Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Raadsnummer 05.RI248.OOI Inboeknummer osbstoxaxz Dossiernummer Ssx.60x 24 mel 2005 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft voortgang Inkomensondersteuningsloket WZI. 1 Inleiding Eind 2002 heeft u besloten om over te gaan tot de vorming van een inkomensondersteuningsloket. Hierdoor kan de Eindhovenaar met een laag inkomen op een plek terecht voor alle lokale inkomensondersteunde regelingen en hulp bij schulden. Op deze wijze kan de burger op maat worden bediend en kunnen door een integrale uitvraag en het koppelen van de regelingen, rechten beter benut worden. Het Inkomensondersteuningsloket is ondergebracht bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Voor de invoering is een traject uitgestippeld waarvoor een meerjarenplanning is opgesteld die in drie trajecten uiteenvalt, te weten concentratie van regelingen, integratie van diensten en integratie van regelingen en beleidsdoelen. 2 Probleemstelling U heeft een meerjarenplanning/invoeringstraject vastgesteld en daarbij doelstellingen geformuleerd. Over de voortgang van het traject willen wij u informeren. Meerjarenplanning/invoeringstraject Eerste traj ect, Doel was het onderbrengen van alle inkomensondersteunende regelingen bij een dienst. In een centrale balie (frontoffice) worden alle diensten naast elkaar aangeboden. De afhandeling van het totale vraagpatroon was hierbij nog niet aan de orde. Deze frontoffice is de centrale spil van het gemeentelijk inkomensondersteuningsloket geworden. Tweede traject, Dit betreft de integratie van diensten op het gebied van bedrijfsvoering. Op deze wijze heeft stroomlijning plaatsgevonden van de processen met betrekking tot de producten. Hiermee is vooral de efficientie van de organisatie gediend. Er is onder andere gewerkt aan de stroomlijning van de directe en indirecte processen en de informatiehuishouding.

2 Raadsnummer 05.RI248.OOZ Derde traject, Integratie van regelingen en beleidsdoelen om waar mogelijk afstemming te krijgen van beleidsmatige aspecten binnen en tussen regelingen. Doelstellingen. Met het gemeentelijk inkomensondersteuningsloket worden de volgende doelen nagestreefd: vergroting bereik door het creeren van een duidelijk aanspreekpunt voor de klant; verhoging servicekwaliteit voor de klant (minder doorverwijzingen); vergroting van efficiency in administratieve uitvoeringsproces (reduceren van doublures); vergroting effectiviteit door het realiseren van een sluitende dienstverleningsketen; vergroting van de efficiency door schaalvoordelen (bezettingsgraad, huisvesting); vergroting van mogelijkheden voor controle door het integreren of afstemmen van informatiestromen; een structurele besparing van < ,ÃćâĆňâĂİ per jaar vanaf Wijze van aanpak Invoeringstraject. Eerste traject: concentratie. In 2003 is gestart met het onderbrengen van een aantal regelingen bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Dit heeft er toe geleid dat vanaf 1 april 2003 inkomensondersteunende regelingen van de dienst Algemene en Publiekszaken zijn overgegaan naar de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Op 1 april 2003 is het lnkomensondersteuningsloket van start gegaan aan de Begijnenhof B. Met de ingebruikname van de nieuwbouw van de dienst Werk, Zorg en Inkomen aan de Smalle Haven eind 2003 zijn alle taken, ook die van de Stadsbank hier ondergebracht. Concreet gaat het hierbij om de volgende regelingen en taken: de inkomensondersteunende regelingen van de dienst Werk, Zorg en inkomen; de bijzondere bijstand voor niet WWB-clienten; de langdurigheidstoeslag (nieuw product WWB); de activiteiten van de unit Schuldhulpverlening (inclusief Stedelijk Steunpunt); de vangnetregeling huursubsidie, welke bij de dienst Algemene en Publiekszaken ondergebracht was; de Verklaring omtrent Inkomen en Vermogen (dienst Algemene en Publiekszaken); de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen (frontoffice) (dienst Algemene en Publiekszaken) ; alle activiteiten van de Stadsbank (dienst Algemene en Publiekszaken). De Eindhovense burger kan vanaf eind 2003 voor al deze regelingen en taken terecht bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Hiermee is invulling gegeven aan het eerste traject.

3 Raadsnummer Og.RXZg8.OOZ Tweede traject: integratie. Het tweede traject is begin 2004 van start gegaan. De integratie, inrichting en implementatie van de bedrijfsprocessen en bedrijfsvoering is eind 2004 afgerond. Er is met name gewerkt aan de stroomlijning van de processen, waarbij zaken als het elimineren van overlap, het opheffen van inhoudelijke strijdigheden en het logisch ordenen van processtappen aan de orde kwamen. Dit heeft er toe geleid dat het lnkomensondersteuningsloket zal bestaan uit drie units: het lnkomensloket, de unit Schulddienstverlening en de unit inkomensregelingen. Het lnkomensloket fungeert als frontoffice voor de beide andere units. Hier vindt de integrale intake plaats en worden de mogelijkheden bekeken voor zowel de producten in het kader van de schulddienstverlening als voor de inkomensregelingen. Genoemde herindeling van units heeft tot gevolg dat de producten van de oorspronkelijke units (de unit Schuldhulpverlening, lnkomensondersteuning en de unit Stadsbank) niet meer als zodanig te herkennen zijn. Deze producten worden in het lnkomensondersteuningsloket (IO)-loket) in zijn totaliteit aangeboden. De Stadsbank als organisatieonderdeel verdwijnt. De functie van kredietbank als bedoeld in de Wet op het Consumentenkrediet is echter niet in het geding, De producten van de voormalige Stadsbank zoals schuldregelingen en persoonlijke lening zullen binnen het IOloket worden afgehandeld in de backoffices van de unit Schulddienstverlening en Inkomensregelingen. Aanvragen voor producten van het IO-loket komen zowel tot stand door aanvragen van de client aan het lnkomensloket (de frontoffice) als ook door doorleiding uit andere units van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. De casemanager van die betreffende unit leidt de aanvraag door naar het IO-loket wanneer clienten recht hebben op de specifieke producten die binnen dit loket worden afgewerkt. Op deze wijze vormt het IO-loket een schakel in de totale keten van hulpverlening van producten van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Inkomensloket. De unit Inkomensloket (de frontoffice) vormt het aanspreekpunt voor de client. Zowel mondeling (aan de balie of telefonisch) als schriftelijk wordt informatie verstrekt over inkomensondersteunende regelingen en schulddienstverlening. Wanneer de client zich bij het lnkomensloket meldt, vindt er een integrale uitvraag plaats. Gegevens van de client worden verzameld en geverifieerd en er wordt beoordeeld of en zo ja voor welke producten de client eventueel in aanmerking komt. Termijnen voor het completeren van gegevens ten behoeve van aanvragen worden bewaakt en administratieve voorbereiding van een aanvraag vindt plaats alvorens deze wordt doorgeleid naar de unit Schulddienstverlening of lnkomensregelingen. Uitzondering hierop zijn de kant en klaar producten, welke volledig in het lnkomensloket worden afgewerkt. Crisissituaties door schulden worden direct door de casemanager van de unit Schulddienstverlening opgepakt.

4 Raadsnummer 05.RZZZj.8.OOr Unit Schulddienstverlening. De unit Schulddienstverlening houdt zich bezig met het uitvoeren van integrale schulddienstverlening in het kader van het gemeentelijk armoedebeleid. Binnen deze unit is er sprake van casemanagement. De casemanager analyseert de situatie waarin de client zich bevindt (sociaal, financieel en de oorzaken), onderzoekt de schuldenlast en schuldenproblematiek, bespreekt deze met de client en stelt een schulddienstverleningsplan op. De casemanager draagt zorg voor de inzet van de instrumenten zoals: schuldregeling, budgetbeheer, bijzondere bijstand, budgetteringscursussen, psychosociale hulpverlening en budgetbegeleiding. Hiervoor worden in- en externe specialisten ingeschakeld. De laatste drie vermelde instrumenten worden uitgevoerd door Loket W waarmee samenwerkingsafspraken zijn gemaakt. In dit kader zijn medewerkers van Loket W binnen de unit schulddienstverlening actief om hun specifieke kennis in te brengen en te zorgen voor een goede afstemming en doorleiding naar Loket W. Unit Inkomensregelingen. De unit Inkomensregelingen houdt zich bezig met het uitvoering geven aan het gemeentelijk armoede- en stimuleringsbeleid door middel van bijzondere bijstand en sociaal administratieve regelingen. De sociaal administratieve regelingen betreffen inkomensondersteunende regelingen zoals Woontussenvoorziening, Duurzame gebruiksgoederen, Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering, Reductieregeling, Vangnetregeling huursubsidie en Persoonlijke Leningen. Binnen de unit lnkomensregelingen is geen sprake van casemanagement. Functionarissen binnen deze unit hebben geen regierol naar de client maar houden zich uitsluitend bezig met de afhandeling van aanvragen voor Bijzondere Bijstand of inkomensondersteunende regelingen. Hij fungeert feitelijk als backoffice voor het totale IO-loket. Derde traject: beleidsmatige fase. Hieraan zal in 2005/2006 gewerkt worden. Hierbij zal ook betrokken worden de richting die bepaald wordt met betrekking tot de herijking van het minimabeleid. Het betreft standaardisering en uniformering op productniveau. Verder zal de werkwijze van het lnkomensondersteuningsloket getoetst worden aan het Dienstbrede Dienstverleningsconcept waarbij mogelijk ook de digitale dienstverlening betrokken zal worden. Op deze wijze kan de bekendheid en gebruik van regelingen bevorderd worden. Doelstellingen. Ten aanzien van de meest relevante doelstellingen is na afsluiting van de 2 fase, de integratiefase, het volgende vastgesteld. Vergroting effe cti vi t ei t. Ten aanzien van de realisatie van een duidelijk aanspreekpunt voor de klant en een sluitende dienstverleningsketen inkomensondersteuning, kan geconcludeerd worden, dat dit goed gelukt is. Er is een frontoffice gevormd, die met een integrale

5 Raadsuummer 05.RZZq8.OOZ uitvraag de klant te woord kan staan voor alle producten en diensten die de dienst WZI levert op het gebied van inkomensondersteuning en schulddienstverlening. Verbetering servicekwaliteit. De concentratie van de verschillende regelingen en het eenmalig uitvragen in de frontoffice heeft een verbetering van de serviceverlening naar de klant tot gevolg. Dit neemt niet weg dat tengevolge van de implementatie de wachttijden in 2004 zijn opgelopen. Hiervoor zijn adequate maatregelen getroffen waardoor de achterstanden begin 2005 zijn weggewerkt. Vergroting van de efficiency. De concentratie van de Stadsbank en de regelingen VRH, VIV en Kwijtschelding belasting hebben kostenbesparingen opgeleverd op het gebied van de huisvesting. De herinrichting van de processen in frontoffice, mid-office en backoffice processen en het meer logisch clusteren van taken binnen functies levert naar verwachting ook vooral kwaliteitsverbetering op. Processen zijn meer geuniformeerd, dan voorheen. Verdere vergroting van de efficiency is onder andere afhankelijk van ICT-mogelijkheden. In 2005 wordt aan deze en andere mogelijkheden gewerkt. Meer mogelijkheden voor controle. Door standaardisering en uniformering zijn de mogelijkheden voor een betere operationele sturing vergroot. Er is eenduidigheid aangebracht in de werkprocessen en applicaties. Structurele besparing ,ÃćâĆňâĂİ. Er is in 2004 direct een structurele besparing gerealiseerd van < ;-op huisvesting en de kwijtschelding gemeentelijke belastingen. De nog overgebleven taakstelling is gerealiseerd met de 296 bezuinigingsoperatie voor de dienst Werk, Zorg en Inkomen voor Besluit van college van burgemeester en wethouders Wij hebben besloten de raad te informeren over de voortgang van het Inkomensondersteuningsloket. 5 Ter inzage gelegde stukken Geen. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, C. Langerwerf, secretaris KB

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer 04.R94O.OOI Inboeknummer o4toooyss Classificatienummer 43I.6oy Dossiernurnmer sp juli aoo4 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft evaluatie en ontwikkelingen

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer og.r*4s.oos Inboeknummer oguoorszs Classificatienummer r 844 Sr Dossiernummer $29.607 g september 2003 Raads informatiebrief Betreft ontwikkelingen Stedelijk Steunpunt Schuldhulpverlening.

Nadere informatie

Bijlage 1: Bijzondere bijstand

Bijlage 1: Bijzondere bijstand 07.0001914 Bijlage 1: Bijzondere bijstand Individuele bijzondere bijstand Niet iedereen zal een duidelijk beeld hebben van wat bijzondere bijstand precies inhoudt. Daarom wordt hierbij een korte omschrijving

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft rekenkameronderzoek, stand van zaken verbetering uitvoering.

gemeente Eindhoven Betreft rekenkameronderzoek, stand van zaken verbetering uitvoering. gemeente Eindhoven Raadsnummer O8. R2 524. OOI Inboeknummer o8bstooyr6 Dossiernummer 8rS.por 8 april zoo8 Raads Inforn1atiebrief Betreft rekenkameronderzoek, stand van zaken verbetering uitvoering. 1 Inleiding

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer og.rg88.oor Inboeknummer o4uoox9zs Classificatienummer x.a44.sx Dossiernummer 44o.6ox x9 oktober 2004 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft kxivijtschelding

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

gemeente Eindhoven Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnumrner 04.R820.00I inboeknummer o4tooosxs Classificatienummer x.888 Dossiernummer 4aa.6ox 25 mex 2004 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft rapport Reintegratie

Nadere informatie

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer ox.xax.oox Inboeknummer oajoxabrz Beslisdatum B&W az augustus 2002 Dossiernummer 235.352 Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie

Nadere informatie

596681/ november 2017

596681/ november 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email D. Willems-Merkx 3689 Danielle.Willems- Merkx@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder Egbert Buiter

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot tijdelijke uitbreiding van middelen ten behoeve van de integrale schuldhulpverlening in Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel tot tijdelijke uitbreiding van middelen ten behoeve van de integrale schuldhulpverlening in Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 247 Inboeknummer 99U003249 Beslisdatum BSW 2 november 1999 Dossiernummer 944.505 Raadsbijlage Voorstel tot tijdelijke uitbreiding

Nadere informatie

Integrale schulddienstverlening

Integrale schulddienstverlening Integrale schulddienstverlening WELKOM 27 september 2012 Wat gaan we doen? Welkom Beleidskeuze schulddienstverlening, wethouder Margreet de Leeuw Essentie nieuwe wet + laatste cijfers, Joke de Kock Project

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie)

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Schriftelijke vragen Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Datum: 27-05-2015 (in te vullen door de griffie) Van: PvdA (in te vullen door de aanvrager) Aan: College via Ben van Zuthem Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot de vorming van een gemeentelijk inkomensondersteuningsloket

Raadsvoorstel tot de vorming van een gemeentelijk inkomensondersteuningsloket r gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer Og.Rg42.OOI Inboeknummer osjoxg8ay Beslisdatum BgrW Z januari 2ooa Dossiernummer 302.6SS Raadsvoorstel tot de vorming van een gemeentelijk

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

SERVICECODE AMSTERDAM

SERVICECODE AMSTERDAM SERVICECODE AMSTERDAM Inleiding Stadsdeel Zuidoost heeft de ambitie om tot de top drie van stadsdelen met de beste publieke dienstverlening van Amsterdam te horen. Aan deze ambitie wil het stadsdeel vorm

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de besteding reserve Wet maatschappelijkee. (raadsmotie oprichting Wmo-huis; februari oo8)

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de besteding reserve Wet maatschappelijkee. (raadsmotie oprichting Wmo-huis; februari oo8) gemeente Eindhoven Raadsnummer O8. RZ 8 Zg. OOZ Inboeknummer o8bstoaob6 Beslisdatum B&W 4 november 2008 Dossiernummer 84S.4Sa Raadsvoorstel tot het vaststellen van de besteding reserve Wet maatschappelijkee

Nadere informatie

schuldhulpverlening in Eindhoven

schuldhulpverlening in Eindhoven rm gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 261 Inboeknummer OOU003263 Beslisdatum B&W 12 december 2000 D oss iernumm er 05 0. 5 02 Raadsbij lage Voorstel tot het vaststellen

Nadere informatie

Notitie Schulddienstverlening

Notitie Schulddienstverlening Notitie Schulddienstverlening 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Terminologie... 3 2. Pilot Ketensamenwerking Armoedebestrijding... 4 3. Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)... 4 3.1 doelstellingen...

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer 0.RI4O.OOI Inboeknummer ogbstoxogs Dossiernummer Szo.6ox xr mei zoos Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft afhandelingstermijnen Wet voorzieningen gehandicapten.

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 25 juni 2012 Agenda nr: Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 25 juni 2012 Agenda nr: Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 juni 2012 Agenda nr: Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Met ingang van 1 juli

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot aanpak van integrale schuldhulpverlening in

Raadsbijlage Voorstel tot aanpak van integrale schuldhulpverlening in gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer a68 Inboeknummer 98uoo8966 Beslisdatum Bhw 8 december 1998 Dos sier nummer 8 S o. Sop Raadsbijlage Voorstel tot aanpak van

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het verkrijgen van een bewindvoerderschap

Raadsbijlage Voorstel tot het verkrijgen van een bewindvoerderschap gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer xo8 Inboeknummer oxtooogso Beslisdatum Blkw S juni aoox Dossiernummer xas.6os Raadsbijlage Voorstel tot het verkrijgen van een bewindvoerderschap

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake langdurigheidstoeslag minima met kinderen

Raadsvoorstel inzake langdurigheidstoeslag minima met kinderen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer og.ryz6.oox Inboeknummer oauooopxz Beslisdatum BlkW x april xooa Dossiernummer ax4.6ss Raadsvoorstel inzake langdurigheidstoeslag minima met

Nadere informatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Samenvatting verslechterd. Dit wordt bevestigd door het aandeel Leidenaren dat aangeeft rond te kunnen komen met hun inkomen. Dit jaar geeft bijna tweederde van de Leidenaren

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

1. Onderwerp Schuldhulpverlening

1. Onderwerp Schuldhulpverlening Naam: Functie: dr.ir. M. van Lieshout Onderzoeker-secretaris Rekenkamer Zaaknr: 273186 Betreft: Concept onderzoeksvoorstel Schuldhulpverlening juni 2018 1. Onderwerp Schuldhulpverlening 2. Aanleiding en

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage W&B/B&K/03/74179

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage W&B/B&K/03/74179 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Werk en Bijstand Afdeling Beleidsinnovatie en Ketenprocessen Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage

Nadere informatie

RAADSINFORMATIE. Positionering minimaregelingen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening. Datum

RAADSINFORMATIE. Positionering minimaregelingen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening. Datum RAADSINFORMATIE Aan de Raad Agenda nr. 6c Positionering minimaregelingen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening Datum 26 maart 2014 1. Samenvatting In het kader van de Peelsamenwerking 6.1 was er

Nadere informatie

Gemeentelijk armoedebeleid. Martijn Schut Adviseur Stimulansz

Gemeentelijk armoedebeleid. Martijn Schut Adviseur Stimulansz Gemeentelijk armoedebeleid Martijn Schut Adviseur Stimulansz Armoede Armoede is een complex verschijnsel met veelal samenhangende dimensies zoals inkomen, maatschappelijke participatie, opleidingsniveau,

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake Aanpassingsverordening euro Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel inzake Aanpassingsverordening euro Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Inboeknummer oxloxsos4 Beslisdatum Bikw 4 december 2oox Dossiernummer x49.306 Raadsbijlage Voorstel inzake Aanpassingsverordening euro Eindhoven 1 Inleiding

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake de Agenda voor de toekomst

Raadsbijlage Voorstel inzake de Agenda voor de toekomst gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 4r Inboeknummer oa Tooooga Beslisdatum BikW ss februari 2002 Dossiernummer sog.6o4 Raadsbijlage Voorstel inzake de Agenda voor de toekomst

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling schulddienstverlening Hollands Kroon 2016

Uitvoeringsregeling schulddienstverlening Hollands Kroon 2016 Uitvoeringsregeling schulddienstverlening 1. Begripsbepalingen a. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet gemeentelijke

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier

Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier Aanleiding De horeca in Eindhoven werkt al een jaar samen met de gemeente aan het terugdringen van administratieve lasten en kosten bij het aanvragen en verlenen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

Ons kenmerk c140/04.0049622. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk c140/04.0049622. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Stadscontroller Ingekomen stuk D3 Aan de leden van de gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 170 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Business case Dienstverlening 2012

Business case Dienstverlening 2012 Business case Dienstverlening 2012 Inhoud & proces 9 december 2010 Peter de Jong Henk de Graaf Opzet presentatie 1. Wat ging vooraf: 2006-2010 Programma Dienstverlening 2. De opzet van de Businesscase

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R25I7.OOI Inboeknummer o8bstoo4o8 Dossiernummer Sr4.4oy r april zoo8 Raads informatiebrief Betreft intensivering bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen. 1

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzajte overgang van Octobanjt DOS-versie naar

Raadsbijlage Voorstel inzajte overgang van Octobanjt DOS-versie naar gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekssaken Raadsbijlage nummer tss inboeknummer otlooln66 Beslisdatum Bskw tr juli soos Dossiernummer ts9.305 Raadsbijlage Voorstel inzajte overgang van Octobanjt

Nadere informatie

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: college:college van burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst waarmee de GKB een

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelRegistratie Niet-Ingezetenen (RNI)

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelRegistratie Niet-Ingezetenen (RNI) gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R4809 Inboeknummer 12BST00306 Beslisdatum B&W 12 maart 2012 Dossiernummer 12.11.651 RaadsvoorstelRegistratie Niet-Ingezetenen (RNI) Inleiding Het ministerie van BZK werkt

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

De derde weg; stabilisatie van schulden

De derde weg; stabilisatie van schulden De derde weg; stabilisatie van schulden Projectplan (pilot) d.d. 29 september 2004 A. Pilot: De derde weg; stabilisatie van schulden 1. Inleiding Dit projectplan wordt ingediend in het kader va n het Innovatieprogramma

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 3 februari 2009 Agendapunt: 9

Registratienummer: GF Datum: 3 februari 2009 Agendapunt: 9 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF09.20018 Datum: 3 februari 2009 Agendapunt: 9 Portefeuillehouders: de heren drs. M. Scheweer drs. P.M.M. de Jonge Behandelend ambtenaar: de heer H. Drijfhout Telefoonnummer:

Nadere informatie

Helmond heeft Antwoord. Raadsvergadering, 12 september 2011

Helmond heeft Antwoord. Raadsvergadering, 12 september 2011 Helmond heeft Antwoord Raadsvergadering, 12 september 2011 Dienstverlening Helmond Missie: Wij helpen u op maat met proactieve informatie, producten en diensten. Visie Denken in mogelijkheden. De Stadswinkel

Nadere informatie

Onderwerp: Doorontwikkeling gemeentelijke dienstverlening en het kwaliteitshandvest

Onderwerp: Doorontwikkeling gemeentelijke dienstverlening en het kwaliteitshandvest Gemeenteraad Ridderkerk ambtenaar : Mw. M.J.I. Rietdijk uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 396 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/06829 email : info@ridderkerk.nl bijlage(n) : Ridderkerk, 5 oktober

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 9 oktober 2012 Agendanummer: 2

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 9 oktober 2012 Agendanummer: 2 Vergadering: 9 oktober 2012 Agendanummer: 2 Status: Informerend Portefeuillehouder: Wiebe Zorge Behandelend ambtenaar, Jacques van Bragt 0595 750306 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. ) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING Infosheet 1 INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING De overheid wil werken vanuit het perspectief van burger en ondernemer: efficiënter, effectiever, integraler, transparanter en digitaler. Op

Nadere informatie

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Twee onderdelen Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroepen voor het gemeentelijke armoedebeleid en het gebruik van inkomensondersteunende regelingen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum Gelet op artikel 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum Gelet op artikel 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, C:\WINDOWS\TEMP\convert13936.doc Beheerder: B&P M. van Diemen Versie: 1.0 Status: geactualiseerd Versiedatum: 07-08-2012 Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum Gelet op artikel 2 en 3 van

Nadere informatie

B & W-nota. 1. Het College neemt kennis van de nota Voorstel tot reorganisatie Publieksdienst.

B & W-nota. 1. Het College neemt kennis van de nota Voorstel tot reorganisatie Publieksdienst. B & W-nota Onderwerp Voorgenomen besluit tot reorganisatie van de sector Publieksdienst Portefeuille P.H.M. Barnhoorn Auteur Dhr. P. Haker Telefoon 023 511 43 88 E-mail: phaker@haarlem.nl PD/SZW reg nr:

Nadere informatie

Schulddienstverlening. (SDV) Hoe werkt dat?

Schulddienstverlening. (SDV) Hoe werkt dat? Schulddienstverlening (SDV) Hoe werkt dat? Schulddienstverlening Bestaat uit een front-, mid- en backoffice Is onderdeel van de sector Z&I Gestationeerd in Mercado vloerveld 3b Balie SDV zit in het Stadskantoor

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan van Aanpak van de

RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan van Aanpak van de gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 191 lnboeknummer OOU002531 Beslisdatum 26 september 2000 Dossiernummer 039.202 RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

Praktisch Implementeren van EA bij Gemeenten

Praktisch Implementeren van EA bij Gemeenten Praktisch Implementeren van EA bij Gemeenten Edwin de Vries 3 juni 2008 Praktisch Implementeren van Enterprise Architectuur bij Gemeenten Waarom Architectuur bij Gemeenten? Praktische aanpak Invulling

Nadere informatie

december Totaal behandeld

december Totaal behandeld Schuldhulpverlening In 2015 is besloten om met ingang van 2015 geen afzonderlijk jaarverslag over schuldhulpverlening op te stellen, maar de resultaten in een bijlage op te nemen bij de Marap. In 2015

Nadere informatie

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep

Rondkomen van huishoudinkomen naar doelgroep Hoofdstuk 16. Financiële situatie Samenvatting 16. FINANCIËLE SITUATIE In hoofdstuk 5 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 000 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 575 000 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Willems, Ingrid OCSW S2 RAD: RAD151028 woensdag 28 oktober 2015 BW: BW150922 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 28 oktober 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Stadsdeel Zuidoost. illllllll. li', ü. Gemeente Amsterdam. COMMISSIE: MO DATUM : 3 oktober 2013 AGENDAPUNT NR.: TKN

Stadsdeel Zuidoost. illllllll. li', ü. Gemeente Amsterdam. COMMISSIE: MO DATUM : 3 oktober 2013 AGENDAPUNT NR.: TKN Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost li', ü COMMISSIE: MO DATUM : 3 oktober 2013 AGENDAPUNT NR.: TKN ONDERWERP: Voortgangsrapportage (2e) Plan van aanpak Subsidies DOEL VAN DE BEHANDELING: Informeren

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk 2013 1 april 2013 BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING HEEMSKERK 2013 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 5 Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding.

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding. Raad V200900744 Onderwerp: Kaders nota armoedebeleid Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden kiest voor een nieuwe aanpak van armoedebestrijding. Deze aanpak wordt vastgelegd in een nota armoedebeleid.

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake financiering Sociaal Raadslieden Werk

Raadsbijlage Voorstel inzake financiering Sociaal Raadslieden Werk gemeente Eindhoven Dienst Maatsehappelij ke en Culturele Zaken Raadsbij lage nummer 82 Inboeknummer OOU000666 Beslisdatum BaW4 april 2000 Dossiernummer 014.201 Raadsbijlage Voorstel inzake financiering

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

Overeenkomst tot samenwerking 01072008

Overeenkomst tot samenwerking 01072008 Goirle en Tilburg Overeenkomst tot samenwerking 01072008 Doelen gemeente Goirle Delen van kennis en inzicht met betrekking tot de E- overheid, alsook de gemeentelijke informatisering en automatisering.

Nadere informatie

Agendapunt: 19 No. 50/'12. Dokkum, 24 april 2012. ONDERWERP: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Agendapunt: 19 No. 50/'12. Dokkum, 24 april 2012. ONDERWERP: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Agendapunt: 19 No. 50/'12 Dokkum, 24 april 2012 ONDERWERP: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening SAMENVATTING: Als gevolg van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (per 1 juli 2012), krijgen gemeenten

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

Besluit College van BenW

Besluit College van BenW Besluit College van BenW Titel: Vaststellen beleidsregels Schulddienstverlening Peel 6.1. 2015-2018 Zaaknummer: SOM/2015/021181 Documentnummer: SOM/2015/021185 Datum besluit: Het college van burgemeester

Nadere informatie

PARTICIPATIERAADHAARLEM

PARTICIPATIERAADHAARLEM Aan de wethouder de heer J. Nieuwenburg en aan de leden van de commissie Samenleving Datum 21 januari 2014 Ons kenmerk 2014/05 Contactpersoon S.K. AugUStin Doorkiesnummer 023-511 5273 E-mail augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Purmerend, 3. Voor welke doelgroep willen we schuldhulpverlening aanbieden?

Purmerend, 3. Voor welke doelgroep willen we schuldhulpverlening aanbieden? Agendanummer: 1109 Registratienummer: 602120 Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: Inleiding De beleidsinzet en de wijze van uitvoering van schuldhulpverlening moeten

Nadere informatie

uitvoering Wet Investeren Jongeren (WIJ) Raadsvoorstel

uitvoering Wet Investeren Jongeren (WIJ) Raadsvoorstel Raadsvoorstel Inleiding: Per 1 oktober 2009 wordt de Wet investeren in jongeren (WIJ) ingevoerd. De WIJ introduceert een werkleerplicht voor werkzoekende jongeren tot 27 jaar. Hieronder vindt u het voorstel

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 8. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het van zeven Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen van

Nadere informatie

Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen

Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen Rekenkamer Gouda - CONCEPT EN VERTROUWELIJK - Versie d.d. 12 mei 2012 Inhoudsopgave 1. Onderzoekskader schuldhulpverlening in Gouda

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting In hoofdstuk 9 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit hoofdstuk is uitgebreider

Nadere informatie

Het college stelt de raad voor hiermee de vijfde aanbeveling uit het raadsvoorstel als afgedaan te beschouwen.

Het college stelt de raad voor hiermee de vijfde aanbeveling uit het raadsvoorstel als afgedaan te beschouwen. Typ teksttyp teksttyp tekst 030 Retouradres Postbus 12610, 2500 DK Den Haag Aan: de Gemeenteraad RIS 294248 Contactpersoon Datum 24 mei 2016 Dienst Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Afdeling Beleid

Nadere informatie

Integrale Schuldhulpverlening

Integrale Schuldhulpverlening Integrale Schuldhulpverlening 1 2 Wat doen wij? Door allerlei oorzaken kunnen er financiële problemen of schulden ontstaan. Bijvoorbeeld u krijgt te maken met een plotselinge daling van het inkomen of

Nadere informatie

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie!

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie! Armoedebeleid Welkom bij deze presentatie! Algemeen Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Dienstverlening en e-overheid

Dienstverlening en e-overheid Dienstverlening en e-overheid commissie Middelen/AB 9 april 2009 1 Inhoud Wat is de aanleiding voor deze presentatie? Wat is Dienstverlening en e-overheid? Welke wetten en regels zijn van belang? Hoe heeft

Nadere informatie

ONS KENMERK DOORK1ESNUMMER 010-2465221

ONS KENMERK DOORK1ESNUMMER 010-2465221 gemeente Schiedam t.a.v. Leden van de Gemeenteraad Burgemeester en wethouders Postbus 1501 3100 EA Schiedam Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ Schiedam T 010 246 55 55 F 010 473 59 78 W www.schiedam.nl UW

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl De leden van de commissie Mens en Samenleving Behandeld door A.B. Vernooij Doorkiesnummer 286 56 34 E-mail

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer Onderwerp: Opstellen businessplan regionale samenwerking Sociale Zaken

RAADSVOORSTEL Agendanummer Onderwerp: Opstellen businessplan regionale samenwerking Sociale Zaken Verseonkenmerk: 262437 RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.1 Raadsvergadering van 3 februari 2011 Onderwerp: Opstellen businessplan regionale samenwerking Sociale Zaken Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d.

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. Aan de gemeenteraad T Agendapunt: Agen< 5.1/06072011] Docut imentnr.: RV11.0239 Be: Roden, 29 juni 2011 Onderwerp Programmabegroting ISD Noordenkwartier

Nadere informatie

Aantal respondenten per keten. Vraag 7. Voor welke keten vult u deze vragenlijst in?

Aantal respondenten per keten. Vraag 7. Voor welke keten vult u deze vragenlijst in? Aantal respondenten per keten Vraag 7. Voor welke keten vult u deze vragenlijst in? Klanttevredenheid prestaties organisatie Vraag 13. Hoe tevreden zijn de klanten naar uw mening over de volgende aspecten

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 352092 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST GEMEENTE IJSSELSTEIN EN WIL M.B.T. INTERFACES SOCIALE DOMEIN

DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST GEMEENTE IJSSELSTEIN EN WIL M.B.T. INTERFACES SOCIALE DOMEIN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST GEMEENTE IJSSELSTEIN EN WIL M.B.T. INTERFACES SOCIALE DOMEIN 1 januari 2015 1. de gemeente IJsselstein, gevestigd Overtoom 1, 3401 BK IJsselstein, in deze vertegenwoordigd

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus AB Hoogezand. Midden-Groningen,

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus AB Hoogezand. Midden-Groningen, College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus 75 9600 AB Hoogezand Midden-Groningen, 12-02-2018 Betreft: vragen op basis van artikel 33 van het RvO Geacht college, Naar

Nadere informatie

Mee kunnen doen in Hengelo

Mee kunnen doen in Hengelo Mee kunnen doen in Hengelo Wet Maatschappelijke Ondersteuning Zorgloket Hengelo Uitwerkingsnotitie I Gemeente Hengelo, juli 2006 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Zorgloket Hengelo... 4 3. Huisvesting en openingstijden...

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel inzahe maatregelen naar aanleiding van het

Raadsbij lage Voorstel inzahe maatregelen naar aanleiding van het gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en inkomen Raadsbijlage nummer rar Inboeknummer orooors*s Beslisdatum Ba W ro juli roor Dossiernummer rsa.sm Raadsbij lage Voorstel inzahe maatregelen naar aanleiding

Nadere informatie

Beleidsverslag afdeling. Werk en Inkomen. gemeente Hoogeveen

Beleidsverslag afdeling. Werk en Inkomen. gemeente Hoogeveen Beleidsverslag 2004 afdeling Werk en Inkomen gemeente Hoogeveen Inleiding Het jaar 2004 heeft voornamelijk betrekking gehad op de implementatie van de verplichtte onderdelen van de Wet werk en bijstand.

Nadere informatie

Nota schuldhulpverlening Heusden 2012-2015

Nota schuldhulpverlening Heusden 2012-2015 Nota schuldhulpverlening Heusden 2012-2015 Inleiding Schuldenproblematiek is de afgelopen jaren gestegen op de ranglijst van maatschappelijke problemen. Het aantal mensen met schulden groeit en de economische

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer:

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 1. Onderwerp: Zero based budgeting, thema dienstverlening 2. Voor welke raadscyclus: 3. Agendering: 4. Behandelwijze: 5. Indien raadsrotonde, hoeveel behandeltijd

Nadere informatie

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken?

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken? Raadsvergadering d.d. 26 juni 2007 Raadsnota nummer: 0007046 Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2006 Vragen van fractie: GroenLinks/D66 Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden VRAGEN 1. (pag. 11):

Nadere informatie

Bijlage 4 bij collegevoorstel Evaluatienota Beleidsplan Schuldhulpverlening

Bijlage 4 bij collegevoorstel Evaluatienota Beleidsplan Schuldhulpverlening Bijlage 4 bij collegevoorstel Evaluatienota Beleidsplan Schuldhulpverlening 2013-2016 Tiel Februari 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De pilot Budgetbeheer... 3 Kosten en dekking van de kosten van pilot

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel inzake het invoeren van casemanagement bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen

Raadsbij lage Voorstel inzake het invoeren van casemanagement bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk Zorg en inkomen Baadsbijiase nummer rss rnboeknummer orimosos Besiisdatnm Brkw rr september snor Dossiernummer 137.603 Raadsbij lage Voorstel inzake het invoeren van casemanagement

Nadere informatie

Evaluatie integrale schuldhulpverlening 2005 tot en met 2008 Gemeente Boxtel

Evaluatie integrale schuldhulpverlening 2005 tot en met 2008 Gemeente Boxtel Evaluatie integrale schuldhulpverlening 2005 tot en met 2008 Gemeente Boxtel Versie d.d.: 03-06-2009 Steller: Stèphanie Lalihatu Datum B&W: 8 juni 2009 Raadscommissie Maatschappelijke Zaken: 6 juli 2009

Nadere informatie

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010 Regionale Visie en Programma Dienstverlening in relatie tot IP&A 11 november 2010 De aanleiding van de visie Programma De Andere Overheid (Balkenende II) Doel efficiënter en beter laten werken overheid

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0091 Rv. nr.: 12.0091 B en W-besluit d.d.: 21-8-2012 B en W-besluit nr.: 120794 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Eindrapportage Wijkontwikkelingsplan Zuidwest 2011 en

Nadere informatie