Wij brengen goed onderwijs Een uitdagende leertijd Voor kinderen Goede professionele werksfeer Kortom wij staan voor kwaliteit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij brengen goed onderwijs Een uitdagende leertijd Voor kinderen Goede professionele werksfeer Kortom wij staan voor kwaliteit."

Transcriptie

1 1. VOORWOORD Dit is de algemene informatiegids van Stichting Prisma. De inhoud van deze gids hoort bij de schoolgids van de school waar uw kind het onderwijs volgt. De gids is opgesteld om er voor te zorgen dat u zo volledig mogelijk op de hoogte bent van alles wat er speelt binnen de stichting en in het bijzonder de school waar u contacten mee hebt. Een aantal documenten en algemene beleidsplannen is namelijk voor alle Prisma-scholen hetzelfde. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de leerplicht of het (G)MR reglement. In deze gids vindt u verwijzingen of een samenvatting van reglementen die voor u belangrijk kunnen zijn. De volledige reglementen liggen ter inzage op elke school. Daarnaast zijn zij ook te vinden op de website. Bewaar deze gids samen met de schoolgids. Namens het bestuur van Stichting Prisma, Rinus Voet, Algemeen directeur Wij brengen goed onderwijs Een uitdagende leertijd Voor kinderen Goede professionele werksfeer Kortom wij staan voor kwaliteit.

2 2. ORGANOGRAM STICHTING PRISMA Algemeen bestuur G M R Algemeen directeur Adjunct directeur Werkgroepen: Identiteit Coaching Beleidsmedewerker kwaliteitszorg Administratieve ondersteuning Directeurenberaad Directeur Directeur Directeur Directeur Directeur Directeur Directeur Directeur Bisschop Ernst MR Holtkampschool MR Horizon MR Schuttevaer MR Franciscusschool MR Leeuwerik MR Willibrordusschool MR Jozefschool MR Hiërarchische verhouding Niet hiërarchische verhouding Adviserend

3 3. STICHTING PRISMA De school waar uw kind(eren) op zit(ten) behoort tot de stichting Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs Noord- Midden-Zeeland. De werknaam van deze stichting is Prisma. Deze bestaat uit 8 scholen verdeeld over 9 locaties in Noord- en Midden Zeeland. De directeuren van de scholen zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de scholen. Het Algemeen Bestuur van Prisma is een "een bestuur op afstand". Het bestuur legt zich toe op het bepalen van beleid op hoofdlijnen en heeft met instemming van de GMR het besluit genomen om vele taken en bevoegdheden te mandateren aan het directiemanagement. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers met verschillende deskundigheden. De bestuursleden zijn afkomstig uit de regio waar de scholen gevestigd zijn. De leiding van stichting Prisma ligt bij het directiemanagement. Het algemeen bestuur van Prisma zorgt in samenspraak met het directiemanagement voor het beleid op hoofdlijnen en is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de aangesloten scholen.

4 4. MISSIE In het strategisch beleidsplan van de stichting Prisma zijn de uitgangspunten van beleid geformuleerd. Daarin staat als centraal uitgangspunt vermeld: Prismascholen zijn goede scholen! Prismascholen zijn goeie scholen met een herkenbaar gezicht, een duidelijke identiteit. Zij zijn alle geworteld in de christelijke traditie, katholiek, dan wel protestants-christelijk. Die fundamenten bepalen mede de criteria voor wat Prisma onder een goede school verstaat: Een goede school is een bezielde school Een goede school geeft ruimte voor eigenheid én verbondenheid Een goede school is zorgzaam voor alle betrokkenen Een goede school is trots op de traditie waarin ze geworteld is en geeft de verhalen, rituelen, waarden, normen en gebruiken uit die traditie van harte aan de kinderen door. Een goede school baseert haar handelen op belangrijke waarden uit die christelijke traditie: liefde en gerechtigheid. Onze missie : Wij brengen goed onderwijs Een uitdagende leertijd Voor kinderen Goede professionele werksfeer Kortom wij staan voor kwaliteit.

5 5. KWALITEITSBELEID Op alle Prismascholen maken we gebruik van het kwaliteitssysteem zoals dat is afgesproken en vastgelegd in de notitie: Kortom we gaan voor Kwaliteit. In de vorige schoolplanperiode is dit systeem ontwikkeld en ingevoerd. Nu willen we onze aandacht vooral richten op het borgen en aanscherpen van onze kwaliteitszorg. Kwaliteitszorg is een cyclisch proces: Op- of bijstellen vierjarig verbeterplan Opstellen Resultaten en uitvoeren vastleggen Kwaliteitsvan een en acties cyclus jaarlijks plan bijstellen van actie Evaluatie van het plan van actie en rapporteren Na een zorgvuldige analyse hebben we onze missie en visie voor de komende vier jaar aan de hand van deze vraag beantwoord. In deze analyse zijn meegenomen: o missie en visie vanuit Prisma; leerresultaten; o tevredenheid ouders, leerlingen en leerkrachten; o omgevingsfactoren; rapporten van inspectie; o maatschappelijke ontwikkelingen; o onderwijskundige ontwikkelingen. Om ervoor te zorgen dat de verbeteringen in ons onderwijs niet verloren gaan zullen we in deze periode van twee middelen gebruik maken om de kwaliteit te waarborgen. o Kwaliteitshandboek o Interne auditoren

6 6. IDENTITEIT Goed onderwijs, uitdaging naar leerlingen en professionaliteit zijn de kwaliteitskenmerken van de scholen van Prisma. Die kwaliteit hangt sterk samen met de identiteit van de scholen. Elke school werkt vanuit een christelijk perspectief op onderwijs en opvoeding. Vanuit een katholieke en interconfessionele achtergrond werken de schoolteams dit perspectief op een eigen wijze uit. Het aanbod voor godsdienstonderwijs, vieringen op school of in de kerk, de omgang met elkaar (waarden en normen) verschilt binnen de scholen van Prisma. Juist deze verschillen zeggen iets over inspiratie en professionaliteit. De leerlingen met hun levensvragen worden serieus genomen in het besef dat zij en hun ouders en de samenleving, zelf tot antwoorden kunnen komen. In dit leerproces willen de schoolteams een gesprekspartner zijn.

7 7. SAMENWERKINGSVERBAND Alle scholen binnen Prisma nemen deel aan een samenwerkingsverband WSNS (Weer Samen Naar School). Door de spreiding van de scholen is er deelname in de 3 samenwerkingsverbanden De Bevelanden, Walcheren en Beoosten de Schelde. Doel van de samenwerking is om kinderen die extra zorg en begeleiding nodig hebben, als het verantwoord kan, op de eigen basisschool te begeleiden. Alleen als het echt niet anders kan worden kinderen verwezen naar een school voor speciaal onderwijs. Door middel van overleg en uitwisseling willen de scholen de zorgbreedte vergroten. Ieder samenwerkingsverband stelt jaarlijks een zorgplan op waarin de doelen en de organisatie van de samenwerking wordt beschreven.

8 8. KENNISMAKINGSBEZOEKEN VOOR 4 E VERJAARDAG Vanaf het moment dat kinderen 4 jaar worden bezoeken zij de basisschool. Voorafgaande daaraan mogen zij gedurende 5 dagen de school als gastleerling bezoeken. Afspraken over dit bezoek maakt u met de directeur of de adjunct. Bij aanmelding van een leerling hoort een kennismakingsgesprek met de directeur. Tijdens dit gesprek wordt informatie gegeven over de school. Ook worden afspraken gemaakt over invulling en ondertekening van het aanmeldingsformulier.

9 10. (GEMEENSCHAPPELIJKE) MEDEZEGGENSCHAPSRAAD (Gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden, bestuur en management staan voor hetzelfde belang: kwalitatief goed onderwijs in een veilige omgeving voor kinderen en personeel. Iedere school is verplicht een medezeggenschapsraad in te stellen die bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding. Voor de GMR van Prisma betekent dit dus in totaal 16 leden: 8 scholen x 2 MR-afgevaardigden (1 ouderlid en 1 personeelslid). In deze raad kunnen ouders en personeel invloed uitoefenen op het beleid van het bestuur. De algemeen directeur is adviserend lid en aanwezig bij de vergaderingen. Door ontwikkelingen in het regeringsbeleid van de afgelopen jaren hebben scholen en schoolbesturen meer vrijheid gekregen om zelf beleid te maken. Deze ontwikkeling stelt nieuwe eisen aan de medezeggenschapsstructuur. Sommige zaken worden op schoolniveau beslist en komen dus automatisch in de MR aan de orde. Daarnaast spelen veel belangrijke schooloverstijgende zaken, waarvoor op bestuursniveau beleid wordt ontwikkeld en vastgesteld. De GMR is het orgaan waar zeggenschap over onze gemeenschappelijke belangen gestalte krijgt. Per 1 augustus 2006 heeft de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad wettelijke adviesbevoegdheid ten aanzien van belangrijke zaken gekregen, zoals voorgenomen besluiten over het meerjarig financieel beleid, de bestemming van de gelden, de verdeling van de gelden over de scholen en over de bovenschoolse inzet en reserveringen. In de GMR wordt met elkaar van gedachten gewisseld over deze zaken, die ons allen aangaan. Door gemeenschappelijk overleg kan besluitvorming eenvoudiger en sneller plaatsvinden. De GMR komt minimaal 6 keer per jaar bij elkaar.

10 9. OUDERBETROKKENHEID: Het is van groot belang, dat ouders nauw betrokken zijn bij het wel en wee van hun kind op school. Leerlingen voelen zich beter thuis op school, als hun ouders een goed contact hebben met de school en als ze weten wat er dagelijks op school gebeurt. Er kan dan thuis over gepraat worden en voor zover dat nodig is, kan er in de thuissituatie ook rekening mee worden gehouden. Daarom is het belangrijk, dat ouders en school met elkaar in contact blijven. Enkele voorbeelden zijn: hulpouder bij verschillende activiteiten (sportdag, schoolreis, lezen) lid van ouderraad, identiteitscommissie lid van (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad, schoolbestuur

11 Klachtenregeling Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs. In beginsel kan iemand met een klacht zich direct wenden tot de klachtencommissie. Daarvoor is Prisma aangesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie via het KBO. Deze commissie heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van klachten. Het bestuur van Prisma gaat er echter van uit dat bij problemen van welke aard dan ook men niet meteen de weg van de officiële klacht kiest. Problemen kunnen vaak samen op school opgelost worden door met elkaar te praten en vooral goed te luisteren. De zorgvuldigheid brengt met zich mee dat een probleem altijd eerst met de direct betrokkenen zelf wordt besproken. Wanneer dit overleg niet tot een bevredigend resultaat leidt, heeft klager de volgende mogelijkheden: o Hij/zij kan zich richten tot de directeur van de school. o Hij/zij kan zich richten tot één van de twee door de school aangewezen vertrouwenspersonen. Deze staan als zodanig vermeld in de schoolgids. o o Hij/zij kan zich richten tot de algemeen directeur van Prisma. Hij/zij kan zich richten tot één van de externe vertrouwenspersonen van Prisma. Deze staan vermeld in de Prisma informatiegids. De taken van de school-vertrouwenspersoon en de externe vertrouwenspersonen staan omschreven in de bijlage. De directeur en de vertrouwenspersonen van de school zijn de personen die de eerstelijnshulp verrichten. Door het tijdig inschakelen van deze personen kan escalatie worden voorkomen. In de meeste gevallen kan gelukkig wel een oplossing voor het probleem worden gevonden, maar soms komen de partijen er niet uit en dan kan de klager natuurlijk besluiten om de klacht alsnog aan de onafhankelijke klachtencommissie voor te leggen. Het bestuur hoopt dat in gevallen waarin deze beroepsinstantie wordt geconsulteerd partijen op een nuchtere en zakelijke wijze met de materie zullen omgaan. Het bestuur heeft de door haar gehanteerde klachtenregeling in een folder voor ouders omschreven. De klacht Wie kunnen er klagen? Vaak zal het gaan om een ouder of verzorger van een leerling die een klacht bij de commissie indient. Maar ook een lid van het personeel, van de schoolleiding of van het bevoegd gezag kan een klacht indienen. Daarnaast valt ook een vrijwilliger die werkzaamheden verricht voor de school als klager aan te merken. In feite kan dus iedereen die deel uitmaakt van de schoolgemeenschap een klacht bij de commissie indienen. Verder neemt de commissie ook klachten in behandeling van ouders van ex-leerlingen. Maar de aanleiding van de klacht / reden om te klagen mag niet langer dan een jaar voor het indienen hebben plaatsgevonden. Over wie mag geklaagd worden? Evenals de klager is de aangeklaagde iemand die deel moet uitmaken van de schoolgemeenschap. Vaak zal dat een personeelslid of het bevoegd gezag zijn. Maar het kan evengoed gaan om iemand die aan de andere kant bij de school betrokken is, bijvoorbeeld een ouder die als vrijwilliger aan de school verbonden is. Men kan niet klagen over iemand die, op het moment van het indienen van de klacht bij de commissie, niet meer aan de school werkzaam is. Waarover kan een klacht gaan? De klacht dient betrekking te hebben op een gedraging of beslissing van het personeel van de school of het bevoegd gezag, dan wel het nalaten van een gedraging of het niet nemen van een beslissing. Klachtenregeling 1

12 Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld: de slechte communicatie tussen de school en de ouders van een leerling; het niet adequaat optreden tegen pestgedrag; de gebrekkige begeleiding van een leerling; het niet (tijdig) onderkennen van problemen op didactisch niveau, bijvoorbeeld dyslexie; een slecht pedagogisch klimaat in de klas; de wijze waarop de school gevoelens van onvrede of klachten behandelt; seksuele intimidatie; problemen betreffende het informeren van gescheiden ouders en conflicten tussen een leerkracht en de werkgever. Waar moet de klacht aan voldoen? De klacht moet schriftelijk bij de commissie worden ingediend. De commissie stuurt na de ontvangst van het zogeheten klaagschrift een ontvangstbevestiging en zij stuurt klager om de informatie aan te vullen een vragenformulier, met het verzoek dit ingevuld te retourneren. Tevens ontvangt de klager het reglement van de commissie. Van de klager wordt verwacht dat hij alle op de zaak betrekking hebbende stukken meestuurt. Hoe verloopt de procedure verder? Wisseling van de stukken Zodra het door de klager ingevulde vragenformulier bij de commissie binnen is, worden kopieën van het klaagschrift en het vragenformulier doorgestuurd naar degene die wordt aangeklaagd en het bevoegd gezag. Op die wijze is voor iedereen helder dat er een klachtenbehandeling bij de commissie loopt en wat de klacht precies inhoudt. De aangeklaagde en het bevoegd gezag krijgen vier weken de tijd om schriftelijk gemotiveerde standpunten in te dienen. Aan het bevoegd gezag wordt daarnaast verzocht om een aantal exemplaren van de schoolgids en de voor de school geldende klachtenregeling naar de commissie te sturen. Wanneer de reactie van de aangeklaagde en die van het bevoegd gezag bij de commissie binnen zijn, worden die in afschrift naar de klager gestuurd. De commissie doet aan het bevoegd gezag vaak de suggestie om alsnog te proberen om in onderling overleg de klacht op schoolniveau op te lossen. De commissie wijst er altijd op dat dit ook kan door de tussenkomst van de vertrouwenspersoon in te roepen. Openheid en vertrouwelijkheid De hele procedure wordt gekenmerkt door openheid. Iedereen, de klager, de aangeklaagde, het bevoegd gezag en de commissie beschikt over dezelfde stukken. Wel verwacht de commissie dat zij de vertrouwelijkheid van de stukken in acht nemen. Dat geldt uiteraard ook voor de commissie. Uitnodiging voor de hoorzitting Wanneer de aangeklaagde en het bevoegd gezag de gelegenheid hebben gehad een reactie te geven, wordt er een besloten hoorzitting gehouden. Daarvoor ontvangen de klager, de aangeklaagde en het bevoegd gezag een uitnodiging. Tijdens deze zitting wordt de klacht door de commissie behandeld en krijgt iedereen de gelegenheid een toelichting te geven. In de regel wordt drie weken vóór de hoorzitting plaatsvindt de uitnodiging verstuurd. Commissiesamenstelling De commissie is onafhankelijk en onpartijdig. Zij is samengesteld uit een voorzitter, bij voorkeur een jurist die in het dagelijks leven werkzaam is als rechter en twee leden. In de klachtencommissie zijn diverse deskundigheden vertegenwoordigd zoals juridische, sociaalmedische en onderwijskundige. De commissie staat in geen enkele directe relatie met de school en het bevoegd gezag. Bij de samenstelling wordt rekening gehouden met het onderwerp van de klacht. Het horen van de partijen Op de hoorzitting worden partijen in de regel gezamenlijk gehoord. Dit is anders indien één van de partijen de commissie gemotiveerd vraagt buiten elkaars aanwezigheid te worden gehoord en de Klachtenregeling 2

13 commissie dit toestaat. Tijdens de zitting krijgen de partijen de gelegenheid hun standpunten toe te lichten en te reageren op elkaars standpunten. Bovendien zullen de voorzitter en de leden van de commissie vragen stellen aan de partijen. Aan te raden is om je pleidooi op schrift te stellen. Men kan zich ook laten bijstaan door een raadsman of een vertrouwd persoon. Het is niet verplicht en over het algemeen ook niet noodzakelijk om gebruik te maken van juridische bijstand. De commissie zorgt ervoor dat er een veilige sfeer is en dat alle aanwezigen gelegenheid krijgen om de punten aan de orde te stellen die zij voor de zaak van belang achten. De hoorzitting is niet openbaar. Behalve partijen wordt doorgaans niemand toegelaten. De hoorzittingen vinden plaats in vergadercentra in het land die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Het advies van de klachtencommissie De inhoud van het advies en de reactie Na het horen van de partijen sluit de commissie het onderzoek, waarna de commissie op basis van de stukken en wat ter zitting aan de orde is gekomen binnen vier weken een uitspraak doet over het al dan niet gegrond zijn van de klacht. Dit oordeel wordt meestal met aanbevelingen, aangetekend aan het bevoegd gezag gestuurd. De klager en de aangeklaagde ontvangen een afschrift van het advies van de commissie. Het is vervolgens aan het bevoegd gezag om te bezien wat met het oordeel van de commissie wordt gedaan. Dat blijft dus de verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag. Wel is het zo dat het bevoegd gezag op grond van de wet verplicht is om de klager en de commissie binnen vier weken na ontvangst van het advies mee te delen of het oordeel van de commissie wordt gedeeld en of naar aanleiding van het oordeel maatregelen worden genomen en zo ja, welke. De gemiddelde duur van de behandeling van een klacht is drie maanden. Beroepsmogelijkheden en kosten Partijen kunnen niet in beroep gaan tegen het advies van de commissie. Met het uitbrengen van het advies is de inhoudelijke behandeling van de klacht door de commissie geëindigd. Voor behandeling van de klacht brengt de commissie geen kosten in rekening. Reiskosten en de kosten van eventuele rechtsbijstand zijn voor eigen rekening van de klager en de aangeklaagde. Deze regeling als geheel treedt in werking met ingang van het schooljaar Klachtenregeling 3

14 Bijlage Klachtenregeling De (school)vertrouwenspersonen Iedere school beschikt over tenminste twee interne school-vertrouwenspersonen. Deze personen staan ook als zodanig vermeld in de schoolgids. Zij fungeren als eerste aanspreekpunt voor leerlingen en/of ouders/verzorgers, maar ook collega s kunnen bij hen terecht. Tot hun taken behoren: 1. Eerste opvang: bieden van emotionele steun geven van informatie over mogelijke vervolgstappen (desgewenst) geven van advies 2. Doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon of naar de klachtencommissie indien er sprake is van een klacht 3. Begeleiding begeleiden van leerlingen door middel van gesprekken onderhouden van contacten met leerkrachten m.b.t. problemen van een leerling of een groep leerlingen 4. Registratie t.b.v.: geanonimiseerd jaarverslag dit verslag wordt aangeboden aan bevoegd gezag, de directie en externe vertrouwenspersoon Bij de schoolvertrouwenspersoon is sprake van een begeleidende en adviserende rol. Wanneer een bemiddelende rol verlangd wordt, dient hij / zij door te verwijzen naar de externe vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersonen Er zijn bij Prisma twee externe vertrouwenspersonen aangesteld. Deze personen staan vermeld in de informatiegids van Prisma. Tot hun taken behoren: 1. Eventueel ondersteunen en begeleiden van leerlingen 2. Het voeren van gesprekken met ouders en hen ondersteunen bij het indienen van een (schriftelijke) klacht 3. Verwijzen naar hulpverlenende instanties, indien dit nog niet is gebeurd door de intern vertrouwenspersoon al dan niet in samenspraak met de IB-er, schoolmaatschappelijk werkende etc. 4. Eventueel bemiddelen: hiervoor heeft de vertrouwenspersoon kennis van en feeling met het onderwijs nodig. Scholing ten aanzien van mediationvaardigheden is hiervoor vereist. 5. Adviseren van het bevoegd gezag aangaande beleidstechnische zaken (zonder daarbij te verwijzen naar bestaande klachten) 6. Het doen van beleidsaanbevelingen aan het bevoegd gezag Klachtenregeling 4

15 In alle gevallen geldt dat de interne vertrouwenspersoon ervoor zorgdraagt dat de officiële organen in de school (directie en bevoegd gezag) op de hoogte zijn van zaken die spelen. Zowel de interne als de externe vertrouwenspersoon hebben een zogeheten beroepscode. Het bevoegd gezag wordt, eventueel op anonieme basis, op de hoogte gesteld van klachten die bij hen ingediend zijn. Het vertrouwen van klagers moet echter wel gewaarborgd zijn en blijven. Aldus vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur dd 19 maart 2009 Instemming is verleend door de GMR op 30 maart 2009 Klachtenregeling 5

16 12. LEERPLICHT EN ZIEKTE Als uw kind vijf jaar wordt, is uw kind leerplichtig. De eerste schooldag van de maand na de vijfde verjaardag is namelijk ieder kind in Nederland verplicht om naar school te gaan. Een kind van vier jaar is nog niet leerplichtig. Dat betekent, dat het in principe thuis mag blijven. Maar ook kinderen van vijf jaar hebben nog recht op 5 uur per week vrij van school. Scholen moeten uw kind vrij geven voor de dagen waarop het vanwege uw geloofs- of levensovertuiging niet op school kan zijn. Dat geldt ook voor dagen met belangrijke familieverplichtingen zoals een begrafenis of huwelijk. Als uw kind ziek is, kan het niet naar school. Het is het beste dat u dat meteen, het liefst vóór schooltijd, meldt. De school moet immers weten waarom uw kind niet aanwezig is. U mag er op rekenen, dat de school direct contact opneemt, als de leerling zonder bericht niet op school komt. Als u uw kind thuis houdt zonder geldige reden en zonder overleg met de school, moet de school de leerplichtambtenaar van de gemeente inlichten. De gemeente let, via de leerplichtambtenaar, op of u zich aan de regels van de leerplicht houdt. Ze hebben een controlerende taak.

17 13. EFFECTIEVE LEERTIJD EN VERLOF Om ervoor te zorgen dat de effectieve leertijd op school zo groot mogelijk is, gaan wij hier met de nodige zorgvuldigheid mee om. Zowel de school als de ouders kunnen hiervoor zorg dragen. Dit betekent dat wij als scholen maatregelen nemen om uitval te voorkomen. Zo beginnen de lessen op tijd en eindigen zij ook op tijd. Dit geldt ook voor de pauzes. Op een aantal momenten in het jaar zijn de leerlingen vrij in verband met studiedagen van de leerkrachten. Deze momenten zijn van te voren vastgelegd en opgenomen in het jaartotaal. Welnu. Wat vragen wij van de ouders? Wij vragen u zorgvuldig om te gaan met het aanvragen van extra vrije dagen voor uw kind. Het is namelijk zo dat slechts in uitzonderlijke situaties toestemming verleend kan worden voor extra vrije dagen. Hiervoor bestaan wettelijke richtlijnen, te weten: o Vakantieverlof o Gewichtige omstandigheden 10 schooldagen per schooljaar of minder o Gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen per schooljaar. Deze aanvraag dient te geschieden via de leerplichtambtenaar Het vakantieverlof kan alleen worden verleend wanneer: wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders, voogden of verzorgers het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Hiervoor is een verklaring van de werkgever noodzakelijk waaruit bovenstaande blijkt. Het verlof mag hooguit éénmaal per schooljaar plaatsvinden, niet langer dan 10 dagen en niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar. Gewichtige omstandigheden genoemd in de tweede situatie zijn bijvoorbeeld: verhuizing bijwonen van een huwelijk (tot en met derde graad) ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten (tot en met de derde graad) overlijden van bloed- of aanverwanten (tot en met de derde graad) bij 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum bij 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarige huwelijksjubileum van ouders of grootouders. Extra vakantie is geen gewichtige omstandigheid. Het aanvragen van verlof gaat met een verlofformulier waar de genoemde richtlijnen nog verder zijn beschreven. Dit formulier is verkrijgbaar bij de directeur.

18 14. VERZEKERINGEN EN AANSPRAKELIJKHEID De stichting heeft een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen; personeel; vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering als een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (kapotte bril, fiets etc.) valt niet onder de dekking. De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als diegenen die voor de school actief zijn (bestuursleden; personeel; vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims als gevolg van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dat verband op twee aspecten, die vaak aanleiding zijn tot misverstand. Ten eerste is de school of het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. Deze opvatting leeft wel bij veel mensen, maar berust op een misverstand. De school is alleen aansprakelijk en daarmee schadevergoedingsplichtig wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten dus te kort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is dus mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid van de kant van de school. Een voorbeeld daarvan is schade aan een bril tijdens de gymnastiekles; die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, en wordt (dan ook) niet door de school vergoed. Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

19 15. SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Schorsing van leerlingen bij wijze van ordemaatregel geschiedt door de directeur na overeenstemming met het schoolteam, overleg met ouders en na instemming van het bevoegd gezag. Verwijdering van een leerling geschiedt door het bevoegd gezag na overleg met het team. Na dit gesprek met het team treedt het bevoegd gezag in contact met de betrokken ouders. In de procedure rondom tijdelijke en definitieve verwijdering zal de leerplichtambtenaar een rol vervullen. De complete regeling kunt u vinden in het Handboek Prisma dat op de scholen ter inzage ligt en ook te vinden is op de website.

20 16. INFORMATIEVOORZIENING Wat betreft de informatievoorziening aan ouders handelen wij volgens de bepalingen als vermeld in het Burgerlijk Wetboek. De wet verplicht de ouder die met het gezag is belast om de andere ouder te informeren. Dit gebeurt zeker niet altijd. Op verzoek dient de school ook informatie te verschaffen aan de niet verzorgende ouder. Echter wanneer het niet in het belang zou zijn van het kind om bepaalde informatie te geven, kan de school zich verzetten tegen het verstrekken hiervan. In dat geval moet een rapport van bijvoorbeeld psycholoog of arts dit aantonen. Ook vragen over de wijze waarop het kind door de verzorgende ouder wordt opgevoed of verzorgd hoeft de school niet te beantwoorden. Voor meer informatie kunt u zich te allen tijde wenden tot de directie.

21 17. LEERLINGGEBONDEN FINANCIERING De bevordering van de emancipatie van en de integratie van mensen met een beperking vormt een belangrijke doelstelling van de rijksoverheid. Dat beleid geldt ook voor het onderwijs. Ook het onderwijs volgt de maatschappelijke trend van integratie. Weer Samen Naar School is de eerste stap geweest om kinderen met speciale onderwijsbehoeften zoveel mogelijk onderwijs te laten volgen in de school in de buurt waar ook vriendjes en vriendinnetjes naar toe gaan. Steeds meer ouders wensen dat hun kind met een beperking zoveel mogelijk in een normale omgeving opgroeit en in het verlengde daarvan ook in de thuisomgeving naar een gewone basisschool voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs kan gaan. Met ingang van 1 augustus 2003 is de wet Regeling leerlinggebonden financiering ( LGF-wet) van kracht. Deze wet heeft drie hoofddoelstellingen: het invoeren van leerlinggebonden financiering. Ouders kunnen kiezen of hun kind (bij een indicatiestelling) naar het regulier onderwijs of naar het speciaal onderwijs gaat; het werken met onafhankelijke criteria. Een Commissie Van Indicatiestelling (CVI) bepaalt aan de hand van landelijke criteria of een kind in aanmerking komt voor leerlinggebonden financiering; het totstandkomen van Regionale Expertise Centra (REC S). De deskundigheid van de speciale scholen wordt hierbij geborgd en vanuit de REC is ambulante hulp beschikbaar voor de school die onderwijs verzorgt aan een leerling met leerling-gebonden financiering. De LGF-wet betekent voor onze school dat we bepaald hebben op welke manier we de integratie van gehandicapte leerlingen in onze school vormgeven. Voor meer informatie willen we u verwijzen naar de tekst zoals deze is opgenomen in de schoolplannen van de diverse scholen.

22 18. VEILIGHEID De dagelijkse werkomgeving van kinderen en personeel dient prettig en veilig te zijn. Teneinde dit te creëren en in stand te houden zijn er op alle scholen afspraken gemaakt en ook vaak regels op schrift gesteld over onderwerpen zoals: omgang met elkaar; veilig gebruik van internet voorkomen pestgedrag het jaarlijks oefenen en actueel houden van ontruimingsplannen het opleiden van BHV-ers zodat iedere school over het wettelijk vereiste aantal beschikt het jaarlijks uitvoeren van een RI & E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) verzuimbegeleiding enz.

23 19. ADRESSENBIJLAGE o Algemeen Bestuur: Leden Dagelijks Bestuur Voorzitter Secretaris Penningmeester Secretariaat: o Directiemanagement: Algemeen Directeur Adjunctdirecteur Adresgegevens: o Externe vertrouwenspersonen: o Identiteitsbegeleiding: o Onderwijsinspectie: J. van den Hondel P. Post J.F. Francken Postbus MC Goes Rinus Voet rvoet@prisma-scholen.nl tel: Anton Wullems awullems@prisma-scholen.nl tel: Postbus MC Goes tel: fax: management@prisma-scholen.nl Mw. A. de Kooning Dhr. J. Meeusen Mr. S. Rodgers

Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs.

Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs. Klachtenregeling Waar mensen werken ontstaan misverstanden, worden fouten gemaakt en kan er iets misgaan in de communicatie. Dat geldt ook voor het onderwijs. In beginsel kan iemand met een klacht zich

Nadere informatie

DE PROCEDURE BIJ DE KLACHTENCOMMISSIE

DE PROCEDURE BIJ DE KLACHTENCOMMISSIE DE PROCEDURE BIJ DE KLACHTENCOMMISSIE De Landelijke klachtencommissie voor het katholiek onderwijs behandelt klachten die afkomstig zijn uit het primair en speciaal onderwijs, het beroepsonderwijs, de

Nadere informatie

Klachtenregeling (versie 2015)

Klachtenregeling (versie 2015) Klachtenregeling (versie 2015) Scholen Onze Wijs Acaciahof De Aventurijn De Burcht-Rietheim Cypressenhof Het Kompas Louise de Colignyschool Oleanderhof Palmenhof Het Vlot/Ichtusschool Wilgenhof De Wissel

Nadere informatie

Wij brengen goed onderwijs Een uitdagende leertijd Voor kinderen Goede professionele werksfeer Kortom wij staan voor kwaliteit.

Wij brengen goed onderwijs Een uitdagende leertijd Voor kinderen Goede professionele werksfeer Kortom wij staan voor kwaliteit. INHOUD PAGINA 1. Voorwoord 2 2. Organogram 3 3. Stichting Prisma 4 4. Missie 4 5. Kwaliteitsbeleid 4 6. Identiteit 5 7. Samenwerkingsverband 5 8. Kennismakingsbezoeken voor 4 e verjaardag en aanmelding

Nadere informatie

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs 1600 Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder betrokkene: een lid van het personeel, een lid van

Nadere informatie

Een klacht, wat nu? Klachtenregeling bestemd voor ouders, voogden, verzorgers en medewerkers

Een klacht, wat nu? Klachtenregeling bestemd voor ouders, voogden, verzorgers en medewerkers Een klacht, wat nu? Klachtenregeling bestemd voor ouders, voogden, verzorgers en medewerkers Vastgesteld in de vergadering van: 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 Bij wie kan ik terecht? p. 4 Wie kan er klagen?

Nadere informatie

4.2. Schriftelijke informatie aan ouders Ouders worden op verschillende manieren schriftelijk geïnformeerd. Allereerst via deze schoolgids.

4.2. Schriftelijke informatie aan ouders Ouders worden op verschillende manieren schriftelijk geïnformeerd. Allereerst via deze schoolgids. De ouders 4.1. Betrokkenheid Een goede verstandhouding tussen school en gezin vinden wij erg belangrijk. We hebben immers een gemeenschappelijk doel met onze kinderen? U als ouder kiest bewust voor de

Nadere informatie

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau

Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding. 1 Mondelinge klachten. 2 schriftelijke klachten. 2.1 Interne afhandeling op locatieniveau Klachtenregeling Stedelijk Dalton Lyceum Inleiding Uitgangspunt van het Stedelijk Dalton Lyceum is klachten zoveel mogelijk te voorkomen. In een schoolomgeving waarin zoveel mensen met elkaar samen leven

Nadere informatie

KLACHTENREGELING ONDERWIJS

KLACHTENREGELING ONDERWIJS KLACHTENREGELING De inwerkingtreding van de Kwaliteitswet betekent onder meer dat de schoolbesturen verplicht zijn een klachtenregeling vast te stellen en in te voeren. Volgens de voorgestelde wetgeving

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging van Scholen met de Bijbel Dr. G. van Goor

Klachtenregeling Vereniging van Scholen met de Bijbel Dr. G. van Goor Klachtenregeling Vereniging van Scholen met de Bijbel Dr. G. van Goor Vooraf De klachtenregeling zoals door het bevoegd gezag (=schoolbestuur) is vastgesteld is gebaseerd op de modelklachtenregeling van

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Klachtenregeling Sint-Christoffel Versie 19 november 2013 Pagina 1

KLACHTENREGELING. Klachtenregeling Sint-Christoffel Versie 19 november 2013 Pagina 1 KLACHTENREGELING Klachtenregeling Sint-Christoffel Versie 19 november 2013 Pagina 1 Klachtenregeling Stichting Sint-Christoffel Het bevoegd gezag van Stichting Sint-Christoffel gelet op de bepalingen van

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen. Klachtenregeling. Artikel 1. Begripsbepalingen

Klachtenregeling Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen. Klachtenregeling. Artikel 1. Begripsbepalingen Klachtenregeling Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs Groningen Op grond van artikel 14 van de Wet op het Primair Onderwijs, artikel 23 van de Wet op de Expertisecentra en artikel 24b van de Wet op

Nadere informatie

MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS

MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS MODELKLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES BIJZONDER ONDERWIJS Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: 1. school: een school vallende onder (naam bevoegd gezag); 2. instelling: (naam instelling);

Nadere informatie

KLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES Stichting Tabijn

KLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES Stichting Tabijn KLACHTENREGELING KLACHTENCOMMISSIES Stichting Tabijn (oktober 2018) Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. bevoegd gezag: een rechtspersoon zoals bedoeld in artikel 35 van

Nadere informatie

Interne klachtenregeling

Interne klachtenregeling Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 Interne klachtenregeling 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs; b. klager: een (ex-)leerling,

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Inhoudsopgave

KLACHTENREGELING. Inhoudsopgave N.B.: Momenteel wordt gewerkt aan een klachtenregeling voor de organisatie SCO Delft e.o. Tot de nieuwe regeling beschikbaar is, zijn de twee bestaande regelingen van kracht (één voor het voortgezet onderwijs,

Nadere informatie

Klachtenregeling. Versie 01-08-2012. Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl

Klachtenregeling. Versie 01-08-2012. Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl Klachtenregeling Versie 01-08-2012 Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl Artikel 1. Begripsbepalingen (a) Stichting: (b) Het bestuur: (c) Scholen: (d) Directeur:

Nadere informatie

(een lid van) het personeel, (een lid van) de directie, (een lid van) het bevoegd gezag

(een lid van) het personeel, (een lid van) de directie, (een lid van) het bevoegd gezag 4. Onderwijs en Kwaliteit 4.02 Klachtenregeling 04-07-2017 Versie: 2 Definitief Inleiding Een school is een omgeving waar mensen intensief met elkaar omgaan. Botsingen en meningsverschillen zijn dan ook

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VECHTSTREEK + VENEN

KLACHTENREGELING VECHTSTREEK + VENEN KLACHTENREGELING De concept klachtenregeling is door de VD Vastgesteld op De GMR heeft ingestemd op De VD stelt de klachtenregeling definitief vast op evaluatie Voor datum. KLACHTENREGELING VECHTSTREEK

Nadere informatie

Model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs

Model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs Model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs De inwerkingtreding van de Kwaliteitswet per 1 augustus 1998 hield onder meer in dat schoolbesturen verplicht werden een klachtenregeling voor elk

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van de VCOG wordt vertegenwoordigd door de directeur-bestuurder, dhr. E. Vredeveld.

Het bevoegd gezag van de VCOG wordt vertegenwoordigd door de directeur-bestuurder, dhr. E. Vredeveld. Een klacht? We doen ons uiterste best om de belangen van kinderen en ouders zo goed mogelijk te dienen. Dit lukt echter niet altijd. Als u een vraag, een opmerking of een klacht heeft dan willen we dat

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Stichting MONTON

KLACHTENREGELING Stichting MONTON KLACHTENREGELING Stichting MONTON Het bevoegd gezag van de Stichting MONTON gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad; stelt de volgende

Nadere informatie

1. Er zijn op iedere school ten minste twee contactpersonen die de klager verwijzen

1. Er zijn op iedere school ten minste twee contactpersonen die de klager verwijzen Bijlage 1 a klachtenregeling Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs; b. klachtencommissie:

Nadere informatie

Klachtenregeling ENMS. 2 Begripsbepalingen. 3 Behandeling van de klachten. Het bevoegd gezag,

Klachtenregeling ENMS. 2 Begripsbepalingen. 3 Behandeling van de klachten. Het bevoegd gezag, Klachtenregeling ENMS Het bevoegd gezag, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs; gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad;

Nadere informatie

KLACHTENREGELING CEDERGROEP

KLACHTENREGELING CEDERGROEP KLACHTENREGELING CEDERGROEP Inhoudsopgave Hoofdstukken Onderwerp Artikel Pagina 1 Begripsbepalingen art.1 1 2 Behandeling van de klachten 2 t/m 6 Paragraaf 1 De contactpersoon art. 2 2 Paragraaf 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Klachtenregeling CVO t Gooi

Klachtenregeling CVO t Gooi Deze externe klachtenregeling geldt indien de interne klachtenregeling naar het oordeel van de klager onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Klachtenregeling CVO t Gooi Het bestuur van CVO t Gooi, gelet

Nadere informatie

Klachtenregeling primair onderwijs

Klachtenregeling primair onderwijs Klachtenregeling primair onderwijs Het bevoegd gezag van obs Hendrik van Brederode, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra, gehoord de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Klachtenregeling. Omnisscholen

Klachtenregeling. Omnisscholen Klachtenregeling Omnisscholen KLACHTENREGELING : INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Begripsbepalingen Behandeling van de klachten Paragraaf 1: algemeen Paragraaf 2: de contactpersoon Paragraaf

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Klachtenregeling Bonaventuracollege

Klachtenregeling Bonaventuracollege Klachtenregeling Bonaventuracollege Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1 In deze regeling wordt verstaan onder een : a. school: een school als bedoeld in de Wet op het Voortgezet Onderwijs; b. commissie:

Nadere informatie

Bijlage 2: Klachtenregeling

Bijlage 2: Klachtenregeling Bijlage 2: Klachtenregeling KLACHTENREGELING DRIESTAR COLLEGE Het bevoegd gezag, de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs op Reformatorische grondslag "De Driestar" te Gouda, gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling Staring College

Klachtenregeling Staring College Klachtenregeling Staring College Het bevoegd gezag van het Staring College, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting PrimAH

Klachtenregeling Stichting PrimAH Klachtenregeling Stichting PrimAH Inhoud Inleiding... 3 Voorkomen van klachten... 3 Begripsbepalingen... 3 De contactpersoon... 3 De externe vertrouwenspersoon... 4 De klachtencommissie... 4 De procedure

Nadere informatie

Klachtenregeling De Berkenschutse

Klachtenregeling De Berkenschutse Klachtenregeling De Berkenschutse Het bevoegd gezag van de Stichting Kempenhaeghe (inz. De Berkenschutse) gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de

Nadere informatie

Klachtenregeling. Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Klachtenregeling. Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Klachtenregeling Het bevoegd gezag STAIJ; Gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad; stelt de volgende Klachtenregeling vast. Hoofdstuk

Nadere informatie

Klachten Regeling. 1 januari 2010. Postbus 744 9700 AG Groningen info@o2g2.nl www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.

Klachten Regeling. 1 januari 2010. Postbus 744 9700 AG Groningen info@o2g2.nl www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373. Klachten Regeling Onderwerp Klachtenregeling Openbaar Onderwijs Groep Groningen Definitief Bezoekadres Postadres - Europaweg 8 9723 AS Groningen Postbus 744 9700 AG Groningen info@o2g2.nl www.openbaaronderwijs

Nadere informatie

Klachtenregeling Jeugdwet

Klachtenregeling Jeugdwet Klachtenregeling Jeugdwet Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een ouder zonder

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Ceder Groep

Klachtenregeling Stichting Ceder Groep Klachtenregeling Stichting Ceder Groep 1 van 7 KLACHTENREGELING Hoofdstuk 1 begripsbepalingen Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: 1. school: een school vallende onder Stichting Ceder Groep;

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pagina Vooraf 2 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 2 Hoofdstuk 2 Behandeling van de klachten Paragraaf 1 De contactpersoon Artikel

Inhoudsopgave Pagina Vooraf 2 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 2 Hoofdstuk 2 Behandeling van de klachten Paragraaf 1 De contactpersoon Artikel Inhoudsopgave Pagina Vooraf 2 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 2 Hoofdstuk 2 Behandeling van de klachten Paragraaf 1 De contactpersoon Artikel 2 Aanstelling en taak contactpersoon 2 Paragraaf 2

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle,

Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, Het bevoegd gezag van Vivente, stichting voor christelijke primair onderwijs, gevestigd te Zwolle, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op

Nadere informatie

KLACHTENREGELING REYNAERTCOLLEGE (AANGEPAST VANUIT MODEL KBVO)

KLACHTENREGELING REYNAERTCOLLEGE (AANGEPAST VANUIT MODEL KBVO) KLACHTENREGELING REYNAERTCOLLEGE (AANGEPAST VANUIT MODEL KBVO) NOVEMBER 2005 1 Aanhef Het bestuur van de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Hulst gelet op de bepalingen van de Wet op het voortgezet

Nadere informatie

Preambule Klachtenregeling Schoonhovens College

Preambule Klachtenregeling Schoonhovens College Klachtenregeling Het bevoegd gezag, Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Schoonhoven, heeft, gelet op de bepalingen van de Wet op het Voortgezet Onderwijs en gehoord door de medezeggenschapsraad deze

Nadere informatie

Klachtenregeling

Klachtenregeling Klachtenregeling 2018-2021 Vastgesteld MT d.d. 9 mei 2018 MR d.d. 27 juni 2018 Klachtenregeling Soms gebeuren er dingen die niet kunnen Een goede klachtenregeling is belangrijk voor iedereen die betrokken

Nadere informatie

klachtenregeling CSG Eekeringe

klachtenregeling CSG Eekeringe klachtenregeling CSG Eekeringe Toelichting: klachtenregeling voortgezet onderwijs De inwerkingtreding van de Kwaliteitswet per 1 augustus 1998 hield onder meer in dat schoolbesturen verplicht werden een

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon Het bestuur van de Vereniging voor Christelijke Mavo in Dantumadiel besluit - gelet op artikel 24b van de Wet op het Voortgezet Onderwijs - d.d. 10 oktober 2018 tot vaststelling van de onderstaande klachtenregeling.

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Artikel Artikel 4, tweede lid... 7 Artikel 4, vierde lid... 8 Artikel 7, eerste lid Artikel

Inhoudsopgave. Artikel Artikel 4, tweede lid... 7 Artikel 4, vierde lid... 8 Artikel 7, eerste lid Artikel KLACHTENREGELING Inhoudsopgave Klachtenregeling voortgezet onderwijs De Meerwaarde... 3 Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder:... 3 Artikel 2 Voortraject klachtindiening (informeel traject)...

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De ouders

Hoofdstuk 4 De ouders De ouders 4.1. Betrokkenheid Een goede verstandhouding tussen school en gezin vinden wij erg belangrijk. We hebben immers een gemeenschappelijk doel met onze kinderen? U als ouder kiest bewust voor de

Nadere informatie

Citeertitel: klachtenregeling van de Vereniging tot het verstrekken van basisonderwijs op Gereformeerde grondslag te Genemuiden

Citeertitel: klachtenregeling van de Vereniging tot het verstrekken van basisonderwijs op Gereformeerde grondslag te Genemuiden Colofon Citeertitel: klachtenregeling van de Vereniging tot het verstrekken van basisonderwijs op Gereformeerde grondslag te Genemuiden Publicatiedatum: November 2018 Uitgave: GCBO-VGS / schoolvereniging

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Katholieke Onderwijs Centrale

Klachtenregeling Stichting Katholieke Onderwijs Centrale Klachtenregeling Stichting Katholieke Onderwijs Centrale Identiek aan de model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs van de Vereniging Besturenorganisaties Katholiek Onderwijs (VBKO) Goedgekeurd

Nadere informatie

Klachtenregelingen. Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs

Klachtenregelingen. Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs Klachtenregelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs Preambule Per 1 januari 2018 vallen alle peuterspeelzalen onder de wettelijke term kinderopvang. Vooruitlopend daarop wordt, waar nog

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Artikel 2. Behandeling van de klachten. Aanstelling en taken vertrouwenspersoon

Artikel 2. Behandeling van de klachten. Aanstelling en taken vertrouwenspersoon Handboek Hoofdstuk Algemeen 4 Klachtenregeling Vastgesteld 02-04-12 REGELING SPCO GROENE HART Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als

Nadere informatie

Klachtenregeling. Stichting Passenderwijs. versie april 2017

Klachtenregeling. Stichting Passenderwijs. versie april 2017 Klachtenregeling Stichting Passenderwijs versie april 2017 Soms is een meningsverschil van dien aard, dat iemand een klacht hierover wil indienen. Stichting Passenderwijs maakt gebruik van een klachtenregeling

Nadere informatie

KLACHTENREGELING De Geldershof Artikel 1 Toelichting Artikel 1

KLACHTENREGELING De Geldershof Artikel 1 Toelichting Artikel 1 KLACHTENREGELING De Geldershof Het bevoegd gezag van Stichting R.K. Onderwijs Lent, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en gehoord de medezeggenschapsraad; stelt de volgende Klachtenregeling

Nadere informatie

Voor klachten op overige terreinen geldt de klachtenprocedure. Deze procedure is hieronder beschreven:

Voor klachten op overige terreinen geldt de klachtenprocedure. Deze procedure is hieronder beschreven: De klachtenregeling Elke school is verplicht een klachtenregeling te hebben, waarin staat hoe de school omgaat met klachten. Een goed informatiebeleid voorkomt klachten. Wij informeren ouders, leerlingen

Nadere informatie

Klachtenregeling. Vereniging Christelijke Scholen Opsterland

Klachtenregeling. Vereniging Christelijke Scholen Opsterland Klachtenregeling Vereniging Christelijke Scholen Opsterland VCSO scholen: Cbs Betrouwen Pcbs De Paedwizer Pcbs Rehoboth Pcbs De Librije KBS De Arke Pcbs De Foarikker Cbs De Rank Pcbs De Opdracht Pcbs Votum

Nadere informatie

Klachtenregeling. van de. Stichting Purmerendse Scholengemeenschap

Klachtenregeling. van de. Stichting Purmerendse Scholengemeenschap Klachtenregeling van de Stichting Purmerendse Scholengemeenschap colofon herziening klachtenregeling Onderwerp stadium wie wanneer Klachtenregeling 1998 Gewijzigd concept Hoofd P&O en 01 oktober 2003 bestuurssecretaris

Nadere informatie

Klachtenreglement Helios Solutions

Klachtenreglement Helios Solutions Klachtenreglement Helios Solutions Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een

Nadere informatie

Klachtenregeling St.-Jozefmavo

Klachtenregeling St.-Jozefmavo Klachtenregeling St.-Jozefmavo Inhoud 1 Aanhef pagina 2 2 Begripsbepalingen 3 3 Behandeling van de klachten 4 4 Slotbepalingen 9 5 Schema klachtenprocedure 10 6 Klachtroutes 11 1 klachtenregeling St.-Jozefmavo

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Lijn 83

KLACHTENREGELING Lijn 83 KLACHTENREGELING Lijn 83 Het bevoegd gezag van Stichting Lijn 83 primair onderwijs, gehoord hebbende de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Algemene toelichting

Nadere informatie

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij

Klachtenregeling. Deel. Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij Klachtenregeling Deel 1 Van Beleid Klachten bij Scholengroep LeerTij 1 Het bevoegd gezag van Scholengroep LeerTij, stichting voor openbaar, PC en RK-onderwijs, statutair gevestigd te Terneuzen, gelet op

Nadere informatie

Klachtenregeling Strabrecht College Geldrop

Klachtenregeling Strabrecht College Geldrop Klachtenregeling Strabrecht College Geldrop Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: het Strabrecht College te Geldrop, school als bedoeld in Wet op

Nadere informatie

Klachtenregeling INHOUDSOPGAVE. 1. Begripsbepalingen. 2. Behandeling van de klacht

Klachtenregeling INHOUDSOPGAVE. 1. Begripsbepalingen. 2. Behandeling van de klacht 1 Het bevoegd gezag van de Eerste Leidse Schoolvereniging stelt de volgende Klachtenregeling vast, ten behoeve van de door haar in stand gehouden school. Klachtenregeling INHOUDSOPGAVE 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling Datum: 1 november 2014

Klachtenregeling Datum: 1 november 2014 Klachtenregeling Datum: 1 november 2014 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. Steunpunt SO Fryslân ( hierna steunpunt): een Steunpunt als bedoeld in de Wet

Nadere informatie

Klachtenregeling PO OPOO

Klachtenregeling PO OPOO Klachtenregeling PO OPOO Het bevoegd gezag van het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het

Nadere informatie

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland

Klachtenregeling Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Openbaar Primair Onderwijs Zuid Kennemerland Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland te Bloemendaal; gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs en

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Directiestatuut Pagina 1 van 8

KLACHTENREGELING. Directiestatuut Pagina 1 van 8 Directiestatuut Pagina 1 van 8 INHOUD Inleiding 3 Aanhef 3 Begripsbepalingen 4 Artikel 1 4 Behandeling van de klachten 4 Paragraaf 1: De contactpersoon 4 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon 4

Nadere informatie

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard

Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Regeling klachten van algemeen zakelijke aard Vastgesteld 3 januari 2011 Inhoud 1. TOELICHTING VOORAF OP REGELING KLACHTEN VAN ALGEMEEN ZAKELIJKE AARD... 3 2. REGELING KLACHTEN VAN ALGEMEEN ZAKELIJKE AARD...

Nadere informatie

Klachtenprocedure onderwijs

Klachtenprocedure onderwijs Klachtenprocedure onderwijs HOOFDSTUK 1 Artikel 1: Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, Wet op de expertisecentra

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Windroos Foundation

Klachtenregeling Stichting Windroos Foundation Klachtenregeling Stichting Windroos Foundation KLACHTENREGELING De Raad van Bestuur van Stichting Windroos Foundation, met locaties in Amstelveen en Leiden, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Artikel

Nadere informatie

KLACHTENREGELING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS

KLACHTENREGELING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS KLACHTENREGELING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS 2003. Ons Middelbaar Onderwijs, Tilburg Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Samenwerkende Basisscholen Alkemade

Klachtenregeling Stichting Samenwerkende Basisscholen Alkemade Klachtenregeling Stichting Samenwerkende Basisscholen Alkemade Algemene toelichting Sinds 1 augustus 1998 is de klachtenregeling een wettelijk verplicht onderdeel van de kwaliteitszorg binnen de onderwijsorganisatie.

Nadere informatie

Klachtenregeling Bovenschoolse directie Herzien juli 2010

Klachtenregeling Bovenschoolse directie Herzien juli 2010 De klachtenregeling bevat: Klachtenregeling Overzicht contactpersonen Sexuele intimidatie Pest protocol Algemene toelichting VBKO Artikel 14 wet PO Reglement Landelijke Klachtencommissie Procedure Landelijke

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Onderwijs PRESENT

Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Onderwijs PRESENT KLACHTENREGELING PRIMAIR ONDERWIJS Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Onderwijs PRESENT gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad;

Nadere informatie

Klachtenregeling (herziene versie)

Klachtenregeling (herziene versie) Klachtenregeling (herziene versie) Intentieverklaring van het bestuur (Voorzitter College van Bestuur) Het bestuur van de openbare scholen in Wijk bij Duurstede hecht er waarde aan dat de werknemers in

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren

Klachtenregeling Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren Klachtenregeling Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren Het bevoegd gezag van het openbaar onderwijs te Slochteren, de stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren (OPOS) Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling seksuele intimidatie

Klachtenregeling seksuele intimidatie Klachtenregeling seksuele intimidatie Bestuur scholengemeenschap voor vmbo havo atheneum gymnasium school voor praktijkonderwijs Dit is de klachtenregeling seksuele intimidatie van de Stichting Voortgezet

Nadere informatie

Klachtenregeling. Jacobus Fruytier scholengemeenschap. Jacobus Fruytier scholengemeenschap

Klachtenregeling. Jacobus Fruytier scholengemeenschap. Jacobus Fruytier scholengemeenschap Klachtenregeling Jacobus Fruytier scholengemeenschap Jacobus Fruytier scholengemeenschap www.jfsg.nl Preambule De voorliggende klachtenregeling is grotendeels gebaseerd op de modelklachtenregeling, die

Nadere informatie

ALGEMENE KLACHTENREGELING. SKVOB e.o.

ALGEMENE KLACHTENREGELING. SKVOB e.o. ALGEMENE KLACHTENREGELING SKVOB e.o. Breda, 23 januari 2014, aangepast 13 mei, 30 juni 2015 en 26 september 2016 1 Preambule Sinds 1998 kent het onderwijs de Kwaliteitswet, waarin is vastgelegd dat ieder

Nadere informatie

Klachtenregeling van Auro, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs. Het bevoegd gezag Auro,

Klachtenregeling van Auro, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs. Het bevoegd gezag Auro, 1 Klachtenregeling van Auro, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Het bevoegd gezag Auro, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad;

Nadere informatie

Klachtenregeling Meerwegen scholengroep

Klachtenregeling Meerwegen scholengroep Klachtenregeling Meerwegen scholengroep Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs; b. commissie: de commissie als bedoeld

Nadere informatie

Een door het bestuur aangestelde persoon die bij klachten als aanspreekpunt functioneert zoals nader omschreven in artikel 2.

Een door het bestuur aangestelde persoon die bij klachten als aanspreekpunt functioneert zoals nader omschreven in artikel 2. Het bevoegd gezag van... gelet op de invoering van de kwaliteitswet ingevolge waarvan in artikel 24b WVO de verplichting wordt opgenomen voor een regeling ter behandeling van klachten; gehoord de medezeggenschapsraad;

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN... 2

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN... 2 Klachtenregeling Inhoud HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN... 2 Artikel 1... 2 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN... 2 Paragraaf 1: De contactpersoon... 2 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon...

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS Inleiding Stichting KPO Sint Antonius heeft de klachtenregeling geactualiseerd. Deze klachtenregeling streeft ernaar zorgvuldig met klachten van een klager

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting KBO Haarlem-Schoten

Klachtenregeling Stichting KBO Haarlem-Schoten Klachtenregeling Inhoud 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 1... 3 2. De behandeling van de klacht... 4 Paragraaf 1 De contactpersoon... 4 Artikel 2 Aanstelling en taak contactpersoon... 4 Paragraaf 2 De

Nadere informatie

Hoofstuk 1: Begripsbepalingen 2 Artikel 1 Begripsbepalingen 2

Hoofstuk 1: Begripsbepalingen 2 Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Klachtenregeling RSG Enkhuizen Inhoud: Pagina: Inleiding 2 Hoofstuk 1: Begripsbepalingen 2 Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Hoofdstuk 2 Behandeling van de klachten 2 Paragraaf 1: De contactpersoon in geval

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Stichting OVO

KLACHTENREGELING Stichting OVO KLACHTENREGELING Stichting OVO Het bevoegd gezag van de Stichting voor Openbaar Verenigd Onderwijs in Gorinchem en de regio, gelet op de bepalingen van de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op het

Nadere informatie

Klachtenregeling. onderwijs

Klachtenregeling. onderwijs Klachtenregeling onderwijs maart 2013 Klachtenregeling Stellingwerf College Inhoud Hoofdstuk 1: begripsbepalingen Algemeen Artikel 1 Hoofdstuk 2: behandeling van de klachten Artikel 2: aanstelling en taken

Nadere informatie

Klachtenregeling. Spectrum-SPCO

Klachtenregeling. Spectrum-SPCO Klachtenregeling Spectrum-SPCO Communicatie CvB December 2013 Opstellen concept herziene regeling GMR Februari 2016 Advies MO Februari 2016 Advies CvB 1 maart 2016 Vaststelling voor onbepaalde tijd Inleiding

Nadere informatie

Klachtenregeling PO - OPOO

Klachtenregeling PO - OPOO Het bevoegd gezag van het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs, gehoord

Nadere informatie

Klachtenregeling Beleidskader ontwikkelen en vaststellen nieuw beleid Periode: Versienr: Code: Pagina s: Auteur / Eigenaar: Concept: Datum: Datum:

Klachtenregeling Beleidskader ontwikkelen en vaststellen nieuw beleid Periode: Versienr: Code: Pagina s: Auteur / Eigenaar: Concept: Datum: Datum: Klachtenregeling Beleidskader ontwikkelen en vaststellen nieuw beleid Periode: mei 2016-juni 2017 Versienr: 0.4 Code: 2016-CvB Klachtenregeling Pagina s: 6 Auteur / Eigenaar: Carla Luycx Concept: MT/Directies:

Nadere informatie

Protocol Klachtenregeling OPO IJmond, locatie O.B.S. de Molenweid

Protocol Klachtenregeling OPO IJmond, locatie O.B.S. de Molenweid Protocol Klachtenregeling OPO IJmond, locatie O.B.S. de Molenweid 1 Het bevoegd gezag: de Stichting openbaar primair onderwijs IJmond gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs; gehoord

Nadere informatie

Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC)

Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) Drie routes om een klacht op school op te lossen Op school kunnen problemen ontstaan voor ouders, leerlingen of personeelsleden. Als het met betrokken partijen

Nadere informatie

Klachtenregeling voor Medewerkers

Klachtenregeling voor Medewerkers Voorlopige vaststelling door Raad van Bestuur 16.06.2008 Geaccordeerd Directieberaad 19.05.2008 Ter Instemming naar CMR 11.09.2008 Instemming CMR 04.12.2008 Definitieve vaststelling door Raad van bestuur

Nadere informatie

Klachtenregeling. Geert Groote Scholen Amsterdam Vrije School Parcival Amstelveen

Klachtenregeling. Geert Groote Scholen Amsterdam Vrije School Parcival Amstelveen Klachtenregeling Geert Groote Scholen Amsterdam Vrije School Parcival Amstelveen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen blz. 2 Artikel 1 Begripsbepalingen blz. 2 Hoofdstuk 2 Behandeling van de klachten

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS

KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS KLACHTENREGELING STICHTING KPO SINT ANTONIUS Inleiding Stichting KPO Sint Antonius heeft de klachtenregeling geactualiseerd. Deze klachtenregeling streeft ernaar zorgvuldig met klachten van een klager

Nadere informatie

KLACHTENREGELING KLACHTENREGELING

KLACHTENREGELING KLACHTENREGELING 1 INHOUD Inleiding 3 Aanhef 3 Begripsbepalingen 4 Artikel 1 4 Behandeling van de klachten 4 Paragraaf 1: De contactpersoon 4 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon 4 Paragraaf 2: De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Klachtenregeling 2012

Klachtenregeling 2012 Klachtenregeling 2012 Inleiding In augustus 2001 is de klachtenregeling PlatOO opgesteld, door het bestuur van PlatOO destijds vastgesteld en door de GMR akkoord bevonden. Deze klachtenregeling is van

Nadere informatie