gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over Parkeernormen en bijbehorende beleidsregels.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over Parkeernormen en bijbehorende beleidsregels."

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.2I22.00I Inboeknummer oybstoogy6 Dossiernummer pzr.ssr zz mei zooz Commissie notitie Betreft startnotitie over Parkeernormen en bijbehorende beleidsregels. 1 Inleiding In Eindhoven zijn voor het laatst de parkeernormen vastgesteld in In de tussentijd is er op het gebied van mobiliteit veel veranderd. Zowel het autobezit als het autogebruik zijn enorm toegenomen. Het gevolg is dat de huidige parkeernormen, alsmede de werkwijze betreffende omgaan met de normen, niet meer voldoen. De consument van vandaag is ook een andere dan die van tien jaar geleden. Zo zijn de leeftijdsopbouw en de samenstelling van de huishoudens duidelijk veranderd. Ook het tijdsaspect speelt een steeds belangrijkere rol; mensen nemen steeds minder de tijd om boodschappen te doen. De reeds genoemde stijging van automobiliteit speelt daarin een cruciale rol. De eisen en de wensen van de consument nemen sterk toe. Vooral onder invloed van bezoek aan horeca, bioscoop en theater verschuift het bezoek aan de binnensteden ook naar buiten de kantoor- en winkelopeningstijden. De vraag naar parkeerplaatsen in de avonduren neemt daardoor toe. Door verruiming van de winkelopeningstijden (bijvoorbeeld koopzondagen) wordt het bezoek aan onder andere de binnenstad en de stadsdeelcentra verdeeld over meerdere uren. Dit kan leiden tot een spreiding waardoor de parkeerdruk afneemt, maar ook tot een menging van verschillende parkeerdersgroepen (bezoekers, bewoners, werkers), waardoor de parkeerdruk op specifieke momenten toeneemt. Met het hanteren van parkeernormen moet er voor worden gezorgd dat bij plannen voor nieuwbouw of verbouw de parkeerproblematiek die volgt uit de te realiseren functies niet leidt tot een onacceptabele parkeerdruk in de directe omgeving. Tevens zal rekening gehouden moeten worden met de bereikbaarheid van de locatie van de geplande ontwikkeling. Maar tegelijkertijd mag het niet zo zijn dat door het hanteren van parkeernormen de groei van de stad ernstig wordt belemmerd en gewenste ontwikkelingen niet kunnen plaatsvinden.

2 Raadsnummer 07.2I22.OOI In deze notitie wordt een voorstel gedaan over de te hanteren parkeernormen en de procedure die de gemeente bij bouwaanvragen zal hanteren. 2 Uitgangspunten, doelstelling en randvoorwaarden Bij het vaststellen van nieuwe parkeernormen en de bijbehorende werkwijze worden de volgende uitgangspunten gehanteerd: de parkeernormen volgen zoveel mogelijk de richtlijnen van ASVV 2004 (CROW), waarbij, indien van toepassing, dubbelgebruik wordt toegestaan. Deze parkeerkencijfers zijn gebaseerd op (literatuur)onderzoek en op praktijkervaringen van gemeenten; de parkeernormen zullen veelal vraagvolgend zijn waar het, het autobezit betreft en sturend waar het, het autogebruik betreft; de parkeernormen bepalen via een minimum en een maximum een interval waarbinnen voor de te realiseren functie het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein dient te worden gerealiseerd; de parkeernormen zijn opgebouwd uit een gebruikersdeel en een bezoekersd cel; bij (ver)bouwplannen dient de parkeerbehoefte in principe op eigen terrein te worden opgelost. Wel zal er meer ruimte komen voor gebiedsgerichte oplossingen, in het bijzonder voor het bezoekersdeel van de uit de parkeernormen volgende parkeereis; onder speciale omstandigheden kan worden afgeweken van de parkeernormen. In dat geval zal in de regel sprake zijn van een financiele compensatie (bij voorkeur in een op te richten Parkeerfonds). Vanuit juridisch oogpunt is daarbij een belangrijke voorwaarde dat uit dit Parkeerfonds alleen maatregelen worden gefinancierd die een directe relatie hebben met het terugdringen van de parkeerdruk in de openbare ruimte. Bij de vertaalslag van de landelijke richtlijnen naar de parkeernormen is rekening gehouden met de bereikbaarheidskenmerken van de locatie en het gemeentelijk parkeerbeleid. Dit houdt in dat de normen in het centrum over het algemeen iets naar beneden zijn bijgesteld (minder parkeerplaatsen noodzakelijk). Dit omdat de bereikbaarheid van het centrum ook via andere modaliteiten gewaarborgd is. Tevens is de maximum norm verder weg van het centrum voor diverse toepassingen naar boven bijgesteld (meer parkeerplaatsen mogelijk, maar niet verplicht). Gebieden In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden. Centrum: de buurten: Binnenstad, Fellenoord, Witte Dame en Bergen. Oftewel, het gebied begrensd door: Fellenoord, Boschdijk, Pastoor Petersstraat, Veldmaarschalk Montgomerylaan, Vincent van de Heuvellaan, John F. Kennedylaan, Prof. Dr. Dorgelolaan, Dommel, Vestdijk, Hertogstraat, P. Czn Hooftlaan, Wal, Dommel, Edenstraat, Mauritsstraat, Vonderweg, Fellenoord. Schilwijken: de overige gebieden binnen de Ring.

3 Raadsnummer 07.2I22.00I Rest: Ring en alles daarbuiten. Opmerking: de scheidslijn tussen gebieden loopt in principe over de as van de genoemde straten en wegen (ook in geval van de Ring). Minimum en maximum norm In de huidige systematiek wordt gewerkt met een norm, waaraan bij een bouwaanvraag voldaan moet worden. In de praktijk worden geringe afwijkingen (tot maximaal 10%) meestal geaccepteerd. In het nieuwe voorstel wordt, conform de CROW-richtlijnen, gewerkt met een minimum en een maximum norm. De parkeereis is nu dat bij een bouwaanvraag op eigen terrein een parkeercapaciteit gerealiseerd wordt die ligt tussen de minimum en de maximum norm. Uitzonderingen zijn in speciale omstandigheden mogelijk en worden hierna uitgewerkt. Als in die gevallen op eigen terrein minder gerealiseerd hoeft te worden, dan zal er in principe altijd sprake zijn van een financiele tegemoetkoming. Gezien de juridische beperkingen aan de bestedingen van dergelijke tegemoetkomingen is het wenselijk deze te storten in een separate bestemmingsreserve (Parkeerfonds). Als mocht blijken dat en de parkeerbehoefte niet op eigen terrein kan worden opgelost en er geen (economisch) haalbare alternatief voorhanden is waarmee voorkomen wordt dat de extra parkeerbehoefte wordt afgewenteld op de omgeving, dan zal er vanuit parkeeroptiek over de bouwaanvraag een negatief advies worden verstrekt.

4 ,ÃćâĆňâĂİ < 8.000,ÃćâĆňâĂİ ,ÃćâĆňâĂİ ,ÃćâĆňâĂİ Raadsnummer 07.2I22.OOI 8.000,ÃćâĆňâĂİ Minder dan de norm Conform de CROW-richtlijn zal de parkeereis opgebouwd zijn uit een gebruikerscieei en een bezoekersdeei. Per toepassing kunnen deze twee onderdelen leiden tot behoorlijk afwijkende eisen en in sommige gevallen vragen om verschillende oplossingen. In het centrum hoeft het bezoekersgedeeite van de parkeereis niet noodzakelijk op eigen terrein te worden gerealiseerd. Er kan eventueel daarvoor een beroep gedaan worden op de beschikbare publieke betaalde parkeervoorzieningen. Uiteraard blijf een storting in het eventuele Parkeerfonds nog steeds noodzakelijk. Als buiten het centrum (Schilwijken of Rest) redelijkerwijs op eigen terrein niet aan de parkeereis kan worden voldaan, dan kan voor het bezoekersdeei een beroep gedaan worden op de openbare ruimte als na onderzoek blijkt dat daarmee de parkeerdruk in de directe omgeving (straal van 150 m) in de regel onder de 90a/o zal blijven. Ook in dit geval blijft een storting in het eventuele Parkeerfonds noodzakelijk. De kosten van het onderzoek komen voor rekening van de aanvrager. Onder dezelfde voorwaarde is een dergelijk beroep op de openbare ruimte ook mogelijk voor het gebruikersdeei van de parkeereis in geval het de functie wonen betreft. De mogelijkheid om buiten het centrum een beroep te kunnen doen op de openbare ruimte voor het voldoen aan de parkeereis is beperkt tot maximaal 5 parkeerplaatsen per aanvraag. Van het voldoen aan de parkeereis op eigen terrein kan worden afgeweken, ook voor het gebruikersdeel, indien de aanvrager kan aantonen in de directe omgeving (zie definitie maximale afstand (straal) in tabel) op andere definitieve wijze in de parkeerbehoefte te hebben voorzien. Als dit is door middel van abonnementen in een naburige publieke parkeergarage, dan blijft een storting in het eventuele Parkeerfonds noodzakelijk. De reden hiervoor is dat daarmee de beschikbare publieke parkeercapaciteit vermindert. Uiteraard mag het hier niet gaan om parkeerplaatsen die al in andere zin gekoppeld zijn aan een bestaande of nog te realiseren functie, tenzij uit de CROW-tabel "Gelijktijdige aanwezigheid" blijkt dat dit dubbelgebruik binnen de beschikbare capaciteit naast elkaar kan plaatsvinden. Bijdragen (schadeloosstelling) Parkeerfonds per niet gerealiseerde parkeerplaats en maximale straal (hemelsbreed) bij voldoen aan parkeereis op andere locatie: Centrum Schilwijken Rest Gebruikersdeel Bezoekersdeel Max. straal 200 m 150 m ,ÃćâĆňâĂİ 100 m Opmerking: de parkeeroplossing-op-afstand moet een definitief karakter hebben. Dat houdt in dat via een zaakrechtelijke overeenkomst de beschikbaarheid van de plaatsen

5 Raadsnummer 07.2I22.OOI voor een periode van tenminste 10 jaar is gegarandeerd. Als op enig moment de beschikbaarheid van de parkeercapaciteit komt te vervallen, dan is de eigenaar/ gebruiker van dat moment verplicht een alternatieve oplossing te implementeren. Er kan dan in principe geen beroep gedaan worden op parkeercapaciteit in de openbare ruimte; het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om in geval van maatschappelijk belang, waarbij het beschikbaar komen van de te realiseren functie belangrijker wordt geacht dan de gevolgen voor de parkeerproblematiek, vrijstelling te verlenen voor het moeten voldoen aan de parkeereis. Daarmee vervalt niet de verplichting voor de aanvrager de volgens de tabel berekende tegemoetkoming te storten in het Parkeerfonds. Alleen in bijzondere gevallen kan het college van burgemeester en wethouders besluiten om ook daarvoor een vrijstelling te verlenen; als bij een bouwaanvraag de parkeereis leidt tot een berekende parkeercapaciteit van minder dan 1,5 parkeerplaatsen en er redelijkerwijs geen mogelijkheid is deze plaatsen op eigen terrein te realiseren, dan mag zonder de verplichting een parkeerbalans op te stellen vrijstelling worden verleend. Uiteraard blijft een storting in het Parkeerfonds verplicht. Dit geldt ook voor belanghebbendengebieden met een hoge parkeerdruk, omdat daar de parkeerdruk met een verg unningensysteem, eventueel inclusief wachtlijst, wordt gereguleerd; voor de genoemde bedragen is het niet altijd mogelijk een parkeerplaats te realiseren. In het centrum, bijvoorbeeld, kost een parkeerplaats in een ondergrondse parkeergarage al snel meer dan ,ÃćâĆňâĂİ. Afkopen betekent echter niet dat men vervolgens een gratis parkeerplaats heeft. In het centrum zal men nog steeds een abonnement moeten kopen; met de voorgestelde bedragen zal het jaren duren voordat het eventuele Parkeerfonds een zodanig volume heeft dat vanuit zo n Parkeerfonds een substantiele bijdrage geleverd kan worden aan het structureel oplossen van parkeeroverlast in specifieke (woon)gebieden. Het is noodzakelijk om hier versnelling in aan te brengen. Aanvullend aan de bijdragen afkomstig van het afkopen van de parkeereis bij ontwikkelingen zou het eventuele Parkeerfonds ook gevoed kunnen worden met de (onzekere) opbrengsten uit de profit sharing -regeling van de PPS Parkeergarages met P1, die vanaf 2008 in werking treedt. Op basis van de door P1 gerealiseerde omzetten in 2006 is de verwachting dat deze (jaarlijkse) bijdrage de eerste jaren tenminste ,ÃćâĆňâĂİ zal bedragen. Meer dan de norm Het is denkbaar dat een aanvrager meer capaciteit wil realiseren dan het maximum, zoals dat op basis van de parkeernormen is berekend. Op voorhand is deze mogelijkheid niet uitgesloten, omdat deze meercapaciteit mogelijk kan worden ingezet voor compensatie van naburige ontwikkelingen of ter vermindering van de

6 Raadsnummer 07.2I22.OOI parkeerdruk in de directe omgeving. Wel zal de gemeente in dat geval eerst moeten onderzoeken wat de consequenties zijn van de mogelijke extra verkeersbewegingen die het gevolg zijn van de meercapaciteit. Als die gevolgen niet wenselijk blijken te zijn, bijvoorbeeld omdat dat teveel ten koste gaat van de verkeersveiligheid of de luchtkwaliteit in de directe omgeving, dan zal de aanvrager gehouden worden aan de maximum parkeernorm. Als er verkeerstechnisch of milieutechnisch geen bezwaar is tegen de extra capaciteit, dan zal vanuit parkeren geen bezwaar gemaakt worden tegen de bouwaanvraag onder de voorwaarde dat deze extra capaciteit dan ook beschikbaar komt voor derden, eventueel tegen markconforme betaling. Dit kan bijvoorbeeld via abonnementen of publieke toegankelijkheid. Het parkeerbeleid is ondersteunend aan het mobiliteitsbeleid. Daarin wordt meer en meer gekozen om terughoudend te zijn in het faciliteren van de auto in het gebied binnen de Ring. Vandaar dat in de praktijk van de mogelijkheid van extra parkeercapaciteit boven de maximum norm slechts gebruik gemaakt zal kunnen worden voor locaties aan of buiten de Ring en langs enkele grotere verkeersaders binnen de Ring, zoals John F. Kennedylaan en Prof. Dr. Dorgelolaan. Andere gebruikers Als bij een functie ten gevolge van de parkeereis parkeercapaciteit wordt gerealiseerd, dan is deze capaciteit ook primair bedoeld voor de gebruikers en bezoekers van de betreffende functie. Het is de eigenaar van de parkeerplaatsen niet toegestaan de aan de functie gekoppelde capaciteit, geheel of gedeeltelijk, structureel anders in te zetten, tenzij de eigenaar op basis van ervaringscijfers en een actuele parkeerbalans kan aantonen dat het gebruik van de parkeerplaatsen door een andere dan de beoogde doelgroep(en) geen nadelige gevolgen heeft voor de directe omgeving. Bij voorkeur wordt een dergelijke koppeling via een nota riele akte afgedwongen. Verrekening Ook bij verbouwplannen wordt op basis van de parkeernormen een parkeereis berekend. Daarbij hoeft echter niet gecompenseerd te worden voor eventuele tekorten uit het verleden. De volgende rekensystematiek zal bij verbouwplannen worden toegepast. Op basis van de huidige parkeernormen wordt berekend: de (fictieve) minimum parkeereis behorende bij de bestaande functie (x); de huidige beschikbare parkeercapaciteit op eigen terrein (y); de minimum parkeereis behorende bij de nieuwe functie (z). In veel gevallen zal gelden dat voor de huidige functie de op eigen terrein beschikbare parkeercapaciteit onvoldoende is (x ) y). In dat geval zal als minimum parkeereis worden geformuleerd: z ÃćâĆňâĂİ (x ÃćâĆňâĂİ y). Oftewel, het tekort uit het verleden hoeft niet te worden gecompenseerd. De maximum parkeernorm blijft onveranderd.

7 Raadsnummer 07.2I22.OOI Ook voor nieuwbouwplannen op een locatie met een bestaande functie zal deze systematiek worden toegepast, omdat op deze manier de parkeerproblematiek in de directe omgeving niet slechter wordt. Functies te realiseren op een parkeervoorziening Bij bouwinitiatieven voor een bestaande gemeentelijke parkeervoorziening moet rekening gehouden worden met de effecten van het verlies van de bestaande parkeercapaciteit. In principe moet het verlies aan capaciteit binnen het project zodanig worden gecompenseerd dat er geen structureel nadelig effect is op de parkeerdruk in de directe omgeving. Bovendien zullen door de gemeente aangegane verplichtingen moeten worden gerespecteerd. In de regel vereist dit maatwerk en aanvullend afspraken tussen aanvrager en gemeente. Invloedsfactoren (HOV) Op dit moment wordt binnen de gemeente Eindhoven gewerkt aan de uitbreiding van het HOV-netwerk. Met dit HOV-netwerk verbetert de bereikbaarheid van de locaties in de buurt van HOV-haltes. Ter stimulering van het gebruik van het HOV-netwerk zal binnen de Ring (Centrum en Schilwijken) in de nabijheid van een HOVhalte (minder dan 200 m) het bezoekersdeel van de parkeernorm worden gehalveerd en de maximum parkeernorm gelijk gesteld worden aan de minimum pa rkeernorm. Woningen Bij de parkeernormen voor woningen worden drie categorieen onderscheiden: goedkoop, midden en duur. Waar de grenzen tussen deze categorieen liggen is bepaald in het voorstel inzake Woningbouwproductie Voor 2007 zijn daarin de grenzen als volgt bepaald: Huur Goedkoop tot 6 339,ÃćâĆňâĂİ Midden 6 339,ÃćâĆňâĂİ tot 6 520,ÃćâĆňâĂİ Duur 6 520,ÃćâĆňâĂİ of meer Koop Goedkoop tot < ,ÃćâĆňâĂİ Midden ,ÃćâĆňâĂİ - < ,ÃćâĆňâĂİ Duur meer dan ,ÃćâĆňâĂİ Berekeningen De manier waarop het aanbod aan parkeerplaatsen op eigen terrein bij de functie Wonen wordt bepaald, kan behoorlijk verschillend zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de vraag of een garage, oprit of carport als volwaardige of als halve parkeerplaats meetelt. De mate waarin parkeren op eigen terrein wordt meegeteld aan de aanbodzijde is een beleidskeuze. Dit bepaalt mede of een parkeernormen ruim moet worden geinterpreteerd of juist krap. In onderstaande tabel is

8 Raadsnummer 07.2I22.OOI aangegeven hoe het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein voor Wonen kan worden berekend. Berekeningsaantallen parkeervoorzieningen bij woningen lparkeervoorziening aantal aantal! Theoretisch Berekend Opmerking,: Enkele oprit zonder garage 1 oprit minimaal 6,0 meter! Lange oprit zonder garage lof carport 1,0! Dubbele oprit zonder ;.ga rage oprit minimaal 5,5 meter! Garage zonder oprit (bij ;.:woning) 0,4 lgaragebox (niet bij,. woning)!garage met enkele oprit 1,0 oprit minimaal 6,0 meter Garage met lange oprit 3 1,3 oprit minimaal 5,5 meter Garage met dubbele oprit I! 1,a [breed In een woonwijk met veel garages met dubbele opritten zijn in theorie voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein aanwezig. In de praktijk zal blijken dat een groot gedeelte van het theoretische aanbod niet wordt gebruikt. Wat kost het Met de invoering van nieuwe parkeernormen zijn niet direct kosten verbonden. Indirect hebben de normen een behoorlijke invloed op bouwplannen. Maar de ervaring leert dat te weinig capaciteit aanleggen, zeker in een woonwijk, in een later stadium vaak tot irritatie en alsnog tot hoge extra kosten leidt. En dan bijna altijd voor de gemeente. Voor het eventueel op te richten Parkeerfonds zouden de volgende kaders moeten gelden:

9 minimum: 6 0,ÃćâĆňâĂİ ; Raadsnummer 07.2I22.OOI doel: het financieren van maatregelen die direct bijdragen aan het verlagen van de parkeerdruk in gebieden waar parkeeroverlast ten koste gaat van (verkeers)veiligheid, leefbaarheid en/of bereikbaarheid; type: bestemmingsreserve; maximum: onbeperkt; stortingen: afkoopbedragen in die gevallen dat de parkeerbehoefte, al dan niet deels, op openbaar terrein wordt opgelost. Inkomsten uit de mogelijke profit sharing van de PPS Parkeergarages met P1; onttrekkingen: via B&W-besluit. 3 Procesafspraken Na bespreking van onderhavige commissienotitie zullen wij de volgende acties uitzetten: verwerken van de bevindingen van de raadscommissie in een definitief raadsvoorstel; onderzoek doen naar de inrichting van een Parkeerfonds en de randvoorwaarden daarbij voor inkomsten en uitgaven; aanpassingen formuleren aan Parkeerverordening en, indien nodig, Bouwverordening. Het streven is daarbij om het hele pakket in de raadsvergadering van 19 september 2007 te laten vaststellen. 4 Voorstel 1 akkoord te gaan met de gebiedsindeling en de in paragraaf 2 geformuleerde uitgangspunten en de beleidsregels met betrekking tot de wijze waarop met de parkeernormen wordt omgegaan; 2 op korte termijn een studie te laten doen naar een eventueel op te richten Parkeerfonds. Als uitgangspunt zou zo n Parkeerfonds primair gevuld moeten worden met de afkoopbedragen in de gevallen dat de parkeerbehoefte, al dan niet deels, op openbaar terrein wordt opgelost. De aldus beschikbare middelen worden specifiek aangewend voor het oplossen of voorkomen van publieke parkeerproblemen; 3 te onderzoeken of in zo n Parkeerfonds ook de inkomsten kunnen vloeien die voortkomen uit de mogelijke profit sharing van de PPS Parkeergarages met P1; 4 het college van burgemeester en wethouders op te dragen zo snel mogelijk de bijbehorende parkeernormen vast te stellen; 5 het college van burgemeester en wethouders op te dragen de benodigde aanpassingen in de Parkeerverordening en, indien nodig, de Bouwverordening voor te leggen aan de raad.

10 Raadsnummer 07.2I22.00I 5 Ter inzage gelegde stukken Geen. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, A. Brunninkhuis, secretaris

11 BE Raadsnummer 07.2I22.OOI

Beleidsregels toepassing parkeernormen gemeente Eindhoven, Maart 2012

Beleidsregels toepassing parkeernormen gemeente Eindhoven, Maart 2012 Beleidsregels toepassing parkeernormen gemeente Eindhoven, Maart 2012 Burgemeester en wethouders van gemeente Eindhoven; gelezen de nota parkeernormen gemeente Eindhoven, maart 2012; overwegende dat het

Nadere informatie

PICUSKADE/NRE- TERREIN Pagina 1

PICUSKADE/NRE- TERREIN Pagina 1 versie 7 Eindhoven, 28 februari 2014 WERKGROEP PICUSKADE/NRE Thema verkeer De Nachtegaallaan en Tongelresestraat zijn essentieel voor het NRE-terrein. Zij liggen parallel aan het plangebied en zorgen voor

Nadere informatie

1 Parkeernorm. 1.1 Gebiedsindeling

1 Parkeernorm. 1.1 Gebiedsindeling 1 Parkeernorm In dit hoofdstuk zijn de tabellen opgenomen waarin wordt aangegeven welke parkeernorm voor welke functie van toepassing is. Er wordt gewerkt met een minimum en een maximum norm. De minimale

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Nota Parkeernormen gemeente Eindhoven

Nota Parkeernormen gemeente Eindhoven Nota Parkeernormen gemeente Eindhoven Afdeling Verkeer en openbare ruimte Maart 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Aanleiding voor nieuwe parkeernormen 2 1.2 Wat is een parkeernorm? 2 1.3 Juridische

Nadere informatie

7 Parkeren op orde: Parkeernormen en parkeereis

7 Parkeren op orde: Parkeernormen en parkeereis 7 Parkeren op orde: Parkeernormen en parkeereis 2. PROTOCOL VOOR BEPALING PARKEEREIS STAP 1: VASTSTELLEN PARKEERNORMEN 1.1 De te hanteren parkeernormen zijn bijeengebracht in het 'Overzicht parkeernormen

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli Toepassing ASVV2012

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli Toepassing ASVV2012 Nota Parkeernormen Toepassing ASVV2012 Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli 2013 Nota Parkeernormen Gemeente Bodegraven Reeuwijk 2013 1 Inhoud 1. Parkeernormen en parkeereis... 3 2. Parkeernormen

Nadere informatie

Nota parkeernormen Winterswijk

Nota parkeernormen Winterswijk Afdeling OPR team Civiel en Verkeer Mei 2013 1 1. Inleiding. Het parkeerbeleid in Winterswijk is onderdeel van het verkeer- en vervoersbeleid, zoals vastgelegd in het Verkeersstructuurplan (VSP 2010) en

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 12R4864 Raadsvoorsteltot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting2012 (eerste wijziging)

gemeente Eindhoven 12R4864 Raadsvoorsteltot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting2012 (eerste wijziging) gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4864 12bst00567 Beslisdatum B&W 1 mei 2012 Dossiernummer 12.18.351 Raadsvoorsteltot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting2012

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart Toepassing CROW (publicatie 317)

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart Toepassing CROW (publicatie 317) Nota Parkeernormen Toepassing CROW (publicatie 317) Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart 2015 Nota Parkeernormen Gemeente Bodegraven Reeuwijk 2013 1 Inhoud 1. Parkeernormen en parkeereis...

Nadere informatie

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek Beleidskader Parkeren Gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergronden 4 3. Visie 5 3.1 Visie 5 3.2 Hoofdvarianten 5 3.3 Meetbaar 5 4. Beleidskader 6 2 1. Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden:

gemeente Eindhoven In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden: gemeente Eindhoven Bijlage Parkeernormen Gebieden In Eindhoven zullen de volgende drie gebieden worden onderscheiden: Centrum: De buurten: Binnenstad, Fellenoord, Witte Dame en Bergen. Oftewel, het gebied

Nadere informatie

Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Parkeernormen

Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Parkeernormen Nr. e170006243 Casenr. 17e0000645 Naam : S.W. Visser Afdeling : Ontwikkeling pagina 2 van 6 Datum : 27 februari 2017 (toevoeging 18 mei 2017, n.a.v. commissie I&R 15 mei 2017) pagina 3 van 6 Inleiding

Nadere informatie

Parallelsessie Slim omgaan met parkeernormen en parkeerfondsen. Nationaal Parkeercongres 7 oktober 2010

Parallelsessie Slim omgaan met parkeernormen en parkeerfondsen. Nationaal Parkeercongres 7 oktober 2010 Parallelsessie Slim omgaan met parkeernormen en parkeerfondsen Nationaal Parkeercongres 7 oktober 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Maak een kritische afweging in de mate van dubbelgebruik... 3 3 Maak

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2013 1/7 1. Inleiding In maart 2009 is de Notitie toepassing parkeernormen vastgesteld. Deze notitie was gebaseerd op de CROW normering uit september

Nadere informatie

Z I E N S W I J Z E. het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus BA Leidschendam

Z I E N S W I J Z E. het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus BA Leidschendam Z I E N S W I J Z E Aan: het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus 1005 2260 BA Leidschendam 25 februari 2018 Betreft: Zienswijze inzake het Ontwerpbesluit Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Paraplubestemmingsplan Parkeren

Paraplubestemmingsplan Parkeren Paraplubestemmingsplan Parkeren status: ontwerp idn: NL.IMRO.0281.BP00040-on01 gemeente Tiel datum: juni 2018 Bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Parkeren Gemeente Tiel Toelichting INHOUD TOELICHTING

Nadere informatie

Parkeernormen Eindhoven

Parkeernormen Eindhoven Parkeernormen Eindhoven (ten behoeve van toetsing omgevingsvergunning) concept nota parkeernormen Naam / afdeling / datum Welkom 2 Fleur Wouters / verkeer en milieu Programma 19.00 uur Ontvangst met koffie

Nadere informatie

inzake Parkeren In Morgenstond Midden tussen Hoogeveenlaan-Leyweg te

inzake Parkeren In Morgenstond Midden tussen Hoogeveenlaan-Leyweg te MEMO Datum : 19 april 2011 Aan : en Rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Onderwerp Reactie op aanvullend verweer van de gemeente Den Haag d.d. 8 april 2011 inzake Parkeren In Morgenstond Midden tussen

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Nota parkeernormen 2016

Nota parkeernormen 2016 Nota parkeernormen 2016 Samenvatting en rekenvoorbeelden voor ontwikkelaars in Asten Inleiding De gemeente Asten heeft in 2016 een nieuwe Nota Parkeernormen vastgesteld. Daarin zijn parkeernormen opgenomen

Nadere informatie

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA INHOUDSOPGAVE Parkeernormen 3 Uitgangspunten 3 Parkeernorm woningen 3 Rekenfactoren parkeren op eigen terrein 5 Parkeernormen overige voorzieningen 6 Dubbelgebruik

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds

Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer 5 Milieu, Raadsnummer 09. R3434. OOI Inboeknummer o9bstoasa8 Beslisdatum B&W 8 december 2009 Dossiernummer 950.554 Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds

Nadere informatie

Anders omgaan met Parkeernormen

Anders omgaan met Parkeernormen Anders omgaan met Parkeernormen Rob Tiemersma - gemeente Utrecht Parkeervak 21 april 2015 8-5-2006 1 1. Utrecht Aatrekkelijk en Bereikbaar 2 Utrecht groeit als kool Verdeling jaarlijkse bevolkingsgroei

Nadere informatie

Voorstel van het college tot wijziging van het raadsvoorstel inzake Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016

Voorstel van het college tot wijziging van het raadsvoorstel inzake Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016 Datum 10 januari 2017 Registratienummer DSO/ 2016.214 RIS294386 Voorstel van het college tot wijziging van het raadsvoorstel inzake Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016 Het concept-raadsvoorstel

Nadere informatie

11. Parkeernormen De bouwverordening en parkeernormen Parkeernormen en aanwezigheidspercentages

11. Parkeernormen De bouwverordening en parkeernormen Parkeernormen en aanwezigheidspercentages 11. Parkeernormen 11.1 De bouwverordening en parkeernormen De gemeente Vught stelt eisen aan de aanleg van parkeervoorzieningen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning).

Nadere informatie

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016 Memo Registratienummer 2016-36408 / 16Z.002701 Van Aan : Guido de Bruijn : College van burgemeester en wethouders Datum : 16 november 2016 Onderwerp : Parkeeroplossingen Centrum Schipluiden Inleiding De

Nadere informatie

2. het koppelen van de parkeernormen aan de gebruiksfuncties uit het bouwbesluit.

2. het koppelen van de parkeernormen aan de gebruiksfuncties uit het bouwbesluit. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 5 Onderwerp: Beleidsnota Parkeernormen Valkenburg aan de Geul 2012 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel In

Nadere informatie

Beleid Parkeerbehoefte, laad- en losruimte gemeente Waterland

Beleid Parkeerbehoefte, laad- en losruimte gemeente Waterland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Waterland Nr. 3734 8 december 07 Beleid Parkeerbehoefte, laad- en losruimte gemeente Waterland In verband met het vervallen van de stedenbouwkundige bepalingen

Nadere informatie

Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen

Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen Een ontwikkeling, een bouwactiviteit en/of een wijziging van gebruik, kan dat tot gevolg hebben dat er (meer) ruimte nodig is voor het parkeren

Nadere informatie

Afbeelding 2.1. Conceptuele weergave van de huidige parkeeroplossing

Afbeelding 2.1. Conceptuele weergave van de huidige parkeeroplossing 2. HUIDIGE PARKEEROPLOSSING In de notitie uitwerking thema verkeer en parkeren 1 is in het kader van het voorontwerp bestemmingsplan Hildo Kropstraat 35 uitgerekend hoeveel parkeerplaatsen benodigd zijn

Nadere informatie

Parkeerbehoefte Project Langerhuize Amstelveen

Parkeerbehoefte Project Langerhuize Amstelveen Parkeerbehoefte Project Langerhuize Amstelveen Opdrachtgever: M.J. de Nijs Care ECORYS Transport en Mobiliteit Amsterdam, 23 september 2011 ECORYS Transport en Mobiliteit Rhijnspoorplein 28 1018 TX Amsterdam

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Voorgeschiedenis Het oorspronkelijke bestemmingsplan Bijenkorf ging uit van een berekening van de parkeerbehoefte volgens de op dat moment geldende

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing parkeernormen bestemmingsplan Stadscentrum 2008-2009

Beleidsregels ontheffing parkeernormen bestemmingsplan Stadscentrum 2008-2009 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen; gelet op de Wet ruimtelijke ordening, de Algemene wet bestuursrecht en het bestemmingsplan Stadscentrum 2008; overwegende dat de raad

Nadere informatie

NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM

NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM Vastgesteld: college Aalburg Datum: In opdracht van: Gemeente Woudrichem Gemeente Aalburg Gemeente Werkendam

Nadere informatie

Nota Parkeernormen Definitief

Nota Parkeernormen Definitief Nota Parkeernormen Gemeente Maastricht Nota Parkeernormen Definitief Datum 18 april 2011 Opsteller(s) Dhr. R. Hogerheijde, dhr. F. Wahls en dhr..j. Demollin Inhoud Pagina 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1

Nadere informatie

Parkeren. Met innovatieve concepten plannen haalbaar maken. Ernst Bos Maaike de Wit. DVDP parkeren 1

Parkeren. Met innovatieve concepten plannen haalbaar maken. Ernst Bos Maaike de Wit. DVDP parkeren 1 Parkeren Met innovatieve concepten plannen haalbaar maken Ernst Bos Maaike de Wit DVDP 2019 - parkeren 1 Vraagstelling Wat hebben we nodig om de parkeervraag - als gevolg van de nieuwe ontwikkelingen -

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp Parkeren bij nieuwbouw. Nummer 2017/ Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 4.3 Grondexploitaties

Opinienota. Onderwerp Parkeren bij nieuwbouw. Nummer 2017/ Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 4.3 Grondexploitaties Opinienota Onderwerp Parkeren bij nieuwbouw Nummer 2017/272203 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 4.3 Grondexploitaties Afdeling STZ/OGV Auteur Prins, J. Telefoonnummer 023-5113345

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort

Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort 4 maart 2017 1. Inleiding De gemeente Zandvoort heeft aan gevraagd de parkeerbalans voor het project Badhuisplein in Zandvoort te maken. Dit document

Nadere informatie

a voor l/erkeer en Ac/fomof/se//no Woningbouw Harmelen Advies voor het aantal te realiseren parkeerplaatsen

a voor l/erkeer en Ac/fomof/se//no Woningbouw Harmelen Advies voor het aantal te realiseren parkeerplaatsen a voor l/erkeer en Ac/fomof/se//no Woningbouw Harmelen Advies voor het aantal te realiseren parkeerplaatsen Bureau voor Verkee> er Automonse 'ina Merodelaan 20 4824 BK BREDA t (076)549 83 14 f (076)549

Nadere informatie

Ruimte voor parkeren. Voorstel parkeerbeleid Zaanstad 2016

Ruimte voor parkeren. Voorstel parkeerbeleid Zaanstad 2016 Ruimte voor parkeren Voorstel parkeerbeleid Zaanstad 2016 Doel presentatie Informeren over: Proces. Totstandkoming nieuwe parkeernota. Inspraak. Voorstel maatregelen nieuw parkeerbeleid. Financiële gevolgen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Parkeervisie Veld 5 Nieuw Delft. 28 december Officiële uitgave van gemeente Delft.

GEMEENTEBLAD. Nr Parkeervisie Veld 5 Nieuw Delft. 28 december Officiële uitgave van gemeente Delft. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Delft. Nr. 185556 28 december 2016 Parkeervisie Veld 5 Nieuw Delft Op 20 december 2016 heeft B&W van de gemeente Delft de parkeervisie voor veld 5 Nieuw Delft

Nadere informatie

Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015

Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015 Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015 Nota Parkeernormen Delft 2013: Parkeervisie bij grote gebiedsontwikkelingen In onderstaande tekstblok wordt ingegaan op waar een parkeervisie

Nadere informatie

Onderbouwing parkeereis verpleeghuis Leiden

Onderbouwing parkeereis verpleeghuis Leiden Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nota parkeernormen en parkeervoorzieningen. gemeente. Alphen aan den Rijn

Nota parkeernormen en parkeervoorzieningen. gemeente. Alphen aan den Rijn Nota parkeernormen en parkeervoorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn 1 Inhoud Nut en noodzaak-... 3 1. Inleiding.... 3 2. Uitgangspunten.... 3 3. Aanleiding... 4 A. Parkeervoorzieningen auto...

Nadere informatie

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand Vastgesteld door de gemeenteraad op 2016 Contactpersoon Loon op Zand: A. van der Lee Tekst en advies: Adviesbureau Met

Nadere informatie

Analyse parkeerbehoefte ten behoeve van bestemmingsplan

Analyse parkeerbehoefte ten behoeve van bestemmingsplan Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 56 DC Eindhoven T +31 (0)0 666 222 F +31 (0)0 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus 161

Nadere informatie

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Notitie Gemeentelijk parkeerbeleid

Notitie Gemeentelijk parkeerbeleid Notitie Gemeentelijk parkeerbeleid Afdeling Beheer Openbare Ruimte Michael Woerden Februari 2008 pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Belang parkeren 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Inhoud notitie 3 2 Huidig

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbalans ontwikkeling ROC Leiden. Figuur 1.1: Bestemmingsplanlocatie indicatief (bron ondergrond: Bing Maps)

1 Inleiding. Parkeerbalans ontwikkeling ROC Leiden. Figuur 1.1: Bestemmingsplanlocatie indicatief (bron ondergrond: Bing Maps) Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Baarn - Vaststelling Nota Parkeernormen

Gemeente Baarn - Vaststelling Nota Parkeernormen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Baarn. Nr. 4179 1 januari 21 Gemeente Baarn Vaststelling Nota Parkeernormen 214219 De raad van de gemeente Baarn gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verkeer en vervoer 1 RAADSINFORMATIE inzake beleidsregels parkeren bij nieuwbouwprojecten

Verkeer en vervoer 1 RAADSINFORMATIE inzake beleidsregels parkeren bij nieuwbouwprojecten DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spui boulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum Begrotingsprogramma Bijlage(n)

Nadere informatie

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB)

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB) RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1037384 Datum: 15 juni 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend

Nadere informatie

overwegende dat in januari 2006 de actualisatie van het parkeerbeleidsplan voor Tiel is vastgesteld;

overwegende dat in januari 2006 de actualisatie van het parkeerbeleidsplan voor Tiel is vastgesteld; Nr. 8, Afdeling Stadsbeheer De raad van de gemeente Tiel, overwegende dat in januari 2006 de actualisatie van het parkeerbeleidsplan voor Tiel is vastgesteld; dat in januari 2008 de raad de parkeervisie

Nadere informatie

Startnotitie Parkeernota 2012

Startnotitie Parkeernota 2012 26-10-2011-1 - pagina 1 van 7 1. Aanleiding In 2004 is de huidige Parkeervisie vastgesteld. Deze Parkeervisie is de afgelopen jaren een goede leidraad geweest voor het parkeerbeleid van de gemeente Nijmegen.

Nadere informatie

Onderwerp randvoorwaarden en uitgangspunten hoek Tilburgseweg / Kalverstraat

Onderwerp randvoorwaarden en uitgangspunten hoek Tilburgseweg / Kalverstraat Raadsvoorstel Ingevuld besluit Agendapunt: 07 Onderwerp randvoorwaarden en uitgangspunten hoek Tilburgseweg / Kalverstraat Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 27 september 2013 29

Nadere informatie

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Waarom is er gekozen voor een Review Panel? Uit eerdere enquêtes blijkt dat er niet voldoende draagvlak is in de Bomenwijk voor het invoeren van betaald parkeren.

Nadere informatie

Gemeente RVB Voorstel:

Gemeente RVB Voorstel: Gemeente i t) Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Nota Parkeernormering

Nadere informatie

Parkeerkader Den Haag RIS166259a_2-SEPT Risnummer: Den Haag, 25 augustus Inleiding

Parkeerkader Den Haag RIS166259a_2-SEPT Risnummer: Den Haag, 25 augustus Inleiding CONCEPT RIS166259a_2-SEPT-2009 Risnummer: 166194 Den Haag, 25 augustus 2009 1. Inleiding Het vigerende parkeerbeleid is vastgelegd in de Kadernota Parkeerbeleid (1991). Dit parkeerbeleid is verouderd en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 637206 Datum: Behandeld door: 21 november 2011 Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Plan van aanpak nieuwe parkeervisie

Nadere informatie

Overzicht aanvullingen Addendum op Parkeerbeleidsplan

Overzicht aanvullingen Addendum op Parkeerbeleidsplan Overzicht aanvullingen Addendum op Parkeerbeleidsplan Parkeernorm Onderwerp Parkeernorm Parkeerbeleidsplan 2012 Addendum Parkeerbeleidsplan 2016 Onderdeel Beleid Onderdeel Beleid Voor 49 functies zijn

Nadere informatie

Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 2018

Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 2018 CVDR Officiële uitgave van Westland. Nr. CVDR488671_1 29 mei 218 Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 218 Artikel 1 Reikwijdte Deze beleidsregel is van toepassing bij alle planologische besluiten,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28557 Datum : 20 november 2012 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T.

Nadere informatie

(Tussentijdse) aanpassing Beleidsregels parkeernormen Leiden en parkeerverordening

(Tussentijdse) aanpassing Beleidsregels parkeernormen Leiden en parkeerverordening B en W-nummer 19.0178 besluit d.d. 16-04-2019 Onderwerp (Tussentijdse) aanpassing Beleidsregels parkeernormen Leiden en parkeerverordening Besluiten:advies van de commissie 1. Bijgaand concept-wijziging

Nadere informatie

Parkeren Dorpshart Leimuiden. Gemeente Kaag en Braassem

Parkeren Dorpshart Leimuiden. Gemeente Kaag en Braassem Gemeente Kaag en Braassem SPARK Nieuwstraat 4 2266 AD Leidschendam T. 070 3177005 F. 070 3178066 www.spark-parkeren.nl 24 februari 2010 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Situatiebeschrijving...

Nadere informatie

Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam. Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam.

Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam. Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam. Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam. Besluit vast te stellen de Subsidieregeling langparkeren Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Notitie parkeren Frans Klooster.

Notitie parkeren Frans Klooster. Notitie parkeren Frans Klooster. Inleiding. De locatie van het Frans Klooster, gelegen op de hoek Heinseweg/Walramstraat, wordt herontwikkeld tot een Hotel gekoeld aan een Centrum voor Chinese geneeskunde

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad - ~ t" Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Onderwerp : College van B&W : 20-03-2018 : Lennart Harpe : Kay van der Kraan

Nadere informatie

PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling

PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling Den Haag, 28 april 2014 Auteurs: Peter Kerklaan/Roger Kersten/Machiel Broeren Status: Definitief Kenmerk: RK/MB/60-140114 Balans Schalkstad.docx Inhoudsopgave

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling woontoren Bètaplein

Parkeerbalans ontwikkeling woontoren Bètaplein Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

PARKEERBELEID ANNO 2007

PARKEERBELEID ANNO 2007 PARKEERBELEID ANNO 2007 Dag van Verkeer en Mobiliteit 12.00-12.45 uur WWW.XTNT.NL 1 november 2007 INHOUD 1. Parkeerdrukte in woonwijken: parkeercapaciteit uitbreiden of andere maatregelen toepassen? 2.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven In de Verordening Winkeltijden 1997 (hierna: verordening) van Eindhoven is het volgende opgenomen:

gemeente Eindhoven In de Verordening Winkeltijden 1997 (hierna: verordening) van Eindhoven is het volgende opgenomen: gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5071 12bst01848 Beslisdatum B&W 30 oktober 2012 Dossiernummer 12.44.751 Raadsvoorstelaanpassing Verordening winkeltijden 1997 Inleiding In de Verordening

Nadere informatie

PARKEERVOORZIENING HOF VAN HOLLAND HILVERSUM PARKEERBALANS

PARKEERVOORZIENING HOF VAN HOLLAND HILVERSUM PARKEERBALANS PARKEERVOORZIENING HOF VAN HOLLAND HILVERSUM PARKEERBALANS Adviesbureau Omega Groevenbeeklaan 6 3881 LP Putten The Netherlands t. +31 (0)341 27 97 74 (office) m. +31 (0)6 145 169 96 e. info@schaikomega.com

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Parkeernormen in bestemmingsplannen

Parkeernormen in bestemmingsplannen Parkeernormen in bestemmingsplannen 1 Inleiding Bij het opstellen van bestemmingsplannen en de bouwverordening worden parkeernormen gehanteerd als norm voor het minimum aantal te realiseren parkeerplaatsen

Nadere informatie

Parkeervisie Veld 3 Noord, Nieuw Delft gemeente Delft

Parkeervisie Veld 3 Noord, Nieuw Delft gemeente Delft GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Delft Nr. 128439 25 juli 2017 Parkeervisie Veld 3 Noord, Nieuw Delft gemeente Delft Op 4 juli 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Delft

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014?

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014? M E M O Aan : leden van commissie SOB Van : wethouder Krieger Tel. nr : Datum : 5 december 2013 Onderwerp : parkeren op koopzondagen Bijlagen : - c.c. : Huidige situatie Tot nu toe is er alleen betaald

Nadere informatie

Parkeernota Zaltbommel 2018

Parkeernota Zaltbommel 2018 Parkeernota Zaltbommel 2018 1. Inleiding Aanleiding van deze parkeernota is de wijziging in de Woningwet en de daaraan gerelateerde wijze waarop de parkeertoets van ontwikkelingen juridisch geborgd is.

Nadere informatie

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten (Bijdragenr. 71) Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten Sjoerd Stienstra (ir. Sj. Stienstra Adviesbureau stedelijk verkeer BV) Samenvatting: Parkeerkentallen geven slechts een globale benadering van

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid Adviesnotitie Aan : De heer R. Toffolo, gemeente Nuth Van : De heer M. Brust, Buiten-Ruimte Onderwerp : Parkeerbalans ontwikkelingen tenniscomplex Hulsberg Projectnummer : 2015NUT01 Datum : 8 december

Nadere informatie

ZIENSWIJZENNOTA. woningbouwplan Koningshof Zwijndrecht. Zienswijzennota woningbouwplan Koningshof te Zwijndrecht Maart 2016 Blad

ZIENSWIJZENNOTA. woningbouwplan Koningshof Zwijndrecht. Zienswijzennota woningbouwplan Koningshof te Zwijndrecht Maart 2016 Blad ZIENSWIJZENNOTA woningbouwplan Koningshof Zwijndrecht 1. Inleiding In de voorliggende zienswijzennota wordt de zienswijze behandeld die is ingediend naar aanleiding van de terinzagelegging van de ontwerp

Nadere informatie

Nota Parkeernormen Beleidsregel

Nota Parkeernormen Beleidsregel Nota Parkeernormen Beleidsregel Gemeente Roosendaal Afdeling Ontwikkeling December 2011 2 Inhoud Aanleiding... 4 Juridisch kader... 4 Bouwverordening... 4 Bestemmingsplan... 4 Reikwijdte parkeernorm...

Nadere informatie

Parkeerbehoefte Sociaal Medisch Centrum De Vijzeltuin Enkhuizen

Parkeerbehoefte Sociaal Medisch Centrum De Vijzeltuin Enkhuizen Parkeerbehoefte Sociaal Medisch Centrum De Vijzeltuin Enkhuizen ECORYS Transport en Mobiliteit Rob Jeuring Amsterdam, 3 september 2010 Parkeerbehoefte Vijzeltuin Enkhuizen, 03-09-2010 1 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Parkeertaken bij gemeenten

Parkeertaken bij gemeenten Parkeertaken bij gemeenten Uitbesteden of zelf doen? Door Stefaan Lumen, Senior Projectleider bij Grontmij Parkconsult Onderzoeksvragen 2 Wat is de kracht van marktpartijen en de gemeente zelf? Welke ervaringen

Nadere informatie

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om voor bewoners goedkopere - Creëer goedkope parkeerplaatsen op P+R voor bewoners

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om voor bewoners goedkopere - Creëer goedkope parkeerplaatsen op P+R voor bewoners Ideeën voor het oplossen van de parkeerdruk Julianaweg en omgeving GROENE OOGST Nummer Oplossing Reactie gemeente Utrecht - OV transferium gratis/stimuleren De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om

Nadere informatie

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport

van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven Airport gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6402 Inboeknummer 15bst00960 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.2) Raadsvragen van de het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over parkeren Eindhoven

Nadere informatie

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING SPEELBOERDERIJ HOLTEN PARKEERBEHOEFTE BEREKENING 17 januari 2012 Inleiding Het project omvat de realisering van een speelboerderij, bestaande uit een binnenspeeltuin en een buitenspeeltin met bijbehorende

Nadere informatie

memo : Martine de Groene (HVBM Vastgoed) : Peter Blokland (Corning) : Wiandy Balster (Mobycon) : Parkeernorm nieuwbouw Fogostraat

memo : Martine de Groene (HVBM Vastgoed) : Peter Blokland (Corning) : Wiandy Balster (Mobycon) : Parkeernorm nieuwbouw Fogostraat Hooikade 13 Postbus 2873 2601 CW Delft tel. 015 2147899 memo Aan C.c. Van Betreft : Martine de Groene (HVBM Vastgoed) : Peter Blokland (Corning) : Wiandy Balster (Mobycon) : Parkeernorm nieuwbouw Fogostraat

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Parkeren. Larenstein Deventer. Larenstein Development B.V. Parkeren en ontsluiting. 7 maart 2017 TSA008/Vnj/

1 Inleiding. 2 Parkeren. Larenstein Deventer. Larenstein Development B.V. Parkeren en ontsluiting. 7 maart 2017 TSA008/Vnj/ Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Verlenging Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam (3B, 2016, 148)

Verlenging Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam (3B, 2016, 148) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 99239 20 juli 2016 Verlenging Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam (3B, 2016, 148) Afdeling 3B Nummer 148 Publicatiedatum 13 juli 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Nota parkeernormen en voorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn

Nota parkeernormen en voorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alphen aan den Rijn Nr. 136447 4 augustus 2017 Nota parkeernormen en voorzieningen 2014 gemeente Alphen aan den Rijn A. parkeervoorzieningen auto 1. Parkeernormen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR444562_1. Nadere regels Langparkeren Amsterdam. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR444562_1. Nadere regels Langparkeren Amsterdam. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Amsterdam. Nr. CVDR444562_1 30 januari 2018 Nadere regels Langparkeren Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze nadere regels wordt verstaan

Nadere informatie