Handleiding E-calculator

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding E-calculator"

Transcriptie

1 Handleiding E-calculator Algemeen De E-calculator is een rekenblad dat als doel heeft een aantal economisch en/of ecologisch optimale varianten van een bestaand woningconcept te berekenen. Hierbij wordt in de eerste plaats de Totaal Actuele Kost (TAK) geminimaliseerd. De TAK is de totale kost van de woning over een zekere termijn, waarbij investeringskosten zwaar doorwegen, maar ook toekomstige verwarmingskosten en herinvesteringen tellen mee en tenslotte worden ook subsidies ingerekend m.b.t. de toegepaste duurzame maatregelen. De woning met de laagste TAK zal dus een goede balans moeten vormen tussen investeringen en toekomstige kosten. Desondanks is ook het energieverbruik en de investeringskost an sich meegenomen als optimalisatiedoel om een range van interessante resultaten te bekomen waaruit de bouwfirma of eindklant kan kiezen. Soms kan een kleine extra investering leiden tot een aanzienlijke energiebesparing. De kern van het programma wordt gevormd door een vereenvoudigde berekening van het K-peil en E-peil op het tabblad input data. Vereenvoudigd, zodat niet alle details moeten worden ingevoerd, maar het globaal resultaat komt wel overeen met het officiële EPB-berekeningsprogramma. De EPBmethodiek kan echter geen exacte schatting maken van het toekomstig verbruik omdat het verbruikersgedrag niet gekend is en er in de methodiek een reeks aannames en gemiddelde waarden worden gebruikt. Bij het analyseren van de resultaten moet er dus altijd met een zekere foutenmarge rekening gehouden worden t.o.v. latere verbruiken. De financiële gegevens; algemene macrodata zoals rente en inflatie kan ingegeven worden in het tabblad input data, maar ook materiaal- en installatiekosten van de verschillende gebouw- en installatievarianten (tabbladen var gebouw en var installaties ) en de in de desbetreffende gemeente toepasbare subsidies (tabblad subsidies ) moeten nauwgezet aangepast worden aan de eigen kostendatabank en de specifieke situatie en locatie van de woning. De gebouw- en installatieoptimalisatie kunnen opgestart worden door op de respectievelijke groene knop te drukken. Alle doorlopen variaties kunnen teruggevonden worden in de tabbladen res gebouw en res installaties ; de optimale (naar TAK, investeringskost en primair energieverbruik) varianten staan opgelijst in de tabbladen pareto gebouw en pareto installaties. Tenslotte staat op tabblad A een grafische weergave van het paretofront. Tabbladen A en B zijn volledig vrij aan te passen en kunnen dus gebruikt worden voor eigen gegevens en berekeningen.

2 Het is wel belangrijk om eerst het gebouw te optimaliseren en dan pas de installatie. De installatievariaties worden nl. alleen toegepast op de optimale gebouwcombinaties die in het tabblad pareto gebouw zijn terug te vinden. Als u de optimalisatietijd voor de installatie-optimalisatie wilt beperken is het dus belangrijk eerst het aantal optimale gebouwen te beperken. Dat kan u doen door de kolommen met de minder interessante oplossingen volledig te verwijderen (niet enkel leegmaken). Ook het aantal installatievarianten zelf kan beperkt worden in het tabblad var installaties. Bij opstart Niet vergeten de macro s, die nodig zijn bij de EPB-berekeningen en de optimalisatie, in te schakelen bij de opstart van het programma. In Excel2007 kan dit er als volgt uitzien :

3 Het kan ook een waarschuwing zijn die moet worden aangeklikt worden op de bovenbalk:

4 In Excel2003 moet in het menu Tools gekozen worden voor Options. In het tabblad Security moet de Macro Security op een low level gezet worden: Overzicht Rekenbladen input data Op dit blad worden linksboven de algemene financiële gegevens (actualisatietermijn, rente, energieprijzen, enz.) ingevuld, met daaronder alle gebouwspecifieke data van het oorspronkelijk woningontwerp. Hierbij worden dezelfde definities gebruikt als in het officiële EPB-programma; bv. bij de groottebepaling van wandoppervlakken moeten buitenafmetingen genomen worden. Energetische (K-peil, E-peil, primair verbruik) en financiële resultaten voor deze welbepaalde woningcombinatie worden ook op dit blad weergegeven en kunnen eventueel vergeleken worden met de officiële resultaten. Tenslotte worden de maandelijkse behoeftes en verbruiken in drie tabellen getoond.

5 Om de input te vergemakkelijken worden gegevens wel geaggregeerd; bv. de buitenwanden (zonder ramen en deuren) worden als één geheel ingegeven met de totale oppervlakte en de gemiddelde U- waarde (oppervlaktegewogen gemiddelde). Cellen met een rode rechterbovenhoek bevatten meer detailinfo. Cellen die geel zijn ingekleurd mogen aangepast worden, wat automatisch een herberekening opstart van de energetische en financiële resultaten. De gele cellen die binnen een zwarte kader staan worden bij het optimaliseren gevarieerd op basis van de alternatieven die in de tabbladen var gebouw en var installaties zijn opgegeven. De kosten die met deze keuzes vasthangen kunnen ook daar teruggevonden worden. Voor de installaties geldt trouwens dat er alleen uit de varianten van var installaties kan gekozen worden. De installatiegegevens kunnen ook nog eens onderaan in het tabblad input data teruggevonden worden, maar mogen er niet aangepast worden om de optimalisatie niet te verstoren. Dit geldt uiteraard niet voor gevalspecifieke informatie zoals de afstand van tapwaterleidingen. Nadat de optimalisatie is doorlopen zal het optimum (naar TAK) in het tabblad worden ingevuld. var gebouw Op dit blad worden de variaties in gebouwparameters gedefinieerd die de E-calculator zal doorlopen om een optimale gebouwcombinatie te vinden. Dit zijn de warmteweerstanden van opake schildelen, de U- en g-waarden van ramen en (doorzichtige) deuren, het type van buitenzonwering en regeling en tenslotte de n50-waarde om de luchtdichtheid te definiëren. Bij de ramen en de zonwering wordt ook de levensduur gespecificeerd. Deze zullen dus om de x jaar worden vervangen. Bij de schildelen wordt tijdens de optimalisaties telkens een hele kolom veranderd, dus tegelijkertijd wand, vloer, dak,. Dit vormt geen probleem zolang de isolatie in deze schildelen vrij homogeen wordt gekozen, dus combineer niet een zeer goed geïsoleerde wand met een ongeïsoleerde vloer. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zo n combinaties suboptimaal zijn. Daken worden meestal wel iets meer geïsoleerd omdat het daar goedkoper kan, vloeren dikwijls iets minder omdat de grond zelf ook een isolerende werking heeft. Telkens moeten ook de eenheidsprijzen worden opgegeven om een correcte economische analyse te kunnen uitvoeren. Doe dit nauwgezet, omdat het een grote invloed zal hebben op de uiteindelijke resultaten. De defaultwaarden zijn zeker niet zomaar over te nemen, wegens gebrek aan betrouwbare financiële informatie. De eenheidsprijzen voor de schildelen gelden voor een zekere isolatiekwaliteit. Variaties in wandopbouw met eenzelfde isolatiewaarde zouden wel ingevoerd kunnen worden, maar het programma zou dan toch automatisch kiezen voor de goedkoopste variant, aangezien de E-calculator enkel rekening houdt met kostprijs en energieverbruik. Deze selectie van wandopbouw kan dus beter op voorhand gedaan worden, eventueel bepaald door de eigen specialisatie of door de voorkeuren

6 van de eindklant. Zo kan een spouwmuur bijvoorbeeld het goedkoopst uitgevoerd worden met Minerale Wol tot 15cm waarna de spouwankers te lang worden en er beter kan overgeschakeld worden op PUR, wanneer ook dat niet meer volstaat is het misschien zinvoller om enkel met buitenisolatie te werken, Ook hier zijn de cellen die je kan veranderen geel ingekleurd. Je kan het aantal variaties beperken door boven de tabellen het aantal variaties te verkleinen. De laatste kolommen zullen zwart worden als ze niet meer worden meegenomen. Let op dat je de rij die in het rood is omrand in oplopende volgorde rangschikt (allemaal numeriek op dit blad), zodat het programma nog in de tabellen kan zoeken. Helemaal beneden staat het aantal gebouwcombinaties dat wordt doorlopen door de E-calculator bij de gebouwoptimalisatie. Het aantal combinaties gedeeld door de computersnelheidsfactor geeft de simulatietijd weer. Deze factor hangt natuurlijk af van de processorsnelheid van de computer waar het programma op draait en moet dus ook aangepast worden om een correcte tijdsschatting te kunnen doen. var installaties Op dit blad worden de variaties in installatieparameters gedefinieerd die de E-calculator zal doorlopen om een optimale gebouw-installatiecombinatie te vinden. Deze variaties omvatten het type van ventilatie, verwarming, productie van warm tapwater, en het oppervlak aan photovoltaïsche cellen dat op het dak wordt geplaatst. De opmerkingen die voor het blad var gebouw zijn gegeven gelden hier ook. De naamgeving is echter niet numeriek en de namen moeten dan ook alfabetisch oplopen. Een letter (bv a of z) voor een naam plaatsen kan een gemakkelijkheidoplossing zijn. Aangezien de mogelijke installaties worden gecombineerd met de lijst van optimale gebouwcombinaties (uit het tabblad pareto gebouw ) zal het aantal combinaties veel hoger uitkomen. Het is hier dus wel belangrijk om de variaties onder controle te houden. Dit kan door het aantal variaties boven de tabellen te beperken, maar een aantal minder interessante optimale gebouwvariaties verwijderen zal meer effect hebben. subsidies Op dit blad worden alle subsidies berekend. Ze zijn gerangschikt per subsidiekanaal. Vooral de subsidies per gemeente, provincie en netbeheerder moeten dus gecontroleerd worden bij een wijziging van de locatie. Subsidies variëren echter ook sterk over de tijd en alles kan dus aangepast worden in dit tabblad. Vergeet ook niet de gele vakken in te vullen, ivm de onroerende voorheffing en het jaar van ingebruikname.

7 Bij de Federale belastingskorting is ook rekening gehouden met het jaarlijks maximum. Momenteel staat die ingesteld op een spreiding van de investeringen over twee jaar. OVERZICHT Men dient de gele vakken in de volgende bladen in te vullen : - INPUT DATA (men kan de inhoud van alle gele vakken wijzigenen) - VAR GEBOUW (hier zijn de prijsvakken in te vullen, de andere kan men wijzigen) - VAR INSTALLATIES (hier zijn de prijsvakken in te vullen, de andere kan men wijzigen) - SUBSIDIES (kan men aanpassen) Vervolgens : START GEBOUWOPTIMALISATIE op blad inputdata (dit kan 30 minuten duren) Vervolgens : START INSTALLATIE-OPTIMALISATIE op blad inputdata (dit kan 1 uur duren) De resultaten vind u op blad PARETO INSTALLATIES (rode kader) res gebouw en res installaties Op deze tabbladen worden de resultaten van alle gebouw- en gebouw+installatiecombinaties bijgehouden. De eerste rij wordt gevormd door het origineel. De volgende zijn gerangschikt volgens de totaal actuele kost. De optimale resultaten worden echter ook bijgehouden in de pareto tabbladen. pareto gebouw en pareto installaties Op deze tabbladen worden de optimale combinaties naast elkaar gezet. Kolom B bevat het origineel. Kolom C bevat de combinatie met de minimale totaal actuele kost. De volgende kolommen bevatten dus resultaten met een hogere TAK, maar ofwel een lagere investeringskost, ofwel een lager primair energieverbruik. In de laatste kolommen bevinden zich dikwijls de duurste maar zeer energiezuinige opties.

8 De resultaten in Pareto gebouw bekom je al na de eerste stap van gebouwoptimalisatie. Om de varianten van de gebouw+installatie-optimalisatie te beperken kan hier al een eerste schifting worden gedaan en minder opportune of zeer gelijkende alternatieven verwijderd worden. Dit kan door de volledige kolom te verwijderen, leeg maken is niet voldoende. Let wel op; bepaalde minder geïsoleerde varianten kunnen met een zeer zuinige installatie toch nog interessant worden en omgekeerd; behoud dus een zekere spreiding tussen de resultaten om de installatie-optimalisatie uit te voeren. In rij 43 tot en met 53 staat een bondige samenvatting van de belangrijkste gebouw- en installatieparameters. Van 54 tot 61 worden de belangrijkste verbruiksdata weergegeven, naast twee comfortmeters; de oververhittingskans en het quotiënt van glasoppervlak tot vloeroppervlak. Deze laatste zou best boven 20% uitstijgen om genoeg natuurlijk licht binnen te laten. De oververhittingskans is gedefinieerd zoals in de EPB-regelgeving en moet best onder 100% blijven, anders wordt er een boete aangerekend. Let wel op, als je koeling installeert, springt de kans sowieso op 100%, maar kan het koelverbruik toch flink lager uitkomen omwille van het hoge koelrendement (bv. bij free-cooling). Dit kan echter niet meegerekend worden in de officiële EPB. De specifieke warmtebehoefte ev. gesommeerd met de koelbehoefte is gegeven in kwh/m² gebruiksoppervlak, zodat de definitie van passiefhuis en/of lage-energiewoning kan nagegaan worden. Een passiefwoning die ook minstens evenveel energie produceert dan het verbruikt, en dus een negatief E-peil behaalt, krijgt het label nulenergiewoning. Voor passiefwoningen zal de warmtebehoefte groen kleuren, voor lage-energiewoningen de warmte-en-koelbehoefte geel, en bij nulenergiewoningen het E-peil rood. De rijen 62 tot en met 69 bevatten de financiële resultaten, met natuurlijk de totaal actuele kost, maar ook de deelresultaten, zoals de geactualiseerde waarde van alle toekomstige verbruikskosten tijdens de actualisatieperiode (TAK verbruikskosten). Wat opvalt is dat de subsidies ook zwaar doorwegen in de TAK van duurzame woningen, naast natuurlijk de investeringskost. Verder zal je zien dat afhankelijk van de vorm, oriëntatie en glasoppervlak van de woning je minimale verbruikskosten verkrijgt bij een isolatiedikte die nog geen extreem hoge waarden aanneemt. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende koellasten die de dalende verwarmingsverbruiken compenseren. Rijen 70 tot en met 72 geven de financiële resultaten per maand weer, wat dikwijls duidelijker is voor de eindklant. Een stijging van de maandelijkse leningslast kan meer dan gecompenseerd worden door een daling in verbruik en leiden tot een lagere totale kost per maand. De leningslast is vereenvoudigd berekend vanuit de rente die eerder is opgegeven, waarbij er vanuit gegaan wordt dat de looptijd van de lening overeenkomt met de actualisatietermijn. Rijen 77 en 78 geven tenslotte 2 types van terugverdientijd weer. Rij 78 is de eenvoudige, lineaire terugverdientijd die berekend wordt door de initiële meerkost te delen door de jaarlijkse

9 besparingen. Aangezien deze berekening geen rekening houdt met de kost van kapitaal wordt ook een geactualiseerde variant bepaald. Het verschil tussen de twee loopt vooral op bij de hoge terugverdientijden. Als er geen initiële meerkost is, kan de terugverdientijd negatief worden. In andere gevallen waar de terugverdientijd ook niet kan berekend worden wordt er terug gekeken naar de TAK om een oordeel te vellen. De totaal actuele kost is dan ook de meest waardevolle economische waardemeter om financiële beslissingen te maken.

Studie kost- en energie efficiënt (ver)bouwen. Auteur: Veronique Mattheeuws

Studie kost- en energie efficiënt (ver)bouwen. Auteur: Veronique Mattheeuws Studie kost- en energie efficiënt (ver)bouwen Auteur: Veronique Mattheeuws Onderzoek perceptie impact bouwschil op E-peil Online enquête uitgevoerd in januari 2016 Representatieve steekproef van 700 bouwers

Nadere informatie

Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken

Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Stappenplan voor een kwaliteitsvolle energetische renovatie: gestroomlijnd en prestatiegericht werken Ruben Decuypere Afdeling Duurzame Ontwikkeling & Renovatie WTCB Kostenoptimaal renoveren 1 Kostenoptimaal

Nadere informatie

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw Handleiding Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw 09-07-2009 Introductie... 3 Tabblad Inleiding... 4 Hoofdalternatieven... 5 Subalternatief... 6 Bouwdata... 6 Gebouwen... 6 Tabblad

Nadere informatie

EPB. 1 Inleiding. Vlaanderen is energie

EPB. 1 Inleiding. Vlaanderen is energie 1 Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Inleiding Het rekenblad voor de gedetailleerde

Nadere informatie

Premies 2011. Vlaams Energieagentschap

Premies 2011. Vlaams Energieagentschap Premies 2011 Vlaams Energieagentschap Fiscale voordelen 2011 Sinds 2010: heel duidelijk onderscheid tussen bestaande woningen (al 5 jaar in gebruik bij de start van de werken) en nieuwbouw. Bij bestaande

Nadere informatie

3 Energiegebruik huidige situatie

3 Energiegebruik huidige situatie 3 Energiegebruik huidige situatie 3.1 Het Energie Prestatie Certificaat In het kader van de Europese regelgeving (EPBD) bent u verplicht om, bij verkoop of verhuur van de woning, een energiecertificaat

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0 Handleiding registratiesysteem Kleuterplein versie 1.0 september 2012 1 Inhoudhoudsopgave 1. Het belang van registreren Pagina 3 2. Systeeminstellingen Pagina 4 3. De leerdoelenregistratie Pagina 5 4.

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 1 EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE... 2 1.1 Definitie en eisen bij ingrijpende energetische

Nadere informatie

Bij het opstarten van dit onderdeel van het programma zal het laatst ingevoerde plan worden weergegeven.

Bij het opstarten van dit onderdeel van het programma zal het laatst ingevoerde plan worden weergegeven. Detail Planner De Detail Planner is ontworpen om het bereik voor X aantal vlakken in te schatten, op basis van de gemiddelde waarden van de Passanten / OTS / VAC voor een geselecteerd formaat, regio, maand,

Nadere informatie

Handleiding LVS-bestand

Handleiding LVS-bestand Tabblad Niveaus 1. Leerlingen(groepen) invoeren. 2. Nieuwe leerling toevoegen. 3. Leerlingen verwijderen. 4. Behaalde niveaus invoeren. Tabblad Gemiddelden 1. Waarom dit tabblad? 2. Opmerking toevoegen.

Nadere informatie

4 Energiebesparingsadvies

4 Energiebesparingsadvies 4 Energiebesparingsadvies 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt het energiebesparingsadvies voor het gebouw gepresenteerd. Allereerst wordt een inventarisatie gegeven van de reeds getroffen en onderzochte

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing

Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Inleiding Bij de bepaling van het E-peil worden

Nadere informatie

Grafiek en dynamisch bereik

Grafiek en dynamisch bereik Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grafiek en dynamisch bereik Iedereen die vaak met tabellen

Nadere informatie

Luc Maes, Schepen voor Energiebeleid, Beveren. Welkom

Luc Maes, Schepen voor Energiebeleid, Beveren. Welkom Welkom 2. Beleggen in energiebesparing en alternatieve energie Een rendabele uitdaging Luc Maes, schepen van energiebeleid Gemeente Beveren Programma 1. Introductie 2. Overzicht fiscale aftrekken en premies

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Handleidingen OPENSyndic - Cloud Computer Company

Inhoudsopgave. 1 Handleidingen OPENSyndic - Cloud Computer Company Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Teller afrekening en herverdeling... 2 2.1 Telleropname met 100% herverdeling van kosten... 3 2.2 Uitvoeren van een tellerafrekening... 7 3 Tellerafrekening met vaste of

Nadere informatie

Energiebesparing koffieverpakkingen

Energiebesparing koffieverpakkingen Op CE Delft CE lossingen Delft voor Oplossingen milieu, econom voor ie milieu, en technolog economie ie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: tel: 015 015 2 150

Nadere informatie

DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03)

DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03) DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03) 1 HOE BEOORDEEL JE DE RENDABILIEIT VAN EEN INVESTERING? Is het rendabel om in uw woning te investeren in een systeem dat werkt op hernieuwbare energie?

Nadere informatie

Renovatie in de bouw De zin en onzin van renovaties - bewustmaking Wat voorziet Vlaanderen op het gebied van EPB- methodiek & ERP2020

Renovatie in de bouw De zin en onzin van renovaties - bewustmaking Wat voorziet Vlaanderen op het gebied van EPB- methodiek & ERP2020 Renovatie in de bouw De zin en onzin van renovaties - bewustmaking Wat voorziet Vlaanderen op het gebied van EPB- methodiek & ERP2020 21/02/2013 Kamp C Energierenovatieprogramma 2020 Prioriteiten: dak/glas/verwarming/muur

Nadere informatie

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Interactie tussen gevelisolatie, ventilatiesystemen en capaciteit warmtepompsystemen Per 1 januari 2015 worden de EPCeisen aangescherpt. Voor woningen

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Overzicht maatregelen en kostprijzen voor bepaling TAK.

BIJLAGE 2. Overzicht maatregelen en kostprijzen voor bepaling TAK. BIJLAGE 2. Overzicht maatregelen en kostprijzen voor bepaling TAK. U-waarde gevel: betonsandwichpanelen De meerprijs wordt opgegeven per m² geveloppervlakte. Basis: 10 cm PIR in kern 0.24 12 cm PIR in

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

[HANDLEIDING WE-CARE] Wat is dit product, hoe wordt het geïnstalleerd en hoe werkt het precies? Thom Steinfort 08-12-2014

[HANDLEIDING WE-CARE] Wat is dit product, hoe wordt het geïnstalleerd en hoe werkt het precies? Thom Steinfort 08-12-2014 [HANDLEIDING WE-CARE] Wat is dit product, hoe wordt het geïnstalleerd en hoe werkt het precies? Thom Steinfort 08-12-2014 Inhoudsopgave Inloggen... 2 Awareness hiërarchie... 2 Awareness... 3 Awareness

Nadere informatie

Case Study: Rijwoning te Lier uit 1905

Case Study: Rijwoning te Lier uit 1905 WP2 - Taak 2.2 - Cash Flow Simulator Case Study: Rijwoning te Lier uit 1905 Jeroen Van der Veken Jan Creylman KCE Thomas More Kempen KU Leuven @ Geel Case: Voorgevel 1 Case: Achtergevel Case: Achtergevel

Nadere informatie

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Inhoudsopgave 1 Algemeen Kader- Projectgegevens 2 2 Definiëren opbouwonderdelen- Bibliotheken 4 2.1 Constructiecomponenten 4 2.2 Opake constructies

Nadere informatie

Resultaten monitoring

Resultaten monitoring RenoseeC: renovaties met sociale, ecologische en economische meerwaarde via collectieve aanpak Resultaten monitoring Afdeling Bouwfysica KU Leuven / EnergyVille Evi Lambie & Dirk Saelens Cayman 1 Uitgevoerde

Nadere informatie

Energiezuinig (ver)bouwen: geen rechttoe rechtaan verhaal

Energiezuinig (ver)bouwen: geen rechttoe rechtaan verhaal KVAB / Reflectiegroep Energie 14 oktober 2015 Energiezuinig (ver)bouwen: geen rechttoe rechtaan verhaal Hugo Hens Inhoudsoverzicht Inleiding Bewonersgedrag o o Feiten? Hoe statistisch? o Gevolgen Netto

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. K-waarde woning. 1. Algemene lesgegevens. 2. Lesverloop. 3. Verwerking. Kennismaking met EPC-woning

Onderzoekscompetenties. K-waarde woning. 1. Algemene lesgegevens. 2. Lesverloop. 3. Verwerking. Kennismaking met EPC-woning Onderzoekscompetenties K-waarde woning Kennismaking met EPC-woning 1lgemene lesgegevens In de eerste plaats ontwerpen we een fictief huis, of gaan we uit van een bestaande woning. Vervolgens gaan we na

Nadere informatie

Release Notes CheQpoint 2.0. Versie 30. Efficiency through innovation

Release Notes CheQpoint 2.0. Versie 30. Efficiency through innovation Release Notes CheQpoint 2.0 Versie 30 Efficiency through innovation 1 (PIBU) #CON: Importeren van contracten 1.1 Doelstelling Het doel van deze tool is om de vorige contracten, uit een ander softwarepakket,

Nadere informatie

Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten

Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten 21.0 Inleiding In Excel kunnen grote (en zelfs ook niet zo grote) tabellen met getallen en tekst er nogal intimiderend uitzien. Echter, Excel komt helemaal tot haar recht

Nadere informatie

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 7 februari 2012 Geert Flipts Energierenovatieprogramma 2020 Prioriteiten: dak/glas/verwarming/muur Premies 2011 bestaande woningen Ruim 60.000 dakisolatiepremies

Nadere informatie

Het ABC van de energieprestatieregelgeving

Het ABC van de energieprestatieregelgeving Het ABC van de energieprestatieregelgeving De Vlaamse overheid streeft er naar dat alle gebouwen in Vlaanderen energiezuinig én comfortabel worden. Een van de middelen om dit te realiseren, is de energieprestatieregelgeving,

Nadere informatie

Dirk Vanhoudt. Onderzoeker. VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek)

Dirk Vanhoudt. Onderzoeker. VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) Dirk Vanhoudt Onderzoeker VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) De rol van groene warmtenetten in de renovatie van woningen Inhoudstafel 1. De Vlaamse huizenmarkt 2. De energieprestatieregelgeving

Nadere informatie

Economische analyse van een passiefhuis

Economische analyse van een passiefhuis Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen Economische analyse van een passiefhuis 6 maart 2009 Ir. Arch. Wouter Hilderson, technisch adviseur Wouter.hilderson@passiefhuisplatform.be

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW)

Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Energiebesparingspotentieel door isolatie Door Anna Gruber (FfE), Serafin von Roon (FfE) en Karin Wiesmeyer (FIW) Het is bekend dat de CO 2 uitstoot tegen 2020 fors naar omlaag moet. In Duitsland zijn

Nadere informatie

EPSketch Handleiding

EPSketch Handleiding EPSketch Handleiding INHOUD Voorwoord... 2 Installatie... 3 Openen SketchUpmodel... 3 Project aanmaken... 4 Aanduiden van vlakken... 7 Technieken... 9 Resultaten en Rapport... 9 Google Sketchup referentiekaart...

Nadere informatie

# seetut_20 $ De Sjabloon Editor Toepassen + seetut:0370 K Sjablonen;Algemeen;Naam Wijzigen Sjabloon;Ontwerp;Sjabloon Editor;Sjabloon Openen

# seetut_20 $ De Sjabloon Editor Toepassen + seetut:0370 K Sjablonen;Algemeen;Naam Wijzigen Sjabloon;Ontwerp;Sjabloon Editor;Sjabloon Openen # $ + K De Sjabloon Editor Toepassen Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Profielen & Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het doel van

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

(Levenscyclus) kost van energiezuinige g gebouwen

(Levenscyclus) kost van energiezuinige g gebouwen (Levenscyclus) kost van energiezuinige g gebouwen A2M A Versele Johan Van Dessel, Jeroen Vrijders, Ruben Decuypere Afdeling Duurzame Ontwikkeling en Renovatie www.wtcb.be LCC - PRINCIPES LCC principes

Nadere informatie

Rapportage Energiebesparingsverkenner

Rapportage Energiebesparingsverkenner Rapportage Energiebesparingsverkenner Deze rapportage biedt u een overzicht van de door u geselecteerde pakketten aan energiebesparende maatregelen en de indicatieve resultaten hiervan. In de bijlage van

Nadere informatie

EPB-SOFTWARE BRUSSEL

EPB-SOFTWARE BRUSSEL EPB-SOFTWARE BRUSSEL INLEIDING De software EPB-software Brussel werd ontwikkeld in het raam van de ordonnantie van 7 juni 2007 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houdende de energieprestatie en het

Nadere informatie

II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES

II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES In Excel bestaat reeds een uitgebreide reeks van functies zoals SOM, GEMIDDELDE, AFRONDEN, NU enz. Het is de bedoeling om functies aan deze lijst toe te voegen door in Visual

Nadere informatie

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 13.0 Inleiding Spreadsheets bieden meer grip op gegevens. De twee beste manieren om meer grip te krijgen, is door de gegevens te sorteren of door bepaalde waarden

Nadere informatie

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden.

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden. Met de Excelapplicatie Opleidingskalender kunt u afspraken in het kader van de opleiding met AIOS per Ziekenhuis/Opleiding per specialisme plannen en beheren. Introductie Deze Excelapplicatie is gemaakt

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Duurzaam bouwen Isoleren en luchtdicht bouwen. Bouwknopen

Duurzaam bouwen Isoleren en luchtdicht bouwen. Bouwknopen Duurzaam bouwen Isoleren en luchtdicht bouwen Bouwknopen 1 Bouwknopen Gevel / plat dak: isolatie niet hoog genoeg in muur Bron: PaThB 2010 2 Bouwknopen Gevel / plat dak: opstand thermisch onderbroken Bron:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor de webapplicatie Energieaudit Grote Ondernemingen

Gebruikershandleiding voor de webapplicatie Energieaudit Grote Ondernemingen Gebruikershandleiding voor de webapplicatie Energieaudit Grote Ondernemingen Deze gebruikershandleiding helpt u bij het invoeren van de resultaten van een energieaudit in de webapplicatie energieaudit

Nadere informatie

Deel V. Cursusbeheer. Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET. Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11

Deel V. Cursusbeheer. Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET. Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11 Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11 Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET Deel V Cursusbeheer Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 2/11 1 Cursussen 1.1 Inleiding Beheer van cursussen omvat 4 onderdelen:

Nadere informatie

HANDLEIDING - Duurzaamheidsscreening Lokale Overheden

HANDLEIDING - Duurzaamheidsscreening Lokale Overheden HANDLEIDING - Duurzaamheidsscreening Lokale Overheden STAP 1: Invullen van QuickScans per Site/Gebouw 1. Open het Excel-bestand Duurzaamheidsscreening Patrimonium Lokale Overheid X 2. Klik op Site 1 in

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode Handleiding Excel bij hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode oktober 2008 1 Excel (Nederlandtalig) Excel is een programma dat snel allerlei berekeningen kan uitvoeren. Ook kan het programma gemakkelijk

Nadere informatie

Zonnepanelen steeds rendabel. In een notendop

Zonnepanelen steeds rendabel. In een notendop Zonnepanelen steeds rendabel In een notendop Je wekt zelf elektriciteit op. Daardoor bespaar je jaarlijks heel wat uit op je energiefactuur. Met een investering in zonnepanelen tegen een aanschafprijs

Nadere informatie

Ondersteuningspakket Werken rond kleine terugverdientijden in de gemeente

Ondersteuningspakket Werken rond kleine terugverdientijden in de gemeente Ondersteuningspakket Werken rond kleine terugverdientijden in de gemeente Klimaatneutrale Organisatie 2020 De ondersteuningscampagne voor gemeenten die zich engageren om in 2020 een klimaatneutrale organisatie

Nadere informatie

HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING

HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING Stappenplan voor ingave van een systeem van externe warmtelevering in de EPB-software 1. INTRODUCTIE Vanaf 1 januari 2019 zal men voor projecten waarin een

Nadere informatie

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Het kan

Nadere informatie

Data analyse budgetbeheer. Handleiding voorbereiding dataset

Data analyse budgetbeheer. Handleiding voorbereiding dataset Data analyse budgetbeheer Handleiding voorbereiding dataset INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Aan de slag... 3 Fase 1: Het verzamelen van de gewenste data... 3 Fase 2: De gegevens correct invullen... 4 Reset

Nadere informatie

GEBOUWPRESTATIEPLATFORM PERFORMANCE DASHBOARD QUICK START GUIDE

GEBOUWPRESTATIEPLATFORM PERFORMANCE DASHBOARD QUICK START GUIDE GEBOUWPRESTATIEPLATFORM PERFORMANCE DASHBOARD QUICK START GUIDE Performance dashboard De verschillende thema`s, ofwel Kritische Prestatie Indicatoren (KPI`s), worden weergegeven in kolommen. Deze KPI`s

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

De effecten van en oplossingen voor aanpassing van salderingsregeling op NOM-woningen in 2020

De effecten van en oplossingen voor aanpassing van salderingsregeling op NOM-woningen in 2020 De effecten van en oplossingen voor aanpassing van salderingsregeling op NOM-woningen in 2020 Nederlandse samenvatting & discussie van de resultaten van het onderzoek Intended adjustments in net metering:

Nadere informatie

Afkorting Naam gebouw of variant Fit Cert Adv Fin huidig X X v ariant 1 Variant HR-ketel X X X v ariant 2 Variant isoleren X X X

Afkorting Naam gebouw of variant Fit Cert Adv Fin huidig X X v ariant 1 Variant HR-ketel X X X v ariant 2 Variant isoleren X X X 15 februari 2007 15:32 uur Blz. 1 / 6 1 Fitten op de meterstanden In onderstaande tabel wordt een overzicht van de berekeningen getoond. Voor zowel de e situatie als voor de varianten wordt de afkortingen

Nadere informatie

Handleiding meetinstrument vervoerskeuze

Handleiding meetinstrument vervoerskeuze Handleiding meetinstrument vervoerskeuze Inhoud Algemeen: Inleiding... 1 Algemene schoolgegevens invullen... 1 Algemene meetgegevens invullen... 2 Deel 1: Gegevens invullen per klas... 3 Stap 1: Algemene

Nadere informatie

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen Rapportage Energiebus BC Kleine Jan, Huizen Type woningen: 54 eengezinswoningen met een oppervlak van 100 m2. Bouwjaar: 1957 Op verzoek van: Bewonerscommissie Verhuurder: De Alliantie Datum bezoek: 21-6-2013

Nadere informatie

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone. Datum: September 2013 1 freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.be 1. INHOUD Inhoud 1. INHOUD... 2 2. INLEIDING... 3 2.1. Doel... 3 2.2.

Nadere informatie

Milieuvergunningen in FMIS

Milieuvergunningen in FMIS Milieuvergunningen in FMIS 1. Algemeen Elk schooldomein dient verplicht over één of meerdere milieuvergunningen te beschikken. Deze vergunningen zijn gekoppeld aan een domein zelf of aan bepaalde installaties;

Nadere informatie

Registratie als energiemeester (als je je voor het eerst aanmeldt).

Registratie als energiemeester (als je je voor het eerst aanmeldt). Handleiding website Energiejacht voor energiemeesters In deze handleiding vind je de nodige informatie over hoe je met de website van Energiejacht aan de slag kunt gaan. Met vragen over de website kun

Nadere informatie

HANDLEIDING. EigenEnergieOpSchool. Besparingscalculator

HANDLEIDING. EigenEnergieOpSchool. Besparingscalculator Hoofdstuk: 1. Introductie HANDLEIDING EigenEnergieOpSchool Besparingscalculator Datum: januari 2013 Versie: V1.0 Versie EEOS Besparingscalculator: V1.a Benodigde Excel versie: Office 2010 1 Hoofdstuk:

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Met de Programma van Eisen add-on kan eenvoudig een programma van eisen worden ingelezen vanuit een excel bestand, waarbij snel zones

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Raadsmededeling. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd: Globale evaluatie van het project De Achterhoek Bespaart 2009

Raadsmededeling. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd: Globale evaluatie van het project De Achterhoek Bespaart 2009 Raadsmededeling Nummer : 82/2009 Datum : 9 december 2009 B&W datum : - Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : Tussentijdse evaluatie subsidieverordening 'Achterhoek Bespaart 2009' Aanleiding Brief

Nadere informatie

PLANNEN VAN HET GEBOUW

PLANNEN VAN HET GEBOUW PLANNEN VAN HET GEBOUW BEREKENINGEN Energie Prestatieregelgeving voor de Bouw Het luchtdichtheidsniveau van het gebouw moet in het lastenboek geïmponeerd worden en moet door een Blower Door test gecontroleerd

Nadere informatie

Passiefhuis of een Laagenergiewoning...

Passiefhuis of een Laagenergiewoning... De ramen die je wereld kleuren Passiefhuis of een Laagenergiewoning... Profialis heeft voor elke toepassing de juiste ramen! Dagelijks worden wij geconfronteerd met de vraag of Profialis oplossingen kan

Nadere informatie

Zaal ATELIER Slim ontwerp in de duurzame wijk: case Waregem

Zaal ATELIER Slim ontwerp in de duurzame wijk: case Waregem Zaal ATELIER +1 3.5. Slim ontwerp in de duurzame wijk: case Waregem Slim ontwerp in de duurzame wijk Case Waregem Namens Wienerberger Scope Consulting Innovation Solar Grids & markets Wind Buildings &

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen 7.2 Tabellen Een tabel geeft een overzicht van de uitkomsten van een berekening voor verschillende waarden van een of meerdere variabelen. Excel kent twee soorten tabellen. Een eenzijdige en een tweezijdige

Nadere informatie

1. Etiketten en visitekaartjes

1. Etiketten en visitekaartjes 1. Etiketten en visitekaartjes In dit hoofdstuk gaan wij etiketten en kaartjes aanmaken. Deze zijn er van diverse merken, afmetingen,... Van enkele merken zijn de specifaties reeds voorhanden voor een

Nadere informatie

Grafieken tekenen met de computer

Grafieken tekenen met de computer Grafieken tekenen met de computer Inleiding In de natuurwetenschappen doe je vaak onderzoek. Je meet dan bepaalde dingen op en zet deze in een tabel. Van jou wordt dan meestal verwacht dat je er een grafiek

Nadere informatie

Overzicht module 5: transmissie

Overzicht module 5: transmissie Overzicht module 5: transmissie M5.1 Inleiding en eisen M5.2 Opake constructies M5.3 Transparante constructies M5.4 Globale warmteverliezen M5.5 Vragen Opmerking : in de presentaties worden enkel de standaard

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Passiefhuis of een Laagenergiewoning...

Passiefhuis of een Laagenergiewoning... De ramen die je wereld kleuren Passiefhuis of een Laagenergiewoning... Profialis heeft voor elke toepassing de juiste ramen! Dagelijks worden wij geconfronteerd met de vraag of Profialis oplossingen kan

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Albat en partners Remi Baertlaan 13 tot 17, 8793 Waregem (Sint-Eloois-Vijve)

Albat en partners Remi Baertlaan 13 tot 17, 8793 Waregem (Sint-Eloois-Vijve) Albat en partners Remi Baertlaan 13 tot 17, 8793 Waregem (Sint-Eloois-Vijve) nv Albat en Partners, Geo Verbancklaan 1, 9051 Gent, 09/221 32 56 0475/67 77 64 Projectomschrijving : Bouw van 6 gesloten bebouwingen

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING VAN COGENCALC.XLS

GEBRUIKSAANWIJZING VAN COGENCALC.XLS GEBRUIKSAANWIJZING VAN COGENCALC.XLS 1. INLEIDING De berekeningstool COGENcalc.xls stelt u in staat snel een eerste dimensionering 1 uit te voeren van een eventuele warmtekrachtkoppeling die is aangepast

Nadere informatie

Excel opdracht: Belkosten

Excel opdracht: Belkosten Excel opdracht: Belkosten In deze opdracht gaan we Excel gebruiken om uit te vinden wat het meest geschikte mobiele telefoon abonnement voor ons is. Hierbij willen we kijken wat een aantal verschillende

Nadere informatie

Naar een besparings programma voor energie in 2014

Naar een besparings programma voor energie in 2014 Wat is de interesse van deze groep? Naar een besparings programma voor energie in 2014 Team werk van Frans,Gerard, Theo en Danny, samen geïnteresseerd in energie besparing, met veel inzet gemaakt, zonder

Nadere informatie

STUDIE. optimalisatie van de isolatieschil bij het geothermiehuis

STUDIE. optimalisatie van de isolatieschil bij het geothermiehuis STUDIE optimalisatie van de isolatieschil bij het geothermiehuis Pagina 1 van 11 Inhoud 1. Plannen gebouw met EPB vloeroppervlakte 239,41 m²... 2 2. Het verhaal van de totale energievraag en energievraag

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

http://techniline.sirris.be/s/p.exe/wservice=wo/webextra/prg/olarticleprint?vwebse...

http://techniline.sirris.be/s/p.exe/wservice=wo/webextra/prg/olarticleprint?vwebse... Page 1 of 5 Techniline v3 27-08-2010 Mechatronics Machines verbruiken minder energie door slimme keuze elektrische aandrijving (27-08-2010) Nr. 0 Ecologische en economische motieven, zoals nieuwe machinenormen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

Serienummers worden met hun ID opgeslagen

Serienummers worden met hun ID opgeslagen Solution Builder SE : BSE101 Versie : 8.0.0.4818 Releasedatum : 10-03-2015 Geschikt voor Synergy Enterprise : v.a. batch 249 ALGEMEEN Serienummers worden met hun ID opgeslagen Serienummers die aan entiteiten

Nadere informatie

Knop om maatregelen toe te voegen

Knop om maatregelen toe te voegen Heel veel nieuwe mogelijkheden in de 4.2 update, met name het advies gedeelte is fors veranderd. Vanwege deze update proberen we middels deze bijdrage een extra uiteg te geven. Na een normale invoer klik

Nadere informatie

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen 1 Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. VRAGEN OVER DE DEFINITIE VAN IER... 2 1.1 Welke schildelen tellen wel en niet mee in de bepaling

Nadere informatie

LANGETERMIJNDOELSTELLING SIMULATIES EN ANALYSE

LANGETERMIJNDOELSTELLING SIMULATIES EN ANALYSE LANGETERMIJNDOELSTELLING SIMULATIES EN ANALYSE Overlopen uitgangspunten SELECTIE WONINGEN VERDELING GEBASEERD OP EPC-DATABANK APPARTEMENT GESLOTEN HALF-OPEN OPEN TOTAAL 1800-1859 1 1 0 0 2 1860-1899 1

Nadere informatie

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015 Deel 1: gegevens uit de ledenadministratie naar Excel halen. Open in Navision de ledenadministratie. Kies segmenten. Maak vervolgens een segment aan. Klik rechtsonder op functies, segment, contactpersonen

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING

GEBRUIKERS HANDLEIDING WALLEBROEK IDENTITY Versie 1.1 GEBRUIKERS HANDLEIDING WEBSHOP EMAILLE HUISNUMMERS EN NAAMPLATEN INHOUD: 1. Startscherm 3 2. Beginscherm WEBSHOP IDENTITY: STAP 1 5 3. Bestelproces Maatwerk emaille bordjes:

Nadere informatie