor prospectie. In het organisatieprofiel ziet u de medewerkers met hun functies. De contactpersoon die u wilt benaderen is bijna altijd wel een 2e of 3e lijns contact van uzelf. Door uzelf door uw 1e lijns contact formeel te laten introduceren kunt u zorgen voor een warme lead. Zeer handig! 3.1 Het Nieuwe Verkopen Maar wat is dan Het Nieuwe Verkopen? Het komt simpelweg op de volgende 2 feiten neer: 01 Klanten of prospects hebben steeds minder tijd voor persoonlijke afspraken met verkopers. 02 Bijna alle info die verkopers nodig hebben is steeds vaker een paar muisklikken verwijderd op het internet. Kortom: we gaan online ondernemen! Hoe doen we dat? Afhankelijk van het soort product en de sector ontstaat een nieuwe manier van verkopen door: - steeds meer zaken online en via social media te doen. - steeds mobieler te communiceren. - uw verkoopafdeling een CRM systeem te laten gebruiken. 3.2 Verbeter uw prospectie Social media zijn fantastische tools voor uw verkopers. Neem nu koude prospectie. Dit kost over het algemeen veel tijd. Veel bellen en afspraken maken die wel of niet ergens toe leiden. Dat is natuurlijk omdat u niet weet of er behoefte is aan uw product op dat moment - of in de toekomst. Stel nu dat in dezelfde tijd uw website wordt bezocht. Waarbij de bezoekers binnenkomen via een online advertentie of misschien een tweet of artikel op uw blog. Deze bezoekers zijn nu al geïnteresseerd in uw producten of diensten. En u heeft er niet eens een telefoon voor moeten nemen. 3.3 Het belang van CRM en social media Contact met klanten en prospects via het internet wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Als het op social media aankomt, bepalen uw bezoekers de inhoud van uw tweets, artikelen en status updates. Ook bepalen zij wat belangrijk is op dat moment. De belangrijkste voordelen van CRM en social media: - Moderne CRM systemen integreren populaire social media. Zo kunt u van minuut tot minuuut uw klanten volgen op bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter of Facebook. - Social media zijn zo actueel als het maar kan en de inhoud is makkelijk te delen met anderen. Daardoor zijn ze uitermate geschikt om nichemarkten te bereiken. Bovendien kunt u tegen een minimale investering feedback van uw klanten ontvangen op uw producten en diensten. - Deze info helpt u om uw bedrijfsprocessen, producten en diensten te verbeteren en zo uiteindelijk meer omzet te genereren. Weten hoe u social media in moet zetten voor uw verkopen kan u veel meer warme leads opleveren dan de ouderwetse koude prospectie in dezelfde tijd. Kortom het staat voor een nieuwe manier van verkopen.

9 crm in de cloud Tijd voor geïntegreerde bedrijfssoftware Zodra een bedrijf groter wordt komt er bijna altijd financiële en/of ERP (Enterprise Resource Planning) software om de hoek kijken. Daarmee voert u de boekhouding, facturatie, projectadministratie, logistiek en productie in één systeem. Als onderdeel van een geïntegreerd ERP pakket, laat CRM u: - gegevens van relaties slechts één keer invoeren, waardoor u fouten en dubbele relaties voorkomt. - deze gegevens direct voor verkoopactiviteiten gebruiken. - meteen een offerte aanmaken nadat de verkoopkans is ingevoerd. - offertes automatisch omzetten in een order of project. - op de klantenkaart info zien van uw projecten, logistiek en financiën, zoals openstaande posten. - een volledig profiel van een klant opbouwen. - CRM integreren met een tekstverwerker, spreadsheets en . - koppelen met cloud services als Office365 en Google apps voor slimmer delen van verkoopinfo, onafhankelijk van apparaat, tijd en plaats. - besparen op uw IT-uitgaven door minder hardware, licenties en beheer. - sneller zien als er iets mis dreigt te gaan en daar dan ook weer snel en flexibel op te reageren. - de efficiëntie verhogen door het besparen van tijd en kosten. 3.5 Verbeter uw verkoopondersteuning Voor de verkoper binnendienst is het belangrijk dat deze snel klanteninfo kan raadplegen wanneer er contact is met een klant. CRM software helpt ze om alle info die ze nodig hebben meteen erbij te pakken. CRM software laat verkopers: - offertes registreren waaraan automatisch de klantenreferenties en interne volgnummers worden toegevoegd. - actueel overzicht geven van openstaande offertes voor de verkoper buitendienst met datum en tijdstip van opvolging. - makkelijk gegevens in het systeem te zetten na contact met klanten. - snel opvolgacties naar de buitendienst door te zetten en vice versa. 3.6 Krijg betrouwbare managementinfo Verkoopmanagers en directeuren moeten een goed overzicht hebben van de zaken die binnen het bedrijf spelen. Verkoopkans Offerte Project Factuur Financieel CRM software geeft dit inzicht aan het management zodat zij: - veel beter overzicht van hun bedrijf krijgen. - eventuele problemen eerder signaleren en sneller kunnen bijsturen. - sneller trends signaleren op het gebied van klantenactiviteit en omzet. - de verkopen kunnen verbeteren dankzij het inzicht in het verkoopgedrag van klanten. 3.7 Zet ruwe data om in bruikbare info Hoe completer en accurater de klanteninfo binnen het CRM systeem, hoe beter. Het is belangrijk om door de ruwe data te gaan en bruikbare info te verzamelen, zoals trends en kansen. Voorbeelden van inzichten van gegevensanalyse met CRM: - Verkoopactiviteiten per type klant inzien. - Trends binnen een sector ontdekken. - Omvang of aantal medewerkers per klant. Gegevensanalyse met CRM laat u: - relevante info inzetten om uw verkopen te verbeteren of betere beslissingen te maken. - datavelden onderling combineren met segmentatie- of classificatievariabelen. - relaties indelen op basis van type, omvang, sector, sub-sector, regio etc. - relevante contacten generen op basis van historische verkooptransacties - ideaal voor cross- en upselling dus. - sneller beslissingen maken op basis van realtime info en rapportages. Wist u dat... 1 miljoen nieuwe Twitteraccounts per dag worden aangemaakt? LinkedIn al meer dan 225 miljoen leden wereldwijd heeft?

10 10 crm in de cloud 4 CRM en het verkooptraject Een goed gedefinieerd verkooptraject zorgt ervoor dat u uw werk beter beheerst en een goede basis legt voor een effectief CRM systeem. Net zoals elk ander bedrijfsproces is ook uw verkooptraject op te delen in een aantal fases. U bent er vast al wel bekend mee, maar laten we de basisbeginselen nog even doorlopen voor het geval dat. De voordelen van het opdelen van uw verkooptraject in fases: - De manier van werken is voor iedereen duidelijk. - Het verkooptraject is meetbaar en transparant. - De verkoopactiviteiten worden gestroomlijnd waardoor de efficiëntie verbetert. - De omzet kan worden verhoogd. 4.1 De 3 belangrijkste fases in het verkooptraject Fase 1 Van marketing naar verkoopkans Geen verkoop zonder marketing. Marketingactiviteiten zorgen voor bewustwording van een product binnen een bepaalde doelgroep. Fase 2 Van suspect naar prospect Een potentiële klant noemen we een suspect. Die hoeft nog niet per definitie interesse in het bedrijf, dienst of product te hebben. Na een telefoongesprek of een afspraak weet u of er interesse is, waarna de suspect een prospect wordt. Het Nieuwe Verkopen heeft een grote impact op deze fase, waarbij social media en online tools u helpen om prospects sneller te vinden. Fase 3 Van prospect naar klant Als de opvolging goed verloopt dan is het zaak om de offerte op te stellen en een order te laten ondertekenen. Gefeliciteerd! Uw prospect is nu een klant. Belangrijk: - Koester de klant! Het kost meer inspanning om een nieuwe klant te winnen dan er één te behouden. - Kom uw afspraken na. - Doe aan relatiebeheer: onderhou de relatie met de klant na levering. Niet alleen om de klant te behouden maar ook om de business verder uit te bouwen. - Maak van de klant een enthousiaste ambassadeur of referentie voor uw bedrijf. 4.2 CRM en de verschillende rollen in verkoop Zoals we net zagen, verandert de status van de relatie tijdens het verkooptraject van suspect tot prospect naar klant. - Het is belangrijk dat tijdens het traject de status van elke relatie steeds wordt bijgewerkt. Dit is noodzakelijk voor het plannen van marketing en/of verkoopactiviteiten die horen bij deze status. - Ga niet al teveel sub-fases aanmaken. Hou zoveel mogelijk de algemene fases aan zoals inventarisatie, offerte en onderhandeling. Zo houdt u het verkooptraject overzichtelijk en beheersbaar. - Hou het verkooptraject steeds bij zodat u meteen de verkoopkansen in het traject signaleert.

11

12 12 crm in de cloud 5 De verkooppijplijn en resultaten Regelmatige analyse van de verkooppijplijn geeft een beeld van hoe een bedrijf ervoor staat op het gebied van toekomstige business. Voor als u het nog niet kent, werkt het als volgt. Er wordt gemeten hoe snel de leads door de verschillende fases in de pijplijn gaan. Zo kunt u een schatting maken van toekomstige resultaten. 5.1 Het belang van inzicht in verkoopkansen In de praktijk is inzicht in de voortgang van de prospectie en verkoopresultaten onontbeerlijk. Het geeft verkopers en management een actueel overzicht van alle verkooptrajecten en helpt u om zwakke punten te vinden. De voordelen van beter inzicht: - Vervolgacties efficiënter inzetten. - Beter zicht op kansen. - Sneller klanten helpen. - Beter zicht op de concurrentie. - Beter zicht op voortgang van verkooptrajecten. - Gerichtere aansturing en coaching van verkopers. - Beter zicht op knelpunten in de verkooppijplijn. - Hogere scoringskansen. - Projecten efficiënter managen. - Betere inschattingen maken van bijvoorbeeld de capaciteit van uw personeel, productie en voorraad. 5.2 Overzicht door CRM Een CRM systeem is een uitstekend hulpmiddel om inzicht te krijgen in de verkooppijplijn. Het is niet nodig om meteen in dure, complexe CRM systemen te investeren. Een makkelijk op te zetten én te gebruiken CRM systeem in de cloud voldoet voor de meeste bedrijven. Online CRM software geeft u het realtime overzicht dat u nodig heeft in: - de omzet per periode. - de verkooppijplijn. - de verkoopprognose. - het offerte-overzicht. In een later stadium kan dit verfijnd of uitgebreid worden naar: - de resultaten per verkoper. - de resultaten per sector/subsector. - de resultaten per bron of campagne. - de gewonnen en verloren opdrachten. - de redenen van verloren opdrachten. - concurrentie-analyse. - meest succesvolle producten en diensten. Kortom, CRM in de cloud geeft u alle info die u nodig heeft om uw verkooptraject te optimaliseren.

13 crm in de cloud Rendement en relevantie Deze nieuwe inzichten helpen uw bedrijf om gerichte actie te ondernemen op elk punt in de verkooppijplijn zodat u uw conversieratio (hoeveel klanten u binnenhaalt ten opzichte van het aantal leads) kunt verbeteren. 5.4 Segmentatie van gegevens Voor optimale impact moet relevante CRM info dusdanig opgeslagen worden dat het makkelijk te vinden is - en te visualiseren. Dat kan door het bijvoorbeeld te categoriseren per klant, verkoper of verkoopkans. Inventariseren 100k 80k 60k 40k 20k Manieren om het conversieratio te verbeteren: - Een alternatieve verkoopstrategie proberen. - De vaardigheden van uw verkopers verbeteren. - Wijzigen van producten- en/of dienstenportfolio. - Verbeteren van bepaalde producten of diensten. Gevolgen van de verbeteringen: - Meer verkopers die meer verkooptrajecten met goed resultaat afronden. - Beter inzicht in de hulpmiddelen die nodig zijn om verkopers succesvoller te laten zijn. - Verkopers en management zijn doelgericht bezig met het optimaliseren van verkoopresultaten. - Verbeterde verkoopresultaten zijn meetbaar zodat deze nog verder geoptimaliseerd kunnen worden. Weergave per klant: sorteer de klanten op de grootte van hun bedrijf. Zo kunnen de verkopers de belangrijkste vissen uit de vijver halen. Weergave per verkoper: sorteer de verkopen per verantwoordelijke sales manager. Het kan ook handig zijn om het onder te verdelen per sector en grootte. Weergave per verkoopkans: dit is afhankelijk van de sector waarin u werkt. Zo zal een zakelijke dienstverlener gaan sorteren op het type projecten of services. Een handelsbedrijf zal gaan sorteren op productgroepen. Offerte Onderhandeling 0 Augustus September Inventariseren Offerte Oktober November December Januari Onderhandeling Gewonnen Visualiseer Maak het makkelijker om de trends te ontdekken door de info te visualiseren. CRM in de cloud geeft u in bijna alle gevallen een sales dashboard zodat u meteen ziet hoe u ervoor staat.

14 14 crm in de cloud 6 De effectiviteit van marketing Zoals we al eerder aangaven zorgt u met marketingactiviteiten voor nieuwe leads ofwel suspects. Via bijvoorbeeld social media zorgt u voor bezoekers op uw website om daar bijvoorbeeld uw producten of demo s te bekijken, vragen te stellen of offertes aan te vragen. 6.1 De rol van CRM in marketingcampagnes CRM kan op een aantal manieren worden gebruikt om uw marketingactiviteiten te ondersteunen: - Klanten sorteren in duidelijke categorieën zorgt ervoor dat u juiste producten en diensten aanbiedt aan de juiste doelgroep. - Door de CRM software te koppelen aan een bestaand online adressenbestand (bijvoorbeeld Graydon) kunt u klantengegevens razendsnel invoeren en updaten. - Door activiteiten, documenten en contactlijsten per campagne op te slaan kunt u bijvoorbeeld in één maal een bellijst aanmaken voor meerdere contacten tegelijk. 6.2 Waarom marketing inzetten? Een populaire vorm van direct marketing is die van marketing. Hiermee kunnen bedrijven heel gericht en goedkoop hun doelgroepen bereiken. Aandachtspunten: - Zorg voor een correcte en up-to-date mailinglijst. - Zorg ervoor dat de ontvangers toestemming hebben gegeven. - Zorg dat ontvangers zich makkelijk kunnen afmelden. - Met een programma als MailChimp (www.mailchimp.com) beheerst u campagnes. Er worden onder meer statistieken bijgehouden van geopende en gelezen berichten. Hierdoor kunt u nieuwe campagnes verder optimaliseren. CRM en marketing koppelen Integreer uw marketing met uw CRM software om in één keer goede campagnes op te zetten en automatisch gegevens en resultaten uit te wisselen. Dit zorgt voor een helder overzicht en voorkomt dubbele invoer. CRM en e-commerce koppelen Naast marketing zetten steeds meer bedrijven e-commerce in om leads te verzamelen. Door uw webshop te koppelen aan uw CRM software onstaat een ideale situatie waarin de klanten zelf hun relatiegegevens invullen en bijhouden! 6.3 De effectiviteit van uw marketing meten Hoe weet u welke lead via welk kanaal binnenkomt? Dat is wel zo belangrijk om te weten, dan weet u meteen welk kanaal per campagne het meeste rendement oplevert en waar u wellicht meer in moet investeren. CRM software geeft u dit inzicht door het aantal gewonnen opdrachten te groeperen per binnengekomen kanaal.

15 crm in de cloud 15 7 De CRM succesfactoren Voor een succesvolle invoering van CRM in de cloud is een goede voorbereiding vaak letterlijk het halve werk. Dat begint bij het betrekken van uw medewerkers. Zij gaan er dagelijks mee werken. 7.1 CRM software succesvol invoeren - Niet vergeten: de klant staat centraal! - Hou de strategie helder. - Focus uw strategie op klantentevredenheid, loyaliteit en behoud van uw klanten. - Zorg ervoor dat het management de invoering zoveel mogelijk steunt door onder meer het vrijmaken van uren van uw collega s. - Voer CRM gefaseerd in. - Maak gebruik van een stappenplan om taken te verdelen en managen. - Betrek waar mogelijk uw klanten in het proces. 7.2 Het belang van betrouwbare data Het up-to-date houden van klantengegevens is en blijft een uitdaging. Ook al wordt het centraal in de cloud opgeslagen. Het succes van verkoop hangt onder meer af van het snel vinden en benaderen van de juiste besluitvormers. Hou daarom de volgende aandachtspunten in het oog: - Correcte invoer en onderhoud van data van relaties is essentieel. - Verwerk dagelijks de nieuwe data. Uitstel leidt tot opstapeling, demotivatie en een verminderd gebruik van het CRM systeem. - Laat bij voorkeur één medewerker de invoer en het onderhoud van variabelen voor keuzevelden als verkopers, fases en classificaties doen. - Onvolledige of foute gegevens komen heel snel aan het licht in een CRM systeem. Laat dit meteen (automatisch) corrigeren zodat uw klanteninfo altijd up-to-date is. 7.3 Afsluitend Goede CRM software helpt om klantgerichter te werken en uw verkopen te stroomlijnen door verschillende bedrijfsprocessen aan elkaar te verbinden. Door in de cloud te werken heeft iedereen binnen uw bedrijf overal veilig toegang tot deze belangrijke gegevens op bijna elk apparaat met een internetverbinding. Uw verkopers onderweg profiteren hier nog wel het meeste van! Net zoals bij elk veranderproces, moet u de invoering van CRM goed uitdenken en zorgen voor voldoende draagvlak binnen uw bedrijf. Verlies daarbij het oorspronkelijke doel van CRM niet uit het oog: om de klant optimaal te bedienen, de klantentevredenheid te verhogen en tegelijkertijd uw omzet te verhogen. In de wereld van sales geldt nog steeds dat - ondanks Het Nieuwe Verkopen - u zonder goede verkopers en kundige medewerkers nergens bent. Maar met Het Nieuwe Verkopen en goede CRM software haalt u meer uit uw marketing en kunt u sneller en beter leads opvolgen. Dat zorgt weer voor meer omzet. En wie zegt daar nu nee tegen?

16 Exact Group B.V., Alle rechten voorbehouden. Alle hierin vermelde merk- en handelsnamen behoren toe aan de respectievelijke eigenaren. MCL641800BN002 Exact België N.V. Koningin Astridlaan Wemmel Tel: Website:

Whitepaper: CRM in de cloud Het Nieuwe Verkopen

Whitepaper: CRM in de cloud Het Nieuwe Verkopen Whitepaper: CRM in de cloud Het Nieuwe Verkopen Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting 4 2 Belang van CRM 5 Definitie CRM 5 Klantcontact en CRM 5 De klantrelatie centraal 5 Van spreadsheet naar CRM software

Nadere informatie

CRM in uw Internet Marketing Strategie. Automatisch klantrelaties opbouwen. Alex van Ginneken

CRM in uw Internet Marketing Strategie. Automatisch klantrelaties opbouwen. Alex van Ginneken CRM in uw Internet Marketing Strategie Automatisch klantrelaties opbouwen Alex van Ginneken 1 Van dezelfde auteur: - Internet marketing, Word online marktleider in uw branche - E-mail marketing, Opzetten

Nadere informatie

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Het CRM 100% succes boek Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Managementsamenvatting Een succesvolle CRM implementatie heeft niets met techniek te maken maar

Nadere informatie

Carma CRM Kennismaking

Carma CRM Kennismaking Carma CRM Kennismaking Ingenieursbureau B-ware b.v. Postbus 230 7500 AE Enschede Telefoon: (053) 789 09 87 www.carma.ws www.b-ware.nl Carma CRM: De klant centraal, uw bedrijf voorop! KENNISMAKING Bekende

Nadere informatie

Market intelligence en e-marketing

Market intelligence en e-marketing Market intelligence en e-marketing I. Informatiebehoefte en market intelligence II. Customer relationship management (CRM) III. Direct marketing IV. Digitalisering; internet en marketing De voortdurend

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Exact voor. Meer dan verkoop. exactsoftware.nl

Exact voor. Meer dan verkoop. exactsoftware.nl Exact voor CRM Meer dan verkoop. exactsoftware.nl 2 Slechte data kost amerikaanse bedrijven $600 miljard per jaar De hele wereld is online. Tablet en smartphones worden net zo vaak zakelijk gebruikt als

Nadere informatie

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele

Nadere informatie

Inhoud. 1 Making Business Personal. 2 Strategische ontwikkelingen Microsoft. 3 Microsoft Dynamics CRM 2013. 4 Microsoft Dynamics

Inhoud. 1 Making Business Personal. 2 Strategische ontwikkelingen Microsoft. 3 Microsoft Dynamics CRM 2013. 4 Microsoft Dynamics Making Business Personal Microsoft Dynamics CRM 2013 Inhoud. 1 Making Business Personal CRM Partners & Persoonlijke relaties 4 2 Strategische ontwikkelingen Microsoft Devices & Services 6 3 Microsoft Dynamics

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Justin Schlee, strategisch directeur ANVA. De directie van ANVA legt uit. Hanneke Hartman, Adfiz. CRM-college Maak uw toegevoegde waarde zichtbaar

Justin Schlee, strategisch directeur ANVA. De directie van ANVA legt uit. Hanneke Hartman, Adfiz. CRM-college Maak uw toegevoegde waarde zichtbaar november 2014 / jaargang 4 CRM-college Maak uw toegevoegde waarde zichtbaar Justin Schlee, strategisch directeur ANVA Dubbelinterview Klaar om het nieuwe ANVA uit te rollen De directie van ANVA legt uit

Nadere informatie

Informatieset Uw ICT, altijd en overal

Informatieset Uw ICT, altijd en overal Informatieset Uw ICT, altijd en overal Tendenz ICT is aangesloten bij: Wie zijn wij? TendenZ ICT is uw ervaren ICT-partner die u adviseert, ondersteunt en volledig kan ontzorgen op het gebied van al uw

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

Wilt u morgen digitaliseren?

Wilt u morgen digitaliseren? Wilt u morgen digitaliseren? Lees dan vandaag deze handleiding Alles over digitale documentstromen Effectief digitaliseren Inhoudsopgave 1 Het nut van Digitaal Werken 5 Wat is digitaal werken? 5 Meer dan

Nadere informatie

StrΩm Bedrijfsvoerders - White paper Optimaliseren Verkoopproces

StrΩm Bedrijfsvoerders - White paper Optimaliseren Verkoopproces - White paper Optimaliseren Verkoopproces Veel kansen blijven liggen als gevolg van een gebrek aan focus en structuur Inleiding In deze white paper laten we zien waarom een goed functionerend verkoopproces

Nadere informatie

Opzetten van een Webwinkel. De weg naar ultieme online aankoopervaring. Alex van Ginneken

Opzetten van een Webwinkel. De weg naar ultieme online aankoopervaring. Alex van Ginneken Opzetten van een Webwinkel De weg naar ultieme online aankoopervaring Alex van Ginneken 1 Van dezelfde auteur: - Internet marketing, Word online marktleider in uw branche - E-mail marketing, Opzetten van

Nadere informatie

Imtech Document Center. Imtech ICT. Van sales opportunity tot projectuitvoering

Imtech Document Center. Imtech ICT. Van sales opportunity tot projectuitvoering Imtech ICT Van sales opportunity tot projectuitvoering Imtech Document Center Imtech ICT Integrated Solutions Hogeweg 41 NL-5301 LJ Zaltbommel T +31 418 57 07 50, www.imtech.nl/is info.is@imtech.nl Inhoud

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie

CRM software het kloppend hart voor fondsenwervende organisaties

CRM software het kloppend hart voor fondsenwervende organisaties CRM software het kloppend hart voor fondsenwervende organisaties Oktober 2013 Copyright Bluedesk CRM Samenvatting Fondsenwervende organisaties ontlenen hun bestaansrecht aan de toestroom van financiële

Nadere informatie

W AT I S M O G E L I J K M E T O T Y S E E N C O M P L E E T O V E R Z I C H T V A N M O D U L E S E N F U N C T I O N A L I T E I T E N

W AT I S M O G E L I J K M E T O T Y S E E N C O M P L E E T O V E R Z I C H T V A N M O D U L E S E N F U N C T I O N A L I T E I T E N W AT I S M O G E L I J K M E T O T Y S E E N C O M P L E E T O V E R Z I C H T V A N M O D U L E S E N F U N C T I O N A L I T E I T E N OTYS Recruiting Technology helpt u met kandidaat tracking, communicatie

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

magazine NIEUWE KLANT = ZILVER TROUWE KLANT = GOUD DE DO'S EN DON'TS VAN KLANTBEHOUD HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD?

magazine NIEUWE KLANT = ZILVER TROUWE KLANT = GOUD DE DO'S EN DON'TS VAN KLANTBEHOUD HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD? Jaargang 3 nr.2 magazine HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD? BEZORG UW KLANT VERTROUWD GEVOEL DE ZEVEN GEBODEN VAN KLANTBEHOUD DE BOUWSTENEN VOOR EEN STEVIGE KLANTRELATIE TERUGBLIK OP DE E-COMMERCE

Nadere informatie

Communicate, Collaborate, Compete with Sage CRM

Communicate, Collaborate, Compete with Sage CRM Sage CRM Communicate, Collaborate, Compete with Sage CRM sagecrm.com Manage iedere dag al uw Verkoop, Marketing en Customer Service activiteiten met Sage CRM Customer Relationship Management (CRM) is veel

Nadere informatie

Whitepaper Het klantcontactmodel. De weg naar onderscheidend klantcontact

Whitepaper Het klantcontactmodel. De weg naar onderscheidend klantcontact Whitepaper Het klantcontactmodel 1 Inleiding Hoe belangrijk is klantcontact voor uw organisatie? Hebt u uw klantcontactproces dik voor elkaar of hebt u het gevoel dat het beter kan? Hoe doen andere organisaties

Nadere informatie