1. INLEIDING. 1.1 Wat is het VFU?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. INLEIDING. 1.1 Wat is het VFU?"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2010

2 INHOUD 2 1 Inleiding Wat is het VFU? Structuur VFU Missie en opdrachten van het VFU Opleidingen Samenvatting van opleidingen VFU Opleiding van uitzendkrachten Initiatieven van het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten (SFU) Initiatieven van het VFU: samenwerking met andere sectorfondsen De doelgroep van de opleidingen van het VFU: profiel Addendum Opleiding van kandidaat-uitzendkrachten / werkzoekenden Samenwerking met Forem Formation Samenwerking met VDAB Tewerkstellingsresultaten VFU Na opleiding van werkzoekenden Vlaanderen Wallonië Na sensibilisering van werkzoekenden E-Learning tool over uitzendarbeid Vlaanderen Wallonië Brussel

3 4 Initiatieven naar uitzendconsulenten Opleiding voor consulenten Hands-on dagen met VDAB Bezoeken aan de opleidingscentra van Forem Formation Andere projecten van het VFU e-vc voor uitzendkrachten Competentiemanagement Diversiteit Diversiteitsplannen MVO-scan Partnership met Insertion Socio Professionnelle Opleiding omgaan met discriminatie voor uitzendconsulenten Mobiliteit Onderwijs VFU in Europa Internationaal overleg

4 1. INLEIDING ID Wat is het VFU? In 2006 richtten de sociale partners van de uitzendsector (Federgon, ABVV, ACLVB en ACV) samen het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten (VFU) op. Het VFU is een paritaire organisatie van de uitzendsector en heeft als doel de individuele en collectieve vormingsinspanningen te stimuleren voor (kandidaat-)uitzendkrachten en wil hen helpen om hun competenties te verbeteren door specifieke opleidingen. Zo kunnen uitzendkrachten nog beter beantwoorden aan de verwachtingen van de arbeidsmarkt.

5 Het VFU in actie op de teambuildingsdag. 1.2 Structuur VFU Wallonië/Brussel Marie-Pascale Descamps verantwoordelijke Wallonië/Brussel Henry d Anethan sectorconsulent Brussel Anne Maroit projectbeheerder Wallonië Vincent Vandenameele directeur Vlaanderen: Vooruitzenden 6 sectorconsulenten Sarah Debaise directie assistent Vincent Vandenameele coördinatie Vlaanderen Mieke Verstegen: Antwerpen Alice Hermans: Limburg Inge Hauben: Vlaams-Brabant Peter Van de Veire: Oost-Vlaanderen Brenda Van Deursen: West-Vlaanderen 5 Francie-Laurie De Clercq sectorconsulent Wallonië 1.3 Missie en opdrachten van het VFU Het VFU coördineert en stimuleert collectieve en individuele opleidingsinspanningen voor uitzendkrachten. Om deze opdracht te vervullen, werkt het VFU samen met derden, onder meer met de sectorale opleidingsfondsen van sectoren waarin de uitzendsector actief is. Het VFU wil ook een centraal informatiepunt zijn voor vragen rond opleiding van (kandidaat-) uitzendkrachten.

6 2. OPLEIDINGEN Samenvatting van opleidingen VFU Doelgroep Aantal sessies Aantal personen bereikt Uitzendkrachten (samenwerking sectoren + addendum) Kandidaat-uitzendkrachten (samenwerking VDAB en Forem Formation) Uitzendconsulenten TOTAAL Tabel 1: samenvatting van alle opleidingen van VFU in Opleiding van uitzendkrachten Initiatieven van het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten (SFU) INDIVIDUEEL TREKKINGSRECHT ALGEMEEN Uitzendkantoren staan 0,4% van hun loonmassa af aan het SFU en kunnen dit recupereren door opleidingsdossiers in te dienen. De volgende kosten komen hiervoor in aanmerking: de loonkost en opleidingskost van de externe lesgever. 3 categorieën van opleidingen komen in aanmerking voor het individueel trekkingsrecht: de uitzendkracht krijgt een opleiding on the job (V1), d.i. bij de gebruiker het uitzendkantoor richt zelf een vorming in (V2) de uitzendkracht volgt een externe vorming bij een opleidingscentrum (V3).

7 2009 Bedrag betaald aan uitzendbureaus trekkingsrecht vorming algemeen Totaal aantal uitzendkrachten opgeleid # Tabel 2: bedragen trekkingsrecht vorming betaald aan uitzendbureaus in 2009 en totaal aantal uitzendkrachten opgeleid Op het moment van publicatie van dit jaarrapport zijn de opleidingsdossiers van 2010 nog niet allemaal verwerkt. Voor de periode , kunnen uitzendbedrijven immers dossiers indienen tot 30 juni 2011, voorlopig is er dus nog geen cijfermateriaal beschikbaar voor BIJDRAGE AAN HET VORMINGSFONDS VOOR UITZENDKRACHTEN Het SFU voorziet in een jaarlijkse bijdrage aan het VFU om de samenwerking met de sectorfondsen en de werkingskosten van het VFU te financieren. De totale bijdrage aan het VFU voor 2010 bedroeg Initiatieven van het VFU: samenwerking met andere sectorfondsen OVERZICHT EN RESULTATEN VAN SAMENWERKING MET SECTORFONDSEN Omdat de uitzendsector een interprofessionele sector is en dus in vrijwel alle sectoren actief, wil het VFU samenwerken met andere sectorale opleidingsorganisaties van sectoren waarin uitzendkrachten aan het werk zijn. Deze sectorfondsen beschikken over een ruim vormingsaanbod, waaraan uitzendkrachten ook kunnen deelnemen. 7 Wilt u weten wat het aanbod is per sector? Surf dan naar (sectoren). In 2010 startte het VFU ook enkele nieuwe samenwerkingen op met andere sectoren, met name: IVOC: het sectorfonds voor de kleding- en confectiesector (PC 109 en 215) en textielverzorging (PC 110) Podiumkunsten.be: het Fonds voor Bestaanszekerheid van het Vermakelijkheidsbedrijf (PC 304)

8 Hieronder vindt u een overzicht van de sectoren waarmee afspraken zijn gemaakt over opleiding van uitzendkrachten. Sector Paritair Comité Aantal Opleidingssessies Aantal Uren Aantal Uitzendkrachten Kosten VFU IPV PC ,34 Vormelek PSC ,00 IVOC PC en PC ,00 Podiumkunsten PC ,00 FVB PC ,00 IFPM PC ,75 TOTAAL ,09 8 Tabel 3: resultaten samenwerking met sectorfondsen Totaal aantal opleidingen: IPV Vormelek 560 IVOC Podiumkunsten FVB IFPM Figuur 1: overzicht aantal opleidingen per sector via samenwerking met andere sectorfondsen

9 IPV Sinds 1 januari 2008 werken het VFU en IPV (Nationaal sectoraal opleidingsfonds voor de voedingsindustrie PC 118 en 220) samen voor de opleiding van uitzendkrachten. De regel is simpel: uitzendkrachten en vaste werknemers kunnen van hetzelfde opleidingsaanbod gebruik maken, zowel voor opleidingen op maat (meestal op de bedrijfsvloer) als voor open opleidingen (in een opleidingscentrum). Opleidingen op maat: tot 50% van opleidingskosten wordt gesubsidieerd (door het VFU), de overige kosten worden gedragen door de klant/gebruiker uit de voedingsindustrie. Open opleidingen: gratis of tot 50% reductie, de resterende kosten worden gedragen door de klant/gebruiker uit de voedingsindustrie. Meest gevraagde opleidingen voor uitzendkrachten in 2010 (in volgorde van belangrijkheid): arbeiders: voedselveiligheid en -kwaliteit, logistiek, veiligheid en welzijn op het werk, voedingsspecifieke opleidingen bedienden: voedselveiligheid en -kwaliteit, logistiek, veiligheid en welzijn op het werk, informatica. 9 Aantal deelnemers per rubriek : Uitzendkrachten-arbeider 494 Logistiek 92 Talen 7 Veiligheid en welzijn op het werk 25 Voedingsspecifieke opleidingen 15 Voedselveiligheid & Kwaliteit 355 Uitzendkrachten-bediende 66 Informatica 4 Logistiek 10 Veiligheid en welzijn op het werk 5 Voedingsspecifieke opleidingen 4 Voedselveiligheid & Kwaliteit 43 TOTAAL 560 Tabel 4: aantal deelnemers per rubriek voor uitzendkrachten via IPV in 2010 Meer info op:

10 VORMELEK Sinds 1 oktober 2006 hebben het VFU en Vormelek een samenwerkingsakkoord. Met dit akkoord maken de uitzendsector en de elektrotechnische sector (PSC ) hun wil tot samenwerking concreet. Alle Vormelek-opleidingen (open opleidingen in een opleidingscentrum) zijn gratis voor uitzendkrachten. De financiering van de opleidingskosten van de uitzendkrachten tewerkgesteld bij een onderneming uit de sector PSC , wordt gedragen door het VFU op het moment van de inschrijving van de uitzendkrachten. In het geval van aanwerving onder het statuut arbeider van diezelfde uitzendkrachten in een bedrijf uit de sector PSC , zal Vormelek de totale inschrijvingskost op zich nemen. Dit geldt ook voor eventuele testen of examens die aan de opleiding verbonden zijn (behalve VCA-examen, opleidingscode 801). Meest gevraagde opleidingen voor uitzendkrachten in 2010 (in volgorde van belangrijkheid): basisinstructies veiligheid elektriciteit; VCA basisopleiding veiligheid voor elektriciens. Meer info op: IFPM Sedert 1 januari 2008 heeft het VFU een samenwerkingsakkoord met IFPM (Institut de Formation Professionnel du secteur de l industrie technologique et des fabrications Métalliques PC ). Met dit akkoord kunnen uitzendkrachten (arbeiders en bedienden) die werken in bedrijven van de PC s 111 en 209 in Wallonië en Brussel genieten van dezelfde opleidingsmogelijkheden als de vaste werknemers. Het gaat hier zowel over opleidingen op de werkvloer als opleidingen in een opleidingscentrum. Meest gevraagde opleidingen voor uitzendkrachten in 2010 (in volgorde van belangrijkheid): arbeiders: goederenbehandeling, controle, productie, lassen; bedienden: informatica. Meer info op:

11 IVOC Op 1 september 2009 sloot het VFU een samenwerkingsakkoord met IVOC, het sectorfonds voor de confectie en textielverzorging. Dankzij dit akkoord kunnen uitzendkrachten tewerkgesteld met een uitzendcontract als arbeider of bediende bij een onderneming uit deze sector (kleding- en confectiesector: PC 109 en 215, textielverzorging: PC 110) mee opgenomen worden in een bedrijfsopleidingsplan. Meest gevraagde opleidingen voor uitzendkrachten in 2010 (in volgorde van belangrijkheid) vindt u terug in de onderstaande figuur: Opleidingen van uitzendkrachten in confectie- en textielverzorgingsbedrijven, geëvalueerd in 2010 (n=89) Operator wasserij 30 Inwerkprogramma nieuwe werknemer (techniek, veiligheid, ergonomie) 18 Stikken, verstelwerk 10 Strijken / Persen Chauffeur Snijden 6 Magazijnier 3 Kwaliteitscontrole 2 Heftruck 1 CAD 1 Andere technische opleidingen 3 Figuur 2: Aantal opleidingen voor uitzendkrachten in confectie- en textielverzorgingsbedrijven Meer info op: FONDS VOOR VAKOPLEIDING IN DE BOUWNIJVERHEID (FVB) De bouwsector sloot een CAO af met hierin duidelijke afspraken rond opleiding van uitzendarbeiders in de bouw. Uitzendkrachten kunnen bijscholing volgen via het FVB, de opleidingskost (= vergoeding van het opleidingscentrum) wordt gedragen door het FVB volgens de regels die gelden voor alle sectorale opleidingen. Uitzendarbeiders bouw hebben toegang tot alle opleidingen in de door het FVB erkende opleidingscentra, behalve het VCA. Uitzendkrachten kunnen de meeste opleidingen gratis volgen of met een stevige korting (restfactuur: bedrijf of uitzendkantoor). Het bouwbedrijf moet wel een Bedrijfsopleidingsplan (BOP) uitschrijven met het FVB.

12 12 Meest gevraagde opleidingen voor uitzendkrachten in 2010 (in volgorde van belangrijkheid): veilig werken op hoogte; dakbouwkunde; EHBO nijverheidshelper; pontier. Meer info op: Provincie # Modules # Personen # Uren Antwerpen Brussel Hoofdstedelijk Gewest Henegouwen Limburg Luik Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen TOTAAL Tabel 5: regionale verdeling opleidingen uitzendkrachten bouw via het FVB in 2010

13 2.2.3 De doelgroep van de opleidingen van het VFU: profiel UITZENDKRACHTEN Om een idee te krijgen van het profiel van de bereikte uitzendkrachten in de samenwerking met andere sectorfondsen, geven wij hieronder een overzicht van hun belangrijkste kenmerken: geslacht, leeftijd, scholingsgraad en nationaliteit. Profielkenmerken van uitzendkrachten die opgeleid zijn via FVB (bouwsector) zijn niet geregistreerd Geslacht Geslacht van de deelnemers Mannen Vrouwen Totaal aantal % % M 13 V 70% Figuur 3: profielkenmerken uitzendkrachten volgens geslacht Leeftijd Leeftijd van de deelnemers <25 jaar jaar 45 jaar en ouder Niet gekend Totaal aantal % % 13% 28% < en + 55% n.g. Figuur 4: profielkenmerken uitzendkrachten volgens leeftijd

14 Scholingsgraad Scholingsgraad van de deelnemers < GHSO: GHSO > GHSO Niet gekend Totaal aantal % % 14% <GHSO GHSO >GHSO n.g. 35% 14 29% Figuur 5: profielkenmerken uitzendkrachten volgens scholingsgraad Nationaliteit Nationaliteit van de deelnemers Belgen Andere EU niet EU Niet gekend Totaal aantal % % 4% 2% B Andere EU Niet-EU n.g. 82% Figuur 5: profielkenmerken uitzendkrachten volgens nationaliteit

15 Om deze middelen efficiënt te beheren, ontwikkelde het VFU een nieuwe online tool waarmee uitzendbedrijven een subsidie konden aanvragen voor opleidingen. Alle formele opleidingen gegeven door een externe opleidingsorganisatie kwamen in aanmerking. De opleidingen moesten plaatsvinden tussen 1 april 2009 en 31 juli Uitzendbedrijven kregen de kans om zelf de keuze van hun opleidingspartner te bepalen UITZENDKANTOREN (AANTALLEN) 38 verschillende uitzendbedrijven maakten in 2010 gebruik van het opleidingsaanbod van het VFU. Hierbij zijn zowel de grote uitzendondernemingen als de middelgrote of kleine bedrijven vertegenwoordigd Addendum Via het Impulsplan Herstel het vertrouwen van de Vlaamse Regering, kreeg het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten een eenmalige subsidie van euro toegewezen, waarmee het uitzendbedrijven kon ondersteunen die in opleiding hebben geïnvesteerd in tijden van economische crisis. Wie kon er een opleiding krijgen: uitzendkrachten onder contract; uitzendkrachten in tijdelijke economische werkloosheid; werkzoekenden (indien er geen aanbod is van VDAB); studenten onder uitzendcontract. Elk uitzendkantoor met erkenning in Vlaanderen kreeg een procentueel aandeel van het beschikbare budget volgens zijn marktaandeel. Kleinere bedrijven beschikten over een minimum budget van euro. Dankzij de nieuwe online tool, behielden uitzendbedrijven steeds zicht op het resterende bedrag. Deze tool vormde ook een belangrijk eerste proefproject in de verdere administratieve vereenvoudiging van het aanvragen van subsidies voor opleidingen en zal als basis gebruikt worden voor het ontwikkelen van een gelijkaardig instrument voor het individueel trekkingsrecht in 2011 (zie 2.1.1). 15 Totaal aantal ingediende opleidingsdossiers Totaal aantal individuele uitzendkrachten 995 Totaal aantal uren opleiding Totaal aantal uitzendbedrijven dat dossiers indiende 34 Totaal uitgekeerd bedrag ( ) Gemiddeld bedrag/ dossier ( ) 405 Belangrijkste opleidingsthema s Veiligheid / preventie (43%) Logistieke opleidingen (38%) Tabel 6: belangrijkste resultaten van het addendum

16 FREESAFESTART.BE Gratis examen voor uitzendkrachten Uitzendkrachten die willen werken in de bouw, Gratis e-learningcursus voor iedereen productie, industrie, onderaanneming of onderhoud, Freesafestart is een gratis e-learningcursus, een moeten beschikken over een diploma Basisveiligheid online voorbereiding op het officiële B-VCA-examen VCA (B-VCA) alvorens ze er aan de slag kunnen. en behandelt alle onderwerpen die op het officiële examen aan bod komen. Zo konden cursisten Uitzendkrachten kregen niet alleen gratis toegang tot perfect voorbereid naar het examencentrum de online B-VCA-cursus in het Frans of Nederlands, gaan om een B-VCA-diploma te behalen. De maar konden bovendien begeleid worden door een cursus is tot stand gekomen met de financiële coach en dan gratis deelnemen aan het VCA-examen steun van het Europese Leonardo Da Vincifonds. Het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten in een erkend examencentrum. gaf, dankzij subsidies van de Vlaamse Regering Leerlingen, leerkrachten technisch en (addendum), gratis online toegang voor iedereen beroepsonderwijs (uitzendkrachten, leerlingen, leerkrachten, Leerlingen en leerkrachten konden in het kader van uitzendconsulenten, werkzoekenden, ). het project Freesafestart gebruik maken van extra diensten. Je vindt meer info op: Resultaten Eind 2010 waren er 8274 Nederlandstalige gebruikers. 13% Leerling 12% 7% 6% 60% Uitzendconsulent Uitzendkracht Werkzoekende Leraar Andere 2% Figuur 6: Nederlandstalige gebruikers van Freesafestart - volgens statuut Het aantal Franstalige gebruikers van Freesafestart bedroeg eind % 4% Leerling 40% Uitzendconsulent 19% Uitzendkracht Werkzoekende Leraar Andere 5% 22% Figuur 7: Franstalige gebruikers van Freesafestart - volgens statuut

17 2.3 Opleiding van kandidaat-uitzendkrachten / werkzoekenden 17 Het VFU werkt met een aantal partners samen om werkzoekenden klaar te stomen voor de beschikbare uitzendvacatures. Voor deze werkzoekenden is het volgen van een opleiding een absolute noodzaak om in te kunnen gaan op een jobaanbieding van uitzendbedrijven. De belangrijkste partners zijn: Forem Formation en VDAB. Hieronder beschrijven we kort de resultaten van de samenwerking met deze 2 partners. Daarnaast zijn er ook regelmatige contacten met Bruxelles Formation en Arbeitsamt, die echter nog verder geconcretiseerd moeten worden Samenwerking met Forem Formation De doelstelling van het partnerschap tussen het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten en de Forem (dat al loopt sinds 2002), is de vorming en de (re)integratie van werkzoekenden die als uitzendkracht aan de slag willen. Heel wat Waalse werkzoekenden zijn ingeschreven bij uitzendkantoren, maar krijgen geen opdrachten wegens onvoldoende beroepskwalificaties. Anderzijds vinden heel wat bedrijven maar moeilijk gemotiveerde en gekwalificeerde werknemers. Om op deze situatie in te spelen biedt het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten, samen met de Forem, korte opleidingsprogramma s aan, specifiek afgestemd op een aantal beroepen. Het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten werkt lokaal, sensibiliseert de agentschappen van de uitzendbureaus, lijst hun opleidingsbehoeften op, biedt vormingsmodules aan die rechtstreeks verbonden zijn met uitzendopdrachten en maakt een kwalitatieve evaluatie van de tewerkstellingen na de opleiding. In 2010 was de tewerkstellingsgraad 88% (criterium: ten minste 3 maanden werken als uitzendkracht binnen 6 maanden na het einde van de opleiding).

18 VERDELING VAN DE KANDIDATEN VOLGENS SECTOR Veiligheid - VCA 51,2% Logistiek 26,2% Industrie 0,6% Voeding 16,9% Bouw 0,8% Handel - Verkoop 4,3% Figuur 8: samenwerking VFU-FOREM - verdeling van het aantal opgeleide kandidaat-uitzendkrachten per sector in Opleidingen over veiligheid (VCA) en logistiek (heftruckchauffeur, werken op hoogte, rolbrugbestuurder, ADR, ) kennen elk jaar meer succes bij de uitzendkantoren, zelfs al stellen we een lichte daling vast van de VCAopleidingen tegenover Toch zagen in 2010 nieuwe opleidingen het levenslicht, met name in de logistieke sector (stapelaar), de commerciële verkoop (callcenter) en in de industriële sector (CNC en industriële schilderwerken) VERDELING VAN DE KANDIDATEN PER PROVINCIE Luxemburg 2,1% Namen 4,3% Waals-Brabant 3,7% Luik 51,4% Henegouwen 38,6% Figuur 9: samenwerking VFU-FOREM - verdeling van het aantal opgeleide kandidaat-uitzendkrachten per provincie in 2010 De regio Luik telt nog steeds het hoogste aantal opleidingen. Maar ook de regio Henegouwen wint terrein in 2010, dankzij nieuwe opleidingen in Moeskroen (callcenter) en het nieuwe logistieke opleidingscentrum in Estaimpuis (heftruckchauffeur).

19 2.3.2 Samenwerking met VDAB Ook met VDAB werkt het VFU samen om, op vraag van uitzendbedrijven, korte opleidingen op maat te organiseren voor werkzoekenden in specifieke knelpuntberoepen. Na een geslaagde opleiding en eventuele stage krijgen de cursisten de kans om te starten onder uitzendcontract. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste projecten in Opleiding Aantal sessies Regio Aantal WZn Aantal tewerkgesteld Heftruckchauffeur 2 Maldegem 11 5 Heftruckchauffeur 2 Antwerpen 11 9 Uitzendconsulent 1 Antwerpen 11 Opleiding loopt nog Heftruckchauffeur 4 Vilvoorde Modeverkoopster 1 Haasrode 8 3 Contactcentermedewerker Contactcentermedewerker 1 Gent Vilvoorde 11 Niet gekend 19 Machineoperator 1 Haasrode 8 6 Operatoren voeding 1 Roeselare 12 2 Winkelverkoop 1 Oostkamp 6 5 Callcentermedewerker 7 Tongeren/Peer Machineoperator 1 Hasselt 10 9 Heftruck -reachtruck 3 Opglabbeek Assistent in de slagerij 1 Hasselt 9 9 Heftruck reachtruck Orderpicker 4 Opglabbeek Productiemedewerker 1 Genk 12 5 TOTAAL Tabel 7: samenwerking met VDAB - belangrijkste opleidingsprojecten kandidaat-uitzendkrachten in 2010 Naast deze opleidingsprojecten met ondersteuning van het VFU, hebben tal van uitzendbedrijven individuele afspraken gemaakt met de VDAB rond opleiding van kandidaat-uitzendkrachten. Het VFU heeft hier enkel een informerende en sensibiliserende rol in gespeeld. We hebben geen zicht op de concrete resultaten van deze projecten.

20 3. TEWERKSTELLINGS- RESULTATEN VFU Na opleiding van werkzoekenden Vlaanderen In Vlaanderen is het aantal opleidingssessies, het aantal betrokken werkzoekenden en het tewerkstellingsresultaat na de opleiding de afgelopen 3 jaar in stijgende lijn.

21 Aantal opleidingssessies Aantal werkzoekenden 85% 80% 75% 70% 68,50% 76% 81% 65% 60% Tewerkstellingsresultaat Figuur 10: aantal sessies, kandidaten en tewerkstellingsgraad na opleidingen via projecten met VDAB evolutie

22 3.1.2 Wallonië In het kader van de samenwerking in 2010 tussen het VFU en Forem, namen 629 kandidaatuitzendkrachten deel aan 170 opleidingssessies. In onderstaande tabel vindt u het aantal deelnemers en het aantal sessies per sector en per opleiding. Sector Opleiding Aantal deelnemers Aantal opleidingssessies 22 Logistiek ADR (Agreement Dangerous 7 7 Road) Heftruckchauffeur Reachtruckchauffeur 16 5 Heftruckchauffeur goederenbehandelaar Magazijnier-heftruckchauffeur 8 1 Stapelaar 7 1 Rolbrugbestuurder in 6 3 cabine Rolbrugbestuurder op de 1 1 grond Subtotaal Industrie Lassen à la carte 1 1 Industriële schilderwerken 2 2 CNC 1 1 Subtotaal 4 4 Voeding BPH (Hygiënenormen) Subtotaal Handel/Verkoop Verkoop - Kassa - Voorraad 18 2 aanvullen Callcenter 7 1 Subtotaal 25 3 Bouw Aanleg van stoepranden en 5 1 watergreppel Subtotaal 5 1 Bouw/Electriciteit/Verkoop VCA-certificering Subtotaal TOTAAL De opleidingen van kandidaat-uitzendkrachten kende in 2010 een aanzienlijke daling. De belangrijkste oorzaak hiervan is de toename van het aantal kandidaten die elders opgeleid werden: schoolverlaters met een VCA-diploma vanuit het onderwijs, opleidingen via de interne diensten van uitzendbedrijven. In het kader van het akkoord met Forem Formation, volgt het VFU de loopbaan van de kandidaten op via de uitzendkantoren, dit tot 6 maanden na de opleiding. Op die manier berekenen zij de jaarlijkse tewerkstellingsgraad, over de periode van 1/07 tot 30/06. Het aantal infosessies georganiseerd dankzij de samenwerking tussen het VFU en Forem is echter ongeveer stabiel gebleven.

23 In Wallonië stijgt het algemeen tewerkstellingspercentage na opleiding enigszins: 88% in 2010 tegenover 87% in Hieronder vindt u de tewerkstellingscijfers per provincie. 23 Provincie Deelnemers Tewerkgesteld Tewerkstellingspercentage Waals-Brabant ,3% Henegouwen ,4% Luik ,7% Namen ,8% Luxemburg ,0% TOTAAL ,0% 3.2 Na sensibilisering van werkzoekenden Het VFU heeft ook een belangrijke informerende en sensibiliserende rol. Heel wat stakeholders kennen uitzendarbeid onvoldoende of hebben vooroordelen tegenover deze vorm van werk. Het VFU neemt dan ook heel wat initiatieven om werkzoekenden correct te informeren over uitzendarbeid en hen zo te motiveren om te solliciteren bij een uitzendkantoor in hun buurt. Daarnaast zijn ook heel wat inspanningen geleverd naar organisaties die werkzoekenden begeleiden. Met deze organisaties werden concrete afspraken gemaakt rond doorverwijzing, feedback en bekendmaking van vacatures E-learning tool over uitzendarbeid Regelmatig krijgt het VFU de vraag om infosessies over uitzendarbeid te geven aan werkzoekenden. Deze infosessies worden meestal in groep gegeven, nadien kunnen de deelnemers al hun vragen stellen aan de spreker. Zo krijgen werkzoekenden informatie over uitzendarbeid en concrete tips over het solliciteren en het werken via een uitzendkantoor. Trajectbegeleiders

24 Het afgelopen jaar zijn de audioscripts in 3 werkgroepen afgewerkt, zowel in het Nederlands als in het Frans. De tool zal voor het einde van het schooljaar af zijn en wordt gratis ter beschikking gesteld Vlaanderen 24 vragen ook praktische documentatie over de uitzendsector om hun werkzoekenden nog beter te kunnen doorverwijzen naar uitzendkantoren. De uitzendsector draagt bij tot meer dynamiek op de arbeidsmarkt en wil vanuit dit oogpunt ten volle zijn maatschappelijke rol opnemen, met hierbij voldoende aandacht voor het wegwerken van drempels voor tewerkstelling van uitzendkrachten, zodat zij vlotter kunnen instromen op de arbeidsmarkt. Dit engagement nemen de sociale partners in het sectorconvenant met de Vlaamse Regering. In 2010 nam het VFU het initiatief om, in samenwerking met verschillende uitzendbedrijven, een gloednieuwe e-learning tool te ontwikkelen die uitzendarbeid toelicht. Dit instrument wil elke belangstellende werkzoekende of schoolverlater informeren over zijn/haar rechten en plichten als uitzendkracht en tips geven voor een succesvolle sollicitatie bij een uitzendbedrijf. Ook uitzendkrachten die met vragen zitten over hun statuut kunnen op deze tool terecht. Vooruitzenden ( een project van het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten, staat in voor de uitwerking van dit convenant en neemt allerlei initiatieven om de tewerkstelling van kansengroepen via de uitzendsector te bevorderen. De uitzendsector vormt immers voor vele kansengroepen een belangrijke opstap naar de arbeidsmarkt. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de belangrijkste acties. Aantal bijeenkomsten tussen uitzendkantoren en sociale actoren 32 Aantal infosessies over uitzendarbeid aan werkzoekenden 99 Aantal bereikte werkzoekenden met infosessies over uitzendarbeid Aantal infosessies aan trajectbegeleiders 30 Aantal bereikte trajectbegeleiders met infosessies 178 Aantal bezoeken aan uitzendkantoren met sociale actoren 89 Aantal jobbeurzen/jobdatings met ondersteuning van VFU 73 Aantal deelnemende uitzendagentschappen aan deze jobbeurzen/jobdatings 281 TOTAAL AANTAL UITZENDKRACHTEN TEWERKGESTELD Tabel 8: informatiesessies, jobdatings en bijeenkomsten in Vlaanderen 2010

25 3.2.3 Wallonië RENCONTRES INTÉRIM MET FOREM FORMATION Het VFU organiseert de rencontres interim in samenwerking met de opleidingscentra van de Forem met een dubbel doel. Ten eerste, om de werkzoekenden de informeren en te sensibiliseren in verband met uitzendwerk. Ten tweede betekenen deze ontmoetingen een eerste kennismaking met de plaatselijke uitzendkantoren en banen een weg naar een eerste uitzendopdracht. Sector Aantal rencontres intérim Aantal gesensibiliseerde kandidaten Logistiek Bouw Industrie Diensten en verkoop Voeding 1 7 TOTAAL Tabel 9: informatiesessies (rencontres intérim) Wallonië in Brussel In het jaar 2010 ontwikkelde het VFU verscheidene sensibiliseringsacties voor werkzoekenden in samenwerking met Bruxelles-Formation, VDAB en de Lokale Werkwinkel van Schaarbeek. Deze acties breiden zich verder uit in de loop van Partner Sensibiliseringsactie Aantal gesensibiliseerde kandidaten Bruxelles-Formation Industrie 1 Rencontre Intérim 20 Bruxelles-Formation Bureau en Diensten Bruxelles-Formation Transport Logistique 1 Rencontre Intérim 26 1 Rencontre Intérim 29 VDAB Regionale Dienst Brussel 2 Infosessies 35 VDAB Regionale Dienst Brussel 1 Jobdating Administratieve profielen 40 Lokale Werkwinkel Schaarbeek 1 Jobdating Monteur-Kabbellegger 12 TOTAAL Tabel 10: sensibiliseringsacties in Brussel in 2010

26 4. INITIATIEVEN NAAR UITZENDCONSULENTEN Opleiding voor consulenten In samenwerking met Cevora (opleidingsfonds voor PC 218) organiseerde het VFU verschillende opleidingssessies om uitzendconsulenten beter te wapenen om kandidaten te overtuigen een opleiding te volgen. Deze module 10 minuten om te overtuigen duurt een dag en wordt gegeven door het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten, samen met Manacoach. Consulenten krijgen uitleg over het opleidingslandschap voor (kandidaat-) uitzendkrachten en kunnen in rollenspelen enkele concrete situaties beleven. Daarnaast krijgen zij concrete tips om hun overtuigingskracht te vergroten. Uiteraard kunnen consulenten ook in andere aspecten van hun job deze technieken hanteren. In 2010 vonden er 4 Nederlandstalige sessies plaats en 4 Franstalige sessies. De opleiding werd fel gesmaakt door de consulenten en loopt verder in Plaats Aantal deelnemers Charleroi 10 Hasselt 12 Nivelles 6 Nivelles 10 Nivelles 9 Roeselare 10 Sint-Niklaas 4 Vilvoorde 11 TOTAAL: 8 sessies 72 deelnemers Tabel 11: aantal deelnemers aan de opleiding 10 minuten om te overtuigen

27 Hands-on dagen met VDAB In 2010 organiseerde het VFU 10 hands-on sessies in samenwerking met lokale VDAB competentiecentra. In deze korte sessies kunnen uitzendconsulenten door praktische proeven en oefeningen kennismaken met het opleidingsaanbod van de VDAB en tegelijkertijd hun inzicht in technische beroepen bevorderen. Deze sessies vonden plaats in verschillende regio s. Plaats Aantal sessies Aantal aanwezigen Aalst 1 6 Anderlecht 1 8 Hasselt 1 26 Herentals 1 12 Ieper 1 18 Limburg Logistiek 1 15 Vilvoorde 2 15 Wevelgem 1 10 Zottegem 1 10 TOTAAL Tabel 10: hands on sessies voor uitzendconsulenten met VDAB: aantal sessies en aanwezigen

28 Bezoeken aan de opleidingscentra van Forem Formation Sector Centrum Aantal bezoeken Aantal consultenten Logistiek Forem Logistique de Bierset 1 4 Bouw Construform 2 7 Industrie Technifutur 2 11 Technofutur 1 13 Pigment 2 5 Autoform 1 7 Diensten en verkoop Val Benoît 1 4 Voeding Epicuris 1 6 TOTAAL Tabel 11: bezoeken aan de opleidingscentra van Forem Formation in 2010 De uitzendbedrijven tonen belangstelling voor de infrastructuur en de mogelijkheden die de opleidingscentra van Forem te bieden hebben. Daarom organiseerde Forem in 2010 elf bezoeken in de provincies Luik en Henegouwen. Dankzij deze initiatieven kregen een zestigtal uitzendconsulenten de gelegenheid hun technische kennis van alle betrokken beroepen (in de sectoren industrie, bouw, voeding, logistiek, automobielindustrie en de tertiaire sector) bij te schaven.

29 5. ANDERE PROJECTEN VAN HET VFU e-vc voor uitzendkrachten Competentiemanagement Competentiemanagement is een belangrijk nieuw thema van het VFU sinds In het door het ESF gesubsidieerde project e-vc voor uitzendkrachten liet het VFU eerst een onderzoek uitvoeren door Idea Consult over competentiemanagement bij de uitzendbedrijven (zowel naar vaste medewerkers als naar uitzendkrachten). Deze studie werd in een mooie publicatie gegoten (zie: en voorgesteld op een druk bijgewoond afsluitend event in het Vlaams Parlement. operator; heftruckbestuurder; expediteur; onderhoudstechnicus; retail/winkelverkoop. Het VFU heeft eind 2010 een vervolgproject ingediend bij het ESF-agentschap en wil de tool uitbreiden tot 10 functies voor 10 verschillende uitzendbedrijven. Speciale aandacht zal ook gaan naar de communicatie voor de verschillende betrokken partijen: de uitzendkracht, de uitzendconsulent en de klantgebruiker. Daarna ontwikkelde het VFU een online tool voor het meten van competenties bij uitzendkrachten. 5 uitzendbedrijven werkten mee aan dit proefproject (Daoust interim, LIB interim, Flexpoint, Plus Uitzendkrachten en Start People). Ook de VDAB en het IPV (Opleidingsfonds voor de voedingsindustrie) zijn partners. De tool is uitgetest voor 5 verschillende functies:

30 30 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 5.2 Diversiteit Het VFU benadrukt het maatschappelijk belang van de sector en de sociale rol die hij te vervullen heeft. Daarom neemt het VFU ook tal van initiatieven op het vlak van diversiteit. Elk talent is immers nodig op de huidige arbeidsmarkt. In het sectorconvenant met de Vlaamse Regering beschouwen de sociale partners van de uitzendsector diversiteit als een centraal en belangrijk thema in de werking van de sectorconsulenten. Hieronder volgen enkele voorbeelden van concrete acties Diversiteitsplannen De Vlaamse overheid ondersteunt bedrijven die actief werk willen maken van hun diversiteitsbeleid met een subsidie via een diversiteitsplan. Het VFU stimuleert de uitzendbedrijven in Vlaanderen om een dergelijk plan zelf af te sluiten of om dit voor te stellen aan hun klant/gebruikers. In 2010 sloten 38 bedrijven via deze weg een diversiteitsplan af. Hiermee is 2010 het recordjaar sinds het ontstaan van deze maatregel in % 3% Gewoon Instap Cluster Groeiplan 39% 0, Tabel 12: evolutie aantal diversiteitsplannen tot en met % Figuur 11: verdeling per soort diversiteitsplannen in 2010

31 5.2.2 MVO-scan De uitzendsector speelt een belangrijke rol op de arbeidsmarkt en wil in deze positie ook ten volle zijn maatschappelijke rol opnemen. Daarom namen de sociale partners van de uitzendsector met de ondertekening van het sectorconvenant het engagement om de implementatie van MVO te bevorderen bij ondernemingen in de sector. Duurzame ontwikkeling neemt in onze economische modellen een steeds belangrijkere rol in. Een duurzaam beleid van het menselijk kapitaal is noodzakelijk om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen die onze maatschappij te wachten staat: het tekort aan arbeidskrachten en de vergrijzing van de bevolking. In die optiek nam het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten samen met zijn partners (De Punt, Vlaamse Startcentra, Plus Uitzendkrachten, Randstad, T-interim en Z-staffing) het initiatief om rond MVO een concreet project uit te werken, dankzij de financiële ondersteuning van het Fonds ter Bevordering van de Sociale Economie in Vlaanderen. Deze MVO-scan (online tool) werd volledig op maat van de uitzendsector ontwikkeld. Zo willen wij onze bedrijven ertoe aanzetten om bewust en concreet na te denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uitzendbedrijven kunnen met deze tool op een laagdrempelige manier hun eigen MVO-beleid onder de loep nemen en hieruit conclusies trekken die aanzetten tot concrete acties. Na de scan krijgt het betrokken uitzendbedrijf een duidelijk beeld van welke acties het nog kan of moet ondernemen om op MVO-vlak nog beter te scoren. Deze acties kunnen zowel naar het eigen vast personeel, als naar de uitzendkrachten gericht zijn. Daarnaast kan de sector de duurzame lijn doortrekken op het vlak van milieu en maatschappij. Het project voorziet eveneens effectieve ondersteuning aan de uitzendbedrijven die hun MVO-prestaties wensen te verbeteren. Eind juni stelde het VFU en zijn partners de afgewerkte MVO scan voor aan een divers publiek. Ook de CEO van Boss Paints inspireerde de aanwezige uitzendbedrijven met een presentatie over het MVObeleid van zijn bedrijf. Intussen hebben naast de 4 31

32 uitzendbedrijven die de tool hebben ontwikkeld, 6 bijkomende bedrijven de scan doorlopen en zullen zij in 2011 verder acties ondernemen om te werken aan hun MVO-beleid. basis voor interne opleidingen rond het ombuigen van discriminatie Tot slot is er ook nog interesse van andere HR-dienstverleners (rekrutering en selectie, dienstencheques, outplacement, ) om de bestaande tool aan te passen aan hun behoeften. In 2011 wordt onderzocht hoe we dit kunnen aanpakken. Het VFU organiseert eveneens infosessies over uitzendarbeid voor oudere werkzoekenden die in begeleiding zijn bij de Actief 50+ club van de VDAB. Er werd ook een samenwerkingskader voorgesteld aan de coaches van deze Actief 50+ clubs personen uit de Actief 50+ clubs vonden in 2010 een job via een uitzendkantoor. 32 Met deze online tool wil Vooruitzenden / het VFU vertrekken vanuit de 3 belangrijkste doelgroepen van het diversiteitsbeleid van de Vlaamse Regering: naast allochtonen, komen ook de kwaliteiten van ouderen (50+) en personen met een handicap aan bod. De website biedt ondersteuning bij de bemiddeling van de 3 doelgroepen: consulenten zullen de mogelijke drempels herkennen die zij soms ervaren bij het plaatsen van deze kansengroepen, per drempel krijgen ze een aantal heel concrete tips. Daarnaast vinden consulenten ook meer info over subsidie- of tewerkstellingsmaatregelen waarmee zij de doelgroep een extra duwtje in de rug kunnen geven. Tot slot kunnen bezoekers van de site beeldmateriaal met best practices per doelgroep bekijken: personen met een (arbeids)handicap, allochtonen en ouderen. Het VFU blijft deze site verder updaten en promoten. Verschillende uitzendbedrijven gebruiken deze site als Partnership met Insertion Socio-Professionnelle Het project Trempl interim ( in Wallonië loopt in het kader van de actieve samenwerking tussen de sector van de insertion socio-professionnelle (ISP) en de uitzendkantoren. De doelstelling is de (re)integratie van laaggeschoolde cursisten en/of cursisten met een afwijkend traject, ingeschreven in de opleidingscentra behorend tot deze sector (opleidingscentra EFT-OISP). Dit initiatief ontstond in 2002 en krijgt steun van het Europees Sociaal Fonds. Door ruimte te scheppen voor ontmoetingen en discussie, zetten de betrokken partners de actoren in deze sectoren ertoe aan elkaar te leren kennen en samen te werken. Het VFU speelt vooral een sensibiliserende rol t.o.v. de uitzendkantoren, het is in de voorbereidende fase heel belangrijk om de uitzendsector erbij te betrekken. Op lokaal vlak geeft dit aanleiding tot het organiseren van vergaderingen voor de uitwisseling van informatie (RIL) en van een concrete samenwerking tussen de opleidingscentra en de uitzendkantoren:

33 uitzendkantoren bezoeken de opleidingscentra ter kennismaking met de verschillende opleidingen en beroepen; opleidingsverstrekkers bezoeken de agentschappen ter kennismaking met de uitzendsector (mogelijkheid tot observatiestages in het kader van de opleiding Communiceren/ Onderhandelen met de Uitzendsector ). Het einddoel is het faciliteren van de tewerkstelling van de doelgroepen van de ISP. Aantal deelnemende centra: 46 ingeschreven centra en 101 deelnemers aan de RIL. Aantal deelnemende kantoren: 69 uitzendbedrijven en 43 deelnemers aan de RIL Opleiding omgaan met discriminatie voor uitzendconsulenten Het VFU heeft in Brussel een partnerakkoord afgesloten met het Territoriaal Pact voor Werkgelegenheid. Dit Pact brengt, onder coördinatie van Actiris, de voornaamste tewerkstellingsactoren in het Brusselse samen. Het Pact beschikt over een Cel Diversiteit, die zoals de naam doet vermoeden instaat voor het bevorderen van de diversiteit in ondernemingen en de strijd aangaat tegen discriminatie bij de instroom naar werk. Voor 2011 voorziet dit akkoord onder meer in opleidingen Omgaan met discriminerende opmerkingen, bestemd voor uitzendconsulenten uit Brussel. Enkele consultants, die gespecialiseerd zijn in deze thematiek, testten deze opleiding reeds uit in december Mobiliteit Het VFU ondersteunt sinds 2004 uitzendkantoren in hun vragen rond mobiliteit. Uit peilingen blijkt dat vele uitzendkrachten niet kunnen ingaan op een jobaanbieding omdat ze niet mobiel zijn. Vele industriezones blijven daarenboven verstoken van een degelijke aansluiting op het openbaar vervoer. De voorbije zeven jaar zette het VFU in Vlaanderen tal van mobiliteitsprojecten op in samenwerking met uitzendkantoren, lokale besturen en de Vlaamse gemeenschap. Het gaat ondermeer over projecten die voorzien in het vervoer naar de Gentse Havenzone (Max Mobiel), de haven van Zeebrugge, de Waaslandhaven, maar ook bromfietsprojecten zoals die in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Al deze mobiliteitsprojecten leidden in 2010 tot een totaal van niet minder dan tewerkstellingen via uitzendkantoren. Door de verworven expertise op het gebied van mobiliteit zetelt het VFU in tal van organen op lokaal niveau, waar zij haar kennis van de arbeidsmarkt, mobiliteit en werkzoekenden deelt met andere 33 Mobiliteitsproject Aantal Uitzendkantoren Aantal unieke vervoerde uitzendkrachten Busproject Brugge-Zeebrugge Gent-Dampoort Gent Zeehaven Gent Sint-Pieters Drongen Arcelor 3 51 Busproject Waaslandhaven TOTAAL Tabel 12: overzicht mobiliteitsprojecten 2010

34 34 partijen. Zo zit VFU onder meer in de Algemene Vergadering van Max Mobiel voor de projecten in de Gentse haven, de Waaslandhaven en in Drongen. Ook is zij lid van de stuurgroep van Vegho (de Vereniging voor Gentse haven gebonden ondernemingen) om de mobiliteit binnen de Gentse zeehaven verder te optimaliseren. Verder organiseerde het VFU in Antwerpen een overleg met beleidsmakers en belangenorganisaties met het oog op een pendeldienst op de Rechterscheldeoever. Ten slotte maakte het VFU ook de fietspunten bekend bij uitzendbedrijven in Vlaanderen. De mobiliteitsacties in Wallonië hebben vooral de bedoeling de bestaande initiatieven te promoten en het gebruik ervan te stimuleren bij de uitzendkantoren. Regio Luik: promoten van de site voor carpooling Regio Namen: sensibiliseren gebruik pendeldienst Créalys (station Namen-Parc scientifique Créalys). Regio Henegouwen: deelname aan een werkgroep die de toegankelijkheid onderzoekt voor deelname aan economische activiteiten te Doornik, Ath, Lessines en Ghislenghien. 5.4 Onderwijs In Vlaanderen gaat ook heel wat aandacht naar samenwerking met onderwijs. Vaak gaat het over lokale samenwerking met individuele scholen. Enkele voorbeelden: Infosessies over uitzendarbeid aan schoolverlaters. s project: Vooruitzenden zetelde in de Vlaamse en enkele regionale stuurgroepen van dit ESF-project om de samenwerking tussen BUSO-scholen en uitzendkantoren te bevorderen. Dit project ontwikkelde ook een online tool waarmee de belangrijkste competenties van de leerlingen in kaart werden gebracht. Intersectoraal initiatief naar trajectbegeleiders van CDO s (Centra Deeltijds onderwijs): Vooruitzenden bemande een stand en bereikte met interactieve discussiemomenten een 30-tal trajectbegeleiders van CDO s. Samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent: in het kader van een VIA-project (Vlaanderen in Actie) zal het VFU jaarlijks 1 studie/bevraging laten uitvoeren door laatstejaars bachelorstudenten onder begeleiding van een lector. Dit project gaat van start in 2011 en loopt tot Daarnaast ondersteunt het VFU ook studenten met thesisonderwerpen die verband houden met de uitzendsector.

35 6. VFU IN EUROPA 6.1 Internationaal overleg Frankrijk Het VFU houdt ook op Europees vlak de vinger aan de pols en pleegt regelmatig overleg met collega s van andere landen. De bedoeling is om dit in de toekomst verder te zetten, zodat we tot een synergie van ideeën en ervaringen komen en elkaar verder kunnen inspireren voor toekomstige acties. Nederland Het VFU overlegde regelmatig met de projectdirecteur van STOOF (Nederlands O&O fonds voor Flexbranche ( over de aanpak in Nederland en woonde de voorstelling van de eerste opleidingsindicator voor de Flexbranche bij. Er is ook regelmatig overleg met FAFTT (opleidingsfonds uitzendsector Frankrijk, onder meer over de aanpak rond opleiding voor kandidaat-uitzendkrachten. Luxemburg In Luxemburg is recent het FSI (Fonds de formation sectoriel pour l Intérim, ) opgestart. Het VFU nam het initiatief om dit nieuwe sectorfonds voor de uitzendsector uit te nodigen en rond de tafel te brengen in een internationaal overleg met Frankrijk en Nederland. 35

36

Sectorconvenant 2015 - een overzicht

Sectorconvenant 2015 - een overzicht Sectorconvenant 2015 - een overzicht Diversiteit 1. Tewerkstelling kansengroepen Omschrijving 2015 Aantal tewerkgestelde uitzendkrachten dankzij acties 3.269 sectorconvenant (buiten opleidingen) Aantal

Nadere informatie

1.1 Wat is het VFU? 4 1.2 Structuur VFU 5 1.3 Missie en opdrachten van het VFU 5. 2 Opleidingen 6

1.1 Wat is het VFU? 4 1.2 Structuur VFU 5 1.3 Missie en opdrachten van het VFU 5. 2 Opleidingen 6 jaarverslag 2011 inhoud 1 Inleiding 4 1.1 Wat is het VFU? 4 1.2 Structuur VFU 5 1.3 Missie en opdrachten van het VFU 5 2 Opleidingen 6 2.1 Samenvatting van opleidingen VFU 6 2.2 Opleiding van uitzendkrachten

Nadere informatie

1 Inleiding 4. 1.1 Wat is het VFU? 4 1.2 Organogram van het VFU 5 1.3 Missie en opdrachten van het VFU 5. 2 Opleidingen 6

1 Inleiding 4. 1.1 Wat is het VFU? 4 1.2 Organogram van het VFU 5 1.3 Missie en opdrachten van het VFU 5. 2 Opleidingen 6 JAARVERSLAG 2012 INHOUD 1 Inleiding 4 1.1 Wat is het VFU? 4 1.2 Organogram van het VFU 5 1.3 Missie en opdrachten van het VFU 5 2 Opleidingen 6 2.1 Samenvatting van opleidingen VFU 6 2.2 Opleiding van

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

E-learning tool voor uitzendarbeid

E-learning tool voor uitzendarbeid Thema: werving, selectie en onthaal Sectorfiches toolbox-website E-learning tool voor uitzendarbeid Laagdrempelige, gratis e-learning tool die alle vragen beantwoordt over het solliciteren en werken als

Nadere informatie

WIE ZIJN WE? WIE ZIJN WIJ? Wij zijn VFU, het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten.

WIE ZIJN WE? WIE ZIJN WIJ? Wij zijn VFU, het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten. WIE ZIJN WE? Wij zijn VFU, het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten. Kunnen wij u helpen? Jazeker! Wij ondersteunen de opleiding van uw (kandidaat-)uitzendkrachten. Onze opleidingen versterken hun competenties

Nadere informatie

FAQ s Learn4Job. Externe opleidingsinstantie. 1. Aan welke criteria moet de externe opleidingsorganisatie voldoen?

FAQ s Learn4Job. Externe opleidingsinstantie. 1. Aan welke criteria moet de externe opleidingsorganisatie voldoen? FAQ s Learn4Job QUESTION ANSWER Externe opleidingsinstantie 1. Aan welke criteria moet de externe opleidingsorganisatie voldoen? Het betrokken uitzendbedrijf kan zelf zijn opleidingspartner kiezen, er

Nadere informatie

nr. 629 van EMMILY TALPE datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Werkzoekenden die frequent uitzendarbeid verrichten - Code 89

nr. 629 van EMMILY TALPE datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Werkzoekenden die frequent uitzendarbeid verrichten - Code 89 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 629 van EMMILY TALPE datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkzoekenden die frequent uitzendarbeid verrichten - Code 89

Nadere informatie

Toelichting. toegang tot de VCA opleiding + examen bij een erkend examencentrum

Toelichting. toegang tot de VCA opleiding + examen bij een erkend examencentrum Toelichting toegang tot de VCA opleiding + examen bij een erkend examencentrum 1. Situering Het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten geeft met de steun van de Vlaamse overheid aan alle werkzoekenden, uitzendkrachten

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering (PC 322)

Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering (PC 322) Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector van de uitzendarbeid (PC 322) Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: De heer Philippe Muyters, Vlaams

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2011

Activiteitenverslag 2011 Activiteitenverslag 2011 Overzicht opleidingsinitiatieven voor werknemers projecten voor werkzoekenden talentenfabriek campagnes voor het onderwijs Opleidingsinitiatieven voor werknemers jaarbudget en

Nadere informatie

I. Wie is de uitzendkracht?

I. Wie is de uitzendkracht? I. Wie is de uitzendkracht? 01. De uitzendmarkt in cijfers (2013) 534.460 uitzendkrachten 162,49 miljoen gepresteerde uren 4.044,7 miljoen euro omzet Elke dag worden gemiddeld 82.819 uitzendkrachten tewerkgesteld

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Centre de Référence professionnelle bruxellois pour le secteur de la Construction Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de Bouwsector

Centre de Référence professionnelle bruxellois pour le secteur de la Construction Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de Bouwsector Centre de Référence professionnelle bruxellois pour le secteur de la Construction Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de Bouwsector Opdrachten Beheer van geavanceerde opleidingsinfrastructuur De slagkracht

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Arbeidsmarkt in beeld Veerle Goossens - Product Manager Logistiek & Transport Infosessie Een job in de logistiek? Klinkt logisch! 26 januari 2011 Logistiek is al lang meer dan enkel schuiven met dozen

Nadere informatie

SAMENWERKING VORMELEK vzw vzw VORMINGSFONDS VOOR UITZENDKRACHTEN (VFU) PERMANENTE VORMING

SAMENWERKING VORMELEK vzw vzw VORMINGSFONDS VOOR UITZENDKRACHTEN (VFU) PERMANENTE VORMING SAMENWERKING VORMELEK vzw vzw VORMINGSFONDS VOOR UITZENDKRACHTEN (VFU) PERMANENTE VORMING Versie 14/08/2013 1. Doelgroepen Uitzendkrachten tewerkgesteld met een interim-overeenkomst bij een onderneming

Nadere informatie

Invoegbedrijven. Maatregel. De begunstigden en bestedingen

Invoegbedrijven. Maatregel. De begunstigden en bestedingen Invoegbedrijven Maatregel Het programma invoegbedrijven beoogt de creatie van duurzame tewerkstelling voor kansengroepen binnen de reguliere economie. Aan ondernemingen die de principes van Maatschappelijk

Nadere informatie

Werken op hoogte - opleidingen 30/11/2015

Werken op hoogte - opleidingen 30/11/2015 Werken op hoogte - opleidingen 30/11/2015 Agenda Wat is Constructiv? Wat doet fvb-ffc Constructiv Waarvoor ons contacteren? Samenwerking onderwijs Werk zoeken werk vinden Levenslang evolueren opleiding

Nadere informatie

Sectoronderhandelingen 2011 2012 Sectorakkoord

Sectoronderhandelingen 2011 2012 Sectorakkoord Sectoronderhandelingen 2011 2012 Sectorakkoord 1. Koopkracht 1.1. Financiële situatie Sociaal Fonds De totale bijdrageverhoging vanaf 01/10/2011 zal 0,15% bedragen (0,09% zie volgende paragraaf inclusief).

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Wij focussen op opleiding, tewerkstelling en competentiebeleid, om toekomstige

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

3. a) Hoeveel kandidaten stuurt VDAB gemiddeld door naar vacatures voor chauffeurs met rijbewijs CE?

3. a) Hoeveel kandidaten stuurt VDAB gemiddeld door naar vacatures voor chauffeurs met rijbewijs CE? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 297 van EMMILY TALPE datum: 30 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Vrachtwagenchauffeurs - Vacatures en toeleiding De toeleiding

Nadere informatie

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar?

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 551 van EMMILY TALPE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Raadpleging website en vacaturedatabank 1. In antwoord

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

De regionale impact van de economische crisis

De regionale impact van de economische crisis De regionale impact van de economische crisis Damiaan Persyn Vives Beleidspaper 11 Juli 2009 VIVES Naamsestraat 61 bus 3510 3000 Leuven - Belgium Tel: +32 16 32 42 22 www.econ.kuleuven.be/vives De regionale

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Maatregel. Impact van de maatregel

Diversiteitsplannen. Maatregel. Impact van de maatregel Diversiteitsplannen Maatregel Met de subsidiëring en ondersteuning van diversiteitsplannen moedigt de Vlaamse Overheid, ondernemingen en organisaties aan om werk te maken van een divers personeelsbeleid.

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de soorten loopbaan- en plannen (LDP s). SUBSIDIE LOOPTIJD VOOR WIE

Diversiteitsplannen. Volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de soorten loopbaan- en plannen (LDP s). SUBSIDIE LOOPTIJD VOOR WIE Diversiteitsplannen Maatregel Met een Loopbaan- en diversiteitsplan worden ondernemingen, organisaties en lokale besturen ondersteund om werk te maken van een loopbaan-en diversiteitsbeleid. Bijzondere

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

OPLEIDING. Een fonds voor de voedingssector

OPLEIDING. Een fonds voor de voedingssector OPLEIDING 7 Het secretariaat sprak met Henk Dejonckheere, directeur van IPV sinds 2000 en met Laurent Gall, opleidingscoördinator voor Wallonië en Brussel, om meer te weten te komen over de manier waarop

Nadere informatie

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger opgeleiden te Brussel. Trends naar 2012. Studiedag onderwijsvernieuwing 6 juni 2006 DUALE STRUCTUUR VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Economische rijkdom Uitsluiting

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. Bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. Bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum Bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Jaarverslag Herplaatsingsfonds 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Het Herplaatsingsfonds financiert de outplacementbegeleiding van alle ontslagen werknemers tewerkgesteld in bedrijven in het Vlaamse

Nadere informatie

1. Graag had ik volgende gegevens ontvangen betreffende de arbeidsmigratie in de social profit:

1. Graag had ik volgende gegevens ontvangen betreffende de arbeidsmigratie in de social profit: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 242 van GRIET COPPÉ datum: 20 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Buitenlandse werkkrachten - Zorgsector Op mijn schriftelijke

Nadere informatie

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE SECTORFOTO Verhuissector 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE FINANCIERING VAN UW OPLEIDINGEN

WEGWIJS IN DE FINANCIERING VAN UW OPLEIDINGEN 3.4 WEGWIJS IN DE FINANCIERING VAN UW OPLEIDINGEN Er bestaan verschillende mogelijkheden om opleidingen financieel te laten ondersteunen. Zowel de overheid als de sectoren ondersteunen opleidingsinitiatieven

Nadere informatie

NOVEMBER 2014 BAROMETER

NOVEMBER 2014 BAROMETER NOVEMBER 2014 BAROMETER In deze nieuwe editie van de barometer staan we stil bij de Census 2011 die afgelopen maand werd gepubliceerd door Statistics Belgium, onderdeel van de FOD Economie. We vertalen

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE MEDEWERKERS VERDER ONTWIKKELEN DOELSTELLINGEN

DE COMPETENTIES VAN DE MEDEWERKERS VERDER ONTWIKKELEN DOELSTELLINGEN DOELSTELLINGEN Het is van essentieel belang om de competenties van alle werknemers uit de voedingsindustrie verder te blijven verbeteren. Via IVP (Initiatieven voor Professionele Vorming van de Voedingsnijverheid),

Nadere informatie

Winteropleidingen. Confederatie Bouw Limburg

Winteropleidingen. Confederatie Bouw Limburg : uw opleidingspartner! Confederatie Bouw staat garant voor kwalitatieve opleidingen! Als opleidingsaanbieder is de Confederatie Bouw in het bezit van een Q*For certificaat. Dit Q*For certificaat staat

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2002-2003 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2002

Nadere informatie

VLAAMS BELEID SPORT EN WERK IN BRUSSEL EN VLAAMSE RAND

VLAAMS BELEID SPORT EN WERK IN BRUSSEL EN VLAAMSE RAND 1 VLAAMS BELEID SPORT EN WERK IN BRUSSEL EN VLAAMSE RAND GEDACHTEWISSELING MINISTER MUYTERS Minister Philippe Muyters - Commissie Brussel - Vlaams Parlement 13/07/2016 Werk 12 Omgevingsanalyse Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS 1 Flexi-jobs: Synthese Tabel 1: Aantal en aandeel flexi-arbeid -2016Q4- Aantal Aandeel Werkgevers 5 223 21,4% Arbeidsplaatsen tijdens kwartaal 1 16 831 9,4% Voltijdsequivalenten

Nadere informatie

3. Hoeveel bedroeg de provinciale spreiding in absolute cijfers en het aantal unieke klanten ten aanzien van de beroepsactieve bevolking in 2015?

3. Hoeveel bedroeg de provinciale spreiding in absolute cijfers en het aantal unieke klanten ten aanzien van de beroepsactieve bevolking in 2015? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 279 van EMMILY TALPE datum: 29 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaanbegeleiding - Stand van zaken Op 1 juli 2013 werd

Nadere informatie

Werkvormm vzw. Containerherstelling

Werkvormm vzw. Containerherstelling Werkvormm vzw Opleiding containerhersteller Containerherstelling 1 Werkvormm is een letterwoord Het staat voor; Werk door Vorming, Opleiding, Re-ïntegratie, resocialisatie, rehabilitatie en zolang het

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Initiatieven om de insluiting te bevorderen in de bouwsector. Een aanpak in de breedte en in de diepte

Initiatieven om de insluiting te bevorderen in de bouwsector. Een aanpak in de breedte en in de diepte Initiatieven om de insluiting te bevorderen in de bouwsector Een aanpak in de breedte en in de diepte Een beeld van de bouwsector De sector in aantallen 160.000 bouwvakarbeiders 30.000 ondernemingen Typische

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de soorten loopbaan- en plannen (LDP s). SUBSIDIE LOOPTIJD VOOR WIE

Diversiteitsplannen. Volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de soorten loopbaan- en plannen (LDP s). SUBSIDIE LOOPTIJD VOOR WIE Diversiteitsplannen Maatregel Met een Loopbaan- en diversiteitsplan worden ondernemingen, organisaties en lokale besturen ondersteund om werk te maken van een loopbaan-en diversiteitsbeleid. Bijzondere

Nadere informatie

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 Interim als opstap voor Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 AGENDA 1. De arbeidsmarkt in cijfers. 2. Wat is uitzendarbeid? 3. Wanneer doen bedrijven beroep op een uitzendkracht?

Nadere informatie

Anderstaligheid bij uitzendkrachten

Anderstaligheid bij uitzendkrachten Anderstaligheid bij uitzendkrachten 9 oktober 2013 ir. Marijke Bruyninckx Directeur Preventie en Interim Inhoud Preventie en Interim Principe uitzendarbeid in België Uitzendsector en anderstaligheid Rol

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie De instrumenten in de strijd tegen discriminatie 1 e instrument: De wetgeving HET IS WETTELIJK VERBODEN TE DISCRIMINEREN! De 3 anti-discriminatiewetten van 10 mei 2007 De Brusselse ordonnanties van 2008

Nadere informatie

brief VOL nieuws alles over het Brussels Volwassenenonderwijs

brief VOL nieuws alles over het Brussels Volwassenenonderwijs Nummer 1, februari 2013 brief VOL nieuws alles over het Brussels Volwassenenonderwijs In dit nummer Brucovo haalt ESF kwaliteitslabel! Brucovo haalt ESF kwaliteitslabel! Kijkdag Nederlands op de werkvloer

Nadere informatie

Aan het werk als uitzendkracht?

Aan het werk als uitzendkracht? Xxxx Xxxx Aan het werk als uitzendkracht? ACLVB helpt je graag op weg! ACLVB is een dynamische vakbond die zijn leden bijstaat met een persoonlijke aanpak in alle sectoren. Als beginner op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW Periode 1 september 2015-31 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17/06/2015 1 Inleiding RTC Vlaams-Brabant vzw wil, net als zijn

Nadere informatie

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat:

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 496 van EMMILY TALPE datum: 27 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Informatiesessies voor oudere werklozen - VDAB en vakbonden

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Korte schets van de problematiek

Korte schets van de problematiek Korte schets van de problematiek 1 Hoofdstuk Titel Enkele cijfers WERKZAAMHEIDSGRAAD NAAR LEEFTIJD EN PER OPLEIDINGSNIVEAU (2007-2012) Bron: VDAB (Bewerking Departement WSE/Steunpunt WSE) 2 Hoofdstuk Titel

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.747 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 oktober 2010 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.747 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 oktober 2010 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.747 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 oktober 2010 ------------------------------------------------- Outplacement - werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

nr. 349 van EMMILY TALPE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Taalcursussen

nr. 349 van EMMILY TALPE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Taalcursussen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 349 van EMMILY TALPE datum: 13 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Taalcursussen Voor bijna een kwart van de vacatures

Nadere informatie

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2015

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2015 DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2015 Inhoud Inleiding... 3 1 Overzicht van de werknemers in de sociale economie... 3 2 Profielkenmerken van doelgroepwerknemers... 5 3 Regionale spreiding... 12 Methodologie...

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Regionale gids voor werkgevers ter bevordering van diversiteit binnen het personeelsbeleid

Regionale gids voor werkgevers ter bevordering van diversiteit binnen het personeelsbeleid Regionale gids voor werkgevers ter bevordering van diversiteit binnen het personeelsbeleid 1 2 é ë 3 Hoe gebruikt u uw BUITENboek? 4 5 Vakbonden: ACV, ABVV en ACLVB * Wie zijn ze? Wat doen ze? 6 Voor wie

Nadere informatie

ctiva Het ACTIVA-plan (de werkkaart) Wat is het ACTIVA-plan?

ctiva Het ACTIVA-plan (de werkkaart) Wat is het ACTIVA-plan? activa Het ACTIVA-plan (de werkkaart) ctiva februari 2008 Wat is het ACTIVA-plan? De overheid doet er alles aan om mensen (terug) aan het werk te krijgen. Een belangrijk wapen in die strijd is het ACTIVA-plan.

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-517- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 60 van 29

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

in de wereld van werk

in de wereld van werk Sterk in de wereld van werk Uw belangen behartigen Onze kernopdracht is de gemeenschappelijke belangen behartigen van alle Federgon-sectoren. Wij: vertegenwoordigen deze sectoren en komen op voor hun belangen

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2010-2011 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2010

Nadere informatie

Vlaams ontwerpdecreet in de maak om educatief verlof te herzien Acerta ziet voordeel op vlak van duurzame inzetbaarheid

Vlaams ontwerpdecreet in de maak om educatief verlof te herzien Acerta ziet voordeel op vlak van duurzame inzetbaarheid PERSBERICHT Vlaams ontwerpdecreet in de maak om educatief verlof te herzien Acerta ziet voordeel op vlak van duurzame inzetbaarheid Brussel, 29 juli 2018 Het nieuwe ontwerpdecreet inzake Opleidingsverlof

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat'

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat' I B O Een werknemer op maat gemaakt Eén van de kernopdrachten van de VDAB bestaat uit het verstrekken van opleiding. Het tekort aan specifiek geschoold personeel en de versnelde veranderingen in de werkomgeving

Nadere informatie

Statistieken BEV: volledige cijfers schooljaar , en status cijfers schooljaar op 30/05/2017

Statistieken BEV: volledige cijfers schooljaar , en status cijfers schooljaar op 30/05/2017 Statistieken BEV: volledige cijfers schooljaar 2013-2014, 2014 2015 en status cijfers schooljaar 2015 2016 op 30/05/2017 2013-2014 (2014) en 2014 2015 (2015): aangevraagde + goedgekeurde gegevens zijn

Nadere informatie

Vierkante tafel de haven werkt. Scholing in de logistiek

Vierkante tafel de haven werkt. Scholing in de logistiek Vierkante tafel de haven werkt Scholing in de logistiek Freek De Witte & Dorien Zelderloo Inhoud Kader Project Voorbereidingsfase Partners Logistiek overlegplatform Doedagen en training Logistieke gps

Nadere informatie

STIMULATIE VAN WERKBAARHEID IN DE VERHUISSECTOR DOOR DE IMPLEMENTATIE VAN DE CAO OPLEIDING

STIMULATIE VAN WERKBAARHEID IN DE VERHUISSECTOR DOOR DE IMPLEMENTATIE VAN DE CAO OPLEIDING STIMULATIE VAN WERKBAARHEID IN DE VERHUISSECTOR DOOR DE IMPLEMENTATIE VAN DE CAO OPLEIDING 13/11/2018 Door: Juan Caballero Directeur Ambassador Verhuisopleidingen vzw 1 Sectorbeeld Verhuissector Valt onder

Nadere informatie

Resultaten van de socioeconomische. Valérie Gilbert Virginie Vaes FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Resultaten van de socioeconomische. Valérie Gilbert Virginie Vaes FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Resultaten van de socioeconomische monitoring Valérie Gilbert Virginie Vaes FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ORIGINE EN MIGRATIEACHTERGROND CONCEPTEN 2 Origine Identificatie van personen

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN CATALOGUS NAJAAR 2018 GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN Ontwikkel je vaardigheden en verwezenlijk je professionele projecten! www.horecabepro.be DEZE BROCHURE IS VOOR : Elke werkzoekende

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2007 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie

Programma: Welkom Voorstelling programma: Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit: Diversiteitsplannen in de praktijk Slotwoord

Programma: Welkom Voorstelling programma: Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit: Diversiteitsplannen in de praktijk Slotwoord Programma: Welkom: Guy Didden, Voorzitter Unizo Maasmechelen Voorstelling programma: Ilse De Roock, Consulente Jobkanaal Unizo Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit: Ann Geukens, Projectontwikkelaar

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat PERSBERICHT 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat De lokale besturen Asse, Dilbeek en Ternat organiseerden gisteren, maandag 20 mei, samen met VDAB en partners een job-

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2013

Activiteitenverslag 2013 Activiteitenverslag 213 Algemene Vergadering 6 juni 214 een initiatief van 1 Agenda Doelpubliek & bereik Activiteiten Coachen, Adviseren en Begeleiden Opleiding werknemers Zoekopdrachten Opleiding werkzoekenden

Nadere informatie

Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011. Vele wegen leiden naar Verpleegkunde

Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011. Vele wegen leiden naar Verpleegkunde Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011 Vele wegen leiden naar Verpleegkunde 1 FE.BI Sociaal Fonds voor de privé-ziekenhuizen Het sociaal fonds voor de privé-ziekenhuizen financiert en organiseert opleidingen

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Maatregel

Diversiteitsplannen. Maatregel Diversiteitsplannen Maatregel Met de subsidiëring en ondersteuning van diversiteitsplannen moedigt de Vlaamse Overheid, ondernemingen en organisaties aan om werk te maken van een divers personeelsbeleid.

Nadere informatie

Sectorfoto PSC

Sectorfoto PSC Sectorfoto 2009-2013 PSC 149.01 Elektriciens: Installatie en Distributie 2014 Vormelek vzw Marlylaan 15/8 b2 1120 Brussel Tel.: 02/476.16.76 Fax: 02/476.17.76 Geen enkel gedeelte van dit werk mag gereproduceerd

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015

Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015 Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015 Deze inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen is een momentopname van een regelgeving die onderhevig is aan wijzigingen.

Nadere informatie

Statistieken BEV: volledige cijfers schooljaar en status cijfers schooljaar op 20/10/2016

Statistieken BEV: volledige cijfers schooljaar en status cijfers schooljaar op 20/10/2016 Statistieken BEV: volledige cijfers schooljaar 2013 2014 en status cijfers schooljaar 2014 2015 op 20/10/2016 2013 2014 (2014): aangevraagde + goedgekeurde gegevens zijn volledig 2014 2015 (2015): aangevraagde

Nadere informatie

GROEPSSECTORFOTO 2012

GROEPSSECTORFOTO 2012 GROEPSSECTORFOTO 2012 Colofon Samenstelling Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan 35 bus 20 1030 Brussel 02 553 42 56 monitoring@vlaanderen.be

Nadere informatie