1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t."

Transcriptie

1 Aan de Raad Made, 30 november 2010 Agendapuntnummer: Raadsvergadering: 16 december 2010 Registratienummer: Casenr: Onderwerp: Aanpassen legestarieven omgevingsvergunning Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: J. van Meggelen 1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied 2. Huidige tarieven m.b.t. Steller: omgevingsvergunning M.A. van der Graaf SAMENVATTING In het kader van het zoveel mogelijk kostendekkend uitvoeren van de werkzaamheden t.b.v. de omgevingsvergunning dienen de leges tarieven te worden herzien. Ten tijde van het opstellen van de begroting 2011 is nog enige onduidelijkheid geweest ten aanzien van de werkelijke toerekening van kosten aan de deelproducten van de omgevingsvergunning. Nu zijn alle kosten op deelproduct niveau in kaart gebracht en zijn de tarieven daarmee in overeenstemming gebracht. Met de voorgestelde tarieven wordt een kostendekking van 91% behaald. VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND? Invoering Wabo Door de invoering van de Wabo hebben er een verschuivingen plaatsgevonden in de door de gemeente uit te voeren werkzaamheden. Gezien de grote impact van de invoering van de Wabo en de grote mate van onduidelijkheid m.b.t. wat de werkelijk effecten daarvan zullen zijn op de verdeling van werkzaamheden, is er voor gekozen om de tarieven niet te veranderen bij de invoering van de Wabo per 1 oktober Inmiddels is er meer duidelijkheid over de werkelijke invloed van de Wabo op de organisatie en de werkverdeling. De grootste verschuivingen van taken welke hebben plaats gevonden, hebben betrekking op de capaciteit welke wordt ingezet voor inhoudelijke toetsing en administratie/coördinatie. De invoering van de omgevingsvergunning, welke vele oude vergunningstelsels vervangt, heeft tot gevolg dat de totale toetsingscapaciteit met 1 fte is afgenomen, terwijl de capaciteit t.b.v. administratie en coördinatie met 1 fte is toegenomen. De afname aan toetsingscapaciteit is met name het gevolg van meer mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen. Hetgeen resulteert in een afname van het aantal vergunning aanvragen m.b.t. bouwen. De toename aan capaciteit t.b.v. administratie en coördinatie is het gevolg van de verschuiving van de administratieve lasten van de aanvrager naar de gemeente. De aanvrager heeft hierdoor het voordeel dat het voor hem eenvoudiger is geworden om alle benodigde vergunningen te verkrijgen voor zijn plannen. Het gevolg is dat de gemeente

2 daardoor zelf meer inspanning moet verrichten op het gebied van administratie en interne coördinatie van werkzaamheden. WAT WILLEN WE BEREIKEN? Met toepassing van de in de bijlage voorgestelde tarieven zullen de kosten voor het behandelen van de omgevingsvergunning aanvragen zoveel mogelijk worden doorberekend aan diegenen die van de geleverde dienst gebruik maken. Daardoor drukken de kosten van deze dienstverlening zo min mogelijk op de algemene middelen. HOE PAST DIT BINNEN BELEID EN WETGEVING? Overeenkomstig het geldende Besluit Begroting Verantwoording voor provincies en gemeenten en jurisprudentie mogen de kosten van een bepaald product niet zomaar worden verdisconteerd in de leges. De kosten die in de heffing betrokken kunnen worden zijn: die kosten die de verleende dienst veroorzaakt. Als voorbeeld mogen de kosten van het toetsen van vergunningen aan de geldende kaders incl. de daarbij behorende overhead wel worden verdisconteerd in de leges. De kosten van het ontwikkelen van beleid heeft geen directe relatie tot het verlenen van e en dienst en kunnen derhalve niet in de leges worden verdisconteerd. HOE GAAN WE DIT DOEN? Beter toerekenen kosten Door verbeterslagen in het tijdschrijven en begroten zijn de kosten die worden gemaakt beter toe te rekenen aan de specifieke producten. Er verdwijnen dus minder kosten op algemene posten welke niet worden verhaald d.m.v. leges. Doordat er nu meer duidelijkheid is over de verhaalbaarheid van kosten is het mogelijk om de kostendekkendheid d.m.v. leges op het maximaal toegestane niveau van 100% te brengen (per deelproduct). Voorheen was 90% de maximaal haalbare dekkingsgraad, aangezien er op diverse plaatsen in de begroting een grijs gebied zat, waardoor niet exact duidelijk was wat wel en wat niet d.m.v. leges kan en mag worden verhaald. Uitzonderingen Hoewel het uitgangspunt van de voorgestelde tarieven is dat alle werkzaamheden, zo veel als mogelijk kostendekkend worden uitgevoerd, is dit niet in alle gevallen realiseerbaar. Bij een aantal van de deelproducten van de omgevingsvergunning is een kostendekkend tarief niet te verantwoorden, omdat deze dan niet meer in redelijke verhouding zou staan tot de geleverde dienst. Deze uitzonderingen hebben betrekking op de omgevingsvergunningplichtige activiteiten m.b.t. het kappen van bomen, afwijken va n het bestemmingsplan en brandveilig gebruik. Daarnaast is het overeenkomstig de milieu wetgeving niet mogelijk leges te heffen voor het deelproduct milieu. WAAR MOETEN WE OP LETTEN? Dekkingsgraad van verhaalbare kosten In de onderstaande tabel treft u d e dekkingsgraad van de d.m.v. leges verhaalbare kosten op basis van zowel de huidige (2010) als de voorgestelde (2011) tarieven. (Hierin zijn slechts de deelproducten opgenomen waarover leges kunnen worden geheven)

3 onderwerpen omgevingsvergunning Dekking o.b.v. huidige tarieven (2010) Dekking o.b.v. voorgestelde tarieven (2011) Brandveilig gebruik 23,2 % 50,2 % Kappen van een boom 4,3 % 4,3 % Monumenten 0 % 99,8 % Bouw 83,6 % 99,9 % Ruimtelijke ordening 33,7 % 50,3 % ======================= Totale omgevingsvergunning 73,79 % 91,2% Ten aanzien van de deelproducten waar sprake is van een lage kostendekkendheid is het aan te raden de onderliggende beleidskeuzes van de deelproducten te evalueren en waarnodig te herzien. Het maken van beleidskeuzes heeft in deze gevallen namelijk een grote invloed op de kosten welke voor een product worden gemaakt en derhalve de mogelijkheid om kostendekkende tarieven op te stellen. Evaluatie en herziening van de beleidskeuzes van de deelproducten Brandveilig gebruik en Ruimtelijke ordening, zijn reeds voorzien met de herziening van respectievelijk het Handhavingsbeleid en het opstellen van een plan van aanpak voor de herziening en actualisatie van bestemmingsplannen. In het kader van de vergunningplicht m.b.t. het kappen van bomen is nog geen evaluatie of herziening van het huidige beleid voorzien. In 2011 zullen de mogelijkheden hiertoe worden onderzocht. Belangrijkste verschuivingen in tarieven Het grootste deel aan legesinkomsten m.b.t. de omgevingsvergunning heeft betrekking op het deelproduct bouwen. Daarmee wordt 91% van de totale legesinkomsten t.b.v de omgevingsvergunning gegenereerd. In de onderstaande tabel treft u een overzicht van de verschillen in tarieven m.b.t. het deelproduct bouwen. Bouwkosten Tarieven 2010 Tarieven 2011 verschil tot ,00 151,00 3,00 > tot ,10% 2,40% 0,30% > tot ,00% 2,40% 0,40% > tot ,90% 2,30% 0,40% > tot ,80% 2,20% 0,40% > ,70% 2,10% 0,40% Voorbeeld: Voor een omgevingsvergunning m.b.t. de activiteit bouwen, waarvan de bouwkosten bedragen, worden de leges als volgt berekend: - Over de eerste wordt het basis bedrag van 151 als leges in rekening gebracht; - Over het tweede deel wordt 2,4% als leges in rekening gebracht; - Over het derde deel wordt 2,3% als leges in rekening gebracht. De overige wijzigingen in de tarieven hebben betrekking het bepalen van meer realistische tarieven t.o.v. de geleverde dienst. Daarbij zijn eveneens vereenvoudigingen van de tariefstructuur doorgevoerd, om tot een meer evenwichtige structuur te komen. Invloed marktwerking Belangrijke kanttekening bij het geheel is dat voor het begroten van de leges een raming is gemaakt van het te v erwachten programma aan vergunningen dat zal worden aangevraagd.

4 Het is echter geen zekerheid dat de geraamde inkomsten ook daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. Hoewel de raming zeer zorgvuldig tot stand is gekomen, blijft de marktwerking een grote invloed uitoefenen op het aantal vergunningaanvragen dat daadwerkelijk zal worden ingediend. Er is met name een risico aanwezig wanneer de markt opnieuw stagneert en er vertragingen optreden in de grotere nieuwbouw projecten. Op basis van het verwachte programma aan vergunning aanvragen in 2011, is het de verwachting dat er mogelijke sprake zal zijn van een meeropbrengst van Rekening houdend met het risico van de markt werking, wordt voorgesteld de mogelijke meeropbrengst van nog niet direct te verwerken in de begroting Het is raadzaam om de werkelijke ontwikkeling van de markt af te wachten en met de Bestuursrapportage(s) de dan verwachte meer opbrengsten te verwerken. Jaarlijkse herijking tarieven Om eerlijk en rechtmatig leges te kunnen heffen is het van belang dat de tarieven jaarlijks worden geëvalueerd. Daarom zal elk jaar zeer gedetailleerd in kaart worden gebracht wat de kosten van dit product zullen zijn voor het komende jaar en worden de tarieven daarop aangepast aan de hand van de verwachte vergunning aanvragen. Omdat het niet is toegestaan om winst te maken d.m.v. leges, zu llen eventuele overschotten of tekorten worden ondergebracht in een bestemmingsreserve, om zo grote schommelingen in tarieven te voorkomen. Zo wordt voorkomen dat er onrechtmatig winst wordt behaald, of dat tekorten vanuit de algemene middelen moeten worden gecompenseerd. Het uitgangspunt bij het bepalen van tarieven blijft dat kosten maximaal worden verhaald d.m.v. leges en dat de algemene middelen zo min mogelijk te belasten. WAT HEBBEN WE HIERVOOR NODIG? De vastgestelde tarieven worden verwerkt in de legesverordening 2011 met de daarbij behorende tarieventabel. De legesverordening 2011 zal separaat ter vaststelling aan u worden aangeboden. HOE GAAN WE COMMUNICEREN? De wijziging van tarieven zal worden gepubliceerd in t Carillon met de vaststelling van de legesverordening Burgemeester en wethouders van Drimmelen, drs. C. Smits Secretaris drs. G.L.C.M. de Kok Burgemeester

5 De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. ;29 november 2010 gelet op het Besluit Begroting Verantwoording voor provincies en gemeenten; B e s l u i t : 1. de aangepaste legestarieven m.b.t. de omgevingsvergunning overeenkomstig bijlage 1 vast te stellen; 2. aangepaste tarieven op te nemen in de legesverordening 2011 en de daarbijbehorende tarieventabel; 3. Het instellen van een bestemmingsreserve voor de leges voor de omgevingsvergunning. Made, 16 december 2010 de raad voornoemd, mr. M.J.N. Schetters-Schuurbiers drs. G.L.C.M. de Kok griffier voorzitter

6 BIJLAGE 1 Voorstel legestarieven 2011 m.b.t. omgevingsvergunning De in deze bijlage opgenomen legestarieven hebben betrekking op de omgevingsvergunning of daaraan gerelateerde onderwerpen. Wijziging welke enkel betrekking hebben op de gebruikelijke indexering van kosten zijn hier niet in opgenomen, deze worden direct verwerkt in de legesverordening 2011 met de daarbij behorende tarieventabel. Tarieven bouwdeel omgevingsvergunning (voormalig bouwvergunning) Bouwactiviteiten Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo, bedraagt het tarief: Indien de bouwkosten: minder bedragen dan 1.500,-- 151, ,-- of meer bedragen te vermeerderen met: 151,00 24 van het bedrag aan bouwkosten boven de 1.500,--, doch niet hoger dan ,-- 23 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,--, doch niet hoger dan ,-- 22 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,-- doch niet hoger dan ,-- 21 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,-- Tarieven sloopdeel omgevingsvergunning Sloopactiviteiten anders dan bij monumenten of in beschermd stads- of dorpsgezicht Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het slopen van een bouwwerk bedraagt het tarief: In gevallen waarin dat in een bestemmingsplan, beheersverordening of voorbereidingsbesluit is bepaald, bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder g, van de Wabo, of waarvoor op grond van een provinciale verordening een vergunning of Ontheffing is vereist, bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder a. van de Wabo: 151, In gevallen waarvoor op grond van artikel van de bouwverordening een vergunning of ontheffing is vereist, bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder a. van de Wabo 151,00 Tarieven monumentendeel omgevingsvergunning (voormalig monumenten vergunning) Activiteiten met b etrekking tot monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder f, van de Wabo, of op een activiteit als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder b, van de Wabo met betrekking tot een krachtens provinciale verordening of de

7 <citeertitel Erfgoedverordening 2008 Gemeente > aangewezen monument, waarvoor op grond van die provinciale verordening of <artikel 10, tweede lid,> van die gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, bedraagt het tarief: Indien de bouwkosten: minder bedragen dan 1.500,-- 100, of meer bedragen 100,00 te vermeerderen met: 10 van het bedrag aan bouwkosten boven de 1.500,--, Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het slopen van een bouwwerk in een beschermd stads- of dorpsgezicht, bedoeld in artike l 2.1, eerste lid, onder h, van de Wabo, op het slopen van een bouwwerk in een krachtens provinciale verordening of de <citeertitel gemeentelijke verordening> aangewezen stads- of dorpsgezicht, bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder c, van de Wabo, waarvoor op grond van die provinciale verordening of <artikel..> van die gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, bedraagt het tarief: 100,00 Tarieven ruimtelijke ordening deel omgevingsvergunning (o.a. afwijken bestemmingsplannen) Planologisch strijdig gebruik Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo bedraagt het tarief. Onverminderd het bepaalde in onderdeel : Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1, van de Wabo wordt toegepast (binnenplanse afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2, van de Wabo wordt toegepast (buitenplanse kleine afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3, van de Wabo wordt toegepast (buitenplanse afwijking): Indien artikel 2.12, tweede lid, van de Wabo wordt toegepast (tijdelijke afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder b, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van exploitatieplan): Indien de aanvraag een project van provinciaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.1, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.12, eerste lid, onder c, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van provinciale regelgeving): Indien de aanvraag een project van nationaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.3, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.12, eerste lid, onder c, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van nationale regelgeving): indien artikel 2.12, eerste lid, onder d, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van voorbereidingsbesluit): 500,00 500, , ,00 500,00 500,00 500,00 500,00

8 Tarieven ruimtelijke ordening (wijziging bestemmingsplan, niet opgenomen in omgevingsvergunning) Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het wijzigen van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, onder a, van de Wet ruimtelijke ordening 2.000,00 Tarieven gebruiksvergunning (brandbeveiligingsverordening) Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning met betrekking tot het brandveilig gebruik van een inrichting, als bedoeld in artikel 2, lid 1 van de brandbeveiligingsverordening 400,00 Tarieven gebruiksdeel omg evingsvergunning (brandveiligheid) In gebruik nemen of gebruiken bouwwerken in relatie tot brandveiligheid Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder d, van de Wabo, bedraagt het tarief: Indien het betrekking heeft op een bouwwerk met een bruto vloeroppervlak van niet meer dan m² 400, Indien het betrekking heeft op een bouwwerk met een bruto vloeroppervlak van meer dan m² 1.200,00 Tarieven reclamedeel omgevingsvergunning Activiteiten met betrekking tot handelsreclame Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.2 eerste lid, onder h van de Wabo, bedraagt het tarief: 151,00

9 BIJLAGE 2 Huidige tarieven m.b.t. omgevingsvergunning De in deze bijlage opgenomen leges tarieven zijn de tarieven zoals deze zijn opgenomen in de huidige legesverordening (2010 incl. 1 e wijziging) en hebben betrekking op de in bijlage 1 voorgestelde wijzigingen. Tarieven bouwdeel omgevingsvergunning (voormalig bouwvergunning) Bouwactiviteiten Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo, bedraagt het tarief: Indien de bouwkosten: minder bedragen dan 1.500,-- 148, ,-- of meer bedragen te vermeerderen met: 148,00 21 van het bedrag aan bouwkosten boven de 1.500,--, doch niet hoger dan ,-- 20 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,--, doch niet hoger dan ,-- 19 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,--, doch niet hoger dan ,-- 18 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,-- doch niet hoger dan ,-- 17 van het bedrag aan bouwkosten boven de ,-- Tarieven sloopdeel omgevingsvergunning Sloopactiviteiten anders dan bij monumenten of in beschermd stads- of dorpsgezicht Indien de aanvraag om een omgevin gsvergunning betrekking heeft op het slopen van een bouwwerk bedraagt het tarief: In gevallen waarin dat in een bestemmingsplan, beheersverordening of voorbereidingsbesluit is bepaald, bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder g, van de Wabo, of waarvoor op grond van een provinciale verordening een vergunning of Ontheffing is vereist, bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder a. van de Wabo: In gevallen waarvoor op grond van artikel van de bouwverordening een vergunning of ontheffing is vereist, bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder a. van de Wabo 138,00 138,00

10 Tarieven monumentendeel omgevingsvergunning (voormalig monumenten vergunning) Voor dit onderdeel zijn geen tarieven opgenomen in de leges verordening 2010 Tarieven ruimtelijke ordening deel omgevingsvergunning (o.a. afwijken bestemmingsplannen) Planologisch strijdig gebruik waarbij tevens sprake is van een bouwactiviteit Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo en tevens sprake is van een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo, bedraagt het tarief. Onverminderd het bepaalde in onderdeel : Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1, van de Wabo wordt toegepast (binnenplanse afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2, van de Wabo wordt toegepast (buitenplanse kleine afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3, van de Wabo wordt toegepast (buitenplanse afwijking): Indien artikel 2.12, tweede lid, van de Wabo wordt toegepast (tijdelijke afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder b, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van exploitatieplan): Indien de aanvraag een project van provinciaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.1, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.12, eerste lid, onder c, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van provinciale regelgeving): Indien de aanvraag een project van nationaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.3, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.12, eerste lid, onder c, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van nationale regelgeving): indien artikel 2.12, eerste lid, onder d, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van voorbereidingsbesluit): 2.208,10

11 Planologisch strijdig gebruik waarbij geen sprake is van een bouwactiviteit Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo en niet tevens sprake is van een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo, bedraagt het tarief. Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1, van de Wabo wordt toegepast (binnenplanse afwijking) Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2, van de Wabo wordt toegepast (buitenplanse kleine afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3, van de Wabo wordt toegepast (buitenplanse afwijking): Indien artikel 2.12, tweede lid, van de Wabo wordt toegepast (tijdelijke afwijking): Indien artikel 2.12, eerste lid, onder b, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van exploitatieplan): Indien de aanvraag een project van provinciaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.1, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.12, eerste lid, onder c, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van provinciale regelgeving): Indien de aanvraag een project van nationaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.3, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.12, eerste lid, onder c, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van nationale regelgeving): indien artikel 2.12, eerste lid, onder d, van de Wabo wordt toegepast (afwijking van voorbereidingsbesluit): 2.208,10 Tarieven ruimtelijke ordening (wijziging bestemmingsplan, niet opgenomen in omgevingsvergunning) Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het wijzigen van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, onder a, van de Wet ruimtelijke ordening 1.794,10 Tarieven gebruiksvergunning (brandbeveiligingsverordening) 3.5 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een gebruiksvergunning als bedoeld in paragraaf 2, artikel 2, lid 1 van de brandbeveiligingsverordening indien het betreft een vergunning voor het tijdelijk in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk ten behoeve van een evenement 50, indien het betreft een vergunning voor het in gebruik nemen of gebruiken van een inrichting: met een bruto vloeroppervlak van minder dan 100 m² 95, met een bruto vloeroppervlak van 100 m² of meer, doch minder dan 250 m² 111, met een bruto vloeroppervlak van 250 m² of meer, doch minder dan 500 m² 156, met een bruto vloeroppervlak van 500 m² of meer, doch minder dan m² 206, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 237, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 272,45

12 et een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 24,20 voor elke 500 m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 272, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 24,20 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 420, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 24,20 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m² 543, indien de aanvraag is ingediend in verband met een wijziging van een inrichting, voor die wijziging: met een bruto vloeroppervlak van minder dan 100 m² 47, met een bruto vloeroppervlak van 100 m² of meer, doch minder dan 250 m² 55, met een bruto vloeroppervlak van 250 m² of meer, doch minder dan 500 m² 78, met een bruto vloeroppervlak van 500 m² of meer, doch minder dan m² 103, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 118, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 136, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 12,10 voor elke 500 m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 136, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 12,10 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 210,30 met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 12,10 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m² 272,05 Tarieven gebruiksdeel omgevingsvergunning (brandveiligheid) 3.6 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een gebruiksvergunning als bedoeld in artikel van het Besluit brandveilig gebruik bouwweken indien het betreft een vergunning voor het tijdelijk in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk ten behoeve van een evenement 49, indien het betreft een vergunning voor het in gebruik nemen of gebruiken van een inrichting: met een bruto vloeroppervlak van minder dan 100 m² 374, met een bruto vloeroppervlak van 100 m² of meer, doch minder dan 250 m² 434, met een bruto vloeroppervlak van 250 m² of meer, doch minder dan 500 m² 611, met een bruto vloeroppervlak van 500 m² of meer, doch minder dan m² 809, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 927, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 1.065, et een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 97,72 voor elke 500 m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 1.065, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 97,72 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 1.652, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 97,72 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m² 2.140, indien de aanvraag is ingediend in verband met een wijziging van een inrichting, voor die wijziging: met een bruto vloeroppervlak van minder dan 100 m² 187, met een bruto vloeroppervlak van 100 m² of meer, doch minder dan 250 m² 217, met een bruto vloeroppervlak van 250 m² of meer, doch minder dan 500 m² 305, met een bruto vloeroppervlak van 500 m² of meer, doch minder dan m² 404, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 463,80

13 met een bruto vloeroppervlak van m² of meer, doch minder dan m² 532, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 48,85 voor elke 500 m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 532, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 48,85 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m², doch minder dan m² 825, met een bruto vloeroppervlak van m² of meer vermeerderd met 48,85 voor elke m² of gedeelte daarvan boven de m² 1.070,20 Tarieven reclamedeel omgevingsvergunning Voor dit onderdeel zijn geen tarieven opgenomen in de leges verordening 2010

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; eerste wijziging van de tarieventabel behorende bij de legesverordening 2010.

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; eerste wijziging van de tarieventabel behorende bij de legesverordening 2010. De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; gelet op 229, eerste lid, onderdeel b, van de Gemeentewet ; B e s l u i t : vast te stellen de: eerste

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 24 juni 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 juli 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: aanpassing tarieventabel bij de legesverordening 2008 i.v.m.

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2011 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordelen

Nadere informatie

Wijziging tarieventabel leges

Wijziging tarieventabel leges Wijziging tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Eerste Wijziging Legesverordening 2010 (Aan de bij de Legesverordening 2010 behorende tarieventabel wordt onderstaande titel 2 toegevoegd)

Nadere informatie

Leges omgevingsvergunningen 2018

Leges omgevingsvergunningen 2018 Leges omgevingsvergunningen 2018 Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordeling conceptaanvraag 2.2 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag: 2.2.1 om beoordeling van een schetsplan in verband

Nadere informatie

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017 Tarieventabel 01-01--1 Tarieventabel, behorende bij de legesverordening Indeling tabel Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning 2.3 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een project: de som van de verschuldigde leges voor de verschillende

Nadere informatie

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING 1 Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen,

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 juni 2010, nr b2; BESLUIT:

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 juni 2010, nr b2; BESLUIT: De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 juni 2010, nr. 2010-07- 12b2; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de eerste wijziging van de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Tarieventabel, behorende bij de eerste wijziging van de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de eerste wijziging van de Legesverordening 2010. Indeling tarieventabel Titel 2 Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK 2.2.1 Vooroverleg 2.2.1.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om vooroverleg wanneer het een plan betreft dat valt

Nadere informatie

2011 2010 Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit

2011 2010 Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit Overzicht legeskosten meest voorkomende aanvragen omgevingsvergunning (let op: Alle tarieven omgevingsvergunning vindt u in titel 2 van de tarieventabel behorende bij de legesverordening) 2011 2010 Vooroverleg/beoordeling

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013. rv 137 Dienst Publiekszaken PBS/2014.208 RIS 278527_141209 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Tarieven Voor het college is het uitgangspunt,

Nadere informatie

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima.

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima. Gemeente Den Haag rv 126 Dienst Publiekszaken PBS/2015.184 RIS 286867_151027 Voorstel van het college inzake wijziging van de verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot de dienstverlening

Nadere informatie

Paragraaf 2: Indicatie aanvraag omgevingsvergunning

Paragraaf 2: Indicatie aanvraag omgevingsvergunning Tarieventabel behorende bij de verordening Leges omgevingsvergunning 2017 1 Bebouwde omgeving: Omgevingsvergunning Paragraaf 1: Begripsomschrijvingen 1.1. Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan

Nadere informatie

Titel 2 Fysieke omgeving

Titel 2 Fysieke omgeving Titel 2 Fysieke omgeving Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: 2.1.1.2 bouwkosten: 2.1.1.3 sloopkosten: de aannemingssom

Nadere informatie

Tarieventabel leges Haarlemmermeer 2019

Tarieventabel leges Haarlemmermeer 2019 TITEL 2 DIENSTVERLENING VALLEND ONDER FYSIEKE LEEFOMGEVING/OMGEVINGSVERGUNNING HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1 Opgaaf van aanneemsom: De

Nadere informatie

VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015

VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015 VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015 Verordening van Utrecht 2014, nr. 24 (raadsbesluit van 6 november 2014) De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvergadering : 21 juni 2010 Agendanr. 16. Beslispunt De "Legesverordening Stadskanaal 2010" en de daarbij behorende tarieventabel wijzigen.

Raadsvergadering : 21 juni 2010 Agendanr. 16. Beslispunt De Legesverordening Stadskanaal 2010 en de daarbij behorende tarieventabel wijzigen. Raadsvergadering : 21 juni 2010 Agendanr. 16 Voorstelnr. : R 6775 Onderwerp : Legesverordening Stadskanaal 2010 Stadskanaal, 4 juni 2010 Beslispunt De "Legesverordening Stadskanaal 2010" en de daarbij

Nadere informatie

b e s l u i t : vast te stellen de eerste wijziging van de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening 2012 :

b e s l u i t : vast te stellen de eerste wijziging van de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening 2012 : De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 15 mei ; gezien het voorstel van het college van 3 april gezien het memorandum naar aanleiding van de informatievergadering gelet op Artikel

Nadere informatie

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht (Utr). Nr. 110339 24 november 2015 Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht (raadsbesluit van 12 november 2015) Verordening van Utrecht

Nadere informatie

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima.

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima. rv 143 Dienst Publiekszaken PBS/2013.199 RIS 265775_131029 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake vaststellen Verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot de dienstverlening

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening aan de Wabo

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening aan de Wabo Aan de Raad Made, 7 september 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 23 september 2010 Nummer raadsnota: 12 Onderwerp: Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening aan

Nadere informatie

19 maart 2012 13 2012/14 n.v.t. wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg

19 maart 2012 13 2012/14 n.v.t. wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 19 maart 2012 13 2012/14 n.v.t. wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK 2.2.1 Vooroverleg 2.2.1.1 vooroverleg wanneer het een plan betreft dat valt in de reguliere procedure: 204,50 2.2.1.2 vooroverleg wanneer het een

Nadere informatie

Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: 2.1.1.2

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1. Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1. aanlegkosten: 2.1.1.2.

Nadere informatie

BESLUIT: vast te stellen de navolgende VERORDENING BETREFFENDE DE 1 E WIJZIGING VAN DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES.

BESLUIT: vast te stellen de navolgende VERORDENING BETREFFENDE DE 1 E WIJZIGING VAN DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES. De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nr. 10- ; BESLUIT: vast te stellen de navolgende VERORDENING BETREFFENDE DE 1 E WIJZIGING VAN DE VERORDENING

Nadere informatie

verseonnr 152489 tarief 2016

verseonnr 152489 tarief 2016 verseonnr 152489 Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1

Nadere informatie

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Datum 4 oktober 2016 Registratienummer RIS295193 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Toelichting Voor het college

Nadere informatie

Tarieventabel Leges Omgevingsvergunning Bernheze 2017

Tarieventabel Leges Omgevingsvergunning Bernheze 2017 Registratiekenmerk: 861806/862446 Tarieventabel Leges Omgevingsvergunning Bernheze 2017 Tarieventabel bij de Legesverordening Omgevingsvergunning Bernheze 2017 Indeling tarieventabel Titel 2 Dienstverlening

Nadere informatie

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 augustus 2008; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de

Nadere informatie

Tarieventabel Leges 2015

Tarieventabel Leges 2015 Tarieventabel Leges 2015 Titel 2 Bouwen en omgeving Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de aannemingssom exclusief omzetbelasting,

Nadere informatie

De verordening treedt (zoals gesteld in art. IX) in werking op: 1 juli De Legesverordening 2013 is opgenomen in gemeenteblad

De verordening treedt (zoals gesteld in art. IX) in werking op: 1 juli De Legesverordening 2013 is opgenomen in gemeenteblad Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 086 Naam Wijzigingsverordening Legesverordening 2013 Publicatiedatum 24 juni 2013 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 29 mei

Nadere informatie

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Titel 2 Hoofdstuk 1 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan

Nadere informatie

Tarieventabel bij de Legesverordening omgevingsvergunning Bernheze 2019

Tarieventabel bij de Legesverordening omgevingsvergunning Bernheze 2019 Tarieventabel bij de Legesverordening omgevingsvergunning Bernheze 2019 Registratiekenmerk: 1293919/1294023 INDELING TARIEVENTABEL Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning...

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van xxxxxx

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

2.3.1 Bouwactiviteiten. Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit

2.3.1 Bouwactiviteiten. Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit TITEL 2 DIENSTVERLENING VALLEND ONDER FYSIEKE LEEFOMGEVING / OMGEVINGSVERGUNNING Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 216320 7 december 2017 Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht De raad van de gemeente Utrecht;

Nadere informatie

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007.

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007. Aan de Raad Made, 26 oktober 2006 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 november 2006 Agendapunt : 7 Raadsvergadering: 14 december 2006 Onderwerp: Vaststellen van de gewijzigde

Nadere informatie

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2017 gemeente Utrecht

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2017 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 188312 29 december 2016 Verordening Leges Omgevingsvergunning 2017 gemeente Utrecht De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging)

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003 (1-e wijziging) Raadsvoorstel nr. : 2002/181 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 21 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Aanpassing legesverordening m.b.t. bouwleges Voorstel besluit

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2014

gemeente Eindhoven Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2014 gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst01792 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.205 Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering:

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering: dezelfde betekenis als in dat wettelijk voorschrift bedoeld. 2.1.4 Gecertificeerde Bouwbesluitgegevens: Met gecertificeerde Bouwbesluitgegevens wordt een volledige Bouwbesluittoets bedoeld die is ingediend

Nadere informatie

Behorende bij raadsbesluit van 23 september 2010. De griffier van de gemeente Coevorden,

Behorende bij raadsbesluit van 23 september 2010. De griffier van de gemeente Coevorden, Behorende bij raadsbesluit van 23 september 2010. De griffier van de gemeente Coevorden, Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Verzoek tot versneld agenderen commissie Middelen en Economie. Geachte dames en heren van de commissie Middelen en Economie,

Gemeente Delft. Onderwerp Verzoek tot versneld agenderen commissie Middelen en Economie. Geachte dames en heren van de commissie Middelen en Economie, Publiekszaken Belastingen Gemeente Delft Bezoekadres: Stadskantoor Phoenixstraat 16 Retouradres : Publiekszaken, Postbus 78, 2600 ME Delft Behandeld door mr. E.J. Wilhelmy Damsté Telefoon 0152197441 Fax

Nadere informatie

Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010.

Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. 1 Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. Tarieventabel op grond van het bepaalde in artikel 12, lid 3b van de Legesverordening 2010, vastgesteld in de raadsvergadering van 15

Nadere informatie

Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 3 juni 2008 Agendapunt : 12

Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 3 juni 2008 Agendapunt : 12 Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 3 juni 2008 Agendapunt : 12 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: Uitbreiding Columbarium Algemene

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit Aan de Raad Made, 31 augustus 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 23 september 2010 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Oprichten woning aan de Laakdijk te Terheijden in

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 33

Provinciaal blad 2010, 33 Provinciaal blad 2010, 33 ISSN 0920-105X Besluit van Provinciale Staten van Utrecht van 28 juni 2010, nr. PS2010BEM09 tot wijziging van de tarieventabel behorend bij artikel 3, eerste lid, Algemene belastingverordening

Nadere informatie

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr. 2013-031 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar F. van den Hoogen Afdeling Ruimtelijke Ordening Datum voorstel 11 juni 2013 Opiniërende

Nadere informatie

Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Tarieventabel, behorende bij Legesverordening 2018 Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/30

Raadsvoorstel 2004/30 Raadsvoorstel 2004/30 Onderwerp Aanpassen tarieventabel Legesverordening 2004 (1e wijziging) Portefeuillehouder E. Diekmann Commissie Wonen en Werken Datum 16 december 2003 Raadsvergadering 29 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 18 december 2014 Albert Abee Datum Commissie Commissie Algemeen Bestuur 3-12-2014 Registratienummer BR1400350 Preventief toezicht van toepassing Nee N.a.v. B&W-voorstel

Nadere informatie

TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE 10e WIJZIGING OP DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES 2002

TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE 10e WIJZIGING OP DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES 2002 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE 10e WIJZIGING OP DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES 2002 2008 Hoofdstuk 5 Bouwgerelateerde leges 5.1 Algemeen De bouwgerelateerde leges worden zoveel mogelijk

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015.

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Agendapunt 06-14 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld

Nadere informatie

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R; Verordening leges omgevingsvergunning 2014 De raad van de gemeente Rotterdam, gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668; Verordening leges omgevingsvergunning 2017 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk

Nadere informatie

Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet. Aan de Raad

Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet. Aan de Raad Monnickendam, 9 november 2010 Nummer: 152 Portefeuillehouder: De heer Tj. Hoekstra Contactpersoon: De heer F. Schreutelkamp Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet Onderwerp

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 16 november Agendapuntnummer: int Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA)

Aan de Raad. Made, 16 november Agendapuntnummer: int Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Aan de Raad Made, 16 november 2011 Agendapuntnummer: 13 Raadsvergadering Gemeenteraad 22 december 2011 Onderwerp: Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Registratienummer: 11int02978 Casenr:

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 2.1.1.1 - Aanlegkosten: de aannemingssom exclusief

Nadere informatie

ii min ii ii ii min Aan de Raad Made, 28 januari 2014 Agendapuntnummer: Registratienummer: 14int00479 Casenr:

ii min ii ii ii min Aan de Raad Made, 28 januari 2014 Agendapuntnummer: Registratienummer: 14int00479 Casenr: Aan de Raad Made, 28 januari 2014 Agendapuntnummer: Raadsvergadering 27 februari 2014 Onderwerp: 1e wijziging legesverordening 2014 Registratienummer: 14int00479 Casenr: 14.00166 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 16 februari 2012 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 22 maart 2012 Registratienummer: 12int00645 Casenr: 12.00232 Onderwerp: Wijziging verordeningen sociale zekerheid nav wijziging Wet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117; Raadsbesluit Steenwijk, 18 december 2007 Nummer: 2007/117d De raad van de gemeente Steenwijkerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117; gelet op artikel

Nadere informatie

Onderwerp : Bespreekpunten aanpassen tarieventabel legesverordening Bijlage 1 : Voorstellen wijzigingen

Onderwerp : Bespreekpunten aanpassen tarieventabel legesverordening Bijlage 1 : Voorstellen wijzigingen Onderwerp : Bespreekpunten aanpassen tarieventabel legesverordening Bijlage 1 : Voorstellen wijzigingen Inleiding Er zijn in de tarieventabel van legesverordening Purmerend een aantal punten die voor VTH

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen Raadsvoorstel Nummer: 159479 Behandeld door: A. van de Kamp Agendapunt: 14 22 november 2016 Onderwerp: Vaststellen legesverordening 2017 met bijbehorende legestabel. Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0029022 Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler mw. mr. R.E. Laman Collegevergadering 26 juni 20

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 18 september 2012 Agendanummer : 5 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : E.M. Overzier : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : K. Koopman/C. Koomen Voorstel aan

Nadere informatie

Verordening van 6 november 2013 tot wijziging van de Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

Verordening van 6 november 2013 tot wijziging van de Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Uitgegeven: 15 november 2013 2013, nr. 75 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN Verordening van 6 november 2013 tot wijziging van de Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Provinciale Staten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Tarieventabel 2015 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Onderwerp : Wijziging legesverordening m.b.t. legesheffing planologische procedures Nr.: 04/3A Commissie (naam en datum) : Omgeving, 19 januari 2004 Datum raadsvergadering : 29 januari 2004 Samenvatting

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018

Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018 O19.000244 O19.000244* Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018 Vastgesteld door college op 26 februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenvatting, resultaten... 4 3. Bestemmingsplannen en beheersverordeningen...

Nadere informatie

Tarieventabel 2014, behorend bij de legesverordening provincie Fryslân 2010

Tarieventabel 2014, behorend bij de legesverordening provincie Fryslân 2010 Tarieventabel 2014, behorend bij de legesverordening provincie Fryslân 2010 De tabel omvat alle tarieven die op grond van de legesverordening provincie Fryslan 2010 bij het in behandeling nemen van een

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 76465 17 december 2014 Verordening leges omgevingsvergunning 2015 De raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Legesverordening provincie Flevoland 2016

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Legesverordening provincie Flevoland 2016 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Flevoland. Nr. 6705 16 december 2016 Wijziging Legesverordening provincie Flevoland 2016 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken overeenkomstig het bepaalde

Nadere informatie

Onderwerp Legestarieven bestemmingsplannen, projectafwijkingsbesluiten en hogere grenswaarden geluid

Onderwerp Legestarieven bestemmingsplannen, projectafwijkingsbesluiten en hogere grenswaarden geluid Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Legestarieven bestemmingsplannen, projectafwijkingsbesluiten en hogere grenswaarden geluid Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien.

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien. rv 86 Gemeentelijke Belastingdienst nr. 0008140 RIS 73637_000330 Den Haag, 24 maart 2000 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening. De inwerkingtreding van de herziene Wet op de Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Onderwerp Afgeven van een (ontwerp)vvgb voor woning van de fam. Sikkema aan de Westersingel 9 Noardburgum

Onderwerp Afgeven van een (ontwerp)vvgb voor woning van de fam. Sikkema aan de Westersingel 9 Noardburgum Raadsvoorstel Vergadering : 10 april 2014 Agendapunt : 7 Status : Besluitvormend Programma : (10) Ruimtelijke Ordening Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Johan Kok E-mail : jkok@t-diel.nl

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, registratienummer

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, registratienummer GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 130981 31 december 2015 Verordening leges omgevingsvergunning 2016 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Verordening tot

Nadere informatie

CONCEPT Raadsvoorstel Zaak : Onderwerp Legesverordening 2016 en tarieven rioolaansluitkosten Portefeuillehouder. Mevrouw J.

CONCEPT Raadsvoorstel Zaak : Onderwerp Legesverordening 2016 en tarieven rioolaansluitkosten Portefeuillehouder. Mevrouw J. Onderwerp Legesverordening 2016 en tarieven rioolaansluitkosten 2016 Portefeuillehouder Mevrouw J. van Aart Datum raadsvergadering 22 december 2015 Samenvatting Dit voorstel over de Legesverordening 2016

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015

Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015 Aan de Raad Raad Made, 2 juni 2015 Agendapuntnummer: Raadsvergadering 25 juni 2015 Onderwerp: Jaarstukken 2014 Registratienummer: 15int02097 Casenr: 15.00813 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: H.T.M.

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

Agendapunt. Beslispunten De Verordening tot 2e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2016 vast te stellen.

Agendapunt. Beslispunten De Verordening tot 2e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2016 vast te stellen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 21 september 2017 Afdeling Dienstverlening Voorstelnummer 362205 Datum 22 augustus 2017 Onderwerp Programma Vaststellen 2e wijziging Legesverordening 2016 Algemene dekkingsmiddelen

Nadere informatie

Bestemmingsplan "1e Herziening Burgemeester Smitsplein, Made"

Bestemmingsplan 1e Herziening Burgemeester Smitsplein, Made Aan de Raad Made, 10 april 2012 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering : 24 mei 2012 Onderwerp: Bestemmingsplan "1e Herziening Burgemeester Smitsplein, Made" Registratienummer: 12int01227 Casenr: 12.00500

Nadere informatie

Tarieventabel leges. Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Indeling tarieventabel

Tarieventabel leges. Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Indeling tarieventabel Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2011. Indeling tarieventabel Titel 1 Algemene dienstverlening Hoofdstuk 1 Burgerlijke stand Hoofdstuk 2 Reisdocumenten Hoofdstuk 3 Rijbewijzen

Nadere informatie

Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2013

Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2013 Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering December 2012 Nummer 6535 Onderwerp Vaststelling van de Legesverordening Omgevingsrecht Provincie Zuid-Holland 2013 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (11) Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder : G.H. Schippers

Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (11) Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder : G.H. Schippers Raadsvoorstel Vergadering : 9 oktober 2014 Agendapunt : 10 Status : Besluitvormend Programma : (11) Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Johan

Nadere informatie

OPINIERONDE 23 augustus Registratienummer: 12int02455 Casenr: Onderwerp:

OPINIERONDE 23 augustus Registratienummer: 12int02455 Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 17 juli 2012 OPINIERONDE 23 augustus 2012 Agendapuntnummer: 5 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Registratienummer: 12int02455 Casenr: 12.00945 Onderwerp: KTD besluit: Reducering van

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Nota van beantwoording. 4. Archeologische beleidskaart

1. Raadsbesluit 2. Nota van beantwoording. 4. Archeologische beleidskaart Aan de Raad Made, 5 februari 2013 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering 21 maart 2013 Onderwerp: Archeologieverordening gemeente Drimmelen Registratienummer: 13int00530 Casenr: 13.00197 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

RIS121988_13-DEC-2004

RIS121988_13-DEC-2004 Gemeente Den Haag rv 229 Gemeentelijke Belastingdienst GBD/2004.24467 RIS 121988_ 041210 RIS121988_13-DEC-2004 Den Haag, 16 november 2004 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening 1998. In het raadsvoorstel

Nadere informatie

Was : Legesverordening omgevingsdiensten Provincie Zuid-Holland 2010 Wordt : Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2012

Was : Legesverordening omgevingsdiensten Provincie Zuid-Holland 2010 Wordt : Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2012 Memo Contact E.R. van Eijnsbergen T 6734 er.van.eijnsbergen@pzh.nl Datum 10 november 2011 Aan Provinciale Staten Kopie aan Onderwerp Was / Wordt tabel WABO Legesverordening Was : Wordt tabel Was : Legesverordening

Nadere informatie

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-.

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 8 Onderwerp: Aanpassingen legesverordening. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Het tot stand brengen

Nadere informatie

Gemeente Delft. 9^ m. Onderwerp : 2 e wijziging van de legesverordening Delft 2010

Gemeente Delft. 9^ m. Onderwerp : 2 e wijziging van de legesverordening Delft 2010 Gescand archief datum Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Gemeente Delft ' 9^ m Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk college van B&W 25-05-2010 L.P. Vokurka Y. Kievit 015-260

Nadere informatie

Onderwerp Afgeven van een (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen voor de nieuwbouw van Burgumerheide Nieuw Toutenburg.

Onderwerp Afgeven van een (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen voor de nieuwbouw van Burgumerheide Nieuw Toutenburg. Raadsvoorstel Vergadering : 10 april 2014 Agendapunt : 6 Status : Besluitvormend Programma : (10) Ruimtelijke Ordening Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Johan Kok E-mail : jkok@t-diel.nl

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 23 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 29 januari 2009 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Beheer natte ecologische verbindingszones / Uitvoeringsproject

Nadere informatie

verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te Hooge Zwaluwe.

verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te Hooge Zwaluwe. Aan de Raad Made, 08-05-2007 Raadsvergadering: 21-06-2007 Nummer raadsnota: 20 Onderwerp: verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te

Nadere informatie