Bewonersbrochure TCK. TCK De Halve Maan Pannestraat 43 A 8630 Veurne 058 / / tck@ocmw-veurne.be

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewonersbrochure TCK. TCK De Halve Maan Pannestraat 43 A 8630 Veurne 058 / 33 20 35 0486 / 93 43 75 tck@ocmw-veurne.be"

Transcriptie

1 Bewonersbrochure TCK 22 TCK De Halve Maan Pannestraat 43 A 8630 Veurne 058 / / tck@ocmw-veurne.be

2 BEGELEIDINGSTEHUIS ZONNEWENDE Bij ons in Zonnewende kunnen er 47 jongeren tussen 3 en 21 jaar verblijven; jongeren die omwille van moeilijkheden thuis of met zichzelf (tijdelijk of langdurig) niet meer thuis wonen. De problemen zijn heel verschillend en telkens van die aard dat het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg (vrijwillig) of de jeugdrechter (gedwongen) ingeschakeld moest worden. We proberen in open geest en toekomstgericht en als het kan met ouders en familieleden samen te werken met het oog op een terugkeer naar huis, als dit niet kan een andere vorm (bv. Een pleeggezin, ) of een uitbouw van en zelfstandig leven. (TCK, CBAW). Op het domein zijn er 3 leefgroepen, een Trainingscentrum voor Kamerwonen (TCK) en een doorstroomhuis. Dit is een woonvorm tussen het TCK en CBAW. Het is ook mogelijk om vanuit Zonnewende begeleid zelfstandig te gaan wonen. Dit noemen we CBAW. In het eerste paviljoen woont een jongensgroep van 12 tot 18 jaar. In paviljoen 3 en 4 verblijven jongens en meisjes van 3 tot 12 jaar en meisjes tot 18 jaar. In de paviljoenen is alles nog goed gestructureerd en zijn er veel groepsmomenten en- activiteiten. Dit is echter niet het geval in het TCK

3 TCK DE HALVE MAAN : WAT, WIE, WAAROM? In het TCK proberen we samen met jou te werken naar zelfstandigheid. We willen je een aantal vaardigheden - stapsgewijs en met vallen en opstaan - aanleren zodat je op je 18 de in staat bent om alleen te gaan wonen, al of niet met verdere begeleiding van ons. (CBAW) Het is echter ook mogelijk om hier te blijven tot je 20 jaar bent. In dit geval dien je een aanvraag voor verlenging van je verblijf in bij het Comité van Bijzondere jeugdzorg. In CBAW kan je blijven tot je 21 ste. Er verblijven 10 jongens en/of meisjes van 17 tot 20 jaar, die net als jij om één of andere reden in een moeilijke situatie terecht gekomen zijn: problemen op school, crisissen thuis, echtscheiding vader en moeder, agressie thuis, Zij hebben meestal de bedoeling om na hun meerderjarigheid alleen te gaan wonen. Zij komen van een leefgroep van binnen Zonnewende, ofwel van buitenaf. Elke jongere heeft een eigen studio met leef- en kookblok. WAT KAN JE VAN ONS VERWACHTEN? Zoals al werd vermeld, werken we in het TCK aan jouw zelfstandigheid. Daarom vinden we het belangrijk dat je één vertrouwenspersoon hebt, een individuele begeleider (IB), die samen met jou allerlei zaken bespreekt en regelt, je helpt en ondersteunt. Natuurlijk zijn er op vaste momenten ook andere begeleiders aanwezig waaraan je dingen kunt vragen, maar de belangrijkste beslissingen neem je in overleg met je vaste begeleider. Deze nodigt je ook regelmatig uit voor een individueel gesprek dat kan gaan over je budget, vrienden, seksualiteit, je relatie met thuis, school, werk, vrije tijd, je gevoelens, je gedrag, je verleden, Je IB is ook de persoon die je werkafspraken met je maakt en deze ook opvolgt. Geregeld wordt je geëvalueerd al of niet in aanwezigheid van je IB en je consulent. Je IB onderhoudt ook contacten met je school, werk en je familie. Wekelijks brengt hij/zij je handelen, evolutie op de teambespreking. Het team bestaat uit 6 begeleid(st)ers en een onderhoudsvrouw. Dagdagelijks schrijft de begeleider van dienst een kort verslagje neer over je handelen in het logboek zodat alle collega s op de hoogte blijven over het reilen en zeilen in het TCK. Gegevens die nodig zijn voor de begeleiding worden opgeschreven n administratief verwerkt. Ze blijven bewaard in het paviljoen.

4 Op de gegevens is de wet van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (8/12/92) van toepassing. Dit betekent dat je mag vragen welke gegevens van jou verwerkt worden. Ook kun je gegevens die fout zijn verbeteren. Een stuk van je dossier wordt ook opgeslagen in de online databank BINC (=Begeleiding In Cijfers) van de overheid. BINC is een streng beveiligde internet omgeving, waarbij enkel jouw begeleiders het dossier kunnen raadplegen. Voor buitenstaanders is het onmogelijk om dossiers te zien. Ook de overheid kan dus niet in het dossier kijken en krijgt alleen toegang tot algemene, anonieme gegevens die kunnen helpen bij het verbeteren van de jeugdzorg. Als je hierover meer info wenst, kun je je richten tot de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer, Poelaertplein 3, 1000 Brussel. WAT VERWACHTEN WIJ VAN JOU? Je komt bij ons terecht met je verleden, eigenheid, problemen of ontgoochelingen. Je wil zelfstandig je leven gaan uitbouwen. Wij zouden je dan ook die zelfstandigheid willen geven, die je aankan. Daarom willen we je niet voortdurend op de hielen zitten, maar verwachten we van jou dat je zelf dingen in handen neemt, vraagt en bespreekt met je IB. Het is nodig dat je zelf bereid bent om aan die groei naar zelfstandigheid te werken, met ondersteuning van het team. Waar mensen samenleven, worden er - zoals in de maatschappij - een aantal afspraken gemaakt. We verwachten dat je bereid bent met deze rekening te houden. Deze worden strikt opgevolgd. Het negeren ervan kan tot uitwijzing leiden. VERLOOP VAN JE VERBLIJF Vooraleer je naar het TCK komt zal er een intakegesprek plaatsvinden. Dit is een gesprek waarin je toekomstige individuele begeleider je alles zal vertellen over het reilen en zeilen van het TCK. Het is belangrijk dat je heel goed op de hoogte bent van onze werking vooraleer je een beslissing neemt. In dit gesprek peilen wij ook naar jouw motivatie om naar het TCK te komen. Er wordt samen met jouw gekeken wat jouw hulpvraag is. (Punten waaraan jij wil werken, tijdens je verblijf bij ons)

5 Het zal van deze hulpvraag, jouw motivatie en jouw akkoord met onze manier van werken afhangen als je kan komen wel dan niet. Achteraf wordt jouw intakegesprek besproken in onze wekelijkse teamvergadering met alle begeleiders. Als wij akkoord gaan met jouw opname en jij ziet het nog altijd zitten kan je bij ons intrekken. De eerste 6 weken dat je bij ons verblijft is een kennismakings- en gewenningsperiode. Hier is het de bedoeling om je enerzijds te laten gewennen aan het leven op studio, je kennis te laten maken met je medebewoners en het begeleidingsteam, het huisreglement. Anderzijds is ze bedoeld om jou te leren kennen en te zien waar jij goed in bent en waar je het moeilijk mee hebt. Twee maal per week wordt er gekookt samen met de aanwezige begeleider. Na anderhalve maand wordt een handelingsplan opgemaakt. Deze wordt samen met jou, je IB, je consulent (en eventueel je ouders) besproken. Dit handelingsplan bevat de punten en vaardigheden waaraan wij in de toekomst zullen aan werken. Ze zal zowel werkpunten bevatten die jezelf naar voor gebracht hebt als werkpunten die vanuit de begeleiding, je consulent en je ouders belangrijk gevonden worden in jouw voorbereiding naar het zelfstandig wonen. Het gaat hier zowel over praktische vaardigheden als psychosociale vaardigheden. Een aantal vaardigheden zullen samen met je IB aangeleerd worden. Je IB bespreekt dit handelingsplan op de teamvergadering zodat iedereen van het team goed op de hoogte is van deze werkafspraken zodat ook zij ze kunnen opvolgen. Ook zullen we contact opnemen met je familie, school, werk, om te melden dat je nu in het TCK verblijft en om met hen kennis te maken. Na zes maanden van je verblijf bij ons, wordt er opnieuw een evolutieverslag opgemaakt om te zien waar je staat en waaraan we samen nog moeten werken. Ook deze keer komen we samen met jou, je IB, de consulent, je ouders (als het kan), om je vorderingen en je gevoelens in het TCK te bespreken. In functie van je toekomst, worden er opnieuw afspraken gemaakt, rekening houdend met wat jij zelf wil. Deze bijeenkomsten worden om de 6 maanden georganiseerd. Als dan de tijd rijp is en pas nadat je het grootste deel van de vaardigheden onder de knie hebt, kun je (ten vroegste op je 18 de ) in CBAW gaan als je dit wil. Je aanvraag voor CBAW wordt serieus overwogen met alle betrokken partijen (jezelf, consulent(e), je IB en eventueel ouders) en wordt slechts toegekend als de criteria goed bevonden worden.

6 Samen met je IB ga je op zoek naar een studio of appartementje en daar woon je volledig zelfstandig. Je IB komt in het begin naargelang de noodzaak langs om je te helpen integreren in de buurt en te helpen met je administratie,... De frequentie van de begeleiding neemt naderhand af, rekening houdend met je groeiende zelfstandigheid en de mate waarop jij je veilig en goed voelt in je vel. STUDIO Elke bewoner van het TCK heeft een eigen studio uitgerust met een leef-, slaapruimte en een keukenblok. Je studio is voor jou iets privé en moet door iedereen gerespecteerd en geëerbiedigd worden. Respecteer ook die van een ander. Bij aankomst teken je een studiocontract en krijg je een badge. Deze geeft je toegang tot de voordeur van het TCK en de deur van jouw eigen studio. Als waarborg wordt er 50 euro bijgehouden op een digitale rekening. Kijk de inventaris na of alles in je studio aanwezig is. Als er materiaal tekort is, wordt dit aangekocht met jouw waarborg. Bij het niet grondig poetsen van je studio na de verhuis, houden we 25 euro van je borg voor de betaling van een poetsvrouw. Je studio kun je zelf inrichten en gezellig maken naar eigen smaak. Zorg er wel voor dat deze netjes en orde vol is. We verwachten minimaal dat je iedere morgen je gordijnen opent en je raam open zet om je kamer te verfrissen, je bed opmaakt, dat je s winters je verwarming dichtdraait, je lichten uit doet en dat je afwas van de dag ervoor gedaan is, dat je gerief of kledij niet rondslingert en dat je vuilnisbak en asbak geledigd zijn. Wekelijks poets je je studio met water en zeep. Er is gemeenschappelijk poetsmateriaal aanwezig. Iedere morgen doet de begeleider van dienst de kamerronde. Voldoet je kamer niet aan de minimumeisen, word je hierover aangesproken bij thuiskomst.

7 Bezit van wapens, slaap- of kalmeermiddelen, illegale drugs, sterke drank is verboden op je studio. Deze zaken worden afgenomen bij een grondige controle van je kamer. Enkel vissen als huisdier zijn toegelaten op de studio. Je mag je eigen muziekinstallatie en/of TV meebrengen. (Let op : vergeet geen distributiekabel) Jouw muziek/geluid mag je medebewoners echter niet storen; niet hoorbaar zijn op de gang na 22 uur en voor 7 uur tijdens de week. In het weekend is dit niet voor 11 uur en na 22 uur. Na 22 uur laat je geen andere jongeren/bezoek meer op je kamer. Beperk het over en weer lopen in de gang tot een minimum. OPSTAAN / SLAPEN GAAN Je zorgt voor je eigen wekker en je bent zelf verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je op tijd uit je bed bent. In het weekend en op vrije dagen mag je uitslapen. Tijdens de week ga je ten laatste om 23 uur slapen. In het weekend is dit afhankelijk van je toegestane uitgaansuren (zie hieronder). AFVAL Ook in het TCK denken we aan het milieu. Buiten hebben een klein containerparkje met verschillende vuilbakken voor de verschillende soorten afval. We verwachten dat jullie je hiervoor inzetten om jullie afval zo goed mogelijk te sorteren. WAS EN STRIJK Eén maal per week wordt er een wasbeurt voorzien voor je persoonlijke was. Vuile kledij, handdoeken en beddengoed stop je in de gesloten wasmand, die op je studio staat. Er is ook een kleine mand voorzien op je studio om je was van en naar de wasplaats te brengen. Het gebruik van de wasmachine en droogkast en het sorteren van je was, wordt bij aanvang van je verblijf uitgelegd. Droog je was in de zomer zoveel mogelijk buiten. We verwachten van je dat je ook je was strijkt op je wasdag of de dag erna. Dit kan met het gemeenschappelijk strijkijzer en strijkplank. Gestreken wasgoed wordt -gesorteerd- in je kast gelegd. Laat niks achter in de wasruimte, zet gebruikt materiaal terug op z n plaats.

8 MAALTIJDEN Eet gezond. Streef ernaar drie maaltijden te nemen per dag, waaronder één warme. Je staat zelf in voor de aankoop van je voedingswaren. De eerste 6 weken van jouw verblijf kook je 2x/week samen met de aanwezige begeleider. Er is een gemeenschappelijke microgolfoven, gewone oven, frietpot en diepvries die alle bewoners mogen gebruiken. SCHOOL/WERK Je zorgt ervoor dat je op tijd naar school/werk vertrekt en op het afgesproken uur weer thuiskomt. Je IB onderhoudt contacten met je school/werk. Hij/zij woont oudercontacten bij en haalt samen met jou je rapport af (als je ouders niet mee kunnen). Je schoolagenda wordt elke week nagekeken. Bij ziekte ga je naar je huisdokter en blijf je de dagen dat je ziekteverlof kreeg, op je studio. Bij ons in het TCK moet je over een dagtaak beschikken. Dat kan zijn: naar school gaan, een leercontract volgen of volledig werken. Indien je gedurende lange tijd geen zinvolle dagbesteding hebt kun je aangesproken worden om vrijwilligerswerk te doen. In compensatie hiervoor krijg je leefgeld van het O.C.M.W.. VRIJE TIJD We vinden het belangrijk dat je over een vrije tijdsbesteding beschikt. Voor jouw toekomst later is het belangrijk dat je nu al een aantal mensen leert kennen buiten het TCK en regelmatig je vrije tijd buiten het TCK doorbrengt. Het beoefenen van een hobby buitenshuis kan en wordt zelfs gestimuleerd. Tijdens de week wordt er verwacht dat je ten laatste om 22 uur thuis komt. Je vrije tijd tijdens de week (aantal avonds dat je weg kan of in het TCK moet blijven) wordt individueel bepaald en afgesproken in overleg met je IB. De uren van uitgaan in het weekend zijn echter voor iedereen hetzelfde en worden bepaald volgens leeftijd. 17 jaar +18 jaar Vrijdag 23 uur 24 uur Zaterdag 2 uur onbeperkt Zondag 22 uur 22 uur

9 We verwachten van je dat je stil thuiskomt uit respect voor je medebewoners. Wanneer je je niet aan de uren kunt houden, worden je uitgangsuren beperkt. Het is mogelijk om mits afspraak met je IB uit te slapen bij familie in het weekend. Overnachten bij een vaste vriend(in) kan mits afspraak met je IB. BEZOEK Je kan bezoek op je studio ontvangen. Bezoekers melden zich aan de voordeur. Je bent zelf verantwoordelijk voor je bezoek (geluid, ev. schade,...). Bezoek aan een ander paviljoen kan enkel wanneer je begeleider voor jou met het andere paviljoen contact heeft genomen. Bezoek van een vaste vriend(in) wordt vooraf afgesproken met je IB. TELEFOON GSM s zijn toegelaten, maar het gebruik moet met een kaart zijn (abonnement is niet toegelaten) en je gebruikt hem enkel op je studio, niet in de gemeenschappelijke ruimtes. De telefoon in het bureau van de begeleiders kan gebruikt worden om naar familie te bellen. ROKEN Het is toegestaan in je studio te roken, dit echter niet in bed. We verwachten van je dat je in dit verband je verantwoordelijkheid opneemt i.v.m. brandgevaar en respect voor de ruimtes. Er wordt niet gerookt in de douches, toiletten, vergaderzaal en keuken, wasplaats en in de gang. Je peuken worden in een aspot gedumpt en op tijd uit je studio verwijderd. HYGIËNE EN GEZONDHEID Om fris voor de dag te komen is het belangrijk je iedere morgen te wassen/douchen en op tijd je kleren en ondergoed te verversen. Hygiëne houdt zorg voor je eigen lichaam in, ook gezondheid. Bij aankomst vragen we je om bij je huisarts een algemeen onderzoek te laten doen. Bij psychische problemen, kun je in overleg met je IB beroep doen op een gespecialiseerde dienst buiten Zonnewende.

10 DRUGSBELEIDSPLAN In het drugsbeleidsplan staat hoe wij in het TCK omgaan met drugs: alcohol, tabak, illegale drugs en medicatie. Het wordt toegepast bij problemen in gebruik van deze drugs. Het houdt dikwijls een begeleiding bij een externe dienst in. Het gebruik van drugs wordt op het terrein van Zonnewende niet getolereerd. BUDGET Iedere bewoner krijgt maandelijks een vast bedrag aan leefgeld afhankelijk van het feit of je naar school gaat, werkt met leercontract of volledig werkt. Dit leefgeld omvat kledij, voeding, toilet en educatieve kosten. Afhankelijk van je statuut, worden dokterskosten, apothekerskosten, vervoerkosten, schoolkosten, vakantie-kosten en zakgeld gerecupereerd bij het Ministerie of het OCMW als ze gestaafd worden met bewijsstukken. Bij je aankomst in het TCK opent je IB een budgetrekening en een afnamerekening bij de bank. De budgetrekening is enkel toegankelijk voor de begeleiders. De afnamerekening is een rekening die jij ook mee begeerd, en waarvan jij ook over een bankkaart van beschikt. Hierop wordt telkens je leefgeld gestort. Budgetteren wordt door je IB aangeleerd en hij spreekt samen met jou af hoe dit zal gebeuren en aangeleerd worden. Bij het verwerven van inkomsten voortvloeiend uit seizoenwerk of andere aangelegenheden,... wordt er besproken met je IB wat er mee gebeurt. Het principe dat je een deel moet sparen blijft van kracht. PLANNING Door elke bewoner van het TCK wordt een weekplanning opgemaakt. Dit is om diverse redenen nodig: het leert je hoe je tijd zinvol te besteden, je leven te ordenen, het geeft ons een overzicht van waar we je kunnen vinden. BEWONERSVERGADERING Om de drie maanden komen wij met alle TCK-bewoners bijeen om het samenleven in het TCK te bespreken: de suggesties, wensen, problemen,... dit in aanwezigheid met de (hoofd)begeleider(s).

11 Daar kunnen ook voorstellen naar gezamenlijke ontspannings- of vormingsactiviteiten geopperd worden. We verwachten dat iedere bewoner aanwezig is op deze vergadering. ZWANGERSCHAP Als je zwanger bent en je beslist de baby te houden, wordt er na de 3de maand gezocht naar een alternatief voor je verblijf bij ons. FYSIEKE AGRESSIE EN STELEN Fysiek geweld t.o.v. medebewoners en begeleiders en stelen kan niet en kan tot uitwijzing leiden.

12 JE HEBT NIET ALLEEN PLICHTEN, JE HEBT OOK RECHTEN Sinds 1989 is het internationaal verdrag inzake de rechten van het kind van kracht. Dat verdrag geeft aan alle jonge mensen van 0 tot 18 jaar een groot aantal fundamentele rechten. De basisrechten houden in dat elk kind recht heeft op een gezin, een goede opvoeding en ontwikkeling en een toereikende levensstandaard, op gezondheidszorg, onderwijs en vrije tijd. De beschermingsrechten houden in dat elk kind het recht heeft op bescherming tegen misbruik en mishandeling. De inspraakrechten houden in dat het kind recht heeft op een eigen mening en het recht heeft om mee te denken en mee te werken, bijvoorbeeld in de jeugdbeweging. Dit recht geldt even goed thuis als op school en niet te vergeten op Zonnewende. Al die rechten zijn gefundeerd op respect voor het welzijn en de mening van kinderen en jongeren (Uit jongerenbrochure van de Bijzondere Jeugdbijstand Jij en de jeugdrechtbank ). In de Bijzondere Jeugdzorg vinden we het belangrijk dat deze rechten gerespecteerd worden. Bij eventuele vragen heb je altijd de JO-LIJN : 0800/ De Jo-lijn is een luisterlijn voor jongeren, ouders en voor iedereen met vragen over een maatregel of beslissing die verband houdt met de bijzondere jeugdbijstand. Je kunt gratis telefoneren naar Jo-lijn, je oproep wordt niet vermeld op de rekening. Wanneer : maandagvoormiddag : 9u.00 13u.00 woensdagnamiddag : 13u.00 18u.00 vrijdagnamiddag : 13u.00 18u.00 Je kunt er terecht voor informatie of advies, of met een klacht over de werking van de bijzondere jeugdbijstand. Samen met de medewerker van Jo-lijn wordt er gezocht welke stappen je het best zet om een antwoord op je vragen te krijgen.jo-lijn luistert naar je verhaal, naar je problemen, naar wat goed en minder goed gaat.

13 Je kunt ook schrijven of mailen naar Jo-lijn : Jo-lijn Koning Albert II-laan 35 bus Brussel Jo-lijn@jongerenwelzijn.be Ook op Zonnewende wordt er naar jou geluisterd. Indien je klachten hebt over wat dan ook (school, medebewoners, reglementen, ) kan je in eerste instantie steeds bij de begeleiding of de teambegeleidster terecht. Is dit voor jou te moeilijk, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Enerzijds is er een Zonne-praatbus. Aan paviljoen 2, bij het venster van de orthopedagoog hangt er een speciale brievenbus waarin je, al dan niet, anoniem jouw wensen, voorstellen, klachten, opbouwende reacties, kan deponeren. Ben je meer PC-minded, dan kan je uw wensen, voorstellen, klachten, ook mailen naar zonnepraatbus@zonne-wende.com. Anderzijds krijg je elk jaar, in de maand mei, de gelegenheid om een tevredenheidsenquête in te vullen. Tijdens het jaar worden er tevens bewonersvergaderingen georganiseerd. Op deze bijeenkomsten, die 4 keer per jaar doorgaan, kan je je vragen, klachten, suggesties, uiten. Er is ook een klachtenprocedure. Je wordt gehoord! Als je vragen hebt, hoe pietluttig je ze ook vindt, aarzel dan niet ze die ons te stellen. Samen zoeken we naar een antwoord! Vanwege het team: welkom en succes!

Welkom op Zonnewende,

Welkom op Zonnewende, 1 Welkom op Zonnewende, Bij ons op Zonnewende - kunnen 47 jongeren tussen 3 en 21 verblijven: jongeren die omwille van moeilijkheden thuis of met zichzelf tijdelijk of voor een iets langere tijd niet meer

Nadere informatie

Welkom,in paviljoen 1

Welkom,in paviljoen 1 Welkom,in paviljoen 1 Hier wonen een 10-tal jongens vanaf 12 jaar tot ongeveer 18 jaar samen, die net zoals jij het moeilijk hebben en om één of andere reden voorlopig niet meer thuis kunnen wonen. Verder

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge ONTHAALBROCHURE De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09 Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge Inhoud Voorstelling... 2 Voor wie?... 2 Wat?... 3 Kennismaking... 4 Intake... 5 Eerste gesprek...

Nadere informatie

Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden.

Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden. INLEIDING Er zijn moeilijkheden, thuis of elders. Je ouders, familie en jij zien geen uitweg meer en weten niet goed hoe het verder moet. Daarom heeft de verwijzende instantie, al dan niet samen met jou

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,...

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,... De Goede Plek Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar Op weg naar een zelfstandig leven,... Leren koken, wassen, strijken en poetsen, Zelf je administratie

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers De Flatjes SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl in bruikleen hebben, zoals een box, commode of ledikantje. Ook is er een basisinventaris

Nadere informatie

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Infobrochure t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Kameinestraat 39 2440 Geel Tel: 014/

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

Het Groene Boekje binnen kamertraining

Het Groene Boekje binnen kamertraining Het Groene Boekje binnen kamertraining 7 niet onderhandelbare regels 1. Iedereen is Uniek 2. Respect voor de Persoonlijke Grens 3. Respect voor materiaal 4. Een zinvolle en overlegde dag invulling hebben

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Fonto Nova. Fonto Nova. Fonto Nova. Infobrochure. Infobrochure. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt. Tel. 011/85 9040, welkom@deoever.

Fonto Nova. Fonto Nova. Fonto Nova. Infobrochure. Infobrochure. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt. Tel. 011/85 9040, welkom@deoever. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt Tel. 011/85 9040, welkom@deoever.be www.deoever.be, Stalenstraat 22, 3600 Genk Tel. 089/20 62 10 fonto.nova@deoever.be Nog vragen? Vind je geen antwoord in deze

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Januari 2018 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014 614995. Het emailadres is vlierke@terloke.be

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Huishoudelijk Reglement Versie datum 24/01/2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven zo aangenaam

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Paviljoen Maria

Huishoudelijk reglement. Paviljoen Maria Paviljoen Maria Huishoudelijk reglement Paviljoen Maria Gegevens Paviljoen Maria Gegevens bewoner Naam: Adres: Geboortedatum: Gsm bewoner: Contactgegevens ouders: (naam, adres, telefoon) Beste bewoner,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Huishoudelijk Reglement Versie datum 23/05/2016 Eigenaar: Rico HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

INFOBROCHURE Kamertraining

INFOBROCHURE Kamertraining INFOBROCHURE Kamertraining t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van de patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?...

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Waar vind je ons? 6 Wie is wie 7 Belangrijke nummers 10 Hoelang 11 Goed om te weten 12 Wat als je iets

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Het Tussenhuis. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor resocialisatie, training en reïntegratie

Het Tussenhuis. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor resocialisatie, training en reïntegratie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l Het Tussenhuis Afdeling voor resocialisatie, training en reïntegratie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie voor

Nadere informatie

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 :

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Verschillende instellingen in Utrecht worden gekeurd door jongeren die zelf in die instellingen hebben gewoond of nog steeds wonen. Middels deze vragenlijst willen de instellingen

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

Fasehuizen. Informatie voor ouders/verzorgers

Fasehuizen. Informatie voor ouders/verzorgers Fasehuizen Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie zijn fasehuizen bedoeld? Jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben, kunnen dit leren

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3 DVC Heilig Hart Leernsesteenweg 53 9800 DEINZE Inhoudstafel 4 Inclusieve ondersteuning Beschermd of begeleid wonen De ondersteuningsfuncties Zorgen en ondersteunen in de nacht 2 Een hart voor bijzondere

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Uitgebreide versie Mijn geld in vertrouwde handen Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Mijn geld in vertrouwde handen Iedereen heeft geld nodig om te leven. Om zelf kleren en eten te kopen, maar ook

Nadere informatie

Uit&Thuis. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Uit&Thuis. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Uit&Thuis SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Over Uit&Thuis Bij Uit&Thuis draait alles om samenwerking. De samenwerking met jullie

Nadere informatie

Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16

Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16 Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16 Leefgroep Groenveld 1 Wat leren we? Deze leefgroep noemen we de leefgroep. De naam zelf al zegt dat je hier een aantal vaardigheden kan leren. Vaardigheden

Nadere informatie

KTC Hamakerlaan. Kom verder! SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

KTC Hamakerlaan. Kom verder!  SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers KTC Hamakerlaan SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Voor wie? Meiden in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar, die door omstandigheden niet

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf RECHTEN & PLICHTEN Inspraak Stel: Je vindt het belangrijk dat cliënten eigen inbreng hebben. Je vindt dat er te weinig voor cliënten wordt georganiseerd. Je vindt dat er beter naar cliënten geluisterd

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor jongeren Kom verder! www.ln5.nl We vragen ook hoe de groepsleiders je het beste kunnen helpen in de tijd dat je bij ons bent.

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Versie datum 12/06/2018 Eigenaar: Rico 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling BEHANDELING NA SCHOOLTIJD Informatie voor kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Om deze doelen te bereiken leer je nieuwe vaardigheden. Iedereen

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT

uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT uw RECHTEN en PLICHTEN als PATIËNT Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde Koevliet 5-6, 9240 Zele az Sint-Blasius geaccrediteerd 25.04.2015-24.04.2018 info@azsintblasius.be www.azsintblasius.be 1 Beste patiënt

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Amplia 1 Amplia Welkom op Amplia. In deze brochure kan je kennismaken met onze afdeling. Hij werd gemaakt samen met de bewoners van Amplia. We hopen dat hij een antwoord geeft

Nadere informatie

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek.

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek. Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Beroepsgeheim Huisbezoek Regels Wantrouwen Steun mama/papa/ouders Uitstap spijt Leuk?! (veel) vragen Thuisbegeleiding (niet) nodig Praten Gezellig?! Met de fiets Vertrouwen

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Arno Arno is 32 jaar. Hij heeft autisme en een matige verstandelijke beperking. Arno woont alleen in zijn eigen huis. Overdag gaat hij naar een dagcentrum. Hij ontvangt

Nadere informatie

Begeleid wonen. november 2014

Begeleid wonen. november 2014 Begeleid wonen november 2014 Doelgroep Volwassenen (+18) met een beperking mentaal motorisch visueel auditief autismespectrumstoornis (ASS) niet aangeboren hersenletsel (NAH) al dan niet met bijkomende

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Hoe gaat het nu?

Hoe gaat het nu? Hoe gaat het nu? Stel jezelf de vraag hoe het op dit moment gaat op het gebied van wonen en beschrijf dat. Bij wonen kun je aan veel verschillende dingen denken, bijvoorbeeld: k Het huis waarin je woont;

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Informatie voor jongeren Fasehuizen

Informatie voor jongeren Fasehuizen Fasehuizen Informatie voor jongeren Een fasehuis? Voor wie? Voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben. Jongeren zoals jij. In een

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31.

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Waarom naar dagcentrum De Wip? - Je ouders zijn aan het scheiden. Vaak is er ruzie thuis en niemand die oog heeft voor de vragen

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG Bij de ondersteuningspakketten geïntegreerde zorg staat de zorgaanbieder, in dialoog met jou, in voor de volledige organisatie van zorg en begeleiding. Deze

Nadere informatie

Beschut Wonen Noord-Limburg V.Z.W.

Beschut Wonen Noord-Limburg V.Z.W. woensdag 20 juli 2016 BEGELEIDINGSOVEREENKOMST Tussen : 1. De V.Z.W. Beschut Wonen Noord-Limburg, Burgemeester Laenenstraat 7 bus 25 3900 Overpelt, hier vertegenwoordigd door Fons Plas (ondergetekende),

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over de gerechtelijke jeugdhulp. We leggen uit hoe de gerechtelijke jeugdhulp werkt, hoe je er terecht

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 3 - TCK.

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 3 - TCK. ONTHAALBROCHURE DE KANTEL vzw Afdeling 3 - TCK www.dekantel.be DE KANTEL? WAT IS DAT EN WAT DOEN WE? De Kantel is een plaats waar kinderen, jongeren en hun ouders gedurende een bepaalde tijd begeleid

Nadere informatie

Samen werken aan jouw toekomst

Samen werken aan jouw toekomst WELKOM BIJ DE OVERFLATS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Overflats van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Overflats

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JOVO

AFDELINGSBROCHURE JOVO AFDELINGSBROCHURE JOVO Welkom Welkom op JOVO! In deze brochure krijg je uitleg over onze werking. Zo komen we tot een optimale samenwerking! Wie kunnen we helpen? Op afdeling JOVO begeleiden we jongvolwassenen

Nadere informatie

Kamertraining. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Kamertraining. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Kamertraining Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 KTC? 5 Wie werkt bij ons? 5 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wat is kamertraining?

Nadere informatie

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen.

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen. Bezoek In de code voor de jongere wordt onder specifieke cliëntenrechten beschreven dat de jongere recht heeft op telefonisch, schriftelijk, persoonlijk contact met beide ouders, familieleden, en andere

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie

1. Voorstelling van het tehuis.

1. Voorstelling van het tehuis. Een opname van je kind in een voorziening is zonder twijfel een aangrijpende gebeurtenis. Misschien is het een eerste opname, misschien ook niet. Als ouder zal u automatisch met heel wat vragen zitten

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie