LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN (over hoogbegaafdheid)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN (over hoogbegaafdheid)"

Transcriptie

1 STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN (over hoogbegaafdheid) Een socratische basis onder uw visieontwikkeling

2 Deze specialisatiemodule is geaccrediteerd door: Deze cursus is geregistreerd in het Register leraar onder de titel Gespreksleider in zelfsturende teams (registratienr. 2o5Xm6X5ST)

3 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Leidinggeven aan teamgesprekken! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk voor je op een rijtje. Wij zijn erg enthousiast over de module. Hoe stel je het onderwerp hoogbegaafdheid op constructieve wijze aan de orde binnen het team? In deze module leer je de techniek van het socratische groepsgesprek, waardoor je inzicht krijgt in de materie en de kennis over hoogbegaafdheid in het team toeneemt. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Voor wie is de opleiding bedoeld? Als deelnemer heb je een HBO denkniveau en een duidelijke affiniteit met het werken met (hoogbegaafde) kinderen en onderwijs. In de praktijk zien we veel interesse bij leerkrachten die extra verdieping zoeken, ouders van hoogbegaafden en hulpverleners (psychologen, orthopedagogen, coaches) die specifiek met kinderen en met name hoogbegaafde en getalenteerde leerlingen aan de slag willen. Deze module is geschikt voor leraren, schoolleiders, leden van de medezeggenschapsraad en ieder die de school én hoogbegaafde leerlingen een warm hart toedraagt en bereid is tot het op regelmatige basis voeren van een constructieve dialoog. Enige kennis van gesprekstechnieken en groepsprocessen strekt tot aanbeveling, maar is niet noodzakelijk. Het socratisch groepsgesprek is een gespreksvorm die ontwikkeld is vanuit de gedachte dat het vragend onderzoeken van concrete voorbeelden uit de praktijk het inzicht in de onderhavige materie verdiept. Het is een methode die een gedisciplineerd gedrag van de deelnemers vraagt. Inhoud Dag 1 Voorafgaand aan deze eerste bijeenkomst hebben de cursisten het eerste van bovengenoemde artikelen Beweging in het socratisch gesprek gelezen. Het is de bedoeling tijdens de bestudering van dit artikel leervragen te verzamelen die gedurende de cursus kunnen worden behandeld. Van deelnemers wordt gevraagd om een kwestie te bedenken die aan een onderzoek onderworpen kan worden. Het gaat daarbij om een kwestie rond hoogbegaafdheid uit het verleden, die inmiddels is afgerond en waarbij de deelnemer zelf een rol heeft gespeeld.

4 Programma - Kennismaking door middel van speeddating en toelichting op de aanpak van de cursus. - Inleiding op de theorie van het socratisch groepsgesprek, waaronder aandacht voor de gehanteerde gespreksregels. - Eerste oefening aan de hand van een uit de ervaringen van de leden te selecteren praktisch voorbeeld onder leiding van de cursusleider. Het betreft de eerste fase van een socratisch groepsgesprek. - Analyse van de gang van zaken bij het voorbeeld. - Toelichting op het vervolg en bespreking van de tussentijdse opdracht. Tussentijdse opdracht 1 Bestudeer nogmaals het artikel Beweging in het socratisch gesprek en bovendien het artikel De ontdekking van een goede gesprekshouding. Maak daarvan een kort verslag, waarin je een relatie legt met je eerder geformuleerde leervragen en waarin je reflecteert op hetgeen je hebt ervaren tijdens de eerste cursusdag. Stuur je tekst per aan de cursusleider uiterlijk 1 week voorafgaand aan de volgende cursusdag. Dag 2 Programma - Bespreking van het bestudeerde artikelen aan de hand van de ingeleverde stukken van de deelnemers; uitwisseling van ervaringen en feedback van de cursusleider. - Oefening als gespreksleider door de deelnemers met feedback van de cursusleider en de overige deelnemers. - Korte toelichting op de tweede fase van het socratisch gespreksmodel. - Oefening als gespreksleider door de deelnemers met feedback van de cursusleider en de overige deelnemers - Toelichting op het vervolg en bespreking van de tussentijdse opdracht. Tussentijdse opdrachten 2 A en B A. Studie. Bestudeer het artikel Beweging in het socratisch gesprek en bovendien het artikel Spreken buiten de orde van Hans Bolten (in Het socratisch gesprek, Delnoij en Van Dalen), waarin je een relatie legt met je eerder geformuleerde leervragen en het verslag van de vorige keer en waarin je reflecteert op hetgeen je hebt ervaren tijdens de twee cursusdagen. Stuur je tekst per aan de cursusleider uiterlijk 1 week voorafgaand aan de volgende cursusdag. NB. Bestudeer daarbij ook de verplichte artikelen in het boek Het socratisch gesprek van Delnoij en van Dalen.

5 B. Praktisch oefenen in eigen omgeving. Het verdient aanbeveling om in eigen kring te oefenen. Dat kan door met enkele teamgenoten af te spreken dat ze je de gelegenheid geven het geleerde in praktijk uit te proberen. Licht de gespreksregels toe en vraag hen je te helpen bij het hanteren ervan. Stuur minstens 1 week voorafgaande aan de laatste cursus de eindopdracht in. Dag 3 Programma - Bespreking van het bestudeerde artikelen aan de hand van de ingeleverde stukken van de deelnemers; uitwisseling van ervaringen en feedback van de cursusleider. - Oefening als gespreksleider door de deelnemers met feedback van de cursusleider en de overige deelnemers. - Oefening als gespreksleider door de deelnemers met feedback van de cursusleider en de overige deelnemers - Terugblik op de cursus en onderzoeken van mogelijkheden binnen de eigen organisatie. Uitreiking van certificaten. Literatuur Verplicht: Uit het boek Het socratisch gesprek - Jos Delnoij & Wieger van Dalen (2003) de volgende artikelen: 1. Spreken buiten de orde, 2. Het socratische en de regels, 3. Betekenis en ervaring in het socratische gesprek, 4. De ethiek van de socratisch gespreksleider, 5. Professionaliseren door gezamenlijke reflectie. Tijdens de cursus besproken artikelen: 1. Hans Bolten & Kristof Van Rossem - Beweging in het socratisch gesprek uit In gesprek blijven over goede zorg. Overlegmethoden voor ethiek in de praktijk, p , Hans Bolten - De ontdekking van een goede gesprekshouding (overdruk van het internet van de website (eerder verschenen in 1998) 3. Hans Bolten - Spreken buiten de orde (artikel in Het socratisch gesprek, Jos Delnoij & Wieger van Dalen, 2013) Deze verplichte artikelen zijn in de vorm van overdrukken van het internet voorafgaand aan de colleges beschikbaar in pdf.

6 Wie meer wil: - Vrije ruimte - Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert, (2013) (met praktijkboek uit 2015) - Spelen met ideeën - Jos Kessels (2012) - Word zelf filosoof - Jan Bransen (2014) - Zonder autoriteit geldt het recht van de sterkste - Paul Verhaeghe (artikel Filosofie Magazine; n.a.v. zijn boek Autoriteit, 2015 ). Een kopie is beschikbaar. - De straat is van mij - natuurlijk! - Jan Bransen (artikel in Filosofie en Praktijk, deel 4, 2015). Een kopie is beschikbaar. Deze literatuurlijst bevat toepassingen van de filosofie in organisaties. Lezing van deze titels wordt aanbevolen. Eindopdracht Aan het eind van de cursus wordt van de deelnemers een paper verwacht van minstens 3 kantjes A4 (getypt, lettergrootte 11, regelafstand 1), waaruit blijkt dat de essentie van de werkwijze is begrepen en beproefd. Uit de tekst blijkt dat de verplichte literatuur is bestudeerd en verwerkt. Dit document dient uiterlijk 1 week voorafgaand aan de laatste cursusdag te worden ingestuurd, zodat beoordeeld kan worden of aan het eind van die laatste cursusdag een certificaat kan worden uitgereikt. Eindresultaat & competenties De deelnemer - Is bij voltooiing van de cursus in staat op te treden als groepsgespreksleider binnen de eigen organisatie. - Heeft inzicht in de waarde van filosofische vaardigheden bij het totstandbrenging van cultuurveranderingen in de school. - Heeft nieuwe kennis vergaard over het thema hoogbegaafdheid in diverse facetten. Trainer Dick van Hennik is vanaf 1970 leraar geschiedenis, conrector, plv. rector, rector, lid CvB en tenslotte voorzitter CvB in het VO. Sinds 2013 een eigen bedrijf als trainer en consultant in het onderwijs en daarnaast Filosofisch Practicus. Tijdens deze loopbaan tevens voorzitter Nederlandse Daltonvereniging ( ) en voorzitter van het bestuur van de vereniging Begaafdheidsprofielscholen ( 2011 heden).

7 Opleidingsduur De opleiding bestaat uit een 3-tal dagen met tussenpozen van een aantal weken om de gelegenheid tot het maken van opdrachten te krijgen. We starten om 09:30 uur en we stoppen om 16:30 uur. Zorg ervoor dat je om 09:00 uur aanwezig bent voor een soepele start van de dag. Voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd. Op de volgende data zal de specialisatiemodule gaan plaatsvinden: - Maandag 5 februari Maandag 12 maart Dinsdag 22 mei 2018 Groepsgrootte De groep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers om te zorgen voor een maximale persoonlijke inbreng en interactie. We behouden ons het recht voor om bij te weinig deelname de module tot 2 weken voor startdatum te kunnen annuleren. Studiebelasting Buiten de drie dagen waarbij van je verwacht wordt dat je aanwezig bent, wordt er van je verlangd dat je de huiswerkopdrachten maakt en in de eigen praktijk oefent. Deze opdrachten zullen al naar gelang jouw enthousiasme in totaal een tijd in beslag nemen van circa 20 uur. Afsluiting Na controle van aanwezigheid op de drie dagen en praktijkopdrachten, ontvang je op de laatste dag een certificaat. Locatie Dag 1 en 2 van de module vinden plaats op onze cursuslocatie te Utrecht, Kanaleneiland Zuid in het Piet van Dommelenhuis, Churchilllaan 11, op de 13e verdieping. Dag 2 vindt plaats bij Feniks Talent: Ravellaan 13 te Utrecht. Investering Deze specialisatiemodule Leidinggeven aan teamgesprekken kost 795,- te betalen vóór aanvang. Indien je je inschrijft en betaalt vóór 1 december 2017 krijg je een vroegboekkorting en betaal je 695,-. Als beroepsopleiding is deze opleiding vrijgesteld van BTW.

8 En nu? Schrijf je in via onze website Heb je nog vragen: mail naar of bel gerust naar ons Office Management:

LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN

LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN Een socratische basis onder uw visieontwikkeling Voor wie is de opleiding bedoeld? Als deelnemer heb je minimaal een HBO denkniveau. Deze module is geschikt voor leraren,

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Meervoudige Intelligentie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Meervoudige Intelligentie! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Lichaamsbewustzijn Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills STUDIEGIDS 2016-2017 SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogbegaafde leerlingen

Nadere informatie

Mindset, de basis van talentontwikkeling?

Mindset, de basis van talentontwikkeling? STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Mindset, de basis van talentontwikkeling? Groep B De beste training tot nu toe! Heerlijke oefeningen, Floors begeleiding, grappige video s, prikkelende

Nadere informatie

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken.

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LICHAAMSBEWUSTZIJN Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Toegankelijk, bruikbaar, leerzaam en nuttig! Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Mindset! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogsensitiviteit! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE GEDRAG IN DE KLAS Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID Frequent falen inzetten als tool voor innovatie, verandering en verbetering Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE COACHINGSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE COACHINGSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE COACHINGSVAARDIGHEDEN Groep B Ontwikkelingsgericht begeleiden (van leerlingen, ouders en collega's) Superspannend dit, maar ik heb genoten en veel geleerd. Ik heb

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep B

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep B STUDIEGIDS 2016-2017 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep B Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN De specialisatiemodule Trainersvaardigheden is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden!

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren voor hoogbegaafde

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Afgelopen jaren hebben we Arjan van Dijk uitgenodigd

Nadere informatie

LEREN FILOSOFEREN (met meeren hoogbegaafde kinderen en jongeren)

LEREN FILOSOFEREN (met meeren hoogbegaafde kinderen en jongeren) STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LEREN FILOSOFEREN (met meeren hoogbegaafde kinderen en jongeren) De kunst van het denken De specialisatiemodule Leren filosoferen is geaccrediteerd door: Leuk dat

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers.

COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers. Novilo is geaccrediteerd door:

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging!

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! Groep B Duidelijk door zijn eenvoud en helderheid: uitgebreid qua inhoud, goed in de praktijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Dabrowski! In deze gids zetten we de

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1 STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze intensieve tweedaagse over toegepaste ontwikkelingspsychologie en Spiral

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

DABROWSKIAANSE ONTWIKKELING

DABROWSKIAANSE ONTWIKKELING STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE DABROWSKIAANSE ONTWIKKELING Positieve desintegratie: persoonlijke, emotionele ontwikkeling & begaafdheid De inhoud was buitengewoon interessant! Na de 3e dag vielen

Nadere informatie

Spelenderwijs executieve functies versterken

Spelenderwijs executieve functies versterken STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Spelenderwijs executieve functies versterken Groep B Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend.

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN Van programmeren leer je doorzetten!

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN Van programmeren leer je doorzetten! STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN Van programmeren leer je doorzetten! Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren

Nadere informatie

BEGAAFDHEID, ZINGEVING & MINDFULNESS

BEGAAFDHEID, ZINGEVING & MINDFULNESS STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE BEGAAFDHEID, ZINGEVING & MINDFULNESS Omgaan met intensiteit en expressie van intensiteit Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie

STUDIEGIDS

STUDIEGIDS STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Samenwerken Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend. Ik heb veel coachingstips

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2013 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS

STUDIEGIDS 2013 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS STUDIEGIDS 2013 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding nieuwe stijl overzichtelijk voor je op een

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER VOORTGEZET ONDERWIJS

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER VOORTGEZET ONDERWIJS STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER VOORTGEZET ONDERWIJS Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze jaaropleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding Talentbegeleider Voorgezet

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS

STUDIEGIDS 2015-2016 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS STUDIEGIDS 2015-2016 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS Onze jaaropleidingen zijn geaccrediteerd door: Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze jaaropleiding! In deze gids zetten we

Nadere informatie

STUDIEGIDS LIJV DOELENTRAINING VOOR VOLWASSENEN Lekker in je vel

STUDIEGIDS LIJV DOELENTRAINING VOOR VOLWASSENEN Lekker in je vel STUDIEGIDS 2016 2017 LIJV DOELENTRAINING VOOR VOLWASSENEN Lekker in je vel Op de volwassenentraining hebben jullie me heel erg geholpen met onder andere mijn zelfbeeld, het idee (of de waarheid!) dat ik

Nadere informatie

STUDIEGIDS Samenwerken + implementatie

STUDIEGIDS Samenwerken + implementatie STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Coachen met lichte Voice Dialogue werkvormen Samenwerken + implementatie Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER ZELFSTANDIGEN

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER ZELFSTANDIGEN STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER ZELFSTANDIGEN Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze jaaropleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding Talentbegeleider Zelfstandigen

Nadere informatie

Beste, Heb je interesse, meld je dan zo spoedig mogelijk aan op de onderstaande adressen. De plaatsen zijn immers beperkt. Met vriendelijke groet,

Beste, Heb je interesse, meld je dan zo spoedig mogelijk aan op de onderstaande adressen. De plaatsen zijn immers beperkt. Met vriendelijke groet, Beste, Je hebt in het verre of nabije verleden belangstelling getoond voor het socratisch gespek. In het najaar 2008 organiseren we voor de vijfde maal een opleiding tot socratisch gespreksbegeleider.

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS - Academie VCO Consent

STUDIEGIDS OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS - Academie VCO Consent STUDIEGIDS 2018-2019 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS - Academie VCO Consent Op de Leues 15, 5926 VJ Venlo - 088 208 0800 0 Onze opleiding Talentbegeleider Basisonderwijs is geaccrediteerd door:

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Groep 4

STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Groep 4 STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Groep 4 Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze Gevorderdenopleiding (G-OTB)! In deze gids zetten we de details van de opleiding

Nadere informatie

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN Intensieve training De la Salle Centrum, Brussel-Dilbeek, 6-8 mei 2016 Waarom een training in vragen stellen? In het gesprek met een cliënt, collega, student of patiënt

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING (MRT) Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding MRT! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING 2014 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding MRT! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op

Nadere informatie

Cursusinformatie Moreel beraad

Cursusinformatie Moreel beraad Cursusinformatie Moreel beraad Cursusdoelen: De cursist kan zelfstandig een moreel beraad leiden volgens de gespreksmethode van Reliëf. De cursist - heeft kennis van basisbegrippen uit de ethiek - kan

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Het socratisch gesprek

Het socratisch gesprek opm socratisch gesprek 16-04-2003 16:14 Pagina 3 MEEDENKERS II Het socratisch gesprek Redactie: Jos Delnoij en Wieger van Dalen DAMON opm socratisch gesprek 16-04-2003 16:14 Pagina 5 Inhoud Inleiding 9

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4)

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Spel, avontuur, contextleren we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER

STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze Gevorderdenopleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor

Nadere informatie

Regenboogtrainer kleutertijd worden

Regenboogtrainer kleutertijd worden Regenboogtrainer kleutertijd worden Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen gebruiken waarmee kinderen kunnen

Nadere informatie

Regenboogtrainer worden middenbouw

Regenboogtrainer worden middenbouw Regenboogtrainer worden middenbouw Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen te gebruiken waarmee kinderen

Nadere informatie

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN Intensieve training Kasteel Mariagaarde, Hoepertingen, 20-22 januari 2017 Je hebt een collega die niet to the point komt. (Hoe) onderbreek je? Wat vraag je dan? Je wilt

Nadere informatie

Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren

Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren Begeleiding Kristof Van Rossem Antwerpen, woensdag donderdag vrijdag 11-13 april 2018 + vrijdag 18 mei 2018, 9u-16u Waarom deze opleiding?

Nadere informatie

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk.

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. PROFESSIONALISEREN DOOR ALLE BENODIGDE SOFTSKILLS VAN DE MANAGER TE TRAINEN

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

Studiegids: Master Opleiding Talentbegeleider 2014-2015

Studiegids: Master Opleiding Talentbegeleider 2014-2015 Studiegids: Master Opleiding Talentbegeleider 2014-2015 De vraag waarmee we uit onze directe omgeving vaak geconfronteerd werden: Hoe kom ik een stap verder nadat ik me al jaren in talent en hoogbegaafdheid

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren

Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren Begeleiding Kristof Van Rossem Brussel, woensdagen 16/11 + 30/11 + 7/12 + 14/12/2016, 9u-16u Waarom deze opleiding? Sinds enkele decennia

Nadere informatie

Informatie opleiding Brains 4 Use (B4U)

Informatie opleiding Brains 4 Use (B4U) Informatie opleiding Brains 4 Use (B4U) Den Dolder, mei 2014 Versie: 2.1 Auteur(s):Angela van den Berg/Marten Leistra Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder T 088 8800300 E

Nadere informatie

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro:

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro: 1 Fontys MSU cursus voor de fysiotherapie Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF. Dit is de perfecte

Nadere informatie

studiegids mindfulnesstrainer opleiding

studiegids mindfulnesstrainer opleiding studiegids mindfulnesstrainer opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 Module MindfulnessBASIS 4 Module MindfulnessVERBREDING 5 Module

Nadere informatie

Regenboogtrainer worden

Regenboogtrainer worden Regenboogtrainer worden Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen gebruiken waarmee kinderen kunnen worden

Nadere informatie

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid en het leren en verbeteren van kwaliteit onderdeel worden

Nadere informatie

Mediationopleiding. Opleiding tot professioneel mediator

Mediationopleiding. Opleiding tot professioneel mediator WWW.CVC.NL/MEDIATIONOPLEIDING Mediationopleiding Opleiding tot professioneel mediator Opleiding tot professioneel mediator In de mediationopleiding van het Centrum voor Conflicthantering (CvC) draait het

Nadere informatie

Print dit formulier zodat je het in kunt vullen. Vervolgens kun je het opsturen of mailen. Achternaam

Print dit formulier zodat je het in kunt vullen. Vervolgens kun je het opsturen of mailen. Achternaam Aanmeldingsformulier Opleiding Specialist Hoogbegaafdheid & Vrijeschool 2017-2018 Vrij Hoog Print dit formulier zodat je het in kunt vullen. Vervolgens kun je het opsturen of mailen. Administratieve gegevens:

Nadere informatie

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs Brochure 2017-2018 Post HBO opleiding coach in het onderwijs Coaching is een waardevol instrument bij professionalisering van leraren. Hiervoor is een goed opgeleide coach een voorwaarde! biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

Rapportage Evaluator

Rapportage Evaluator Rapportage Evaluator Schrijftherapie voor getraumatiseerde kinderen en jeugdigen Docent: mevrouw drs. S.J.M. Lucassen Locatie: Regardz La Vie te Utrecht STK100309 Vertrouwelijk 20-05-2010 Dit rapport is

Nadere informatie

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid

De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid De dialoog met de zorgaanbieders gaat over kwaliteit van zorg waarbij in ieder geval de thema s persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid en het leren en verbeteren van kwaliteit onderdeel worden

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende Leerkracht in de klas Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit van

Nadere informatie

Opleiding Leesconsulent basis

Opleiding Leesconsulent basis Opleiding Leesconsulent basis - 2018 Biedt kennis over de Bibliotheek op school en over leesonderwijs, leespromotie en jeugdboeken Voor jou? Je bent een medewerker die op de basisscholen met de Bibliotheek

Nadere informatie

POSTACADEMISCHE CURSUS HET BEGELEIDEN VAN VERZORGENDE TEAMS IN DE OUDERENZORG. PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg

POSTACADEMISCHE CURSUS HET BEGELEIDEN VAN VERZORGENDE TEAMS IN DE OUDERENZORG. PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg POSTACADEMISCHE CURSUS HET BEGELEIDEN VAN VERZORGENDE TEAMS IN DE OUDERENZORG PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg Coördinatie: Maritza Allewijn telefoon: 035-5390594 De docenten zijn: Maritza

Nadere informatie

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE MSU CURSUS BROCHURE FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys Hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Opleiding Trainer MindfulKids

Algemene Voorwaarden Opleiding Trainer MindfulKids Voorwaarden tot deelname minimaal op HBO niveau werkend en denkend ervaring met het voor de klas of voor de groep staan affiniteit met mindfulnessbeoefening of de bereidheid zich daarin te verdiepen aanwezigheid

Nadere informatie

Basisopleiding Mediation voor professionals

Basisopleiding Mediation voor professionals Basisopleiding Mediation voor professionals De 9-daagse Basisopleiding Mediation voor professionals is bedoeld voor een brede doelgroep. Het MfN (Mediatorsfederatie Nederland) en KNB de Notaris hebben

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

Wil je beter begrijpen hoe jouw optreden bij anderen overkomt?

Wil je beter begrijpen hoe jouw optreden bij anderen overkomt? Ervaar je wel weerstand in groepen? Wil je beter begrijpen hoe jouw optreden bij anderen overkomt? Voel je dat je je mogelijkheden en talenten in de samenwerking nog beter in kunt zetten? Wil je effectiever

Nadere informatie

Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland

Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland Welkom Maart 2017 ALLES OVER DIERVERZORGING LEER JE IN BARNEVELD Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland Ideale mix van theorie en praktijk Meer dan 2.000 dieren verdeeld over 100 diersoorten Unieke

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Informatiepakket. HERREGISTRATIE Thema 6: Leidinggeven aan verandering. Inventarisatieformulier aanbod professionaliseringsthema s...

Informatiepakket. HERREGISTRATIE Thema 6: Leidinggeven aan verandering. Inventarisatieformulier aanbod professionaliseringsthema s... Informatiepakket HERREGISTRATIE Thema 6: Leidinggeven aan verandering Inhoud Inventarisatieformulier aanbod professionaliseringsthema s... 2 Tabel 1.1 Contactgegevens... 2 Instroomeisen/doelgroep aanbod...

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016-2017 VERKORTE JAAROPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS

STUDIEGIDS 2016-2017 VERKORTE JAAROPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS STUDIEGIDS 2016-2017 VERKORTE JAAROPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS Onze opleidingen zijn geaccrediteerd door: Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding! In deze gids zetten

Nadere informatie

Cursus. montessori leidster

Cursus. montessori leidster Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Brochure cursus Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Achtergrond Doelgroep Inhoud Cursusopzet

Nadere informatie

Loopbaancoaching Module 2

Loopbaancoaching Module 2 Loopbaancoaching Module 2 Tijdens deze tweede module binnen de leergang Loopbaanbegeleiding wordt je klaargestoomd om aan de slag te gaan als loopbaancoach. Actuele ontwikkelingen, zoals de flexibilisering

Nadere informatie

WERKEN MET JE BIOGRAFIE

WERKEN MET JE BIOGRAFIE WERKEN MET JE BIOGRAFIE Voorwaarde voor levenskunst Docenten: Elzelien van Duijn en Joost Westerlaken Duur: 6 dagen Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal circa 16 Datum: 18 t/m 24 oktober 2015 Uw docenten

Nadere informatie

Scholing en coaching t.a.v. motivatie en rekenen

Scholing en coaching t.a.v. motivatie en rekenen Scholing en coaching t.a.v. motivatie en rekenen Scholing en coaching t.a.v. motivatie en rekenen 1 Aanbieder M&O-groep B.V., Helmond: uitvoerder Kris Verbeeck i.s.m. een rekencoördinator die ook in de

Nadere informatie

Masterclass Bouwmeester

Masterclass Bouwmeester > Wegens succes vervolgd! Masterclass Bouwmeester Realiseren van maatschappelijke opgaven vraagt bouwmeesterschap! Pionieren aan een geheel nieuwe rol binnen je organisatie Doorgronden en toepassen van

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie