Opname in protectieve omgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opname in protectieve omgeving"

Transcriptie

1 Opname in protectieve omgeving Tijdens uw opname op de verpleegafdeling hematologie zal u een tijdlang in protectieve omgeving verblijven. Protectieve omgeving staat voor een aantal maatregelen en richtlijnen die bedoeld zijn om uw risico op infectie tot een minimum te beperken. Infecties kunnen veroorzaakt worden door lichaamseigen en lichaamsvreemde ziekteverwekkers. Lichaamseigen en lichaamsvreemde ziekteverwekkers Bij elke mens komen op de huid, de slijmvliezen en in de darm bacteriën voor. Onder normale omstandigheden veroorzaken deze lichaamseigen bacteriën geen problemen en zijn ze zelfs nuttig voor ons. Bij een verminderde weerstand kunnen ze echter infecties veroorzaken. Om infecties met lichaamseigen ziekteverwekkers te voorkomen worden preventief antibiotica voorgeschreven. Verder is ook een goede lichaamshygiëne erg belangrijk. Lichaamsvreemde ziekteverwekkers zijn bacteriën, virussen en schimmels die aanwezig zijn in de omgeving. Tegen deze lichaamsvreemde ziekteverwekkers wordt u beschermd door de specifieke maatregelen en richtlijnen van een protectieve omgeving.

2 Kamers voor protectieve omgeving De kamers voor protectieve omgeving zijn uitgerust om u zo goed mogelijk te beschermen tegen infecties door bacteriën, schimmels en virussen uit de omgeving. Elke kamer is voorzien van een sas met 2 deuren. Het sas is onder meer een werkruimte voor de verpleegkundige. In het sas worden de handen ontsmet en een masker aangetrokken vooraleer de kamer binnen te gaan. In het plafond van de kamer zijn filters aanwezig die de instromende lucht zuiveren. De kamers staan onder overdruk om te voorkomen dat lucht vanuit de gang de kamer binnenstroomt bij het openen van de deur. Door de overdruk kunt u een lichte tocht ervaren. Het systeem van overdruk functioneert maar optimaal wanneer de beide deuren van het sas gesloten zijn. Het tegelijk openen van beide deuren veroorzaakt een verstoring in het systeem. Het duurt dan 20 minuten vooraleer de overdruk terug opgebouwd is. Het leidingwater wordt gefilterd door middel van een waterfilter. Richtlijnen voor protectieve omgeving Zowel voor de ziekenhuismedewerkers, de patiënt als de bezoekers gelden een aantal richtlijnen. Richtlijnen voor ziekenhuismedewerkers Ziekenhuismedewerkers ontsmetten de handen, dragen een mondmasker en trekken bij bepaalde handelingen handschoenen en een schort aan. Richtlijnen voor uw persoonlijke hygiëne Een goede lichaamshygiëne is heel belangrijk, evenals het dagelijks wisselen van kledij. Dit zal ook uw gevoel van comfort en welbevinden verhogen.

3 - Was u dagelijks met water en een neutrale, milde, eerder vette zeep. Een stuk zeep is een verzamelplaats van bacteriën. Gebruik daarom vloeibare zeep. - Gebruik dagelijks verse handdoeken en washandjes en droog u goed af. - Besteed tijdens het wassen extra aandacht aan de huidplooien (oksels, liesplooien, borsten, genitale en anale streek). - Gebruik een neutrale bodylotion om uw huid te hydrateren. - Zorg voor gemakkelijke kledij die warm gestreken kan worden. Geef de voorkeur aan kledij die vooraan volledig open kan. Dit voorkomt dat de katheter ontkoppeld moet worden tijdens het wisselen van kledij. - Vuil linnen wordt zo snel mogelijk door familie meegenomen, thuis gewassen en gestreken en terug meegebracht in een propere, plastiek zak. - Gebruik een elektrisch scheerapparaat. Scheermesjes kunnen bloedingen, wondjes en infecties veroorzaken. - Verwijder piercings. - Ontsmet de handen voor het eten en drinken, voor het innemen van medicatie, na het snuiten van de neus, niezen of hoesten en na elk toiletbezoek. - Maak gebruik van wegwerpzakdoekjes. Deze zijn op de afdeling te verkrijgen. - Loop niet op blote voeten maar draag propere afwasbare pantoffels. - Gebruik maandverbanden, geen tampons. - Zorg voor korte en propere nagels. U kunt uw nagels beter regelmatig vijlen in plaats van te knippen. Bij het knippen kunnen kleine wondjes ontstaan die kunnen infecteren. Richtlijnen voor uw mondverzorging Een goede mondverzorging is een belangrijk onderdeel van de infectiepreventie. Goede mondhygiëne voorkomt niet enkel infecties, maar draagt ook bij tot het stimuleren van smaak en eetlust. De voorgeschreven mondspoelingen moeten dan ook stipt en correct uitgevoerd worden. De verpleegkundige zal u hierbij de nodige uitleg geven. Een goede mondverzorging houdt het volgende in: - Poets de tanden na elke maaltijd. Doe dit met een zachte tandenborstel om wondjes en bloeding van het tandvlees te vermijden. - Bewaar de tandenborstel droog met de borstel omhoog - Maak een tandprothese na elke maaltijd schoon. - Spoel de mond na het poetsen en voor het slapengaan met het voorgeschreven spoelmiddel. Zo wordt het mondslijmvlies schoon en vochtig gehouden. Ook wanneer u niets eet, is het nodig de mond regelmatig te spoelen. - Gebruik altijd flessenwater om te spoelen. - Bij droge lippen kunt u vaselinezalf of een ander lippenvet gebruiken om de lippen soepel te houden. Dit is via de ziekenhuisapotheek verkrijgbaar.

4 - Bij de minste irritatie van het mondslijmvlies wordt een tandprothese uitgelaten en droog bewaard. - Wanneer u zich te zwak voelt om de mondverzorging uit te voeren, vraagt u hierbij hulp aan de verpleegkundige. Ondanks al deze maatregelen zijn ontsteking en infectie van het mondslijmvlies niet altijd te voorkomen. Meld overgevoeligheid voor warmte of koude of het hebben van een droge mond steeds aan de verpleegkundige. Zorg voor uw katheter Bij het begin van uw behandeling is er een centrale katheter geplaatst. Deze katheter kan een toegangspoort zijn voor ziekteverwekkers. Daarom zal de katheter steeds op een steriele manier verzorgd en gemanipuleerd worden. Het is belangrijk dat ook u op een zorgvuldige manier met de katheter omgaat. - Tijdens de lichaamsverzorging en het wisselen van kledij let u er op dat uw katheter niet bevuild of bevochtigd wordt. - Als het verband van uw katheter bebloed, vuil of losgekomen is, meldt u dit onmiddellijk aan de verpleegkundige. - De katheterleidingen worden aan uw kledij bevestigd met een veiligheidsspeld. Dit is nodig om tractie op de katheter te voorkomen en om te voorkomen dat de katheter zo verwijderd wordt. - Ontkoppel nooit zelf uw katheter om uw kledij te wisselen maar vraag hiervoor hulp aan de verpleegkundige. - Draag zorg voor de infuusleidingen. Laat ze niet op de grond slepen maar bevestig ze in de daartoe bestemde houder aan de infuusstaander. Richtlijnen met betrekking tot uw voeding Tijdens en na de behandeling komen frequent voedingsproblemen voor. De diëtiste komt dagelijks bij u langs om dit van dichtbij op te volgen. Ze helpt u bij het samenstellen van uw maaltijden en zorgt dat u voldoende calorieën binnenkrijgt. Ze zal u richtlijnen en bruikbare tips geven. Om infectie via de voeding te vermijden, krijgt u kiemarme voeding. Dit houdt in dat de voeding zo zuiver mogelijk aangeboden wordt. De voeding zal verder licht verteerbaar en niet te prikkelend zijn. De voorkeur gaat uit naar voedingsmiddelen in monoverpakking. - Rauw vlees en rauwe groenten kunnen kiemen bevatten en worden niet toegelaten. - Frisdranken, melk en zuivelproducten worden in monoverpakking aangeboden. - Fruit mag niet beschadigd zijn en wordt vooraf gespoeld of geschild.

5 - Het is in principe niet toegelaten dat uw bezoek voedingsmiddelen meebrengt. Als u iets wenst om te snoepen kan dit uiteraard wel. Laat echter niet te veel ineens meebrengen en kies snoep of koekjes die per stuk verpakt zijn. - Voldoende drinken is aan te raden. Teveel frisdrank kan echter een opgeblazen gevoel geven en zo de eetlust afremmen. - Bewaar voedingsmiddelen in de koelkast, maar stapel ze niet op. De koelkast zal wekelijks door een medewerker van de afdeling gereinigd worden en overtollige of vervallen voedingsmiddelen zullen hierbij verwijderd worden. - Dagelijks komt iemand langs met water en/of frisdrank. Richtlijnen met betrekking tot uw persoonlijk gerief en het onderhoud van de kamer Een schone omgeving is tijdens uw verblijf in protectieve omgeving van groot belang. Daarom moet alles wat zich in de kamer bevindt proper zijn en dagelijks gereinigd kunnen worden. Met betrekking tot het schoonhouden van uw omgeving wordt zowel van het personeel als van u en uw bezoek medewerking gevraagd. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt. De matras en infuusstaander worden dagelijks bij de ochtendverzorging door de verpleegkundige ontsmet. Zelf kunt u ervoor zorgen dat alles wat u of uw familie meebrengt proper is en gereinigd kan worden. Als algemene regel geldt dat er zo weinig mogelijk opgestapeld wordt in de kamer. Persoonlijke zaken mogen meegebracht worden om uw verblijf aangenamer te maken. Houd hierbij rekening met volgende richtlijnen: - Berg zoveel mogelijk op in de kasten of laden. - Foto s en kaartjes zijn beperkt toegelaten. Gebruik enkel het magneetbord om ze op te hangen. - Vernevelaars (voor aromatherapie e.d.) zijn niet toegelaten. - Boeken uit de bibliotheek zijn niet toegelaten. Nieuwe boeken, tijdschriften en kranten kunnen wel op voorwaarde dat ze niet worden opgestapeld. Kranten en tijdschriften kunt u ook verkrijgen via de krantenwinkel in het ziekenhuis. Richtlijnen voor uw bezoek Om uw rust te garanderen en de dagelijkse verzorging niet in het gedrang te brengen, is bezoek enkel toegestaan tussen 14u00-16u00 en 18u00-20u00. In uw belang moeten ook uw bezoekers bepaalde richtlijnen strikt opvolgen. Personen die voor de eerste keer op bezoek komen, melden zich aan bij de verpleegkundige die hen de nodige informatie zal geven. Specifieke richtlijnen worden ook op de deur aangebracht. De artsen en verpleegkundigen zullen erop toezien dat deze strikt nageleefd worden. De voornaamste richtlijnen voor bezoekers zijn: - Bezoekers die een infectie zoals neusverkoudheid of buikgriep doormaken zijn niet toegelaten. - Bezoekers laten jassen en tassen in de daarvoor voorziene kast in het sas. - Bezoekers dragen geen ringen, uurwerken, armbanden.

6 - Vooraleer de kamer te betreden trekken bezoekers een masker aan dat neus en mond bedekt, en ontsmetten ze grondig de handen. Ook voor en na contact met u worden de handen opnieuw ontsmet. - Bij nauw contact met u of uw bed dragen bezoekers een schort. - Er worden niet meer dan 2 personen op de kamer toegelaten. - Kinderen mogen op bezoek komen als ze de richtlijnen kunnen naleven (masker en handontsmetting) en geen infectie doormaken. Omdat kinderen vaker dragers zijn van ziektekiemen wordt het bezoek van kinderen best beperkt tot eigen kinderen en kleinkinderen. - Bloemen en planten zijn niet toegelaten. - Bezoekers mogen geen gebruik maken van uw toilet, maar gebruiken het bezoekerstoilet in de gang. - Het voortdurend in en uitlopen van de kamer is niet toegelaten. Let er op dat de beide deuren van het sas niet tegelijk geopend zijn, want hierdoor wordt de overdruk in de kamer ontregeld.

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen Infobrochure Antibiotica resistente kiemen Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een antibiotica resistente kiem (vb. ESBL, CPE,...) wordt genoemd. De informatie in

Nadere informatie

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne HANDHYGIËNE Het hoe, wat en waarom van handhygiëne Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij enorm belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen.

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen. Infobrochure MRSA Infobrochure Ziekenhuishygiëne Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een bacterie vastgesteld die MRSA wordt genoemd. Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de quarantaineafdeling

Patiënteninformatie. Welkom op de quarantaineafdeling Patiënteninformatie Welkom op de quarantaineafdeling Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is isolatie?... 3 Welke isolatiemaatregelen zijn er?... 4 Waarom moet ik naar een quarantaineafdeling?... 5 Mag

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

BRMO INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

BRMO INFORMATIE VOOR PATIËNTEN BRMO INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding Onlangs bent u op de hoogte gebracht dat er bij u in een kweek een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) is gevonden. U leest in deze folder wat BRMO zijn,

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

INFECTIERISICO VERMINDEREN

INFECTIERISICO VERMINDEREN INFECTIERISICO VERMINDEREN In deze folder leest u welke maatregelen het UCCZ Dekkerswald treft om de kans op een infectie voor u zo klein mogelijk te maken. Wat is een infectie? Infecties w orden veroorzaakt

Nadere informatie

Hematologie. Mondverzorging bij intensieve chemotherapie

Hematologie. Mondverzorging bij intensieve chemotherapie Hematologie Mondverzorging bij intensieve chemotherapie Hematologie Inleiding Op dit moment bent u opgenomen in het UMCG voor een behandeling met intensieve chemotherapie. De middelen die tijdens de chemotherapie

Nadere informatie

Opsporing? Een ESBL-bacterie kan opgespoord worden door middel van een cultuur of kweekonderzoek.

Opsporing? Een ESBL-bacterie kan opgespoord worden door middel van een cultuur of kweekonderzoek. ESBL BACTERIE Uit kweekonderzoek is gebleken dat u drager bent of een infectie heeft opgelopen met een ESBL bacterie. Via deze folder willen wij u en uw familie graag meer informatie geven over deze bacterie.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie Wat is buikgriep? Buikgriep of gastro-enteritis is een ontsteking van de darmen die vaak veroorzaakt wordt door virussen en gepaard gaat met

Nadere informatie

Infobrochure MRSA. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure MRSA. mensen zorgen voor mensen Infobrochure MRSA mensen zorgen voor mensen Beste patiënt, Tijdens uw verblijf in het Mariaziekenhuis nemen we extra maatregelen omdat u mogelijk een MRSA-bacterie bij u draagt. Deze folder wil u informeren

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

hematologische isolatie

hematologische isolatie patiënteninformatie hematologische isolatie U bent opgenomen op de afdeling Hematologie/Oncologie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Tijdens uw opname verplegen wij u een periode in hematologische isolatie.

Nadere informatie

CPE (OF CARBAPENEMASE PRODUCERENDE EROBACTERIËN)

CPE (OF CARBAPENEMASE PRODUCERENDE EROBACTERIËN) CPE (OF CARBAPENEMASE PRODUCERENDE EROBACTERIËN) Uit kweekonderzoek werd vastgesteld dat u drager bent van de CPE-bacterie (carbapenemase producerende enterobacteriën). Wat zijn CPE-bacteriën? CPE-bacteriën

Nadere informatie

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Enkele veel gestelde vragen Waarom? Een goede mondhygiëne resulteert in een gezond

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie)

Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) Patiënteninformatie algemeen inwendige ziekten Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel.

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Infectiepreventie tijdens intensieve chemotherapie

Infectiepreventie tijdens intensieve chemotherapie Oncologie Patiënteninformatie Infectiepreventie tijdens intensieve chemotherapie U ontvangt deze informatie, omdat u een intensieve behandeling met chemotherapie krijgt op de afdeling oncologie van ons

Nadere informatie

algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie)

algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is neutropenie? 4 3. Waarom beschermende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie Patiënteninformatie MRSA bacterie Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Informatie over MRSA... 4 Wat is MRSA?... 4 Word je ziek van de MRSA bacterie?... 4 Hoe wordt MRSA overgedragen?... 4 Hoe word je opgevolgd?...

Nadere informatie

Vancomycine resistente enterococcus (VRE)

Vancomycine resistente enterococcus (VRE) Infobrochure Vancomycine resistente enterococcus (VRE) Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een vancomycine resistente enterococcus (VRE) wordt genoemd. De informatie

Nadere informatie

VRE (OF VANCOMYCINE RESISTENTE ENTEROCOCCUS)

VRE (OF VANCOMYCINE RESISTENTE ENTEROCOCCUS) VRE (OF VANCOMYCINE RESISTENTE ENTEROCOCCUS) Uit het kweekonderzoek is gebleken dat u drager bent van de VRE bacterie (Vancomycine Resistente Enterokok). Het betekent dat deze bacterie zich in uw darmen

Nadere informatie

Resistente bacterie (BRMO) en behandeling in het ziekenhuis

Resistente bacterie (BRMO) en behandeling in het ziekenhuis Hygiëne en Infectiepreventie Resistente bacterie (BRMO) en behandeling in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Bijzonder Resistente Micro Organisme Slingeland Ziekenhuis Algemeen Er is bij u een bacterie

Nadere informatie

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu?

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? Wat is MRSA? De bacterie Staphylococcus Aureus Gemiddeld 30% van de bevolking draagt de bacterie Staphylococcus aureus altijd met zich mee in de neus en is

Nadere informatie

Beschermende isolatie en mondverzorging

Beschermende isolatie en mondverzorging Beschermende isolatie en mondverzorging Beschermende isolatie Door uw ziekte en de behandeling met chemotherapie en/ of immunotherapie, heeft u weinig afweer tegen infecties, doordat de witte bloedlichaampjes

Nadere informatie

De MRSA bacterie. Informatiebrochure patiënten

De MRSA bacterie. Informatiebrochure patiënten De MRSA bacterie Informatiebrochure patiënten 1. Wat is MRSA?...4 2. Wat zijn de verschijnselen?...4 3. Hoe gaan we de bacterie tegen?...4 4. Waaruit bestaat de behandeling?...4 4.1 In isolatie...5 4.2

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO Bijzonder Resistente Micro-Organismen Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO In deze folder vindt u meer informatie over Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) en Extended Spectrum Beta-Lactamase

Nadere informatie

MRSA. informatie voor patiënten

MRSA. informatie voor patiënten MRSA informatie voor patiënten Wat is MRSA en wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, artsen, verpleegkundigen, kinesisten en andere patiënten? Deze folder informeert u over het begrip MRSA en is een

Nadere informatie

Patiënteninformatie (CPE)

Patiënteninformatie (CPE) Patiënteninformatie Carbapenemaseproducerende enterobacteriën (CPE) Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over CPE... 3 Wat zijn enterobacteriën?... 3 Wat zijn Carbapenemase-Producerende Enterobacteriën

Nadere informatie

BRMO (Resistente bacteriën)

BRMO (Resistente bacteriën) BRMO (Resistente bacteriën) Drager van resistente bacteriën Er is geconstateerd dat u drager bent van een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor bepaalde antibiotica. Dit is op zich niet ernstig,

Nadere informatie

Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies. Mondhygiëne bij chemotherapie

Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies. Mondhygiëne bij chemotherapie Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies Mondhygiëne bij chemotherapie Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies U wordt behandeld met

Nadere informatie

Mondverzorging bij de oudere patiënt

Mondverzorging bij de oudere patiënt Mondverzorging bij de oudere patiënt Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen in ons ziekenhuis vanwege ziekte, onderzoeken, een ongeval en/of operatie. Om ervoor te

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bewoners en familieleden rond MRSA

Informatiebrochure voor bewoners en familieleden rond MRSA Uw zorg, onze zorg Vallen en fixatie Palliatieve zorg Wondzorg Zorg voor de bewoner Incontinentiezorg Vroegtijdige zorgplanning Mentorschap Aandachtspersoon Voeding RZL Dementie Informatiebrochure voor

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling

De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0638 Inleiding Op de afdeling waar u verblijft is een patiënt opgenomen (geweest) waarbij onverwacht

Nadere informatie

Informatie over Clostridium difficile

Informatie over Clostridium difficile Informatie over Clostridium difficile 2 Clostridium difficile is een bacterie die bij elk mens in de dikke darm voorkomt. Door toediening van antibiotica kan het evenwicht in de darmen verstoord raken.

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie Patiënteninformatie MRSA bacterie 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Informatie over MRSA... 4 Wat is MRSA?... 4 Hoe wordt MRSA overgedragen?... 4 Word je ziek van de MRSA bacterie?... 4 Hoe word je opgevolgd?...

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne BRMO

Ziekenhuishygiëne BRMO Ziekenhuishygiëne BRMO Bij u is een BRMO gevonden. Maar wat is een BRMO? In deze folder leest u meer over BRMO en welke maatregelen genomen moeten worden. WAT IS EEN BRMO? BRMO is de afkorting van Bijzonder

Nadere informatie

DEKOLONISATIE. bij terugkerende huidinfecties

DEKOLONISATIE. bij terugkerende huidinfecties DEKOLONISATIE bij terugkerende huidinfecties DEKOLONISATIE bij terugkerende huidinfecties Uzelf of één van uw gezinsleden heeft last van terugkerende huidinfecties. Deze worden vaak veroorzaakt door een

Nadere informatie

Verpleegafdeling isolatie-eenheid hematologie

Verpleegafdeling isolatie-eenheid hematologie Verpleegafdeling isolatie-eenheid hematologie Inhoud 1. Begrippen 4 2. Infrastructuur van de afdeling 5 3. Praktische richtlijnen 7 4. Het behandelend team 10 2 AZ Delta Deze uitgave mag in zijn geheel

Nadere informatie

Keukenreglement. 1. Persoonlijke gezondheid. 2. Persoonlijke hygiëne

Keukenreglement. 1. Persoonlijke gezondheid. 2. Persoonlijke hygiëne Keukenreglement 1. Persoonlijke gezondheid Medisch attest Lichamelijke geschiktheidsverklaring omgang met voedingswaren. Nieuwe leerlingen dienen dit attest aan te vragen bij de huisarts en dient uiterlijk

Nadere informatie

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne Darmontsteking door Clostridium difficile Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Wat is Clostridium difficile? 3 C. difficile opsporen 3 Overdracht voorkomen 3 Ziekenhuismedewerkers 4 Patiënt 5 Bezoek 5 Wanneer

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multiresistente kiemen

Patiënteninformatie. Multiresistente kiemen Patiënteninformatie Multiresistente kiemen Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over multiresistentie kiemen... 3 Wat zijn multiresistente kiemen?... 3 Hoe kunt u een multiresistente kiem krijgen?...

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen. Informatie voor patiënt en bezoeker

Isolatiemaatregelen. Informatie voor patiënt en bezoeker Isolatiemaatregelen Informatie voor patiënt en bezoeker INLEIDING U hebt vernomen dat u drager bent van een overdraagbare kiem (bacterie of virus), een kiem waarmee u dus andere patiënten en/of personeel

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Afinitor SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Afinitor SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Afinitor Patiënteninformatie doelgerichte therapie In het kader van uw behandeling voor nierkanker heeft uw arts het geneesmiddel Afinitor voorgeschreven.

Nadere informatie

MRSA. Dienst Ziekenhuishygiëne

MRSA. Dienst Ziekenhuishygiëne MRSA Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Wat is MRSA? 3 MRSA opsporen 4 Overdracht voorkomen 4 Uw hulp als bezoeker 5 Decontaminatie van een drager 6 Ontslag 6 Naar huis (wanneer nog drager) 6 Ontslag naar

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Sutent SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Sutent SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Sutent Patiënteninformatie doelgerichte therapie In het kader van uw behandeling voor gevorderde niercelkanker heeft uw arts het geneesmiddel Sutent

Nadere informatie

MRSA. Sluiting van een verpleegafdeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRSA. Sluiting van een verpleegafdeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRSA Sluiting van een verpleegafdeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Op de afdeling waar u verblijft is een patiënt opgenomen (geweest) waarbij onverwacht

Nadere informatie

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S. Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.aureus dragerschap 2 Contact 4 Website 4 Reinigingsinstructies bij S.Aureus

Nadere informatie

Beschermende maatregelen bij een verminderde afweer

Beschermende maatregelen bij een verminderde afweer Oncologie Hematologie Verpleegafdeling B1 Beschermende maatregelen bij een verminderde afweer i Patiënteninformatie Als u geïsoleerd wordt verpleegd Slingeland Ziekenhuis Algemeen Door uw ziekte en de

Nadere informatie

Lasertherapie (bij orale mucositis)

Lasertherapie (bij orale mucositis) HHZH/INF/090.03 h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Lasertherapie (bij orale mucositis) Voorwoord Orale mucositis is

Nadere informatie

MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING. na radiotherapie

MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING. na radiotherapie MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING na radiotherapie MONDSLIJMVLIESONTSTEKING na radiotherapie Bij bestraling van de mond- en keelholte kunt u last krijgen van een pijnlijke mond en keel. Ze zien rood en zijn gezwollen.

Nadere informatie

Clostridium difficile

Clostridium difficile Clostridium difficile 2 Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u de ziekenhuisbacterie Clostridium difficile aanwezig is. Deze folder geeft informatie over deze bacterie. Ook leest u in deze folder

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 1 Inleiding De ziekenhuisbacterie MRSA zorgt bij gezonde mensen meestal niet voor klachten. Maar mensen met een verminderde weerstand kunnen

Nadere informatie

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg 00017524 GZA - september 2017 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Samen werken

Nadere informatie

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1

Theoretische Toets WerkPortfolio Body 1 Je naam... Cijfer Je klas... De datum... Vraag 1 Noem drie momenten wanneer je je handen wast en desinfecteert Voordat je met uiterlijke verzorging/zelfzorg begint Nadat je naar de toilet bent geweest

Nadere informatie

Infobrochure. Clostridium difficile. geassocieerde diarree

Infobrochure. Clostridium difficile. geassocieerde diarree Infobrochure Clostridium difficile geassocieerde diarree Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd in uw stoelgang de bacterie Clostridium difficile vastgesteld. De informatie in deze brochure kan de

Nadere informatie

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) Informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2

Nadere informatie

Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie

Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie BIJZONDER RESISTENTE MICRO-ORGANISMEN, WAT ZIJN DIT? Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-organisme heeft. In deze folder leest u algemene

Nadere informatie

Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen

Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen BRMO In deze folder staat algemene informatie over bijzonder resistente micro-organismen (bacteriën). En waarom en hoe u hierop wordt gecontroleerd. Deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Clostridium difficile

Patiënteninformatie. Clostridium difficile Patiënteninformatie Clostridium difficile Inhoud Inleiding... 3 Informatie over Clostridium difficile... 3 Wat is Clostridium difficile?... 3 Clostridium difficile is besmettelijk... 3 Hoe wordt Clostridium

Nadere informatie

Mondzorg bij chemotherapie, je aandacht waard

Mondzorg bij chemotherapie, je aandacht waard daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Mondzorg bij chemotherapie, je aandacht waard Inhoudstafel 1. Het belang van een goede mondzorg! 4 2. Waarom extra aandacht besteden

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in isolatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in isolatie. rkz.nl Patiënteninformatie Verplegen in isolatie rkz.nl Inleiding U bent opgenomen in het en wordt in isolatie verpleegd, dit kan voor u minder prettig zijn. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze helaas

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r o u d e r s

I n f o r m a t i e v o o r o u d e r s I n f o r m a t i e v o o r o u d e r s PROTECTIEVE MAATREGELEN k i n d e rg e n e e s ku n d e E 341 Tel. 016 34 34 10 De dienst is bereikbaar via de rode pijl, vierde verdieping Inhoud Inleiding... 3

Nadere informatie

Contactonderzoek BRMO

Contactonderzoek BRMO Contactonderzoek BRMO In deze folder krijgt u uitleg over wat contactonderzoek is en wat dit voor u betekent. Ook leest u algemene informatie over een bacterie, resistente bacteriën en mogelijke gevolgen

Nadere informatie

Griep: Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving. Voor meer informatie : www.influenza.be. info@influenza.be

Griep: Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving. Voor meer informatie : www.influenza.be. info@influenza.be 0800/99.777 Griep: Interministerieel Commissariaat Influenza Eurostation II Victor Hortaplein 40 Bus 10 1060 Brussel Voor meer informatie : Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving www.influenza.be

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Mondzorg bij stamceltransplantatie

Patiënteninformatie. Mondzorg bij stamceltransplantatie Patiënteninformatie Mondzorg bij stamceltransplantatie 2 Inhoud Inleiding... 5 Doel van de mondzorg... 5 Definities... 5 Wat houdt een goede mondhygiëne in?... 5 Tanden poetsen... 5 Corsodyl spoeling...

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie juni 2015 (Object-ID )

Isolatiemaatregelen. Jessa Ziekenhuis vzw.   Dienst kwaliteit. versie juni 2015 (Object-ID ) Isolatiemaatregelen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Norovirus

Patiënteninformatie. Norovirus Patiënteninformatie Norovirus Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over Norovirus... 3 Wat is het Norovirus?... 3 Besmettelijkheid... 3 Hoe wordt Norovirus opgespoord?... 4 Behandeling... 4 Maatregelen...

Nadere informatie

Infobrochure voor patiënt en bezoeker

Infobrochure voor patiënt en bezoeker MDR Gram negatieve bacteriën Infobrochure voor patiënt en bezoeker Versie oktober 2016 - objectid 16040 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Dienst ziekenhuishygiëne Dr.

Nadere informatie

Leefregels na een mondkaakoperatie

Leefregels na een mondkaakoperatie Leefregels na een mondkaakoperatie In overleg met uw behandelend arts is er besloten tot een operatieve behandeling in de mond. Tijdens de opname heeft u van uw arts en de verpleegkundigen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

MRSA bacterie. Wat betekent dit voor u? Informatie voor patiënten

MRSA bacterie. Wat betekent dit voor u? Informatie voor patiënten MRSA bacterie Wat betekent dit voor u? Informatie voor patiënten 2 MRSA bacterie Wat is MRSA? MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA is een bacterie die niet meer gevoelig

Nadere informatie

Lasertherapie bij orale mucositis

Lasertherapie bij orale mucositis Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Lasertherapie bij orale mucositis Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw

Nadere informatie

MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A).

MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A). MRSA MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A). Stafylokokken zijn bacteriën die ongemerkt leven bij vele mensen, bij voorkeur in de neus of op de huid. Deze bacteriën

Nadere informatie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie 1263/833/4 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een echo-endoscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24

Nadere informatie

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N Werkwijzer Checklist Persoonlijke hygiëne Hoe zorg ik voor mijn persoonlijke hygiëne? Je werkt heel direct met mensen. Dan is het erg belangrijk dat je schoon en netjes gekleed bent. De cliënt vindt dat

Nadere informatie

Uw kind is drager van een multiresistente kiem

Uw kind is drager van een multiresistente kiem Informatiebrochure voor patiënten Uw kind is drager van een multiresistente kiem Hoe pakken we dit samen aan? 1. Wat is MRSA?... 4 2. Wat zijn CPE en VRE?... 4 3. Waarom zijn maatregelen noodzakelijk?...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tuberculose

Patiënteninformatie. Tuberculose Patiënteninformatie Tuberculose Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over tuberculose... 3 Wat is tuberculose?... 3 Hoe gebeurt de besmetting?... 3 Wie kan tuberculose krijgen?... 3 Wat zijn de

Nadere informatie

Als u drager bent van de resistente Acinetobacter-bacterie

Als u drager bent van de resistente Acinetobacter-bacterie Als u drager bent van de resistente Acinetobacter-bacterie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat u met een resistente Acinetobacter

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Griep of influenza

Patiënteninformatie. Griep of influenza Patiënteninformatie Griep of influenza Inhoud Inleiding... 3 Informatie over griep... 3 Wat is griep?... 3 Is vaccinatie belangrijk?... 3 Voor wie is griepvaccinatie sterk aangeraden?... 3 Wanneer moet

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Mondverzorging bij chemotherapie

Patiënteninformatie. Mondverzorging bij chemotherapie Patiënteninformatie Mondverzorging bij chemotherapie Inhoud Inleiding... 3 Informatie over mondverzorging bij chemotherapie... 3 Tips en adviezen... 3 Wat kunt u zelf doen voor een goede mondverzorging

Nadere informatie

Verplegen in isolatie

Verplegen in isolatie Verplegen in isolatie U wordt in isolatie (afzondering) verpleegd. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze soms ingrijpende maatregel. In deze folder worden de verschillende vormen van isolatie uitgelegd.

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mondverzorging tijdens chemotherapie

UMC St Radboud. Mondverzorging tijdens chemotherapie UMC St Radboud Mondverzorging tijdens chemotherapie Patiënteninformatie Waarom mondverzorging? U start binnenkort met chemotherapie. In de behandelperiode is een goede mondverzorging heel belangrijk. In

Nadere informatie

Keukenreglement. 1. Persoonlijke gezondheid. 2. Persoonlijke hygiëne

Keukenreglement. 1. Persoonlijke gezondheid. 2. Persoonlijke hygiëne Keukenreglement 1. Persoonlijke gezondheid Medisch attest Lichamelijke geschiktheidsverklaring omgang met voedingswaren. Nieuwe leerlingen dienen dit attest aan te vragen bij de huisarts en dient uiterlijk

Nadere informatie

Het griepvirus bijvoorbeeld vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is.

Het griepvirus bijvoorbeeld vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is. Norovirus Inleiding Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in de OZG af en toe een buikgriepepidemie voor, die wordt veroorzaakt door het norovirus. Bij een uitbraak van

Nadere informatie

MRSA-positief, wat nu?

MRSA-positief, wat nu? Infectiepreventie MRSA-positief, wat nu? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is MRSA?... 3 Wie loopt het meeste risico MRSA op te lopen?... 3 MRSA-dragerschap... 4 Verspreiding van MRSA voorkomen...

Nadere informatie

Verplegen in isolatie

Verplegen in isolatie Verplegen in isolatie U wordt in isolatie (afzondering) verpleegd. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze soms ingrijpende maatregel. In deze folder worden de verschillende vormen van isolatie uitgelegd.

Nadere informatie

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Handhygiëne Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620

Nadere informatie

Mondzorg bij chemotherapie, uw aandacht waard

Mondzorg bij chemotherapie, uw aandacht waard daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Mondzorg bij chemotherapie, uw aandacht waard Inhoudstafel 1. Het belang van een goede mondzorg! 4 2. Waarom extra aandacht besteden

Nadere informatie

Beschermende isolatie

Beschermende isolatie Beschermende isolatie Máxima Oncologisch Centrum Inleiding In deze folder kunt u lezen over beschermende isolatie en de regels die gelden binnen een kamer waar we beschermende isolatie toepassen. U vindt

Nadere informatie

Dragerschap van resistente bacteriën

Dragerschap van resistente bacteriën Dragerschap van resistente bacteriën Afdeling infectiepreventie Drager bacterie Er is geconstateerd dat u drager bent van een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor bepaalde antibiotica. Dit is op

Nadere informatie