Taal- en leescoördinator binnen 1 jaar!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taal- en leescoördinator binnen 1 jaar!"

Transcriptie

1 Taal- en leescördinatr binnen 1 jaar! Opbrengsten: Certificaat (ligt vr ter erkenning bij CPION en Registerleraar) Taalbeleid en cmpetenties (HBO-niveau) - Inhud (inspiratr/expert) Inhudelijke kennis: zie mdules Initiatief nemen Prfessinaliseren Samenwerken Presenteren - Huding Reflecteren Analyseren Plannen Mnitren (incl. kennis van brging) Del- en pbrengstgericht werken - Verhuding Initiëren Cachen Samenwerken Flexibel-anticiperen Verbinden (directie-team/therie-praktijk)

2 Delstellingen vr de verschillende mdules: 1. Taalbeleid en cmpetenties Inhud/kennis: de deelnemers Hebben kennis van de pbuw en inhud van een ged taalbeleidsplan; Hebben kennis van de mgelijke taken die behren bij de rl van taalcördinatr; Hebben kennis van schlntwikkelingsprcessen/ veranderkunde; Hebben zicht p relevante aspecten van leiderschap/ schlrganisatie. Zie kpje hierbven

3 2. Technisch lezen en leesmtivatie Inhud/kennis: de deelnemers Nemen kennis van de beïnvledende factren vr efficiënt technisch leesnderwijs; Nemen kennis van de leerlijn technisch lezen en de drgaande lijn van beginnende geletterdheid van grep 1-2 naar grep 3-4; Weten welke aspecten in de nderbuw ndig zijn vr een gede basis in aanvankelijk technisch lezen en spellen; Weten wat de nderwijsbeheften zijn van leerlingen met ernstige leesspellingprblemen en dyslectische leerlingen en stemmen hun instructie en aanbd hierp af; Kennen de cirkel van Chambers en weten welke invled de helpende vlwassene hierin heeft; Zicht p de kwaliteit en relevantie van tetsen. Zijn in staat m een kwalitatieve leesanalyse te maken en deze te vertalen naar individuele leerdelen vr leerlingen (ik-delen); Bieden in een effectieve leesles delgerichte instructie en prcesgerichte feedback aan, waarbij aandacht vr differentiatie en specifieke leesinterventies; Hebben hun leesmethde ged geïmplementeerd en gebruiken de methde efficiënt; Evalueren de individuele leesdelen met leerlingen en weten he ze een ged leergesprek met de leerling meten veren; Zetten leesbevrderende activiteiten in met een variatie aan tekstsrten en werkvrmen; Versterken de rl van de leerkracht bij instructies en feedback naar leerlingen wat betreft technisch lezen.

4 3. Begrijpend lezen en begrijpend luisteren Inhud/kennis: de deelnemers Hebben kennisgenmen van de belangrijkste elementen die ndig zijn in ged nderwijs in begrijpend lezen; Kennen de leerlijn van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen naar studerend lezen/studievaardigheden; Kennen de leerdelen en leesstrategieën die helpen in het prces van begrijpend lezen; Weten he ze hun begrijpend leesmethde efficiënt kunnen inzetten; Weten he ze gedifferentieerd nderwijs in begrijpend lezen kunnen vrmgeven; he je zwel betere als zwakkere leerlingen bij begrijpend lezen kunt ndersteunen; Zicht p de kwaliteit en relevantie van tetsen. Kunnen een didactiek van hardp denken en mdelen effectief tepassen in hun begrijpend leesen luisteractiviteiten en weten he ze hiermee de denkvaardigheid van leerlingen kunnen stimuleren; Passen een variatie aan werkvrmen te waarmee ze kinderen stimuleren tt (hardp) samen nadenken bij teksten; Weten een gevarieerde tekstkeuze te maken en hebben hierbij fcus p transfer van het geleerde naar andere vakken (teksten); Zijn in staat m een gerichte kwalitatieve analyse te maken van het begrijpend lezen bij een leerling en vertalen dit naar individuele leerdelen vr leerlingen (ik-delen).

5 4. Wrdenschat Inhud/kennis: de deelnemers Krijgen zicht p wat leerlingen ndig hebben m wrden te leren en te gebruiken en hebben kennisgenmen van de belangrijkste elementen vr ged wrdenschatnderwijs; Kennen het verschil tussen impliciete aandacht vr wrden en expliciete aandacht vr wrden in hun dagelijkse nderwijs; Weten he ze een drdachte keuze kunnen maken in wrden die expliciete aandacht krijgen in hun wrdenschatnderwijs. Hierbij nemen zij kennis van de drie verschillende wrdgrepen; Weten he ze wrdkennis en wrdgebruik bij leerlingen systematisch kunnen vlgen; Weten he je wrdenschatnderwijs kan integreren in vak- en vrmingsgebieden; Zicht p de kwaliteit en relevantie van tetsen. Passen de verschillende wrdenschatdidactieken efficiënt te, passend bij de verschillende wrdgrepen en de leerstfinhud/delgrep; Passen een variatie aan actieve werkvrmen en activiteiten te in hun dagelijkse aandacht vr wrden; Zijn gericht p het integreren van wrdenschatnderwijs in hun hele nderwijs; Creëren een taalrijke leermgeving waarin impliciet wrden geleerd wrden; Versterken de rl van de leerkracht bij instructies en feedback naar leerlingen wat betreft begrijpend luisteren/begrijpend lezen.

6 5. Spelling en werkwrdspelling Inhud/kennis: de deelnemers Kennen de belangrijkste uitgangspunten en drgaande leerlijnen p het gebied van spelling en het vrbereidende aanbd daarp; Kennen de inhud en uitgangspunten van de verschillende spellingmethdes en didactieken; Weten he ze een gede spellinganalyse kunnen maken m de nderwijsbeheften van leerlingen in beeld te brengen; Kennen het belang van spellingbewustzijn; Zicht p de kwaliteit en relevantie van tetsen; Nemen kennis van de leerlijn van werkwrdspelling; Nemen kennis van de verschillende nderdelen van de grammatica; Weten welke stappenplannen er zijn vr werkwrdspelling en he deze als rutine ingezet kunnen wrden in de lessen; Krijgen zicht p een efficiënte didactiek bij werkwrdspelling; Weten he de werkwrdspelling in de verschillende methdes wrdt aangebden. Zetten abstracte delen vr spelling m in cncreet spellinggedrag; Kunnen een juiste spellingaanpak mdellen bij verschillende spellingcategrieën; Creëren een eenduidige leermgeving vr spelling dr de gehele schl die afgestemd en p de juiste wijze ingericht is; Bieden in een effectieve spellingles delgerichte instructie en prcesgerichte feedback aan, waarbij aandacht vr differentiatie en specifieke spellinginterventies; Hebben een activerend basisaanbd, waarbij het inefenen van de verschillende spellingafspraken in actieve uitwisseling met elkaar gebeurt; Zetten abstracte delen vr werkwrdspelling m in cncreet spellinggedrag; Versterken de rl van de leerkracht bij instructies en feedback naar leerlingen wat betreft werkwrdspelling; Gebruiken een variatie aan werkvrmen die bij de verschillende nderdelen van de werkwrdspelling kunnen wrden ingezet.

7 6. Stellen Inhud/kennis: de deelnemers Krijgen zicht p dat wat ndig is m van leerlingen gede, creatieve en kritische schrijvers te maken. Men weet waar ged en functineel stelnderwijs aan met vlden; Kennen de schrijfrute die leerlingen in het schrijfprces drlpen; Kennen de richtlijnen in aanbd, tijd, tekstsrt en activiteiten binnen het stelnderwijs; Hebben de berdelingscriteria binnen stelnderwijs scherp. Weten he ze gericht kunnen mdellen en he ze het leerkracht-handelen in de verschillende fasen van het schrijfprces vrm kunnen geven; Weten de schrijfmgeving, schrijfdelen en schrijfactiviteiten zdanig aan te bieden dat deze delgericht, functineel en betekenisvl zijn vr leerlingen; Zetten gerichte activiteiten en didactieken in m de frmuleervaardigheid van leerlingen te verbeteren; Zijn gericht p transfer van het creatief schrijven naar en integratie met andere vakken/prjecten/ werkstukken/presentaties en weten peer-tutring in te zetten; Versterken de rl van de leerkracht bij instructies en feedback naar leerlingen wat betreft stellen.

8 7. Mndelinge taalvaardigheid Inhud/kennis: de deelnemers Weten wat ndig is m een beredeneerd taalaanbd samen te stellen p de gebieden taalbeschuwing en mndelinge cmmunicatie; Kennen de verschillende drgaande leerlijnen p het gebied van mndelinge cmmunicatie en de wijze waarp de subdmeinen (spreken, luisteren, gesprekken) zijn verweven in het dagelijkse nderwijs; Weten wat van leerlingen verwacht mag wrden in nder-, midden- en bvenbuw p het gebied van mndelinge cmmunicatie; Zicht p de kwaliteit en relevantie van evaluerende materialen. Kunnen nderwijsbeheften signaleren en bserveren; Kennen verschillende praatsrten en gespreksvrmen en kunnen deze in betekenisvlle activiteiten verweven in hun dagelijkse nderwijs; Zetten een aantal rutines in m de mndelinge taalvaardigheid structureel een plek te geven in het nderwijs p de gehele schl; Weten een variatie aan actieve werkvrmen in te zetten m de mndelinge taalvaardigheid te stimuleren. Versterken de rl van de leerkracht bij instructies en feedback naar leerlingen wat betreft mndelinge taalvaardigheid.

Waarover reflecteren?

Waarover reflecteren? Waarver reflecteren? Over de taak f pdracht (zwel inhud als instructie) interpretatie van vragen cncrete analyse van de inhud nderdelen van de taak relatie van de taak met het grtere geheel Over het stellen

Nadere informatie

Groepsindeling. Groep 2. Groep 3. Groep 1. Maaike U. Margaretha E. Sofie T. Sanne B. Ingrid M. Bieke B. Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Hilde V.E.

Groepsindeling. Groep 2. Groep 3. Groep 1. Maaike U. Margaretha E. Sofie T. Sanne B. Ingrid M. Bieke B. Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Hilde V.E. Grepsindeling Grep 1 Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Grep 2 Margaretha E. Sfie T. Sanne B. Hilde V.E. Grep 3 Ingrid M. Bieke B. Hilde V.E. Maaike U. Reflectie vr zelfregulering in blended leermgevingen

Nadere informatie

Het TOL-model Totale OntwikkelingsLoopis ontwikkeld vanuit 10 jaar begeleiding op het gebied van. zowel therapie als onderwijs.

Het TOL-model Totale OntwikkelingsLoopis ontwikkeld vanuit 10 jaar begeleiding op het gebied van. zowel therapie als onderwijs. Treen je Breen Integratief leren is meer dan het leren van kennis. Integratief leren gaat ver het integreren van sciaalemtinele grei en fysieke grei zdat er een ptimale balans is m tt cgnitieve grei te

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6 JAARPLAN 2016-2017 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2016-2017 blz. 3 matri blz. 6 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Leerkracht vs. team? Naar een optimale balans tussen de leerkracht als individu en als teamlid voor het stimuleren van effectieve vakgroepwerking

Leerkracht vs. team? Naar een optimale balans tussen de leerkracht als individu en als teamlid voor het stimuleren van effectieve vakgroepwerking Leerkracht vs. team? Naar een ptimale balans tussen de leerkracht als individu en als teamlid vr het stimuleren van effectieve vakgrepwerking Katrien Vangrieken SOK-cngres 2 juni 2017 1 Het belang van

Nadere informatie

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek p het Newmancllege. 1. Inleiding Het Newmancllege streeft naar een sterke prfilering p het gebied van de bètatechnische vakken. De argumenten

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

De vragenlijst bevat 33 vragen over alle stappen in het toetsproces.

De vragenlijst bevat 33 vragen over alle stappen in het toetsproces. Zelf-assessment BKE Op basis van de begde leeruitkmsten van de Basiskwalificatie Examinering (zie de handleiding BKE-dssier) van het Expertisecentrum Dcent HBO is een zelf-assessment samengesteld. Dr het

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5 JAARPLAN 2017-2018 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2017-2018 blz. 3 matri blz. 5 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Persoonsgecentreerd werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Persoonsgecentreerd werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is m een uitgebreid verzicht te krijgen van de invulling en pbuw van de mdule. Er bestaat slechts één ECTS-fiche vr elke mdule. 1. Identificatie Opleiding Mdule Cde Lestijden

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

1 3 4 Analysefrmat Aandacht vr taal in het pleidingscurriculum Onderzek Nederlands in het berepsgericht nderwijs versie 4-07 12 12 A Algemene gegevens ver nderwijsinstelling

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Sociaal agogische vaardigheden

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Sociaal agogische vaardigheden ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Mdule Cde Graduaat Maatschappelijk werk Sciaal aggische vaardigheden Bc5 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte ttale n.v.t. studiebelasting 50 (in uren) 1 Mgelijkheid

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1 Schlndersteuningsprfiel van: De schlen van Kind p 1 Inleiding Smmige leerlingen hebben extra ndersteuning ndig m hun schllpbaan ged te drlpen. Wat die kinderen ndig hebben en wat de schl kan bieden is

Nadere informatie

Co-teaching Studentenlogboek. Academiejaar Naam: School: Mentor(en):

Co-teaching Studentenlogboek. Academiejaar Naam: School: Mentor(en): C-teaching Studentenlgbek Academiejaar 2017-2018 Naam: Schl: Mentr(en): 1 Inhud 1 Inleiding 3 2 Vrbeeld 4 3 Verkennend gesprek 5 4 Fase 1: actief bserveren 7 5 Fase 2: actieve c-teaching 19 6 Afrndend

Nadere informatie

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs Observatielijst: Zelfregulatie in het nderwijs ZO! Observatielijst zelfregulatie in het nderwijs 1 Inhud 1. Inleiding 1.1 Uitgangspunten van de ZO! 1.2 Wat is de ZO!? 1.3 Het del van de ZO! 1.4 Delgrep

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie TECHNIEKEN VAN MARKTONDERZOEK

ECTS-fiche. 1. Identificatie TECHNIEKEN VAN MARKTONDERZOEK ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is m een uitgebreid verzicht te krijgen van de invulling en pbuw van de mdule. Er bestaat slechts één ECTS-fiche vr elke mdule. 1. Identificatie Opleiding GRADUAAT MARKETING

Nadere informatie

VISIE OP LEREN. De uitgangspunten van de samenwerking; Het opleiden binnen het partnerschap; Het leren binnen het partnerschap.

VISIE OP LEREN. De uitgangspunten van de samenwerking; Het opleiden binnen het partnerschap; Het leren binnen het partnerschap. VISIE OP LEREN Opleiden en leren in het partnerschap Apeldrn Zutphen Vr het welslagen van de missie is het van het grtste belang dat binnen het partnerschap gewerkt wrdt vanuit een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK Handreiking invulling zrgniveau 2 en 3 bij vermeden ernstige enkelvudige dyslexie (EED) RSV Breda e.. OOK Inleiding. Vanaf 1 januari 2015 is de bekstiging en uitvering van beleid met betrekking tt ernstige

Nadere informatie

Standpunt Planningsdocumenten in het basisonderwijs Februari 2013

Standpunt Planningsdocumenten in het basisonderwijs Februari 2013 Planningsdcumenten in het basisnderwijs Februari 2013 GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Emile Jacqmainlaan 20 1000 Brussel Inhudspgave Inhudspgave Inhudspgave... 2 1 Situering... 3 1.1 Ndzaak standpunt...

Nadere informatie

DEELPLAN 3 Opbrengst- en handelingsgericht werken

DEELPLAN 3 Opbrengst- en handelingsgericht werken Onderwerpen Handelingsgericht werken Hge verwachtingen DEELPLAN 3 Opbrengst- en handelingsgericht werken De bvenstaande nderwerpen wrden per half jaar gekppeld aan een ander vakgebied Semester 1 Rekenen

Nadere informatie

Routeplanner bij het OPP

Routeplanner bij het OPP Ruteplanner bij het OPP Het OPP als middel Het OPP wrdt gebruikt als middel m de delen en nderwijs-, pvedings- en ndersteuningsbeheften van kind, leerkrachten en uder(s)/verzrger(s) in beeld te brengen

Nadere informatie

De zeven competenties van een sprankelende en effectieve trainer

De zeven competenties van een sprankelende en effectieve trainer De zeven cmpetenties van een sprankelende en effectieve trainer Iedere trainer heeft eigen unieke talenten en kwaliteiten. Onderstaand vind je ns verzicht van 7 cmpetenties vr een sprankelende en effectieve

Nadere informatie

Checklist competenties voor onderwijsprofessionals

Checklist competenties voor onderwijsprofessionals Checklist cmpetenties vr nderwijsprfessinals Wijbe Duma Checklist De cmpetenties Visiegestuurd werken Opbrengstgericht werken -Samenwerken Effectief Overleggen - Planmatig werken kmen uit het assessment

Nadere informatie

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Inschrijffrmulier C-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Algemeen LanguageOne zrgt vr passend, kwalitatief en eigentijds nderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur gericht p Nederlandstalige leerlingen

Nadere informatie

Module eerste leerjaar Leertaak Spel wiskunde of taal

Module eerste leerjaar Leertaak Spel wiskunde of taal Takenblad 2017-2018 Mdule eerste leerjaar Leertaak Spel wiskunde f taal DOELEN Cncretiseren en uitdiepen van de didactiek aanvankelijk lezen f aanvankelijk rekenen VERWACHTE VOORKENNIS Kennis van verschillende

Nadere informatie

Communicatieplan (3-C-2)

Communicatieplan (3-C-2) Gebr. van der Lee Cmmunicatieplan (3-C-2) CO²- Bewust Directie: E. van der Lee Cmmunicatiemanager: T. Hebee KAM-Cördinatr: A. Werkmeester Lelystad, september 12 Inhudspgave Inhudspgave... 2 1. Inleiding

Nadere informatie

KLAS 6 VWO VDO CATEGORIE A VOOROPLEIDING DANS/1E FASE VAKOPLEIDING / BALLET 6. Periode: 1, week 11, Periode: 1, week 48, 2018

KLAS 6 VWO VDO CATEGORIE A VOOROPLEIDING DANS/1E FASE VAKOPLEIDING / BALLET 6. Periode: 1, week 11, Periode: 1, week 48, 2018 KLAS 6 VWO VDO CATEGORIE A VOOROPLEIDING DANS/ 1E FASE VAKOPLEIDING / BALLET 5 Peride: 1, week 48, 2018 Dmein: Subdmein: Vrm: Praktische tets (P.O) penbaar bij afsluit klas 5 Grep: VWO 6 Inhud: ingestudeerde

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN:

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: Pagina1 Cnceptkader Begeleiding in de pleidingsschl BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: 1. SCHOOLCULTUUR Lerende rganisatie Gezamenlijke verantwrdelijkheid

Nadere informatie

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014 Uitstrmprfiel pleiding Klinisch Infrmatica 1 Inleiding Dit uitstrmprfiel sluit aan p het berepsprfiel van de klinisch infrmaticus. Het berepsprfiel beschrijft evenwel de ttale breedte van het veld van

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Professioneel handelen in de onderwijspraktijk 1 PHIOLIO1

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Professioneel handelen in de onderwijspraktijk 1 PHIOLIO1 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is m een uitgebreid verzicht te krijgen van de invulling en pbuw van de mdule. Er bestaat slechts één ECTS-fiche vr elke mdule. 1. Identificatie Opleiding SLO Mdule Prfessineel

Nadere informatie

Drenthe College Regionaal Opleidingen Centrum. Assen - Emmen - Meppel

Drenthe College Regionaal Opleidingen Centrum. Assen - Emmen - Meppel Drenthe Cllege Reginaal Opleidingen Centrum Assen - Emmen - Meppel Drenthe Cllege Lcaties in Assen, Emmen en Meppel Ruim 8.300 mb-studenten in ttaal p alle lcaties Entree nderwijs (vrmalig niveau 1) Opleidingen

Nadere informatie

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen Vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstaligen Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: Leerndersteuner Vrbereidingsjaar Hger Onderwijs vr Anderstaligen Samenvatting Als leerndersteuner begeleid en ndersteun

Nadere informatie

WELKOM OP DE STAMGROEP AVOND

WELKOM OP DE STAMGROEP AVOND WELKOM OP DE STAMGROEP AVOND Grep 2-3 WELKOM IN GROEP 2-3! Trteltuin Juf Sanneke Juf Hanneke Juf Demi Bmhut Meneer Frank Juf Evelien Krrrr...kdil Juf Femke Juf Ilse KWINK Een maal per week een Kwink les.

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecmprimeerd Schlndersteuningsprfiel Naam Schl Algemene gegevens Schl Al-Ghazali BRIN 22NT Directeur Najiba Belah Adres Van lenneapstraat 17 Telefn 010-4152167 E-mail nbelah@sipr.nl Bestuur SIPOR Basisndersteuning

Nadere informatie

Verbeterplan Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen

Verbeterplan Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen Verbeterplan 2017-2018 Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen Schlplan: bieden van kwalitatief ged nderwijs Als we de nze resultaten ged analyseren zien we dat begrijpend lezen nvldende scrt ten pzichte

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011 Training Werken aan Welbevinden Opleidingscurriculum Facit, Velsen-Nrd Februari 2011 Inhudspgave Inleiding 3 1. Algemene beschrijving van de pleiding 4 1.1 Delgrep 4 1.2 Kwalificaties 4 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2. Grammatica p maat Werkwrdspelling p maat is nderdeel van de Bundel Taal p maat. Deze bundel bevat kspelling p maat 1, Spelling p maat 2, Spelling p maat 3 en Werkwrdspelling p maat. Het Muiswerkprgramma

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal Uitwerking kerndel 2 Nederlandse taal Tussendelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair nderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndel 2 Stichting

Nadere informatie

Projectcyclusbeheer: een handige tool bij het uitbouwen van een werking

Projectcyclusbeheer: een handige tool bij het uitbouwen van een werking Prjectcyclusbeheer: een handige tl bij het uitbuwen van een werking Inhud Bij het starten met een Brede Schl is het, na het verkennen van partners en mgelijkheden, belangrijk m structureel de werking uit

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Inclusief onderwijs: Utopie of nachtmerrie?!

Inclusief onderwijs: Utopie of nachtmerrie?! Inclusief nderwijs: Utpie f nachtmerrie?! Prf. dr. Katja Petry Directiecngres Huffalize 16/10/2014 Inhud Cntext Paradigmashift Vrbeelden van gede praktijk Rl van het buitengewn nderwijs Cnclusie Media

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Kijkwijzer onderwijsinhouden, didactische werkvormen en stamgroepmanagement

Kijkwijzer onderwijsinhouden, didactische werkvormen en stamgroepmanagement Grepsbezeken Kijkwijzer Kijkwijzer nderwijsinhuden, didactische werkvrmen en stamgrepmanagement De stamgrepleider: bevrdert dat kinderen de nderwijsinhuden als zinvl en betekenisvl ervaren. daagt kinderen

Nadere informatie

Rekenen op Taal Taalbewust wiskundeonderwijs in de lerarenopleiding en de lagere school

Rekenen op Taal Taalbewust wiskundeonderwijs in de lerarenopleiding en de lagere school Rekenen p Taal Taalbewust wiskundenderwijs in de lerarenpleiding en de lagere schl Prject Schl f Educatin SE-2014/17 De leraar Prject Cgni ef veeleisend Rekenen p Taal SE Rekenen p Taal: he de je dat?

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016/2017

Jaarprogramma 2016/2017 Jaarprgramma 2016/2017 1. Medezeggenschapsraad (MR)... 2 2. Missie en visie... 2 3. Delen vr 2016/2017... 2 4. Werkwijze en samenstelling MR... 2 5. Planning 2016/2017... 3 6. Faciliteiten... 3 1. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Verschillende wegen leiden naar het bso. Een verkennende analyse van schoolloopbanen en hun invloed op de prestaties van leerlingen in 6bso.

Verschillende wegen leiden naar het bso. Een verkennende analyse van schoolloopbanen en hun invloed op de prestaties van leerlingen in 6bso. Verschillende wegen leiden naar het bs. Een verkennende analyse van schllpbanen en hun invled p de prestaties van leerlingen in 6bs. Lien Willem, Daniël Van Nijlen, Eef Ameel & Rianne Janssen Overzicht

Nadere informatie

Bijlage 3: Scenario focusgroepen

Bijlage 3: Scenario focusgroepen Bijlage 3: Scenari fcusgrepen 1. en - De fcusgrepen zullen de functinele beheften van ptentiële gebruikers verkennen: he kan een educatieve prtaalsite leerkrachten ndersteunen bij het ged uitefenen van

Nadere informatie

Pedagogische begeleidingsdienst

Pedagogische begeleidingsdienst Pedaggische begeleidingsdienst Standpunt GO! in verband met de wijziging van de regelgeving vanaf 1/9/2014 mtrent het leergebied Frans in het basisnderwijs. Wat is er veranderd? Vr de schlen in Brussel

Nadere informatie

Scholing pedagogisch didactisch vakmanschap Hoe optimaliseer ik mijn klassenmanagement Jouw organisatie, structuur en vaardigheden

Scholing pedagogisch didactisch vakmanschap Hoe optimaliseer ik mijn klassenmanagement Jouw organisatie, structuur en vaardigheden Schling pedaggisch didactisch vakmanschap He ptimaliseer ik mijn klassenmanagement Juw rganisatie, structuur en vaardigheden We gebruiken de termen leerling en leerkracht maar we verwijzen hiermee naar

Nadere informatie

Opleiding. Elektromechanica. Code. C1 Analoge basisschakelingen. Academiejaar 2015-2016. Semester. 3 dagtraject. 5 avondtraject.

Opleiding. Elektromechanica. Code. C1 Analoge basisschakelingen. Academiejaar 2015-2016. Semester. 3 dagtraject. 5 avondtraject. Opleiding Elektrmechanica Cde C1 Analge basisschakelingen Academiejaar 2015-2016 Semester 3 dagtraject 5 avndtraject Studiemvang 6 studiepunten Ttale studietijd 120 Aantal lestijden 80 Aandeel lestijden

Nadere informatie

Branding Nieuws. De Branding : Doelgericht samen de wereld ontdekken. schooljaar 2013 2014 nieuwsbrief nummer 40 8 juli 2014

Branding Nieuws. De Branding : Doelgericht samen de wereld ontdekken. schooljaar 2013 2014 nieuwsbrief nummer 40 8 juli 2014 Branding Nieuws De Branding : Delgericht samen de wereld ntdekken schljaar 2013 2014 nieuwsbrief nummer 40 8 juli 2014 In deze nieuwsbrief nder andere: Geslaagd zmerpleinfeest Opgave verblijven Juf Wietske

Nadere informatie

Doorgaande leerlijn technisch lezen groep 1 t/m 8 volgens de principes van LIST inclusief Protocol Leesproblemen en Dyslexie

Doorgaande leerlijn technisch lezen groep 1 t/m 8 volgens de principes van LIST inclusief Protocol Leesproblemen en Dyslexie Drgaande leerlijn technisch lezen grep 1 t/m 8 vlgens de principes van LIST inclusief Prtcl Leesprblemen en Dyslexie Basisschlen Effen, De Driezwing, Kievitslp, Petrus en Paulus, Sinte Maerte 1 Inhudspgave

Nadere informatie

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken.

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Ondersteuning gericht p kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van persnen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Bea Maes KU Leuven Een veld in beweging Vlwaardig burgerschap

Nadere informatie

Beoogde resultaten in de beheersovereenkomst voor de periode 2012-2016

Beoogde resultaten in de beheersovereenkomst voor de periode 2012-2016 JAARPLAN 2012 Begde resultaten in de beheersvereenkmst vr de peride 2012-2016 De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging vr Jeugdgezndheidszrg (VWVJ) werkt aan de realisatie van de vlgende resultaatgebieden:

Nadere informatie

1. Opleidingskader voor de opleiding Leider opvanglocatie

1. Opleidingskader voor de opleiding Leider opvanglocatie 1. Opleidingskader vr de pleiding Leider pvanglcatie In het prject GROOTER wrden nder andere pleidingskaders ntwikkeld vr drie functiegerichte pleidingen vr Bevlkingszrg. In dit hfdstuk wrdt het pleidingskader

Nadere informatie

Evaluatieformulier stage

Evaluatieformulier stage Evaluatiefrmulier stage Na aflp van de stage vragen wij dat de stagebegeleider dit evaluatiefrmulier invult en ten laatste p dnderdag 3 mei drstuurt naar jasmien.beckers@kuleuven.be In het geslten vragengedeelte

Nadere informatie

Vaardig genoeg voor de 21ste eeuw?

Vaardig genoeg voor de 21ste eeuw? Cnferentie Vaardig geneg vr de 21ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten! Ghislain De Bndt, stafmedewerker Centrum vr Basiseducatie Zuid-Ost-Vlaanderen Centra vr Basiseducatie Opleidingen

Nadere informatie

De vier beroepsniveaus kunnen in hun onderlinge relatie als volgt gekarakteriseerd worden

De vier beroepsniveaus kunnen in hun onderlinge relatie als volgt gekarakteriseerd worden Berepsniveau D - Manager Fndsenwerven (Pstacademisch werk- en denkniveau) Plaatsbepaling De manager fndsenwerving functineert p het niveau van het managementteam en/f de directie van een fndsenwervende

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9 Inhud Inleiding Pst-HBO pleiding Sensrische infrmatieverwerking Basiscursus Sensrische infrmatieverwerking Cursus Nieuwste behandelinzichten in de sensrische infrmatieverwerking Cursus Sensrische infrmatieverwerking

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau Biblitheek en basisvaardigheden Handreiking vr een structurele aanpak p lkaal niveau 1 Inhud Een structurele aanpak van laaggeletterdheid p lkaal niveau 3 1. Draagvlak bij de gemeente 3 2. Draagvlak in

Nadere informatie

Beroepsniveau B Fondsenwerver (Hbo werk- en denkniveau)

Beroepsniveau B Fondsenwerver (Hbo werk- en denkniveau) Berepsniveau B Fndsenwerver (Hb werk- en denkniveau) Plaatsbepaling De fndsenwerver die functineert p het berepsniveau B is in staat zelfstandig te werken aan fndsenwervingsprjecten f nderdelen daarvan.

Nadere informatie

Individuen (M1) Groep (M2) Zelfsturend team (M3) Zelfsturend in zelfstandig ondernemerschap /netwerken (M4)*

Individuen (M1) Groep (M2) Zelfsturend team (M3) Zelfsturend in zelfstandig ondernemerschap /netwerken (M4)* Teamntwikkeling p basis van systeemdenken (.a. Levine, Lingsma e.a.) Fase in teamntwikkeling Individuen (M1) Grep (M2) Zelfsturend team (M3) Zelfsturend in zelfstandig ndernemerschap /netwerken (M4)* Kenmerken

Nadere informatie

September Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar

September Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar September 2016 Het eindwerkstuk GGCA Schljaar 2016-2017 Inhudspgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De berdeling van het eindwerkstuk.6 Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?! 2 Het

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

BEOORDELINGSHANDLEIDING BESTEK 09/10138

BEOORDELINGSHANDLEIDING BESTEK 09/10138 BEOORDELINGSHANDLEIDING BESTEK 09/10138 Opstellen van de rangschikking: 1. Per gunningscriterium wrdt een scre tegekend. 2. Vr de gunningscriteria aanpak en methdiek, prfessinaliteitswaarbrgen en kwaliteit

Nadere informatie

Bewegen en samenleving 3.3 (Sportcultuur) Opdracht 3 Maken van een documentaire

Bewegen en samenleving 3.3 (Sportcultuur) Opdracht 3 Maken van een documentaire Bewegen en samenleving 3.3 (Sprtcultuur) Opdracht 3 Maken van een dcumentaire Klas: Dcent: Schljaar: Peride: FASE 3/4 del Activiteit / vaardigheden Omvang Samenwerking Tetsing (vrm) Berdeling weging Inzicht

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Alle ambities de Erasmus op een rijtje

Alle ambities de Erasmus op een rijtje 2016-2017 Alle ambities de Erasmus 2016-2017 p een rijtje 2 1. Alle ambities de Erasmus 2016-2017 2016-2017 Onderwijskwaliteit algemeen ambities de Erasmus VVE methde Kleuterplein bij de kleuters implementeren

Nadere informatie

Basisondersteuning implementatie en borging HGW Projectplan voor scholen Januari 2014

Basisondersteuning implementatie en borging HGW Projectplan voor scholen Januari 2014 Basisndersteuning implementatie en brging HGW Prjectplan vr schlen Januari 2014 Inhudspgave 1. Intrductie... 3 2. Indicatren... 4 3. Delen... 6 4. Werkwijze... 8 stap 1 - Intake... 8 stap 2 - Verzamelen...

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Achtergrondinformatie peer coaching

Achtergrondinformatie peer coaching Achtergrndinfrmatie peer caching Ruud de Mr Centrum Peer caching heeft vral bekendheid gekregen dr het werk van Pam Rbbins. In 1991 schreef zij het bekje 'Hw t plan and implement a peer caching prgram'

Nadere informatie

Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS

Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS 1. Missie en visie van de schl vertaald naar ICT 1.1 Missie De Eerste Nederlandse Mntessri Schl wil kwalitatief ged, mdern mntessrinderwijs bieden. De schl gaat uit

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Solliciteren bij bnr. Selectiecriteria juniormedewerker

Solliciteren bij bnr. Selectiecriteria juniormedewerker Slliciteren bij bnr Fijn dat je wilt slliciteren p de functie van junirmedewerker bnr. Dat kan dr nderstaande vragen te beantwrden, die gebaseerd zijn p de selectiecriteria vr junirmedewerkers. Het eindprfiel

Nadere informatie

Verandering en weerstand

Verandering en weerstand Verandering en weerstand Micrplitiek in nderwijsvernieuwing Geert Kelchtermans Virginie März Centrum vr Onderwijsbeleid, -vernieuwing en Lerarenpleiding Wat is het prbleem? Butade: het enige cnstante in

Nadere informatie

Ict-puzzel voor het onderwijs

Ict-puzzel voor het onderwijs Ict-puzzel vr het nderwijs FAQ Algemeen Wat is de Ict-puzzel vr het nderwijs? De Ict-puzzel vr het nderwijs is een mdel dat bestaat uit drie pijlers (nderwijs, middelen, rganisatie) met elk acht buwstenen.

Nadere informatie

Jaarprogramma 2017/2018

Jaarprogramma 2017/2018 Jaarprgramma 2017/2018 1. Medezeggenschapsraad (MR)... 2 2. Missie en visie... 2 3. Delen vr 2017/2018... 2 4. Werkwijze en samenstelling MR... 2 5. Planning 2017/2018... 3 6. Faciliteiten... 3 1. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Functiefamilie: Directie

Functiefamilie: Directie Bijlage 3 bij Regeling ntwikkelen, functineren en berdelen (Cmpetenties per functieprfiel) Functiefamilie: Directie Cmpetentie: Netwerken De mate waarin de persn relaties en/f samenwerkingsverbanden binnen

Nadere informatie

Samenwerkingsschool Balans

Samenwerkingsschool Balans Samenwerkingsschl Balans DYSLEXIEBELEID_p website.dc - 1-1. Wat is dyslexie De Gezndheidsraad prbeerde jaren geleden tt natinale vereenstemming te kmen dr een glbale mschrijving p te stellen waarin iedereen

Nadere informatie

Registratie na opleiding in het buitenland

Registratie na opleiding in het buitenland Registratie na pleiding in het buitenland Beleidsregel Uitwerking van de bepalingen inzake de registratie als verpleegkundig specialist na het vlgen van een pleiding in het buitenland, zals vastgelegd

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sciale Veiligheid Basisschl t Klkhuis Hazelaar 47 5664VE Geldrp Ieder kind det erte! t Klkhuis is in schljaar 2016-2017 gestart met de invering van De Vreedzame Schl. De Vreedzame Schl vrziet

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie