EFFECT VAN DE AUTOLOZE ZONDAG OP DE CONCENTRATIES STIKSTOFOXIDEN 2007, 2008 EN 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EFFECT VAN DE AUTOLOZE ZONDAG OP DE CONCENTRATIES STIKSTOFOXIDEN 2007, 2008 EN 2009"

Transcriptie

1 GGD/LO EFFECT VAN DE AUTOLOZE ZONDAG OP DE CONCENTRATIES STIKSTOFOXIDEN 27, 28 EN 29 Amsterdam, oktober 29 Auteur: H.J.P. Helmink GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 22 1 CE AMSTERDAM In opdracht van: eigen onderzoek afdeling Luchtkwaliteit auteur : H. Helmink (PV) Datum beoordeeld : D. de Jonge(PV) datum blz. Docnr goedgekeurd : J.H. Visser(HL) datum GGD Amsterdam LO Luchtkwaliteit Nieuwe Achtergracht 1, 118 WT Amsterdam Telefoon (2)

2 GGD, Amsterdam, Nederland. Alle rechten voorbehouden. GGD Amsterdam en/of de met haar gelieerde maatschappijen zijn niet aansprakelijk voor enige directe, indirecte, bijkomstige of gevolgschade ontstaan door of bij het gebruik van de informatie of gegevens uit dit document, of door de onmogelijkheid die informatie of gegevens te gebruiken. De inhoud van dit rapport mag aan derden niet anders dan als één geheel worden ontsloten, voorzien van bovengenoemde aanduidlingen met betrekking tot auteursrechten en aansprakelijkheid.

3 -3- GGD/LO INHOUD 1 Inleiding methode resultaten geschatte verkeersbijdrage conclusies...11 Bijlage 1 resultaten Bijlage 2 resultaten Bijlage 3 resultaten

4 -4- GGD/LO INLEIDING Op 2 september 29 is door het Landelijk Orgaan Autovrije Dag (LOAD) een autovrije zondag georganiseerd. Negentien gemeenten waaronder Amsterdam hebben hieraan meegedaan. Tussen 1. uur en 17. uur werd de stad afgesloten voor inrijdend gemotoriseerd verkeer vanaf de A1. In de stad staan langs verschillende drukke wegen stationaire meetstations opgesteld voor het meten van de luchtkwaliteit. Ondermeer langs de Haarlemmerweg, Van Diemenstraat, Stadhouderkade en Jan van Galenstraat wordt 24 uur per dag de kwaliteit van de lucht ononderbroken met zeer gevoelige meetapparatuur onderzocht. Het effect op de luchtkwaliteit van de autovrije zondag blijkt echter moeilijk of bijna onmogelijk aantoonbaar in de daggemiddelde concentratie stikstofdioxide gemeten op deze straatstations. Dit kan leiden tot tegenstrijdige inzichten. Ook het vergelijken met enkele zondagen vlak voor en na de autovrije zondag en de berekende verkeersbijdrage uit het verschil tussen achtergrond en enkele verkeersbelaste locaties, leveren van jaar tot jaar resultaten die met elkaar in tegenspraak kunnen zijn. Een en ander kan worden veroorzaakt omdat de concentratie NO 2 niet alleen afhangt van de intensiteit van het wegverkeer. Atmosferische omstandigheden en de ozonconcentratie spelen een belangrijke rol die het meetbaar maken van het effect van enkele uren verminderd wegverkeer zeer bemoeilijkt. Daarbij komt dat de autovrije zondag zeker niet autoloos is, alleen het inrijden van de stad werd 7 uur lang verboden. Uit verkeerstellingen gehouden tijdens voorgaande autovrije zondagen in september 27 en september 28 is echter gebleken dat de verkeersintensiteit tussen 1 uur en 16 uur op de Jan van Galenstraat en Van Diemenstraat een duidelijke afname vertoonde, tot wel 78%. (bron: DIVV Amsterdam) Dat het effect op de luchtkwaliteit voor stikstofoxiden dan zelfs met de gevoeligste apparatuur (chemiluminescentie) onmeetbaar is, wordt als onlogisch en zeer onbevredigend ervaren. Een en ander is aanleiding voor deze rapportage waarin een nadere beschouwing heeft plaatsgevonden van de meetdata van zondagen in 27, 28 en 29 van verschillende meetstations van het meetnet luchtkwaliteit van Amsterdam. De autoloze zondagen van dat jaar is telkens vergeleken met het gemiddelde beeld van de zondagen van het betreffende jaar.

5 -5- GGD/LO METHODE De vergelijkingen en berekeningen in deze rapportage zijn gemaakt met uurgemiddelde meetresultaten afkomstig van continue stikstofoxide- en ozonmetingen van vier straatstations te weten Stadhouderskade, Haarlemmerweg, Van Diemenstraat en Jan van Galenstraat en twee achtergondstations, Overtoom en Oude Schans. Van deze meetstations worden gewoonlijk alleen de daggemiddelden gerapporteerd, voor deze anayse is echter gebruik gemaakt van de hoogste tijdsresolutie die in de database beschikbaar is, nl. uurgemiddelden. De stikstofoxidemetingen worden gedaan met behulp van chemiluminescentiemonitoren, deze methode is gelijkwaardig aan de Europese referentiemethode. Het gehalte ozon in de buitenlucht wordt alleen gemeten op de stadsachtergrondstations, gelijkwaardig aan de Europese referentiemethode volgens het principe van gepulseerde UV-fluoriscentie. De straatstations Stadhouderskade en Haarlemmerweg zijn beide eenzijdig bebouwde straten, waarbij het meetstation op de Stadhouderskade aan de onbebouwde kant is gelegen bij een kruispunt (stoplicht) en het meetstation op de Haarlemmerweg aan de bebouwde kant. Het meetstation Van Diemenstraat ligt aan een tweezijdig bebouwde weg met aan beide zijden een fietspad en een trottoir. De Van Diemenstraat kan worden gekarakteriseerd als een street canyon waar de emissies van het wegverkeer relatief lang blijven hangen. Het meetstation aan de Jan van Galenstraat ligt net als Van Diemenstraat aan een tweezijdig bebouwde weg. De stadsachtergrondstations Oude schans en overtoom geven de achtergrondgehaltes in Amsterdam weer, zoals deze zich in rustige wijken, parken en achtertuinen voordoen. De stadsachtergrondstations zijn ingericht op een afstand van ten minste enkele tientallen meters van een drukke straat. Omdat de directe emissie van het wegverkeer voor het overgrote deel uit stikstofmonoxide bestaat werd de grootste afname als gevolg van de autovrije zondag verwacht in de som van de concentratie stikstofdioxide en stikstofmonoxide, of tewel NO x. Deze som wordt op verkeersbelaste locaties zoals Van Diemenstraat, Haarlemmerweg Jan van Galenstraat en Stadhoudeskade vooral bepaald door het aandeel stikstofmonoxide afkomstig van de directe emissie van het wegverkeer. Op de achtergrondlocaties Oude Schans en Overtoom zal vooral het aandeel stikstofdioxide bepalend zijn voor de hoogte van de NO x concentraties, immers het aandeel NO in de buitenlucht is op een achtergrondlocatie voor het overgrote deel omgezet in NO 2.

6 -6- GGD/LO Om de concentraties stikstofdioxide en stikstofmonoxide op te kunnen tellen zijn alle uurlijkse meetwaarden die gewoonlijk worden gepresenteerd in µg/m 3 eerst omgerekend naar nmol/mol volgens; NO [µg/m 3 ] / 1,25 = NO [nmol/mol] NO 2 [µg/m 3 ] / 1,91 = NO 2 [nmol/mol] NO x [nmol/mol] Ook de uurlijkse ozonconcentraties zijn omgerekend naar nmol/mol. De berekeningen zijn afzonderlijk voor 27, 28 en 29 gedaan. Van alle (beschikbare) zondagen, dat wil zeggen voor 29 tot en met september, is voor ieder uur de concentratie stikstofoxiden en ozon uitgerekend. Voor ieder uur afzonderlijk is een gemiddelde concentratie berekend. Het concentratieverloop van stikstofoxiden en van ozon op de autovrije zondag is vergeleken met het gemiddelde van alle beschikbare zondagen van dat jaar.

7 -7- GGD/LO RESULTATEN De meetresultaten zijn weergegeven in grafieken in bijlage 1 tot en met 3. Alle uurwaarden NOx van alle beschikbare zondagen van 29 en alle zondagen van 28 en 27 zijn voor ieder uur afzonderlijk per station in de grafieken weergegeven als een blauwe stip. Het gemiddelde van ieder uur (inclusief de autoloze zondag) is weergegeven als gele lijn. Tenslotte is met een paarse lijn de gemeten concentratie NO x op de autoloze zondag afgebeeld. Voor ieder jaar is een soortgelijke grafische weergave gemaakt van de ozonconcentratie, eveneens in nmol/mol. 3.1 geschatte verkeersbijdrage De verkeersbijdrage is geschat aan de hand van het verschil tussen het gemiddelde van de straatstations Van Diemenstraat, Haarlemmerweg, Stadhouderskade en Jan van Galenstraat minus het gemiddelde van de beide achtergrondstations Overtoom en Oude Schans. In onderstaande grafieken is deze verkeerbijdrage weergegeven, hierbij is de gemiddelde concentratie NO x voor ieder uur weer opgedeeld in het aandeel NO en NO 2 [in nmol/mol]. Omdat de verschillen tussen de verkeersbijdrage van 27, 28 en van 29 tot en met september geven een identiek beeld. De gemiddelde verkeersbijdrage van alle (beschikbare) zondagen is daarom in één grafiek weergegeven, voor ieder jaar afzonderlijk is de verkeersbijdragevan de autoloze zondag weergegeven.

8 -8- GGD/LO NO / NO2 gemiddelde geschatte verkeersbijdrage zondagen NO2 NO Bovenstaand grafiek geeft het gemiddelde beeld van alle zondagen van 27 tot en met september 29. NB: In alle grafieken zijn de concentraties weergegeven in nmol/mol. Opvallend is dat in 27 juist op de autovrije zondag een bovengemiddeld hoog aandeel stikstofoxiden over de dag meetbaar is, waarschijnlijk wordt het effect van de autovrije zondag tenietgedaan door de heersende meteorologische condities.

9 -9- GGD/LO NO / NO2 geschatte verkeersbijdrage autoloze zondag NO2 NO In 28 is voor het eerst een klein effect zichtbaar, vooral de afname vanaf 9 uur s-morgens van het gehalte stikstofmonoxide is opmerkelijk. NO / NO2 geschatte verkeersbijdrage autoloze zondag NO2 NO

10 -1- GGD/LO In 29 wordt in de periode voordat de maatregel van kracht werd een relatief zeer hoog aandeel stikstofmonoxide gemeten, dit duidt erop dat in de vroege ochtenduren meer dan gemiddeld werd gereden of dat zeer ongunstige meteorologische condities een rol speelden. Mede hierdoor is het effect van de autovrije uren dit jaar duidelijk waarneembaar en is het effect niet alleen voor stikstofmonoxide goed zichtbaar (nb de negatieve concentraties van 1 tot 15 uur zijn een gevolg van kleine meetfouten die onvermijdelijk optreden bij dit soort analyse) ook voor stikstofdioxide is een afname zichtbaar tot onder het gemiddelde van alle zondagen in 29. NO / NO2 geschatte verkeersbijdrage autoloze zondag NO2 NO

11 -11- GGD/LO CONCLUSIES - Over de uren dat de maatregel in de ochtend van kracht werd, is vooral op het verkeersbelaste meetstation Haarlemmerweg een daling van de NO x concentratie waarneembaar zowel in 29 als in 28. Vooral in 29 waar in de ochtenduren voordat de maatregel van kracht werd relatief hoge concentraties NO x zijn gemeten, daalt deze waarde tussen 8 en 9 uur vrij scherp tot onder het gemiddelde van alle zondagen. Zowel op de straatstations als op de achtergrondstations is dit waarneembaar. Op het station Haarlemmerstraat zet deze daling ver door en behoren de uurgemiddelde concentraties NO x tussen 1 en 18 uur tot de laagste van het jaar. In 27 zijn op de stations Haarlemmerweg en Van Diemenstraat de verschillen niet zonneklaar, alleen op het verkeersbelaste station Jan van Galenstraat lijkt een daling waarneembaar. De achtergrondstations Overtoom en Nieuwe Schans vertonen in alle jaren op de autoloze zondag een (kleine) afname tot iets onder het gemiddelde over de uren dat de maatregel van kracht was. - De geschatte verkeersbijdrage opgesplitst in stikstofdioxide en stikstofmonoxide (hs. 3.1) laat vooral in 29 en 28 goed zien hoe de totale afname over de duur van de maatregel vooral door de afname van de stikstofmonoxide concentratie is teweeggebracht. In 27 is dit beeld niet reproduceerbaar en lijkt de geschatte verkeersbijdrage gemiddeld hoger dan die op een gemiddelde zondag in De ozonconcentratie laat in 27, 28 en 29 stelselmatig een verhoging zien tot boven de gemiddelde concentratie over de uren dat de maatregel van kracht is. Ook dit kan in de richting duiden van een effect van de autvrije dag.door het ontbreken van het gewoonlijke aanbod aan stikstofmonoxide, kan minder ozon reageren tot stistofdioxide en wordt een hogere concentratie van ozon waargenomen. Merkwaardig genoeg is dit effect ook in 27 duidelijk naar voren gekomen, waarschijnlijk spelen afwijkende meteorologische omstandigheden op de autoloze zondag van 27 hierbij een rol. - De gemeten effecten zijn alleen significant te noemen in de betekenis van aantoonbaarheid, het effect op de daggemiddelde concentraties luchtverontreiniging is verwaarloosbaar klein. - Het houden van een autoloze zondag heeft geen betekenis voor de hoogte van jaargemiddelde stikstofoxide concentraties.

12 -12- GGD/LO Bijlage 1 resultaten 29 Haarlemmerweg NOx Zondagen 29 Autoloze zondag 29 Gemiddelde zondagen 29 Van Diemenstraat NOx Zondagen 29 Autoloze zondag 29 Gemiddelde zondagen 29

13 -13- GGD/LO Overtoom NOx Zondagen 29 Autoloze zondag 29 Gemiddelde zondagen 29 Kantershof autoloze zondag Stadhouderskade NOx Zondagen 29 Autoloze zondag 29 Gemiddelde zondagen 29

14 -14- GGD/LO Oude Schans NOx Zondagen 29 Autoloze zondag 29 Gemiddelde zondagen 29 Jan van Galenstraat NOx Zondagen 29 Autoloze zondag 29 Gemiddelde zondagen 29

15 -15- GGD/LO Ozon Overtoom conc. (nmol/mol) tijd (uren) Zondagen 29 Gemiddelde zondagen 29 Autoloze zondag 29

16 -16- GGD/LO Bijlage 2 resultaten 28 Haarlemmerweg NOx Zondagen 28 Autoloze zondag 28 Gemiddelde zondagen 28 Van Diemenstraat NOx Zondagen 28 Autoloze zondag 28 Gemiddelde zondagen 28

17 -17- GGD/LO Overtoom NOx Zondagen 28 Autoloze zondag 28 Gemiddelde zondagen 28 Stadhouderskade NOx Zondagen 28 Autoloze zondag 28 Gemiddelde zondagen 28

18 -18- GGD/LO Oude Schans NOx Zondagen 28 Autoloze zondag 28 Gemiddelde zondagen 28 Jan van Galenstraat NOx Zondagen 28 Autoloze zondag 28 Gemiddelde zondagen 28

19 -19- GGD/LO Ozon Overtoom conc. (nmol/mol) tijd (uren) Zondagen 27 Gemiddelde zondagen 27 Autoloze zondag 27

20 -2- GGD/LO Bijlage 3 resultaten 27 Haarlemmerweg NOx NOx zondagen 27 NOx Autoloze zondag 27 NOx gemiddelde zondagen 27 Van Diemenstraat NOx NOx zondagen 27 NOx Autoloze zondag 27 NOx gemiddelde zondagen 27

21 -21- GGD/LO Overtoom NOx NOx Autoloze zondag 27 NOx gemiddelde zondagen 27 NOx zondagen 27 Stadhouderskade NOx NOx zondagen 27 NOx Autoloze zondag 27 NOx gemiddelde zondagen 27

22 -22- GGD/LO Oudeschans NOx NOx zondagen 27 NOx Autoloze zondag 27 NOx gemiddelde zondagen 27 Jan van Galenstraat NOx NOx zondagen 27 NOx Autoloze zondag 27 NOx gemiddelde zondagen 27

23 -23- GGD/LO Ozon Overtoom conc. (nmol/mol) tijd (uren) Zondagen 27 Gemiddelde zondagen 27 Autoloze zondag 27

In opdracht van: P.A. Burgos Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao

In opdracht van: P.A. Burgos Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao GGD/LO 14-1104 Meetresultaten luchtkwaliteit 2013 Curaçao Amsterdam, maart 2014 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 2200 1000 CE AMSTERDAM In opdracht van: P.A. Burgos

Nadere informatie

Meetresultaten luchtkwaliteit 2010 Curaçao

Meetresultaten luchtkwaliteit 2010 Curaçao GGD/LO 11-1120 Meetresultaten luchtkwaliteit 2010 Curaçao Amsterdam, Maart 2011 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 2200 1000 CE AMSTERDAM In opdracht van: De Milieudienst

Nadere informatie

Fijnstof Beverwijk-west

Fijnstof Beverwijk-west GGD/LO 07-1106 Fijnstof Beverwijk-west Amsterdam, 19 juli 2007 Auteur: H.J.P. Helmink In opdracht van: Provincie Noord Holland Sector Milieu Postbus 3007 2001 DA HAARLEM Auteur : H..J.P. Helmink (PV) 19-07-2007

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Jaarrapportage 2016 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Meetresultaten luchtkwaliteit 2011 Curaçao

Meetresultaten luchtkwaliteit 2011 Curaçao GGD/LO 12-1119 Meetresultaten luchtkwaliteit 2011 Curaçao Amsterdam, mei 2012 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 2200 1000 CE AMSTERDAM In opdracht van: De Milieudienst

Nadere informatie

Luchtverontreiniging Amsterdam 2013

Luchtverontreiniging Amsterdam 2013 GGD/LO 14-1127 Luchtverontreiniging Amsterdam 2013 Uitgave: Tekst: GGD Amsterdam Cluster leefomgeving afdeling luchtkwaliteit H.J.P. Helmink M.B.A. Dijkema M. Strak S.C. van der Zee In opdracht van de

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Derde kwartaalverslag 2014

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Derde kwartaalverslag 2014 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Derde kwartaalverslag 2014 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025

Nadere informatie

Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen

Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen Notitienummer Datum 3 juni 206 Onderwerp Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen. Inleiding Buro Blauw voert in opdracht van de gemeente Wageningen luchtkwaliteitsmetingen

Nadere informatie

Luchtverontreiniging Amsterdam 2012

Luchtverontreiniging Amsterdam 2012 GGD/LO 13-1126 Luchtverontreiniging Amsterdam 2012 Uitgave: Tekst: GGD Amsterdam Cluster leefomgeving afdeling luchtkwaliteit H.J.P. Helmink M.B.A. Dijkema M. Strak S.C. van der Zee In opdracht van de

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van het industriegebied Moerdijk op de luchtkwaliteit in Moerdijk in 2012

Windroosanalyse naar de invloed van het industriegebied Moerdijk op de luchtkwaliteit in Moerdijk in 2012 TNO-rapport TNO 2013 R11472 Windroosanalyse naar de invloed van het industriegebied Moerdijk op de luchtkwaliteit in Moerdijk in 2012 Earth, Environmental and Life Sciences Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht

Nadere informatie

Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao 2014

Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao 2014 Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao 2014 In opdracht van: Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Dhr. E. Jansen Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao Amsterdam, augustus 2015 Auteur: D. de Jonge

Nadere informatie

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer NO, NO2 en NOx in de buitenlucht Michiel Roemer Inhoudsopgave Wat zijn NO, NO2 en NOx? Waar komt het vandaan? Welke bronnen dragen bij? Wat zijn de concentraties in de buitenlucht? Maatregelen Wat is NO2?

Nadere informatie

Luchtverontreiniging Amsterdam 2017

Luchtverontreiniging Amsterdam 2017 Luchtverontreiniging Amsterdam 2017 In opdracht van: Gemeente Amsterdam Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 28 Auteur(s) S.C. van der Zee en H.J.P. Helmink Afdeling Leefomgeving teams Milieu & Gezondheid

Nadere informatie

Luchtverontreiniging Amsterdam 2015

Luchtverontreiniging Amsterdam 2015 Luchtverontreiniging Amsterdam 2015 In opdracht van: Gemeente Amsterdam Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 31 Auteurs M.B.A. Dijkema, S.C. van der Zee, H. J.P. Helmink GGD Amsterdam LO team Milieu

Nadere informatie

- en NO 2. Voor het eerst hebben de meetnetten van het RIVM, de DCMR en de GGD Amsterdam de trend. - en NO 2

- en NO 2. Voor het eerst hebben de meetnetten van het RIVM, de DCMR en de GGD Amsterdam de trend. - en NO 2 23 Trends in en concentraties een gezamenlijke trendanalyse van de meetstations beheerd door RIVM, DCMR en GGD Amsterdam Voor het eerst hebben de meetnetten van het RIVM, de DCMR en de GGD Amsterdam de

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2011

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2011 TNO-rapport TNO-060-UT-12-01634 Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 11 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl

Nadere informatie

Sensormetingen luchtkwaliteit in Schiedam (juli -december2017)

Sensormetingen luchtkwaliteit in Schiedam (juli -december2017) Sensormetingen luchtkwaliteit in Schiedam (juli -december2017) analyse Henri de Ruiter, Ernie Weijers Februari 2018 Sinds juli 2017 meten burgers met behulp van goedkope sensoren de luchtkwaliteit in Schiedam.

Nadere informatie

Luchtverontreiniging Amsterdam 2016

Luchtverontreiniging Amsterdam 2016 Luchtverontreiniging Amsterdam 16 In opdracht van: Gemeente Amsterdam Postbus 2 AE AMSTERDAM Amsterdam, 15 Auteur(s) S.C. van der Zee en H.J.P. Helmink GGD Amsterdam Afdeling Leefomgeving teams Milieu

Nadere informatie

Luchtverontreiniging Amsterdam 2014

Luchtverontreiniging Amsterdam 2014 Luchtverontreiniging Amsterdam 2014 In opdracht van: Gemeente Amsterdam Postbus 202 1000AE AMSTERDAM Amsterdam, Auteurs S. C. van der Zee, M.B.A.Dijkema, H. J.P. Helmink GGD Amsterdam LO team Milieu en

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg aansluiting 2 rotondes Hamelandweg te Lichtenvoorde Versie opdrachtgever Gemeente Oost Gelre Postbus 17 7130 AA Lichtenvoorde auteur drs. A.D. Postma INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... I SAMENVATTING... 1

Nadere informatie

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting Overzicht gegevens Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 2 Algemeen 4 2.1 Gebruikte gegevens 4 2.2 Welke stoffen zijn betrokken? 4 2.3 Normen

Nadere informatie

Inleiding De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 21 januari 2013 een motie aangenomen die luidt:

Inleiding De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 21 januari 2013 een motie aangenomen die luidt: Notitie Aan Ester Kardienaal (gemeente Alblasserdam) Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 18 maart 2013 21539712 13-058 ir. J.W.T. Voerman en ir. P.B. van Breugel Onderwerp Fijnstofmetingen in

Nadere informatie

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer GGD/LO 13-1114 Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2012 Amsterdam, Maart 2012 Uitgave: Tekst: GGD Amsterdam Cluster leefomgeving afdeling luchtkwaliteit D. de Jonge In opdracht van:

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2012

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2012 TNO-rapport TNO 2013 R11473 Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit in 2012 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het luchtkwaliteitsonderzoek en is de verantwoording voor de toelichting (paragraaf 5.10). In de eerste paragraaf van deze bijlage zijn het geldende beleid en

Nadere informatie

Aanvullende luchtmetingen naar vluchtige organische koolwaterstoffen op Beth Chaim en Kas Chikitu

Aanvullende luchtmetingen naar vluchtige organische koolwaterstoffen op Beth Chaim en Kas Chikitu Aanvullende luchtmetingen naar vluchtige organische koolwaterstoffen op Beth Chaim en Kas Chikitu In opdracht van: Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Dhr. J. Ras Klein Kwartier 33 Willemstad,

Nadere informatie

- 1 - april mei juni juli augustus september maand

- 1 - april mei juni juli augustus september maand - 1 - ER Smog in zomer In dit bulletin wordt een overzicht gegeven van de smogsituatie in de periode april tot en met september voor de stoffen O 3, PM, SO 2, en NO 2. In de zomerperiode van zijn er 7

Nadere informatie

Monitoring luchtkwaliteit van de Vaillantlaan. Rapportage 2016/2017

Monitoring luchtkwaliteit van de Vaillantlaan. Rapportage 2016/2017 Monitoring luchtkwaliteit van de Vaillantlaan Rapportage 2016/2017 Colofon Raad van Accreditatie Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd (L520) voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Rapportage Luchtkwaliteit 2009 Rapport over de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht

Rapportage Luchtkwaliteit 2009 Rapport over de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Afdeling Milieu Rapportage Luchtkwaliteit 2009 Rapport over de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Rapportage Luchtkwaliteit 2009 Rapport over de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht in 2007 en 2008

Nadere informatie

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam).

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). kenmerk: 653847/687260 Memo Aan Kopie aan Datum Van Telefoon E-mail Onderwerp: College van GS 4 juni 2015 Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). In deze

Nadere informatie

Jaarrapportage 2010 Luchtmeetnet IBP Hilversum. RIVM briefrapport 680530003/2011 G.C. Stefess

Jaarrapportage 2010 Luchtmeetnet IBP Hilversum. RIVM briefrapport 680530003/2011 G.C. Stefess Jaarrapportage 2010 Luchtmeetnet IBP Hilversum RIVM briefrapport 680530003/2011 G.C. Stefess Jaarrapportage 2010 Luchtmeetnet IBP Hilversum RIVM Briefrapport 680530003/2011 G.C. Stefess Colofon RIVM 2011

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2013

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2013 TNO-rapport TNO 214 R11587 Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 213 Earth, Life and Social Sciences Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht

Nadere informatie

16 OZON op WEEKEND- en FEESTDAGEN

16 OZON op WEEKEND- en FEESTDAGEN 16 OZON op WEEKEND- en FEESTDAGEN Bij een grondiger analyse van de O 3 -gegevens over meerdere zomerperiodes werd o.a. een vergelijking gemaakt aan de hand van de cumulatieve frequentieverdeling, enerzijds

Nadere informatie

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer parkeren Spoorzone te Winterswijk Versie 2 december 2008 opdrachtnummer 08-159lucht datum 2 december 2008 opdrachtgever Gemeente Winterswijk Postbus 101 7100 AC Winterswijk

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Luchtkwaliteit langs de N208 bij Hillegom

Luchtkwaliteit langs de N208 bij Hillegom CE CE Oplossingen voor Oplossingen milieu, economie voor milieu, en technologie economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: tel: 015 015 2 150 2 150 150 150 fax:

Nadere informatie

Luchtkwaliteit monitoring in Alblasserdam. Eerste kwartaal 2014

Luchtkwaliteit monitoring in Alblasserdam. Eerste kwartaal 2014 Luchtkwaliteit monitoring in Alblasserdam Eerste kwartaal 2014 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit - april 2010 t/m maart 2011

Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit - april 2010 t/m maart 2011 TNO-rapport TNO-060-UT-12-00111 Windroosanalyse naar de invloed van Eindhoven Airport op de lokale luchtkwaliteit - april 10 t/m maart 11 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015

Nadere informatie

Bijlage 4 - Onderzoek luchtkwaliteit

Bijlage 4 - Onderzoek luchtkwaliteit Bijlage 4 - Onderzoek luchtkwaliteit 1 Aanleiding In verband met het in procedure brengen van het bestemmingsplan Buitengebied, dient in het kader van de Wet milieubeheer, hoofdstuk 5, te worden gekeken

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Rapportage van de luchtkwaliteit gemeten in De Peel van 2008 tot en met 2015.

Rapportage van de luchtkwaliteit gemeten in De Peel van 2008 tot en met 2015. Provincie Noord-Brabant Rapportage van de luchtkwaliteit gemeten in De Peel van 2008 tot en met 2015. Rapport no. 4257342, 8 maart 2016 Projectverantwoordelijke: J. van Loon Provincie Noord-Brabant Cluster

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2010

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2010 TNO-rapport TNO-0-UT-12-00175 Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 10 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier

Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier Gemeente Postbus 9033 7300 ES Contactpersoon: Dhr. G. den Besten Tel: 055 5802416 Uitvoerder: H. Veldman Inhoudsopgave 1 Inleiding...1

Nadere informatie

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20155031.R04.V01 Document: 14067 Status: definitief

Nadere informatie

Aanleg parallelweg N248

Aanleg parallelweg N248 Aanleg parallelweg N248 Onderzoek luchtkwaliteit Definitief Provincie Noord-Holland Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 14 juli 2014 Verantwoording Titel : Aanleg parallelweg N248 Subtitel : Onderzoek luchtkwaliteit

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Nieuwegein 2009

Luchtkwaliteit Nieuwegein 2009 Luchtkwaliteit Nieuwegein 2009 datum 24 februari 2011 status definitief opdrachtgever Gemeente Nieuwegein Contactpersoon: de heer Willie van Dam uw referentie 2011/322 opdrachtnemer dbvision Groenmarktstraat

Nadere informatie

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Notitie Aan : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam Van : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 Kopie : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Betreft : Luchtkwaliteitsonderzoek Tiendhove

Nadere informatie

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer GGD/LO 14-1105 Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2013 Amsterdam, mei 2014 Uitgave: Auteur: GGD Amsterdam Cluster leefomgeving afdeling luchtkwaliteit D. de Jonge In opdracht van:

Nadere informatie

Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao 2015

Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao 2015 Meetresultaten Luchtkwaliteit Curaçao 2015 In opdracht van: drs. S. Victorina Minister van Gezondheid Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao Amsterdam, mei 2016 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam

Nadere informatie

"Luchtkwaliteit in Maastricht; de theorie en de werkelijkheid. Door: Erwin Hartogsveld/Stichting Klaor Loch. Maastricht 23 maart 2016

Luchtkwaliteit in Maastricht; de theorie en de werkelijkheid. Door: Erwin Hartogsveld/Stichting Klaor Loch. Maastricht 23 maart 2016 "Luchtkwaliteit in Maastricht; de theorie en de werkelijkheid Door: Erwin Hartogsveld/Stichting Klaor Loch. Maastricht 23 maart 2016 MAASTRICHT STINKT Stichting Klaor Loch, Hagengaard 7, 6227 HE Maastricht

Nadere informatie

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam Notitie Aan Stadsontwikkeling Rotterdam Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 1 augustus 2017 22188119 MZ Rotterdam S.M. Davison J.W.T. Voerman M. Ameling J.H.H. van den Elshout Onderwerp Effect

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Laakdal en Geel in 2013 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Luchtkwaliteit in Laakdal en Geel in 2013 Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst

Nadere informatie

Milieudienst Kop van Noord-Holland

Milieudienst Kop van Noord-Holland Milieudienst Kop van Noord-Holland RAPPORTAGE Luchtkwaliteit Inventarisatie Gemeente Zijpe Berekeningen uitgevoerd door: Milieudienst Kop van Noord-Holland Team Beleid & Regulering Adviseur: P.R. Hendriks

Nadere informatie

Een gezonde omgeving in Binnenstad

Een gezonde omgeving in Binnenstad Een gezonde omgeving in Binnenstad Utrecht Gemeente en inwoners kunnen samen een gezonde leefomgeving creëren. Een gezonde leefomgeving is van belang om een gezonde leefstijl te bevorderen en risico s

Nadere informatie

Nederland wordt overal schoner maar we zijn er. te voldoen. De meetresultaten over 2015 zijn beschikbaar en zijn een eerste test.

Nederland wordt overal schoner maar we zijn er. te voldoen. De meetresultaten over 2015 zijn beschikbaar en zijn een eerste test. 12 Trendanalyse toont: Concen traties PM 10 en blijven dalen Nederland wordt overal schoner maar we zijn er nog niet Nederland heeft uitstel gekregen tot 2015 om voor stikstofdioxide ( ) aan de Europese

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij Notitie 20120520-03 Ontwikkeling hotelzone Maastricht Aachen Airport Beoordeling luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april 2012 20120520-03 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2014

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2014 Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2014 Luchtkwaliteit Nieuwegein 2014 dbvision 2/37 Samenvatting Dit rapport doet verslag van de luchtkwaliteit van 2014 binnen de gemeente Nieuwegein. De concentraties zijn

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit aanpassingen kruisingen Laan van Malkenschoten

Onderzoek luchtkwaliteit aanpassingen kruisingen Laan van Malkenschoten Onderzoek luchtkwaliteit aanpassingen kruisingen Laan van Malkenschoten Gemeente Apeldoorn Postbus 9033 7300 ES Apeldoorn Contactpersoon: De heer J. Vermeij Apeldoorn, 18 april 2011 Uitvoerder: H. IJssel

Nadere informatie

Betreft : Dijkversterking Werkendam aspect luchtkwaliteit

Betreft : Dijkversterking Werkendam aspect luchtkwaliteit A COMPANY OF Notitie Aan : Y. Muggen (Royal Haskoning) Van : M. Hallmann (Royal Haskoning) Datum : 4 oktober 2011 Kopie : P. van den Eijnden (Royal Haskoning) Onze referentie : 9S6258.H1/N0001/Nijm HASKONING

Nadere informatie

N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK

N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK PROVINCIE OVERIJSSEL 24 augustus 2015 078483231:C - Definitief B03203.000003.0600 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Wet- en regelgeving luchtkwaliteit...

Nadere informatie

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2015

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2015 Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2015 In opdracht van: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied M.M.M. van der Meij Adviseur Milieu Postbus 209, 1500 EE Zaandam Amsterdam, Auteur: D.

Nadere informatie

Adviesdienst Verkeer en Vervoer RWS

Adviesdienst Verkeer en Vervoer RWS Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 51 Postbus 342 73 AH Apeldoorn TNO-rapport 27-A-R389/B

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2012

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2012 TNO-rapport TNO 2013 R11474 Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2012 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus

Nadere informatie

Luchtkwaliteit ontwikkeling. spoorzone te Winterswijk

Luchtkwaliteit ontwikkeling. spoorzone te Winterswijk Luchtkwaliteit ontwikkeling spoorzone te Winterswijk Versie 23 juni 2016 opdrachtnummer 16-106 datum 23 juni 2016 opdrachtgever Gemeente Winterswijk Postbus 101 7100 AC WInterswijk auteur drs. A.D. Postma

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 hoofdstuk 4

Hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 126 Uit talrijke studies blijkt dat blootstelling aan luchtverontreiniging veroorzaakt door verkeer leidt tot schade aan de gezondheid van hart, bloedvaten en luchtwegen. In de meeste van deze studies

Nadere informatie

Milieudienst Kop van Noord-Holland

Milieudienst Kop van Noord-Holland Milieudienst Kop van Noord-Holland RAPPORTAGE Luchtkwaliteit Inventarisatie Gemeente Harenkarspel Berekeningen uitgevoerd door: Milieudienst Kop van Noord-Holland Team Beleid & Regulering Adviseur: P.R.

Nadere informatie

Briefrapport /2010 G.C. Stefess. Jaarrapportage Luchtmeetnet IBP Hilversum

Briefrapport /2010 G.C. Stefess. Jaarrapportage Luchtmeetnet IBP Hilversum Briefrapport 680530002 /2010 G.C. Stefess Jaarrapportage 2009 Luchtmeetnet IBP Hilversum RIVM briefrapport 680530002/2010 Jaarrapportage 2009 Luchtmeetnet IBP Hilversum G.C. Stefess (Projectleider), Centrum

Nadere informatie

Briefrapport /2008 J. Wesseling B. Beijk. Een vuistregel voor de effecten van schermen in SRM2

Briefrapport /2008 J. Wesseling B. Beijk. Een vuistregel voor de effecten van schermen in SRM2 Briefrapport 680705005/2008 J. Wesseling B. Beijk Een vuistregel voor de effecten van schermen in SRM2 RIVM Rapport 680705005/2008 Een vuistregel voor de effecten van schermen in SRM2 Joost Wesseling,

Nadere informatie

Beoordeling luchtkwaliteit Wilhelminalaan e.o.

Beoordeling luchtkwaliteit Wilhelminalaan e.o. www.utrecht.nl Milieu en Mobiliteit Expertise Milieu 030-286 00 00 Beoordeling luchtkwaliteit Wilhelminalaan e.o. Resultaten van een nul-onderzoek rapport van de afdeling Expertise Milieu 11 februari 2016

Nadere informatie

In hoofdstuk 5, titel 5.2 en bijlage 2 van de Wet milieubeheer zijn normen en grenswaarden voor luchtkwaliteit opgenomen.

In hoofdstuk 5, titel 5.2 en bijlage 2 van de Wet milieubeheer zijn normen en grenswaarden voor luchtkwaliteit opgenomen. Luchtkwaliteitberekeningen bestemmingsplan -West Inleiding: Ten behoeve van het bestemmingsplan -West is onderzocht of aan de normen voor luchtkwaliteit uit de Wet milieubeheer wordt voldaan. Het onderzoek

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: hoe kunnen lokale overheden het verschil maken? Luchtkwaliteitsconferentie 5 december 2014

Luchtkwaliteit: hoe kunnen lokale overheden het verschil maken? Luchtkwaliteitsconferentie 5 december 2014 Luchtkwaliteit: hoe kunnen lokale overheden het verschil maken? Luchtkwaliteitsconferentie 5 december 2014 Lokale invloed op de concentraties Lokale invloed op de concentraties Verhouding LB/AC verschilt

Nadere informatie

Jaarrapportage 2013 Luchtmeetnet IBP Hilversum

Jaarrapportage 2013 Luchtmeetnet IBP Hilversum Jaarrapportage 2013 Luchtmeetnet IBP Hilversum RIVM Briefrapport 2015-0086 G.C. Stefess Pagina 1 van 41 Colofon RIVM 2015 Delen uit deze publicatie mogen worden overgenomen op voorwaarde van bronvermelding:

Nadere informatie

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2011

Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 2011 TNO-rapport TNO--UT-12-1633 Windroosanalyse naar de invloed van industriegebied Antwerpen op de luchtkwaliteit in de gemeente Woensdrecht in 11 Gebouwde Omgeving Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus

Nadere informatie

Rapportage Luchtmetingen in het Havengebied Amsterdam 2014

Rapportage Luchtmetingen in het Havengebied Amsterdam 2014 Rapportage Luchtmetingen in het Havengebied Amsterdam 2014 In opdracht van: Havenbedrijf Amsterdam N.V. M. Hooijboer afdeling Ruimte en Milieu postbus 19406 1000 GK Amsterdam Amsterdam, juni 2015 Auteur:

Nadere informatie

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2017

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2017 Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2017 In opdracht van: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied M.M.M. van der Meij Adviseur Milieu Postbus 209, 1500 EE Zaandam Amsterdam, Auteur: D.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015 Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015 Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015 dbvision 2/38 Samenvatting Dit rapport doet verslag van de luchtkwaliteit van 2015 binnen de gemeente Nieuwegein. De concentraties zijn

Nadere informatie

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.)

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) 4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) Het gehalte vluchtige organische stoffen in de omgevingslucht wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 6 verschillende plaatsen gemeten, n.l. te Molenbeek

Nadere informatie

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam Meten en rekenen en de burger Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam CROW 15 november 2018 Harry van Bergen H.van.Bergen@amsterdam.nl 06-46168111 Een schoon en gezond Amsterdam? Waarom willen we de

Nadere informatie

Het RIVM gaat binnenkort werken met een in België ontwikkelde interpolatietechniek om metingen

Het RIVM gaat binnenkort werken met een in België ontwikkelde interpolatietechniek om metingen 24 Actuele luchtkwaliteitskaarten in Nederland: evaluatie RIOinterpolatiemodel Het RIVM gaat binnenkort werken met een in België ontwikkelde interpolatietechniek om metingen op meetstations te vertalen

Nadere informatie

DE LUCHTKWALITEIT IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

DE LUCHTKWALITEIT IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE LUCHTKWALITEIT IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST AUTOLUWE ZONDAG 2 SEPTEMBER 29 RAPPORT LEEFMILIEU BRUSSEL - Brussels Instituut voor Milieubeheer DECEMBER 29 Laboratorium voor Analyse en Onderzoek

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Roetmemo Roetkaart december 2014

Roetmemo Roetkaart december 2014 Roetmemo Roetkaart december 2014 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Ontwikkelorganisatie/ sector Milieu & Mobiliteit Afdeling Expertise Milieu Auteur Wiet Baggen Projectnaam Roetmemo - Roetkaart Datum 18

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Frans Fierens, Gerwin Dumont (*) (*)Medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor

Nadere informatie

Vereniging van aanwonenden aan het Ontzandingsproject Over de Maas in de provincie Gelderland.

Vereniging van aanwonenden aan het Ontzandingsproject Over de Maas in de provincie Gelderland. Zandwinning in Alphen De provincie Gelderland heeft in september 2006 het groene licht gegeven voor zandwinning in het gebied Over de Maas bij Alphen. De vereniging Bewoners over de Maas heeft hiertegen

Nadere informatie

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2016

Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2016 Datarapport Luchtkwaliteit Haarlemmermeer meetresultaten 2016 In opdracht van: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied M.M.M. van der Meij Adviseur Milieu Postbus 209, 1500 EE Zaandam Amsterdam, Auteur: D.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit- en geluidmetingen. Derde kwartaalverslag 2018

Luchtkwaliteit- en geluidmetingen. Derde kwartaalverslag 2018 Luchtkwaliteit- en geluidmetingen in Derde kwartaalverslag 2018 DCMR milieu dienst Rijn mond Luchtkwaliteit- en geluid metingen in Derde kwartaalverslag 2018 Auteur Onderzoeksleider Afdeling Bureau Documentnummer

Nadere informatie

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT RAPPORT LUCHTKKWALITEIT Kerkstraat te Renswoude Gemeente Renswoude Opdrachtgever: Contactpersoon: de heer M. Wolleswinkel de heer M. Wolleswinkel Documentnummer: 20152200/C01/RK Datum: 1 oktober 2015 Opdrachtnemer:

Nadere informatie

Jaarrapportage Luchtmeetnet IBP Hilversum. RIVM Briefrapport G.C. Stefess

Jaarrapportage Luchtmeetnet IBP Hilversum. RIVM Briefrapport G.C. Stefess Jaarrapportage 2016 Luchtmeetnet IBP Hilversum G.C. Stefess Jaarrapportage 2016 Luchtmeetnet IBP Hilversum G.C. Stefess Colofon RIVM 2017 Delen uit deze publicatie mogen worden overgenomen op voorwaarde

Nadere informatie

Datarapport Luchtkwaliteit IJmond

Datarapport Luchtkwaliteit IJmond GGD/LO 13-1112 Datarapport Luchtkwaliteit IJmond meetresultaten 212 Amsterdam, april 213 Uitgave: Tekst: GGD Amsterdam Cluster leefomgeving,afdeling luchtkwaliteit D. de Jonge In opdracht van: Provincie

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Leiden Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Leiden Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Leiden Johan van der Burg datum: 3 december 2013 betreft: Luchtkwaliteit Greentower te Leiden project: 120728 INLEIDING Op de kantorenlocatie aan het Kanaalpark, ten oosten van

Nadere informatie

Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant

Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant 2007-2013 ECN-O--14-044 augustus 2014 Auteur: Bleeker, A. ECN Environment & Energy Engineering Postbus 1 1755 ZG Petten T: +31 88 515 4130 a.bleeker@ecn.nl

Nadere informatie

Op grond van artikel 28 uit het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 2001, 269) bieden wij U hierbij aan de provinciale rapportage Luchtkwaliteit 2003.

Op grond van artikel 28 uit het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 2001, 269) bieden wij U hierbij aan de provinciale rapportage Luchtkwaliteit 2003. Bezoekadres Houtplein 33 Het Ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer T.a.v. de Staatssecretaris P.L.B.A. van Geel Postbus 20951 2500 EX DEN HAAG Haarlem Postadres Postbus 3007

Nadere informatie

Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop. Luchtkwaliteitsonderzoek

Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop. Luchtkwaliteitsonderzoek Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop Luchtkwaliteitsonderzoek Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20165415.R02.V01 Document: 14209 Status: definitief

Nadere informatie

Monitoring luchtkwaliteit bij 'Hart op Zuid' in Nulmeting in 2016

Monitoring luchtkwaliteit bij 'Hart op Zuid' in Nulmeting in 2016 Monitoring luchtkwaliteit bij 'Hart op Zuid' in 2016 Nulmeting in 2016 Monitoring luchtkwaliteit bij 'Hart op Zuid' in 2016 Nulmeting in 2016 Kwaliteitstoets Paraaf Autorisatie Paraaf Naam J. Voerman Naam

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit bedrijventerrein Kieveen

Onderzoek luchtkwaliteit bedrijventerrein Kieveen Onderzoek luchtkwaliteit bedrijventerrein Kieveen Gemeente Apeldoorn Postbus 9033 7300 ES Apeldoorn Contactpersoon: De heer M. Tulk tel: 14055 Apeldoorn, Uitvoerder: H. Veldman 20 oktober 2010 Inhoudsopgave:

Nadere informatie