Zomerprogramma U10-U12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zomerprogramma U10-U12"

Transcriptie

1 Zomerprogramma U10-U12 Jeugdcoördinator: Katleen Deschodt

2 Beste ouder, Beste speler, Nobody is a natural, you train to get good and then you train to get better Of om het in microben of benjamin taal te zeggen Nobody is a natural, you train to get good and then you train to get better Niemand is een basketbaltalent, je traint om goed te worden en nadien train je nog harder om beter te worden Onder dat motto werkten we een zomerprogramma uit voor onze microben (U10) en benjamins (U12) Het is zeker niet de bedoeling dat ze dagelijks gaan lopen of dat ze dagelijks buikspier- of krachtoefeningen doen, maar wel dat ze gestimuleerd worden om af en toe met basketbal bezig te zijn. Hoe meer hoe liever uiteraard maar het moet FUN blijven. We rekenen op jullie om onze microben/spelers te verbeteren als dat nodig zou zijn Geniet van de vakantie en tot in augustus! Vele groetjes Katleen en Veerle

3 Balvaardigheidsoefeningen 1. Druk de figuren van de oefeningen af (zie achteraan, 4 figuren/blad). 2. Steek elke figuur apart in een envelop. 3. Meng de enveloppen. 4. Kies 3 enveloppen uit en leg ze vervolgens aan de kant (zodat je de volgende keer niet opnieuw dezelfde oefeningen doet). 5. Probeer de oefeningen zoveel mogelijk keer in 1 minuut te doen. Als je met 2 bent, speel dan tegen elkaar. Als je alleen bent, vergeet dan zeker niet op te schrijven hoeveel keer je dit kan en houd je record zeker bij. Je kan je record invullen in onderstaande tabel! We staken nog een lege tabel in bijlage (die kan je kopiëren als je geen plaats meer hebt). Oefening 1. Achtjes rollen Je staat in spreidstand en legt de bal tussen je benen op de grond. Je rolt de bal in achtjes door je benen zoals in deze figuur. Probeer in 1 minuut zoveel mogelijk achtjes te verzamelen. Je doet deze oefeningen 2 maal: 1 keer in de ene richting en 1 keer in de andere richting! In de tabel zet je de beste score! EXTRA: als het te gemakkelijk wordt, mag je het ook al dribbelend proberen! Oefening 2. Snelle handen Je staat in spreidstand en je houdt de bal vast met een hand aan de buikzijde en de andere hand aan de rugzijde. Je laat de bal botsen tussen je benen terwijl je je handen van plaats wisselt en dus de hand van de buikzijde naar de rugzijde brengt en omgekeerd! EXTRA als dit vlot lukt met een bots probeer je het te doen zonder bots!

4 Oefening 3. Slinger aap-armen Je staat in lichtje spreidstand (zoals in Ready position, een basketbal kan net tussen je voeten) en je dribbelt de bal van links naar rechts. Opgelet het is heel belangrijk dat je je armen gestrekt houdt! Als je dit niet doet gaat de teller weer naar 0! EXTRA doe dezelfde oefening van links naar rechts met één arm. Hierbij verandert je hand van een schep naar een kommetje, de arm blijft slingeren! Oefening 4. Draaien draaien draaien Je staat in lichte spreidstand (zoals in Ready position, een basketbal kan net tussen je voeten). Je doet deze oefening drie maal. De eerste keer draai de bal rond je buik, de tweede keer rond je nek en derde keer rond je voeten. In de tabel schrijf je het hoogste aantal dat je haalde. EXTRA je draait de bal rond je buik tijdens een lay-up. Belangrijk hierbij is dat je bij een rechterlay-up de bal linksom je buik draait (rechterheup, langs de rugzijde, linkerheup, afwerken rechterhand) en bij de linkerlay-up de bal rechtsom draait (linkerheup, langs de rugzijde, rechterheup, afwerken linkerhand).

5 Oefening 5. Sleepy Je ligt op je rug en je dribbelt de bal naast je heup. Je doet deze oefening twee keer: 1 keer met je rechterhand en 1 keer met je linkerhand. Je schrijft het laagste aantal in je tabel. Oefening 6. Tussen de benen Je staat met je benen in een voor-achterwaartse spreidstand, je dribbelt met de bal tussen de benen. Als het nog niet goed lukt in een keer, kan je 3 keer dribbelen links, tussen de benen, drie keer dribbelen rechts, tussen de benen, Je telt uiteraard enkel het aantal keer dat de bal tussen je benen ging! Probeer er hierbij op te letten dat je slinger-aap armen hebt. Extra punten als je tegelijkertijd een aap nadoet ;- ). EXTRA als je dit al heel vlot kan, mag je proberen om tussen elke dribbel te wisselen van voet. Wanneer de bal van linkerhand naar rechterhand gaat, rechtervoet voor. Verspringen om dan bij de wissel van de rechterhand naar de linkerhand de linkervoet voor te hebben. Oefening 7. Get up! Je zit op de grond met je benen open. Je legt de bal stil tussen je benen. Door er hard op te slaan, probeer je de bal te laten botsen. Je staat al dribbelend recht.. Nadien leg je de bal weer stil en ga je weer zitten. Je telt het aantal keer dat je recht stond. EXTRA: Kan je het met beide handen?

6 Oefening 8: Sneller dan het licht Een heel eenvoudige oefening. Je dribbelt zo snel je kan gedurende een minuut. Je doet de oefening twee maal, een keer met elke hand. Je schrijft het laagste aantal dribbels op. TIP Dribbel laag dat gaat sneller! Oefening 9. Rondom rond Je staat in lichte spreidstand (zoals in Ready position, een basketbal kan net tussen je voeten). Je dribbelt de bal in een cirkel om je heen (gebruik arm slinger links- rechts; arm slinger voor-achter). Je doet dit twee maal, een keer in elke richting. Je schrijft op hoeveel cirkels je rond je lichaam dribbelde (laagste aantal van beide pogingen noteer je). EXTRA: Probeer een cirkel te dribbelen met een hand, dus zonder te wisselen van hand!

7 Jouw record Je vriendjes record Oefening 1. Achtjes rollen Oefening 2. Snelle handen Oefening 3. Slinger-aap-armen Oefening 4. Draaien draaien draaien Oefening 5. Sleepy Oefening 6. Tussen de benen Oefening 7. Get up! Oefening 8. Sneller dan het licht Oefening 9. Rondom rond

8 TECHNIEK SET-shot 1. Let op je voeten : je voeten kijken naar het doel 2. Tussen de 2 voeten kan net 1 bal knieën lichtjes gebogen (bij rechtshandigen rechtervoet klein beetje voor linkervoet, omgekeerd voor linkshandigen) 3. Breng de al vanuit de pocket naar shooting pocket 4. Elleboog onder de bal 5. Hoek van Arm uitstrekken 7. Polsslag: pols laten vallen 8. Follow through : Arm laten staan tot de bal de ring raakt 9. Bal gaat in een boogje naar het doel (hoog genoeg shotten)

9 Lay-up De lay-up wordt gebruikt om in snelheid naar het doel te gaan en te scoren (meestal 1 tegen 1 of wanneer je alleen bent). Een lay-up bestaat uit 2 passen LINKER lay-up : LINKS RECHTS RECHTER lau-up: RECHTS-LINKS Het is belangrijk dat je de linker lay-up afwerkt met je linkerhand en de rechter lay-up met de rechterhand. De eerste pas is een GROTE pas, de tweede pas een iets kleinere pas waarbij je probeert naar het doel toe te springen. Om te scoren mik je de bal tegen het bovenhoekje van het kleine vierkantje op het bord aan de kant waarop je de lay-up uitvoert.

10 Shotoefening voor het slapen gaan Misschien is het nu de moment om je mama, papa, moeke, oma, opa, er van te overtuigen dat je nu echt wel GROOT genoeg bent om zonder verhaaltje naar bed te gaan. Zeg maar dat je van je coach elke avond voor het slapen gaan shotoefeningen MOET doen ;-). - Je ligt in je bed - Je legt de bal op de palm van je hand (elleboog 90 ) - Je strekt je arm, verzorgt je polsslag Als je je arm goed strekt en je polsslag verzorgt dan merk je dat je bal spint of dat hij draait om zijn eigen as. Check it! Je moet je bal zo leren gooien dat je hem meteen terug kan opvangen (bij voorkeur op 1 hand). Je doet dit 30 keer!

11 Basics - SHOT We raden alle spelers aan om voor het shotten nog eerst even al deze dingen te herhalen We maakten een checklist die je zelf kan invullen of die je door een vriend(in) kan laten invullen of zelfs door mama, papa, moeke, oma, opa, ❶ Je shot de bal 10 keer met de bal op 1 hand van kort bij het doel (2 m). Een extra checklist vind je achteraan in het boekje Checklist voor jou Checklist voor jouw vriend(in) Voeten naar doel Voeten heupbreedte Shooting pocket Elleboog onder de bal Elleboog 90 Arm strekken Polsslag Follow through = arm laten staan Balbaan boogje

12 Basics LAY-UP Je gaat naar de forward spot❷ of ❸staan. ❷ ❶ ❸ Spin the ball (kijk naar ❶ Kijk naar doel (door te pivoteren, met de voeten en de ogen) Dribbelen, Lay-up (rechter lay-up als je start op ❷, linker lay-up als je start op ❸ Scoren Scoren is belangrijk bij de lay-up omdat het meestal een open kans is. Scoor 3 keer na elkaar op zowel spot ❷ als ❸.

13 Around the world basketball shooting Je bent met 2 en je bent in de buurt van een basketbal doel. Je zet 8 spots (met krijt op de grond of met een hoepel) op maximaal 4 meter van het doel. De ene spelers gaat van spot 1 naar spot 8, de andere van spot 8 naar spot 1. Als je scoort mag je naar de volgende spot. Als je mist, pak je zo snel mogelijk je rebound en ga terug naar dezelfde spot. Degene die als eerste scoort van op alle acht de spots WINT! ❷ ❶ ❸ ❹ ❺ ❻ ❼ ❽ Popcorn Als je met 3 of meer bent, kan je popcorn spelen. De meesten kennen dit al. Voor de mama s, papa s, moekes, oma s, opa s die dit nog niet kennen, zullen we het even kort uitleggen. Je speelt het spel met 2 ballen. Alle spelers staan op een rij met het gezicht naar doel. De eerste 2 hebben een bal en staan ter hoogte van de vrijworplijn. In je beurt moet je scoren. De bedoeling van het spel is dat je de speler voor je uit gooit door voor hem/haar te scoren. Dus als de eerste speler een vrijworp neemt en hij/zij mist moet je proberen te scoren voor deze speler zijn rebound neemt en gaat scoren (meestal onder doel). Dit kan je doen dor snel je vrijworp te scoren of als je mist door sneller vanuit de rebound te scoren als de speler voor je. Van zodra je gescoord hebt, pak je je rebound en geef je hem zo snel mogelijk aan de derde speler uit het rij tje (= de eerste zonder bal). Op het einde van het spel schiet je met 2 spelers over, dan moet je na het scoren terug achter de vrijworp lijn gaan staan. ❸ ❷ ❶

14 Jouw record Je vriendjes record Oefening 1. Achtjes rollen Oefening 2. Snelle handen Oefening 3. Slinger-aap-armen Oefening 4. Draaien draaien draaien Oefening 5. Sleepy Oefening 6. Tussen de benen Oefening 7. Get up! Oefening 8. Sneller dan het licht Oefening 9. Rondom rond Per 2 of alleen. Voor extra tips kijk in de handleiding Steek elke kaart in 1 envelop Trek er 3, doe de opdracht(en) gedurende 1 minuut. Schrijf je resultaat op!

15 Oefening 1. Achtjes rollen Oefening 2. Snelle handen Oefening 3. Slinger-aap-armen Oefening 4. Draaien draaien draaien

16 Oefening 5. Sleepy Oefening 6. Tussen de benen Oefening 7. Get up! Oefening 8. Sneller dan het licht ZOVEEL MOGELIJK DRIBBELS PER MINUUT!

17 Oefening 9. Rondom rond

18 Checklist Shot 10x ❶ Checklist voor jou Checklist voor jouw vriend(in) Voeten naar doel Voeten heupbreedte Shooting pocket Elleboog onder de bal Elleboog 90 Arm strekken Polsslag Follow through = arm laten staan Balbaan boogje

19 Lay-up ❶ ❷ ❸ LAY-UP 3 maal scoren links, 3 maal scoren rechts

20 AROUND THE WORLD Per 2 of alleen : ❶ ❽ of van ❽ ❶ ❷ ❶ ❸ ❹ ❺ ❻ ❼ ❽ POPCORN ❸ ❷ ❶

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11 Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben Kaderweekend VBL 21 mei 11 I. Inleiding Kaderweekend VBL mei 11 Pagina 1 II. Leerstof 1. Volg die fietsband! Rol een hoepel of fietsband. Speler

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Dynamische stretching

Dynamische stretching Dynamische stretching We hebben een aantal dynamische stretchoefeningen op een rijtje gezet: 1. voorkant bovenbenen: hakken-billen 2. hamstrings: knieheffen 3. heupen, liezen en schouders: zijsluitpas

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Datum: Maandag 12 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Fielding (fielden) Door: Percy Isenia en hr. S. Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke

Datum: Maandag 12 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Fielding (fielden) Door: Percy Isenia en hr. S. Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke 1 Datum: Maandag 12 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Fielding (fielden) Door: Percy Isenia en hr. S. Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke Algemene opmerkingen: - Zie o.a. ook coachcursus Hitting

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Winterprogramma U6-U7-U8-U9 Voor het winterprogramma van onze U6-U7-U8-U9 kiezen we voor een huiswerkbundel om nog wat extra aan de techniek te

Winterprogramma U6-U7-U8-U9 Voor het winterprogramma van onze U6-U7-U8-U9 kiezen we voor een huiswerkbundel om nog wat extra aan de techniek te Winterprogramma U6-U7-U8-U9 Voor het winterprogramma van onze U6-U7-U8-U9 kiezen we voor een huiswerkbundel om nog wat extra aan de techniek te werken. In onderstaande bundel staan opdrachten die onze

Nadere informatie

Bal in de hoepel gooien

Bal in de hoepel gooien Bal in de hoepel gooien Ga achter de lijn staan met een bal in je handen. Gooi de bal in de eerste hoepel vervolgens in de tweede dan de derde enz, enz. De bal mag de rand van de hoepel niet raken. Je

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

Club Academy Club Brugge KV

Club Academy Club Brugge KV Club Academy Club Brugge KV Binnenkort is het kerstvakantie! Het ideale moment om thuis nog wat extra aan je techniek te werken... In dit bundeltje vind je heel wat opdrachten die je zelf of met vriendjes

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Bewegingstussendoortjes

Bewegingstussendoortjes Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Bewegingstussendoortjes Doelgroep: Eerste graad lager onderwijs. Bewegen en verkeer: Kinderen zijn psychomotorisch nog in volle ontwikkeling. Doorheen

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Opgesteld door: Robert de Wit

Opgesteld door: Robert de Wit Pagina 1 - Next Level Shooting (Basketbal) Opgesteld door: Robert de Wit E-mail: robertdewit.basketbal@live.nl 2010-2015 www.robertdewit.wordpress.com www.nextlevelshootingblog.wordpress.com Basketbal

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Numbers Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding Microbe Brevet Microbe brevet: Elke oefening wordt 10 keer uitgevoerd bij de coach. Voor het slagen van een oefening moet je ze 5 keer juist uitvoeren. Wanneer je op alle oefeningen minimum 5 haalde ben

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou Basisoefeningen Nu de standen bekend zijn, moeten de overgangen van de één naar de andere stand getraind worden. Hiervoor zijn 8 basisoefeningen bedacht die bijna elke overgang omvangt. Bij sommige oefeningen

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

MINDFUL. Abs Challenge

MINDFUL. Abs Challenge WEEK 1 WEEK 2 WEEK 3 WEEK 4 MINDFUL Abs Challenge Een sterkere en strakkere core: daar heb je maar één maand voor nodig. Met een sterkere core-stability verbeter je je sportprestaties en je houding. Bovendien

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden; de shake-hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling kan een ballon

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

GET FIT 2 SKI. Draaiboek voor een inleidende sessie bewustmaking rompstabilisatie

GET FIT 2 SKI. Draaiboek voor een inleidende sessie bewustmaking rompstabilisatie Draaiboek voor een inleidende sessie bewustmaking rompstabilisatie a. Neutrale kromming met behulp van stok aantonen: bij elkaar controleren (zonder stok) in 3 posities: i. Recht staan Handen-knieënsteun

Nadere informatie

Boeken fitness circuit

Boeken fitness circuit Boeken fitness circuit Doelstelling Met dit circuit kun je invulling geven aan een les bewegingsonderwijs of een bewegingsactiviteit binnen de Kinderboekenweek. Daarom zijn er boeken in het circuit verwerkt.

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

Armoefeningen na een borstoperatie

Armoefeningen na een borstoperatie Armoefeningen na een borstoperatie 1 Geachte, U hebt zopas een borstoperatie ondergaan. In deze brochure vindt u een beschrijving van de oefeningen die de kinesitherapeut u gaat aanleren, zodat u deze

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills :

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills : Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills : -> Waarom dit onderwerp? - Iedereen spreekt over READ the defense in het modern basketball, dus, is het belangrijk om

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden foot linear zig zag hops 11.11.012 Uitleg De speler start op zijn linkervoet naast het latje van het 1e vak 1 De speler springt in het 1e vak 2 De speler springt aan dezelfde kant

Nadere informatie

Kracht- en Coördinatiecircuit

Kracht- en Coördinatiecircuit Kracht- en Coördinatiecircuit Kracht en Coördinatiecircuit Het circuit wordt 2 keer uitgevoerd. Er worden tweetallen gevormd. De duur is ca. 30 minuten, steeds na 50 seconden wisselen van station. Zorg

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Trainingskaart. Artrose heup/knie

Trainingskaart. Artrose heup/knie Trainingskaart Artrose heup/knie Programma Naam: Geboortedatum: Gebruikersnaam abakus: *2 1e Consult Anamnese Lichamelijk onderzoek doornemen vragenlijsten afnemen van metingen tests 2e Consult Tests Bespreken

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Plus Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

vv Woudenberg 26 oktober 2011

vv Woudenberg 26 oktober 2011 Agenda Samenvatting vorige bijeenkomst Aandachtspunten E-pupillen De behandelde oefeningen met een vervolg Looptraining Film Feyenoord Stabiliteitsoefeningen De meeste blessures op deze leeftijd zijn aan

Nadere informatie

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet Super Jumper Brevet Super jumper brevet: Proficiat, je hebt de 3 vorige brevetten, microbe, skipper en jumper, goed behaald. Nu beginnen we aan het 4 de brevet. De puntentelling blijft hetzelfde als bij

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 10-01-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Meenemen van de bal en passing over de grond Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Passen en meenemen

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

METEN MET ATLETEN IN HET SPORTIMONIUM

METEN MET ATLETEN IN HET SPORTIMONIUM METEN MET ATLETEN IN HET SPORTIMONIUM Sportimonium In het Sportimonium is een sportlabo. In het sportlabo kan ik mezelf meten met atleten. Ik kan vijf eigenschappen testen aan de hand van 10 testen. Dat

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Super Strakke Bovenarmen- Bonus

Super Strakke Bovenarmen- Bonus Super Strakke Bovenarmen- Bonus Wij begrijpen dat je niet altijd zin of tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Gelukkig kun je nog steeds strakke bovenarmen krijgen zonder gewichten te gebruiken of

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 4Bew

Steekkaart: nummer 4Bew Steekkaart: nummer 4Bew Onderwerp Vaardigheden met verschillende soorten ballen inoefenen met behulp van foto s Leeftijd/Doelgroep 4 e leerjaar Leergebied Bewegingsopvoeding Organisatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes Bewegingsvaardigheden Activiteit 9 Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes x 50' Auteurs Stijn Briers, De Circusplaneet Doelen ET GO! OVSG ZILL De kinderen kunnen basishoudingen en -bewegingen nabootsen..

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE

MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit drie lessen basketbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie drie teams formeren van 8 a 10 personen.

Nadere informatie

Oefeningen met de fitnessbal

Oefeningen met de fitnessbal Oefeningen met de fitnessbal Praktische trainingstips Zorg dat u voldoende ruimte om u heen hebt. Zorg dat uw voeten stevig op de grond staan en niet kunnen wegglijden. Leg een stroef matje eronder of

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie