Keepersafdeling 17/18 MICHEL DEKKER WSV 1930

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Keepersafdeling 17/18 MICHEL DEKKER WSV 1930"

Transcriptie

1 Keepersafdeling 17/18 MICHEL DEKKER WSV 1930

2 Leerplan keepers Bij WSV 30 werken we met een technisch plan voor de keepers. Deze word geleid door een keepers coördinator. Doel van een keeperopleiding is om bij elke keeper individueel het uiterste uit hem/haar te halen en hem/haar op een zo hoog mogelijk niveau te laten presteren. Het kan dus zijn dat iemand nooit hoger zal keepen dan op een recreatief niveau, maar zichzelf wel steeds verbetert, zowel als mens en/of als keeper doordat hij/zij trainingen volgt bij WSV 30. De keeperstrainingen worden in kleine groepen en in aparte leeftijdscategorie gegeven. Ook kunnen we goed een splitsing maken tussen verschillende niveau.

3 Balbezit keeper Leerplan keepers bij balbezit De keeper heeft tot taak, in samenwerking met zijn medespelers, een goede opbouw te realiseren waaruit gescoord kan worden. Hierbij moet hij eerst kijken of het mogelijk is de diep staande spelers te bereiken (kortste weg tot een doelpunt). De keeper zorgt ervoor dat hij geen spelers aanspeelt die weinig of geen kans hebben balbezit te houden, zeker als deze zich dicht bij zijn eigen doel bevinden. Kan er niet diep gespeeld worden zorgt de keeper voor een risicoloze opbouw van achteruit. Diep denken en waar kan ook spelen. Bal in bezit houden. Risico s rond eigen doel vermijden. Verbaal of non verbale communicatie met speler die wordt aangespeeld. Overige spelers verbaal sturen na de hervatting. Balbezit eigen teams Het eigen team zal bij balbezit gericht zijn dit te houden, om zo kansen te creëren en te scoren. Positie keeper bal in de achterste linie: Hij/zij dient aanspeelbaar te zijn. Bij balverlies dient de positie zo te zijn dat er snel en adequaat opgetreden kan worden zodat het eigen team/ keeper snel weer in balbezit kan komen. De bal bezittende speler bijvoorbeeld tijd, in je rug, vooruit spelen, bal terug vragen. De spelers rondom de bal.

4 Balbezit tegenstander Het eigen team zal bij balverlies gericht zijn op het verstoren van het spel van de tegenstander en terugwinnen van de bal. De specifieke taak van de keeper, in samenwerking met zijn medespelers, is hierbij doelpunten te voorkomen. Hierbij dient hij/zij zo goed mogelijk handelend op te treden door middel van het coachen, organiseren en leiding geven aan zijn medespelers. Hierbij dient de keeper zelf steeds te zoeken naar de juiste positie ten opzichte van de het spel en de bal. Wanneer dit goed is verzorgd moet hij/zij in staat worden geacht de bal zo vroeg mogelijk te onderscheppen. Coachen, organiseren, leiding geven. Positiespel. Leerplan keepers bij balverlies Zo vroeg mogelijk de bal onderscheppen. Positie van de midden en achterste linie organiseren. Speler op de bal (afgesproken termen bijvoorbeeld links / rechts dicht. Spelers om de bal in positie ten opzicht van de tegenstander (b.v. binnenkant dekken). Afgesproken termen (b.v. los, uit, weg, jij + naam speler etc) duidelijke en korte commando s. Muur ja of nee en aantal spelers in de muur. Positie van de muur. Positie andere medespelers ten opzichte van tegenstander. Bij de spelhervattingen zijn de gemaakte keuzes van de trainer/coach tevens van belang voor het coachen van de keeper. Deze afspraken dienen met keeper en spelers goed te zijn doorgenomen.

5 Punten voor de Coach en Keeper Een goede warming-up voor een keeper is essentieel! Als de keeper een warming up doet dan moet hij zoveel mogelijk ballen stoppen. Dus een speler die de keeper inschiet mag niet ter eigen eer en glorie de ballen achter elkaar de kruising injagen. De laatste bal van de warming-up is altijd een goede actie van de keeper. De keeper staat bijna nooit op de doellijn maar altijd een klein stukje ervoor. De keeper moet in de goede houding staat als er gevaar dreigt. Uitgangshouding bij direct gevaar = knieën iets gebogen en op de voorvoet (op de tenen / hakken van de grond). Als de keeper gaat duiken of vallen moet hij vanuit de uitgangshouding eerste een klein sprongetje of stapje rechts of links naar voren maken. Dan kan hij zich beter afzetten. De keeper moet altijd naar de bal blijven kijken en dus niet teruglopen naar het doel met zijn rug naar het veld. Bij het vangen, indien niet te hoog, de handen en het lichaam achter de bal brengen. Bij hoge ballen de keeper laten roepen. Dat schrikt tegenstanders af en waarschuwt de eigen spelers. Bij het verwerken van de bal, de bal altijd voor de borst brengen. Bij een doorgebroken tegenstander is het beter om naar voren te lopen uit doel, in plaats van terug te lopen. De keeper maakt het de aanvaller lastiger als deze uitloopt. Wordt er toch gescoord let er dan op dat de veldspelers de keeper niet op het uitlopen veroordelen, sterker nog, zij hebben zelf de aanvaller laten ontsnappen. Bij penalty s schieten rechtsbenige spelers bijna altijd in de hoek rechts van de keeper en linksbenige spelers schieten vrijwel altijd links van de keeper. Maak de keeper bekend met de coachtermen: LOS = bal voor de keeper, JIJ, TIJD = speler heef tijd, WEG = speler moet de bal weg spelen, NIET TERUG = speler mag niet terug spelen, of andere termen die zijn afgesproken.

6 Keepers coördinator, HJO en Hoofdtrainer Scouting van de keepers Bijhouden van de ontwikkeling van de keepers op de training en in wedstrijden; Op verzoek van HJO en/of hoofdtrainer een keeper analyseren. Een keeperstrainer van WSV 30 dient zich te conformeren aan het uitgestippelde beleid en de speelwijze van WSV 30. Hij moet binnen de huidige structuur van WSV 30 passen en bereid zijn om naast het trainen een aantal andere taken uit te voeren. Hierbij valt te denken aan extra activiteiten, het bezoeken van wedstrijden waarbij de keeper geanalyseerd dient te worden, het beoordelen van keepers en het bezoeken van vergaderingen van keeperstrainers en andere trainers. Als keeperstrainer wordt gestreefd naar een optimaal klimaat om de keepers te trainen. Ideaal zou zijn dat de keeperstrainer als assistent functioneert van de hoofdtrainer. Daar dit is bij WSV 30 niet altijd mogelijk is, maakt dat er vaak apart getraind wordt met keepers. Hierbij is het dan wel belangrijk dat de keeperstrainer en de hoofdtrainer rechtmatig contact hebben en dat daar dan een aantal zaken worden besproken zodat de keeperstrainer daar dan ook specifiek mee kan gaan trainen. Hierdoor is een ieder op zijn verantwoordelijkheid aan te spreken. Hierdoor zullen het aantal misverstanden afnemen waardoor er een prettige samenwerking ontstaat die moet leiden tot een betere prestatie op het veld. Keeperscoördinator: Dirk Jongens Maandagavond: Jeugdopleiding. Trainer: tijd Do Senioren Dirk Jongens. Trainers: tijd Ma teams Dirk Jongens Trainers: tijd Ma teams Marc Konings en Mike Woerdeman. Trainers: tijd Ma teams Shelly Loderus, Isa de Boer, Damian de Vries.

7 Keepers coördinator, HJO en Hoofdtrainer Overleg onderwerpen: Visie op het verdedigen van het doel; Spelsysteem WSV 30; Analyse van de doelverdedigers ten opzichte van het team en te spelen systeem; Taakomschrijving trainer; Verantwoordelijkheden; De training, leiding van de training, stopzetting en coachen; Gebruik van keepers; Verschuiven van keepers; Beoordelen van keepers; Coachen rond de wedstrijden bij aanwezigheid keeperstrainer. De taak van de keeper is heel complex en absoluut niet los te zien van de totale ploeg. Het is belangrijk dat de keeper, zeker in de onderbouw, dus naast de specifieke keeperstraining ook gewoon meevoetbalt tijdens de teamtrainingen. De tijd dat een keeper namelijk alleen maar een bal op de doellijn moest tegenhouden is al lang voorbij. Er wordt nu veel meer van hem verwacht. De keeper moet kunnen meevoetballen en moet dus ook vrijwel alle Voetbalvaardigheden passen, trappen, koppen, tackle, sliding enz. beheersen. Zijn werkgebied strekt zich tenslotte uiteindelijk tot soms ver buiten de 16 meter uit.

8 Basistaken: Keeper ( nr 1) Verdedigen: - Bal uit het doel houden - Coacht spelers door overzicht over het hele veld - Kiest zo positie dat rugdekking gegeven kan worden aan de verdedigers Aanvallen: - Kiest positie om mee te doen in positiespel - Coacht spelers met en zonder bal door overzicht over het hele veld. Kenmerken: - Atletische bouw - Goede coördinatie - Goede passing ( zowel kort als lang) - Communicatief sterk ( coaching medespelers)

9 Warming- Up Keepers Een warming up wordt gebruikt om het lichaam klaar te maken voor de belasting die komen gaat: - Wedstrijd of training - Zonder bal en met bal De lengte van de warming up kan verschillen per training in lengte, vorm en intensiteit afhankelijk van de doelstelling van de training. De wedstrijd warming up is altijd het zelfde. Doel van de Warming Up: - Lichaam van rust naar inspanning brengen - Lichaam fysiologisch (hart, zuurstof) en psychologisch (wennen aan accommodatie, weer, op voeren van wedstrijdconcentratie) voorbereiden op training of wedstrijd - Blessures voorkomen

10 Warming- Up voor Keepers We onderscheiden twee soorten warming up:. - Keeperstraining - Wedstrijd Wat is het verschil tussen keeperstraining en wedstrijd? - Keeperstraining warming up zijn oefeningen voor technische en fysieke ontwikkeling van de keeper - Loop en coördinatie oefeningen - Rompstabiliteit De wedstrijd warming up is bedoeld zonder en met bal warm te worden, concentratie op te pakken en met een goed gevoel aan de wedstrijd te beginnen.

11 Warming- Up voor Keepers Wedstrijd Warming up bij O11, O10, O9 en O8 Keepers - Eenvoudige korte warming up - Basistechnieken - Uitgangangshouding, verplaatsen in het doel, vangen, oprapen, uitrollen, uitgooien, uittrappen. - Eerste even wat ballen die makkelijk te vangen zijn en terug laten rollen. - Daarna ballen die met duiken verwerkt moeten worden. - Het is belangrijk dat je als keeper een goed balgevoel krijgt en met een positief gevoel de wedstrijd in gaat. - Veel ballen pakken!!!

12 Warming- Up voor Keepers Wedstrijd Warming up bij O19, O17, O16, O15, O14, O13 en O12 Keeper - Fouten moeten worden uitgesloten (concentratie). - Start klaar aan iedere wedstrijd beginnen. - Lichamelijk als geestelijk vanaf het begin op scherp staan. - Rustig en verantwoord beginnen. - Moeilijkheidsgraad opvoeren. - Duur 12 minuten tot 25 minuten. - In een chronologische opbouw en verantwoorde manier een warming up uit voeren Warming Up zonder bal O19 t/m O12 - Rustig inlopen (daarbij kan de verkenning van het doelgebied worden ingepast) - Rustige looppas en losmaken schoudergordel (zwaaien met de armen) - Rustige looppas en losmaken bovenbeen/billen - Rustige looppas en losmaken kuitspieren - Rustige looppas en losmaken heupen (draaien) - Rustige looppas en losmaken liezen - Rustige looppas en opspringen met een en tweebenige afzet (kan voor-, zij- en achterwaarts gebeuren) - Wat korte versnellingen, sprints

13 Warming- Up voor Keepers Warming Up met bal O19 t/m O12 - Het inschieten vanaf 11 meter d.m.v. enkele terugspeelballen. De keeper verwerkt links en rechts de ballen over de grond en speelt de ballen terug. - Het inschieten vanaf vijf meter afstand van de doelverdediger op het lichaam. De ballen worden gespeeld op borst-, maag-, hoofd-, knie-, dijbeen-, en reikhoogte. Het is belangrijk dat de keeper eerst een goed balgevoel krijgt. - Lichaam voorbereiden op vallen, vanuit zit vangen, rollen en teruggooien. Daarna vanuit knie-zit, hurkzit en stand. - Inschieten door iemand die beseft dat de warming up er voor de keeper is en niet om zelf zoveel mogelijk doelpunten te maken. Er dienen goede afspraken binnen het team gemaakt te worden. - Vanaf elf meter gevarieerd schieten op doel. De keeper moet alles netaan kunnen pakken. Probeer zo min mogelijk stilliggende ballen te schieten. Voor de doelman geldt tijdens deze voorbereiding om alle ballen zo geplaatst mogelijk terug te gooien, vanaf de grond te schieten (doeltrap) en uit te trappen. - Het geven van voorzetten: korte voorzet vanaf de achterlijn tussen doel en zestien metergebied; lange voorzetten vanaf de zijlijn tussen de achterlijn en lijn zestien meter (eventueel met medespeler die met de doelman mee springt). - Afrondend een serie voluit geschoten ballen vanaf de rand strafschopgebied. Dit kan ook door het basisteam uitgevoerd worden.

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep

Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep Keeperstraining F- en E-pupillen Géén specifieke keeperstraining!!! Misschien alleen in zeer speciale gevallen. De enorme beweeglijkheid die de meeste kinderen

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken: Keeper ( nr 1) - Bal uit het doel houden - Coacht spelers door overzicht over het hele veld - Kiest zo positie dat rugdekking gegeven kan worden

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Het verbeteren van het afwerken van vrije trappen en het inslijpen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching 1A Heen

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

Keepers jeugdplan. Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys. Leerplan E en F pupillen 3. Leerplan D pupillen 4. Leerplan C junioren 5 / 6

Keepers jeugdplan. Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys. Leerplan E en F pupillen 3. Leerplan D pupillen 4. Leerplan C junioren 5 / 6 21-01-2015 Keepers jeugdplan Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys 2015 2020 Inhoudsopgave : Pagina: Voorwoord / doelstelling / Keepertrainers diverse elftallen 2 Leerplan E en F pupillen 3 Leerplan

Nadere informatie

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

KEEPERS. Algemeen. Doelstelling keepers. Ontwikkelingsplan keepers

KEEPERS. Algemeen. Doelstelling keepers. Ontwikkelingsplan keepers KEEPERS Algemeen Al jaren worden er bij DVOL keeperstrainingen verzorgd aan alle keepers die hier interesse in hebben. In het seizoen 2013/2014 heeft ook dit onderdeel extra aandacht gekregen door het

Nadere informatie

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

Jaarplan Doelmannen

Jaarplan Doelmannen Jaarplan Doelmannen 2017-2018 Mario Lermitte Jaarplan doelmannen 2017-2018 Pagina 1 Inleiding Dit keepersplan is geschreven ter ondersteuning van de keeperstrainers binnen de gehele club en het opzetten

Nadere informatie

Keepersplan Kwiek 78. D-pupillen tot en met de Senioren. Door: Marciano Sleeswijk

Keepersplan Kwiek 78. D-pupillen tot en met de Senioren. Door: Marciano Sleeswijk Keepersplan Kwiek 78 D-pupillen tot en met de Senioren Door: Marciano Sleeswijk Inleiding Dit keepersplan is geschreven ter ondersteuning van de keeperstrainers binnen de gehele vereniging en het opzetten

Nadere informatie

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria.

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Ksk Wavria Leerplan Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Keeperstraining. Opbouw van de keeperstraining. Warming-up. Lichamelijke oefeningen (lenigheid, kracht, coördinatie etc.). Bal oefeningen. Kerntraining

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

JEUGDBELEIDSPLAN KEEPERS

JEUGDBELEIDSPLAN KEEPERS JEUGDBELEIDSPLAN KEEPERS Inhoudsopgave : Inleiding Hoofdstuk 1 : Doelstelling Hoofdstuk 2 : Jeugdcoördinator keepers Hoofdstuk 3 : Jeugdkeepertrainer Hoofdstuk 4 : U7 t.e.m. U10 Hoofdstuk 5 : U11 t.e.m.

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x

Nadere informatie

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen met de binnenkant voet Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het passen door de lucht met de binnenkant van de wreef Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas

Nadere informatie

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie Als uitgangspunt is genomen dat de D-pupillen- en C-juniorenteams van vv Bargeres (in onderstaande tekening in het geel aangegeven)

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aspecten per teamfunctie Opleiding Aspecten per teamfunctie en coaching VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aanvallen opbouwen om kansen te creëren en bijgevolg doelpunten te maken Speelruimte groot maken

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

11 v 11 Uitwerking

11 v 11 Uitwerking 11 v 11 Uitwerking 1-4-3-3 Speelwijze "De manier waarop het team de spelbedoeling wil realiseren" Hoe wil het team de wedstrijd winnen? Hoe wil het team tot scoren komen? Hoe wil het team doelpunten voorkomen?

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren.

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Wat wordt er van een ( goede ) keeper verwacht? Dat de

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

Skills. Organisatie. Aandachtspunten. Dribbelen/drijven (domineren) -dribbelen -passeren, uitspelen

Skills. Organisatie. Aandachtspunten. Dribbelen/drijven (domineren) -dribbelen -passeren, uitspelen Dribbelen/drijven (domineren) -passeren, uitspelen - ACTIE EERST DROOG OEFENEN (allemaal een bal - 4 spelers spelen 1:1. De speler krijgt de bal aangespeeld of dribbelt, en probeert te scoren door over

Nadere informatie

C. Het opbouwen van achteruit

C. Het opbouwen van achteruit C. Het opbouwen van achteruit Het valt voor D-pupillen niet mee om zonder risico de bal vanaf de keeper in het veld te brengen en vervolgens via de laatste linie het middenveld te bereiken. Vaak zie je

Nadere informatie

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? Het creëren van kansen en het scoren Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? i. Het creëren van kansen en het scoren Duel 1 tegen 1

Nadere informatie

W10-TR2 L UITSPELEN 1:1

W10-TR2 L UITSPELEN 1:1 W10-TR2 L UITSPELEN 1:1 TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij 100% tegenhouden van opkomende speler! Doelstelling Het voorbij komen van de

Nadere informatie

Opleidingsplan Doelmannen

Opleidingsplan Doelmannen 2018-2019 Opleidingsplan Doelmannen [Geef de naam van het bedrijf op] Opleidingsplan keepers K.S.K. Meeuwen 6240 Pagina 1 Het opleidingsplan voor jeugdkeepers is een lange termijnplanning en een richtlijn

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

Verkorte doelwachters cursus www.voetbaltrainer.be uitgever Freddy Swimberghe

Verkorte doelwachters cursus www.voetbaltrainer.be uitgever Freddy Swimberghe Herhaalde duikoefening Deze oefening is uitgewerkt om het duiken van de doelman. Serie ballen verwerken die getrapt worden door trainer - doelmannen in de kleine baklijn - trainer speelt afwisselend bal

Nadere informatie

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen Oefenvorm 1.1 2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen 7 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper door middel van dribbelen / individuele actie in

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan Doelmannen

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan Doelmannen K. Excelsior Zedelgem Jeugdopleidingsplan Doelmannen Voorwoord Dit opleidingsplan is een leidraad om de opleiding van doelmannen binnen Excelsior Zedelgem naar een hoger niveau te brengen. Aan de basis

Nadere informatie

Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; koppend scoren en aanleren vaste patronen hoekschoppen Oefening 1: warming up / coaching Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden:

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden: 8 De speelwijze 1:4:3:3 Alle trainingen zijn het uiteindelijke doel om op het veld een zo optimale prestatie te leveren. Dit alles met een bepaalde visie in een systeem. Hieronder zal in grote lijnen worden

Nadere informatie

poortschietspel vaste afstand

poortschietspel vaste afstand Voorfase 3.1/ warming-up poortschietspel vaste afstand Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten / passen tussen de pionnen aannemen van een rollende bal voor of op de lijn

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers C junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B DIGEN VERDE WU 2.1 WU 2.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 9 K 2 tegen 1 (+1) klein doeltje - lijn 9 11 11 12 12 10 10 k speler 1

Nadere informatie

G. Het verbeteren van het verdedigen

G. Het verbeteren van het verdedigen G. Het verbeteren van het verdedigen Verdedigen over een heel veld is geen gemakkelijke opgave. De ruimte moet voor de tegenstander klein worden gehouden, maar hoe doe je dat? Ook wordt er in dit thema

Nadere informatie

voorwoord JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 2014-2018 Opgericht: 1 Augustus 1920

voorwoord JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 2014-2018 Opgericht: 1 Augustus 1920 JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 204-208 Opgericht: Augustus 920 voorwoord Voetbalvereniging Papendrecht is aan een nieuwe periode in haar bestaan begonnen. Deze periode zal zich kenmerken door ons

Nadere informatie

Eindtermen categorie Onderbouw

Eindtermen categorie Onderbouw Eindtermen categorie Onderbouw Leeftijdscategorie U5 Geen eindtermen. Voetbal is pure fun en de bal wordt ontdekt. Werken op oog-hand/oogvoetcoördinatie en oefenen op basistechniek: leiden bal. Voornamelijk

Nadere informatie

Opleidingsplan keepers

Opleidingsplan keepers Opleidingsplan keepers Voorwoord Tijdens het opstellen van het Opleidingsplan is er vastgesteld dat er binnen de jeugdopleiding behoefte is aan een keeperopleiding. Door het naleven van dit gespecialiseerd

Nadere informatie

Veranderingen bij overgang van E naar D

Veranderingen bij overgang van E naar D Veranderingen bij overgang van E naar D Inhoudsopgave Voorwoord............................................................ 3 Het speelveld........................................................... 4

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het uitspelen van een 4:3 situatie van achteruit Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching 1A Heen

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS KFC Gavere Asper 1 Inhoud Inleiding Rol van de keeper in de ploeg Taak van de moderne keeper Verschillende spelsituaties balbezit balverlies Specifieke keepertechnieken zonder

Nadere informatie

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Standaard situaties 3 t/m 8 2. Afrondvormen 9 t/m 14 3. Voetbalvormen 15 t/m 20 4. Hersteltraining 21 t/m 26 5. Keepertraining 27 t/m 32 6. Teamsamenwerking 33 t/m 38 7. Vormen met meerdere

Nadere informatie

Technisch Jaarplan. Jeugdopleiding Onderbouw en Bovenbouw Seizoen 2015 2016

Technisch Jaarplan. Jeugdopleiding Onderbouw en Bovenbouw Seizoen 2015 2016 Technisch Jaarplan Jeugdopleiding Onderbouw en Bovenbouw Seizoen 2015 2016 Inhoudsopgave 2 Ambitie en visie Structuur Selectieprocedure Leerplan Richtlijnen voor training Mini-, F- en E- pupillen Richtlijnen

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

Jeugdopleiding WSV 1930 onderbouw info avond selectieteams. O14-D1-O12-E1-E2-O101-O102-F1-O8. 2015/2016

Jeugdopleiding WSV 1930 onderbouw info avond selectieteams. O14-D1-O12-E1-E2-O101-O102-F1-O8. 2015/2016 Jeugdopleiding WSV 1930 onderbouw info avond selectieteams. O14-D1-O12-E1-E2-O101-O102-F1-O8. 2015/2016 Technisch jeugdplan onderbouw WSV 1930 Kleine terugblik presentatie technisch jeugdplan onderbouw

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. (Jeugd)Keeper. Op weg naar de top

De VoetbalTrainer.   (Jeugd)Keeper. Op weg naar de top De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl (Jeugd)Keeper Op weg naar de top Hoofdstuk 1 De Voetbaltrainer Jeugdkeeper Keeper 1 Keepers

Nadere informatie

Training 1. 1) Warming-up

Training 1. 1) Warming-up Training 1 1) Warming-up Spelvorm * 3 tikkers - ca. 5-6 ballen * gedurende 1 min. zoveel mogelijk spelers zonder bal tikken * men kan elkaar 'verlossen' door elkaar 1 bal toe te gooien 20 x 25 meter 2)

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Uitgangspunt: plezier en ontwikkelen staan bovenaan. Daarna komt het winnen. Hoe bereiken we dit?

Uitgangspunt: plezier en ontwikkelen staan bovenaan. Daarna komt het winnen. Hoe bereiken we dit? Technisch jeugdplan Met plezier leren voetballen. Plezier en spelvreugde staan voorop, maar we willen spelers beter leren voetballen, waarbij het principe dat techniek de basis van het voetbalspel is,

Nadere informatie

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen. Trainingsoefenstof bijeenkomst Starten met training geven in de zaal Warming-up Tekening 1: warming-up vormen met 2-tallen (a) en 4-tallen (b) Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken

Nadere informatie

Jeugdkeepers - Opleidingsplan

Jeugdkeepers - Opleidingsplan Jeugdkeepers - Opleidingsplan voetbalvereniging Vorden Inhoudsopgave Voorwoord pag. 1 Inhoudsopgave pag. 2 Het beleid pag. 3 Uitvoering pag. 4 Taken keeperstrainer pag. 5 Ontwikkelingspatroon pag. 6 Schema

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

! "#$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134!

! #$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134! !"!" #! "##! %& #' ##! )&# *&# # # # # +! # #, ' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. #&, /0 %& # #&,1 + & & &!!& # '& '!& &1213134! 56&&' &! +!' & 7& 8 *! 7 8 9 # # %&&''# &'%&&'#, 1 #&! )%%*++%&&''),+-').)'.)/&+#!!7&

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

Voetbalbedoelingen en taken van de VERDEDIGING Wat doen de verdedigers als wij in balbezit zijn? Goed opletten met het rondspelen (opbouw) geen onnodig balverlies lijden Geen slappe ballen geven, hard

Nadere informatie

Keepers/Basistechnieken. 1. Oefenvorm: Aannemen van de juiste uitgangshouding vanuit de beweging(1)

Keepers/Basistechnieken. 1. Oefenvorm: Aannemen van de juiste uitgangshouding vanuit de beweging(1) Keepers/Basistechnieken 1. Oefenvorm: Aannemen van de juiste uitgangshouding vanuit de beweging(1) Fase: Warming-up, E, F - De keeper beweegt tussen de pilonnen door naar voren - Op het moment dat de trainer

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

groep 2 voorfase-wu 2.1 t/m 2.3 / oefenvorm 2.1 t/m 2.8 / partijvorm 2A t/m 2b llen aanva

groep 2 voorfase-wu 2.1 t/m 2.3 / oefenvorm 2.1 t/m 2.8 / partijvorm 2A t/m 2b llen aanva groep 2 voorfase-wu 2.1 t/m 2.3 / oefenvorm 2.1 t/m 2.8 / partijvorm 2A t/m 2b llen aanva Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te

Nadere informatie

Jeugdkeepers Opleidingsplan voetbalvereniging MULO te Helmond. Voorwoord

Jeugdkeepers Opleidingsplan voetbalvereniging MULO te Helmond. Voorwoord Jeugdkeepers Opleidingsplan voetbalvereniging MULO te Helmond. Voorwoord Tijdens het opstellen van het jeugdplan van MULO is er vastgesteld dat er binnen de jeugdopleiding behoefte is aan een keeperopleiding.

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Opbouwen; het verbeteren van het verwerken van de bal met de binnenkant van de voet, borst en bovenbeen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug:

Nadere informatie

Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey''

Hockey, niet zo maar een sport van zestalhockey naar achttalhockey'' Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey'' In het hockey sta je er niet alleen voor. Je speelt in een team. Eerst zestalhockey en daarna achttalhockey. Teamsport betekent je

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

Leerplan jeugd-keepers SV United

Leerplan jeugd-keepers SV United Leerplan jeugd-keepers SV United Keeperstraining Opbouw van de keepers training. Warming-up. Lichaamelijke oefeningen (Lenigheid, kracht, coördinatie etc.) Bal oefeningen Kern training (afwerkvorm) Cooling-down

Nadere informatie

W3-TR1 L PASSEN EN AFRONDEN

W3-TR1 L PASSEN EN AFRONDEN W3-TR1 L PASSEN EN AFRONDEN TRAINING Teamfunctie Teamtaak Speelveldgedeelte Rol tegenpartij Doelstelling Samenwerken. 14 weken cyclus STANDAARD WARMING-UP KWIEK'78 11 hoedjes en een ruimte van 3 x 5 m

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase Verbeteren van het passen/trappen in (hoog) tempo; Aanspelen op het 'juiste' been en in de loop; Verbeteren v/h dribbelen / kaatsen. Passen (BalBezit) Passen en Trappen in een stroomvorm Passen/Trappen

Nadere informatie

Jaarplanning SCHOLIEREN

Jaarplanning SCHOLIEREN Jaarplanning SCHOLIEREN Augustus fysieke opbouw Gewenning aan balsnelheid / loopsnelheid (extensieve uithouding) Pas- en trapvormen om het gehele veld te bestrijken (pasvormen van binnen naar buiten en

Nadere informatie

W4-TR1 L UITSPELEN 1:1

W4-TR1 L UITSPELEN 1:1 W4-TR1 L UITSPELEN 1:1 WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Keeper moet 1:1-situatie ingaan met een plan

Keeper moet 1:1-situatie ingaan met een plan 26-30_Suzebeek:26-30 03-06-11 12:32 Pagina 26 Tekst/ Alex van Vogelpoel Edwin Susebeek Keeper moet 1:1-situatie ingaan met een plan Keeperstrainer Edwin Susebeek wil zijn pupillen zo snel mogelijk leren

Nadere informatie

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 F Pupillen: Een speler bij de F pupillen moet op meerdere posities inzetbaar zijn. 1. Dribbelen: 1.1 Elke stap de bal

Nadere informatie

Technisch verenigingsplan

Technisch verenigingsplan Technisch verenigingsplan Keepers 41 Inhoudsopgave Voorwoord Groepenmodel Communicatie keeperstrainer/hoofdtrainer/keepers Keeperstraining Keepers in de teamtraining Keepers leerplan - Keepers 2 e jrs

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

H. De samenwerking tussen de linies

H. De samenwerking tussen de linies H. De samenwerking tussen de linies D-pupillen spelen voor het eerst met 3 linies. De samenwerking tussen deze linies is heel belangrijk voor de opbouw van het spel en het creëren van kansen. h. De samenwerking

Nadere informatie

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY REGELS TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY Touch rugby is een rugby-vorm die er voor zorgt dat rugby prima voor iedereen is te spelen. Het is een variant waarbij intensief fysiek contact wordt voorkomen. In

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

WEEK 4 - (AANV) DIEP SPELEN IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 4 - (AANV) DIEP SPELEN IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 4 - (AANV) DIEP SPELEN IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) 2 TEGEN 1 (+K) GROOT DOEL - LIJN speler 1 start met de bal en moet de 1e bal spelen naar speler 2 vervolgens 2 tegen 1 uitspelen tweetal kan scoren

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie