Sessie Jeugdcultuur VVJ - 13/06/ Ontstaan & geschiedenis jeugdcultuurbeleidsplan (10 min)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sessie Jeugdcultuur VVJ - 13/06/ Ontstaan & geschiedenis jeugdcultuurbeleidsplan (10 min)"

Transcriptie

1 Sessie Jeugdcultuur VVJ - 13/06/13 1. Voorstellingsrondje 2. Ontstaan & geschiedenis jeugdcultuurbeleidsplan (10 min) Voor 2012: jeugdcultuurbeleid van provincie Antwerpen werd voornamelijk vanuit het departement Cultuur (DCUL) gevoerd obv jeugdcultuurbeleidsplan Bv. geluidsdicht maken repetitieruimtes, bovenlokale wedstrijden FrappantPOP en FrappantTXT, subsidiereglement cultuurprojecten voor en door jongeren Vorige jeugdcultuurmedewerker (tot 2011) bij DCUL kreeg geen volwaardige opvolging Daarom besloot deputé voor Jeugd om binnen de Jeugddienst (JD) een jeugdcultuurmedewerker aan te stellen nood aan continuïteit & vernieuwing = opmaak nieuw JC-beleidsplan 2012: nieuw jeugdcultuurbeleidsplan ter voorbereiding nieuwe legislatuur Resultaat: 1e versie/ontwerp jeugdcultuurbeleidsplan Een jaartje te vroeg aan het schrijven gegaan o Interne staatshervorming & Vlaamse wetgeving was in volle evolutie (en nog steeds) klemtoon kwam te liggen op beleidsvorming bij lokale besturen en Vlaamse overheid. Voor provincies grondgebonden bevoegdheden, die voor jeugd en cultuur werden vastgelegd in: decreten lokaal jeugdbeleid en cultuurbeleid (vanaf 2014) Met binnen lokaal jeugdbeleid het bestuursakkoord jong artistiek talent dat in volle maak was en dat de taken van de provincies duidelijk stelt. o Hierdoor: interne herprofilering binnen de provincie om binnen het ingeperkte takenpakket voor zichzelf een duidelijker pad uit te stippelen voor de toekomst. Hierdoor wordt de focus dus eens te meer gelegd op het bovenlokale (en dus intergemeentelijke) verhaal. Hernieuwde missie Provincie Antwerpen: Wij zijn een verkozen overheid met expertise en ervaring om antwoorden op maat te bieden voor bovenlokale maatschappelijke uitdagingen. We werken van op voldoende afstand en zijn toch steeds dichtbij. Moeilijke periode dus om al beleidskeuzes te maken of te bepalen. Afgelopen twee jaar dus vooral veel beleidsvoorbereidend werk (= onderzoek en overleg) gedaan als jeugdcultuurmedewerker: o Enquêtes (lokale spelers, jongeren, lokale jeugdhuizen) o Focusgroepen (culturele spelers, provinciale musea, regionale jeugdhuizen, lokale spelers) o Evaluatie vorige jeugdcultuurbeleidsplan o o Studiedagen, overleg experts, Afstemming met DCUL: gekeken naar de acties die DCUL geformuleerd heeft voor de toekomst en de focus die zij wilden leggen de komende jaren om een zo complementair beleid te voeren. DCUL: focus op jong of nieuw talent met professionele ambities + stedelijke context JD: focus op jeugdcultuur of jong talent in de vrije tijd en landelijke gemeentes (niet genoeg personeel en budget om een divers en kwalitatief jeugdcultuurbeleid te voeren)

2 Stand van zaken: bepaalde bestaande jeugdcultuuracties (focus op jeugdcultuur in de vrije tijd) van DCUL naar de JD zijn overgekomen: - Projectencommissie cultuurprojecten voor en door jongeren - FrappantPOP - FrappantTXT 3. Doel van de sessie (5 min.) NIET: om het volledige ontwerp van het jeugdcultuurbeleidsplan te overlopen volgens de geformuleerde strategische en operationele doelstelling met daarin alle acties. Waarom niet? - Geen tijd - Geen zin, want doordat alles nog aan het verschuiven was intern (te vroeg), moet dus ook heel mijn structuur veranderd worden (volgens BBC verhaal) en moet mijn verhaal nog ingeschoven worden in het volledige beleidsplan van de jeugddienst - Besparingen, waardoor bepaalde geformuleerde acties geschrapt of herbekeken moeten worden Ter info: Het originele ontwerp jeugdcultuurbeleidsplan was opgebouwd binnen 3 strategische doelstellingen: 1. Geïntegreerd jeugdcultuurbeleid 2. Stimuleren en ondersteunen van cultuurcreatie, -presentatie, -spreiding bij jeugd met extra aandacht voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren 3. Ondersteunen en stimuleren van het lokaal en bovenlokaal jeugdcultuurbeleid WEL: aantal jeugdcultuuracties eruit halen, die interessant kunnen zijn voor jeugdconsulenten en sowieso voor ons als provincie interessant om met jullie af te stemmen. Jullie zijn dus vrij om suggesties en tips te geven over een betere uitwerking of implementering van bepaalde acties op lokaal vlak. 4. Aantal jeugdcultuuracties uitgelicht We hebben zowel een aantal bestaande jeugdcultuuracties (van DCUL) die wij willen hervormen, als nieuw geformuleerde acties uitgelicht uit het jeugdcultuurbeleidsplan. 1. FrappantPOP en FrappantTXT (15 min.) = bestaande acties die we willen hervormen = tweejaarlijkse bovenlokale concours (poprockconcours en tekst on stage concours) = combinatie van creatie, presentatie en spreiding kunstcreatie stimuleren, daarvoor biedt de provincie die podium- en presentatiekansen op interessante locaties ism ervaren partners, met een uitdagend doel en professionele coaching voor de deelnemende artiesten. Wat willen we veranderen? - FrappantPOP (nieuwe editie nu in december 2013)

3 Het bestaande initiatief in samenspraak met de expertisepartner TRIX heroriënteren. We hebben de idee dat zowel het concept de komende jaren verbeterd en open getrokken kan worden op vlak van diversiteit (in publiek, jury en deelnemers), genreverbreding, begeleiding en spreiding. Momenteel ademt de wedstrijd een te hoog pop-rock gehalte uit en is het nog teveel gericht op blanke jongeren uit de gegoede middenklasse. Dit is geen realistische weerspiegeling van onze maatschappij en provincie. In principe moet iedereen zijn weg naar deze wedstrijd kunnen en willen vinden. Er wordt tevens bekeken hoe men multimedia (artwork/visuals/vj s) kan integreren binnen deze wedstrijd. - FrappantTXT (nieuwe editie in 2014) De bedoeling is om het bestaande initiatief in samenspraak met de externe culturele organisatie Creatief Schrijven te heroriënteren. Ook hier moet besproken worden hoe het concept voor de komende jaren verbeterd kan worden op vlak van diversiteit (in publiek, jury en deelnemers), begeleiding en spreiding. We stellen het voortbestaan van beide wedstrijden echter wel in vraag Daarom een aantal vragen: Vragen - Is dit belangrijk of een meerwaarde voor jongeren dat er zo een provinciale wedstrijd is binnen het poprockcircuit en het tekst on stage-circuit of bestaan er al voldoende evenwaardige initiatieven op (boven)lokaal vlak waaraan jongeren kunnen deelnemen? - Als je van mening bent dat de Frappantwedstrijden een meerwaarde zijn voor jongeren en dus moeten blijven bestaan, moeten we deze wedstrijden dan niet beter afstemmen op bestaande concours (bovenlokaal en lokaal)? - Hebben jullie weet van andere bestaande concours poprock en txt-on-stage concours? Bv. Kamp Noord - Nu bestaat er enkel FrappantPop en TXT, ooit was er XPO Is genreverbreding voor bovenlokale concours een must? 2. Subsidiereglement Cultuurprojecten voor en door jongeren (15 min.) = bestaande actie die we willen hervormen Een subsidie voor de organisatie van een waardevol cultureel project voor en door jongeren in de vrije tijd. De projecten vinden plaats in de provincie Antwerpen, hebben een bovenlokale uitstraling, zijn niet-winstgevend en kennen een laagdrempelig karakter. Basissubsidie: 500 euro Kostensubsidie: max euro / max euro (artistiek vernieuwende of experimentele projecten)

4 Wat willen we veranderen? Alle inhoudelijke criteria en voorwaarden van het huidige reglement herbekijken en heroriënteren. Naast financiële ondersteuning, wil de provincie langs deze weg meer inzetten op inhoudelijke feedback. Het provinciebestuur wil hiervoor een nieuwe jury of commissie samenstellen, die zowel bestaat uit professionals/deskundigen (jongerencultuur en diversiteit) als uit jongeren. Er wordt onderzocht welke manier van jureren (digitaal, fysieke bijeenkomst of een combinatie van beide) het meest geschikt is. = krijgen niet veel aanvragen meer binnen, kwaliteit ligt niet hoog = traditionele, klassieke aanvragen (buurtfeest, scoutsfeest, ), bijna altijd hetzelfde = drempel moet volgens ons omhoog = langs de ene kant willen we zeker oog hebben voor projecten die van onderuit ontstaan, maar het moet meer een subsidiepot worden met nieuwe en alternatieve, experimentele JC-projecten = bovenlokale/intergemeentelijke aspect als belangrijk criterium = niet louter financiële ondersteuning, maar ook inhoudelijke feedback = nu traditionele manier van jureren (aantal experts) nieuwe jury of commissie samenstellen, die zowel bestaat uit professionals/deskundigen (jongerencultuur en diversiteit) als uit jongeren. Er wordt onderzocht welke manier van jureren (digitaal, fysieke bijeenkomst of een combinatie van beide) het meest geschikt is. = diversiteitsluik belangrijke plek geven (bv. cultuurprojecten die inzetten op diversiteit extra financiële bonus?) Vragen: - Wat vinden jullie van deze nieuwe denklijnen? - Gaat dit aanslagen/werken bij jongeren? - Moeten we ons binnen dit subsidiereglement niet eerder richten tot het middenveld (jeugdhuizen en gemeentes) in plaats van eerstelijns (naar jongeren toe)? Is het beter om bv. middenveld te ondersteunen zodat jongeren jeugdcultuurprojecten kunnen opzetten. - Wat vinden jullie van het voorstel om een nieuwe vorm van jureren toe te passen? Gaat dit werken? Of wat lijkt jullie een geschikte manier? 3. Jeugdcultuurpakket (15 min.) = nieuw beleidsactie Bv. Buiten Westen (in West-Vlaanderen) = financiële tegemoetkoming aan organisatoren en lokale besturen, die voor een evenement of project Antwerpse producties (provincie) voor en/of door kinderen en jongeren wensen te programmeren. = Het aanbod of selectie bestaat uit uiteenlopende artistieke producties (dans, theater, film, performance, muziek, beeldend werk, ), maar ook uit workshops (en eventueel vormingen). = Het provinciebestuur wil het jeugdcultuurpakket koppelen aan:

5 - winnaars en deelnemers uit (provinciale) wedstrijden en trajecten als FrappantPOP, FrappantTXT, (= spreiding!!) - bestaande jeugdculturele producties uit het professionele circuit (bv. HETPALEIS, Laika, Theater Luxemburg, FroeFroe, ) of workshops van culturele organisaties. = een jongerenjury die het programmaboekje mee samenstelt. = Nog onderzoeken via welk systeem het jeugdcultuurpakket uitgebouwd wordt (bv. via kortingen, via subsidies, via samenaankoop (bv. x-aantal boekingen op internet) ) en op welke manier het aanbod samengesteld wordt. Vragen? - wat vinden jullie van de idee van zo een jeugdcultuurpakket? Gaat dit werken? Gemeentes of diensten die nu nog geen (of niet genoeg) aandacht besteden aan jeugdcultuur, gaan die door dit initiatief wel overhaald worden om in te zetten op jeugdcultuur? - Hoe ervoor zorgen dat gemeentes elkaar niet plat concurreren (bv. zelfde programmatie in dezelfde maand) en dat er dus een gezonde spreiding en timing is van producties? - Zouden jullie er iets dynamisch, digitaal en interactief van maken, zodat nieuwe talenten (bv. jonge theatercollectieven, dansgezelschappen, edm) zich kunnen aanbieden als aanbieder voor één of meerdere producties? Of zodat bv. jullie als jeugddienst bv. ook nieuwe talenten vanuit jullie gemeente kunnen aanprijzen, zodat jong talent ook buiten zijn eigen gemeentegrenzen komt. 4. Regiocoördinator + intergemeentelijke begeleidingstrajecten (niet specifiek op jeugdcultuur) - 15 min. = nieuwe beleidsacties, eerst geformuleerd specifiek op jeugdcultuur, maar suggestie om dit open te trekken (binnen jeugddienst) Wat - Regiocoördinator? = aanstellen regionale jeugdcultuurconsulent(en) op vraag van verschillende gemeenten voor het organiseren van intergemeentelijke initiatieven rond jeugdcultuur, opzetten van intergemeentelijke jeugdcultuurzones Bv. Regiocoördinator Jeugdcultuur Noorderkempen, Regiocoördinator Jeugdcultuur Antwerpse Kempen, (naar model van regionale jeugddienst Meetjesland / regiocoördinatoren Sport of Toerisme) Wat begeleidingstrajecten? = intergemeentelijke begeleidingstrajecten op maat aanbieden, zodat gemeentelijke diensten en gemeenten beter kunnen samenwerken rond het thema jeugdcultuur. Bv. opzetten intergemeentelijke jeugdcultuurdag, cultuurcommunicatie naar jongeren, aanmaak van intergemeentelijke jeugdculturele zones, (bv. T-Day)

6 = Per specifiek begeleidingstraject gaat het provinciebestuur - indien nodig - op zoek naar een geschikte externe (culturele) partner. Het provinciebestuur behoudt zelf wel de coördinatie en bouwt zo verder haar expertise op. = per jaar minimum 10% van haar gemeenten betrekken in dit concept. Hoeveel nieuwe trajecten het provinciebestuur per jaar begeleidt, wordt niet op voorhand vastgelegd. Alvorens een afgebakend concept voor deze trajecten uit te tekenen, zoekt de provincie naar een correcte afstemming en aanvulling op het toekomstig subsidiereglement intergemeentelijke samenwerking (zie actie 7). Vragen? - Wat vinden jullie van de idee van een regiocoördinator jeugd(cultuur)? Is dit het soort ondersteuning dat jullie kunnen gebruiken? Is dit een manier om bepaalde grotere projecten wel een kans te geven, verder in te zetten op kwaliteit van grotere projecten of gewoonweg intergemeentelijke samenwerkingen en mogelijkheden structureel te bekijken? - Wat vinden jullie van de idee van de intergemeentelijke begeleidingstrajecten op maat? Is dit het soort ondersteuning dat jullie kunnen gebruiken? Is dit een manier om bepaalde grotere projecten wel een kans te geven en verder in te zetten op kwaliteit van grotere projecten. Deze actie legt de focus namelijk enkel op trajecten of projecten en dus niet zozeer op structurele samenwerkingen. - Als jullie de twee acties naast elkaar leggen en jullie moeten kiezen welke beleidsactie zou volgens jullie het beste werken en te implementeren zijn lokaal? Van welk idee worden jullie wild en zeggen jullie dat kunnen we nu eens echt gebruiken of dat gaat werken? Of geen van de twee? algemene vragen 5. Aanvullend onderzoek naar jeugdcultuurruimtes en zones = onderzoek naar het hergebruik en de invulling van bestaande leegstaande ruimtes of panden = vertalen naar landelijke gemeentes rond de uitbouw van zulke zones = ruimteplan in kaart brengen welke ruimtes zijn er in welke gemeentes voor jongeren Vragen? Provincie heeft geen geld om bakstenen of nieuwe zones mee uit te bouwen. De rol van onderzoek lijkt ons een rol voor de provincie, maar is er in dit verhaal volgens jullie nog een duidelijke rol voor de provincie weggelegd?

7 6. Waar liggen algemene struikelblokken om met andere gemeentes samen te werken of iets samen op te zetten? In principe wordt op die manier toch de personeelsinzet + de kosten gedrukt? Waarom wordt dit dan zo weinig gedaan? 7. Samenwerking tussen jeugdhuizen, cultuurcentra en jongerencentra Meer inzetten op het stimuleren van samenwerkingen tussen cultuurcentra, jeugdhuizen en jongerencentra voor het verspreiden van producties van jonge makers in de provincie Antwerpen. Het provinciebestuur onderzoekt langs welke wegen deze samenwerkingen bevorderd kunnen worden en werkt haalbare projecten (mee) uit, als voortrekker of ondersteuner. In eerste instantie gaat het provinciebestuur na in welke mate men het project Kunst en cultuur in de jeugdhuizen van Formaat mee kan ondersteunen én de koepel CCPA nieuw leven kan inblazen als overlegplatform.

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen,

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen, 911 JEUGD Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het subsidiereglement "Bijzondere Bovenlokale Cultuurprojecten door jongeren" De provincieraad van Antwerpen, Gelet op

Nadere informatie

Subsidiereglement Tijdelijke jeugdcultuurprojecten voor en door jongeren

Subsidiereglement Tijdelijke jeugdcultuurprojecten voor en door jongeren Subsidiereglement Tijdelijke jeugdcultuurprojecten voor en door jongeren Goedgekeurd door de provincieraad op 27/10/2016 Artikel 1. - Doel Met dit reglement wil het provinciebestuur actoren uit het lokaal

Nadere informatie

IN WELKE CONTEXT WERKEN DE CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA? Ontmoetingsdag CC Strombeek Donderdag 7 september 2017

IN WELKE CONTEXT WERKEN DE CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA? Ontmoetingsdag CC Strombeek Donderdag 7 september 2017 IN WELKE CONTEXT WERKEN DE CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA? Ontmoetingsdag CC Strombeek Donderdag 7 september 2017 Factoren met een invloed Wijziging van decretale context voor de cultuur- en gemeenschapscentra

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Beleidsnota s Infosessies 24 en 26 mei 2016

Beleidsnota s Infosessies 24 en 26 mei 2016 Beleidsnota s 2018-2021 Infosessies 24 en 26 mei 2016 Agenda Leidraad beleidsnota s 2018-2021 Toelichting beoordelingscriteria Nieuw criterium stedelijkheid Begroting en de toelichting Vormvereisten Decreetswijzigingen:

Nadere informatie

Voorstelling WACCO oktober 2016 Asse

Voorstelling WACCO oktober 2016 Asse Voorstelling WACCO 1996 28 oktober 2016 Asse Inhoud Missie/Prioriteiten Interne werking: Financieel Personeel Beleidsdoelstellingen: Communicatie en promotie Programmatorische afstemming Verbreden regionaal

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

INNOVATIEVE CULTUURPROJECTEN IN HET VOORDEEL VAN KINDEREN EN JONGEREN IN EEN MAATSCHAPPELIJKE KWETSBARE SITUATIE

INNOVATIEVE CULTUURPROJECTEN IN HET VOORDEEL VAN KINDEREN EN JONGEREN IN EEN MAATSCHAPPELIJKE KWETSBARE SITUATIE INNOVATIEVE CULTUURPROJECTEN IN HET VOORDEEL VAN KINDEREN EN JONGEREN IN EEN MAATSCHAPPELIJKE KWETSBARE SITUATIE Artikel 1. - Doel Goedgekeurd door de provincieraad op 25/09/2014 De provincie Antwerpen

Nadere informatie

Heroriëntering VVC. Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid

Heroriëntering VVC. Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid Intern doorlopen traject VVC Contextanalyse Het voorstel Netwerkgedreven? Kennisknooppunt? (Inter)lokaal cultuurbeleid?

Nadere informatie

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling I. SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering

Nadere informatie

Vraagstelling over de interne staatshervorming

Vraagstelling over de interne staatshervorming Vraagstelling over de interne staatshervorming Hoorzitting Commissie Binnenlands Bestuur Vlaams Parlement 24 november 2010 Vereniging Vlaamse Cultuur en gemeenschapscentra Paul Sergier, directeur Invalshoek

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING

TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING Versie / 3.01.2018 cjm.vlaanderen.be 1 SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde

Nadere informatie

INFOSESSIE. Infosessie: van culturele projecten met een. regionale uitstraling AANVRAGEN PROJECTSUBSIDIES

INFOSESSIE. Infosessie: van culturele projecten met een. regionale uitstraling AANVRAGEN PROJECTSUBSIDIES Infosessie: INFOSESSIE Transitiereglement AANVRAGEN PROJECTSUBSIDIES voor de subsidiëring van culturele projecten met een TRANSITIEREGLEMENT CULTURELE PROJECTEN MET REGIONALE UITSTRALING regionale uitstraling

Nadere informatie

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard De raad, Gelet op het decreet d.d. 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013 SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013 HOOFDSTUK

Nadere informatie

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN De stad Antwerpen Antwerpen = stad + 9 districten Stad : bovenlokale bevoegdheden: ruimtelijk structuurplan, Districten: lokale bevoegdheden: cultuur, sport, jeugd, senioren,

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen Opschrift Datum Gewijzigd bij Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid 6 juli 2012 Decreet van 19 december 2014 houdende

Nadere informatie

Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport

Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport 20 november 2009 De Antwerpse jeugdcentra legden een intensief proces af om tot deze nota te komen over hun identiteit

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

TRANSITIEREGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING

TRANSITIEREGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING TRANSITIEREGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING Handleiding / 3.01.2018 cjm.vlaanderen.be Deze handleiding verleent concrete en praktische informatie over

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1589 (2011-2012) Nr. 7 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod lokale adviesraden samen sterk een vormingsaanbod van het provinciebestuur oost - vlaanderen Over dit vormingsaanbod Aanbod van het provinciebestuur Uitgevoerd door De Wakkere Burger vzw Inspiratie: mogelijke

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Vlabus vzw Zuiderlaan 13, 9000 Gent 09 243 12 70 info@vlabus.be www.vlabus.be Beleidsplan 2014-2018 maakt werk van sport! 1 MISSIE Vlabus wil de professionele tewerkstelling van de sportsector in Vlaanderen

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

Functiebeschrijving. De dienst jeugd staat in voor het beleidsvoorbereidend en - uitvoerend werk inzake jeugd.

Functiebeschrijving. De dienst jeugd staat in voor het beleidsvoorbereidend en - uitvoerend werk inzake jeugd. Functiebeschrijving Functie Graadnaam: jeugdconsulent Functienaam: Functiefamilie: deskundige Functionele loopbaan: B1-B3 Afdeling: Socio-culturele zaken Dienst: Jeugd Subdienst: Code: Doel van de entiteit

Nadere informatie

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject Nieuw subsidiereglement: de essentie Beurzen Meester-leerling-trajecten Focus op doorgeven van vakmanschap Experimenteel Indieningsdatum

Nadere informatie

Begeleidend document: powerpoint Limburgse Jeugd Gedumpt

Begeleidend document: powerpoint Limburgse Jeugd Gedumpt Provinciale Jeugdraad Begeleidend document: powerpoint Limburgse Jeugd Gedumpt Powerpoint presentatie ( 30) Dia2: De Limburgse jeugdraad: het adviesorgaan voor het provinciaal jeugdbeleid in Limburg. In

Nadere informatie

BBC EN PLANNING IN GEEL

BBC EN PLANNING IN GEEL BBC EN PLANNING IN GEEL Geel? GEEL? Geel? 38.000 inwoners Antwerpse Kempen Gezinsverpleging - Barmhartige Stede Uitgestrekt grondgebied: ca 11.000 ha Stedelijke kern versus landelijk buitengebied Aanwezigheid

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2318 (2013-2014) Nr. 3 12 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 18 januari 2008 houdende flankerende en stimulerende

Nadere informatie

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking / handleiding HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 14.03.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Toelichting... 3

Nadere informatie

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016 Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad Een overzicht 27 september 2016 Aanleiding Cf. Heterogeen samengestelde samenleving superdiversiteit Twee vaststellingen: Participatie MKKJ lager dan

Nadere informatie

Regionale bijeenkomsten Vlaams-Brabant

Regionale bijeenkomsten Vlaams-Brabant 1 PiaBrysnieuwe medewerker jeugd. Neemt taken over van Wannes en Thomas: o.a. artefact, muziekprojecten, subsidies voor sociaal-culturele, culturele en artistieke werkingen en projecten, intergemeentelijke

Nadere informatie

Lokaal popbeleid: ondersteuning voor muzikanten en DJ s

Lokaal popbeleid: ondersteuning voor muzikanten en DJ s jeugd & cultuur Lokaal popbeleid Lokaal popbeleid: ondersteuning voor muzikanten en DJ s Leen Bartholomeus JOC De Pit, JD Lanaken ONDERSTEUNING VOOR MUZIKANTEN EN DJ S BIJ ELKE STAP IN HUN TRAJECT Het

Nadere informatie

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap Kunstendecreet decreet ondersteuning professionele kunsten Vlaamse Gemeenschap Vernieuwing regelgeving Kunsten 1. Historiek 2. Structuur nieuwe Kunstendecreet 2.1. Organisatie Kunstenbeleid 2.2. Subsidie

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Vacature Programmator Podiumkunsten. (B4-B5, contractueel) Met aanleggen aanwervingsreserve, geldig voor 2 jaar

Vacature Programmator Podiumkunsten. (B4-B5, contractueel) Met aanleggen aanwervingsreserve, geldig voor 2 jaar Vacatures Programmator Podiumkunsten Omschrijving Vacature Programmator Podiumkunsten (B4-B5, contractueel) Met aanleggen aanwervingsreserve, geldig voor 2 jaar CC De Factorij is een gloednieuw centrum

Nadere informatie

Projectsubsidies: meer dan wat papierwerk!

Projectsubsidies: meer dan wat papierwerk! Projectsubsidies: meer dan wat papierwerk! Een projectsubsidie is een toelage met een tijdelijk karakter gericht op output. Niet de werking van een vereniging of vereniging zelf staat centraal in de beoordeling,

Nadere informatie

Toelichting Reglement bovenlokale projecten Departement Cultuur

Toelichting Reglement bovenlokale projecten Departement Cultuur Reglement Bovenlokale culturele projecten HOOFDSTUK I Doel, doelgroep en definities Artikel 1. Doel van het subsidiereglement De provincie Antwerpen is dé bovenlokale partner en promotor van een diverse,

Nadere informatie

Samenwerking in regio s en burensportdiensten

Samenwerking in regio s en burensportdiensten Samenwerking in regio s en burensportdiensten SPORTREGIO KEMPEN IV Samenwerking tussen 11 gemeenten Veel verschil tussen de gemeenten: Inwonersaantal Sportdienst - werking Beschikbare infrastructuur Goede

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! CIJFERS OVER DRIE LOKALE HELDEN-EDITIES HEEN Het project Lokale Helden heeft aangetoond dat niet-verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 november 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2014-2019 tussen

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Inhoud. Gemeente Lendelede sportbeleidsplanning

Inhoud. Gemeente Lendelede sportbeleidsplanning Inhoud BELEIDSPRIORITEIT 1. Doelstellingen... 3 Strategische doelstelling:... 3 De gemeente Lendelede zal de werking van de lendeleedse sportverenigingen verder op een continue manier ondersteunen....

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Naar een nieuw organisatiemodel voor de Brusselse Jeugdhuizen- en clubs

Naar een nieuw organisatiemodel voor de Brusselse Jeugdhuizen- en clubs Naar een nieuw organisatiemodel voor de Brusselse Jeugdhuizen- en clubs p. 1 Doelstellingen reorganisatie > Sterkere jeugdhuizensector in Brussel > Meer jeugdhuizen > Beter en gelijkwaardig statuut voor

Nadere informatie

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet Het Vlaams parlement vraagt advies aan de Vlaamse Jeugdraad rond de voorgestelde wijzigingen in het DAC-decreet. De wijzigingen

Nadere informatie

Reglement Bovenlokale culturele projecten

Reglement Bovenlokale culturele projecten Reglement Bovenlokale culturele projecten HOOFDSTUK I Doel, doelgroep en definities Artikel 1. Doel van het subsidiereglement De provincie Antwerpen is dé bovenlokale partner en promotor van een diverse,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

functiebenaming : cultuurbeleidscoördinator hoofdafdeling : cultuur en vrije tijd : cultureel centrum, bibliotheek, heemkunde, musea, toerisme

functiebenaming : cultuurbeleidscoördinator hoofdafdeling : cultuur en vrije tijd : cultureel centrum, bibliotheek, heemkunde, musea, toerisme functiebenaming : cultuurbeleidscoördinator hoofdafdeling : cultuur en vrije tijd dienst : cultureel centrum, bibliotheek, heemkunde, musea, toerisme niveau : A weddenschaal : A4a-A4b prestatie : 1/1 bezetting

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie

Actua beleidsontwikkelingen. Lerend netwerk vrijetijdscoördinatoren

Actua beleidsontwikkelingen. Lerend netwerk vrijetijdscoördinatoren Actua beleidsontwikkelingen Lerend netwerk vrijetijdscoördinatoren 18.05.17 2 - Inhoud MONITORING OVERDRACHT PROVINCIES & REGIO-BELEID BLIKVANGERS Beleid Werkveld VVSG - Actua beleid Lokale monitoring

Nadere informatie

Turnhouts initiatief Organisatie: Turnhout 2012 vzw Aanpak: 1 jaar voor openingsevenement: draagvlak creëren 3 maanden vooraf: intensieve

Turnhouts initiatief Organisatie: Turnhout 2012 vzw Aanpak: 1 jaar voor openingsevenement: draagvlak creëren 3 maanden vooraf: intensieve Turnhouts initiatief Organisatie: Turnhout 2012 vzw Aanpak: 1 jaar voor openingsevenement: draagvlak creëren 3 maanden vooraf: intensieve promocampagne Terugkerend, doorlopend en permanent aanbod met hoogtepunten

Nadere informatie

Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018.

Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018. Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018 Dames en heren, - Het wordt een interessant jaar! Het proces van de overdracht van de

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad Verbeteren van de ondersteuning aan adviesraden en verenigingen in de stad Inhoudstafel Wat? Hoe? Principes socio culturele subsidies Voorstel werkingssubsidies cultuurraad Voorstel werkingssubsidies stadsbestuur

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

IMPACT VAN DE INPERKING VAN DE PROVINCIALE BEVOEGDHEDEN VOOR CULTUURCENTRA EN GEMEENSCHAPSCENTRA

IMPACT VAN DE INPERKING VAN DE PROVINCIALE BEVOEGDHEDEN VOOR CULTUURCENTRA EN GEMEENSCHAPSCENTRA IMPACT VAN DE INPERKING VAN DE PROVINCIALE BEVOEGDHEDEN VOOR CULTUURCENTRA EN GEMEENSCHAPSCENTRA Het Vlaams Regeerakkoord kondigt een nieuwe hervorming van de provincies aan. Vanaf 2017 verliezen de provincies

Nadere informatie

VR DOC.0001/1

VR DOC.0001/1 VR 2019 1101 DOC.0001/1 DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring ontwerp van

Nadere informatie

voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning

voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning Wijkbudgetten 1-loket aanvraagformulier : voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning Reglement op de wijkwerking: basissubsidie voor buurtcomités Subsidie voor buurtgerichte

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1001206 betreft verslaggever ALGEMEEN WELZIJNSWERK

Nadere informatie

Veel gestelde vragen naar aanleiding van de beleidskeuzes in het kader van de overdracht provinciale cultuur- en jeugdbevoegdheden

Veel gestelde vragen naar aanleiding van de beleidskeuzes in het kader van de overdracht provinciale cultuur- en jeugdbevoegdheden Veel gestelde vragen naar aanleiding van de beleidskeuzes in het kader van de overdracht provinciale cultuur- en jeugdbevoegdheden Het overzicht met veelgestelde vragen zal regelmatig worden aangevuld

Nadere informatie

Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk. Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019

Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk. Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019 Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019 WAT VOORAF GING INTERNE STAATHERVORMING 2016 / 2018 DECREET BOVENLOKALE CULTUURWERKING kwalitatieve,

Nadere informatie

Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid

Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid STAPPENPLAN fiche 4 Gericht gegevens verzamelen die je jeugdbeleid richting kunnen geven. Waarover gaat het? Het jeugdbeleid in jouw gemeente is geen blanco blad. Bij de opmaak van een nieuw jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

TOESPRAAK Brussel, Donderdag 25 maart 2015

TOESPRAAK Brussel, Donderdag 25 maart 2015 TOESPRAAK Brussel, Donderdag 25 maart 2015 Sven Gatz Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel Algemente Vergadering van Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra Beste cultuurprofessionals, Beste

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL, Vlaamse Regering Ministerieel besluit van 13 februari 2007 tot wijziging van het ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een

Nadere informatie

Krijtlijnen Meerjarenplan Meetjesman

Krijtlijnen Meerjarenplan Meetjesman Krijtlijnen Meerjarenplan Meetjesman 2014-2019 Regionale Jeugddienst Meetjesland Contact Evelyn De Craene Telefoon 09 218 95 55 Adres Hofbouwstraat 1-9930 Zomergem Email info@meetjesman.be VOORAF In dit

Nadere informatie

Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen beleidsplan, adviesraden en beheer Grondwet: bevoegdheidsverdeling gemeenschap (pers

Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen beleidsplan, adviesraden en beheer Grondwet: bevoegdheidsverdeling gemeenschap (pers De schepen: regisseur van het lokaal jeugd- en cultuurbeleid VVSG-vorming De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder Februari-maart 2007 1 Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

AANVULLEND HOOFDSTUK TER VERKRIJGING VAN DE IMPULSSUBSIDIES. SPORTBELEIDSPLAN WAARSCHOOT Beleidsnota Sport

AANVULLEND HOOFDSTUK TER VERKRIJGING VAN DE IMPULSSUBSIDIES. SPORTBELEIDSPLAN WAARSCHOOT Beleidsnota Sport AANVULLEND HOOFDSTUK TER VERKRIJGING VAN DE IMPULSSUBSIDIES SPORTBELEIDSPLAN WAARSCHOOT 2008- Beleidsnota Sport 2008 pg.1/9 pg.2/9 IMPULSSUBSIDIE 2009-1 HET DECREET OP HET LOKALE OP HET LOKALE SPORT SPORT-VOOR

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 11 18 december 2017 23de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr.28 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

5 november 2012. Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid

5 november 2012. Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid Lokaal Cultuurbeleid: wetgevend kader Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid Besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

Sessie 25. Buurtsport biedt perspectief!

Sessie 25. Buurtsport biedt perspectief! Sessie 25 Buurtsport biedt perspectief! 1. Welkom Spreker Roel Noukens Projectmedewerker Buurtsport, ISB vzw Begeleider van traject 1. Welkom Begeleidingstraject van 7 lokale besturen/buurtsportwerkingen

Nadere informatie

#SPORTERS BELEVEN MEER

#SPORTERS BELEVEN MEER #SPORTERS BELEVEN MEER DE #SPORTERSBELEVENMEER-AWARD is in 2019 aan zijn derde editie toe! Aan de hand van verschillende criteria daagt Sport Vlaanderen de steden en gemeenten uit om beleving toe te voegen

Nadere informatie

Omgeving op mensenmaat Een traject op maat van de gemeente. Oproep pilootprojecten

Omgeving op mensenmaat Een traject op maat van de gemeente. Oproep pilootprojecten Oproep pilootprojecten 7 november 2014 omgeving op mensenmaat omgeving inrichten op maat van de mensen die er gebruik van maken aanjagen via laagdrempelig begeleidings- en vormingstraject op maat van de

Nadere informatie

ENQUETE TALENTONTWIKKELING

ENQUETE TALENTONTWIKKELING ENQUETE TALENTONTWIKKELING WIE NAM ER DEEL? AANTAL DEELNEMERS DEELNEMENDE KRINGEN Onze enquête werd ingevuld door 547 participanten, verspreid over 390 kringen. 547 390 De meeste deelnemers kwamen uit

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Word een participatie-expert! Coachingtraject om zelfstandig specifieke doelgroepen te betrekken bij het klimaatbeleid

Nadere informatie

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria:

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria: Subsidiereglement 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen 1. Beleid 1.1 Beleidslijnen 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen en de regiowerking Kempen willen ondersteuning bieden bij het uitwerken en ontwikkelen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! Het project Lokale Helden heeft aan getoond dat niet- verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal cultuurbeleid. DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! Doe er iets aan, en realiseer

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij participatietraject voor het klimaatbeleid Van juli tot mei 2018 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten bij

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart

Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart 2018 http://www.amateurkunsten.be PROGRAMMA Wat wil je realiseren? Waar vind je extra middelen? Aanbod Vlamo Ingrediënten

Nadere informatie

FAQ. Geprofessionaliseerde jeugdhuizen /

FAQ. Geprofessionaliseerde jeugdhuizen / / FAQ FAQ Geprofessionaliseerde jeugdhuizen / 3.04.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 KAN EEN CAW OF EEN OVERKOPHUIS EEN DOSSIER INDIENEN? 4 2 Hoe aanvragen?... 4 2.1 MOET ER PER

Nadere informatie

HOOFDSTUK I Doel, doelgroep en definities

HOOFDSTUK I Doel, doelgroep en definities HOOFDSTUK I Doel, doelgroep en definities Reglement Artikel 1. Doel van het subsidiereglement De provincie Antwerpen is dé bovenlokale partner en promotor van een diverse, duurzame en toegankelijke culturele

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering 1. vooraf In 2014 organiseert de VRP de Vlaamse Ruimtelijke

Nadere informatie