Een haarscherpe kijk op uw rechten ZAKBROCHURE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een haarscherpe kijk op uw rechten ZAKBROCHURE"

Transcriptie

1 Een haarscherpe kijk op uw rechten LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN KAPPERS, FITNESS EN SCHOONHEIDSZORGEN (PC 314) ZAKBROCHURE

2 een haarscherpe kijk op uw rechten 3 INHOUD Even voorstellen - Onze dienstverlening Lonen Arbeidsduur Aanvullende vergoedingen - In geval van arbeidsongeschiktheid - In geval van economische werkloosheid Vervoerskosten Eindejaarspremie Syndicale premie Arbeids- en beschermingskleding Werkmateriaal (kappers) Preventie van gezondheidsrisico s (kappers) Opleiding Anciënniteitsverlof Carensdag Brugpensioen Opzegtermijnen Meer informatie Adressen gewestelijke afdelingen De Algemene Centrale ABVV 1 Even voorstellen Ken jij het ABVV? Wij zijn een van de grootste vakbonden in België. Het is ons doel om vanuit een socialistische overtuiging de stem van arbeiders en bedienden duidelijk te laten horen bij de werkgevers. Zo werken we er elke dag aan dat elke werknemer in de best mogelijke omstandigheden kan werken en dat ook jij krijgt waar je recht op hebt. Samen sterk Het motto van het ABVV is niet voor niets Samen Sterk. In totaal telt het ABVV zo n 1,5 miljoen leden, zowel arbeiders als bedienden. Om al onze leden het best te vertegenwoordigen, is het ABVV onderverdeeld in verschillende centrales. Algemene Centrale De sector van de kappers, fitness en schoonheidszorgen maakt deel uit van de Algemene Centrale (AC). Die verenigt zo n arbeiders en arbeidsters uit ongeveer 40 sectoren. Naast jouw sector zijn dat onder meer ook de bouw, bewaking, schoonmaak en uitzendarbeid. Andere centrales binnen het ABVV zijn BBTK (bedienden), ABVV-Metaal, ACOD (openbare diensten), TKD (textiel, kleding en diamant), BTB (transport) en Voeding (voeding, horeca en diensten).

3 een haarscherpe kijk op uw rechten 5 Een offensieve vakbond In de voorbije 150 jaar sociale geschiedenis heeft de socia listische vakbond een sterke rol gespeeld om op te komen voor arbeiders en bedienden. En daar zijn we heel trots op. Maar onze strijd gaat nog elke dag voort. Want nieuwe tijden brengen nieuwe uitdagingen. Ons doel blijft echter altijd hetzelfde: de rechten van de werknemers verdedigen en verbeteren. Hiervoor staan we altijd op de eerste rij! Het is ons doel om de rechten van werknemers te verdedigen en te verbeteren! We helpen je met raad en daad De Algemene Centrale en het ABVV bieden je samen een hele reeks diensten aan: Heb je een vraag over alles wat met je job te maken heeft? Dan helpen de gewestelijke secretariaten van de Algemene Centrale je graag verder. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over je loon- en arbeidsvoorwaarden, maar ook over brugpensioen, loopbaanonderbreking, arbeidsongevallen, jaarlijkse vakantie, Ook als je een conflict hebt met je werkgever, staan we voor je klaar. Als het niet anders kan, gaan we met je dossier zelfs naar de arbeidsrechtbank. Bij tijdelijke of volledige werkloosheid staan de werkloosheidsdiensten van het ABVV voor je klaar. 2 Je loon Sinds 1 januari 2013 zijn de minimumlonen van toepassing die je hier vindt. Deze lonen gelden bij een werkweek van 38 uur. Werk je als stagiair met een beroepsinlevingsovereenkomst? Dan heb je recht op een vergoeding die gelijk is aan categorie 1 die je vindt in de volgende tabellen. Kappers Op 1 januari 2013 werden de minimumlonen verhoogd: Voor de categorie II kwam er 0,50 per uur bij Voor de categorieën III, IV en V kwam er 0,75 per uur bij. Sinds 1 januari 2012 gaat een kapper/kapster ten laatste na 5 jaar anciënniteit in de sector over naar categorie 3. Dit geldt niet als deze twee voorwaarden beiden zijn vervuld: als de werkgever kan bewijzen dat hij jaarlijks minstens 16 uur opleiding heeft aangeboden. als de bemiddelingscommissie die opgericht werd binnen het paritair comité, aangezocht door de werkgever, zijn toestemming daarvoor heeft gegeven.

4 een haarscherpe kijk op uw rechten 7 I II III Categorie Zonder diploma en zonder ervaring en < 6 m sector anc. Diploma of 6 m sector anc. zonder diploma Zelfstandige uitvoering (uiterlijk na 5 j. anciënniteit, tenzij afwijking) Anciënniteit in de functie 0 maand 10 jaar 20 jaar 9,4607/u 10,5426/u 11,2665/u IV Operationele leiding 12,6891/u V Functionele leiding 2 246,22/m 2 470,84/m 2 695,46/m alle bedragen zijn in euro. Onder voorbehoud van goedkeuring van de CAO, zullen de sectorale minimumlonen op 1 oktober 2013, 1 oktober 2014 en 1 juli 2015 telkens verhoogd worden met 0,50 per uur (Cat. II) of 0,75 per uur (Cat. III, IV en V). Schoonheidsspecialisten (per maand) Op 1 januari 2013 werden de sectorale minimumlonen verhoogd met 2,5%. Ook werden de loonsverhogingen aangepast die te maken hebben met het aantal jaren anciënniteit. I II III Categorie Zonder diploma en zonder ervaring en < 6 m sector anc. Diploma of 6 m sector anc. zonder diploma Zelfstandige uitvoering (uiterlijk na 2 j. sector anciënniteit) Anciënniteit in de SECTOR 0 maand 5 jaar 10 jaar 15 jaar 20 jaar 1 596, , , , , , ,67 IV Operationele leiding 2 015, ,25 V Functionele leiding 2 175, , ,95 alle bedragen zijn in euro. Onder voorbehoud van goedkeuring van de CAO, zullen de sectorale minimumlonen op 1 oktober 2013, 1 oktober 2014 en 1 juli 2015 telkens verhoogd worden met 2,5%.

5 een haarscherpe kijk op uw rechten 9 Administratieve bedienden (per maand) I II III Categorie Anciënniteit in de functie 0 maand 2 jaar 5 jaar 10 jaar 20 jaar Zonder diploma en zonder ervaring en 1 557,18 < 6 m sector anc. Diploma of 6 m sector anc ,14 zonder diploma Zelfstandige uit voering 1 732, , ,52 IV Operationele leiding 1 966,52 V Functionele leiding 2 122, , ,26 alle bedragen zijn in euro. Fitness-, bodybuilding-, sauna en/of zonnecentra Voor de fitnessondernemingen wordt momenteel een nieuwe indeling uitgewerkt. Tot dan blijft de volgende indeling van kracht: I II IIIa Categorie Zonder diploma en zonder ervaring en < 6 m sector anc. Diploma of 6 m sector anc. zonder diploma Zelfstandige uit voering Anciënniteit in de functie 0 maand 10 jaar 20 jaar 9,4607/u 10,0426/u 10,5165/u IIIb Lesgever-specialist 14,7837/u IV Operationele leiding 11,9391/u V Functionele leiding 2 122,72/m 2 334,99/m 2 547,26/m alle bedragen zijn in euro.

6 een haarscherpe kijk op uw rechten 11 3 Arbeidsduur Maximale arbeidsduur per week Per week mag je normaal gezien maximaal 38 uur werken. Ook moet je werkgever ervoor zorgen dat je regelmatig een wekelijkse rust hebt van 48 achtereenvolgende uren. Daar heb je recht op gedurende tien weekends per kalenderjaar. Doorgaans vindt deze wekelijkse rust op zondag en maandag plaats. Is een afwijking van de 38-uren week mogelijk? Wil je werkgever afwijken van de 38-uren week? Dan kan dat niet zomaar. Hij moet daarvoor in de onderneming een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) afsluiten. Je werkgever moet die CAO vervolgens indienen bij de dienst collectieve arbeidsbetrekkingen en bij het paritair comité. De afwijking kan pas worden toegestaan als de CAO wordt ondertekend door minstens één van de syndicale organisaties die vertegenwoordigd zijn in het paritair comité voor de kappers en de schoonheidszorgen. Arbeid op zon- en feestdagen In principe is het in jouw sector verboden om als werknemer te werken op zondagen en feestdagen. Bij uitzondering wordt het wel toegestaan in badplaatsen, kuuroorden, toeristische centra en de fitnesssector. In geval van werk op zondagen en feestdagen heb je recht op een verhoging van 50% van je brutoloon en vergoedingen. Bovendien heb je als werknemer de garantie dat je elk kalenderjaar 12 vrije zondagen hebt.

7 een haarscherpe kijk op uw rechten 13 Fitnesscentra Verhoging van je loon voor prestaties: van 20 tot 23 uur s avonds: +5% berekend op de effectieve lonen op zon- en feestdagen: + 50% berekend op de effectieve lonen Elke werknemer heeft recht op 12 gewaarborgde vrije zondagen. De minimale wekelijkse arbeidsduur voor de categorie lesgever-specialist bedraagt 4 uur per week en minstens 1 uur per prestatie. Compensatie en inhaalrust voor werken op zondag Als je op een zondag werkt, dan heb je daarvoor recht op een compensatie. Werk je minstens 4 uur op een zondag, dan krijg je hiervoor een volledige dag inhaalrust. Als je minder dan 4 uur hebt gewerkt op een zondag, dan krijgt je hiervoor een halve dag. Deeltijds werk en overuren Werk je minder dan 19 uur per week? Heb je een contract als deeltijdse werknemer met een werkweek van minder dan 19 uur? Dan zijn deze regels van toepassing: De werkgever beschikt over een krediet van drie bijkomende uren per kalendermaand. Dit krediet mag niet worden overgezet naar de volgende maanden. Voor deze uren heb je geen recht op een salaristoeslag. Elke maand mag kan je dus drie uur overwerken aan hetzelfde loon. Vanaf het vierde uur dat je in een maand langer werkt dan in je contract staat, heb je recht op een salaristoeslag. Werk je meer dan 19 uur per week? De regel van toepassing op de deeltijdse werknemers met een contract voor een werkweek van 19 uur of meer, is de volgende: De werkgever beschikt over een krediet van zes bijkomende uren per kalendermaand. Deze uren geven je geen recht op een salaristoeslag. Elke maand kan je dus zes uur langer werken dan in je contract staat aan hetzelfde loon. Vanaf het zevende uur dat je in een maand langer werkt dan in je contract staat, heb je recht op een salaristoeslag. Voor deeltijdse werknemers met een contract met een wisselend uurrooster gelden dezelfde regels. Voor alle overuren die het krediet overschrijden, blijft de algemene wetgeving met betrekking tot de overuren van toepassing. Twijfel niet om je gewestelijke afdeling te raadplegen voor meer informatie. Je vindt de contactgegevens van de verschillende kantoren op pagina 30.

8 een haarscherpe kijk op uw rechten 15 4 Aanvullende vergoedingen Ben je langer dan 30 dagen werkonbekwaam? Als je langer dan 30 kalenderdagen werkonbekwaam bent dan heb je recht op een aanvullende vergoeding in het geval van: Gewone ziekte Privé-ongeval Arbeidsongeval Ongeval op weg naar en van het werk Beroepsziekte Zwangerschapsverlof Deze extra vergoeding ontvang je bovenop de uitkering die je eventueel via de mutualiteit of de verzekering krijgt. Hoeveel bedraagt die extra vergoeding? Ben je langer dan dertig kalenderdagen arbeidsongeschikt? Dan kan je vanaf de eenendertigste dag van je arbeidsongeschiktheid een vergoeding ontvangen van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Deze vergoeding kan je gedurende maximaal 120 dagen per jaar ontvangen. Je werkt voltijds Het bedrag van deze vergoeding is 5 per dag en er wordt uitgegaan van een werkweek van zes dagen. Indien je voltijds werkt, ontvang je met andere woorden een extra vergoeding van 30 per week. Werk je niet voltijds? Dan wordt de vergoeding in verhouding berekend. Bijvoorbeeld: als je 22 uur per week werkt, ontvang je een vergoeding van iets meer dan 17 per week. Aan dat bedrag kom je door het maximale bedrag van 30 te vermenigvuldigen met 22 en dan te delen door 38. Je werkt immers 22 uur van de normale volledige werkweek van 38 uur. Vergoeding voor huidspecialist Huidaandoeningen komen in jouw sector vaak voor. Daarom heb je als werknemer ook recht op een forfaitaire vergoeding om de kosten te dekken van een bezoek aan een huidspecialist (dermatoloog). Deze vergoeding bedraagt 20 per jaar. Dit geldt zowel wanneer je op consult gaat op verzoek van de bedrijfsarts als wanneer je dit doet op eigen initiatief. Zo vraag je de extra vergoeding aan Deze vergoedingen kan je aanvragen met een formulier dat je kan downloaden op onze website Dit formulier is ook beschikbaar in onze regionale afdelingen. Je kunt het dus afhalen bij onze kantoren en ook voor het invullen kun je uiteraard een beroep doen op het ABVV. Wij bezorgen het formulier ook terug aan het fonds zodat die je snel kunnen betalen. Opgelet, deze betaling wordt elke 3 maanden gedaan.

9 een haarscherpe kijk op uw rechten 17 Opgelet: Een deel van het formulier zal ingevuld moeten worden door de ziektekostenverzekering of de verzekeringsinstelling. Als je wil genieten van de tussenkomst voor een raadpleging bij de dermatoloog, zal je het formulier moeten laten invullen en tekenen door de dermatoloog. Aanvullende uitkering tijdelijke werkloosheid Ben je tijdelijk werkloos? Dan ontvang je een vergoeding van 5 per dag, met een maximum van 100 dagen per kalenderjaar. Deze aanvullingen worden rechtsreeks betaald door de Werkloosheidsdienst van het ABVV. 5 Vervoerskosten De werkgeverstussenkomst in het woon-werkverkeer voor alle vervoersmiddelen (behalve fiets) bedraagt 100% van de weektreinkaart. Ga je met de fiets werken? Voor verplaatsingen met de fiets krijg je een fietsvergoeding van 0,15/km.

10 een haarscherpe kijk op uw rechten 19 6 Eindejaarspremie Wie heeft recht op een eindejaarspremie? Alle werknemers van de sector hebben recht op een eindejaarspremie. De enige voorwaarde is dat je minstens 32 dagen of gelijkgestelde dagen (ziekte, cursusdagen, ) gewerkt hebt in de periode die begint op 1 juli van het vorige jaar en eindigt op 30 juni van het huidige jaar. Dat noemen we de referteperiode. Welk bedrag? Sinds 2009 ontvangen de werknemers van de sector een eindejaarspremie die 9% bedraagt van het verdiende brutoloon in de periode van 1 juli van het vorige jaar tot 30 juni van het huidige jaar. Dat komt dus eigenlijk overeen met het loon van een volledige maand. Als het bedrag lager is dan 25, dan volgt er geen betaling. 7 Syndicale premie Bovenop de eindejaarspremie ontvangen de arbeiders van de sector kappers, fitness en schoonheidszorgen die aangesloten zijn bij een vakbond ook een syndicale premie van 135 per jaar. Deze syndicale premie wordt betaald door de Algemene Centrale van het ABVV via het attest eindejaarspremie. Zelfs als je geen recht hebt op de eindejaarspremie, dan geeft dit attest wel recht op een syndicale premie. Wat moet je hiervoor doen? Het attest eindejaarspremie dien je zo snel mogelijk in te leveren bij een van de gewestelijke kantoren of op een van onze zitdagen. De Algemene Centrale staat in voor een snelle en correcte betaling van je premie. Hoe wordt de eindejaarspremie betaald? Begin december ontvang je een formulier van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Dit document bevat informatie over het brutosalaris tijdens de referteperiode (1 juli tot 30 juni), de gewerkte dagen, de gelijkgestelde dagen, de bruto eindejaarspremie, fiscale en sociale inhoudingen, het nettobedrag van de premie, het rekeningnummer waarop de premie gestort moet worden enz. Het attest eindejaarspremie dien je zo snel mogelijk in te leveren bij een van de gewestelijke kantoren of op een van onze zitdagen. De Algemene Centrale staat in voor een snelle en correcte betaling van je premie.

11 een haarscherpe kijk op uw rechten 21 8 Arbeids- en beschermingskleding Beschermingskleding Je werkgever is verplicht om je gratis beschermingskleding ter beschikking te stellen. Ook moet je baas zorgen voor het onderhoud en de reiniging ervan. sector Kappers Schoonheidszorgen Je ontvangt bijvoorbeeld een schort wegwerphandschoenen een tuniek Arbeidskleding Onder arbeidskleding verstaan we andere kleding dan beschermingskleding. Denk bijvoorbeeld aan een hemd, een broek, een rok Iedere werkgever heeft zijn eigen specifieke voorkeuren voor wat de arbeidskleding betreft. Sommigen willen hun werknemers zien werken in dezelfde outfit, anderen in dezelfde kleuren. Past je werkgever deze regeling niet toe? Neem dan contact met ons op. Je vindt de contactgegevens van de verschillende kantoren aan het einde van deze brochure. 9 Werkmateriaal Kappers Als je in de kapperssector werkt, is je werkgever verplicht je het nodige werkmateriaal ter beschikking te stellen. Dat gaat onder meer over een borstel, spinborstel, schaar, scheermes, tondeuse en haardroger. Doet je werkgever dat niet, dan moet hij je een vergoeding betalen. Sinds 1 september 2012 bedraagt deze vergoeding 400 netto per jaar. Aarzel niet om contact op te nemen met je afdeling indien je werkgever je niet het nodige werkmateriaal ter beschikking stelt. Vergoeding Geen vergoeding Vergoeding van 1,50 per gewerkte of begonnen dag Vergoeding van 1 per gewerkte of begonnen dag Wat? Wanneer? Indien het arbeidsreglement of arbeidscontract duidelijk schrijft dat je zelf mag kiezen welke kleding je draagt. Indien de werkgever je niet voorziet van arbeidskleding en niet tegemoet komt in het onderhoud, maar wel aangepaste kleding eist. Indien de werkgever je voorziet van arbeidskleding maar je zelf moet zorgen voor het onderhoud.

12 een haarscherpe kijk op uw rechten Voorkomen van gezondheidsrisico s Kappers Sinds 25 januari 2012 zijn de werkgevers in de kapperssector verplicht om voorzorgen te nemen zodat je gezondheid niet in het gedrang komt. Ook moeten ze beschermingsmiddelen voorzien. Dit gaat verder dan het ter beschikking stellen van de eerder vermelde beschermingskleding. Je werkgever is onder meer ook verplicht om te zorgen voor ergonomisch verantwoord werkmateriaal, een goede afwisseling tussen nat en droog werk, beschermingscrèmes voor de handen en regelmatige vormingen over beschermingsmaatregelen op het werk. Neem gerust contact op met je afdeling voor meer details over de verplichtingen die je werkgever moet nakomen op vlak van gezondheid en veiligheid.

13 een haarscherpe kijk op uw rechten Opleiding Werknemers hebben recht op minstens 16 uur professionele en/of technische vorming per kalenderjaar. Opleidingsvergoeding Je krijgt een vergoeding wanneer je naschoolse, erkende cursussen volgt. Deze cursussen zijn gekoppeld aan een effectieve geldsom, dat is de opleidingsvergoeding. Die vind je onder meer op de website waar je alle info over opleidingen vindt. Voor je de cursus volgt, weet je dus precies hoe groot de opleidings ver goeding is die je ervoor ontvangt. Ten laatste 6 weken na het volgen van de opleiding, ontvang je de opleidingsvergoeding op je bankrekening. Het maximale bedrag aan opleidingsvergoedingen dat je als werknemer per kalenderjaar kan ontvangen, is 750 bruto. Bijvoorbeeld: je volgt een erkende cursus op 5 oktober Ten laatste in de tweede helft van november zal je een opleidingsvergoeding ontvangen. Deze wordt rechtstreeks gestort op het bankrekeningnummer dat je tijdens de cursus hebt opgegeven. 12 Anciënniteitsverlof Vanaf 2009 krijg je 1 betaalde verlofdag per schijf van 5 jaar anciënniteit in de onderneming. Voor deeltijdse werknemers wordt het aantal dagen of uren anciënniteitverlof in verhouding berekend, volgens deze formule: weekgemiddelde van laatste 4 weken 38u toegekende dagen volgens algemeen systeem Bijvoorbeeld: In de 4 weken voorafgaand aan de aanvraag tot anciënniteitsverlof heb je gemiddeld 15 uur per week gewerkt Je hebt een anciënniteit van 15 jaar, wat je volgens het algemeen systeem recht geeft op 3 dagen anciënniteitsverlof Na het in rekening brengen van je deeltijds arbeidsregime, heb je recht op 1,18 dagen of 9 uur anciënniteitsverlof. Aan dat getal komen we door 15 te delen door 38 en dan te vermenigvuldigen met 3. Zo vind je een interessante cursus Op de website vind je een handige zoekmachine waardoor je heel snel cursussen kan vinden die aansluiten bij jouw interesses en behoeften. Je vindt er bovendien alle nodige informatie over de manier van inschrijven, hoeveel de opleidingsvergoeding bedraagt, waar de cursus plaatsvindt

14 een haarscherpe kijk op uw rechten Carensdag Arbeiders worden normaal gezien niet doorbetaald tijdens de eerste dag van een ziekteperiode van minder dan 14 dagen. Dit is de zogenaamde carensdag. Sectoren kunnen echter afwijken van deze regel. Sinds 1 juli 2011 is deze carensdag in de sector definitief afgeschaft voor de arbeiders/arbeidsters met minstens 6 maanden anciënniteit in de onderneming. 14 brugpensioen Voltijds op 58 jaar Je hebt recht op een aanvullende vergoeding bovenop je werkloosheidsuitkering: indien je minstens 58 jaar bent op het moment dat je contract eindigt. Indien je minstens 38 jaar (arbeider) of 35 jaar (arbeidster) in loondienst hebt gewerkt. Indien je ontslagen wordt, behalve in geval van dringende reden. Indien je recht hebt op werkloosheidsvergoedingen (minstens 624 dagen gewerkt in de 3 voorafgaande jaren). Deze aanvullende vergoeding wordt maandelijks betaald door de werkgever en wordt als volgt berekend: nettoreferteloon werkloosheidsuitkering 2 Voltijds op 56 jaar met een beroepsverleden van 40 jaar Je hebt recht op een aanvullende vergoeding bovenop je werkloosheidsuitkering: Indien je minstens 56 jaar bent op het moment dat je contract eindigt Indien je minstens 40 jaar in loondienst hebt gewerkt Indien je vóór de leeftijd van 17 jaar minstens 78 dagen in loondienst hebt gewerkt in de privésector of als leerling Indien je ontslagen wordt, behalve in geval van dringende reden Indien je recht hebt op werkloosheidsvergoedingen (minstens 624 dagen gewerkt in de 3 voorafgaande jaren) Deze aanvullende vergoeding wordt maandelijks betaald door de werkgever en wordt als volgt berekend: nettoreferteloon werkloosheidsuitkering 2 15 Opzegtermijnen Anciënniteit Werkgever Werknemer < 6 maanden 42 dagen 14 dagen 6 maanden tot < 3 jaar 42 dagen 14 dagen 3 tot < 5 jaar 49 dagen 14 dagen 5 tot < 10 jaar 56 dagen 14 dagen 10 tot < 15 jaar 77 dagen 14 dagen 15 tot < 20 jaar 112 dagen 14 dagen > 20 jaar 147 dagen 28 dagen

15 een haarscherpe kijk op uw rechten Meer informatie Alle ABVV-leden ontvangen De Nieuwe Werker. Dat is een tweewekelijks blad met algemene sociale informatie, vakbondsnieuws en berichtgeving uit de verschillende sectoren. Daarnaast maken de Algemene Centrale en het ABVV brochures en folders over uiteenlopende onderwerpen: uitzendarbeid, werkstudenten, vakantiegeld Bovendien verschijnt er in 2013 voor de eerste keer een magazine voor iedereen werkzaam als kapper en in fitness en gezondheidszorgen. Tot slot raden we je ook aan om regelmatig onze website te bezoeken. Zo kan je prima op de hoogte blijven van jouw rechten.

16 een haarscherpe kijk op uw rechten 31 ADRESSEN GEWESTELIJKE AFDELINGEN DE ALGEMENE CENTRALE - ABVV ANTWERPEN - WAASLAND Van Arteveldestraat Antwerpen Vermorgenstraat Sint-Niklaas ac.antwerpen@accg.be BRIO (Brugge - Roeselare - Ieper - Oostende) Zuidstraat 22 bus Roeselare Zilverstraat Brugge Korte Torhoutstraat Ieper J.Peurquaetstraat Oostende brio@accg.be BRUSSEL - VLAAMS-BRABANT St. Jansstraat Brussel Maria Theresiastraat Leuven accg.bxl-vlaamsbrabant@accg.be OOST-VLAANDEREN Steendam Gent Dijkstraat Dendermonde Houtmarkt Aalst Stationsstraat Ronse ac.oostvlaanderen@accg.be KEMPEN - MECHELEN Nieuwstraat Geel Lierseweg Herentals Zakstraat Mechelen Lichtstoetstraat Mol Grote Markt Turnhout ac.m+k@accg.be KORTRIJK Conservatoriumplein Kortrijk ac.kortrijk@accg.be LIMBURG Gouverneur Roppesingel Hasselt ac.limburg@accg.be

17

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en premies: +1,1% Op 1 juni 2017 stijgen de lonen: met 0,8%, met de mogelijkheid om een bijkomende verhoging

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en vergoedingen k Op 1 juli 2017 stijgen alle lonen en premies met 1,1%. De vergoedingen bestaanszekerheid

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Verhoging van de lonen Op 1 juli 2017 stijgen alle lonen met 0,16. Voorkeur voor contracten van onbepaalde

Nadere informatie

dienstencheques sector (PC 322.01)

dienstencheques sector (PC 322.01) 1 dienstencheques sector (PC 322.01) ONTHAAL IN MIJN ONDERNEMING www.accg.be 2 inhoud 3 Edito 4 Een woordje uitleg bij de CAO onthaal 7 CAO www.accg.be 3 dienstencheques sector ONTHAAL IN MIJN ONDERNEMING

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen? + 1,1% Eenmalige bruto premie van 250 in 2017. Vanaf januari 2018 worden lonen verhoogd met 25 bruto/maand (bedienden)

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en vergoedingen k Op 1 september 2017 stijgen alle lonen met 0,15. De vergoeding bestaanszekerheid stijgt

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Koopkracht: k van de brutolonen Volledige invulling van de 1,1% marge via een bruto loonsverhoging: + 16 cent/u

Nadere informatie

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers.

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers. je rechten op zak Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van alle lonen en anciënniteitspremies Vanaf 01/07/2017: Lonen: + 0,18 Anciënniteitspremie na 25 jaar: 500

Nadere informatie

Einde van de overeenkomst

Einde van de overeenkomst je rechten op zak Einde van de overeenkomst Een arbeidsovereenkomst kan niet zomaar van vandaag op morgen worden verbroken. Dit kan alleen als er een wederzijds akkoord is, in geval van overmacht of om

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 TABAK PC 133

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 TABAK PC 133 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 TABAK PC 133 2 INHOUDSTAFEL 4 Koopkracht 6 Arbeidsvoorwaarden 9 Bestaanszekerheid, inkomensbescherming en ontslag 12 Eindeloopbaan en tweede pijler 14 Tijdskrediet

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN BEHEER VAN GEBOUWEN, DE VASTGOEDMAKELAARS EN DE DIENSTBODEN PC 323

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN BEHEER VAN GEBOUWEN, DE VASTGOEDMAKELAARS EN DE DIENSTBODEN PC 323 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 BEHEER VAN GEBOUWEN, DE VASTGOEDMAKELAARS EN DE DIENSTBODEN PC 323 1 2 3 EEN NIEUWE CAO VOOR WERKNEMERS IN DE SECTOR BEHEER VAN GEBOUWEN, DE VASTGOEDMAKELAARS EN DE

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN GROOTHANDELAARS- VERDELERS IN GENEESMIDDELEN PC 321

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN GROOTHANDELAARS- VERDELERS IN GENEESMIDDELEN PC 321 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 GROOTHANDELAARS- VERDELERS IN GENEESMIDDELEN PC 321 1 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be NIEUWE CAO GROOTHANDELAARS- VERDELERS IN GENEESMIDDELEN Algemene Centrale

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Koopkracht: k van de brutolonen Volledige invulling van de 1,1% marge via een bruto loonsverhoging vanaf 01/10/2017. Verhoging

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen)

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) je rechten op zak Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) Sinds 1 januari 2012 werd het zogenaamde brugpensioen vervangen door het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.

Nadere informatie

vervoerkosten horeca

vervoerkosten horeca vervoerkosten horeca Folder_transport_HORECA_2012_NL.indd 1 04/03/12 09:20 Folder_transport_HORECA_2012_NL.indd 2 04/03/12 09:20 Vervoerkosten woon-werk verkeer De werkgever komt financieel tussen in de

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN SPIEGELMAKERIJEN EN FABRICAGE VAN KUNSTRAMEN PC 115

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN SPIEGELMAKERIJEN EN FABRICAGE VAN KUNSTRAMEN PC 115 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 SPIEGELMAKERIJEN EN FABRICAGE VAN KUNSTRAMEN PC 115 1 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be SPIEGELMAKERIJEN EN FABRICAGE VAN KUNSTRAMEN EEN NIEUWE CAO Dit zijn in het

Nadere informatie

Wat is de weerslag van tijdskrediet op mijn pensioen? Welke regels gelden voor tijdskrediet? Bijvoorbeeld: Je zit in halftijds tijdskrediet vanaf je

Wat is de weerslag van tijdskrediet op mijn pensioen? Welke regels gelden voor tijdskrediet? Bijvoorbeeld: Je zit in halftijds tijdskrediet vanaf je je rechten op zak Tijdskrediet Tijdskrediet is een individueel recht om je loopbaan te onderbreken, je prestaties gedurende je loopbaan te verminderen. Dit recht garandeert je dat je achteraf terug aan

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN KERAMIEKNIJVERHEID PC 113

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN KERAMIEKNIJVERHEID PC 113 1 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 KERAMIEKNIJVERHEID PC 113 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be ARBEIDERS IN DE KERAMIEKNIJVERHEID* EEN NIEUWE CAO Dit zijn in het kort de nieuwe voordelen: harmonisatie

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Koopkracht: k van de brutolonen Volledige invulling van de 1,1% marge via een bruto loonsverhoging: + 16 cent/u

Nadere informatie

MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU?

MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU? MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU? INHOUDSTAFEL BEDRIJF IN FALING. WAT NU? 5 Wat moet je doen? 5 Wat moet je meebrengen? 6 Wat gebeurt er na het opmaken van de schuldvordering? 7 Waarvoor komt het Fonds Sluiting

Nadere informatie

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES 2018 SD I E B R NA E N O UW LO WAARDEN VOOR KORT T E H IN PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES IN DEZE FOLDER KAN JE EEN OVERZICHT VINDEN VAN DE LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE SECTOR VAN DE TOERISTISCHE ATTRACTIES.

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 SOCIALE WERKPLAATSEN

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 SOCIALE WERKPLAATSEN LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 SOCIALE WERKPLAATSEN 3 SOCIALE WERKPLAATSEN (PC 327.01) De sociale werkplaatsen worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Samen met een aantal andere sectoren

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 DIENSTENCHEQUES PC 322.01

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 DIENSTENCHEQUES PC 322.01 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 DIENSTENCHEQUES PC 322.01 1 2 INHOUDSTAFEL 4 Lonen en premies 7 Arbeidsvoorwaarden 12 Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag 13 Verlof om dwingende redenen en

Nadere informatie

LOON EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 SCHEIKUNDE PC 116

LOON EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 SCHEIKUNDE PC 116 1 LOON EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 SCHEIKUNDE PC 116 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be NIEUWE CAO DUIDELIJKE KEUZE VOOR SOLIDARITEIT! 8 miljoen per jaar om het werk menselijker te maken. Verhoging

Nadere informatie

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES 2016 SD I E B R NA E N O UW LO WAARDEN VOOR KORT T E H IN PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES IN DEZE FOLDER KAN JE EEN OVERZICHT VINDEN VAN DE LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE SECTOR VAN DE TOERISTISCHE ATTRACTIES.

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Minimumlonen Handel in VoedingSwaren

Minimumlonen Handel in VoedingSwaren Minimumlonen Handel in VoedingSwaren SYNDICALE PREMIE EN SYNDICALE VORMING Sectorale minimumlonen vanaf 1.1.2011 Groot- en kleinhandel in voedingswaren We hernemen hierna de sectorale minimumlonen van

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN VRIJSTELLING VAN ARBEIDSPRESTATIES (VAP) IN DE GEZONDHEIDSDIENSTEN PC 330

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN VRIJSTELLING VAN ARBEIDSPRESTATIES (VAP) IN DE GEZONDHEIDSDIENSTEN PC 330 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN VRIJSTELLING VAN ARBEIDSPRESTATIES (VAP) IN DE GEZONDHEIDSDIENSTEN PC 330 1 2 3 www.accg.be VRIJSTELLING VAN ARBEIDSPRESTATIES (VAP) IN DE GEZONDHEIDSDIENSTEN INLEIDING In 2005

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 GEZINSZORG

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 GEZINSZORG LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 GEZINSZORG INHOUDSTAFEL 4 Lonen en premies 7 Arbeidsvoorwaarden 12 Brugpensioen 13 Opzegtermijnen 16 Syndicale vertegenwoordiging 17 Verlof om dwingende redenen en

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN 3 BESCHUTTE WERKPLAATSEN VLAANDEREN (PC 327.01) De beschutte werkplaatsen worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Samen met een aantal

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Verhoging koopkracht Toekenning van de maximale loonnorm van 1,1% op de baremieke en reële bruto lonen met

Nadere informatie

Economische werkloosheid

Economische werkloosheid je rechten op zak Economische werkloosheid Over economische werkloosheid schreef BBTK een Memo. Wil je dus meer weten, surf dan eens naar onze website en klik op Memo Nieuwe wetgeving over de economische

Nadere informatie

LOON EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 TERUGWINNING VAN PAPIER PSC 142.03

LOON EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 TERUGWINNING VAN PAPIER PSC 142.03 LOON EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 TERUGWINNING VAN PAPIER PSC 142.03 1 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be NIEUWE CAO ARBEIDERS IN DE TERUGWINNING VAN PAPIER De nieuwste afspraken 01.01.2015 : Pro-rata

Nadere informatie

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup EINDEJAARSPREMIE P.C.111 WEST-VLAANDEREN Collectieve arbeidsovereenkomst van 06/03/2001 gesloten in het Gewestelijk Paritair Comité West-Vlaanderen voor de Metaal-, Machine en Elektrische Bouw. Hoofdstuk

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Reële bruto loonsverhoging Ruimte voor onderhandelingen in de bedrijven waarbij verhoging van 1,1% op de reële

Nadere informatie

JULI 2017 ACTUALISATIE CAO S INDUSTRIËLE REINIGING

JULI 2017 ACTUALISATIE CAO S INDUSTRIËLE REINIGING JULI 2017 ACTUALISATIE CAO S INDUSTRIËLE REINIGING EEN STAP VOORUIT VOOR IEDEREEN De sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden in de industriële reiniging werden in de praktijk niet overal op dezelfde manier

Nadere informatie

Betonindustrie PSC 106.02

Betonindustrie PSC 106.02 Betonindustrie PSC 106.02 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2015 Betonindustrie September 2015 PSC 106.02

Nadere informatie

Sector jute. Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren.

Sector jute. Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. Sector jute 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De algemene zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor jou van toepassing.

Nadere informatie

Steenbakkerijen PC 114

Steenbakkerijen PC 114 Steenbakkerijen PC 114 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Augustus 2013 Steenbakkerijen Augustus 2013 PC 114 1 Minimumlonen

Nadere informatie

Wie betaalt het outplacement? Dat is de werkgever. Welke de minimum- en maximumkost is voor dat outplacement wordt niet gezegd in de wet.

Wie betaalt het outplacement? Dat is de werkgever. Welke de minimum- en maximumkost is voor dat outplacement wordt niet gezegd in de wet. je rechten op zak Outplacement Outplacement is een begeleiding die je bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde dienstverlener- een outplacementkantoor- op kosten van je werkgever. Het

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Kappers Fitness en Schoonheidszorgen PC 314

Kappers Fitness en Schoonheidszorgen PC 314 Kappers Fitness en Schoonheidszorgen PC 314 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Juni 2011 Een cao 2011-2012 om jouw

Nadere informatie

kaderleden sociale verkiezingen alles weten van A tot Z

kaderleden sociale verkiezingen alles weten van A tot Z kaderleden sociale verkiezingen alles weten van A tot Z In elk bedrijf zijn er dingen die we graag veranderd zouden willen zien, die nog verbeterd kunnen worden en zaken die gewoonweg niét werken. Sommige

Nadere informatie

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk ZAKBROCHURE TEN CH JOUW RE ALS RACHT K UITZEND ABVV Interim Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 5 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN HOUTZAGERIJEN PSC

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN HOUTZAGERIJEN PSC LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 HOUTZAGERIJEN PSC 125.02 1 2 INHOUDSTAFEL 4 Lonen en premies 6 Vervoerskosten 6 Vergoedingen bestaanszekerheid 8 Anciënniteitsverlof 9 Klein verlet en verlof om dwingende

Nadere informatie

We zetten een boom op voor een solidair en rechtvaardig 2015 BESTE WENSEN

We zetten een boom op voor een solidair en rechtvaardig 2015 BESTE WENSEN PC 330 TANDPROTHESEN JAN2015 Woordje van de nationaal verantwoordelijke Sinds 1 januari 2015 gelden er voor de arbeiders nieuwe en. Zij hebben vanaf 1 januari 2015 ook het recht om de redenen van hun ontslag

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27

Nadere informatie

Nationaal Secretaris aan het woord

Nationaal Secretaris aan het woord PC 132 TECHNISCHE LANDEN TUINBOUWWERKEN PB- PP B-27661 BELGIE(N) - BELGIQUE 092 017 Nationaal Secretaris aan het woord In juni 2017 hielden we ons statutair congres rond het brandend actuele thema van

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Bosontginning PSC

Bosontginning PSC Bosontginning PSC 125.01 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Maart 2016 Bosontginning PSC 125.01 Maart 2016 1 Aanvullende

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 BETONINDUSTRIE PSC 106.02

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 BETONINDUSTRIE PSC 106.02 1 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 BETONINDUSTRIE PSC 106.02 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be EEN NIEUWE CAO ARBEIDERS IN DE BETONINDUSTRIE De Algemene Centrale ABVV ACCG.be Blijf op de hoogte.

Nadere informatie

alles weten van A tot Z

alles weten van A tot Z PC 130 grafische industrie & dagbladpers sociale verkiezingen alles weten van A tot Z In elk bedrijf zijn er dingen die we graag veranderd zouden willen zien, die nog verbeterd kunnen worden en zaken die

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

6. Deeltijds werken. Inhoudstafel UW RECHTEN

6. Deeltijds werken. Inhoudstafel UW RECHTEN 6. Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers worden benadeeld.

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Betonindustrie PSC 106.02

Betonindustrie PSC 106.02 Betonindustrie PSC 106.02 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Augustus 2013 Betonindustrie Augustus 2013 PSC 106.02

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN STEENBAKKERIJEN PC 114

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN STEENBAKKERIJEN PC 114 1 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 STEENBAKKERIJEN PC 114 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be EEN NIEUWE CAO ARBEIDERS IN DE STEENBAKKERIJEN De onderhandelingen verliepen in bijzonder moeilijke omstandigheden.

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN HOUTHANDEL PSC

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN HOUTHANDEL PSC LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 HOUTHANDEL PSC 125.03 1 2 INHOUDSTAFEL 4 Lonen en premies 6 Vervoerskosten 6 Vergoedingen bestaanszekerheid 8 Anciënniteitsverlof 9 Klein verlet en verlof om dwingende

Nadere informatie

doorheen de metaal welkom!

doorheen de metaal welkom! doorheen de metaal welkom! Welkom bij de metallo s Welkom op je nieuwe job in de metaalsector. Spannend? Allicht wel en misschien ben je ook een beetje onwennig tijdens de eerste dagen. Dat is normaal.

Nadere informatie

Vakantie Arbeiders

Vakantie Arbeiders Vakantie 2019 Arbeiders De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

Steenbakkerijen PC 114

Steenbakkerijen PC 114 Steenbakkerijen PC 114 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2015 Steenbakkerijen September 2015 PC 114 1 Minimumlonen

Nadere informatie

Wij zijn kandidaat. En jij?

Wij zijn kandidaat. En jij? SOCIALE verkiezingen 2012 Wij zijn kandidaat. En jij? www.accg.be/sv2012 2 www.accg.be/sv2012 3 mei 2012 Binnenkort sociale verkiezingen Van 7 tot 20 mei 2012 vinden sociale verkiezingen plaats in duizenden

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN EXPLOITATIE VAN BIOSCOOPZALEN PSC

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN EXPLOITATIE VAN BIOSCOOPZALEN PSC LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 EXPLOITATIE VAN BIOSCOOPZALEN PSC 303.03 1 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be EEN NIEUWE CAO VOOR DE WERKNEMERS IN DE EXPLOITATIE VAN BIOSCOOPZALEN Algemene Centrale

Nadere informatie

Bosontginning PSC

Bosontginning PSC Bosontginning PSC 125.01 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 istock Bosontginning PSC 125.01 September

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen Vanaf 01/10/2017: verhoging van de effectieve lonen met 1,1%. Op ondernemingsvlak kan de 1,1%

Nadere informatie

Vezelcement PSC

Vezelcement PSC Vezelcement PSC 106.03 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be 2013-2014 Vezelcement 2013-2014 PSC 106.03 1 Minimumlonen

Nadere informatie

Steenbakkerijen PC 114

Steenbakkerijen PC 114 Steenbakkerijen PC 114 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 Claudine Celva Steenbakkerijen September

Nadere informatie

Werken en zwangerschap

Werken en zwangerschap je rechten op zak Werken en zwangerschap Je bent zwanger, je verwacht een kindje en je kan je geluk niet op. Maar tegelijk roept deze belangrijke gebeurtenis ook een resem vragen op rond je werk. Als toekomstige

Nadere informatie

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018 OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018 Zowel werkgever als werknemer kunnen een einde maken aan de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De beëindiging van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur kan echter

Nadere informatie

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid.

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid. je rechten op zak Ziekte of ongeval In een aantal gevallen, en dan hebben we het niet over feestdagen of vakantie, kan je het werk onderbreken wegens toevallige omstandigheden (zoals ziekte of een ongeval).

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 PANNENBAKKERIJEN PC 113.04

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 PANNENBAKKERIJEN PC 113.04 1 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 PANNENBAKKERIJEN PC 113.04 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be NIEUWE CAO ARBEIDERS IN DE PANNENBAKKERIJEN De onderhandelingen 2015/2016 hebben een tijdje aangesleept

Nadere informatie

Aan het werk als uitzendkracht?

Aan het werk als uitzendkracht? Xxxx Xxxx Aan het werk als uitzendkracht? ACLVB helpt je graag op weg! ACLVB is een dynamische vakbond die zijn leden bijstaat met een persoonlijke aanpak in alle sectoren. Als beginner op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID 1 DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WWW.ACCG.BE 2 INHOUD 3 Economische werkloosheid 3 Sectorale CAO 4 Overleg in de onderneming 6 Vervangende tewerkstelling 6 Cijfers economische

Nadere informatie

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen je rechten op zak Wettelijk pensioen Voor de meeste Belgen op pensioenleeftijd is en blijft het wettelijk pensioen de enige bron van inkomsten. Dit is gebaseerd op de solidariteit tussen de generaties:

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 STOFFERING EN HOUTBEWERKING PC 126

LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 STOFFERING EN HOUTBEWERKING PC 126 LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 STOFFERING EN HOUTBEWERKING PC 126 1 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be NIEUWE CAO ARBEIDERS IN DE STOFFERING EN HOUTBEWERKING De Algemene Centrale ABVV ACCG.be Blijf

Nadere informatie

jongeren sociale verkiezingen alles weten van A tot Z

jongeren sociale verkiezingen alles weten van A tot Z jongeren sociale verkiezingen alles weten van A tot Z In elk bedrijf zijn er dingen die we graag veranderd zouden willen zien, die nog verbeterd kunnen worden en zaken die gewoonweg niét werken. Sommige

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 SCHOONMAAK PC 121

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 SCHOONMAAK PC 121 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 SCHOONMAAK PC 121 1 2 INHOUDSTAFEL 4 Lonen en premies 8 Verplaatsingskosten 10 Indexering van lonen en premies 11 Eindejaarspremie 12 Syndicale premie 13 ARAB-premie

Nadere informatie

Zagerijen en aanverwante nijverheden

Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN PAPIER- EN KARTONBEWERKING PC 136

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN PAPIER- EN KARTONBEWERKING PC 136 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 PAPIER- EN KARTONBEWERKING PC 136 1 www.accg.be/sv2016 2 www.accg.be Algemene Centrale - ABVV ACCG.be Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 3 NIEUWE

Nadere informatie

LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 BEWAKING PC 317

LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 BEWAKING PC 317 LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2013-2014 BEWAKING PC 317 1 2 INHOUDSTAFEL 4 Loon, premies en vergoedingen 13 Arbeidsduur - arbeiders 23 Arbeidsduur bedienden 24 Werfoverdracht - Werkzekerheid 25 Vorming 26

Nadere informatie

Nationaal Secretaris aan het woord

Nationaal Secretaris aan het woord CP 302 HORECA PB- PP B-27661 BELGIE(N) - BELGIQUE 102017 Nationaal Secretaris aan het woord Eindelijk is het zover, er werd een akkoord bereikt voor de ganse Horeca sector. Dit akkoord kwam moeilijk tot

Nadere informatie

Zagerijen & Houthandel PSC & PSC

Zagerijen & Houthandel PSC & PSC Zagerijen & Houthandel PSC 125.02 & PSC 125.03 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Maart 2016 Zagerijen & Houthandel

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN TABAK PC 133

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN TABAK PC 133 1 LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2015-2016 TABAK PC 133 www.accg.be/sv2016 2 3 www.accg.be EEN NIEUWE CAO VOOR DE ARBEIDSTERS IN DE TABAKSECTOR Algemene Centrale - ABVV ACCG.be Blijf op de hoogte. Schrijf

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Expresso. 4 opleidingsdagen. voor elke bediende: de troef voor jouw toekomst!

Expresso. 4 opleidingsdagen. voor elke bediende: de troef voor jouw toekomst! Expresso 4 opleidingsdagen voor elke bediende: de troef voor jouw toekomst! Edito Opleiding: een ver-van-mijn-bedshow? Niet in het PC 218! De BBTK is ervan overtuigd dat permanente vorming één van de oplossingen

Nadere informatie

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden WERK = WERK naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden Arbeider vs Bediende Zoek de vele oneerlijke verschillen Zoek de vele oneerlijke verschillen De verschillen tussen het statuut van arbeider

Nadere informatie

expresso J O N G E R E N A P R I L 2 0 0 8 n r. 1 verkiezingen 5-18 Mei

expresso J O N G E R E N A P R I L 2 0 0 8 n r. 1 verkiezingen 5-18 Mei expresso J O N G E R E N A P R I L 2 0 0 8 n r. 1 LIJST Sociale verkiezingen 5-18 Mei 2 0 0 8 JONGEREN arbeidsovereenkomsten Jeugdvakantie ABVV-jongerenwerking Facebookgroep Pensioenrechten Edito Je eerste

Nadere informatie

LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN

LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN 2019-2020 WWW.ACCG.BE 1 2 3 Welke verbeteringen? Background photo created by freepik - www.freepik.com 4 5 van alle lonen en bestaanszekerheidsvergoeding Vanaf 1 januari 2019:

Nadere informatie

Witzandexploitaties. Ploegenpremies... 2. Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2011 (106.467)... 19. Zaterdagwerk... 4

Witzandexploitaties. Ploegenpremies... 2. Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2011 (106.467)... 19. Zaterdagwerk... 4 Paritair comité voor het groefbedrijf 1020601 Grind- en zandgroeven welke in openlucht geëxploiteerd worden in de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams- Brabant Witzandexploitaties

Nadere informatie

De sociale verkiezingen, wat is dat precies? Bij de sociale verkiezingen kies je de personen die je zullen vertegenwoordigen

De sociale verkiezingen, wat is dat precies? Bij de sociale verkiezingen kies je de personen die je zullen vertegenwoordigen Een onveilige werkomgeving, weinig aandacht voor de rechten van de werknemers, arbeids- en loonvoorwaarden die onder de verwachtingen van het personeel blijven In elk bedrijf zijn er dingen die we graag

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie