nr. 404 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan LIESBETH HOMANS Taalopleidingen NT2 - Aanbod voor nieuwkomers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 404 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan LIESBETH HOMANS Taalopleidingen NT2 - Aanbod voor nieuwkomers"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 404 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Taalopleidingen NT2 - Aanbod voor nieuwkomers Sommige van de werkzoekenden die bij VDAB zijn ingeschreven zijn de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig. Voor hen worden taalopleidingen aangeboden. Betreffende het taalbeleid voor nieuwkomers bestaan er verschillende instanties en organisaties: - Vanuit inburgering worden i.h.k.v. inburgeringstrajecten intakes gedaan voor NT2. - Ook de Huizen van het Nederlands doen intakes en verwijzen door naar opleidingscentra/vdab/centra voor volwassenenonderwijs (CVO). - Vanuit VDAB worden taalopleidingen gegeven - Vanuit CVO s worden taalopleidingen gegeven 1. Welke organisaties staan in voor de intakes van taalondersteuningsnood/taalopleidingen/opleidingsniveau? Hoeveel intakes voerden elk van deze organisaties in 2016? 2. Waren er in 2016 wachtlijsten die doorlopen moesten worden indien men als nieuwkomer een intake wenste/nodig had (bij de Huizen van het Nederlands of via een inburgeringstraject)? Graag totaal aantal en opdeling naar: a) organisaties waar de wachtlijst loopt; b) duurtijd van de wachtlijst. 3. Er werd gewerkt aan een versterkte samenwerking tussen de agentschappen en VDAB. Hoever staan deze en op welke vlakken zal de samenwerking nog geïntensifieerd worden? 4. Naargelang van het gezichtspunt is de berekening van de kostprijs van een opleiding NT2 op verschillende manieren verrekend. Hoe verhouden de kosten per opleiding van een VDAB NT2-opleiding zich t.a.v. deze bij een gelijkaardige opleiding bij een CVO/centrum voor basiseducatie (CBE)? 5. Indien wachtlijsten te lang worden, zou VDAB via tendering trajecten uitbesteden. a) Wat is de procedure ter zake? b) Hoeveel NT2-opleidingen werden er in 2016 uitbesteed? c) Aan wie werden zij doorgegeven?

2 d) Hoeveel bedroeg de kostprijs per opleiding als gevolg van het uitbesteden? 6. Projectmiddelen die via artikel 107 worden vooropgesteld, dienen om de CVO de kans te geven om ook tijdens de zomermaanden een aanbod NT2 in te richten. Welk zomeraanbod werd in 2016 aangeboden? Graag opsomming van aanbod en kostprijs. Inzake opleiding NT2 bij VDAB. 7. Hoeveel opleidingen NT2 werden in 2016 gestart bij VDAB? Globaal overzicht en opdeling naar: a) Gender 8. Hoeveel van de gestarte opleidingen NT2 bij VDAB werden (vroegtijdig) stopgezet in 2016? Graag overzicht per jaar en opdeling naar: a) Gender 9. Wat is de top 3 van redenen van stopzetting? Graag opgave per jaar. 10. Hoeveel gestarte opleidingen NT2 bij VDAB werden in 2016 volbracht? Graag overzicht per jaar en opdeling naar: a) Gender c) Geslaagd/niet geslaagd 11. Hoelang was de wachtlijst in 2016 voor een NT2-opleiding bij VDAB? 12. Wat is het afsprakenkader omtrent de uitstroommeting na het volgen van een NT2- opleiding? 13. Hoeveel mensen stromen door naar werk in 2016 na een opleiding NT2 bij VDAB? Inzake opleiding NT2 bij CVO/CBE. 14. Hoeveel opleidingen NT2 werden gestart in 2016? Graag overzicht per jaar en opdeling naar: a) Gender c) Nationaliteit d) Opleidingsniveau NT2 15. Hoeveel van de gestarte opleidingen NT2 werden in 2016 (vroegtijdig) stopgezet? Graag globaal overzicht en opdeling naar: a) Gender c) Nationaliteit d) Opleidingsniveau NT2 16. Wat is de top 3 van redenen van stopzetting? Graag opgave per jaar. 17. Hoeveel gestarte opleidingen NT2 werden in 2016 volbracht? Graag overzicht per jaar en opdeling naar:

3 a) Gender c) Nationaliteit d) Opleidingsniveau NT2 e) Geslaagd/niet geslaagd 18. Hoelang was de wachtlijst in 2016 voor een NT2-opleiding bij CBO/CBE? Deze vraag werd gesteld aan de ministers Hilde Crevits (nr. 312), Liesbeth Homans (nr. 404), Philippe Muyters (nr. 373)

4 LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING GECOÖRDINEERD ANTWOORD op vraag nr. 404 van 17 februari 2017 van ROBRECHT BOTHUYNE 1. De intakes gebeuren door de drie Agentschappen Integratie en Inburgering en het Huis van het Nederlands Brussel. Intake is een verzamelbegrip dat niet gebruikt wordt voor rapportering. Wat wel geteld wordt zijn de unieke personen die langskomen voor een gesprek in het kader van een taalopleiding NT2. Dit kunnen zowel mensen zijn die voor het eerst langskomen, als mensen die al eerder langskwamen. Personen die langskomen voor een eerste gesprek beschouwen we als personen waarbij een intake is afgenomen. In 2016 kwamen er in totaal unieke personen langs voor een gesprek. Hiervan kwamen er unieke personen langs voor een eerste gesprek. De verdeling van het aantal eerste gesprekken in 2016 over de verschillende instanties ziet er als volgt uit: Atlas In-Gent Agentschap Integratie en Inburgering Huis van het Nederlands Brussel Totaal Voor de intake NT2 en inburgering zijn er geen wachtlijsten. 3. De samenwerkingsovereenkomst (SO) tussen de 3 Agentschappen Integratie en Inburgering en VDAB werd ondertekend, na goedkeuring door de verschillende Raden van Bestuur. Ondertussen hebben de vertegenwoordigers van de centrale diensten van het Vlaams Agentschap en VDAB een 'Ronde van Vlaanderen' achter de rug. Op deze ronde werd de SO grondig toegelicht en werd er, door medewerkers in de organisaties, hierover inhoudelijk overlegd en gediscussieerd. Op vandaag zijn er overal regionale overlegplatformen, die werken aan operationele doelstellingen, afspraken en de vertaling daarvan in de praktijk. Uiteraard kaderen al deze afspraken binnen de doelstellingen van de SO. VDAB rekent hiermee op een versnelde toeleiding vanuit de Agentschappen Integratie en Inburgering. Er zal nu verder prioritair gewerkt worden op alle doelstellingen en het installeren van de volledige overlegstructuur, zoals opgenomen in de SO. 4. Aangezien de boekhouding nog niet is afgesloten en de kostprijsberekening nog niet is afgerond, kan er voor wat de VDAB betreft geen geactualiseerd antwoord gegeven worden voor Uiteraard kan VDAB enkel rapporteren voor haar eigen NT2- opleidingen. Voor het volwassenenonderwijs kan de berekening van de kostprijs voor het behalen van een niveau Nederlands op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de invalshoek.

5 Vertrekkend van het aantal lesurencursist dat NT2 genereerde in de referteperiode en de relatieve kostprijs die daar tegenover stond, komen we op volgend gemiddeld bedrag per cursist (inclusief leraarsuren of VTE, punten voor het aanstellen van administratieve medewerkers en werkingsmiddelen): - Centrum voor volwassenenonderwijs (CVO): 827 euro; - Centrum voor basiseducatie (CBE): euro (NT2 en alfa samen). De berekening via cursistenaantallen en een gemiddeld aantal lestijden van 130 voor CVO en CBE NT2 en 115 lestijden voor CBE alfa, geeft qua orde-grootte vergelijkbare cijfers: - CVO NT2: 970 euro; - CBE NT2: euro; - CBE alfa: euro. De kostprijs van een traject bij CBE is hoger dan dat bij CVO. De cursisten van de CBE zijn vaker laaggeschoold en vereisen meer ondersteuning. Dit impliceert een hogere kost. Dit uit zich ook in de werkingsmiddelen. Per LUC ontvangt een CBE een compensatie van 1,9938 euro. Een CVO ontvangt slechts 0,80 euro per LUC. De werkingsmiddelen vormen een onderdeel van de berekening van de gemiddelde kostprijs NT2. Verder spelen volgende factoren ook een rol: - de CBE hebben een lagere deler dan de CVO. Dit heeft tot gevolg dat de klasgroepen in de CBE kleiner zijn. Een lesgever kost verhoudingsgewijs dus meer in de basiseducatie; - de gemiddelde loonkost van lesgevers en administratief personeel in een CBE is verschillend van deze van een CVO; - het aantal te geven lestijden van lesgevers is verschillend tussen CBE en CVO. Om evenveel lessen te organiseren in een CBE, moeten dus meer lesgevers aangesteld worden. 5. a) VDAB heeft in 2016 sterk ingezet op de samenwerking met onderwijs voor het geven van beroepsgerichte NT2-opleidingen. De VDAB capaciteit wordt prioritair aangevuld via samenwerkingsovereenkomsten met onderwijs. Aanvullend worden de NT2-opleidingen in de markt gezet via de wetgeving overheidsopdrachten. Voor de Vlaamse uitbestedingen NT2 wordt hiervoor sinds 2014 een onderhandelingsprocedure met bekendmaking gehanteerd. VDAB publiceert alle centrale uitbestedingen via het elektronische platform e-notification sinds 1 januari Provinciale uitbestedingen verlopen eveneens via de wetgeving overheidsopdrachten. Afhankelijk van de waarde van de opdracht, worden deze opdrachten in de markt gezet via een onderhandelingsprocedure met of zonder bekendmaking. b) De NT2-opleidingen zijn collectieve opleidingen die in groep worden gegeven: - Vlaamse uitbesteding: 52 groepen (= 634 individuele opleidingen) werden toegewezen aan partners via de uitbesteding NT2; - Provinciale uitbestedingen: 47 groepen (= 564 individuele opleidingen), werden toegewezen aan partners via de uitbesteding NT2; - Bovenop deze aantallen, komen de NT2-opleidingen via onderwijs. Aantal beëindigde opleidingen naar financieringsvorm 2016 Financieringsvorm Financieringsvorm Totaal % financiering VDAB 11. VDAB eigen beheer Derden WOO Derden subsidiëring 17 Totaal % financiering VDAB 2.551

6 Totaal 2. Gemengde financiering 78 Totaal 3. Erkenning (opleidings)aanbod bij andere actoren Eindtotaal c) De aflopende centrale en provinciale uitbestedingen van beroepsgerichte NT2- pakketten werden gegund aan Eurospeak en de Lift. Voor de nieuwe Vlaamse oproep 2017 werd gekozen voor een raamovereenkomst met meerdere aanbieders voor beroepsgerichte NT2-opleidingen. Deze raamovereenkomst werd gegund aan Eurospeak als eerst gerangschikte en Vokans als tweede gerangschikte. d) De kost per opleiding is afhankelijk van de inhoud en duurtijd van het NT2-pakket. Een algemene kost per opleiding is bijgevolg niet te bepalen. Aangezien de jaarrekeningen 2016 nog niet zijn opgemaakt, kan VDAB geen volledig kostenplaatje geven. De uitgaven voor uitbesteding voor 2016 die momenteel gekend zijn: - uitbestedingen: euro; - samenwerking met onderwijs: euro. 6. De projectmiddelen die via artikel 107 worden voorzien, dienen om de CVO de kans te geven om ook tijdens de maanden juli en augustus een aanbod NT2 in te richten, teneinde wachtlijsten te vermijden en in een continuering van het aanbod gedurende de zomer te voorzien. In het kader van de asielcrisis werd in 2016 het budget voor zomeraanbod verdubbeld. Het centrumbestuur ontvangt voor de goedgekeurde aanvragen een subsidie van 92,28 euro per lestijd. In deze subsidie is de kost voor de leerkracht en een bedrag voor werkingsmiddelen vervat. De cursisten in het zomeraanbod komen niet in aanmerking voor de berekening van het aantal lesurencursist; het zomeraanbod valt als dusdanig buiten het reguliere aanbod. In 2016 werden 44 trajecten in zomeraanbod ingericht, voor een totale kost van ,80 euro. 7. VDAB spreekt niet van gestarte opleidingen, wel van beëindigde opleidingen. Dit omvat zowel de stopgezette opleidingen als de uitgevoerde (volbrachte) opleidingen. Opleidingen gestart in 2016 maar nog niet beëindigd, worden hierin niet meegeteld. Dit om continuïteit in de rapportering te garanderen. Aantal beëindigde opleidingen NT2 sector = taalondersteuning statuut = werkzoekend a) naar geslacht: Aantal beëindigde opleidingen volgens geslacht geslacht 2016 M V Eindtotaal b) naar leeftijd: Aantal beëindigde opleidingen volgens leeftijd leeftijd

7 en+ 182 Eindtotaal Aantal stopgezette opleiding NT2 a) naar geslacht Aantal stopgezette* opleidingen volgens geslacht geslacht 2016 M 230 V 289 Eindtotaal 519 * stopgezette= exclusief deze wegens tewerkstelling --> positieve stopzetting b) naar leeftijd: Aantal stopgezette* opleidingen volgens leeftijd leeftijd en+ 27 Eindtotaal 519 * stopgezette= exclusief deze wegens tewerkstelling --> positieve stopzetting 9. Redenen voor stopzetting opleiding NT2: Stopgezet 795 Door de klant 39 door klant - ongeldige reden (+A8) 24 door klant - geldige reden 80 Om technische redenen 34 Wegens langdurige ziekte 82 Wegens mutatie 39 Wegens ongeschiktheid 194 Wegens orde en tucht 27 Wegens tewerkstelling (tijdens opleiding) 276 De top 3 van redenen van stopzetting in 2016: 1. Wegens tewerkstelling (tijdens opleiding); 2. Wegens ongeschiktheid; 3. Wegens langdurige ziekte. 10. Volbrachte of uitgevoerde opleidingen NT2 a) naar geslacht: Aantal uitgevoerde opleidingen volgens geslacht geslacht 2016 Man Vrouw Eindtotaal 2.403

8 b) naar leeftijd: Aantal uitgevoerde opleidingen volgens leeftijd Leeftijd en+ 140 Eindtotaal c) naar geslaagd/niet geslaagd: Aantal uitgevoerde opleidingen volgens resultaat Resultaat 2016 Geslaagd Niet geslaagd 510 Totaal Uitgevoerd Elke werkzoekende die een opleiding wenst te volgen, kan hiervoor een aanvraag indienen. De VDAB gaat vervolgens na of de opleidingskeuze van de werkzoekende past in diens traject naar werk en of de keuze voor het beroep (en de opleiding) realistisch en haalbaar is. Dit gebeurt tijdens het diagnosetraject, waarbij afgetoetst wordt in welke mate de werkzoekende voldoet aan de instapvoorwaarden. Op dit moment is de werkzoekende nog niet in wachttijd. Uiteraard dient VDAB de diagnose zo snel mogelijk te stellen. Een kandidaat is in wachttijd vanaf het moment dat het diagnosetraject met een positief advies werd afgerond. Om een accuraat beeld van de wachttijden te geven, hanteert VDAB de mediaan van de wachttijd. De mediaan wordt enkel berekend op de kandidaten die effectief staan te wachten voor opname in opleiding. Eind december 2016 bedraagt de mediaan van de wachttijd 13 dagen voor de sector taalondersteuning. Dit betekent dus dat 50% van de cursisten binnen de 13 dagen na einde diagnosetraject (= positief advies voor opname in de opleiding) met de opleiding zijn gestart. 12. De uitstroommeting na het volgen van een NT2-opleiding volgt grotendeels de principes van de algemene uitstroommeting 3 maanden na competentieversterkende actie. De uitstroom wordt ook gemeten na het einde van een cluster (= een groep van opleidingen bij 1 cursist die niet onderbroken worden door een (geldige) opleiding voor een periode van 3 maanden / ongeldige opleiding= webleren, leerlingenopleiding, werknemersopleiding, opleiding bij zuivere derden). De meting omvat volgende principes: - We wensen een algemeen beeld te krijgen op de uitstroom naar werk van alle bereikte cursisten. Daarom werd ervoor gekozen om de meting uit te breiden voor alle beëindigde opleidingsclusters ongeacht het eindresultaat van de hoofdopleiding. Voordien werd dit beperkt tot de positief beëindigde opleidingsclusters. Dit heeft als gevolg dat ook clusters waarvoor de cursist een negatief eindresultaat behaalde (stopzetting of niet geslaagd was) meegenomen worden en kan leiden tot lagere uitstroomcijfers. - Om een snellere opvolging van onze cursisten te bewerkstelligen, werd het meetmoment vervroegd naar 3 maanden in plaats van na 6 maanden. Belangrijke noot: Door de verschillen in opbouw van de clusters en de uiteindelijke presentatie, zijn de resultaten van deze meting niet te vergelijken met deze van de standaard uitstroommeting (= uitstroom 3 maanden na competentieversterkende actie).

9 - Het is ook belangrijk dat klanten voldoende kansen krijgen om te starten aan een opleidingscluster ondanks twijfel over de haalbaarheid voor deze cursist, maar waarbij de klant toch snel genoeg voldoende zekerheid krijgt over zijn/haar leerweg. Hier wordt eveneens rekening mee gehouden door enkel de clusters waarvoor minstens 100u in een opleidingscentrum gepresteerd werden mee te nemen in de meting. In tegenstelling tot de standaard uitstroommeting wordt bij de opbouw van de clusters wel rekening gehouden met de niet-vaktechnische opleidingen. Zo worden opleidingen die onder meer onder taalondersteuning vallen of doelgroepspecifieke ontwikkeltrajecten ook meegenomen. Daarnaast worden enkel de clusters waar een NT2 (hoofd)opleiding en/of begeleidingsactie is opgenomen, gepresenteerd in de uiteindelijke meting. 13. In onderstaande tabel wordt de uitstroom op sectorniveau weergegeven. Niet alle clusters hebben immers een hoofdopleiding NT2 en cursisten kunnen naast een NT2 opleiding/begeleiding ook een andere (beroepsgerichte) opleiding gevolgd hebben. De uitstroomresultaten komen dan toe aan de sector waartoe de hoofdopleiding behoort. Enkel de uitstroom van de sector 'Taalondersteuning' geeft de uitstroom weer van cursisten waarvan de hoofdopleiding van de cluster een NT2-opleiding is. Uitstroom in 2016 voor clusters afgesloten in de periode oktober 2015 t.e.m. september 2016 Sector hoofdopleiding Aantal afgesloten clusters Uitstroom naar werk na 3 mndn Uitstroom naar werk na 3 mndn (%) AFWERKING BOUW ,91% BOUWLOGISTIEK ,00% BUSINESS SUPPORT ,75% CONFECTIE ,00% GOEDERENBEHANDELING ,17% HORECA ,85% HVAC TECHNIEKEN ,00% INDUSTRIËLE ELEKTROTECHNIEK ,00% INDUSTRIËLE ONDERHOUDS- EN PRODUCTIETECHNIEKEN ,29% INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE ,00% INSTALLATIE EN ELEKTRICITEIT BOUW ,86% LASTECHNIEKEN ,90% LOGISTIEKE COÖRDINATIE ,78% METAALCONSTRUCTIE ,71% ONDERHOUDSELEKTRICITEIT ,00% ONDERHOUDSMECHANICA 1 0 0,00% PLAATWERK EN KOETSWERK ,00% RETAIL ,43% RUWBOUW ,56% SCHOONMAAK EN ONDERHOUD ,42% SOCIAL PROFIT ,56% VERSPANINGSTECHNIEKEN ,00% VOERTUIGONDERHOUD ,00% WEGENBOUW ,78%

10 WEGTRANSPORT ,32% TAALONDERSTEUNING ,32% Eindtotaal ,66% De uitstroom na een cluster met een NT2 (hoofd)opleiding en/of begeleiding bedraagt 40,66%. Uit de gegevens blijkt duidelijk dat de uitstroomkansen significant toenemen als na de NT2-opleiding nog een beroepsopleiding volgt. 14. Het NT2-aanbod is modulair georganiseerd door de CVO en CBE. De databank volwassenenonderwijs, DAVINCI, is opgebouwd vanuit een financieringslogica, waarin we per refertejaar rekenen. Een refertejaar loopt telkens van 1 april X t.e.m. 31 maart X+1. Een module valt binnen een refertejaar als het registratiemoment van de module (1/3 van de cursus) binnen de referteperiode valt. De cijfers voor refertejaar 2015 zijn nu, in tegenstelling tot het antwoord op de schriftelijke vraag nr.402, definitief. Refertejaar 2016 is nog volop gaande en de cijfers voor refertejaar 2016 zijn dus nog niet definitief. In bijlage (Excel-tabel) vindt u in vier aparte tabbladen de gevraagde cijfers. Voor gender, leeftijd en nationaliteit keken we telkens naar het aantal fysieke personen waarvoor we een inschrijving terugvonden in minimaal één module van een opleiding binnen het studiegebied NT2. Hierbij wordt elke fysieke persoon slechts éénmalig geteld, ongeacht of hij/zij zich in de loop van de referteperiode één of meerdere keren inschreef voor een opleiding, ongeacht of het inschrijvingen in hetzelfde of in een ander studiegebied of stelsel betreft en ongeacht of het inschrijvingen in hetzelfde CVO of in verschillende CVO s betreft. Voor de laatste tabel, nl. op basis van opleidingsniveau NT2, werken we met unieke inschrijvingen in een opleiding. Iemand die zich gedurende een referteperiode twee of meer keer inschrijft in dezelfde opleiding en binnen hetzelfde stelsel, wordt slechts eenmaal geteld. Wanneer hij/zij zich twee (of meer) keer inschrijft in dezelfde opleiding, maar in een verschillend stelsel (de ene keer lineair, de andere keer modulair), dan wordt hij tweemaal geteld. Wanneer hij/zij zich in twee verschillende opleidingen - al dan niet binnen hetzelfde studiegebied - inschrijft, wordt hij tweemaal geteld. Voor alle tabellen geldt dat we kijken naar het aantal inschrijvingen die geregistreerd werden tot aan het fotomoment. We houden, net als in de cijfers voor de vorige refertejaren, en net als in de cijfers die gegeven werden in de statistische jaarboeken tot nu toe, geen rekening met eventuele uitschrijvingen van cursisten of afgelaste modules. De cijfers die hier weergegeven worden zijn naar alle waarschijnlijkheid een lichte overschatting van het aantal inschrijvingen of fysieke personen die op het registratiemoment van de module nog actief ingeschreven zijn in de module. 15. Omwille van de modulaire opbouw van het NT2-aanbod en de huidige structuur van het datawarehouse is het momenteel niet mogelijk om voor grote groepen cursisten na te gaan of ze volledig met een opleiding gestopt zijn, of enkel uitschreven voor enkele modules binnen deze opleiding. Het datawarehouse bevat ook nog geen extra gegevens over studietrajecten (d.w.z. het traject dat iemand volgt binnen één opleiding). 16. Cursisten zijn volgens de regelgeving van het beleidsdomein Onderwijs niet verplicht om een reden op te geven voor het voortijdig beëindigen van een opleiding. Centra bevragen dit wel, indien mogelijk, en ze registreren dit in DAVINCI, maar deze gegevens zijn niet sluitend. Uit diverse onderzoeken weten we dat er veel redenen zijn waaraan de cursistenuitval in het volwassenenonderwijs te wijten kan zijn. Vaak

11 vernoemde oorzaken zijn: de moeilijke combinatie van opleiding met een professioneel of familiaal leven, de onderschatte werklast, het conflict tussen het verwachtingspatroon van de cursist en de opleiding en familiale of medische redenen (gebrek aan kinderopvang, zwangerschap, ziekte, ). 17. Omdat de kwaliteit van de gegevens omtrent studiebewijzen behaald in het volwassenenonderwijs op dit moment nog onvoldoende is, worden voorlopig geen data hieromtrent vrijgegeven. 18. In het volwassenenonderwijs was er de afgelopen jaren een beperkt aantal cursisten dat niet binnen het semester met een module kon starten. Hieronder een overzicht van het aantal wachtenden in de CVO en de CBE bij de laatste aanbodbevragingen door AHOVOKS: CVO CBE Februari September Februari September Februari September T.o.v. een jaarlijks totaal van ca cursisten gaat het telkens om een heel laag aandeel wachtende cursisten (cf. Onderwijsstatistieken : cursisten in NT2 CVO, in alfa CBE en in NT2 CBE). Er zijn geen gegevens beschikbaar over de gemiddelde wachttijden bij de CVO en de CBE. Met de uitrol van het datawarehouse op de databank volwassenenonderwijs in de loop van 2017, zal dit gegeven wel beschikbaar worden. BIJLAGE 1. Tabel 1: Aantal fysieke personen in het opleidingsgebied NT2 naar geslacht op het registratiemoment; Tabel 2: Aantal fysieke personen in het opleidingsgebied NT2 naar geboortejaar en geslacht op het registratiemoment; Tabel 3: Aantal fysieke personen in het opleidingsgebied NT2 naar werelddeel, nationaliteit en geslacht op het registratiemoment; Tabel 4: Aantal unieke inschrijvingen in het opleidingsgebied NT2 per type opleiding, opleidingsgebied en opleiding op het registratiemoment.

De minister vermeldde eveneens dat er vanaf maart 2016 een substantieel verhoogde instroom bij de VDAB verwacht werd.

De minister vermeldde eveneens dat er vanaf maart 2016 een substantieel verhoogde instroom bij de VDAB verwacht werd. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 26 van CHRIS JANSSENS datum: 7 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Nieuwkomers - Opleiding Als antwoord op mijn schriftelijke

Nadere informatie

Voor het jaar 2014 is in de opstart van individuele beroepsopleidingen (IBO) voorzien.

Voor het jaar 2014 is in de opstart van individuele beroepsopleidingen (IBO) voorzien. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 64 van MARTINE TAELMAN datum: 17 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren - Stand van zaken

Nadere informatie

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start?

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 387 van CHRIS JANSSENS datum: 23 februari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

nr. 598 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 16 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Knelpuntopleidingen VDAB - Aanvragen en wachtlijsten

nr. 598 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 16 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Knelpuntopleidingen VDAB - Aanvragen en wachtlijsten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 598 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 16 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Knelpuntopleidingen VDAB - Aanvragen en wachtlijsten Werkzoekenden

Nadere informatie

nr. 326 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 19 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Onderwijskwalificerende opleidingstrajecten (OKOT) - Stand van zaken

nr. 326 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 19 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Onderwijskwalificerende opleidingstrajecten (OKOT) - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 326 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 19 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Onderwijskwalificerende opleidingstrajecten (OKOT)

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2014-2015 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werkzoekenden (1) 2014 Werkzoekenden

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2016-2017 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werkzoekenden (1) 2016 Werkzoekenden

Nadere informatie

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen.

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 323 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 21 februari 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak?

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 370 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Sluitend taalbeleid De lage werkzaamheid van

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2013-2014 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden

Nadere informatie

1. Per provincie wordt een arbeidsmarktanalyse uitgevoerd om een OKOT-VDAB-traject op te zetten.

1. Per provincie wordt een arbeidsmarktanalyse uitgevoerd om een OKOT-VDAB-traject op te zetten. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 221 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 11 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT OKOT-trajecten - Stand van zaken Een onderwijskwalificerend

Nadere informatie

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen?

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van JORIS POSCHET datum: 8 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger beroepsonderwijs - Gegevens,

Nadere informatie

d) Provincie van waaruit de 50-plusser komt 3. Hoeveel van de in begeleiding zijnde 50-plussers stopten voortijdig met het

d) Provincie van waaruit de 50-plusser komt 3. Hoeveel van de in begeleiding zijnde 50-plussers stopten voortijdig met het SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 331 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 22 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkzoekende 50-plussers - Doorstroming 50-plussers

Nadere informatie

Handleiding verificatie cursistendossier NT2

Handleiding verificatie cursistendossier NT2 Handleiding verificatie cursistendossier NT2 1. Inleiding Algemene richtlijnen en afspraken m.b.t. verificatie zijn opgenomen in het Afsprakenkader Verificatie. De Huizen van het Nederlands hebben een

Nadere informatie

c) Wie was of waren de uitvoerder(s), met aanduiding of het gaat om een profit- of non-profitorganisatie?

c) Wie was of waren de uitvoerder(s), met aanduiding of het gaat om een profit- of non-profitorganisatie? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 13 van EMMILY TALPE datum: 2 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT WIJ-trajecten - Tendering De werkinlevingsovereenkomsten voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers CVO en CBE. Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk

Handleiding voor gebruikers CVO en CBE. Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk Handleiding voor gebruikers CVO en CBE Financiering volwassenenonderwijs en verminderd bij trajecten naar werk Inleiding 1. Het ontwerpdecreet voor de financiering van het volwassenenonderwijs stelt dat

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

VR DOC.0254/2TER

VR DOC.0254/2TER VR 2018 3003 DOC.0254/2TER Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op

Nadere informatie

2. Graag een overzicht van de regionale tenders die werden uitgeschreven in de periode 2011 tot heden met vermelding van

2. Graag een overzicht van de regionale tenders die werden uitgeschreven in de periode 2011 tot heden met vermelding van SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 354 van EMMILY TALPE datum: 29 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Regionaal uitbestedingsbeleid inzake opleiding en

Nadere informatie

STEM monitor Juni 2016

STEM monitor Juni 2016 monitor Juni 2016 Inleiding In het -actieplan 2012-2020 van de Vlaamse regering werd voorzien dat de doelstellingen van het -actieplan worden opgevolgd aan de hand van een indicatoren. Hiervoor werd de

Nadere informatie

BRUSSELSE WERKZOEKENDEN

BRUSSELSE WERKZOEKENDEN Handleiding Voor gebruikers CVO, CBE en het Huis van het Nederlands Brussel Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk BRUSSELSE WERKZOEKENDEN Inhoudsopgave

Nadere informatie

Om het opleidingsprofiel in kaart te brengen, beschikken we over drie indicatoren:

Om het opleidingsprofiel in kaart te brengen, beschikken we over drie indicatoren: Profiel van asielzoekers, vluchtelingen en subsidiair beschermden t.o.v. de totale groep van inburgeraars en t.o.v. de groep personen met een inschrijving NT2 via de Agentschappen of het Huis van het Nederlands

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers CVO, CBE en het Huis van het Nederlands Brussel

Handleiding voor gebruikers CVO, CBE en het Huis van het Nederlands Brussel Handleiding voor gebruikers CVO, CBE en het Huis van het Nederlands Brussel Financiering volwassenenonderwijs en verminderd inschrijvingsgeld bij trajecten naar werk voor Brusselse werkzoekenden 2 Inhoud

Nadere informatie

1. Hoe evalueert de minister deze doorstroomcijfers uit het meeste recente schoolverlatersrapport voor buso-jongeren OV3?

1. Hoe evalueert de minister deze doorstroomcijfers uit het meeste recente schoolverlatersrapport voor buso-jongeren OV3? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 767 van GRETE REMEN datum: 22 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Arbeidsmarkt - Instroom leerlingen met een buso OV3-opleiding

Nadere informatie

nr. 437 van WILLY SEGERS datum: 1 maart 2017 aan LIESBETH HOMANS Huis van het Nederlands Brussel - Werking

nr. 437 van WILLY SEGERS datum: 1 maart 2017 aan LIESBETH HOMANS Huis van het Nederlands Brussel - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 437 van WILLY SEGERS datum: 1 maart 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

nr. 186 van EMMILY TALPE datum: 24 december 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT

nr. 186 van EMMILY TALPE datum: 24 december 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 186 van EMMILY TALPE datum: 24 december 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Onderwijskwalificerende opleidingstrajecten (OKOT) Stand

Nadere informatie

Infosessie Softwareontwikkelaars. Deel Volwassenenonderwijs

Infosessie Softwareontwikkelaars. Deel Volwassenenonderwijs Infosessie Softwareontwikkelaars Deel Volwassenenonderwijs Agenda Aanpassingen aan bedrijfsregels in kader van Fusies Beheer Ingerichte opleidingsvarianten Gebruik van de raadpleeg LED-dienst Gebruik communicatiecode

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanwending van de leraarsuren en de puntenenveloppe

Veel gestelde vragen over de aanwending van de leraarsuren en de puntenenveloppe Veel gestelde vragen over de aanwending van de leraarsuren en de puntenenveloppe 1) Aanwending leraarsuren invullen document 3B a) Algemene vragen Waarvoor dient het document 3B? Het document 3B dient

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving betreffende de modulaire structuur van het secundair

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.7 - April 2009-275-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.7 - April 2009-275- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.7 - April 2009-275- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Administratieve software in onderwijsinstellingen: DAVINCI Studiedag privacybescherming in het onderwijs

Administratieve software in onderwijsinstellingen: DAVINCI Studiedag privacybescherming in het onderwijs Administratieve software in onderwijsinstellingen: DAVINCI Studiedag privacybescherming in het onderwijs DAVINCI Studiedag VVSG en OVSG 16/11/2017 Doelstellingen Gegevens verzamelen voor de financiering/subsidiering

Nadere informatie

Samen met UNIZO en Syntra AB (Antwerpen en Vlaams-Brabant) organiseert VDAB voor het tweede jaar op rij het project Jongeren en Ondernemerschap.

Samen met UNIZO en Syntra AB (Antwerpen en Vlaams-Brabant) organiseert VDAB voor het tweede jaar op rij het project Jongeren en Ondernemerschap. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 543 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 30 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Project Jongeren en Ondernemerschap Samen met UNIZO

Nadere informatie

Tijdelijke Werkervaring (TWE)

Tijdelijke Werkervaring (TWE) Tijdelijke Werkervaring (TWE) 31-10-2017 Even kort kaderen HOE IS TWE TOT STAND GEKOMEN? 6 e Staatshervorming: uitbreiding bevoegdheden Gewesten. Alles start met het Vlaams Regeerakkoord van 23 juli 2014

Nadere informatie

Vraag nr. 749 van 9 augustus 2013 van ROBRECHT BOTHUYNE

Vraag nr. 749 van 9 augustus 2013 van ROBRECHT BOTHUYNE VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 749 van 9 augustus 2013 van ROBRECHT BOTHUYNE Ambachtelijke beroepen Opleidingen

Nadere informatie

Hoe staan deze cijfers ten opzichte van de cijfers van vorige jaren? Wat is hier volgens de minister een mogelijke verklaring voor?

Hoe staan deze cijfers ten opzichte van de cijfers van vorige jaren? Wat is hier volgens de minister een mogelijke verklaring voor? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 222 van VALERIE TAELDEMAN datum: 6 januari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

nr. 337 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Activeringsmaatregelen 50-plussers - Stand van zaken

nr. 337 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Activeringsmaatregelen 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 337 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activeringsmaatregelen 50-plussers - Stand van zaken

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid wat betreft de participatieorganisatie en

Nadere informatie

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken Syntra, VDAB

Nadere informatie

nr. 79 van AXEL RONSE datum: 18 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Tewerkstellingsprojecten in de bouwsector

nr. 79 van AXEL RONSE datum: 18 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Tewerkstellingsprojecten in de bouwsector SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 79 van AXEL RONSE datum: 18 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Tewerkstellingsprojecten in de bouwsector In 2015 hebben

Nadere informatie

Profielen van asielzoekers, erkend vluchtelingen en subsidiair beschermden

Profielen van asielzoekers, erkend vluchtelingen en subsidiair beschermden Monitoring asielinstroom Profielen van asielzoekers, erkend vluchtelingen en subsidiair beschermden Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en

Nadere informatie

VDAB - Versneld activeren van personen in stelsel van werkloosheid en bedrijfstoeslag (SWT)

VDAB - Versneld activeren van personen in stelsel van werkloosheid en bedrijfstoeslag (SWT) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 594 van AXEL RONSE datum: 18 juni 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Versneld activeren van personen in stelsel van werkloosheid

Nadere informatie

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 702 van EMMILY TALPE datum: 5 juli 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Raad Levenslang en Levensbreed Leren 13 maart 2018 RLLL-RLLL-ADV-1718-004 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs per onderwijsnet en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs 45.261 63.431 108.692

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

aantal zorg- STEM aantal lichte STEM

aantal zorg- STEM aantal lichte STEM Indicatoren I. Instroom (studiekeuze) a. Secundair onderwijs Indicator I.S: Studiekeuze voor in secundair onderwijs. Percentages leerlingen die studiekeuze maken en percentage meisjes in de categorie 1

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING. Stand van zaken over de rationalisering van de managementondersteunende

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING. Stand van zaken over de rationalisering van de managementondersteunende DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Stand

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen volwassenenonderwijs voordrachten januari, februari en maart 2016

Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen volwassenenonderwijs voordrachten januari, februari en maart 2016 Raad Levenslang en Levensbreed Leren 19 april 2016 RLLL-RLLL-ADV-1516-006 Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen volwassenenonderwijs voordrachten januari, februari en maart 2016 Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

Met uitzondering van de leertijd en specifiek gericht op de ondernemingsopleidingen heb ik volgende vragen aan de minister.

Met uitzondering van de leertijd en specifiek gericht op de ondernemingsopleidingen heb ik volgende vragen aan de minister. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 415 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 8 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT SYNTRA - Ondernemerschapsopleidingen SYNTRA organiseert

Nadere informatie

VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII

VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII VR 2017 1301 DOC.0017/2BIS VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII Hoofdstuk 5. Volwassenenonderwijs Art. V.1. In artikel 2 van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs,

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING VOORONTWERP VAN DECREET HOUDENDE INSTEMMING MET HET SAMENWERKINGSAKKOORD VAN (DATUM) TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, DE FRANSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMSSIE MET BETREKKING

Nadere informatie

nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Inburgering - Vormingsprogramma - Resultaatverbintenis

nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Inburgering - Vormingsprogramma - Resultaatverbintenis SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

nr. 131 van GRETE REMEN datum: 22 november 2016 aan HILDE CREVITS Opleiding logistiek - Initiatieven in functie van de marktvraag

nr. 131 van GRETE REMEN datum: 22 november 2016 aan HILDE CREVITS Opleiding logistiek - Initiatieven in functie van de marktvraag SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 131 van GRETE REMEN datum: 22 november 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Opleiding logistiek - Initiatieven in

Nadere informatie

Cijfermateriaal basisregistratie

Cijfermateriaal basisregistratie Cijfermateriaal basisregistratie 2007-2009 Mei 2010 1. Inleiding In dit rapport wordt het cijfermateriaal met betrekking tot budgethulpverlening en schuldhulpverlening gepresenteerd dat door de erkende

Nadere informatie

Het activeren van oudere werknemers is een belangrijke taak binnen de bevoegdheden van de minister van Werk.

Het activeren van oudere werknemers is een belangrijke taak binnen de bevoegdheden van de minister van Werk. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 477 van BART VAN MALDEREN datum: 24 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Doelgroepenbeleid - Activering oudere werknemers Het activeren

Nadere informatie

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vraag nr. 177 van 13 december 2016 betreffende de werkgelegenheidsgraad van 55-plussers.

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vraag nr. 177 van 13 december 2016 betreffende de werkgelegenheidsgraad van 55-plussers. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 500 van PETER VAN ROMPUY datum: 10 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkgelegenheidsgraad 55-plussers - Evolutie (2) Ik verwijs

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld?

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 420 van JAN HOFKENS datum: 6 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Samenwerkingsverband BouwKan met bouwsector De bestaande

Nadere informatie

nr. 349 van EMMILY TALPE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Taalcursussen

nr. 349 van EMMILY TALPE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Taalcursussen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 349 van EMMILY TALPE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Taalcursussen Voor bijna een kwart van de vacatures

Nadere informatie

Verslag werkgroepen traject VDAB en VVSG deel II : Het traject TWE

Verslag werkgroepen traject VDAB en VVSG deel II : Het traject TWE Verslag werkgroepen traject VDAB en VVSG deel II : Het traject TWE Uit de conceptnota : Het traject TWE heeft als doelstelling competenties en werkervaring op te bouwen binnen een reële arbeidsmarktomgeving,

Nadere informatie

nr. 444 van MARTINE TAELMAN datum: 5 februari 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Arbeidsongevallen

nr. 444 van MARTINE TAELMAN datum: 5 februari 2015 aan LIESBETH HOMANS Vlaamse overheid - Arbeidsongevallen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 444 van MARTINE TAELMAN datum: 5 februari 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters?

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 312 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 3 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NEET-jongeren - Actieplan samen tegen schooluitval Het

Nadere informatie

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs VR 2016 0912 DOC.1344/7 Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de

Nadere informatie

b) Hoeveel werkzoekenden werden in de periode 1/1/ /4/2017 geïndiceerd door VDAB met indicatie persoon met multiple problemen?

b) Hoeveel werkzoekenden werden in de periode 1/1/ /4/2017 geïndiceerd door VDAB met indicatie persoon met multiple problemen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 664 van ROB BEENDERS datum: 31 mei 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

VR DOC.0579/1

VR DOC.0579/1 VR 2019 2604 DOC.0579/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de puntenenveloppe voor de centra voor basiseducatie

Nadere informatie

Telkens graag opgesplitst naar werkzoekenden die een infosessie volgden bij de vakbonden respectievelijk bij VDAB.

Telkens graag opgesplitst naar werkzoekenden die een infosessie volgden bij de vakbonden respectievelijk bij VDAB. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 462 van EMMILY TALPE datum: 15 april 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Oudere werkzoekenden - Activering door VDAB en vakbonden In

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN OONROEREND ERFGOED DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

HANDLEIDING KWALITEITSCONTROLE DATA-UITWISSELING NT2

HANDLEIDING KWALITEITSCONTROLE DATA-UITWISSELING NT2 HANDLEIDING KWALITEITSCONTROLE DATA-UITWISSELING NT2 (Versie 1 september 2010) 1. Inleiding Sommige cursisten NT2 - Richtgraad A1, volgen hun opleiding in het kader van een inburgeringstraject (Inburgering),

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van (datum) betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van (datum) betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van (datum) betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het

Nadere informatie

nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Urenpakketten onderwijs Aanwendingspercentages

Nadere informatie

VR DOC.0555/2

VR DOC.0555/2 VR 2018 0106 DOC.0555/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 3 tot en met 8, artikel 8septies, artikel 8decies en de bijlage van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 september

Nadere informatie

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 Relevante regelgeving 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 In 2001 werd in Vlaanderen het Pact van Vilvoorde ondertekend, dat vernieuwd werd in 2005. In navolging van het Europese

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. VOLWASSENENONDERWIJS Schoolbevolking. 1 Aantal inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs en basiseducatie (1)

BASISONDERWIJS Leerlingen. VOLWASSENENONDERWIJS Schoolbevolking. 1 Aantal inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs en basiseducatie (1) VOLWASSENENONDERWIJS Schoolbevolking 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs go vgo ogo Totaal 43.762 60.903 104.665 52.451 82.448 134.899 36.277

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar )

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar ) Raad Levenslang en Levensbreed Leren 14 maart 2017 RLLL-RLLL-ADV-1617-006 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar ) Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/15/116 ADVIES NR. 08/05 VAN 8 APRIL 2008, GEWIJZIGD OP 6 MEI 2008, OP 4 MAART 2014 EN OP 7 JULI 2015,

Nadere informatie

Determinanten van een geslaagd NT2 traject

Determinanten van een geslaagd NT2 traject Determinanten van een geslaagd NT2 traject Joke Meeus & Peter De Cuyper Meeus, J & De Cuyper, P. (2015). De NT2- trajecten van inburgeraars in kaart gebracht: Inzicht in de doelgroep, het behalen van basistaalvaardigheid,

Nadere informatie

VR DOC.0177/1BIS

VR DOC.0177/1BIS VR 2019 1502 DOC.0177/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegang tot en organisatie van de educatieve

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

nr. 674 van GWENNY DE VROE datum: 10 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Renovatiepremie - Stand van zaken

nr. 674 van GWENNY DE VROE datum: 10 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Renovatiepremie - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 674 van GWENNY DE VROE datum: 10 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 3 tot en met 8, artikel 8septies, artikel 8decies en de bijlage van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007 tot regeling van

Nadere informatie

Succescriteria bij de activering van anderstalige nieuwkomers

Succescriteria bij de activering van anderstalige nieuwkomers Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Succescriteria bij de activering van anderstalige nieuwkomers Dr. Hanne Vandermeerschen Peter De Cuyper Gent, 13 juni 2018 Potentiële beroepsbevolking in

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord;

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord; Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse overheid, het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap over de opstelling van een gemeenschappelijke lijst

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-437- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 13

Nadere informatie

OFFERTEAANVRAAG 07/1001, TENDERING INSCHAKELINGSCOACHING

OFFERTEAANVRAAG 07/1001, TENDERING INSCHAKELINGSCOACHING OFFERTEAANVRAAG 07/1001, TENDERING INSCHAKELINGSCOACHING Vraag 1: Kunnen een aantal CBO s in deze aanbesteding een tijdelijke vereniging vormen? Wat met het criterium rechtspersoonlijkheid? In het tenderdossier

Nadere informatie

nr. 57 van KOEN DANIËLS datum: 16 oktober 2014 aan HILDE CREVITS

nr. 57 van KOEN DANIËLS datum: 16 oktober 2014 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 57 van KOEN DANIËLS datum: 16 oktober 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Studietoelagen Terug De afdeling Studietoelagen

Nadere informatie

nr. 582 van VERA CELIS datum: 23 juni 2017 aan HILDE CREVITS Hogere Instituten voor Opvoedkunde (HIVO) - 3-jarige opleidingen

nr. 582 van VERA CELIS datum: 23 juni 2017 aan HILDE CREVITS Hogere Instituten voor Opvoedkunde (HIVO) - 3-jarige opleidingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 582 van VERA CELIS datum: 23 juni 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hogere Instituten voor Opvoedkunde (HIVO)

Nadere informatie

Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding. volwassenen. Liv Geeraert

Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding. volwassenen. Liv Geeraert Oriëntatie en leerloopbaanbegeleiding voor volwassenen Liv Geeraert De Leerplek = een geïntegreerd loket: - Huis van het Nederlands - consortium volwassenenonderwijs - VDAB lokale werkwinkel (aanpalend)

Nadere informatie

nr. 754 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 7 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Aanwervingspremie langdurig werkzoekenden - Stand van zaken

nr. 754 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 7 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Aanwervingspremie langdurig werkzoekenden - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 754 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 7 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Aanwervingspremie langdurig werkzoekenden - Stand van

Nadere informatie

VR DOC.0489/1BIS

VR DOC.0489/1BIS VR 2017 0206 DOC.0489/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 15 februari 2008 tot vaststelling

Nadere informatie

Samen met SYNTRA-Vlaanderen zorgen de 5 SYNTRA-vzw s voor het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen.

Samen met SYNTRA-Vlaanderen zorgen de 5 SYNTRA-vzw s voor het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 418 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 8 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT SYNTRA - Voltijdse dagopleidingen SYNTRA organiseert een

Nadere informatie

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands Brussel, 5 februari 2004 020504_Advies_Huizen_van_het_Nederlands Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands 1. Inleiding Op 26 januari 2004 heeft de raad van de Vlaams

Nadere informatie

nr. 421 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 25 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Sociaal Interventiefonds - Hulp bij outplacement

nr. 421 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 25 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Sociaal Interventiefonds - Hulp bij outplacement SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 421 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 25 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Sociaal Interventiefonds - Hulp bij Het Sociaal Interventiefonds

Nadere informatie

nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS

nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerlingen met een handicap Speciale onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

Vraag nr. 904 van 28 juni 2013 van LODE VEREECK

Vraag nr. 904 van 28 juni 2013 van LODE VEREECK VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 904 van 28 juni 2013 van LODE VEREECK Opleidingscheques Stand

Nadere informatie