Samira: omdat er verder geen opmerkingen zijn over de notulen van 15 november worden die bij dezen vastgesteld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samira: omdat er verder geen opmerkingen zijn over de notulen van 15 november worden die bij dezen vastgesteld."

Transcriptie

1 Notulen Algemene Afdelingsvergadering 03 januari 2017 Voorzitter Samira Rivela SNC: Michiel Lemmers en Sandra Tawiah 1. Opening AAV Samira opent om 20:19 de AAV. 2. Mededelingen Samira: weet iedereen wat een AVV is? Samira vraagt Ruben om dit toe te lichten. Ruben: tijdens de ALV worden de politieke lijnen besproken. Tijdens een ALV kan men ook stemmen op bijvoorbeeld de invulling van vacatures of de politieke programma. 3 Beroepsmogelijkheid notulen AAV 15 november Samira: omdat er verder geen opmerkingen zijn over de notulen van 15 november worden die bij dezen vastgesteld. 3. Vaststellen agenda Samira: de pauze zal om kwart voor 9 zijn. Daarna worden politieke moties toegevoegd aan agenda. 4. Bestuurlijke verantwoording. Thomas van de Vijver: normaliter spreekt de voorzitter van het bestuur, Tom Heemskerk, als eerst namens het bestuur. Tom is vandaag niet aanwezig. Ik zal daarom vandaag als eerst het woord nemen. In beginsel een korte terugblik. De laatste AVV is alweer twee maanden geleden dus we hebben niet veel te verantwoorden. We zullen het dus gezamenlijk doen. Geert Pie: Tijdens de vorige AVV was de masterclass net begonnen. Dat was goed verlopen. Leden waren enthousiast. Omdat men tevreden was, zal de Masterclass ook voortgezet worden. Martijn van den Hauten: kort geleden heeft er bij de AVV ook een verantwoording van het bestuur plaatsgevonden. Ik ben nog steeds blij met de samenwerking van het bestuur en ook blij met de inrichting van mijn eigen gebied. Twee maanden geleden liep de POLICE. Er waren toen nog weinig mensen die zich aan hadden gemeld. We hebben een groep op Facebook aangemaakt. Veel van jullie zijn daar lid

2 van. Nu zijn er al veel initiatieven met groepjes mensen de dingen willen organiseren. Ik ben blij met hoe dat gaat. Ik hoop dat het een goede manier blijft om goede dingen te organiseren in Amsterdam. Thomas: onlangs hebben er ook meerdere discussieavonden plaatsgevonden. Eentje ging over de 6- urige werkdag. Er kwam toen een spreker die het had over het feit dat men zich meer bewust moet zijn van tijd en tijdsmanagement. In het kader daarvan verklaarde de spreker zelfs dat er een ministerie van tijd moet zijn. Daarnaast is er ook een discussieavond geweest over vleestax. Jammer genoeg kon de spreker niet aanwezig zijn omdat die het was vergeten. De spreker zou de voorzitter van dier en recht zijn en hij was voor vleestax. Wij hebben ook een motieschrijf-avond gehad en een kerstdiner. Remco Vonk: Ondanks het feit dat er niet veel moties waren was de motieschrijf-avond wel leuk. Bij de debatavonden merken wij ook dat er steeds meer mensen komen, dus hierbij een oproep aan andere leden om ook te komen. Ik zal ook een financiële update doen. We zijn net in het nieuwe jaar en ik heb in 3 dagen qua financiën nog niet alles kunnen afronden. De financiën komen vandaag dus niet aan de orde. Samira: zijn er nog vragen? Erwin: De verkiezingen komen eraan en ik heb er bij de JDA nog niets over gehoord. Ik tast volledig in het duister. Martijn: Wat wij nu doen is activiteiten bedenken voor in aanloop van de verkiezingen. De activiteiten zullen waarschijnlijk op de dinsdagen in de aanloop van de verkiezingen plaatsvinden. Ook zullen we deze delen op Facebook Er ligt al een ruwe schets, maar het is nog niet vast wat er gedaan wordt. Dat is omdat dit samen met de partij uit Berlijn wordt gedaan. Thomas: Ik heb onlangs met alle afdelingen skype gesprekken gehad over wat er nog gedaan moet worden voor de verkiezingen. En het blijkt dat het voor andere afdelingen ook onduidelijk is en dat het eigenlijk nergens duidelijk is. Er komt wel een samenwerking tussen de afdelingen. Martijn: Wij zijn het wel met je eens dat het snel moet gebeuren. Thomas: Een week voor de verkiezingen zal er een pre verkiezingsdebat plaatsvinden. De politieke jongerenorganisaties van Amsterdam zullen dan debatteren over allerlei stellingen. Op 15 feb is er een Europadebat over de Europese Unie. Daarvoor zullen wij een spreker aanleveren. Het Europadebat is ook een voorloper naar de verkiezingen. Felix Woudenberg: Heb je in het kader van de verkiezingen al contact opgenomen met regionale bestuur Noord-Holland.

3 Bestuur: Nee Felix: is het misschien een goed idee om contact op te nemen? Martijn: Dat kan. Wij hebben ons niet beziggehouden met regionale thema s (Noord-Holland), maar wij kunnen dat nog meenemen. Bram Meijer: Het is voor mij nog steeds niet duidelijk of de JDA wel of niet D66 gaat bijstaan tijdens de campagne. Remco: Ja dat klopt dat is nog niet duidelijk vanuit landelijk, Thomas: Het is wel zo dat er een flyer zal komen die aan een kant voor D66 zal zijn en aan de andere kant voor de JDA. Maar de vraag is of we wel of niet D66 jasjes zullen dragen. Bram: Maar als de JDA D66 niet bijstaat tijdens de campagne waarvoor gaat de JDA dan campagne voor voeren? Thomas: De insteek van de JDA is niet om jongeren te overtuigen om voor D66 te stemmen, maar om jongeren te overtuigen om überhaupt te stemmen. Eind februari zal er een landelijke aftrap zijn. Samira: Is het een goed idee om later pauze te nemen? Samira stelt vast dat iedereen het goed vindt als we later pauze nemen. Samira: Jullie mogen officieel tot de pauze een motie of organimo indienen, Erwin: wat is een organimo. Samira: Dat is een motie met betrekking tot de organisatie en/of bestuur. Aangezien het indienen normaal tot kwart voor 9 zou zijn geef ik tot 9 uur de tijd. Politiek blok 5. Resolutie Werkgroep Internationale veiligeid en defensie Marnix: Ik heet Marnix jaar en ben een van de twee voorzitters van de landelijk portefeuille defensie en veiligheid. Wij zijn bezig met het schrijven van een resolutie in het politieke programma over internationale veiligheid. Dat dragen wij ook landelijk uit naar D66. Als het goed is hebben jullie ook een oude versie van onze resolutie ontvangen. Op 23 december hebben wij na input van stakeholders en dergelijk de resolutie ingediend. Als je iets niet onderschrijft in de resolutie kan je het voor eventuele wijziging nog steeds aangeven.

4 Powerpoint presentatie (een JD-visie op internationaal veiligheid) Marnix: Waarom ik hier ben is omdat het de bedoeling is dat alle leden op de hoogte zijn van de resolutie. Vandaar dat ik alle AVV s langsga. Jullie kunnen ook input geven en daarmee gaan wij aan de slag. Ik weet dat jullie een link hebben gekregen met de resolutie. Wie heeft het gelezen. Een aantal heeft het gelezen. Marnix: De reden waarom wij deze resolutie hebben geschreven is omdat er in het politieke programma niets over was geschreven Waarom deze visie? Ten eerste; er was er geen. Eerst waren we onderdeel van de Werkgroep Buitenlandse Zaken. We hadden een gedeelte over defensie. Daar stond alleen iets over de krijgsmacht in terwijl het belangrijk is dat je het hele scala aan instrumenten ten kan gebruiken. Ook diplomatie komt hier kijken. Ontwapening, ontwikkelingssamenwerking, digitale veiligheid en inlichtingendiensten. Alles wat te maken heeft met veiligheid komt aan bod. Dit is nieuw maar zou er wel al in moeten staan. We zijn een nieuwe portefeuille en krijgen een eigen stuk in het programma. Remco: Je zei net dat er eerst een kleine stukje door BUZA was geschreven in het politieke programma. Zal door de nieuwe resolutie dat stukje geschrapt worden? Marnix: Die zullen wij met wijzigingen overnemen. Wij staan nu op eigen poten en zijn geen onderdeel meer van BUZA. Samira: Voor de orde stel ik voor dat Marnix eerst zijn verhaal afmaakt en daarna vragen worden gesteld. Marnix(Powerpoint presentatie): Kunnen jullie mij aan de hand van het plaatje vertellen wat jullie zien? Dit doelt op veranderingen in de wereld. Afgelopen jaar zijn er nieuwe problemen bijgekomen. De internationale rechtsorde wordt bedreigd door grote landen als Rusland en China. Wij zeggen Nederland moet ervoor zorgen dat de internationale rechtsorde gehandhaafd wordt.. Rusland had ik het al over. MH17, terroristische aanslagen. Instrumenten die wij bieden horen daar antwoord op te bieden.. Vluchtelingenproblematiek heeft ook te maken met veiligheid. Marnix(Powerpoint presentatie): In de Resolutie komt onder andere de volgende aan de orde: De beschrijving van de veiligheidssituatie Tweede deel van de ambitie van Nederland Diplomatieke ontwapening Krijgsmacht, hoe zit het met de inrichting. en veiligheidsdiensten Ontwikkelingssamenwerking is cruciaal en dat overlapt met BUZA en refereert ook naar BZUA.

5 Marnix(Powerpoint presentatie): In de tweede versie hebben we de beschrijving van de internationale veiligheidssituatie weggehaald. We beginnen meteen met de ambitie van Nederland en dat is best logisch. Tijdgebonden stukken zijn weggehaald. We gaan hier aparte moties over indienen. Samira: omwille van de tijd wil ik je vragen om af te ronden. Marnix: Buza had commentaar en dat hebben wij verwerkt. Als er nog vragen zijn kunnen jullie die stellen. Sjoerd: ik vroeg me af of jullie in de resolutie ook de volgende casus hebben aangepakt. Stel dat de EU in een conflict is met de Russen. In Rusland zijn troepen snel te verplaatsen omdat zij niet bij elke grens toestemming moeten vragen om zich verder te verplaatsen, terwijl dat wel het geval is in de EU. Marnix: wij gaan niet in op zulke casussen. Wij streven naar goede samenwerking in EU. Wij verlagen de risico s door de samenwerking. Samira: jullie mogen ook aangeven of jullie voor of tegen resolutie zijn. Felix: Vanuit mijn kant een vraag over Er staat een stuk in over dat missies kunnen worden uitgevoerd wanneer een gekwalificeerde meerderheid instemt. Wat is een gekwalificeerde meerderheid? Marnix: wij willen dat niet definiëren maar juist als discussiepunt laten. Unanimiteit schiet echter niet op, daar willen we vanaf. Jasper: waarom werken jullie niet toe naar een EU-krijgsmacht? Marnix: het is een stip op de horizon. Je denkt aan utopische gedachten die niet mogelijk zijn. Elke land heeft zijn eigen ideeën. Wij zeggen niet we moeten 1 EU leger hebben, maar proberen langzaam daar naar toe te werken. Sjoerd: zie je de noodzaak er niet van in, juist in deze tijd? Nu zijn de conflicten heel erg. Dan is het toch niet ambitieus om te zeggen dat het een stip op de horizon is. Ben je niet bang dat als we het niet nu regelen het juist mis kan gaan. Marnix: wat wij zien is dat er een groei is in de budgeten van de defenisie in Europa. De budgeten zijn ongeveer met 20% gestegen. Men is inderdaad bang voor Rusland. De reden waarom wij niet zeggen dat wij moeten streven naar 1 EU leger is omdat het niet werkzaam is. Het verzandt dan meteen in een probleem van de EU. In plaats van heel idealistisch te kijken stellen we iets anders voor, maar niet minder radicaal. Over bijvoorbeeld hoe het zit met overdracht van soevereiniteit. Dat ligt best gevoelig. Samira: omwille van de tijd wil ik je graag vragen om af te ronden

6 Marnix: De EU samenwerking is onze speerpunt. Martijn: ik vond dat er veel over actuele verschijnselen geschreven was en dat jullie veel van tegenwoordig duiden. Marnix: dat hebben we weggehaald. Martijn: Hfdstk 1.4: stukje over ambitie en begroting. Waarom hebben jullie dat gescheiden want dat hangt toch samen? Marnix: Je hebt wat grondwettelijke taken als krijgsmacht. Los van de ambitie heb je een begroting. De hoeveelheid geld die je hebt hoeft niet leidend te zijn aan de ambitie. Je moet er dan wel vrede mee hebben dat je misschien maar beperkt dingen kan doen. Voorbeeld is het streven van 2% van de navo. Er is verder geen tijdspad. Wij willen wat realistischer zijn door in ,5 % te behalen. Martijn: Dat klinkt als bijstellen van de ambitie. Marnix: Nee het wordt realistischer opgesteld. Over het budget wordt niet altijd veel gezegd. Samira stelt voor dat de resolutie in stemming wordt gebracht. Remco: Is het niet zo dat als wij nu stemmen de resolutie ook namens de afdeling wordt ingediend? Het was alleen bedoeld ter behandeling. Er is wat verwarring ontstaan of er gestemd moet worden of niet. Het is een landelijke resolutie dus er wordt pas bij het congres over gestemd. Samira: Er zal nu niet gestemd worden erover omdat het een landelijke resolutie is. Marnix: Graag wil ik iedereen hier aanwezig oproepen om aanwezig te zijn op het wintercongres. Mocht je dit interessant vinden. Lees het. En kom naar het congres want dan kan je stemmen of dit aangenomen wordt door de JD of niet. Remco: Mocht je deze resolutie gaan lezen en je denkt; wat een onzin: je kan een aanpassing indienen in de vorm van een amendement. De deadline is ongeveer over twee weken. Als je daar hulp bij wil kan je contact opnemen met onze Secretaris Politiek Martijn. Je hebt daar vijf handtekeningen voor nodig maar zoveel mensen hebben we ook in het bestuur dus dat komt wel goed. Samira: ik stel voor dat we nu een korte pauze houden en daarna doorgaan met de politieke moties. PAUZE

7 6. Politieke moties Samira opent. Samira: Doordat de planning moeizaam verliep worden jullie nu op de hoogte gebracht van de moties. Er zijn twee moties. Als jullie naar het wintercongres gaan kunnen jullie ook stemmen. Behandeling PM01 Martijn leest motie voor over invoering van de CJP-pas.. Martijn: het is zo dat scholen gratis een pas voor hun leerlingen kunnen aanvragen als zij 10 euro op de pas zetten voor de leerlingen. Daardoor doen niet alle scholen het en ontstaat er tussen de leerlingen ongelijkheid. Je kan dit makkelijk oplossen door de pas gratis voor scholieren te maken. Hierdoor kunnen alle leerlingen gratis een CJP pas krijgen en dan kunnen scholen zelf bepalen of ze wel of niet geld erop storten. Samira: nu hebben jullie de mogelijkheid om je voor of tegen de motie in te spreken. Bram: Ik weet niet of ik voor of tegen deze motie ben, maar ik wil wel helderheid. Lisa: de scholen kunnen geld op de pas zetten. En dat is een saldo. De school geeft dus de leerling eigenlijk een tegoed. Bram: Het klinkt nu als een ov-chipkaart. Is het niet zo dat je met de CJP pas ook korting krijgt. Martijn: Dat is zo. Elke pashouder krijgt van de school en van het Rijk: 10 euro. Maar op vertoon van de kaart krijg je altijd veel korting. Felix: ik wil graag voor stemmen. Postcode hoort niet uit te maken voor mogelijkheden. Stemmen voor motie Samira: Motie wordt met overweldigende meerderheid aangenomen. Behandeling PM02 Martijn: leest motie voor; aparte opvang in AZC s voor bepaalde minderheden die bedreigd worden en niet veilig zijn. Mensen die in minderheid zijn in AZC S worden soms bedreigd. Het COA adviseert de slachtoffers om te doen alsof zij ook gelovig of heteroseksueel zijn zodat zij geen problemen meer ondervinden. Er is een

8 voorstel gedaan voor aparte opvang, maar dat dwarsboomt de regering. De reden daarvoor is gelijke behandeling. Want als asiel wordt verleent krijgen zowel de slachtoffers als de daders hiermee te maken in de samenleving. Bram: een soortgelijke motie ben ik eerder tegengekomen. Alhoewel het heel gevaarlijk is voor de slachtoffers stem ik tegen. Welke seksuele voorkeur men ook heeft, men moet beschermd worden, maar ik denk juist dat het beter is als de daders worden opgespoord en afgezonderd en niet de slachtoffers. Myrthe: Ik ben tegen omdat de motie erop lijkt dat de slachtoffers moeten vluchten. Jesse: Ik vraag iedereen om voor te stemmen want ik heb mensen gesproken die weleens zijn verkracht. De overheid doet niets. De daders moeten gepakt worden maar we kunnen de slachtoffers daar laten zitten. Stem voor. Remco: Ik vraag iedereen met klem om voor te stemmen. Er wordt wel gezegd dat de daders afgezonderd moeten worden, maar die blijven komen omdat er ook nieuwe vluchtelingen blijven komen. De nieuwe vluchtelingen kan je niet van te voren afzonderen. Ook via mijn werk zijn er weleens mensen met spoed uit een AZC weggehaald. Mensen slapen met 20 man op een kamer en durven hun ogen niet dicht te doen. We kunnen dus wel roepen dat de daders aangepakt moeten worden, maar dat heeft geen zin voor de slachtoffers. Sjoerd: Ik ben het niet eens. Als een slachtoffer wordt aangevallen omdat die homo is en je het slachtoffer weghaalt, stuur je een verkeerd signaal. Het lijkt daardoor namelijk alsof de dader iets goeds heeft gedaan. Ik zeg daarom dat er beter en meer toezicht moet komen in AZC s. Felix: In het kader van de rechtsstaat ben je onschuldig totdat schuld is bewezen en dat geldt ook binnen de AZC s. De slachtoffers moeten daarom beschermt worden. Erwin: Ik stem tegen. In de Nederlandse samenleving geldt tolerantie. Intolerantie mag niet getolereerd worden want daarmee geef je verkeerde signalen af. Martijn: Ik onderschrijf het ideaal. Ik zou ook graag willen dat alle vluchtelingen goed kunnen integreren. Het is praktischer om slachtoffers weg te halen dan daders want daders hebben ook veel sympathisanten. Ik wil ook benadrukken dat dit niet alleen voor LHBTER S zijn. Er zijn ook meerdere minderheidsgroepen. Namelijk ook m.b.t tot religie. Boeddhisten bijvoorbeeld. Stemmen: 12 voor, 7 tegen en 1 onthouding De motie is dus aangenomen

9 8. Organimo: Een Amsterdamse vlag met in de hoek een JD logo wordt omhoog gehouden. De zaal wordt wild. Remco: Op dit moment mag er door de afdelingen niet gevlagd worden bij landelijke evenementen, maar wij vinden het belangrijk om je als afdeling te profileren. Het is ook goed voor nieuwe leden om te zien. Amsterdam heeft nu ook een vlag en daarom vind ik dat het van belang is dat er gevlagd wordt. Ruben: Ik ben al lang lid van de JDA en wij waren altijd de beste. Wij waren rebels. Amsterdam rules the World. Deze vlag is een beginpunt. Stem voor. Felix: Is er overleg geweest met het landelijk bestuur voor een vlag. Remco: Nee. Erwin: wat zijn de argumenten tegen de vlag. Felix: Als elke afdeling een vlag heeft zorgt het voor verwarring. Die vlaggen worden regelmatig gestolen. Het is zo dat er bij het congres dan veel wordt gediscussieerd over de vlaggen en men niet toekomt aan de inhoud. Samira: Organimo is met overweldigde meerderheid aangenomen. Wij zijn hiermee aan het einde van de vergadering gekomen. Thomas: Heel erg bedankt voor de vlag. In de eerste week van februari vindt in Venlo het wintercongres plaats. Voor het indienen van moties en organimos is een deadline. Als je er mensen voor kan vinden en ideeën hebt kan je zelf nog een motie indienen. De deadline voor het indienen van moties is 14 januari en voor het indienen van organimos is dat later. Er is dus nog ruimte. Er komen de komende periode verschillende activiteiten. Volgende week is er een debattraining. Dinsdag 31 januari is er een pubquiz met Jonge Socialisten, Dwars en Oxfam over belastingontduiking in Nederland. Het vindt plaats naar aanleiding van een recent rapport van Oxfam Novib waaruit blijkt dat Nederland voor veel internationale bedrijven als belastingparadijs wordt gebruikt. Dat is wat vast op de agenda staat. En de nieuwsjaarborrel. Die vindt hier plaats. Het thema is de jaren Sluiting AAV Samira sluit de AAV om 21.52

Algemene Afdelingsvergadering te Nijmegen

Algemene Afdelingsvergadering te Nijmegen Algemene Afdelingsvergadering 04-09-2017 te Nijmegen 1 Notulen Maandag 4 september 2017, 19:45 Café de 4 Heeren, Nijmegen. 1. Opening door Cyriel van Vugt Cyriel heet iedereen welkom en geeft een korte

Nadere informatie

Notulen van de Algemene Afdelingsvergadering van Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen Notulen Algemene Afdelingsvergadering

Notulen van de Algemene Afdelingsvergadering van Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen Notulen Algemene Afdelingsvergadering Notulen Algemene Afdelingsvergadering 20-05-2019 te Nijmegen, Café de 4 Heeren Algemene Afdelingsvergadering 20-05-2019 Jonge Democraten Arnhem Nijmegen Notulen door: Stem- en Notulencommissieleden Merel

Nadere informatie

AAV JONGE DEMOCRATEN AMSTERDAM

AAV JONGE DEMOCRATEN AMSTERDAM AAV 06-09-2016 JONGE DEMOCRATEN AMSTERDAM 1 INHOUDSOPGAVE Programma... 3 Agenda... 3 Kandidaatstelling penningmeester... 4 Beleidsplan bestuur-heemskerk... 5 2 PROGRAMMA 19.30 Opening AAV 19.31 Installatie

Nadere informatie

Het indienen van moties en amendementen

Het indienen van moties en amendementen Het indienen van moties en amendementen Ieder stemgerechtigd D66 lid heeft de mogelijkheid om een motie of amendement op het congres in te dienen. Goede amendementen en moties dragen bij aan heldere besluitvorming.

Nadere informatie

Agenda Algemene Afdelingsvergadering 24 juni 2017

Agenda Algemene Afdelingsvergadering 24 juni 2017 Agenda Algemene Afdelingsvergadering 24 juni 2017 Opening AAV 15:04 Voorzitter: Malu Pasman Snc: Laura Bongers, Sandra Tawiah 15:04u. Voorzitter opent vergadering Installatie Congresvoorzitter en Stem-

Nadere informatie

31 augustus 2016 Afdelingscongres JD Brabant. Afdelingscongres Woensdag 31 Augustus, 19:00 uur Café Karel, Tilburg

31 augustus 2016 Afdelingscongres JD Brabant. Afdelingscongres Woensdag 31 Augustus, 19:00 uur Café Karel, Tilburg Afdelingscongres Woensdag 31 Augustus, 19:00 uur Café Karel, Tilburg 1 Voorwoord Lieve Brabantse (en Zeeuwse) Jonge Democraten, De eerste activiteit na de zomer en dan meteen een Afdelingscongres. En dit

Nadere informatie

AAV der Jonge Democraten Limburg

AAV der Jonge Democraten Limburg AAV der Jonge Democraten Limburg 11-1-2017 Notulen AAV JD Limburg 11 januari 2017 Opening 19:38 Dennis wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar. Benoeming SNC Hans is benoemd. Vaststellen Agenda Jaarrekening

Nadere informatie

Algemene Afdelingsvergadering 15 november 2016 Voorzitter Wouter van Erkel SNC: Nienke Vennik en Marjet van Bezooijen

Algemene Afdelingsvergadering 15 november 2016 Voorzitter Wouter van Erkel SNC: Nienke Vennik en Marjet van Bezooijen Algemene Afdelingsvergadering 15 november 2016 Voorzitter Wouter van Erkel SNC: Nienke Vennik en Marjet van Bezooijen 1. Opening AAV Wouter opent om 20:08 de AAV. 2. Mededelingen Mededeling van Wouter

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

AAV Brabant 8 september 2015

AAV Brabant 8 september 2015 AAV Brabant 8 september 2015 20:07. Peet opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Op de agenda staan het bestuursplan en het RPP. Mieke is per acclamatie benoemd tot congresvoorzitter. Thomas

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG

AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG SEPTEMBER 2016 - AAN DE SLAG MET #4 WAT HEB JE NODIG? Dobbelsteen Koffertje Lijst met bedragen (bijlage 1) Ministeriekaartjes (bijlage 2) Zes stapeltjes met 33 briefjes van

Nadere informatie

Agenda Congresdag (AAV)

Agenda Congresdag (AAV) Agenda Congresdag (AAV) Concept agenda, derde versie 12-01-2019 te Nijmegen, Titus Brandsma Memorial 1 Voorwoord Waarde leden van de, Dit is de agenda van onze eerste echte Congresdag! Dat betekent dat

Nadere informatie

Resolutie Ledendemocratie

Resolutie Ledendemocratie Resolutie Ledendemocratie Tot nu toe Deze resolutie is de resultante van het rapport Tussen Leden en Leiders van de commissie Noten. Dat rapport spoort de PvdA aan om leden meer invloed uit te laten oefenen

Nadere informatie

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt;

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt; Passend onderwijs Aan de orde is het VAO Passend onderwijs (AO d.d. 18/12). Ik heet de staatssecretaris van harte welkom. Voorzitter. Wij hebben een interessante gedachtewisseling gehad in het algemeen

Nadere informatie

Van idee naar congres

Van idee naar congres Van idee naar congres Voorstel voor de uitwerking van de resolutie ledendemocratie Ideeën leden en voorstellen Partijbestuur We kennen verschillende manieren waarop een idee in een congresbesluit vastgelegd

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders

Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders Korte omschrijving werkvorm Welke argumenten dragen voor- en tegenstanders van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) aan? In kleine groepjes

Nadere informatie

Flitspeiling NAVO. Opinieonderzoek naar het draagvlak voor de NAVO onder het Nederlands publiek. Ministerie van Defensie

Flitspeiling NAVO. Opinieonderzoek naar het draagvlak voor de NAVO onder het Nederlands publiek. Ministerie van Defensie Flitspeiling NAVO Opinieonderzoek naar het draagvlak voor de NAVO onder het Nederlands publiek Inleiding en onderzoeksverantwoording Op verzoek van het ministerie van Defensie heeft Veldkamp een flitspeiling

Nadere informatie

Notulen Algemene Afdelingsvergadering

Notulen Algemene Afdelingsvergadering Notulen Algemene Afdelingsvergadering 2 februari 2016 Jonge Democraten Amsterdam 20.00 Opening Anniek stelt voorzitter en SNC vast. 20.01 Installatie Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie Malu

Nadere informatie

Notulen. Vergadering DWARS Wageningen

Notulen. Vergadering DWARS Wageningen 6-10-2015 Notulen Vergadering DWARS Wageningen Aanwezig: Rosanne, Sümeyye, Arne, Kas en Fabrice Afwezig met afmelding: Daniël Afwezig zonder afmelding: - 1 Opening Nadat de gebruikelijke lekkernij en de

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

Aan de orde is de behandeling van: - het verslag van een schriftelijk overleg over de vaste boekenprijs (32641, nr. 16).

Aan de orde is de behandeling van: - het verslag van een schriftelijk overleg over de vaste boekenprijs (32641, nr. 16). Vaste boekenprijs Aan de orde is de behandeling van: - het verslag van een schriftelijk overleg over de vaste boekenprijs (32641, nr. 16). De beraadslaging wordt geopend. Voorzitter. Op 20 december 2011

Nadere informatie

Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren

Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren Rollenspel Befje op Befje af Hoger Lager Dilemma s Hoe lossen we dit op? Opgepakt, wat dan? Rechtenteller Landenspel

Nadere informatie

Ledenpanel Januari 2016

Ledenpanel Januari 2016 Ledenpanel Januari 2016 Status: Afgesloten Begindatum: 27-01-2016 Einddatum: 02-02-2016 Live: 7 dagen Vragen: 20 Talen: nl Panelgrootte: 3.266 Bounced: 5 (0,2%) Geweigerd: 27 (0,8%) Gedeeltelijk geantwoord:

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van twee fragmenten beantwoorden leerlingen een aantal kijkvragen en krijgen ze inzicht in de inhoud van het referendum en de motieven

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Korte beschrijving Een spelletje dat lijkt op ren je rot. De leerlingen krijgen vragen met elk drie antwoordmogelijkheden. Voor elke antwoordmogelijkheid is er een

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

Debat: Maatschappelijke stage

Debat: Maatschappelijke stage Debat: Maatschappelijke stage Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen voeren een Tweede Kamerdebat over het afschaffen van de maatschappelijke stage. Leerdoel: Leerlingen krijgen inzicht in hoe een

Nadere informatie

Wat kan ik zelf doen?

Wat kan ik zelf doen? Wat kan ik zelf doen? Korte omschrijving werkvorm : In vier groepjes voeren de leerlingen een opdracht uit. Alle opdrachten gaan over een methode om invloed uit te oefenen op politieke beslissingen. Op

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

1. Opening door de voorzitter: Helmi opent de vergadering. Antoinette notuleert in verband met afwezigheid Geert.

1. Opening door de voorzitter: Helmi opent de vergadering. Antoinette notuleert in verband met afwezigheid Geert. Notulen Stichting Boomberg -01-23 Aanwezig: Lambert, Helmi, Josien, Afwezig: Patrick, Geert Bestuursvergadering Stichting Boomberg, d.d. 23-1- 1. Opening door de voorzitter: Helmi opent de vergadering.

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Reglement Congres 107

Reglement Congres 107 Onderstaand congresreglement is van toepassing op het D66 congres van zaterdag 3 maart 2018. Conform artikel 3.7 van het Huishoudelijk Reglement is dit congresreglement door het Landelijk Bestuur ter vergadering

Nadere informatie

Belangen: Miljardenroulette

Belangen: Miljardenroulette Belangen: Miljardenroulette Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm vormen uw leerlingen in zes groepjes een aantal ministeries. Door middel van een dobbelspel loopt u zelf (als minister van Financiën)

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Kom in actie! (niveau 3 en 4)

Kom in actie! (niveau 3 en 4) Kom in actie! (niveau 3 en 4) Korte omschrijving De studenten voeren in 4 groepjes opdrachten uit. Alle opdrachten gaan over een methode om invloed uit te oefenen op politieke beslissingen. Op een groot

Nadere informatie

MILJARDENROULETTE WAT HEB JE NODIG?

MILJARDENROULETTE WAT HEB JE NODIG? MILJARDENROULETTE SEPTEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #5 FOTO: RIJKSOVERHEID.NL WAT HEB JE NODIG? Voor de docent: - Dobbelsteen - Lijst met bedragen (bijlage 1) - Eventueel een koffertje als dat te regelen

Nadere informatie

Christen Unie: - Defensie: Het beschikbaar stellen van een veelzijdige krijgsmacht aan de internationale rechtsorde.

Christen Unie: - Defensie: Het beschikbaar stellen van een veelzijdige krijgsmacht aan de internationale rechtsorde. Opdracht door Dylan 1380 woorden 30 december 2016 6,3 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer PvdA: - Defensie: De PvdA zet zich internationaal in voor vrede en veiligheid; we komen op

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Datum: 17 juni 2017 Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum. 6. Moties De vicevoorzitter opent het openbare gedeelte van de vergadering om uur.

Datum: 17 juni 2017 Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum. 6. Moties De vicevoorzitter opent het openbare gedeelte van de vergadering om uur. Notulen (concept) Algemene Leden Vergadering (openbaar) Datum: 17 juni 2017 Locatie: Aanwezig: Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum Jan Nagel (voorzitter) Maurice Koopman (HB-vicevoorzitter) Hans Cornet

Nadere informatie

Oh ja? Dat klinkt als een belangrijk project. En nu kom je erachter dat het niet haalbaar is?

Oh ja? Dat klinkt als een belangrijk project. En nu kom je erachter dat het niet haalbaar is? Positief moeten doen Uitgeschreven progressiegerichte dialogen zijn mooi materiaal om jezelf te trainen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Je kunt de dialoog lezen en in de kantlijn schrijven

Nadere informatie

Geachte Statenleden, geachte gedeputeerde, geachte gasten

Geachte Statenleden, geachte gedeputeerde, geachte gasten Toespraak kerstlunch met PS d.d. 9 december 2015 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte Statenleden,

Nadere informatie

Reglement Congres 106

Reglement Congres 106 Onderstaand congresreglement is van toepassing op het D66 congres van zaterdag 18 november 2017. Conform artikel 3.7 van het Huishoudelijk Reglement is dit congresreglement door het Landelijk Bestuur ter

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd.

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. VOORBEREIDEND HUISWERK Workshop vluchtelingen De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. A. WIE BEN JE? Binnenkort zal JIJ mevrouw

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie Standpunt: Humanitaire Organisatie Jullie maken vandaag een nieuwsbericht over de reis die vluchtelingen afleggen vanaf hun thuisland naar een nieuwe omgeving. Jullie moeten deze situatie in beeld brengen

Nadere informatie

Besluitvorming Congres 109

Besluitvorming Congres 109 Amendementen concept-verkiezingsprogramma Hoofdstuk 1 Een Europa dat draait op schone energieopwekking CVP AM109.01 CO2-neutrale energie Neutraal Verworpen CVP AM109.02 Kolencentrales en CCS Verworpen

Nadere informatie

Afdelingsreglement Jonge Democraten Fryslân

Afdelingsreglement Jonge Democraten Fryslân Afdelingsreglement Jonge Democraten Fryslân Versie januari 2017 Politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten Afdeling Fryslân Afdelingsreglement Jonge Democraten afdeling Fryslân Dit Afdelingsreglement

Nadere informatie

Notulen Algemene Afdelingsvergadering

Notulen Algemene Afdelingsvergadering Notulen Algemene Afdelingsvergadering 15 december 2015 Jonge Democraten Amsterdam 20.00 Opening AAV (20.10) 20.02 Installatie Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie David opent de vergadering

Nadere informatie

30 december Onderzoek: #MeToo

30 december Onderzoek: #MeToo 30 december 2017 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Contact. Februari Beste ouder, verzorger, De agenda is verplaatst naar het einde van de nieuwsbrief.

Contact. Februari Beste ouder, verzorger, De agenda is verplaatst naar het einde van de nieuwsbrief. Februari 2018 Beste ouder, verzorger, Voor u ligt alweer de nieuwsbrief van februari. De weken vliegen weer voorbij. Op school zijn leerkrachten en leerlingen altijd hard bezig om samen mooi onderwijs

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 3, 17 oktober 2018

NIEUWSBRIEF 3, 17 oktober 2018 Belangrijk data 22 t/m 26 oktober Herfstvakantie 29 oktober Studiedag team, groep 1 t/m 8 vrij NIEUWSBRIEF 3, 17 oktober 2018 Waterpokken Momenteel zijn er veel kinderen die de waterpokken hebben. Dit

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Reglement Congres 103

Reglement Congres 103 Onderstaand congresreglement is van toepassing op het D66 congres van zaterdag 16 april 2016. Conform artikel 4.7 van het Huishoudelijk Reglement is dit congresreglement door het Landelijk Bestuur ter

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

Verdieping: welke staat past bij jou?

Verdieping: welke staat past bij jou? Verdieping: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 6 april houdt Nederland een raadgevend niet-bindend referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Nederland

Nadere informatie

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens?

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: 1 2 Welke strategie heb je gebruikt? 3 Ben je het er mee eens? Ben je het er mee oneens? 4 Zou je die vraag aan de klas kunnen stellen? 5 Kun je je 6 Wil 7 oplosmethode

Nadere informatie

Kijktip: Collegetour & Zondag met Lubach

Kijktip: Collegetour & Zondag met Lubach Kijktip: Collegetour & Zondag met Lubach Korte omschrijving werkvorm Leerlingen bekijken gezamenlijk een fragment van College Tour en van Zondag met Lubach. Beide uitzendingen gaan over de Wet op de inlichtingen-

Nadere informatie

30 oktober Onderzoek: Online privacy en sleepwet

30 oktober Onderzoek: Online privacy en sleepwet 30 oktober 2017 Onderzoek: Online privacy en sleepwet Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Aanwezig : Anne, Mirjana, Florinda, Paul, Ilse, Selma (directie), Natasja (notulen) Afwezig met bericht : Irene -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Rapport commissie Noten

Rapport commissie Noten Rapport commissie Noten 1. Inleiding Een commissie onder leiding van oud-pvda-senator Han Noten heeft de afgelopen tijd de stand van zaken op het gebied van ledendemocratie in onze partij geëvalueerd.

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

Quiz: welke staat past bij jou?

Quiz: welke staat past bij jou? Quiz: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 21 maart 2018 houdt Nederland een raadgevend, niet-bindend referendum over de Wiv. Als het aan het kabinet ligt wordt dit het laatste nationale

Nadere informatie

Amendementenoverzicht Voorjaarscongres CDJA 26 en 27 mei 2017 Groningen

Amendementenoverzicht Voorjaarscongres CDJA 26 en 27 mei 2017 Groningen Amendementenoverzicht Voorjaarscongres CDJA 26 en 27 mei 2017 Groningen Agendapunt Amendement(en) Indiener 11.2 Schrappen van een overweging en een uitspraak Groningen 11.2 Vervangen uitspraken, vervangen

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Korea Oorlog

Praktische opdracht Geschiedenis Korea Oorlog Praktische opdracht Geschiedenis Korea Oorlog Praktische-opdracht door een scholier 1407 woorden 1 februari 2003 4,5 118 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Opdracht 1: Wat zijn volgens jouw de oorzaken van

Nadere informatie

Stap 1: Verdeel de leerlingen in groepjes van 4 tot 6 leerlingen. Er zijn 5 casussen, dus maximaal 5 groepjes. Geef elk groepje een casus.

Stap 1: Verdeel de leerlingen in groepjes van 4 tot 6 leerlingen. Er zijn 5 casussen, dus maximaal 5 groepjes. Geef elk groepje een casus. Botsende Belangen Korte omschrijving: Dwars door politieke verbanden heen wordt soms verschillend gedacht over het nationale en het Europese belang. Voorstellen van de Europese Commissie kunnen door de

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Versienummer Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp V4 Portefeuillehouder Ed Anker Informant Jan-Willem Dollekamp Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS

Nadere informatie

1 Opening Vergadering De voorzitter opent de vergadering om 21:20 uur GMR JLGroep Notulen Vastgesteld

1 Opening Vergadering De voorzitter opent de vergadering om 21:20 uur GMR JLGroep Notulen Vastgesteld Notulen: 21-1-2019 Status: Vastgesteld. Aanwezig: Marius (Bestuurder), Rendierhof: Susan, Jacqueline, Arthur, Harold Huibeven: Carien (voorzitter), Nathalie, Lauran Driecant: Karin, Simone Vooroverleg:

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE LEDENRAAD

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE LEDENRAAD REGLEMENT VAN ORDE VAN DE LEDENRAAD INHOUD Reglement van orde van de Ledenraad Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Vergaderingen...4 Bijwonen van de

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

AAV 3 Januari 2016 JONGE DEMOCRATEN AMSTERDAM

AAV 3 Januari 2016 JONGE DEMOCRATEN AMSTERDAM AAV 3 Januari 2016 JONGE DEMOCRATEN AMSTERDAM INHOUDSOPGAVE Programma... 2 Agenda... 2 Locatie... 2 Bestuursverantwoording... 2 Politiek blok: resolutie werkgroep Defensie en Internationale Veiligheid....

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

2. Vaststellen verslagen 7 mei 2014 Zie het verslag in de bijlage. Het bestuur stelt voor om het verslag goed te keuren.

2. Vaststellen verslagen 7 mei 2014 Zie het verslag in de bijlage. Het bestuur stelt voor om het verslag goed te keuren. ALV 5 NOVEMBER 2014 Tijd: 20:15 uur (inloop 20:00 uur) Locatie: Bezoekerscentrum Sonsbeek Agenda 1. Opening en mededelingen 2. Vaststellen verslagen 7 mei 2014 Zie het verslag in de bijlage. Het bestuur

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Bestuursplan Geervliet

Bestuursplan Geervliet Bestuursplan Geervliet Samen verder Remco Geervliet Voorzitter Mieke de Wit Algemeen Secretaris Zeno Thijsse Penningmeester Mitchel Eijkemans Secretaris Organisatie Thijs van Rens Secretaris Politiek Marceline

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING De studenten gaan in verschillende groepjes de weg van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen. Als(gast)docent

Nadere informatie

Notulen AAV te Nijmegen

Notulen AAV te Nijmegen Notulen AAV 30-08-2016 te Nijmegen 1 Opening Jasper opent de AAV om 20:09 en heet iedereen van harte welkom. Ingrid Weerts wordt per acclamatie tot technisch voorzitter benoemd. Lou Maessen en Rosanne

Nadere informatie

Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk:

Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/KvdS/201705-11 Telefoon: 06 12729830 Fax: - e-mail: k.m.vandersluijs@student.utwente.nl Datum 11 mei 2017 Betreft Notulen vergadering

Nadere informatie

Aanwezig: Truus, Thierry, Joeri, Elke, Chantal, Annemiek, Gijs, Kelly, Jessica. 2) Het tijdpad binnen het stappenplan. Zijn hier aanpassingen gewenst?

Aanwezig: Truus, Thierry, Joeri, Elke, Chantal, Annemiek, Gijs, Kelly, Jessica. 2) Het tijdpad binnen het stappenplan. Zijn hier aanpassingen gewenst? Notulen MR vergadering 5 oktober 2015 Beste MR-leden, Onderstaand de ruwe aantekeningen van de vergadering van 5 oktober. Ik red het niet om hier iets presenteerbaars van te maken, behalve de reeds gemaakt

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Docentenblad Tricky Tracks

Docentenblad Tricky Tracks De activiteit is op twee manieren mogelijk: door leerlingen zelfstandig in groepjes (a) of klassikaal (b). a Zelfstandig in groepjes Leerlingen volgen het bijgevoegde leerlingblad. Zij hebben ook per groepje

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Lucinda Klasen, Leonie Thole, Jolanda Wiegers, Chantal, Trudie Wijnhold (PG)

Lucinda Klasen, Leonie Thole, Jolanda Wiegers, Chantal, Trudie Wijnhold (PG) MEDENZEGGENSCHAPSRAAD OBS DE BASCULE Notulen vergadering dinsdag 9 februari 2016 AANWEZIG. Lucinda Klasen, Leonie Thole, Jolanda Wiegers, Chantal, Trudie Wijnhold (PG) Peter Koops, Michiel Smit, Christian

Nadere informatie

Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang uur zonder schoolleiding uur met schoolleiding

Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang uur zonder schoolleiding uur met schoolleiding Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang 17.30 uur zonder schoolleiding 18.00 uur met schoolleiding Mondelinge informatie en updates over Goedkeuren notulen 24 januari Financiën afronding 2018 Taakbeleid/Ontwikkelgroep

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 45 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Introductie Laat uw leerlingen het artikel Strengere wapenwet? lezen op pagina 6 van 7Days. Wat weten zij al van dit onderwerp? Geef aan dat uw leerlingen deze week een artikel

Nadere informatie

Notulen algemene ledenvergadering ADCA vereniging 2014

Notulen algemene ledenvergadering ADCA vereniging 2014 Notulen algemene ledenvergadering ADCA vereniging 2014 Datum: 24 mei 2014 Locatie: Hotel Bergse Bossen in Driebergen Voorzitter: Ewout Brunt Notulist: Willemien Uijl 1. Opening door de voorzitter dhr.

Nadere informatie