Rasresistentie tegen Phytophthora infestans in het loof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rasresistentie tegen Phytophthora infestans in het loof"

Transcriptie

1 Rasresistentie tegen Phytophthora infestans in het loof V. César (CRA-W) Samenvatting Om de aardappelziekte onder controle te houden zijn heel wat fungicidebehandelingen nodig. Het gebruik van rassen met een lagere gevoeligheid voor Phytophthora infestans blijft veruit de beste werkwijze om op een preventieve manier deze pathogeen aan te pakken. Elk jaar worden in Libramont verschillende rassen getest op hun gevoeligheid voor de aardappelziekte. Pas op 9 juli verschenen de eerste symptomen van de aardappelziekte in de proef. Het relatief droge weer leidde niet tot een snelle ontwikkeling van de symptomen. Eind juli begin augustus werd het weer wisselvallig wat zorgde voor een versnelling van de infecties. De meest resistentie rassen in de proef waren Carolus, Sarpo Mira en Bionica. Inleiding Phytophthora infestans blijft de belangrijkste plaag in de aardappelteelt. Onder gunstige omstandigheden kan deze ziekte een gewas in enkele weken tijd vernietigen. Om de plaag te bestrijden gebruiken de landbouwers zeer regelmatig fungiciden rekening houdende met waarschuwingssystemen. Tijdens een normaal groeiseizoen worden ongeveer 15 bespuitingen uitgevoerd. Planten van minder gevoelige variëteiten is een manier om het aantal fungicidebespuitingen te verminderen met behoud van een goede fytosanitaire gezondheid van het perceel. Het gebruik van deze rassen zorgt voor een reëel voordeel op het gebied van behoud van het milieu en een daling van de risico s voor de gebruiker. Elk jaar wordt een proef uitgevoerd in Libramont om de gevoeligheid voor Phytophthora te bepalen van de belangrijkste aardappelrassen in België. Er worden ook steeds nieuwe rassen opgenomen waarvan een aantal bestemd zijn voor de biologische markt als ook klonen afkomstig van het selectieprogramma van CRA-W. De kennis en de ontwikkeling van tolerante of zelfs resistente rassen voor Phytophthora is één van de manieren om te beantwoorden aan enerzijds de Europese doelstelling om het gebruik van pesticiden te reduceren en anderzijds aan de implementatie van de geïntegreerde bestrijding binnen de lidstaten. Doelstellingen Deze proef heeft als doel de gevoeligheid van Phytophthora infestans in het loof te bepalen bij diverse rassen. Deze variëteiten werden geselecteerd op basis van hun resistentie (zoals bleek uit het verleden) of omdat ze veel geteeld worden of nieuw zijn. Daarnaast heeft de proef ook als doel om de gevoeligheid voor Phytophthora te evalueren van de klonen afkomstig van het selectieprogramma van het CRA-W.

2 Teeltomstandigheden De proef was aangelegd in Bras (deelgemeente van Libramont). De bemesting en onkruidbestrijding gebeurden volgens de gangbare praktijk. Er werden 26 rassen getest in een ad random blokkenproef met 4 parallellen. Elk veldje was 2,7 m² groot en bestond uit 3 rijen met telkens 8 planten. Aan beide kanten van de veldjes werden infectierijen aangelegd met het ras Bintje. De infectie kwam op natuurlijke wijze in het perceel. De klonen uit het selectieprogramma werden op hetzelfde perceel geplant maar zonder herhalingen door een tekort aan pootgoed. De proef werd op twee tijdstippen geplant: herhaling 1 en 2 werden geplant op 28 mei maar moest onderbroken worden door de regen. Herhaling 3 en 4 werden op 6 juni geplant. In tegenstelling tot 2012 was het redelijk droog, wat niet gunstig is voor een snelle ontwikkeling van Phytophthora. De gemiddelde dagtemperaturen lagen rond C met uitzondering van eind juni met onweders en frisse temperaturen. Tijdens juli en augustus bleef het weer relatief rustig soms afgewisseld door perioden van regen die ervoor zorgden dat de aardappelziekte zich toch kon ontwikkelen. Grafiek 1 Weersomstandigheden van 28 mei tot 31 augustus 2013 (bron: Pameseb) Vanaf het verschijnen van de eerste symptomen op het perceel (9 juli) werden elke 3 tot 4 dagen waarnemingen gedaan. De graad van aantasting werd uitgedrukt in percentage aangetast blad volgens de schaal van het Europees Netwerk Eucablight. Uit deze waarnemingen werd de AUDPC-waarde (Area Under the Disease Progress Curve) berekend. Dit liet vervolgens toe om een cijfer voor gevoeligheid te berekenen (via extrapolatie van de resultaten van de referentierassen). Bintje, Markies, Gasoré en Sarpo Mira haalden respectievelijk 2,4; 5,4; 7,6 en 8,9 op een schaal van 1 tot 9 (met 9 = totale resistentie). De rassen en klonen in proef worden weergegeven in Tabel 1.

3 Tabel 1 Lijst van de rassen en klonen getest op gevoeligheid voor Phytophthora infestans op het blad Rassen Klonen (kruisingen) Agria Triplo R8 99 sassa x Dalida Allians Princess R8 99 sassa x Dalida Asterix Sarpo Mira R8 99 sassa x Dalida Bintje Spunta R8 99 sassa x Dalida Biogold Victoria Spunta - Eden Bionica Vitabella Sarpo Mira x Apolline Bionta Sarpo Mira x Apolline Carolus Sarpo Mira x Apolline Challenger Eden x Apoline Désirée Marabel x Vineta Fontane Bellarosa x Mariline Franceline 08B Marabel x Vineta Gasoré 08B Eden x Mariline Innovator 08B Marabel x Tivoli Lady Rosetta Gasoré x Désirée Leire Gasoré x Victoria Leonardo Gasoré x Victoria Markies Gasoré x Victoria Miss Bianka Gasoré x Impala Miss Malina Gasoré x Impala Voorkomen en ontwikkeling van de aardappelziekte De eerste symptomen van de aardappelziekte verschenen op 9 juli in de rassen Bintje, Spunta en Asterix. Het relatief droge weer leidde niet tot een snelle ontwikkeling van de symptomen. Grafiek 2 Modellering van de infecties van de aardappelziekte in Libramont van 1 juli tot 31 augustus 2013 (bron:

4 Juli werd gekenmerkt door extreem droog weer met 19 opeenvolgende dagen zonder neerslag en een gemiddelde temperatuur dicht bij 20 C. Met als gevolg dat er weinig infectiekansen werden geregistreerd. Maar vanaf het einde van juli tot 9 augustus was het weer wisselvallig met regelmatig stortbuien en temperaturen overdag rond 25 C. Deze omstandigheden zorgden voor een snelle opeenvolging van de infecties wat zich vertaalde in een algemene aantasting. Het einde van augustus werd vervolgens gekenmerkt door zachtere temperaturen en relatief weinig neerslag. Maar dankzij de dagelijkse aanwezigheid van ochtenddauw kon de aardappelziekte zich blijven ontwikkelen. Vanaf midden augustus waren de gevoelige rassen bijna volledig vernietigd. De waarnemingen werden gestopt eind augustus. In 2012 waren 21 dagen nodig vooraleer het loof van Bintje volledig vernietigd was. In 2013 was er dubbel zoveel tijd nodig of dus 42 dagen om dezelfde aantasting te zien. Grafiek 3 toont de evolutie van aangetast loof door de aardappelziekte per groep rassen met dezelfde gevoeligheid. Grafiek 3 Evolutie van de bladaantasting door Phytophthora infestans van 1 juli tot 31 augustus Resultaten De rassen Bintje, Lady Rosetta, Spunta, Princess, Franceline, Challenger en Miss Bianka toonden een zeer snelle voortgang van de loofaantasting eenmaal de eerste symptomen optraden. Vijftien dagen na het begin van de infectie was reeds 50% van het loof aangetast. Deze rassen worden dus aanzien als zeer gevoelig. De rassen Innovator, Désirée, Fontane, Leonardo, Markies, Victoria en Asterix worden beschouwd als gevoelig. Op het einde van de waarnemingen was er nog weinig groen loof aanwezig. Ook bij deze rassen breidde de infectie zich snel uit zoals bij de zeer gevoelige rassen, maar met een lagere bladaantasting.

5 Anderzijds worden de rassen Agria, Triplo, Leire, Bionta, Miss Malina en Allians dit jaar beschouwd als matig gevoelig. Terwijl de infectie reeds bij het begin van de waarnemingen duidelijk zichtbaar was op de gevoelige rassen, bleven de infecties bij deze rassen eerder beperkt. Op het einde van de waarnemingen was 50% van het loof nog groen. Tenslotte tonen de rassen Gasoré, Vitabella, Biogold, Bionica, Sarpo Mira en Carolus een hoog niveau van resistentie. Deze rassen worden dus beschouwd als weinig gevoelig. Op het einde van de waarnemingen, wanneer het loof van de gevoelige rassen bijna helemaal vernietigd was, bedroeg de gemiddelde aantasting van de resistentie rassen slechts 15%. Onder deze rassen werden Bionica, Sarpo Mira en Carolus bijna niet geïnfecteerd. Daarom krijgen deze drie rassen dan ook de maximum score van 9. De gevoeligheid van de verschillende rassen voor de aardappelziekte gedurende de voorbije jaar wordt weergegeven in Tabel 2. Tabel 2 Gevoeligheid voor Phytophthora infestans in het blad van 2010 tot 2013 Gevoeligheid voor Phytophthora infestans Ras Bintje 2,6 2,2 2,3 2,5 Lady Rosetta 3,2 3,4 1,3 2,8 Spunta 3, Princess 4, Franceline 4, Challenger 4,4 6,5 4,9 - Miss Bianka 4, Innovator 4,9 5,9 4,0 3,8 Désirée 5,0 3,8 4,0 Fontane 5,0 4,4 1,8 3,1 Leonardo 5, Markies 5,2 5,7 5,5 4,6 Victoria 5,5 4,2 - - Asterix 5,5 4,7 4,5 - Agria 5,6 5,6 5,1 3,5 Triplo 5, Leire 5,7 5,1 - - Bionte 6,1 8,7 8,2 - Miss Malina 6,5 6,7 - - Allians 6, Gasoré 7,4 8,1 6,3 7,6 Vitabella 7, Biogold 7,6 7,7-6,3 Bionica 9,0 8,5 9,0 9,0 Sarpo Mira 9,0 8,6 8,9 9,0 Carolus 9,0 8,6 - - Het selectieprogramma van het CRA-W heeft als doel om rassen te creëren die weinig gevoelig zijn voor de aardappelziekte en toch hun interessante technologische en landbouwkundige eigenschappen behouden. De keuze van de ouderlijnen richt zich dus naar rassen die weinig gevoelig zijn voor Phytophthora infestans (Sarpo Mira, Bionica, Gasoré, ) en een goede culinaire kwaliteit en verwerkingseigenschappen hebben (Charlotte, Fontane, Victoria, ). Momenteel vertonen enkele klonen in de selectie een gedrag ten opzichte van de aardappelziekte vergelijkbaar met weinig gevoelig rassen (kruising Sarpo Mira x Apolline).

6 Besluit De keuze voor rassen met een lagere gevoeligheid voor ziekten blijft veruit de beste werkwijze om op een preventieve manier ziekten aan te pakken. Dit is des te meer van toepassing in het kader van de bestrijding van Phytophthora infestans, een ziekte die heel wat fungicidebehandelingen vereist gedurende het groeiseizoen. Ook in 2013 werden grote verschillen in gevoeligheid voor Phytophthora infestans waargenomen tussen de geteste rassen. Terwijl de meest gevoelige rassen volledig vernietigd werden door de aardappelziekte, vertoonden de minst gevoelige rassen zeer weinig symptomen. Het gebruik van deze variëteiten zou een daling in het aantal fungicidebespuitingen kunnen toelaten terwijl het loof gezond blijft. In welke mate de bescherming kan verminderd worden zou in specifieke proeven moeten beoordeeld worden. Onder de geteste rassen in 2013 vertoont het ras Vitabella een uitzonderlijke resistentie met een gevoeligheid van 7,4 (vergelijkbaar met Gasoré en Biogold). Vitabella (kweekbedrijf KWS) is een ras bestemd voor de biologische teelt. Het is een vroeg ras dat goed bewaart. Zijn gladde schil zorgt ervoor dat hij gewassen gecommercialiseerd kan worden. Net als in 2012 vertoont het ras Carolus (kweekbedrijf Agrico) een uitstekende resistentie tegen de aardappelziekte. Er werd zelfs geen enkel symptoom gezien op het loof tot op het einde van de waarnemingen. Dit is een ras bestemd voor de versmarkt en is eerder bloemig. Verschillende klonen in het selectieprogramma vertonen eveneens een hoog gevoeligheidscijfer (een goede resistentie tegen Phytophthora infestans). Dit stimuleert de verdere ontwikkeling van het selectieprogramma en het creëren van nieuwe rassen binnen het CRA-W.

Selectieprogramma CRA-W resultaten 2014

Selectieprogramma CRA-W resultaten 2014 Selectieprogramma CRA-W resultaten 2014 Alice Soete (CRA-W), Jean-Louis Rolot (CRA-W) en Vincent César (CRA-W) Samenvatting Het selectieprogramma van het CRA-W ter verbetering van aardappelrassen werd

Nadere informatie

5.2 Rassenselectie om plaagresistentie te verbeteren

5.2 Rassenselectie om plaagresistentie te verbeteren 5.2 Rassenselectie om plaagresistentie te verbeteren A. Soete, J.L Rolot (CRA-W) Samenvatting Sinds 2005 is het CRA-W (vroegere Afdeling Agrarische systemen, Libramont) begonnen met een selectieprogramma

Nadere informatie

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2012)

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2012) Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2012) V. César (CRA-W) Samenvatting Sinds 1999 onderzoekt het CRA in Libramont de kenmerken van de verschillende stammen van de aardappelziekte

Nadere informatie

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2014)

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2014) Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2014) V. César (CRA-W) Samenvatting Het Waals onderzoekscentrum voor de landbouw onderzoekt sinds 1999 de populaties van de aardappelplaag.

Nadere informatie

Evolutie van de Belgische voorraden

Evolutie van de Belgische voorraden Evolutie van de Belgische voorraden 2012-2013 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), P. Lebrun (FIWAP) Samenvatting Jaarlijks houden FIWAP, CARAH, PCA en Inagro een enquête om de evolutie van de aardappelvoorraden

Nadere informatie

AARDAPPELEN. nr variëteit maat zaadhuis. 1 Agria Bioselect Agrico/Binst. 2 Biogold Van Rijn. 3 Charlotte Bio Terra (Binst)

AARDAPPELEN. nr variëteit maat zaadhuis. 1 Agria Bioselect Agrico/Binst. 2 Biogold Van Rijn. 3 Charlotte Bio Terra (Binst) AARDAPPELEN 1 Proefopzet Variëteitenproef in samenwerking met het PCBT te Beitem. Doel is om samen met het PCBT op zoek te gaan naar variëteiten die geschikt zijn voor de biologische teeltwijze. Hiertoe

Nadere informatie

Onderzoek naar de gevoeligheid van aardappelrassen voor kringerigheid, op percelen met Trichodorus primitivus besmet met tabaksratelvirus.

Onderzoek naar de gevoeligheid van aardappelrassen voor kringerigheid, op percelen met Trichodorus primitivus besmet met tabaksratelvirus. Onderzoek naar de gevoeligheid van aardappelrassen voor kringerigheid, op percelen met Trichodorus primitivus besmet met tabaksratelvirus. E.G. Schepel HLB BV Februari 2007 Projectnummer: 2993 Dit project

Nadere informatie

Sterke rassen weerstaan hoge plaagdruk (2014)

Sterke rassen weerstaan hoge plaagdruk (2014) Sterke rassen weerstaan hoge plaagdruk (2014) K.. Dewaele (Inagro), L. Delanote (Inagro), J. Rapol (Inagro) Samenvatting In 2014 zorgde de vroege en zeer hoge plaagdruk voor een grondige selectie in de

Nadere informatie

Belgisch areaal aardappelen 2015

Belgisch areaal aardappelen 2015 02.4 Belgisch areaal aardappelen 2015 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP) Samenvatting In 2015 werden iets minder aardappelen uitgeplant. De daling was echter beperkt en het totale areaal blijft

Nadere informatie

Het effect van fungiciden tijdens de knolgroei op knolphytophthora (2006).

Het effect van fungiciden tijdens de knolgroei op knolphytophthora (2006). Het effect van fungiciden tijdens de knolgroei op knolphytophthora (2006). Auteur(s): Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.M. Schepers Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector

Nadere informatie

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Inleiding In opdracht van VBU (Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal) werd in

Nadere informatie

Evolutie van de Belgische voorraden

Evolutie van de Belgische voorraden Evolutie van de Belgische voorraden 2015-2016 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), P. Lebrun (FIWAP) Samenvatting Jaarlijks houden FIWAP, CARAH, PCA en Inagro een enquête om de evolutie van de aardappelvoorraden

Nadere informatie

RASSENKEUZE BIOLOGISCHE AARDAPPELEN. Lieven Delanote, Karel Dewaele - Inagro

RASSENKEUZE BIOLOGISCHE AARDAPPELEN. Lieven Delanote, Karel Dewaele - Inagro RASSENKEUZE BIOLOGISCHE AARDAPPELEN Lieven Delanote, Karel Dewaele - Inagro Bio in Vlaanderen - consumptie Aardappelen vers: > 5 % marktaandeel Voorbije 5 jaar x 2 2 Biologische teelt EU Lastenboek Bio

Nadere informatie

Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte. met de medewerking van

Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte. met de medewerking van Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte met de medewerking van De aardappelziekte De aardappelziekte wordt veroorzaakt door Phytophthora infestans, een schimmelachtig organisme.

Nadere informatie

Nieuwe rassen dienen zich aan

Nieuwe rassen dienen zich aan Nieuwe rassen dienen zich aan L. Delanote (Inagro), J. Rapol (Inagro) Samenvatting Rassenkeuze is het belangrijkste wapen tegen aardappelplaag in de biologische teelt. Sarpo Mira, Bionica en Toluca hebben

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2014

Groeicurve Bintje en Fontane 2014 Groeicurve en 2014 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2014 de groei van opgevolgd op 29 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012)

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) V. Damanet (CARAH) Samenvatting Groeiseizoen 2012 begon met een zeer vochtige en nogal koude lente. Het planten vond plaats in twee duidelijk afgescheiden

Nadere informatie

Waarschuwingsdienst aardappelziekte PCA

Waarschuwingsdienst aardappelziekte PCA Waarschuwingsdienst aardappelziekte PCA P. Vanhaverbeke (PCA) Samenvatting Vroege aantastingen van de aardappelziekte mochten ons eigenlijk niet verbazen in 2014: de winter was recordzacht, van echte vrieskou

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L.

CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L. 1/9 CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L.) - 13/12/2013 I ONDERZOEK VAN DE ONDERSCHEIDBAARHEID, DE HOMOGENITEIT EN DE

Nadere informatie

Bestrijding Phytophthora in aardappelen. H. Schepers, G. Kessel & B. Evenhuis

Bestrijding Phytophthora in aardappelen. H. Schepers, G. Kessel & B. Evenhuis Bestrijding Phytophthora in aardappelen H. Schepers, G. Kessel & B. Evenhuis Beheersing van Phytophthora Phytophthora Epidemie 25 Phytophthora Proeven 25 Begin groeiseizoen Rasresistentie en BOS en knolaantasting

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

8.1 Stikstofbemesting en gebruik chlorofylmeter in aardappelen in Wallonië (2011)

8.1 Stikstofbemesting en gebruik chlorofylmeter in aardappelen in Wallonië (2011) 8.1 Stikstofbemesting en gebruik chlorofylmeter in aardappelen in Wallonië (2011) J.P. Goffart (CRA-W), Pierre Vereecke (FIWAP), Karel Vandemeulebroecke (CARAH), Mostafa Khalidi (Nitrawal) Samenvatting

Nadere informatie

Nieuwe rassen dienen zich aan

Nieuwe rassen dienen zich aan Rassenproef aardappelen biologische teelt 2013 Nieuwe rassen dienen zich aan Lieven Delanote, Johan Rapol Rassenkeuze blijft het belangrijkste wapen tegen aardappelplaag in de biologische teelt. De voorbije

Nadere informatie

Bestrijding van Fusarium in lisianthus

Bestrijding van Fusarium in lisianthus Bestrijding van Fusarium in lisianthus 2014 PT nummer.: 14980 Proef nummer: 13485 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk Phone +31 (0)228 56 31 64 Fax +31 (0)228 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Impuls voor afzet bio aardappel

Impuls voor afzet bio aardappel Maart 2012 Nummer 1 Redactie Postadres Hoofdstraat 24 3972 LA Driebergen T 0343-523860 Inhoud Redactioneel Meerdere wegen pag 1 Impuls voor afzet bio aardappel pag 1 Demoveld met 17 rassen pag 2 Voldoende

Nadere informatie

Het eindrapport over de veldproef met genetisch gewijzigde Phytophthora-resistente aardappelen

Het eindrapport over de veldproef met genetisch gewijzigde Phytophthora-resistente aardappelen Wetteren, 25 april 2013 Persbericht Het eindrapport over de veldproef met genetisch gewijzigde Phytophthora-resistente aardappelen Er is nu een vulgariserend eindrapport en een DVD in 2 talen beschikbaar

Nadere informatie

Het effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora (2004). Auteurs: Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.

Het effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora (2004). Auteurs: Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A. Het effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora (2004). Auteurs: Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.M Schepers Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV Projectnummer

Nadere informatie

Het effect van fungiciden op knolphytophthora (2007). Auteurs: Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.M. Schepers

Het effect van fungiciden op knolphytophthora (2007). Auteurs: Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.M. Schepers Het effect van fungiciden op knolphytophthora (2007). Auteurs: Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.M. Schepers Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV Projectnummer 3250068700

Nadere informatie

RAPPORT. Gevoeligheid van aardappelrassen voor schade door stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) Ing. Egbert Schepel

RAPPORT. Gevoeligheid van aardappelrassen voor schade door stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) Ing. Egbert Schepel RAPPORT Gevoeligheid van aardappelrassen voor schade door stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) Ing. Egbert Schepel rapport 711 project 9071 december 2010 RAPPORT titel Gevoeligheid van aardappelrassen voor

Nadere informatie

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE In opdracht van Productschap Tuinbouw April 2004 Ing. C. Oostingh Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56

Nadere informatie

Loofresistentie tegen P.infestans in aardappel

Loofresistentie tegen P.infestans in aardappel Loofresistentie tegen P.infestans in aardappel Mogelijkheden voor de verlaging van de fungicidedoseringen H.G. Spits 1, A. Evenhuis 1,2 en P.J. van Bekkum 2 1 : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V.,

Nadere informatie

Rassenevolutie Vlaanderen

Rassenevolutie Vlaanderen Rassenevolutie Vlaanderen 15 jaar praktijkopvolging V. De Blauwer (PCA/Inagro), Oudenaarde 26 januari 16 Overzicht Statbel en verzamelaanvraag Jaarlijkse peiling PCA/Inagro Eigen onderzoek Overzicht Statbel

Nadere informatie

Invloed van koken in de microgolf op de kwaliteit van de aardappelen

Invloed van koken in de microgolf op de kwaliteit van de aardappelen Invloed van koken in de microgolf op de kwaliteit van de aardappelen A. Soete (CRA-W) Samenvatting Gedurende twee opeenvolgende jaren werden proeven uitgevoerd rond aardappelen koken in de microgolf. Het

Nadere informatie

BOSsen voor bestrijding Phytophthora infestans en rasresistentie

BOSsen voor bestrijding Phytophthora infestans en rasresistentie BOSsen voor bestrijding Phytophthora infestans en rasresistentie Evaluatie van de onderzoeksresultaten in 2002 t/m 2005 J.G.N. Wander, H.G. Spits, G.J.T. Kessel Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V.

Nadere informatie

Bestrijding van Myrothecium in lisianthus

Bestrijding van Myrothecium in lisianthus Bestrijding van Myrothecium in lisianthus 2015 PT nummer.: 14980 Proef nummer: 14512 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk Phone +31 (0)228 56 31 64 Fax +31 (0)228 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Alternariain in aardappel: een ziektecomplex? Prof. Geert Haesaert Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Vakgroep Toegepaste Biowetenschappen

Alternariain in aardappel: een ziektecomplex? Prof. Geert Haesaert Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Vakgroep Toegepaste Biowetenschappen Alternariain in aardappel: een ziektecomplex? Prof. Geert Haesaert Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Vakgroep Toegepaste Biowetenschappen Meer Alternaria? Alternaria -aantastingen worden als een toenemend

Nadere informatie

Kennisintegratie in bestrijdingsstrategieën voor P. infestans t.b.v. BOS-en

Kennisintegratie in bestrijdingsstrategieën voor P. infestans t.b.v. BOS-en Kennisintegratie in bestrijdingsstrategieën voor P. infestans t.b.v. BOS-en Evaluatie van de inzet van BOS-en bij rassen met een verschillend resistentieniveau (2003) H.G. Spits en J.G.N. Wander Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2015)

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2015) Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2015) A. Degavre (CARAH) Samenvatting Vanaf half april kon er in goede omstandigheden geplant worden en tegen 15 mei was al het grootste deel van het planten

Nadere informatie

Tot de laatste korrel robuust in de strijd tegen Phytophthora.

Tot de laatste korrel robuust in de strijd tegen Phytophthora. Tot de laatste korrel robuust in de strijd tegen Phytophthora. www.valbon.nl Gebruiksvriendelijke spuitkorrel (WDG) Phytophthora infestans Aardappelziekte ligt altijd op de loer Een geslaagde teelt van

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

Het Bintje-PLUS project

Het Bintje-PLUS project De plaag De meeste aardappelplanten zijn zeer gevoelig voor infec5e door Phytophthora infestans, een schimmelach5g organisme dat de aardappelplaag veroorzaakt. 1 Gent 7 maart 2015 Het Bintje-PLUS project

Nadere informatie

Effectieve bestrijding van Phytophthora infestans bij minimaal fungicidengebruik met behulp van waarschuwingssystemen (Parapluplan; 2009)

Effectieve bestrijding van Phytophthora infestans bij minimaal fungicidengebruik met behulp van waarschuwingssystemen (Parapluplan; 2009) Effectieve bestrijding van Phytophthora infestans bij minimaal fungicidengebruik met behulp van waarschuwingssystemen (Parapluplan; 2009) Auteurs: Huub Schepers, Joanneke Spruijt, Bert Evenhuis en Geert

Nadere informatie

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN CRITERIA CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE VOOR HET ONDERZOEK VAN RASSEN MET HET OOG OP HUN

Nadere informatie

10.2 Rassenproef biologische aardappelen

10.2 Rassenproef biologische aardappelen 10.2 Rassenproef biologische aardappelen L. Delanote (PCBT), K. Demeulemeester (PCA) Samenvatting Het proefjaar 2011 werd opnieuw gekenmerkt door extremen in het weer. Het was droog en warm van april tot

Nadere informatie

Groeicurve Amora en Anosta (2015)

Groeicurve Amora en Anosta (2015) 4.1 Groeicurve en (2015) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2015 werden 9 velden

Nadere informatie

Groeicurve Première en Sinora (2016)

Groeicurve Première en Sinora (2016) Groeicurve en (2016) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2016 werden 8 velden

Nadere informatie

Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker

Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker Areaal aardappelen 2017 Proeven aangelegd in 2017 Rassenproef frietaardappelen 10 rassen in proef Variabel poten SMART Crops Groeicurve Fontane Bintje Bladmeststoffen

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2015

Groeicurve Bintje en Fontane 2015 Groeicurve en 2015 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2015 de groei van opgevolgd op 26 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Gerichte inzet van fungiciden in de verschillende groeifasen van het aardappelgewas ter bestrijding van Phytophthora infestans (Parapluplan; 2007).

Gerichte inzet van fungiciden in de verschillende groeifasen van het aardappelgewas ter bestrijding van Phytophthora infestans (Parapluplan; 2007). Gerichte inzet van fungiciden in de verschillende groeifasen van het aardappelgewas ter bestrijding van Phytophthora infestans (Parapluplan; 2007). Auteurs: Ing. J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr.

Nadere informatie

Rassenproef aardappelen biologische teelt 2016: Plaagresistent aanbod breidt fors uit

Rassenproef aardappelen biologische teelt 2016: Plaagresistent aanbod breidt fors uit Rassenproef aardappelen biologische teelt 2016: Plaagresistent aanbod breidt fors uit Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol, Inagro De aardappelrassen overwonnen in de rassenproef bio aardappel 2016

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef.... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten.... 2 4. Resultaten.... 4 4.1 Algemeen.... 4 4.2 Resultaten

Nadere informatie

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro)

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) 9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) Samenvatting Pootgoed wordt bewaard bij lage temperatuur. Dit heeft o.a. voordeel naar een maximale kiemrust, tragere fysiologische

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

Carial Star Eén schot, twee voltreffers

Carial Star Eén schot, twee voltreffers Carial Star Eén schot, twee voltreffers Wat is? is een nieuw fungicide voor de aardappelteelt. Het middel: Voorkomt Alternaria, zowel Alternaria solani als Alternaria alternata. Voorkomt Phytophthora door

Nadere informatie

Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje

Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje Onderzoek van 2003 t/m 2006 P.J. van Leeuwen, P. Vink en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bollen november 2006 PPO nr.

Nadere informatie

Visuele boordeling vitaliteit Phytophthora infestans bladvlekken

Visuele boordeling vitaliteit Phytophthora infestans bladvlekken Visuele boordeling vitaliteit Phytophthora infestans bladvlekken Betrouwbaarheid van visuele levend / dood beoordelingen van bladaantasting in aardappel Geert Kessel, Corina Topper, Bert Evenhuis en Jack

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker C. Meijer BV Lady Anna Willem in t Anker Historie CMK 2001-022-033 Doel: goed bewaarbaar frietras met goede verwerkingseigenschappen Oogst 2009 eerste pootgoed productie buiten kweekbedrijf Oogst 2014

Nadere informatie

Bestrijding van Fusarium in tomaat

Bestrijding van Fusarium in tomaat Bestrijding van Fusarium in tomaat 2012 Proef nummer: 12557 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk Phone +31 (0)228 56 31 64 Fax +31 (0)228 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl www.proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Rassenproef biologische aardappelteelt (2016)

Rassenproef biologische aardappelteelt (2016) Rassenproef biologische aardappelteelt (2016) K. Dewaele (Inagro), L. Delanote (Inagro), J. Rapol (Inagro) Samenvatting De aardappelrassen overwonnen in de rassenproef bio aardappel 2016 onder meer wateroverlast,

Nadere informatie

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Projectnummer PT: 14216.12 In opdracht van: Productschap Tuinbouw Postbus 280 2700 AG Zoetermeer Uitgevoerd door: Cultus Agro Advies Zandterweg 5 5973 RB

Nadere informatie

DACOM - Waarnemingstabellen

DACOM - Waarnemingstabellen DACOM - Waarnemingstabellen Inhoudsopgave Introductie... 1 Waarnemingstabellen aardappel... 6 Waarnemingstabellen biet... 10 Waarnemingstabellen druif... 12 Waarnemingstabellen peen... 15 Waarnemingstabellen

Nadere informatie

Groeicurve Première en Anosta

Groeicurve Première en Anosta 4.1 Groeicurve Première en Anosta V. De Blauwer (PCA) Samenvatting In navolging van vorig jaar volgde het PCA de groei op van Première en Anosta op telkens acht praktijkpercelen. De gemiddelde opbrengst

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

6.4 Aardappelen voor het lastenboek Terra Nostra Bilan

6.4 Aardappelen voor het lastenboek Terra Nostra Bilan 6.4 Aardappelen voor het lastenboek Terra Nostra Bilan 2001-2009 A. Soete (CRA-W) Samenvatting Sinds het begin van het lastenboek Terra Nostra, is het labo in Libramont (CRA-W) verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Effectieve bestrijding van Phytophthora infestans bij minimaal fungicidengebruik met behulp van waarschuwingssystemen

Effectieve bestrijding van Phytophthora infestans bij minimaal fungicidengebruik met behulp van waarschuwingssystemen Effectieve bestrijding van Phytophthora infestans bij minimaal fungicidengebruik met behulp van waarschuwingssystemen Huub Schepers, Joanneke Spruijt, Bert Evenhuis en Jan Nammen Jukema (PPO) Geert Kessel

Nadere informatie

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek Compost is een veel gebruikte bodemverbeteraar in meerdere teelten. Diverse soorten zijn verkrijgbaar, waarbij aan sommige soorten middels extra doorgroeien met micro-organismen,

Nadere informatie

Beheersing van bacterie in pootgoed

Beheersing van bacterie in pootgoed Beheersing van bacterie in pootgoed Proefverslag Fonds voor Landbouw & Visserij Kürt Demeulemeester Beheersing van Erwinia in pootgoed 2014 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Situering project... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2016

Groeicurve Bintje en Fontane 2016 Groeicurve Bintje en Fontane 2016 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2016 de groei van Bintje opgevolgd

Nadere informatie

Vitale aanpak Cylindrocladium besmettingsproef 2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Vitale aanpak Cylindrocladium besmettingsproef 2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 Vitale aanpak Cylindrocladium besmettingsproef 2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project: effect bekijken van plantversterkende middelen

Nadere informatie

PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017

PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017 PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017 PROLONG XP Polymeric Film Pesticide LEAF Polymeric Film MICELLE LAMINAR POLYMERIC FILM OVER ACTIVE ON LEAF which is water- & UV tolerant

Nadere informatie

Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015

Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015 Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol, Inagro Doel In de rassenproeven biologische aardappel van Inagro halen verschillende

Nadere informatie

PROTOCOL CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE- ONDERZOEK VAN ZOMERTARWERASSEN

PROTOCOL CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE- ONDERZOEK VAN ZOMERTARWERASSEN PROTOCOL CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE- ONDERZOEK VAN ZOMERTARWERASSEN 205 Raad voor plantenrassen (Rvp) en Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) Maart 205 Inhoudsopgave. Inleiding... 3

Nadere informatie

pca Bewaarproblemen oogst 2014

pca Bewaarproblemen oogst 2014 pca Bewaarproblemen oogst 2014 Seizoen 2014 Prachtig voorjaar Zomer: groeizaam weer (plaag ) Natte augustus Hoge temperaturen bij oogst Hoge temperaturen eerste weken bewaring Grote productie Grove knollen,

Nadere informatie

WRATZIEKTE & FYTOPLASMEN. Kürt Demeulemeester

WRATZIEKTE & FYTOPLASMEN. Kürt Demeulemeester WRATZIEKTE & FYTOPLASMEN Kürt Demeulemeester WRATZIEKTE FOD project POWADIS (RT-13/06) Symptomen 3 4 Wat is wratziekte? Schimmel Synchitrium endobioticum Quarantaine-organisme (A2-lijst EPPO) Overleven

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

DACOM WAARNEMINGSTABELLEN ZIEKTEMANAGEMENT - ALLE BESCHIKBARE GEWASSEN

DACOM WAARNEMINGSTABELLEN ZIEKTEMANAGEMENT - ALLE BESCHIKBARE GEWASSEN DACOM STABELLEN ZIEKTEMANAGEMENT - ALLE BESCHIKBARE GEWASSEN 1 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 3 AARDAPPEL -6 AARDBEI -8 BIET DRUIF..1-11 KOOL 1-13 LELIE 1 PEEN..1-16 PREI.1 SELDERIJ 18 TOMAAT..1 TULP. UI 1-

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengelheid en frequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengelheid en de frequentie van ken op de arbeidsduur en

Nadere informatie

BESTRIJDING VAN KASWITTEVLIEG (Trialeurodes vaporariorum) IN TOMAAT

BESTRIJDING VAN KASWITTEVLIEG (Trialeurodes vaporariorum) IN TOMAAT BESTRIJDING VAN KASWITTEVLIEG (Trialeurodes vaporariorum) IN TOMAAT 2009 Dit project is gefinancierd via Productschap Tuinbouw Ing. C. Oostingh Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telephone (0228) 56 31 64

Nadere informatie

Preventie Buxus, bodem en bodemleven

Preventie Buxus, bodem en bodemleven Preventie Buxus, bodem en bodemleven Alternatieve bestrijding buxusbladvlo Achtergrondinformatie Vorig jaar is op de onderzoekslocatie van Delphy in Boskoop een proef uitgevoerd met alternatieve middelen

Nadere informatie

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen 8.4 Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen A. Elsen en J. Bries (BDB) Samenvatting In 2010 werden door de Bodemkundige Dienst van België 2 proefvelden aangelegd om het gebruik van

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 250 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

BLADZIEKTEN IN DE BIET IN EEN IPM PERSPECTIEF

BLADZIEKTEN IN DE BIET IN EEN IPM PERSPECTIEF BLADZIEKTEN IN DE BIET IN EEN IPM PERSPECTIEF Juni 2016 Barbara Manderyck & Françoise Vancutsem - KBIVB IPM= 3 basisprincipes 2 PREVENTIE of schade vermijden MONITORING = WAARNEMINGEN INTERVENTIE= BESTRIJDING

Nadere informatie

Een specialiteit van Belgische bodem

Een specialiteit van Belgische bodem Aardappelen van Vlaanderen Een specialiteit van Belgische bodem Welkom in de wereld van de Vlaamse aardappel Vlaanderen, waar aardappelen thuis zijn 4-5 Controle van Vlaamse aardappelen 6-7 Vele variëteiten

Nadere informatie

3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt

3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt 3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt 3.1 Doel In deze proef werden diverse rassen vergeleken in de vroege teelt voor wat betreft, plant- en gewaskenmerken, ziektegevoeligheid, alsook oogst- en opbrengstgegevens.

Nadere informatie

Mogelijkheden van fenolische verbindingen om de stikstofstatus van aardappelen te evalueren

Mogelijkheden van fenolische verbindingen om de stikstofstatus van aardappelen te evalueren 8.2 Mogelijkheden van fenolische verbindingen om de stikstofstatus van aardappelen te evalueren Feriel Ben Abdallah, Jean-Pierre Goffart (CRA-W, Gembloux) Samenvatting De strategieën voor beredeneerde

Nadere informatie

Curatieve en eradicatieve (stop) werking van fungiciden tegen Phytophthora 2009

Curatieve en eradicatieve (stop) werking van fungiciden tegen Phytophthora 2009 Curatieve en eradicatieve (stop) werking van fungiciden tegen Phytophthora 2009 J. Spruijt, H.T.A.M. Schepers en A. Evenhuis Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenteteelt

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten en spuitdatums.... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

9.1 Kiemremming van in het veld

9.1 Kiemremming van in het veld 9.1 Kiemremming van in het veld V. De Blauwer (PCA), Annie Demeyere (ADLO), P. Vermeulen (VTI), J. Fagard (PIBO), R. Van Avermaet (LTCW) Samenvatting Voor het vierde jaar op rij werden het voorbije groeiseizoen

Nadere informatie

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Valse meeldauw in zonnebloemen Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Probleem in zonnebloemen Valse meeldauw (Plasmopara halstedii) > oomyceet In Nederland,

Nadere informatie

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Resultaten seizoen 2018 Advies 2019 Praktijkonderzoek Al jaren is Amistar het vertrouwde en zelfs veruit het meest gebruikte middel in de rijenbehandeling tegen

Nadere informatie

plantaardappelgids tuin dier bakplezier

plantaardappelgids tuin dier bakplezier plantaardappelgids tuin dier bakplezier tips voor een geslaagde aardappeloogst Voorkiemen voor een goede start Om het kiemen van de plantaardappelen te starten, leg je ze in houten kistjes naast elkaar.

Nadere informatie

Verslag waarnemingen loofdoding. consumptieaardappelen. in Zeeland in 2006.

Verslag waarnemingen loofdoding. consumptieaardappelen. in Zeeland in 2006. Verslag waarnemingen loofdoding consumptieaardappelen in Zeeland in 2006. 1 Verslag waarnemingen loofdoding consumptie aardappelen in Zeeland in 2006. Dik Uenk en Corné kempenaar Plant Research International

Nadere informatie

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2017

Proefresultaten zoete aardappel 2017 Proefresultaten zoete aardappel 2017 Zoete aardappel doet het goed in Vlaamse grond Proefcentrum Herent voerde in 2017 een rassenproef uit waarbij de opbrengst van verschillende rassen bataat nagegaan

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie