Kobo Touch ereader gebruikershandleiding. Over je ereader Je Bibliotheek gebruiken... 14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kobo Touch ereader gebruikershandleiding. Over je ereader Je Bibliotheek gebruiken... 14"

Transcriptie

1

2 Kobo Touch ereader gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 4 Anatomie van je ereader... 5 Je ereader opladen... 6 Gebruiken van het touchscreen... 7 Je ereader in de slaapstand zetten en wakker maken Aansluiten op je computer Je Bibliotheek gebruiken Door je Homepagina bladeren Door je Bibliotheek bladeren Zoeken naar boeken Kobo Cloud gebruiken Het downloaden van boeken uit de Kobo Cloud naar je ereader Boeken archiveren op de Kobo Cloud Boeken verwijderen Lezen op je ereader Een boek lezen Door een boek bladeren Veranderen van tekstweergave Het sluiten van boeken en bladwijzers instellen... 28

3 Notities toevoegen en het opzoeken of vertalen van woorden Tekst markeren Notities gebruiken Pagina s als bladwijzer instellen De woordenlijst gebruiken Een woord vertalen Een boek pakken Winkelen voor een nieuw boek Een boek kopen Het gebruik van je Verlanglijstje Het toevoegen van bibliotheekboeken en boeken uit andere boekenwinkels EPUB, PDF, en DRM begrijpen Wi- Fi gebruiken Over Wi- Fi Wi- Fi aan- of uitzetten Het krijgen van hulp Veiligheid, regelgeving en informatie over de garantie... 47

4 Over je ereader Inhoud van deze paragraaf Anatomie van je ereader Je ereader opladen Gebruiken van het touchscreen Je ereader in de slaapstand zetten en wakker maken Aansluiten op je computer

5 Anatomie van je ereader Aan/uit- schuifregelaar Schuif om je ereader aan of uit te zetten, of in de sluimerstand. Micro SD- slot Verhoging van het aantal boeken dat je ereader kan bewaren door een micro SD- kaart te plaatsen.

6 Home knop USB- poort Reset- gat Op elk moment terugkeren naar de pagina Home. Verbind je ereader met je computer via de meegeleverde USB- kabel om je ereader op te laden of boeken toe te voegen. Steek hier een paperclip in en druk zachtjes om je ereader te resetten. Je ereader opladen Om je ereader te laden, sluit je hem aan op je computer met de meegeleverde USB- kabel in je doos.

7 Tijdens het opladen laat je ereader zien wat de status van de lading is aan de rechterbovenkant van het scherm. Batterij- pictogram Betekent... Je ereader is leeg. Je ereader wordt opgeladen. Je ereader is voor een deel opgeladen. Je ereader is volledig opgeladen. Je vindt het batterijpictogram in de rechterbovenhoek van het scherm, dat aangeeft hoever de batterij is opgeladen, behalve wanneer je aan het lezen bent. Wanneer je aan het lezen bent, tik je op het midden van de bladzijde en het batterijpictogram verschijnt in de rechterbovenhoek van het scherm in het Leesmenu. Gebruiken van het touchscreen Wanneer je ereader is ingeschakeld, kun je het scherm aanraken om boeken te openen, pagina's om te slaan, items te selecteren, en nog veel meer. In veel gevallen kun je gewoon het scherm lichtjes met een vingertop aanraken voor interactie. Er zijn een paar andere bewegingen die je misschien nuttig vindt.

8 Tikken Dit is de beweging die je het meest gebruikt. Tik gewoon lichtjes op het scherm om een boek te openen, een bladzijde om te slaan, een menu te selecteren, en nog veel meer. Vegen Je kunt deze beweging gebruiken om door je bibliotheek te gaan om meer boeken te zien en om bladzijden om te slaan als je leest. Om een bladzijde vooruit te gaan, plaats je je vinger op de rechterkant van het scherm en sleep je deze snel horizontaal naar links. De bladzijde zal omslaan, net als bij een echt boek. Je kunt vanaf de linkerrand van het scherm vegen om een bladzijde terug te gaan. Knijpen In- of uitzoomen van afbeeldingen door het knijpgebaar. Om uit te zoomen op een afbeelding, beweeg duim en vinger samen. Om in te zoomen, beweeg je duim en vinger van elkaar weg. Indrukken en vasthouden Deze beweging wordt ook wel lang indrukken genoemd. Om deze beweging te gebruiken, raak je het scherm aan en hou je je vinger op zijn plaats.

9 Met deze beweging kun je tekst selecteren tijdens het lezen. Hou gewoon een woord lang ingedrukt en als je loslaat, onderstreept je ereader je selectie en toont twee cirkels - een aan elk uiteinde van het woord. Dan kun je de cirkels slepen om meer tekst te selecteren. Opmerking: Niet alle boeken staan toe tekst te selecteren, je kunt bijvoorbeeld geen tekst in PDF's of stripboeken selecteren. Dubbeltikken Voor dubbelklikken tik je twee keer snel op dezelfde plek op het scherm. Als je een PDF leest, kun je dubbelklikken om in te zoomen op een bladzijde en deze groter maken. Als je al ingezoomd bent, zoom je uit met het dubbelklikken. Slepen Als je een PDF leest en inzoomt om een grotere versie van je bladzijde te zien, kun je de bladzijde slepen om andere delen van de bladzijde te zien. Om dit te doen, raak je het scherm op een willekeurige plek aan en beweeg je je vinger er lichtjes omheen. De bladzijde zal in de richting van je vinger bewegen.

10 Je ereader in de slaapstand zetten en wakker maken Je kunt je ereader uitschakelen of in de slaapstand zetten als je niet leest. Beide standen zorgen ervoor dat je batterij langer meegaat. Het belangrijkste verschil is dat wanneer je je ereader in de slaapstand zet en hem vervolgens weer inschakelt, je terug gaat naar het laatste scherm dat je zag. Dit kan een pagina in een boek, de Kobo shop, of een afdeling in je Bibliotheek zijn. Als je je Kobo ereader uitschakelt, ga je altijd terug naar je Startpagina wanneer je hem weer aanzet. Een ander belangrijk verschil tussen het in de slaapstand zetten van je ereader en uitzetten is de tijd die het kost om weer wakker te worden. Als je je ereader wakker maakt na het in de slaapstand zetten, is hij in een of twee seconden klaar voor gebruik; als je hem uitzet, kan het tot 25 seconden duren voordat hij klaar is voor gebruik. Let erop dat het in de slaapstand zetten van je ereader dingen kan onderbreken, zoals je Bibliotheek synchroniseren en draadloze (Wi- Fi) verbindingen.

11 Je ereader aanzetten: Verschuif snel de aan/uit- knop en laat hem los. Je ziet een lichtje naast de aan/uit- knop als je ereader wordt aangezet. Je ereader uitzetten: Verschuif de aan/uit- knop en houd hem ingedrukt totdat het Uitzetten scherm verschijnt. Je ereader in de slaapstand zetten: Verschuif de aan/uit- knop snel en laat hem los.

12 Je ereader uit de slaapstand halen: Verschuif de aan/uit- knop snel en laat hem los. Aansluiten op je computer Je kunt je Kobo Desktop gebruiken om veel dingen te doen, die je kunt doen met je ereader met een W- ifi- netwerk, zoals surfen op de Kobo Boekenwinkel. Je kunt je Kobo Desktop ook gebruiken om je ereader te beheren wanneer het is aangesloten op je computer. Afhankelijk van je Wi- Fi- netwerk snelheid, kan het sneller zijn om Kobo Desktop gebruiken om een aantal dingen te doen - zoals bijvoorbeeld het downloaden van je Bibliotheek als deze veel grote boeken of stripboeken bevat. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen met Kobo Desktop: Lees je boeken op je computer Je boekencollectie beheren Blader door de Kobo shop, lees previews en koop boeken Je kunt al deze acties ook rechtstreeks doen op je ereader. Voor meer details over Kobo Desktop, kun je de Kobo Desktop gids op downloaden. Je kunt ook zoeken in ons online helpportaal op

13 om vragen over Kobo Desktop of je ereader te stellen.

14 Je Bibliotheek gebruiken Inhoud van deze paragraaf Door je Homepagina bladeren Door je Bibliotheek bladeren Zoeken naar boeken Kobo Cloud gebruiken Het downloaden van boeken uit de Kobo Cloud naar je ereader Boeken archiveren op de Kobo Cloud Boeken verwijderen Door je Homepagina bladeren Je Homepagina is het eerste wat je ziet wanneer je je ereader aanzet na de configuratie. Vanaf je Homepagina kun je je onlangs geopende boeken zien, heb je toegang tot de Kobo Boekenwinkel, en nog veel meer. Je Homepagina toont in de eerste kolom de boeken die je het meest recent hebt geopend. Om dingen gemakkelijker op je Homepagina te vinden, worden je recente activiteiten georganiseerd met Tegels.

15 Enkele van je Homepagina Tegels zijn onder andere: Boeken die je onlangs hebt geopend of gekocht. Aanbevelingen voor boeken waarvan we denken dat je die leuk vindt (op basis van wat je hebt gelezen). Reading Life- prijzen. De Synchroniseren- optie om je Bibliotheek te vernieuwen. Tegels komen in verschillende kleuren, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt: Grijze tegels: Inhoud gerelateerd aan je Bibliotheek zoals je huidige lectuur, prijzen, planken, en Reading Life. Zwarte tegels: Inhoud die gerelateerd is aan de Kobo Boekenwinkel zoals gerelateerde lectuur en aanbevolen boeken. Je kan op een Tegel tikken voor interactie. Boven de Tegels zie je de Zoekbalk. Je kunt gebruik maken van de Zoekbalk om boeken in je Bibliotheek te zoeken, of om een bepaald boek in de Kobo Boekenwinkel te vinden. Door je Bibliotheek bladeren Je Bibliotheek toont je boeken, tijdschriften en kranten die je hebt gekocht, previews die je hebt gedownload, of planken die je hebt gemaakt. Met je Bibliotheek kun je boeken lezen en

16 beheren op je ereader. Je Bibliotheek openen: 1. Ga naar je homepagina. 2. Tik op Bibliotheek. 3. Selecteer een van je Bibliotheek gebieden: Boeken - zie alle boeken en documenten in je Bibliotheek. Previews - Zie fragmenten van nieuwe en spannende previews die je hebt toegevoegd aan je ereader. Mijn verzamelingen organiseer je boeken, artikelen en andere items in categorieën die je zelf kiest. Je kunt bijvoorbeeld een verzameling maken over kookboeken en alleen culinair gerelateerde boeken opnemen in je verzameling. Artikelen van Pocket - Met Artikelen kun je webpagina- artikelen en verhalen van websites, die je later op je ereader wilt lezen, opslaan. Bijvoorbeeld, als je een interessant verhaal vindt, terwijl je een webpagina bekijkt op je laptop, kun je deze toevoegen aan je artikellijst. Vervolgens kun je hetzelfde verhaal op je ereader lezen. Kobo verzamelingen Kobo verzamelingen toont je in een handomdraai inhoud over je boek. Je kunt gerelateerde boeken, aanverwante artikelen, en meer zien. Dit menu verschijnt alleen nadat je een Kobo

17 Collection hebt toegevoegd aan je ereader. Je kunt Kobo Collections toevoegen vanaf de Kobo website, of direct vanaf je ereader. Zoeken naar boeken Als je precies weet wat je wilt lezen, kun je zoeken naar een boek ate al in je Bibliotheek staat, of een nieuw boek in de Kobo shop. Je kunt zoeken op boektitel, naam van de auteur of trefwoord. Een boek vinden vanaf je Homepagina: 1. Tik op de zoekbalk bovenaan het scherm. 2. Kies waar je wilt zoeken: Tik op Boekenwinkel om in de Kobo Boekenwinkel te zoeken (je moet verbonden zijn met het internet). Tik op Bibliotheek om in de bibliotheek van je ereader te zoeken. 3. Met behulp van het toetsenbord voer je een boektitel, naam van de auteur of trefwoord in. Je zoekresultaten worden weergegeven terwijl je typt. Tik op een suggestie om naar dat resultaat te gaan. Kobo Cloud gebruiken De Kobo Cloud is een online collectie van alle boeken die je hebt gekocht van Kobo. Alle boeken die je hebt gekocht in de Kobo

18 Boekenwinkel worden automatisch opgeslagen in de Kobo Cloud. Met de Kobo Cloud, kun je onbeperkt inhoud opslaan, zodat je Bibliotheek nooit te groot kan worden. Als je bijvoorbeeld vijftig boeken in je Kobo- bibliotheek hebt, kun je ervoor kiezen om maar tien boeken op je ereader gedownload te hebben. Hierdoor komt opslagruimte vrij op je ereader zodat je nieuwe boeken kunt toevoegen en lezen. Wanneer je wilt lezen ga je gewoon naar je Bibliotheek op je ereader en downloadt je het gewenste boek. En als je ruimte voor iets nieuws nodig hebt op je ereader kun je items archiveren, die je hebt gedownload. Nadat ze zijn gearchiveerd, zijn ze nog wel beschikbaar in de Kobo Cloud, voor als je ze nog een keer wilt lezen. Opmerking: Je kunt geen gebruik van de Kobo Cloud maken om documenten te beheren die met een micro SD- card zijn geladen. Als je eerder ebooks van Kobo hebt gekocht, kun je deze eenvoudig toevoegen aan je ereader met behulp van een Wi- Fi- verbinding. Configureer gewoon je ereader en hij zal automatisch je top vijf van de meest recent gelezen of gekocht boeken downloaden. Dit heet bijwerken of synchroniseren. De rest van je boeken worden opgeslagen in de Kobo Cloud waar je je boeken op elk gewenst moment kunt downloaden.

19 Synchroniseren van je ereader via Wi- Fi, vanaf je Homepagina: Tik op Synchroniseren. Het downloaden van boeken uit de Kobo Cloud naar je ereader Wanneer je klaar bent om items naar je bibliotheek te downloaden, maak dan gewoon verbinding met een draadloos netwerk of je computer met Kobo Desktop en selecteer de artikelen die je wilt. Elk boek, tijdschrift of elke strip die je selecteert, wordt aan een download- wachtrij toegevoegd en gedownload in de volgorde die je hebt geselecteerd. Als je van gedachten verandert over een artikel voordat dit is gedownload, kun je dit verwijderen uit de download wachtrij. Opmerking: Je kunt zo veel boeken als je wilt downloaden in een wachtrij. Het verwijderen van een boek uit de downloadwachtrij: 1. Tik op het boek met het Download- pictogram dat je wilt verwijderen uit de downloadwachtrij. Een prompt zal je vragen om te bevestigen of je het artikel wilt verwijderen uit de downloadwachtrij.

20 2. Tik op Ja. Het is gemakkelijk om artikelen te identificeren, die je hebt gedownload en die zich nog steeds op de Kobo Cloud bevinden boeken die je niet hebt gedownload, verschijnen met een Download- pictogram. Het downloaden van boeken op je ereader, vanaf je Homepagina: 1. Tik op Bibliotheek. 2. Tik op Boeken. 3. Tik op de omslag van het boek of tegel met een Download- pictogram. 4. Als het nodig is, verbind je met een Wi- Fi- netwerk. Het boek dat je hebt geselecteerd wordt gedownload.

21 Opmerking: Als je W- ifi- verbinding wordt onderbroken terwijl je boeken downloadt, tik je gewoon op het op de Homepagina om te hervatten. Sync- pictogram Boeken archiveren op de Kobo Cloud Om ruimte vrij te maken op je ereader kun je boeken die je hebt gedownload, archiveren Als je een boek archiveert, verwijder je de inhoud van je ereader waardoor je ruimte krijgt voor andere dingen maar je ziet dan nog steeds de omslag van het boek in je Bibliotheek. Een voor een archiveren van je boeken vanaf je Startpagina: 1. Tik op Bibliotheek. 2. Tik op Boeken. 3. Houd de omslag of titel van het boek dat je wilt archiveren ingedrukt. Er verschijnt een menu. 4. Tik op Verwijderen. Er zal een dialoogvenster verschijnen. Het selectievakje naast ereader moet geselecteerd zijn. 5. Tik op Verwijderen. De content van het boek wordt van je ereader verwijderd. Als je wilt kun je het boek later opnieuw downloaden.

22 Boeken verwijderen Als je een boek uit hebt, kun je het van je ereader en je Kobo- account verwijderen. Dit betekent dat je met andere Kobo lees- apps geen toegang meer hebt tot het boek. Er bestaat verschil tussen het verwijderen van een boek van je ereader en het verwijderen van een boek van je Kobo- account. Wanneer je een boek van je ereader verwijdert, kun je dit boek later altijd opnieuw downloaden Wanneer je een boek van je Kobo- account verwijdert, wordt deze permanent van je ereader en je Kobo- account verwijderd. Dit boek zal na verwijdering niet langer op je ereader te zien zijn. Maak je echter geen zorgen! Als je ooit je boek weer wilt ophalen, meld je je aan bij kobo.com en bezoek je de pagina Mijn account. Je kunt boeken uit je aankoopgeschiedenis weer toevoegen aan je Bibliotheek. Een boek verwijderen vanaf je Startpagina: 1. Tik op Bibliotheek. 2. Tik op Boeken. 3. Houd de omslag of titel van het boek dat je wilt verwijderen ingedrukt. Er verschijnt een menu.

23 4. Tik op Verwijderen. Er zal een dialoogvenster verschijnen. 5. Tik op het selectievakje naast Kobo- account. Er zal een vinkje verschijnen in het selectievakje. 6. Tik op Verwijderen. Het boek zal van je ereader en je Kobo- account worden verwijderd.

24 Lezen op je ereader Inhoud van deze paragraaf Een boek lezen Door een boek bladeren Veranderen van tekstweergave Het sluiten van boeken en bladwijzers instellen Een boek lezen Om een boek van de Homepagina of uit de bibliotheek openen, tik je gewoon op de titel of omslag. Door een boek bladeren Om bladzijden in een boek om te slaan, tik je gewoon op of veeg je over de zijkanten van de bladzijde. Als je meerdere bladzijden vooruit wilt bladeren, kun je: De navigatiebalk gebruiken om van bladzijde of hoofdstuk te veranderen. De Inhoudsopgave gebruiken om door een lijst met hoofdstukken te bladeren en van hoofdstuk te veranderen. Door een boek bewegen met de navigatiebalk:

25 1. Tik op het midden van de bladzijde om het Leesmenu te openen. 2. Tik op het Bladeren- pictogram. Om door bladzijden van het boek te bladeren, raak je de cirkel in de navigatiebalk aan en schuif je deze naar rechts om vooruit te bladeren of naar links om terug te bladeren. Om naar de volgende bladzijde te gaan, tik je op het Vooruit- pictogram. Om naar de vorige bladzijde te gaan, tik je op het Terug- pictogram. Om naar het volgende hoofdstuk te springen, tik je op het Vooruit springen- pictogram. Om naar het vorige hoofdstuk te springen, tik je op het Terug springen- pictogram. 3. Om de navigatiebalk te sluiten, tik je ergens op de pagina, of tik je op het pictogram op de navigatiebalk. Opmerking: Met het gebruik van de navigatiebalk, kun je snel terugkeren naar je oorspronkelijke positie in het boek door te tikken op het Terugklikken- pictogram.

26 Veranderen van tekstweergave Wanneer je een boek leest, kun je de grootte of de uitlijning van de tekst aanpassen, of de regelafstand aanpassen om het lezen makkelijker te maken voor je ogen. Je ereader biedt verschillende tekstgroottes voor de meeste boeken. Opmerkingen: Regelafstand, spatiëring marge, en de tekst rechtvaardiging zijn niet beschikbaar in Japanse boeken. Als je een PDF- bestand leest, kun je de grootte of de stijl van de tekst niet veranderen, maar je kunt wel inzoomen om de hele pagina groter te maken om makkelijker te kunnen lezen. Veranderen van tekstweergave: 1. Tijdens het lezen tik je op het midden van de bladzijde om het Leesmenu te openen. 2. Tik op het Tekst- pictogram. 3. Om de stijl van de tekst te wijzigen, selecteer je een lettertype uit de Lettertypelijst. 4. Om de tekst groter of kleiner te maken, tik je op de + of - tekens naast de lettergrootte. 5. Om meer ruimte tussen de tekstregels te voegen, tik je op de + of - pictogrammen naast de regelafstand.

27 6. Om meer ruimte toe te voegen aan de randen van het scherm, tik je op de + of - pictogrammen naast marges. 7. Om het einde van de tekstregels aan de randen van elke bladzijde te veranderen, selecteer je een van de uitlijningsopties. Gebruikt de standaard uitgeverinstellingen voor je boek. Dwingt tekst om aan de linker- en rechterkanten uit te lijnen. Dwingt tekst om aan de linkerkant van het scherm uit te lijnen. 8. Als je klaar bent met het aanpassen van je boek, tik je ergens op het scherm om terug te gaan naar het lezen. Opmerking: Als je de tekstweergave verandert, onthoudt je ereader je favoriete tekstgrootte en stijl, en past deze toe op andere boeken die je leest.

28 Het sluiten van boeken en bladwijzers instellen Als je klaar bent met lezen, kun je je boek sluiten door: Je ereader uit te zetten of hem in de slaapstand te zetten. Naar je Homepagina of een van je Bibliotheekpagina s te gaan. Je ereader herinnert automatisch de bladzijde die je aan het lezen was. De volgende keer dat je het boek opent, herinnert hij zich waar je gestopt was met lezen en wordt je boek op die bladzijde geopend. Boeken die je nog leest, worden weergegeven op je Homepagina. Als je klaar bent met een boek en je het niet meer op je Homepagina wilt hebben, kun je het zo sluiten: 1. Zoek in het Boekengebied van je Bibliotheek naar het boek dat je wilt sluiten. 2. Hou de omslag van het boek ingedrukt. Er verschijnt een menu. 3. Selecteer Markeren als beëindigd.

29 Notities toevoegen en het opzoeken of vertalen van woorden Inhoud van deze paragraaf Tekst markeren Notities gebruiken Pagina s als bladwijzer instellen De woordenlijst gebruiken Een woord vertalen Tekst markeren In sommige ebooks kun je tekst markeren op een manier die vergelijkbaar is als het gebruik van een markeerstift in een gedrukt boek. Tekst markeren: 1. Hou in je boek een woord op de bladzijde ingedrukt. 2. Haal je vinger van de bladzijde. Je ziet een lijn onder het woord en er verschijnen twee cirkels een aan elk uiteinde van het woord.

30 3. Sleep de eerste cirkel naar het begin van de tekst die je wilt markeren en vervolgens de tweede cirkel naar het einde van de tekst. 4. Tik op het Markeren- pictogram. 5. Tik op Markeren. Alle tekst die je hebt gemarkeerd in een boek zien: 1. Tik op het midden van de bladzijde om het Leesmenu te openen. 2. Tik op het symbool notities. 3. Tik op Notities. Je ereader toont een lijst met alle markeringen die je hebt gemaakt in je boek. Het verwijderen van een markering: 1. Tik op het midden van de bladzijde om het Leesmenu te openen. 2. Tik op het symbool notities. 3. Tik op Notities. Je ereader toont een lijst met alle markeringen en notities die je hebt gemaakt in je boek. 4. Hou de markering ingedrukt. Er verschijnt een menu.

31 5. Tik op Markering verwijderen. Notities gebruiken Je kunt notities toevoegen aan je boeken. Dit kan handig zijn wanneer je een passage bestudeert, of opmerkingen wilt toevoegen over wat je leest. Een notitie toevoegen: 1. Hou in je boek een woord ingedrukt in de paragraaf waar je commentaar op wilt geven. 2. Haal je vinger van de bladzijde. Je ziet een lijn onder het woord en er verschijnen twee cirkels een aan elk uiteinde van het woord. Opmerking: Je kunt meer tekst selecteren om te markeren door het bewegen van de cirkels aan beide uiteinden van het woord. 3. Tik op het Markeren- pictogram. 4. Tik op Notitie toevoegen. 5. Gebruik het toetsenbord om je notitie in te voeren. 6. Tik op Bewaren.

32 Je notitie bekijken als je aan het lezen bent: 1. Tik op het midden van de bladzijde om het Leesmenu te openen. 2. Tik op het symbool notities. 3. Tik op Notities. Je ereader toont een lijst met al je notities en markeringen. 4. Tik op de tekst naast het Notitie- pictogram. Pagina s als bladwijzer instellen Net als bij een gedrukt boek, kun je interessante passages of bladzijden door het gebruik van bladwijzers of ezelsoren markeren om er later naar terug te keren. Een bladwijzer op een bladzijde instellen: Tik tijdens het lezen op de rechterbovenhoek van de bladzijde. In die hoek van de bladzijde verschijnt een bladwijzer. Een bladwijzer terug vinden: 1. Tik tijdens het lezen in het midden van het scherm.

33 2. Tik op het symbool notities. 3. Tik op Notities. 4. Tik op het symbool naast het ezelsoor dat je wilt bekijken 5. Kies Op bladzijde tonen. De woordenlijst gebruiken Jouw Kobo ereader heeft een ingebouwde woordenlijst die je kunt gebruiken als je Kobo ebooks leest. De woordenlijst functioneert misschien niet voor boeken van andere bronnen, zoals boeken van een openbare bibliotheek en gratis ebooks die je hebt gevonden op het internet. De woordenlijst werkt ook niet met PDF's. Een definitie vinden: 1. Houd in je boek het woord dat je wilt opzoeken ingedrukt. Het woord wordt onderstreept. 2. Haal je vinger van de bladzijde. De definitie verschijnt boven of onderaan de bladzijde.

34 Een woord vertalen Jouw Kobo ereader heeft een ingebouwde vertaler die je kunt gebruiken als je Kobo ebooks leest. De vertaling werkt misschien niet als je boeken uit ander bronnen leest, en werkt niet bij het lezen van PDF's. Het vertalen van een woord in verschillende talen: 1. Houd in je boek het woord dat je wilt vertalen ingedrukt. 2. Haal je vinger van de bladzijde. 3. Tik op het Woordenboek- pictogram. 4. Tik op Vertalen. 5. Tik op het dropdown- pijltje bovenaan het scherm 6. Selecteer de taal waarin je de vertaling wilt. Opmerking: Het kan zijn dat je extra woordenboeken moet downloaden voor sommige talen. Het downloaden van extra woordenboeken, vanaf je Homepagina: 1. Tik op het Menu- pictogram aan de bovenkant van het scherm. Het snelinstellingenpaneel verschijnt.

35 2. Tik op Instellingen. 3. Tik op Taal. 4. Tik op Bewerken. 5. Tik op het Plus- pictogram naast het woordenboek dat je wilt toevoegen aan je ereader. 6. Tik op Bewaren.

36 Een boek pakken Inhoud van deze paragraaf Winkelen voor een nieuw boek Een boek kopen Het gebruik van je Het toevoegen van bibliotheekboeken en boeken uit andere boekenwinkels Winkelen voor een nieuw boek Je kunt op verschillende manieren boeken vinden en kopen op je ereader. Met behulp van de Kobo Boekenwinkel Je kunt op verschillende manieren door de Kobo Boekenwinkel bladeren: Startpagina Shop Bekijk de nieuwste boekreleases van Kobo. Verwante boeken zoeken naar boeken die vergelijkbaar zijn met de boeken in je Bibliotheek. Persoonlijke leestips - vind boeken aanbevolen op basis van je leesvoorkeuren. Categorieën - een lijst met boekcategorieën.

37 Leeslijsten - zie een lijst met populaire boekselecties. Verlanglijstje bekijk de boeken die je op je verlanglijstje geplaatst hebt. Toegang krijgen tot de Boekwinkel, vanaf je Homepagina: 1. Tik op Boekwinkel. 2. Tik op een van de genoemde opties. Aanbevelingen krijgen Je kunt boekaanbevelingen zien, gebaseerd op boeken die je bezit en boeken die je hebt gewaardeerd. Als je je ereader voor de eerste keer hebt geconfigureerd, moet je een aantal boeken toevoegen voordat je aanbevelingen ziet. Boekaanbevelingen zien vanaf je Homepagina: 1. Tik op Boekwinkel. 2. Tik op Persoonlijke aanbevelingen. 3. Tik op de pijltjes- pictogrammen naast een omslag van een boek om meer boeken te zien. Opmerking: Tik op een boekomslag om een samenvatting te zien.

38 Een boek kopen Als je een boek hebt gevonden dat je wilt kopen, tik dan gewoon op Nu kopen en je gaat rechtstreeks naar de kassa. Je kunt een creditcard, een tegoedbon, of cadeaukaart gebruiken van geselecteerde partners om te betalen voor je boek. Als je een kortingscode (dat is een soort coupon) hebt, kun je deze invoeren bij het afrekenen om een korting op je boek te krijgen. Opmerking: Beschikbare betalingsmogelijkheden kunnen per land verschillen. Het kopen van een boek: 1. Tik op de Koop nu - knop. Als je al eerder op Kobo hebt gewinkeld en je factuurgegevens hebt opgeslagen, ga je direct naar het bevestigingsscherm. Ga door naar stap Gebruik het toetsenbord om je factuuradres en creditcardgegevens in te voeren. Opmerking: Dit is het adres dat bij je creditcard hoort. Je moet dit verstrekken, zelfs als je een tegoedbon of een cadeaukaart gebruikt om te betalen voor je bestelling dit adres wordt gebruikt om te garanderen dat de juiste belasting wordt berekend voor je aankopen. 3. Tik Klaar om door te gaan. 4. Controleer je bestelling.

39 5. Als je een cadeaukaart wilt gebruiken om te betalen, tik je op Cadeaukaart toevoegen. Als je een kortingscode wilt gebruikten, tik je op Kortingscode toevoegen. 6. Tik op Koop nu. 7. Tik op Ga door met winkelen om meer boeken te kopen. Het gebruik van je Verlanglijstje Je Verlanglijstje is waar je boeken bewaart waar je in geïnteresseerd bent, maar die je nog niet koopt. Je kunt boeken toevoegen aan je Verlanglijstje tijdens het surfen en ze later gemakkelijk terugvinden. Als je bijvoorbeeld drie boeken ziet in de Kobo Boekwinkel die je leuk vindt, kun je deze toevoegen aan je Verlanglijstje en ze later kopen. Toevoegen van een boek aan je Verlanglijstje: 1. Tijdens het winkelen in de Boekwinkel, tik je op het dropdown- pijltje naast de knop Kopen. 2. Tik op Op verlanglijstje plaatsen. Boeken zien in je Wil lezen- lijst, vanaf je Homepagina: 1. Tik op Shop.

40 2. Tik Verlanglijstje. Tik op een boek om de samenvatting te lezen of het te kopen. Het toevoegen van bibliotheekboeken en boeken uit andere boekenwinkels Wil je ebooks lenen van een openbare bibliotheek en ze op je ereader lezen? Of misschien heb je ebooks uit andere bronnen die je wilt toevoegen? De meeste ebooks die je leent en koopt zijn beschermd met Digital Rights Management, of DRM. Ze zijn beschermd, zodat alleen jij ze kan lezen (en in het geval van bibliotheekboeken, slechts voor een bepaalde periode). Jouw ereader kan boeken weergeven die beveilig zijn met Adobe DRM, dat is een vorm van DRM die wordt gebruikt door de meeste bibliotheken en boekenwinkels. Je weet dat je een boek hebt gekocht of geleend met deze vorm van bescherming, als de bibliotheek of boekwinkel je een bestand geeft met een.acm extensie (in plaats van een.epub of.pdf extensie), Het.acsm bestand bevat licentie- informatie voor het ontgrendelen van je boek.

41 Voor het lezen van een van deze boeken op je Kobo ereader, moet je een programma gebruiken met de naam Adobe Digital Editions. Deze applicatie kan je.acsm bestand openen, de licentie- informatie lezen, je boek downloaden, en het boek naar je erader kopiëren. Om Adobe Digital Editions te downloaden of meer informatie, zie: editions.html

42 EPUB, PDF, en DRM begrijpen ebooks zijn verkrijgbaar in vele formaten. Als je zoekt naar boeken om te lezen op je Kobo ereader, zoek naar boeken met een EPUB- of PDF- opmaak. Er zijn ook verschillende types EPUB's: Kobo EPUB's, die afkomstig zijn uit de Kobo shop, en andere EPUB's, die afkomstig zijn van andere bronnen. De Kobo EPUB's hebben een aantal functies die je niet kunt vinden in andere EPUB s. Soms zijn boeken beschermd met Digital Rights Management (DRM). DRM voorkomt het ongeautoriseerde kopiëren van boeken en wordt vaak gebruikt om de boeken te beschermen die je krijgt van bibliotheken en boekenwinkels. Er zijn verschillende types DRM. Je ereader kan boeken weergeven die zijn beveiligd met Adobe DRM. Als je eenmaal boeken hebt gevonden die je wilt lezen, kun je kiezen uit verschillende manieren om ze toe te voegen aan je ereader. Je kunt boeken overzetten via: een draadloze verbinding op je ereader de gratis Kobo Desktop- software op je computer Adobe Digital Editions

43 een micro SD- kaart slepen en neerzetten Welke methode het beste werkt, hangt af van of je boeken worden beschermd door DRM en waar ze vandaan komen. Als je boeken van Kobo koopt, kun je deze toevoegen aan je ereader via een draadloze verbinding of met behulp van de gratis Kobo Desktop- software voor je computer. Zie Het synchroniseren van je bibliotheek. Als je boeken worden beschermd door DRM, kun je ze toevoegen aan je erader met behulp van Adobe Digital Editions. Als je boeken niet worden beschermd door DRM, kun je ze toevoegen aan je erader door: een micro SD- kaart slepen en neerzetten Adobe Digital Editions Voor meer informatie over het toevoegen van boeken op je ereader, kun je terecht op onze helppagina op

44 Wi- Fi gebruiken Inhoud van deze paragraaf Over Wi- Fi Wi- Fi aan- of uitzetten Over Wi- Fi Je kunt je ereader gebruiken om je Kobo te verbinden via een draadloze internetverbinding (Wi- Fi). Wanneer je bent verbonden met Kobo kun je je bibliotheek bijwerken en winkelen voor nieuwe boeken. Om te zien of je verbonden bent, zoek je naar het Wi- Fi- status- pictogram aan de bovenkant van het scherm van je ereader: je hebt geen verbinding Wi- Fi is ingeschakeld, maar je ereader kan geen netwerk vinden je hebt een matige verbinding je hebt een uitstekende verbinding

45 Wi- Fi aan- of uitzetten Als je de levensduur van je ereader- batterij wilt verlengen of je ereader wilt gebruiken in een vliegtuig of in een ziekenhuis, kun je Wi- Fi uitschakelen. Wi- Fi uitschakelen vanaf je Homepagina: 1. Tik op het Menu- pictogram aan de bovenkant van het scherm. Het snelinstellingenpaneel verschijnt. 2. Tik op Wi- Fi. Wanneer het Wi- Fi- menu aangeeft Uitgeschakeld, dan wordt Wi- Fi uitgeschakeld.het verbinden van je ereader met een draadloos (Wi- Fi) network. Voordat je Kobo boeken kunt toevoegen aan je ereader, moet je verbinding maken met Kobo online. Je ereader kan Wireless LAN (draadloos internet) gebruiken om verbinding te maken. Alles wat je nodig hebt is toegang tot een draadloos netwerk in je omgeving. Verbinding maken met een draadloos netwerk vanaf de Homepagina: 1. Tik op synchroniseren.

46 Je ereader zal proberen om verbinding te maken met Wi- Fi. Dit kan even duren. 2. Er wordt aan je gevraagd om een draadloos netwerk te kiezen. Tik op de naam van het netwerk waarmee je wilt verbinden. Als er een Vergrendelingspictogram naast een netwerk staat, heb je een wachtwoord nodig om dat netwerk te gebruiken. 3. Als er een wachtwoord voor het netwerk wordt gevraagd, gebruik je het toetsenbord om het wachtwoord in te voeren en tik op verbinden. Je kunt tikken op Toon wachtwoord om te zien wat je typt.

47 Het krijgen van hulp Heb je vragen of hulp nodig? Online: Vind antwoorden op je vragen met behulp van onze helppagina. Typ gewoon een vraag in het veld om je antwoord te krijgen. Veiligheid, regelgeving en informatie over de garantie Belangrijke informatie over veiligheid, regelgeving en garantiedetails over je Kobo Touch is te vinden op de website van Kobo op Opmerking: De conformiteitsverklaring kan variëren voor verschillende modellen van de Kobo Touch ereader. De website bevat informatie over hoe je het Kobo Touch- modelnummer kunt vinden.

Kobo Aura ereader gebruikershandleiding. Over je ereader Je Bibliotheek gebruiken Lezen op je ereader... 27

Kobo Aura ereader gebruikershandleiding. Over je ereader Je Bibliotheek gebruiken Lezen op je ereader... 27 Handleiding Kobo Aura ereader gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 5 Je ereader opladen... 8 Gebruiken van het touchscreen... 9 Je ereader in de slaapstand zetten en wakker maken... 11

Nadere informatie

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 15. Op je ereader lezen... 24

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 15. Op je ereader lezen... 24 Handleiding Kobo Aura HD Handleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 4 Anatomie van je ereader... 5 Je ereader laden... 7 Het touchscreen gebruiken... 8 ereader in slaapstand plaatsen en wekken... 10

Nadere informatie

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 13

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 13 Kobo Glo Handleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 4 Anatomie van je ereader... 5 Je ereader laden... 6 Het touchscreen gebruiken... 7 ereader in slaapstand plaatsen en wekken... 9 De verlichting gebruiken...

Nadere informatie

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 13. Op je ereader lezen... 21

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 13. Op je ereader lezen... 21 Kobo Glo Handleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 4 Anatomie van je ereader... 5 Je ereader laden... 6 Het touchscreen gebruiken... 7 ereader in slaapstand plaatsen en wekken... 9 De verlichting gebruiken...

Nadere informatie

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...14

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...14 Handleiding Kobo Aura-gebruikersgids Inhoudsopgave Over je ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader aan-

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be. Handleiding

Downloaded from www.vandenborre.be. Handleiding Handleiding Kobo Aura-gebruikersgids Inhoudsopgave Over je ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader aan-

Nadere informatie

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...13

Over je ereader...5. Wi-Fi gebruiken...13 Handleiding Kobo Glo HD-gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader

Nadere informatie

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 12. Op je ereader lezen... 20

Over je ereader... 4. Je Bibliotheek Gebruiken... 12. Op je ereader lezen... 20 Kobo Touch Handleiding Inhoudsopgave Over je ereader... 4 Anatomie van je ereader... 4 Je ereader laden... 5 Het touchscreen gebruiken... 7 In slaapstand plaatsen en wekken... 9 Met je computer verbinden...

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...5

Over je Kobo ereader...5 Gebruikershandleiding Kobo Touch Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader aan-

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie

Over je ereader...6. WiFi gebruiken...18

Over je ereader...6. WiFi gebruiken...18 Handleiding Kobo Aura H2O gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...8 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...11

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Kobo Aura Editie 2 gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader opladen...8 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...9 Je Kobo ereader

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Handleiding Kobo Aura H2O gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...8 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...11

Nadere informatie

Handleiding. Downloaded from

Handleiding. Downloaded from Handleiding Kobo Glo HD-gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je ereader...5 Anatomie van je Kobo ereader...5 Je Kobo ereader opladen...7 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...8 Je Kobo ereader

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Handleiding Gebruikershandleiding Kobo Touch 2.0 Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader opladen...8 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...9 Je Kobo

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Handleiding Kobo Glo HD-gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader opladen...8 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...9 Je Kobo

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Kobo Aura ONE-gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...8 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...9 Je Kobo

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Kobo Clara HD - Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader aan- en uitzetten...8 Je Kobo ereader opladen...9 Je Kobo ereader opladen met

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Kobo Forma-gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader aan- en uitzetten...6 Je Kobo ereader opladen...8 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...10 Het touchscreen

Nadere informatie

Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding. Over je Kobo ereader...6

Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding. Over je Kobo ereader...6 Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...9 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...10

Nadere informatie

Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding. Over je Kobo ereader...6

Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding. Over je Kobo ereader...6 Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...8 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...9

Nadere informatie

Downloaded from

Downloaded from Kobo Aura H2O Edition 2 - gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...8 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...9

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Kobo Aura Editie 2 gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader opladen...8 Je Kobo ereader opladen met een muuradapter...9 Je Kobo ereader

Nadere informatie

Handleiding Sony PRS-T1

Handleiding Sony PRS-T1 Handleiding Sony PRS-T1 - Aanraakscherm (touchscreen) en stylus - Schermgrootte 6 inch - Schermresolutie: 600 x 800 pixels - Besturing Nederlands - Wi-Fi - Geheugen; 2 GB en uit te breiden met geheugenkaart

Nadere informatie

Handleiding Sony PRS-T2. Opstarten en afsluiten

Handleiding Sony PRS-T2. Opstarten en afsluiten Handleiding Sony PRS-T2 - Sony PRS-T2 - Aanraakscherm (touchscreen) 6 inch en stylus - Besturing Nederlands - Geheugen; 2 GB en uit te breiden met geheugenkaart (SD) - Prijs: 150-12 woordenboeken - Boeken,

Nadere informatie

Over je Kobo ereader...6

Over je Kobo ereader...6 Kobo Aura ONE-gebruikershandleiding Inhoudsopgave Over je Kobo ereader...6 Anatomie van je Kobo ereader...6 Je Kobo ereader waterdicht maken...8 Je Kobo ereader in de buurt van water gebruiken...9 Je Kobo

Nadere informatie

1.1 Overzicht van de bedieningselementen Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste bedieningselementen:

1.1 Overzicht van de bedieningselementen Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste bedieningselementen: 1 Bediening Bediening van het touchscreen Uw tolino e-reader heeft een touchscreen. Dit wil zeggen dat het beeldscherm reageert op aanrakingen met uw vinger. U bedient dus alle functies door het scherm

Nadere informatie

Handleiding Sony PRS-350

Handleiding Sony PRS-350 Handleiding Sony PRS-350 -Sony PRS-350-179,- euro -Schermgrootte: 5 inch -Schermresolutie: 600 x 800 pixels pixels -Touchscreen: ja -Connectiviteit: USB -Batterijduur: 10.000 bladzijden -Intern geheugen:

Nadere informatie

EREADER TOUCH EDITION HANDLEIDING

EREADER TOUCH EDITION HANDLEIDING EREADER TOUCH EDITION HANDLEIDING EREADER TOUCH EDITION HANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Beginnen... 5 Inhoud van dit onderdeel... 5 Basiswerking ereader... 6 Opbouw van de ereader... 6 De ereader laden...

Nadere informatie

Handleiding Sony PRS-650

Handleiding Sony PRS-650 Handleiding Sony PRS-650 -Sony PRS-650 -Aanraakscherm (touchscreen) 6 inch en stylus -Besturing: Nederlands -Geheugen: 2 GB en uit te breiden met geheugenkaart (SD) -Prijs: 229 euro - 12 woordenboeken

Nadere informatie

edis gebruikershandleiding

edis gebruikershandleiding edis gebruikershandleiding Inhoudsopgave Toegang tot de edis applicatie Toegang tot aangekochte publicaties BASICS Bibliotheek edis icoontjes Publicaties downloaden Een publicatie lezen open met functionaliteit

Nadere informatie

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 SNELSTARTGIDS MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN INHOUD 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 3. TERUG GAAN NAAR HET VORIGE SCHERM 3 4. DIREKT

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 4.0

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 4.0 pc SimPhone Handleiding Gebruik Versie 4.0 Nederlands Gefeliciteerd met uw SimPhone! Wist u dat? U heeft 1 jaar lang gratis hulp en ondersteuning van een SimCoach! Bel of mail een SimCoach + 31 (0)20 422

Nadere informatie

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 4.1

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 4.1 SimPhone Handleiding Gebruik Versie 4.1 Nederlands Gefeliciteerd met uw SimPhone! Wist u dat? U heeft altijd recht op hulp en ondersteuning van een SimCoach! Bel of mail een SimCoach + 31 (0)20 422 60

Nadere informatie

Het aanraakscherm gebruiken

Het aanraakscherm gebruiken Het aanraakscherm gebruiken Je bedient je tablet met je vingers. Sommige toestellen kunnen ook met behulp van een speciale pen, stylus genaamd, bediend worden. Je gebruikt de volgende technieken. Tik Je

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de titel ipad voor senioren met ios 12 en hoger ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de titel ipad voor senioren met ios 12 en hoger ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

edis ereader Handleiding

edis ereader Handleiding edis ereader Handleiding Inhoud Open de applicatie Boekenplank Kaartjes met titels Boekenplank menubalk Lees-modus Het downloaden van informatie Informatie bekijken Lezen en navigeren Tekst selecteren

Nadere informatie

edis Handleiding Kluwer edis App v4

edis Handleiding Kluwer edis App v4 edis v4 1 Download de App uit de App store Start de App. Eerste keer aanmelden bij edis Ontvang van Kluwer een mail met username en wachtwoord edis Download en open een issue in een reader naar keuze Ontvang

Nadere informatie

Handleiding Sony PRS-600

Handleiding Sony PRS-600 Handleiding Sony PRS-600 -Aanraakscherm (touchscreen) en stylus -Besturing Nederlands -Geheugen: 512 MB en uit te breiden met geheugenkaart -Prijs: 299 euro -Boeken, documenten, foto s (zwart/wit), muziek,

Nadere informatie

Workshop Samsung Galaxy Tab 3

Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Pagina 1 van 9 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Deze tekst is een samenvatting van en een aanvulling op de Samsung Galaxy Tab 3 10.1 Nederlandstalige handleiding die je vindt

Nadere informatie

1. Inhoud van de verpakking. 2. Overzicht van het apparaat. Voordat u aan de slag gaat

1. Inhoud van de verpakking. 2. Overzicht van het apparaat. Voordat u aan de slag gaat Voordat u aan de slag gaat 1. Inhoud van de verpakking 1. ebook Reader hoofdunit 2. Voedingsadapter 3. USB-kabel 4. 5. Garantiekaart 6. Draaghoes 2. Overzicht van het apparaat 7 ebook Reader EN - 1 1 2

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Inhoudsopgave Voordat u uw Brother-machine gebruikt... Definities van opmerkingen... Handelsmerken... Inleiding... Brother iprint&scan

Nadere informatie

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 3.0

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 3.0 pc SimPhone Handleiding Gebruik Versie 3.0 Nederlands Gefeliciteerd met uw SimPhone! Wist u dat? U heeft 1 jaar lang gratis hulp en ondersteuning van een SimCoach! Bel of mail een SimCoach + 31 (0)20 422

Nadere informatie

3 Internet. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

3 Internet. De onderwerpen in dit hoofdstuk: 3 Internet Met de app Internet kunt u op uw Samsung Galaxy Tab surfen op het internet. U surft met behulp van aanraakbewegingen op het scherm van uw Tab. In dit hoofdstuk leest u over de opties van deze

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Veiligheid. Algemene aanbevelingen

Gebruiksaanwijzing. Veiligheid. Algemene aanbevelingen Gebruiksaanwijzing Veiligheid 1. De e-reader is niet waterdicht en dient nooit blootgesteld te worden aan natte omgevingen. 2. Plaats de e-reader nooit langdurig in direct zonlicht, dit kan de batterijduur

Nadere informatie

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab 1 Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Overzicht van de verschillen tussen het boek Starten met de Samsung Galaxy (vierde druk) en het besturingssysteem Android 8. In dit aanvullende bestand leest

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING SIGMA ipk

GEBRUIKERSHANDLEIDING SIGMA ipk GEBRUIKERSHANDLEIDING SIGMA ipk Auteursrechten Deze gebruiksaanwijzing is beschermd onder internationale auteursrechtwetten. Geen enkel onderdeel van deze gebruiksaanwijzing mag worden gereproduceerd,

Nadere informatie

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab 1 Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Overzicht van de verschillen tussen het boek Starten met de Samsung Galaxy (vierde druk) en de besturingssystemen Android 6 en 7. In dit aanvullende bestand

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel

Nadere informatie

Welkom!... 6 Kobo Arc Basics... 8. Tapestries gebruiken... 27

Welkom!... 6 Kobo Arc Basics... 8. Tapestries gebruiken... 27 Kobo Arc Handleiding Inhoudsopgave Welkom!... 6 Kobo Arc Basics... 8 Anatomie van je Kobo Arc... 9 Je Kobo Arc opladen... 10 Kobo Arc in slaapstand plaatsen en wekken... 11 Het touchscreen gebruiken...

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Mail. 1. Informatie over Mail. 2. E-mailaccounts instellen. Google-, Yahoo!- en AOL-accounts instellen

Mail. 1. Informatie over Mail. 2. E-mailaccounts instellen. Google-, Yahoo!- en AOL-accounts instellen Mail 1. Informatie over Mail U kunt de berichten van al uw e-mailaccounts in één venster weergeven. Mail geeft berichtenreeksen weer, zodat u eenvoudig ziet welke berichten bij elkaar horen. Met Mail kunt

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac IRIScan Anywhere 5 PDF Scan anywhere, go paperless! for Windows and Mac Mobile scanner & OCR software Van start gaan Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Anywhere

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

U hebt al een iphone, ipad of ipod Touch en nu hebt u voor uw apparaat de update van het besturingssysteem naar ios 7 ontvangen.

U hebt al een iphone, ipad of ipod Touch en nu hebt u voor uw apparaat de update van het besturingssysteem naar ios 7 ontvangen. U hebt al een iphone, ipad of ipod Touch en nu hebt u voor uw apparaat de update van het besturingssysteem naar ios 7 ontvangen. ios 7 heeft een nieuw uiterlijk en nieuwe mogelijkheden. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Gebruikersinstructie herkozen statenleden Asus T100 en T300

Gebruikersinstructie herkozen statenleden Asus T100 en T300 Gebruikersinstructie herkozen statenleden Asus T100 en T300 Een tweetal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE Softwarevereisten Stap 1: Inloggen of een account aanmaken Stap 2: Etiketformaat kiezen Stap 3: Achtergrond kiezen of vanuit een onbedrukt etiket werken Stap 4: Uw gegevens importeren in de etiketten of

Nadere informatie

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt:

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt: 1 Enige tijd geleden is het nieuwe besturingssysteem Mac OS X Mavericks uitgebracht door Apple. In dit aanvullende PDF-bestand ziet u een overzicht van de wijzigingen tussen Mac OS X Mavericks en het boek.

Nadere informatie

U kan de ebooks op zes toestellen opslaan! Dit kan dus een computer zijn én een smartphone én een tablet.

U kan de ebooks op zes toestellen opslaan! Dit kan dus een computer zijn én een smartphone én een tablet. Downloaden en gebruiken van ebooks In deze handleiding: ebooks downloaden op mobiele apparaten ebooks downloaden op computer Gebruik van ebooks op mobiele apparaten Gebruik van ebooks op computer U kan

Nadere informatie

Gebruikershandleiding HERE Maps

Gebruikershandleiding HERE Maps Gebruikershandleiding HERE Maps Uitgave 1.0 NL HERE Maps HERE Maps toont u wat zich in de buurt bevindt en leidt u naar de plaats van bestemming. U kunt: Plaatsen, straten en diensten zoeken De weg vinden

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing van Difrnce EB6100

Gebruiksaanwijzing van Difrnce EB6100 Gebruiksaanwijzing van Difrnce EB6100 Dank u voor de aankoop van ons product. We hebben veel aandacht besteed aan het maken van deze handleiding, lees deze a.u.b. voor gebruik aandachtig door. We proberen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Apps. App Centre 2017-

Veelgestelde vragen. Apps. App Centre 2017- Veelgestelde vragen 2017- Apps App Centre 1 Honda Connect - Veelgestelde vragen Apps en widgets Vraag: Wat is het verschil tussen een App en een Widget? A: In Honda Connect De inhoud in de APP-sectie:

Nadere informatie

Handleiding Archos 40 Titanium

Handleiding Archos 40 Titanium Handleiding Archos 40 Titanium Inhoud van de verpakking Controleer of de volgende onderdelen in de verpakking zitten: -- ARCHOS 40 Titanium -- Batterij -- Headset -- Micro SIM-adapter -- USB-kabel -- Lader

Nadere informatie

Handleiding ForeScore versie 10 voor de ipad

Handleiding ForeScore versie 10 voor de ipad Handleiding ForeScore versie 10 voor de ipad Versie jan 2019 Frits Jongboom 1 Inhoudsopgave 1. Basisbediening... 3 2. Bibliotheek... 7 3. Setlists aanmaken... 12 4. Bladwijzers... 15 5. Bijsnijden van

Nadere informatie

De ipad van dichtbij bekeken

De ipad van dichtbij bekeken 1 De ipad van dichtbij bekeken Aan de buitenkant van de ipad is niet veel te zien. Toch kunt u er heel veel mee doen. In de volgende paragrafen kijken we naar het uiterlijk van het appa raat. Updates van

Nadere informatie

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST Naam Nr Klas Datum Met E-mail of elektronische post kan je berichten verzenden naar en ontvangen van andere computersystemen die aangesloten zijn op het Internet. De berichten

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands Doro Experience voor Doro PhoneEasy 740 Nederlands Manager Inleiding Gebruik Doro Experience Manager om toepassingen op een Doro Experience -apparaat te installeren en te beheren met behulp van elk type

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Veiligheid 1. De e-reader is niet waterdicht en dient nooit blootgesteld te worden aan natte omgevingen. 2. Plaats de e-reader nooit langdurig in direct zonlicht, dit kan de batterijduur

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Welkom bij Foxit Mobile PDF

Welkom bij Foxit Mobile PDF Welkom bij Foxit Mobile PDF Instructies: Verschillende weergaven... 2 Bestandsbeheertools... 3 Openbare cloud-services... 4 Weergave en tools... 5 Tools voor aantekeningen... 7 Handtekening... 9 Tekstselectie...

Nadere informatie

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands Van start gaan Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Anywhere Wifi. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende software in gebruik

Nadere informatie

Dat houdt in; gebruikersnaam en wachtwoord van beide dienen exact hetzelfde te zijn.

Dat houdt in; gebruikersnaam en wachtwoord van beide dienen exact hetzelfde te zijn. Inleiding Heeft u problemen dat de e boeken niet meer overgezet worden vanuit uw Windows of Macintosh computer naar uw ebook Reader, geeft de Reader een melding dat hij gemachtigd is voor een andere gebruiker,

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Maps

Gebruikershandleiding Nokia Maps Gebruikershandleiding Nokia Maps Uitgave 1.0 NL Nokia Maps Nokia Maps toont u wat zich in de buurt bevindt en leidt u naar de plaats van bestemming. U kunt: Plaatsen, straten en diensten zoeken De weg

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie