INFORMATIE VOOR WERKNEMERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE VOOR WERKNEMERS"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR WERKNEMERS Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een doorstart en een Durfstart? Uit de media kent u waarschijnlijk het begrip doorstart wel: een bedrijf komt in zodanig grote financiële problemen dat het een faillissement moet aanvragen. In sommige gevallen wordt er gekeken of het bedrijf, op basis van nieuwe condities, een tweede kans kan krijgen. Een curator speelt daarbij een sleutelrol. De curator neemt na de faillissementsaanvraag tijdelijk de leiding van het bedrijf over en gaat vooral aan de slag voor de belangen van de schuldeisers. Daarbij kijkt hij eerst of de directie van het bedrijf verwijtbare fouten heeft gemaakt waardoor het faillissement onvermijdelijk werd. Als hij die fouten vindt, is de directie daarvoor persoonlijk aansprakelijk. Daarnaast neemt de curator beslissingen die de kansen op terugbetaling van de openstaande schulden vergroten. Zo kan de curator, als plaatsvervangend directeur, aan de werknemers vragen om nog door te werken. Uiteraard met behoud van salaris. Zijn er kansen om toch verder te gaan met het bedrijf? Dan komt er een plan voor een doorstart. In het plan staan alle berekeningen en onderbouwingen die aantonen dat een doorstart kans van slagen heeft. In dat geval moet de eigenaar een bod uitbrengen bij de curator om het bedrijf terug te kopen. De curator weegt dat bod af tegen de aanbiedingen die hij van andere bedrijven krijgt om het bedrijf over te nemen. Het gaat de curator om de hoogste opbrengst, want dan kan hij zoveel mogelijk schuldeisers aflossen. Curatoren zijn niet uitsluitend kille rekenaars. Sinds 2008 kijken zij evenzeer naar het behoud van werkgelegenheid en dat kan er zelfs toe leiden dat de hoogste bieder het bedrijf niet in handen krijgt. Dit is de meest eenvoudige omschrijving van een klassieke doorstart. Een vorm van opnieuw beginnen waarbij de wil, de wensen en de kracht van het betrokken personeel geen rol van betekenis spelen. Zij zitten niet aan de onderhandelingstafel. De werknemers krijgen pas achteraf te horen wat er gaat gebeuren en of zij nog een baan hebben binnen het bedrijf als de doorstart een feit is. Bij een Durfstart gaat het anders: werknemers gaan mee aan tafel om een doorstart voor te bereiden. Zij investeren mee, kennen alle cijfers en werken samen met de werkgever het plan uit om een Durfstart te maken. Werknemers bepalen zelf of zij meedoen aan een Durfstart. Iedereen kan en mag zelf beslissen om als ondernemende werknemer deel te nemen. De volledige betrokkenheid van werknemers verandert een doorstart in een Durfstart.

2 Welke investering vraagt een Durfstart van werknemers? Een Durfstart is de variant op een doorstart waarbij de werknemers als ondernemers investeren in hun eigen baan en daarmee ook een nieuwe kans creëren voor het bedrijf. Dat doen zij door hun salaris te verminderen tot het niveau van een WW uitkering, het bedrag dat zij per maand zouden ontvangen in geval van werkloosheid. In Nederland is dat 70% van het laatst ontvangen salaris met een maximum van 2.788,- bruto per vier weken. Daarnaast lenen de werknemers minimaal één maandsalaris aan het bedrijf als bijdrage aan het startkapitaal. Op deze lening wordt rente vergoed. Deze investering van de werknemers moet, naast andere besparende maatregelen, een zeer goed positief resultaat per maand opleveren. Met deze inkomsten gaan ondernemers en werknemers aan de slag om het bedrijf sterker te maken en aantrekkelijker in de markt. Deelnemen aan een Durfstart, hetzelfde inkomen hebben als bij werkeloosheid en ook nog eens minimaal een maandsalaris lenen aan het bedrijf. Waarom zou ik als werknemer daaraan beginnen? Het klinkt misschien flauw, maar u bent de enige die daar een antwoord op kan geven. De volgende (financiële) afwegingen kunnen bij voorbeeld een rol spelen: 1. U schat uw kansen op de arbeidsmarkt niet zo rooskleurig in en verwacht dat u in een volgende baan aanzienlijk minder gaat verdienen. De salarissen zijn in het bedrijfsleven na 2008 behoorlijk onder druk komen te staan en de functie-eisen zijn verscherpt. Daardoor kan de financiële consequentie van deelnemen aan een Durfstart wel eens minder groot zijn dan het lijkt. Bij een Durfstart gaat het tijdelijk over een inkomen van 70% van uw laatst genoten salaris met een maximum van 2.788,- per vier weken. Op basis van dit feit kunt u een persoonlijke afweging maken. 2. U acht de kans groot dat u voor het vinden van een andere baan aanzienlijk meer moet gaan reizen of zelfs moet verhuizen. Deze inlevering van kwaliteit van leven en de kosten die verhuizen met zich meebrengen, kunt u ook meenemen. 3. Bij een Durfstart wordt u een ondernemende werknemer die meer talenten gaat inzetten om het bedrijf sterk en gezond te maken. Daardoor zal ook uw inkomen geleidelijk weer gaan stijgen. Wellicht zelfs tot het niveau dat u gewend was. U kunt zich dus ook de vraag stellen hoe lang u werkloos denkt te zijn en deze tijd afzetten tegen de wederopbouwperiode bij een Durfstart. Ook door deze vergelijking te maken kan het gat minder groot blijken te zijn dan het in eerste instantie leek. 4. De allerbelangrijkste motivatie is echter uw gevoel. Als u gelooft in het bedrijf waar u werkt, volledig vertrouwen hebt in de directie en de wil om te knokken aanwezig is, alleen dan is deelname aan een Durfstart het overwegen waard.

3 Een Durfstart gaat zo te lezen ook over mijn talenten en vooral ook over ondernemerschap. Waar moet ik daarbij aan denken? 1. Als u deelneemt aan een Durfstart verandert de wereld op het werk enorm. De directie betrekt u bij elk detail van de onderneming. De inkomsten, de uitgaven, het saldo op de bank, het rendement, alles komt in beeld. Vanuit uw functie wordt u uitgedaagd om ideeën aan te dragen en uit te voeren die bijdragen aan het succes van het bedrijf. Succes staat natuurlijk in de eerste plaats voor omzetgroei, goede marges en tevreden klanten. Iedere werknemer kan bijdragen aan deze doelen en wordt daarin ook dagelijks gestimuleerd. 2. Elk resultaat, elke stap wordt gedeeld alsof u mede aandeelhouder in het bedrijf bent. Door deze betrokkenheid leert u veel breder naar het bedrijf te kijken en zult u talenten aanboren waarvan u zelf niet eens wist dat ze aanwezig waren. 3. Deze manier van (samen)werken kan u enorm veel positieve energie geven. Zeker als u het afzet tegen de voorafgaande periode waarin binnen het bedrijf de stemming angstig en benauwd was. Werknemers weten vaak evengoed als de directie dat een bedrijf in een kritische fase terecht is gekomen en dat schaadt de werksfeer. Een Durfstart klinkt als een enorme verandering op alle fronten. Welke zekerheden zijn er dat het een verantwoorde stap is? 1. Een Durfstart wordt altijd begeleid door een meewerkende coach, die voor langere tijd aan het bedrijf verbonden zal zijn. 2. Op het moment dat een Durfstart bespreekbaar wordt gemaakt, start de zoektocht naar een goede coach. Bij de selectie van deze persoon hebben de betrokken werknemers evenveel stem als de directie. De keuze moet unaniem zijn en als dat gelukt is, zet u de eerste stap op het pad van een ondernemende werknemer. In deze voorbereidende fase gaat u namelijk een nader te bepalen percentage van uw salaris afstaan om de aanwezigheid van de coach mede te bekostigen. 3. Als eerste onderzoekt de coach op welke wijze de Durfstart haalbaar is. De omvang van de problemen bepaalt of een tussentijds faillissement noodzakelijk is. Het streven is uiteraard om dit te vermijden. 4. Vervolgens gaat de coach aan de slag om met de directie een plan op te stellen. Bij de voortgang wordt u volledig betrokken. Net als bij een gewone doorstart moet er een plan komen dat aantoont dat de Durfstart kansrijk is. 5. Naast de cijfermatige analyse, toetst de coach of het bedrijf qua cultuur en verhoudingen geschikt is om een Durfstart te maken.

4 6. Aan het plan is ook een overeenkomst verbonden die de werknemers sluiten met de directie. In deze overeenkomst wordt een winstaandeel vastgelegd waar u en uw collega s in de toekomst recht op hebben. De percentages, de spelregels en de voorwaarden worden in overleg bepaald en moeten unaniem worden goedgekeurd. 7. Voorafgaand aan de Durfstart zijn al deze onderdelen besproken en tot op de komma op papier gezet. Als u zich er helemaal in kunt vinden, stapt u definitief in de wedstrijd om de Durfstart van de grond te krijgen. Mochten er zaken zijn die u niet passen dan bent u verder tot niets verplicht. Dus bij een Durfstart gaat iedereen veel minder verdienen, maar er komt wel een dik verdienende coach aan boord? Nee, dat is zeker niet het geval. De financiële overeenkomst met de coach biedt namelijk juist een extra zekerheid. De verdiensten van de coach worden gekoppeld aan het succes in de toekomst. Ook de coach is ondernemer in een Durfstart. Net als u en uw werkgever. Naarmate het succes toeneemt zal de coach minder hoeven te doen, maar zijn vergoeding blijft gelijk voor een bepaalde periode en ook kan hij of zij aanspraak maken op een stukje van de winst in de toekomst. De coach is dus even kritisch als u. Hij of zij kijkt met een scherpe blik naar de kansen voor een Durfstart, want zonder succes zal er nooit een mooie opbrengst voor de coach zelf zijn. Het is ook mede de taak van de coach om te onderzoeken wie van de werknemers over voldoende ondernemerschap beschikt. U kiest de coach en de coach moet ook kiezen voor u. De coach is dus een soort mede ondernemer in de Durfstart, maar wat voor achtergrond heeft zo n persoon verder? Dat kan verschillend zijn, maar een paar elementen zijn een absolute voorwaarde: Ruime ervaring met het leiden of begeleiden van ondernemingen Brede kennis wat betreft marketing & sales Een grote dosis creativiteit / doorzettingsvermogen Gerichte kennis om werknemers te coachen en te stimuleren Allemaal zeer belangrijke zaken, maar de kern van alles is vertrouwen. Zowel de directie als de werknemers moeten de coach als een prettige persoonlijkheid ervaren waarbij er een absoluut geloof is in de bijdrage die hij of zij gaat leveren. Dat is de kern.

5 Dezelfde afwegingen maakt de coach zelf ook als hij naar u en de directie kijkt. Deze klik en het onderliggende vertrouwen vormen de basis voor een samenwerking die zeer inspannend en soms ook confronterend zal zijn. Een Durfstart klinkt wel als heel lang veel geven en weinig krijgen. Klopt dat? Als u dit beschouwt vanuit inkomen is dat in het begin zeker een feit. Een Durfstart gaat in de eerste fase over keihard werken, waarbij ook de uren in uw arbeidscontract ondergeschikt zijn aan de zaken die moeten worden opgepakt. U wordt een ondernemende werknemer, die op elk denkbare wijze denkkracht en energie levert om het bedrijf weer tot een succes te maken. Het is allemaal niet anders dan waar een echte ondernemer voor staat. In ruil voor alle inzet behoudt u uw baan waarin u veel gaat leren en u zich vele malen meer betrokken voelt bij alle zaken dan voorheen. Deze ervaring zal ook zeker een verrijking zijn voor uw CV. Hoelang moet er geknokt worden voordat ik de financiële vruchten kan plukken van mijn bijdrage aan een Durfstart? Dat zal per bedrijf verschillen, maar dat kan oplopen tot een jaar. Als eerste worden uit de winst de leningen van het personeel terugbetaald. Vervolgens wordt er gewerkt aan het versterken van het eigen vermogen in het bedrijf en gekeken in hoeverre de omzet groeit. Als aan deze twee doelstellingen ( terugbetaling leningen en versterking eigen vermogen ) is voldaan, komt het onderwerp loonsverhoging op tafel. In eerste instantie zal uw inkomen stijgen door het ontvangen van bonussen, die op ieder moment van het jaar kunnen worden uitgekeerd. Pas als helemaal zeker is dat het bedrijf gezond en stabiel is, kan uw vaste salaris weer stap voor stap stijgen. Ook voor dit gedeelte geldt dat er in het plan voor de Durfstart heldere afspraken moeten staan over de voorwaarden. U investeert tenslotte als ondernemende werknemer en u heeft recht op een heldere deal.

6 En wat gebeurt er als een Durfstart niet slaagt? Dan krijg ik maar 70% van een salaris dat al op uitkeringsniveau zit? Een Durfstart zal altijd voldoen aan zeer strenge eisen om de risico s van mislukken tot een minimum te beperken. Toch is dit een terechte vraag. Een Durfstart kan plaatsvinden met of zonder tussentijds faillissement. Durfstart na faillissement In dit geval accepteert u volgens de wet een nieuwe baan binnen een andere bv tegen een lager salaris. De eerste versie van het bedrijf houdt op te bestaan en in een nieuwe bv wordt het bedrijf onder dezelfde naam voortgezet. Juridisch gezien is dit een nieuwe werkgever. U krijgt ook een nieuw arbeidscontract. Op grond hiervan kunt u aanspraak maken op de dagloongarantieregeling, die u onder bepaalde voorwaarden beschermt. Op de site van het UWV kunt u daar alles over lezen. Durfstart zonder tussentijds faillissement Het is ook mogelijk dat de Durfstart wordt ondernomen zonder tussentijds faillissement. U blijft dan in dienst van de bestaande bv en stemt in met een tijdelijke salarisverlaging van 30%. Volgens de richtlijnen van de dagloongarantieregeling valt u dan tussen wal en schip. U bent niet werkloos geweest en treedt niet in dienst bij een andere werkgever. Daarom wordt er via een open brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd om de dagloonregeling op dit punt aan te passen. Werknemers die een Durfstart ondernemen zonder tussentijds faillissement verdienen dezelfde bescherming. De inhoud van deze brief kunt u teruglezen op deze site. Hoever gaan mijn verplichtingen als ik aan een Durfstart deelneem? Kan ik op elk moment ontslag nemen als ik ergens anders meer kan verdienen? U mag altijd besluiten om het bedrijf te verlaten. Deelnemen aan een Durfstart geschiedt op vrijwillige basis. Als u, om wat voor reden dan ook, geen kans ziet om minimaal een jaar te investeren in een Durfstart, dan is het de vraag of u zich moet aanmelden. In de oriënterende gesprekken met de coach zal dit ook een belangrijk onderwerp zijn. De kracht van een Durfstart is sterk afhankelijk van de solidariteit van het team: samen ondernemen, samen overwinnen.

7 Wat voor bedrijven zijn geschikt om een Durfstart te maken? Durfstart is ontwikkeld voor kleinere bedrijven in het MKB. Ondernemingen met maximaal 25 werknemers. Deze limiet komt voort uit het feit dat de coach met iedereen individueel aan de slag gaat. Dat vraagt veel persoonlijk contact en inzet van de coach en daarom is dit aantal werknemers voorlopig de limiet. Daarnaast is het uiteraard van belang dat het bedrijf bestaansrecht heeft en er voldoende omzet is om een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen. Durfstart is een kans voor goede bedrijven die sinds 2008 geconfronteerd zijn met vele vormen van tegenslag. Noem het extreme pech. Als een bedrijf iets te bieden heeft waar onvoldoende vraag naar is, dan zal een Durfstart ook geen oplossing zijn. Tenslotte dient er sprake te zijn van een hechte cultuur, wederzijds vertrouwen en oprechtheid. Zonder deze basiswaarden zal de coach zijn werk niet kunnen doen. Wie neemt het initiatief om een Durfstart te overwegen? Het aankaarten van deze mogelijkheid kan zowel een initiatief zijn van de werknemers als van de directie. Uiteindelijk gaat het om de gezamenlijke wil om het bedrijf een nieuwe goede kans te geven. In alle gevallen is het wel raadzaam om de verkenning door een externe coach te laten begeleiden. De wil om te overleven kan sterk zijn, maar een Durfstart moet ook aan vele realistische uitgangspunten voldoen. Dagdromen en ondernemen gaan niet zo goed samen. Durfstart: samen ondernemen, samen overwinnen. Het is duidelijk dat er nog vele vragen overblijven, maar ik hoop dat ik u met deze informatie een beeld heb kunnen schetsen wat een Durfstart is. Durfstart gaat over samenwerken en participeren. Samen inventief zijn en alle kansen pakken die er zijn. Mijn mening heeft u al op de homepage van deze site kunnen lezen: vanaf 2008 leven we in een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin wij zelf harder zullen moeten knokken en meer zullen moeten samenwerken om voor iedereen een goed bestaan te realiseren. Ook werknemers zullen hoe dan ook voor grotere uitdagingen komen te staan, maar dan wel op een manier waarbij zij eerlijke rechten en kansen krijgen. Vanuit deze gedachte heb ik Durfstart ontwikkeld. In dit nieuwe tijdperk is er geen allesomvattende oplossing te bedenken. Het gaat over continu werken aan nieuwe impulsen en initiatieven die ons land weer op de been zullen helpen. Durfstart valt binnen deze reeks. Het is zeker de moeite waard om ook de informatie voor ondernemers op deze site te lezen. Wilt u meer weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij.

INFORMATIE VOOR ONDERNEMERS

INFORMATIE VOOR ONDERNEMERS INFORMATIE VOOR ONDERNEMERS Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een doorstart en een Durfstart? Een doorstart kan alleen plaatsvinden na faillissement. De situatie waarin een bedrijf niet

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

Wat kost een rechtszaak?

Wat kost een rechtszaak? Wat kost een rechtszaak? Wat kost een rechtszaak? Dat is de grote vraag en het antwoord of liever gezegd het niet- antwoord daarop, weerhoudt een aantal mensen een rechtszaak te beginnen of als gedaagde

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 Partner in gezond ondernemerschap

voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 Partner in gezond ondernemerschap Starten als zelfstandig ondernemer vanuit de WW voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 1 Partner in gezond ondernemerschap A Varrolaan 100, Utrecht P Postbus 85400, 3508 AK Utrecht T 088-0997 010 F 088-0997 099

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Wia Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (verdiencapaciteit)

Wia Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (verdiencapaciteit) Wia Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (verdiencapaciteit) De oude WAO regeling geldt alleen nog voor mensen die op 01-01-2006 een WAO uitkering ontvingen Doel is dat de werkgever en werknemer er

Nadere informatie

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen kan erg tegenvallen bij arbeidsongeschiktheid Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee jaar later bepaalt UWV dat u arbeidsongeschikt bent.

Nadere informatie

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact?

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact? het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

Factsheet. Inleiding. Thema Werkgelegenheid

Factsheet. Inleiding. Thema Werkgelegenheid Factsheet Thema Werkgelegenheid Inleiding Rotterdam wil dromers, denkers en doeners ondersteunen bij het realiseren van ideeën en initiatieven waarmee maatschappelijke vraagstukken in de stad worden aangepakt.

Nadere informatie

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers)

ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers) ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers) September 2014 GfK 2014 Kennis langdurig ziekteverzuim september 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee.

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Stel, u wordt ziek. Dat klinkt niet prettig, maar het kán zomaar gebeuren. Een ziekte hebben we immers

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Verslag kernteam overleg nr. 4 WISE Donderdag 5 juni 2014 10.00 12.00 uur Het Breedhuis, Het Breed 16

Verslag kernteam overleg nr. 4 WISE Donderdag 5 juni 2014 10.00 12.00 uur Het Breedhuis, Het Breed 16 Verslag kernteam overleg nr. 4 WISE Donderdag 5 juni 2014 10.00 12.00 uur Het Breedhuis, Het Breed 16 Aan het kernteam worden een aantal vragen voorgelegd naar aanleiding van de adviezen uit de zevende

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 In hoeverre bent u het eens of oneens met de volgende stellingen met betrekking tot ouderen van 55 + en de arbeidsmarkt?...2 2 Oudere werknemers moeten goedkoper

Nadere informatie

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat.

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat. Majesteit, dames en heren. Hartelijk welkom! En, Majesteit, ik weet zeker dat ik hier namens alle aanwezigen spreek als ik zeg dat wij buitengewoon vereerd zijn dat U bij een deel van dit programma aanwezig

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

DIT DOEN WIJ VOOR U. Alles wat u moet weten.

DIT DOEN WIJ VOOR U. Alles wat u moet weten. DIT DOEN WIJ VOOR U Alles wat u moet weten. 2 Inleiding U denkt erover een financieel product af te sluiten. Wie weet heeft u die beslissing zelfs al genomen. Daar komt enorm veel bij kijken. Wij willen

Nadere informatie

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde vragen over de regeling deeltijd-ww tot behoud van vakkrachten

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde vragen over de regeling deeltijd-ww tot behoud van vakkrachten Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 577 fax 070-3499 796 e-mail: j.mooren@stvda.nl Aflevering 1, 21 april 2009 1 Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao.

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao. Bijlage 6 Zie artikel 3.10 van de cao. Wachtgeldregelingen Voor de leesbaarheid hanteren we in deze bijlage de termen werknemer en werkgever. Met werknemer wordt de persoon bedoeld die op grond van artikel

Nadere informatie

ONTSLAGEN of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen?

ONTSLAGEN of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen? ONTSLAGEN of baan opgezegd Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Ontslagen of baan opgezegd? 3 2. Wat betekent ontslag voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U bouwt geen ouderdomspensioen meer op 3

Nadere informatie

Ziekte en re-integratie

Ziekte en re-integratie Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Ziekte en re-integratie Als u ziek bent, wilt u waarschijnlijk maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en gewoon weer aan het werk. De meeste mensen zijn

Nadere informatie

De rol van de OR Individuele rechtshulp voor leden van de LAD Advies bij ontslag Inzet LAD De LAD Contact met de LAD Sociaal plan I

De rol van de OR Individuele rechtshulp voor leden van de LAD Advies bij ontslag Inzet LAD De LAD Contact met de LAD Sociaal plan I Advies bij ontslag De zekerheid van een vaste baan. Veel artsen in dienstverband hechten er sterk aan, vooral in deze onzekere tijden. Toch kan het iedereen overkomen, ook u: de organisatie wordt anders

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

FRANCHISE Applicatie Formulier

FRANCHISE Applicatie Formulier FRANCHISE Applicatie Formulier Noot: het invullen van dit formulier leidt tot geen enkele verplichting van de zijde van de kandidaat noch verplicht dit de franchisegever tot het verkopen van een franchise

Nadere informatie

Van schuld naar schone lei

Van schuld naar schone lei Van schuld naar schone lei In Nederland hebben ruim 200.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort u ook daartoe? Heeft u schulden die u niet kunt afbetalen? Bijvoorbeeld omdat uw inkomen

Nadere informatie

Eindexamen economie pilot havo 2011 - I

Eindexamen economie pilot havo 2011 - I Beoordelingsmodel Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf i n l i c h t i n g e n f o r m u l i e r SPEEDDATE Wij verzoeken u dit inlichtenformulier zorgvuldig in te vullen. Wij danken u alvast voor uw medewerking. 1 personalia gegevens aanvrager Achternaam Voornaam

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! uwv.nl werk.nl Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer weten? Kijk

Nadere informatie

Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw

Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw De huizenprijzen zijn tot 2008 enorm gestegen. Daardoor lijkt een koopwoning vooral voor starters onbereikbaar. Om u als kandidaat-koper te helpen,

Nadere informatie

Het zwaarwegend belang moet overigens aanwezig zijn bij aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar ook bij einde van het contract.

Het zwaarwegend belang moet overigens aanwezig zijn bij aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar ook bij einde van het contract. Het nieuwe arbeidsrecht en ontslagrecht 2015 (De Wet Werk en Zekerheid voor werknemers) In 2015 is en wordt het arbeidsrecht en ontslagrecht ingrijpend veranderd. De nieuwe wetgeving is gericht op arbeidsmobiliteit.

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Als je een eigen bedrijf zou beginnen, wat voor soort bedrijf zou dat dan zijn? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Snel aan de slag. inclusieve werkgevers in Midden-Holland

Snel aan de slag. inclusieve werkgevers in Midden-Holland Snel aan de slag TalentMatch is een project dat gemotiveerde werkzoekenden met een arbeidsbeperking aan de slag krijgt. Het project is een initiatief van het Werkgevers- Servicepunt (WSP) Midden-Holland.

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering 13 februari 2016 Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

Uw koopkracht in de toekomst

Uw koopkracht in de toekomst Een goed gesprek over Uw koopkracht in de toekomst Nadenken over de toekomst. Dat is wat ons kantoor dagelijks doet. De toekomst van u, en die van de andere relaties van ons kantoor. De ene keer gaat het

Nadere informatie

WIA Opvang Polis Collectief. Extra zekerheid dankzij uw arbeidsongeschiktheidspensioen.

WIA Opvang Polis Collectief. Extra zekerheid dankzij uw arbeidsongeschiktheidspensioen. WIA Opvang Polis Collectief Extra zekerheid dankzij uw arbeidsongeschiktheidspensioen. Inleiding Extra zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken. Maar het is natuurlijk

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Aflevering 2 - Advies over verantwoorde woonlasten

Aflevering 2 - Advies over verantwoorde woonlasten Aflevering 2 - Advies over verantwoorde woonlasten Het aangaan van een hypothecair krediet is voor consumenten een belangrijke beslissing. De kosten en aflossing van deze lening hebben voor langere termijn

Nadere informatie

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek,

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, Wie zijn wij? Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, maar ook uit eigen beweging) nazorg op het gebied van financiële

Nadere informatie

Op eigen kracht maar niet alleen

Op eigen kracht maar niet alleen uwv.nl/wajong werk.nl Op eigen kracht maar niet alleen Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/wajong.

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw

Koopgarant. Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Koopgarant Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Een koopwoning binnen handbereik Vanaf 2008 zijn de huizenprijzen flink gedaald. Daardoor is ook voor starters een koopwoning binnen

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! uwv.nl werk.nl Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer weten? Kijk

Nadere informatie

Onbezorgd wonen. Ook als je onverwacht je baan kwijtraakt.

Onbezorgd wonen. Ook als je onverwacht je baan kwijtraakt. Wat is EHBT? Eerste Hulp Bij Tegenslagen is een verzekering voor grote tegenslagen in het leven. En eigenlijk hoop je er dus nooit gebruik van te hoeven maken. Mocht dat toch wel nodig zijn, dan is Florius

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

Haal het maximale uit uw onderneming! Thexton Armstrong maakt uw onderneming sterker, gezonder en waardevoller. Thexton Armstrong netherlands

Haal het maximale uit uw onderneming! Thexton Armstrong maakt uw onderneming sterker, gezonder en waardevoller. Thexton Armstrong netherlands Haal het maximale uit uw onderneming! Thexton Armstrong maakt uw onderneming sterker, gezonder en waardevoller Thexton Armstrong netherlands Voelt u zich directeur of werknemer in uw bedrijf? thexton armstrong

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER

PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER PERSOONLIJKE GEGEVENS KLANT EN PARTNER Naam klant : Voorletters : Voornaam : Titel : Geslacht : m/v Geb. datum : Adres : Postcode : Woonplaats : Nat. : Telefoon privé : Telefoon mobiel : E-mail : Geboortedatum

Nadere informatie

AFSPRAKEN MET ACCOUNTANT

AFSPRAKEN MET ACCOUNTANT 4.1.1. WELKE AFSPRAKEN MAKEN MET UW ACCOUNTANT? U gaat in zee met een accountant, boekhouder of andere adviseur. Welke afspraken kunt u maken zodat u niets vergeet? Welke vragen komen op u af? AFSPRAKEN

Nadere informatie

Pijn Coping en Cognitie Lijst

Pijn Coping en Cognitie Lijst Pijn Coping en Cognitie Lijst S.G.M. Stomp-van den Berg, J.W.S.Vlaeyen, M.M. ter Kuile, Ph. Spinhoven, G. van Breukelen, A.M.J. Kole-Snijders november 1999 Instructie: Bij een persoon die pijn heeft zullen

Nadere informatie

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Voorwoord Een wereld van verschil maken voor jong talent én voor uzelf. Wie wil dat nu niet? Niet iedereen heeft hiertoe de mogelijkheid.

Nadere informatie

Starten vanuit een uitkering!

Starten vanuit een uitkering! Starten vanuit een uitkering! Startersplein Achterhoek 6 november 2014 Charlotte Leric adviseur werk UWV Benno Ekkelboom ondernemersadviseur ROZ Motivatie Redenen om ondernemer te worden: Ik wil zelf bepalen

Nadere informatie

Samenwerken met extra dimensie

Samenwerken met extra dimensie Samenwerken met extra dimensie Informatiebrochure participatieplan medewerkers Extra Dimensies Holding BV, Deventer 1 van 10 [ leeg ] 2 van 10 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 5 2. AANDEELHOUDER WORDEN EN

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 28. De belastingaanslag. Wat leert u in deze les? Informatie over uw inkomsten begrijpen. Informatie over uw uitgaven begrijpen.

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een toekomstig ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever,

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I Sociaal plan Organisaties zijn continu in beweging. Reorganisaties, fusies of uitbesteding van werk zijn aan de orde van de dag. Voor het personeel heeft dit grote gevolgen. Mensen raken hun baan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Eigen bedrijf starten?

Eigen bedrijf starten? Eigen bedrijf starten? Deze brochure gaat in op de bijstandsmogelijkheden voor mensen die een eigen bedrijf of zelfstandig beroep beginnen. We vermelden alleen het begrip eigen bedrijf. Hiermee bedoelen

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

Irma Steenbeek VERSTAG

Irma Steenbeek VERSTAG Irma Steenbeek VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Productwijzer Betalingsbeschermingsverzekering

Productwijzer Betalingsbeschermingsverzekering Productwijzer Betalingsbeschermingsverzekering (BBV) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de Betalingsbeschermingsverzekering. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Lesbrief Vraag en Aanbod 1 e druk

Lesbrief Vraag en Aanbod 1 e druk Hoofdstuk 1 1.6 C Markten 1.7 a. De prijzen zijn gestegen. Bij een gelijk volume (= afzet) leidt dit tot een omzetgroei. b. Indexcijfer volume (afzet): 105, indexcijfer prijs: 97,1. 97,1 105 = 101,96.

Nadere informatie

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET MKB MKB VANGNET Een nieuw concept voor ondernemers, goedgekeurd door de Belastingdienst, het UWV en De Nederlandse Bank. Het is het meest complete

Nadere informatie

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET

Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET Een beetje meer zekerheid voor ondernemers NIEUW: MKB VANGNET MKB ZEKERHEID VAN INKOMEN Als zelfstandig ondernemer bent u kwetsbaar. Overkomt u iets, dan hebt u geen inkomen. De gevolgen kunnen groot zijn.

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid BZW 13 april 2012 Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid De arbeidsmarkt VERANDERT in een razend TEMPO Zoek een BALANS tussen werk en PRIVÉ Overtuigingen bij baanzekerheid Werknemer

Nadere informatie