Reactie gemeente: Verwijzingen naar een beleidsplan e.d. horen niet in de tekst van de verordening.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reactie gemeente: Verwijzingen naar een beleidsplan e.d. horen niet in de tekst van de verordening."

Transcriptie

1 Reactie cliëntenraad WMO op de Verordening maatschappelijke ondersteuning Lelystad 2015, die is voorgelegd aan de gemeenteraad in de bijeenkomst op 23 september Reactie gemeente vooraf: De verordening is een raamwerk naar aanleiding waarvan nadere regels gesteld kunnen worden door het college. De nadere regels worden onder andere uitgewerkt in het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Lelystad Opmerkingen vooraf: Het is jammer dat er geen algemene toelichting wordt gegeven op de verordening in relatie tot het beleidsplan en de uitvoeringsnota. Temeer in de bijeenkomst van de gemeenteraad van 23 september 2014 is gebleken dat de vaststelling van de uitvoeringsnota plaatsvindt bij de vaststelling van de meerjarenbegroting In deze toelichting kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen. De relatie tussen de verordening, beleidsplan en uitvoeringsnota. In dat kader wordt verwezen naar de suggestie van de cliëntenraad WMO zoals verwoord in de brief van 18 augustus Verwijzingen naar een beleidsplan e.d. horen niet in de tekst van de verordening. Wie kunnen en mogen een beroep doen op de Wmo en in het bijzonder of dit geldt voor alle inwoners van de gemeente Lelystad dan wel dat er nog uitzonderingen zijn. Daarbij wordt verwezen naar hiervoor genoemde brief van de cliëntenraad. In de Wmo 2015 is de kring van rechthebbenden beschreven. Dit is dus wettelijk vastgelegd en hoeft daarom niet in de verordening te worden geregeld. Voorts kan nader ingegaan worden op wat het overgangsjaar2015 betekent. Het overgangsrecht is in de Wmo 2015 geregeld. Dit is daarom geen onderdeel van de verordening. Verder is het overgangsrecht alleen voor 2015 van toepassing terwijl de verordening een veel langere looptijd heeft. Een toelichting op de relatie met de Awb en in het bijzonder op welke bepalingen in de verordening wel en niet de Awb van toepassing is. De laatste alinea in de toelichting op artikel 1 is in dat verband onvoldoende. Valt bijvoorbeeld het begrip melding (zie artikel 2) niet onder de Awb en welke beginselen van behoorlijk bestuur zijn in dat verband dan wel van toepassing en waarop gebaseerd?

2 De Awb is altijd van toepassing. Artikelen uit de Awb worden niet overgenomen in een verordening. In de toelichting staat zoals. Dit is nooit bedoeld uitputtend te zijn. In de algemene toelichting kan ook benoemd worden dat de procedure vanaf het doen van een melding/ indienen van een aanvraag tot en met het besluit op deze melding/aanvraag alsmede het vervolgtraject nadat een verslag is gemaakt/beschikking is afgegeven nader uitgewerkt wordt in een publieksfolder en deze folder wordt gelijktijdig met een ontvangstbevestiging verstuurd. Reactie gemeente Het gaat hier om uitvoeringsregels. Deze horen niet thuis in de verordening. Naar aanleiding van de reactie van de gemeente op de door de WMO cliëntenraad gemaakte opmerkingen bij de verordening. 1. Considerans: Voor de duidelijkheid en leesbaarheid wordt er voor gepleit de door de WMO cliëntenraad voorgestelde tekst van de considerans op te nemen in de verordening. Reden: de door de clientenraad opgestelde tekst is niet alleen leesbaar, maar is ook logischer qua opzet. De huidige tekst is in overeenstemming met de Jeugdverordening en sluit aan bij de modelverordening van de VNG. Wij zien daarom geen aanleiding om de tekst verder aan te passen. 2. Artikel 1: Voor de reactie van de gemeente op de relatie met de AWB wordt verwezen naar de hiervoor gemaakte opmerking bij opmerkingen vooraf. Zie hiervoor onze eerdere opmerking m.b.t. de Awb. 3. Artikel 2: Uit oogpunt van zorgvuldigheid en met name klantvriendelijkheid is het versturen van een ontvangstbevestiging op zijn plaats. Zie ook de hiervoor gemaakte opmerking bij opmerking vooraf. Wij kiezen (om onnodige bureaucratie te voorkomen) voor een vormvrije ontvangstbevestiging. Dit kan bijvoorbeeld ook een afspraak met het Sociaal wijkteam zijn. 4. Artikel 3: In de hiervoor genoemde publieksfolder kan ook aandacht geschonken worden aan de wijze waarop cliëntondersteuning kan worden geboden. Deze cliëntondersteuning is niet alleen voorbehouden aan het sociaal

3 wijkteam, maar kan toch ook op verzoek van de cliënt door MEE geboden worden? Een van de communicatiemiddelen is het ontwikkelen van foldermateriaal. Dat gaan we ook zeker doen. Dit wordt evenwel niet in de verordening geregeld. Cliëntondersteuning is onderdeel van het Sociaal wijkteam. MEE maakt deel uit van het Sociaal wijkteam en biedt, net als andere partijen in het team, onafhankelijke cliëntondersteuning. 5. Artikel 4: Onduidelijk is op welke titel het college mandaat verleent aan het sociaal wijkteam. Op welke besluit is dat mandaat gebaseerd. Daarvoor dient echter een bepaling te worden opgenomen in de verordening. Mandatering gebeurt op basis van de van toepassing zijnde wet en de Gemeentewet. Dit wordt niet geregeld in een verordening. 6. Artikel 5: In dit artikel wordt onder b gemeld dat: het college onderzoekt het gewenste resultaat van het verzoek om ondersteuning. Deze bepaling in relatie tot de toelichting op deze bepaling is onduidelijk. Immers er wordt onderzoek gedaan en hoe is het dan mogelijk om op dat moment al na te gaan of (zie de tekst in de toelichting): de maatschappelijke ondersteuning effectief is geweest, ligt in de beantwoording van de vraag of de cliënt zelf vindt dat de verleende maatschappelijke ondersteuning heeft bijgedragen aan een verbetering van zijn zelfredzaamheid of participatie. Het beoordelen van het resultaat kan toch niet tijdens het onderzoek, maar kan pas plaatsvinden nadat de verleende maatschappelijke ondersteuning is ingezet? In dit artikel wordt het doel van de ondersteuning bedoeld. Er valt immers achteraf niet te toetsen als er vooraf geen doel is vastgesteld. 7. Artikel 6: Het is jammer dat nu in het tweede lid en in de toelichting is gekozen voor binnen een redelijke termijn in plaats van binnen 10 werkdagen zoals in het concept werd vermeld. Er wordt voor gepleit dat de cliënt in ieder geval bericht ontvangt waarin gemotiveerd wordt waarom het nemen van een besluit meer tijd vraagt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan het zogenaamde vertragingsbericht als bedoeld in de Awb. Het derde lid van dit artikel blijft onduidelijk. Hoe kan de termijn van 5 dagen bepaald worden. Hoe en door wie wordt nagegaan op welk moment de cliënt het verslag ontvangen heeft. Of wordt het verslag aan de cliënt overhandigd? Ook dan verdient het aanbeveling dit vast te leggen.

4 De termijn van 5 dagen gaat lopen na ondertekening van het verslag door cliënt. Het verslag zal direct na het gesprek worden overhandigt of eventueel per post worden verzonden. De datum van overhandiging of verzending worden vastgelegd. 8. Artikel 11: In de reactie van de gemeente op dit artikel wordt Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Lelystad ter sprake gebracht. In de verordening komt dit besluit niet voor. Waar is dit besluit op gebaseerd en wat wordt in dat besluit geregeld? Het bedoelde besluit is de AMvB Besluit Maatschappelijke ondersteuning 2015, dus niet het Lelystadse besluit. Overal waar in de verordening gesproken wordt over nadere regels wordt o.a. het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Lelystad 2015 bedoeld. 9. Artikel 12: In de toelichting op dit artikel wordt in de eerste zin verwezen naar een bepaling in de wet inzake de criteria voor de samenstelling van het huishouden. In het kader van de duidelijkheid wordt geadviseerd dit aspect of nader te beschrijven in de toelichting op dit artikel dan wel op te nemen in de algemene toelichting op de verordening. Dit is geregeld in de Wmo 2015 en de hiervoor genoemde AMvB. Dit maakt daarom geen onderdeel uit van deze verordening. 10. Artikel 13: Voor de duidelijkheid wordt geadviseerd de reactie van de gemeente met betrekking tot het tweede lid van dit artikel op te nemen in de toelichting. Wij vinden dit niet thuishoren in een verordening en nemen deze suggestie daarom niet over. 11. Artikel 14: De strekking van het vierde lid van dit artikel blijft onduidelijk ondanks de toelichting van de gemeente. Wie worden bedoeld met relevante partijen? Dit geldt ook voor artikel 17. Er wordt niemand expliciet benoemd bij de relevante partijen omdat dit (voordurend) kan wijzigen. 12. Artikel 15: In de reactie van de gemeente op het derde lid wordt gemeld dat zowel in de verordening als de toelichting uitgegaan wordt van drie maanden. In de voorliggende tekst wordt echter 6 maanden gemeld.

5 In de verordening is inderdaad uitgegaan van maximaal 6 maanden. Dit om flexibel te kunnen blijven. In onze eerdere reactie hebben wij ten onrechte 3 maanden genoemd. 13.Artikel 18: In de tweede alinea in de toelichting op dit artikel kan de eerste zin blijven staan en het overige kan komen te vervallen. Op dit moment is nog steeds de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen van kracht. Er zijn ook aanbieders die niet onder de Wmcz vallen. Dit artikel verplicht ook aanbieders die niet onder de Wmcz vallen, een medezeggenschapsregeling op te stellen. De laatste zin van deze toelichting In het tweede lid zijn een aantal instrumenten wijzigen in In het tweede lid is een aantal instrumenten. Reactie gemeente Dat klopt. We zullen dit aanpassen. Naar aanleiding van de reactie van de gemeente op de door de WMO clientenraad gemaakte opmerkingen bij de toelichting. Artikel 12: In artikel 11 wordt gesproken over Besluit Maatschappelijke ondersteuning Lelystad en in dit artikel wordt gesproken over Besluit Maatschappelijke ondersteuning. Het gaat hier om de AmvB Besluit Maatschappelijke Ondersteuning 2015 welke nog niet is vastgesteld in Den Haag. In de verordening komen deze besluiten niet voor (niet in de considerans en ook niet in de artikelen van de verordening). Waar zijn deze besluiten op gebaseerd en wat wordt in deze besluiten geregeld? Het landelijk Besluit Maatschappelijke Ondersteuning 2015 wordt landelijk vastgesteld. Het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Lelystad zal door het college worden vastgesteld.

Leeswijzer Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom Wordt

Leeswijzer Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom Wordt B17-024245 Leeswijzer Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 De Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 is gewijzigd op basis

Nadere informatie

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Datum: 13 november 2104 Bijlage bij BSW/2014.247 Inleiding Op 29 september 2014 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

Reactie Wmo Cliëntenraad op de concept Verordening maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Lelystad 2015

Reactie Wmo Cliëntenraad op de concept Verordening maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Lelystad 2015 Reactie Wmo Cliëntenraad op de concept Verordening maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Lelystad 2015 Wij vinden aan het begin de opmaak slecht leesbaar en stellen voor de tekst als volgt aan te passen:

Nadere informatie

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 *Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Mill en Sint Hubert 2015 Datum college : 30 september 2014

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr.12

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr.12 Raadsvoorstel Agenda nr.12 Onderwerp: Vaststellen Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Peelgemeente Someren 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer:

Nadere informatie

Datum raadsvergadering ntb

Datum raadsvergadering ntb Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 19 september 2017 Datum raadsvergadering ntb Nummer raadsvoorstel 2017-467 Bijbehorend veld van de programmabegroting WMO, Sociale Zaken en minimabeleid,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/011998

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/011998 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/011998 COMMISSIE Burgers op 27 november 2014 AGENDANUMMER: 7 Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015 Bijlage(n):

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek om onze visie te geven op de Jeugdverordening 2015, hierbij onze adviezen en aanbevelingen.

Naar aanleiding van uw verzoek om onze visie te geven op de Jeugdverordening 2015, hierbij onze adviezen en aanbevelingen. Participatieraad Montfoort Secretaris Aad van der Veen Mannenhuisstraat 23 3417 ED Montfoort Tel. 0348 473129 aadvdrveen@zonnet.nl Aan Wethouder I. Langerak Postbus 41 3417 ZG Montfoort 09/9/2014 Onze

Nadere informatie

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Bijlage 1: Inspraakreacties Verordening Wmo 2015 Organisatie en datum Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Voorinspraak augustus/ september 2014 1 Koepel Wmo 13 augustus 2014 1.1 Art. 1, lid

Nadere informatie

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Bijlage 1: Inspraakreacties Verordening Wmo 2015 Organisatie en datum Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Voorinspraak augustus/ september 2014 1 Koepel Wmo 13 augustus 2014 1.1 Art. 1, lid

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening)

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) 1. Algemene toelichting 1.1 Inleiding Deze verordening geeft uitvoering aan de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening algemene voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Papendrecht

Verordening algemene voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Papendrecht Verordening algemene voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Papendrecht 2015 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze verordening en de daarop berustende

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt I. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer Programma Regie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt I. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer Programma Regie Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 523493 Programma Regie Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. drs. A M. de Regt Informatie bij : L. Kamphaus E-mail/tel.nr. :

Nadere informatie

In onderstaande artikelgewijze opsomming, vindt u vragen, opmerkingen en adviezen die door de Wmo-cliëntenraad zijn geformuleerd.

In onderstaande artikelgewijze opsomming, vindt u vragen, opmerkingen en adviezen die door de Wmo-cliëntenraad zijn geformuleerd. Adres: Postbus 15 1440 AA Purmerend Onderwerp: Advies conceptverordening jeugdhulp Purmerend 2015 Datum: 18 augustus 2014 Algemeen: In de bijeenkomst van de Wmo-cliëntenraad van 28 juli 2014, is de conceptverordening

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Procedureregels aanvraag maatschappelijke ondersteuning

Hoofdstuk 2 Procedureregels aanvraag maatschappelijke ondersteuning Wmo Verordening 2015 Deze verordening geldt voor de gemeenten Bergeijk en Bladel. Voor de verordening van de gemeente Oirschot wordt verwezen naar Wmo verordening 2015 Oirschot. Voor de verordening van

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Art. 1 Begripsbepalingen in verordening Regionaal afstemmen. Art. 2 Vormen van jeugdhulp benoemen Regionaal afstemmen

Art. 1 Begripsbepalingen in verordening Regionaal afstemmen. Art. 2 Vormen van jeugdhulp benoemen Regionaal afstemmen Varianten / discussiepunten in verordening Jeugdhulp De stuurgroep sociaal domein heeft op 3 september 2014 het ambtelijk voorstel om uit te gaan van een verordening op hoofdlijnen overgenomen, omdat we

Nadere informatie

Modelverordening Wmo 2015. 25 juni 2014 bijeenkomst nieuwe wethouders te Utrecht - Linda Hazenkamp

Modelverordening Wmo 2015. 25 juni 2014 bijeenkomst nieuwe wethouders te Utrecht - Linda Hazenkamp Modelverordening Wmo 2015 25 juni 2014 bijeenkomst nieuwe wethouders te Utrecht - Linda Hazenkamp Wijzigingen Wmo 2015 Maatwerkvoorziening i.p.v. compensatieplicht (maar let op amendement 89 verplichting

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Hoorn 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Hoorn 2015 GEMEENTEBLAD Nr. 63352 10 november Officiële uitgave van gemeente Hoorn. 2014 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Hoorn 2015 Zaaknummer: 1075899 De raad van de gemeente Hoorn; - gelezen

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/014

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/014 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Aanpassing modelverordening Wmo 2015 en definitief modelbesluit Wmo 2015 uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500217

Nadere informatie

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Waar geldt de wet? De wet geldt in: - de langdurige zorg (Wlz), - de zorg via de Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 Inhoud...2 HOOFDSTUK 1 - BEGRIPSBEPALINGEN...2 Artikel 1. Begripsbepalingen...2 HOOFDSTUK 2 - PROCEDUREREGELS...3 Artikel 2. Melding hulpvraag...3

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel.

GEMEENTE BOEKEL. De geactualiseerde Verordening is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein Boekel. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 24 oktober 2017 Voorstel van : College van Burgemeester en Wethouders Onderwerp : Geactualiseerde Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2018 Samenvatting

Nadere informatie

Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016

Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016 Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016 In dit document vindt u de reactie van LOC Zeggenschap in zorg op het wetsontwerp

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015. Nummer: 8c. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 16 september 2014 Aanleiding In de Transitie Wmo worden taken overgeheveld

Nadere informatie

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten:

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten: AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 06/34.14 Onderwerp : Huishoudelijke Hulp 1 2015 Inleiding De Eerste Kamer heeft op 8 juli jl. ingestemd met de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke?

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke? Internetconsultatie: Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Eerste reactie LOC Zeggenschap in zorg Dit document is een eerste reactie van LOC Zeggenschap in zorg op de voorliggende Wmcz.

Nadere informatie

Verordening algemene voorzieningenmaatschappelijke ondersteuning gemeente Hendrik-Ido-Ambacht 2015

Verordening algemene voorzieningenmaatschappelijke ondersteuning gemeente Hendrik-Ido-Ambacht 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Nr. 179350 20 december 2016 Verordening algemene voorzieningenmaatschappelijke ondersteuning gemeente Hendrik-Ido-Ambacht 2015 Hoofdstuk

Nadere informatie

Artikel 6 Beslistermijn Het college beslist binnen 6 weken na 31 december 2015 op de aanvraag.

Artikel 6 Beslistermijn Het college beslist binnen 6 weken na 31 december 2015 op de aanvraag. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tiel. Nr. 117074 8 december 2015 Regeling mantelzorgcompliment Tiel 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; gelet op artikel 2.1.6

Nadere informatie

Werkproces onderzoek opzet. 1. Algemeen kader

Werkproces onderzoek opzet. 1. Algemeen kader Werkproces onderzoek opzet 1. Algemeen kader Dit werkproces start op het moment dat de consulent Wmo de melding heeft aangenomen, of op het moment dat het KCC de melding van een ondersteuningsvraag doorgeeft

Nadere informatie

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Inleiding De wet bepaald dat de gemeente een verordening dient vast te stellen ten behoeve van de uitvoering van het door de gemeenteraad

Nadere informatie

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE VELSEN 2015

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE VELSEN 2015 VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE VELSEN 2015 1 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN 3 ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN 3 HOOFDSTUK 2 AFHANDELING MELDING HULPVRAAG 4 ARTIKEL 2. MELDING HULPVRAAG

Nadere informatie

Nadere regeling niet vrij toegankelijke jeugdhulp

Nadere regeling niet vrij toegankelijke jeugdhulp Nadere regeling niet vrij toegankelijke jeugdhulp Burgemeester en wethouders van de gemeente. Overwegende dat de raad op de de verordening Jeugdhulp heeft vastgesteld; Overwegende dat in artikel 4 van

Nadere informatie

Ons kenmerk 10.1461895

Ons kenmerk 10.1461895 gemeente WW w Oosterhout Fractie GroenLinks t.a.v. de heer W.J.W.A. van der Zanden Hoogstraat 6 4901 PK OOSTERHOUT Datum 13 januari 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk 10.1461895 In behandeling bij a.burqer(5)oosterïiout.nl

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 Inhoud... 2 HOOFDSTUK 1 - BEGRIPSBEPALINGEN... 2 Artikel 1. Begripsbepalingen... 2 HOOFDSTUK 2 - PROCEDUREREGELS... 3 Artikel 2. Melding

Nadere informatie

gelezen het advies van de Participatieraad d.d. 16 december 2015,

gelezen het advies van de Participatieraad d.d. 16 december 2015, No.: 4 Onderwerp: Vaststelling Verordening Wmo gemeente Hattem 2016 De raad van de gemeente Hattem; gelezen het voorstel van het College, no. 201600022, d.d. 05-01-2016; gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4

Nadere informatie

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp Modelverordening Wmo Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam Linda Hazenkamp Vereniging van Nederlandse Gemeenten Wijzigingen Wmo 2015 Maatwerkvoorziening i.p.v. compensatieplicht (maar let op

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Aanpassingen Toelichting op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 november 2014

Aanpassingen Toelichting op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 november 2014 Aanpassingen Toelichting op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 november 2014 Wijziging I Artikel 5. Gesprek Deze bepaling is opgenomen om een zorgvuldige

Nadere informatie

Overzicht inspraakreactie verordening Wmo A2-gemeenten

Overzicht inspraakreactie verordening Wmo A2-gemeenten Overzicht inspraakreactie verordening Wmo A2-gemeenten Datum Wie Opmerking / aanvulling Overnemen of niet art. 1.1 sub e (moet zijn f) Een verplicht door of namens de client op te... art. 1.1 sub m definitie

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 18 september 2014 Onderwerp: RVS Verordening maatschappelijke Aan de raad. ondersteuning 2015 Beslispunten 1. De Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Reacties en de verwerking daarvan t.b.v. beleidsplan Wmo 2015/2016 en Verordening Wmo 2015 Inhoudsopgave: A. Aanpassingen beleidsplan op grond van (pre)advies Wmo-raad (redactioneel,

Nadere informatie

Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF

Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF Aan De leden van de Gemeenteraad van Landgraaf 6370 AA LANDGRAAF Landgraaf, Onderwerp Uitspraken van de Centrale Raad van Beroep inzake Hulp bij het huishouden in relatie tot de Landgraafse situatie. Verzonden

Nadere informatie

Advies van het Wmo-platform Beek met betrekking tot de onderstaande concept beleidsstukken

Advies van het Wmo-platform Beek met betrekking tot de onderstaande concept beleidsstukken Advies van het Wmo-platform Beek met betrekking tot de onderstaande concept beleidsstukken Concept beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015-2016 Concept verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Modelverordeningen jeugdhulp en Wmo. 8 september 2014 van 14.00-16.30 uur Observant Amersfoort Linda Hazenkamp & Annelies Schutte

Modelverordeningen jeugdhulp en Wmo. 8 september 2014 van 14.00-16.30 uur Observant Amersfoort Linda Hazenkamp & Annelies Schutte Modelverordeningen jeugdhulp en Wmo 8 september 2014 van 14.00-16.30 uur Observant Amersfoort Linda Hazenkamp & Annelies Schutte Programma Plenair van 14.00 uur - 15.45 uur Verschillen en overeenkomsten

Nadere informatie

Ons kenmerk : Raalte, 5 oktober 2014

Ons kenmerk : Raalte, 5 oktober 2014 Secretariaat: Giselle Ras, telefoon: 06-12630914 Postadres: Kerkweg 7, 8148 PX, Lemele - e-mail: info@wmoraadraalte.nl Aan het college van Burgemeester en Wethouders gemeente Raalte Via dhr. Remko de Paus

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015

Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Zaaknummer Documentnummer I-SZ/2014/1129 Raadsvergadering : 30 oktober 2014 Agendapunt : 12a Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Aanleiding In de Transitie Wmo worden taken overgeheveld

Nadere informatie

het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 september 2014;

het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 september 2014; Behoort bij raadsbesluit Verordening maatschappelijke ondersteuning Heemstede 2015 a K K 1 M De grmier van Heemstede De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) De Wmcz gaat veranderen. Er is een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst. Daarmee veranderen de regels voor medezeggenschap. En de rechten

Nadere informatie

****, SINT-MICHIELS%STEL

****, SINT-MICHIELS%STEL ****, SINT-MICHIELS%STEL gemeente De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel datum : 19 mei 2016 ons kenmerk uw brief van behandeld door uw kenmerk doorkiesnummer

Nadere informatie

TRANSITIES In vogelvlucht door alle wijzigingen heen op cliëntniveau: Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, Wlz worden behandeld in deze sessie.

TRANSITIES In vogelvlucht door alle wijzigingen heen op cliëntniveau: Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, Wlz worden behandeld in deze sessie. TRANSITIES In vogelvlucht door alle wijzigingen heen op cliëntniveau: Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, Wlz worden behandeld in deze sessie. 1. Cliëntondersteuning. Wmo: art 1.1.1, lid 1: "cliëntondersteuning:

Nadere informatie

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Reactie/advies: WMO-raad Uden Om alle reacties uit 12 gemeenten samen te kunnen brengen, wordt u verzocht om gebruik te maken van

Nadere informatie

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts?

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? JStelselwijziging Jeugd Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? Aanleiding Moet of kan de gemeente na de verwijzing door de huisarts en de beoordeling door de jeugdhulpaanbieder nog een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

2. Cliënt Een natuurlijk persoon aan wie Buurtzorg Nederland maatschappelijke ondersteuning of gezondheidszorg verleent of heeft verleend.

2. Cliënt Een natuurlijk persoon aan wie Buurtzorg Nederland maatschappelijke ondersteuning of gezondheidszorg verleent of heeft verleend. Klachtenregeling Datum van inwerkingtreding: 1 mei 2011 Artikel 1 Algemene bepalingen In deze klachtenregeling, als bedoeld in artikel 2, lid 1, van de Wet klachtrecht cliënten zorgsector, wordt verstaan

Nadere informatie

Adviseert het college van Burgemeester en Wethouders

Adviseert het college van Burgemeester en Wethouders Adviseert het college van Burgemeester en Wethouders College van Burgemeester en Wethouders en Gemeenteraad gemeente Goeree-Overflakkee Secretariaat: W.J. van der Kamp Wmo-Adviesraad GO Postbus 338 3240

Nadere informatie

2 Vergaderjaar

2 Vergaderjaar T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL 2 Vergaderjaar 2005-2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp Aanleiding

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp Aanleiding Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2015 Aanleiding De Verordening maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2015 geeft uitvoering aan de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Decentralisaties Jeugd en Wmo Beleid & Verordeningen

Decentralisaties Jeugd en Wmo Beleid & Verordeningen Decentralisaties Jeugd en Wmo Beleid & Verordeningen Door Karin Maas en Marieke Beudeker 2 CONCEPT Waar komen we vandaan? Landelijke wetgeving Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Jeugdwet (vervangt

Nadere informatie

LEIDRAAD CALAMITEITEN EN GEWELDSINCIDENTEN WMO

LEIDRAAD CALAMITEITEN EN GEWELDSINCIDENTEN WMO LEIDRAAD CALAMITEITEN EN GEWELDSINCIDENTEN WMO Beschrijving van het proces dat start na een melding van een calamiteit en/of geweldsincident in het kader van de WMO 2015 voor de gemeenten Dronten Lelystad

Nadere informatie

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting Thuiszorg West-Brabant (TWB); b. raad van bestuur

Nadere informatie

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 8 Voorstelnr.: RB2018090 Onderwerp: Verordeningen Wmo en Jeugdhulp Programma: 4. Sociale samenhang Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Beleidsregel elektronische communicatie UWV

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Beleidsregel elektronische communicatie UWV STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18590 14 september 2012 Beleidsregel elektronische communicatie UWV 19 juni 2012 Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen;

Nadere informatie

Bijlage vii: Matrix n.a.v. advies Wmo raad Hilversum T.b.v: Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2015

Bijlage vii: Matrix n.a.v. advies Wmo raad Hilversum T.b.v: Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2015 Bijlage vii: Matrix n.a.v. advies Wmo raad Hilversum T.b.v: Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2015 Eva Hameling (e.hameling@hilversum.nl) Han Meijerink (h.meijerink@hilversum.nl) Nr. Vraag/opmerking

Nadere informatie

Aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 mei 2015

Aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 mei 2015 Aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 mei 2015 Wijziging I Artikel 8. Criteria voor een maatwerkvoorziening 1. Een cliënt komt in aanmerking voor een

Nadere informatie

André Goudriaan Reactie Actal op Verordening jeugdhulp Beuningen 2015

André Goudriaan Reactie Actal op Verordening jeugdhulp Beuningen 2015 ICHIEF GEMEENTE BEUNINGEN Gemeenteraad Beuningen Postbus 14 6640 AA BEUNINGEN Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp 1 6 OKT 2014 UI14.Ö5454 André Goudriaan 14 024 Reactie Actal op Verordening

Nadere informatie

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Inleiding In de wet is vastgelegd dat de gemeente een verordening dient vast te stellen met daarin de kaders voor de

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Startnotitie Uitgangspunten Inkoop Wmo 2015. Portefeuillehouder: C. van Dijk (wnd.) Kenmerk: 172949 / 173733 Samenvatting Door de gezamenlijke

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

'1ff" Emmen jaar stuknr.

'1ff Emmen jaar stuknr. svoorstel 4. Gemeente '1ff" Emmen jaar stuknr. categorie agendanr. Stuknr. 2018 RA18.0105 A 16 18/727 Portefeuillehouder: R. Wanders Team: Account, Beleid en Bedrijfsvoering sociaal domein E.H. Huisman,

Nadere informatie

Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 gemeente Rijswijk

Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 gemeente Rijswijk Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 gemeente Rijswijk HOOFDSTUK 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 Artikel 1. Begripsbepalingen 3 HOOFDSTUK 2. DE AANVRAAGPROCEDURE... 5 Artikel 2. Melding hulpvraag

Nadere informatie

Beantwoording inspraakreacties concept verordening maatschappelijke ondersteuning 2015

Beantwoording inspraakreacties concept verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Beantwoording inspraaks concept verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Voorstel aan burgemeester en wethouders van Leiden betreffende de beantwoording van de inspraaks inzake de concept verordening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08.0080 Herzien bij B&W besluit 08.0959, d.d. 7 oktober 2008. Rv. nr. : 08.0080 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.

RAADSVOORSTEL 08.0080 Herzien bij B&W besluit 08.0959, d.d. 7 oktober 2008. Rv. nr. : 08.0080 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08. RAADSVOORSTEL 08.0080 Herzien bij B&W besluit 08.0959, d.d. 7 oktober 2008 Rv. nr. : 08.0080 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.0822 Naam programma +onderdeel: Programma Welzijn en Zorg onderdeel

Nadere informatie

Afdelingshoofd Publiekszaken met de bevoegdheid tot het verlenen van ondermachtiging

Afdelingshoofd Publiekszaken met de bevoegdheid tot het verlenen van ondermachtiging Taken van het college op grond van de Wmo 2015 Volgnr. Omschrijving bevoegdheden Gebaseerd op Bevoegd orgaan 1. Schriftelijk bevestigen van de college ontvangst van de melding en Art. 2.2 cliënt informeren

Nadere informatie

Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp

Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp A. Algemeen 1. Waarom is er gekozen voor twee aparte verordeningen

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Keijzer (CDA) over het bericht Blinde paniek door zorgbrief (2014Z08196).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Keijzer (CDA) over het bericht Blinde paniek door zorgbrief (2014Z08196). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

: Reactie op uw advies over de Wmo-Verordening.

: Reactie op uw advies over de Wmo-Verordening. Wmo Adviesraad Boxtel T.a.v. het dagelijks bestuur Postbus 11 5280 AA BOXTEL Uw Burger Service Nummer : -- Uw brief/nr. : Ons kenmerk : SZ/lal Datum : 15 november 2011 Doorkiesnr. : 895 Ons nummer : --

Nadere informatie

BIJLAGE 1: CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING BUDGET WIJKINITIATIEVEN GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2016

BIJLAGE 1: CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING BUDGET WIJKINITIATIEVEN GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2016 BIJLAGE 1: CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING BUDGET WIJKINITIATIEVEN GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2016 1 Gegevens van de regeling Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.2112 B.16.2112 Landgraaf, 10 november 2016 ONDERWERP: Wijziging Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Langraaf

Nadere informatie

Toelichting op de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2015

Toelichting op de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Toelichting op de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen... 4 Artikel 1 Begripsbepalingen... 4 Hoofdstuk 2 Procedure melding, onderzoek en aanvraag... 5 Artikel

Nadere informatie

Ambulant verwijderd Opgelost met het verwijderen van de term ambulant. Verblijfszorg en pleegzorg vallen onder de individuele

Ambulant verwijderd Opgelost met het verwijderen van de term ambulant. Verblijfszorg en pleegzorg vallen onder de individuele Vragen & opmerkingen Reactie werkgroep Gemeente moet in artikel 7, lid 1 onder b in plaats van of niet en staan??? Anders heeft de jeugdige al recht op een individuele voorziening als hij a, b of c aan

Nadere informatie

Onderwerp: concept Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordenveld

Onderwerp: concept Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordenveld Hoorzitting d.d. 6 juli 2006 Onderwerp: concept Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordenveld Aanwezig: zie bijgevoegde presentielijst Wethouder Wolters heet een ieder hartelijk

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. Zorgaanbieder : Stichting Buurtzorg Nederland b. Raad van Bestuur : Raad

Nadere informatie

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Beleidsregels Wmo Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Agenda Introductie Wethouder Proces Inhoud Discussie Vervolg Taak gemeenteraad Op basis van de Wmo Kaders stellen 1. Wmo-Beleidsplan (artikel 2.1.2)

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie Algemene voorziening schoonmaakondersteuning 2017

Bijlage 1: Notitie Algemene voorziening schoonmaakondersteuning 2017 Bijlage 1: Notitie Algemene voorziening schoonmaakondersteuning 2017 Inleiding Op 18 mei 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) een drietal richtinggevende uitspraken gedaan over huishoudelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Vastgesteld door het Bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg op 27 september 2017 2017 1 Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 augustus 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 augustus 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 Datum 31 december 2013 1. Samenvatting Een uniforme Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning Algemeen

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning Algemeen Bijlage 2 Intern\10518\1 Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Algemeen Deze verordening geeft uitvoering aan de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (hierna: Wmo 2015). De Wmo

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Sittard-Geleen 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Sittard-Geleen 2015 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Sittard-Geleen 2015 Inhoud Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Melding hulpvraag... 5 Artikel 3. Cliëntondersteuning... 6 Artikel 4. Vooronderzoek;

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 45 Datum: nr. 12

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 45 Datum: nr. 12 Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 45 Datum: 3-11-2014 nr. 12 Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 25 september 2014 heeft besloten

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Sittard-Geleen 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Sittard-Geleen 2015 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Sittard-Geleen 2015 Inhoud Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Melding hulpvraag... 5 Artikel 3. Cliëntondersteuning... 6 Artikel 4. Vooronderzoek;

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Schinnen 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Schinnen 2015 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Schinnen 2015 Inhoud Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Melding hulpvraag...5 Artikel 3. Cliëntondersteuning...6 Artikel 4. Vooronderzoek; indienen

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Coevorden 2015

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Coevorden 2015 Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Coevorden 2015 Artikel 1. Begripsbepalingen Een algemeen gebruikelijke voorziening is bijvoorbeeld een elektrische fiets. Gebruikelijke hulp

Nadere informatie

Vervolg presentatie in workshop. Inhoud verordening Wmo 2015

Vervolg presentatie in workshop. Inhoud verordening Wmo 2015 Vervolg presentatie in workshop Inhoud verordening Wmo 2015 Verplicht in de verordening Moet bepalingen van art. 2.1.3 Criteria maatwerkvoorziening (art. 8 mv) Hoe wordt hoogte van toereikend PGB vastgesteld

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - Nadere regels WMO opvang en beschermd wonen Heerlen 2015

Gemeente Heerlen - Nadere regels WMO opvang en beschermd wonen Heerlen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 75865 17 december 2014 Gemeente Heerlen - Nadere regels WMO opvang en beschermd wonen Heerlen 2015 Het college van Burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Nota Zienswijzen en antwoorden Verordening Jeugdhulp Enschede 2015

Nota Zienswijzen en antwoorden Verordening Jeugdhulp Enschede 2015 Nota Zienswijzen en antwoorden Verordening Jeugdhulp Enschede 2015 1. Inleiding De Verordening Jeugdhulp Enschede 2015 vloeit voort uit de verplichting op grond van artikel 2.9 van de Jeugdwet om bij verordening

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Doel

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Doel 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doel De combinatie van wonen en zorg wordt steeds belangrijker omdat van inwoners wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen en zelf meer participeren. Dit vertaalt

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 De raad van de gemeente [naam gemeente]; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op de artikelen

Nadere informatie