Guyanismen (Guyanese Engelse leenwoorden) in het Sarnami (Hindi, Bhojpuri) in 1965 in het district Nickerie, Suriname

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Guyanismen (Guyanese Engelse leenwoorden) in het Sarnami (Hindi, Bhojpuri) in 1965 in het district Nickerie, Suriname"

Transcriptie

1 Guyanismen (Guyanese Engelse leenwoorden) in het Sarnami (Hindi, Bhojpuri) in 1965 in het district Nickerie, Suriname Foto op een kerstkaart van Lions, afdeling Nickerie. Uitzicht op: Van Drimmelen polder serie D nr. 15 en omgeving omstreeks 1960 Drs. Raj Gainda rajgainda@hotmail.com website Rotterdam,

2 Inleiding De Indiase immigranten in Suriname (kantraaki's) kwamen van 1873 tot 1916 uit heel veel verschillende dorpen met hun eigen dialecten en subdialecten en dorpstalen. In de depots in Calcutta moesten ze weken en soms maanden wachten voor verscheping naar de kolonies. Ondertussen moesten ze met elkaar communiceren. Daarvoor hadden ze een gemeenschappelijke taal nodig. De Britten benoemden mensen, die ervaring hadden met contractarbeiders in de koloniën, aan als sardaars of voormannen in de depots en op de schepen. Op het schip moest een sardaar zijn groep van ongeveer 20 kantraaki's gedurende de reis voorbereiden op hun arbeid in de kolonie. Deze sardaars spraken een soort Bhojpuri en een soort pidgin Engels, afhankelijk van de Engelse kolonie waar ze gewerkt hadden. Omdat de Britten al sinds 1834 (Mauritius) contract arbeiders hadden, hadden ze veel sardaars die beide talen spraken en aangesteld konden worden als leidinggevende vanwege hun ervaring in plantage-arbeid. 1 Dit kan een van de redenen zijn dat er zoveel Engelse leenwoorden in het Sarnami zijn. Zelfs voor eenvoudige veel voorkomende dagelijkse voorwerpen en handelingen waarvoor de Bihari en Hindi dialecten al woorden hadden. Een andere reden kan zijn dat de Nederlandse planters Guyanese, Caraïbische voormannen hadden aangesteld voor de Brits Indische emigranten. In 1873 waren al Guyanese ex contractanten die in Suriname op de suikerplantages werkten. Een derde reden is dat er veel sociale en familiaire contacten waren tussen de Indiërs van Suriname en de Indiërs van Guyana. Dit vooral in het district Nickerie. In 1973 heb ik de grammatica van het Sarnami onderzocht en beschreven ( zie: De grammatica van het Surinaams Hindostaans, New Delhi, 1973). Toen had ik een woordenlijst gemaakt van Guyanismen in het Surinaams Hindostaans maar niet gepubliceerd. Deze lijst is op die oude lijst gebaseerd. Sommige woorden worden nu niet meer gebruikt of zijn vervangen door Nederlandse woorden. Er waren toen geen geschriften, noch in het Sarnami Bhojpuri noch in het Guyanese Bhojpuri, die gebruikt konden worden om de grammatica en de woordenschat te onderzoeken. Er waren toen geen woordenboeken van het Sarnami en ik heb nog steeds geen woordenboek van het Guyanese Bhojpuri, 1 Pas in 1875 is de immigratie van de Hindostanen naar Suriname begonnen. Ruim 45 jaar later! Toen waren er al honderd duizenden emigranten uit de emigratie gebieden vertrokken en gedeeltelijk teruggekeerd. Een deel van de repatrianten waren voor de 2 e of 3 e of meerdere keren als nieuwe immigranten (contract arbeiders) naar de koloniën gegaan. De bewering dat onwetende emigranten voor Suriname door de wervers massaal belazerd waren roept bij mij gegronde vraagtekens op. Volgens mijn onderzoek heeft misleiding en ontvoering indertijd niet plaats gevonden, in elk geval niet op grote schaal.

3 e thans een dode taal, gevonden. Dr. Surendra Gambhir heeft vanaf 1975 veel gepubliceerd over het Guyanese Bhojpuri. i Uit zijn publicaties blijkt dat de grammatica van het Guyanese Bhojpuri veel overeenkomsten vertoond heeft met de grammatica van het Sarnami Bhojpuri. Ik vind het aannemelijk om te stellen dat het Guyanese Bhojpuri veel heeft bijgedragen aan de vorming (vervlakking, vereenvoudiging) van het Surinaamse Bhojpuri. Dit zowel op het niveau van woordenschat als op het niveau van de grammatica. De Sarnami (Hindi, Bhojpuri) klanken en hun spelling (voor dit artikel). Ik doe geen spellingsvoorstel en volg in hoofdlijnen de spelling van de Surinaamse overheid. Naast deze lijst voor de Surinaamse lezers is tegelijk een versie gepubliceerd voor de Engelse,Indiase, e.a. lezers. De klinkers. Het Sarnami kent de volgende 6 basisklinkers (monovocalen als fonemen): Nederlands woord Sarnami woord a aa i u e o A Aa a # $ i I % ^ u Aae ae a de ab tab (geen eind a) aa aap, kas, kaas, sla aab, baap, kha (niet gespeld als aa) ie sliep, bier bieta, khier, derie [kort of lang] oe boek, boeren oe-log, doerie e dit, meer beta, derie o door bol, tor ê ऍ en, pet Leenklank uit Engels, Nederlands ô ऑ op Leenklank uit Engels, Nederlands Alle klinkers komen ook genasaliseerd voor. Nasale klanken zijn typerend voor de Hindi talen en dialecten, dus ook het Sarnami, en worden doorgaans met een tilde ( ~ ) boven de klinker gespeld. Nasalisatie zorgt voor betekenis verandering in een woord.

4 Bij voorbeeld: daar ( giet dar ) en dããr ( takje da~r of da ~ f ) gaar ( begraaf gar ) en gããr ( kont ga~r ) bhaar ( gewicht -ar ) en bhããr ( travestiet -a~r ) bhatoewa ( die rijst -tuva ) en bhãtoewa ( die aubergine -~tuva ) Vooral bij woorden met een / h / (h) is de nasalisatie duidelijk te horen. Bijvoorbeeld: hĩa (hier), kahã (waar), hõewa of hõewã. De /a/ A is kort en komt zelden voor op het einde van een woord. Daarom wordt op het end in plaats van /aa/ een /a/ geschreven. Dus maaraa (geslagen mara) wordt als maara gespeld, om economische redenen. Het naagarie (nagri) schrift is economisch en logisch geconstrueerd: 1 teken voor 1 klank (als basisprincipe). De /i/, /u/, /e/ en /o/ is zowel kort als lang. Omdat de lengte of duur bij de klinkers in het Sarnami, volgens mij, geen betekenisverschil oplevert kunnen ze als 1 foneem beschouwd worden met allofonemen. De /aa/ Aa is in het Nederlands kort of lang (b.v. lat - laat; bas - baas; al - aal). In het Sarnami maakt ook hier de lengte niets uit, eveneens in het Hindi en het Bhojpuri. De ऑ (van Nederlands of) en ऍ (van Nederlands en) zijn klanken die van het Guyanees en Nederlands geleend zijn. Na 1960 heeft het Nederlands in toenemende mate invloed gehad op het Sarnami en worden woorden en klanken overgenomen uit het Nederlands in plaats van het Guyanees Engels. Tegenwoordig worden in het Bhojpuri van India veel Engelse woorden gebruikt en het Sarnami neemt in toenemende mate woorden uit het Nederlands over. Het Indiase Bhojpuri bloeit en het Sarnami is aan het verouderen, afsterven.

5 Spelling en uitspraak in het Nederlands Spelling; als in het woord: aa aap, baal, sla ( a op het end van een woord is een lange aa ) a t, alles, de (het Sarnami kent geen korte of lange a of andere klinkers) b bal (stemhebbende medeklinkers worden stemhebbend uitgesproken) d dal e in, min, meer (bij klinkers is de duur, lengte geen onderscheidend factor) f fiets, vier (stemhebbend en stemloos) g als in het Sranan: Gado of Engels: go (stemhebbende g) h hand ( [h] achter een medeklinker geeft aspiratie aan, b.v. kh, gh, tjh, djh) ie dier k kar l lam m maan ( de nasale medeklinkers ' [ n m komen ook geaspireerd voor) n naam o door oe boek p pak r raam s samen, zaad, meisje (het Sarnami heeft 1 foneem voor alle s-klanken) t tam ( er is geen onderscheid tussen de palatale en dentale medeklinkers) w wie 1. De klanken ê ऍ (als in en) en ô ऑ (als in kom) zijn in het Sarnami nieuwe leenklanken die overgenomen zijn uit het Engels en het Nederlands. 2. Er is in het Sarnami geen onderscheid meer tussen de t w d x n Nh (t-groep, dentalen) en de q Q f F [ {h (T-groep, palatalen, retroflexen). De retroflexe R f en Rh F zijn allofonemen van de gewone r en rh. 3. In tegenstelling tot het Hindi kent het Sarnami geen onderscheid tussen de # $ en % ^ 4. Nasalisatie van de klinkers is een wezenlijk kenmerk van het Sarnami en wordt in het schrift weergegeven door een tilde (~) boven de klinker. Bv: gaar ( begraaf ) en gããr ( bil ).

6 5. Een ander wezenlijk kenmerk van de Hindi talen en dialecten ( dus ook van het Sarnami ) is dat alle basis medeklinkers ook een geaspireerde vorm hebben. Bv: t en th; d en dh; n en nh ( t w d x n Nh ). Het Sarnami kent alleen 1 sibilant ( een s-klank) als een foneem en de rest van de sibilanten zijn allofonemen. Dus 1 s voor sh (shaantie), sj ( meisje) en z (zand). Dus ik maak geen verschil tussen de z j in Sarnami woorden. Bij Nederlandse leenwoorden kan de Nederlandse spelling gehandhaafd blijven. 6. Het Sarnami kent alleen 1 f-klank als een foneem /f/. De stemhebbende v- klank (het Nederlandse woord vier) als een allofoneem beschouwd worden en komt slechts voor in Nederlandse leenwoorden. 7. Samengevat: Ik heb het Sarnami alfabet (spelling) beperkt tot de basisfonemen en beweer niet dat de andere klanken ( de allofonemen ) in de spraak niet voorkomen. Als je danda of DaNDa ( dnda f{fa ) zegt, wordt toch hetzelfde verstaan. ii Zie o.a. Surendra K. Gambhir. Structural developments of Guyanese Bhojpuri in: Language transplanted: The Development of Overseas Hindi; Richard K. Barz en Jeff Siegel (eds); Otto Harrassowitz, Wiesbaden: 1988.

: de komst van contractarbeiders

: de komst van contractarbeiders Geschiedenis van Suriname 1853-1939: de komst van contractarbeiders 1853-1890: de Chinezen als eerste contractarbeiders Vanaf 1853 werden de eerste Chinese contractarbeiders naar Suriname gebracht. In

Nadere informatie

Chinezen Hindostanen Javanen

Chinezen Hindostanen Javanen Chinezen Hindostanen Javanen Plantage economie redden; suiker, koffie, cacao belangrijke stapelproducten Chinezen mislukt- vrij snel in handel Hindostanen Brits India--> England 1838 Guyana groot succes

Nadere informatie

Handleiding bij werkbladen uitspraak

Handleiding bij werkbladen uitspraak Handleiding bij werkbladen uitspraak Er zijn drie kopieerbladen voor de uitspraak: overzicht van de klinkers overzicht van de lastige medeklinkers oefentips voor de uitspraak van de r De eerste twee lichten

Nadere informatie

Algemene Taalwetenschap. Hogeschool van Amsterdam Josefien Sweep

Algemene Taalwetenschap. Hogeschool van Amsterdam Josefien Sweep Algemene Taalwetenschap Hogeschool van Amsterdam Josefien Sweep Fonetiek en Fonologie Fonetiek en fonologie gaan over spraak (klanken): het gebruik van de stem om te communiceren. Spraak is het belangrijkste

Nadere informatie

Les 1 jas en das. Op pad. van links naar rechts

Les 1 jas en das. Op pad. van links naar rechts Les 1 jas en das Op pad van links naar rechts 1 Inhoud 0 Inleiding 1.1 a} 1.2 s} as 1.3 j} jas 1.4 d} das 1.5 t} tas 1.6 k} kat 1.7 n} nat 1.8 r} rat, kar 1.9 v} vat 1.10 b} bak 1.11 l} bal 1.12 p} pak

Nadere informatie

Een Tengwar-mode voor het Nederlands

Een Tengwar-mode voor het Nederlands 1 of 5 20/09/2006 14:05 Een Tengwar-mode voor het Nederlands Let op: Om dit document te kunnen lezen, moet tenminste een van de volgende lettertypen geïnstalleerd zijn: Tengwar Sindarin, Tengwar Quenya

Nadere informatie

เร ยนและเข ยนภาษาไทย. Thaise alfabet leren lezen enooit. schrijfwijze: letterklasse = : = waterbuffel. n seindmedeklinker. รอน Ron(ald) Schü$e, 2014

เร ยนและเข ยนภาษาไทย. Thaise alfabet leren lezen enooit. schrijfwijze: letterklasse = : = waterbuffel. n seindmedeklinker. รอน Ron(ald) Schü$e, 2014 letterklasse = : = waterbuffel L k Thaise alfabet leren lezen enooit n seindmedeklinker chrijven เร ยนและเข ยนภาษาไทย รอน Ron(ald) Schü$e, 2014 โรนะลด (Ronald Schü$e), 2014 Voor iedere letter is er een

Nadere informatie

LES 2 KLINKERS Kelley lesson II: 2 Vowels, p. 6 3 Half-Vowels, p. 8

LES 2 KLINKERS Kelley lesson II: 2 Vowels, p. 6 3 Half-Vowels, p. 8 LES 2 KLINKERS Kelley lesson II: 2 Vowels, p. 6 3 Half-Vowels, p. 8 Doel van deze les: het kunnen herkennen en benoemen van de Hebreeuwse klinkers en het kunnen uitspreken van eenvoudige Hebreeuwse woorden.

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Tattas be like De afgelopen maand was de Facebook-pagina Tattas be like erg populair, een pagina waarop de draak wordt gestoken

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam: Werkblad 7 Ω Over Indië en Suriname Ω Les : Van Batavia tot Jakarta VOC Schepen van de VOC varen naar Indië om specerijen te halen. Specerijen zijn bijvoorbeeld peper, kruidnagel en nootmuskaat. De reis

Nadere informatie

Thema 2. Rennen voor geld

Thema 2. Rennen voor geld Thema 2 Rennen voor geld Les 2.1 Berlijnse calorieën zekerheden zebra s onmiddellijk Les 1 reis, ijs Sjoerd vertelt zijn opa dat hij rondjes gaat lopen op een sportterrein. Wat een ander woord voor terrein?

Nadere informatie

1) Bekijk spectrogram 1. Denk niet aan wat er gezegd wordt, maar identificeer minimaal drie in het oog springende patronen in het spectrogram.

1) Bekijk spectrogram 1. Denk niet aan wat er gezegd wordt, maar identificeer minimaal drie in het oog springende patronen in het spectrogram. OPDRACHT 1: Stappenplan opstellen voor het lezen van spectrogrammen. NODIG: Bijgeleverde spectrogrammen (zie bijlage), potloden, schaar, plakband. 1) Bekijk spectrogram 1. Denk niet aan wat er gezegd wordt,

Nadere informatie

HET TAALGEBRUIK BIJ DE HINDOSTANEN IN SURINAME

HET TAALGEBRUIK BIJ DE HINDOSTANEN IN SURINAME J. D. SPECKMANN HET TAALGEBRUIK BIJ DE HINDOSTANEN IN SURINAME De Hindostanen in Suriname zijn afkomstig uit Noord-India, met name uit de United Provinces en Bihar, provincies rond het stroomgebied van

Nadere informatie

Kleuters leren lezen

Kleuters leren lezen Kleuters leren lezen Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN.... 4 STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN;

Nadere informatie

Inleiding. Hardop lezen, heeft dat zin? VERSTAANBAAR SPREKEN: WAT HELPT? MARGREET VERBOOG

Inleiding. Hardop lezen, heeft dat zin? VERSTAANBAAR SPREKEN: WAT HELPT? MARGREET VERBOOG VERSTAANBAAR SPREKEN: WAT HELPT? MARGREET VERBOOG Inleiding In het NT2-onderwijs is het, gezien de grote tijdsdruk, van groot belang altijd te zoeken naar de meest effectieve wijze van oefenen. De uitspraak

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Huh? Nijmeegse onderzoekers ontdekten een woord dat in alle talen ter wereld in ongeveer dezelfde vorm voorkomt: huh? Dat is

Nadere informatie

Powerpoint presentatie drs. R.M. Marhé Nijmegen, 15 oktober 2016

Powerpoint presentatie drs. R.M. Marhé Nijmegen, 15 oktober 2016 Powerpoint presentatie drs. R.M. Marhé Nijmegen, 15 oktober 2016 1 2 Sarnami, moedertaal van ongeveer 160.000 Hindostanen in Nederland en ongeveer 170.000 Hindostanen in Suriname. Wat is taal? Videofragment

Nadere informatie

Van. horen zeggen. Teksten van de oefeningen

Van. horen zeggen. Teksten van de oefeningen Van horen zeggen Teksten van de oefeningen Van horen zeggen - Tapescripts en antwoorden - versie 22 juli 2017 2 Inhoudsopgave 1 pak en bak... 3 2 man en maan... 6 3 pen en peen... 9 4 de regen... 12 Deze

Nadere informatie

Van leesplankje naar digitaal leren lezen en spellen

Van leesplankje naar digitaal leren lezen en spellen Van leesplankje naar digitaal leren lezen en spellen Harmen Kooreman Het leesplankje van Hoogeveen begint met de woorden aap, noot, mies. De kinderen leerden lezen door middel van analyse en synthese.

Nadere informatie

Onderdeel: LEZEN Docent: RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: LEZEN Docent: RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Rapportperiode 1 Vak: Nederlands Onderdeel: LEZEN Docent: RKW 1 Aantal lessen per week: 4 Methode: Lees Mee Hoofdstuk: Blok 1 t/m 6 Blz. Weging: 1x 3x woordmixtoets 3x leestoets In totaal 6 cijfers Studievaardigheden:

Nadere informatie

PLURALIS. Algemeen. Substantief + en o Het tapijt de tapijten Substantief + s o De jongen de jongens. Vorm. A. Substantief + en

PLURALIS. Algemeen. Substantief + en o Het tapijt de tapijten Substantief + s o De jongen de jongens. Vorm. A. Substantief + en Algemeen Substantief + en o Het tapijt de tapijten Substantief + s o De jongen de jongens Vorm A. Substantief + en woorden afgeleid van een adjectief o de arme de armen o de goede de goeden o de slechte

Nadere informatie

Het belangrijkste doel van de studie in hoofdstuk 3 was om onafhankelijke effecten van visuele preview en spellinguitspraak op het leren spellen van

Het belangrijkste doel van de studie in hoofdstuk 3 was om onafhankelijke effecten van visuele preview en spellinguitspraak op het leren spellen van Samenvatting Het is niet eenvoudig om te leren spellen. Om een woord te kunnen spellen moet een ingewikkeld proces worden doorlopen. Als een kind een bepaald woord nooit eerder gelezen of gespeld heeft,

Nadere informatie

Estafette Nieuw Leerlijn Technisch Lezen jaargroep 4

Estafette Nieuw Leerlijn Technisch Lezen jaargroep 4 Estafette Nieuw Leerlijn Technisch Lezen jaargroep 4 AVI-E3 Het op beheersingsniveau (correct en vlot) kunnen lezen van teksten op AVI-niveau E3. Leerinhoud E3: Woorden eindigend op ~b, ~d, ~dt Woorden

Nadere informatie

NIEUWE BESTAANSMIDDELEN IMMIGRATIE

NIEUWE BESTAANSMIDDELEN IMMIGRATIE VAK : GESCHEDENS DATUM: DONDERDAG 19 JUL 2007 TJD : 10.00 10.45 UUR NEUWE BESTAANSMDDELEN 1 Na 1873 trokk veel arbeiders naar de boss. Ze ging er naar toe om... MMGRATE 4 A balata goud te winn. B hout

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

Spelling. Korte Klinker. Lange Klinker

Spelling. Korte Klinker. Lange Klinker Spelling De basis van de spelling van de Nederlandse taal ligt in klanken en de verdeling van woorden in. In deze hand-out wordt de relatie tussen en spelling uitgelegd. De normale uitspraak van letters

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuws uit de groep: Woensdag 4 oktober deden we met maar liefst 4 teams mee met het korfbaltoernooi voor groep 3 en 4. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan! Wat

Nadere informatie

Natuurlandschappen VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 19 JULI 2010 TIJD : 10.45 11.30 UUR. Bekijk deze kaart.

Natuurlandschappen VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 19 JULI 2010 TIJD : 10.45 11.30 UUR. Bekijk deze kaart. VAK : AARDRIJKSKUNDE DATUM: MAANDAG 19 JULI 2010 TIJD : 10.45 11.30 UUR Natuurlandschappen 3 1 Bekijk deze kaart. In ons land komen zoet- en brakwaterzwampen voor. De brakwaterzwampen liggen in... A de

Nadere informatie

a. De hoogte van een toren bepalen met behulp van een stok

a. De hoogte van een toren bepalen met behulp van een stok Gelijkvormigheid in de 17 de - en 18 de -eeuwse landmeetkunde Heb jij enig idee hoe hoog dat gebouw of die boom is die je uit het raam van je klaslokaal ziet? Misschien kun je de hoogte goed schatten,

Nadere informatie

De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder

De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder BVNT2 2016 De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder diglin.eu Jan Deutekom (j.deutekom@fcroc.nl) Ineke van de Craats (i.v.d.craats@let.ru.nl) Waar hebben we het over vandaag? Ervaringen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Visuele Leerlijn Spelling

Visuele Leerlijn Spelling Visuele Leerlijn Spelling www.gynzy.com Versie: 15-08-2018 Begrippen Klanken & Letters Klank (begrip) Klinker of medeklinker (begrip) Korte of lange klank (begrip) Tweetekenklank (begrip) Lange-, korte-,

Nadere informatie

Flitsend Spellen en Lezen 1

Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 is gericht op het geven van ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Doelgroep Flitsend

Nadere informatie

Tweetaligheid. 20. Tweetaligheid. Opdracht 20.1

Tweetaligheid. 20. Tweetaligheid. Opdracht 20.1 20. Tweetaligheid Opdracht 20.1 Vraag: Noem zeven veel gesproken talen in Nederland. Relevante paragraaf: 20.1 en 20.2 Antwoord: Naast het Nederlands onder meer: Surinaams (oftewel Sranan, de belangrijkste

Nadere informatie

Maarten heeft een fors perceptief gehoorverlies. Sanne heeft auditieve verwerkingsproblemen.

Maarten heeft een fors perceptief gehoorverlies. Sanne heeft auditieve verwerkingsproblemen. Les 1 Wat heb ik eigenlijk? Maarten heeft een fors perceptief gehoorverlies. Sanne heeft auditieve verwerkingsproblemen. Weet jij wat dat betekent? Zodra je begint met een nieuwe opleiding in het mbo zul

Nadere informatie

Meer dan grammatica!

Meer dan grammatica! Gramm@foon Meer dan grammatica! 1e druk 2011 ISBN: 9789490807061 Copyright: KleurRijker B.V., info@kleurrijker.nl Auteurs: Karine Jekel, Vika Lukina, Nynke Oosterhuis Redactie: Karine Jekel, Nynke Oosterhuis,

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Verwarrende werkwoorden Schrijfster Joke van Leeuwen heeft met haar boek Feest van het begin de AKO Literatuurprijs gewonnen.

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Flitsend Spellen en Lezen 1

Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 is gericht op het geven van ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Doelgroep Flitsend

Nadere informatie

Hindi: van streek- tot wereldtaal

Hindi: van streek- tot wereldtaal Dick Plukker Hindi: van streek- tot wereldtaal 0. INLEIDING Hindi is een van de meest gesproken talen ter wereld. In dit artikel wordt ingegaan op het ontstaan van deze taal, op haar relatie tot het Sanskrit,

Nadere informatie

Als je woorden goed uit wilt spreken, is het belangrijk dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt.

Als je woorden goed uit wilt spreken, is het belangrijk dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt. Lettergrepen Als je woorden goed uit wilt spreken, is het belangrijk dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt. Om een woord in lettergrepen te verdelen, kijken we naar de klinkers. Als

Nadere informatie

instapkaarten taal verkennen

instapkaarten taal verkennen instapkaarten inhoud instapkaarten Taal verkennen thema 1 les 2 1 thema 1 les 4 2 thema 1 les 7 3 thema 1 les 9 4 thema 2 les 2 5 thema 2 les 4 6 thema 2 les 7 7 thema 2 les 9 8 thema 3 les 2 9 thema 3

Nadere informatie

Bapak Radén Tanoedatar, een Radén als contractant in Suriname?

Bapak Radén Tanoedatar, een Radén als contractant in Suriname? Bapak Radén Tanoedatar, een Radén als contractant in Suriname? Vertrek en aankomst In 1925 vertrokken er drie schepen uit Oost Indië naar Suriname met in totaal 1714 1 mensen aanboord, waarvan 1713 Javaanse

Nadere informatie

Inleiding. Graag horen wij van u hoe het lespakket bevallen is. Mocht u op- of aanmerkingen hebben dan kun u contact met ons opnemen.

Inleiding. Graag horen wij van u hoe het lespakket bevallen is. Mocht u op- of aanmerkingen hebben dan kun u contact met ons opnemen. Inleiding Dit lespakket helpt u Nepal in de schijnwerpers te plaatsen op uw school. Het pakket gaat uit van een Nepalproject van een week waarin elke dag een les geheel aan Nepal wordt besteed. Er zijn

Nadere informatie

apen 1 Schrijf het woord op. 2 Schrijf het woord op. Een woord met een lange klank aan het eind van een klankgroep. Net als jager.

apen 1 Schrijf het woord op. 2 Schrijf het woord op. Een woord met een lange klank aan het eind van een klankgroep. Net als jager. spelling 27b 1 Kies uit: ogen tenen samen oren apen zalen muren tegels toren 1 Twee a hebben s : apen 2 vier o, vier o Je leert hoe je woorden met een lange klank aan het eind van een klankgroep schrijft.

Nadere informatie

Natuurlijk kan deze methode ook gebruikt worden op een taalschool.

Natuurlijk kan deze methode ook gebruikt worden op een taalschool. Over de methode Voor taalcoaches Met deze methode kan gewerkt worden door taalcoaches die geen scholing hebben als docent NT2. Het verdient wel aanbeveling dat deze taalcoaches een korte training volgen

Nadere informatie

SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES

SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES INHOUDSOPGAVE DEEL I VOOR DE LEERKRACHT: DOCENTENHANDLEIDING I Achtergrondinformatie

Nadere informatie

WOORDPAKKET 6.2 i in een tweeklank hoofdletter

WOORDPAKKET 6.2 i in een tweeklank hoofdletter WOORDPAKKET 6.1A WOORDPAKKET 6.1B WOORDPAKKET 6.2 Ik hoor een ie maar schrijf een i: woorden net als fabrikant. Ik hoor een ie maar schrijf een i in een tweeklank: woorden net als radio. Aardrijkskundige

Nadere informatie

$% & ' & , -., /.., 0 )+ # ""1 2 # ""! 3 & &&- $# 4$"4# ""! & /

$% & ' & , -., /.., 0 )+ # 1 2 # ! 3 & &&- $# 4$4# ! & / ! ""# " $% & ' & ' & ( )* +! ""# """$, -., /.., 0 )+ # ""1 2 # ""! 3 & &&- $# 4$"4# ""! & / 0 ( $5 *. * 6 3 7 2 # 56 3 35 6., 7 8 * 5 53 9 73 6 13 : 58 ;

Nadere informatie

INKOMSTEN EN UITGAVEN

INKOMSTEN EN UITGAVEN Bijlagen. 1. 14. Koloniale huishoudelijke begrootiiig van Suriname Tweede Kamer. li O " " voor het. dienstiaar dienstjaar. 1914. [1. - H.] ALGEMEEN OVERZICHT VAN DE INKOMSTEN EN UITGAVEN VAN HET IMMIGRATIEFONDS

Nadere informatie

7.6. Paragraaf 1 Suriname ontstaat als slavenkolonie. Boekverslag door H woorden 31 januari keer beoordeeld

7.6. Paragraaf 1 Suriname ontstaat als slavenkolonie. Boekverslag door H woorden 31 januari keer beoordeeld Boekverslag door H. 2086 woorden 31 januari 2004 7.6 90 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Samenvatting geschiedenis H9 Suriname Paragraaf 1 Suriname ontstaat als slavenkolonie

Nadere informatie

De richtprijs voor een lezing is 400,- excl. reiskosten. Voor een workshop zijn de kosten afhankelijk van de invulling van de workshop.

De richtprijs voor een lezing is 400,- excl. reiskosten. Voor een workshop zijn de kosten afhankelijk van de invulling van de workshop. Lezingen Een lezing duurt 45 minuten tot een uur, gevolgd door de mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren. De lezingen worden op locatie gegeven. Workshops Meer dan tijdens een lezing zijn

Nadere informatie

ABC, Uitspraak. Het ABC (Het Alfabet)

ABC, Uitspraak. Het ABC (Het Alfabet) ABC, Uitspraak Om de Nederlandse uitspraak van letters en lettercombinaties weer te geven wordt in dit materiaal het Internationaal Fonetisch Alfabet (International Phonetic Alphabet, IPA) gebruikt. De

Nadere informatie

Nederlands buiten Europa

Nederlands buiten Europa Nederlands buiten Europa Gastcollege 25.04.2013 Janneke Diepeveen j.diepeveen@fu-berlin.de Projectinformatie Gemeenschappelijk project: Examples and new models for learning and teaching pluricentric languages

Nadere informatie

Hoe te leren voor de UNIT toetsen

Hoe te leren voor de UNIT toetsen Hoe te leren voor de UNIT toetsen Hoe moet je nu beginnen met leren? We merken dat vooral leerlingen die net op school zitten moeite hebben met hoe ze nu een toets over New Inspiration (de units) moeten

Nadere informatie

Het verwoorden van de spellingsregel is belangrijk (bewustwording waarom je iets op een bepaalde manier schrijft).

Het verwoorden van de spellingsregel is belangrijk (bewustwording waarom je iets op een bepaalde manier schrijft). Beste ouders, Wij zijn begonnen aan thema 8 van taal. Dit is het laatste thema van dit schooljaar. Volgend schooljaar krijgt u geen uitleg meer over de spellingscategorieën omdat de categorieën in groep

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Maart roert zijn staart In maart kan het soms erg onstuimig weer zijn. Dat was ook dit jaar het geval: de laatste dag was er zelfs

Nadere informatie

Flitsend Spellen en Lezen 1

Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 is gericht op het geven van ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Doelgroep Flitsend

Nadere informatie

1 De lange klinkers en klinkerreductie

1 De lange klinkers en klinkerreductie 1 De lange klinkers en klinkerreductie Schrijven A1 - richting werk de man is kaal het been het stuur de boot de ka-le man de be-nen de stu-ren de bo-ten de zee de gieter de liter de drie ik ski Schrijven

Nadere informatie

Leerstofaanbod groep 4

Leerstofaanbod groep 4 Leerstofaanbod groep 4 Rekenen Rekenen Methode: RekenZeker De lessen zijn onderverdeeld in een aantal domeinen: getallen, bewerkingen (optellen, aftrekken en tafels en meten van tijd en geld. Optellen

Nadere informatie

Hoe spel ik een werkwoord?

Hoe spel ik een werkwoord? Ik wandel, wandel jij Hij wandelt, jij wandelt Wij wandelen Wandel noemen we de ik-vorm. Daar komt soms wat bij: bjvoorbeeld een t (hij, zij, het, men, jij wandelt) of en (wij, zij, jullie wandelen) Ik

Nadere informatie

Takie bakra nanga froestan bakra na toe (de taal, het Nederlands, praten en het verstaan, zijn twee verschillende zaken) (J.G.A.

Takie bakra nanga froestan bakra na toe (de taal, het Nederlands, praten en het verstaan, zijn twee verschillende zaken) (J.G.A. Takie bakra nanga froestan bakra na toe (de taal, het Nederlands, praten en het verstaan, zijn twee verschillende zaken) (J.G.A. Koenders) Presentatie Peter Sanches, voorzitter Stichting IBS ter gelegenheid

Nadere informatie

veilig leren Veilig leren lezen Artikelen - Letterkennis, aanpak b/d-probleem lezen Auteur: Susan van der Linden Stap 1

veilig leren Veilig leren lezen Artikelen - Letterkennis, aanpak b/d-probleem lezen Auteur: Susan van der Linden Stap 1 veilig leren lezen Letterkennis Aanpak b/d-probleem Auteur: Susan van der Linden De letters b en d zijn voor veel kinderen een bron van verwarring. Dit komt door hun gelijke vorm. Toch kunt u dit probleem

Nadere informatie

Onthoudschrift spelling groep 8:

Onthoudschrift spelling groep 8: Onthoudschrift spelling groep 8: THEMA 1 Categorie basiswoord woordgroep 9A -ng tong weet/ 13B -ch lucht weet als je acht, echt, ucht of icht hoort schrijf je ch behalve bij hij ligt, hij legt, hij zegt

Nadere informatie

6 Het beoordelen van uitspraak

6 Het beoordelen van uitspraak Werkblad 51 Wat vind je van je Nederlandse uitspraak? 1 Wat vind je van je Nederlandse uitspraak? Omcirkel het antwoord. Mijn uitspraak van het Nederlands is 1 niet goed 2 voldoende 3 goed 2 Schrijf op

Nadere informatie

De inhoud in vogelvlucht

De inhoud in vogelvlucht De inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xv Dankwoord... xvii Inleiding... 1 Deel I: Aan de slag... 7 Hoofdstuk 1: Je kent al een beetje Engels... 9 Hoofdstuk 2: De kern van de zaak: Engelse basisgrammatica...

Nadere informatie

Hebben wij genoeg aan het huidige alfabet?

Hebben wij genoeg aan het huidige alfabet? Hebben wij genoeg aan het huidige alfabet? Jordi van Putten / 1582695 / JDE- VISD- 1 Periode B - 2014/15 Specialisatie: Visual design Docent: Dick Swart Inhoudsopgave Inleiding 3 Het ontstaan van het huidige

Nadere informatie

Wat is een zelfstandig naamwoord?

Wat is een zelfstandig naamwoord? Wat is een zelfstandig naamwoord? 1. Inleiding Een zelfstandig naamwoord geeft aan: een persoon of dier: vrouw, oom, hond een eigennaam: Sara, Apple een ding: fiets, berg een gebeurtenis: feest, botsing

Nadere informatie

Opgave Taalkunde-Olympiade 2009: TIGRINYA

Opgave Taalkunde-Olympiade 2009: TIGRINYA Opgave Taalkunde-Olympiade 2009: TIGRINYA Universiteit Leiden Tigrinya (ትግርኛ təgrəñña) is een Semitische taal met ongeveer 5 miljoen sprekers in Eritrea en Noord-Ethiopië. De taal wordt geschreven in een

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Vak: Nederlands Klas: vmbo-tl 2 Onderdeel: Spelling 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan

Nadere informatie

mond zwaard rand 1 Kijk naar het vetgedrukte woord. Maak er één van. 2 d of t? Schrijf het woord op. spelling 25 hond

mond zwaard rand 1 Kijk naar het vetgedrukte woord. Maak er één van. 2 d of t? Schrijf het woord op. spelling 25 hond spelling 25 thema 7 les 2 1 Kijk naar het vetgedrukte woord. Maak er één van. Je leert hoe je woorden schrijft met d aan het eind die klinkt als t. 1 Rik en Driss spelen dat ze helden zijn. held 2 Hun

Nadere informatie

HOE TE SCHRIJVEN IN DE OFFICIËLE ROMAANSE SPELLING VAN HET SARNÁMI

HOE TE SCHRIJVEN IN DE OFFICIËLE ROMAANSE SPELLING VAN HET SARNÁMI HOE TE SCHRIJVEN IN DE OFFICIËLE ROMAANSE SPELLING VAN HET SARNÁMI Vanaf januari dit jaar zijn er een aantal artikelen verschenen en pdf-files geplaatst in deze site over de spelling van het Sarnámi, en

Nadere informatie

Eigen vaardigheid Taal

Eigen vaardigheid Taal Eigen vaardigheid Taal Door middel van het beantwoorden van de vragen in dit blok heeft u inzicht gekregen in uw kennis en vaardigheden van de grammatica en spelling van de Nederlandse taal. In het overzicht

Nadere informatie

Lekker puzzelen en lekker met taal bezig zijn. Puzzel mee! Ria van Adrichem Leonie van de Wetering. jaargang 1 2006/2007. serie 9

Lekker puzzelen en lekker met taal bezig zijn. Puzzel mee! Ria van Adrichem Leonie van de Wetering. jaargang 1 2006/2007. serie 9 Lekker puzzelen en lekker met taal bezig zijn Ria van Adrichem Leonie van de Wetering jaargang 1 2006/2007 serie 9 Vormgeving Hein Kreulen jaargang 1, 2006/2007, serie 9 2007 Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Ik schrijf op wat ik hoor.

Ik schrijf op wat ik hoor. Categorie 1a Woorden met a Groep 3 Ik schrijf op wat ik hoor. kam Categorie 1a Woorden met a Groep 3 tak kar hal gas Categorie 1b Woorden met aa Groep 3 Ik schrijf op wat ik hoor. raam Categorie 1b Woorden

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Trijntje de Wit. LwjkC10: Titelpagina

Hoofdstuk 10. Trijntje de Wit. LwjkC10: Titelpagina Hoofdstuk 10 Trijntje de Wit LwjkC10: Titelpagina Lezen wat je kunt, deel C - Trijntje de Wit www.lezenmoetjedoen.nl www.pictoschrijver.nl www.leeshetzelf.nl 87 Inhoud LWJK C vorm Inhoud / titel niveau

Nadere informatie

Klankgroep en lettergreep

Klankgroep en lettergreep Spellingwijzers groep 4 Voor de ouders Klankgroep en lettergreep Een klankgroep is een soort hulpmiddel bij het aanleren van spellingregels. Wat hoor je als je een woord langzaam in stukjes uitspreekt.

Nadere informatie

Woordpakket 11 Groep 5 Regelwoorden Woorden: droge gele grote de hamer kapot lege nare het probleem rare rode samen schone de tekening zaterdag zeker

Woordpakket 11 Groep 5 Regelwoorden Woorden: droge gele grote de hamer kapot lege nare het probleem rare rode samen schone de tekening zaterdag zeker Woordpakket 11 Groep 5 Categorie: Verenkelen van klinkers Lange klanken hebben pech, ik haal gewoon droge gele grote de hamer kapot lege nare het probleem rare rode samen schone de tekening zaterdag zeker

Nadere informatie

i g a h v s p e m l k b o z t r u n f de een het f f e f e l fik of af laf fel a a f v v a v a l t t e t e l ik zeg ik bof ik val ik ben ik tel

i g a h v s p e m l k b o z t r u n f de een het f f e f e l fik of af laf fel a a f v v a v a l t t e t e l ik zeg ik bof ik val ik ben ik tel f i k werkblad 11a f f i f i k i g a h v s p e m l k b o z t r u n f o o f de een het a a f l l a l a f f f e f e l fik of af laf fel z z e z e g b b o b o f v v a v a l b b e b e n t t e t e l ik zeg

Nadere informatie

8. Afasie [1/2] Bedenk tenminste drie verschillende problemen die je met taal zou kunnen hebben (drie soorten afasie).

8. Afasie [1/2] Bedenk tenminste drie verschillende problemen die je met taal zou kunnen hebben (drie soorten afasie). 8. Afasie [1/] 1 Afasie De term afasie wordt gebruikt om problemen met taal te beschrijven die het gevolg zijn van een hersenbeschadiging. Meestal is de oorzaak van afasie een beroerte. Het woord afasie

Nadere informatie

Informatieavond 1. Groep 3

Informatieavond 1. Groep 3 Informatieavond 1 Groep 3 Methodes Veilig Leren Lezen KIM-versie voor technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en woordenschat. Wereld In Getallen voor rekenen Met Sprongen Vooruit voor rekenen (automatiseren

Nadere informatie

ANTWOORD OP INDRUK VAN SURINAME" VAN IR. IMAN G. J. VAN DEN BOSCH

ANTWOORD OP INDRUK VAN SURINAME VAN IR. IMAN G. J. VAN DEN BOSCH ANTWOORD OP INDRUK VAN SURINAME" VAN IR. IMAN G. J. VAN DEN BOSCH DOOR J. A. LIEMS Onder het hoofd: Indruk van Suriname" komt in het Nov. no. _ van dit blad een artikel voor van Ir. Iman G. J. van den

Nadere informatie

REM-REEKS Koppelen van stemloze en stemhebbende medeklinkers bij letters

REM-REEKS Koppelen van stemloze en stemhebbende medeklinkers bij letters REM-REEKS Koppelen van stemloze en stemhebbende medeklinkers bij letters Karel De Prins Anneke Peeters Werkwijzer De opdracht bij elke oefening is bestemd voor de leerling én de begeleider. Het is belangrijk

Nadere informatie

Workshop voor taalcoaches Soest

Workshop voor taalcoaches Soest Workshop voor taalcoaches Soest Wat verwachten jullie te leren? Kennismaking en verwachtingen Taalniveaus van het ERK Ervaren Woordspin, standaardzinnetjes TPR (Total Physical Response) Taalriedel Opbouw

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1. Spelling op maat 2 De programma s Spelling op maat 1, 2 en 3 vormen een complete leerlijn voor de spelling die op de basisschool moet worden aangeleerd. Spelling op maat 2 is het tweede deel van deze leerlijn.

Nadere informatie

TAALVERZORGING BK 2 SPORTIEF PERRON 2

TAALVERZORGING BK 2 SPORTIEF PERRON 2 Sportief! TAALVERZORGING BK 2 SPORTIEF PERRON 2 Je zit alweer in het tweede jaar van het vmbo. Vorig jaar heb je veel geleerd bij het onderdeel Taalverzorging, maar misschien ben je ook wel iets vergeten.

Nadere informatie

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 21 JULI 2009 TIJD : 10.00-10.45 UUR --------------------------------------------------------------------------------------------------- TIJDSBEPALING Op 1 juli 2008 vierden

Nadere informatie

Gedichten. Spellingstad. uit. Leuke, leerzame, grappige gedichten over verschillende spellinghobbels in de Nederlandse taal

Gedichten. Spellingstad. uit. Leuke, leerzame, grappige gedichten over verschillende spellinghobbels in de Nederlandse taal Gedichten uit Spellingstad Leuke, leerzame, grappige gedichten over verschillende spellinghobbels in de Nederlandse taal 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave p. 5 Een woord vooraf... p. 7 Spellingstad 1 - Klankgroepen

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Logopedische behandeling bij kinderen met een schisis. in de basisschoolleeftijd

Logopedische behandeling bij kinderen met een schisis. in de basisschoolleeftijd 06-03-17 Logopedische behandeling bij kinderen met een schisis. in de basisschoolleeftijd Schisisteam Amsterdam Arianne van der Kooij Klinisch Logopedist Spraak-taalpatholoog Thema s Over welke spraakstoornissen

Nadere informatie

Protocol lees- en spellingproblemen en dyslexie

Protocol lees- en spellingproblemen en dyslexie 1 Bijlagen Protocol lees- en spellingproblemen en dyslexie Bijlage 1: Spellingprincipes en foutenanalyse SPELLINGPRINCIPES 1 Fonologisch principe Binnen alle alfabetische talen is het fonologisch principe

Nadere informatie

TAVAK-formulieren zijn ook achteraf nog voor nadere analyse te gebruiken, bijvoorbeeld na raadpleging van literatuur over de desbetreffende taal.

TAVAK-formulieren zijn ook achteraf nog voor nadere analyse te gebruiken, bijvoorbeeld na raadpleging van literatuur over de desbetreffende taal. DE t a al STUDIO TRANSCRIPTIE, ANALYSE EN VERTALING BIJ ANDERSTALIGE KINDEREN Van 1 maart tot 1 juli 2005 wordt in de praktijk getest. Alleen ten behoeve van deze praktijktoets stellen wij deze voorlopige

Nadere informatie

Klanken 1. Tekst en spraak. Colleges en hoofdstukken. Dit college

Klanken 1. Tekst en spraak. Colleges en hoofdstukken. Dit college Tekst en spraak Klanken 1 Representatie van spraak vereist representaties van gedeeltes die kleiner dan woorden zijn. spraaksynthese (tekst-naar-spraak) rijtje letters! akoestische golfvorm http://www.fluency.nl/

Nadere informatie

Hebben wij genoeg aan het huidige alfabet? door Jordi van Putten

Hebben wij genoeg aan het huidige alfabet? door Jordi van Putten Hebben wij genoeg aan het huidige alfabet? door Jordi van Putten 2014-B Visual Design Dick Swart Inleiding: Iedereen weet dat ze in China anders schrijven dan hier. Daar gebruikt men één karakter om een

Nadere informatie

Vrije scholen Zwevezele Interventierooster Hannelore Benoit

Vrije scholen Zwevezele Interventierooster Hannelore Benoit Vrije scholen Zwevezele Interventierooster Hannelore Benoit Datum uur Klas Onderwerp doelen Maandag 19/02/2018 9.00 5b Voorinstructie wiskunde 9.25 6a Individuele afname LVS 9.50 6a Individuele afname

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 9

Inhoud. Inleiding... 9 Inhoud Inleiding.............................................................. 9 Hoofdstuk 1: De uitspraak van het Engels............................... 13 Het alfabet...................................................14

Nadere informatie