Structuurschema van de slagwerkopleidingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Structuurschema van de slagwerkopleidingen"

Transcriptie

1 Structuurschema van de slagwerkopleidingen Op basis van reacties uit het veld is besloten de structuur van de slagwerkopleiding aan te passen. Daarbij is rekening gehouden met de beschikbare lestijd in relatie tot het uitgebreide pakket voor slagwerkers, de beschikbare instrumenten en de mogelijkheid tot thuisstudie. Ook is tegemoet gekomen aan de wens van veel slagwerkdocenten om het tel een wat prominentere plaats binnen de slagwerkopleiding te geven. De volgende aanpassingen op deel drie van het raamleerplan zijn vastgesteld: 1. Er wordt niet meer gesproken over hoofdinstrument maar over hoofdopleiding. 2. Het hoofdinstrument kleine trom is gewijzigd in opleiding 1: ongestemd slagwerk (kleine trom, ). 3. De term keuze-instrumenten is gewijzigd in bij-instrumenten. Dit betekent niet dat het gaat om instrumenten die er maar bijhangen, maar het betreft instrumenten die, naast de instrumenten uit de hoofdopleiding, een wezenlijk onderdeel binnen de slagwerkopleiding zijn, en er als zodanig ook bij horen. 4. Tijdens het B-examen moet de kandidaat, naast de eerste hoofdopleiding, ook een instrument uit een andere hoofdopleiding kunnen bespelen. Het betreft nu echter uitsluitend de basisvaardigheden (elementair niveau) voor zowel het theoretische als het praktische deel (was A-niveau). 5. Tijdens het C-examen dient de kandidaat één of meerdere instrumenten uit de tweede hoofdopleiding voor zowel het praktische als het theoretische deel op A-niveau te beheersen (was B-niveau). 6. Tijdens het D-examen dient de kandidaat één of meerdere instrumenten uit de tweede hoofdopleiding voor zowel het praktische als het theoretische deel op B-niveau te beheersen (was B-niveau voor de andere twee hoofdinstrumenten). 7. Met betrekking tot opleiding I (ongestemd slagwerk) is besloten dat, wanneer de kandidaat kiest om het tel als hoofdinstrument te nemen, de kandidaat tijdens alle examens (A, B, C en D) tenminste twee etudes en/of voordrachtstukken op de kleine trom moet spelen. Deze examenstukken moeten voldoen aan de eisen zoals vermeld in de exameneisen. De commissie is tot dit besluit gekomen omdat binnen de HaFaBra-literatuur de kleine trom een centrale rol speelt. 8. Wanneer de hoofdopleiding ongestemd slagwerk als tweede hoofdopleiding wordt gekozen, dient ook dan het instrument kleine trom een centrale rol te spelen conform de exameneisen.

2 STRUCTUUR SLAGWERKOPLEIDINGEN Door de emancipatie van het slagwerk die zich vanaf het begin van deze eeuw en de laatste jaren in versneld tempo heeft voltrokken, de ontwikkeling van het repertoire en de functie van het slagwerk binnen het hafabra-orkest, wordt van de slagwerkers niet alleen een groter technisch kunnen gevraagd, maar ook een grotere veelzijdigheid. In de opleiding tot hafabra-slagwerker zal voornamelijk deze veelzijdigheid tot uitdrukking dienen te komen. Daarom is het gewenst dat alle slagwerkers zich vertrouwd maken met het bespelen van meerdere slaginstrumenten. Met het oog daarop wordt binnen de opleiding slagwerk uitgegaan van de volgende indeling: - HOOFOPLEIDINGEN: Opleiding 1: ongestemd slagwerk (kleine trom, ). Opleiding 2: pauken. Opleiding 3: mallets (klokkenspel, xylofoon, marimba en vibrafoon). - BIJ-INSTRUMENTEN Tot de bij-instrumenten worden gerekend: bongo's, conga's, grote trom, tom toms, tamboerijn, bekkens a 2, hangend bekken, triangel, cowbell, woodblock, claves, templeblocks, castagnetten, maracas, multipercussion en andere effectinstrumenten. De opleidingen dienen in beginsel, voor zover mogelijk, van meet af aan alle instrumenten te bevatten. Ten aanzien van de toetsing geldt echter de opbouw zoals aangegeven in hoofdstuk XIV. Met betrekking tot de examinering dient opgemerkt te worden dat de verzwaring bij het slagwerk vooral de uitbreiding van de instrumenten betreft. Derhalve dient rekening te worden gehouden met de veelzijdigheid waaraan een slagwerker moet voldoen. Daarnaast dient de theorie vanuit de praktijk getoetst te worden. - BOUWSTENEN EN EXAMENEISEN Voor iedere fase zijn in de bijlagen per hoofdopleiding bouwstenen aangegeven, die als basis dienen voor het te kiezen examenrepertoire. Om tot een duidelijke niveau-indicatie te komen zijn deze verwerkt in een muzikale context. Deze bouwstenen dienen tevens als basis voor de onderdelen schrijfdictee (e), versieringen (h), prima vista (n en o), speeldictee (p), improvisatie (r) en technische oefeningen (v). - PROGRAMMAVOORBEELDEN In bijlage 23 zijn programmavoorbeelden aangegeven die een indicatie geven van het vereiste speelniveau. Het is echter allerminst de bedoeling dat deze voorbeelden hiermee ook beschouwd gaan worden als het enige en meest aan te bevelen studiemateriaal.

3 EXAMEN OPLEIDING A B C D HOOFDOPLEIDING 1 ONGESTEMD SLAGWERK (kleine trom, en multipercussion) HOOFDOPLEIDING 2 PAUKEN HOOFDOPLEIDING 3 MALLETS (klokkenspel, xylofoon, marimba en vibrafoon) 1 kleine trom, puls 1 kleine trom, opl. 2 of 3 op eenvoudig niveau opl. 1 of 3 op eenvoudig niveau opl. 1 of 2 op eenvoudig niveau 1 kleine trom, opl. 2 of 3 op A-niveau opl. 1 of 3 op A-niveau opl. 1 of 2 op A-niveau 1 -kleine trom, opl. 2 of 3 op B-niveau opl. 1 of 3 op B-niveau opl. 1 of 2 op B-niveau Toelichting: Wanneer gekozen wordt voor de hoofdopleiding ongestemd slagwerk, is de kandidaat vrij in de keuze van de instrumenten uit deze hoofdopleiding op voorwaarde dat, wanneer de kandidaat kiest om als hoofdinstrument te nemen, hij tijdens alle examens (A, B, C of D) tenminste twee etudes en/of voordrachtstukken op de kleine trom moet spelen. Deze examenstukken moeten voldoen aan het gestelde in de exameneisen. Tijdens het B-examen moet de kandidaat, naast de eerste hoofdopleiding, ook een instrument uit een andere hoofdopleiding kunnen bespelen. Het betreft hier voor zowel het praktische als het theoretische deel de basisvaardigheden. Tijdens het C-examen dient de kandidaat één of meerdere instrumenten uit de tweede hoofdopleiding, voor zowel het praktische als het theoretische deel, op A-niveau te beheersen. Tijdens het D-examen dient de kandidaat één of meerdere instrumenten uit de tweede hoofdopleiding, voor zowel het praktische als het theoretische deel, op B-niveau te beheersen. Wanneer de hoofdopleiding ongestemd slagwerk als tweede hoofdopleiding wordt gekozen, dient ook dan het instrument kleine trom een centrale rol te spelen conform de exameneisen. Een eenmaal afgesloten opleiding blijft ook voor latere jaren geldig. Hieruit volgt bijvoorbeeld: Een kandidaat, die D-examen kleine trom heeft afgesloten en vervolgens rechtstreeks C- of D- examen pauken of mallets wil aflegen, hoeft in dat geval slechts voor de hoofdopleiding pauken of mallets + examen te doen. Een kandidaat die B-examen kleine trom heeft afgesloten en die nu rechtstreeks op B-niveau examen wil afleggen voor pauken of mallets, hoeft in dat geval slechts voor de hoofdopleiding Pauken of Mallets + 3 bij-instrumenten examen te doen. De kandidaat toont door overlegging van diploma s c.q cijferlijst aan welk(e) examens(s) voor welk(e) instrument(en) hij reeds heeft afgesloten. Meerdere mogelijkheden op grond van permanente geldigheid van eenmaal afgesloten examens kunnen naar believen worden ingevuld.

4 COMBINATIE MOGELIJKHEDEN VANAF HET B-EXAMEN Op grond van bovenstaand schema zijn vanaf het B-examen de volgende combinaties mogelijk: Examen B: 1. opleiding 1: ongestemd slagwerk op B-niveau + opleiding 2: pauken op elementair niveau. a. vier etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op pauken (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). b. twee etudes en/of voordrachtstukken op (B-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op pauken (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). 2. opleiding 1: ongestemd slagwerk op B-niveau + opleiding 3: mallets op elementair niveau. a. vier etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op klokkenspel, xylofoon, marimba of vibrafoon (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). b. twee etudes en/of voordrachtstukken op (B-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op klokkenspel, xylofoon, marimba of vibrafoon c. (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). 3. opleiding 2: Pauken op B-niveau + opleiding 1: ongestemd slagwerk op elementair niveau. vier etudes en/of voordrachtstukken op pauken (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op kleine trom (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). 4. opleiding 2: Pauken op B-niveau + opleiding 3: mallets op elementair niveau. vier etudes en/of voordrachtstukken op pauken (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op klokkenspel, xylofoon, marimba of vibrafoon (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). 5. opleiding 3: Mallets op B-niveau + opleiding 1: ongestemd slagwerk op elementair niveau. vibrafoon (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op kleine trom (elementair niveau) + naar keuze (B-niveau). 6. opleiding 3: mallets op B-niveau + opleiding 2: pauken op elementair niveau. vibrafoon (B-niveau), één etude/voordrachtstuk op pauken (elementair niveau) + drie bij-instrumenten naar keuze (B-niveau).

5 Examen C: 1. opleiding 1: ongestemd slagwerk op C-niveau + opleiding 2: pauken op A-niveau. a. vier etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op pauken (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). b. twee etudes en/of voordrachtstukken op (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op pauken (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). 2. opleiding 1: ongestemd slagwerk op C-niveau + opleiding 3: mallets op A-niveau. a. vier etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op klokkenspel, xylofoon, marimba en/of vibrafoon (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). b. twee etudes en/of voordrachtstukken op (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op klokkenspel, xylofoon, marimba en/of vibrafoon (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). 3. opleiding 2: Pauken op C-niveau + opleiding 1: ongestemd slagwerk op A-niveau. vier etudes en/of voordrachtstukken op pauken (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstuk op kleine trom en/of drum, waarvan tenminste één op de kleine trom (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). 4. opleiding 2: Pauken op C-niveau + opleiding 3: mallets op A-niveau. vier etudes en/of voordrachtstukken op pauken (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op klokkenspel, xylofoon, marimba en/of vibrafoon (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). 5. opleiding 3: mallets op C-niveau + opleiding 1: ongestemd slagwerk op A-niveau. vibrafoon (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom en/of drum, waarvan tenminste één op de kleine trom (A-niveau) + naar keuze (C-niveau). 6. opleiding 3: mallets op C-niveau + opleiding 2: pauken op A-niveau. vibrafoon (C-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op pauken (A-niveau) + naar keuze (C-niveau).

6 Examen D: 1. opleiding 1: ongestemd slagwerk op D-niveau + opleiding 2: pauken op B-niveau. a. vier etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op pauken (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). b. twee etudes en/of voordrachtstukken op (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op pauken (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). 2. opleiding 1: ongestemd slagwerk op D-niveau + opleiding 3: mallets op B-niveau. a. vier etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op klokkenspel, xylofoon, marimba en/of vibrafoon (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). b. twee etudes en/of voordrachtstukken op (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op klokkenspel, xylofoon, marimba en/of vibrafoon (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). 3. opleiding 2: Pauken op D-niveau + opleiding 1: ongestemd slagwerk op B-niveau. vier etudes en/of voordrachtstukken op pauken (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom en/of drum, waarvan tenminste één op de kleine trom (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). 4. opleiding 2: Pauken op D-niveau + opleiding 3: mallets op B-niveau. vier etudes en/of voordrachtstukken op pauken (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op klokkenspel, xylofoon, marimba en/of vibrafoon (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). 5. opleiding 3: mallets op D-niveau + opleiding 1: ongestemd slagwerk op B-niveau. vibrafoon (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op kleine trom en/of drum, waarvan tenminste één op de kleine trom (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). 6. opleiding 3: mallets op D-niveau + opleiding 2: pauken op B-niveau. vibrafoon (D-niveau), twee etudes en/of voordrachtstukken op pauken (B-niveau) + naar keuze (D-niveau). Stichting Unisono Plompetorengracht CA Utrecht tel (sector O & O) hess@amateurmuziek.nl (sector O & O) smit@amateurmuziek.nl (consulent hafabra, slagwerk, marching & show)

RAAMLEERPLAN HAFABRA - DRUM/SHOWBANDS

RAAMLEERPLAN HAFABRA - DRUM/SHOWBANDS RAAMLEERPLAN HAFABRA - DRUM/SHOWBANDS Deel 3: exameneisen en voorbeelden slagwerk Inhoudsopgave Verantwoording 5 Procesbeschrijving 6 Structuur van de slagwerkopleidingen 7 Slagwerkopleiding Modulair 7

Nadere informatie

Raamleerplan slagwerkopleidingen. Deel 3: exameneisen en voorbeelden slagwerk. Erkend door de stichting Certificering Kunsteducatie & Amateurkunst

Raamleerplan slagwerkopleidingen. Deel 3: exameneisen en voorbeelden slagwerk. Erkend door de stichting Certificering Kunsteducatie & Amateurkunst Raamleerplan slagwerkopleidingen Deel 3: exameneisen en voorbeelden slagwerk Erkend door de stichting Certificering Kunsteducatie & Amateurkunst Inhoudsopgave 1. Verantwoording 11 2. Procesbeschrijving

Nadere informatie

SOM (slagwerk opleiding modulair) een nieuwe manier van slagwerkonderwijs

SOM (slagwerk opleiding modulair) een nieuwe manier van slagwerkonderwijs Toen eindelijk het pantser brak, Kroop de krab blij uit zijn nauwe pak, Hij keek eens om naar zijn oude jas en dacht: Gek, dat ik dat was! Goddank is het nu gedaan. De laatste tijd is het krap aan gegaan.

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie

Inhoud. Koninklijke Fanfare Accelerando Privacy Policy (versie mei 2018) 2

Inhoud. Koninklijke Fanfare Accelerando Privacy Policy (versie mei 2018) 2 aanzet accelerando staccatissimo terts tempo ritme toonladder tutti voorslag euphonium altsaxofoon baritonsaxofoon tenorsaxofoon bugel trompet cornet trombone sopraansaxofoon hoorn slagwerk drumstel pauk

Nadere informatie

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 1 Lesactiviteit 1: Introductie op het project en de trombone 3 Lesactiviteit 2:

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk door een scholier 1691 woorden 2 mei 2003 5,8 384 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoud Hoofdstuk 1. Het drumstel Hoofdstuk 2. De indeling Hoofdstuk 3. Jazzmuziek

Nadere informatie

EMMEN - COEVORDEN - BORGER - ODOORN - GRAMSBERGEN. Examen slagwerk ONGESTEMD. Aversie 2007-01

EMMEN - COEVORDEN - BORGER - ODOORN - GRAMSBERGEN. Examen slagwerk ONGESTEMD. Aversie 2007-01 EMMEN - COEVORDEN - BORGER - ODOORN - GRAMSBERGEN Examen slagwerk ONGESTEMD Aversie 2007-01 Inhoudsopgave Algemeen................................... 2 Notenwaarden............................... 2 Verlenging

Nadere informatie

Reglement Concoursen voor Solisten en Ensembles

Reglement Concoursen voor Solisten en Ensembles Reglement Concoursen voor Solisten en Ensembles Geldig vanaf 1 januari 2005 (herziene versie 1 januari 2014) HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEGRIPPEN EN BEPALINGEN Artikel 1. Algemene begrippen In dit reglement

Nadere informatie

Instrumentenleer klas 2

Instrumentenleer klas 2 Klas 2 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar.

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar. MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT EVALUATIE instrumentale vakken aangeboden opties LAGERE GRAAD optie Algemene Muziekleer sectie JONGEREN 8 jaar sectie VOLWASSENEN 15 jaar (uitz. vanaf 12 jaar) L1 L2 : klasexamen

Nadere informatie

OPLEIDING ST. LAMBERTUS NISTELRODE WELKE OPLEIDINGEN ZIJN ER MOGELIJK?

OPLEIDING ST. LAMBERTUS NISTELRODE WELKE OPLEIDINGEN ZIJN ER MOGELIJK? M. vd Heuvel Zwarte Molenweg 16 5388 EE Nistelrode T 06-49420047 Email: opleidingen@fanfarenistelrode.nl Nistelrode, Maart 2016 OPLEIDING ST. LAMBERTUS NISTELRODE Fanfare St. Lambertus Nistelrode voorziet

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1) Algemeen ) Notenwaarden ) Toonstelsel

Inhoudsopgave 1) Algemeen ) Notenwaarden ) Toonstelsel Inhoudsopgave 1) Algemeen................................... 2 2) Notenwaarden............................... 2 3) Toonstelsel 2 4) Maat en maatsoorten......................... 3 5) Syncopen andere bijzondere

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Voorbeeldexamen

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Voorbeeldexamen Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Voorbeeldexamen muziek CSE GL en TL 2017 Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL BERLIJN 2015 IWFBERLIN2015

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL BERLIJN 2015 IWFBERLIN2015 INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL BERLIJN 2015 IWFBERLIN2015 Periode concertreis van woensdag, 13 mei t/m zondag 17 mei 2015 of van donderdag, 14 mei t/m zondag 17 mei 2015 Festivalgebouw Concertzaal van

Nadere informatie

Informatie over de opleidingen van. Muziekvereniging Eendracht Melderslo

Informatie over de opleidingen van. Muziekvereniging Eendracht Melderslo Informatie over de opleidingen van Muziekvereniging Eendracht Melderslo 2017/2018 2 Beste ouders en leerlingen, Het genieten van muziek is evenals het maken van muziek niet aan leeftijd gebonden. Het laatste

Nadere informatie

Aanmelden kunt u via het bijgevoegd aanmeldformulier. Dit formulier is ook te downloaden via onze website

Aanmelden kunt u via het bijgevoegd aanmeldformulier. Dit formulier is ook te downloaden via onze website Inleiding Voordat u uzelf of uw kind inschrijft voor muzieklessen bij Muziekvereniging OBK willen wij u graag wijzen op een aantal zaken. Een en ander is waarschijnlijk al kort met u besproken door onze

Nadere informatie

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015 INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015 Periode concertreis van woensdag, 28 oktober t/m zondag 1 november 2015 of van donderdag, 29 oktober t/m zondag 1 november 2015 Festivalgebouw

Nadere informatie

MUZIEK VMBO GT SYLLABUS CENTRAAL EXAMEN 2016

MUZIEK VMBO GT SYLLABUS CENTRAAL EXAMEN 2016 MUZIEK VMBO GT SYLLABUS CENTRAAL EXAMEN 2016 Inhoud Voorwoord 5 1 Verdeling examinering CE/SE 6 2 Specificatie van de globale eindtermen voor het CE 7 pagina 3 van 21 Voorwoord De minister heeft de examenprogramma's

Nadere informatie

Componeren in de klas Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 7/8 van het basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs

Componeren in de klas Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 7/8 van het basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs Componeren in de klas Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 7/8 van het basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs pagina 2 van 19 Inhoud Voorwoord 3 Lesactiviteit 1: Introductie op

Nadere informatie

EMMEN - COEVORDEN - BORGER - ODOORN. Examen slagwerk ONGESTEMD. Aversie 2011-01 H.Busscher

EMMEN - COEVORDEN - BORGER - ODOORN. Examen slagwerk ONGESTEMD. Aversie 2011-01 H.Busscher EMMEN - COEVORDEN - BORGER - ODOORN Examen slagwerk ONGESTEMD Aversie 2011-01 H.Busscher Inhoudsopgave Algemeen 3 Notenwaarden 4, 5 Verlenging van notenwaarden 6 Maat en maatsoorten 7 De maatsoort 8 Antimetrische

Nadere informatie

Inleiding. Aanmelding

Inleiding. Aanmelding Inleiding Voordat u uzelf of uw kind inschrijft voor muzieklessen bij Harmonie en Slagwerkgroep OBK willen wij u graag wijzen op een aantal zaken. Een en ander is waarschijnlijk al kort met u besproken

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING. voorna(a)m(en) (indien individueel/groepsgericht): / Specifieke LerarenOpleiding, Lemmensberg 3, 3000 Leuven

LESVOORBEREIDING. voorna(a)m(en) (indien individueel/groepsgericht): / Specifieke LerarenOpleiding, Lemmensberg 3, 3000 Leuven Specifieke LerarenOpleiding, Lemmensberg 3, 3000 Leuven LESVOORBEREIDING NAAM STAGIAIR: Eva Vermeren Stageplaats: Heilig Grafinstituut Turnhout Vak: Muziekanalyse Onderwijsvorm: KSO voorna(a)m(en) (indien

Nadere informatie

Ensemble. Harmonieorkest

Ensemble. Harmonieorkest Instrumenten en orkesten Orkestvormen Symfonieorkest Groot orkest dat bestaat uit strijkinstrumenten, hout- en koperblazers en slagwerk. De woorden symfonie en orkest zijn afkomstig uit het Grieks. Symfonie

Nadere informatie

Vol verwachting. philharmonie zuidnederland. Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs

Vol verwachting. philharmonie zuidnederland. Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs Vol verwachting 1 Een project van voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 3 Lesactiviteit 1 Welk instrument past bij jou? 4 Lesactiviteit 2 Hoe klinken instrumenten samen? 6 Lesactiviteit

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

INSTRUMENTEN INFOBROCHURE

INSTRUMENTEN INFOBROCHURE REIS ROND DE INSTRUMENTEN INFOBROCHURE DE STRIJKINSTRUMENTEN Viool, altviool, cello en contrabas behoren tot de groep van de strijkinstrumenten. Ze worden zo genoemd omdat men ze bespeelt door met een

Nadere informatie

Geldig vanaf 1 juni 2017

Geldig vanaf 1 juni 2017 Nationaal Reglement Concoursen voor Solisten en Ensembles Doelgroep SMP Geldig vanaf 1 juni 2017 Onder verantwoordelijkheid van KNMO doelgroep SMP Reglement voor solisten concoursen en kleine ensembles

Nadere informatie

Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst

Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst Jeugdopleiding Kon. Harmonie van Horst Het leren bespelen van een muziekinstrument is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Zie ook de website www.muziekmaaktslim.nl : Muziek maken is leuk en bovendien

Nadere informatie

Wibrand van Norel JEUGD EN SLAGWERK

Wibrand van Norel JEUGD EN SLAGWERK Wibrand van Norel JEUGD EN SLAGWERK 1 Inleiding In 2004 heb ik het project Slagkracht opgezet. Bij de start van het eerste project heeft Wibrand van Norel een lezing gegeven met als titel en Jeugd en Slagwerk,

Nadere informatie

instrumentale muziek Nieuwsbrief instrumentale muziek februari 2011

instrumentale muziek Nieuwsbrief instrumentale muziek februari 2011 Nieuwsbrief instrumentale muziek instrumentale muziek Eerste geslaagde van Nederland Doe mee aan de Brabantse Strijkersdagen 2011 Negen geslaagden voor Tambourmaître-examen Zeven amateurdirigenten io.

Nadere informatie

MUZIEKOPLEIDING 2014

MUZIEKOPLEIDING 2014 MUZIEKOPLEIDING 2014 Algemene informatie 2. Algemene voorwaarden 4. Tarieven 6. 1 Algemene Informatie Muziekopleidingen Bij Fanfare Wilhelmina kun je vele instrumenten leren bespelen: trompet, bariton,

Nadere informatie

Op bezoek bij een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest

Op bezoek bij een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest Op bezoek bij een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest Voorbereidende les voor groep 5 Lesmateriaal 2015-2016 Inhoud Inleiding en doelen van het repetitiebezoek... 3 Doel van deze voorbereidende

Nadere informatie

STICHTING DE VUURVOGEL ZWOLLE JAARREKENING 2014

STICHTING DE VUURVOGEL ZWOLLE JAARREKENING 2014 STICHTING DE VUURVOGEL ZWOLLE JAARREKENING 2014 ALGEMEEN 1. Doelstelling Stichting de Vuurvogel is in september 2002 in het leven geroepen om de organisatorische en zakelijke kant van de orkesten en ensembles

Nadere informatie

Opleidingengids

Opleidingengids Opleidingengids 2014-2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Blokfluitlessen... 6 2.1 Aanschaf/gebruik instrument... 6 2.2 Lessen... 7 2.3 Lesgeld... 7 2.4 Toelating/aanmelden... 7 2.5 Doorstromen naar een

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING KNPV Examenreglement Keurmeester PH1, PH2 en Objectbewakingshond REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING Als lid van de KNPV heeft men de mogelijkheid om keurmeester

Nadere informatie

Inleiding Het opleidingstraject Windkracht 6 en Blazersklas Opstaporkesten Fanfareorkest / Slagwerkgroep De opleidingsfases Tot slot Bijlagen

Inleiding Het opleidingstraject Windkracht 6 en Blazersklas Opstaporkesten Fanfareorkest / Slagwerkgroep De opleidingsfases Tot slot Bijlagen 1 2 Inhoud 1.0 Inleiding... 3 2.0 Het opleidingstraject... 4 2.1 Windkracht 6 en Blazersklas... 4 2.2 Opstaporkesten... 5 2.4 Fanfareorkest / Slagwerkgroep... 6 3.0 De opleidingsfases... 7 4.0 Tot slot...

Nadere informatie

Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver.

Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver. Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver. Commissie: AB Kenmerk: Lesplan zwemmend redden Datum: 2018-07-11 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden

Nadere informatie

AMC M3 07/03/2015. AMC-Challenge. Naam: Jannes Langeraet Leerkracht: Luc Bataillie

AMC M3 07/03/2015. AMC-Challenge. Naam: Jannes Langeraet Leerkracht: Luc Bataillie AMC M3 07/03/2015 AMC-Challenge Naam: Jannes Langeraet Leerkracht: Luc Bataillie 1. Inhoudstafel Inhoud 1. Inhoudstafel...2 2.Voorwoordje...3 3. Beschrijving (biografie)...3 A. Johann Strauss (1804-1849)...3

Nadere informatie

naam groep school ... ... ...

naam groep school ... ... ... naam............................ groep............................. school.......................... 2 Inhoudsopgave Elena... 4 A Ram Sam Sam (niet in dit boekje)... 5 Àelkomstlied... 6 k Ving vandaag

Nadere informatie

Samen één in muziek HarmonieKaatsheuvel

Samen één in muziek HarmonieKaatsheuvel Samen één in muziek HarmonieKaatsheuvel van Muziekverenigingen). De vereniging bestaat uit het Groot Harmonieorkest, het Opleidingsorkest, Aspirantenorkest, gelegenheidsorkest De Kromme Noten en de slagwerk/percussiegroep.

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE OPLEIDINGEN. Koninklijke Harmonie s-hertogenbosch. mei 2012

INFORMATIEBOEKJE OPLEIDINGEN. Koninklijke Harmonie s-hertogenbosch. mei 2012 INFORMATIEBOEKJE OPLEIDINGEN De Koninklijke Harmonie s-hertogenbosch mei 2012 1 Voorwoord Voor u ligt het Informatieboekje over de Opleidingen van De Koninklijke Harmonie s-hertogenbosch. Wij hopen met

Nadere informatie

Opdracht Muziek Slagwerk en percussie

Opdracht Muziek Slagwerk en percussie Opdracht Muziek Slagwerk en percussie Opdracht door een scholier 2137 woorden 18 mei 2008 6,6 52 keer beoordeeld Vak Muziek Slagwerk of percussie: de klank ontstaat door op het instrument te slaan of te

Nadere informatie

ABW 1. bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement. BOB bv

ABW 1. bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement. BOB bv ABW 1 bijlage behorende bij het Algemeen Examenreglement BOB bv 9561.10 NADERE BEPALINGEN VOOR ABW 1 1 Examencommissie (artikel 4) ABW 1 valt onder het Curatorium Opleidingen Regelgeving Bouw. 2 Diploma

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

PERCUSSION FRIENDS DRUM JE VRIJ. EDUCATIE PROJECT ism TROMP PERCUSSION EINDHOVEN

PERCUSSION FRIENDS DRUM JE VRIJ. EDUCATIE PROJECT ism TROMP PERCUSSION EINDHOVEN PERCUSSION FRIENDS DRUM JE VRIJ EDUCATIE PROJECT ism TROMP PERCUSSION EINDHOVEN 1 PERCUSSION FRIENDS DRUM JE VRIJ ism TROMP PERCUSSION EINDHOVEN Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Wist

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

Examenreglement voor opleidingen tot het landelijk erkend diploma blaasinstrumenten en slagwerk. Van kracht per 1 september 2015

Examenreglement voor opleidingen tot het landelijk erkend diploma blaasinstrumenten en slagwerk. Van kracht per 1 september 2015 Examenreglement voor opleidingen tot het landelijk erkend diploma blaasinstrumenten Van kracht per 1 september 2015 @ Het examenreglement voor opleidingen tot landelijk erkend diploma blaasinstrumenten

Nadere informatie

Exameneisen AVO-vakken

Exameneisen AVO-vakken Exameneisen AVO-vakken 1 Exameneisen BOL-opleidingen: 3 jarige BOL opleidingen niveau 3(2F) en niveau 4(3F) 2 Cohort: 2011 / 2012 Afstudeerjaar: 2013 / 2014 Duur opleiding: 3 jaar Leerweg: BOL Exameneisen

Nadere informatie

TCVT CertifICatie voor veilig hijsen

TCVT CertifICatie voor veilig hijsen TCVT CertifICatie voor veilig hijsen TCVT CertifICatie voor veilig hijsen In Nederland vinden veel hijsactiviteiten plaats, vaak gerelateerd aan bouwactiviteiten. Veiligheid is daarbij van het allergrootste

Nadere informatie

Uitslagbepaling nieuwe beroepsgerichte programma s vanaf invoering nieuwe examenprogramma s 1 augustus 2016

Uitslagbepaling nieuwe beroepsgerichte programma s vanaf invoering nieuwe examenprogramma s 1 augustus 2016 Uitslagbepaling nieuwe beroepsgerichte programma s vanaf invoering nieuwe examenprogramma s 1 augustus 2016 Algemeen Het centraal examen (ce) over het beroepsgerichte profielvak is in de vorm van een centraal

Nadere informatie

Muziekcoaching, wie doet dat? Muziekcoaching, wat is dat?

Muziekcoaching, wie doet dat? Muziekcoaching, wat is dat? Ook in jullie Schoolwerkplan staat waarschijnlijk dat de leerkrachten muzieklessen verzorgen in hun eigen groep. Of misschien dat deze lessen gegeven worden door een van de collega s die wat meer onderlegd

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen

Actuele ontwikkelingen Actuele ontwikkelingen Op weg met de instellingsexamens taal Regiobijeenkomst op weg met de instellingsexamens taal Alet van Leeuwen Steunpunt taal en rekenen mbo Rol Steunpunt taal en rekenen mbo onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Jazzconcert Jazz4kids

Jazzconcert Jazz4kids Jazzconcert Jazz4kids muziek Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659 05 10 e-mail: info@kunstcentraal.nl internet: www.kunstcentraal.nl

Nadere informatie

Instrumentenleer klas 3

Instrumentenleer klas 3 Klas 3 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A 1. Algemene bepalingen 1.1 Doel van de opleiding Het doel van de opleiding is de cursist voor te bereiden op het instructie geven aan beginnende

Nadere informatie

Werkstuk Muziek symfonie orkest

Werkstuk Muziek symfonie orkest Werkstuk Muziek symfonie orkest Werkstuk door een scholier 2202 woorden 14 juni 2007 6,6 154 keer beoordeeld Vak Muziek Voorwoord. Dit is het verslag van Mariëlle. Zelf vind ik werkstukken maken altijd

Nadere informatie

Examenvoorlichting. 4 Pakket 22

Examenvoorlichting. 4 Pakket 22 Examenvoorlichting M@vo 4 Pakket 22 Even voorstellen! - De heer P.K. de Kreij: locatiedirecteur en voorzitter examencommissie - Mevrouw S. van de Merwe: examensecretaris Mavo (pakket 4 en 5) en theoretische

Nadere informatie

BIJLAGE A (categorie A) behorende bij het

BIJLAGE A (categorie A) behorende bij het BIJLAGE A (categorie A) behorende bij het ALGEMENE DEEL REGLEMENT voor het afnemen van het examen RIJINSTRUCTEUR voor de categorieën A, B, C, D, E, T en het herintrederstraject (betreffende examens volgens

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD 2018-2019 Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde. Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer

Nadere informatie

Examenvoorlichting. 4/ 4

Examenvoorlichting. 4/ 4 Examenvoorlichting M@vo 4/ H@vo 4 Even voorstellen! - De heer P.K. de Kreij: locatiedirecteur en voorzitter examencommissie - Mevrouw S. van de Merwe: examensecretaris Mavo (pakket 4 en 5) en theoretische

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het laatste rapportcijfer

Nadere informatie

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden.

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden. Samenwerking van Quasir en De Bureaus Reglement Examen Opleiding Herstelcoach d.d. 13 december 2016 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : samenwerking van Quasir en De Bureaus Bevoegd gezag : directie

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek november 2013 -- Bart Neuvel Music

Klanttevredenheidsonderzoek november 2013 -- Bart Neuvel Music Klanttevredenheidsonderzoek november 2013 -- Bart Neuvel Music Bart Neuvel Music heeft 3 onderdelen: Live Music, Education and More. Dit verslag gaat over het tweede onderdeel, Education. Of in helder

Nadere informatie

Informatieboekje 2012/2013

Informatieboekje 2012/2013 Informatieboekje 2012/2013 Kerkpad 83 2071 CX Santpoort-Noord Telefoon: (023) 5379025 oktober 2012 Pagina 1 van 17 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Algemene informatie muziekvereniging Soli... 3 2.

Nadere informatie

Examenreglement. Keurmeester Politiehond 1 Keurmeester Politiehond 2 Keurmeester Objectbewakingshond

Examenreglement. Keurmeester Politiehond 1 Keurmeester Politiehond 2 Keurmeester Objectbewakingshond Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging opgericht 1907 - Beschermheer Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Examenreglement Keurmeester Politiehond 1 Keurmeester Politiehond 2 Keurmeester Objectbewakingshond

Nadere informatie

BIJLAGE D (categorie D) behorende bij het

BIJLAGE D (categorie D) behorende bij het BIJLAGE D (categorie D) behorende bij het ALGEMENE DEEL REGLEMENT voor het afnemen van het examen RIJINSTRUCTEUR voor de categorieën A, B, C, D, E, T en het herintrederstraject (betreffende examens volgens

Nadere informatie

Informatieboekje 2011/2012

Informatieboekje 2011/2012 Informatieboekje 2011/2012 Hagelingerweg 325 Santpoort Noord 023-5379025 Juni 2011 Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Algemene informatie muziekvereniging Soli.... 3 2. Het opleidingstraject

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN. Fanfare de Maasgalm

OPLEIDINGSPLAN. Fanfare de Maasgalm OPLEIDINGSPLAN Fanfare de Maasgalm Inhoudsopgave 1. Muzikale doelstelling... 2 2. Algemeen... 2 3. Het Opleidingstraject... 3 3.1 Schematische weergave van het opleidingstraject... 3 3.2 Werving... 3 3.3

Nadere informatie

Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst

Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst Begrippenlijst door Quantain 1014 woorden 9 januari 2018 6 6 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Intro Instrumenten Blaasinstrumenten Hout 5. 6. 7. 8. 9. Dwarsfluit;

Nadere informatie

LE S M A T E RI A AL

LE S M A T E RI A AL LESMATERIAAL INHOUDSOPGAVE 2 Docentenhandleiding Verantwoording Lesbeschrijvingen Groep 1/2 Groep 3/4 Groep 5/6 Groep 7/8 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 9 Blz. 13 Bijlages Bijlage 1: Plaatjes

Nadere informatie

Opleidingengids

Opleidingengids Opleidingengids 2017 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Blokfluitlessen... 6 2.1 Aanschaf/gebruik blokfluit... 6 2.2 Lessen... 7 2.3 Lesgeld... 7 2.4 Toelating/aanmelden... 7 2.5 Doorstromen naar een

Nadere informatie

Regel van de week!!! 11 November 2015 Schooljaar 2015/2016 no.10. De felicitaties zijn voor:

Regel van de week!!! 11 November 2015 Schooljaar 2015/2016 no.10. De felicitaties zijn voor: Regel van de week!!! 11 November 2015 Schooljaar 2015/2016 no.10 De felicitaties zijn voor: Datum: Naam: Groep van: 13 nov. Senne van Loon meneer Raymond en juf Susanne Nilusha Philipiah juf Babs NIET

Nadere informatie

Bepaalde begrippen, bijvoorbeeld klankkleur, kunnen ook visueel aan de orde komen.

Bepaalde begrippen, bijvoorbeeld klankkleur, kunnen ook visueel aan de orde komen. 3. Specificatie van de globale eindtermen voor het CE MU/K/3 Leervaardigheden in het vak muziek De kandidaat beheerst een aantal vaardigheden, zoals het toepassen van muzikale, die bijdragen tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Opleidingsinformatie. Muziekvereniging Con Amore Oosterhout

Opleidingsinformatie. Muziekvereniging Con Amore Oosterhout Opleidingsinformatie Muziekvereniging Con Amore Oosterhout Laatste update: 4-9-2017 Inleiding Binnen onze muziekvereniging hebben wij een eigen muziekopleiding. Wij willen iedereen laten ontdekken hoe

Nadere informatie

MOWGLI VAN DE WOLVENHORDE LESMAP

MOWGLI VAN DE WOLVENHORDE LESMAP MOWGLI VAN DE WOLVENHORDE LESMAP DE KOPERBLAZERS (voor DKO) In deze les komen de verschillende instrumentengroepen aan bod. Er wordt dieper in gegaan op de koperblazers: welke instrumenten zijn koperblazers,

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Eisen standaardpakket Algemene Theoretische vakken, klassiek

Eisen standaardpakket Algemene Theoretische vakken, klassiek Eisen standaardpakket Algemene Theoretische vakken, klassiek SOLFÈGE A / B Solfège A: klassikaal a. het herkennen/noteren van een aantal intervallen, drie- en vierklanken (in functionele liggingen) met

Nadere informatie

Slagwerk of percussie

Slagwerk of percussie Super Super Symphonics Slagwerk of percussie Bij slagwerk maken we onderscheid tussen melodisch en niet-melodisch slagwerk. Een voorbeeld van melodisch slagwerk is een marimba. Een voorbeeld voor niet-melodisch

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

In deze Nieuwsbrief geven we u een update van onze HafaBra agenda en brengen we u op de hoogte van de laatste nieuwsberichten.

In deze Nieuwsbrief geven we u een update van onze HafaBra agenda en brengen we u op de hoogte van de laatste nieuwsberichten. Nieuwsbrief 1 Voorjaar 2015 HaFaBra HaFaBra Stichting Kunst Rond de Venen is actief in de gemeente De Ronde Venen. Onze organisatie begint steeds meer vorm te krijgen. Met onze activiteiten voor alle bewoners

Nadere informatie

Examenreglement NVT tuincentrum academie 1/10/02 1

Examenreglement NVT tuincentrum academie 1/10/02 1 NVT tuincentrum academie Examenreglement Stichting NVT tuincentrum academie Examenreglement NVT tuincentrum academie 1/10/02 1 Artikel 1 Begrippenlijst 1.1 Centrale examencommissie De examencommissie van

Nadere informatie

Inhoud 1.0 Inleiding Het opleidingstraject Windkracht 6 en Blazersklas Opstaporkesten

Inhoud 1.0 Inleiding Het opleidingstraject Windkracht 6 en Blazersklas Opstaporkesten 1 2 Inhoud 1.0 Inleiding... 3 2.0 Het opleidingstraject... 4 2.1 Windkracht 6 en Blazersklas... 4 2.2 Opstaporkesten... 5 2.4 Fanfareorkest / Slagwerkgroep... 6 3.0 De opleidingsfases... 7 4.0 Tot slot...

Nadere informatie

Toelichting examenreglement

Toelichting examenreglement Toelichting examenreglement 2018-2020 Inleiding In het examenreglement vmbo zijn belangrijke regels opgenomen waaraan de school en de leerlingen zich tijdens de examens moeten houden. Want het is natuurlijk

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

2. Het examen. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is geen examenprogramma vastgesteld.

2. Het examen. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is geen examenprogramma vastgesteld. 2. Het examen 2.1 Het examenprogramma Het examenprogramma bestaat uit een kerndeel en uit een verrijkingsdeel. De eindtermen die in hoofdstuk 3 en 4 worden beschreven, zijn in exameneenheden gegroepeerd.

Nadere informatie

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Reglement Examen opleiding klachtenfunctionaris zorgsector D.d. 30 september 2013 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : Quasir BV Bevoegd

Nadere informatie

EEN INSTRUMENT KIEZEN?...WIJ HELPEN JE GRAAG!

EEN INSTRUMENT KIEZEN?...WIJ HELPEN JE GRAAG! EEN INSTRUMENT KIEZEN?...WIJ HELPEN JE GRAAG! Aan onze academie kan je heel wat instrumenten leren bespelen. Om een duidelijk beeld te geven van alle mogelijke instrumenten die je kan kiezen volgt hier

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Examenreglement. Inservice. Opleiding. Radiologisch. Laborant

Examenreglement. Inservice. Opleiding. Radiologisch. Laborant Examenreglement Inservice Opleiding Radiologisch Laborant Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Begripsbepalingen 3 Artikel 1 Wettelijk kader 5 Artikel 2 Algemene bepalingen 5 Artikel 3 Het examen 6 Artikel 4

Nadere informatie

De Harmonie, daar zit Muziek in

De Harmonie, daar zit Muziek in De Harmonie, daar zit Muziek in door Olga van Beek en Jelle Maas Introductie Muziek is overal. Je kunt zelf muziek opzetten, of muziek maken, maar muziek hoor je ook op school, in winkels, op de tv of

Nadere informatie

AMERIKAANS SYSTEEM: FRANS SYSTEEM: Notaties

AMERIKAANS SYSTEEM: FRANS SYSTEEM: Notaties 2 3 4 5 Notaties Bij de meeste gangbare instrumenten kun je rustig stellen dat de communicatie tussen componist/ arrangeur en speler vrij soepel verloopt: door middel van de geschreven partij kan de bedenker

Nadere informatie

In deze Nieuwsbrief geven we u een update van onze HafaBra agenda en brengen we u op de hoogte van de laatste nieuwsberichten.

In deze Nieuwsbrief geven we u een update van onze HafaBra agenda en brengen we u op de hoogte van de laatste nieuwsberichten. Nieuwsbrief 2 Voorjaar Zomer 25 HaFaBra HaFaBra Stichting Kunst Rond de Venen is actief in de gemeente De Ronde Venen. Onze organisatie begint steeds meer vorm te krijgen. Met onze activiteiten voor alle

Nadere informatie

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen download extra exemplaren op www.defi lharmonie.be/lesmap en blaasinstrumenten fagot en blaasinstrumenten klarinet en blaasinstrumenten dwarsfluit 2 2 enkel riet op mondstuk geplaatst warm en vol lucht

Nadere informatie

Examenreglement VMBO BBL KBL GL (VHBO) Schooljaar 2014-2015

Examenreglement VMBO BBL KBL GL (VHBO) Schooljaar 2014-2015 Examenreglement VMBO BBL KBL GL (VHBO) Schooljaar 2014-2015 Inleiding Beste examenkandidaat, Het eindexamen bestaat uit schoolexamens en een centraal examen. De schoolexamens bestaan uit verschillende

Nadere informatie

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster!

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster! muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven ik word een ster! ik word een muzikant acteur ik volg al les ik ben nieuw ik ben nieuw ik volg al les danser 6 & 7 jarigen pagina 10 7 jaar pagina 10

Nadere informatie

Toelatingsprocedure ODM

Toelatingsprocedure ODM Toelatingsprocedure ODM Na aanmelding via Studielink dient de adspirant student zich aan te melden voor het toelatingsexamen via de pagina inschrijving op http://www.hsleiden.nl/docentmuziek/. Hierna wordt

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie