Big little problems: de werking van de ombudsdienst Nathalie Renneboogh

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Big little problems: de werking van de ombudsdienst Nathalie Renneboogh"

Transcriptie

1 Big little problems: de werking van de ombudsdienst Nathalie Renneboogh 12 mei 2017

2 Wettelijk kader Ombudsfunctie (KB 8/7/2003,15/6/2004,12/4/2007) Onafhankelijk (! en?) Neutraal en onpartijdig meerzijdig partijdig Laagdrempelig en goed bereikbaar Beroepsgeheim Gericht op herstel van de zorgrelatie Gericht op kwaliteitsverbetering Opgericht voor patiënten klachten> elementen van antwoord bemiddelingsgesprek juridische dienst Niet-klachten: vragen, opleiding, info medisch dossier,

3 Contactgegevens Ombudsdienst Caroline Van lier, secretariaat Sabine Denis Carla Mondelaers ombudsvrouwen Nathalie Renneboogh gele pijl 1 e verdieping

4 Cijfers Medische aspecten Behandeling Communicatiestijl Infoverstrekking Aandacht/opvang verslaggeving Verpleegkundige aspecten Organisatorische aspecten Paramedische/sociaal vpk aspecten Administratieve/financiële aspecten Technische aspecten Facilitaire aspecten Beroepsgeheim/privacy

5 Wettelijk kader: patiëntenrechten

6 Recht op kwaliteitsvolle dienstverlening Klachten in dit verband: behandeling Onze zoon werd vorige week dinsdag opgenomen ter observatie. Ondanks dat zowel de zaalarts als wijzelf duidelijk hadden doorgegeven om voor alles te overleggen met de behandelende artsen (Joren reageert steeds extreem op alle medicatie) heeft hij onvoldoende vocht, een te hoge dosis antibiotica en een te hoge dosis DIPI gekregen. Joren is dan ook terug gekomen met een veel te lage bloeddruk en heeft 2 dagen later opnieuw een ingreep moeten ondergaan om ondertussen opgestapeld pericard vocht te verwijderen (mogelijks de oorzaak van de lage bloeddruk). Dit pericard vocht was bij een vorige echo (zo n 4 weken geleden) niet aanwezig.

7 Medische fout? Communiceer eerlijk met patiënt en verwijs naar de ombudsdienst Juridische dienst UZ Leuven Schadeclaim> verzekering PIMS melding van de zorgverlener is hierin belangrijk Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (handeling die schade veroorzaakt waarvoor zorgverstrekker niet aansprakelijk, niet het gevolg van de toestand van de patiënt, noch van zijn voorzienbare evolutie en leidt tot abnormale schade) enkel voldoende zware schade wordt vergoed aansprakelijkheid zorgverstrekker (tussenkomst indien onvoldoende verzekerd of betwisting aansprakelijkheid) patiënt moet geen fout bewijzen ( procedure rechtbank)

8 Recht op kwaliteitsvolle dienstverlening Klachten in dit verband: communicatie Toen kwam de anesthesist erbij, die ons evenmin begroette. Hij snauwde me toe dat ik eindelijk eens moest stilzitten want dat hij anders geen epidurale kon zetten en ik maar met de pijn zou moeten omgaan. De verdoving hielp niet maar hij geloofde me niet. Ik hoop van harte dat deze arts in de toekomst wat empathie zal opbrengen bij het uitoefenen van zijn functie opdat andere zwangere vrouwen en hun partner niet hetzelfde moeten meemaken.

9 Recht op vrije keuze van de beroepsbeoefenaar Klachten in dit verband: Mijn vrouw is zwanger en wordt opgevolgd in UZ Leuven. Omwille van onze geloofsovertuiging worden we liever gevolgd door een vrouwelijke gynaecologe en willen we dan ook niet dat de bevalling zelf door een mannelijke arts begeleid zal worden. We zien nu steeds andere dokters en dat maakt mijn vrouw onrustig.

10 Intercultureel bemiddelaar Naargelang de specifieke noden van hulpverleners en patiënten ligt het accent nu eens louter op taalbijstand, waarbij ik me zo neutraal mogelijk opstel, en speel ik een andere keer een meer bemiddelende rol. Hajar Khiyi> via de dienst sociaal werk: 48620

11 Recht op informatie Klachten in dit verband: info over verloop van de behandeling (in begrijpelijke taal) Mijn man werd opnieuw gehospitaliseerd. Daar kreeg ik op één uur tijd 2 uiteenlopende versies te horen: via de ene arts dat de tumor onder controle was, via het andere team het verschrikkelijke nieuws dat de tumor vergroot was en de chemo en radiotherapie niet gewerkt hadden, met als gevolg dat mijn man stilaan in de coma ging gaan en sterven.

12 Recht op informatie Klachten in dit verband: geen info over de resultaten van onderzoek In Turkije werd een biopsie gedaan en er werd gedacht aan Klippel-Weber. We kwamen naar UZ Leuven voor een second opinie. Er werd een nieuwe biopsie gedaan en we zouden gecontacteerd worden over de uitslag. Na drie weken belde ik zelf naar de dokter maar er zou nog niets geweten zijn. Toen ik terugbelde verwees de ene dokter naar de andere en uiteindelijk moesten ze toegeven dat het biopt verloren gegaan was. Er kwamen zelfs geen excuses!

13 Recht op geïnformeerde toestemming Klachten in dit verband: info over de ingreep-behandeling Ik kreeg op de consultatie te horen dat ik vrij dringend een ingreep moet ondergaan. Ik wilde graag meer informatie o.a. omschrijving van het gebruikte materiaal, welke verdoving er gebruikt worden, hoe lang de operatie duurt, wanneer ik het ziekenhuis dan mag verlaten,... Ik kreeg echter te horen dat het niet gebruikelijk is om bijkomende informatie te verschaffen. Daar kan ik niet mee akkoord gaan!

14 Recht op geïnformeerde toestemming Klachten in dit verband: geen info over de mogelijke risico s Mijn klacht betreft de onvoldoende informatie over mogelijke gevolgen, nawerkingen, die ik als patiënt, voorafgaand aan mijn operatie, ontving. Deze hadden mij misschien tot een ander besluit laten komen ipv een operatie. Er werd mij niets over mogelijke nevenreacties verteld. Nu heb ik als gevolg van die operatie andere problemen die reeds meerdere visites eisten aan het ziekenhuis. Al deze extra kosten vallen buiten onze ziekteverzekering gezien de verzekering maar tussenkomt tot 3 maand na de operatie. Ook zal ik vanaf nu geregeld een routineonderzoek moeten hebben om eventuele verwikkelingen tijdig op te sporen.

15 Recht op geïnformeerde toestemming Klachten in dit verband: voorafgaande (prijs)informatie Ik moet 125 euro betalen voor een onderzoek. Ik wist niet dat het zoveel ging kosten. Had ik dit geweten, had ik hierover nog eens nagedacht.

16 Recht op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard patiëntendossier Klachten in verband met verslaggeving: ontbrekende verslagen Voor mijn dossier bij het Fonds Medische Ongevallen heb ik mijn hospitalisatieverslag van de ingreep dd. 25 januari jl. nodig. Ik vroeg mijn dossier op maar kreeg te horen dat er geen hospitalisatieverslag in KWS staat.

17 Recht op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard patiëntendossier Klachten in verband met verslaggeving: zorgvuldige anamnese Al goed, al goed, ik vervang schizofrene paranoia door lichte onzekerheid Ik heb mijn medisch dossier opgevraagd en leest in verslag anesthesie "abusus: alcohol, sociaal". Het lijkt op die manier dat ik verslaafd ben terwijl ik maar een halve bak of 12 flesjes per jaar drink. Ik ben niet alcoholverslaafd, degene die dat in mijn dossier heeft geschreven heeft zich vergist. Misschien hebben ze gezien dat mijn lever aangetast is en denken ze dat het van de drank is. Kan dat uit mijn dossier verwijderd worden?

18 Recht op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard patiëntendossier Klachten in verband met verslaggeving: verslaggeving aan huisarts Op veertien november ben ik op onderzoek geweest. Er werd toen bloed genomen. Tot op heden heeft mijn huisarts nog geen verslag gekregen van het onderzoek, noch resultaat i.v.m. de waarden van mijn bloed. Is het mogelijk dit na te kijken?

19 Recht op een afschrift van medisch dossier Via de dienst afschrift (ombudsdienst) invullen van een formulier (procedure Muzlidoc afschrift medisch dossier ) gevraagde gegevens worden geprint en eerst nog aan artsen voorgelegd NIET geven: therapeutische exceptie vermoeden van dwang gegevens over derden Voorjaar 2017: rechtstreekse inzage via Mynexuzhealth

20 Recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer Klachten in verband met privacy: openbare ruimte Ik erger me aan de onprofessionele houding van die zorgverlener. Hij vond het niet nodig om de bezoeker naast me te vragen de kamer even te verlaten. Integendeel, toen die aan de zorgverlener vroeg hoeveel insuline ik moest spuiten kreeg hij niet alleen het antwoord maar ook nog de helft van het medisch dossier erbij. Ik werd op dat moment gewoon genegeerd. Ronduit vernederend. Mr Smith, the doctor is running late so he wants me to ask you about the rash on your penis

21 Recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer Klachten in verband met privacy: doorsturen verslagen uit KWS Op 17/2 ben ik op consultatie geweest. Op de kopie van het verslag stond dat er ook een verslag aan mijn oom, die arts is, werd verstuurd. Hij heeft me ooit wel naar UZ Leuven verwezen maar ik wil niet dat hij nog verdere medische informatie over mij krijgt. Ik kreeg te horen dat dit kwam door het systeem van Leuven (KWS). Kan ik toch vragen hierrond maatregelen te treffen?

22 Recht op klachtenbemiddeling In naam van de hele familie en in nagedachtenis en respect voor onze zoon eisen wij om een duidelijk antwoord op ons schrijven. Wij wensen ons te beroepen op de wet betreffende de rechten van de patiënt van , en vragen om de start van een klachtenprocedure

23 Recht op pijnbestrijding Een pijnpunt is de pijnbestrijding of beter het gebrek eraan tijdens de nacht. Toen mijn pijnpomp slecht werkte vroeg ik de verpleegkundige de arts te contacteren, maar die is niet willen komen.

24 Andere klachten

25 Bedankt voor de aandacht

Een zicht op de klachten bij de ombudsdienst

Een zicht op de klachten bij de ombudsdienst Een zicht op de klachten bij de ombudsdienst Nathalie Renneboogh Leuven, 9 mei 2019 Wettelijk kader De wet op de rechten van de patiënt 1. Recht op een kwaliteitsvolle dienstverstrekking 2. Recht op vrije

Nadere informatie

Het verpleegkundig patiëntendossier: wie leest mee? 21 april 2017 Nathalie Renneboogh ombudsdienst UZ Leuven

Het verpleegkundig patiëntendossier: wie leest mee? 21 april 2017 Nathalie Renneboogh ombudsdienst UZ Leuven Het verpleegkundig patiëntendossier: wie leest mee? 21 april 2017 Nathalie Renneboogh ombudsdienst UZ Leuven Wet op de patiëntenrechten (2002) De patiënt heeft ten opzichte van de beroepsbeoefenaar recht

Nadere informatie

JAARVERSLAG OMBUDSFUNCTIE AZ Sint-Jozef, Malle Marijke Comyn Ombudsvrouw augustus 2016

JAARVERSLAG OMBUDSFUNCTIE AZ Sint-Jozef, Malle Marijke Comyn Ombudsvrouw augustus 2016 JAARVERSLAG OMBUDSFUNCTIE AZ Sint-Jozef, Malle 2015 Marijke Comyn Ombudsvrouw augustus 2016 Aantal dossiers categorie 2003/ 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Aantal klachtendossiers

Nadere informatie

Big little problems Werking juridische dienst

Big little problems Werking juridische dienst Big little problems Werking juridische dienst 7 april 2017 Werking juridische dienst Samenstelling Medische aansprakelijkheid Hoe omgaan met incidenten Patiëntenrechten Varia 1 Samenstelling team juristen

Nadere informatie

als je patient bent 1

als je patient bent 1 als je patient bent 1 als je patient bent Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. Voor minderjarigen staat dit recht o.a. beschreven in het Kinderrechtenverdrag. Je kan trouwens ook in aanraking komen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ombudsdienst

Huishoudelijk reglement Ombudsdienst Huishoudelijk reglement Ombudsdienst Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 1.1 WETTELIJK KADER... 2 1.2 ALGEMENE BEPALINGEN... 2 2. ORGANISATIE VAN DE OMBUDSDIENST... 2 2.1 BEREIKBAARHEID... 2 2.2 HET OMBUDSTEAM...

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSDIENST UZ LEUVEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSDIENST UZ LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSDIENST UZ LEUVEN 1. Inleiding 2. Samenstelling van de ombudsdienst en bereikbaarheid 3. Opdrachten van de ombudspersonen 3.1. Informeren en adviseren 3.2. Bemiddelen 3.3.

Nadere informatie

Rechten van de patiënt

Rechten van de patiënt Rechten van de patiënt (KB 22/08/02) In het Belgisch Staatsblad van 26 september 2002 verscheen de wet van 22 augustus 2002 wet betreffende de rechten van de patiënt. In de wet op de patiëntenrechten staan

Nadere informatie

DE RECHTEN VAN DE SLAPENDE PATIËNT

DE RECHTEN VAN DE SLAPENDE PATIËNT DE RECHTEN VAN DE SLAPENDE PATIËNT Els Meerbergen Vlaams Patiëntenplatform vzw 21 maart 2013 5 de NACHTCONGRES NVKVV Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Welke patiëntenrechten zijn er?

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback

Patiëntenrechten. Dr. Christina Tobback Patiëntenrechten Dr. Christina Tobback Patiënt de natuurlijke persoon aan wie gezondheidszorg wordt verstrekt, al dan niet op eigen verzoek hij ontvangt zorg omdat hij ernaar vraagt op vraag van een vertegenwoordiger

Nadere informatie

WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT

WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT (22 augustus 2002, B.S. 26 september 2002) Bijgaande samenvatting verwoordt de beperkte folder uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van

Nadere informatie

Modelbrochure Intensieve Zorgen & Geïnformeerde Toestemming. Dr. Jasperina Dubois Anesthesiology & Intensive Care Jessa Hasselt

Modelbrochure Intensieve Zorgen & Geïnformeerde Toestemming. Dr. Jasperina Dubois Anesthesiology & Intensive Care Jessa Hasselt Modelbrochure Intensieve Zorgen & Geïnformeerde Toestemming Dr. Jasperina Dubois Anesthesiology & Intensive Care Jessa Hasselt Inhoud Waarom Wettelijke vertegenwoordiger Inhoud brochure Waarom? Informed

Nadere informatie

Inhoudstafel algemene thema s

Inhoudstafel algemene thema s Inhoudstafel algemene thema s Aansprakelijkheid en No-fault: de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg Karlien Van de Velde, Vlaams Patiëntenplatform vzw 1. Inleiding/geschiedenis 1 2. Wetgeving

Nadere informatie

Patiëntenrechten als drijvende kracht in de geestelijke gezondheidszorg Workshop 14:45 15:15 21 september 2016 Antwerpen, Wilrijk Campus Drie Eiken

Patiëntenrechten als drijvende kracht in de geestelijke gezondheidszorg Workshop 14:45 15:15 21 september 2016 Antwerpen, Wilrijk Campus Drie Eiken Patiëntenrechten als drijvende kracht in de geestelijke gezondheidszorg Workshop 14:45 15:15 21 september 2016 Antwerpen, Wilrijk Campus Drie Eiken Creatief in de geest, innovatief in de zorg Wie zijn

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 1/7 Documenteigenaar: Caroline Vandekerckhove DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED De ombudsdienst behandelt klachten naar aanleiding van ambulante of gehospitaliseerde dienstverleningen in het ziekenhuis en treedt

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSDIENST

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSDIENST HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSDIENST INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 1 1.1 Wettelijk kader... 2 1.2 Algemene bepalingen... 2 2. ORGANISATIE VAN DE OMBUDSDIENST... 2 2.1 Bereikbaarheid... 2 2.2 De ombudspersoon...

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement betreffende de werking van de Ombudsdienst

Huishoudelijk reglement betreffende de werking van de Ombudsdienst Huishoudelijk reglement betreffende de werking van de Ombudsdienst Dit huishoudelijk reglement regelt de organisatie en de werking van de Ombudsdienst van de autonome verzorgingsinstelling Algemeen Stedelijk

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012 Je rechten als patiënt Vlaams Patiëntenplatform vzw Ups en downs 12 februari 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar vaststellingen 3. Wet op de patiëntenrechten en verpleegkundigen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de ombudsdienst

Huishoudelijk reglement voor de ombudsdienst Huishoudelijk reglement voor de ombudsdienst Ann Willemans november 2014 1 1. Voorwoord De medewerkers en artsen van het ziekenhuis zetten zich dagelijks in om u een goede en professionele dienstverlening

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ombudsfunctie UZ Brussel

Huishoudelijk reglement ombudsfunctie UZ Brussel Huishoudelijk reglement ombudsfunctie UZ Brussel Wettelijk kader: De wet van 22 augustus 2002 op de patiëntenrechten bepaalt dat elke patiënt klacht kan neerleggen bij de bevoegde ombudsfunctie met betrekking

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener biedt je kwalitatieve zorg. Als patiënt

Nadere informatie

KANKER HAIR PROFESSIONAL BEROEPSGEHEIM. Omgaan met vertrouwelijke informatie

KANKER HAIR PROFESSIONAL BEROEPSGEHEIM. Omgaan met vertrouwelijke informatie KANKER HAIR PROFESSIONAL 2016-2017 BEROEPSGEHEIM Omgaan met vertrouwelijke informatie AANDACHT VOOR DE PRIVACY Als Kanker Hair Professional kom je veel van mensen te weten Je ziet veel, hoort veel, leest

Nadere informatie

Infobrochure over patiëntenrechten van de minderjarige

Infobrochure over patiëntenrechten van de minderjarige Infobrochure over patiëntenrechten van de minderjarige Algemeen Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. Voor minderjarigen staat dit recht o.a. beschreven in het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag zegt

Nadere informatie

1. Juridische Achtergrond

1. Juridische Achtergrond Inhoudsopgave 1. Juridische Achtergrond... 2 2. Het huishoudelijk Reglement... 2 2.1 Bepalingen omtrent de werking... 2 2.2 Toepassingsgebied... 3 2.3 Bereikbaarheid van de ombudsdienst... 3 2.4 Onderwerp

Nadere informatie

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen Vlaams Patiëntenplatform vzw Symposium NVKVV 20 maart 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OMBUDSFUNCTIE RECHTEN VAN DE PATIENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OMBUDSFUNCTIE RECHTEN VAN DE PATIENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OMBUDSFUNCTIE RECHTEN VAN DE PATIENT Dit huishoudelijk reglement ligt ter inzage van de patiënten, de medewerkers van het ziekenhuis en iedere belangstellende aan het onthaal,

Nadere informatie

Rechten en plichten als patiënt

Rechten en plichten als patiënt Rechten en plichten als patiënt Beste patiënt Als patiënt hebt u zelf gekozen om naar AZ Delta te komen, wij willen u bedanken voor het vertrouwen dat u in ons stelt. In een goede relatie weet je wat je

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als patiënt? 3 Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement interne ombudsfunctie KPC

Huishoudelijk reglement interne ombudsfunctie KPC Huishoudelijk reglement interne ombudsfunctie KPC Eerste versie: 07/04/2014 Huidige versie: 1 Versiedatum: 07/04/2014 inhoud: Protocolbeheerder: Huishoudelijk reglement interne ombudsfunctie KPC G. Van

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Open disclosure Visie van de ombudsdienst. Johan Behaeghe Voorzitter VVOVAZ (Vlaamse BeroepsVereniging Ombudspersonen Van Alle Zorgvoorzieningen)

Open disclosure Visie van de ombudsdienst. Johan Behaeghe Voorzitter VVOVAZ (Vlaamse BeroepsVereniging Ombudspersonen Van Alle Zorgvoorzieningen) Open disclosure Visie van de ombudsdienst Johan Behaeghe Voorzitter VVOVAZ (Vlaamse BeroepsVereniging Ombudspersonen Van Alle Zorgvoorzieningen) VVOVAZ: Vlaamse beroepsvereniging Ombudspersonen Van Alle

Nadere informatie

Ombudsfunctie. - telefonisch (tijdens de telefonische permanenties van de ombudspersoon of op het antwoordapparaat buiten de permanentie-uren);

Ombudsfunctie. - telefonisch (tijdens de telefonische permanenties van de ombudspersoon of op het antwoordapparaat buiten de permanentie-uren); Ombudsfunctie Artikel 1 Het doel van dit huishoudelijk reglement is om de regels inzake organisatie, werking en procedures van de ombudsfunctie van de Kliniek Sint-Jan vast te leggen. Artikel 2 Dit huishoudelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de ombudsfunctie RECHTEN VAN DE PATIËNT

Huishoudelijk reglement voor de ombudsfunctie RECHTEN VAN DE PATIËNT Huishoudelijk reglement voor de ombudsfunctie RECHTEN VAN DE PATIËNT Dit huishoudelijk reglement ligt ter inzage van de patiënten, de medewerkers van het ziekenhuis en iedere belangstellende aan het onthaal,

Nadere informatie

Fonds voor de medische ongevallen. 22 oktober Dr Mia Honinckx

Fonds voor de medische ongevallen. 22 oktober Dr Mia Honinckx Fonds voor de medische ongevallen 22 oktober Dr Mia Honinckx FMO: data opgericht bij wet van 31 maart 2010 operationeel sinds 1 september 2012 (=datum inwerkingtreding van de artikelen betreffende de procedure)

Nadere informatie

Cardiologie Onthaalbrochure

Cardiologie Onthaalbrochure Cardiologie Onthaalbrochure INFORMATIE VOOR PATIËNTEN INHOUDSTAFEL Woord vooraf 4 Het team 5 Opname op de afdeling Cardiologie 6 Kinesisten 6 Sociale dienst 6 Wat breng ik mee? 7 Een telemetrie: wat is

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2 Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure Geriatrie (B2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (B2)... 4 2. Praktische info

Nadere informatie

Welkom! 10/10/2017. Verwelkoming. Programma. Ilse Weeghmans Directeur Vlaams Patiëntenplatform vzw

Welkom! 10/10/2017. Verwelkoming. Programma. Ilse Weeghmans Directeur Vlaams Patiëntenplatform vzw Welkom! Programma 13u30 Verwelkoming Ilse Weeghmans 13u40 Minister Jo Vandeurzen 14u10 Verhaal van Elke en Margot 14u30 Aanbevelingen patiëntenrechten Susanne Op de Beeck 15u Pauze 15u20 Klachtrecht Els

Nadere informatie

Informatiebrochure met rechten en plichten. Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer.

Informatiebrochure met rechten en plichten. Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer. Informatiebrochure met rechten en plichten Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer. 2 Beste Binnen AZ Nikolaas streven wij dagdagelijks naar kwaliteitsvolle zorgverlening. De basis hiervan is

Nadere informatie

HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013

HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013 HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013 OVERZICHT Wanneer werd het Fonds opgericht? Waarom werd het Fonds opgericht? Huidige situatie Bijzonderheden en doelstellingen

Nadere informatie

In actie met patiëntenrechten!

In actie met patiëntenrechten! In actie met patiëntenrechten! In 2012 bestaat de Wet op de Patiëntenrechten 10 jaar. Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ervaart dat deze wet nog steeds niet gekend is. De meeste patiënten en zorgverleners

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Bij welke zorgverleners gelden de patiëntenrechten? Wat zijn de patiëntenrechten?

Patiëntenrechten. Bij welke zorgverleners gelden de patiëntenrechten? Wat zijn de patiëntenrechten? Patiëntenrechten De wet over de rechten van de patiënt bestaat al langer dan vijftien jaar. Toch weten de meeste mensen niet welke rechten ze hebben wanneer ze een beroep doen op een zorgverlener. Bij

Nadere informatie

Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen. Dienst Legal Management

Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen. Dienst Legal Management Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Legal Management Minimale wettelijke gegevens in de jaarverslagen 2011 van de ombudspersonen Rechten van de patiënt in de ziekenhuizen

Nadere informatie

18/04/2017. Ethiek en keuzes in de zorg. de invalshoek van de patiënt. inleiding. inleiding. Meewerken aan de behandeling.

18/04/2017. Ethiek en keuzes in de zorg. de invalshoek van de patiënt. inleiding. inleiding. Meewerken aan de behandeling. Ethiek en keuzes in de zorg de invalshoek van de patiënt inleiding de keuzevrijheid van de patiënt op basis van de wet patiëntenrechten nood tot verdere regulering? invalshoek van de patiënt en wetgeving

Nadere informatie

Rechten en plichten. Uw rechten

Rechten en plichten. Uw rechten Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van een

Nadere informatie

Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst

Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst INHOUDSTAFEL Inleiding p.2 Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2 Artikel 1 Begripsomschrijving p.2 Artikel 2 Toepassingsgebied p.3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Wat weet jij over je patiëntenrechten?

Wat weet jij over je patiëntenrechten? Wat weet jij over je patiëntenrechten? Hoe kan ik een second opinion aanvragen? Hoe is de prognose van mijn ziektetoestand? etoestand? Mag ik mijn dossier eens inkijken? Wie beslist over mij als ik in

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OMBUDSDIENST

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OMBUDSDIENST HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OMBUDSDIENST Vooraf Az West gaat uit van een constructieve visie op het verschijnsel klacht. Klachtenmanagement op een juiste manier gebruikt is een uniek instrument om de

Nadere informatie

De afdeling Medische Psychologie

De afdeling Medische Psychologie De afdeling Medische Psychologie U bent verwezen naar een psycholoog van de afdeling Medische Psychologie. In deze folder leest u met welke klachten u een verwijzing naar de psycholoog kunt krijgen. In

Nadere informatie

VERDUIDELIJKING WETGEVING ROND HET LEVENSEINDE

VERDUIDELIJKING WETGEVING ROND HET LEVENSEINDE VERDUIDELIJKING WETGEVING ROND HET LEVENSEINDE Alle wetteksten en/of documenten, beschreven in dit document zijn te downloaden op www.palliatieve.org > professionele gebruiker > wetgeving en documenten

Nadere informatie

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0152 Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over een diagnostische excisie maar we geven u vooral de belangrijkste en juiste

Nadere informatie

RECHTEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN. van de patiënt

RECHTEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN. van de patiënt RECHTEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN van de patiënt RECHTEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN van de patiënt Beste patiënt, Wat zijn uw rechten als patiënt? Tijdens uw behandeling in het ziekenhuis komt u in contact

Nadere informatie

DE PATIENTENRECHTEN VAN EEN PERSOON MET DEMENTIE

DE PATIENTENRECHTEN VAN EEN PERSOON MET DEMENTIE DE PATIENTENRECHTEN VAN EEN PERSOON MET DEMENTIE Als patiënt heb je heel wat rechten. In principe oefen je zelf je patiëntenrechten uit. Maar wanneer je wilsonbekwaam wordt, kan dat niet (meer). De wet

Nadere informatie

Rechten en plichten van patiënten

Rechten en plichten van patiënten Rechten en plichten van patiënten Het is belangrijk te weten dat u als patiënt een aantal rechten en plichten heeft. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in onder andere de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

> Gebruik van de pijnpomp

> Gebruik van de pijnpomp www.azstlucas.be > Dienst anesthesie Inhoudstafel Wat is PCA? Wat is een pijnpomp? 4 Hoe ziet een pijnpomp eruit? 4 Hoe gaat u om met de pomp? 5 Veiligheid? 5 Hoe lang duurt een behandeling met PCA? 6

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn jouw rechten als patiënt? Informatie voor patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn je rechten als patiënt? > > De zorgverlener biedt je kwalitatieve zorg. Als patiënt

Nadere informatie

Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen. Dienst Legal Management

Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen. Dienst Legal Management Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Legal Management Minimale wettelijke gegevens in de jaarverslagen 2009 van de ombudspersonen Rechten van de patiënt in de ziekenhuizen

Nadere informatie

DAGHOSPITALISATIE CHIRURGIE

DAGHOSPITALISATIE CHIRURGIE DAGHOSPITALISATIE CHIRURGIE voor één dag naar het ziekenhuis INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. VOORBEREIDING VOOR EEN OPNAME...5 1.1. Kamerkeuze 1.2. Voorbereidende onderzoeken 1.3. Preoperatieve

Nadere informatie

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN?

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? CONCRETE ZORGPLANNING WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? 1 ZORGZAME ZORG OP MEERDERE DOMEINEN OMTRENT MEDISCHE ZORGEN 3 OMTRENT HET BLIJVEN WONEN ALS JE EEN DAGJE OUDER WORDT DE KINDEREN NIET KORTBIJ WONEN

Nadere informatie

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie 2 Tese: testiculaire sperma-extractie 3 INLEIDING 5 Wat houdt een teelbalbiopsie in 6 Ingreep Verdoving

Nadere informatie

Uw rechten Recht op informatie Second opinion (tweede mening) Recht op privacy

Uw rechten Recht op informatie Second opinion (tweede mening) Recht op privacy Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere behandelaar* nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2. Hoofdstuk 2 - Opdrachten van de ombudspersoon p.3

Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2. Hoofdstuk 2 - Opdrachten van de ombudspersoon p.3 HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSFUNCTIE INHOUDSTAFEL Inleiding p.2 Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2 Artikel 1 Begripsomschrijving p.2 Artikel 2 Toepassingsgebied p.3 Hoofdstuk 2 - Opdrachten van de

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt B5007-07 2018 1 Uw rechten Beste patiënt Tijdens uw behandeling in het ziekenhuis komt u in contact met verschillende zorgverleners. U mag van hen verwachten dat zij

Nadere informatie

Jaarrapport Ombudsdienst 2016

Jaarrapport Ombudsdienst 2016 Jaarrapport Ombudsdienst 6 ZMK - Jaarrapport Ombudsdienst 6 versienr. 6; versiedatum: 7//7 INHOUDSTABEL. INLEIDING... 3. AANTAL MELDINGEN... 3 3. ITEMS MET BETREKKING TOT ALLE MELDINGEN... 5 3. RELATIE

Nadere informatie

NAAR EEN TOEGANKELIJK KLACHTRECHT INGEBED IN EEN KWALITEITSBELEID HEVERLEE, APRIL 2016

NAAR EEN TOEGANKELIJK KLACHTRECHT INGEBED IN EEN KWALITEITSBELEID HEVERLEE, APRIL 2016 NAAR EEN TOEGANKELIJK KLACHTRECHT INGEBED IN EEN KWALITEITSBELEID HEVERLEE, APRIL 2016 1. Het belang van het klachtrecht 1.1. Mondige patiënt Onze gezondheidzorg is het laatste decennium sterk geëvolueerd.

Nadere informatie

Directoraat generaal Gezondheidszorg. Dienst Legal Management

Directoraat generaal Gezondheidszorg. Dienst Legal Management Directoraat generaal Gezondheidszorg Dienst Legal Management Minimale wettelijke gegevens in de jaarverslagen 2013 van de ombudspersonen Rechten van de patiënt in de ziekenhuizen en in de overlegplatforms

Nadere informatie

Circumcisie of besnijdenis. Info voor ouders of verzorgers

Circumcisie of besnijdenis. Info voor ouders of verzorgers Circumcisie of besnijdenis Info voor ouders of verzorgers Inleiding Uw zoon is door uw huisarts verwezen naar ons ziekenhuis voor een circumcisie of besnijdenis. In deze folder zullen wij u informeren

Nadere informatie

Bundeling Zorginitiatieven Oostende Zeedijk Oostende - Tel. +32 (0) Fax. +32 (0)

Bundeling Zorginitiatieven Oostende Zeedijk Oostende - Tel. +32 (0) Fax. +32 (0) Geïnformeerde toestemming tijdens het ziekenhuisverblijf in I.M.B.O Versie 29 mei 2018 Geachte patiënt, Wij danken u voor uw vertrouwen in ons revalidatieziekenhuis Wij zullen er alles aan doen om uw revalidatie

Nadere informatie

Rechten en plichten van patiënten

Rechten en plichten van patiënten Rechten en plichten van patiënten Het is belangrijk te weten dat u als patiënt een aantal rechten en plichten heeft. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in onder andere de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Ombudsdienst Huishoudelijk reglement

Ombudsdienst Huishoudelijk reglement Ombudsdienst Huishoudelijk reglement Inhoud Inleiding 3 Samenstelling 4 Taken 4 Preventie Bemiddelen Doorverwijzen Informatie en voorlichting Bereikbaarheid 5 Beschikbaarheid 5 Directie AZ Jan Portaels

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt B5007-06 2017 1 Uw rechten Beste patiënt Tijdens uw behandeling in het ziekenhuis komt u in contact met verschillende zorgverleners. U mag van hen verwachten dat zij

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep Rechten en plichten Als patiënt van MC Groep Patiënteninformatie Deze folder is een uitgave van de Klachtenbemiddeling_versie februari 2018 1172998PR/2-2018-Rechten en plichten patiënten MC Groep U vertrouwt

Nadere informatie

X-incisie (verwijderen slijmbeurs heup) dr. Jansegers

X-incisie (verwijderen slijmbeurs heup) dr. Jansegers orthopedie informatiebrochure X-incisie (verwijderen slijmbeurs heup) dr. Jansegers Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5

Nadere informatie

Fonds voor de Medische Ongevallen

Fonds voor de Medische Ongevallen Fonds voor de Medische Ongevallen 1 OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2 a. Wie kan een aanvraag indienen? Elke persoon die van mening is dat hij schade heeft geleden als gevolg van

Nadere informatie

DEFINITIES WELKE RECHTEN HEB JE ALS PATIËNT?

DEFINITIES WELKE RECHTEN HEB JE ALS PATIËNT? Als patiënt heb je heel wat rechten. Een patiënt ben je, ook al ben je niet echt ziek, bijvoorbeeld bij een bezoek aan je tandarts, apotheker, kinesitherapeut, Op 22 augustus 2002 keurde het federaal parlement

Nadere informatie

Afdeling longziekten (pneumologie) Onthaalbrochure

Afdeling longziekten (pneumologie) Onthaalbrochure Afdeling longziekten (pneumologie) Onthaalbrochure INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 WELKOM OP DE VERPLEEGAFDELING LONGZIEKTEN (PNEUMOLOGIE) Op de verpleegafdeling zijn patiënten opgenomen met een longaandoening:

Nadere informatie

Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen

Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen Steven Lierman Ondervoorzitter beheerscomité FMO KU Leuven, UA Vergoedingsvoorwaarden van het Fonds voor de Medische Ongevallen 1 1. Krachtlijnen

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Algemeen. Patiëntenrechten. Recht op informatie;toestemmingsvereiste

Algemeen. Patiëntenrechten. Recht op informatie;toestemmingsvereiste Algemeen Patiëntenrechten Recht op informatie;toestemmingsvereiste Inhoudsopgave Patiëntenrechten...4 Inleiding...5 Recht op informatie...6 Waarom informatie?...6 Wie geeft informatie?...6 Waarover informatie?...7

Nadere informatie

Jaarrapport Ombudsdienst 2012

Jaarrapport Ombudsdienst 2012 Jaarrapport Ombudsdienst 2012 K. Moors Jaarrapport Ombudsdienst ZMK 2012 1 Inhoudstabel 1 INLEIDING... 3 2 AANTAL MELDINGEN... 4 3 LOKALISATIE PATIËNT... 5 4 RELATIE AANBRENGER... 7 5 VORM... 8 6 GERICHT

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging

Afdeling dagverpleging Afdeling dagverpleging Wat is dagverpleging? Dagverpleging is bedoeld voor patiënten die een onderzoek, behandeling of operatie ondergaan, waarvoor een korte (bed)opname met verpleegkundige zorg nodig

Nadere informatie

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde Koevliet 5-6, 9240 Zele az Sint-Blasius geaccrediteerd 25.04.2015-24.04.2018 info@azsintblasius.be www.azsintblasius.be 1 Beste patiënt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Stereotaxie

Patiënteninformatie. Stereotaxie Patiënteninformatie Stereotaxie Inhoud Inhoud... 2 Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat dient u aan uw chirurg te vertellen voor u de ingreep ondergaat?...

Nadere informatie

Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen ontstaat er echt contact.

Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen ontstaat er echt contact. Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen ontstaat er echt contact. Jaarverslag ombudsdienst 2017 1 INHOUD Inleiding...3 Algemene informatie...4 HOOFDSTUK I: Overzicht klachten

Nadere informatie

Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen. Dienst Legal Management

Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen. Dienst Legal Management Directoraat generaal Organisatie van de Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Legal Management Minimale wettelijke gegevens in de jaarverslagen 2010 van de ombudspersonen Rechten van de patiënt in de ziekenhuizen

Nadere informatie

MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSFUNCTIE

MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSFUNCTIE OMBUDSFUNCTIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG IPSOF Interplatform Steunpunt Ombudsfunctie website: www.ombudsfunctieggz.be MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OMBUDSFUNCTIE 26 juni 2007 naam voorziening adres

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst

Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst Klachtenprocedure: huishoudelijk reglement ombudsdienst INHOUDSTAFEL Inleiding p.2 Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen p.2 Artikel 1 Begripsomschrijving p.2 Artikel 2 Toepassingsgebied p.3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

patiëntenwijzer Medisch Centrum Aarschot Naar het niet-chirurgisch dagziekenhuis

patiëntenwijzer Medisch Centrum Aarschot Naar het niet-chirurgisch dagziekenhuis patiëntenwijzer Medisch Centrum Aarschot Naar het niet-chirurgisch dagziekenhuis Welkom U komt binnenkort naar het dagziekenhuis van Medisch Centrum Aarschot voor chemotherapie in dagopname. Deze brochure

Nadere informatie

In de kern verbinden we. In de verschillen voegen we toe. (De Tao van Lu Tzu)

In de kern verbinden we. In de verschillen voegen we toe. (De Tao van Lu Tzu) In de kern verbinden we. In de verschillen voegen we toe. (De Tao van Lu Tzu) Jaarverslag ombudsdienst 2015 INHOUDSTAFEL Inleiding... 2 Algemene info... 3 Hoofdstuk 1 - Overzicht klachten en vragen...

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Patiëntenrechten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Patiëntenrechten Wanneer er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zowel u als de hulpverlener hebben rechten en plichten. Het is belangrijk

Nadere informatie

Gastroscopie. onder diepe sedatie

Gastroscopie. onder diepe sedatie Gastroscopie onder diepe sedatie Inhoud Gastroscopie 3 Voorbereidingen thuis 3 Verloop onderzoek 4 Dagopname 4 Voorbereidingen 4 Het onderzoek 4 Nazorg 4 Naar huis 5 Mogelijke verwikkelingen 5 Tot slot

Nadere informatie

Jaarverslag Ombudsdienst

Jaarverslag Ombudsdienst Jaarverslag Ombudsdienst 1 Situering De opdracht en werking v/d Ombudsdienst is vastgelegd o.b.v. de patiëntenrechtenwet (PRW), en betreffen de relatie patiënt beroepsbeoefenaar (medisch-, verpleegkundig-,

Nadere informatie

KB van 8 juli 2003 houdende vaststelling van de voorwaarden waaraan de ombudsfunctie in ziekenhuizen moet voldoen.

KB van 8 juli 2003 houdende vaststelling van de voorwaarden waaraan de ombudsfunctie in ziekenhuizen moet voldoen. Huishoudelijk reglement 1. Algemene bepalingen 1.1. Voorwerp van het reglement Dit huishoudelijk reglement regelt de specifieke modaliteiten voor de organisatie, de werking en de procedure inzake klachten

Nadere informatie

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie. Communicatie met patiënten rondom een operatie Geachte meneer/mevrouw, Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Nadere informatie

HIV, aids en recht Een juridisch overzicht. Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard D Hulst

HIV, aids en recht Een juridisch overzicht. Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard D Hulst HIV, aids en recht Een juridisch overzicht Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard D Hulst 1 Inleiding en overzicht 1. Recht op behandeling en informed consent 2. Aansprakelijkheidskwesties

Nadere informatie

Privacyverklaring Ombudsdienst

Privacyverklaring Ombudsdienst 20181165c Privacyverklaring Ombudsdienst Uw privacy is belangrijk voor ons! We willen uw persoonsgegevens op een wettelijke, correcte en transparante manier verwerken. In deze privacyverklaring leggen

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie

Pijnbestrijding na uw operatie Pijnbestrijding na uw operatie imelda omringt u met zorg Inhoud De ontwaakzaal 3 Pijnmeting 3 Pijnmedicatie 4 Belangrijk 7 2 Beste patiënt, Uw arts deelde u mee dat u een operatie dient te ondergaan. Het

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Rechten. van volwassen patiënten

PATIËNTEN INFORMATIE. Rechten. van volwassen patiënten PATIËNTEN INFORMATIE Rechten van volwassen patiënten De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) regelt de relatie tussen u en de hulpverlener. Zowel u als de hulpverlener hebben op grond

Nadere informatie

Wegwijs ersie 4/2018 nk v mpus Ge elzijnsca W g vzw ruis Limbur -Gele K Wit teur ec n dir emee lg yers a rt Me VU: Ba

Wegwijs ersie 4/2018 nk v mpus Ge elzijnsca W g vzw ruis Limbur -Gele K Wit teur ec n dir emee lg yers a rt Me VU: Ba Wegwijs egwijs Ziekte, handicap of leeftijd brengen ongemakken met zich mee. Je verpleegkundige komt je thuis verzorgen, volgens jouw behoeften. Maar ze maakt je ook wegwijs als je met vragen zit of advies

Nadere informatie