Inhoudsopgave. Hoofdstuk 2 5 t/m 8 Maatregelen - losloopgebieden, uitlaatroutes en 5 t/m 7 depodogbakken - hondenbelasting 7 en 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Hoofdstuk 2 5 t/m 8 Maatregelen - losloopgebieden, uitlaatroutes en 5 t/m 7 depodogbakken - hondenbelasting 7 en 8"

Transcriptie

1

2 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1 2 t/m 4 Inleiding - aanleiding 2 - doelstelling 2 - tijdpad 2 en 3 - aanpak 3 - publiciteit 3 - begrippenlijst en cijfers 3 en 4 Hoofdstuk 2 5 t/m 8 Maatregelen - losloopgebieden, uitlaatroutes en 5 t/m 7 depodogbakken - hondenbelasting 7 en 8 Hoofdstuk 3 9 t/m 11 Aanpassen APV - loslopende honden, verontreiniging door 9 t/m 11 honden - hondenpenning 11 Hoofdstuk 4 12 en 13 Handhaving - buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) 12 en 13 - vergoedingsregeling bestuurlijke boete 13 Hoofdstuk 5 14 t/m 16 Financiële en organisatorische consequenties - investeringen 14 - kostenoverzicht investeringen 15 - dekking 15 en 16 Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 1.

3 Hoofdstuk 1 Inleiding Aanleiding Het hebben en houden van honden heeft vele positieve kanten, maar honden kunnen ook voor overlast zorgen en dan met name de hondenpoep. Op 18 januari 2010 telde Vaals 815 geregistreerde honden. Deze honden produceren circa kilo uitwerpselen per jaar, waarvan een groot gedeelte op straat of in het openbaar groen terecht komt. In het najaar van 2008 werd er door het cluster JHV (Juridische Zaken, Handhaving en Veiligheid) een overlastenquête gehouden onder de burgers van de gemeente Vaals. Uit deze enquête bleek dat de hondenpoep met stip op 1 staat. Niet alleen in Vaals, maar ook in vele andere gemeenten staat het formuleren van hondenbeleid dan ook hoog op de politieke agenda. Wil de overlast door honden zoveel mogelijk beperkt worden, zijn hiervoor niet alleen een aantal maatregelen nodig, maar hoort hierbij ook een duidelijk en actief (handhavings)beleid. Met de nota hondenbeleid 2010 wordt hieraan voldaan. Doelstelling Met dit beleid wordt beoogd om de leefbaarheid in de wijken te verhogen en de klachten over hondenoverlast te laten afnemen. Tevens wordt beoogd om de registratie van het aantal honden in de gemeente Vaals te actualiseren. Tijdpad Augustus 2009 t/m februari 2010: voorbereiding hondenbeleid November/december 2009: overleg met de buurtplatforms/dorpscommissie met betrekking tot de voorgestelde maatregelen: het aanwijzen van de losloopgebieden en uitlaatroutes, alsmede het aanwijzen van de locaties voor de depodogbakken. December 2009: Februari 2010: vaststelling verhoging hondenbelasting ten behoeve van het hondenbeleid door de Raad. - vaststelling van het hondenbeleid door de Raad en als gevolg daarvan in februari 2010 aanpassing van: de Algemene Plaatselijke Verordening; - collegebesluit naar aanleiding van en voorlichting met betrekking tot de voorgestelde maatregelen (zie november/december). februari t/m april 2010: Vanaf mei 2010: implementatie hondenbeleid 2010 en voorlichting. handhaving. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 2.

4 Het hondenbeleid zal in december 2010 geëvalueerd worden. De resultaten zullen in het eerste kwartaal in 2011 aangeboden worden aan de Raad waarna het beleid eventueel wordt bijgesteld. Aanpak Om tot een nieuw hondenbeleid te komen koos de gemeente Vaals ervoor om tijdens bijeenkomsten met de diverse buurtplatforms uitleg te geven over het te ontwikkelen hondenbeleid. Tijdens deze bijeenkomsten konden de bewoners, die zitting hebben in de buurtplatforms, meedenken over de locaties van de losloopgebieden, de locaties voor de depodogbakken en de aan te wijzen uitlaatroutes. Dit op basis van een door de gemeente gegeven eerste aanzet van het hondenbeleid. Door bewoners vanaf het beginstadium te betrekken bij het nieuwe hondenbeleid zal namelijk meer begrip en draagvlak zijn waardoor de invoering soepeler verloopt. Publiciteit Omdat het probleem van de hondenpoep in grote mate een mentaliteitskwestie betreft, is het van groot belang dat de te nemen maatregelen begeleid worden door een goede voorlichting. Dit om de hondenbezitters als ook de niet-hondenbezitters op de hoogte te brengen van de rechten, maar ook de plichten. Omdat mentaliteitsverandering een voorwaarde is om een bepaalde gedragsverandering op lange termijn te behouden, zal de voorlichting een structureel karakter moeten hebben om blijvende ombuiging te bewerkstelligen. Vanaf het beginstadium (aanzet tot nieuw hondenbeleid) t/m implementatie (handhaving) is het belangrijk om de burgers van de gemeente Vaals op de hoogte te brengen én te houden. Dit is noodzakelijk om draagvlak en acceptatie bij de bewoners te creëren. Voorlichting zal plaats vinden via het Vaalser weekblad, het Infoblad, in de dagbladen, op de website en middels gerichte brieven c.q. flyers aan hondenbezitters. Tevens is het belangrijk om toeristen goed te informeren. Het is in ieder geval zaak dat iedere stap, die de gemeente op het gebied van het hondenbeleid gaat zetten, door de gemeente wordt gecommuniceerd. Begrippenlijst en cijfers Voor de duidelijkheid worden nu eerst enkele begrippen nader uitgelegd. Aanlijnplicht: Depodogbak: een algeheel verbod om een hond los te laten lopen. in deze bak kunnen plastic zakjes met inhoud (uitwerpselen) worden gedeponeerd. Deze bak kan, indien gewenst, worden uitgebreid met een voorziening voor het verkrijgen van plastic zakjes. Uitlaatroutes:dit betreffen door het college aangewezen plaatsen, alwaar een hond aangelijnd naast het pad/in de berm zijn behoefte kan doen. Hondenlosloopgebieden: dit betreffen al dan niet omheinde en door het college aangewezen locaties, waar de aanlijnplicht niet geldt en waar de hond binnen de bebouwde kom vrij en buiten de bebouwde kom naast het pad/in de berm zijn behoefte kan doen. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 3.

5 Het is belangrijk om te weten hoeveel honden per kern van de gemeente Vaals geregistreerd staan. Hierdoor wordt er een overzicht van de concentratie van de honden verkregen. Hiermee kan dan rekening worden gehouden bij het aanleggen van losloopgebieden, het eventueel aanwijzen van uitlaatroutes, het plaatsen van depodogbakken en later bij de handhaving. Op 18 januari 2010 is de navolgende verdeling in de gemeente Vaals van toepassing: * Vaals: 510 adressen met een of meerdere honden * Vijlen: 134 adressen met een of meerdere honden * Lemiers: 82 adressen met een of meerdere honden * In de gemeente Vaals is 1 kennel gevestigd. Voor het realiseren van de eerder genoemde doelstellingen zijn de navolgende maatregelen noodzakelijk: goede voorlichting en informatie aan de (toekomstige) hondenbezitters; het aanwijzen van gebieden die verboden zijn voor honden; de verplichting tot het opruimen van de vervuiling; wijzigen van de Algemene Plaatselijke Verordening; het creëren/aanwijzen van hondenlosloopgebieden/uitlaatroutes; het plaatsen van depodogbakken; maatregelen ter controle op de naleving van de voorschriften; verhoging van de hondenbelasting / éénmalige verstrekking van de hondenpenning / aanpassen legesverordening, verordening hondenbelasting en de regeling bestuurlijke boeten gemeentelijke belastingen. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 4.

6 Hoofdstuk 2 Maatregelen Losloopgebieden, uitlaatroutes en depodogbakken In de gemeente Vaals zijn reeds locaties aangewezen, alwaar honden niet mogen komen. Deze locaties zijn ook aangegeven middels bebording. In de gehele gemeente is opnieuw gekeken naar locaties waar honden niet mogen komen c.q. bij reeds bestaande locaties is bekeken of de bebording op die locaties nog aanwezig is. In Vaals zijn op dit moment binnen de bebouwde kom geen losloopgebieden/- terreinen, waar honden onaangelijnd mogen rondlopen en uitwerpselen mogen deponeren. Om toch te voorzien in een behoefte van de hondenbezitters en om de overlast voor derden zoveel mogelijk te voorkomen, wordt binnen de bebouwde kom naar locaties gezocht waar de honden los mogen lopen en hun behoefte mogen doen. Bij het aanwijzen van deze gebieden dient rekening gehouden te worden met: - een zoveel mogelijk verspreide ligging; - een zo gering mogelijke loopafstand; - een zo groot mogelijke afstand tot omliggende woningen om de overlast zoveel als mogelijk te beperken. Het aanleggen van losloopgebieden in de woonkernen kan op weerstand stuiten. Derhalve is het belangrijk om in samenspraak met de bewoners (buurtplatforms) een locatie aan te wijzen. Uiteraard is het aantal losloopgebieden afhankelijk van de grootte van de kern en het aantal honden. Resultaten gesprekken met de buurtplatforms/dorpscommissie: In een vroegtijdig stadium (mei en juni 2009) heeft er omtrent het thema hondenbeleid een eerste gesprek plaatsgevonden met de buurtplatforms/dorpscommissie. Door de ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid en de opsporingsambtenaar van de gemeente Vaals werden de buurtplatforms/dorpscommissie van Lemiers, Vijlen, Bloemendalpark en de Pauluskerk bezocht. Het buurtplatform Grenslandhal zal bij haar eerstvolgende bijeenkomst bezocht worden. Met de vertegenwoordigers van de diverse buurt-/wijkplatforms is gesproken over de aan te wijzen uitlaatroutes (indien gewenst), de aan te leggen losloopgebieden en de plaatsing van de depodogbakken binnen de bebouwde kom. De ideeën vanuit de buurtplatforms/dorpscommissie zijn later per mail of brief toegezonden en zijn in november 2009, uiteraard in samenspraak met de buurtplatforms/dorpscommissie (ook het buurtplatform Grenslandhal), nader uitgewerkt. Alle bezochte buurtplatforms gaven aan zeer verheugd te zijn met een nieuw hondenbeleid en het zeer prettig en waardevol te vinden dat ze mee mogen denken. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 5.

7 Losloopgebieden en uitlaatroutes In samenspraak met de buurtplatforms is besloten om in de woonkern Vaals drie losloopgebieden te creëren. Deze losloopgebieden zullen ongeveer 750m2 groot zijn. In de woonkernen Vijlen en Lemiers is hiervan afgezien, omdat binnen de woonkernen geen geschikte locaties zijn en de afstand voor de hondenbezitters naar het buitengebied zeer gering is Wel zijn in de woonkern Vijlen twee uitlaatroutes aangewezen. (het overzicht van de losloopgebieden en de uitlaatroutes is als bijlage bij deze nota gevoegd). Depodogbakken Het plaatsen van de depodogbakken wordt door de gemeente als extra service gezien voor de hondenbezitters. Het bepalen van de locaties van de depodogbakken is, zoals eerder gezegd, uiteraard in samenspraak gedaan met de bewoners. De depodogbakken zullen pas worden geplaatst nadat de Raad het hondenbeleid heeft vastgesteld. De gemeente Vaals zal 55 depodogbakken aanschaffen. Hierbij zullen de depodogbakken als volgt verdeeld worden: - 5 depodogbakken in Lemiers; - 1 depodogbak in Holset; - 12 depodogbakken in Vijlen; - 32 depodogbakken in Vaals; - 5 reserve depodogbakken in verband met het plan Von Clermontpark en eventueel vervanging van beschadigde depodogbaken. (het overzicht van de locaties voor de depodogbakken is als bijlage bij deze nota gevoegd) Gratis zakjes Als service voor de hondenbezitter gaat de gemeente Vaals bij de start van het hondenbeleid alle hondenbezitters 500 zakjes per hond verstrekken. Bij de eerste evaluatie zal bekeken worden in hoeverre dit aantal realistisch is. (mobiele) Dispensers op strategische locaties Om ook de toeristen tegemoet te komen, worden er door de gemeente Vaals (mobiele) dispensers geplaatst op strategische locaties. Hierbij wordt gedacht aan het Drielandenpunt, het gemeentehuis, het VVV-kantoor, Landal Greenpark en nabij de kerk in Vijlen. Hierdoor wordt de toerist op deze druk bezochte locaties in de gelegenheid gesteld om enkele zakjes gratis te pakken en zodoende aan deze verplichting inzake het hondenbeleid te voldoen. Mogelijk kunnen op deze locaties adoptanten verantwoordelijk worden gemaakt voor de mobiele dispenser om zodoende sociale controle uit te oefenen en vandalisme zo veel mogelijk te beperken. Tevens stellen deze adoptanten de gemeente in kennis als er geen zakjes meer in de dispensers zitten, zodat de dispenser gevuld kunnen worden. Dit punt dient nog nader uitgewerkt te worden. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 6.

8 Buiten de bebouwde kom De gemeente Vaals zal het gehele buitengebied (buiten de bebouwde kom) aanwijzen als uitlaatroute. Dat betekent dus dat er een aanlijnplicht geldt, maar dat de hond vrij zijn behoefte kan doen naast het pad/in de berm. Tevens worden er door de gemeente losloopgebieden in het buitengebied aangewezen, waarbij de aanlijnplicht dus niet meer van kracht is. Wel blijft de regel van kracht dat de hond weliswaar vrij, maar toch zijn behoefte dient te doen naast het pad/in de berm. (het overzicht van de losloopgebieden buiten de bebouwde kom is als bijlage bij deze nota gevoegd). Hondenbelasting De eigenaar van een hond betaalt hondenbelasting. Door de Raad is op 14 december 2009 de Verordening op de heffing en invordering van een hondenbelasting 2010 vastgesteld, waarbij een belastingverhoging is doorgevoerd. Daarbij worden de onderstaande bedragen gehanteerd: 1 hond 30,- (was 20,46) 2 honden 78,65 (was 54,99) 3 honden 150,65 (was 105,36) 4 honden 246,05 (was 172,07) 5 honden 364,80 (was 255,11) 6 honden 506,90 (was 354,49) 7 honden 672,35 (was 470,20) Indien iemand een kennel heeft, dan wordt zijn/haar bijdrage in totaal 108,65 (was 75,96). Bovenstaande betekende een forse procentuele verhoging van de hondenbelasting. Dit lijkt veel, echter dit betekent concreet dat een hondenbezitter op jaarbasis voor 1 hond 9,- meer betaalt. In 2009 waren de opbrengsten met betrekking tot de hondenbelasting ,-. Door het verhogen van de hondenbelasting worden de inkomsten op basis van het huidig aantal geregistreerde honden in 2010 circa ,00. Deze extra inkomsten worden gebruikt om de voorgestane maatregelen in het hondenbeleid mede te kunnen financieren. Ondanks deze verhoging loopt de gemeente Vaals bij deze gehanteerde tarieven nog steeds in de pas met andere gemeenten. De hondenbezitter in Vaals betaalt nog steeds minder dan die in Gulpen-Wittem en Valkenburg. Omdat de gemeente extra faciliteiten ter beschikking stelt, heeft de hondenbezitter het gevoel iets terug te krijgen voor de te betalen hondenbelasting. Hierbij valt te denken aan het realiseren van losloopgebieden en het plaatsen van depodogbakken. De verwachting is dat door het instellen van het generaal pardon en door consequente handhaving het aantal geregistreerde honden zal toenemen. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 7.

9 Een toename van bijvoorbeeld 100 geregistreerde honden resulteert dan in 3.000,- meeropbrengst. Generaal pardon: Het is van groot belang om richting de burger duidelijk te communiceren dat alle honden aangemeld dienen te zijn bij de gemeente Vaals en dat voor iedere hond hondenbelasting betaald moet worden. Verder dient duidelijk gecommuniceerd te worden dat alle bewoners van de gemeente Vaals, die één of meerdere honden bezitten en die de honden nog niet hebben aangemeld, vanaf de start van het nieuwe beleid, d.d. 1 maart 2010, één maand de tijd krijgen om alsnog hun hond(en) aan te melden, zonder dat hiervoor een boete betaald hoeft te worden. Na deze maand dient de bezitter van een hond, die niet is aangemeld, een boete aan de gemeente te betalen. Deze boetebedragen zijn opgenomen in de Regeling bestuurlijke boeten gemeentelijke belastingen en bedragen tussen de 3,00 t/m 11,00. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 8.

10 Hoofdstuk 3 Aanpassen van de APV Loslopende honden, verontreiniging door honden Het kan natuurlijk voorkomen dat een hond zijn behoefte doet op een plaats, waar dat niet is toegestaan. Dus buiten de aangewezen hondenlosloopgebieden. Het is dan aan de begeleiders van de hond om de uitwerpselen op te ruimen. Dit is een mentaliteitskwestie van de begeleiders. Echter, gezien de overlast is deze mentaliteit bij veel begeleiders niet of nauwelijks aanwezig en dient deze geholpen te worden om tot ontwikkeling te komen. Op dit moment is er in de gemeente Vaals alleen een aanlijnplicht voor honden binnen de bebouwde kom. Om onbekommerd sporten en recreëren in het buitengebied mogelijk te maken, is in het hondenbeleid opgenomen dat de aanlijnplicht zowel binnen als buiten de bebouwde kom geldt. Echter om de hondenbezitter tegemoet te komen worden er door het college van de gemeente Vaals hondenlosloopgebieden in het buitengebied aangewezen, alwaar de hond vrij mag lopen. In de huidige APV van de gemeente Vaals zijn 3 artikelen opgenomen over honden, waarvan er twee betrekking hebben op loslopen en verontreiniging. Met de vaststelling van het hondenbeleid door de Raad zullen deze artikelen (wijzigingen zijn cursief en vet weergegeven) als volgt worden aangepast: Artikel (nieuw artikel 2:57): loslopende honden 1. Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen: a. binnen en buiten de bebouwde kom op een openbare plaats zonder dat die hond aangelijnd is, zulks met uitzondering van door het college speciaal daartoe aangewezen hondenlosloopgebieden; b. op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak, speelweide, begraafplaats, openbaar groen of op een andere door het college aangewezen plaats; c. op een openbare plaats zonder voorzien te zijn van een hondenpenning, dat de eigenaar of houder duidelijk doet kennen. Deze hondenpenning is op grond van de geldende verordening betreffende hondenbelasting verstrekt. De eigenaar of houder van de hond mag de penning ook bij zich dragen. 2. Het verbod geldt niet voor zover de eigenaar of houder van de hond zich vanwege zijn handicap door een geleidehond laat begeleiden en de hond als zodanig aantoonbaar gekwalificeerd is of indien een eigenaar of houder van een hond aantoonbaar gekwalificeerd is voor het opleiden van de hond tot geleidehond. 3. In het eerste lid wordt verstaan onder: hondenlosloopgebied; dit betreffen al dan niet omheinde en door het college aangewezen locaties, waar de aanlijnplicht niet geldt en waar de hond binnen de bebouwde kom vrij en buiten de bebouwde kom naast het pad/in de berm zijn behoefte kan doen. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 9.

11 Artikel (nieuw artikel 2:58): Verontreiniging door honden 1. De eigenaar of houder van een hond is verplicht de uitwerpselen van de hond onverwijld op te ruimen: a. binnen en buiten de bebouwde kom op een gedeelte van de weg dat bestemd is of mede bestemd is voor het verkeer van voetgangers, met uitzondering van door het college speciaal aangewezen, als zodanig ingerichte hondenlosloopgebieden en uitlaatroutes; b. op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak, speelweide, begraafplaats, openbaar groen of op een andere door het college aangewezen plaats; 2. Het in het eerste lid gestelde gebod geldt niet voor zover de eigenaar of houder van een hond zich vanwege zijn handicap laat begeleiden door een blindengeleidehond die als zodanig aantoonbaar is gekwalificeerd, dan wel voor zover de eigenaar of houder van een hond rolstoelgebonden is. 3.In het eerste lid wordt verstaan onder: a. hondenlosloopgebied; dit betreffen al dan niet omheinde en door het college aangewezen locaties, waar de aanlijnplicht niet geldt en waar de hond binnen de bebouwde kom vrij en buiten de bebouwde kom naast het pad/in de berm zijn behoefte kan doen. b. uitlaatroute; dit betreffen door het college aangewezen locaties, alwaar een hond aangelijnd naast het pad/in de berm zijn behoefte kan doen. Artikel a (nieuw artikel 2:58a): Verplichting tot voeren ruimmiddel 1. Het is een ieder verboden zich binnen en buiten de bebouwde kom met een hond op een openbare plaats te bevinden zonder dat men een doeltreffend hulpmiddel, dat geschikt is voor het opruimen van de uitwerpselen, bij zich draagt. 2. Degene die zich met een hond op de in artikel lid 1 bedoelde plaatsen bevindt is verplicht het hulpmiddel op eerste vordering aan de met het toezicht op de naleving van dit artikel belaste ambtenaren te tonen. In de APV van de gemeente Vaals is dus al geregeld dat begeleiders van honden de uitwerpselen van de hond onmiddellijk dienen op te ruimen op de plaatsen zoals genoemd in artikel lid 1, afgezien van de locaties die door het college aangewezen zijn. Dit is echter moeilijk te handhaven, omdat overtreders op heterdaad betrapt moeten worden. Derhalve wordt nu een extra artikel in de APV opgenomen c.q. een lid aan een bestaand artikel toegevoegd in de APV. In dit artikel wordt verwoord dat begeleiders van honden tijdens het uitlaten altijd een middel bij zich dienen te hebben voor het opruimen van de uitwerpselen. Dit is gemakkelijk te controleren en te handhaven. Verder wordt in de APV opgenomen dat de verplichting tot het opruimen van de uitwerpselen van de hond niet geldt voor personen die zich vanwege hun handicap laten begeleiden door een als zodanig aantoonbaar gekwalificeerde blindengeleidehond, dan wel personen die rolstoelgebonden zijn. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 10.

12 Tevens wordt in het artikel van de APV Vaals 2008 lid 1 onder a toegevoegd dat de aanlijnplicht ook buiten de bebouwde kom geldt. Verder wordt in hetzelfde artikel en lid onder a toegevoegd dat het verbod voor het laten loslopen van de hond niet geldt voor de door het college aangewezen hondenlosloopgebieden. Lid 2 van het oorspronkelijke artikel kan dan vervallen. Hondenpenning Onlosmakelijk verbonden aan de hondenbelasting, welke reeds in hoofdstuk 2 is behandeld, is de hondenpenning. Bij aanmelding van een hond wordt op dit moment aan de eigenaar kosteloos een hondenpenning beschikbaar gesteld. Doordat de hondenpenning is gekoppeld aan het betalen van hondenbelasting, kan de eigenaar van de hond eenvoudig aantonen dat hij/zij de hond heeft aangemeld. Dit is ook gemakkelijk bij het handhaven. In de gemeente Vaals dient men ieder jaar een nieuwe hondenpenning te komen ophalen en is er de verplichting om na beëindiging van de belastingplicht de hondenpenning in te leveren. Vanaf 1 januari 2010 wordt een hondenpenning nog maar éénmaal uitgereikt. Voordeel voor de burger is dat deze niet ieder jaar naar het gemeentehuis hoeft te komen voor het ophalen van de penning en voor de gemeente dat zij de kosten voor het maken van een hondenpenning bespaart. Bij verlies dient men tegen een bedrag van 3,50 wel een nieuwe penning aan te vragen. Dit bedrag is ook reeds in de huidige legesverordening opgenomen. Na beëindiging van de belastingplicht mag men de hondenpenning behouden. In de huidige APV is onderstaand artikel over de hondenpenning opgenomen. Met de vaststelling van het hondenbeleid door de Raad zal dit artikel (wijzigingen zijn cursief en vet weergegeven) als volgt worden aangepast: Artikel a (nieuw artikel 2:59a) Hondenpenning 1. De eigenaar of houder van de hond is verplicht ervoor te zorgen dat de hond op een openbare plaats voorzien is van een door de gemeente éénmalig kosteloos uitgereikte hondenpenning, dat de eigenaar of houder van de hond duidelijk doet kennen. De eigenaar of houder mag deze hondenpenning ook bij zich dragen. Bij verlies dient een nieuwe hondenpenning tegen betaling te worden aangeschaft. 2. Het is verboden de penning aan anderen af te geven of in gebruik te geven of deze te doen dragen door een hond waarvoor geen aangifte is gedaan. 3. Op de eerste vordering van de daartoe bevoegde ambtenaar is de begeleider van een hond verplicht halt te houden om bedoelde ambtenaar gelegenheid te geven tot controle. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 11.

13 Hoofdstuk 4 Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaar Een juridische regeling geeft geen enkele garantie dat deze regels in de praktijk ook worden nageleefd. Effect van de maatregelen is dan ook alleen te verwachten, indien ook daadwerkelijk tegen de overtreders wordt opgetreden. Een intensieve controle, alsmede de eerder genoemde publiciteit, is noodzaak wil de nieuwe c.q. aangescherpte regelgeving tot succes leiden. Dat een effectieve controle niet gemakkelijk zal zijn, moge duidelijk zijn. Er doen zich op dit moment enkele knelpunten voor in de praktijk: om strafrechtelijk te kunnen optreden moet de overtreder op heterdaad worden betrapt. Dat zal in veel gevallen moeilijk zijn. Door het aanpassen van de APV wordt dit gemakkelijker; bij de politie heeft de opsporing van hondenoverlast niet de hoogste prioriteit; mentaliteitsverbetering van de hondenbezitter is een proces dat enige tijd nodig heeft, willen de resultaten zichtbaar worden. Voorlichting zal hierin een belangrijke rol spelen. De politie van de basiseenheid Mergelland zal gaan participeren in het project Hondenbeleid. Hieromtrent hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente Vaals en de politie basiseenheid Mergelland. Naar aanleiding van deze gesprekken is afgesproken dat de politie en de gemeente gaan samenwerken op het gebied van de handhaving. Hierbij valt onder andere te denken aan een gezamenlijke patrouille (politie-boa van de gemeente). Uiteraard dient daarbij rekening te worden gehouden met de capaciteit en de gelegenheid van de politie om zich bezig te houden met deze vorm van overlast. Bij de handhaving van het hondenbeleid speelt de Buitengewoon Opsporingsambtenaar een belangrijke rol. De taken van de BOA op dit gebied zijn: - het handhaven van de bepalingen van de APV met betrekking tot het houden honden; - het verbaliseren van overtreders; - de controle op de aanwezigheid van de hondenpenning; - het organiseren van extra controle-acties. Nadat het hondenbeleid van kracht is geworden, zal de Buitengewoon Opsporingsambtenaar extra prioriteit geven aan bovengenoemde taken. Uiteraard is ook de politie bevoegd om bovengenoemde taken uit te voeren. De gemeente Vaals heeft één BOA in dienst. Met de aanstelling van een tweede BOA kan structureel en nog consequenter worden gehandhaafd. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 12.

14 Tevens kan hierdoor niet alleen de hondenpoep en de loslopende honden worden aangepakt, maar ook de andere handhavingstaken (zoals parkeren, milieu, APV) in de gemeente Vaals krijgen dan volop aandacht. Deze werkzaamheden worden over de twee BOA s verdeeld. Bijkomend positief neveneffect is dat hierdoor meer inkomsten worden gegenereerd (zie vergoedingsregeling bestuurlijke boete). Op voorhand is echter niet te bepalen, hoeveel deze extra inkomsten zullen bedragen. Door het fulltime in dienst nemen van een tweede BOA kan het contract met de gemeente Valkenburg ontbonden worden. De gemeente Vaals huurt namelijk voor ongeveer 60 uur per maand een parkeercontroleur in. Met de aanstelling van een tweede eigen BOA is dat echter niet meer nodig. Het contract met de gemeente Valkenburg is nu geldig tot 1 april 2010 (wordt ieder jaar stilzwijgend verlengd met 1 jaar), echter met wederzijds goed vinden kan het contract met onmiddellijke ingang tussentijds beëindigd worden. De gemeente Vaals bespaart dan ,-, welke gebruikt kunnen worden voor de loonkosten van de tweede BOA. De kosten voor een fulltime BOA bedragen ongeveer ,-. Bij de invulling is uiteraard gekeken naar de mogelijkheden tot samenwerking met Gulpen-Wittem en Valkenburg. Uit gesprekken met beide gemeenten is echter gebleken dat er geen mogelijkheden zijn. Gulpen-Wittem heeft geen eigen BOA en Valkenburg geeft te kennen geen overcapaciteit te hebben en derhalve geen BOA te kunnen missen in de eigen gemeente. Vergoedingsregeling bestuurlijke boete: Een gedeelte van de uitgeschreven boetes wordt door justitie aan het einde van het jaar teruggeboekt op de rekening van de gemeente. Hier geldt dat de investering ten dele terug verdiend wordt, omdat justitie aan het einde van het jaar een bepaald percentage per bekeuring, uitgeschreven door de gemeente ten dienste van justitie, terug stort. Bovenstaande is geregeld in de vergoedingsregeling voor de bestuurlijke boete of de strafbeschikking van het ministerie van BZK en justitie. Per 1 januari 2009 is de vergoedingsregeling als volgt geregeld: - vergoeding voor door gemeentelijke boa s geschreven processen-verbaal voor overlast bedraagt 40,- (was voor 1/1/09 15,-); - vergoeding voor door gemeentelijke boa s geschreven beschikkingen voor fout parkeren 25,- (was voor 1/1/09 7,50). Op dit moment (1/7/2009) variëren de boetes met betrekking tot overtredingen op het gebied van honden van 60,- tot 90,-. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 13.

15 Hoofdstuk 5 Financiële en organisatorische consequenties Investeringen Hieronder volgt een overzicht van de te verwachte investeringen omtrent de eerder genoemde maatregelen. Aanleggen en reiniging van hondenlosloopgebieden: * 3 hondenlosloopgebieden met een oppervlakte van 30 x 25 meter: - 3 gebieden in de woonkern Vaals; Per hondenlosloopgebied wordt een bedrag van ongeveer 4.000,- gerekend. De totale kosten voor de 3 gebieden bedragen dan ongeveer ,-. * het reinigen van 3 hondenlosloopgebieden (1x per week) 117,50 excl. BTW per schoonmaakbeurt. - per jaar is dat 6.227,50 excl. BTW. Aanschaf en lediging depodogbakken: * 55 depodogbakken: - 5 depodogbakken in Lemiers; - 1 depodogbak in Holset; - 12 depodogbakken in Vijlen; - 32 depodogbakken in Vaals; - 5 reserve depodogbakken in verband met het plan Von Clermontpark en eventueel vervanging van beschadigde depodogbaken. Voor het onderhoud van de losloopgebieden zal een bedrijf worden ingehuurd. Middels het inhuren van een bedrijf (bijvoorbeeld d r Sjalter uit Kerkrade) worden op vooraf afgesproken dagen en frequentie de losloopgebieden schoongemaakt. Het ledigen van de depodogbakken zal door de buitendienst van de gemeente worden uitgevoerd. Bij de eerste evaluatie van het hondenbeleid (december 2010) zal bekeken worden of de buitendienst voldoende capaciteit heeft om alle depodogbakken te kunnen ledigen. Mocht dit eerder dan de evaluatie tot problemen leiden, dan zal er naar een externe oplossing moeten worden gezocht. * Aanschaf 55 depodogbakken (per stuk 470,-): éénmalig ,-. Een andere optie die bekeken is, is de aanschaf van een eigen hondenpoepzuiger, die door eigen personeel wordt gebruikt. Dit is echter geen reële optie gelet op de kosten. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 14.

16 Kostenoverzicht investeringen Incidentele uitgaven: Aanleg 3 losloopgebieden éénmalig ,- Aanschaf 55 depodogbakken éénmalig ,- Montage kolommen éénmalig 2.000,- incidenteel ,- Structurele kosten: Schoonmaken losloopgebieden per jaar 6.000,- Zakjes ( stuks) per jaar 7.000,- Extra BOA per jaar ,- Kapitaallasten gemoeid met Activeren incidentele uitgaven per jaar 4.000,- Structureel per jaar Totaal ,- Bij het aantrekken van een extra BOA vervallen de kosten van de inhuur van de BOA uit Valkenburg, groot ,-. Dit bedrag kan worden gebruikt ter dekking van een deel van de uitgaven voor het hondenbeleid. Inkomsten: Hondenbelasting (nieuw tarief, huidig aantal) 7.370,- Inkomsten nav bekeuringen in 2010 (100 bekeuringen) 4.000,- Vrijvallen inhuur Valkenburg ,- Totaal ,- 100 extra honden verwacht in ,- Totaal ,- Dekking Vanaf 2010 zullen de inkomsten uit de hondenbelasting (nieuw tarief) ,- bedragen (exclusief de belasting van de nieuwe honden). Dit betreft een meeropbrengst van 7.370,- ten opzichte van het jaar Vanaf 2010 zullen de inkomsten, bij het in dienst nemen van een tweede BOA, naar aanleiding van de uitgeschreven bekeuringen (vergoedingsregeling) stijgen. Het is nu niet te bepalen hoe hoog deze inkomsten zullen zijn. De eenmalige kosten ad ,- gemoeid met de realisatie van de losloopgebieden en de aanschaf van de depodogbakken worden geactiveerd en afgeschreven op 15 jaar. Zodoende worden de lasten gespreid. Een en ander resulteert in een jaarlijkse kapitaallast van ongeveer 4.000,- per jaar (structurele kosten). Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 15.

17 De structurele meerlasten bedragen ,- per jaar. Voorgesteld wordt om deze structurele meerlasten als volgt af te dekken: - in 2010 de structurele meerlasten ad ,- t.l.v. de stelpost onvoorzien (de stelpost onvoorzien opgenomen in de begroting 2010 bedraagt ,-) te brengen; - voor de jaren 2011 e.v.j. in het jaar 2010 te zoeken naar aanvullende dekkingsmiddelen teneinde de structurele meerlasten ad ,- af te dekken. Uiterlijk bij de behandeling van de begroting 2011 dient het voorstel om het tekort af te dekken gereed te zijn. Hondenbeleid 2010 van de gemeente Vaals Marcel Andriolo 16.

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit.

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Stein 7 december 2004 Gemeenteblad Afdeling A 2005, no. 6 Agendapunt 8 Bijlagen 2 Aan De Raad Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Inleiding Uit vele reacties, waaronder

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Samen prettig buiten. U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten

Nadere informatie

Ruimte voor honden. Uitrenterrein Honden mogen hier los lopen. Verboden-voor-hondenterrein Honden mogen hier niet komen

Ruimte voor honden. Uitrenterrein Honden mogen hier los lopen. Verboden-voor-hondenterrein Honden mogen hier niet komen Ruimte voor honden Ruimte voor honden Honden: voor de één een maatje en voor de ander een ergernis. Deze ergernis heeft vaak te maken met het niet opruimen van hondenpoep. Daarnaast laat niet iedereen

Nadere informatie

HONDENBELEID BRIELLE

HONDENBELEID BRIELLE HONDENBELEID BRIELLE April 2005 Inhoudsopgave Inleiding Doelstelling Wettelijke instrumentarium Mogelijkheden Kosten, baten, dekking Overwegingen Voorstel Tijdsplanning 2 Inleiding De overlast van honden,

Nadere informatie

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden VOORSTEL COMMISSIE PRODUCTEN probleemstelling De inwoners van Woudrichem ervaren de aanwezigheid van hondenpoep in de openbare ruimte als een groot probleem, waarvoor een oplossing wordt gevraagd. Er is

Nadere informatie

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM zaaknummer Z-13-07821 registratienummer opsteller advies de heer K. Luijten doorkiesnummer 010-5931975 Directeur/afdelingshoofd ing. P.D. Verstoep datum advies

Nadere informatie

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319 Gemeente Woerden 13R.00319 RAADSVOORSTEL 13R.00319 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 21 januari 2014 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s): Wijkgericht

Nadere informatie

HONDENBELEID BEVERWIJK

HONDENBELEID BEVERWIJK HONDENBELEID BEVERWIJK Gemeente Beverwijk 27 maart 2012 Docman #2012/13961 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hondenbeleid 5 1. Regelgeving en handhaving 5 2. Voorzieningen en onderhoud 8 3. Communicatie 9 Financiën

Nadere informatie

INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK

INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK INTEGRALE AANPAK HONDENPOEPPROBLEMATIEK Vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Marum op 12 september 2017 1 Achtergelaten hondenpoep houdt de gemoederen, zowel landelijk als lokaal,

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Hondenbeleid Loon op Zand Gemeente Loon op Zand Vastgesteld februari 2016 Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Inhoud Hondenbeleid Loon op Zand... 1 Gemeente Loon op Zand... 1 september 2015... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 28 september Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 Evaluatie hondenbeleid en voorstel nieuw hondenbeleid Voorstel: 1. Kennisnemen van de evaluatie hondenbeleid. 2. Het nieuwe modernere hondenbeleid vaststellen. 3. Het nieuwe

Nadere informatie

Inspraakreacties Hondenbeleid

Inspraakreacties Hondenbeleid Bijlage 1: Inspraakreacties Hondenbeleid Samenvatting In oktober 2008 zijn 11 inspraakreacties binnengekomen, die voor zover mogelijk zijn verwerkt in het geformuleerde beleid. Voor het Rijsterborgherpark

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 207709 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon- en leefomgeving Blad : 1 van 6 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421)

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in Abbenes Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 296299 Datum : 27 juni 2016 Programma : Wonen en Ruimte Blad : 1 van 7 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van

Nadere informatie

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen S.

Nadere informatie

Gemeente Zeist. Colofon. Uitgave. Gemeente Zeist. Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl. januari 2008. Oplage 1.000 ex.

Gemeente Zeist. Colofon. Uitgave. Gemeente Zeist. Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl. januari 2008. Oplage 1.000 ex. Gemeente Zeist Colofon Uitgave Gemeente Zeist Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl januari 2008 Adressen Publiekshal Gemeente Zeist Slotlaan 20, Zeist-Centrum Wijkwinkel Noord Joh. Van Oldenbarneveltlaan

Nadere informatie

HONDENPOEP ERGERNIS # 1

HONDENPOEP ERGERNIS # 1 HONDENPOEP ERGERNIS # 1 Geachte lezer, Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Honden worden ook wel "de beste vriend van de mens" genoemd, aldus Wikipedia. Hier is ook een reden voor:

Nadere informatie

Hondenpoep verplicht opruimen

Hondenpoep verplicht opruimen Hondenpoep verplicht opruimen In de gemeente Terneuzen hebben zo'n 4000 huishoudens een hond. Wat is er fijner dan lekker een ommetje te maken met de hond! Tijdens dat ommetje kan de hond dan meteen zijn

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0124 Rv. nr.: 08.0124 B&W-besluit d.d.: 16-12-2008 B&W-besluit nr.: 08.1232 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit. Onderwerp: Wijziging van de APV op een tweetal punten (opruimplicht

Nadere informatie

Hondenpoepbeleid. Paragraaf APV en Handhaving

Hondenpoepbeleid. Paragraaf APV en Handhaving Hondenpoepbeleid Paragraaf APV en Handhaving INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 2. APV EN HANDHAVING 3 2.1 Checklist 3 2.2 Toelichting - APV 4 2.2.1 Aanlijnplicht 4 2.2.2 Opruimplicht 4 2.2.3 Opruimmiddel 4

Nadere informatie

Hondenbeleid gemeente Hillegom

Hondenbeleid gemeente Hillegom Hondenbeleid gemeente Hillegom Hondenbeleid gemeente Hillegom 2013 oktober 2013 1 Beleid 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Probleemstelling... 3 1.3 Doelstelling... 3 2. Schets huidige situatie...

Nadere informatie

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN Inleiding In het laatste kwartaal van 2005 is gestart met een evaluatie van het hondenbeleid, zoals dit is vastgesteld op 5 februari 2004. Het resultaat

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Adviesnummer : 12.018599 Casenummer : 12.003801 Datum : 21 augustus 2012. Onderwerp: Gratis verstrekken van hondenpoepzakjes

GEMEENTE REIMERSWAAL. Adviesnummer : 12.018599 Casenummer : 12.003801 Datum : 21 augustus 2012. Onderwerp: Gratis verstrekken van hondenpoepzakjes college Adviesnummer : 12.018599 Casenummer : 12.003801 Datum : 21 augustus 2012 Onderwerp: Gratis verstrekken van hondenpoepzakjes Advies: Het advies luidt om: het door u en de gemeenteraad vastgestelde

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes

Over honden, voor baasjes Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten van het wandelen en spelen

Nadere informatie

Hondenbeleid Binnenmaas

Hondenbeleid Binnenmaas Hondenbeleid Binnenmaas Juni 2010 1 1. Inleiding Honden zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Honden zijn voor velen van onschatbare waarde en een onmisbare huisgenoot. Voor menigeen zorgt

Nadere informatie

Het hondenbeleid van de gemeente Kerkrade

Het hondenbeleid van de gemeente Kerkrade Het hondenbeleid van de gemeente Kerkrade De gemeente Kerkrade telt ca. 5700 geregistreerde honden. Deze honden produceren op jaarbasis ca. 57.000 kilo uitwerpselen, die op diverse plekken in de openbare

Nadere informatie

Helmondse hondenwijzer

Helmondse hondenwijzer Helmondse hondenwijzer oktober 2017 Helmondse hondenwijzer Als u één of meerdere honden heeft, betaalt u hondenbelasting. Met deze inkomsten zorgt de gemeente ervoor dat er voorzieningen zijn om uw hond(en)

Nadere informatie

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009

Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 Sliedrecht, 28 april 2009 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid 2009 Samenvatting: De gehouden enquête in 2009 wijst uit dat er verbeteringen

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Hondenbeleid

Uitvoeringsplan Hondenbeleid Uitvoeringsplan Hondenbeleid Verantwoording Op 30 oktober 2014 is er een bewonersbijeenkomst geweest waar alle inwoners van de gemeente Gennep waren uitgenodigd om mee te praten. De uitkomsten van deze

Nadere informatie

2. Motivering Problematiek geschetst: - De zandput aan de Beelaertsweg is geen eigendom van de gemeente, maar van Beheersmaatschappij Jac. Caron BV.

2. Motivering Problematiek geschetst: - De zandput aan de Beelaertsweg is geen eigendom van de gemeente, maar van Beheersmaatschappij Jac. Caron BV. Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : * Agendanummer : * Datum collegebesluit : 3 december 2013 Onderwerp : Wijziging artikelen 2:57 en 2:58 van de APV naar aanleiding van hondenoverlast

Nadere informatie

*Z BB3* documentnr.: INT/M/15/18978 zaaknr.: Z/M/15/22442

*Z BB3* documentnr.: INT/M/15/18978 zaaknr.: Z/M/15/22442 De raad van de gemeente Mill en Sint Hubert gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november, 2015. gelet op artikel 174 Gemeentewet ; besluit I. Onderstaande artikelen van de Algemene

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering 26 maart 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering 26 maart 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering 26 maart 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Gedeeltelijke voortzetting uitvoering hondenbeleid. Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot en

Nadere informatie

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR).

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR). Raad: Beslissing: Voorstel aan de raad Raadsvergadering : 3 juni 2010 Portefeuillehouder : Frans Ronnes Behandeld door : Ad Priems Registratienummer : 219 Onderwerp : Het inzetten van een BOA (Buitengewone

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 30-11-2010 Onderwerp: Evaluatie hondenbeleid Conceptbesluit: - het hondenbeleid her te bevestigen en dit ter kennisneming voor te leggen

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID Blankenborch Inhoud 1. Doel 2. Huidige voorzieningen 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijk Blankenborch 5. Voorstel

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID DE HAGEN 1 Inhoud 1. Doel. 2. Huidige voorzieningen. 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijk De Hagen. 5. Voorstel

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK

UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK UITVOERINGSPLAN HONDENBELEID AMALIASTEIN MOLENWIJK 1 Inhoud 1. Doel. 2. Huidige voorzieningen. 3. Voorzieningen/maatregelen volgens nota hondenbeleid. 4. Algemene afwegingen en keuzes in de wijken Amaliastein/Molenwijk.

Nadere informatie

Wijk- en Stadsbeheer S. Plantinga. SGP-fractie t.a.v. de heer D. Bath. 1 O april 2018 Vragen SGP m.b.t. hondenuitlaatplaatsen. Geachte heer Bath,

Wijk- en Stadsbeheer S. Plantinga. SGP-fractie t.a.v. de heer D. Bath. 1 O april 2018 Vragen SGP m.b.t. hondenuitlaatplaatsen. Geachte heer Bath, Wijk- en Stadsbeheer S. Plantinga Telefoonnummer (0318) 538 785 Afdeling Behandeld door Documentnummer 2018\828385 SGP-fractie t.a.v. de heer D. Bath Datum Onderwerp 1 O april 2018 Vragen SGP m.b.t. hondenuitlaatplaatsen

Nadere informatie

De basisregels van Zwijndrecht

De basisregels van Zwijndrecht Deze folder vertelt u alles wat u moet weten over het hondenbeleid van Zwijndrecht. Want hondenpoep op straat; daar trappen wij liever niet in, u ook niet en zelfs uw hond niet. Daarom wordt Zwijndrecht

Nadere informatie

Hondenbeleid. Gemeente Waalwijk. Opgeruimd uitlaten

Hondenbeleid. Gemeente Waalwijk. Opgeruimd uitlaten Hondenbeleid Gemeente Waalwijk Opgeruimd uitlaten Gemeente Waalwijk 1 P a g i n a 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Doel 4 2 Huidige situatie 5 2.1 Hondenbezit 5 2.2 Juridisch kader

Nadere informatie

HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL

HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL HONDENBELEID? DAT SCHEELT EEN HOOP! HONDENBELEID GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Valkenburg aan de Geul 16 december 2009 SAMENVATTING In de voorliggende nota is het bestaande hondenbeleid van de Gemeente

Nadere informatie

Hondenpoepplan Naar een schone stad. 2 februari 2009

Hondenpoepplan Naar een schone stad. 2 februari 2009 Hondenpoepplan Naar een schone stad 2 februari 2009 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat is de stand van zaken?... 4 3. Wat is het doel?... 5 4. Hoe gaan we het aanpakken?... 6 5. Welke voorzieningen

Nadere informatie

Hondenvoorzieningen Zuideramstel

Hondenvoorzieningen Zuideramstel Hondenvoorzieningen Zuideramstel Document: Documentstatus: Opdrachtgever Auteur: Samenvatting: Notitie hondenvoorzieningen B.Bijl A.M.R. Cannoo & O. van het Groenewoud In monitoren als Leefbaarheid en

Nadere informatie

Onderdelen van het hondenpoepbeleid zijn Communicatie, Voorzieningen, Handhaving, Participatie en Reiniging.

Onderdelen van het hondenpoepbeleid zijn Communicatie, Voorzieningen, Handhaving, Participatie en Reiniging. Concept hondenpoepbeleid gemeente Oldambt. Hondenpoep: lastig maar niet ernstig De aanleiding voor het opstellen van beleid t.a.v. hondenpoep komt voort uit vragen en klachten van burgers en verenigingen

Nadere informatie

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid LEEF Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid 1 2 Pilot Hondenbeleid Hondenbeleid > 10 jaar Vastgelegd in APV Evaluatie in afgelopen 3 jaar Projectgroep van Wijkkerngroep In kaart brengen Klachten (mail; Social

Nadere informatie

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep Portefeuilehouder Marjolein Steffens-van de Water, drs. Theo Weterings Collegevergadering

Nadere informatie

Helmondse hondenwijzer

Helmondse hondenwijzer Wat mijn baasje moet weten... Helmondse hondenwijzer Maart 2012 Wat mijn baasje moet weten... Helmondse hondenwijzer In Helmond wonen ruim 88.000 mensen en meer dan 7.200 honden. Die honden worden elke

Nadere informatie

Gemeente Leiderdorp. Hond&gemak

Gemeente Leiderdorp. Hond&gemak Gemeente Leiderdorp Hond&gemak Hond&gemak In Leiderdorp ruimen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op. Iets meer moeite, maar wel lekker schoon. Ook lopen honden aan de lijn. Alleen in losloopgebieden

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen.

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : 3 oktober 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 19 september 2013 Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : mw. H. Bouma Taheakke

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid Veel gestelde vragen over het hondenbeleid A. Vragen over hondenpoep 1. Moet ik de poep opruimen? Ja, op openbare plaatsen geldt een opruimplicht. Onder een openbare plaats wordt verstaan: een voor het

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Inhoud Nieuw hondenbeleid Regels Wijkkaarten Besoyen Baardwijk - De Hoef Bloemenoord Capelle Centrum - Laageinde Landgoed Driessen Meerdijk

Nadere informatie

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013 Stichting Wijkteam Plaswijck p/a De Buurtstee, Gildenburg 1, 2804 VJ Gouda info@wijkteamplaswijck.nl www.wijkteamplaswijck.nl Telefoon 06-239.56.999 Twitter: @wtplaswijck Facebook: wijkteamplaswijckgouda

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Contact met de gemeente Waalwijk Bezoekadres Taxandriaweg 6 5141 PA Waalwijk U vindt de bezoekersingang aan de Winterdijk Postadres Postbus

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Taken... 3 2.1 Meldingen door burgers en ondernemers... 3 2.2 Hondenbeleid...

Nadere informatie

1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 (Evaluatie) huidig beleid

1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 (Evaluatie) huidig beleid Hondenbeleid Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Achtergrond... 2 1.2 (Evaluatie) huidig beleid... 2 1.3 Feiten en cijfers... 4 1.4 Specifieke regels... 6 2. Nieuw beleid... 6 2.1 Inleiding... 6 2.2 Beleidsuitgangspunten...

Nadere informatie

Evaluatie hondenbeleid

Evaluatie hondenbeleid Evaluatie hondenbeleid In 2010 heeft de Raad het hondenbeleid vastgesteld, zoals opgenomen in de nota Hondenbeleid? Dat scheelt een hoop!. De Raad heeft daarbij eveneens verzocht het beleid te evalueren.

Nadere informatie

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen Bijlage Bijlage Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen 1. Inleiding Als gevolg van de invoering van nieuwe wetgeving wordt aan de decentrale overheden, waaronder de

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 oktober 2017, kenmerk Nr. SBC/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 oktober 2017, kenmerk Nr. SBC/ ; Dordrecht Nr. 1946277 De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

Notitie Hondenbeleid Schouwen-Duiveland

Notitie Hondenbeleid Schouwen-Duiveland Notitie Hondenbeleid Schouwen-Duiveland 1. Inleiding 1.1. Achtergrond 1.2. Aanleiding 1.3. Doel 2. Huidige situatie 2.1. Aantal geregistreerde honden 2.2. Juridisch kader 3. Beleid 3.1. Faciliteren 3.2.

Nadere informatie

Cluster veiligheid Gemeente Vaals

Cluster veiligheid Gemeente Vaals Cluster veiligheid Gemeente Vaals Historie van het cluster: De gemeente Vaals besloot in 2008 om een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in vaste dienst te nemen, zodat de betrokkenheid bij de gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Onderwerp Wijziging Algemene plaatselijke verordening Urk 2008 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Hondenbeleid gemeente IJsselstein (CONCEPT) november 2015

Hondenbeleid gemeente IJsselstein (CONCEPT) november 2015 Hondenbeleid gemeente IJsselstein (CONCEPT) november 2015 1 Voorwoord In de openbare ruimte van de gemeente IJsselstein moet iedereen zich prettig voelen en iedereen moet die openbare ruimte kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Vragen SGP-fractie m.b.t. hondenuitlaatbeleid 6 maart 2018

Vragen SGP-fractie m.b.t. hondenuitlaatbeleid 6 maart 2018 Vragen SGP-fractie m.b.t. hondenuitlaatbeleid 6 maart 2018 Zeker de afgelopen week met het ijs op de sloten was het in de groenstroken langs het water een grote ergernis van veel schaatsers: de hoeveelheid

Nadere informatie

Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 14 november 2006

Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 14 november 2006 Agendapunt 14 2006 VOORSTELLEN Nr. 214 (1) Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 14 november 2006 Onderwerp: Herziening hondenbeleid Aan de raad. Beslispunten 1. Instemmen met de bijgevoegde beleidsnota

Nadere informatie

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Inhoudsopgave Alg. info honden Ontwikkelingen < 2007 Pilots Nieuw beleid Onderzoek gedrag hondenbezitters Klachten en meldingen

Nadere informatie

BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP

BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP NOTULEN BEWONERSBIJEENKOMST HONDENBELEID GEMEENTE GENNEP Donderdag 30 oktober 2014 Aanwezig 19 bewoners 3 raadsleden 1 wethouder 6 medewerkers gemeente Gennep 1 medewerker odbn (openbare dienst brabant

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 april 2008 Agendapunt : 9

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 april 2008 Agendapunt : 9 Aan de Raad Made, 1 april 2008 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 april 2008 Agendapunt : 9 Raadsvergadering: 29 mei 2008 Onderwerp: Buitengewoon Opsporings Ambtenaren

Nadere informatie

rapport notitie Hondenbeleid November 2004

rapport notitie Hondenbeleid November 2004 rapport notitie Hondenbeleid November 2004 gouda, 4 mei 2000 inhoudsopgave Inleiding:...3 Organisatie...4 Regelgeving...5 Hondenbelasting...7 Handhaving...8 Beheer...9 Communicatie...10 Wijkgerichte aanpak...11

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

UITVOERINGSKADER HONDENUITLAATBELEID GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

UITVOERINGSKADER HONDENUITLAATBELEID GEMEENTE HELLEVOETSLUIS UITVOERINGSKADER HONDENUITLAATBELEID GEMEENTE HELLEVOETSLUIS Inhoudsopgave Inleiding... 3 Regelgeving... 4 Handhaving... 5 Voorzieningen... 5 Uitlaatroutes... 5 Losloopgebieden... 5 De uitrol van de uitlaatroutes...

Nadere informatie

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan Titel BOA Oostzaan Nummer 10 / 49 Datum 8 september 2010 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Inzet BOA Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering 16 december 2003 Agendapunt 5 Aan de Raad

Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering 16 december 2003 Agendapunt 5 Aan de Raad Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering 16 december 2003 Agendapunt 5 Aan de Raad Made, 25 november 2003 Onderwerp Voorstel Beleid met betrekking tot hondenoverlastbestrijding. Instemmen met

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

Binnen de bebouwde kom in de gemeente Beesel geldt de opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de uitwerpselen van hun hond(en) opruimen.

Binnen de bebouwde kom in de gemeente Beesel geldt de opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de uitwerpselen van hun hond(en) opruimen. Hondenpoep, de grootste kleine ergernis Als eigenaar van een hond weet u hoeveel plezier een hond kan geven. Helaas staan veel mensen minder positief tegenover honden. Soms omdat mensen niet vertrouwd

Nadere informatie

Gemeente Hellevoetsluis - Hondenbeleid

Gemeente Hellevoetsluis - Hondenbeleid Gemeente Hellevoetsluis - Hondenbeleid Versie: 18 oktober 2016 Uitgevoerd door: Auteur: Opdrachtgever: Newcom Research & Consultancy drs. Sjoerd Buitinga, drs. Isabelle van der Meer, drs. Steven Boekee

Nadere informatie

Datum raadsvergadering donderdag 27 november 2014

Datum raadsvergadering donderdag 27 november 2014 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 9 september 2014 Datum raadsvergadering donderdag 27 november 2014 Nummer raadsvoorstel 2014-073 Bijbehorend veld van de programmabegroting Bestuurlijke

Nadere informatie

Een beetje baas ruimt op

Een beetje baas ruimt op Een beetje baas ruimt op uitleg over het hondenpoepplan Hondenpoep is een grote ergernis in Culemborg. Om daar wat tegen te doen is een hondenpoepplan opgesteld. Het hondenpoepplan is opgesteld in samenwerking

Nadere informatie

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014 RAADSBESLUIT 13R. 00389 Gemeente Woerden 13R.00389 ^^^^^^ 3b gemeente WOERDEN Agendapunt: 7. H-2.3 Onderwerp: Verordening hondenbelasting 2014 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d.

Nadere informatie

Hondenbeleid gemeente IJsselstein. Maart 2015

Hondenbeleid gemeente IJsselstein. Maart 2015 Hondenbeleid gemeente IJsselstein Maart 2015 1 Voorwoord Veel inwoners van de gemeente IJsselstein hebben een hond. Honden horen bij onze gemeenschap en bieden de bezitters veel plezier. Honden kunnen

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel nummer RVO van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 24 april 2012;

gelezen het raadsvoorstel nummer RVO van het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van 24 april 2012; gemeente Den Helder Geamendeerd adsbesluit Raadsvergadering d.d. : 15 okber 2012 Besluit nummer Onderwerp : RB12.0180 : Invoering hondenpenning De ad van de gemeente Den Helder; gelezen het adsvoorstel

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Notitie inzake BOA s Aan de Raad Made, 1 april 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 mei 2008 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Buitengewoon Opsporings Ambtenaren Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost

Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost De mening van de bevolking over de aanpassingen van 2010 . Hondenvoorzieningen in t Hout, Binnenstad en Helmond-Oost De mening van de bevolking

Nadere informatie

Evaluatie Hondenbeleid

Evaluatie Hondenbeleid Evaluatie Hondenbeleid Eind 2012 is door de raad van de gemeente Montferland het hondenbeleidsplan vastgesteld. Naar aanleiding van dit beleidsplan is in 2013 gestart met de uitvoer van de in het beleidsplan

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Beantwoording vragen ex artikel 41 RvO van 100% Groningen en PvdD over het hondenbeleid Steller Jeenke van Linge De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367

Nadere informatie

Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening

Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening De volgende artikelen in de APV Loon op Zand gaan in op 17 februari 2016 (raadsbesluit van 4 februari 2016) Artikel 2:57 Loslopende honden

Nadere informatie

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht

Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht Evaluatie hondenbeleid Zwijndrecht Inhoud 1. Conclusies en verbetersuggesties 2. Schoonhouden 3. Veiligheid en handhaving 4. Communicatie 5. Tevredenheid honden uitlaatvoorzieningen 6. Develpark en Noordpark

Nadere informatie

Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon Doen!

Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon Doen! Hond aanlijnen? Poep opruimen? Gewoon Doen! De beleving van inwoners over het Dordtse hondenbeleid Inhoud: 1. Conclusies en aanbevelingen 2. Overlast 3. Afhandeling meldingen 4. Bekendheid regels van het

Nadere informatie

Rapport uitslag enquête hondenbezitters

Rapport uitslag enquête hondenbezitters Rapport uitslag enquête hondenbezitters gemeente 1 Inleiding De gemeente is een gefuseerde gemeente waar in iedere voormalige deelgemeente een ander hondenbeleid werd gevoerd en andere voorzieningen werden

Nadere informatie

HONDENBELEID 2015 2024

HONDENBELEID 2015 2024 HONDENBELEID 2015 2024 Samenvatting In de gemeente Woerden leven ongeveer 2.450 honden. Deze honden maken onderdeel uit van de Woerdense gemeenschap en zorgen voor plezier, gezelschap en levendigheid in

Nadere informatie

Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016

Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016 Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016 Z.11236 INT.15464 APV Nuth 2016 (oud) Artikel 1:3 1. Indien een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt ingediend minder dan drie weken vóór het

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OLOG Notitie "Hondenbeleid gemeente Heusden" 2014

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OLOG Notitie Hondenbeleid gemeente Heusden 2014 Zaaknummer: 00369226 Onderwerp: OLOG Notitie "Hondenbeleid gemeente Heusden" 2014 Collegevoorstel Feitelijke informatie Hierbij treft u het raadsvoorstel aan over nieuwe kaders voor het hondenbeleid. Voor

Nadere informatie

Bijlage. Uitlaatbeleid

Bijlage. Uitlaatbeleid Gemeente Boxtel Augustus 2009 Openbare Werken, Joyce Bergmans Pagina 1 Bijlage A Overzicht meldingen hondenpoep Overzicht geregistreerde klachtenbrieven en telefonische meldingen via servicepunt Wijk West

Nadere informatie

De gemeente Almelo int hondenbelasting. De gemeente kan hondenbelasting heffen op grond van artikel 226 Gemeentewet.

De gemeente Almelo int hondenbelasting. De gemeente kan hondenbelasting heffen op grond van artikel 226 Gemeentewet. Aan de raad Onderwerp: initiatiefvoorstel Hondenbelasting Programma: paragraaf Lokale Heffingen Van: raadsleden G.W.L. Stork (ALA) en A. Maathuis (VVD) Samenvatting raadsvoorstel Dit initiatiefraadsvoorstel

Nadere informatie

Aanpak hondenpoepproblematiek

Aanpak hondenpoepproblematiek Aanpak hondenpoepproblematiek 1. Samenvatting De overlast die hondenpoep veroorzaakt staat al geruime tijd in de top 10 van ergernissen van inwoners in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit kan afgeleid

Nadere informatie

Evaluatiebrief. Ridderkerk poepschoon juni 2011

Evaluatiebrief. Ridderkerk poepschoon juni 2011 Evaluatiebrief Ridderkerk poepschoon juni 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Probleemdefinitie... 3 2.1 Ideologisch uitgangspunt... 4 3. Beleidsnota Ridderkerk poepschoon... 4 4. Genomen stappen...

Nadere informatie

EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017

EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 JULI 2017 2 EVALUATIE HONDENBELEID GEMEENTE ASTEN 2017 GEMEENTE ASTEN Team Ruimte Taakveld Groen Natuur en Landschap juli 2017 Evaluatie Hondenbeleid 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard Gemeente Lingewaard Doss.no. : 18CC131 Tilburg, 21 februari 2019 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 085 773 19 95 E-mail: info@deafvalspiegel.nl Inhoudsopgave 1. Conclusies

Nadere informatie