Stemmen Tweede Kamerverkiezingen 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stemmen Tweede Kamerverkiezingen 2017"

Transcriptie

1 Stemmen Tweede Kamerverkiezingen 2017

2 Voorwoord Dit boek gaat over de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart Het boek is gemaakt door de medewerkers van de afdeling Leren & Ontwikkelen voor Cliënten van de Gemiva-SVG Groep. In dit boek staat eerst een algemene uitleg over de verkiezingen en stemmen. Daarna vind je informatie over de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Deze beschrijving is overgenomen van de website van de politieke partij. Ook staat het logo erbij en een foto van de lijsttrekker van de partij. De plannen en ideeën van de politieke partijen staan niet in het boek. Daarvoor kun je kijken op de internetpagina s van de politieke partijen. Die staan bij de partijen genoemd. Achter in het boek staat een overzicht van een aantal websites. Daar vind je informatie die je kan helpen om te bepalen op wie je wilt stemmen. Er zijn nog veel meer websites, maar die hebben we niet allemaal opgenomen in het boek. Alle internetadressen staan achter dit teken: In het boek en op websites staan soms moeilijke woorden. We raden dan ook aan om hulp te vragen als je het niet begrijpt. Samen kom je er vast uit. Veel succes met bedenken op wie je wilt stemmen op 15 maart Dit boek is afgerond in februari Het kan zijn dat er informatie is veranderd die niet in het boek is overgenomen.

3 Inhoudsopgave Bladzijde Voorwoord 3 Inhoudsopgave 4 Wat is stemmen? 5 Wie mogen er stemmen? 5 Tweede Kamerverkiezingen 6 Wat doe je op 15 maart 2017? 6 Lijsttrekker 7 De verkiezingsdag 8 Uw gedrag in het stemlokaal 10 Uw gedrag in het stemhokje 11 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen 12 Informatie over de verkiezingen op internet 26

4 Wat is stemmen? Nederland is een democratie. Dat betekent dat iedereen die in Nederland woont, meebeslist. We kunnen meedenken en meepraten over plannen, afspraken en regels. We kunnen niet allemaal in de gemeenteraad, Provinciale Staten of Tweede Kamer zitten. Daarom kiezen we mensen die dat voor ons kunnen doen. Dat doen we als we gaan stemmen. Je kunt stemmen op een politieke partij. Politieke partijen met veel stemmen hebben veel te zeggen in Nederland. Iedere partij heeft een lijst met mensen die voor hun in de Tweede Kamer kan komen. De eerste persoon op die lijst heet lijsttrekker. Wie mogen er stemmen? Iedereen die 18 jaar of ouder is. Iedereen die Nederlander is. Iedereen die een stempas heeft gekregen.

5 Tweede Kamerverkiezingen Bij Tweede Kamerverkiezingen mag je kiezen wie er in de Tweede Kamer komt. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer de regering van Nederland. In de Tweede Kamer zitten 150 mensen. Zij worden eens in de 4 jaar gekozen. Op 15 maart 2017 kiezen we wie er in de Tweede Kamer moeten komen. Wat doe je op 15 maart 2017? Je kunt tussen 7.30 en uur stemmen. Neem je stempas en identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Kijk goed op de stempas naar welk stembureau je moet gaan.

6 Lijsttrekker Alle mensen die samen op een lijst staan, hebben dezelfde politieke opvattingen. De nummer 1 op de lijst is de lijsttrekker. De politieke partij bepaalt zelf wie dat is. Onder de naam van de lijsttrekker volgen de namen van de andere kandidaten. Je kunt ook op 1 van hen stemmen. Dat wordt het uitbrengen van een voorkeurstem genoemd. Je stemt dan dus niet op de lijsttrekker, maar op een andere kandidaat van die partij. Je stem gaat nooit verloren. Stem je op iemand die niet wordt gekozen? Dan gaat je stem naar iemand anders op de lijst.

7 De verkiezingsdag Neem je legitimatiebewijs en stempas mee naar het stembureau. Bij het stembureau, ga je naar binnen. Je ziet op de bordjes waar je heen moet. Binnen geef je je stempas af aan de mensen achter de tafel. Deze mensen kijken je stempas en legitimatiebewijs na.

8 Dan krijg je een stembiljet. Je gaat naar een stemhokje. Soms moet je even wachten. Houd dan genoeg afstand van de stemhokjes. Ben je aan de beurt? 1. Ga alleen in een stemhokje. 2. Vouw je stembiljet open. 3. De namen van de politieke partijen staan bovenaan op het stembiljet. 4. Daaronder staan de namen van de mensen waaruit je kunt kiezen. 5. Zoek de persoon op wie je wilt stemmen. 6. Voor de naam staat een leeg vakje. Dat kleur je rood. 7. Vouw het stembiljet dubbel en stop het in de stembus. Let op: maak maar 1 vakje rood. Heb je een fout gemaakt? Vraag dan een nieuw stembiljet. Op de volgende pagina s staat een uitleg in pictogrammen over hoe je je gedraagt in het stemlokaal en het stemhokje.

9

10

11 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Mark Rutte Waar staat Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) voor? De VVD zet zich in voor veiligheid, werk en ondernemende mensen. De VVD wil dat er weinig mensen bij de overheid werken en dat de overheid zorgt voor een eerlijke samenleving. Mensen die hard werken moeten de kans krijgen hun plannen uit te voeren. De VVD vindt dat mensen vrij en gelijk zijn. De VVD vindt dat Nederland veilig moet worden. Wie zich niet netjes gedraagt, moet daar een gepaste straf voor krijgen. Agressie tegen hulpverleners moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Lodewijk Asscher Waar staat Partij van de Arbeid (PvdA) voor? De PvdA vindt dat mensen gelijkwaardig aan elkaar zijn. We moeten eerlijker delen wat we in ons land hebben. Werk en zorg moeten er zijn voor iedereen, kunnen leren ook. Mensen moeten keuzes kunnen maken voor hun eigen leven. Ieder mens kan iets betekenen voor de samenleving. We zijn daar zelf verantwoordelijk voor.

12 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Geert Wilders Waar staat Partij voor de Vrijheid (PVV) voor? De PVV wil een sterkere economie en een veiliger Nederland. De PVV kiest voor de rechten van vrouwen en homo s en voor de traditionele joods-christelijke en humanistische waarden. Ze kiezen niet voor massa-immigratie en islamisering. Emile Roemer Waar staat Socialistische Partij (SP) voor? De SP wil een samenleving waarin menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid voorop staan. Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, democratie, werk, zorg en onderwijs. Elkaar helpen en voor elkaar zorgen is belangrijk. Zo krijgt iedereen een kans om te streven naar een beter leven.

13 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Sybrand van Haersma Buma Waar staat Christen-Democratisch Appèl (CDA) voor? Het CDA is een christen-democratische volkspartij. Het Evangelie is de basis voor alle plannen. Het CDA vindt de samenleving het belangrijkst. Maar ook respect, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar. Alexander Pechtold Waar staat Democraten 66 (D66) voor? D66 vindt het belangrijk dat je de vrijheid hebt jezelf te zijn, dat je kansen krijgt, samen deelt en denkt aan de toekomst. We moeten eerlijk zijn en denken aan de rechten van kleinere groepen mensen. Iedereen moet kansen krijgen om te leren, om goed te wonen en te werken. D66 wil zorg voor de leefomgeving, het welzijn en de zelfstandigheid van burgers.

14 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Gert-Jan Segers Waar staat ChristenUnie voor? De ChristenUnie is een christelijke partij. De mensen van de ChristenUnie geloven in God en Jezus. Ze vinden het belangrijk dat alle mensen naar God luisteren. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat kinderen het thuis fijn hebben. En dat we zorgen voor alle mensen. Ook als ze ziek zijn of uit een ander land komen. Iedereen heeft recht op goede scholen, werk en rust. De ChristenUnie wil dat we goed voor de omgeving zorgen. De dieren, planten en milieu. Jesse Klaver Waar staat GroenLinks voor? GroenLinks is een partij die opkomt voor de natuur en het milieu. GroenLinks vindt dat iedereen recht heeft op goed onderwijs. Dat iedereen gelijke kansen krijgt. Nederland is een kleurrijk land waarin mensen verschillend mogen zijn. GroenLinks kiest voor een gezonde en veilige leefomgeving voor iedereen.

15 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Kees van der Staaij Waar staat Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) voor? De SGP is een christelijke partij. De SGP wil dat heel Nederland zich houdt aan wat God zelf heeft aangegeven in de Bijbel. De SGP is er van overtuigd dat God alle eer hoort te krijgen en dat bijbelse waarden en normen goed zijn voor iedereen. Marianne Thieme Waar staat Partij voor de Dieren voor? De Partij voor de Dieren zet zich in voor dieren, natuur en milieu. Dieren zijn net als mensen wezens met bewustzijn en gevoel. Daarom moeten ze ook het recht hebben op een respectvolle behandeling. De Partij voor de Dieren wil de positie van dieren in onze samenleving verbeteren. De Partij voor de Dieren is voor mensen met verschillende achtergronden die samen de aarde leefbaar willen houden voor mensen en dieren.

16 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Henk Krol Waar staat 50 Plus voor? 50 Plus komt op voor vergeten groepen zoals de ouderen. Maar niet de ouderen alleen. Ze willen dat alle mensen, jong en oud goed met elkaar kunnen leven. 50 Plus vindt dat alle mensen die ouder bzijn dan 50 recht hebben op wonen, inkomen, veiligheid, voeding, zorg, onderwijs en werk. Hero Brinkman Waar staat OndernemersPartij voor? De OndernemersPartij komt op voor alle ondernemers. Dat zijn mensen met een eigen bedrijf.ze richten zich vooral op het midden en klein bedrijf (MKB) en de zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers). De OndernemersPartij wil graag gelijke handelsmogelijkheden voor ondernemend Nederland.

17 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Jan Roos Waar staat VoorNederland voor? VoorNederland wil meer vrijheid, veran twoordelijkheid, meer welvaart en meer veiligheid. VoorNederland vindt democratie, vrije markt, vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en homo s belangrijk. Iedereen is gelijk en we moeten voor elkaar zorgen. Tunahan Kuzu Waar staat DENK voor? DENK wil opkomen voor de belangen van alle inwoners van Nederland. Ze verzetten zich tegen onrechtvaardigheid. Ze willen de politiek dichter bij de burgers brengen. DENK wil Nederland aanzetten tot denken.

18 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Alfred Oosenbrug Waar staat NIEUWE WEGEN voor? NIEUWE WEGEN wil leven in een land met een sociale economie. De menselijke maat moet centraal staan. Ze vinden dat er grenzen gesteld moeten worden aan immigratie en illegaliteit. En ze vinden dat er opgetreden moet worden tegen de inbreuk van onze normen en waarden. Thierry Baudet Waar staat Forum voor Democratie voor? Forum voor Democratie wil graag een democratische vernieuwing. Ze willen af van de partijcultuur zoals die nu is.

19 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Waar staat De Burger Beweging voor? Deze partij heeft volgens eigen zeggen geen lijsttrekker. Iedereen die op de kandidatenlijst staat heeft zijn eigen onderwerp waar hij goed in is. De Burger Beweging bestaat uit een samenwerkingsverband van nieuwe initiatieven die door burgers gestart zijn. Ze willen deze initiatieven bij de verkiezingen een platform geven. Ze vinden samenwerken, vertrouwen en de mensen belangrijk. Norbert Klein Waar staat Vrijzinnige Partij voor? Vrijzinnige Partij wil vrijheid om te kiezen en verantwoordelijkheid weer bij de mensen zelf leggen. Ze willen dat iedereen goed en betaalbaar onderwijs kan krijgen. Iedereen heeft recht op zorg en iedereen telt mee. Vrijzinnige Partij wil een onvoorwaardelijk basisinkomen dat voor iedereen hetzelfde is.

20 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Jan Dijkgraaf Waar staat GeenPeil voor? GeenPeil wil dat je als lid van GeenPeil altijd over alles mee kan stemmen in de Tweede Kamer. GeenPeil zal niet deelnemen aan debatten, want de personen in de Tweede Kamer zullen geen politici zijn. Ancilla van de Leest Waar staat Piratenpartij voor? De Piratenpartij wil dat jouw privégegevens beter bewaakt worden. De Piratenpartij vindt dat de politiek dat niet goed doet. De piratenpartij vindt burgerrechten, privacy in het bijzonder, belangrijk. Ze willen dat de overheid beter laat zien wat ze doet.

21 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Sylvana Simons Waar staat Artikel 1 voor? Artikel1 vindt gelijkwaardigheid tussen mensen heel belangrijk. Artikel1 is genoemd naar het eerste artikel van onze grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Waar staat Niet Stemmers voor? Peter Plasman is oprichter van deze partij. Ze hebben geen lijsttrekker. Deze partij is opgericht voor iedereen die anders nooit gaat stemmen. Nu kunnen ze op deze partij stemmen. De partij gaat niet in de Tweede kamer zitten. De stoelen zullen leeg blijven. De mensen die gekozen worden, staan hun salaris af.

22 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Robert Valentine Waar staat Libertarische Partij (LP) voor? Ieder mens heeft het recht zijn eigen leven in te richten zoals hij of zij dat wil, en moet dat recht ook van een ander respecteren. Dat is de basis van het libertarisme. De Libertarische Partij vindt dat de regering dat niet goed heeft gedaan. De regering maakt met oplossingen juist meer problemen. Jan Heijman Waar staat Lokaal in de Kamer voor? Lokaal in de Kamer wil de stem van de lokale en provinciale partijen laten horen in de Tweede Kamer. Ze willen lokale belangen onder de aandacht brengen in Den Haag.

23 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Joop van Ooijen Waar staat JEZUS LEEFT voor? JEZUS LEEFT is een partij waar de leefregels van Jezus gelden. Ze zijn voor een rechtvaardige maatschappij en accepteren geen onrecht. Naastenliefde is de basis van de partij en ze vinden dat ieder mens uniek is. Mario van den Eijnde Waar staat StemNL voor? Bij StemNL kan je aangeven wat jij een belangrijk onderwerp vindt voor de komende 4 jaar. Uit alle stemmen wordt een nationaal verkiezingsprogramma gemaakt. Ze vinden dat er meer vertrouwen moet komen in de politiek en de kwaliteit van het landsbestuur moet beter worden.

24 De politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen Tara-Joëlle Fonk Waar staat MenS en Spirit voor? MenS en Spirit vormt samen met Basisinkomen Partij, Vrede en Recht en Partij voor de Kinderbelangen één kieslijst. De Partij voor Mens en Spirit wil een vernieuwende bijdrage leveren aan de samenleving. Er moet ook spirituele politiek zijn waarin er respect en eigenheid voor ieder wezen moet zijn. Alles is met elkaar verbonden. De mens is verantwoordelijk en moet respect hebben voor elkaar en de planeet. Buhran Gökalp Waar staat Vrije Democratische Partij voor? De Vrije Democratische Partij doet alleen mee in de kieskringen Den Helder en Den Haag. Verdere gegevens over deze politieke partij zijn niet gevonden. Geen website gevonden.

25 Informatie over de verkiezingen op internet Op deze site vind je informatie over politiek, stemmen en verkiezingen. Ook jij kunt meebeslissen. De uitleg is in gesproken taal. Klik op het plaatje om door te gaan. Door de verschillende plaatjes aan te klikken krijg je meer informatie over: Regels en afspraken; Politiek en politieke partijen; De regering en de Tweede Kamer; De belasting; De gemeente; De provincie; De Europese Unie; Stemmen; Na de verkiezingen. Klik op de pijl om verder te gaan. Klik op terug om naar de verschillende onderwerpen te gaan.

26 Informatie over de verkiezingen op internet Op deze site vind je allerlei informatie over stemmen en de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart Wat is de Tweede Kamer. Waar kun je op stemmen? Handig om te weten. De informatie op deze site is in geschreven taal. Op deze site staat de stemwijzer. De stemwijzer zijn 30 stellingen waarbij je aangeeft of je het er mee eens bent of mee oneens. Aan het eind berekent de stemwijzer welke politieke partij bij jou past. De stemwijzer is in geschreven taal.

27 Informatie over de verkiezingen op internet Onder het kopje vijf vragen aan tien politieke partijen lees je vragen die zij hebben gesteld aan tien politieke partijen. Vijf vragen aan 50PLUS, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, PVV, SGP, SP en VVD over onderwerpen die voor mensen met een beperking of chronische ziekte van belang zijn. De informatie op deze site is in geschreven taal. Talant heeft een verkiezingskrant gemaakt in eenvoudige taal over de Tweede Kamerverkiezingen. Veel mensen stemmen niet, omdat ze niet begrijpen waarover het gaat. In de krant wordt uitgelegd wat de Tweede Kamer doet, waarom we stemmen en hoe dit in z n werk gaat. De informatie op deze site is in geschreven taal.

28 Stemgeheim Niemand hoeft te weten wat je stemt. Dus ook niet door het maken van een foto. Niemand mag je dwingen te zeggen wat je denkt. Heb je een vraag? Het stembureau kan je helpen.

Stemmen Tweede Kamerverkiezingen 2012

Stemmen Tweede Kamerverkiezingen 2012 Stemmen Tweede Kamerverkiezingen 2012 Voorwoord Dit boek gaat over de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten (ECC)

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 20 maart 2019. Het boek gaat over

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 18 maart 2015. Het boek gaat over

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

Je kunt op internet ook kijken op: www.kieskompas.nl www.stemwijzer.nl www.ookjij.nl www.wiekiesjij.nl. We hopen dat het boek je verder helpt.

Je kunt op internet ook kijken op: www.kieskompas.nl www.stemwijzer.nl www.ookjij.nl www.wiekiesjij.nl. We hopen dat het boek je verder helpt. In dit boek staat informatie over de Provinciale Statenverkiezingen. Die zijn op 2 maart 2011. Het boek gaat over de verkiezingen in de provincie Zuid-Holland. Het Educatief Centrum voor Cliënten van de

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A.

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A. Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 Nummer op stembiljet Logo van de partij Naam van de partij 1 Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 2 Partij van de Arbeid P.v.d.A.

Nadere informatie

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN?

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? STEM JIJ OOK? Kijk voor meer informatie op: www.stemjijook.nu WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WOENSDAG

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK!

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! Wil jij weten welke politieke partij bij jou past? Doe de test op www.stemwijzer.nl. Op woensdag 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen.

Nadere informatie

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn?

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Mark Rutte (VVD) 26,1% Diederik Samsom (PvdA) 22,6% Alexander Pechtold (D66) 15,4% Emile Roemer (SP) 12,9% Geert Wilders (PVV) 6,4%

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen Herziene versie 2017 Tweede Kamerverkiezingen groepen 6-8 inhoud 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 8 5. Kiezen 9 6. De uitslag 10 7. De meerderheid 11 8. Ministers

Nadere informatie

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 2 Voorwoord Dit boek gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Het boek is gemaakt door de medewerkers van de afdeling Leren & Ontwikkelen Cliënten,

Nadere informatie

28 partijen nemen deel aan Tweede Kamerverkiezing 2017

28 partijen nemen deel aan Tweede Kamerverkiezing 2017 28 partijen nemen deel aan Tweede Kamerverkiezing 2017 Op 15 maart 2017 nemen 28 partijen deel aan de Tweede Kamerverkiezing. De Kiesraad, centraal stembureau voor de Tweede Kamerverkiezing, heeft dit

Nadere informatie

Gemeente Gouda Verkiezingen Tweede Kamer Inhoudsopgave. Deelnemende partijen 3. Stembureaus 4

Gemeente Gouda Verkiezingen Tweede Kamer Inhoudsopgave. Deelnemende partijen 3. Stembureaus 4 Inhoudsopgave Blz. Deelnemende partijen 3 Stembureaus 4 Aantal stemmen per partij absoluut 2017 met historische vergelijking 2012 5 Aantal stemmen per partij percentage 2017 met historische vergelijking

Nadere informatie

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP 19 januari 2017 VVD en PVV gelijk aan kop; verschuiving sinds zondagmiddag In vergelijking met een maand geleden levert de PVV 7 zetels in

Nadere informatie

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Partij van de Arbeid (PvdA) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Christen-democratisch Appèl (CDA) Democraten

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 12 september Tweede Kamerverkiezingen

Stem ook! Woensdag 12 september Tweede Kamerverkiezingen Tweede Kamerverkiezingen Wil jij weten welke politieke partij bij jou past? Geef je mening over de stellingen op www.stemwijzer.nl. Ontdek welke politieke partij het best bij jou past. Woensdag 1 september

Nadere informatie

De Stemming van 8 januari 2017

De Stemming van 8 januari 2017 De Stemming van 8 januari 2017 Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

De Stemming van 20 januari 2019

De Stemming van 20 januari 2019 De Stemming van 20 januari 2019 Nog steeds zitten we in een stabiele periode van de electorale voorkeur. De verschuivingen van deze week zijn beperkt. De vier regeringspartijen zijn samen nog weer tw zetels

Nadere informatie

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten, in

Nadere informatie

Onderzoek: Politicus van het Jaar

Onderzoek: Politicus van het Jaar Onderzoek: Politicus van het Jaar Publicatiedatum: 16 december 2016 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek Verkiezingen Tweede Kamer, maart voorlopige uitslag Projectnummer: Slot, Jeroen Hylkema, Cor Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam j.slot@amsterdam.nl Telefoon www.ois.amsterdam.nl c.hylkema@amsterdam.nl

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksnaam Eindejaarspeiling 2016 Selectiedatum 08-12-2016-23-12-2016 Onderzoeksresultaten - 21-12-2016 1. De eerste zes opties gaan over zorg. Kies de optie die het best bij u past. Zelf huishoudelijke

Nadere informatie

Rapportage. Amsterdam, Standaard rapportage. Gesloten vragen. DirectResearch Herengracht CA Amsterdam

Rapportage. Amsterdam, Standaard rapportage. Gesloten vragen. DirectResearch Herengracht CA Amsterdam DirectResearch Herengracht 454 1017 CA Amsterdam 020 770 75 79 info@directresearch.nl www.directresearch.nl Rapportage Amsterdam, 17-06-2016 Oekraïne Oekraïne referendum referendum (meting 2) Standaard

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Verkiezing Tweede Kamer der Staten-Generaal 2017 Datum Gemeente 's-hertogenbosch Nummer 796

Verkiezing Tweede Kamer der Staten-Generaal 2017 Datum Gemeente 's-hertogenbosch Nummer 796 Verkiezing Tweede Kamer der Staten-Generaal 2017 Datum 15-3-2017 Gebied Gemeente 's-hertogenbosch Nummer 796 Lijstnummer Aanduiding Totaal Stadskantoor Stadsbibliotheek Wooncentrum Antoniegaarde Muziekcentrum

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM

ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM Politieke peiling I&O Research ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM 11 november 2016 Asscher beduidend meer kans dan Samsom De PvdA kiest van 24 november t/m 7 december haar lijsttrekker

Nadere informatie

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport Vrouwen in de Provinciale Staten Onderzoeksrapport April 2015 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2015 in de Provinciale Staten gekozen? Op 18 maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale

Nadere informatie

Totaal

Totaal Nr Stembureau VVD Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) PVV (partij voor de Vrijheid) SP (Socialistische Partij) CDA Democraten 66 (D66) ChristenUnie 1 Hal Stadhuis 233 76 175 152 137 182 36 2 Speeltuinvereniging

Nadere informatie

SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING

SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING Veel steun voor regering in Turks-Nederlands conflict Turks-Nederlandse kiezers denken diametraal anders 14 maart 2017 Optreden Rutte in Turkije-conflict helpt VVD aan de

Nadere informatie

VVD. De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is.

VVD. De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is. VVD De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is. De overheid moet wel zorgen voor veiligheid. Daarom moet de overheid overlast

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER

MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER 22 december 2016 Wensen en verwachtingen met betrekking tot de verkiezingsuitslag lopen uiteen We hebben de kiezers eind november gevraagd welke partij hun eerste

Nadere informatie

Jubileumonderzoek Maurice de Hond

Jubileumonderzoek Maurice de Hond Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Maurice de Hond als opiniepeiler zijn er 100 vragen gesteld, die zijn ingebracht door leden van Peil.nl. Hier staat een selectie van deze vragen. Op http://bit.ly/40jrpeiler

Nadere informatie

Stem ook! EDITIE AMSTERDAM

Stem ook! EDITIE AMSTERDAM Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! EDITIE AMSTERDAM Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 1 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee

Nadere informatie

Leidse uitslagen Tweede Kamerverkiezing 2017

Leidse uitslagen Tweede Kamerverkiezing 2017 Inclusief analyse per partj: stempercentage per ureau Leidse uitslagen Tweede Kamerverkiezing 2017 BELEIDSONDERZOEK Gemeente Leiden info@leidenincijfers.nl www.leidenincijfers.nl serie statistiek 2017

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen?

VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen? VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen? Op woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Alle Nederlanders vanaf

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

Wie krijgt jouw stem? (v)mbo. tweede kamerverkiezingen

Wie krijgt jouw stem? (v)mbo. tweede kamerverkiezingen (v)mbo tweede kamerverkiezingen Wil jij weten welke politieke partij bij jou past? Geef je mening over de stellingen op www.stemwijzer.nl en ontdek met welke politieke partij jij veel overeenkomsten hebt.

Nadere informatie

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche?

1. Wat is uw functie? 2 In welke branche opereert uw branche? Landbouw, bosbouw en visserij Industrie Energievoorziening Waterbedrijven en afvalbeheer Handel Vervoer & opslag Horeca Informatie en communicatie (ICT / media) Financiële dienstverlening Verhuur en handel

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Gemeente Gouda Verkiezing Tweede Kamer Inhoudsopgave. Deelnemende partijen 3. Stembureaus 4

Gemeente Gouda Verkiezing Tweede Kamer Inhoudsopgave. Deelnemende partijen 3. Stembureaus 4 Inhoudsopgave Blz. Deelnemende partijen 3 Stembureaus 4 Aantal stemmen per partij absoluut 2012 met historische vergelijking 2010 5 Aantal stemmen per partij percentage 2012 met historische vergelijking

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

PRINSJESDAGPEILING 2017

PRINSJESDAGPEILING 2017 Rapport PRINSJESDAGPEILING 2017 Forum voor Democratie wint terrein, PVV zakt iets terug 14 september 2017 www.ioresearch.nl I&O Research Prinsjesdagpeiling september 2017 Forum voor Democratie wint terrein,

Nadere informatie

wat stemt jouw klas? kinderverkiezingen:

wat stemt jouw klas? kinderverkiezingen: kinderverkiezingen: wat stemt jouw klas? Jij bent nog geen 18, dus je mag nog niet stemmen. Behalve als je meedoet aan de kinderverkiezingen! Vraag aan je juf of meester om jouw school in te schrijven

Nadere informatie

Politiek in Nederland

Politiek in Nederland Politiek in Nederland Dit werkboek is van Klas M. VAN SON, DE CSV/ HET PERRON, Spoorlaan 11-13, Veenendaal. Beste leerling, Dit is jouw werkboek Politiek in Nederland. Over een paar jaar mag jij ook stemmen

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Stem ook! EDITIE AMSTERDAM

Stem ook! EDITIE AMSTERDAM Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen EDITIE AMSTERDAM RottERDAM Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

1 januari 2015. Onderzoek:

1 januari 2015. Onderzoek: 1 januari 2015 Onderzoek: Verwachtingen 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

14 juli Onderzoek: Tussenstand kabinet Rutte III

14 juli Onderzoek: Tussenstand kabinet Rutte III 14 juli 2018 Onderzoek: Tussenstand kabinet Rutte III Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Nog geen gamechangers

Nog geen gamechangers Nog geen gamechangers Kiezers stemmen vooral inhoudelijk POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH 1 maart 20 Nog geen gamechangers In de I&O-peiling van 28 februari (die liep van vrijdagmiddag 18 uur tot en met

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER MEI 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling het werkblad met de partijen. Voor elke leerling het werkblad met de nieuwsartikelen. DE WERKVORM

Nadere informatie

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Korte beschrijving Een spelletje dat lijkt op ren je rot. De leerlingen krijgen vragen met elk drie antwoordmogelijkheden. Voor elke antwoordmogelijkheid is er een

Nadere informatie

Gemeente Gouda Verkiezing Tweede Kamer Inhoudsopgave. Deelnemende partijen 3. Stembureaus 4

Gemeente Gouda Verkiezing Tweede Kamer Inhoudsopgave. Deelnemende partijen 3. Stembureaus 4 Inhoudsopgave Blz. Deelnemende partijen 3 Stembureaus 4 Aantal stemmen per partij absoluut en percentage 2010 met historische vergelijking 2006 5 Aantal stemmen per wijk/stemdistr. (absoluut en percentage)

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten

Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten Modell1 Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten Met dit formulier doet het centraal stembureau verslag van het onderzoek naar de kandidatenlijsten. 1. Verkiezing Het gaat om de verkiezing

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden.

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden. Boekverslag door M. 1031 woorden 19 februari 2013 5.2 46 keer beoordeeld Vak Economie Prinsjesdag Opdracht 1 Waarom is het de koning die de troonrede voorleest? De koningin staat aan het hoofd van de Nederlandse

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

STEM JIJ OOK? WAAR STEM JE VOOR? WAAROVER GAAT DE EUROPESE UNIE? HOE MOET IK STEMMEN? Kijk voor meer informatie op:

STEM JIJ OOK? WAAR STEM JE VOOR? WAAROVER GAAT DE EUROPESE UNIE? HOE MOET IK STEMMEN? Kijk voor meer informatie op: STEM JIJ OOK? Kijk voor meer informatie op: www.stemjijook.nu WAAR STEM JE VOOR? WAAROVER GAAT DE EUROPESE UNIE? HOE MOET IK STEMMEN? VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 WAAR STEM JE

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

26 december Onderzoek:

26 december Onderzoek: 26 december 2016 Onderzoek: Verwachtingen 2017 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Prinsjesdag in het nieuws Primair onderwijs

Prinsjesdag in het nieuws Primair onderwijs Prinsjesdag in het nieuws 2017 - Primair onderwijs Inhoudsopgave Toelichting voor docenten 3 Antwoorden 4 1. Prinsjesdag 7 2. Van wie zijn de plannen? 8 3. Troonrede 14 4. Het koffertje 16 5. Prinsjesdag

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?)

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Toelichting op de opdracht In deze opdracht gaan jullie onderzoeken hoe de Nederlandse politieke partijen over de Europese

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

SAMEN LEVEN IN NEDERLAND. Omgangsvormen in makkelijke taal

SAMEN LEVEN IN NEDERLAND. Omgangsvormen in makkelijke taal SAMEN LEVEN IN NEDERLAND Omgangsvormen in makkelijke taal ZWEMMEN FIETSEN AFVAL VER K EER HUIS VR IJWILIGER SWER K OPENBA AR VERVOER HULP TOESLAG ZIEKTE TAAL SCHOOL WER K BELA STING R ECHTEN PLICHTEN DISCR

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Workshop B Hoe kan ik stemmen?

Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B - Hoe kan ik stemmen? Korte omschrijving werkvorm In deze workshop doorlopen de deelnemers de stemprocedure van A tot Z in een zo reëel mogelijke setting. Dit

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Op 7 maart 2006 zijn in Leiden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van alle mensen die zijn gaan stemmen, geeft bijna zes op de tien aan hun

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 2 februari 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Deze keer gaat de nieuwsbrief over de verkiezingen voor de gemeente op 19 maart. Heb je een leuk idee voor deze

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Rapportage omnibusvragen

Rapportage omnibusvragen Rapportage omnibusvragen Input voor Week van Zorg en Welzijn 2017 Lonneke Gijsbers 10-3-2017 Projectnummer Z8318 Inhoudsopgave Achtergrond, methode en opzet 3 Opvallende bevindingen Resultaten 4 6 Bijlage

Nadere informatie

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen 21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet Dag na Provinciale Statenverkiezingen Samenvatting FVD-kiezer doet voorzichtige handreiking aan kabinet Veel kiezers die gisteren Forum voor Democratie hebben gestemd,

Nadere informatie

TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep

TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep TK2017: (mogelijke) lijsttrekkers onder de loep Een aantal partijen in de Tweede Kamer hebben onlangs hun lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen gekozen. Pechtold (D66), Klaver (GroenLinks)

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

VVD leidt in zetelpeiling

VVD leidt in zetelpeiling VVD leidt in zetelpeiling Waardering Klaver op niveau waardering Pechtold In de nieuwste zetelpeiling van TNS NIPO leidt de VVD, met 27 virtuele zetels. Op enige afstand volgen D66, SP en PVV. Ten opzichte

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Samenvatting Van de Leidenaren geeft 51% aan bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders. Vier op de tien Leidenaren weet taken van

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie