Verkiezingsprogramma s sportpunten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkiezingsprogramma s sportpunten"

Transcriptie

1 Verkiezingsprogramma s sportpunten

2 Sport en cultuur voor iedereen toegankelijk houden Culturele en sportieve voorzieningen in Utrecht zijn van grote waarde. Kennis, cultuur en sport zijn een uithangbord voor de stad: ze zorgen ervoor dat we ons verbonden voelen met elkaar en maken Utrecht tot een aantrekkelijke locatie voor bedrijven. Ook zorgen zij voor een belangrijke bijdrage aan de economische groei van de stad. Daar zijn we trots op en zetten we ons voor in. Om aantrekkelijk te blijven moeten we blijvend investeren. In de nieuwe investeringsagenda voor de culturele sector wordt er rekening gehouden met het beperktere budget in de komende jaren. Een culturele voorziening in Leidsche Rijn en een bibliotheek op het Smakkelaarsveld zijn onderdelen van deze investeringsagenda. Bibliotheken in de buurten blijven open. De PvdA stimuleert sportevenementen voor zowel topsport als breedtesport, zoals de start van de Tour de France in 2015, de Singelloop en het jaarlijkse Paasworsteltoernooi. Sport is gezond en zorgt voor sociale binding. De PvdA blijft daarom investeren in sportvoorzieningen in buurten. Sport en sociale activiteiten op school worden voor ieder kind in Utrecht mogelijk. De ouderbijdrage mag geen belemmering zijn; waar nodig komt er compensatie voor ouders met lagere inkomens. De PvdA wil dat iedereen veilig sport, op en rondom de velden, en zet zich hier samen met de Vereniging Sport Utrecht voor in. Iedere Utrechter moet lid kunnen zijn van een sport- of cultuurvereniging. De PvdA wil betaalbare tarieven, in het bijzonder voor gezinnen met een laag inkomen.

3 Sporten is gezond, gezellig en belangrijk. Het stimuleert de fysieke, mentale en persoonlijke ontwikkeling. Sport is een goed middel om de sociale banden in een stad te verstevigen. Daarnaast is sport een manier om het groeiende probleem van overgewicht te bestrijden. Bovendien maken veel sportvoorzieningen Utrecht aantrekkelijk. Voor GroenLinks is het belangrijk dat Utrechters zelf actief aan sport doen; jong en oud, arm en rijk. Daarom geven we nadrukkelijk voorrang aan amateursport en niet aan topsport. De gemeente zal commerciële topsportactiviteiten niet financieel ondersteunen. Alle kinderen en jongeren moeten de mogelijkheid hebben om te sporten. Gezinnen met een laag inkomen krijgen daarom een budget voor deelname aan een sportclub voor hun kinderen via de U-pasregeling. GroenLinks streeft ernaar dat iedereen te voet of per fiets naar een sportvoorziening in de buurt kan. Vanuit huis moet je in een groene omgeving kunnen wandelen, fietsen of hardlopen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen op speelplekken en trapveldjes. Cultuur, sport en recreatie - voor en door burgers In een sterke en gezonde samenleving krijgt creativiteit de ruimte om op te bloeien. Kunst, sport en recreatie kunnen mensen tegelijkertijd binden en uitdagen. In de stad Utrecht is op het gebied van sport, cultuur en recreatie van alles te ondernemen. Utrecht heeft een rijke geschiedenis en breed cultureel aanbod, die beiden op talloze manieren ontdekt kunnen worden. De ChristenUnie wil: geen extra geld besteden aan de Tourstart in Utrecht (topsport), maar sport in de wijk alle ruimte geven (breedtesport); investeringen in sport en cultuur met name ten goede laten komen aan jongeren en mensen die anders niet of nauwelijks met sport en cultuur in aanraking (kunnen) komen; samenwerking met particuliere instanties en zelfbeheer in het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties.

4 Sport en bewegen levert mensen zelf én de samenleving veel op. Mensen voelen zich fit en gezond en worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Maar sport, zeker in verenigingsverband, biedt mensen ook een sociaal netwerk. D66 wil dan ook dat Utrecht een sportieve stad is. Een stad waar voor kinderen in elke wijk sportvoorzieningen aanwezig zijn, waar de openbare ruimte uitdaagt tot bewegen en waar kinderen met bijzonder sporttalent de ruimte krijgen hun talent te ontwikkelen. Sportaccommodaties We willen voldoende en goede sportaccommodaties voor verenigingen en scholen. Voor kinderen is de mogelijkheid dichtbij huis te sporten van belang. Andere voorzieningen kunnen stedelijk of regionaal gerealiseerd worden. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern blijft het voorzieningenniveau nog achter. We moeten hier investeren in nieuwe voorzieningen en belemmeringen bij bestaande wegnemen. Er moeten meer prikkels zijn om efficiënter met de sportaccommodaties om te gaan; in gebruik, beheer en onderhoud. De zondag kan beter benut worden zodat de wachtlijsten afnemen. Daarnaast dienen sportverenigingen de ruimte te krijgen om naast beheer ook het onderhoud van de velden in eigen hand te nemen. D66 wil dat de gemeente bij gebiedsontwikkeling meer mogelijkheden voor bewegen creëert. Of het nu gaat om sportveldjes voor kinderen of outdoor fitness toestellen voor senioren: ze stimuleren een actieve leefstijl en vergroten tegelijkertijd de kwaliteit van de openbare ruimte. Extra sportvoorzieningen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en wegnemen belemmeringen bestaande voorzieningen. Sterkere prikkels om sportaccommodaties efficiënt te gebruiken, bijvoorbeeld op andere tijdstippen. Mogelijkheden voor bewegen meenemen in gebiedsontwikkeling. Sportverenigingen D66 wil dat de ondersteuning van het sportverenigingsleven wordt voortgezet en ligt daarbij de focus op verenigingen die een bredere maatschappelijke functie hebben. Zo n bredere maatschappelijke doelstelling is bijvoorbeeld het stimuleren van minder gezonde Utrechters om te gaan bewegen. Verenigingen kunnen dit samen met de zorg organiseren. De gemeente kan dit faciliteren, onder andere door in wijken samenwerkingsverbanden op te zetten. Verenigingsondersteuning in de sport voortzetten Verenigingen die een bredere maatschappelijke rol oppakken hierin faciliteren Sport en bewegen benutten als onderdeel van de preventieve aanpak ten aanzien van gezondheid

5 Topsport Wat ons betreft ondersteunt de gemeente topsport in Utrecht, maar beperkt de gemeente zich tot de kernsporten. Dit betekent concreet het ondersteunen van het Nationaal Topsport Centrum Waterpolo en het faciliteren van het Nationaal Hockeycentrum bij Kampong. D66 wil gericht enkele topsportevenementen op het terrein van hockey, atletiek en wielrennen binnenhalen. Een topsportevenement kan een prachtige kapstok zijn waarbij de Utrechter in een lange aanloop naar het evenement centraal staat. Tijdens de aanloop ligt de focus op ruimte voor kennis, cultuur, gezondheid, jeugd en onderwijs gelinkt aan het evenement en de sport. Een harde voorwaarde bij een dergelijke evenement is echter dat de begroting sluitend en reëel is en dat Utrecht er in economische en maatschappelijke zin baat bij heeft. De inzet op topsport beperken tot de kernsporten.

6 De VVD staat voor een gezonde stad. Sporten draagt bij aan lichamelijk en geestelijk gezondheid, zorgt voor sociale contacten en bevordert integratie. Sporten is het nieuwe welzijn, voor jong én oud! Om een gezonde slag te maken met sport wil de VVD de ontwikkeling van de Harten voor Sport voortzetten. Daarnaast moet Utrecht zich richten op topsport en bijpassende accommodaties. De bezettingsgraad van deze accommodaties moet omhoog. In de buurt: Harten voor Sport De VVD wil dat sporten zo veel mogelijk in de buurt kan. Daarom moet de ontwikkeling van de Harten voor Sport doorgezet worden. Dit zijn moderne multifunctionele accommodaties waar jong en oud altijd terecht kunnen om te sporten. De veelheid aan partijen heeft geleid tot versnippering en verspilling van geld. Om te zorgen voor samenwerking en afstemming tussen sportprofessionals, verenigingen, buurtbewoners, zorgverzekeraars en onderwijsinstellingen ondersteunt de VVD de stedelijke coördinatie van sporten in de buurt. Sporten voor iedereen De VVD vindt dat Utrechters zelf de keuze mogen maken om al dan niet te gaan sporten. Daar is geen overheid voor nodig. De gemeente zorgt ervoor dat de faciliteiten om te kunnen sporten goed geregeld zijn. De VVD wil daarom dat zowel in breedtesport als in topsport geïnvesteerd wordt. Dit kan door de faciliteiten voor recreatieve sporters te verbeteren. Bijvoorbeeld het aanleggen van veilige hardloop-, skeeler- en fietsroutes. De VVD heeft ook aandacht voor de roeisport in Utrecht. Deze verenigingen worden zo goed mogelijk gefaciliteerd in hun zoektocht naar een nieuwe roeiaccommodatie. Er blijft een belangrijke rol weggelegd voor de Vereniging Sport Utrecht (VSU) in de versterking en professionalisering van verenigingen. Verenigingen worden gestimuleerd om regionaal in een passend aanbod aan aangepast sporten te voorzien. De gemeente stemt dit af met omliggende gemeenten. Topsport is de aanjager van de breedtesport. De VVD blijft zich inzetten voor het binnenhalen van grootschalige (internationale) sportevenementen zodat deze een sportieve en een economische impuls aan de stad kunnen geven. De VVD wil dat Utrecht jaarlijks een nationaal topsportevenement en één keer per twee jaar een internationaal topsportevenement huisvest. Utrecht moet dé stad van topsportbonden worden. Tevens zet de gemeente zich in om nationale trainingscentra (NTC) naar Utrecht te halen. De VVD wil dat de gemeente hiervoor haar krachten bundelt met het bedrijfsleven.

7 Beter benutten van accommodaties Te vaak zijn sportaccommodaties niet in gebruik. Het is doodzonde om de beschikbare capaciteit niet optimaal te benutten: pure kapitaalvernietiging. Daarom wil de VVD dat accommodaties zestien uur per dag, zeven dagen per week open zijn. De VVD wil dit bereiken door professioneel beheer van sportaccommodaties. Door meer toezicht moet de veiligheid op accommodaties verbeteren. De verplichte maatschappelijke tegenprestatie van mensen met een uitkering kan hieraan bijdragen. Ook wil de VVD dat sportaccommodaties breed worden ingezet. Niet alleen om te sporten, maar bijvoorbeeld ook voor kinderopvang of andere activiteiten. Waar mogelijk wil de VVD het beheer en de exploitatie van grotere sportaccommodaties onder verantwoordelijkheid brengen van stichtingen (zoals Stichting Nieuw Welgelegen). Het geld dat bespaard wordt door het op afstand plaatsen van deze accommodaties, kan geherinvesteerd worden in de accommodaties en sporters. Weg met de wachtlijsten De VVD vindt wachtlijsten bij voetbal, zwemmen en hockey onwenselijk. Dit probleem kan opgelost worden door investeringen in velden. Dit geldt in het bijzonder voor Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Daarnaast moet de bezettingsgraad van accommodaties omhoog, bijvoorbeeld door het flexibiliseren van de competitieschema s. De gemeente kan op dit laatste punt druk uitoefenen op de sportbonden.

8 Sport is gezond en sportverenigingen zijn plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten. Ook andere activiteiten zoals muziek en scouting hebben een verbindende werking. De gemeente faciliteert activiteiten en verenigingen waar een verbindende werking vanuit gaat, bijvoorbeeld door gebouwen en sportvelden ter beschikking te stellen. 1. Het tekort aan sportlocaties voor bewoners van onze groeiende stad, met name in Leidsche Rijn, moet zo snel mogelijk opgelost worden. 2. De gemeente gaat in samenwerking met sportverenigingen werken aan de bestrijding van wachtlijsten bij sportverenigingen en een efficiënter gebruik van sportvelden. 3. Sporten blijft betaalbaar door de financiële positie van sportverenigingen te versterken. o Voorbeeld: Reclameborden rond sportvelden mogen van de gemeente nu niet naar buiten worden gericht. Het CDA wil dit veranderen, zodat het aantrekkelijker wordt om reclame te maken. o Voorbeeld: We geven sportverenigingen de ruimte voor een gezonde barexploitatie met een verantwoord alcoholbeleid. o Voorbeeld: We onderzoeken een verlaging van huurkosten door de verzelfstandiging van sportaccommodaties. 4. De verbetering van het roeiwater en ondersteuning bij het realiseren van nieuwe roeiaccommodatie(s) van de Utrechtse roeiverenigingen is dringend gewenst en geniet hoge prioriteit. 5. De U-pas gaat ook gelden voor scoutingactiviteiten. 6. De U-pas blijft bestaan voor gezinnen met een inkomen tot 125% van het sociaal minimuminkomen. Met de U-pas kunnen deze gezinnen korting krijgen op sporten en culturele activiteiten. 7. Het CDA geeft meer bekendheid aan de regeling dat ouderen een bijzondere bijstand van 100 per jaar kunnen ontvangen voor sport- en cultuuractiviteiten. Hier wordt nu nauwelijks gebruik van gemaakt 8. Het CDA beperkt voor verenigingen drastisch de administratieve en financiële rompslomp van de U-pas. 9. De gemeente gaat in gesprek met scholen, kinderopvanginstellingen, sportclubs en andere organisaties om de openingstijden beter af te stemmen op de werktijden van ouders en verzorgers.

9 We stimuleren de Utrechtse jeugd om te gaan sporten. Er komt een einde aan de wachtlijsten in de sport. Sportverenigingen krijgen meer mogelijkheden zelf geld te verdienen. We zetten in op breedtesport, ook als dat ten koste gaat van het stimuleren van topsport. Studentensportverenigingen evenveel steunen als burgersportverenigingen Student & Starter vindt het belangrijk dat er in Utrecht genoeg sportmogelijkheden zijn voor iedereen. De wachtlijsten bij Utrechtse (studenten)sportverenigingen zijn te lang en moeten ingekort worden. Hiervoor moeten onderwijsinstellingen, sportverenigingen en de gemeente nauw samenwerken. We vinden het belangrijk dat sportaccommodaties zo efficiënt mogelijk bezet worden. Student & Starter vindt het niet meer dan redelijk dat studentensportverenigingen dezelfde steun van de gemeente kunnen verwachten als burgersportverenigingen. Daarnaast moet de gemeente nu eindelijk de capaciteitsproblemen van de loods en het kanaal van roeiverenigingen Orca, Triton en Viking aan het Merwedekanaal aanpakken. Maatschappelijke initiatieven van sportverenigingen ondersteunen Ook de Utrechtse (studenten)sportverenigingen moeten onderdeel worden van de kennishub en zo de samenwerking met de zorg, educatie en het bedrijfsleven intensiveren. We willen dat sportverenigingen gemakkelijk sponsoren kunnen zoeken, door regels voor reclame rondom sportlocaties te versoepelen. Bovendien vindt Student & Starter dat er ingezet moet worden op de maatschappelijke betrokkenheid van sportverenigingen. De gemeente moet structurele en duurzame invulling hiervan waarborgen. Sport toegankelijk voor alle Utrechters Student & Starter wil dat amateursport daadkrachtig wordt gefaciliteerd. Een goede basis trekt immers talent naar Utrecht en maakt de weg vrij voor topsport. In achterstandswijken moet het sportaanbod financieel laagdrempeliger worden, zodat ook kinderen uit financieel minder bedeelde gezinnen toegang tot sport hebben.

10 Een diervriendelijke gemeente investeert óók in het welzijn van dieren. Onder meer door Utrecht zo in te richten dat er plaats is voor dieren, of ze nu in het wild leven of bij mensen in huis. Gelijke kansen Utrecht investeert in de emancipatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT ers) op scholen, bij sportverenigingen, zorginstellingen en in multiculturele en religieuze kringen. Cultuur en Onderwijs Utrecht investeert in maatschappelijke voorzieningen zoals sportaccommodaties, schoolzwemmen en sportlessen en in culturele voorzieningen zoals musea. De U-pas blijft behouden zodat inwoners van Utrecht met een lager inkomen via de U-pasregeling korting krijgen op sport en cultuur. Kinderen stimuleren te gaan sporten, door bijvoorbeeld gymlokalen te gebruiken voor gratis proeflessen in de avonduren. Veel kinderen komen weinig buiten en sporten niet. Dat dat ongezond is weet iedereen. De gemeente kan sport stimuleren door de lege gymlokalen open te stellen voor proeflessen van verschillende zaalsporten door sportverenigingen. Sport Het past een gemeenteraad niet om privaat en individueel succes te presenteren als georganiseerd door de gemeenteraad. Het investeren in de uitbreiding van sportaccommodaties dient een zaak te zijn van private projectontwikkelaars.

11 Sport en ontspanning Sport is belangrijk. Het is niet alleen gezond, maar het heeft ook een sociale functie. Sportaccommodaties zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen. Wij zullen waar nodig sportclubs ondersteunen, zodat de goede voorzieningen en het brede aanbod in Utrecht behouden blijven. Sportaccommodaties dienen zoveel mogelijk multifunctioneel inzetbaar te zijn, zowel qua verschillende sporten als qua exploitatie. Amateursport belangrijk Voor ons is amateursport zeer belangrijk, vele vrijwilligers zetten zich jaarlijks in voor hun club. Wij willen dat elke vereniging over goede velden en goede accommodaties beschikt. Sport moet ook ontspanning blijven. Agressief publiek hoort daar niet bij. Niet alleen zou hierin strafrechtelijk ingegrepen moeten kunnen worden. Ook stadionverboden en meldplicht tijdens wedstrijden zouden tot de straffen gerekend moeten worden, ook voor wedstrijden op amateurniveau. Faciliteren sportverenigingen Een breed sportaanbod is belangrijk voor de stad. Nederland Duurzaam pleit er dan ook voor dat nieuwe sportvoorzieningen multifunctioneel ingezet kunnen worden. De exploitatie van bestaande sportaccommodaties door verenigingen zou, zowel qua tijd als qua activiteiten, verder verruimd kunnen worden. Capaciteit sporthallen verhogen In de winterperiode hebben sporthallen te weinig capaciteit doordat veel buitensporters dan binnen in de sporthal gaan sporten. Om capaciteitsproblemen aan te pakken, willen wij de sporthallen zoveel mogelijk multifunctioneel indelen. Wachtlijsten in de sport wegwerken De wachtlijsten in de sport dienen te worden weggewerkt, zodat iedereen die gezond wil leven en wil sporten daartoe ook de mogelijkheid heeft. Met name in Leidsche Rijn zal, gezien de demografische groei, in de toekomst de druk op sportverenigingen verder toenemen. De gemeente moet samen met sportverenigingen zorgen voor voldoende capaciteit.

12 Kinderen uit arme gezinnen mogen op kosten van de Gemeente lid worden van een sportvereniging en culturele vereniging. Sporten bevordert sociale prestaties. De PVU is ideologisch wars van iedere overheidsbetutteling. Privatisering van overheidsdiensten met een sociaalverantwoorde economische beleidsvoering is een primair streven. Hoe minder geld er binnen het overheidscircuit blijft hangen, des te meer gelden komen er vrij voor productieve arbeid binnen de particuliere sector. Inherent geldt dit ook voor de privatisering van de horeca in zwembaden, sporthallen en andere openbare instellingen. SPORT Gemeentelijke sportvoorzieningen zoals zwembaden met fitnessprogramma s lopen goed. De sportverenigingen die hier gebruik van maken dienen in voldoende mate te worden gesteund. Voetbal is een verhaal op zich. De sportbeoefening vergt veel conditie. De randverschijnselen baren echter zorg. Zo is volgens het A.D. van door het warme weer ongeveer 10% van de ongeveer 650 officiële zwemplaatsen vanwege de blauwalg niet meer te garanderen. Subsidiëring van de sport betekent tevens het subsidiëren van de randverschijnselen. Goede selectie van de doelgroepen is daarom noodzaak. Denksport is gelukkig een sterke kant waarin Utrecht zich mag verheugen, door het bezitten van het centrum voor de Denksport aan de Willem Dreeslaan. Subsidie is gegarandeerd als het aan de PVU Iigt. Eigenlijk is Utrecht de mooiste gemeente van ons land. Bijna iedere sport is hier immer vertegenwoordigd, en bijna iedere intelligente organisatie heeft in Utrecht een vestiging. De subsidiepot kan derhalve zo leeg.

13 Beter benutten van sportvelden, wachtlijsten bij verenigingen wegwerken en de exploitatie van sportverenigingen verbeteren. De gemeente kan niet veel, maar kan wel voorwaarden scheppen, waardoor sportverenigingen worden gestimuleerd hun capaciteit en kwaliteit beter te benutten. Beter benutten, wachtlijsten wegwerken en exploitatie verbeteren. Sport bereikbaar maken en houden voor de Utrechtse inwoners, dat is de zorgplicht van de gemeente. Stadsbelang Utrecht staat voor een beleid van: 1. Het bestrijden van de wachtlijsten bij sportverenigingen, dit door het beter benutten van locaties en sportvelden. Ook dienen doublures in de lijsten te worden gereduceerd. 2. De sport voor Utrechters met een laag inkomen bereikbaar te maken, door de inkomensgrens voor gebruik van de U-pas op te trekken naar 125% van het sociaal minimum. 3. Sportverenigingen meer de regie te geven op een gezonde exploitatie, de huur voor sportaccommodaties en gebouwen wordt de komende vier jaar bevroren en reclamemogelijkheden worden uitgebreid. 4. De Oude Rijn / Leidsche Rijn krijgt kanostoepen en aanlegsteigers voor roeien fluisterboten.

14 Geen sport in verkiezingsprogramma:

PVDA We zorgen voor gezonde schoolkantines en gratis fruit op scholen. We maken sporten voor alle jongeren betaalbaar. We investeren via topsport in b

PVDA We zorgen voor gezonde schoolkantines en gratis fruit op scholen. We maken sporten voor alle jongeren betaalbaar. We investeren via topsport in b GroenLinks PVDA We zorgen voor gezonde schoolkantines en gratis fruit op scholen. We maken sporten voor alle jongeren betaalbaar. We investeren via topsport in breedtesport. We bevorderen fusies van voetbalclubs

Nadere informatie

Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging

Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging VSG Kennisdag 16 februari 2017, Rotterdam Remco Hoekman, senior onderzoeker @RemcoHoekman Mulier Instituut, Utrecht Februari, 2017 Ontwikkeling

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Raadsbrief. Geachte leden van de raad,

Raadsbrief. Geachte leden van de raad, Raadsbrief Verzenddatum: 18 april 2018 Behandeld door: Zaak: Ramon Hoogeveen 2018-006861 Mailadres: ramon.hoogeveen@midden-groningen.nl Onderwerp: Stand van zaken sport Midden-Groningen. Geachte leden

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welke politieke partij in Berkelland is het meest sportminded?

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welke politieke partij in Berkelland is het meest sportminded? Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welke politieke partij in Berkelland is het meest sportminded? Sport in de verkiezingsprogramma s van de 7 politieke partijen in Berkelland: CDA, D 66, Gemeentebelangen,

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Toussaint, N.J. (Niek) Kenmerk 16.506219 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016 115 Geheim Nee

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS EVEN VOORSTELLEN Joke Roeterdink, Senior Projectcoördinator 06 13 74 06 34 VOORBEELDEN Gemeente of gemeentelijk sportbedrijf Geldstromen op basis van budgetovereenkomsten

Nadere informatie

Sport- en (be)leefcampus De Braak. Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs

Sport- en (be)leefcampus De Braak. Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs Sport- en (be)leefcampus De Braak Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs Voorwoord In 2016 hebben wij de Strategische Agenda van Helmond gepresenteerd. Bedoeld om kansen te verzilveren en de basis

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

HERIJKING SPORTBELEIDSNOTA ALBLASSERDAM 8 NOVEMBER 2012

HERIJKING SPORTBELEIDSNOTA ALBLASSERDAM 8 NOVEMBER 2012 HERIJKING SPORTBELEIDSNOTA ALBLASSERDAM 8 NOVEMBER 2012 Sportbeleidsnota Alblasserdam Van april 2009. Interactief tot stand gekomen. Sport Belangen Alblasserdam: prominente rol bij vorming; uitvoering;

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

389 van de 770 benaderde panelleden hebben de vragenlijst ingevuld; ruim 50%.

389 van de 770 benaderde panelleden hebben de vragenlijst ingevuld; ruim 50%. Inleiding Sporten én bewegen dragen bij aan een goede gezondheid. Verder stimuleert het de sociale binding en bevordert het dat mensen actief onderdeel uitmaken van de samenleving. De gemeente stelt daarom

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Velthuis, A.W. (Antje) Kenmerk 4655433/20170720 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Sport Nota van uitgangspunten sport en

Nadere informatie

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten.

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. Hoofdstuk 11 Sport 11.1 Inleiding Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: 11.2

Nadere informatie

Beweeg mee met Lint-Wurmpie! - Lint-Wurmpie Run 2015 -

Beweeg mee met Lint-Wurmpie! - Lint-Wurmpie Run 2015 - Stichting GO4media Pastoor Boelenslaan 6 3454 AB De Meern 06-53 22 61 69 www.go4media.nl debbie@go4media.nl Beweeg mee met Lint-Wurmpie! - Lint-Wurmpie Run 2015 - De impact van de Lint-Wurmpie-Run 2014

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging!

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! Programma VSU Harten voor Sport Beweegmakelaar Buurtsportcoaches (Mobiele) verenigingsmanager Combinatiefunctionaris Verenigingsmodel Vereniging Sport Utrecht

Nadere informatie

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Maak van uw gemeente een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Op 3 maart 2010 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Sportaccommodatiegebruik in de toekomst: implicaties van trends en ontwikkelingen

Sportaccommodatiegebruik in de toekomst: implicaties van trends en ontwikkelingen Sportaccommodatiegebruik in de toekomst: implicaties van trends en ontwikkelingen VSG Kennisdag Sportaccommodaties en Zwembaden 3 november 2016, Zwolle Remco Hoekman, senior onderzoeker @RemcoHoekman Mulier

Nadere informatie

CDA SPORTVISIE NIEMAND BUITENSPEL _

CDA SPORTVISIE NIEMAND BUITENSPEL _ INLEIDING: SPORTVISIE NIEMAND BUITENSPEL _ De sportvisie draagt de titel Niemand buitenspel. Onze doelstelling in deze visie is, dat iedereen in de gelegenheid gesteld moet worden om te kunnen sporten.

Nadere informatie

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre Iedereen actief Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst Sportvisie 2015-2025 Gemeente Oost Gelre 0 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Waarom een nieuwe sportvisie? Wij hebben een goed sport- en beweegklimaat.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven Gezond leven 1 > Kijk kritisch naar subsidies > Sport vaste prik op school > Richt de wijk sportief in! > Bewegen is besparen D66 heeft een warm hart voor sport in de ruimste zin van het woord. Sport en

Nadere informatie

Toolkit: Beïnvloeding lokale bezuinigingen sport Toon creativiteit en lef in tijden van lokale bezuinigingen in de sport

Toolkit: Beïnvloeding lokale bezuinigingen sport Toon creativiteit en lef in tijden van lokale bezuinigingen in de sport Toolkit: Beïnvloeding lokale bezuinigingen sport Toon creativiteit en lef in tijden van lokale bezuinigingen in de sport Er zijn aanwijzingen dat door verschillende gemeenten gekort gaat worden op sport.

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen. Juni-december 2015

Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen. Juni-december 2015 Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen Juni-december 2015 0 Inhoud 1 Aanleiding... 2 2 Huidige situatie... 3 Werkwijze... 3 Uitgangspunten... 3 Verdelingscriteria... 4 3 Analyse...

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Duurzame sportinfrastructuur

Duurzame sportinfrastructuur Duurzame sportinfrastructuur A. Sportaccommodaties B. Openbare ruimte C. Verduurzaming Voor Hilversum: - Wat zijn de kansen/uitdagingen? - Welke drempels ervaren jullie? - Intensiever & bredere inzet accommodaties

Nadere informatie

Steven Dijk. Oorlogswinter 2013 Landelijke tournee Peer Gynt (Zuidelijk Toneel)

Steven Dijk. Oorlogswinter 2013 Landelijke tournee Peer Gynt (Zuidelijk Toneel) Steven Dijk 1952 geboren 1978-2002 raadslid PvdA Diemen 1986-1994 wethouder PvdA 1988 afgestudeerd econoom Vrije Universiteit 2002-2004 wethouder Leefbaar Diemen 2005-heden voorzitter Rekenkamercommissie

Nadere informatie

SPORTGEBOUWEN SPORTGEBOUWEN

SPORTGEBOUWEN SPORTGEBOUWEN Tekst: Twan Epe SPECIAL SPORTGEBOUWEN 57 SPORTGEBOUWEN SPORTGEBOUWEN SPORTGEBOUWEN SPORTGEBOUWEN Sportend Nederland krijgt het steeds drukker met als gevolg een toename van de tijdsflexibele en individuele

Nadere informatie

Sportaanbiedersmonitor

Sportaanbiedersmonitor 0-100 leden 101-250 leden 251-500 leden 501-1000 leden meer dan 1000 leden 18-2-2016 Sportaanbiedersmonitor context clubs ACCOMMODATIE 428 sportaanbieders hebben meegedaan 94% een vereniging 38% van de

Nadere informatie

29 augustus 2008 PO/ KOV/

29 augustus 2008 PO/ KOV/ De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 29 augustus 2008 PO/ KOV/ 44253 2070827150 Onderwerp Vragen van het lid Van Gent over

Nadere informatie

Sponsorbeleidsplan. Veluws College

Sponsorbeleidsplan. Veluws College Veluws College Mariëlle Wolthuis Hoofd PR&C sept 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Veluws College... 3 Missie... 3 Topsport Talentschool... 3 Ruimte voor talent... 3 Sponsorvisie... 4 Waarom sponsoren

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Utrecht bij de hand 2014. Utrecht.nl

Utrecht bij de hand 2014. Utrecht.nl bij de hand 204.nl Bevolking per --204 Met 328.000 inwoners, is de vierde stad van Nederland. is een studentenstad met een relatief jonge bevolkingsopbouw en de hoogst opgeleide beroepsbevolking van de

Nadere informatie

Waar sporten we in 2030? 10 maart 2016 Dag van de Sportaccommodaties

Waar sporten we in 2030? 10 maart 2016 Dag van de Sportaccommodaties Waar sporten we in 2030? 10 maart 2016 Dag van de Sportaccommodaties 1 Kennis- en Innovatieplatform voor buitensportvoorzieningen BSNC ontwikkelt vakinhoudelijke kennis over aanleg, onderhoud, beheer en

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten Exploitatie Sportverenigingen sportaccommodaties en particulieren Verhuur en in gebruik geven van sporthal en -zalen en een zwembad Dit zijn economische Kosten:

Nadere informatie

Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land

Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land DSO 2013 Eindhoven 7 november 2013 Remco Hoekman Senior onderzoeker Mulier Instituut, Utrecht November, 2013 Inhoud Introductie: faciliterende rol van

Nadere informatie

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr ;

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 60016 12 april 2017 Wet markt en overheid, gemeente Alkmaar De raad van de gemeente Alkmaar; gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Sport, Cultuur, Recreatie en Toerisme

Sport, Cultuur, Recreatie en Toerisme Programmabegroting 2011 Wat omvat het programma? Het programma " "omvat de beleidsvelden: - Sportterreinen; - Binnensportaccommodaties; - Zwembad; - Sportstimulering; - Kunst; - Oudheidkunde/musea; - Monumentenzorg;

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2012 nummer: 2012_BW_00366 Onderwerp Raadsmededelingen: Basissporten Sportaccommodatienota 2012-2015 - vormend Beknopte

Nadere informatie

Deze Utrechtse sportvisie is het resultaat van initiatief vanuit het veld. Het coalitieakkoord Utrecht

Deze Utrechtse sportvisie is het resultaat van initiatief vanuit het veld. Het coalitieakkoord Utrecht Utrecht Sport De Utrechtse sportvisie, op weg naar 2020 0. Een visie op de sport in Utrecht Deze Utrechtse sportvisie is het resultaat van initiatief vanuit het veld. Het coalitieakkoord Utrecht maken

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen sport : in een Perspectief sportaccommodaties ".

Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen sport : in een Perspectief sportaccommodaties . voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.005912 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2014 Jaargang en nummer 2014-36 Eindrapportage Taskforce. Taskforce bezuinigingsvoorstellen

Nadere informatie

PARTICIPATIE GEZONDHEID

PARTICIPATIE GEZONDHEID MWKEN Allemaal meedoen is belangrijk voor een goed democratisch proces. Dan gaat het niet alleen om de verkiezingen lx per vier jaar, maar gaat het vooral om dagelijks het gevoel hebben datje mee kan en

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW Inleiding 3 Buurtsportcoaches 4 Procedure 4 Stimulerende rol 5 Effectief accommodatiegebruik 5 De Sportimpuls 6 Lokale sport- en beweegaanbieders 6 Lokale aanpak en samenwerking 6 Procedure en omvang van

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden.

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden. Sportdorpen Limburg Wat is Sportdorp? Sportdorp is een samenwerkingsverband van sportverenigingen en andere lokale partijen in een dorpskern om inwoners vanuit hun eigen behoefte meer en vaker te laten

Nadere informatie

Wat heeft een sportvereniging nodig?

Wat heeft een sportvereniging nodig? Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wat heeft een sportvereniging nodig? Dit heeft een sportvereniging nodig! Postbus 2158, 3500 GD Utrecht Bezoekadres Kaatstraat 1, Utrecht Telefoon 030-286 28 02 E-mail

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij?

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Culturele paragrafen in de verkiezingsprogramma s CDA Soest Het is van belang het vrijwilligerswerk in het algemeen -en dus ook bij sportverenigingen- te stimuleren

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beslispunten: De Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 vast te stellen

Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beslispunten: De Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 vast te stellen Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-058 Houten, 5 januari 2016 Onderwerp: Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 Beslispunten: De Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 vast te stellen Samenvatting:

Nadere informatie

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel De toekomst van de sport in Nederland, André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst Olympisch Vuur. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel losgemaakt in Nederland.

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Sport Utrecht is een dynamische sportstad waar iedereen meedoet op zijn of haar niveau. Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten 1. Meer inwoners zijn tevreden over

Nadere informatie

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur Bijlage 3 bij Statenvoorstel 61/10 Olympisch Plan Brabant: versterken sportinfrastructuur : mogelijke invulling Algemeen Naam voorstel Investeringsdomein Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties 1. Aanleiding De aanleiding voor deze notitie tarieven binnen- en buitensportaccommodaties is drieledig: Tarieven buitensport Uit

Nadere informatie

s Team Sportservice Lamars, Ronald Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen:

s Team Sportservice Lamars, Ronald Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Lamars, Ronald Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Lugt, Arjen van der maandag 26 maart 208 3:06 OW-Info FW: Een vitale gemeente is een gemeente in beweging 8034b Brief Raad Flyer GRV8.doc; 8032

Nadere informatie

Anders georganiseerd sporten, sporten en bewegen in de openbare ruimte

Anders georganiseerd sporten, sporten en bewegen in de openbare ruimte Anders georganiseerd sporten, sporten en bewegen in de openbare ruimte Stadsgesprek sportnota 11 mei 2016 1 Sporten buiten een vereniging Literatuurstudie & best practices Utrecht Remko van den Dool &

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang Wat zijn wijk, buurt -en dorpshuizen accommodaties die de leefbaarheid en het welzijn in buurten,

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Sportdeelname door mensen met een beperking in Uitgeest

Sportdeelname door mensen met een beperking in Uitgeest Sportdeelname door mensen met een beperking in Uitgeest Inhoud presentatie Waarom Hoe Conclusies en aanbevelingen Vervolg Waarom? Beleidsnotitie Wmo 2013: Uitgeest wil sport en bewegen door mensen met

Nadere informatie

Ruimte voor initiatief en ondernemerschap

Ruimte voor initiatief en ondernemerschap Ruimte voor initiatief en ondernemerschap Verkiezingsprogramma VVD Winterswijk 2014-2018 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de VVD Winterswijk voor de periode 2014 2018. De VVD wil werken

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht

Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht Sliedrecht is een dorp vol met kansen. Althans zo zien wij dat als CDA. Er zijn binnen Sliedrecht volop mogelijkheden om dingen (nog) beter te doen, anders te doen

Nadere informatie

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Achtergrond De gemeente is in een andere periode terecht gekomen sinds het meest recente sportbeleid, dat dateert uit 2009. Meer en meer wordt duidelijk

Nadere informatie

sponsorinformatie BHV Push sept 2014

sponsorinformatie BHV Push sept 2014 sponsorinformatie BHV Push sept 2014 Waarom hockey sponsoren? Hockey is de snelst groeiende teamsport in Nederland. Een sport voor het hele gezin met toenemende media aandacht. Het hockeypubliek is niet

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Volwassenen naar het sportpark

Volwassenen naar het sportpark Laaghangend fruit: jong volwassenen die willen (blijven) sporten Volwassenen naar het sportpark Riccardo Gillieron Anja Garritsen NOC*NSF OZ&PC Arethusa Dia 1 Dia 2 We winnen veel met sport! Dia 3 Plus10

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Utrecht.nl. Sport, bewegen en verenigingsondersteuning. Nota van uitgangspunten

Utrecht.nl. Sport, bewegen en verenigingsondersteuning. Nota van uitgangspunten Utrecht.nl Sport, bewegen en verenigingsondersteuning Nota van uitgangspunten 2018-2024 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Een sterke sociale basis en leidende principes 5 2.1 Een sterke sociale basis 5 2.2 Maatschappelijke

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Uitleg format Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Het voor u liggend formulier is bedoeld om subsidie aan te vragen bij de gemeente Almere voor een combinatiefuncties.

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015 Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen Masterclass 2 april 2015 Bevolking Midden-Limburg Trends DEMOGRAFIE Ontgroening BEZUINIGINGEN PARTICIPATIE- MAATSCHAPPIJ Vergrijzing Bevolkingsdaling Urbanisatie

Nadere informatie

WAT KAN EEN SPORTBEDRIJF DOETINCHEM VOOR U BETEKENEN?

WAT KAN EEN SPORTBEDRIJF DOETINCHEM VOOR U BETEKENEN? WAT KAN EEN SPORTBEDRIJF DOETINCHEM VOOR U BETEKENEN? Ter voorbereiding op de thema-avond van 26 januari: 10 vragen en antwoorden over een mogelijk sportbedrijf in Doetinchem 1. Waarom een sportbedrijf?

Nadere informatie

Ontwikkelplan SPORT; volop in beweging

Ontwikkelplan SPORT; volop in beweging Ontwikkelplan SPORT; volop in beweging Sport Sport 1 is meer dan bewegen 2. Sport is aantrekkelijk en belangrijk. Het biedt spelplezier, motiveert om te presteren en combineert ontspanning met ontplooiing.

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota WELZIJN ALGEMEEN 1 Het zo optimaal mogelijk laten participeren van de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Accommodatiebeleid Maatschappelijk Vastgoed In stand houden en ontwikkelen van maatschappelijk vastgoed die de sociale infrastructuur versterkt, gekoppeld aan een optimale spreiding

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Integraal (sport) beleid Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Gemeente Katwijk Aanleiding sportnota Visie op sport en bewegen Integrale en interactief benadering Proces Sportnota Realisering combinatiefuncties

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 65

Provinciaal blad 2010, 65 Provinciaal blad 2010, 65 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264149, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

ACTIVITEITENCENTRUM BENTINCKSPARK. grenzen verleggen in recreatie, sport en onderwijs

ACTIVITEITENCENTRUM BENTINCKSPARK. grenzen verleggen in recreatie, sport en onderwijs ACTIVITEITENCENTRUM BENTINCKSPARK grenzen verleggen in recreatie, sport en onderwijs Uitdaging In het Bentinckspark, vlakbij het centrum van Hoogeveen, gebeuren verrassende dingen. Er komen nieuwe topsportvelden

Nadere informatie