Inleiding. 1.1 Het doel van dit boek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. 1.1 Het doel van dit boek"

Transcriptie

1 Inleiding 1 Met de regelmaat van de klok verschijnen er berichten in de krant waarin gemeld wordt hoe slecht het gesteld is met de taalvaardigheid van middelbare scholieren en studenten. Of het vroeger beter was, is nog maar de vraag. In 1986 (toen pc s nog microcomputers genoemd werden) moest de auteur van dit boek als beoordelend docent twee scripties lezen. De eerste serieuze zin in de eerste scriptie was: Microcomputers maken de laatste jaren een explosieve groei door. Wie daarover nadenkt, ziet het voor zich: de pc wordt steeds groter en groter net zolang tot hij een halve huiskamer in beslag neemt! Deze eerste zin was het begin van een eindeloze reeks spelfouten, kromme zinnen en alle andere dingen die er mis kunnen zijn in een rapport. Als iemand het niet op kan schrijven, deugt er van de inhoud meestal ook niet zoveel. Dat was ook hier het geval: aan het eind van de scriptie was nog steeds niet duidelijk welk probleem de student in dit rapport had proberen op te lossen. De tweede scriptie speelde zich af bij hetzelfde bedrijf, maar ging over een ander onderwerp. Uit de voortreffelijke inleiding van de tweede student werd en passant ook duidelijk met welk probleem de eerste student bezig was geweest. 1.1 Het doel van dit boek Wie als zesjarige lid wordt van een voetbalclub, wordt niet gegarandeerd een topvoetballer. Zo groeit ook niet iedereen die als zesjarige leert lezen en schrijven, uit tot iemand die een prachtige roman of een leerzaam studieboek kan schrijven. Wel kan iemand die dit boek serieus bestudeert, leren om een professioneel rapport te schrijven. Een professioneel rapport ziet er goed verzorgd uit, heeft een heldere structuur en er komen geen onnodige taalfouten

2 MS Word: trucs en tips 19 roostermaker stagecoördinator de roostermaker stelt het trainingsrooster samen (velden, tijden en teams) de stagecoördinator coördineert de aanwezigheid van stagiairs die in het kader van een opleiding een stage als trainer lopen bij Gvav-Rapiditas technisch manager jeugd de technisch manager jeugd is de voorzitter van de technische commissie jeugd wedstrijdsecretaris de wedstrijdsecretaris is het lid van de organisatorische commissie jeugd dat een bepaalde leeftijdscategorie voor Wie tabs gebruikt, loopt vroeger of later tegen het probleem aan dat een bepaald trefwoord langer is dan alle vorige en de aanvankelijk gebruikte tab-instelling een probleem oplevert. Hierboven gebeurt dat zodra de technisch manager jeugd in de woordenlijst wordt opgenomen. Verder moet ervoor gezorgd worden dat de tweede regel van een omschrijving gelijk loopt met de eerste regel. Hierboven is daartoe achter de eerste regel van de omschrijving een harde return gezet. Zodra de eerste regel aangepast moet worden omdat er een extra woord ingezet wordt, ontstaat er geknoei. Al deze ellende kan voorkomen worden door een tabel met twee kolommen te gebruiken en de randen daarvan onzichtbaar van te maken. Hieronder is mét zichtbare randen te zien, hoe het dan gedaan moet worden. roostermaker stagecoördinator technisch manager jeugd wedstrijdsecretaris de roostermaker stelt het trainingsrooster samen (velden, tijden en teams) de stagecoördinator coördineert de aanwezigheid van stagiairs die in het kader van een opleiding een stage als trainer lopen bij Gvav-Rapiditas de technische manager jeugd is de voorzitter van de technische commissie jeugd de wedstrijdsecretaris is het lid van de organisatorische commissie jeugd dat een bepaalde leeftijdscategorie voor Zodra een langer trefwoord voorbijkomt, kan de linkerkolom heel gemakkelijk even iets breder gemaakt worden. Door een tabel te gebruiken blijven de omschrijvingen langer dan één regel nu in de rechterkolom en het begin van elke regel loopt precies gelijk met het begin van de andere regels. Moet een vergeten woord worden ingevoegd, dan past MS Word het allemaal keurig aan. Het resultaat ziet er als volgt uit.

3 Veelgemaakte fouten 37 Fout een formulier, die ingevuld een parlementslid, die zich het informatiesysteem, die door van een bedrijf, die ervaring een extern bureau, die de situatie Correct een formulier, dat ingevuld een parlementslid, dat zich het informatiesysteem, dat door van een bedrijf, dat ervaring een extern bureau, dat de situatie De spelling- en grammaticacontrole van MS Word 2003 vindt deze vijf fouten allemaal. Merkwaardig is overigens wel dat een bedrijf, dat óók fout gerekend wordt. Als de zinnen simpel gestructureerd zijn, hoeven deze fouten dus niet in een rapport voor te komen. Zodra het onzijdige zelfstandig naamwoord en de foutieve verwijzing die elkaar niet direct opvolgen, krijgt MS Word het echter moeilijk en moet de schrijver zelf goed opletten. Bij de volgende variaties valt de fout weliswaar minder op, maar fout blijft fout. Dubbel fout Op deze pagina van de site wordt een formulier aan de potentiële klant getoond, die ingevuld moet worden. Deze wordt vervolgens automatisch verwerkt. Correct Op deze pagina van de site wordt een formulier aan de potentiële klant getoond, dat ingevuld moet worden. Dit wordt vervolgens automatisch verwerkt. Fout In het land is een parlementslid gevangen genomen die zich al jaren inzet voor betere leefomstandigheden in het gebied. Correct In het land is een parlementslid gevangen genomen dat zich al jaren inzet voor betere leefomstandigheden in het gebied. Fout Daarom wordt er een extern bureau ingehuurd die de situatie op h r m- gebied onder de loep zal nemen. Correct Daarom wordt er een extern bureau ingehuurd dat de situatie op h r m- gebied onder de loep zal nemen. Niet elk woord is vrouwelijk Het misplaatste gevoel dat een geschreven tekst heel netjes moet klinken, leidt soms tot merkwaardige fouten. Fout Correct, maar niet mooi Aan te bevelen Het bedrijf doet het goed en haar werknemers zijn tevreden. Het bedrijf doet het goed en zijn werknemers zijn tevreden. Het bedrijf doet het goed en de werknemers zijn tevreden.

4 Vormgeving en leesbaarheid 51 In figuur 4.2 staat de vormgeving van sjabloon PA10-C. De lopende tekst is in Palatino Linotype 10 punts. De paragraaftitel is in Palatino Linotype 13 punts. De subparagraaftitels beginnen in de marge en zijn 10 punts, maar dan vet en cursief. 5.4 Tips voor een rapportsjabloon Wie zelf een rapportsjabloon wil ontwerpen en gebruiken, vindt hieronder een aantal tips. Deze tips zijn gebaseerd op gouden regels die in de vormgeefwereld al tientallen jaren bekend zijn en toegepast worden. Schreefloos en niet-schreefloos Schreefloze letters zijn letters zonder haaltjes, zoals bij het lettertype Arial en niet-schreefloze letters hebben wel van die haaltjes, zoals bij Times New Roman. Onderzoek heeft uitgewezen dat schreefloze letters vermoeiender zijn om te lezen en zeker als het om tekst van 50 bladzijden gaat. Kijk maar naar (school)boeken en kranten: schreefloze letters zijn een uitzondering. De regel is dan ook: gebruik geen schreefloze letter voor de lopende tekst. In tabellen is het gebruik van een schreefloze letter vaak wel aangenaam. De grootte van het lettertype De leesbaarheid van de tekst in een rapport is het beste als de lettergrootte minimaal 10 punts en maximaal 11 punts is. Je kunt ook best 10,5 kiezen. Er is niet één zaligmakend getal omdat het ene font van zichzelf groter of breder is dan het andere. Daar kun je de grootte mede van af laten hangen. Kleiner dan 10 is echter zeer af te raden en groter dan 11 ook. Kijk maar eens naar de Times New Roman 12 punts die geleverd wordt door de Normal.dot van MS Word. Figuur 4.2 Sjabloon met lopende tekst in Palatino 10 punts De grootte van het lettertype De leesbaarheid van de tekst in een rapport is het beste als de lettergrootte minimaal 10 en maximaal 11 punts is. Een getal als 10,5 mag ook best gekozen worden. Er is niet één zaligmakend getal omdat het ene font (lettertype) van zichzelf hoger of breder is dan het andere. Kleiner dan 10 is echter zeer af te raden en groter dan 11 ook. Wie MS Word opstart, krijgt altijd automatisch Times New Roman 12 punts en dat is voor een rapport te groot. Het aantal symbolen op een tekstregel In kranten en tijdschriften worden smalle kolommen gebruikt om ervoor te zorgen dat de tekst zo gemakkelijk mogelijk leesbaar is. Hoe breder de tekstregel hoe vermoeiender het lezen wordt. In schoolboeken zijn tekstregels vaak 11 cm breed. In een rapport is een breedte van 14 cm nog acceptabel. Dit voorschrift kan ook als volgt worden geformuleerd: in een volle regel tekst staan niet meer dan ongeveer 70 symbolen exclusief spaties of 80 symbolen inclusief spaties.

5 60 Van verslag tot rapport Einde voorgaande tekst. Einde voorgaande tekst. 3.3 Uitgaven Inleidende tekst Personele uitgaven Salarissen Vervangingskosten Materiële uitgaven Gebouwen Kosten hypotheek Exploitatiekosten Inventaris 3.3 Personele uitgaven Inleidende tekst Salarissen Vervangingskosten 3.4 Materiële uitgaven Inleidende tekst Hypotheekkosten gebouwen Exploitatiekosten gebouwen Inventaris In de linkerkolom beschrijft iemand in de daar afgebeelde paragraaf 3.3 een gedeelte van het financiële model van een onderneming. De schrijver vindt het belangrijk onderscheid te maken tussen de personele en de materiële uitgaven. Daarnaast vindt hij bij het onderdeel Gebouwen het onderscheid tussen de hypotheekkosten en de exploitatiekosten ook belangrijk. De structuur is slecht omdat de schrijver probeert dit allemaal in één paragraaf aan de orde stellen, terwijl overduidelijk is dat dit onmogelijk is. Als de schrijver gehouden zou worden aan de regel om maximaal drie koppen te gebruiken, zou hij na wat nadenken op het idee gekomen zijn om de structuur te hanteren die in de rechterkolom te zien is. Er zijn nu twee paragrafen in plaats van één. Het onderscheid tussen de personele en materiële uitgaven is op een heel natuurlijke manier aangebracht. Wat misschien nog belangrijker is: de boodschap dat er onderscheid is, wordt in de goede structuur veel sterker overgebracht.

6 Opsommingen 77 Het leggen van nadruk Het aantal op te sommen elementen bij een horizontale opsomming hoeft niet beperkt te zijn tot twee. Hieronder staan twee zinnen die eerder in dit boek voorkwamen. Sommige afkortingen en namen worden door het veelvuldige gebruik gezien als woorden die niet meer met een of meer hoofdletters geschreven hoeven te worden. Voorbeelden zijn cao, havo, vwo, hbo, hiv, sms, pc, cd, dvd en internet. Een opsomming krijgt door de balletjes veel nadruk in een tekst. In het voorbeeld hierboven is echter sprake van voorbeeldwoorden. Door ze in een opsomming te zetten zou ten onrechte de indruk gewekt worden dat het vooral of alleen maar om déze woorden gaat. De tweede richtlijn is: gebruik geen verticale opsomming als daardoor ten onrechte nadruk op de inhoud van de opsomming wordt gelegd. Voorbeeld: een stel voorschriften Een opsomming is op zijn plaats als het gaat om regels die gehanteerd moeten worden. Voor opsommingen gelden de volgende regels: voor een opsomming staat géén witregel tussen de elementen van de opsomming staat ook geen witregel na de opsomming staat wel een witregel. Het opnoemen van deze regels kan niet in lopende tekst en het ligt ook niet voor de hand deze zaken in een tabel op te sommen. Dit voorbeeld is een illustratie van de volgende richtlijn: zet kort geformuleerde items in een opsomming als het overzicht van belang is, ze nadruk verdienen en ze eenvoudig terug te vinden moeten zijn. 6.2 De opsomming als structurerend middel Hieronder is de opsomming te zien die aan het eind van de inleidende tekst in paragraaf 4.1 staat.

7 Praktische tips De doelgroep Bij het schrijven moet ook vanaf het begin duidelijk zijn wie de lezers zullen zijn. Een afstudeerrapport wordt geschreven voor een opdrachtgever en voor beoordelende docenten. Bij de tweede categorie mag ervan uitgegaan worden dat die met de gebruikte vaktermen en methodieken bekend zijn. Dat hoeft echter niet te gelden voor de opdrachtgever en zijn collega s. Om te voorkomen dat in het afstudeerrapport te veel ruimte opgaat aan uitleg van begrippen, is de vuistregel dat een tweedejaarsstudent van de eigen opleiding het rapport moet kunnen lezen en begrijpen. Dat betekent dat gangbare begrippen en methodieken uit de opleiding bekend verondersteld mogen worden, maar dat meer geavanceerde zaken wel in het rapport uitgelegd moeten worden. De consequentie van deze regel is dat een opdrachtgever die zelf niet die opleiding gedaan heeft, in de meeste gevallen niet precies zal weten wat die bekend veronderstelde begrippen of methodieken inhouden. Bepaalde begrippen kunnen daarom in een verklarende woordenlijst worden opgenomen, maar het gaat niet om de competentie definities zoeken op internet. Het is de kunst te bedenken wanneer onbekendheid met een begrip het rapport onbegrijpelijk maakt. Als een voorbeeld of een concrete toepassing van het begrip in het rapport staat, is dat meestal voldoende en heeft een definitie in een verklarende woordenlijst geen toegevoegde waarde. Zo worden door informaticastudenten soms projecten uitgevoerd voor opdrachtgevers die zelf geen informatica gestudeerd hebben. Zo n opdrachtgever weet best wat een database is en als hij een uitgewerkt databaseontwerp in een rapport ziet staan, weet hij ook wat de bedoeling daarvan is. Hij hoeft echter niets te weten van de databaseontwerpmethode en geen enkele van deze drie termen hoeft in het rapport uitgelegd te worden. De lezer van dit boek moet op een vergelijkbare manier omgaan met begrippen uit zijn eigen opleiding. Afhankelijk van de aard van de opleiding en de aard van de scriptie is het soms ook mogelijk bewuste keuzes te maken bij de verdeling van zaken over het hoofdverhaal en de bijlagen. De opdrachtgever moet het hoofdverhaal kunnen lezen, maar in de bijlagen mogen zaken staan die alleen door de beoordelende docenten te volgen zijn. De ontwerpstappen die bij het genoemde databaseontwerp gezet zijn, moeten uiteraard gedocumenteerd worden, maar dat kan best in een bijlage.

8 De onderdelen van een rapport 101 In hoofdstuk 2 worden voor rapportschrijvers onmisbare handigheden beschreven in het gebruik van MS Word. In hoofdstuk 3 wordt aandacht besteed aan veelgemaakte fouten die eenvoudig te vermijden zijn. Hoe een goede vormgeving de leesbaarheid van het rapport kan bevorderen is te lezen in hoofdstuk 4. De kern van dit boek wordt gevormd door de hoofdstukken 5 en 6, waarin uitgebreid aandacht besteed wordt aan het goed structureren van de tekst van een rapport. In hoofdstuk 7 staan praktische tips die niet met veelgemaakte fouten, vormgeving of structuur te maken hebben. Ten slotte komt in hoofdstuk 8 aan de orde uit welke onderdelen een rapport bestaat. In dit voorbeeld is te zien dat geprobeerd is te zorgen voor variatie in de formuleringen van de zinnen: wordt beschreven, wordt aandacht besteed aan, is te lezen, staan, komt aan de orde. Als bij een rapport het zwaartepunt in een of meer hoofdstukken ligt, is het aardig om dat te vermelden met een formulering zoals hier gebruikt is voor hoofdstuk 5 en 6 van het boek. Overige startdocumentatie Bij een afstudeerproject worden in de beginfase vaak nog meer stukken tekst opgeleverd, maar die komen niet in het hoofdverhaal terecht maar in een bijlage. Welke stukken tekst dat zijn, komt verderop ter sprake. Vertel het je vrienden Soms kan de schrijver van een rapport moeilijk op gang komen en vindt hij het heel moeilijk om op een heldere wijze te vertellen wat zijn afstudeerproject inhoudt. Staat de schrijver echter in het café met zijn vrienden, dan blijkt hij dat opeens wel te kunnen. Een serieuze tip is dan ook om dat verhaal eens letterlijk op te schrijven. 8.4 De kernhoofdstukken Bij afstudeerprojecten waarbij een concreet probleem in een organisatie aangepakt moet worden is, ongeacht de branche of de opleiding, het eerstvolgende hoofdstuk vrijwel altijd een hoofdstuk waarin de probleemstelling nader uitgewerkt wordt door de huidige situatie te analyseren. Een logisch vervolg op de analyse van de huidige situatie is het nader uitwerken van de doelstelling in een gewenste situatie. De doelstelling wordt dan uitgewerkt in een aantal concrete subdoelstellingen. Het is aan te bevelen deze subdoelstellingen zo veel mogelijk smart te formuleren. Hierna komt aan de orde wat er gebeuren moet om deze subdoelstellingen te bereiken. Daarbij wordt onder andere een afweging gemaakt van de conse-

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Inhoudsopgave Structuur van een verslag... 2 Indeling van het verslag... 2 De titelpagina... 2 Voorwoord... 2 De Inhoudsopgave... 3 De Samenvatting...

Nadere informatie

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk.

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk. Dit is een plan dat voor werkstukken wordt gebruikt. Kinderen die het lastig vinden is krijgen de weken op een apart A4, dus wat ze in week 1 moeten doen op een A4 in week 2, enzovoort. HANDLEIDING: Zo

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad Thema Lessen en materialen groep 8 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Gevoelens Les 1: Treffende titels: Gekke gevoelens - Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes Gedichten

Nadere informatie

De kunst van wetenschappelijk schrijven

De kunst van wetenschappelijk schrijven De kunst van wetenschappelijk schrijven In de wetenschap gaat de erkenning naar diegene die de wereld heeft overtuigd, niet naar degene die als eerste op t idee kwam. (Darwin) Overzicht De schrijfopdracht

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Deel E Lay-out. Voor de lay-out zijn er twee geboden : wees CONSISTENT en CONSEQUENT.

Deel E Lay-out. Voor de lay-out zijn er twee geboden : wees CONSISTENT en CONSEQUENT. Deel E Lay-out In de eerste zes delen is de inhoud en de volgorde van de scriptie besproken. Daarna is een groot aantal tips gegeven voor de taal en spelling in de scriptie. In dit deel ga ik in op het

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes t.o.v. druk vijf - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - Leen Pollefliet Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes (augustus

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd.

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd. Beoordelingsformulier websites Afdeling Taal en Communicatie VU De schriftelijke communicatie-uitingen van de verzekeraar moeten begrijpelijk en duidelijk zijn voor de klant en afgestemd op diens taalniveau.

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Bouwershandleiding visueel deel & naslaggids

Bouwershandleiding visueel deel & naslaggids Bouwershandleiding visueel deel & naslaggids Handleiding voor het afmaken van de gebruikershandleiding voor de salarisadministratie AMEV Annemieke Deenen Fortis Nederland Utrecht augustus 2000 - 2 - Inhoudsopgave

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

Communicatie voor iedereen

Communicatie voor iedereen Communicatie voor iedereen 7 basiselementen: 1. Kies bewust de communicatiemix 2. Zorg dat iedereen de informatie vindt 3. Bouw de communicatie logisch op 4. Gebruik een toegankelijke lay-out 5. Zorg voor

Nadere informatie

Typografie. Hoe typografie toepassen

Typografie. Hoe typografie toepassen Typografie Hoe typografie toepassen Omschrijving Typografie is de keuze en het op de juiste wijze ordenen van beeldmateriaal in overeenstemming met een bepaald doel, zodanig letters rangschikken, ruimte

Nadere informatie

Edu-tekstbestanden en schermuitleessoftw

Edu-tekstbestanden en schermuitleessoftw Edu-tekstbestanden en schermuitleessoftw are Handleiding en tips. (versie 1, 13 maart 2015) Inleiding NB: als deze tekst is uitgeprint en bewaard, controleer dan op http://educatief.dedicon.nl op de pagina

Nadere informatie

Handleiding scripties

Handleiding scripties Een praktische handleiding voor het schrijven en/of verbeteren van jouw scriptie Februari 2018 Tekst- en vertaalbureau BHK200 Handleiding scripties Een praktische handleiding voor het schrijven en/of verbeteren

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken!

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken! De film Bridge of Terabithia is een film die past binnen het thema pesten. Je hebt de film bekeken en vooraf werd de afspraak gemaakt dat je er een filmverslag van gaat maken. Deze opdracht helpt je op

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop.

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop. Be e ldsche rmvormge ving & We bde sign Doelstelling & Doelgroepverkenning Kijk naar verschillende websites om je doelgroep te verkennen. Ze hebben allemaal een andere doelstelling en roepen een bepaalde

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het programma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden op het

Nadere informatie

Deel 1 Structuur. Handleiding scripties

Deel 1 Structuur. Handleiding scripties Deel 1 Structuur Elke scriptie heeft een aantal onderdelen dat min of meer vaststaat. Mijn ervaring leert mij dat de onderdelen in de scriptie en de volgorde waarin je deze onderdelen verwerkt, afhankelijk

Nadere informatie

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender Een Goede Lezing Hans L. Bodlaender Dit verhaal Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT

READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT DIGITALE VORMGEVING MHBO-COMMUNICATIE EN MARKETING PERIODE 5 FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING Informatie Lay-out tijdschrift Lay-out is schikken

Nadere informatie

Breuken met letters WISNET-HBO. update juli 2013

Breuken met letters WISNET-HBO. update juli 2013 Breuken met letters WISNET-HBO update juli 2013 De bedoeling van deze les is het repeteren met pen en papier van het werken met breuken. Steeds wordt bij gebruik van letters verondersteld dat de noemers

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken 1 Praktische opdracht Moderne voortplantingstechnieken 2 Inhoud bladzijde Inleiding 3 Doelen 3 Eisen 3 Overzicht onderwerpen 3 Aanwijzingen voor het verwerken van informatie 4 Aanwijzingen poster 4 Opdrachten

Nadere informatie

INTERSTENO 2011 Paris World championship professional word processing

INTERSTENO 2011 Paris World championship professional word processing GEBRUIKT BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKTE TEKSTVERWERKINGSSOFTWARE WEDSTRIJD-ID A-1 Instructies voor deelnemers Open het startdocument WINDENERGY.DOC en sla het onmiddellijk op onder WINDENERGYXXX.DOC of DOCX,

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

De Communicatiekliniek 2019

De Communicatiekliniek 2019 De Communicatiekliniek 2019 Teksten schrijven? Een fluitje van een cent! (in principe toch) Roel Daenen Maart - april 2019 / Erfgoed in de praktijk Goede wijn behoeft geen krans. Iets wat goed is hoeft

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het Muiswerkprogramma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het Muiswerkprogramma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden

Nadere informatie

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren HTML is een afkorting van Hyper Text Markup Language. Zoals de term al zegt is het een "opmaak taal", dat wil zeggen het vertelt de browser door middel

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar Nederlands havo-vwo 1

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar Nederlands havo-vwo 1 Schooljaar 2017-2018 Nederlands havo-vwo 1 Eigen opdracht docent Boekopdracht 2, een poster maken Week 1: 1 les, instructie/uitleg opdracht en start boek lezen Week 5: deadline inleveren opdracht Jufmelis.nl

Nadere informatie

10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie

10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 1. De Lidl leesmap Deze map staat bij ons in de kantine van het Lidl filiaal waar ik werk. Ik heb er nog nooit ingekeken, maar de tekst die

Nadere informatie

Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1,

Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1, Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1, 29-8-2017 Handleiding gebruik Deze checklist kan gebruikt worden door docenten (auteurs) en door kwaliteitscontroleurs. Docenten en auteurs kunnen

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

Verslag Nederlands Leesverslag

Verslag Nederlands Leesverslag Verslag Nederlands Leesverslag Verslag door S. 870 woorden 5 november 2016 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Klas 1 Hoe maak ik een leesverslag? Een paar opmerkingen vooraf: 1. Je typt je leesverslag in

Nadere informatie

Het profielwerkstuk

Het profielwerkstuk 1 Het profielwerkstuk 2014-2015 1. Inleiding Het profielwerkstuk (pws) is een onderdeel van het examendossier. Het profielwerkstuk is een opdracht voor de studenten van de examenklas voor een van de vakken

Nadere informatie

Het ideale font voor programmeurs

Het ideale font voor programmeurs Het ideale font voor programmeurs Hogeschool Utrecht Communicatie & Media Design Auteur: Benjamin van Bienen (1576750) Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual design seminar 2014-B Menig programmeur leest

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Instructie voor Docenten. Hoofdstuk 13 OMTREK EN OPPERVLAKTE

Instructie voor Docenten. Hoofdstuk 13 OMTREK EN OPPERVLAKTE Instructie voor Docenten Hoofdstuk 13 OMTREK EN OPPERVLAKTE Instructie voor docenten H13: OMTREK EN OPPERVLAKTE DOELEN VAN DIT HOOFDSTUK: Leerlingen weten wat de begrippen omtrek en oppervlakte betekenen.

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt?

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Opbouw Vormgeving Geven

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 2, vijfde lid, onderdeel c Wet College voor toetsen en examens;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 2, vijfde lid, onderdeel c Wet College voor toetsen en examens; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36991 28 oktober 2015 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 5 oktober 2015, nummer CvTE-15.01896, houdende

Nadere informatie

Van verslag tot rapport Docentenhandleiding

Van verslag tot rapport Docentenhandleiding Van verslag tot rapport Docentenhandleiding Auteur Jack Schilder Datum 05-01-2008 Versie 1.3 Inhoud 1 Ontstaan van dit boek... 3 2 Didactische keuzes... 4 3 Website... 8 Docentenhandleiding Van verslag

Nadere informatie

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company MS Publisher Module 0 tccbk00228 MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie

Proefexamen TEKSTVERWERKEN

Proefexamen TEKSTVERWERKEN Proefexamen TEKSTVERWERKEN Beschikbare tijd: 90 minuten 150731 1 Proefexamen HET PROEFEXAMEN BESTAAT UIT 6 GENUMMERDE PAGINA'S, waarin opgenomen: 7 OPDRACHTEN, gericht op toetsing van vaardigheden met

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

Het schrijven van een verslag

Het schrijven van een verslag DC 59 Het schrijven van een verslag 1 Inleiding Als onderwijsassistent zul je regelmatig verslagen moeten schrijven. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je een verslag schrijft. In jouw opleidingen zul

Nadere informatie

Word cursus tekstverwerken - Hoofdstuk 3

Word cursus tekstverwerken - Hoofdstuk 3 Word cursus tekstverwerken - Hoofdstuk 3 Handleiding van Auteur: OctaFish December 2014 Werken met stijlen In de vorige hoofdstukken heb ik de principes van tekstverwerken uitgelegd, en de manier waarop

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Hoe een bericht toevoegen, wijzigen en verwijderen werd al besproken in lesje 2.

Hoe een bericht toevoegen, wijzigen en verwijderen werd al besproken in lesje 2. Bericht vorm geven Hoe een bericht toevoegen, wijzigen en verwijderen werd al besproken in lesje 2. Log in op u blog. Klik op Toevoegen Figuur 1 Het is ook mogelijk om smileys in uw tekst in te voegen

Nadere informatie

Project: Werken aan taalontwikkeling: Het Vertelspel

Project: Werken aan taalontwikkeling: Het Vertelspel Project: Werken aan taalontwikkeling: Het Vertelspel Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

SJABLOON STANDAARD # MAILING. 13 FEB 2016 ENTREPOTDOK 110-1018 AD AMSTERDAM 00 31 (0)20 845 36 77 - WWW.MiNTMAIL.NL

SJABLOON STANDAARD # MAILING. 13 FEB 2016 ENTREPOTDOK 110-1018 AD AMSTERDAM 00 31 (0)20 845 36 77 - WWW.MiNTMAIL.NL SJABLOON STANDAARD # MAILING 1 2 3 Een sjabloon is een grafische vormgeving die voor herhaaldelijk gebruik is bedoeld (Bron: Wikipedia). Het sjabloon van MiNTMAIL is eenvoudig in gebruik en biedt vele

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 3 Tekstverwerken. 3A Een recept

Opdracht ICT-trainer Reeks 3 Tekstverwerken. 3A Een recept 3A Een recept Je hebt een recept gekregen van een vriend. Je wilt het gaan gebruiken en de bereidingstijd erbij zetten. Open het bestand recept ovenschotel.doc dat zich bevindt in de map basisdocumenten\opdrachten.

Nadere informatie

Wie schrijft, die blijft

Wie schrijft, die blijft Wie schrijft, die blijft Tips voor leesbare teksten Denk en schrijf in alinea s Een goede tekst bestaat uit meerdere alinea s. Een goede alinea heeft slechts een onderwerp. Dit onderwerp staat in de zogenoemde

Nadere informatie

Hoe te leren voor de UNIT toetsen

Hoe te leren voor de UNIT toetsen Hoe te leren voor de UNIT toetsen Hoe moet je nu beginnen met leren? We merken dat vooral leerlingen die net op school zitten moeite hebben met hoe ze nu een toets over New Inspiration (de units) moeten

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Naam student: Studentnummer: Naam beoordelende docent: Datum: Toets code Osiris: Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het

Nadere informatie

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails [t] [f] [e] [w] Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails Inleiding We zijn dit onderzoek begonnen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van reacties op e-mails van verschillende

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Voorgeslacht rapport generator

Voorgeslacht rapport generator Beschrijving Voorgeslacht rapport generator versie 3.5 (16 mei 2006) auteur:berend Meijer De voorgeslacht rapport generator is een sjabloon voor gebruik met het genealogie-programma Aldfaer (www.aldfaer.nl).

Nadere informatie

Deel ; Conclusie. Handleiding scripties

Deel ; Conclusie. Handleiding scripties Deel ; Conclusie Als je klaar bent met het analyseren van de onderzoeksresultaten, kun je beginnen met het opstellen van de conclusie(s), de eventuele discussie en het eventuele advies. In dit deel ga

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door.

Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door. DIGIBATTLE - UITLEG PLAN Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door. I. Een app bouwens is teamwork Je kunt alleen aan DigiBattle

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

I Hoofdvraag en deelvragen

I Hoofdvraag en deelvragen I Hoofdvraag en deelvragen Hoe maak je een hoofdvraag en hoe bedenk je deelvragen? Kies je onderwerp waarover je iets wilt gaan onderzoeken. Je bedenkt bij het onderwerp een goede vraag: de hoofdvraag

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Verslag. Projectteam: 107 Datum: 16 oktober 2008 Project leden: Lennard Fonteijn Harish Marhe Nicoletta Saba Turgay Saruhan Robin Tummers

Verslag. Projectteam: 107 Datum: 16 oktober 2008 Project leden: Lennard Fonteijn Harish Marhe Nicoletta Saba Turgay Saruhan Robin Tummers Verslag SE Projectteam: 107 Datum: 16 oktober 2008 Project leden: Lennard Fonteijn Harish Marhe Nicoletta Saba Turgay Saruhan Robin Tummers In dit verslag zullen wij een beschrijving geven, over welke

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Lezen. Doelgroep Lezen. Omschrijving Lezen

Lezen. Doelgroep Lezen. Omschrijving Lezen Lezen Het programma is met name geschikt voor groepen waarin grote niveauverschillen bestaan en voor leerlingen die het gewone oefenen met teksten niet interessant meer vinden. Doelgroep Lezen Muiswerk

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Feenstra & Houter 15 april 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/75072 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie