Winkelvisie Nieuwegein 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Winkelvisie Nieuwegein 2016"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Ruimtelijk Domein Winkelvisie Nieuwegein 2016 Resultaten van de werksessies met de stad Ambities om uit te werken Raadsnummer Datum - Auteur Gemeente Nieuwegein Versie BW 17 mei 2016

2

3 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Thema s en ambities. Resultaten van de werksessies met de stad Raadsnummer Versie Datum 3 (10)

4 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Resultaten van de werksessies met de stad 4 (10) Raadsnummer Versie Datum 12 april Inleiding In de afgelopen periode heeft de aandacht sterk gelegen op het verkennen van het vraagstuk. De analyse 1 gaf al een eerste inzicht over wat er speelt op de (Nieuwegeinse) winkelmarkt. Wij hebben het onderwerp met uw raadscommissie SAM besproken op 9 maart Daarbij heeft u ons gevoed met diverse inhoudelijke thema s en ambities die bij u politiek leven. Bij de onlangs gehouden werksessies is hierbij ook het verlangen vanuit de stad meer inzichtelijk geworden. Waar is men tevreden over? Waar streeft men naar voor de toekomst? Waar spreekt men over? Wat komt vaak terug? Eerst nog even terug naar de waarom vraag. Waarom een winkelvisie Nieuwegein 2016? Wij geloven in de verbindende kracht van winkelgebieden. De winkelgebieden zijn de plaats waar mensen elkaar ontmoeten, werken, hun dagelijkse zaken afhandelen. Tegelijkertijd geloven wij in het vermogen en de wens van ondernemers om voortdurend te vernieuwen om daarmee voor de klant en voor zichzelf en haar werknemers het beste er uit te halen. De huidige detailhandelvisie 2010 biedt geen antwoord op de vragen van vandaag; nieuwe initiatieven moeten daarom nu vaak nog worden geweigerd. Of de detailhandelsvisie 2010 maakt juist nog ontwikkelingen mogelijk die in het licht van vandaag niet altijd even meer verstandig meer zijn. De winkelvisie Nieuwegein 2016 is de wijze waarop we onze motivatie gestalte willen geven. Zij is geen recept voor kant en klare (eind)oplossingen. De analyse liet ons al zien dat de toekomst dynamisch en onzeker is. De Winkelvisie Nieuwegein 2016 geeft handvatten om te handelen, geeft aan wat de stad verwacht van haar winkelgebieden en schetst ieders rol. De afgelopen periode is er veel informatie opgehaald. Zowel tijdens de bespreking met de commissie SAM op 9 maart. Als tijdens de drie werksessies met de stad. De bedrijfsbezoeken bij winkeliers hebben we ook voortgezet. De CDA-fractie heeft nog een schriftelijke bijdrage toegezonden. Tot op heden hebben er ruim 30 gesprekken plaatsgevonden. In deze notitie treft u aan: 1. Een uitwerking van de vraagstukken en thema s die door de deelnemers in de werksessie en door u naar voren zijn gebracht. 2. Een voorstel voor de inhoudelijke ambities die volgens onze recht doen aan datgene wat door u en de stad is ingebracht. Wij bespreken deze notitie graag met u in de commissie SAM en vragen om besluitvorming ten aanzien van de ambities in de raad. Direct na de zomervakantie werken wij de thema s en ambities die in deze notitie staan omschreven samen met de stad verder uit in concrete (beleids)maatregelen. 1 Gepresenteerd op een RIA op 3 maart 2016.

5 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Thema s en ambities. Resultaten van de werksessies met de stad Raadsnummer Versie Datum 5 (10) 2 Werksessies met de stad De werksessies zijn op 29 & 30 maart en op 4 april gehouden. Hierbij de meest relevante feiten. a. De werksessies zijn breed onder de aandacht gebracht. Via zowel de Molenkruier, gemeentesite als b. De website is verder uitgebouwd tot de informatiebron voor zowel proces als inhoud. Zo is De analyse er te vinden. Maar ook de resultaten van de werksessies staan op de site. Aangevuld met interviews met participanten. c. Er zijn in samenwerking met een Nieuwegeins bedrijf flyers en posters ontwikkeld. Die zijn in diverse winkelcentra opgehangen. In een aantal winkelcentra zijn ze persoonlijk aan de winkeliers overhandigd. d. De uitnodigingen voor de werksessies zijn breed verstuurd. a. Alle winkeliers (ruim 250) zijn per brief uitgenodigd. De winkeliers van City Plaza zijn nog eens apart via Chainels benaderd. Dit is het interne communicatiekanaal van City Plaza. Onze contactpersonen op Muntplein, City Plaza en Hoog Zandveld zijn ook nog eens apart gevraagd om de uitnodiging voor de werksessies onder de aandacht te brengen in hun winkelcentrum. b. Inwoners zijn benaderd via krant en website. Daarnaast zijn ook die inwoners uit het inwonerspanel benaderd (per mail) die in een eerdere fase hadden aangegeven om betrokken te willen blijven bij dit onderwerp. Dit waren er iets meer dan 100. c. Ook alle wijkplatforms/wijknetwerken e.d. zijn per mail uitgenodigd. d. De vastgoedeigenaren en vastgoedafdelingen van de supermarktketens zijn per mail uitgenodigd. Dit waren al bekende contacten. e. De bij ons bekende initiatiefnemers voor nieuwe winkelplannen zijn ook uitgenodigd f. De pers is actief benaderd. Zowel PEN, Nieuwegein TV, Radio M als AD hebben aandacht besteed aan de werksessies. e. De werksessies vonden verspreid in de stad plaats. De gedachte was dat het voor inwoners en winkeliers slechts een kleine stap moest zijn om naar de werksessie te komen. De werksessies vonden respectievelijk plaats in Het Veerhuis, Stadshuis en buurtplein Batau. f. De opzet van de werksessies was praktisch en compact. Na een korte toelichting op het waarom van de werksessies gingen de deelnemers in kleine groepen van maximaal acht personen aan het werk onder begeleiding van een ambtenaar. Zijn/haar rol was enkel het begeleiden van het gesprek. g. De vorm van een werksessie doet recht aan een overlegvorm die de meeste mogelijkheid biedt voor kwaliteit, overleg, synergie en diepgang. Dit zou in een bijvoorbeeld een enquête minder zijn gelukt. h. De werksessies zijn bijgewoond door 75 deelnemers. Bewoners, winkeliers, vastgoedeigenaren, supermarktondernemers en initiatiefnemers zaten rond de tafel om hun mening te geven en ideeën uit te wisselen.

6 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Resultaten van de werksessies met de stad 6 (10) Raadsnummer Versie Datum 12 april 2016 i. De inbreng is genoteerd op flappen. Van deze flappen is een integrale weergave gemaakt. Omwille van de leesbaarheid voor de deelnemers is er ook een korte samenvatting gemaakt die op de website is geplaatst. j. Na de werksessies is deelnemers gevraagd een kort evaluatieformulier in te vullen. De meeste deelnemers hebben deze ingevuld. Over het algemeen was men zeer tevreden over de opzet. Deelnemers konden hun inbreng voldoende kwijt. Men was wel benieuwd wat de gemeente nu daadwerkelijk met de opmerkingen ging doen. (jeugd) We zijn gestart met de werksessies. De komende periode betrekken we jongeren. Dat vraagt een andere aanpak. Daar waar jongeren zich bevinden en methoden die dicht in hun belevingswereld zijn en aansprekend zijn. Om met jongeren in gesprek te kunnen, gaan we middelbare scholen benaderen voor een gastles. Daarnaast willen we graag een focusgroep met jongeren organiseren. Om hen daarvoor uit te nodigen, communiceren we op een voor jongeren aansprekende wijze, daar waar zij zich bevinden, via warme netwerken en social media zoals Instagram. 3 De opbrengst van de werksessies In de werksessies zijn veel inhoudelijke onderwerpen aan de orde gekomen. Sommige onderwerpen kwamen in bijna alle groepen aan de orde. Andere onderwerpen kwamen weliswaar minder aan de orde maar zijn inhoudelijk wel zeer interessant om hier te vermelden. U treft telkens het onderwerp aan met een korte toelichting. (spreiding van de winkelgebieden over de stad) De spreiding is op dit moment fijnmazig. Met andere woorden: elke wijk heeft zijn winkel om de hoek voor dagelijkse boodschappen. Dit betekent dat er op korte afstand altijd een winkel is. Deze nabijheid wordt belangrijk gevonden, zeker voor ouderen. Op maximaal 500 meter tot een kilometer moet er altijd een winkelvoorziening voor de dagelijkse boodschappen zijn zo constateerde een groep. Daarnaast is de samenhang tussen buurtcentra, wijkcentra, City Plaza en periferie goed herkenbaar voor de inwoners en wordt ook gewaardeerd. Daarbij geeft men ook aan dat eigenlijk bovenop de piramide de stad Utrecht met winkelcentrum Hoog Catharijne staat. De deelnemers verwachten ook dat het onderscheid tussen de winkelcentra helder blijft. CityPlaza voor winkelen en funshoppen. De buurt- en wijkcentra voor het boodschappen doen. Opvallend is dat op het gebied van funshoppen sommigen vonden dat dit een opgave zou moeten zijn voor City Plaza. Anderen vonden dat Hoog Catharijne die rol al vervult en zou moeten blijven vervullen.

7 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Thema s en ambities. Resultaten van de werksessies met de stad Raadsnummer Versie Datum 7 (10) (bereikbaarheid en parkeren) Over het algemeen is de bereikbaarheid goed. De buurt- en de wijkwinkelcentra worden positief gewaardeerd door de mogelijkheid tot gratis parkeren en de goede fietsbereikbaarheid. Er worden wel zorgen geuit voor wat betreft de beperkte parkeercapaciteit op winkelcentrum de Doorslag. Sommige storen zich aan de mogelijkheid voor fietsparkeren in de parkeergarages. De parkeertarieven in City Plaza blijven onderwerp van gesprek. Het liefst zien de deelnemers aan de werksessie de eerste twee uren parkeren gratis. Of een overall lager tarief. (beleving, ontmoeting, uitstraling) De deelnemers noemden veelvuldig de behoefte aan meer beleving en mogelijkheid tot ontmoeting in de winkelcentra. Ieder winkelcentrum op zijn eigen schaal. Zo wordt de binnenstad gezien als de plek voor meer evenementen. Maar ook als de plek waar nieuwe innovatieve concepten moeten kunnen landen. Bijvoorbeeld in combinaties van horeca en detailhandel. Voor City Plaza waardeert men de functionele discounters, maar ziet het graag aangevuld met bijzonder, verrassend en speciaal aanbod. Het aantal outlet winkels in City Plaza zou niet meer moeten toenemen, zo meldden de deelnemers. Tijdens de werksessies werd ook het idee geopperd dat meer partijen een stem moeten krijgen bij de branchering van het winkelcentrum. De diverse deelnemers gaven ook het belang van de standplaatsen en de warenmarkten aan. Ze kunnen een verrijking zijn, mits deze er wel in slagen om complementair te zijn aan het winkelcentrum. Op dit moment staan er in sommige winkelcentra standplaatshouders die hetzelfde verkopen als winkeliers in het winkelcentrum, zo gaven diverse winkeliers aan. In de werksessies kwam ook sterk naar voren dat men grote verschillen ervaart in de kwaliteit van de winkelgebieden. In sommigen is wel geïnvesteerd. Men vindt dit goed en prettig. In andere winkelcentra is al jarenlang niets veranderd. De kwaliteit van de openbare ruimte in City Plaza ervaart men als goed en prettig. Dit niveau wil men ook graag in de andere winkelcentra terug zien. (flexibiliteit en regelgeving) Een belangrijk signaal dat werd afgegeven: deze tijden vragen om flexibiliteit. In het bijzonder in regelgeving. Of het nu gaat om menging van horeca met detailhandel, pop up stores, terrassen, (kleinschalige) evenementen of precario. Iedereen ziet het liefst een minimum aan regels om daarmee sneller en flexibeler te kunnen inspelen op de behoeften van de klant en winkelier. (samenwerking) De deelnemende inwoners zijn tevreden over de openingstijden. Zij roepen winkeliers op om meer samen te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van openingstijden. Het is nu vaak onduidelijk wie wanneer open is. Dit speelt vooral bij de sluitingstijden op het einde van dag in het weekend en op (koop)zondagen.

8 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Resultaten van de werksessies met de stad 8 (10) Raadsnummer Versie Datum 12 april 2016 Partijen vragen ook om meer visie, durf, geduld en ondernemerschap bij eigenaren en beheerders van winkelcentra. Niet het snelle resultaat maar een goede lange termijninzet. Daarbij is een innige samenwerking tussen marktpartijen, bewoners, wijknetwerken en gemeente noodzakelijk zo stelt men. Door middel van deze samenwerking zou het ook mogelijk kunnen worden om de Public Relations van de diverse winkelcentra in en buiten Nieuwegein beter te verzorgen. (winkels op de bedrijventerreinen) Wanneer het ging om winkels op het bedrijventerreinen ging kwam het begrip pick-uppoint of boodschappen hub veelvuldig terug. Het gaat dan om locaties op bedrijventerreinen waar via internet bestelde goederen kunnen worden afgehaald. Over het algemeen is men hier kritisch op. Dergelijke initiatieven horen eigenlijk niet solitair en aan de randen van de stad. Eerder in of direct nabij het winkelcentrum, zo was een veelgehoord advies. (toekomstig aanbod) Een aantal deelnemers vraagt expliciet aan de gemeente om in de winkelvisie een keuze te maken in gebieden die kansrijk zijn en welke niet. Ze vragen ook expliciet aan de gemeente om aan te geven waar er hoeveel meters aan nieuwbouw of uitbreiding gerealiseerd kunnen worden. Er worden ook vragen gezet bij een eventuele uitbreiding van winkelmeters in Binnenstad-West. Het bestemmingsplan maakt dit nu nog mogelijk. 3 Inhoudelijke ambities voor de winkelvisie Met De analyse, de bespreking in de raadscommissie SAM, de drie werksessies en de doorlopende bilaterale gesprekken is er voor nu een redelijk compleet beeld over wat er leeft en speelt onder winkeliers, inwoners, initiatiefnemers en vastgoedeigenaren op het gebied van winkels en winkelen in onze stad. Daarmee komen we nu in de fase om ambities te formuleren. Met andere woorden: de stip op de horizon, de bedoeling of de verlangens. Ambities die volgens ons recht doen aan datgene wat door u in de raadscommissie en door de stad in de werksessies naar voren is gebracht. Omdat het ambities zijn is er nu nog sprake van enige abstractie en algemeenheid. Dat is eigen aan ambities. Na de zomer gaan wij wederom samen met de stad deze ambities uitwerken in concrete (beleids)maatregelen. Kortom dan is aan de orde; hoe denken wij de gestelde ambitie te bereiken? Op welke concrete wijze vullen we de gestelde ambities daadwerkelijk in? Waar landen de ambities. En welke rol kan/wil de gemeente hier in spelen.

9 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Thema s en ambities. Resultaten van de werksessies met de stad Raadsnummer Versie Datum 9 (10) (toekomstvisie) De toekomstvisie Nieuwegein in 2025 is richtinggevend; ook voor de winkelvisie. Daarbij zijn twee speerpunten van toepassing. Voor wat betreft het speerpunt fijn en groen wonen rondom een levendig stadscentrum vermeldt de toekomstvisie: in de wijken vind je dichtbij wat je nodig hebt voor je dagelijkse boodschappen en basiszorg. Ook kun je bij een buurtplein terecht voor een praatje, een kop koffie of een werkplek. In de levendige binnenstad komen veel bezoekers; zowel Nieuwegeiners als mensen uit de regio. Er ontstaat een steeds gevarieerder straatbeeld voor wat betreft winkels en activiteiten. Voor wat betreft het speerpunt een toekomstbestendige stad voor jong en oud geeft de toekomstvisie aan dat we niet zoals in het verleden voornamelijk woningen voor gezinnen bouwen, maar ook voor onze vergrijzende bevolking en starters. Dit heeft ook zijn gevolgen voor het winkelaanbod. Zo stelt de toekomstvisie. (ambities) Ambitie 1 De dagelijkse boodschappen om de hoek blijft van grote waarde voor onze stad. Het gaat hierbij om het feit dat op dit moment elke wijk zijn winkelcentrum heeft en dat er een hiërarchie bestaat in buurt-, wijk- en hoofdwinkelcentrum. Wat betekent dit voor de (machts)verhoudingen tussen de winkelcentra? Is het toelaatbaar dat er gaten gaan vallen? Heeft elke nieuwe wijk recht op een (kleinschalig) winkelgebied? Ambitie 2 De klant centraal: creëer ruimte om in te kunnen spelen op nieuwe consumentenbehoeften Van aanbodgericht werken naar vraaggericht werken. Daar vraagt de consument om. Hoe geven we dit vorm? Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving, beleving, nieuwe concepten? Internet winkelen? Maar ook op het gebied van parkeren, bereikbaarheid, beleving, evenementen en kwaliteit van de openbare en private ruimte. Ambitie 3 Ruimte voor ondernemerschap. Nieuwe initiatieven verdienen een ja, mits instelling. Vooraf belemmeringen opleggen voor nog onbekende initiatieven is zinloos. Deze ambitie accepteert dat de werkelijkheid complex is. Er is een noodzaak tot sterkte in onzekerheid. Daarom is het de ambitie om straks bij de uitwerking niet vooraf aan te gaan geven waar nu wel of niet gebouwd mag worden. Haalbaarheid en wenselijkheid van nieuwe initiatieven komen pas aan de orde als het initiatief er daadwerkelijk is. Hiervoor wordt bij de uitwerking een helder toetsingskader ontwikkeld. Een toetsingskader waarbij ook een rol voor de stad is weggelegd. Deze ambitie ziet ook toe op mogelijkheden voor nieuwe (jonge) ondernemers.

10 Winkelvisie Nieuwegein 2016 Resultaten van de werksessies met de stad 10 (10) Raadsnummer Versie Datum 12 april 2016 Ambitie 4 In het winkelgebied van de toekomst werken alle partijen samen. Op welke wijze kunnen bijvoorbeeld de winkels, de warenmarkten en de standplaatsen elkaar versterken en meer complementair aan elkaar kunnen zijn. Waar liggen kansen tussen vastgoedeigenaren, winkeliers en beheerders om optimaal gebruik te maken van elkaar expertise? Zijn er centra die al goed onderweg zijn? Waar is samenwerking absoluut en acuut noodzakelijk?

Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein

Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein Op 29 en 30 maart en 4 april 2016 vonden er werksessies op diverse locaties in de stad plaats over de Nieuwegeinse winkelcentra van de toekomst. Bewoners,

Nadere informatie

l <\S - K Nieuwegein Aw/P^ffo Ruimtelijk Domein Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016

l <\S - K Nieuwegein Aw/P^ffo Ruimtelijk Domein Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Nieuwegein Aw/P^ffo Ruimtelijk Domein l

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Winkelcentra

Onderzoek Digipanel: Winkelcentra Versie definitief Datum 10 april 2008 1 (5) Onderzoek Digipanel: Winkelcentra Auteur Tineke Brouwers Het zesde onderzoek: deel over winkelcentra Op 12 februari 2008 kregen alle panelleden van dat moment

Nadere informatie

Beleidsnota Webwinkels Nieuwegein 2013

Beleidsnota Webwinkels Nieuwegein 2013 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Beleidsnota Webwinkels Nieuwegein 2013 Auteur Gemeente Nieuwegein Versie Vastgesteld door BW op 5 maart 2013, Gepubliceerd op 13 maart

Nadere informatie

1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen)

1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen) 1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen) 2 Gevraagd besluit 2.1 Vaststellen van de Verordening tot tweede

Nadere informatie

Winkelvisie Nieuwegein

Winkelvisie Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Ruimtelijk Domein Winkelvisie Nieuwegein Visie op het winkelen in Nieuwegein Raadsnummer 2016-509 Datum 26 januari 2017 Auteur Gemeente

Nadere informatie

Ontwerp Winkelvisie Nieuwegein

Ontwerp Winkelvisie Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Ruimtelijk Domein Ontwerp Winkelvisie Nieuwegein Visie op het winkelen in Nieuwegein Raadsnummer 2016-@PM@ Datum 25 oktober 2016 Auteur

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Burgemeester Baumannlaan 4 2.2 Abtsweg 4 2.3 Park Zestienhoven

Nadere informatie

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Boxtel 1 Inleiding De voorzitters van de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel 29 april 2014 Bestuur Winkeliersvereniging Heksenwiel DELA/DTZ Wijkraad BeKom SOAB Breda BV i.spape@soab.nl e.kalle@soab.nl Waarom een visie op Heksenwiel Leegstand,

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Winkelcentra

Onderzoek Inwonerspanel: Winkelcentra 1 (21) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Inleiding De afgelopen jaren is er veel veranderd in het Nederlands winkellandschap. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Er zijn veranderingen

Nadere informatie

Discussienotitie Toekomstvisie Nieuwegein 2025

Discussienotitie Toekomstvisie Nieuwegein 2025 Discussienotitie Toekomstvisie Nieuwegein 2025 Ten behoeve van de besluitvormingsfase Inleiding Bij de opzet van het traject Toekomstvisie is het proces zodanig ingericht dat elke fase de input levert

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Geinbeat (Cityplaza) Festival

Onderzoek Inwonerspanel: Geinbeat (Cityplaza) Festival 1 (12) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 26 maart kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.155 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst over

Nadere informatie

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Onderwerpen: Wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Wat gaat er gebeuren

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding De Leidse regio: Oegstgeest Leiderdorp Zoeterwoude Voorschoten Leiden Een geweldige plek om te wonen, te werken, te studeren, te ondernemen, te bezoeken

Nadere informatie

Resultaten onderzoek winkelcentrum De Horden. Wat willen de winkeliers, de bezoekers en de omwonenden dat er met dit winkelcentrum gaat gebeuren?

Resultaten onderzoek winkelcentrum De Horden. Wat willen de winkeliers, de bezoekers en de omwonenden dat er met dit winkelcentrum gaat gebeuren? Resultaten onderzoek winkelcentrum De Horden Wat willen de winkeliers, de bezoekers en de omwonenden dat er met dit winkelcentrum gaat gebeuren? Augustus 2016 1 Vernieuwing buurtwinkelcentrum De Horden

Nadere informatie

Ambitiedocument Omgevingswet. Stadsronde

Ambitiedocument Omgevingswet. Stadsronde Ambitiedocument Omgevingswet Stadsronde 30-5-2017 Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit Procesaanpak Maastricht Ambitiedocument (januari - juni 2017) Hoe gaat de gemeente om met de bestuurlijke

Nadere informatie

Hillegersberg - Schiebroek

Hillegersberg - Schiebroek Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Hillegersberg - Schiebroek Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in Hillegersberg-Schiebroek 4 2.1 Bergse Dorpsstraat

Nadere informatie

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018 Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober 2018 Afdelingsnaam, 2 november 2018 Gemeente Raalte 37.000 inwoners 9 kernen, waaronder Raalte en Heino Sterke groei vanaf 1960 Opgaves in de openbare ruimte Enige

Nadere informatie

Binnenstadsvisie en actieplan Harderwijk Presentatie Raadscommissie 2 juni

Binnenstadsvisie en actieplan Harderwijk Presentatie Raadscommissie 2 juni Binnenstadsvisie en actieplan Harderwijk Presentatie Raadscommissie 2 juni Felix Wigman Wat is er toch aan de hand? Wat is er toch aan de hand? Aanleiding Raad vraagt aandacht voor toekomstbestendige binnenstad

Nadere informatie

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND 2013 Winkelopeningstijden op zondag in Purmerend 2013 Onderzoek onder het internetpanel In opdracht van Team Economie Jeroen van der Weerd Uitgevoerd door Team

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Winkelcentrum - Binnenban 4 2.2 In de Fuik 5 2.3 Lengweg 5 2.4

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie AH

Haalbaarheidsstudie AH Januari 2016 Nieuwsbrief Bruisend Dorpshart Heeze Raadsbesluit 9 mei 2016 over haalbaarheid locatie naast het gemeentehuis Haalbaarheidsstudie AH Start Centrumvisie 3 december 2013 Opstellen Centrumvisie

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Discussieavond Detailhandels- en horecavisie Boxtel Datum: Woensdag 8 oktober Tijdstip: uur Locatie: Classic Parc Boxtel

Discussieavond Detailhandels- en horecavisie Boxtel Datum: Woensdag 8 oktober Tijdstip: uur Locatie: Classic Parc Boxtel Discussieavond Detailhandels- en horecavisie Boxtel Datum: Woensdag 8 oktober Tijdstip: 19.30 22.00 uur Locatie: Classic Parc Boxtel Inleiding 150 Betrokken ondernemers, bewoners en geïnteresseerden verzamelde

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

figuur 1a Plankaart OOB

figuur 1a Plankaart OOB figuur 1a Plankaart OOB 12 2De opgave: Compact, Compleet en Comfortabel Mensen maken de stad. De afgelopen 25 jaar heeft het centrum van Nieuwegein zich ontwikkeld tot een prima winkellocatie en een aantrekkelijke

Nadere informatie

Jaarplan Binnenstad Ondernemers Fonds Purmerend

Jaarplan Binnenstad Ondernemers Fonds Purmerend Jaarplan 2017 Binnenstad Ondernemers Fonds Purmerend Algemeen Voor u ligt het Jaarplan 2017 van het Binnenstad Ondernemers Fonds Purmerend (BOF). Het beoogt een globaal beeld te verschaffen over de strategie,

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

ONDERWERP: Detailhandelsvisie Arnhem

ONDERWERP: Detailhandelsvisie Arnhem Aan de gemeenteraad Documentnummer Zaaknummer ONDERWERP: Detailhandelsvisie Arnhem 2016-2021 Voorstel 1. richtinggevende kaders en concrete ambities voor de ontwikkeling van de detailhandel vast te stellen,

Nadere informatie

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND Ondernemers en internetpanel over de winkelopeningstijden in Purmerend In opdracht van: Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Patty Laan

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie 29-5- De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de binnenstad en de vooroorlogse wijken er straks uit? 14 mei 1 In gesprek met Liesbeth Grijsen (wethouder) 2 1 29-5- Programma van vanavond Over Omgevingswet

Nadere informatie

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017 Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland Ondernemers 22 maart 2017 Opzet werksessie 9.15 Kennismaking 9.30 Introductie en presentatie analyse 9.50 Werksessie Groep 1: hoofdwinkelgebieden Groep

Nadere informatie

Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010

Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Ruimtelijke ontwikkeling Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010 Naar het benutten van kansen! Raadsnummer 2010-282 Datum 8 december 2010

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Inleiding De gemeente Veenendaal heeft een sterk kernwinkelgebied, vier buurtwinkelcentra en twee woonboulevards. Veenendaal wil de positie van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 388112 Datum : 6 december 2016 Programma : Ruimte en wonen Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART. Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016

ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART. Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016 ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016 OPZET.00u Korte toelichting.15u Discussie adhv 4 thema s.ruimtelijke kwaliteit/beleving.cultuur/horeca/evenementen.winkels/werken/

Nadere informatie

In de bijlagen leest u meer over de kanttekeningen die Detailhandel Nederland plaatst bij het onderzoek.

In de bijlagen leest u meer over de kanttekeningen die Detailhandel Nederland plaatst bij het onderzoek. Gemeente Heerlen T.a.v. de gemeenteraad Postbus 1 6400 AA Heerlen Heerlen, 21 november 2013 Betreft: aanpassing parkeertarieven Geachte leden van de Raad, Vanavond, 21 november zal in de raadsvergadering

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD Onderzoek van de SP-Groningen Juni 2011 Voorwoord De SP-afdeling Groningen heeft in de maand mei onderzoek gedaan naar de mening van ondernemers

Nadere informatie

TANTHOF. Wijkopgave 2018 e.v.

TANTHOF. Wijkopgave 2018 e.v. TANTHOF Wijkopgave 2018 e.v. Waarom wijkversterkingsopgave Tanthof? Gewijzigde samenstelling wijk met impact op woningaanbod, voorzieningen, sociale structuur. Doelstelling Tanthof als aantrekkelijke wijk

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Visie kantorenlocaties Nieuwegein

Visie kantorenlocaties Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld door B&W

Nadere informatie

Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk. werkplaats winkels

Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk. werkplaats winkels Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk werkplaats winkels Visie Een compact en aantrekkelijk winkelgebied voor iedereen waar het plezierig vertoeven, werken en wonen is. Het centrumgebied nu Toenemende

Nadere informatie

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten 16 april 2015 2012 Overview Actieprogramma Nov.: Provincie agendeert Actieprogramma LEW 2013 Mrt.: start ontwikkeling

Nadere informatie

Ontwikkelcompetitie Noordgebouw. Heleen Wijtmans, gemeente Utrecht David Snelleman, Dura Vermeer Maarten Kievits, Fakton

Ontwikkelcompetitie Noordgebouw. Heleen Wijtmans, gemeente Utrecht David Snelleman, Dura Vermeer Maarten Kievits, Fakton Ontwikkelcompetitie Noordgebouw Heleen Wijtmans, gemeente Utrecht David Snelleman, Dura Vermeer Maarten Kievits, Fakton Toplocatie en complexe opgave in één Zichtlocatie aan het spoor Tussen station en

Nadere informatie

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Rapportnummer:

Nadere informatie

Kopermolen herontwikkeling. 18 september 2017

Kopermolen herontwikkeling. 18 september 2017 Kopermolen herontwikkeling 18 september 2017 Programma 19.30 20.20 uur Presentatie herontwikkeling Kopermolen Vragen naar aanleiding van de presentatie 20.20 20.30 uur Pauze 20.30 21.30 uur Vragen, antwoorden,

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Centrumvisie Herontwikkeling zuidwand. Toelichting aan bewoners en eigenaren 27 september 2017

Centrumvisie Herontwikkeling zuidwand. Toelichting aan bewoners en eigenaren 27 september 2017 Centrumvisie Herontwikkeling zuidwand Toelichting aan bewoners en eigenaren 27 september 2017 Inhoud 1. Aanleiding 2. Wat hebben we gedaan 3. Voorkeursrecht (WVG) 4. Hoe verder 5. Jullie ideeën? 6. Vragen

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie

Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie Samenvatting Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg (SVREZL) opgesteld. In deze structuurvisie wordt de ruimtelijke

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Verslag van het tweede werkatelier Visie en bestemmingsplan Binnenstad Wijk bij Duurstede d.d. 6 december 2016

Verslag van het tweede werkatelier Visie en bestemmingsplan Binnenstad Wijk bij Duurstede d.d. 6 december 2016 Verslag van het tweede werkatelier Visie en bestemmingsplan Binnenstad Wijk bij Duurstede d.d. 6 december 2016 Aanwezig: Buro Waalbrug: W. Haans en G. Perenboom. Gemeente Wijk bij Duurstede: W. Kosterman,

Nadere informatie

We zullen het samen moeten doen

We zullen het samen moeten doen Gezamenlijke aanpak stadshart E-Nieuwsbrief Stadshart Lelystad - Uitgave: januari 2015 Het college van Lelystad heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken rondom het stadshart. Welke initiatieven

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Programma. 1. 1. Welkom 19:30-19:40. 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50. 3. Unibail-Rodamco 19:50-20:30

Programma. 1. 1. Welkom 19:30-19:40. 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50. 3. Unibail-Rodamco 19:50-20:30 Unibail-Rodamco Upgrade Kick-off Stadshart meeting Zoetermeer Gemeente Zoetermeer Programma 1. 1. Welkom 19:30-19:40 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50 Sfeervolle en bruisende binnenstad Achtergrond

Nadere informatie

Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016

Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016 Mijn Weerselo Centrum. Gesprek met de raadscommissie 31 mei 2016 Inhoud presentatie Waar is Weerselo mee bezig in het centrum? Waar heeft dat toe geleid? Wat heeft de inloopbijeenkomst ons geleerd? Hoe

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Koningin Wilhelminalaan 2 Leidschendam Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon 14 070 Fax (070) 320 13 02 www.leidschendam-voorburg.nl info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Toekomst van de binnenstad en vraaggericht denken

Toekomst van de binnenstad en vraaggericht denken Toekomst van de binnenstad en vraaggericht denken Waar hebt u voor het laatst iets gekocht? De klantenreis Oriëntatie Keuze Koop winkelcentrum waar wat wil ik? vergelijken folder feedback prijs wanneer

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum)

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) april 2016 1 Aandachtspunten voor vernieuwing van winkelcentrum De Heul Door

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

17R RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 17R college van burgemeester en wethouders. Datum : 4 juli 2017

17R RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 17R college van burgemeester en wethouders. Datum : 4 juli 2017 RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 17R. 00459 Van: Datum : 4 juli 2017 Portefeuillehouder(s) college van burgemeester en wethouders : wethouder Stolk 17R.00459 gemeente WOERDEN Portefeuille(s)

Nadere informatie

Future Retail City Centre

Future Retail City Centre Mede mogelijk gemaakt door: Future Retail City Centre Succesfactoren voor collectieve interventies in binnenstedelijke winkelgebieden Jesse Weltevreden, Hogeschool van Amsterdam @jweltevreden van de consumenten

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen VVD cf art. 39 reglement van orde inzake detailhandelactiviteiten in wijkcentrum De Schakel

Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen VVD cf art. 39 reglement van orde inzake detailhandelactiviteiten in wijkcentrum De Schakel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen VVD cf art. 39 reglement van orde inzake detailhandelactiviteiten in wijkcentrum De Schakel Programma / Programmanummer Facilitaire

Nadere informatie

Van: Bewonerscomité zone 2 Herengracht 11 Terneuzen

Van: Bewonerscomité zone 2 Herengracht 11 Terneuzen Van: comité zone 2 Herengracht 11 Terneuzen Aan: College B&W Gemeente Terneuzen i.a.a. Gemeenteraad Terneuzen CC: Wijkraad Binnenstad Terneuzen Terneuzen, maandag 6 juni 2016 Betreft: enquête ondernemers,

Nadere informatie

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD HET AANVALSPLAN BINNENSTAD Hoe Doetinchem de binnenstad weer teruggeeft aan inwoners en ondernemers Aan de Oude IJssel in Doetinchem zitten mensen tegenwoordig onderuitgezakt in een strandstoel met hun

Nadere informatie

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL SWOT 24 juni 2015 www.ioresearch.nl AGENDA 1. Bevolkingsontwikkeling 2. De markt in beeld 3. Bezoekers aan het woord 4. SWOT-analyse 5. Van kansen naar acties 6. Vervolg

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA

BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA Gemeente Moerdijk November 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3084800 Rapportnummer 2018/177 Datum November

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Versie definitief Datum juli 9 () Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Auteur Tineke Brouwers Het elfde onderzoek Op mei 9 kregen alle panelleden van dat moment ( personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Winkeltijdenwet (Wtw): aanwijzing koopzondagen 201 1

Nota van B&W. Onderwerp Winkeltijdenwet (Wtw): aanwijzing koopzondagen 201 1 Nota van B&W Onderwerp Winkeltijdenwet (Wtw): aanwijzing koopzondagen 01 1 Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk Collegevergadering 9 november 01 0 Inlichtingen Peter Wakkee (03 57 1 3) Registratienummer

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen

Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen Door: Club Rhijnhuizen Datum: 13 februari 2018 Dit is de reactie van Club Rhijnhuizen op het bestemmingsplan Rijnhuizen, gepresenteerd op 31 januari jongstleden.

Nadere informatie

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen ONL voor Ondernemers presenteert met dit Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden,

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Westwijk - Amstelveen. Winkelen, Wonen & Parkeren

Westwijk - Amstelveen. Winkelen, Wonen & Parkeren Westwijk - Amstelveen Winkelen, Wonen & Parkeren Westijk Amstelveen WINKELS 2 Inhoudsopgave 3 Amstelveen... 4 De Wijk... 7 Het Winkelcentrum... 8 Het Plan... 11 Winkelinformatie... 12 Impressies... 14

Nadere informatie

Onderzoek winkelgedrag Spijkenisse

Onderzoek winkelgedrag Spijkenisse Onderzoek winkelgedrag Spijkenisse 1 Winkelgedrag Spijkenisse Nissewaard Lokaal Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Winkelcentrum Hellevoetsluis 4 Bezoekers Hellevoetsluis 4 Spijkenisse 4 Conclusies Hellevoetsluis

Nadere informatie

CONCEPT VERSTERKEN - VERBINDEN PLEKKEN VERGROTEN HISTORISCH DORPSHART

CONCEPT VERSTERKEN - VERBINDEN PLEKKEN VERGROTEN HISTORISCH DORPSHART CONCEPT VERSTERKEN - VERBINDEN PLEKKEN VERGROTEN HISTORISCH DORPSHART VOORKEURSMODEL VOORKEURSMODEL RUIMTELIJKE EN ARCHITECTOISCHE OPBOUW VOORKEURSMODEL STRAAT - PLEINTJES- HOFJES VERBINDEN OPENBARE RUIMTE

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp Portefeuilehouder A. Elzakalai, J.J. Nobel, C.J. Loggen Collegevergadering

Nadere informatie

Uitkomsten Toekomstmarkt Leidsenhage

Uitkomsten Toekomstmarkt Leidsenhage Uitkomsten Toekomstmarkt Leidsenhage 7 februari 2009, Leidsenhage Koningin Wilhelminalaan 2 Leidschendam Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon 14 070 Fax (070) 320 13 02 www.leidschendam-voorburg.nl info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie