Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 4 Uitvoering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 4 Uitvoering"

Transcriptie

1 Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 4 Uitvoering Naam auteur(s) Drs. N. Kuijper Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Digitale bijles voor wiskunde in klas 3HAVO Kan digitale bijles met behulp van de leerresultaten van slecht presterende leerlingen in klas 3HAVO verbeteren? Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep Sleuteltermen HAVO, Bovenbouw, Voortgezet onderwijs Digitale bijles, differentiatie, personaliseren, self-efficacy, wiskunde, 3HAVO Links Bibliografische referentie Kuijper, N. (2015). Digitale bijles voor wiskunde in klas 3HAVO. Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleiding Universiteit van Amsterdam Studentnummer Beoordelaars Mevr. Dr. R. Dekker en dhr. Dr. D.R. Pik Datum 10 juni 2015

2 Paper 4 Uitvoering Samenvatting Paper1 In klas 3HAVO van het Comenius College in Hilversum, haalt ca 25% van de leerlingen categorisch een onvoldoende voor de repetities; ondanks extra aandacht en extra aanmoedigingen in de les blijven de resultaten laag. Ik zou graag een verandering willen introduceren om het leerresultaat en het leergedrag te verbeteren. Als verandering heb ik gekozen voor het tijdelijk inzetten van digitale bijles door middel van het platform van Voor de behandeling van twee hoofdstukken zal naast het boek ook gebruikt gemaakt gaan worden van dit platform. Hoofdpunten van mijn ontwerphypothese zijn: Directe feedback na elke oefening Gepersonaliseerd aanbod Spelelementen Voor twee repetities zullen de resultaten van de leerlingen uit de doelgroep vergeleken worden met resultaten van de 25 % slechts scorende leerlingen uit twee parallelklassen, die geen gebruik maken van dit platform. Met betrekking tot het meten van de verandering van het leergedrag wordt het instrument Learner Report ingezet. Hierbij wordt gekeken of er door de interventie een verandering in de self-efficacy is opgetreden. Uitvoering Er waren een aantal afwijkingen geweest ten opzichte van de planning. De leerlingen, die slimleren.nl gebruiken, heten de doelgroep. De anderen worden aangeduid met andere leerlingen en het software-systeem slimleren.nl als platform. H8 en H10 staan voor hoofstuk8 en hoofdstuk10.

3 Les1 Reguliere les: Ik liet de doelgroep in een aparte rij plaatsnemen. De lesdoelen waren: 1. Een eerste kennismaking met slimleren.nl. 2. Maak de doelgroep enthousiast. 3. Breng structuur aan in de klas het boek en thuis oefenen met het platform. 4. Zorg dat de andere leerlingen genoeg aandacht krijgen Lesdoelen 1 en 2 zijn gelukt; bij vragen vanuit de leerlingen over het platform verwees ik direct verwees naar het speciale uur later die middag. Lesdoel 3 leidde tot de vraag: waarom niet voor alles slimleren.nl gebruiken? Leerlingen zich weer laten focussen op onderdelen van het boek vereiste een continue aansporing. Lesdoel 4 ging naar wens. Slimleren.nl-sessie: De leerlingen waren ruim voor de afgesproken tijd aanwezig in het lokaal met laptops. Kenmerkend voor de gehele sessie was het grote enthousiasme van de leerlingen. Zelfs na 60 minuten wilden ze nog doorgaan! De lesdoelen waren: 1. Uitleg: Wat is het en hoe werkt het platform? 2. Doelgroep enthousiast maken door zelf met het platform te oefenen. Beide lesdoelen zijn bereikt. Hun enthousiasme en nieuwsgierigheid vergroten de intrinsieke motivatie (Deci & Ryan, 2000). Aan de orde zijn gekomen: Inlogprocedure Overzicht slimleren.nl qua inhoud, structuur en navigatie Verschillende vormen van feedback Uitleg punten en sterren. Mijn taak was faciliterend en ondersteunend naar de drie mensen van slimleren.nl toe en aanmoedigend naar de doelgroep. Vervolgens hebben slimleren.nl en ik afgesproken om tenminste wekelijks contact met elkaar te hebben. Verder gaf slimleren.nl nog een aantal tips mee, die zij hadden verzameld op basis van hun ervaringen met andere scholen (zie bijlage bij les1)

4 De doelgroep had als opdracht gekregen om flink te oefenen en zich vertrouwd te maken met het platform. Punten van aandacht: Zorg dat alle inloggegevens compleet zijn Check in een vroeg stadium of de doelgroep gebruik kan maken van laptops op school. Les2 Ik verwachttte dat ze al aardig vertrouwd waren met het platform. Er waren problemen met het wifi-signaal in de klas. Ik besloten om de doelgroep in de les de laptops niet te laten gebruiken, maar om dat alleen thuis te doen. Zo ontstond een gemengde lesvorm, ook wel aangeduid met blended learning Hierbij is er sprake van het gebruik van het papieren boek in combinatie met een online platform (Staker & Horn, 2012). Deze hybride vorm hebben we daarna elke les gehanteerd. De (aangepaste) lesdoelen waren: 1. Zorg ervoor dat de blended-learning omgeving gaat werken. 2. Inventariseer hoeveel ze hebben geoefend en wat hun eerste ervaringen waren. 3. Benadruk vaak oefenen en toon punten en sterren met een voorbeeld. 4. Zorg dat de andere leerlingen op schema blijven lopen. Lesdoel 1 vereiste extra discipline en heeft het animo in het gebruik van het platform korte tijd verlaagd. Voor lesdoel 2 heb ik alle leerlingen mondeling de vraag gesteld. Met het gemiddelde aantal van ongeveer 40 minuten was ik tevreden. Hun oefenresultaten kon ik niet controleren, maar men was zeer positief. Voor lesdoel 3 heb ik klassikaal laten zien, hoe het systeem van punten en sterren werkte. Het huiswerk heb ik in twee gedeelten uitgezet een gedeelte voor de doelgroep en een stukje voor de andere leerlingen. Ik heb hierbij met opzet eerst aandacht geschonken aan de andere leerlingen dan die van de doelgroep. In de bijlage staat een kopie van het op 11 maart opgegeven huiswerk voor de derde les van 16 maart. De andere leerlingen heb ik complimenten gemaakt voor het feit, dat ze keurig het opgegeven huiswerk hadden gemaakt.

5 Punten van aandacht: Stimuleren om meer te oefenen door in een vroeg stadium beloningen te bedenken voor leerlingen, die per week de meeste punten of sterren behalen. Beloningen vergroten in sterke mate de motivatie (Deci & Ryan, 2000). Laat leerlingen individueel met het platform oefenen. Les3 Nog steeds geen gebruikers-data vanuit slimleren.nl. Dus bij de doelgroep navraag doen. We lopen achter met de planning omdat het bedienen van zowel de doelgroep alsook van de andere leerlingen meer tijd kostte dan ingeschat. Aan het begin van deze les heb ik de doelgroep, na een korte uitleg, gevraagd het eerste Learner Report(LR1)(zie bijlage bij les 3) in te vullen. De lesdoelen waren: 1. Time-on-task zo hoog mogelijk. 2. Verzamel gebruikersdata. 3. Stimuleer de andere leerlingen. De doelgroep had de aan haar opgedragen taak wat betreft het blended-learning voorbeeldig uitgevoerd. Aan lesdoel 1 werd voldaan. Mondeling werd mij de besteedde tijd doorgegeven. Ook aan lesdoel 2 werd voldaan. Lesdoel 3 heb ik gerealiseerd door bij een ieder van de andere leerlingen kort te vragen waar ze met de stof in het hoofdstuk waren; dan snel het huiswerk te controleren en tot slot even iets over hun sport of hun werk te vragen. Het laatste aspect is een erg belangrijk aspect voor het bevorderen van de relatie tussen docent en leerling (Teitler, 2013). Op het einde van deze dag heb ik de eerste gebruikers-data vanuit slimleren.nl ontvangen (zie bijlage bij les 3). Er rezen direct vragen over de verschillen tussen de aan mij aangeboden data-set met de door de doelgroep verstrekte gebruikersdata. De door de doelgroep aan mij opgegeven tijdsduur van het oefenen met het platform bleek 25-50% optimistischer dan de door het platform geleverde data. Les4 De gebruikersdata en de feedback vanuit slimleren heb ik als eerste met de doelgroep gedeeld. Enkelen gaven toe, dat ze thuis weinig oefenden. De doelgroep wilde hun eigen gebruikersdata graag inzien.

6 De lesdoelen waren: 1. Laat leerlingen het belang van veel oefenen onderkennen. 2. Kondig de groeps-whatsapp aan. Voor lesdoel 1 heb ik een vergelijking gemaakt met de sport, de musical en de danswereld, gebieden waar velen van de doelgroep aktief in zijn. Het oefenen is daar een wezenlijk onderdeel en onontbeerlijk om hogerop te komen. Het spreken over de whatsapp had al een positieve stimulans op de time-on-task. Verloop overige lessen Er zijn na de vierde les tot aan de repetitie nog vijf lessen geweest. Gedurende deze periode hebben een aantal zaken het verloop van het slimleren.nl experiment sterk beïnvloed: Wijziging van de te behandelen stof: Hoofdstuk10 werd door tijdgebrek door de sectie geannuleerd en daarvoor in de plaats kwam hoofdstuk11. Slimleren.nl had helaas niet alle stof van hoofdstuk11 in haar platform. Wijziging van de repetitie: Na twee weken met hoofdstuk11 te hebben gewerkt, kreeg ik te horen, dat er geen repetitie over hoofdstuk11 zou plaats vinden, maar eentje over zowel hoofdstuk11 als ook over ofwel hoofdstuk12a ofwel over hoofdstuk12b, afhankelijk van de keuze voor wiskunde A of B. Deze eindtoets wordt in de toetsweek in juni gegeven te laat voor dit experiment. Functionaliteit en toegankelijkheid platform: Medio mei heb ik besloten te stoppen met de slimleren.nl experiment. Ten eerste werd op een gegeven moment de leerling gevraagd om te betalen in plaats van de gratis toegang tot het platform. Ten tweede bleek dat functionaliteit, die aan het begin van de proef aanwezig zou zijn, zoals dagnostische toetsen en de mogelijkheid van personalisatie pas in de derde week van mei beschikbaar zou komen. Opmerking: De whatsapp heeft een zeer goede invloed gehad op de tijd, die men besteedde aan het oefenen. Door regelmatig het aantal behaalde punten en sterren te communiceren onstond een competitie-element, die er toe leidde, dat de leerlingen vaker gingen oefenen.

7 Dataverzameling Leerresultaat De repetitie over hoofdstuk8 is op 13 april j.l. door 25 leerlingen gemaakt. De resultaten en de analyse staan in paper5. Vanwege afwijkingen ten opzichte van het plan heeft een tweede toetsmoment niet plaats gevonden. Leergedrag Voor het meten van een mogelijke verandering op het leergedrag zijn een drietal Learner Reports gemaakt: een aan het begin van het experiment, te weten LR1, een tweede (LR2) na afloop van de repetitie over hoofdstuk8 en een derde (LR3) helemaal aan het einde van het experiment. De inhoud van LR1 en LR2 zijn nagenoeg hetzelfde en zijn een momentopname, terwijl LR3 vraagt naar indrukken en belevingen over de gehele periode van het experiment. Kopieën van de LR s staan in de bijlage en de resultaten en analyses in paper5. Referenties Deci, E. L., & Ryan, R.M. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55, Staker, H., Horn, M.B. (2012). Classifying K-12 Blended Learning. Innosight Institute Inc, USA; Teitler, P. (2013). Lessen in orde. Handboek voor de onderwijspraktijk. Uitgeverij Coutinho, Bussum. Slimleren BV te Amsterdam; herhaaldelijk bezocht

8 Bijlage bij les 1: Adviezen en suggesties vanuit slimleren.nl vertegenwoordigers op basis van ervaringen van andere gebruikers: Slimleren wekelijks met de leerlingen in het PC lokaal gebruiken Slimleren als huiswerk opgeven Ervoor zorgen dat de leerlingen de slecht gemaakte onderwerpen meerdere keren herhalen en ze daar extra ondersteuning/uitleg geven De leerlingen diagnostische toetsen laten oefenen voor het toets moment (indien beschikbaar in platform) De leerlingen blijven adviseren in het gebruik (de vragen goed en rustig doorlezen, bij een fout antwoord de uitwerking goed lezen, lastige onderwerpen herhalen of niveau lager herhalen (indien beschikbaar), etc.) En verder adviseerde men mij: Een competitie element erin brengen door een prijs uit te loven voor de leerling, die per week de meeste punten scoort. Een groeps-whatsapp aanmaken voor een snelle communicatie met de leerlingen. Bijlage bij les 2: Huiswerk opgegeven op 11 maart tijdens les voor les 3, gesplitst in huiswerk voor de andere leerlingen en huiswerk voor de leerlingen van de doelgroep

9 Verzoek aan de doelgroep voor een opgave van de door hen besteedde tijd aan het platform - ter controle op de door slimleren.nl aangeleverde gebruikersdata

10 Bijlage bij les 3: - Gebruikersdata vanuit slimleren.nl Noot: Aantal subvragen goed + aantal fout hoeft niet gelijk te zijn aan totaal subvragen gemaakt, dat heeft te maken met de vraagtypen (soms ook sleepvragen, meerdere invulvelden). De data klopt in ieder geval Totaal geoefende tijd en behaalde sterren staat er nog niet in, kan wel vanaf volgende week. Wel zie je dus het aantal logins, gemaakte vragen, goed & fout. En per leerling specifiek per onderwerp ook deze data. All kids ID Leerling Mailadres #Logins Laatste login Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout # onderwerpen geoefend 3,925,541 Lucas scaniafan5@live.nl ,925,540 Cato tooske90@gmail.com 2 3/9/ ,925,538 Daniella d-espina@hotmail.nl 4 3/15/ ,925,542 Floortje floortjewesdorp@gmail.com 3 3/10/ ,919,706 Finn finn.van.asch@gmail.com 2 3/8/ ,919,707 Robin Wim.boeijink@hccnet.nl 3 3/10/ ,919,708 Marleen marleenbrand@live.nl 3 3/15/ ,923,052 Fabian fabutrecht@hotmail.com ,919,711 Marvin marvin.renfurm@live.nl ,919,715 Bregtje bregtjewijne@gmail.com 2 3/9/ Bregtje Onderwerp ID Onderwerp Datum Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout 12,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,318 Worteltrekken en de rekenvolgorde 3/9/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/9/ : ,346 Ontbinden in factoren verschil van 2 k 3/9/ : ,163 De product-som-methode 3/9/ : Daniella Onderwerp ID Onderwerp Datum Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout 12,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/10/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/10/ : ,346 Ontbinden in factoren verschil van 2 k 3/15/ : ,163 De product-som-methode 3/15/ : ,166 Oplosmethoden voor kwadratische ve 3/16/ : Finn Onderwerp ID Onderwerp Datum Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout 12,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/8/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/8/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/8/ : ,163 De product-som-methode 3/8/ : ,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/9/ : Floortje Onderwerp ID Onderwerp Datum Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout 12,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/10/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/10/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/10/ : ,163 De product-som-methode 3/13/ : Marleen Onderwerp ID Onderwerp Datum Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout 12,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/9/ : ,163 De product-som-methode 3/15/ : ,166 Oplosmethoden voor kwadratische ve 3/15/ : Robin Onderwerp ID Onderwerp Datum Hoofdvragen gemaakt Subvragen gemaakt # subvragen goed # subvragen fout 12,317 Parabolen: snijpunten met de assen 3/9/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/9/ : ,189 Ontbinden in factoren meerdere terme 3/15/ : ,346 Ontbinden in factoren verschil van 2 k 3/15/ : ,163 De product-som-methode 3/15/ : Opmerking vanuit slimleren.nl bij de door het systeem geleverde gebruikers-data: Het valt me op dat de meeste leerlingen veel fouten maken. Wellicht goed om ze te adviseren om goed naar de uitwerkingen te kijken en de onderwerpen een paar keer te herhalen, dan kan je ook zien of ze er beter in worden.

11 Bijlage bij les 3: Learner Report # 1 (LR1) Vragenlijst aan het begin van het project Datum: Naam: Geef svp je antwoord op de vraag door een cijfer te geven tussen 0 en 9. Een 0 betekent: helemaal mee oneens ; een 9 betekent: helemaal mee eens Jouw antwoord Een cijfer tussen 0 en 9 Een 0 : mee oneens; een 9, helemaal mee eens Ik vind wiskunde een leuk vak Ik durf in de wiskunde les vragen te stellen Ik denk, dat ik wel een voldoende kan halen voor een repetitie Mijn cijfer voor dit antwoord is een:.. Ik denk, dat ik de stof van dit hoofdstuk wel ga begrijpen Ik maak altijd mijn huiswerk Ik maak me altijd zorgen, dat ik op een repetitie de vragen niet herken, dus dat ik ze dan niet kan maken Ik voel me zelfverzekerd bij het maken van huiswerk Graag wil ik nog de volgende opmerkingen maken: Ik haat wiskunde of ik vind wiskunde leuk omdat.. Graag zou ik zien, dat de volgende zaken worden verbeterd, ofwel vanuit school ofwel vanuit jezelf: 1) 2)

12 Bijlage bij les 4: mbt instellen van een whatsapp-groep voor extra communicatie en motivatie

13 Bijlage: Learning Report 2 (LR2) Vragen na afloop van de repetitie over hoofdstuk 8 Datum: Naam: Geef svp je antwoord op de vraag door een cijfer te geven tussen 0 en 9. Een 0 betekent: helemaal mee oneens ; een 9 betekent: helemaal mee eens Jouw antwoord Een cijfer tussen 0 en 9 Een 0 : mee oneens; een 9, helemaal mee eens Ik vind wiskunde een leuk vak Ik durf in de wiskunde les vragen te stellen Ik denk, dat ik wel een voldoende kan halen voor een repetitie Mijn cijfer voor dit antwoord is een:.. Ik denk, dat ik de stof van dit hoofdstuk wel ga begrijpen Ik maak altijd mijn huiswerk Ik maak me altijd zorgen, dat ik op een repetitie de vragen niet herken, dus dat ik ze dan niet kan maken Ik voel me zelfverzekerd bij het maken van huiswerk Graag wil ik nog de volgende opmerkingen maken: Ik haat wiskunde omdat.. (doorhalen indien niet van teopassing) of ik vind wiskunde leuk omdat.. (doorhalen indien niet van toepassing) Graag zou ik zien, dat de volgende zaken worden verbeterd, ofwel vanuit school ofwel vanuit jezelf: 1) 2)

14 Bijlage: Learner Report 3 (LR3) aan het einde van het experiment. Datum: Naam: Tot slot wil ik je nog de volgende vijf vragen stellen, die te maken hebben met jouw persoonlijke ervaringen naar aanleiding van het gebruik van het platform slimleren.nl tijdens de afgelopen weken: Schrijf je antwoord in het vakje onder elk van de vijf vragen!! Het belangrijkste, dat ik geleerd heb door de bijles met behulp van is dat... Wat ik prettig vond aan deze vorm van bijles krijgen, was dat... Wat ik lastig vond aan deze vorm van bijles, was dat... Door aan dit experiment mee te doen heb ik meer/minder plezier voor het vak wiskunde gekregen, omdat...en kun je het ook uitdrukken in een percentage meer/minder? Indien ik een cijfer zou mogen geven voor het experiment met slimleren.nl opeen schaal van 0 tot 9 met 0 voor heel erg slecht tot 9 voor heel erg goed, dan geef ik een cijfer..., omdat

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 3 Naam auteur(s) Drs. N. Kuijper Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Digitale bijles voor wiskunde in klas 3HAVO Kan digitale bijles met behulp van www.slimleren.nl

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Digitale bijles, differentiatie, personaliseren, self-efficacy, wiskunde, 3HAVO

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Digitale bijles, differentiatie, personaliseren, self-efficacy, wiskunde, 3HAVO Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 5 Naam auteur(s) Drs. N. Kuijper Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Digitale bijles voor wiskunde in klas 3HAVO Kan digitale bijles met behulp van www.slimleren.nl

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Gegevens voorblad OntwerpOnderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Drs. N. Kuijper Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Digitale bijles voor wiskunde in klas 3HAVO Kan digitale bijles met behulp van www.slimleren.nl

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan PAPER 3 ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Marlinda van Rooijen Steltenpool, drs Economie Grafieken en betekenis Marktvraag

Nadere informatie

Ontwerponderzoek: Paper 3

Ontwerponderzoek: Paper 3 Ontwerponderzoek: Paper 3 Naam auteur(s) Karoline Heidrich Vakgebied Duits Titel Duits + Film = plezier? Onderwerp Verhoging van motivatie voor het leren van Duits door middel van leeractiviteiten rondom

Nadere informatie

Probleembeschrijving

Probleembeschrijving Naam auteur(s) Ir. N.C.Veerman Vakgebied Wiskunde Titel Motivatieproblemen in het volwassenonderwijs Onderwerp Het verhogen van de motivatie van leerlingen door eigen materiaal in te zetten. Opleiding

Nadere informatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Procent rekenen

Nadere informatie

Het leren van de uitspraak van onbekende klanken van Arabische letters. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Het leren van de uitspraak van onbekende klanken van Arabische letters. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPONDERZOEK - PAPER 3 ONDERZOEKSINSTRUMENTEN Naam auteur M.H.J. (Mariska) Verbeek-Keizer MA Vakgebied Arabisch Titel صوت العربية / Arabisch De klank van het Onderwerp Het leren van de uitspraak van

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Literatuur, leeservaring, dialogisch leren, kwestie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Literatuur, leeservaring, dialogisch leren, kwestie Iris Hoogendoorn 5617596 Schoolvak Nederlands Ontwerponderzoek paper 3: onderzoeksopzet Ontwerprapport Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur Mariëlle Kruithof Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Het toewijzingsprobleem, een kijkje in de wiskunde buiten de middelbare school. Het behandelen van de Hongaarse

Nadere informatie

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum ONTWERP ONDERZOEK FORMULES OMSCHRIJVEN BIJ NATUURKUNDE IN 3 VWO Naam auteur Margriet van der Laan, Msc Vakgebied Natuurkunde Titel & onderwerp Formules omschrijven bij natuurkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3

Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3 Naam auteur Vakgebied Marlieke Joanne Gevaerts Frans Titel Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3 Opleiding Doelgroep Havo 3 Sleuteltermen Links

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom ONTWERPONDERZOEK; PAPER 3 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Drs. R.K.A.M. Mallant natuurkunde Flipping my Classroom Differentiatie ter bevordering van motivatie Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

ONTWERP ONDERZOEK PAPER 3

ONTWERP ONDERZOEK PAPER 3 ONTWERP ONDERZOEK PAPER 3 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Gerwin Grolleman Algemene Economie Een eerste stap naar zelfstandig leren motivatie Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Naam auteur(s) Vakgebied Titel A. Sturm, drs. Management & Organisatie Stappenplan als oplossingsstrategie voor vraagstukken hypothecaire leningen Onderwerp Probleem

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Inge van de Wiel Nederlands Peerfeedback in het schrijfproces Schrijfonderwijs Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep Gymnasium

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur Margarita Gulian Vakgebied Spaans Titel Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur E.J.C. van der Laan Vakgebied Algemene Economie Titel Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel. Meer grip op abstracte economische begrippen met behulp van taalgericht vakonderwijs. Ontwerpen

Nadere informatie

De inspirerende docent. De dag van de leraar

De inspirerende docent. De dag van de leraar De inspirerende docent De inspirerende docent Door: Eline Elshof, groepsdocent havo bovenbouw en coördinator havo bovenbouw En: Tineke Kingma, onderwijskundige en onderzoeker binnen Honours onderwijs 8

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding ADD: wat helpt volgens de leerlingen zelf?

Leerlingbegeleiding ADD: wat helpt volgens de leerlingen zelf? PROFIELPRODUCT 2 - ABSTRACT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer Begeleider(s) Beoordelaar(s) indien bekend

Nadere informatie

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Wil Baars Wiskunde Differentiëren naar niveau met behulp van ICT als oefenomgeving Differentiëren naar leerlingniveau

Nadere informatie

Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie vmbo

Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie vmbo Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie vmbo Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 6 3 Meer dan lesstof in het boek p. 8 4 Leerroutes p. 13 5 Oefentoets met studieadvies op maat p. 17

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 5 Evaluatie Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Wil Baars Wiskunde Differentiëren naar niveau met behulp van ICT als oefenomgeving

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 5 (versie 2) Evaluatie

Ontwerponderzoek Paper 5 (versie 2) Evaluatie Hans Fischer (10420118) Ontwerponderzoek Paper 5 (versie 2) Evaluatie Elektronicapracticum: een realistische toepassing van complexe getallen Naam student Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep

Nadere informatie

Samenvatting paper 1. Beschrijving uitvoering

Samenvatting paper 1. Beschrijving uitvoering Naam auteur M.M. Feddema Vakgebied Nederlands Titel Leerlingfeedback: feedbackcriteria als hulpmiddel Onderwerp Leerlingfeedback Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Het doel van deze vragenlijst is om de leerlingen over verschillende leersituaties heen te laten oordelen in welke mate ze zelfregulerend gedrag vertonen. Het

Nadere informatie

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Paper 3 Onderzoeksinstrumenten Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Vakgebied Nederlands Titel Historische letterkunde? Kapot saai! Onderwerp Motivatie bij historische letterkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

UITVOERING ONTWERP PAPER 4

UITVOERING ONTWERP PAPER 4 UITVOERING ONTWERP PAPER 4 Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Marianne Rosenberg Frans Le cinéma: ça donne envie d apprendre le français Verhoging van motivatie door leeractiviteiten

Nadere informatie

Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits

Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Naam auteur Michael Huig Vakgebied Duits Titel Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Onderwerp Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

Modelleren en visualiseren

Modelleren en visualiseren Modelleren en visualiseren Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Dr. W. Weymiens (Wolf) Natuurkunde Modelleren en visualiseren Modelleren en voorkennis Interfacultaire

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Literatuurgeschiedenis, middeleeuwen, belevingswereld, expertmethode, thematische benadering, integrale benadering

Literatuurgeschiedenis, middeleeuwen, belevingswereld, expertmethode, thematische benadering, integrale benadering Pagina 1 van 5 Paper 4 Ontwerprapport Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Hees, W. van MA Nederlands Van dichten comt mi cleine bate:

Nadere informatie

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Auteur: Hofstee, Rémon (R.H.) Vakgebied Algemene Economie Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Onderwerp Opleiding Loon- en inkomstenbelasting Doelgroep VMBO- GTL, leerjaar 4 Sleuteltermen

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Het einde kroont het werk? Nut en noodzaak van nabespreken bij klaslokaalexperimenten. Paper 3.

Het einde kroont het werk? Nut en noodzaak van nabespreken bij klaslokaalexperimenten. Paper 3. ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Erwin Udo MSc. Vakgebied Economie Titel Het einde kroont het werk? Nut en noodzaak van nabespreken bij klaslokaalexperimenten. Paper 3. Onderwerp Experimenten Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK

Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK Naam auteur Elwira Skapska-Wellen Vakgebied Frans Titel Viens mon pote, on se casse! Onderwerp Gespreksvaardigheid Frans Opleiding

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

ONTWERPRAPPORT PAPER 3

ONTWERPRAPPORT PAPER 3 ONTWERPRAPPORT PAPER 3 VRAGEN BEANTWOORDEN AAN DE HAND VAN EEN STAPPENPLAN Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Anneloes Leijenhorst, MSc. M&O Vragen beantwoorden

Nadere informatie

Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid

Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid Sleuteltermen: Motivatie, activerend, betrokkenheid, Ontwerponderzoek Paper 1+2+3 24 maart 2015 Vakgebied Natuurkunde

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie havo / vwo onderbouw

Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie havo / vwo onderbouw Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie havo / vwo onderbouw Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 6 Oefentoets met studieadvies

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle leerlingen thuis gemaakt of geoefend

Nadere informatie

10. Spelletjes. voorbereiding: woordzoeker of kruiswoordraadsel maken (eventueel met software)

10. Spelletjes. voorbereiding: woordzoeker of kruiswoordraadsel maken (eventueel met software) 10.1 Kruiswoordraadsels, woordzoekers, enzovoort doel Begrippen of woordjes (mvt) herhalen wanneer einde les(senserie) groepssamenstelling individueel, tweetallen duur 10-20 minuten voorbereiding: woordzoeker

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Basisschool St. Catharina Haastrecht Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle

Nadere informatie

Wiskunde Lesperiode 1

Wiskunde Lesperiode 1 Wiskunde Lesperiode 1 Proefwerk analyse & Voorbereiding op de herkansing of hoe je je wiskunde materiaal ook kunt gebruiken. Wat gaan we doen? Overzicht creëren. Planning maken. Fouten opsporen en verbeteren.

Nadere informatie

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer!

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Wat is huiswerk? Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Eérst even wat huiswerk echt IS: -

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Iris Hoogendoorn 5617596 Schoolvak Nederlands Ontwerponderzoek paper 4: uitvoering Ontwerprapport Naam auteur(s) I. Hoogendoorn, MA Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Sarah Schouten, MA Vakgebied CKV Titel Het Actief en Affectief Toepassen van Kunsttheoretische Kennis op Verschillende Nieuwe Voorbeelden in de Kunst Onderwerp Het toepassen

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerprapport Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 1: definitiefase

Ontwerponderzoek Paper 1: definitiefase Denkstappen maken bij het werken met vergelijkingen Ontwerponderzoek Paper 1: definitiefase Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Dickens van der Werff, ir Wiskunde Denkstappen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen volgende Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen Eindrapportage onderzoek Toekomstgericht Onderwijs Inhoud Onderzoek Toekomstgericht Onderwijs door Kohnstamm Instituut Schoolportret Herbert Vissers

Nadere informatie

Video directe instructie

Video directe instructie Video directe instructie Docente: Mevr. A.M.J.A. Spiegels-Jongen Auteur: Erik van den Hout (studentnummer: 2047837) Contact: http://www.arachnion.nl/wiskunde/ Neutronstraat 14, 6227 CP Maastricht telefoon:

Nadere informatie

Schrijfstrategie, woordroos, Frans, motivatie, feedback.

Schrijfstrategie, woordroos, Frans, motivatie, feedback. Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Drs. C.A. Dekker-Kos Frans Paper 3 Betere voorbereiding voor minder fouten bij schrijfopdrachten

Nadere informatie

Tekstbegrip bij 4 havo. Interfacultaire Lerarenopleiding, Universiteit van Amsterdam

Tekstbegrip bij 4 havo. Interfacultaire Lerarenopleiding, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Annette van Baalen Biologie Kun je lezen leren? Een onderzoek naar het effect van vraaggestuurd

Nadere informatie

KeCo De leerling actief!

KeCo De leerling actief! KeCo in het kort! 0 KeCo De leerling actief! Karel Langendonck Woudschoten Chemie Conferentie 2 en 3 november 2012 Zeist KeCo in het kort! 1 KeCo in het kort! 2 KeCo in het kort! Om maar meteen met de

Nadere informatie

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl. Kwartet Hofcultuur Middels deze opdracht vatten de leerlingen eerst voor henzelf een aantal belangrijke aspecten omtrent de kunst en

Nadere informatie

Valorisatieverslag. Master thesis Onderwijswetenschappen

Valorisatieverslag. Master thesis Onderwijswetenschappen Valorisatieverslag Master thesis Onderwijswetenschappen 2017-2018 Student: Marianne den Hertog Studentnummer: 4159616 Datum: 25-06-2018 Lesgeven aan (hoog)begaafde leerlingen in de reguliere klas Hoe kunnen

Nadere informatie

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe?

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe? Adaptief leren Wat, waarom en hoe? Samenvatting Adaptief leren staat steeds meer in de belangstelling. Het is geen tijdelijke trend, maar een doorlopende ontwikkeling in het onderwijs. Adaptief leren draait

Nadere informatie

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst Een terugkoppeling ten behoeve van uw professionele ontwikkeling Naam docent: VOORBEELD Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren.

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren. Opdracht In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je lessen. In deze workshop leer je het verschil tussen docentgestuurde feedback, peer-feedback en self-assessment.

Nadere informatie

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren 5 punts Likertschaal 1. Ik ben een goede GPL docent

Nadere informatie

Beter Gestemd met je Huid Blended care interventie gericht op stemmingsverbetering

Beter Gestemd met je Huid Blended care interventie gericht op stemmingsverbetering Beter Gestemd met je Huid Blended care interventie gericht op stemmingsverbetering Oda van Cranenburgh, PhD NVPD symposium 26-01-2018 28-3-2018 2 Even voorstellen Psycholoog/onderzoeker Huidfonds Academisch

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo

Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo Noordhoff Uitgevers bv Pagina 1 van 17 Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 7 5 Oefentoets met

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Basisschool De Leerlingst Postbus 4052 6080 AB Haelen 0475-300989 info@deleerlingst.nl Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen

Nadere informatie

Een evaluatie van Project XL

Een evaluatie van Project XL Een evaluatie van Project XL Wat is het effect van Project XL op de deelnemende leerlingen? Koen Hollander Bart Verbaan December 01 1 1. Aanleiding voor dit onderzoek De Populier is een school voor vmbo-tl,

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 3 - ONDERZOEKSINSTRUMENTEN Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

Voorbeeld lesbrief. Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten

Voorbeeld lesbrief. Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten Voorbeeld lesbrief Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten Voorbereiding De eerste klas heeft de opdracht gekregen om voor deze les een gemaakte toets van > mee te nemen. Deze toets

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Paper 3: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie

Paper 3: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie Paper 3: Uitvoeringsfase Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Instructies zijn niet alleen visueel, maar ook auditief, met hoogkwalitatief ingesproken geluid (geen computerstem).

Instructies zijn niet alleen visueel, maar ook auditief, met hoogkwalitatief ingesproken geluid (geen computerstem). Getallen 3 Doelgroep Getallen 3 is bedoeld voor leerlingen in klas 3-5 van de havo, klas 3-6 van het vwo en in mbo 3&4. Het programma is bijzonder geschikt voor groepen waarin niveauverschillen bestaan.

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Janneke Metselaar Vak: Aardrijkskunde ILO - Universiteit van Amsterdam 4 april 2013

Ontwerponderzoek Janneke Metselaar Vak: Aardrijkskunde ILO - Universiteit van Amsterdam 4 april 2013 Ontwerponderzoek Janneke Metselaar - 10367705 Paper 2 Vak: Aardrijkskunde ILO - Universiteit van Amsterdam 4 april 2013 Gebruik van de laptop tijdens de Aardrijkskundeles Inhoud pagina Inleiding... 1 Onderzoeksmethodiek:

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 1 - ONTWERPPLAN Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Docentenhandleiding, Leren Modelleren. Amsterdam, 27 maart Inleiding

Docentenhandleiding, Leren Modelleren. Amsterdam, 27 maart Inleiding Docentenhandleiding, Leren Modelleren Amsterdam, 27 maart 2014 Inleiding Deze docentenhandleidng behoort bij mijn ontwerpopdracht Leren Modelleren die ik eind 2013, begin 2014 scheef in het kader van mijn

Nadere informatie