Evaluatie Kindermiddag Pilotproject Tarthorst,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie Kindermiddag Pilotproject Tarthorst,"

Transcriptie

1 Evaluatie Kindermiddag Pilotproject Tarthorst, Het doel van de kindermiddag betrof: Het ophalen van de voorkeur van de kinderen, wat betreft spelen in het groen, op inrichtingselement niveau. Het programma stak als volgt in elkaar: Om half 2 werd er verzameld op de Kardinaal Alfrinkschool in de Tarthorst. Het Groene Wiel luidde hier de dag in met een PowerPoint presentatie. Gedurende deze presentatie werd aan de (20 aanwezige) kinderen gevraagd op wat voor manier zij, zonder speeltoestellen, zouden willen spelen met groen. De kinderen bruisten direct al van de ideeën. Vervolgens zijn wij, verdeeld in vier groepen, naar buiten gegaan en hebben wij vijf mogelijke speelnatuur-locaties met de kinderen bezocht. Op iedere locatie vroegen we de kinderen hoe zij momenteel speelden op de locatie en hoe zij er zouden willen spelen. Ook beoordeelden wij er met de kinderen of zij er goed konden klimmen, hutten maken, verstoppen, tikkertje spelen, diertjes vangen en planten plukken. Dit leed er regelmatig toe dat kinderen met zijn allen naar de bomen renden om de perfecte klimboom uit te zoeken. Of de kinderen grepen de loeppotjes beet en joegen achter alle diertjes aan.

2 Na buiten alle vijf de locaties te hebben bezocht gingen we binnen aan de slag. De kinderen mochten eerst stemmen op welke inrichtingselementen zij het leukst vonden. Dit stemmen gebeurde door middel van stickertjes plakken bij je top drie inrichtingselementen. De uitslag was vrij duidelijk: De winnaars: Klimbomen, hutten bouwen en bosjes om je in te verstoppen (vooral bamboebosjes worden leuk gevonden). Natuurlijke weggetjes van verschillende materialen (zoals een boomstam pad) vielen ook in de smaak. Belangrijke tweede plaats: Een door de kinderen ingebracht idee waar veelvuldig enthousiast over gesproken is: het faciliteren in takken waar de kinderen zelf hutten mee kunnen bouwen. (Specifiek gevraagd is er of de gemeente de hutten moest bouwen of dat de kinderen alleen takken wilden krijgen om dit zelf te kunnen doen, natuurlijk kozen zij de laatste optie.) Derde plaats: Water om waterdiertjes te zoeken (vooral van kikkers zijn de kinderen weg), stapstenen/stammen (mogelijk over water) en een zelf ingebracht idee van een trekvlot naar het eilandje bij de Vredehorstkerk scoorden erg hoog. Vierde plaats: Een eigen idee van de kinderen om een waterpomp (met waterbaan) te realiseren scoorde ook een aantal stickers. De verliezers: Ruimte om te rennen en voor tikkertje, bosjes en dood hout om beestjes te zoeken, bosjes om fruit, bladeren of bloemen te plukken en een heuvel om in te graven of vanaf te rollen kregen maar één tot nul stickers.

3 Maquettes Het maken van een maquette was het volgende en laatste programmaonderdeel. In groepjes of alleen kozen de kinderen één van de vijf locaties uit om daar een 3D ontwerp voor te maken. Erg opvallend hierbij was het dat ieder kind de locatie bij het water en grasveld achter de Vredehorstkerk uitkoos. 1. Veel van de maquettes kregen dan ook een brug, vlot of soms zelfs een kabelbaan naar het nabij gelegen eiland toe. Een enkeling vond dat dit eiland voor vogels bestemd moest blijven en voorzag ruzies tussen de kinderen als er een brug of vlot naartoe zou komen. (Omdat kinderen het eiland dan zouden claimen en anderen ervan zouden weren.) 2. Verder kregen veel maquettes tunnels door of holletjes in de grond. Door de tunnels zou je ondergronds van de ene naar de andere plek kunnen kruipen en de holletjes konden dienen als hut. 3. Meer struiken om in te verstoppen, veel klimbomen en een bamboedoolhof waren terugkerende elementen. 4. Dat de kinderen van de locatie aan het water houden bleek ook uit maquettes die grote klimkeien hadden met daarlangs een soort waterval/beekje naar de sloot toe. 5. Een zandstrand of vlakker gedeelte om beter bij het slootwater te kunnen komen werd ook veel op maquettes laten zien.

4 Conclusie Al met al een erg leuke, prima bezochte dag. We hebben de kinderen na afloop gevraagd of ze van de dag genoten hadden en dit was zeker het geval. Een enkeling vroeg ons zelfs wanneer de volgende kindermiddag plaats zou vinden. Het is ook zeker gelukt om de voorkeuren van de kinderen, wat betreft spelen in het groen, op inrichtingselement niveau op te halen. Kort samengevat willen de kinderen toch het liefst: 1. Algemeen, faciliteren Dat de gemeente faciliteert in takken (en andere materialen) om hutten en dergelijken mee te bouwen. 2. Algemeen, plantkeuze Dat er veel klimbomen en verstopbosjes (van bijvoorbeeld bamboe) komen. 3. Locatie 1. Vredehorstkerk Dat het water achter de Vredehorstkerk meer toegankelijk wordt om mee te spelen en dan vooral om kikkers te vangen. En dat hier dan een educatief bord bij komt te staan met informatie over welke beestjes ze kunnen vinden bij het water. (Aan de hondenpoep zou wat moeten worden gedaan.) 4. Locatie 2. Noordwestelijke speeltuin langs bosplantsoen en sloot Dat het hek wordt verwijderd/verplaatst zodat de kinderen ook in het naast de speeltuin gelegen bosplantsoen kunnen spelen. (Wat zij nu al liever en veel vaker doen dan spelen in de speeltuin zelf.) 5. Algemeen, plant/inrichtingskeuze Dat ze overal beestjes kunnen vangen. (Vlinderstruiken of dood hout.) 6. Locatie 4. Autobos Dat het is toegestaan om te spelen in het Autobos en dat omwonenden dit ook weten zodat zij de hutten van kinderen niet langer kapot maken en opruimen. (Bijna ieder, op de kindermiddag aanwezig, kind stak zijn of haar vinger op toen er werd gevraagd of de kinderen wel eens in het Autobos speelden.)

5 Ontwerp advies Uit bovenstaande conclusie blijken drie algemene punten die los van een locatie kunnen worden verwezenlijkt. In al het wijkgroen kan er gekeken worden naar of er gefaciliteerd kan worden in takken/snoei-/bladafval waar kinderen mee kunnen spelen. In al het wijkgroen kan er gekeken worden naar of er ruimte en draagvlak is voor het plaatsen van klimbomen en (bamboe)bosjes om je in te kunnen verstoppen. In al het wijkgroen kan er gekeken worden naar mogelijkheden tot het realiseren van diertjes-aantrekkende beplantingen of het zorgen voor dood hout. Ook komen er duidelijk drie favoriete locaties naar voren. De twee groenvlakken langs de rondgaande weg vallen hierbij af. (Locatie 5 omdat het een buurtbeheerproject is. Locatie 3 omdat de andere drie locaties veel interessanter zijn voor spelen en omdat kinderen zich daar minder bekeken voelen vanuit huizen en achtertuinen. Maar desondanks dat er onder de kinderen geen animo heerst voor het spelen op locatie 3 kan de animo er misschien wel komen wanneer de locatie leuk wordt ingericht.) De drie favoriete locaties zijn als volgt: Het al bestaande Autobos Hier zou de gemeente uitstekend kunnen faciliteren in takken/meer bouwmateriaal voor hutten. Het speeltuintje Hier zou het al aanwezige bosplantsoen betrokken moeten worden bij het speeltuintje. Binnen het plantsoen zouden mogelijk extra klimbomen en bosjes om je in te verstoppen kunnen worden aangeplant. Inrichtingselementen zoals natuurlijke weggetjes van verschillende materialen of stapstenen zouden hier misschien verwezenlijkt kunnen worden. Het grasveld aan het water achter de Vredehorstkerk Hier zou het water meer toegankelijker moeten worden gemaakt. (De oever is nu erg stijl.) Dit door bijvoorbeeld het realiseren van een soort vlak strandje. (Water)diertjes vangen en planten/bloemen plukken moet hier goed mogelijk zijn. In de beplanting kan dus nog wel wat meer variëteit komen. Bovendien zou deze locatie erg geschikt zijn voor natuureducatie. Dit door het plaatsen van een informatiepaneel over de daar aanwezige flora en fauna.

6 Het aller belangrijkste is bij lange na dat het voor zowel kinderen als volwassenen duidelijk moet zijn dat spelen (en hutten bouwen) op een locatie is toegestaan. Vooral rond het Autobos tref je nu regelmatig geïrriteerde bewoners die kinderen weg willen sturen en ze willen verbieden nog in het bos te komen. Ook ruimen bewoners vaak de rotzooi (oftewel hutten) van de kinderen op wat natuurlijk erg jammer voor de kinderen is. Een bord of een ingangspoort zou duidelijkheid kunnen scheppen over dat spelen wel degelijk is toegestaan. En wat er uiteindelijk ook maar gerealiseerd zal worden In het achterhoofd moet altijd gehouden worden dat kinderen liever spelen met impliciete speelmogelijkheden dan met expliciete, ze spelen liever met stokken en klimbomen dan met glijbanen en schommels. Kinderen houden van het avontuur!

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl

Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl Participatie ouders Ouderparticipatie: stemming ideeënbundel www.springzaad.nl Elke ouder/grootouder kreeg drie stemmen, waarmee ze op de posters van springzaad konden stemmen. Ze konden een lijsstem doen

Nadere informatie

NATUUR OP SCHOOL CAMPUS KOMPAS (WETTEREN)

NATUUR OP SCHOOL CAMPUS KOMPAS (WETTEREN) NATUUR OP SCHOOL CAMPUS KOMPAS (WETTEREN) participatietraject Elke leeftijdscategorie gebruikt de speelplaats op een andere manier. Daarom hebben we bij de participatieen inspraakmomenten hiermee rekening

Nadere informatie

Doe locaties 50-dingenlijst

Doe locaties 50-dingenlijst Doe locaties 50-dingenlijst De 50-dingenlijst Er zijn 50 dingen in de natuur die je eigenlijk gedaan moet hebben voor je twaalfde. Hieronder vind je wat leuke locaties zijn voor elke activiteit. De websites

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 3-4 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Uitdagend groen op het schoolplein

Uitdagend groen op het schoolplein Uitdagend groen op het schoolplein Voorstel Uitvoering Uit te voeren elementen (overzicht): Winnende elementen: Van: 1. Klimboom (met touw) en klimrotsen Groep 1 2 Groep 3 4 2. Hut / tunnel van wilgentenen

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

Q1 In welk dorp woon je?

Q1 In welk dorp woon je? Q1 In welk dorp woon je? Sassenheim Voorhout Warmond Ik w oon in het buitengebied Sassenheim Voorhout Warmond Ik woon in het buitengebied 28,13% 9 68,75% 22 3,13% 1 Totaal 32 1 / 15 Q2 Hoe oud ben je?

Nadere informatie

Rapportage Online kwantitatief onderzoek Spelen op schoolpleinen

Rapportage Online kwantitatief onderzoek Spelen op schoolpleinen Rapportage Online kwantitatief onderzoek Spelen op schoolpleinen Onderzoeksresultaten augustus 2010 ter attentie van: Jantje Beton Joost Vonk - Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Samenvatting...

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 1-2 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu in opdracht van gemeente Harderwijk. Wij hebben

Nadere informatie

Buitenspelen 2013 Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt

Buitenspelen 2013 Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Inhoudsopgave 1 Opzet onderzoek 5 2 Buitenspelen 7 3 Favoriete speelplekken en spellen 13 4 Geschiktheid buurt voor buitenspelen 18 5 Wat maakt buitenspelen

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Het pad begint en eindigt bij het informatiebord

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Van R. Pitlo Verzonden Referentie Kenmerk Z-18944/WS/UIT Datum 20 juli 2015 Pagina 1 van 3 Bijlage(n)

Van R. Pitlo Verzonden Referentie Kenmerk Z-18944/WS/UIT Datum 20 juli 2015 Pagina 1 van 3 Bijlage(n) Van R. Pitlo Verzonden Referentie Kenmerk Z-18944/WS/UIT-24546 Datum 20 juli 2015 Pagina 1 van 3 Bijlage(n) Onderwerp uitslag ontwerpkeuze speelplek 1 Duivenvoordelaan Geachte heer, mevrouw, Onlangs heeft

Nadere informatie

Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006

Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006 Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006 Explorers are we, intrepid and bold, Out in the wild, amongst wonders untold. Equipped with our wits, a map and a snack, We re searching for fun and we re

Nadere informatie

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt.

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Scholen in het groen 1 Scholen in het groen Opgroeien in een groene omgeving is belangrijk voor kinderen en draagt

Nadere informatie

SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE

SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE Het project Speelberg Harbrinkhoek Mariaparochie is een deelproject dat komt uit de dorpsagenda. Het ontwerp en de begeleiding is mogelijk gemaakt met een ruimte- en

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA BUSH. voor groep 8 / brugklas VO

SPEURTOCHT THEMA BUSH. voor groep 8 / brugklas VO SPEURTOCHT THEMA BUSH voor groep 8 / brugklas VO Deze Bush-speurtocht bevat open en meerkeuze vragen. Bij de meerkeuze vragen is steeds één antwoord goed. Denk er ook aan, dat je de paden niet mag verlaten.

Nadere informatie

Springen Lekker vies worden Scheppen

Springen Lekker vies worden Scheppen Voetballen Klauteren Verstoppert je Springen Lekker vies worden Scheppen Rennen En nog Naar buiten! Ontdek en beleef de natuur! Buiten spelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Bewegen

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Er zijn twee startpunten, de eerste is

Nadere informatie

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het 1 2 Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het traditionele spelen. Ook is op die avond gesproken

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 7-8 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

Nr. 2008-014 Houten, 8 april 2008. Beslispunten: 1. In te stemmen met het ontwerp van het Speelnatuurgebied Nieuw Wulven.

Nr. 2008-014 Houten, 8 april 2008. Beslispunten: 1. In te stemmen met het ontwerp van het Speelnatuurgebied Nieuw Wulven. Nr. 2008-014 Houten, 8 april 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Speelnatuurgebied Nieuw Wulven Beslispunten: 1. In te stemmen met het ontwerp van het Speelnatuurgebied Nieuw Wulven. 2. In te stemmen met

Nadere informatie

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017 Op natuurexpeditie in Het Groene Woud Verslag van de veldlessen 2017 0 Inleiding Om kinderen bij de natuurontwikkeling in Het Groene Woud te betrekken heeft ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants

Nadere informatie

In dit boekje onderzoek je jouw eigen relatie met de natuur. Je kunt er gedachtes, ideeën en dingen die je belangrijk vindt, in verzamelen.

In dit boekje onderzoek je jouw eigen relatie met de natuur. Je kunt er gedachtes, ideeën en dingen die je belangrijk vindt, in verzamelen. Binnenkort bezoek je met je klas de theatervoorstelling lshl, Indianenwijsheid voor de 21e eeuw. Het Filiaal theatermakers heeft deze voorstelling gemaakt. We maakten eerder de voorstelling Enkeltje Mars.

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 1, 2 en 3 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de lente

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 1, 2 en 3 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de lente Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 1, 2 en 3 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de lente INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

REPORTAGE: DE APPELTUIN (LEUVEN)

REPORTAGE: DE APPELTUIN (LEUVEN) NOTA REPORTAGE: DE APPELTUIN (LEUVEN) Datum: 1 september 2010 REPORTAGE: DE APPELTUIN (LEUVEN) 1 september 2010 pagina 1 > 10 1 Freinetschool De Appeltuin 1.1 KORT Adres Weldadigheidsstraat 74 3000 Leuven

Nadere informatie

Participatie leerlingen lager

Participatie leerlingen lager Participatie leerlingen lager Topantwoorden fotoreeksen De Wonderfluit 28/03/2011 46 leerlingen 1. Sferen veel plekjes (37) heuvelachtig (9) op heuvels kan je lopen. In de struiken kan je je goed verstoppen

Nadere informatie

Lesbrief - Ontwerpers gezocht voor speelnatuur West Maas en Waal

Lesbrief - Ontwerpers gezocht voor speelnatuur West Maas en Waal Lesbrief - Ontwerpers gezocht voor speelnatuur West Maas en Waal Hallo daar! Ben jij iemand die: o graag iets nieuws bedenkt o altijd met gekke ideeen komt o handig is met papier, potlood en ander knutselmateriaal

Nadere informatie

Op speurtocht in De Maashorst

Op speurtocht in De Maashorst Op speurtocht in De Maashorst Verslag veldlesproject 2018 Met het veldlesproject "Op speurtocht in De Maashorst" krijgen schoolkinderen een unieke natuurbelevenis op een plek waar hard wordt gewerkt aan

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is

Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is Kaalslag en de boomhut Deze foto laat veel zien. Ten eerste de wil van bewoners om met elk stukje materiaal dat ze kunnen vinden een

Nadere informatie

Een geslaagde middag over speelnatuur in Utrecht.

Een geslaagde middag over speelnatuur in Utrecht. Een geslaagde middag over speelnatuur in Utrecht. Verslag van de bijeenkomst op 26 mei van Netwerk Speelnatuur Utrecht over veiligheid en participatie. Op avontuur Wat een geluk, deze heerlijke zonnige

Nadere informatie

Naar aanleiding van hoofdstuk 7 Gedrag uit het Pasteur informatieboek heb ik dit verslag over gedrag (van dieren) moeten maken.

Naar aanleiding van hoofdstuk 7 Gedrag uit het Pasteur informatieboek heb ik dit verslag over gedrag (van dieren) moeten maken. Praktische-opdracht door een scholier 1324 woorden 27 maart 2003 6,7 108 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Naar aanleiding van hoofdstuk 7 Gedrag uit het Pasteur informatieboek heb ik dit verslag

Nadere informatie

Werksessie met omwonenden Vitaal Vogelenzang

Werksessie met omwonenden Vitaal Vogelenzang Werksessie met omwonenden Vitaal Vogelenzang Uitkomsten en resultaten Datum: 18 oktober 2017 Locatie: IKC De aradijsvogel 1. Inleiding Tijdens de bijpraatsessie van 27 september bleek dat veel aanwezigen

Nadere informatie

Is het gras wel groener bij de buren? Een uiteenzetting over de voor- en nadelen van een groen schoolplein

Is het gras wel groener bij de buren? Een uiteenzetting over de voor- en nadelen van een groen schoolplein Is het gras wel groener bij de buren? Een uiteenzetting over de voor- en nadelen van een groen schoolplein Een ebook ontwikkeld door Van Ee Speeltoestellen EEN PRAATJE VOORAF... Spetter, spetter spat!

Nadere informatie

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel.

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel. Aaoh, gaapte meneer Schildpad. Het wordt winter. Vooruit Sabien, je moet naar bed. Maar ik heb helemaal geen slaap, zei Sabien. Belachelijk! riep meneer Schildpad uit. Alle schildpadden slapen in de winter.

Nadere informatie

Wat vinden de leerlingen van de Lea Dasbergschool van hun schoolplein? Groep 7 zocht het uit!

Wat vinden de leerlingen van de Lea Dasbergschool van hun schoolplein? Groep 7 zocht het uit! Wat vinden de leerlingen van de Lea Dasbergschool van hun schoolplein? Groep 7 zocht het uit! Het onderzoek Groepsinterviews Wat vinden leerlingen van het huidige schoolplein en hoe zou het plein volgens

Nadere informatie

Het Vianderdomein werd in 2016 vernieuwd en kreeg een prachtige educatieve buitenklas.

Het Vianderdomein werd in 2016 vernieuwd en kreeg een prachtige educatieve buitenklas. Educatief buitenklas je Viander d o mein EEN WOORDJE UITLEG Het Vianderdomein werd in 2016 vernieuwd en kreeg een prachtige educatieve buitenklas. Ideaal om met de leerlingen naar buiten te gaan in een

Nadere informatie

Enquête Leusden. Op 2 mei is de enquête, bestaande uit 10 vragen verstuurd aan 36 adressen (49 personen) Aantal reacties: 27 43% Verstuurd Reacties

Enquête Leusden. Op 2 mei is de enquête, bestaande uit 10 vragen verstuurd aan 36 adressen (49 personen) Aantal reacties: 27 43% Verstuurd Reacties Programma 23 mei 1. Opening 2. Voorstellen 3. Status project 4. Resultaten enquête 5. Pauze/koffie 6. Presentatie vlekkenplan 7. Vervolg project 8. Vragen 9. Afsluiting Op 2 mei is de enquête, bestaande

Nadere informatie

1-toelichting. locatie natuurlijke speelplek

1-toelichting. locatie natuurlijke speelplek 1-toelichting Natuurlijk spelen: Spelen in de natuur prikkelt onze zintuigen en is vooral gezond. En niet onbelangrijk: Kinderen leren hun creativiteit te gebruiken en vormen spelenderwijs hun gedrag en

Nadere informatie

Goed spelen. Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid

Goed spelen. Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid Goed spelen Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid Voorwoord De raadsfracties van het CDA en de PvdA zijn al geruime tijd bezig met onderzoek naar speelgroen in de gemeente Leeuwarden. In veel wijken

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 6 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Groene speelruimte: types en varianten

Groene speelruimte: types en varianten Groene speelruimte: types en varianten Groene speelruimte - De varianten Type speelplein -Het groene speelplein hoger schaalniveau (schaalniveau A) -Het groene buurtspeelplein (schaalniveau B) Type speelbos

Nadere informatie

Groeninrichtingsplan Doornsteeg fase 1 Nijkerk

Groeninrichtingsplan Doornsteeg fase 1 Nijkerk Groeninrichtingsplan Doornsteeg fase 1 Nijkerk Resultaten kinderworkshop en workshop volwassenen workshop d.d. 25 oktober 2017 i.o.v. gemeente Nijkerk Kinderworkshop Inleiding Tijdens de kinderworkshop

Nadere informatie

Werkblad Waterrapport 1 - Kleur van het water

Werkblad Waterrapport 1 - Kleur van het water Werkblad Waterrapport - Kleur van het water Water in sloten, plassen, meren en rivieren kan allerlei verschillende kleuren hebben door de stoffen die erin opgelost zijn. Meestal betekent helder en lichtgekleurd

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

St. Willibrordusplein, Amsterdam

St. Willibrordusplein, Amsterdam St. Willibrordusplein, Amsterdam 3-11-2016 Landschapsarchitecten bureau s Diekman LANDSCHAPSARCHITECTEN Diekman LANDSCHAPSARCHITECTEN Het plein en zijn omgeving bezonning Randen en gevels Voormalige

Nadere informatie

Buitenspelen. Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt

Buitenspelen. Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Buitenspelen Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Index 1. Opzet onderzoek p. 3 2. Buitenspelen p. 5 3. Favoriete speelplekken en spellen p. 10 4. Buitenspelen in de buurt p. 15 5. Wat maakt

Nadere informatie

REISVERSLAG PETRA WEVERS-KRACHTIGBUITEN. Natuurspeelplaats Meerestein, Beverwijk

REISVERSLAG PETRA WEVERS-KRACHTIGBUITEN. Natuurspeelplaats Meerestein, Beverwijk REISVERSLAG PETRA WEVERS-KRACHTIGBUITEN Natuurspeelplaats Meerestein, Beverwijk In een nieuwbouwwijk een pracht natuurspeelplaats, waar waterstromen, heuvels met rioolpijpen, een trekvlot en een prachtige

Nadere informatie

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Doelgroep: Groep 6,7 en 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Buiten in groepjes van 3 leerlingen Duur: 45 minuten buiten + 30 minuten nabespreken in

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

Nijmegen. schoon, heel & veilig?!

Nijmegen. schoon, heel & veilig?! Nijmegen schoon, heel & veilig?! INHOUDSOPGAVE Verharding 1. Heel en veilig - rijbaan 2. Heel en veilig - trottoirs en fietspaden 3. Schoon - onkruid op verharding 4. Schoon - zwerfvuil op verharding en

Nadere informatie

68e jaargang - SEPTEMBER 2012 - Nr. 9. Biodiversiteit met verrassend resultaat

68e jaargang - SEPTEMBER 2012 - Nr. 9. Biodiversiteit met verrassend resultaat 68e jaargang - SEPTEMBER 2012 - Nr. 9 Biodiversiteit met verrassend resultaat Ilse Pennings Hoek Hoveniers Kinderen spelen steeds vaker binnen, veelal in een digitale speelwereld. En wanneer zij wel buiten

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI)

REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) NOTA REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELTERREIN JOEPLA (LOCHRISTI) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelterrein Joepla (Lochristi) 1.1 KORT In t kort Ligging/adres

Nadere informatie

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015 Compensatieplan natuurcompensatie parkeren De Heimolen juli 2015 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Omschrijving verlies aan ecologische waarde. 3. Ruimtelijke begrenzing bestaand en de fysieke compensatie

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

Speelbos De Elzen DORDRECHT

Speelbos De Elzen DORDRECHT schetsontwerp mei 2008 locatie opdrachtgever begeleiding communicatie doelstelling doelgroep Gebied De Elzen nabij De Viersprong tussen de Oude Veerweg en de wateren Noorderdiep en Noorderels Het gebied

Nadere informatie

Dok Zuid Participatie met scholen uit de buurt 11 mei 2017

Dok Zuid Participatie met scholen uit de buurt 11 mei 2017 Dok Zuid Participatie met scholen uit de buurt 11 mei 2017 Op donderdag 11 mei werden de kinderen van de scholen uit de buurt van de Zuiderdokken uitgenodigd om mee na te denken over de invulling van Dok

Nadere informatie

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel De doelstellingen...

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel De doelstellingen... 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Doelgroep...4 2. Relatieschema...4 3. Opzet van de lescyclus...5 3.1. Algemeen doel...5 3.2. De doelstellingen...5 4. Relatie met de kerndoelen...6 5. Voorbereidende activiteit

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Bewonersavond Koggepark

Bewonersavond Koggepark Bewonersavond Koggepark Woensdag 22 April Aanwezig: 17 bewoners, directeur Digitalis, De Stek, Mooizogoedzo, De Schoor Historie Koggepark Monique van Zandwijk, directeur basisschool de Digitalis startte

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

Notitie Tijdelijke Invulling Braakliggende Locaties

Notitie Tijdelijke Invulling Braakliggende Locaties Notitie Tijdelijke Invulling Braakliggende Locaties Inleiding Binnen Enschede liggen verscheidene plekken al geruime tijd braak: plekken worden niet of nauwelijks onderhouden, zwerfafval en onkruid tieren

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

Culturen in de Zomervakantie

Culturen in de Zomervakantie Culturen in de Zomervakantie 24 tot en met 28 juli Maandag 24 juli Dinsdag 25 juli Kameleoncamping opbouwen en Smoothie maken JAAAAA!!!! Het is vakantie, hoe kunnen wij dit beter beginnen dan het opbouwen

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Natuurspeeltuin Secretarislaan Driebergen. Bestaande toestand speeltuin Secretarislaan Driebergen (maart 2015)

Natuurspeeltuin Secretarislaan Driebergen. Bestaande toestand speeltuin Secretarislaan Driebergen (maart 2015) Natuurspeeltuin Secretarislaan Driebergen Bestaande toestand speeltuin Secretarislaan Driebergen (maart 2015) Het ontwerp van de Natuurspeeltuin Secretarislaan Driebergen is mede tot stand gekomen door:

Nadere informatie

Biodiversiteits heg. www.enand-design.com. 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979

Biodiversiteits heg. www.enand-design.com. 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979 Biodiversiteits heg 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979 www.enand-design.com Voor vogels zijn er plekken gemaakt waarin ze kunnen nestelen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Groen en water

Hoofdstuk 14. Groen en water Hoofdstuk 14. Groen en water Samenvatting Ruim negen op de tien Leidenaren heeft in de afgelopen 12 maanden een groengebied binnen of buiten Leiden bezocht, bijna de helft doet dit zelfs wekelijks of vaker.

Nadere informatie

Verslag bewonersbijeenkomst

Verslag bewonersbijeenkomst Verslag bewonersbijeenkomst Datum 20 juni 2016 Deelnemers: 15 personen (9 bewonerscommissieleden, 1 vanuit Woningstichting, 3 vanuit gemeente, 2 van Wing) De gemeente Wageningen heeft samen met de Woningstichting

Nadere informatie

Groene speelruimte: types en varianten

Groene speelruimte: types en varianten Groene speelruimte: types en varianten Groene speelruimte - De varianten Type speelplein -Het groene speelplein hoger schaalniveau (schaalniveau A) -Het groene buurtspeelplein (schaalniveau B) Type speelbos

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

Diertjes vangen en bekijken

Diertjes vangen en bekijken Hossebos wateropdracht 1 Diertjes vangen en bekijken Zoek een plekje aan de waterkant, waar je goed bij het water kunt. Leg alle materialen klaar. Vul het aquarium half met water en zet het op een plekje

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Groen en water

Hoofdstuk 9. Groen en water Hoofdstuk 9. Groen en water Samenvatting In de gemeente Leiden liggen diverse groen- en watergebieden. De hoeveelheid en kwaliteit van het groen en water in Leiden worden beiden met een 6,8 beoordeeld.

Nadere informatie

s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld

s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld 1 s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld Bebouwing Prins Hendrikstraat Prins Hendrikstraat Hoek Molendijk, Cingeldijk Hoek Molendijk, Cingeldijk In

Nadere informatie

Onderdeel prijs in. algemene werkzaamheden. Opschonen, grondwerk en bestrating

Onderdeel prijs in. algemene werkzaamheden. Opschonen, grondwerk en bestrating Lijst kostenschatting De genoemde bedragen zijn grof geschat en vooral bedoeld om inzicht te geven in de kosten en de onderdelen waarmee rekening moet worden gehouden. De totale kosten zijn afhankelijk

Nadere informatie

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera KLIK! IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera Dit avonturierspaspoort is van: Bij de opdrachten in het boekje zie je steeds een icoon (plaatje) staan. Dit plaatje komt overeen met de ruimte waar je de

Nadere informatie

Verslag. uitbreiding Heusden. Dialoogbijeenkomst. 29 maart 2011. Verzorgd door: Mevrouw S. Smeets (Architecten aan de Maas)

Verslag. uitbreiding Heusden. Dialoogbijeenkomst. 29 maart 2011. Verzorgd door: Mevrouw S. Smeets (Architecten aan de Maas) Verslag uitbreiding Heusden Dialoogbijeenkomst 29 maart 2011 Verzorgd door: Mevrouw S. Smeets (Architecten aan de Maas) I n h o u d Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Bijeenkomst... 4 3. Resultaten... 5

Nadere informatie

Terugkoppeling bewonersbijeenkomst B. Hoekstrapark mei 2019

Terugkoppeling bewonersbijeenkomst B. Hoekstrapark mei 2019 Terugkoppeling bewonersbijeenkomst B. Hoekstrapark mei 2019 Circa 100 mensen hebben de bewonersbijeenkomst op 15 mei bezocht, waarbij het ontwerp voor het centrale deel in het Burgemeester Hoekstrapark

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige Superboom Natuur, eerste graad Doelstellingen Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige situatie eruit kan zien. Kinderen ontdekken dat bomen noodzakelijk zijn voor

Nadere informatie

Module Medewerker landschapsbeheer BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Medewerker landschapsbeheer BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Medewerker landschapsbeheer BB vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.

Nadere informatie

Park De Veldpost Badhoevedorp

Park De Veldpost Badhoevedorp Park De Veldpost Badhoevedorp Beeldverslag inbreng herkend-avond 1 april 2015 Introductie Dit beeldverslag doet verslag van de 2 e participatie avond die op 1 april 2015 is georganiseerd voor het toekomstige

Nadere informatie

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019.

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019. Aan het College van B & W Valkenswaard Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord Datum: 14 april 2019 Geachte college, In het verleden heb ik diverse keren contact gehad met de bewoners

Nadere informatie

Sportontmoetingen in de openbare ruimte

Sportontmoetingen in de openbare ruimte Sportontmoetingen in de openbare ruimte Startfase Literatuurstudie Hoofd- & deelvragen Praktijkonderzoek Onderzoeksresultaten Conclusie Aanbevelingen Gesprek met Nijestee Ontmoeten, kennismaking en elkaar

Nadere informatie

VLEUTERWEIDE >>> INRICHTING BOUWSPEELTUIN DEELPLAN DE SCHEG

VLEUTERWEIDE >>> INRICHTING BOUWSPEELTUIN DEELPLAN DE SCHEG VLEUTERWEIDE >>> INRICHTING BOUWSPEELTUIN DEELPLAN 1.4 - DE SCHEG IN OPDRACHT VAN GEM B.V. VLEUTERWEIDE, AMSTERDAM 21 JANUARI 2008 >> ligging in Vleuterweide BOUWSPEELTUIN >>> HET PROGRAMMA >> vlekkenplan

Nadere informatie

Kinderen spelen voor hun ontspanning, maar spelen is ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind.

Kinderen spelen voor hun ontspanning, maar spelen is ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. 1 2 Kinderen spelen voor hun ontspanning, maar spelen is ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Een van de ontwikkelingen is de emotionele ontwikkeling. Een voorbeeld van het opdoen van

Nadere informatie

Bijlage 1. De toverfee. M. Kuin, Werken aan je zelfbeeld, DOI / , 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media

Bijlage 1. De toverfee. M. Kuin, Werken aan je zelfbeeld, DOI / , 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Bijlage 1 De toverfee Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor dat er een glinsterende toverfee voor je neus staat. Ze verschijnt zomaar uit het niets elke keer dat je wilt dat ze je in een andere

Nadere informatie

Resultaat enquête en uitwerking Voorlopig Onderhoudsplan Mariahoeve

Resultaat enquête en uitwerking Voorlopig Onderhoudsplan Mariahoeve Resultaat enquête en uitwerking Voorlopig Onderhoudsplan Mariahoeve Vraag 2: Naar welke beplanting gaat uw voorkeur uit (meerdere antwoorden mogelijk)? Behoud van de in blokvorm geknipte hagen 79 Gazon

Nadere informatie

Woensdag 18 maart heeft groep 6 meegedaan aan de 59 e Boomfeestdag. Na de opening van Mr. Magick en Miss Druppel gaf de burgemeester het startsein.

Woensdag 18 maart heeft groep 6 meegedaan aan de 59 e Boomfeestdag. Na de opening van Mr. Magick en Miss Druppel gaf de burgemeester het startsein. Woensdag 18 maart heeft groep 6 meegedaan aan de 59 e Boomfeestdag. Na de opening van Mr. Magick en Miss Druppel gaf de burgemeester het startsein. Met veel enthousiasme zijn we toen de bomen gaan planten.

Nadere informatie

Verslag informatie avond Groen, Kerkelijk Centrum Vredehorst 7 februari, uur

Verslag informatie avond Groen, Kerkelijk Centrum Vredehorst 7 februari, uur Verslag informatie avond Groen, Kerkelijk Centrum Vredehorst 7 februari, 19.30-21.00 uur Onderstaand vindt u een verslag van de vragen die gesteld zijn door een aantal aanwezigen. Vragen naar aanleiding

Nadere informatie

2014, peiling 4b november 2014

2014, peiling 4b november 2014 resultaten 2014, peiling 4b november 2014 Van 4 tot en met 16 februari is de eerste peiling van 2014 onder het HengeloPanel gehouden. Hieraan deden 1.744 panelleden mee (een respons van 65%). Zij hebben

Nadere informatie