De driehoek van bewoners, gemeente en corporatie Van partijen naar partners

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De driehoek van bewoners, gemeente en corporatie Van partijen naar partners"

Transcriptie

1 De driehoek van bewoners, gemeente en corporatie Van partijen naar partners Karin van Dreven en Judith van El, Haag Wonen Stellingen: 1. Het gesprek tussen bewoners, gemeente en corporatie is essentieel voor een vernieuwende vorm van legitimatie en de opmaat voor een andere manier waarop de maatschappelijke doelen van het wonen zijn georganiseerd. 2. Het kader van de Woningwet is slechts het begin of misschien wel het einde van de rollen en taken van bewoners, gemeente en corporatie. Inleiding Haag Wonen heeft een rijke historie van bewonersinspraak, overleg en samenwerking. In de afgelopen jaren hebben we de gesprekken met onze bewoners en de gemeente verder geïntensiveerd. We spreken met elkaar over de keuzes die wij maken, binnen welke context, en welke rol wij daarin zien voor bewoners en gemeente. En voor onszelf. We koppelen de maatschappelijke opgave van de corporatie aan de publieke doelen die een corporatie dient en wat daarvan de financiële gevolgen zijn. En welke dilemma s daar uit voortkomen. De publieke doelen lijken niet meer aan te sluiten op de verschillende overheidsniveaus in het huidige tijdperk met de nieuwe Woningwet. De gesprekken met onze bewoners en de gemeente Den Haag leveren veel op. Inzicht in elkaars motieven en belangen, en samen prioriteiten stellen. Maar ook bewoners als ambassadeurs voor de corporatie, omdat zij inzicht hebben in onze dilemma s, en realisme in verhoudingen tussen bewoners, gemeente en corporaties. Het brengt scherp en schrijnend in beeld hoe het landelijk kader de lokale situatie en de volkshuisvestelijke opgave die daarbij hoort geen recht doet. En hoe we daarin ook samen kunnen optrekken. Het brengt ons ook bij de vraag of een corporatie nog wel in alle situaties het passende middel is om de lokale situatie te dienen en daarmee recht te doen aan de maatschappelijke doelen die een corporatie nastreeft. Of zoals een huurder het treffend verwoordde Het financiële huishoudboekje van de corporaties gaat in deze periode dus vóór het huishoudboekje van de huurders. Wie is er nu voor wie? In dit essay gaan wij verder in op de wijze waarop wij dit gesprek voeren, wat het alle partijen brengt en hoe wij, Haag Wonen, verder invulling willen geven aan de vraag: Hoe kunnen wij passende betaalbare woningen in prettige buurten blijven bieden aan mensen die dat nodig hebben? We starten met het scherp neerzetten van onze maatschappelijke bijdrage.

2 Maatschappelijke bijdrage Haag Wonen definieert haar maatschappelijke bijdrage vanuit de publieke taak waaraan wij willen, en vanuit onze status als toegelaten instelling zelfs moeten, bijdragen. Onze missie is daarin duidelijk: Als puur Haagse corporatie is Haag Wonen nauw betrokken bij haar huurders, hun woning en hun buurt. Wij bieden passende, betaalbare en goed onderhouden woningen aan mensen die daar zelf niet of moeilijk in kunnen voorzien. Met bewoners en samenwerkingspartners werken wij aan plezierig wonen in de buurt, ook op de complexe plekken. Bewoners vinden bij Haag Wonen een thuisbasis. En daarmee een ruimte voor ontwikkeling. Drie taken Deze missie komt voort uit drie belangrijke taken waaraan wij als corporatie bijdragen. Taken die niet of minder worden uitgevoerd op het moment dat alleen de markt het wonen zou oppakken. Dit zijn in de kern: 1) Betaalbaarheid: samen met de huurtoeslag zorgen voor betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag inkomen; 2) Beschikbaarheid: zorgen dat er voldoende beschikbare woningen zijn voor mensen met een laag inkomen, zonder risicoselectie, dus zonder groepen of mensen uit te sluiten; 3) Positieve buurteffecten: zorgen voor goede woningen in prettige buurten, ook in buurten of wijken waar marktpartijen het af laten weten. Dit zijn vraagstukken die in een vrije woningmarkt niet goed worden opgelost. De overheid kan het publieke belang beschermen met algemene wetgeving, bijvoorbeeld door het stellen van minimale kwaliteitseisen. Waar dat niet voldoende is, kan de overheid zelf als aanbieder op de markt opereren of bedrijven en/of maatschappelijke organisaties inzetten. Deze publieke taken zien wij als onze maatschappelijke doelen. Deze maatschappelijke doelen zijn wij in de afgelopen jaren steeds explicieter gaan hanteren in onze bedrijfsvoering. In onze vastgoedsturing vormt het de pijler waarop wij onze maatschappelijke bijdrage waarderen en afwegen tegenover risico en rendement. In ons ondernemingsplan vormen deze drie doelen de basis van onze inzet in deze turbulente periode waarin zoveel schuift en onzeker is. Maar die doelen blijven wat ons betreft staan. We zien dat de prioriteitstelling door de bewoners, gemeente en corporatie de afgelopen jaren is verschoven. Waar voorheen de nadruk lag op positieve buurteffecten en beschikbaarheid, ligt nu de nadruk op betaalbaarheid en beschikbaarheid. Dit wordt ook duidelijk uit de gesprekken die wij voerden met onze bewoners en de gemeente Den Haag over deze doelen en wat daarin prioriteiten zijn.

3 Open over ons huishoudboekje Het gesprek met de bewoners en de gemeente heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Zowel in openheid, helderheid en inzicht als in het samenbrengen van partijen en hun belangen. Er is steeds meer sprake van beïnvloeding. Maar ook is het besef gegroeid dat dit samen gaat met het maken van keuzes. Niet alles kan. Een vervelende boodschap met een duidelijke kern In de afgelopen jaren heeft Haag Wonen een scherp financieel regime gevoerd. Dit betekende enerzijds flink schrappen in de ontwikkelportefeuille en in de bedrijfslasten. Anderzijds verkleinde het onze bijdrage aan de leefbaarheid in onze buurten. Een belangrijk uitgangspunt was dat ons onderhoudsbudget op peil bleef. De keuzes die wij maakten kwamen voort uit een duidelijke kern, vastgelegd in ons ondernemingsplan: onze inzet is geconcentreerd op de bestaande voorraad, leefbaarheidsinitiatieven zijn gericht op onze huurder en we hebben onze routinematige zaken op orde. Deze boodschap was destijds voor de gemeente niet prettig, maar werd wel door onze bewoners ondersteund. In de context van ons nieuwe speelveld nu, waren we toen al bezig met de kern van ons werk ofwel: dichtbij onze taak. Vanaf het begin waren wij helder en open over onze boodschap. Zo staan wij ervoor! Sommige zaken doen we niet meer, maar nog veel meer doen we wel. Onze bewoners als lobbyisten Het bijsturen had effect, maar nog niet voldoende. We stuurden opnieuw bij. Vooral gericht op een verbetering van onze solvabiliteit en de invoering van de verhuurderheffing. Dit betekende opnieuw snijden in onze bedrijfslasten, de huren verhogen binnen de kaders van onze portefeuillestrategie en minder geld naar leefbaarheid. We bezuinigden niet op onderhoud en investeerden alléén als er verkoop tegenover stond. De komst van de verhuurderheffing was aanleiding om nog intensiever met onze bewoners in gesprek te gaan. Hoe kunnen wij deze afdracht samen tegengaan? Een afdracht die niet in het belang is van onze huurders en niet in het belang is van goed wonen in Nederland. Samen met enkele bewoners spraken we met Eerste en Tweede Kamerleden. Een prachtig resultaat was het optreden van een van onze huurders in Hart van Nederland. Het nieuwsprogramma volgde onze huurder die de nacht van Duivesteijn bijwoonde. Een nacht waarin de Eerste Kamer ondanks de vele kritische geluiden en kanttekeningen vóór de verhuurderheffing stemde. Van driekamermodel naar begrotingsspel In 2014 nam Haag Wonen een volgende stap in het gesprek met haar bewoners. We namen ze mee in onze financiële afwegingen bij het opstellen van onze begroting, zonder te tornen aan onze maatschappelijke doelen. Het Driekamermodel, gebruikt voor inzicht en sturing, was daarbij de onderlegger. Om het tastbaar en behapbaar te maken, hebben wij onze begroting vertaald naar bedragen op woningniveau. Dit geeft meer grip en gevoel bij de cijfers die wij presenteren.

4 Om onze bewoners mee te nemen, hebben wij hen het Driekamermodel in drie stappen uitgelegd: 1. Wat doet een belegger? 2. Wat doet een corporatie anders dan een belegger? En waarom? 3. Wat betekent dat voor het huishoudboekje van Haag Wonen? Wij hebben onze bewoners gevraagd om onze begroting op te stellen. Daarbij moesten ze keuzes maken. Onze bewoners gaven aan welke doelen zij het belangrijkste vonden om tot een sluitende begroting te komen. Bij het opstellen van de begroting kwamen alle afwegingen naar voren die Haag Wonen ook maakt. Het was een regelrechte eyeopener: onze bewoners kwamen tot veel meer inzicht, begrip en een scherpere sturing. Stemmen met de voeten In het advies van onze huurdersorganisaties op onze jaarlijkse huurverhoging kwam een terecht kritiekpunt. Er is vaak weinig ruimte ivoor echt een gesprek over de huurverhoging, omdat alles al zo vast ligt. Dit hebben wij ter harte genomen. In mei 2015, vóór het opstellen van de begrotingskaders, hebben wij onze bewoners betrokken in de discussie over de huurverhoging per 1 juli Met de nieuwe Woningwet op komst hebben wij ook de gemeente gevraagd om samen met ons prioriteiten te stellen in aanloop naar de begroting van 2016.Voor het eerst kwamen bewoners, gemeente en corporatie samen om met elkaar de prioriteiten te bespreken voor de activiteiten van Haag Wonen. Haag Wonen had stellingen gemaakt met daarin steeds de afweging tussen de drie maatschappelijke doelen (betaalbaarheid-beschikbaarheid-positieve buurteffecten) Opvallend daarbij was de nadruk van de bewoners en gemeente op betaalbaarheid. Haag Wonen legde de nadruk op de beschikbaarheid en dan met name voldoende betaalbare woningen overhouden.

5 Presteren naar vermogen Haag Wonen werkt samen met de gemeente aan het opstellen van nieuwe prestatieafspraken. Dit doen we in lijn met de nieuwe Woningwet. De gemeente Den Haag stelt een volkshuisvestelijke agenda op. De Haagse corporaties brengen een bod uit wat zij daaraan naar redelijkheid kunnen bijdragen. In het gesprek zijn ook de bewonersorganisaties van de Haagse corporaties betrokken. Lastige keuzes moeten worden gemaakt. We zijn er nog niet. Onze maatschappelijke bijdrage steeds verder in het nauw In Den Haag kunnen de corporaties niet meer ten volle bijdragen aan de lokale opgaven die er liggen ten aanzien van betaalbaarheid, beschikbaarheid en prettige buurten. Bewoners, gemeente en corporaties moeten kiezen. En dat doet pijn. Pijn, omdat: We samen niet meer alle opgaven het hoofd kunnen bieden, vooral a) de grote druk op de goedkope en betaalbare kernvoorraad sociale huurwoningen; b) de beperkte (financiële en wettelijke) ruimte voor kwaliteit, zowel om te investeren in de (verduurzaming) van woningen als in de kwaliteit van wijken, zoals het bijdragen aan de ongedeelde stad; c) de bijzondere positie van Vestia en de beperkte investeringsruimte van Haag Wonen. De landelijke kaders botsen met lokale opgaven: a) de nieuwe Woningwet doet geen recht meer aan de drie belangrijke publieke taken. Deze lijkt haaks te staan op de lokale taak die daar wel ligt. Een voorbeeld is dat de landelijke passenheidstoets het werken aan de ongedeelde stad in Den Haag, als een van de meest verdeelde steden van het land, tegenwerkt; b) de blauwdruk van het landelijk gemiddelde te weinig rekening houdt met lokaal maatwerk en geen recht doet aan de lokale opgave; c) De nieuwe Woningwet trekt een gezond gelijk speelveld tussen partijen op de woningmarkt steeds verder uit elkaar. Van partijen naar partners De vraag hoe de lokale woonopgave nog kan worden waargemaakt wordt steeds urgenter. Formeel ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeentelijke overheid en geven bewoners duidelijk hun mening en visie. Sociale huurders in Den Haag ervaren vooral de knelpunten wanneer het niet goed gaat, zoals lange wachttijden voor een dure woning die weinig energiezuinig is. Haag Wonen blijft graag werken aan deze opgave werken vanuit haar eigen maatschappelijke doelen die aansluiten bij die de drie belangrijke publieke taken: betaalbaarheid, beschikbaarheid en prettige buurten. Daarvoor zijn we er immers. Het baart ons zorgen dat we steeds meer keuzes moeten maken die we eigenlijk niet wíllen maken. Keuzes die onze bewoners en onze stad Den Haag niet ten goede komen. We willen daarom nog intensiever samenwerken met onze bewoners en de gemeente hoe wij zo goed mogelijk kunnen bijdragen aan die lokale opgave. Dat zal stapje voor stapje moeten en van onderop.

6 De kunst van het balanceren Wat is dan zo n volgende stap in deze ontwikkeling? Is het zinvol om bewoners en gemeente meer formele zeggenschap te geven? Waardoor een woningcorporatie als zelfstandige maatschappelijk onderneming nog meer als een belangrijk onderdeel van hun lokale samenleving wordt gezien? De lokale verankering maakt ons sterk en houdt ons scherp. Het maken van goede keuzes heeft meer dan ooit te maken met de kunst van het balanceren. Balanceren tussen het belang van de huidige bewoners en dat van de toekomstige bewoners. Balanceren tussen het huishoudboekje van de bewoner en dat van de woningcorporatie. Door het tripartite overleg stevig vorm te geven, zorgen we voor de juiste checks en balances. Hierdoor kan het ons Haag Wonen gevoel bij alle partijen worden vergroot en ons maatschappelijk resultaat positief worden beïnvloed. In het balanceren wordt ook zichtbaar dat het huishoudboekje van de woningcorporatie steeds minder te vergelijken is met dat van de belegger. Er is immers geen sprake meer van een level playing field voor corporaties en beleggers. Ten opzichte van puur commerciële collega s zijn we op een achterstand gezet. De inhoudelijke uitkomsten van de gezamenlijke gesprekken en onderzoek rekenen we door en verwerken we in een theoretische businesscase. Zodat we weten welke mogelijkheden we hebben om onze maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. Daarbij ontkomen we waarschijnlijk niet aan het feit dat er gaten gaan vallen in de stad. Te weinig woningen voor de doelgroep bijvoorbeeld, of een te klein aandeel goedkope woningen voor bewoners met de kleinste inkomens en ons dus het hardste nodig hebben. Welke oplossingen kunnen we daar voor vinden? Het is goed mogelijk dat die oplossingen zich buiten de gebaande paden van ons stelsel en daarmee begaanbare paden voor de woningcorporatie bevinden. Een ding staat dan wel vast: de oplossingen komen voort uit een gezamenlijk geconstateerd probleem met daarbij de meest passende en breed gedragen oplossing. Bewoners, gemeente en corporatie moeten hun krachten bundelen en samen gaan staan voor de lokale woonopgave, zodat goed wonen voor iedereen ook in de toekomst bereikbaar is en blijft. Literatuur Driekamermodel De resultaten van het pilotprogramma, J. Conijn en F. Claessens, november 2013 Idealen van het Woonbeleid, M. Elsinga, M. Haffner en H. van der Heijden, juni 2008 Uitzending Hart van Nederland, december 2013 Woonbondig, media/haagwonen/caroussel/begrotingsspel-maart pdf, maart 2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting De wijze waarop de woningmarkt nu georganiseerd is met 2,4 miljoen sociale huurwoningen is niet meer houdbaar. We zullen naar een systeemverandering

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Woningmarkt en corporatiesector. Johan Conijn

Woningmarkt en corporatiesector. Johan Conijn Woningmarkt en corporatiesector Johan Conijn Ruimteconferentie PBL 21 mei 2013 Inhoud Woningmarktdebat Positie woningcorporatie Regeer- en woonakkoord DrieKamerModel 2 Woningmarkt Overmatige subsidiering

Nadere informatie

Moeten, willen, kunnen, kiezen

Moeten, willen, kunnen, kiezen Jaarplan 2013 Home Moeten, willen, kunnen, kiezen De veranderingen in de volkshuisvesting, de woningmarkt en de economie volgen elkaar in steeds hoger tempo op. Haag Wonen gaat desondanks met onverminderd

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Dit is onze nieuwe strategische koers!

Dit is onze nieuwe strategische koers! woongeluk Dit is onze nieuwe strategische koers! Hiermee geven wij invulling aan onze visie op wonen in Drenthe en Groningen en de rol die wij daarin innemen. Wij gaan het verschil maken! Niet gewoon ons

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016

Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016 Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016 Agenda Welkom Opening door wethouder van Wonen, mevrouw Van Vroonhoven Presentatie: achtergronden prestatieafspraken Korte pauze Wat is uw mening over: - betaalbaarheid

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan 2016-2019 woningstichting Het Grootslag Wat is werkelijk van waarde? Inleiding De afgelopen jaren ging de corporatiesector een richting op die in tegenspraak

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld

Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld Futuraplatform - vrijdag 16 november 2012 Leo Gerrichhauzen Gerrichhauzen en Partners 2012 Van verzelfstandiging naar publieke sturing

Nadere informatie

Lokaal woonbeleid. Woningwet en Huisvestingswet

Lokaal woonbeleid. Woningwet en Huisvestingswet Lokaal woonbeleid Woningwet en Huisvestingswet Wens van de Haagse politiek : meer grip op de corporaties Toezicht op corporaties: volkshuisvestelijk en financieel Minder commerciële activiteiten Versterking

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN BODEGRAVEN NIEUWERBRUG Een flexibele en moderne organisatie Zorgen voor een passende woningvoorraad WAARDER REEUWIJK Reeuwijkse plassen DRIEBRUGGEN Plezierig wonen HOGEBRUG (VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

Nadere informatie

Financiën van woningcorporaties

Financiën van woningcorporaties Financiën van woningcorporaties Financiën van woningcorporaties Handleiding en tips voor huurdersorganisaties Tweede, geheel herziene, druk, oktober 2016 Inhoud Inleiding 6 Verscherpte aandacht 7 Waarom

Nadere informatie

Factsheet Haag Wonen

Factsheet Haag Wonen Factsheet Haag Wonen Als puur Haagse corporatie is Haag Wonen nauw betrokken bij haar huurders, hun woning en hun buurt. Wij bieden passende, betaalbare en goed onderhouden woningen aan mensen die daar

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Programma Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting:

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 HUURDERSVERENIGING "CROMSTRIJEN" Postbus 7304 3280AC Numansdorp. telefoon: 0186-655205 Internet: www.huurdersverenigingcromstrijen.nl E-mail: hvcromstrijen@kpnmail.nl Nieuwsbrief december 2017 Geachte

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

POORT6. Poort6, corporatie in ontwikkeling

POORT6.  Poort6, corporatie in ontwikkeling POORT6 www.poort6.nl Poort6, corporatie in ontwikkeling Gemeenteraad Gorinchem, 22 september 2016 Onderwerpen Poort6 2012-heden Terugblik langs strategische pijlers Speelveld binnen nieuwe Woningwet Bod

Nadere informatie

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Samen kiezen voor een sterke woningmarkt Martin Hoiting/Rob Ravestein 14 oktober 2013 verandering in denken: één woningportefeuille welke woningen hebben we nodig

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice 2017 Prestatieafspraken Assen Woonservice 2017 Colofon Status: definitief 01 12 2016 Prestatieafspraken Assen 1 1 Inleiding Met de invoering van de nieuwe

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen Over het onderzoek Elan Wonen heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde onder de regionale

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

Weging van zienswijzen door de Aw

Weging van zienswijzen door de Aw 1 Weging van zienswijzen door de Aw Inhoudsopgave Beoordelingsprincipes algemeen Procedures Kader van weging 2 Principes bij beoordeling Heldere governance voor gescheiden takken Verankering strategie

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Prestatieafspraken 2019 Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. A.V.M Veekamp Voorzitter Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. J.H.F. Laarhoven Secretaris Stichting

Nadere informatie

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 Voorwoord Het bestuur van de HBV heeft tezamen met haar vaste commissieleden de keuzes voor een toekomstig

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag Wij geven thuis De gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vallen samen met het laatste jaar van de lokale en regionale prestatieafspraken 2010-2014 tussen corporaties en gemeenten. De corporaties willen nieuwe

Nadere informatie

Woonlinie Venster Een blik vooruit

Woonlinie Venster Een blik vooruit Woonlinie Venster Een blik vooruit Programma Ontvangst Voorstelrondje Introductie: Woonlinie & Woningwet Presentatie Peter van den Heuvel Pauze Pitch Hugo, Margret, Marcel Vragenronde Afsluiting Peter

Nadere informatie

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels POSITION PAPER Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels VNG-INZET VOOR DE NIEUWE HUISVESTINGSWET Inleiding In delen van het land is nog steeds sprake van knelpunten op de woningmarkt, met gevolgen

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Workshop scheiden en splitsen Start Inleidende presentatie Ervaring van de corporatie: Ergin Borova, Vidomes Ervaring van gemeenten: Berend

Nadere informatie

VOORBEELD. Verkoop van huurwoningen. De nieuwe regels voor verkoop van sociale huurwoningen. Derde (geheel herziene) druk, april 2014

VOORBEELD. Verkoop van huurwoningen. De nieuwe regels voor verkoop van sociale huurwoningen. Derde (geheel herziene) druk, april 2014 Verkoop van huurwoningen De nieuwe regels voor verkoop van sociale huurwoningen Derde (geheel herziene) druk, april 2014 VERKOOP VAN HUURWONINGEN De nieuwe regels voor verkoop van sociale huurwoningen

Nadere informatie

Aan Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken. Datum 24 april Onderwerp AO Evaluatie Woningwet en Huurakkoord

Aan Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken. Datum 24 april Onderwerp AO Evaluatie Woningwet en Huurakkoord Aan Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken Datum 24 april 2019 Onderwerp AO Evaluatie Woningwet en Huurakkoord Geachte Kamerleden, woordvoerders wonen, Binnenkort spreekt

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES Verantwoorden en leren In een visitatie leggen woningcorporaties openbaar verantwoording af over hun maatschappelijke prestaties in de afgelopen vier jaar. Visitatie richt

Nadere informatie

Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel

Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel Scheidings- en splitsingsvoorstel van woningcorporaties Stek (incl. Warmunda) en Vooruitgang In september 2016 is een scheidings- en splitsingsvoorstel

Nadere informatie

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen.

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen. In maart 2015 vroegen wij in een enquête onze huurders, woningzoekenden, collega corporaties, gemeenten, medewerkers en via social media om mee te denken met ons beleid. In totaal hebben 3.700 deelnemers

Nadere informatie

WOONONTWIKKELING IN DE BINNENSTAD. Politiek beraad 25 november 2014

WOONONTWIKKELING IN DE BINNENSTAD. Politiek beraad 25 november 2014 WOONONTWIKKELING IN DE BINNENSTAD Politiek beraad 25 november 2014 Doel van vandaag Dialoog over het wonen in de binnenstad Programma Nader kennismaken Informatie & verdieping op vraagstukken Dilemma s

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf!

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Ondernemingsplan 2016-2018 Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Woondiensten Aarwoude is een bedrijf dat woonruimte verhuurt aan mensen die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor een sociale

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Onderzoeksinstituut OTB

Onderzoeksinstituut OTB Regionale woonafspraken en veranderende nationale beleidskaders Inleiding tijdens conferentie De regio Zuid- Kennemerland/IJmond geeft thuis, Tweede conferentie Regionaal Actieprogramma Wonen Zuid- Kennemerland/IJmond,

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren 1 Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma De Huismeesters voor gemeente Haren 2017 Ons bod Groningen, 16 juni 2016 2 Aanbod 2017 Voor u ligt het voorgestelde, volkshuisvestelijke uitvoerings-/activiteitenprogramma

Nadere informatie

Parallelsessie I&O thema Wonen. 16 juni 2016

Parallelsessie I&O thema Wonen. 16 juni 2016 Parallelsessie I&O thema Wonen 16 juni 2016 Welkom 1. Stand van zaken prestatieafspraken 2. Prestaties en toekomst Poort6 3. Lokale en regionale woningmarkt POORT6 www.poort6.nl Stand van zaken prestatieafspraken

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019 Met bewoners naar vitale wijken Strategie SSW voor 2014 2019 September 2014 Inhoudsopgave 1. Een eerlijk verhaal... 1 2. Wat is SSW... 2 2.1 Woningcorporatie 2 2.2 Wat zien wij in onze wereld 2 2.3 Grote

Nadere informatie

Belanghouders beleid De Woonplaats

Belanghouders beleid De Woonplaats Belanghouders beleid De Woonplaats Juni 2017 1. Aanleiding De Woonplaats staat midden in de maatschappij. Daarom hechten wij aan een goede relatie met onze belanghouders. Wij willen graag begrijpen wat

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Ondernemingsplan jaar lokale kracht!

Ondernemingsplan jaar lokale kracht! Ondernemingsplan 2016-2020 100 jaar lokale kracht! Stichting Beter Wonen September 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1 Inleiding 2 2 In- en externe analyse 3 2.1 Extern 3 Economie 3 Politiek 3 Maatschappij

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9 Startdocument regionale prestatieafspraken 2020-2023 Bijlage 9 Concept 2 april 2019 In dit document worden de bestuurlijke opdrachten geformuleerd voor drie werkgroepen in het traject regionale prestatieafspraken

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

SAMENVATTING FUSIE-EFFECTRAPPORTAGE STANDVAST WONEN EN DE GEMEENSCHAP

SAMENVATTING FUSIE-EFFECTRAPPORTAGE STANDVAST WONEN EN DE GEMEENSCHAP SAMENVATTING FUSIE-EFFECTRAPPORTAGE STANDVAST WONEN EN DE GEMEENSCHAP INLEIDING De speelruimte van corporaties is kleiner geworden en tegelijkertijd neemt de complexiteit van onze maatschappelijke opgaven

Nadere informatie

Op zich goed, ik bekijk gedurende het jaar wel hoe het bevalt. Daar heb ik geen zin in, wilt u mij van de enquêtelijst verwijderen?

Op zich goed, ik bekijk gedurende het jaar wel hoe het bevalt. Daar heb ik geen zin in, wilt u mij van de enquêtelijst verwijderen? Uitslagen enquêtes onder HVB-leden Een keer per maand stuurt HVB een korte enquete uit. In 2018 houden we hiermee een proef onder 100 van onze leden. Eind 2018 evalueren we het resultaat. Hieronder vindt

Nadere informatie

10 PUNTEN VOOR DE WOON AGENDA 2014 2018. Corporaties en gemeente in dialoog over wonen in Nijmegen

10 PUNTEN VOOR DE WOON AGENDA 2014 2018. Corporaties en gemeente in dialoog over wonen in Nijmegen 10 PUNTEN VOOR DE WOON AGENDA 2014 2018 Corporaties en gemeente in dialoog over wonen in Nijmegen Voorwoord Volgend voorjaar zijn nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Wonen in Nijmegen is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken;

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken; Werkplan STOK 2017 De prioriteiten van STOK STOK is de stedelijke organisatie van huurders bij de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Bewonerscommissies, actief op de wooncomplexen vormen de leden van vereniging.

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Omni~ Wonen S1ichl1ng Huurdersorganisalie Omnia

Nadere informatie

Gevolgen passendheidstoets

Gevolgen passendheidstoets Gevolgen passendheidstoets Corporaties moeten jaarlijks 90% van de vrijkomende huurwoningen tot de vrije-sector toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot de EU-grens. Vanaf 1 januari 2015 gaat er ook

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Daeb / niet-daeb. Scheiden of splitsen van het bezit van woningcorporaties VOORBEELD

Daeb / niet-daeb. Scheiden of splitsen van het bezit van woningcorporaties VOORBEELD Daeb / niet-daeb Scheiden of splitsen van het bezit van woningcorporaties Inhoud daeb / niet-daeb Samenvatting 4 1 De regelgeving in het kort 6 Beoordelingskader Daeb/niet-Daeb 7 Wat is Daeb bezit? 7 Wat

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

De rol van huurdersorganisaties in de woningwet' WoONcongres, 7 april 2016

De rol van huurdersorganisaties in de woningwet' WoONcongres, 7 april 2016 De rol van huurdersorganisaties in de woningwet' WoONcongres, 7 april 2016 Guus Terlingen (FRAEY) en Maarten Groen (Woonbond Kennis- en Adviescentrum) Vandaag De Woningwet over de invloed van huurders

Nadere informatie

Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen.

Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen. Jaargang 8, nummer 1 Voorwoord Deze nieuwsbrief bevat weer een aantal zeer belangrijke zaken die recentelijk maar ook in de nabije toekomst om aandacht vragen. Twee leden van het bestuur van het LHP zijn

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan Mensen wonen het liefst bij Portaal Ondernemingsplan 2012 2020 1 De sociale huisvesting heeft te maken met veel veranderingen. Daarom heeft Portaal een nieuw ondernemingsplan gemaakt, dat geldt voor de

Nadere informatie

Evidence based assetmanagement. ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken

Evidence based assetmanagement. ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken Evidence based assetmanagement ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken Even voorstellen: Stadlander Woningcorporatie West Brabant 15.000 VHE Bergen op Zoom en Tholen Reorganisatie achter de rug:

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Alkmaar, juni 2014 Aan: Van: de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Met deze notitie bieden wij u het rapport Betaalbaar Wonen in de regio Alkmaar

Nadere informatie

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen Bijlage 2: Financiële paragraaf Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen

Nadere informatie

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Inhoud presentatie Woonvisie: kansen benutten, basis op orde Woningmarkt Eindhoven/regio Lokaal

Nadere informatie

Huishoudboekje Raadscommissie Ontwikkeling 31 oktober 2016

Huishoudboekje Raadscommissie Ontwikkeling 31 oktober 2016 Huishoudboekje 2.0 2.0 Raadscommissie Ontwikkeling 31 oktober 2016 Agenda 1. Aanleiding 2. Waar staan de Haarlemse corporaties voor 3. Het Kasstroommodel door 4. Indicatieve bestedingsruimte door 5. Strategieën

Nadere informatie

Wij. thuis. geven. De strategie van Mooiland

Wij. thuis. geven. De strategie van Mooiland Wij geven thuis De strategie van Mooiland 2 sociale huisvester volwaardige corporatie 3 26.060 woningen 127 gemeenten noordoost-brabant en gennep Wij zijn Mooiland Strategie in het kort Bij Mooiland zijn

Nadere informatie

Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van woonmilieus?

Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van woonmilieus? Woningmarktonderzoek Resultaat 8 oktober De vraag Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang van de vraag? Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken VAN SSW 2014-20

Met bewoners naar vitale wijken VAN SSW 2014-20 Met bewoners naar vitale wijken STVISIE TOEKOM VAN SSW 19 2014-20 Met bewoners naar vitale wijken 1 Een eerlijk verhaal SSW helpt mensen met een smalle beurs in de gemeente De Bilt aan sociale woonruimte.

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 6 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD MITROS... 7 5.

Nadere informatie