N.V. Nederlandse Gasunie is het gasinfrastructuurbedrijf dat het hoofdnet van het Nederlandse gastransportsysteem beheert. Gasunie heeft 12.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N.V. Nederlandse Gasunie is het gasinfrastructuurbedrijf dat het hoofdnet van het Nederlandse gastransportsysteem beheert. Gasunie heeft 12."

Transcriptie

1 1 Leidingaanleg in uw omgeving een gastransportleiding tussen Beverwijk en Wijngaarden

2 2 N.V. Nederlandse Gasunie is het gasinfrastructuurbedrijf dat het hoofdnet van het Nederlandse gastransportsysteem beheert. Gasunie heeft kilometer gastransportleiding in de Nederlandse ondergrond in eigendom. Gasunie transporteert op verzoek van haar klanten gas van locatie A naar locatie B. Het kan daarbij gaan om bedrijven die het gas van het ene naar het andere land willen vervoeren. Gas komt bijvoorbeeld bij de Duitse grens ons netwerk binnen en verlaat het netwerk bij de grens met België. Ook gaat het om energiecentrales en grote industrieën die het gas gebruiken om er elektriciteit van te maken of voor hun productieproces. Een ander deel van het gas wordt geleverd aan agrarische

3 3 Fitter Turgut Taskiran Het gaat niet altijd gemakkelijk, maar het past altijd. Daar zorgen we wel voor. bedrijven, bijvoorbeeld voor de verwarming van kassen. Maar ook de Nederlandse consument wordt voorzien van gas via regionale netbeheerders aan wie Gasunie het gas overdraagt. Zij transporteren het gas naar burgers en bedrijven zodat die kunnen koken en stoken. Transportcapaciteit Tweejaarlijk vraagt Gasunie haar klanten welke behoefte ze hebben aan transportcapaciteit over een lange toekomstige periode. Gasunie sluit met haar klanten overeenkomsten af voor deze perioden. Daarnaast wordt bekeken of die extra hoeveelheden gas die klanten

4 4 willen transporteren zijn te vervoeren met het bestaande gastransportnet. Zo niet, dan is Gasunie wettelijk verplicht extra transportcapaciteit te bouwen. Vanwege dit soort marktbevragingen zijn sinds 2006 verschillende leidingprojecten opgeleverd. De aanleg van een gastransportleiding tussen Beverwijk in Noord-Holland en Wijngaarden in Zuid Holland komt voort uit een marktbevraging in Gasrotonde Nederland wordt wel de gasrotonde van Noordwest Europa genoemd. Dat heeft een symbolische reden en een geografische betekenis. Symbolisch betekent het dat ons netwerk in staat is gas vanuit alle richtingen te ontvangen en we te sturen. We zijn aangesloten op soms lange gastransportleidingen vanuit Noorwegen en Rusland. Er komt gas vanaf de Noordzee en vanuit Nederlandse gasvelden. Ook wordt gas aangevoerd per schip vanuit alle delen van de wereld. Geografisch lijkt het netwerk van Gasunie op een rotonde met het IJsselmeer als middelpunt. Sinds 2006 zijn de noord-, oost- en zuidzijde van de rotonde versterkt. Daar bestaat de rotonde uit drie tot vijf banen. De westzijde van de rotonde bestaat uit maximaal twee banen. Daardoor is dit een flessenhals waar het CS Anna Paulowna gas soms maar moeilijk zijn weg kan Balgzand - Bactonleiding vinden en opstoppingen dreigen te ontstaan. Om die reden is Gasunie in april 2013 gestart met het uitbreiden van de transportcapaciteit in het CS Wijngaarden westen van Nederland. CS Grijpskerk CS Scheemda gasberging Zuidwending

5 5 Beemst Wormerland Facts & Figures Hollands Noorderkwartier Beverwijk Zaanstad Velsen Betrokken gemeenten: Beverwijk Zaanstad Velsen Haarlemmerliede en Spaarnwoude Haarlemmermeer Kaag en Braasem Rijnwoude Zuidplas Ouderkerk Bergambacht Nederlek Molenwaard Landsme Haarlemmerliede en Spaarnwoude Bloemendaal Zandvoort Haarlem k Haarlemmermeer Ouder-Amst out Amstelveen Lisse Uithoorn Lengte: 90 kilometer Amstel G Kaag en Braassem Doorsnede leiding: 48 inch / 1,22 meter De Ronde Venen Nieuwkoop Duur werkzaamheden: gefaseerd samen ongeveer een jaar Alphen aan den Rijn Woerden Rijnwoude Boskoop Montfoort Bodegraven-Reeuwijk Start leidingaanleg: 1 april 2013 Rijnland Oudewater Gouda d Zuidplas Ingebruikname leiding: 1 oktober 2014 Vlist Stichtse Rij penerwaard Capelle aan den IJssel Ouderkerk Bergambacht Nederlek Molenwaard Delta dam Ridderkerk t H d ik Id A b h

6 6 De aanleg van een gastransportleiding start met het maken van een werkterrein. Het werkterrein bestaat uit een ondergrond van zand of schors. Een werkstrook is meestal zo n 45 meter breed. Voordat het zand of schors wordt gestort wordt de vruchtbare bovenlaag, de zogenoemde teelaarde, opzij van het werkterrein opgeslagen. Met vrachtwagens wordt het zand aangevoerd, graafmachines verspreiden het over de ondergrond. Op het zand- of schorsbed worden rijplaten uitgereden waarover de vrachtwagens kunnen rijden die buizen in het veld leggen langs het leidingtracé. Deze buizen worden later aan elkaar gelast tot pijpstrengen.

7 7 Kraanmachinist Evert Brals Ik ben de eerste die het veld inrijdt om het zandbed voor het werk te leggen. En de laatste die vertrekt als ik het zandbed weer heb opgeruimd. Ik maak alles mee. Mooi! Deze werkzaamheden gaan gepaard met veel transportbewegingen van kiepwagens en diepladers. Als voorbeeld: Voor een kilometer tracé zijn negentien tot zevenentwintig diepladers met buizen nodig. Deze buizen zijn achttien meter lang en 1,22 meter in doorsnede. Er gaan er twee, maximaal drie op een dieplader.

8 8

9 9 Lasser Kees Thielen Lassen is gewoon mijn werk, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat we dat werk goed doen. Elke naad tussen twee buizen wordt perfect gedicht. Veiligheid voorop! Wanneer de buizen zijn uitgereden in het veld, komt een lasploeg buizen aan elkaar lassen tot lange strengen. Elke lasverbinding bestaat uit meerdere lagen. Deze worden handmatig door lassers aangebracht of met lasautomaten. Verschillende lasploegen werken na elkaar elke verbinding af. Nadat alle lagen zijn aangebracht, wordt elke las gecoat zodat roestvorming geen kans krijgt. Alle lassen en de coating worden streng gecontroleerd. Na het lassen liggen de strengen als lange slangen in het veld. Deze strengen worden later in een te graven leidingsleuf gelegd.

10 10

11 11 Legger Gert Liewes Met onze zware kranen hangen we strengen pijp tot op de millimeter nauwkeurig in de sleuf. Precies werk dat we uitvoeren met immens materiaal. Machtig! Voorafgaan aan het leggen wordt een sleuf gegraven van 2,50 tot 3 meter diep. Grote kranen tillen de zware leidingstrengen op en leggen deze in de sleuf. In de sleuf worden de leidingdelen aan elkaar gelast en worden de lassen gecoat. Nadat deze zijn gecontroleerd en akkoord bevonden wordt de leiding toegedekt met het zand van het werkterrein. De bovenkant van de leiding ligt op 1,60 meter onder het maaiveld. In deze fase zijn er in beperkte mate extra verkeersbewegingen vanwege de aanvoer van de grote kranen.

12 12 Bij de aanleg van de gastransportleiding kruist Gasunie wegen en kanalen. Hiervoor zet ze verschillende boortechnieken in. Wanneer een pijpleiding onder een weg, spoordijk of een kanaal moet worden gelegd, duwt een pneumatische boorhamer de buis vooruit van damwandkuip naar damwandkuip. Soms moeten er achtereenvolgens een snelweg en een spoorlijn worden gekruist of een brede rivier. Dan kiest Gasunie voor technieken waarmee ze in staat is een leiding vanaf één locatie tot wel meter verder te leggen. Met zogenoemde gestuurde boringen kan de leiding over grote afstand en tot op grote diepte worden gelegd. Soms tot wel

13 13 Boormeester William Boere We zijn in staat om een leiding van 1,22 meter doorsnede en wel een kilometer lang tot op de centimeter nauwkeurig aan de andere kant boven te laten komen. vijfentwintig meter diep. Diepte kan bijvoorbeeld van belang zijn bij belangrijke vaarwegen die later verder worden uitgebaggerd. In het zuidelijke deel van het tracé Beverwijk Wijngaarden zet Gasunie deze techniek in om de leiding in de veelal zeer natte veengebieden te leggen. Daar gaat het niet zozeer om de diepte van de ligging als wel om de afstand. Door te kiezen voor boringen hoeft Gasunie het kwetsbare natte gebied niet met voertuigen te betreden. Een boring vergt van voorbereiding tot oplevering afhankelijk van het soort, de diepte en de lengte een paar weken tot een paar maanden.

14 14 Wanneer de leiding is toegedekt wordt het aanwezige zand en schors vermengd met de onderste grondlagen. Daarop wordt de vruchtbare teelaarde teruggeplaatst. Het werkterrein wordt opgeruimd, geploegd en gefreesd. Daarmee is de bovengrond in de veel gevallen in oorspronkelijke staat hersteld. Negentig procent van de gronden is eigendom van agrariërs. Soms wordt gras ingezaaid, soms wordt beplanting teruggebracht. Een en ander in overleg met de grondeigenaren of grondgebruikers.

15 15 Loonwerker Jan Robijn Wanneer ik klaar ben met mijn werk zie je alleen nog aan de Gasunie-palen dat hier het afgelopen jaar een gastransportleiding is gelegd. Voordat deze fase is afgerond en het terrein terug kan worden gegeven aan de eigenaar/gebruiker gaat er vaak een langere periode voorbij. In alle gevallen streeft Gasunie ernaar om de werkzaamheden binnen een zaai- en oogstseizoen af te ronden zodat een grondgebruiker maximaal een jaar niet over de grond kan beschikken. Voor de schade die hierdoor ontstaat wordt de grondgebruiker gecompenseerd.

16 16 Communicatie Via verschillende kanalen stelt Gasunie de omgeving op de hoogte van de leidingaanleg: Website Op is de voortgang van de werkzaamheden te volgen. Hier wordt duidelijk waar Gasunie op elk moment werkt. Met teksten, foto s en video s worde de verschillende onderdelen van het werk inzichtelijk gemaakt. Social Media Op Twitter (@Gasuniebouwt) en Facebook (Gasuniebouwt) volgen korte updates van het dagelijkse werk. Advertenties Voorafgaand aan de start van de verschillende onderdelen van het werk worden omwonenden geïnformeerd via lokale huis-aan-huisbladen.

17 17 Scholenpakket Basisscholen langs het tracé ontvangen een scholenpakket waarin wordt gewezen op het gevaar van dode hoeken van vrachtwagens. Het scholenpakket staat ook op Boekje omwonenden Omwonenden van het tracé of van de aanvoerroutes ontvangen deze uitgave met informatie over de leidingaanleg. Pers Via de pers wordt een breed publiek geïnformeerd. Een op een gesprekken In het veld zijn medewerkers van Gasunie en de aannemers aan te spreken over het werk.

18 18 Contactgegevens De aanleg van de gastransportleiding wordt gecoördineerd vanuit twee veldkantoren: Veldkantoor Nieuw-Vennep Hoofdopzichter Gasunie: Marcel Stam Rijnlanderweg KG Nieuw-Vennep Aannemer A.Hak Veldkantoor Waddixveen Hoofdopzichter Gasunie: Ron Noët Coenecoop PW Waddixveen Aannemer: Visser & Smit Hanab Voor meer informatie kunt u terecht op: communicatie@gasunie.nl Telefoon: (050)

19

20 20

Leidingaanleg in uw omgeving Een gastransportleiding tussen het Verdronken land van Saeftinghe en de Groot Cambrondijk

Leidingaanleg in uw omgeving Een gastransportleiding tussen het Verdronken land van Saeftinghe en de Groot Cambrondijk Leidingaanleg in uw omgeving Een gastransportleiding tussen het Verdronken land van Saeftinghe en de Groot Cambrondijk 2 gasunie.nl Fitter Turgut Taskiran Het gaat niet altijd gemakkelijk, maar het past

Nadere informatie

10 vragen/antwoorden. over de gastransportleiding Beverwijk Wijngaarden

10 vragen/antwoorden. over de gastransportleiding Beverwijk Wijngaarden 10 vragen/antwoorden over de gastransportleiding Beverwijk Wijngaarden Gasunie is voornemens een nieuwe aardgastransportleiding aan te leggen tussen de compressorstations in Beverwijk en Wijngaarden. In

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Structin maakt het u makkelijker! Structin is het samenwerkingsverband van netbeheerders voor de coördinatie van de gecombineerde aanleg van ondergrondse

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland?

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland? Structin maakt het u makkelijker! Structin is het samenwerkingsverband van netbeheerders voor de coördinatie van de gecombineerde aanleg van ondergrondse

Nadere informatie

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Stellers Eigenaar Zaaknummer : M.P.C. van Hal : Bestuurszaken Z/16/015870 Maart 2016 WETTELIJK REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN (ART. 27 WGR) Nr.

Nadere informatie

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden.

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden. Bereik/1.000) BASIS 40,00 Regionaal 30,00 Bovenregionaal 26,50 Totaal 22,50 CONTACTEN BEREIK/1.000) 01A Helders Weekblad 35.600 1.424,00 854,40 455,68 227,84 78,32 01B CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna

Nadere informatie

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 14.48265 postadres: versie: Definitief postbus 156 auteur: Irene van der Stap 2300 AD Leiden oplage: Digitaal telefoon (071) 3 063

Nadere informatie

Bereik effectief de regio Zuid-Holland

Bereik effectief de regio Zuid-Holland Bereik effectief de regio Zuid-Holland Combineer de media van Omroep West via West ReclameAdvies Belangrijkste nieuwsbron Regionale betrokkenheid 2 miljoen bereik in de regio Multimediaal aanbod 24 uur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33130 25 november 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 21 november 2014, nr. IENM/BSK-2014/249145,

Nadere informatie

De aanleg van een gas transportleiding. Tekst en fotografie Philippe Boucher september 2009

De aanleg van een gas transportleiding. Tekst en fotografie Philippe Boucher september 2009 De aanleg van een gas transportleiding Tekst en fotografie Philippe Boucher september 2009 De NAM is van plan een gastransportleiding aan te leggen tussen Slochteren en Langeloo. Deze leiding passeert

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel Jaargang 1 nummer 1 juli 2014 Nieuwsbrief Oirschot-Boxtel 150 kv Inhoud Voorwoord 02 Oog voor de omgeving tussen Boxtel en Oirschot 03 In kaart 04 Stappen van aanleg 05 Feiten & cijfers en planning 06

Nadere informatie

Het Noord-Zuid Project

Het Noord-Zuid Project voorkant SRA.qxp 22-05-2007 09:33 Pagina 1 Het Noord-Zuid Project Negen Startnotities voor negen milieueffectrapportages N.V. Nederlandse Gasunie 2 In de komende jaren wil Gasunie het 'Noord-Zuid Project'

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Routeaanpassing Leimuiden Resultaten geluid. 2 december 2015

Routeaanpassing Leimuiden Resultaten geluid. 2 december 2015 Routeaanpassing Leimuiden Resultaten geluid 2 december 2015 Proces 1. Startoverleg 2. Ontwerp routevarianten Initieel ontwerp Afstemming met LVNL Afstemming met werkgroep 3. Effectanalyse 2 Onderzoek routevarianten

Nadere informatie

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer Aan de gemeenteraad Van College van Burgemeester en wethouders Datum 29 juli 2014 Onderwerp mededeling Gedeputeerde Staten vaststelling gemeentegrenzen nieuwe gemeente Krimpenerwaard Zaaknummer 124168

Nadere informatie

Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 1. Pigging. Leidinginspectie van binnenuit

Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 1. Pigging. Leidinginspectie van binnenuit Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 1 Pigging Leidinginspectie van binnenuit 2 gasunie.nl Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 3 Veilig en betrouwbaar gastransport Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf.

Nadere informatie

BEREIKCIJFERS REGIONALE DAGBLADEN

BEREIKCIJFERS REGIONALE DAGBLADEN CIJFERS NALE DAGBLADEN (MA-VRIJ) (ZA) 01P 01Q 02P 02Q 03P 04P 05P 05Q 06P 06Q 12P 13P K05 K32 K51 Helderse Courant Schager Courant Dagblad voor West-Friesland Enkhuizer Courant Alkmaarsche Courant Dagblad

Nadere informatie

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN Voorschoten werkt met veel gemeenten en andere organisaties samen. In sommige gevallen worden afspraken over deze samenwerking vastgelegd in

Nadere informatie

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN Gemeenschappelijke regelingen gemeente Voorschoten Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Openbaar Lichaam Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

Jonge Zevenhovenseweg 3 Zeven hoven

Jonge Zevenhovenseweg 3 Zeven hoven Bestemmingsplan Jonge Zevenhovenseweg 3. Zevenhoven 11 la111111111111111111111 111 G13.1259 Bestemmingsplan Jonge Zevenhovenseweg 3 Zeven hoven Gemeente Nieuwkoop Vastgesteld 17 oktober 2013 Registratienummer

Nadere informatie

media We connect locals! MEDIA DOCUMENTATIE TARIEVEN EN MOGELIJKHEDEN

media We connect locals! MEDIA DOCUMENTATIE TARIEVEN EN MOGELIJKHEDEN media We connect locals! MEDIA DOCUMENTATIE 2017 TARIEVEN EN MOGELIJKHEDEN oplage: 48.009 exemplaren website: www.hcnieuws.nl mm-tarief 0,48 Spread 2.406,00 1/1 pagina 1.112,00 3/4 pagina 834,00 1/2 pagina

Nadere informatie

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen?

Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen? Ontwikkelt u nieuwbouwwoningen? In dit gebied? Bodegraven Waddinxveen Reeuwijk Gouda Zuidplas Vlist Schoonhoven Ouderkerk Krimpen a/d IJssel Nederlek Bergambacht Molenwaard Zederik Leerdam Hendrik- Ido-Ambacht

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Netuitbreiding Kop van Noord-Holland. Inhoud. Heading. Jaargang 1 maart 2015

Nieuwsbrief. Netuitbreiding Kop van Noord-Holland. Inhoud. Heading. Jaargang 1 maart 2015 Jaargang 1 maart 2015 Nieuwsbrief Netuitbreiding Kop van Noord-Holland Inhoud Voorwoord 02 Een toekomstbestendig energienetwerk 03 In kaart (ondergrondse) kabeltracés 04 Stappen van aanleg 05 Netuitbreiding

Nadere informatie

In de kolom "SWS" ziet u of stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) van toepassing is in de betreffende gemeente.

In de kolom SWS ziet u of stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) van toepassing is in de betreffende gemeente. In de kolom "SWS" ziet u of stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) van toepassing is in de betreffende gemeente. 1 = Kiezers kunnen in deze gemeente voor alle waterschapsverkiezingen stemmen in elk

Nadere informatie

HDD boringen op het tracé Beverwijk-Wijngaarden

HDD boringen op het tracé Beverwijk-Wijngaarden HDD boringen op het tracé Beverwijk-Wijngaarden Ir. H.J. Brink 14 maart 2014 Inhoud Introductie Het gastransportnet Uitbreiding van het gastransportnet Beverwijk Wijngaarden Voorbereidingen Risico s Bijzondere

Nadere informatie

Ontwikkeling Bentwoud

Ontwikkeling Bentwoud April 2013 In dit nummer Ontwikkeling Bentwoud Werkzaamheden Gasleiding door Bentwoud Berichten van de boswachter Nieuws van de Golfbaan Bentwoud Ontwikkeling Bentwoud Zoals al eerder in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

GEWIJZIGDE ADVERTENTIESLUITTIJDEN EN UITGAVEN ROND DE FEESTDAGEN HUIS-AAN-HUISKRANTEN HOLLAND COMBINATIE

GEWIJZIGDE ADVERTENTIESLUITTIJDEN EN UITGAVEN ROND DE FEESTDAGEN HUIS-AAN-HUISKRANTEN HOLLAND COMBINATIE GEWIJZIGDE ADVERTENTIESLUITTIJDEN EN UITGAVEN ROND DE FEESTDAGEN HUIS-AAN-HUISKRANTEN HOLLAND COMBINATIE Maandag 21 april (2 e paasdag) zijn onze kantoren gesloten. Regio Editie Titelcode Verschijning

Nadere informatie

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven Contactpersoon: Koen Klaver Telefoon: 072-743 39 56 E-mail: Datum: 3-9-2015 Doordat de gegevens maandelijks worden ge-update. Gemeente Alkmaar LT-verwarming 1000,-

Nadere informatie

Leidraad Bewonersavond Cortenoever

Leidraad Bewonersavond Cortenoever Leidraad Bewonersavond Cortenoever 24 november 2014 20:00 22:00 u Bronckhorst Hoeve, Brummen Met deze aanvullende informatie voor de bewonersavond in Voorsterklei beschrijven wij welke werkzaamheden we

Nadere informatie

Doorkiesnummer Bijlage (n) 1. Uw kenmerk. Voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling

Doorkiesnummer Bijlage (n) 1. Uw kenmerk. Voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling S c h a d e s c h a p» luchthaven Schiphol Gemeente Haarlemmermeer T.a.v. de heer mr. A.Th.H. van Dijk Postbus 250 2130 AG HOOFDDORP "ül: " 8 jan ' 2013 afschrift aarf: Afgedaan (paraaf) Postbus 716 2130

Nadere informatie

provincie HOLLAND ZUID

provincie HOLLAND ZUID provincie HOLLAND 1% ~U~~ Z~14 Gemeente Molenwaard F-~ ~.f Gedeputeerde Staten + r ~~e~. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact drs. J. van Straalen T 070-441 61 92 j. van. straalen@pzh.

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN 19 JAAR EN OUDER GEOGRAFISCHE CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN 19 JAAR EN OUDER % % % % Nederland 14 18 4,8 - Hollands Midden 11 15 3,3 6,4 Midden Holland 10 14 3,2 6,6 Zuid Holland Noord 12 15 3,4 6,3 Alphen aan den Rijn

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS BEWEGEN EN OVERGEWICHT 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS BEWEGEN EN OVERGEWICHT 19 JAAR EN OUDER GEOGRAFISCHE CIJFERS BEWEGEN EN OVERGEWICHT 19 JAAR EN OUDER Nederland 52 63 26 35 51 8 35 14 49 Hollands Midden 54 66 28 32 54 7 35 13 49 Midden Holland 50 62 28 35 49 6 36 14 50 Zuid Holland Noord 55

Nadere informatie

Herkomsttabellen Utrecht Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Herkomsttabellen Utrecht Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Herkomsttabellen Utrecht Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenten en aankooplocaties, dagelijkse & niet-dagelijkse sector Colofon Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland Provincie Noord-Holland Provincie

Nadere informatie

Het Noord Zuid project

Het Noord Zuid project Gasunie gaat verder in gastransport Het Noord Zuid project Ir. H.J. Brink Pipeline Engineer N.V. Nederlandse Gasunie 1 juli 2005 N.V. Nederlandse Gasunie Gasinfrastructuurbedrijf 100% eigendom ministerie

Nadere informatie

Herkomsttabellen Noord-Holland Randstad Koopstromenonderzoek 2011

Herkomsttabellen Noord-Holland Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Herkomsttabellen Noord-Holland Randstad Koopstromenonderzoek 2011 Gemeenten en aankooplocaties, dagelijkse & niet-dagelijkse sector Colofon Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS KWETSBARE GROEPEN 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS KWETSBARE GROEPEN 19 JAAR EN OUDER GEOGRAFISCHE CIJFERS KWETSBARE GROEPEN 19 JAAR EN OUDER % % Nederland 16 - Hollands Midden 12 18 Midden Holland 12 19 Zuid Holland Noord 12 18 Alphen aan den Rijn 11 18 Bodegraven-Reeuwijk 10 18 Gouda

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ % Nederland 30 Hollands Midden 31 Midden Holland 32 Zuid Holland Noord 31 Alphen aan den Rijn 29 Bodegraven-Reeuwijk 38 Gouda 30 Hillegom 29 Kaag en Braassem 37 Katwijk

Nadere informatie

Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten?

Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten? Hoe groen zijn de Zuid-Hollandse gemeenten? Analyse van ruimtegebruik Wanneer men kaarten van Zuid-Holland gedurende de tijd bekijkt (zie www.topotijdreis.nl) zal één ding opvallen: de bebouwing rukt op

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Uitvoeringsplan

Uitvoeringsplan Uitvoeringsplan 2011 2014 2 Inleiding Sinds circa 2002 werken de gemeenten van het Intergemeentelijk samenwerkingsorgaan Midden-Holland (ISMH) samen om bij de beheerders van het Gemeentefonds aandacht

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS ZORG & ONDERSTEUNING 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS ZORG & ONDERSTEUNING 19 JAAR EN OUDER Mantelzorg ontvangen GEOGRAFISCHE CIJFERS ZORG & ONDERSTEUNING 19 JAAR EN OUDER % % % Nederland 14 2,0 - Hollands Midden 15 2,0 3,9 Midden Holland 16 1,9 4,4 Zuid Holland Noord 14 2,0 3,8 Alphen aan den

Nadere informatie

REFERENTIELIJST GEMEENTEN. Bestuurssecretaresse. Teamleider Bestuurssecretariaat. Directiesecretaresse. Procesbegeleider Agendakamer.

REFERENTIELIJST GEMEENTEN. Bestuurssecretaresse. Teamleider Bestuurssecretariaat. Directiesecretaresse. Procesbegeleider Agendakamer. REFERENTIELIJST GEMEENTEN Almere Teamleider Bestuurssecretariaat Alkmaar Procesbegeleider Agendakamer Teamleider Amersfoort Amsterdam Amsterdam Dienst ICT Directie- bestuurssecretaresse Amsterdam Dienst

Nadere informatie

Gegevens gemeente woonplaats Alblasserdam Alblasserdam Totaal Alblasserdam

Gegevens gemeente woonplaats Alblasserdam Alblasserdam Totaal Alblasserdam provincie Zuid Holland Gegevens gemeente woonplaats 2016 2015 Alblasserdam Alblasserdam 1.581 1.778 Totaal Alblasserdam 1.581 1.778 Albrandswaard Poortugaal 1.954 2.793 Totaal Albrandswaard 1.954 2.793

Nadere informatie

Dag strippenkaart. Hallo OV-chipkaart. Vanaf 19 mei 2011 is de strippenkaart niet meer geldig. Kijk op ov-chipkaart.nl/zuidholland

Dag strippenkaart. Hallo OV-chipkaart. Vanaf 19 mei 2011 is de strippenkaart niet meer geldig. Kijk op ov-chipkaart.nl/zuidholland Dag strippenkaart Waar kan ik terecht met vragen? Voor alle vragen over het afschaffen van de strippenkaart en/of het reizen met de OV-chipkaart en over abonnementen bij Connexxion kunt u bij ons terecht.

Nadere informatie

Vervangingsbeleid Liander

Vervangingsbeleid Liander Vervangingsbeleid Liander Elektriciteit Ben van der Kolk Aanleg uitvoering Inhoud Bedrijfsinleiding Aanleiding voor vervanging Criteria voor vervanging Toegevoegde waarde vervangingsbeleid Gezamenlijke

Nadere informatie

KAART 1 - Concentratiegebieden (glas)tuinbouw

KAART 1 - Concentratiegebieden (glas)tuinbouw KAART - Concentratiegebieden 5 Greenports (glastuinbouw en boomteelt) overige gebieden met tuinbouw glastuinbouw (substraat- of grondgebonden teelt) Noordwijk open teelt (container- of grondgebonden teelt)

Nadere informatie

Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray

Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray [1] Venrayseweg (N270) Asfaltweg (inclusief noordelijk fietspad = Asfalt) Waarom functie onttrekken? Wanneer functie onttrekken? De

Nadere informatie

Landeigenaar en aardgasleiding. Samenwerking tussen eigenaar en Gasunie

Landeigenaar en aardgasleiding. Samenwerking tussen eigenaar en Gasunie Landeigenaar en aardgasleiding Samenwerking tussen eigenaar en Gasunie Inleiding Deze brochure gaat over de samenwerking tussen de eigenaar van een perceel waarin een aardgasleiding moet worden gelegd

Nadere informatie

GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM DE ZILK HILLEGOM NIEUW-VENNEP LEIDERDORP HOOGMADE WOUBRUGGE ROELOFARENDSVEEN KOUDEKERK A/D RIJN

GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM DE ZILK HILLEGOM NIEUW-VENNEP LEIDERDORP HOOGMADE WOUBRUGGE ROELOFARENDSVEEN KOUDEKERK A/D RIJN Lijnfolder 2013 LEIDEN, ZOETERMEER, DEN HAAG GELDIG VANAF 9 DECEMBER 2012 HAARLEM SCHIPHOL DE ZILK HILLEGOM NOORDWIJKERHOUT LISSE NIEUW-VENNEP KATWIJK WASSENAAR NOORDWIJK RIJNSBURG OEGSTGEEST VOORSCHOTEN

Nadere informatie

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Klik hier als u tekst wilt invoeren. Universiteit Utrecht Directie Vastgoed & Campus, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht (Postbus 80125, 3508 TC Utrecht) Datum

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS LICHAMELIJKE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS LICHAMELIJKE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER licht of ervaren gezondheid slecht GEOGRAFISCHE CIJFERS LICHAMELIJKE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER % % % % % % % % % % % % Nederland 75 25 4,4-33 5,2 34-14 4,5 5,6 10 Hollands Midden 78 22 3,7 82 34 5,6

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 10 maart 2015, nummer 552841/552832, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie projecten regionale sociale agenda s Noord-Holland 2012 Gedeputeerde

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Werken aan hoogspanning

Werken aan hoogspanning Oostza Nieuwsbrief Vijfhuizen-Waarderpolder september 2016 Werken aan hoogspanning Ondergrondse kabelaanleg: hoe gaat dat in z n werk? Beverwijk Vijfhuizen Vijfhuizen-Waarderpolder Wateringen Video Nieuwe

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 7-5-2013 Zaaknummer: Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp:

Nadere informatie

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden,

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden, Leden van Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Onderwerp Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid Datum 10

Nadere informatie

Infosessie Overijse Hoeilaart 10 september Aan de slag voor de bevoorrading van morgen

Infosessie Overijse Hoeilaart 10 september Aan de slag voor de bevoorrading van morgen Infosessie Overijse Hoeilaart 10 september 2015 Aan de slag voor de bevoorrading van morgen Leidingproject in Overijse en Hoeilaart Waarom is de leiding nodig? versterking van het distributienetwerk van

Nadere informatie

Werken aan hoogspanning

Werken aan hoogspanning Werken aan hoogspanning Haalbaarheidsstudie aanpassingen 150 kv-net Best Best Endhoven Werken aan netversterking en netuitbreiding COBRAcable (Denemarken) NorNed (Noorwegen) Eemshaven Meeden Haalbaarheidsstudie

Nadere informatie

Stap voor stap een nieuwe verbinding. Werkzaamheden tijdens de aanleg van de nieuwe 380 kv-verbinding in de Randstad

Stap voor stap een nieuwe verbinding. Werkzaamheden tijdens de aanleg van de nieuwe 380 kv-verbinding in de Randstad Stap voor stap een nieuwe verbinding Werkzaamheden tijdens de aanleg van de nieuwe 380 kv-verbinding in de Randstad Randstad 380 kv: zeker van energie Het project Randstad 380 kv voorziet in de aanleg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 1987-1988 20 318 Gemeentelijke herindeling van Utrecht-West, provinciale herindeling van de gemeente Woerden alsmede gemeentelijke herindeling van Reeuwijk

Nadere informatie

150kV-verbinding Geervliet-Middelharnis

150kV-verbinding Geervliet-Middelharnis 150kV-verbinding Geervliet-Middelharnis Inhoudsopgave Toelichting 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Ligging plangebied 5 1.3 Planologisch-juridische regeling 6 1.4 De bij het bestemmingsplan

Nadere informatie

Advies: Met terugwerkende kracht in te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief (reeds aan de raad verstuurd)

Advies: Met terugwerkende kracht in te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief (reeds aan de raad verstuurd) VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: B. van Hell Tel.nr.: 8914 Nummer: 14A.00489 Datum: 24 juni 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Bekendmaking vaststelling geluidsbelastingkaarten. voor de luchthaven Schiphol

Bekendmaking vaststelling geluidsbelastingkaarten. voor de luchthaven Schiphol Bekendmaking vaststelling geluidsbelastingkaarten voor de luchthaven Schiphol Bekendmaking vaststelling geluidsbelastingkaarten voor de luchthaven Schiphol oktober 2012 4 Bekendmaking vaststelling geluidsbelastingkaarten

Nadere informatie

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen Eenheid Den Haag Reactietijden politie Eenheid Den Haag Alphen aan den Rijn Bodegraven-Reeuwijk Delft Gouda Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Krimpenerwaard Leiden Leiderdorp Leidschendam-Voorburg Lisse

Nadere informatie

Herinrichting De Vergulde Hand:

Herinrichting De Vergulde Hand: Beste geïnteresseerde, Voor u ligt de tweede maandelijkse informatiebrief over de werkzaamheden op het industrieterrein De Vergulde Hand. Op De vergulde hand wordt het komende jaar gewerkt in opdracht

Nadere informatie

Herstraatvoorwaarden Regionaal overleg. De Spil in Bleskensgraaf 19 september 2013

Herstraatvoorwaarden Regionaal overleg. De Spil in Bleskensgraaf 19 september 2013 Herstraatvoorwaarden Regionaal overleg De Spil in Bleskensgraaf 19 september 2013 Opening Tarievenvergelijking AVH en KPN Juridische status van de overeenkomst Meldpakket MOOR en toelichting Molenwaard

Nadere informatie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: kaarten Topografische Dienst (Kadaster) schaal 1:25.000

Collectie Stadsarchief Amsterdam: kaarten Topografische Dienst (Kadaster) schaal 1:25.000 Collectie Stadsarchief Amsterdam: kaarten Topografische Dienst (Kadaster) schaal 1:25.000 Marc Hameleers / Ate Kahrel Algemene kenmerken Toegangsnummer: 10050 Periode: 1936-heden Archiefvormer Stadsarchief

Nadere informatie

Verspreidingsgebied. Wilt u meer informatie over adverteren in deze regio? Bel:

Verspreidingsgebied. Wilt u meer informatie over adverteren in deze regio? Bel: Verspreidingsgebied Regio Noord-Holland Selecteer een uitgave: Alkmaars Weekblad Amstelveen Nieuwsblad CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna en Wieringen CTR Hollands Kroon - Niedorp en Wieringermeer De Duinstreek

Nadere informatie

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk)

Leggerzones Zandige kust (duinen) Leggerzones Dijk in Duin (Noordwijk) Voorwoord Voor u ligt de legger van de Primaire Waterkeringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De Primaire Waterkeringen van Rijnland bestaan uit dijken, zandige kust en verholen waterkeringen.

Nadere informatie

Regels van goede praktijk

Regels van goede praktijk Regels van goede praktijk voor kraanbestuurders en grondwerkers die in de nabijheid van Air Liquide pijpleidingen werken www.airliquide-benelux.com Air Liquide pijpleidingen Air Liquide pijpleidingen in

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 55258 2 oktober 17 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 28 september 17, kenmerk ACM/DE/17/549, tot wijziging

Nadere informatie

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Minister van Infrastructuur en Milieu;

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Minister van Infrastructuur en Milieu; BESLUIT Inpassingsplan 'aardgastransportleiding Beverwijk - Wijngaarden' De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Minister van Infrastructuur en Milieu; overwegende, dat het ten behoeve

Nadere informatie

ZUID-HOLLAND NOORD e 5,-

ZUID-HOLLAND NOORD e 5,- B u s b o e k 2014 GELDIG ZUID-HOLLAND NOORD e 5,- VANAF 15 DECEMBER 2013 HAARLEM SCHIPHOL DE DE ZILK ZILK HILLEGOM NOORDWIJKERHOUT LISSE LISSE NIEUW-VENNEP NOORDWIJK UITHOORN VOORHOUT SASSENHEIM LEIMUIDEN

Nadere informatie

GEMEENTE NIEUWKOOP. REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN zoals bedoeld in artikel 27 van de Wgr. vanaf 1 januari 2007

GEMEENTE NIEUWKOOP. REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN zoals bedoeld in artikel 27 van de Wgr. vanaf 1 januari 2007 ... GEMEENTE NIEUWKOOP REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN zoals bedoeld in artikel 27 van de Wgr. vanaf 1 januari 2007 Register gemeenschappelijke regelingen gemeente Nieuwkoop 1 Registerblad nummer:

Nadere informatie

Geluidsbelastingkaarten luchthaven Schiphol voor het gebruiksjaar 2016

Geluidsbelastingkaarten luchthaven Schiphol voor het gebruiksjaar 2016 Geluidsbelastingkaarten luchthaven Schiphol voor het gebruiksjaar 2016 Achtergrond De Europese Richtlijn Omgevingslawaai verplicht lidstaten om elke vijf jaar geluidsbelastingkaarten vast te stellen van

Nadere informatie

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Algemeen Op basis van rijtijdanalyses (metingen voorjaar 2018) is het mogelijk dat rijtijden wijzigen en daarmee vertrek- en aankomsttijden. Ook infrastructurele

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS PSYCHISCHE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS PSYCHISCHE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER matig of GEOGRAFISCHE CIJFERS PSYCHISCHE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER % % % % % % % % Nederland 90 10 44 7 43 31 10 - Hollands Midden 90 10 50 6 42 29 9 6 Midden Holland 89 11 50 6 44 29 9 6 Zuid Holland

Nadere informatie

Werkzaamheden in afrondende fase De werkzaamheden op Sporenburg lopen ten einde. Volgende week verschijnt de laatste nieuwsbrief.

Werkzaamheden in afrondende fase De werkzaamheden op Sporenburg lopen ten einde. Volgende week verschijnt de laatste nieuwsbrief. Aan de bewoners van Sporenburg Waarom deze nieuwsbrief? Op 16 april is Heijmans gestart met werkzaamheden op Sporenburg en met name in het Keesje Brijdeplantsoen. Dit heeft veel impact op de direct omwonenden,

Nadere informatie

Ingekomen: J 7 JULI 2013

Ingekomen: J 7 JULI 2013 telefoon fax datum onze ref betreft bijlage(n) e-mail (088) 308 42 89 (088) 308 39 00 12 juli 2013 FAZ/LvD/373 ontwerpbegrotingswijziging 2014 1 lvandijk@rdoghm.nl Ingekomen: J 7 JULI 2013 Afdeling Kopie

Nadere informatie

Optimaliseren doelgroepenvervoer Holland Rijnland! PHO Sociale Agenda & Verkeer en Vervoer! 7 maart 2014 te Voorhout!

Optimaliseren doelgroepenvervoer Holland Rijnland! PHO Sociale Agenda & Verkeer en Vervoer! 7 maart 2014 te Voorhout! Optimaliseren doelgroepenvervoer Holland Rijnland PHO Sociale Agenda & Verkeer en Vervoer 7 maart 2014 te Voorhout www.cissonius.nl Inhoud 1. Toelichting doelgroepenvervoer 2. Onderzoek 3. Inventarisatie

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Leiden

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Leiden MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013 Gemeente Leiden Voorwoord Groningen, september 2013 Voor u ligt het resultaat van het in 2012 en 2013 gehouden onderzoek naar de MKBvriendelijkste gemeente

Nadere informatie

Lijnverzwaring 220 kv Vierverlaten - Hessenweg

Lijnverzwaring 220 kv Vierverlaten - Hessenweg Lijnverzwaring 220 kv Vierverlaten - Hessenweg Feda (Noorwegen) Eemshaven Weiwerd Louwsmeer Bergum Vierverlaten Peize Groningen Zeyerveen Meeden Diele Oudehaske Assen Beilen GAVI Hoogeveen Ens Lelystad

Nadere informatie

Jaarverslag Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden in 2014

Jaarverslag Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden in 2014 Jaarverslag Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden in 2014 Het Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden richt zich voor het realiseren van een integrale aanpak op de samenwerkingspartners in de zorg,

Nadere informatie

Bolten / Venneman: hoe het begon

Bolten / Venneman: hoe het begon Bolten / Venneman: hoe het begon Bolten / Venneman wordt in 1995 opgericht als twee-mans klussenbedrijf maar specialiseert zich al snel in riool-, grond- en straatwerk. In 1996 worden de eerste collega

Nadere informatie

Bij de oplossing zijn de volgende uitgangspunten gekozen:

Bij de oplossing zijn de volgende uitgangspunten gekozen: Project: Pupp Lining De NV Nederlandse Gasunie wilde graag een uitbreiding van de veldcoating systemen voor boringen en persingen. De beoogde kwaliteit van dit veldcoating systeem zou nauwelijks onder

Nadere informatie

Groei gewicht. gemiddeld gewicht. 3 jaar leeftijd (maanden/jaren) 1 jaar. 2 jaar

Groei gewicht. gemiddeld gewicht. 3 jaar leeftijd (maanden/jaren) 1 jaar. 2 jaar Groei Zoraya is 3 jaar oud. Haar ouders zijn vaak met haar naar het consultatiebureau gegaan. Daar werd Zoraya telkens gewogen. Je ziet een deel van de kaart waarop met stippen het gewicht van Zoraya is

Nadere informatie

REFERENTIELIJST GEMEENTEN. Bestuurssecretaresse. Teamleider Bestuurssecretariaat. Directiesecretaresse. Procesbegeleider Agendakamer.

REFERENTIELIJST GEMEENTEN. Bestuurssecretaresse. Teamleider Bestuurssecretariaat. Directiesecretaresse. Procesbegeleider Agendakamer. REFERENTIELIJST GEMEENTEN Almere Teamleider Bestuurssecretariaat Alkmaar Procesbegeleider Agendakamer Teamleider Managementassistente Amersfoort Amsterdam Amsterdam Dienst ICT Directie- bestuurssecretaresse

Nadere informatie

Risicobeleving in Hollands Midden

Risicobeleving in Hollands Midden Risicobeleving in Hollands Midden Integrale Veiligheidsmonitor Hollands Midden 2011 Themarapport Risicobeleving Juni 2012 Risicobeleving in Hollands Midden Integrale Veiligheidsmonitor Hollands Midden

Nadere informatie

Explosieven Opsporing Nederland

Explosieven Opsporing Nederland HHS De Stichtse Rijnlanden T.a.v. de heer F. Visser Postbus 550 3990 GJ Houten Betreft: Behandeld door: E-mail: Memo vermoedelijke ligging bom machinefabriek Oudewater Menno Abee ma.abee@avg.eu Uw kenmerk:

Nadere informatie

Dagbesteding. WMO en dagbesteding regio Amsterdam

Dagbesteding. WMO en dagbesteding regio Amsterdam Dagbesteding WMO en dagbesteding regio Amsterdam Samenwerken biedt kansen In uw gemeente wonen cliënten die voor het merendeel al jaren gebruik maken van Heliomare Dagbesteding. Met deze folder willen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Randstad 380 kv Noordring

Nieuwsbrief Randstad 380 kv Noordring 1 van 6 24-2-2018 17:01 Nieuwsbrief Randstad 380 kv Noordring februari 2018 19 / 2 / 2018 Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte over de ontwikkelingen en voortgang van Randstad 380 kv Noordring.

Nadere informatie

maximaal toegestane scheepsafmetingen en en doorvaarthoogtes van van vaste bruggen over provinciale vaarwegen

maximaal toegestane scheepsafmetingen en en doorvaarthoogtes van van vaste bruggen over provinciale vaarwegen maximaal toegestane scheepsafmetingen en en doorvaarthoogtes van van vaste bruggen over provinciale vaarwegen en tevens provinciale objecten over/in niet-provinciale vaarwegen provinciale objecten over/in

Nadere informatie

Licht in de Randstad óók na De nieuwe Randstad 380 kv-hoogspanningsverbinding

Licht in de Randstad óók na De nieuwe Randstad 380 kv-hoogspanningsverbinding Licht in de Randstad óók na 2010 De nieuwe Randstad 380 kv-hoogspanningsverbinding De ministeries van Economische Zaken en VROM werken samen met TenneT aan de Randstad 380 kv-verbinding. Licht in de Randstad

Nadere informatie

Noodzaak van het project

Noodzaak van het project Noodzaak van het project Petrol-Zurenborg Elia legt een dubbele ondergrondse kabelverbinding aan tussen de bestaande hoogspanningsstations Petrol en Zurenborg in Antwerpen. Dit gebeurt omwille van twee

Nadere informatie

Voorstel tot vereenvoudiging doorberekeningssystematiek BOPZ- en Huisverbod-Online

Voorstel tot vereenvoudiging doorberekeningssystematiek BOPZ- en Huisverbod-Online A.11 Bijlage 1 Voorstel tot vereenvoudiging doorberekeningssystematiek BOPZ- en Huisverbod-Online 28 april 2011 Inleiding In 2005 heeft het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden na afstemming

Nadere informatie

Voorschriften en eisen voor werken langs- en/of in trambanen

Voorschriften en eisen voor werken langs- en/of in trambanen Voorschriften en eisen voor werken langs- en/of in trambanen Datum: Vertrouwelijkheidsniveau: Openbaar Colofon GVB Provincialeweg 2 1112 XT DIEMEN GVB Rail Services, Areaalbeheer Uw contact A.J.J. Voss

Nadere informatie

Werken aan hoogspanning

Werken aan hoogspanning Werken aan hoogspanning Versterken 150 kv-net Tilburg Zuid Tilburg West Oosteind a Tilburg West Tilburg Noord Tilburg Zuid Tilburg West Tilburg Zuid Werken aan netversterking en netuitbreiding COBRAcable

Nadere informatie

Renovatie regionaal gastransportnet

Renovatie regionaal gastransportnet Renovatie regionaal gastransportnet 2 gasunie.nl Renovatie regionaal gastransportnet Renovatie regionaal gastransportnet Het regionale gastransportnet van Gasunie bestaat naast leidingen uit afsluiterschema

Nadere informatie