De Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven"

Transcriptie

1 De Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven Als toonaangevend technologisch en dienstverlenend bedrijf benutten wij wereldwijd onze kansen om op een krachtige manier verder te groeien. Wij koesteren de ambitie om met behulp van innovatieve en nuttige oplossingen de levenskwaliteit te verbeteren. We vertrouwen daarbij op onze kerncompetenties op het vlak van de auto- en de industriële technologie en ons aanbod voor professioneel en privégebruik. Bij alles wat we doen streven we naar duurzaam economisch succes en een leiderspositie op de markt. Zelfstandig ondernemerschap en financiële onafhankelijkheid laten ons toe om te handelen op lange termijn. In de geest van de stichter van onze onderneming hechten wij, overal waar we actief zijn, bijzondere aandacht aan maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid. We overtuigen onze klanten met innovatiekracht en rendabiliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit. Onze structuren, processen en managementtools zijn transparant en doelgericht. Ze ondersteunen de eisen van al onze activiteiten. Wij handelen volgens gemeenschappelijke principes en worden voortgestuwd door de wil om samen vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Alle medewerkers zijn overal ter wereld met elkaar verbonden door de unieke band die is ontstaan door elke dag naar de Bosch waarden te handelen. We putten uit de culturele diversiteit: onze opdrachten zijn uitdagingen, we engageren ons graag en zijn er trots op om bij Bosch te werken.

2 Inhoudsopgave 4 De Bosch Groep: overzicht 5 Kerngegevens 6 Boekjaar Technologie en innovaties 18 Automobieltechnologie 24 Industriële technologie 28 Consumentenproducten en bouwtechnologie 32 Onze verantwoordelijkheid 38 Robert Bosch Stichting 40 De Bosch Groep in de Benelux 46 Mijlpalen in de Bosch-geschiedenis 50 Management 51 Hoe ons contacteren Cover De boom staat symbool voor het evenwicht tussen economisch en technologisch handelen enerzijds, en ecologisch en maatschappelijk handelen anderzijds.

3 De Bosch Groep: overzicht Aandeelhouders van Robert Bosch GmbH Robert Bosch Stiftung GmbH 92 % aandelen geen stemrecht Familie Bosch 7 % aandelen 7 % stemrecht Robert Bosch Industrietreuhand KG 93 % stemrecht Robert Bosch GmbH 1 % aandelen geen stemrecht De Bosch Groep is een internationaal toonaangevend technologisch en dienstverlenend bedrijf. Met automobiel- en industriële technologie, consumentenproducten en bouwtechnologie genereerden de medewerkers in het boekjaar 2011 een omzet van 51,5 miljard euro. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en meer dan 350 dochtermaatschappijen en regionale filialen in ongeveer 60 landen. Als we ook rekening houden met de verkooppartners is Bosch in ongeveer 150 landen vertegenwoordigd. Die wereldwijde aanwezigheid op het vlak van ontwikkeling, productie en verkoop is een essentiële voorwaarde voor verdere groei. In 2011 investeerde Bosch 4,2 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling en vroeg wereldwijd meer dan patenten aan. Met al zijn producten en diensten en met innovatieve en nuttige oplossingen bevordert Bosch de levenskwaliteit van mensen. De firma werd in 1886 door Robert Bosch ( ) in Stuttgart opgericht als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De vennootschapsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur laat de onderneming toe om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. 92% van de aandelen van Robert Bosch GmbH is in handen van de Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van het stemrecht ligt bij de Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

4 Kerngegevens Bosch vandaag 4 5 Bosch Groep Omzet Procentuele verandering tov vorig jaar ,0 Omzet buiten Duitsland in procent Investeringen in onderzoek en ontwikkeling in% van omzet 8,1 8,1 Investeringen in activa in% van de afschrijvingen Medewerkers jaargemiddelde op 1 januari 2011/ Balanstotaal Eigen vermogen in% van het balanstotaal Resultaat voor belastingen in% van omzet 7,4 5,1 Resultaat na belastingen Overgedragen winst (dividenden van Robert Bosch GmbH) Waarde in miljoen euro Meer informatie op het internet:

5 Boekjaar 2011 Tec Industrial hnol ogy and Inn ovat ion De Bosch Groep realiseerde in het 125ste jaar van haar bestaan krachtige omzetgroeicijfers, hoewel de wereldeconomie in de loop van het jaar sterker terugliep dan verwacht. Een bijzonder sterke toename konden we optekenen in de afdeling Industriële technologie. Ook de Automobieltechnologie deed het goed terwijl de divisie Consumentenproducten en bouwtechnologie haar gestage groei verder zet. Ondanks de goede ontwikkeling van de omzet bleef het resultaat onder onze verwachtingen. Redenen daarvoor waren de hoge investeringen in nieuwe bedrijfstakken en de bijzondere lasten door eenmalige effecten. In 2012 blijft de economische situatie gespannen wegens de schuldencrisis, vooral in de eurozone. Wij stellen ons daarom in op een verdere vertraging van de groei van de wereldeconomie en sluiten de mogelijkheid van een tijdelijke recessie in Europa niet uit. Daarom zien we het als een belangrijke opgave om nog flexibeler en wendbaarder te worden. balance living Con sumer Technology Goods and Building Technology

6 Bosch vandaag 6 7 Bosch Groep ziet stevige omzetstijging in 2011 Ondanks de wereldwijde conjuncturele afkoeling verhoogde de Bosch Groep zijn omzet in 2011 met 9,0% tot 51,5 miljard euro. Daarmee overtrof de omzet niet alleen voor het eerst de kaap van 50 miljard euro, maar ook onze verwachtingen. In Europa steeg de omzet nominaal met 9,6% tot 30,4 miljard euro en overschreed zo voor het eerst opnieuw het niveau van voor de crisis van Tegelijk bouwden we onze wereldwijde aanwezigheid verder uit. In de regio Azië- Pacific waren we met een toename van 8,9% tot 12 miljard euro succesvol, hoewel het groeitempo achterbleef ten opzichte van de uitzonderlijke groei van het jaar ervoor. Ook in Noord- en Zuid-Amerika zien we een toename van 6,9% tot 9,2 miljard euro. Innovaties lonen in alle divisies Alle drie divisies kenden een gunstige ontwikkeling in De divisie Automobieltechnologie kende een omzetstijging van 8,2% tot 30,4 miljard euro. De divisie Industriële technologie zette zijn krachtige groei door in het jaar De omzet steeg met 21% tot 8 miljard euro. In de divisie Consumentenproducten en bouwtechnologie vergrootten we de omzet met 4,4% tot 13,1 miljard euro. Wereldwijd medewerkers extra in dienst Tegen de achtergrond van krachtige groei heeft de Bosch Groep in 2011 wereldwijd extra medewerkers aangeworven. Het aantal medewerkers steeg in de loop van het jaar met bijna 7% tot

7 Bedrijfsklimaat gekenmerkt door volatiliteit en diepgaande veranderingen De Bosch Groep is actief in een zeer dynamische omgeving die wordt gekenmerkt door een toenemende volatiliteit en versnelde veranderingen. Daartoe behoren verdere globalisering, verstedelijking, demografische uitdagingen, maar ook megatrends zoals energie-efficiëntie, klimaatbescherming en zuinig gebruik van grondstoffen. Bovendien spelen informatie-, communicatie- en internettechnologieën een steeds grotere rol in het competitieve landschap. Strategie van waardecreatie Duurzaam succes in deze dynamische en volatiele omgeving vereist een evenwicht tussen het creëren en behouden van waarden. Onze daarop gerichte strategie oriënteert zich op de algemene doelstellingen van een krachtige ontwikkeling en het verzekeren van de financiële onafhankelijkheid. Als technologie- en dienstverlenend bedrijf bevorderen wij met innovatieve en nuttige oplossingen de levenskwaliteit en daarmee willen we een leidinggevende marktpositie bereiken en uitbouwen in de sectoren waarin we actief zijn. Verhoging van flexibiliteit en wendbaarheid Wij stellen ons in op de conjuncturele onzekerheden door maatregelen te nemen die de flexibiliteit van de onderneming verhogen. Een van de doelstellingen is een aanzienlijke verlaging van de drempel tot waar de omzet in crisissituaties kan zakken zonder operatieve verliezen te boeken. Met het oog op de zich steeds sneller wijzigende omstandigheden verbeteren we ook de wendbaarheid van de onderneming. We richten ons op het vereenvoudigen en versnellen van interne processen en de processen ten opzichte van klanten en leveranciers. Dit bereiken we enerzijds door het invoeren van normen en anderzijds door

8 Bosch vandaag 8 9 De Bosch Groep is actief in de volgende sectoren: Automobieltechnologie Automatiseringstechnologie Verpakkingstechnologie Zonne-energie Elektrisch gereedschap Verwarmingstechnologie Huishoudelijke apparaten Beveiligingssystemen het verleggen van beslissingscompetenties naar de bedrijfssectoren. Belangrijke kernelementen van onze strategie zijn een sterke wereldwijde aanwezigheid, een hoge innovatiekracht en een gerichte diversificatie. Verdere uitbouw in wereldwijde groeiregio's We willen onze marktpositie wereldwijd verder uitbouwen. De focus ligt op de groeiregio's in Azië, Zuid-Amerika en Middenen Oost-Europa. Het ontsluiten van een markt gaat gepaard met het consequent uitbouwen van de waardecreatie ter plaatse. We richten onze aandacht ook steeds meer op Afrika en het Midden-Oosten, waar we verdelers gaan uitbreiden en vertegenwoordigingen oprichten. Duurzaamheid als toekomstgerichte innovatiekracht Globale kernthema's zoals energie en milieubescherming, maar ook de demografische ontwikkeling en de verstedelijking zijn voor ons belangrijke drijvende krachten achter innovatie. Bijna de helft van onze inspanningen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (4,2 miljard euro) gaat naar producten die een bijdrage leveren aan energie-efficiëntie, het behoud van natuurlijke bronnen en milieubescherming. Ongeveer 40% van de omzet behalen we met deze producten.

9 Technologie en innovaties Onze innovatieve geest heeft ons altijd gestimuleerd om nieuwe technologieën te ontwikkelen en ze klaar te maken voor de markt. En eveneens om bestaande technologieën verder te verbeteren. Vandaag helpt deze spirit ons om de grote uitdaging van de 21e eeuw aan te gaan: klimaatverandering, grondstoffenschaarste en de razendsnelle ontwikkeling van de informatie- en communicatietechnologie (internet van dingen en diensten). Dit blijft de focus van onze onderzoekers en ontwikkelaars. Ongeveer van hen zijn werkzaam in de centrale afdeling Research en Advanced Engineering. Zij ontwikkelen, testen en onderzoeken innovatieve systemen, componenten, technologieën en methoden. En daarbij draait het altijd om duurzaamheid. Daarom verbeteren we zowel bestaande technologische systemen, zoals efficiëntere verbrandingsmotoren of industriele machines en installaties, en werken we tegelijkertijd aan toepassingen voor de toekomst, zoals systemen voor hernieuwbare energie en oplossingen voor de elektromobiliteit patenten heeft Bosch ingediend in 2011.

10 Bosch vandaag Wereldwijd netwerk Door het wereldwijd verbinden van onze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten combineren we de troeven van de verschillende regio's en brengen we wereldwijd innovaties op gang. Een voorbeeld hiervan is het uitgebreide research- and developmentcentrum in Yokohama, waar we onder andere bestuurdersassistentiesystemen ontwerpen die gericht zijn op de behoeften van de Japanse markt. In Duitsland bouwen we in Renningen de nieuwe vestiging voor Research en Advanced Engineering waar we onze innovatieve capaciteiten in de regio Stuttgart centraliseren. Ook afgelopen jaar behoorden we met patentaanvragen tot één van de meest vindingrijke ondernemingen. Het internet van dingen en diensten Een van de megatrends van de volgende jaren is het "internet of things and services" (internet van dingen en diensten). Dit vereist niet alleen de wereldwijde informatie-uitwisseling door mensen, maar ook communicatie door dingen: machines, toestellen en gebouwen. Dit gaat ons leven veranderen en in veel

11 St. Petersburg Schwieberdingen Hildesheim Schillerhöhe Palo Alto Pittsburgh Renningen toekomstige vestiging voor onderzoek en advanced engineering Internationale research bij Bosch Researchvestigingen Nieuwe researchvestigingen sectoren leiden tot efficiëntere processen en nieuwe businessmodellen. Wij geven deze verandering ook actief vorm. Onze dochtermaatschappij Bosch Software Innovations GmbH werkt hiervoor platformoplossingen uit en ondersteunt de divisies bij het gebruik ervan. Onze afdeling Automotive Aftermarket biedt bijvoorbeeld een internetcompatibel voertuigdiagnosesysteem voor werkplaatsen aan dat constant bijleert en zo de efficiëntie bij reparaties en onderhoud voor de klant verhoogt. Een ander belangrijk toekomstperspectief is mobiliteit. Wij engageren ons samen met andere ondernemingen uit de automobielsector in het project sim TD, wat staat voor sichere intelligente Mobilität, Testfeld Deutschland (veilige en intelligente mobiliteit, praktijktest Duitsland). Om het rijden veiliger, comfortabeler en efficiënter te maken, worden nieuwe functies getest die gebaseerd zijn op de communicatietechnologieën Car-to-Car-(C2C) en Car-to-Infrastructure-(C2I). Hierbij worden auto's met elkaar en met de verkeersinfrastructuur, bijvoorbeeld met verkeerscontrolecentra, in een netwerk opgenomen waardoor ze gegevens kunnen uitwisselen. Sinds 2011 opereert de software- en systeemtechnologieafdeling van de Bosch Groep onder de naam Bosch Software Innovations GmbH. De onderneming vindt zijn oorsprong in het in 2008 over-

12 Bosch vandaag Tokio/Yokohama Shanghai genomen Innovations Software Technology GmbH, Singapore dat een op Java gebaseerd Business-Rules-Management-systeem ontwikkelde. Complexe business regels en de beslissingslogica in processen of systemen worden er grafisch mee weergegeven en beschreven. Door het automatisch genereren van codes kunnen wijzigingen snel doorgevoerd worden zonder dat de software moet worden herschreven. De Visual Rules van Bosch Software Innovations worden bijvoorbeeld gebruikt in Private Banking voor het verhinderen van witwaspraktijken en handel met voorkennis of bij het beoordelen van kredietrisico's. Bosch Software Innovations is bovendien actief in het ontwikkelen van complete ERP-systemen voor bedrijven, softwareoplossingen voor de controle van aanmeldingen bij ziekenfondsen en brancheonafhankelijke IT-consultancy. Het gamma werd uitgebreid met de oplossingen van de in 2011 overgenomen firma inubit AG uit Berlijn. Met de software inubit-suite voor Business Process Management kunnen in de toekomst volledige ondernemingsprocessen geautomatiseerd en IT-landschappen geüniformiseerd worden. Ook op het vlak van elektromobiliteit speelt onze software- en systeemafdeling een toonaangevende rol. In Singapore zijn we in 2011 gestart met het in de praktijk brengen van een oplaad-infrastructuur voor elektrische auto's. Een softwareplatform stuurt niet alleen de werking van de infrastructuur, maar zorgt er ook voor dat veel bedrijven met hun eigen business modellen erbij kunnen worden betrokken. Eenmaal het systeem voltooid is, zal

13 Ontwikkelingscentrum Yokohama: test van een ABS/ESP -eenheid op elektromagnetische compatibiliteit. het in Singapore mogelijk zijn om via het internet laadstations en parkeerplaatsen te reserveren en de afgenomen stroom onmiddellijk aan te rekenen of de interactie tussen mobiliteit en energie in een stadstaat aan te sturen. De auto's en de systemen van de aanbieders wisselen volautomatisch informatie uit. Daardoor is het project ook een toepassingsvoorbeeld van het web 3.0, ook wel "internet van dingen en diensten" genoemd. Efficiënte en kostenbesparende aandrijvingen Verbrandingsmotoren zullen nog lang de overheersende aandrijving voor voertuigen blijven. We blijven de CO 2 -voetafdruk verkleinen en onderzoeken bijvoorbeeld hoe de warmte van de uitlaatgassen goed kan worden benut. Nog steeds gaat bij de verbranding van brandstof een groot deel van de energie ongeveer een derde in de vorm van afvalwarmte in de uitlaatgassen verloren. Het potentieel voor een lager brandstofverbruik en een

14 Bosch vandaag verminderde uitstoot van koolstofdioxide ligt daarbij tussen 3 en 5%. De aanvaarding van elektrische auto's door een brede laag van de bevolking staat of valt met het rijbereik en de kosten. Onze researchers onderzoeken met welke materialen en met welke materiaalsamenstelling elektrische aandrijvingen zo gunstig mogelijk gerealiseerd kunnen worden op het gebied van grondstoffen en kosten. Samen met onze inkoopafdeling observeren onze onderzoekers ononderbroken de grondstoffenmarkt om schaarste vroegtijdig op te merken en alternatieve strategieën te ontwikkelen. Adaptief gebouw Duurzaamheid is ook het motto van een toekomstgericht project van de divisie Industriële technologie. Samen met twee instituten van de Universiteit van Stuttgart bouwt de afdeling Drive and Control Technology het eerste prototype ter wereld voor een adaptief gebouw op schaal 1:1. Bij zo'n gebouw vlakken hydraulische cilinders, sturingen en regelingen mogelijke belastingen en spanningen uit die ontstaan door bewegingen of trillingen bijvoorbeeld bij stormen, aardbevingen of zware sneeuwmassa's. Op lange termijn wordt zo een stabiele en ultralichte constructie mogelijk die het verbruik van grondstoffen voor gebouwen in belangrijke mate kan reduceren. De nieuwe technologie zou kunnen worden ingezet voor stadiondaken of voor dragende constructies voor wolkenkrabbers. Fotovoltaïek, het gebruik van zonne-energie om stroom op te wekken, gaat in de toekomst een steeds grotere rol spelen. De zon is immers de meest productieve bron van hernieuwbare energie. Wij verbeteren onze producten voortdurend: zowel de klassieke

15 cellen en modules op basis van kristallijn silicium als de modules op basis van dunne-film technologie. Meer levenskwaliteit voor patiënten Meer dan mensen, vooral in de VS, doen een beroep op technologie van Bosch Healthcare om gezondheidsgegevens zoals gewicht, bloeddruk, bloedsaturatie of bloedsuikerwaarden naar medische centra te sturen. Als de gegevens abnormale waarden vertonen, dan neemt het vakpersoneel contact op met de patiënt. De gezondheidstoestand van patiënten met een chronische aandoening, zoals hartproblemen of diabetes, kan op deze manier constant worden gevolgd, zonder al te veel bezoekjes aan de arts. De betrokkenen blijven gewoon in hun vertrouwde omge- Een noodoproepsysteem voor thuis bestaat uit twee delen: het basistoestel met handenvrijfunctie is via een telefoonlijn verbonden met een noodcentrale die de klok rond bezet is. In een noodgeval kan de gebruiker alarm slaan via een radiografische zender die hij/zij in de vorm van een armband, halsketting of broche altijd bij zich draagt.

16 Bosch vandaag ving, wat de levenskwaliteit verbetert en de gezondheidszorg ontlast. Experten berekenden op basis van uitgevoerde studies een kostenbesparing van tot 13% per patiënt. Onder Bosch Healthcare werd in 2011 ook de productafdeling Care Solutions opgenomen. Deze afdeling ressorteerde tot dusver onder Bosch Security Systems en biedt systemen aan om hulp op te roepen, ofwel om van thuis uit met een druk op de knop contact op te nemen met een noodcentrale of om in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen met een noodknop de aandacht van het personeel te trekken. Omvormers: nieuw in het gamma De geplande overname van voltwerk electronics GmbH moet de begin 2011 opgerichte Bosch Power Tec GmbH met hoofdzetel in Böblingen versterken. Binnen de Bosch Groep zal deze afdeling de verkoop van vermogenselektronica voor het opwekken en opslaan van energie bevorderen en een nieuwe generatie apparaten ontwikkelen. Bosch Power Tec concentreert zich op fotovoltaïek en dan vooral op omvormers, het hart van elke zonne-energie-installatie, die gelijkstroom omzet in wisselstroom voor het net. Ook in elektrische voertuigen is een omvormingsproces nodig zodat de motor de gelijkstroom uit de batterij kan gebruiken. Meer informatie op het internet: Corporate Research

17 Automobieltechnologie Omzet Investeringen Investeringen in R&D Bedragen in miljoen euro De wereldwijde automobielproductie is in 2011 met ongeveer 4% gestegen. De vertraging in de groei werd veroorzaakt door de catastrofe in Japan en de overstromingen in Thailand. Onze divisie Automobieltechnologie groeide opnieuw sterker dan de markt. De omzet lag voor het eerst hoger dan 30 miljard euro. We investeerden 3,3 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling om de evoluties in de autoindustrie mee vorm te geven. Het aantal medewerkers steeg met 5,2% tot extra medewerkers

18 Bosch vandaag De vraag naar het aandrijfconcept voor de toekomst heeft de sector ook in 2011 intensief bezig gehouden. Daarnaast was de aandacht gericht op de verdere verbetering van de verbrandingsmotoren en op functies voor meer veiligheid en comfort. Bosch ziet in de elektrische aandrijving een geschikt concept voor toekomstige individuele mobiliteit. Een merkbare marktpenetratie zal echter pas voor het volgende decennium zijn zodat de verbrandingsmotor nog jarenlang de belangrijkste aandrijving blijft. Daarom zijn wij op beide domeinen actief: wij optimaliseren de beproefde verbrandingsmotoren en willen hun verbruik in de komende jaren nog eens met 30% reduceren. Tegelijk intensiveren we onze inspanning voor de ontwikkeling van systemen voor hybride en elektrische auto's. Op dit gebied investeren we jaarlijks circa 400 miljoen euro. Toekomstgerichte oriëntatie met alternatieve aandrijvingen Bosch heeft een uitgebreide knowhow en een breed gamma componenten voor de elektrificatie van de aandrijflijn. Daartoe behoren elektromotoren, tractiebatterijen, vermogenselektronica, geëlektrificeerde hulpaggregaten en speciaal aangepaste remsystemen.

19 Noord-Amerika 405 Europa EU-15 Europa totaal: Ook in de combinatie van elektromobiliteit met geavanceerde communicatietechnologie ziet Bosch grote kansen. Zo zijn we in de zomer van 2011 in Singapore succesvol gestart met ons internetgebaseerde platform voor elektromobiliteit. Ook fietsfabrikanten en fietsers interesseren zich meer en meer in elektrische aandrijvingen. Begin 2011 ging Bosch van start met de productie van aandrijvingen voor e-bikes. Tegen het einde van dat jaar was het systeem al in fietsen van 30 verschillende merken ingebouwd. Bosch produceert automobieltechnologie in 122 vestigingen in 28 landen. Gasoline Systems Diesel Systems Chassis Systems Brakes 1 Chassis Systems Control Electrical Drives Starter Motors and Generators Car Multimedia Automotive Electronics Automotive Aftermarket Steering Systems 2 1 Sinds 01/01/2012 geïntegreerd in de divisie Chassis Systems Control 2 ZF Lenksysteme GmbH (50% Bosch)

20 China 30 Bosch vandaag Japan 456 India 14 Aantal personenwagens per 1000 inwoners per land/regio Groot potentieel bij verbrandingsmotoren EU-richtlijnen leggen vast dat vanaf 2015 alle nieuw gebouwde auto's per fabrikant nog slechts gemiddeld 130 gram kooldioxide per gereden kilometer mogen uitstoten. In het jaar 2020 zal dat nog 95 gram zijn. De hiervoor noodzakelijke optimaliseringen in het verbruik zullen voor het grootste deel opnieuw van de verbrandingsmotoren moeten komen. Naast de benzinemotor kan de dieselmotor hiertoe ook een belangrijke bijdrage leveren. Ook buiten Europa worden de efficiëntie, de milieuvriendelijkheid en het hoge koppel van de dieselmotor benadrukt. In China bijvoorbeeld loopt sinds eind 2011 een roadshow om automobilisten en overheden van diesel te overtuigen. Ook de verdere efficiëntieverhoging van benzinemotoren vereist steeds veeleisendere oplossingen. Net als bij de dieselmotor komt het zogenaamde downsizing op de voorgrond: motoren met een kleinere cilinderinhoud bij gelijkblijvende prestaties. In de nieuwe Europese rijcyclus (NEDC) zorgt het start/stopsysteem voor een verdere reductie van het verbruik tot 5%. Vier jaar na de start van de serieproductie konden we eind 2011 al de vijf miljoenste startmotor voor dit systeem leveren.

21 Radar- en videosensoren zijn de ogen van onze hulp- en veiligheidssystemen. In 2011 konden we de omzet van onze radarsensor LRR3 verdrievoudigen tegenover het jaar voordien. Met steeds compactere elektrisch bedienbare autoruiten, zetels, stuurkolommen, ventilatoren en ruitenwissers dragen wij ook bij tot meer efficiëntie van auto's. Het verkeer moet nog veiliger worden Volgens prognoses neemt het aantal verkeersdoden wereldwijd in de komende jaren verder toe. Dat is vooral het gevolg van de sterke toename van de verkeersdrukte in de groeilanden. De Verenigde Naties (VN) hebben om deze ontwikkeling tegen te gaan het "Decennium van verkeersveiligheid" in het leven geroepen. Een van de maatregelen is het verplichten van actieve veiligheidssystemen zoals het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP. Dit door Bosch ontwikkelde systeem wordt in steeds meer landen verplicht.

22 Bosch vandaag Omvangrijke investeringen in Azië De divisie Automobieltechnologie heeft zijn activiteiten in de groeiregio Azië in 2011 verder versterkt. Ondanks het effect van natuurrampen konden we de regionale omzet sinds 2007 met de helft verhogen. Eind 2011 werkten van onze wereldwijd automobieltechnologie-ontwikkelaars in Azië. Belangrijke activiteiten zijn er vooral in China, waar Bosch tussen 2011 en 2013 circa 1,8 miljard euro gaat investeren. Wereldwijd ruilonderdelenprogramma Bosch is als toonaangevend aanbieder met zijn industrieel gereviseerde auto-onderdelen aanwezig op alle wereldmarkten. Het ruilonderdelenprogramma van de bedrijfstak Automotive Aftermarket omvat auto-onderdelen in 30 productgroepen, van startmotoren tot dieselinspuitpompen. Eind 2011 hebben we Unipoint Group uit Taiwan overgenomen. Met het verwerven van de belangrijkste Aziatische producent van startmotoren, generatoren en ruitenwissers verstevigt Automotive Aftermarket zijn rol als een van de toonaangevende leveranciers van deze productgroepen. Begin 2012 bereikten we een akkoord voor de overname van de bedrijfstak Service Solutions van SPX Corporation uit de VS. Hiermee zullen we onze positie als wereldwijd leidinggevende leverancier van diagnoseoplossingen verder uitbouwen. Meer informatie op het internet: Automobieltechnologie

23 Industriële technologie Omzet Investeringen Investeringen in R&D Bedragen in miljoen euro In de divisie Industriële technologie met de bedrijfstakken Drive and Control Technology, Packaging Technology en Solar Energy konden we de omzet tegenover het jaar voordien verhogen met 21%, tot 8 miljard euro. Een van de redenen was het krachtige economische herstel in de machine- en installatiebouw. Vooral de markten in China, India, Brazilië en Rusland droegen bij tot de groei van Bosch Rexroth AG en onze verpakkingstechnologie. De bedrijfstak Solar Energy moest de uitdaging van een verder stijgende prijsdruk aangaan. Het aantal medewerkers van de divisie Industriële technologie steeg met 11%. 600 aandrijvingen voor het Bolshoi-Theater

24 Bosch vandaag Toonaangevende systeempartner Een sterk gestegen vraag in de branche van de investeringsgoederen bevorderde de activiteiten van onze divisie Drive and Control Technology. Dankzij de specialisatie volgens markten en branches kon de onderneming de kansen goed benutten. Het regionale zwaartepunt is nu opgeschoven richting Azië. Op dit moment staat de regio Azië-Pacific voor 27% van de totale omzet van de divisie Drive and Control Technology. De afdeling Mobile Applications (mobiele toepassingen) kende een sterke groei door de wereldwijd sterke vraag naar machines voor de bouwindustrie en de landbouw. De afdeling Industrial Applications (industriële toepassingen) verhoogde de omzet zowel op het vlak van installatiebouw als productieautomatisering. De afdeling Renewable Energies (hernieuwbare energie), die componenten en systemen voor het gebruik van windenergie produceert, kon haar groeidoelstellingen niet bereiken. Op lange termijn zien we toch positieve vooruitzichten voor deze afdeling. In Moskou leverden we de nieuwe podiumtechnologie van het Bolshoi-theater, dat na een lange renovatie opnieuw geopend is. We ontwikkelden en installeerden meer dan 600 elektrische en hydraulische aandrijvingen en de volledige processturing voor de podiumbewegingen.

25 Meer regionale ontwikkeling We versterken onze productiecapaciteiten in de groeimarkten, vooral China, maar ook Zuid-Amerika. Onze ingenieurs ontwikkelen er steeds meer producten en oplossingen die zijn afgestemd op de regionale klantenbehoeften. In de opkomende landen stijgt de vraag naar producten die wij aanduiden met het begrip good enough. Good enough betekent: het product is goedkoop en van een voldoende hoge kwaliteit niet meer, maar ook niet minder. Potentiële klanten voor zulke producten zijn tienduizenden kleine bedrijven in landen als China, India en Brazilië. Stijgende vraag naar verpakkingen Met de toename van de welvaart groeit wereldwijd ook de vraag naar verpakkingen. Daarvan profiteert onze divisie Packaging Technology. Dit geldt in eerste instantie voor China waar we tot de grootste producenten behoren. We openden er verleden jaar in Chengdu, in de centraal gelegen provincie Sichuan, onze tweede productievestiging. In India hebben we onze nieuwbouw Bosch produceert industriële technologie in 99 vestigingen in 25 landen. Afdelingen Drive and Control Technology 1 Mobiele toepassingen Industriële toepassingen Hernieuwbare energieën Packaging Technology Procestechnologie Verpakkingstechnologie Systeemoplossingen Services en dienstverlening Solar Energy Ingots Wafers Zonnecellen Kristallijne zonnemodules Dunnelaagzonnemodules Zonnekrachtcentrales 1 Bosch Rexroth AG (100% Bosch)

26 Bosch vandaag in de vestiging Verna in gebruik genomen. In de groeiregio's Afrika en Zuid-Amerika intensiveren we onze verkoop- en serviceactiviteiten op 1 regel plaatsen zonder splitsing. Zonne-energie: wereldwijde groeiverwachting Onze afdeling Solar Energy stond in het voorbije jaar onder grote druk door de dalende prijzen en een sterke concurrentie uit Azië. Ook onze dochtermaatschappij aleo solar AG die kristallijne modules produceert en verkoopt, kon haar omzetdoelstellingen niet bereiken. Ondanks de moeilijke situatie konden we toch onze omzet verhogen. We zijn ervan overtuigd dat de zon op lange termijn een belangrijke bron van hernieuwbare energie zal blijven. Wereldwijd verwachten we een sterke groei in Azië en in Noord- en Zuid- Amerika. In het voorbije jaar namen we onze nieuwe centrale en een competentiecentrum voor fotovoltaïek in Arnstadt (Duitsland) in gebruik. Om de Franse markt en de Zuid-Europese markten beter te kunnen bedienen, starten we begin 2012 met de productie van zonnepanelen in de Franse vestiging Vénissieux. In de Maleisische bondsstaat Penang plannen we de bouw van een nieuwe productievestiging die de volledige kristallijne waardeketen zal afdekken. Meer informatie op het internet: Drive and Control Technology Packaging Technology Solar Energy

27 Consumentenproducten en bouwtechnologie Omzet Investeringen Investeringen in R&D Bedragen in miljoen euro De vraag naar onze consumentenproducten en bouwtechnologie is in 2011 ononderbroken gestegen, hoewel de bouwsector in sommige regio's terugliep. Toch konden wij onze omzet die we behaalden met elektrisch gereedschap, verwarmingstechnologie, beveiligingstechnologie en huishoudapparaten verhogen met 4,4% tot 13 miljard euro. Belangrijke groei-impulsen kwamen voornamelijk uit Azië. Ook de markten in Zuid-Amerika ontwikkelden zich goed. In deze regio's verwachten we ook in de komende jaren bovengemiddelde groeicijfers. Het aantal medewerkers in de divisie steeg met 6% tot %Groei in Azië

28 Bosch vandaag Klantenbehoeften als leiddraad De wereldmarkt voor elektrisch gereedschap ontwikkelde zich in 2011 over het algemeen in positieve zin, hoewel er wel een terugval viel op te tekenen ten opzichte van het jaar voordien. Bovendien waren er grote regionale verschillen: de vraag in West-Europa groeide langzamer, terwijl we in Zuid-Amerika en Azië een grote dynamiek optekenden. In Noord-Amerika hield de licht opwaartse trend aan. In het algemeen zijn we er in 2011 in geslaagd om sneller te groeien dan de markt en daardoor hebben we ons marktaandeel in alle belangrijkste afzetregio's vergroot. Vooral in Azië en Europa groeiden we sterk, in de VS in iets mindere mate. In Duitsland hebben we eveneens aan marktaandeel gewonnen. Het resultaat is dat 17 op 20 van de best verkochte elektrische gereedschappen in de Europese doe-het-zelf-zaken producten van Bosch zijn. Ook zeer verheugend is de ontwikkeling van de omzet in Zuid-Amerika. Aan de basis van dit succes liggen onze innovaties. Zo werd in het voorbije jaar bijna 40% van de omzet behaald met producten die minder dan twee jaar geleden werden gelanceerd. In totaal hebben we in 2011 meer

29 Bosch produceert consumentenproducten en bouwtechnologie in 81 vestigingen in 28 landen. Afdelingen Power Tools Elektrisch gereedschap voor de bouw, industrie en doe-het-zelvers Toebehoren Tuingereedschap Meetgereedschap Thermotechnology Interieurklimaat Warmwater Decentraal energiemanagement Household Appliances 1 Koken en bakken Afwassen Wassen, drogen Koelen, invriezen Onderhoud van vloeren Consumentenproducten Security Systems Productverkoop Gebouwbeveiliging Communication Center 1 BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (50% Bosch) dan 100 nieuwe en verbeterde producten geïntroduceerd die onmiddellijk goed werden onthaald. Energie-efficiëntie steeds belangrijker De ontwikkeling van de bedrijfstak verwarmingstechnologie werd in het jaar 2011 geplaagd door de moeilijke situatie van de bouwsector en de hoge begrotingstekorten, in het bijzonder in West- en Midden-Europa. De afzetmarkten in Oost-Europa, Azië en Zuid-Amerika ontwikkelden zich daarentegen verheugend goed. Het aandeel van de internationale handel in de omzet van verwarmingstechnologie bedraagt intussen twee derde. Ook in Duitsland konden we ons marktaandeel behouden. Een voorbeeld van het efficiënt gebruik van energie door Bosch technologie is het Energie-Plus-Huis in Wetzlar dat in december

30 Bosch vandaag aan zijn bewoners werd overgedragen. Dankzij het slimme samenspel van decentrale energievoorziening, verwarming, verluchting, koeling en warmwatervoorziening levert het gebouw in de loop van een jaar meer energie dan het zelf verbruikt. Dit betekent een enorm ecologisch potentieel, omdat in Duitsland 40% van de primaire energie naar gebouwen gaat. Beveiliging en service wereldwijd in trek De wereldmarkt voor beveiligingstechnologie ontwikkelde zich bevredigend in De grootste groei werd opgetekend in China, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Daar bereikte Bosch een hoge tweecijferige groei en ook in de komende jaren wordt een bovengemiddelde groei verwacht. Maar ook de activiteiten in Duitsland evalueerden gunstig. Milieubehoud in het huishouden Het efficiënte gebruik van energie en hulpbronnen is een primair doel bij de productontwikkeling van BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (BSH). Deze joint venture van Bosch en Siemens is al meer dan vier decennia succesvol en wordt wereldwijd gewaardeerd als leverancier van hoogwaardige en zuinige huishoudapparaten. Hierdoor heeft BSH ook in 2011 opnieuw marktaandeel kunnen winnen op alle belangrijke markten. Meer informatie op het internet: Power Tools Thermotechnology Security Systems Household Appliances

31 Onze verantwoordelijkheid Wij zijn ervan overtuigd dat een duurzame ontwikkeling van onze onderneming de absolute voorwaarde vormt voor succes op lange termijn. In dat verband komt maatschappelijk verantwoord ondernemen neer op het vinden van een evenwicht tussen economische en technologische belangen enerzijds en maatschappelijke en ecologische belangen anderzijds. We stellen daarom hoge eisen: op gebied van leiderschap, omgaan met medewerkers, milieu en maatschappelijk engagement. Onderneming Medewerkers Milieu Maatschappelijk engagement 125 jaar duurzame ontwikkeling

32 Bosch vandaag Medewerkers Een van de belangrijkste pijlers voor de dynamiek en het duurzaam economisch succes van Bosch zijn onze medewerkers. Wereldwijd stelden wij aan het eind van het jaar mensen tewerk circa meer dan het jaar voordien. Om overal ter wereld jonge krachten van topklasse voor ons te winnen, hebben we de promotie van het hoger onderwijs sterk uitgebouwd. Er is bijvoorbeeld het Bosch InterCampus Program. Met een totaalbedrag van 50 miljoen euro ondersteunt de onderneming in de komende tien jaar universiteiten en onderzoeksprojecten in Duitsland, China, India en de VS. Bovenop de steun voor onderwijs en onderzoek is voor Bosch ook de permanente vorming van onze medewerkers van belang. Meer en meer vinden ook in Azië en Noord- en Zuid-Amerika beroepsopleidingen plaats. Wereldwijd investeerde Bosch in het jaar 2011 meer dan 200 miljoen euro in de opleiding van zijn medewerkers.

33 Een centraal onderdeel van onze persoonlijke ontwikkelingsactiviteiten is het aantal opleidingen uitbreiden, om de verscheidenheid in de onderneming nog sterker te verankeren. Meerdere studies tonen aan dat de verscheidenheid van het personeelsbestand een belangrijke motor is voor innovatie en waardecreatie. Alleen al in Duitsland zijn in 2011 ongeveer jonge mensen op 60 locaties en 100 vestigingen gestart met hun opleiding bij Bosch. In totaal volgen wereldwijd jongeren een opleiding bij Bosch, waarvan in Duitsland. Wij beschouwen een uitgebreide en hoogwaardige opleiding als de basis voor het succes van de onderneming op lange termijn en tegelijk als een onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor andere regio's. Bosch heeft bijvoorbeeld een eigen opleidingsafdeling in het Chinese Suzhou waar jonge mensen een opleiding krijgen volgens Duitse normen, bijvoorbeeld tot industrieel werktuigkundige of mechatronicus. Milieu Het behouden en beschermen van de natuurlijke bestaansmiddelen is de centrale ecologische uitdaging voor de mensheid. Bosch richt zijn bedrijfstakken daarom consequent op een efficiënt gebruik van energie en middelen. Ongeveer 40% van de omzet komt vandaag al uit producten die doelgericht de vervuiling verminderen en het gebruik van grondstoffen reduceren. Ongeveer de helft van onze inspanningen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling investeren we in dergelijke producten. Voor onze productievestigingen overal ter wereld streven we ernaar om de emissie van koolstofdioxide tegen het jaar 2020

34 Bosch vandaag met minstens 20% te verminderen ten opzichte van het referentiejaar Tot en met 2011 konden we de relatieve CO 2 - uitstoot met circa 10% reduceren ten opzichte van Ook in zijn eigen vestigingen zet Bosch meer en meer in op hernieuwbare energiebronnen. In Blaichach im Allgäu (Duitsland) investeerden we bijna tien miljoen euro in de volledige modernisering van onze waterkrachtcentrale. De centrale produceert jaarlijks Mwh stroom; daarmee haalt de vestiging 85% van zijn energiebehoefte uit waterkracht en spaart ze elk jaar ton CO 2 uit. Ook fotovoltaïsche installaties worden in Bosch vestigingen gebruikt voor een hoger energierendement: de nieuwe waferproductievestiging in Reutlingen bijvoorbeeld haalt een deel van zijn energie uit zonne-energie. In de vestiging in Madrid (Spanje) zorgt een zonnethermische installatie voor ongeveer 70% van het warmwaterverbruik van de kantine en de kleedkamers. Maatschappelijk engagement In de traditie van de stichter Robert Bosch nemen wij in bijzondere mate maatschappelijke verantwoordelijkheid op, en dat niet alleen binnen het bedrijf maar ook ver daarbuiten. Daarom zetten wij ons ononderbroken in wat betreft vorming, jonge wetenschappers en liefdadigheidsprojecten. Bovendien ondersteunen we ook de vereniging Primavera die werd opgericht door actieve en voormalige werknemers van Bosch om kinderen in ontwikkelingslanden en groeilanden, waar Bosch vestigingen heeft, betere levenskansen te bieden. We helpen spontaan als regio's waarin we actief zijn, getroffen worden door natuurrampen.

35 medewerkers in Noord- en Zuid-Amerika medewerkers in Europa Stijging Bosch medewerkersaantallen Nieuwe medewerkers 2011 In het jaar 2011 konden we in Japan een bijzonder jubileum vieren: 100 jaar geleden vestigde Bosch er zijn eerste vestiging. Toen het noorden van het land op 11 maart 2011 getroffen werd door de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp hebben we omvangrijke hulpmaatregelen opgezet waarmee we in 2012 nog doorgaan. Onmiddellijk na de aardbeving hebben wij het Rode Kruis een miljoen euro geschonken. Vooral onze medewerkers in Japan, maar ook collega's uit andere landen hebben persoonlijke bijdragen geleverd en onze regionale afdeling in Japan heeft het bedrag dat hun medewerkers ophaalden, verdubbeld. Op die manier werd nog eens circa euro samengebracht. Zware moessonregens en tropische stormen veroorzaakten in de late zomer van 2011 een overstromingsramp in Thailand die meer dan 12 miljoen mensen trof. Meer dan een derde van het land overstroomde. De Bosch Groep doneerde euro aan het Rode Kruis voor snelle noodhulp.

36 medewerkers wereldwijd Bosch vandaag medewerkers in de regio Azië-Pacific In China zijn we al meer dan 100 jaar actief en hebben we intussen ongeveer medewerkers. Ons jarenlange langetermijnengagement in dit land onderstreepten we in 2011 met de oprichting van het Bosch China Charity Center. In de VS riepen we het Bosch Community Fund in het leven. Op die manier worden onze liefdadigheidsactiviteiten van 50 van onze VS-vestigingen op één plaats gecentraliseerd. Het zwaartepunt ligt bij de vorming van de jeugd op het vlak van wetenschap, techniek en milieu. Ons wereldwijde engagement uit zich ook door de in 2008 opgerichte Bosch India Foundation en het Instituto Robert Bosch in Brazilië, dat al sinds 1971 humanitaire projecten ondersteunt. Meer informatie op het internet: Jobs & carrière Ondernemerverantwoordelijkheid Primavera

37 Robert Bosch Stichting Sinds 1964 realiseert de Robert Bosch Stiftung GmbH de doelstellingen van de oprichter van de onderneming op het vlak van liefdadigheid en sociale inzet in een eigentijdse vorm. De stichting streeft haar doelstellingen na met eigen programma's en voorzieningen, maar ondersteunt daarnaast ook geschikte projecten en initiatieven van derden die maatschappelijke kwesties aanpakken. Studenten van het Fellowship Program voor Amerikaanse junior managers, voor het Robert Bosch Haus, voormalige woonplaats van de stichter en vandaag zetel van de Robert Bosch Stichting. De Stichting heeft ook kantoren in het nabijgeleden Bosch Haus Heidehof, dat ook dienst doet als studie- en trainingscentrum voor de Bosch Groep. In talrijke projecten van de stichting worden, in de geest van de waarden van Robert Bosch, oplossingen voor sociale en maatschappelijke problemen uitgewerkt en beproefd. Kernthema's daarbij zijn gezondheid, opleiding en begrip tussen volkeren. De projecten worden mogelijk gemaakt door het dividend dat de Stichting ontvangt als aandeelhouder van Robert Bosch GmbH. Ontmoetingen mogelijk maken Op internationaal niveau dragen stichtingen ertoe bij dat de constructieve dialoog

38 Bosch vandaag tussen naties behouden blijft. Typische voorbeelden van het werk van de Robert Bosch Stichting zijn internationale studieprogramma's, de uitwisseling van jonge managers met de administraties van Europa en onderzoeksreizen van journalisten. Net als het programma Jugend denkt Europa (Jonge ideeën voor Europa), waarbij elk jaar vele honderden leerlingen in heel Europa samen aan projecten werken. Al vele jaren ondersteunt de Robert Bosch Stichting auteurs en vertalers als waardevolle bruggenbouwers, en jonge managers, die als cultuurmanager werkzaam zijn in verschillende instituten in het buitenland. Voor de Robert Bosch Junior leerstoel Duurzaam gebruik van natuurlijke rijkdommen worden elk jaar jonge uitmuntende onderzoekers gezocht. Met onconventionele politieke vormingsinitiatieven wil de Stichting vooral jongeren aanspreken die door het traditionele aanbod niet bereikt worden. Leercentra in meerdere voetbalstadions en het internetproject De macht is aan u moeten hen aansporen om zich sterker bezig te houden met politieke onderwerpen. Hervormingen versnellen De Duitse Schoolprijs van de Robert Bosch Stichting en de Stichting Heidehof is uitgegroeid tot een kwaliteitslabel in het Duitse onderwijssysteem. In 2011 werd de prijs voor de vijfde maal uitgereikt. Met deze prijs en vele andere programma's willen we onderwijshervormingen in Duitsland versnellen en de kwaliteit verhogen. Een andere focus is het thema vergrijzing en demografie. Hiermee wil de Stichting onder meer de gevolgen van de wijzigingen op demografisch vlak in kaart brengen. Meer informatie op het internet: Robert Bosch Stichting

39 De Bosch Groep in de Benelux Bosch Benelux telt medewerkers in meer dan 30 locaties. Handelsvertegenwoordiging Benelux Robert Bosch N.V. Anderlecht Robert Bosch B.V. Hoevelaken, Breda, Barneveld en Etten-Leur Automobieltechnologie Robert Bosch Produktie N.V. Tienen Bosch Transmission Technology B.V. Tilburg Sales en Marketing Automotive Technology en Automotive Aftermarket Anderlecht en Barneveld Industriële technologie Bosch Rexroth B.V. Boxtel, Haarlem, Drachten, Rijssen, Eindhoven, Zwijndrecht en Stein Bosch Rexroth N.V. Anderlecht Robert Bosch Packaging Technology B.V. Weert Bosch Packaging Technology B.V. Schiedam Consumentenproducten en bouwtechnologie Sales en Marketing Bosch Power Tools Breda Skil Europe B.V. Breda Nefit B.V. Deventer sia Abrasives Benelux Asse Bosch Security Systems B.V. Eindhoven en Tilburg Sales Bosch Security Systems België Anderlecht Bosch Security Projects Hoevelaken Bosch Communication Center B.V. Nijmegen en Deventer Bosch Thermotechniek B.V. Apeldoorn en Deventer Bosch Thermotechnology N.V. Heverlee, Herentals, Deinze, Gosselies en Herstal Servico N.V. Aartselaar Ferroknepper Buderus S.A. Esch-sur-Alzette BSH Huishoudapparaten B.V. Hoofddorp BSH Home Appliances N.V. Jette aleo solar Antwerpen

40 Bosch vandaag Drachten Haarlem Hoofddorp Schiedam Etten-Leur Breda Hoevelaken Zwijndrecht Boxtel Tilburg Eindhoven Barneveld Nijmegen Rijssen Deventer Apeldoorn Antwerpen Aartselaar Herentals Weert Deinze Asse Jette Anderlecht Heverlee Tienen Stein Herstal Gosselies Esch/Alzette

41 Bosch is in de Benelux vertegenwoordigd met alle divisies: Automobieltechnologie, Industriële technologie en Consumentenproducten en bouwtechnologie. Robert Bosch N.V. is de hoofdzetel voor de Benelux en voor de Belgische en Luxemburgse handelsactiviteiten voor automotive technology, automotive aftermarket, security systems en power tools. In Nederland behartigt Robert Bosch B.V. de handelsactiviteiten voor automotive technology, automotive aftermarket, power tools en security projects. Automobieltechnologie De grootste Bosch-vestiging in België is de wisbladen- en wisarmenfabriek Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen. De productie startte er in Robert Bosch Produktie N.V. is ook een competentiecentrum waar permanent onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van hoogtechnologische ruitenwissers. Bosch Transmission Technology B.V. in Tilburg is marktleider op het gebied van de ontwikkeling en massafabricage van duwbanden voor de continu variabele transmissie (CVT). De van oorsprong Nederlandse uitvinding van deze innovatieve automatische transmissie is intussen uitgegroeid tot een internationaal succes. De toenemende vraag naar zuinigere auto s en verlaging van de CO 2 -uitstoot staan garant voor verdere groei van de productie. Bijna elke auto heeft ruitenwissers van Bosch. Ze zijn niet enkel de meest verkochte ter wereld, maar dankzij de vele innovaties zijn ze ook kwalitatief erg hoogstaand. Logisch, want in de ruitenwisserfabriek in het Belgische Tienen, wordt het ontwerpen en produceren van een wisser verheven tot een exacte wetenschap.

42 Bosch vandaag Bosch Security is onzicht baar maar onmisbaar in o.a. voetbalstadions, luchthavens en musea. De OEM afdeling is verantwoordelijk voor commercialisering en dienstverlening van systemen en producten van automobielconstructeurs en moduleleveranciers. Garage-uitrusting en automobielonderdelen zijn de specialisatie van de afdeling Automotive Aftermarket met de merkonafhankelijke garagenetwerken Bosch Car Service en Autocrew. Industriële technologie Bosch Rexroth Nederland heeft naast het hoofdkantoor in Boxtel, ook servicevestigingen verspreid over Nederland. Het bedrijf ontwerpt en produceert grote en speciale hydraulische cilinders. Naast een divisie cilinders heeft Bosch Rexroth Nederland ook een divisie systems & engineering, en een divisie services. In Eindhoven bevindt zich het competentiecentrum voor hoogtechnologische motion-controlsystemen voor de halfgeleider-, semiconductor en medische sector. Bosch Rexroth België levert niet alleen best in class componenten, maar ook volledige oplossingen voor meerdere al dan niet geïntegreerde technologieën. Applicatiespecialisten ontwikkelen specifieke oplossingen voor elke activiteitstak, onder meer de zware industrie, civil engineering en automatisering. Bosch Rexroth is vooral gekend als expert in de hydraulische werking van bruggen, sluizen en scheepsliften.

De Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven

De Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven Bosch vandaag De Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven Als toonaangevend technologisch en dienstverlenend bedrijf benutten wij wereldwijd onze kansen om op een krachtige manier verder te groeien.

Nadere informatie

Bosch visie Waarde creëren waarden beleven

Bosch visie Waarde creëren waarden beleven Enthousiasme Mensen Technologie Bosch vandaag 2013 2 Bosch vandaag 2013 3 Bosch visie Waarde creëren waarden beleven Als toonaangevend technologisch en dienstverlenend bedrijf benutten wij wereldwijd onze

Nadere informatie

Jaarlijkse persconferentie Een betere levenskwaliteit dankzij geconnecteerde technologieën Beter resultaat verwacht voor 2013

Jaarlijkse persconferentie Een betere levenskwaliteit dankzij geconnecteerde technologieën Beter resultaat verwacht voor 2013 Persbericht Jaarlijkse persconferentie Een betere levenskwaliteit dankzij geconnecteerde technologieën Beter resultaat verwacht voor 2013 april 2013 Grote omzetverschillen per sector en per regio in 2012

Nadere informatie

PERSCONFERENTIE. Technologische industrie blijft groeien

PERSCONFERENTIE. Technologische industrie blijft groeien PERSCONFERENTIE Technologische industrie blijft groeien Groei activiteit en werkgelegenheid versterkt nog in 2016......maar verslechterende wereldconjunctuur...en we mogen aandacht voor herstel concurrentievermogen

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

Daimler AG en Renault-Nissan Alliantie gaan verregaande strategische samenwerking aan

Daimler AG en Renault-Nissan Alliantie gaan verregaande strategische samenwerking aan Verregaande strategische samenwerking Daimler AG en Renault-Nissan Alliantie gaan verregaande strategische samenwerking aan Datum: 8 april 2010 Samenwerking bij de volgende generatie van de smart fortwo

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Deze perskit bevat informatie over Ecofys, de geschiedenis van het bedrijf, de kenmerken, enkele feiten en cijfers en de belangrijkste activiteiten.

Deze perskit bevat informatie over Ecofys, de geschiedenis van het bedrijf, de kenmerken, enkele feiten en cijfers en de belangrijkste activiteiten. Ecofys Perskit Ecofys Experts in Energy Inleiding Ecofys is al meer dan 25 jaar een toonaangevend internationaal consultancybedrijf in energie en klimaatbeleid. De visie van Ecofys is "sustainable energy

Nadere informatie

PR april 2012 Economie Pagina 1 van 5. Beckhoff Automation: Omzetverdubbeling binnen twee jaar

PR april 2012 Economie Pagina 1 van 5. Beckhoff Automation: Omzetverdubbeling binnen twee jaar Economie Pagina 1 van 5 Beckhoff Automation: Omzetverdubbeling binnen twee jaar Balans 2011: Omzetstijging met 34% naar 465 miljoen euro Het tweede opeenvolgende jaar heeft Beckhoff Automation het boekjaar

Nadere informatie

Geniet van uw leven op zonne-energie

Geniet van uw leven op zonne-energie Geniet van uw leven op zonne-energie Het is tijd om uw eigen elektriciteit te produceren. Gebruik zonnepanelen. Elektriciteit is de hoeksteen van het dagelijkse leven : het voorziet alle apparaten die

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELD 2009*

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELD 2009* 14 januari 2010 COMMERCIËLE RESULTATEN WERELD 2009* De Renault groep verhoogt zijn marktaandeel tot 3,7% dankzij de goede commerciële prestaties in het tweede halfjaar De Renault groep bereikt zijn doelstelling:

Nadere informatie

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Persinformatie Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Mario Mehren: strategie Wintershall blijkt succesvol 2 juni 2015 Michael Sasse Tel. +49 561 301-3301

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 PERSBERICHT 19 januari 2015 WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 Wereldwijde verkoop van Renault stijgt opnieuw met 3,2% tot 2,7 miljoen voertuigen Terwijl de wereldwijde automarkt met 3,5% groeide,

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

PR april 2013 Economie Pagina 1 van 5. Consequente nationale en internationale expansie

PR april 2013 Economie Pagina 1 van 5. Consequente nationale en internationale expansie Economie Pagina 1 van 5 Consequente nationale en internationale expansie Beckhoff Automation behaalt in 2012 een wereldwijde omzet van 408 miljoen euro In het jaar 2012 heeft Beckhoff Automation een wereldomzet

Nadere informatie

Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid

Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid Lieven Van Lieshout Econext 8 april 203 Uitdagingen van het energiebeleid Bron: IEA, WEO 202 2 Uitdagingen van het energiebeleid Bron : EC, Impact

Nadere informatie

Elektrisch rijden vraagt langetermijnstrategie en ondersteuning van overheid Misverstanden rond diesel blijven bestaan

Elektrisch rijden vraagt langetermijnstrategie en ondersteuning van overheid Misverstanden rond diesel blijven bestaan Persbericht januari 2014 Traditionele verbrandingsmotor blijft voorkeur genieten Elektrisch rijden vraagt langetermijnstrategie en ondersteuning van overheid Misverstanden rond diesel blijven bestaan Auto

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 PERSBERICHT 07/07/2015 COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 Renault wint terrein in Europa en consolideert zijn positie In het eerste halfjaar was er een lichte stijging van het aantal inschrijvingen

Nadere informatie

EPLAN User group. Siemens in Nederland. Unrestricted Siemens Nederland N.V. 2015

EPLAN User group. Siemens in Nederland. Unrestricted Siemens Nederland N.V. 2015 EPLAN User group Siemens in Nederland siemens.nl Wereldwijde aanwezigheid Dicht bij de klant overal ter wereld 10,9 115.000 69 Omzet (in miljard ) 2 15% van wereldwijd totaal Werknemers 3 33 % van wereldwijd

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL 01/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden de

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

ICT Automatisering N.V. Jaarcijfers 2005

ICT Automatisering N.V. Jaarcijfers 2005 ICT Automatisering N.V. Jaarcijfers 2005 V0.3 Inhoud presentatie Highlights Cijfers IFRS Personeel & Organisatie Operationele gang van zaken Aandachtspunten en vooruitzichten 2 Highlights 2005 Omzet gestegen

Nadere informatie

LDA Belgium Bedrijfsprofiel. Versie 2014

LDA Belgium Bedrijfsprofiel. Versie 2014 LDA Belgium Bedrijfsprofiel Versie 2014 LDA Uw partner met visie en ervaring LDA NV, een onafhankelijke Belgische onderneming, verdeelt in België en Luxemburg al meer dan 50 jaar kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving

Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving Persconferentie 12/02/2014 Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving Internationale conjunctuur en economische toestand 2 Verbetering ondernemersvertrouwen in 2013, maar terugval in 2014 30,00 NBB-barometer

Nadere informatie

Bekaert ontwikkelt samen met klanten milieuvriendelijke gasbranders voor verwarmingsinstallaties. Een optimale verbranding van het gas/luchtmengsel

Bekaert ontwikkelt samen met klanten milieuvriendelijke gasbranders voor verwarmingsinstallaties. Een optimale verbranding van het gas/luchtmengsel Bekaert ontwikkelt samen met klanten milieuvriendelijke gasbranders voor verwarmingsinstallaties. Een optimale verbranding van het gas/luchtmengsel wordt bekomen dankzij de structuur van het oppervlak,

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder 7.500 besluitvormers uit 12 landen Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Als een ideale werking en een goed design elkaar innovatief aanvullen, hebben wij alles goed gedaan. Esthetische eisen vertalen in een goed design is één ding

Nadere informatie

Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur

Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur Wereldwijde veranderingen vereisen nieuwe manieren van denken en doen op het gebied van wereldwijde megatrends Demografische veranderingen Globale

Nadere informatie

Fagron zet sterke omzetgroei van eerste halfjaar door in derde kwartaal Fagron realiseert organische omzetgroei van 10,1%

Fagron zet sterke omzetgroei van eerste halfjaar door in derde kwartaal Fagron realiseert organische omzetgroei van 10,1% Gereglementeerde informatie Nazareth (België)/Rotterdam (Nederland) 1, 11 oktober 2018 Fagron zet sterke omzetgroei van eerste halfjaar door in derde kwartaal 2018 Fagron realiseert organische omzetgroei

Nadere informatie

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Tegenwoordig worden vrachtwagens niet enkel gebruikt om van A naar B te rijden, maar ook om werkzaamheden op lage snelheid

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op houtenergie

Een nieuwe kijk op houtenergie Een nieuwe kijk op houtenergie HOUT EEN MODERNE ENERGIEBRON AUTHENTIEK EN TOEKOMSTGERICHT In Europa is hout de primaire bron van duurzame energie. Duizenden gezinnen hebben een houtkachel ter beschikking.

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 02/2016 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

Bosch. We are. Onze doelstelling wat willen we bereiken. Onze motivatie wat is onze drijfveer. Onze strategische kernpunten wat helpt ons om te slagen

Bosch. We are. Onze doelstelling wat willen we bereiken. Onze motivatie wat is onze drijfveer. Onze strategische kernpunten wat helpt ons om te slagen Kwaliteit van het leven Robert Bosch Benelux Henri-Joseph Genessestraat 1 1070 Brussel www.bosch.be www.bosch.nl Bosch vandaag 2015 Bosch vandaag 2015 We are Bosch Onze doelstelling wat willen we bereiken

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Gecontroleerde mobiliteit.

Gecontroleerde mobiliteit. Gecontroleerde mobiliteit. Gemeentelijke voertuigen Focus Bouwmachines Land- en bosbouw Transport en logistiek Overtuigend. Besturingstechniek die geschikt is voor mobiel gebruik functioneert door het

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw B R U S S E L, 22 s e p t e m b e r 2014 Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw De coöperatieve bank Crelan steunt innovatie in de landbouw via leerstoel aan

Nadere informatie

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant Hoe kun je de race tegen de klok winnen? HOE KUN JE DE RACE TEGEN DE KLOK WINNEN? PTV. The Mind of Movement De PTV Group levert software en consultancy diensten voor transport, logistiek en geomarketing.

Nadere informatie

Duurzame energie in balans

Duurzame energie in balans Duurzame energie in balans Duurzame energie produceren en leveren binnen Colruyt Group I. Globale energievraag staat onder druk II. Bewuste keuze van Colruyt Group III. Wat doet WE- Power? I. Globale energievraag

Nadere informatie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie De index voor Amerikaanse aandelen in biotech- en medische systemen is sinds zijn hoogtepunt afgelopen februari ruim 12% gezakt.

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 07/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

2 Bosch vandaag 2014. Bosch-visie. Waarde creëren waarden beleven. 930-Bosch Today-nl+PAN (original).indd 2 21/08/14 08:3

2 Bosch vandaag 2014. Bosch-visie. Waarde creëren waarden beleven. 930-Bosch Today-nl+PAN (original).indd 2 21/08/14 08:3 0930-Bosch Today-nl+PAN (original).indd 1 21/08/14 08:3 2 Bosch vandaag 2014 Bosch-visie Waarde creëren waarden beleven 930-Bosch Today-nl+PAN (original).indd 2 21/08/14 08:3 3 ls toonaangevend technologisch

Nadere informatie

Energie voor de toekomst

Energie voor de toekomst Energie voor de toekomst Uw bedrijfsvisie realiseren Propositiereeks januari 2018 Uw bedrijfsvisie realiseren Het tempo van veranderingen in de markt en de technologie wordt steeds hoger en de gevolgen

Nadere informatie

persinformatie Hoe kleiner, hoe efficiënter Energie besparen met montagegereedschap

persinformatie Hoe kleiner, hoe efficiënter Energie besparen met montagegereedschap persinformatie Industriele techniek: perslucht- & elektrische gereedschappen Atlas Copco Tools Nederland, Merwedeweg 7, NL -, Tel. 078-6230230, Fax 078-6104702, tools.nl@nl.atlascopco.com, www.atlascopco.nl

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

MAN boekt solide bedrijfswinst ondanks malaise in de bedrijfsvoertuigenmarkt

MAN boekt solide bedrijfswinst ondanks malaise in de bedrijfsvoertuigenmarkt MAN boekt solide bedrijfswinst ondanks malaise in de bedrijfsvoertuigenmarkt Omzet 15,8 miljard - matige daling van de omzet met 4% na de recordomzet in het boekjaar 2011 Orderportefeuille 15,9 miljard

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

PICANOL GROUP ZET VOOR ZEVENDE JAAR OP RIJ STERKE RESULTATEN NEER: 119 MILJOEN EURO WINST IN 2016, BESTE RESULTAAT OOIT

PICANOL GROUP ZET VOOR ZEVENDE JAAR OP RIJ STERKE RESULTATEN NEER: 119 MILJOEN EURO WINST IN 2016, BESTE RESULTAAT OOIT GECONSOLIDEERDE & GEAUDITEERDE RESULTATEN 2016 PERSBERICHT Gereglementeerde informatie 1 maart 2017 (8u00) PICANOL GROUP ZET VOOR ZEVENDE JAAR OP RIJ STERKE RESULTATEN NEER: 119 MILJOEN EURO WINST IN 2016,

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Respect voor klanten, partners en medewerkers

Respect voor klanten, partners en medewerkers Respect voor klanten, partners en medewerkers Service : een ander woord voor het respect dat een onderneming verschuldigd is aan haar klanten, medewerkers en partners. Voertuigbeglazing KERNCIJFERS (in

Nadere informatie

Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 2030

Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 2030 IP/3/661 Brussel, 12 mei 23 Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 23 In 23 zal het wereldenergieverbruik verdubbeld zijn; fossiele brandstoffen, voornamelijk

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen

Instituut voor de nationale rekeningen Instituut voor de nationale rekeningen 2015-02-17 Links: Publicatie BelgoStat Online Algemene informatie Broos herstel in 2013 na krimp in 2012 in Brussel en Wallonië; verdere groeivertraging in 2013 in

Nadere informatie

EXPERTISE VOOR DE AUTOMOTIVE SECTOR

EXPERTISE VOOR DE AUTOMOTIVE SECTOR 34608 (11/08) The Berner Group Berner GmbH Bernerstraße 6 D-74653 Künzelsau Berner Produkten b.v. Vogelzankweg 175 NL-6374 AC Landgraaf Berner Belgien NV/SA Bernerstraat 1 B-3620 Lanaken EXPERTISE VOOR

Nadere informatie

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013 Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst Brussel, 27 februari 2013 Inhoud 1. Health & Care fonds zorgt voor kritische massa en multiplicatoreffect (Urbain Vandeurzen)

Nadere informatie

Persbericht. Henkel boekt recordomzet en -winst. 23 februari Sterke resultaten voor het boekjaar 2016

Persbericht. Henkel boekt recordomzet en -winst. 23 februari Sterke resultaten voor het boekjaar 2016 23 februari 2017 Persbericht Sterke resultaten voor het boekjaar 2016 Henkel boekt recordomzet en -winst Omzet: +3,5% naar 18.714 miljoen (organisch: +3,1%) Omzetgroei opkomende markten: organisch +6,8%

Nadere informatie

Beste medewerksters en medewerkers, Albert M. Baehny Chief Executive Officer

Beste medewerksters en medewerkers, Albert M. Baehny Chief Executive Officer Het Geberit Kompas Beste medewerksters en medewerkers, Een bedrijf moet weten waar het voor staat en waar het heen wil. Het Geberit Kompas geeft onze belangrijkste principes en basiswaarden weer. Voor

Nadere informatie

Vacuümautomatisering. Productoverzicht

Vacuümautomatisering. Productoverzicht Vacuümautomatisering Productoverzicht WWW.SCHMALZ.COM/AUTOMATION Schmalz: Intelligent automatiseren en ergonomisch omgaan met vacuümtechnologie 1300 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze klanten.

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

hertalan welkom in de wereld van EPDM

hertalan welkom in de wereld van EPDM hertalan welkom in de wereld van EPDM hertalan the waterproof solution Hertalan levert wereldwijd unieke EPDM producten voor duurzame en watervaste oplossingen. Als eerste Europese producent van EPDM folies

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

The Next Generation Innovatie in een familiebedrijf. Paul Zekhuis, CEO AutoBinck Group 19 mei 2016

The Next Generation Innovatie in een familiebedrijf. Paul Zekhuis, CEO AutoBinck Group 19 mei 2016 The Next Generation Innovatie in een familiebedrijf 1 Paul Zekhuis, CEO AutoBinck Group 19 mei 2016 Introductie AutoBinck Group Drie evenwichtige divisies Actief in 8 landen 2.500 medewerkers EUR 1 miljard

Nadere informatie

Als je in een vliegtuig stapt, heb je minstens 50% kans dat er componenten van BMT Aerospace in het vliegtuig aanwezig zijn

Als je in een vliegtuig stapt, heb je minstens 50% kans dat er componenten van BMT Aerospace in het vliegtuig aanwezig zijn Als je in een vliegtuig stapt, heb je minstens 50% kans dat er componenten van BMT Aerospace in het vliegtuig aanwezig zijn Zowat alle grote vliegtuigconstructeurs ter wereld doen een beroep op de Oostkampse

Nadere informatie

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep NL Crop Care Competence Centre Kverneland Group Nieuw-Vennep onze visie Techniek maakt een betere toekomst mogelijk. Wij ontwikkelen intelligente oplossingen voor een betere oogst en een hogere opbrengst.

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek

De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek Zó maakt u automatisering onderdeel van uw duurzaamheids-doelstelling Dat duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is binnen het bedrijfsleven spreekt voor

Nadere informatie

De monteur van de toekomst

De monteur van de toekomst BSH Home Appliances Group De monteur van de toekomst SMART REPAIR EVENT 05-11-2018 BSH HOME APPLIANCES GROUP BSH Huishoudapparaten B.V. Even voorstellen Rob Walthaus Head of Technical Support and Training

Nadere informatie

Picanol Group + Tessenderlo Group

Picanol Group + Tessenderlo Group Picanol Group + Tessenderlo Group In 2013 nam Picanol Group het referentiebelang van 27,52% in Tessenderlo Group over van de Franse vennootschap SNPE SA. De investering vanuit Picanol Group in Tessenderlo

Nadere informatie

PERSBERICHT - LifeStyle. PERSBERICHT ANTWERPEN, 15 oktober 2013 iswift. De eerste betaalbare auto met standaard WiFi.

PERSBERICHT - LifeStyle. PERSBERICHT ANTWERPEN, 15 oktober 2013 iswift. De eerste betaalbare auto met standaard WiFi. PERSBERICHT - LifeStyle PERSBERICHT ANTWERPEN, 15 oktober 2013 iswift. De eerste betaalbare auto met standaard WiFi. Vandaag is de eerste echte icar voorgesteld: Suzuki Belgium ontwikkelde een speciale

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

SIKA S NORMEN EN WAARDEN

SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA EEN WERElDlEIDER MEt NORMEN EN tradities Sinds de oprichting ruim 100 jaar geleden in zwitserland door de vooruitstrevende uitvinder Kaspar Winkler heeft Sika zich ontwikkeld

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen J.M. de Wit Groenvoorziening BV Hazerswoude-Rijndijk 11 juni 2015 Marco Hoogenboom. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

Feeding the world with solar power.

Feeding the world with solar power. Feeding the world with solar power. inteqnion-solar.com Zonne-energie. Duurzame energiebron van de toekomst. De markt voor energievoorziening is volop in beweging. Fossiele brandstoffen als gas en olie

Nadere informatie

Handling. Productoverzicht

Handling. Productoverzicht Handling Productoverzicht WWW.SCHMALZ.COM/HANDLING-SYSTEMS Schmalz: Intelligent automatiseren en ergonomisch omgaan met vacuümtechnologie 1300 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze klanten. 19

Nadere informatie

Energie voor morgen, vandaag bij GTI

Energie voor morgen, vandaag bij GTI Energie voor morgen, vandaag bij GTI Jet-Net docentendag 5 juni 2008 GTI. SMART & INVOLVED GTI is in 2009 van naam veranderd: GTI heet nu Cofely SLIMME ENERGIENETWERKEN, NU EN MORGEN 2008 2010 Centrale

Nadere informatie

Twee bedrijven, één team!

Twee bedrijven, één team! cableassembly Connecting solutions Wij geloven in Connecting solutions Eén of miljoenen Klanten Twee bedrijven, één team. Zo zou je 2E Interconnection en Connecting solutions is voor ons een begrip dat

Nadere informatie

Persbericht van SMA Solar Technology AG. SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar. Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro

Persbericht van SMA Solar Technology AG. SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar. Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro Persbericht van SMA Solar Technology AG SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro Record-EBIT-marge van 26,9 % Hogere cashflow door geringe

Nadere informatie

Omdat in % van de nieuwe auto s. uitgerust zal zijn met het start/stop-systeem...

Omdat in % van de nieuwe auto s. uitgerust zal zijn met het start/stop-systeem... Omdat in 2007 90% van de nieuwe auto s uitgerust zal zijn met het start/stop-systeem... Batterij prestatie en geavanceerde technologieën In elk voertuig levert de batterij energie voor het starten van

Nadere informatie

IS ENERGIEOPSLAG HET ANTWOORD?

IS ENERGIEOPSLAG HET ANTWOORD? IS ENERGIEOPSLAG HET ANTWOORD? JA! DE VOLGENDE STAP NAAR MEER ONAFHANKELIJKHEID WAAROM? 1. Eigen energie voorziening Geen impact meer van prijsstijgen en zelf in controle van je eigen elektriciteit, dag

Nadere informatie

SENIOR REGIONAL OPERATIONS MANAGER

SENIOR REGIONAL OPERATIONS MANAGER #VACATURE SENIOR REGIONAL OPERATIONS MANAGER Het is vandaag de dag moeilijk te geloven dat Uber tien jaar geleden niet eens bestond. In de afgelopen negen jaar is het bedrijf uitgegroeid tot hét voorbeeld

Nadere informatie

De Wallbox van de volgende generatie. KeContact P30 Intelligenter opladen dan ooit.

De Wallbox van de volgende generatie. KeContact P30 Intelligenter opladen dan ooit. De Wallbox van de volgende generatie KeContact P30 Intelligenter opladen dan ooit. De toekomst duurzaam vormgeven. Met intelligente laadinfrastructuuroplossingen Energie speelt een sleutelrol. Steeds meer

Nadere informatie

SMA Solar Technology AG behaalt 1,4 miljard euro omzet in de eerste negen

SMA Solar Technology AG behaalt 1,4 miljard euro omzet in de eerste negen Persbericht van SMA Solar Technology AG SMA Solar Technology AG behaalt 1,4 miljard euro omzet in de eerste negen maanden van 2010 Totale omzet in KW1-KW3/2010 enorm gestegen tot 1,4 miljard euro, waarvan

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

50 JAAR HOOGWAARDIGE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE. Diafragmakoppeling

50 JAAR HOOGWAARDIGE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE. Diafragmakoppeling Diafragmakoppeling De eerste innovatie die een belangrijke rol heeft gespeeld in het succesverhaal van LuK is de diafragmakoppeling, die in 1965 is geïntroduceerd. Dr. Wilhelm en Dr. Georg Schaeffler hebben

Nadere informatie

Met een bijdrage van meer dan 1.000 miljard euro aan de Europese economie, zijn mid-market bedrijven de stuwende kracht achter de Europese groei

Met een bijdrage van meer dan 1.000 miljard euro aan de Europese economie, zijn mid-market bedrijven de stuwende kracht achter de Europese groei Persbericht Met een bijdrage van meer dan 1.000 miljard euro aan de Europese economie, zijn mid-market bedrijven de stuwende kracht achter de Europese groei Hoewel de Europese mid-market in 2014 slechts

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

GROEI TECHNOLOGIEBEDRIJVEN STAGNEERT IN 2012

GROEI TECHNOLOGIEBEDRIJVEN STAGNEERT IN 2012 GROEI TECHNOLOGIEBEDRIJVEN STAGNEERT IN 2012 Thema s Productie Werkgelegenheid Investeringen Uitdagingen en risicofactoren Conclusies 2 Industriële omzet van de technologische industrie (2008 = 100) Eerder

Nadere informatie

Presentatie Climalife Groep Dehon

Presentatie Climalife Groep Dehon Presentatie Climalife Groep Dehon Samenvatting 1. Groep Dehon De kracht van de groep in dienst van het merk Climalife 2. Climalife Samensteller van duurzame en vernieuwende oplossingen voor thermische

Nadere informatie

Visie op Windenergie en solar Update 2014

Visie op Windenergie en solar Update 2014 Visie op Windenergie en solar Update 2014 De vooruitzichten voor hernieuwbare energie zijn gunstig Succes hangt sterk af van de beschikbaarheid van subsidies Naast kansen in Nederland kan de sector profiteren

Nadere informatie

Duurzame energie in Japan

Duurzame energie in Japan Duurzame energie in Japan Rob Stroeks (Project Officer, TWA Tokio) - 8-3-2004 Samenvatting Japan heeft van oudsher weinig natuurlijke energiebronnen. De daarmee samenhangende afhankelijkheid van buitenlandse

Nadere informatie

Uitstekend gepositioneerd voor snel veranderende wereld

Uitstekend gepositioneerd voor snel veranderende wereld Jaarbericht 2017 Uitstekend gepositioneerd voor snel veranderende wereld 2017 was voor Unica een jaar vol dynamiek. De wijziging in de aandeelhouderstructuur en de acquisities van Pro-Fa Automation en

Nadere informatie

Verlaag nu uw energieverbruik en CO2-uitstoot Wij hebben de oplossingen! 517 miljoen. ton CO2 besparing per jaar

Verlaag nu uw energieverbruik en CO2-uitstoot Wij hebben de oplossingen! 517 miljoen. ton CO2 besparing per jaar MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Verlaag nu uw energieverbruik en CO2-uitstoot Wij hebben de oplossingen! 517 miljoen ton CO2 besparing per jaar is mogelijk door het gebruik van stadsverwarming in Europa

Nadere informatie

Building a sustainable home www.deceuninck.com

Building a sustainable home www.deceuninck.com Building a sustainable home www.deceuninck.com Deceuninck Kerncijfers - 2015 Top 3 designer & producent van PVC raamsystemen en bouwproducten 16 productievestigingen = 220.000 ton compound Verkoop in >

Nadere informatie