Inhoud 1 INTRODUCTIE INSTALLATIEPROGRAMMA WINDOWS INSTELLINGEN GMAIL ACCOUNT AANMAKEN...6

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud 1 INTRODUCTIE INSTALLATIEPROGRAMMA WINDOWS INSTELLINGEN GMAIL ACCOUNT AANMAKEN...6"

Transcriptie

1

2 Inhoud 2 1 INTRODUCTIE INSTALLATIEPROGRAMMA WINDOWS INSTELLINGEN GMAIL ACCOUNT AANMAKEN SKYPE INSTALLATIE EN ACCOUNT AANMAKEN NOVATOUCH INSTALLEREN NOVATOUCH EERSTE KEER OPSTARTEN WINDOWS INSTELLINGEN ROUTER INSTELLING VOOR WEBAGENDA NOVATOUCH UPDATE DE-INSTALLEREN HOE VERDER...20

3 3 1 Introductie De NovaTouch software is voor iedereen die makkelijk wil computeren. Het programma biedt eenvoudige toegang tot digitale communicatie, informatie, diensten en vermaak. NovaTouch werkt op alle XP, Vista en Windows-7 PC's. Voor nog meer gemak en toegankelijkheid is deze software speciaal ontwikkeld voor de nieuwste alles-in-één PC's met aanraakscherm. Deze ruimtebesparende en trendy computers hebben ingebouwde luidsprekers, webcam en microfoon. Dankzij het aanraakscherm is er geen toetsenbord en muis meer nodig. Met een druk op knop kunt u Skype videobellen, en, internetten, agenda beheren en heeft u eenvoudig toegang tot foto's, muziek en spelletjes. Zo wordt de PC voor iedereen weer leuk en gebruiksvriendelijk. NovaTouch software is te gebruiken zonder handleiding als het eenmaal is geïnstalleerd. Er is geen verdere opleiding nodig voor digitale communicatie zoals videobellen, en, agenda en surfen op het Internet. Alle digitale muziek, foto's en spelletjes zijn binnen handbereik, met het makkelijk computeren van NovaTouch. Dit programma werkt met alle XP, Vista en Windows 7 computers. Het is aanbevolen om voor de hardware een alles-in-een touchscreen computer te kiezen, met minimaal 1 Ghz dualcore processor. Voor het videobellen: Skype, webcam met microfoon en een breedband internet verbinding van minimaal 1,5 Mbs download en 1 Mbs upload. Deze handleiding is bedoeld voor de systeem installatie. Na het installeren gebruikt u de beheerdershandleiding om het systeem te voorzien van inhoud en de gebruikershandleiding voor een overzicht van de functionaliteit.

4 4 2 Installatieprogramma Het installatieprogramma (zie hieronder) is te starten vanaf de CDROM of als download (via onze website verkrijgbaar). Op de CDROM of na het uitpakken het ZIP bestand, ziet u NovaTouch_Installatie.exe in de map staan, die u uitvoert voor het installatie programma zoals hieronder is afgebeeld. Het bevat onze software, handleiding en alle externe programma's die nodig zijn voor een compleet werkende NovaTouch systeem voor uw XP, Vista of Windows 7 computer. Waarschuwing: Voordat u gaat installeren is het belangrijk voor Windows 7 en Vista: (1) Uw account is ingesteld als Administrator. (2) Uw account heeft UAC (User Account Control) UIT staan. Lees hierover in hoofdstuk 3: Windows Instellingen. Installeer de juiste Skype versie voordat u NovaTouch gaat installeren. Lees hierover in hoofdstuk 5: Skype installatie en account aanmaken. Helpdesk en Hulp of Afstand Hebt u hulp nodig bij de installatie, dan kan onze helpdesk u hiermee assisteren. Met uw toestemming maken wij een verbinding met uw PC om mee te kijken en waar nodig ondersteunen tijdens deze hulpsessie. Via de Helpdesk knop komt u op een apart scherm waar u het "Hulp op Afstand" programma TeamViewer kunt installeren. U geeft per hulpsessie altijd een eenmalige toestemming om de computer over te nemen zodat wij u sneller en direct op uw computer kunnen helpen. Als de hulpsessie is afgesloten dan heeft ons helpdesk geen toegang meer tot uw computer. Per TeamViewer sessie krijgt u een tijdelijk wachtwoord die u aan ons doorgeeft voor toegang. Dit wachtwoord is maar een beperkte tijd geldig en verandert meerdere malen per dag. Hiermee willen wij veiligheid en gemak aanbieden voor hulp bij de installatie of beheer van uw NovaTouch software.

5 5 3 Windows Instellingen Voor het installeren van NovaTouch op Vista en Windows 7 heeft uw (1) account beheerders (administrator) rechten nodig en (2) het UAC (User Account Control) uitschakelen. U kunt het installatie programma wel draaien met UAC ingeschakeld en hier eenmalige toegang geven, maar later kunnen de NovaTouch instellingen en de agenda geen toegang krijgen tot hun configuratie bestanden, waardoor deze programmadelen niet werken. Deze zijn allebei te veranderen via het Configuratie scherm van Gebruikers Accounts: (1) Verander uw account type en (2) Zet account control aan of uit. Deze geven ieder aan dat er een herstart van de PC nodig is, maar aanbevolen is om de rechten en UAC te veranderen en dan te herstarten. 1. Zet account op Administrator 2a. In Vista UAC uitvinken: In Window 7 UAC onderaan zetten: 3. Herstart de PC eerst voordat u de NovaTouch software installeert.

6 6 4 Gmail account aanmaken De NovaTouch Post applicatie is een cliënt die samen werkt met een POP3 en SMTP server. De huidige applicatie werkt goed samen met een Gmail account. Hebt u geen account dan kunt u zich aanmelden via de site: mail.google.com Zie de beheerdershandleiding voor de verdere Post instellingen. 5 Skype installatie en account aanmaken De NovaTouch Videobel applicatie werkt voor Windows 7 alleen met Skype versie 3.6, en Windows XP en Vista werkt met Skype versie 3.8. Staat er een nieuwere Skype versie op uw computer dan moet u deze eerst de-installeren. De Skype programma's staan op de installatie CDROM of download installatie, en zijn ook beschikbaar via deze Internet links: Voor Windows 7, Skype versie : Voor Windows XP en Vista, Skype versie : De verdere instructies gaan uit van een Skype installatie met de Nederlandse taal:

7 Na het installeren vereist NovaTouch nog een aantal Skype instellingen. Hebt u nog geen Skype account dan kunt u een Skype naam aanvragen. Na het starten van Skype ziet u het volgende: 7 Door op de link "Geen Skypenaam?" te drukken krijgt u het aanmeldformulier. In het volgende scherm wordt een adres gevraagd, hier kunt u het Gmail adres gebruiken dat u eerder heeft aangemaakt. Vink het "Automatisch aanmelden als Skype start" aan voordat u de op knop Aanmelden drukt. Zoals u ziet in bovenstaand (Hello) plaatje van Skype, laat de melding "Toon deze handleiding niet meer bij opstarten" vink aan staan. U krijgt dan de volgende stappen te zien na het drukken van de Start knop: 1. Controleer het geluid: bel met het Skype test gesprek (Skype naam is echo123). 2. Zoek relaties op Skype: u kunt bv. zoeken naar onze Skypenaam: novatouch. 3. Bel gratis uw relaties: dit klopt, Skype naar Skype is gratis.

8 4. Bellen met gewone nummers via Skype is een vergoeding op uw account nodig, zie de informatie van Skype over het Skype-out bellen. 5. Gefeliciteerd eindscherm om te beëindigen: U hebt deze hulp verder niet nodig, in deze handleiding worden de verdere Skype instellingen uitgelegd. Na het einde van deze hulpschermen, krijgt u de volgende popup die u kunt sluiten. U bent nu aangemeld met de nieuwe Skype naam en komt in het Skype programma. 8 Er zijn nog een aantal instellingen nodig om Skype samen met NovaTouch goed te laten verlopen. Ga naar het menu Extra -> Instellingen:

9 9 1. Onder Video instellingen het volgende veranderen: Vink aan "Start mijn video automatisch wanneer ik bel. De webcam zal beeld geven in het rechter venster van deze instelling. Ontvang automatisch video van: iedereen. 2. Onder Gesprekken instellingen, accepteer gesprekken van: iedereen. Een extra optie is het automatisch opnemen. Voor NovaTouch staat deze normaal uit, zodat u een gesprek handmatig kunt aannemen als er gebeld wordt. U kunt ook kiezen om deze aan te zetten, zodat er altijd meteen wordt opgenomen als er gebeld wordt. NovaTouch ondersteunt beide mogelijkheden. Waarschuwing: Aanbevolen is om geïnstalleerde webcam software, zoals QuickCam van Logitech of YouCam van Cyberlink niet te activeren of automatisch te laten opgestarten. Zie de Beheerdershandleiding voor de verdere telefooninstellingen en het invoeren van eigen Skype contacten.

10 10 6 NovaTouch Installeren Het installeerprogramma NovaTouch Installatie.exe van de CDROM of van de internet download, zoals u hieronder ziet, heeft de knop Installeer NovaTouch om het programma op uw computer te zetten (Deze zal het programma NovaTouch Setup.exe in de map Resources opstarten). De NovaTouch installatie is alleen voor het Windows account waarop is ingelogd. Waarschuwing: Voordat u gaat installeren is het belangrijk voor Windows 7 en Vista: (1) Uw account is ingesteld als Administrator. (2) Uw account heeft UAC (User Account Control) UIT staan. Lees hierover in hoofdstuk 3: Windows Instellingen. Installeer de juiste Skype versie voordat u NovaTouch gaat installeren. Lees hierover hoofdstuk 5: Skype installatie en account aanmaken. Op de volgende pagina is beschreven welke stappen de NovaTouch Installatie gaat uitvoeren na het drukken op Installeer NovaTouch.

11 1. Acceptatie en na akkoord van de licentieovereenkomst selecteer in het volgende scherm de onderdelen die u wilt installeren Een installatiemap voor het programma instellen, en het volgende scherm een gebruikersnaam en wachtwoord invullen voor de WebAgenda toegang. De webagenda login is nodig voor de bescherming van de agenda database die op uw computer wordt geïnstalleerd, en zal gevraagd worden als u via Internet toegang wilt krijgen (meer hierover in hoofdstuk 5: Applicaties). Het invullen is verplicht voor een correcte werking van de agenda. Druk dan op de knop install om het installatieproces te starten. 3. Installeren van de bestanden en opstarten van XAMPP nodig voor de WebAgenda. Let op: de XAMPP installatie kan op het eind enige tijd duren (maximaal 1 minuut). Hierna a.u.b. de computer opnieuw opstarten.

12 12 7 NovaTouch eerste keer opstarten Na de herstart van de computer is NovaTouch te vinden via de Windows Startknop onder Alle Programma's. Het NovaTouch programma en de NovaTouch instellingen zijn ook op het bureaublad als snelkoppeling neergezet zoals hiernaast staat afgebeeld. Als u het NovaTouch programma voor het eerst start, vraagt het Skype programma u eenmalige toestemming zodat het gebruikt mag worden door NovaTouch. Zolang er nog geen verbinding is tussen de programma's, zal NovaTouch een Skype fout melding geven en geen contactpersonen laten zien in het telefoonscherm. Voordat u NovaTouch opstart, zorgt dat het Skype programma loopt en dat u hierin bent aangemeld, en vink de optie: Automatisch aanmelden als Skype start aan. Na het opstarten van de NovaTouch software zal het Skype programma toegang vragen via een popup rechtsonder in beeld:

13 Na het klikken van deze popup link krijgt u het Skype programma te zien met bovenin een blauwe NovaTouch.exe onder het kopje: 1 Extra autorisatie. Na het klikken van deze link komt er een "Beheer API Toegangscontrole" scherm. 13 Verdwijnt de popup voordat u deze kunt klikken, dan is er de volgende manier om bij dit toegang scherm te komen. Druk op de Windows toets om bij de taakbalk te komen, en dubbelklik op het Skype symbool (met rode vlag) om deze naar voren te brengen, dan dubbelklikken op de dubbele pijlen symbool onderaan het Skype programma voor de Beheer API toegangscontrole lijst. Druk vervolgens op de Wijzigen knop of dubbelklik op het blauwe vlak, en het toegangscontrolescherm zoals hierboven is beschreven komt weer in beeld. Het Skype icon veranderd van blauw met rode vlag naar groen met vinkje als er toegang is verleend.

14 Hiermee is de toestemming voor het Skype programma ingesteld, waarna en u het Skype programma kunt "sluiten" met het normale rode kruis rechtsboven in het Windows scherm, deze blijft echter op de achtgrond werken en is te zien als symbool in de taakbalk. Zoals u ziet werkt de NovaTouch software in het begin met voorbeelden in de internet, post, telefoon, foto, muziek en spellen schermen. Voor het invullen van de eigen, persoonlijke bestanden en ook de instellingen van het eigen Post adres, zie de beheerdershandleiding. Lees eerst de volgende hoofdstukken voor verder systeem instellingen nodig voor de volledige installatie Windows instellingen Als u wilt dat het NovaTouch programma het volle scherm toont en dat het scherm altijd aanblijft, zijn een aantal Windows instellingen nodig. Hierin wordt ook beschreven de beste presentatie instellingen voor NovaTouch wat betreft schermresolutie en fonts. Taakbalk op automatisch verbergen zetten Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en ga naar eigenschappen en vink "Verberg Taakbalk" aan.

15 15 Schermbeveiliging uitzetten Ga naar het configuratiescherm -> Persoonlijke instellingen -> Schermbeveiliging en zet deze op 'Geen'. Energiebeheer uitzetten Ga naar de Configuratiescherm -> Energiebeheer -> stel de opties voor beeldscherm en slaapstand in op Nooit. Krijgt u een configuratiescherm met een keuze uit power schema's, kies dan de high performance optie. Bij andere opties kan Windows 7 of Vista na een tijd automatisch uitloggen, ondanks dat de schermbeveiliging en energiebeheer uit staan.

16 16 Scherm resolutie aanpassen Een resolutie van 1280 bij 768 pixels voor een 22 inch breedbeeld computerscherm met verhouding 16:9, geeft bij het NovaTouch programma een iconen formaat van 4 kolommen bij 2 rijen. Gebruikt u een hogere of lagere resolutie dan zal het programma het aantal iconen aanpassen. Het zal nodig zijn om per schermgrootte te zien welke resolutie het beste past. Kijk bij het veranderen van de resolutie of de klok op het startscherm rond is en niet ovaal. 4c x 768 (3 kolomen x 2 rijen) 4a x 768 (4 kolomen x 2 rijen) 4b x 900 (6 kolomen x 3 rijen)

17 17 DPI scaling Het kan voorkomen dat met de resolutie instellingen u niet het gewenste aantal iconen in beeld krijgt of dat het startscherm kalender font te groot is. Dit is te verhelpen door de font DPI (Dots Per Inch) aan te passen, in het configuratiescherm onder: personal appearance -> Adjust font size (DPI). Kies dan de Custom DPI setting en probeer een grotere schaal van bv. 125% of 135%. Met een hoger font waarde kan de resolutie van het scherm vaak op de maximale resolutie worden ingesteld, met behoud van de normale 8 tot 10 iconen per scherm. Deze instellingen zijn per computer model verschillend. Schuifbalk (scrollbar) breedte aanpassen Voor enkele applicaties met window vensters, zoals de brief editor, is het scrollen via het aanraakscherm makkelijker als de schuifbalk (scrollbar) breder is. Ga via het configuratiescherm naar de persoonlijke instellingen en kies voor Vista: Kleur en vormgeving van vensters (fig. 1), klik onderaan: Eigenschappen van klassieke vormgeving openen om het instellingen en vormgeving venster (fig. 2) te openen. Kies onderaan de Geavanceerd... knop voor het Ge avanceerde vormgeving venster (fig. 3) te openen. Vista Windows 7 Om voor Windows 7 bij het geavanceerde menu te komen, ga in de persoonlijke instellingen naar personalization, onderaan de window colors knop die naar een kleur menu (fig.1) gaat, waar onderaan de link naar het geavanceerde menu is. Kies item schuifbalk (scrollbar) en zet deze op 40.

18 18 9 Router instelling voor WebAgenda Voor externe browser toegang tot de WebAgenda heeft u een Port Forward nodig in uw router. De WebAgenda kan dan in elke browser draaien op een externe computer, en ook mobile toestellen zoals de iphone, ipad, Android telefoon/tables en andere mobiele telefoons met een internet aansluiting. Het NovaTouch programma gebruikt interne poort 5555, en wij raden aan de externe poort ook op 5555 te zetten in uw router's Port Forward instellingen (maar dit mag een getal zijn tussen 1 en ). In de beheerdershandleiding staat de verdere uitleg over de WebAgenda en hoe u toegang krijgt vanuit een browser. 10 NovaTouch Update Als NovaTouch is geïnstalleerd en er wordt een nieuwe versie uitgebracht, zal het installatieprogramma zien dat een herinstallatie niet nodig is, maar alleen een update. Dit houdt in dat alle instellingen en eigen bestanden behouden blijven, en alleen de nodige programma delen worden bijgewerkt. Het programma NovaTouch Installatie.exe opstarten en op de knop Installeer NovaTouch drukken in het menu. Na het akkoord gaan in het licentiescherm, komt u in het optiescherm, waar in het bovenaan u een blauwe geselecteerde en afgevinkte update ziet, bijvoorbeeld: NovaTouch update. Dan is het veilig om verder te gaan met de update en zal er geen volledige herinstallatie plaatsvinden. Merk op dat een software update geen effect zal hebben op de database van de agenda, uw afspraken en herinneringen blijven behouden.

19 19 11 De-installeren Het de-installeren van NovaTouch gaat via de Windows Startknop onder Alle Programma's, bij het Uninstall programma: Instellingen in standard.ini worden automatisch bewaard NovaTouch mappen De-installeren zal de submappen van C:\Program Files\NovaTouch\ verwijderen, maar het standard.ini bestand in Project Mappen kopiëren naar de hoofdmap NovaTouch. Als er weer geïnstalleerd wordt blijft de bewaarde standard.ini file in de hoofdmap staan en kan deze weer naar Project Mappen verplaatst worden om de oude instellingen te herstellen. Persoonlijke bestanden worden altijd bewaard De eigen bestanden zoals contacten, mail, muziek, foto s en spellen worden bewaard in submappen onder de eigen documentmap NovaTouch, bijvoorbeeld in account Peter: C:\Users\Peter\Documents\NovaTouch\ Het de-installeert programma heeft geen effect op deze bestanden, en kan u eventueel zelf handmatig verwijderen, archiveren of hier laten staan bij een herinstallatie. Maak een backup van de agenda bestanden bij herinstallatie De data voor de agenda afspraken zijn bewaard in een database, en om deze te behouden na een herinstallatie kunt u deze data map bewaren en later terugzetten: C:\Program Files\NovaTouch\Support\xampplite\mysql\data\ Opmerking: Neem contact met onze helpdesk voor assistentie met het overzetten of herinstalleren van een bestaand NovaTouch systeem.

20 20 12 Hoe verder Na een succesvolle installatie heeft u een werkend systeem met enkele voorbeelden in de verschillende schermen. Lees vervolgens de beheerdershandleiding hoe u het systeem met persoonlijke inhoud vult, zoals het eigen adres, contacten met hun Skype adressen, adres en foto en eigen foto's, muziek, spelletjes en favoriete internet adressen. De gebruikershandleiding kunt u vervolgens doornemen om te zien wat allemaal mogelijk is met de NovaTouch software.

21 21 hier afbeelding van achterkaft 2011 NovaTouch BV NovaTouch Installatiehandleiding 1.7

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2009-2010 met Oracle Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Voorbereiden van de installatie... 2 2.1 Gegevens verzamelen...

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit jaar (2011) voor de laatste

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken Volg de onderstaande stappen om Factuur2King 2.1 MU te installeren of een bestaande installatie bij te werken. Werkt u op dit moment nog met Factuur2King

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

AZO@Home installatie

AZO@Home installatie AZO@Home installatie OPGELET Deze nieuwe technologie kan enkel gebruikt worden op de door Microsoft courant ondersteunde versies van Windows. Momenteel is dit: Windows 7, Windows 8 en 8.1 0. Registratie

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Upgraden van FWG 3.0/2008-2009* naar FWG 3.0/2009-2010 Attentie!! Indien u gaat upgraden en u maakt gebruik

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken Volg de onderstaande stappen om een nieuwe versie van Factuur2King 2.1 te installeren of een bestaande installatie bij te werken. 1. Uitpakken zipbestanden Pak

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

HANDLEIDING BEELDBEZOEK PC

HANDLEIDING BEELDBEZOEK PC HANDLEIDING BEELDBEZOEK PC INHOUDSOPGAVE: 1 Installatieproces voor BeeldBezoek op uw pc of laptop... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Aanmaken van gebruiker... 3 1.3 BeeldBezoek registreren... 4 1.4 Contactpersonen

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Multi-user module 5.5

Multi-user module 5.5 Handleiding Multi-user module 5.5 Versie Datum 1.1 27-2-2012 Multi-user 5 LogiVert 1 Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor er 5

Nadere informatie

T-MOBILE CLOUD Windows Installatiehandleiding. Private Planet, Ltd.

T-MOBILE CLOUD Windows Installatiehandleiding. Private Planet, Ltd. T-MOBILE CLOUD Windows Installatiehandleiding Private Planet, Ltd. Copyright 2013 Private Planet Ltd. Sommige applicaties zijn niet beschikbaar in alle gebieden. De beschikbaarheid van de applicatie varieert.

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Installeer de C54PSERVU in Windows Vista

Installeer de C54PSERVU in Windows Vista Installeer de C54PSERVU in Windows Vista In dit document wordt beschreven hoe u uw printer in combinatie met de Conceptronic C54PSERVU kan installeren in Windows Vista. 1. Printer installeren Voordat u

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING IRIS EQ4. Iris2iris B.V. Textielstraat 7 NL-7575 CB OLDENZAAL. Tel: +31 541 76 9018 info@iris2iris.com www.iris2iris.

GEBRUIKSAANWIJZING IRIS EQ4. Iris2iris B.V. Textielstraat 7 NL-7575 CB OLDENZAAL. Tel: +31 541 76 9018 info@iris2iris.com www.iris2iris. GEBRUIKSAANWIJZING IRIS EQ4 Iris2iris B.V. Textielstraat 7 NL-7575 CB OLDENZAAL Tel: +31 541 76 9018 info@iris2iris.com www.iris2iris.com versie 1.0, juni 2009 ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Lees voor

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Installing XDMS - Client.

Installing XDMS - Client. XDMS Installing XDMS - Client. Toleindestraat 7/0101 B-9080 Beervelde T +32 9 353 90 20 F +32 9 353 90 29 info@xpower.be www.xpower.be VAT BE 0451.526.090 IBAN: BE51 4182 0548 6162 BIC: KREDBEBB Inhoudstafel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA WELKOM BIJ CAIWAY! In deze handleiding wordt het installeren van het Webstar modem voor gebruik op het internet met Windows XP en Windows Vista behandeld. Heeft u

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding (v1.5): O.R.S. Lek en Linge Thuiswerken

Handleiding (v1.5): O.R.S. Lek en Linge Thuiswerken Handleiding (v1.5): O.R.S. Lek en Linge Thuiswerken Deze handleiding en de hierin vermelde software is te vinden op onze website https://www.lekenlinge.nl/mijn/thuiswerken en vereist dat u ingelogd bent

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7

INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7 PROGRAMMA : VERSIES : CIEL EN WINDOWS VISTA/7 ALLE DATUM : 23 JULI 2010 INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7 Belangrijk: Indien uw computer deel uitmaakt van een domein moet u ervoor zorgen

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Windows 10 W020 Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Dit document beschrijft hoe U het Windows 10 notificatie-pictogram, rechts onderaan op de taakbalk van een Windows 7 computer kunt verwijderen

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 2-6-2016 Versie: 0.2 Auteur: Stefan de Vries en Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Navigeren

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access)

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Upgraden van FWG 3.0/2009-20010* naar FWG 3.0/2011-2012 * of vanaf FWG 3.0/2006-2007 t/m FWG 3.0/2010-2011

Nadere informatie

Customer Interface Technology. ExpressShipper Installatiehandleiding

Customer Interface Technology. ExpressShipper Installatiehandleiding Customer Interface Technology ExpressShipper Installatiehandleiding Revisie Historie Datum Versie Beschrijving Auteur 15 juli 2011 1.2 Def. versie FW Extern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Technische

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Remote Back-up Personal

Remote Back-up Personal handleiding Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

1. In de menubalk gaat u naar het menu 'Extra' en dan 'Accounts'.

1. In de menubalk gaat u naar het menu 'Extra' en dan 'Accounts'. Windows Mail is het mail programma in Windows Vista & windows 7. In Windows XP noemt men het outlook Express. Hoe stelt u Windows mail in? In deze handleiding word u stap voor stap uitgelegd hoe u Windows

Nadere informatie

Handleiding De Biedwedstrijd

Handleiding De Biedwedstrijd Handleiding De Biedwedstrijd Auteur: Marcel Hofstede Versie: 2.1 Handleiding Biedwedstrijd (V2.1) Blz. 1 van 11 INHOUDSOPGAVE Programma Biedwedstrijd...3 1. Installatie en opstarten van het programma...3

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding H e t g e m a k v a n I n t r a m e d Inleiding Welkom bij Intramed. Met dit softwarepakket kunt u uw complete praktijkadministratie op eenvoudige en efficiënte wijze automatiseren.

Nadere informatie

Drupal 7 website op PC installeren

Drupal 7 website op PC installeren Installeren van een Drupal7 website op een PC bestaat uit volgende stappen Installatie van xampp installatie van een server op PC. Een databank installeren. Downloaden van: Drupal7 installatie van Drupal

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) De eerste keer inloggen Pagina 3 4) Terminal Sessions Pagina 5 5) Gebruik vanaf Apple of Linux systemen

Nadere informatie

Handleiding Werken met Office 365

Handleiding Werken met Office 365 Handleiding Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Navigeren... 5 Werken met Office 365 Outlook... 6 Werken met Outlook 2007/2010... 6

Nadere informatie

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen De menu Start Snelkoppelingen beheren. Als je met de rechtermuisknop klikt op een menu-item in het linkse gedeelte van de Start menu, kan je een keuze maken uit de menu-items zoals in de afbeelding hiernaast.

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Installatiehandleiding Easy-Car

Installatiehandleiding Easy-Car Installatiehandleiding Easy-Car 1. Na het downloaden van het Easy-Car Setup programma voert u deze Setup uit (uitvoeren = dubbelklikken op de icoon). 2. Indien blijkt dat de versie van Microsoft.NET Framework

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Handleiding Demo account inloggen op NDC-IT Cloud Infrastructuur

Handleiding Demo account inloggen op NDC-IT Cloud Infrastructuur Handleiding Demo account inloggen op NDC-IT Cloud Infrastructuur Versie : 1.0 Datum : 01-01-2015 Inhoud Citrix Receiver installeren... 4 Stap 1 Citrix Receiver installatie... 4 Stap 2 Inloggen op de NDC-IT

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet Handleiding Dropbox Wat doet het programma? Dropbox is een klein programma dat ervoor zorgt dat de inhoud van een speciale blauwe map op verschillende computers synchroon blijft. Wat heb je ervoor nodig?

Nadere informatie

Softwarehouse Macco. Stap 2: Indien u dit nog niet gedaan heeft, download dan het installatiebestand voor Macco 2013 vanaf onze website.

Softwarehouse Macco. Stap 2: Indien u dit nog niet gedaan heeft, download dan het installatiebestand voor Macco 2013 vanaf onze website. Installatiehandleiding software Macco 2013 (Windows versie) / FWW 2013 (Windows versie) Hieronder zal stap voor stap aan de hand van schermafdrukken uitgelegd worden hoe u de software kunt installeren.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 5 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 7

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Secure Backup Installatiehandleiding Handelsmerken en auteursrechten Handelsmerken Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. Alle anderen

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding TiSM- PC 10, 25, 100 en PRO Behorende bij TiSM Release 11.1 R e v i s i e 1 1 1 0 28 De producten van Triple Eye zijn onderhevig aan veranderingen welke zonder voorafgaande aankondiging

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Telefoneren via internet met Skype

Telefoneren via internet met Skype Telefoneren via internet met Skype Eén van de mogelijkheden om te telefoneren via internet is Skype. Je kan het gemakkelijk zelf installeren en gebruiken. Wat is Skype? Skype is een klein stukje software

Nadere informatie

Hoe installeert u EdiSoap op uw computer?

Hoe installeert u EdiSoap op uw computer? Hoe installeert u EdiSoap op uw computer? Met dit stappenplan kunt u succesvol EdiSoap op uw computer installeren en activeren binnen uw software programma. 1. Aanmaken abonnement op EdiSoap.nl Om gebruik

Nadere informatie

Beeldbellen via Skype

Beeldbellen via Skype Handleiding Beeldbellen via Skype Versie 1.0 (10-12-2014) 0 Inleiding Het Compaan-platform biedt twee mogelijkheden voor beeldbellen: via de webbrowser of via Skype. Deze handleiding gaat in op de werking

Nadere informatie

4.5 Een IP camera toevoegen

4.5 Een IP camera toevoegen 4.5 Een IP camera toevoegen 4.5.1 De IP camera gebruiksklaar maken 1 Draai de antenne vast op de IP camera. 2 Sluit de adapterkabel aan op de IP camera. Steek hierna de stekker van de IP camera in het

Nadere informatie

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING HANDLEIDING INDIEN U ZICH REEDS HEEFT AANGEMELD EN OVER EEN LOGIN BESCHIKT, KUNT U DIRECT NAAR HOOFDSTUK 2 1. Aanmelden en Registreren U kunt zich aanmelden en registreren voor pcon.update middels onze

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows 8 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows 8... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

HANDLEIDING BEELDBEZOEK PC

HANDLEIDING BEELDBEZOEK PC HANDLEIDING BEELDBEZOEK PC INHOUDSOPGAVE: 1 Gebruikersaccount aanmaken...3 1.1 Inleiding...3 1.2 Aanmaken van gebruiker...3 1.3 BeeldBezoek registreren...4 2 Contactpersonen...6 2.1 Contactpersonen toevoegen...6

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Repaircenter Leidsekade 23 2266 BH Leidschendam Tel: 06-54760475 Fax: 070-3275561 info@atis-benzing.nl www.atis-benzing.nl

Repaircenter Leidsekade 23 2266 BH Leidschendam Tel: 06-54760475 Fax: 070-3275561 info@atis-benzing.nl www.atis-benzing.nl Repaircenter Leidsekade 23 2266 BH Leidschendam Tel: 06-54760475 Fax: 070-3275561 info@atis-benzing.nl www.atis-benzing.nl Handleiding USB Drivers Club Systeem Win 98, Win Me Win 2000, WinXP, Win2003 Hoofdstuk

Nadere informatie

Sartorius ProControl MobileMonitor 62 8991M

Sartorius ProControl MobileMonitor 62 8991M Installatiehandleiding Sartorius ProControl MobileMonitor 62 8991M Softwareprogramma 98646-003-14 Inhoud Gebruiksdoel................. 3 Systeemvereisten.............. 3 Kenmerken................... 3

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER BHV VCA Outlook Windows Vista Windows XP Office 2003 Office 2007 cursus elearningredacteur HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER 1 van 13 1. DESKTOP PUBLISHER Wat is de desktop Publisher? De desktop Publisher

Nadere informatie

Handleiding Hosted Exchange

Handleiding Hosted Exchange Handleiding Hosted Exchange Toelichting In deze handleiding worden verschillende mogelijkheden en instellingen van Hosted Exchange aan u uitgelegd. Bestemming Dit document is bestemd voor klanten van Comvio

Nadere informatie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie DuboCalc 4.0 Installatie instructie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Verwijderen bestaande installaties... 3 3 Installatie DuboCalc Project... 4 4 Foutmeldingen... 8 1 DuboCalc Project 2.2 Installatie

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Door Philippe Dellaert Acco: Files exchange documentatie - 1/9 1. Inleiding ACCO maakt gebruik van een online systeem om documenten uit te wisselen tussen

Nadere informatie

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam 29-3-2016. Versie 1.5 Auteur : E.Mouws

Mail op Domeinnaam. Instellen in software en apparaten. Mail op domeinnaam 29-3-2016. Versie 1.5 Auteur : E.Mouws Mail op domeinnaam Instellen in software en apparaten Mail op domeinnaam 29-3-2016 Versie 1.5 Auteur : E.Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave Wat is?... 3 Algemene instellingen... 3 Verschillen tussen IMAP en

Nadere informatie

INSTRUCTIE UPDATEN LENOVO TABLET

INSTRUCTIE UPDATEN LENOVO TABLET INSTRUCTIE UPDATEN LENOVO TABLET 1. Algemeen In deze instructie wordt uitgelegd hoe je een belangrijke update op je Lenovo tablet dient te installeren. Deze update zorgt er voor dat de verbindingsproblemen

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie