handelsspel Spelregels Doel van het spel: Klaar voor de start? Extra vakjes op het centrale spelbord:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "handelsspel Spelregels Doel van het spel: Klaar voor de start? Extra vakjes op het centrale spelbord:"

Transcriptie

1 DEEL Spelregels Doel van het spel: Centraal in het spel staan vier dorpen uit de omgeving van het fort Liefkenshoek, die elk hun economische specialiteit hebben ontwikkeld. De dorpen voeren onderling handel. De spelers moeten ofwel van dorp (of dorpen) alle productiemiddelen (grondstoffen) en producten verzamelen (in totaal vier kaartjes). Van zodra één speler alle kaartjes van of dorp(en) heeft verzameld en is teruggekeerd naar het fort, is het spel uit en de winnaar bekend. ofwel binnen een afgesproken tijd zoveel mogelijk productiemiddelen en producten verzamelen. Wie na het verstrijken van de speeltijd het meeste kaartjes heeft verzameld, is de winnaar. Klaar voor de start? Iedere speler krijgt een aantal goudstaven als startkapitaal waarmee hij handel kan drijven. Iedere speler maakt zich klaar voor de start in het fort Liefkenshoek. De jongste speler krijgt als eerste de beurt om te dobbelen en zijn pion op het bord te verplaatsen. Hij volgt de aanwijzingen op het bord. Wanneer een speler op een veld komt dat naar een dorp verwijst, verplaatst hij zijn pion naar het dorp. Bij de volgende beurt en zolang de speler in het dorp verblijft, mag hij met het tolletje draaien. Hiermee kan hij ofwel productiemiddelen (grondstoffen) of producten verzamelen ofwel weer op het speelbord terechtkomen in geval hij een dobbelsteen draait. Het draaien met de tol in het dorp kan hoogstens drie productkaarten opleveren. Om het vierde product- of grondstoffenkaartje van het dorp te bekomen, moet de speler handel drijven (kaartje kopen met goudstaven, ruilen) met de andere spelers. speelbeurt bestaat ofwel uit maal dobbelen ofwel uit maal draaien aan het tolletje. Na elke speelbeurt en alleen dan krijgt een speler de kans om handel te drijven met een andere speler. Wanneer een speler op het bord op een rampvakje terechtkomt (overstroming, brand, ) moet hij al zijn verzamelde grondstoffenkaartjes van het dorp dat bij die ramp hoort, weer inleveren. Als een speler een grondstoffenkaartje ontvangt, leest hij het weetje op de rug hardop voor zijn medespelers voor. Als een speler op een vraagteken op het bord terechtkomt, neemt hij de bovenste kaart van het stapeltje vraagtekenkaarten af. Hij voert de opdracht op dit kaartje onmiddellijk uit. Hierna wordt het kaartje weer onderaan de vraagtekenstapel gelegd. Extra vakjes op het centrale spelbord: De schatkist: je moet één goudstaaf tol betalen. Leg deze terug op de goudstapel. De dobbelsteen: gooi nogmaals. Je mag van richting veranderen.

2 VERKOOP VAN GARNAAL DEEL pekel/zout In de middeleeuwen was zout een levensnoodzakelijk goed om verse voedingswaren te pekelen en zo langer te bewaren.. plastificeren visboer. dichtkleven visboer Garnalen pellen is een moeilijke job en er zijn er weinig die het echt goed kunnen. De beste garnaalpellers van België en Nederland namen het ooit tegen elkaar op in een kampioenschap. Er werd alleen s nachts gevist. Overdag zouden de garnalen de netten kunnen zien, dan vingen de vissers nog geen halve kilo. Terwijl ze s nachts tot 00 kilo vingen. garnaalpelsters, vissers en leurders visboer. uitknippen boot en netten visboer q Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel.

3 VERKOOP VAN WOL DEEL herdershond Een herdershond is een dier met een job. Vijf volwassenen volstaan niet om een kudde te leiden zoals één hond dat doet. Het opleiden van zo n hond neemt veel tijd in beslag. Deze start wanneer de hond maanden oud is.. plastificeren SCHAAPHERDER. dichtkleven SCHAAPHERDER In een kudde moeten drie rammen of mannelijk schapen aanwezig zijn. Wanneer twee rammen met elkaar in gevecht gaan, kan de derde tussenbeide komen. Schapen hebben soms te lijden onder natte weiden en krijgen zo rotkreupel. Deze ziekte tast de hoeven aan, waardoor schapen gaan manken. De schaapherder snijdt de hoeven dan zo ver mogelijk af. Daardoor heeft het dier geen pijn meer. rammen SCHAAPHERDER. uitknippen schapen SCHAAPHERDER q Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel.

4 VERKOOP VAN TURF DEEL veen Veen is een donkerbruine grondsoort die voort komt uit dode plantenresten in moerassige bodem. Gedroogd veen is turf. Het werd gebruikt als brandstof door brouwers, leerlooiers, steenbakkers of thuis. Hierdoor kreeg het een economische waarde en de bijnaam het bruine goud. TURFBOER. plastificeren TURFBOER turfkar De turfsteker steekt de brokken turf los en legt ze op een slagkar. Als ze droog genoeg zijn, worden ze zo gestapeld dat ze goed in de wind kunnen drogen.. dichtkleven Een soort schop om een dunne laag van de bovenste turf, de zogenaamde bonk te verwijderen. TURFBOER. uitknippen bonkschep TURFBOER q Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel.

5 VERKOOP VAN SUIKER DEEL fabrieksgebouwen De eerste suikerfabriek kwam er in. Ze kreeg de naam SUCRERIE DE CALLOO. In deze fabriek verwerkte men suikerbieten uit de polders tot ruwe suiker. Dit betekent dat het eindproduct niet de suiker is, zoals wij hem kennen.. plastificeren SUIKERFABRIEK. dichtkleven SUIKERFABRIEK Boeren brachten hun bietenoogst zelf met de tractor naar de fabriek. Bieten vergen veel van de poldergrond, vandaar dat boeren met vruchtafwisseling werken. Na de bietenoogst moest een jaar tarwe, een jaar aardappelen en nog eens een jaar tarwe geteeld worden voor er opnieuw bieten konden geoogst worden. tractor SUIKERFABRIEK. uitknippen suikerbieten SUIKERFABRIEK q Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel.

6 VERKOOP VAN GRANEN / GOEDEREN / MELK DEEL tarwe Tarwe groeit weelderig, net zoals klaver, gerst, erwten, bonen en aardappelen. Dit komt door het laagje slib dat de poldergrond uiterst vruchtbaar maakt. LANDBOUWER. plastificeren LANDBOUWER paard en kar Voor dat de tractor er was, zorgde het paard voor de nodige trekkracht.. dichtkleven Goede koeien kalven jaarlijks. Vanaf dat moment geeft de koe melk. Als de melk te lang in de uier zit, wordt de melk slecht. Er wordt dus maal per dag gemolken. De melkkitten van 0 liter worden boven op de dijk gezet om opgehaald te worden. LANDBOUWER. uitknippen koeien LANDBOUWER q Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel.

7 DEEL Uitleg bij de tolletjes: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Snijd de zeshoeken uit. Maak met een spijker of een naald een gaatje in het midden. Steek een tandenstoker door het gaatje zodat / van de tandenstoker er langs boven uit komt. Neem tandenstoker tussen duim en wijsvinger en maak een draaibeweging. Laat los. De zijde waarop het tolletje neer komt geeft aan wat je mag doen. Kom je terecht op een dobbelsteen? Dan moet je terug naar het centraal speelveld om bij de volgende beurt opnieuw te gooien.

8 q. uitknippen. dichtkleven. plastificeren DEEL Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie 0 exemplaren per spel. goudstaaf goudstaaf goudstaaf goudstaaf goudstaaf goudstaaf

9 q. uitknippen. dichtkleven. plastificeren DEEL Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel. vraagteken Neem de bovenste grondstofkaart van de stapel uit het dorp Kieldrecht. Wanneer je er niets mee kan doen, mag je de grondstof meteen verkopen aan de hoogste bieder. De minimumprijs staat op de kaart vermeld. Leg deze kaart terug onder de stapel. Neem de bovenste grondstofkaart van de stapel uit het dorp Verrebroek. Wanneer je er niets mee kan doen, mag je de grondstof meteen verkopen aan de hoogste bieder. De minimumprijs staat op de kaart vermeld. Leg deze kaart terug onder de stapel. Neem de bovenste grondstofkaart van de stapel uit de Polder. Wanneer je er niets mee kan doen, mag je de grondstof meteen verkopen aan de hoogste bieder. De minimumprijs staat op de kaart vermeld. Leg deze kaart terug onder de stapel. vraagteken Neem de bovenste grondstofkaart van de stapel uit het dorp Doel. Wanneer je er niets mee kan doen, mag je de grondstof meteen verkopen aan de hoogste bieder. De minimumprijs staat op de kaart vermeld. Leg deze kaart terug onder de stapel. vraagteken vraagteken

10 q. uitknippen. dichtkleven. plastificeren DEEL Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel. vraagteken Je wordt overvallen door een struikrover. Als je in leven wil blijven geef dan al je goud af. Leg deze kaart terug onder de stapel. Met deze kaart kan je voor elke prijs een grondstof kopen van een andere speler. Neem het nodige goud uit de schatkist. Je kan deze kaart bijhouden tot wanneer je hem hebt gebruikt. Leg daarna de kaart terug onder de stapel. Verwissel je pion van plaats met een speler naar keuze. Leg deze kaart terug onder de stapel. vraagteken Trek zonder te kijken een grondstofkaart van een speler naar keuze. Wanneer je er niets mee kan doen mag je de grondstof meteen verkopen aan de hoogste bieder. De minimumprijs staat op de kaart vermeld. Leg deze kaart terug onder de stapel. vraagteken vraagteken 0

11 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan strook om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

12 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan strook om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

13 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan strook om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

14 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan strook om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

15 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan strook om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

16 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan strook om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

17 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

18 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

19 DEEL Uitleg bij het spelbord: Print deze pagina op stevig papier of kleef ze op Belangrijk: zorg ervoor dat de pagina op 00% wordt afgedrukt en niet verkleind is. Snijd de tegel uit maar laat de grijze stroken er aan om het spelbord te verlijmen. Kleef de tegel op de plaats zoals het schema hiernaast aangeeft.

RECHTENSPEL 6de leerjaar

RECHTENSPEL 6de leerjaar q. uitknippen. dichtkleven. plastificeren DEEL spel de leerjaar Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per speler. Recht op asiel Recht op voeding Recht op onderwijs Recht op rust en

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

COMMUNICATIESPEL. turfsteker. soldaat. garnaalpelster. visser. Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel.

COMMUNICATIESPEL. turfsteker. soldaat. garnaalpelster. visser. Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per spel. DEEL 3 spel4 garnaalpelster visser turfsteker soldaat 1 landbouwer priester schaapherder kloosterzuster 2 DEEL 3 q Kallo 3 liplezen leurder liplezen verpleegster 3. plastificeren 2. dichtkleven Farnesebrug

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Egelrace. Frank Nestel Copyright 2017 University Games

Jijbent.nl: spelregels Egelrace. Frank Nestel Copyright 2017 University Games Jijbent.nl: spelregels Egelrace Frank Nestel Copyright 2017 University Games Inhoud Spelregels Egelrace...1 Inleiding en doel van het spel...1 Het spelverloop...2 Geblokkeerde Egels...2 Stap 1: Dobbelen...2

Nadere informatie

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos!

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos! KLOK MONOPOLY Materiaal: Het speelbord van Monopoly Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig 1 dobbelsteen De klok kaartjes in de verschillende kleuren op het speelbord) (deze

Nadere informatie

5de leerjaar. eigen mening (inspr aak) Recht op een. bescherming. Recht op. ontspanning. onderwijs. Recht op. Recht op. spel en

5de leerjaar. eigen mening (inspr aak) Recht op een. bescherming. Recht op. ontspanning. onderwijs. Recht op. Recht op. spel en DEEL q de leerjaar Print deze kaarten op stevig papier. Voorzie één exemplaar per speler. onderwijs spel en ontspanning bescherming een eigen mening (inspr aak). plastificeren. dichtkleven. uitknippen

Nadere informatie

Inleiding. Spelmateriaal

Inleiding. Spelmateriaal spelregels Inleiding Halverwege de 19e eeuw is de eerste permanente nederzetting in Montana een feit. Daarna trekken vele gelukszoekers met hun huifkar naar deze regio op zoek naar werk om daar een toekomst

Nadere informatie

6 Kleine Spiele Ravensburger, 1996 MEISTER Heinz 2-4 spelers vanaf 5 jaar ± 15 minuten

6 Kleine Spiele Ravensburger, 1996 MEISTER Heinz 2-4 spelers vanaf 5 jaar ± 15 minuten 6 Kleine Spiele Ravensburger, 1996 MEISTER Heinz 2-4 spelers vanaf 5 jaar ± 15 minuten 32 beeldkaartjes; 3x 3x 3x 3x 12x 12 speelstenen (telkens 3 in elke kleur); 1 dobbelsteen; 1 handleiding. Inleiding

Nadere informatie

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd)

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Balance Me Arschoot Elien Herhaling boekhouden 3 de jaar ASO D hauwers Fien Leerlingenhandleiding (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Lootens Jolien 1 Inhoud BENODIGDHEDEN 3 HET SPEL UITLEG 3 DE

Nadere informatie

Die Goldene 1 (De gouden 1) RAVENSBURGER, 1990 KRAMER Wolfgang 02-06 spelers vanaf 12 jaar ± 45 minuten

Die Goldene 1 (De gouden 1) RAVENSBURGER, 1990 KRAMER Wolfgang 02-06 spelers vanaf 12 jaar ± 45 minuten Die Goldene 1 (De gouden 1) RAVENSBURGER, 1990 KRAMER Wolfgang 02-06 spelers vanaf 12 jaar ± 45 minuten Die goldene 1 Een spel omtrent geluk, geld en winst. Inhoud 1 speelbord ; 6 speelfiguren ; 10 lotkaarten

Nadere informatie

Toledo Kosmos, 2008 Martin WALLACE 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 120 minuten

Toledo Kosmos, 2008 Martin WALLACE 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 120 minuten Toledo Kosmos, 2008 Martin WALLACE 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 120 minuten Inleiding Iedere speler representeert een familie die zich onderscheidt door de productie van het beroemde zwaard uit Toledo-staal.

Nadere informatie

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten.

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten. SPELREGELS SPELREGELS Dirty Seconds is de leukste manier van seksuele voorlichting voor jongeren (en hun ouders) vanaf 13 jaar. Het spel is eenvoudig te spelen en de verschillende kleuren op het speelbord

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Doel: Opzet: Spelregels: De speler met de groene pion begint.

Doel: Opzet: Spelregels: De speler met de groene pion begint. Doel: Als projectopdracht moet er een game ontworpen worden door verschillende studenten en hiervoor is een team nodig wat bestaat uit minimaal 1x Game Designer, 1x Programmeur en 1x Artist. Twee spelers

Nadere informatie

Kreta Goldsieber, 2005 DORRA Stefan 2-4 spelers vanaf 11 jaar ± 60 minuten

Kreta Goldsieber, 2005 DORRA Stefan 2-4 spelers vanaf 11 jaar ± 60 minuten Kreta Goldsieber, 2005 DORRA Stefan 2-4 spelers vanaf 11 jaar ± 60 minuten Spelidee We bevinden ons in Kreta in het jaar 1400. Koloniseer met je eigen volkeren en je abt de provincies van Kreta. Sticht

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

Sinterklaasspel / Kerstspel

Sinterklaasspel / Kerstspel Sinterklaasspel / Kerstspel Originele uitvoering: www.pubquizamsterdam.nl Aangepast en opgemaakt door Gerwin 11-05: http://home.quicknet.nl/qn/prive/lm.broers Dit spel draait om kleine algemene cadeaus,

Nadere informatie

De val van Rome: Speelmateriaal: Speelbord: Voorbereiding:

De val van Rome: Speelmateriaal: Speelbord: Voorbereiding: De val van Rome: Speelmateriaal: 1 speelbord Per speler (max. 4) één kleur speelfiguren te weten: 10 troswagens 9 krijgers 9 rijders 1 Romeinse legionair 40 plunderingfiches in 5 verschillende kleuren

Nadere informatie

So ein Mist!... eerst het werk, daarna de ontspanning Ravensburger, 1992 KRAMER Wolfgang 2-6 spelers vanaf 7 jaar ± 60 minuten

So ein Mist!... eerst het werk, daarna de ontspanning Ravensburger, 1992 KRAMER Wolfgang 2-6 spelers vanaf 7 jaar ± 60 minuten So ein Mist!... eerst het werk, daarna de ontspanning Ravensburger, 1992 KRAMER Wolfgang 2-6 spelers vanaf 7 jaar ± 60 minuten Inleiding De titel kunnen we vrij vertalen als "Wat een mesthoop!... eerst

Nadere informatie

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels Stefanie Rohner + Christian Wolf Spelregels 00174 hld nl 00174.indd 6 28-11-2006 11::25 ZAKGELDSPEL Een spel van Stefanie Rohner en Christian Wolf. Inhoud: speelbord in de doos, winkelcentrum, 4 pionnen,

Nadere informatie

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl -

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl - - Het Grote SinterKerst Dobbelspel Het Grote SinterKerst Dobbelspel bestaat uit verschillende ronden waarin steeds met een dobbelsteen wordt gegooid. Iedereen gooit om de beurt met de dobbelsteen en de

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor de hei Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Werken voor de hei, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

VOLGENDE PATIËNT. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Spelregels

VOLGENDE PATIËNT. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Spelregels VOLGENDE PATIËNT Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar Spelregels 00226 Inleiding: De arme Lucas is in het ziekenhuis beland en wacht op de spelers die hem beter moeten maken. Dit kan als zij de strijd aanbinden

Nadere informatie

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven)

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven) Bij de start van het spel is iedere speler schipper van een VOC-schip. Het uiteindelijk doel is om dit VOC-schip in te ruilen voor een Batavia-schip en daarmee als eerste de haven van de stad Batavia te

Nadere informatie

BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT

BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT MvE Stappenplan ter voorbereiding van het Stap 1. Verzorg hetzelfde aantal (a5) enveloppen als dat er spelers zijn. Stap 2. Print het stickervel met naam en plak ze op de

Nadere informatie

De laatste 37 minuten (voor 3 of 4 spelers)

De laatste 37 minuten (voor 3 of 4 spelers) De laatste 37 minuten (voor 3 of 4 spelers) Inleiding Dit spel stelt de laatste 37 minuten van de stad Pompeii voor, die op 24 augustus van het jaar 79 na Christus door de Vesuvius verwoest werd. Red je

Nadere informatie

Finca Hans im Glück, 2009 Ralf ZUR LINDE & Wolfgang SENTKER 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten

Finca Hans im Glück, 2009 Ralf ZUR LINDE & Wolfgang SENTKER 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Finca Hans im Glück, 2009 Ralf ZUR LINDE & Wolfgang SENTKER 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Spelmateriaal 1 speelbord 12 windmolenwieken 42 vruchtentegels 10 fincategels 16 actiefiches 4 bonusfiches

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels. 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39

15 min. 1-4. NL Spelregels. 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39 15 min. 1-4 NL Spelregels 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39 Voor de ouders Ik leer Op weg naar groep 1 is een compleet spel met duidelijke doelen: 1 Kleuren en vormen leren 2 Letters

Nadere informatie

Spelregels: Als de kaartjes wel bij elkaar horen, neemt de speler deze uit het spel en mag hij nog een keer proberen.

Spelregels: Als de kaartjes wel bij elkaar horen, neemt de speler deze uit het spel en mag hij nog een keer proberen. - 40 kaartjes Voorbereiding: Leg alle kaartjes met het symbool of de naam naar onder op de tafel. De jongste speler mag beginnen. Vervolgens speel je verder in wijzerzin. Spel: De bedoeling van het spel

Nadere informatie

Corso Cannelloni. Spel voor kinderen vanaf 3 jaar: Het verhaal

Corso Cannelloni. Spel voor kinderen vanaf 3 jaar: Het verhaal Corso Cannelloni Hier gaat het in het rond! Twee pijlsnelle dobbelspelen voor kleine koeriers vanaf 3 en vanaf 4 jaar. Soort spel: Gezinsspel Een verzameling van 2 spellen voor kinderen vanaf 3 en 4 jaar.

Nadere informatie

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken.

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. spelregels Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. Sorteer de kaarten in drie stapeltjes: Drakenkaarten Wapenkaarten Avonturenkaarten

Nadere informatie

Auteur: Reiner Knizia Uitgegeven door Goldsieber Spiele, 2001 Een tactisch ontdekkingsspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar.

Auteur: Reiner Knizia Uitgegeven door Goldsieber Spiele, 2001 Een tactisch ontdekkingsspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Africa Auteur: Reiner Knizia Uitgegeven door Goldsieber Spiele, 2001 Een tactisch ontdekkingsspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Spelmateriaal Afrika, het zwarte continent, in de 19de eeuw: bestudeer

Nadere informatie

taal taal Handleiding.indd 1 19-10-2008 20:16:04

taal taal Handleiding.indd 1 19-10-2008 20:16:04 handleiding taal taal Handleiding.indd 1 19-10-2008 20:16:04 Colofon Concept en tekst: Judith Kat & Marianne Verhallen Eindredactie: Nederlandse Taalunie Grafische ontwerp en productie management: bureau

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Het spelbord Het spelbord bestaat uit een kaart van een deel van de wereld met daarop de handelshavens van Oost-Indiё en hun lokale goederen:

Het spelbord Het spelbord bestaat uit een kaart van een deel van de wereld met daarop de handelshavens van Oost-Indiё en hun lokale goederen: Bij de start van het spel is iedere speler schipper van een VOC-schip. Het uiteindelijk doel is om dit VOC-schip in te ruilen voor een Batavia-schip en daarmee als eerste de haven van de stad Batavia te

Nadere informatie

MONOPOLY Kampioenschap spelregels:

MONOPOLY Kampioenschap spelregels: MONOPOLY Kampioenschap spelregels: DOEL is als enige speler over te blijven als alle anderen failliet zijn. Dit doe je door bezittingen te kopen en ander spelers die er eindigen huur te laten betalen.

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Doel van het spel. Spelmateriaal. Spielablauf

Doel van het spel. Spelmateriaal. Spielablauf Doel van het spel Iedere speler ontwikkelt, door het op slimme plaatsen bouwen van nederzettingen, een eigen koninkrijk om daar aan het einde van het spel het meeste goud mee te verdienen. De 3 Kingdom

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

Agricola Die Bauern und das liebe Vieh Uwe Rosenberg Lookout Games, 2012 2 spelers vanaf 10 jaar

Agricola Die Bauern und das liebe Vieh Uwe Rosenberg Lookout Games, 2012 2 spelers vanaf 10 jaar Agricola Die Bauern und das liebe Vieh Uwe Rosenberg Lookout Games, 2012 2 spelers vanaf 10 jaar Spelidee De spelers kruipen in de rol van boeren die schapen, varkens, runderen en paarden fokken. Drie

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 Werken voor de hei Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Werken voor de hei, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Inhoud van het doosje 25 Koeienkaarten 30 Boerderijkaarten 1 Spelregelboekje

Inhoud van het doosje 25 Koeienkaarten 30 Boerderijkaarten 1 Spelregelboekje Doel van het spel Zorg dat je aan het einde van het spel op jouw boerderij zo veel mogelijk blije en zo weinig mogelijk trieste koeien hebt rondlopen. Speloverzicht De spelers beginnen met 3 koeienkaarten

Nadere informatie

Delfino Het spel met de draai Franckh-Kosmos, 1989 BÜCKEN Hajo 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten

Delfino Het spel met de draai Franckh-Kosmos, 1989 BÜCKEN Hajo 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten Delfino Het spel met de draai Franckh-Kosmos, 1989 BÜCKEN Hajo 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten Inleiding Als men een bal naar een dolfijn gooit dan maakt hij zijn beroemde buiteling. Telkens een

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Werkboekje op school. 1. Boerderijen in het Gooi en de Vechtstreek. Opdrachten: lezen, X aankruisen, invullen, doe-opdracht.

Werkboekje op school. 1. Boerderijen in het Gooi en de Vechtstreek. Opdrachten: lezen, X aankruisen, invullen, doe-opdracht. Opdrachten: lezen, X aankruisen, invullen, doe-opdracht. 1. Boerderijen in het Gooi en de Vechtstreek In de Gooi en Vechtstreek houden veel boeren koeien voor de melk. Dit noemen we een melkveebedrijf.

Nadere informatie

Sakkara Kosmos, 2007 Auteur: Manfred GRABMEIER Grafiek: C. Stephan, M. Suzuki und M. Hoffmann voor 2 bouwmeesters vanaf 10 jaar ± 45 minuten

Sakkara Kosmos, 2007 Auteur: Manfred GRABMEIER Grafiek: C. Stephan, M. Suzuki und M. Hoffmann voor 2 bouwmeesters vanaf 10 jaar ± 45 minuten Spelidee Sakkara Kosmos, 2007 Auteur: Manfred GRABMEIER Grafiek: C. Stephan, M. Suzuki und M. Hoffmann voor 2 bouwmeesters vanaf 10 jaar ± 45 minuten In het Egyptische Sakkara worden de eerste trappenpiramides

Nadere informatie

* Heldenfiches: al deze fiches stellen een in het drakennest gevangen held voor. Iedere speler kiest een held uit die hij in het spel controleert.

* Heldenfiches: al deze fiches stellen een in het drakennest gevangen held voor. Iedere speler kiest een held uit die hij in het spel controleert. SPELREGELS DRAKON Voor 2-6 spelers, vanaf 10 jaar. De oude draak Drakon heeft een dappere groep helden gevangen, die in zijn nest was gedrongen om zijn goud te stelen. Maar in plaats van ze direct op te

Nadere informatie

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers Vingertwister Spelvariant met drie vingers Materiaal Speelbord Twaalf - en opdrachtkaartjes Twaalf fiches (u kunt hiervoor ook pasta, bonen of blokjes gebruiken ) Video Vingertwister met drie vingers-

Nadere informatie

In de afbeelding zijn de eerste 25 diertegels voor de eerste ronde al klaargelegd (zie ook onder 'A. Diertegels neerleggen').

In de afbeelding zijn de eerste 25 diertegels voor de eerste ronde al klaargelegd (zie ook onder 'A. Diertegels neerleggen'). Hans im Glück, 2010 Stefan DORRA 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Spelmateriaal en spelopbouw Het spelmateriaal bestaat uit 1 speelbord, 15 boeren uit hout (telkens 3 in de kleuren blauw, geel, groen,

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Carcassonne Mayflower Hans im Glück, 2008 Klaus-Jürgen WREDE 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Een pittig legspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar van Klaus-Jürgen Wrede. Een nieuwe wereld wordt ontdekt!

Nadere informatie

Kopen van kussens Einde van het spel

Kopen van kussens Einde van het spel Beschrijf in één zin: Beschrijf het begrip op dit kaartje in één zin. Je mag het woord zelf of een deel ervan niet gebruiken in je beschrijving. Nu krijgt eerst de speler links van je een kans kans om

Nadere informatie

Volle Wolle Zoch, 2007 Alessandro ZUCCHINI 2-6 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten

Volle Wolle Zoch, 2007 Alessandro ZUCCHINI 2-6 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Volle Wolle Zoch, 2007 Alessandro ZUCCHINI 2-6 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Een crimineel dobbelspel om de beste kaarten, voor 2 tot 6 schaapexperten vanaf 10 jaar. Sinds Jacques, de gemachtigde

Nadere informatie

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma TT & E cursus Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma 2 Agenda 1. Welkom en voorstelrondje 2. Doornemen van het middagprogramma 3. Het ETM (www.tinyurl.com/tte-etm)

Nadere informatie

Haciënda Auteur: Wolfgang Kramer Een spel voor 2 5 grootgrondbezitters vanaf 10 jaar Speelduur minuten

Haciënda Auteur: Wolfgang Kramer Een spel voor 2 5 grootgrondbezitters vanaf 10 jaar Speelduur minuten Haciënda Auteur: Wolfgang Kramer Een spel voor 2 5 grootgrondbezitters vanaf 10 jaar Speelduur 60 90 minuten Speelmateriaal 1 speelbord: Stelt een gebied voor met markten, pampa s, landvelden en 4 watervelden.

Nadere informatie

Trapper Clementoni, 2007 Wolfgang KRAMER en Michael KIESLING 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten

Trapper Clementoni, 2007 Wolfgang KRAMER en Michael KIESLING 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Trapper Clementoni, 2007 Wolfgang KRAMER en Michael KIESLING 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Spelmateriaal 64 buitkaartjes (36 dieren, 18 kano's, 5 kruiden, 5 paddenstoelen) 4 grenshoeken 1x 3x

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Petri ACHTERGROND. van Jürgen Heel

Petri ACHTERGROND. van Jürgen Heel Spelers: 2-5 Leeftijd: vanaf 6 jaar Duur: ong. 20 minuten Inhoud: 25 kaartjes 1 vissensteen 1 kleurensteen 1 spelregelfolder NL Petri van Jürgen Heel ACHTERGROND Frits Visser organiseert met zijn vrienden

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN havo/vwo MODULE: blz Inleiding Dit boekje gaat over orgaandonatie Het maakt deel uit van de lessenserie Donor in hart en nieren De lessenserie is uitgegeven door NIGZ-Donorvoorlichting

Nadere informatie

Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Spelmateriaal 10 huizen met een getal ; Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten bovenkant zijkant met deur zijkant zonder deur 2 huizen

Nadere informatie

spelregels Paul de Leeuw

spelregels Paul de Leeuw spelregels Paul de Leeuw In onvoorspelbaar strijd je alleen of in teams tegen elkaar. Het spel draait om het verzamelen van bitterballen en bamihapjes. Heb jij aan het eind van het spel de meeste bitterballen

Nadere informatie

Inhoud: Aan de slag! Florissant met Sleutelkaarten. In elkaar zetten van Florissant.

Inhoud: Aan de slag! Florissant met Sleutelkaarten. In elkaar zetten van Florissant. Op avontuur met Geronimo Stilton het spel Uitgebreide spelregels Inhoud: Speelfiguren Geronimo Stilton en Prulletje Prulschrijver 6 Rijken Bouwplaat Rijk Florissant 38 Sleutelkaarten 120 Opdrachtkaarten

Nadere informatie

Doel van het spel Stapel tegels met overeenkomstige eigenschappen zo hoog mogelijk op elkaar.

Doel van het spel Stapel tegels met overeenkomstige eigenschappen zo hoog mogelijk op elkaar. Voor: Speeltijd: Spelauteur: Vormgeving: 1-4 spelers 5-55 minuten Sabine Opstelten 2DSign NL Over Katoiz Katoiz is een ontwikkelingsspel. Het is een spel dat aangepast kan worden aan de ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Meer speelbord! Meer spanning! Meer Phase 10! voor 2-6 spelers vanaf 10 jaar

Meer speelbord! Meer spanning! Meer Phase 10! voor 2-6 spelers vanaf 10 jaar Meer speelbord! Meer spanning! Meer Phase 10! voor 2-6 spelers vanaf 10 jaar Alle fases, dat zijn combinaties van bepaalde kaarten, zijn verschillend. Ronde na ronde wordt het alsmaar moeilijker. Alleen

Nadere informatie

Een diepgravend legspel van Ron van Dalen. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: 30 tot 45 minuten.

Een diepgravend legspel van Ron van Dalen. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: 30 tot 45 minuten. Een diepgravend legspel van Ron van Dalen. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: 30 tot 45 minuten. INLEIDING De spelers zijn directeuren van natuurmusea en concurreren door de meest aantrekkelijke

Nadere informatie

(Update uit: Rechtvaardig, menswaardig, een educatief pakket rond economische, sociale en culturele rechten)

(Update uit: Rechtvaardig, menswaardig, een educatief pakket rond economische, sociale en culturele rechten) Ganzenbordspel: Behaal een diploma (1 ste -2 de graad) (Update uit: Rechtvaardig, menswaardig, een educatief pakket rond economische, sociale en culturele rechten) Doelstellingen: Kennismaken met het recht

Nadere informatie

De 25 karakterkaarten in het basisspel

De 25 karakterkaarten in het basisspel De 25 karakterkaarten in het basisspel Koning (1x / 2x / 1x): De speler ontvangt 3/4/5 overwinningspunten met het spelen van deze kaart. Rover (2x): De speler rooft bij elke medespeler 1 zilver. Als een

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Royal Turf KNIZIA Reiner Alea, spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten

Royal Turf KNIZIA Reiner Alea, spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Royal Turf KNIZIA Reiner Alea, 2001 02-06 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Inleiding We bevinden ons op wereldberoemde paardenrenbaan van Ascot tijdens de zomer van 1898. Vandaag vindt er opnieuw een

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers vanaf 8 jaar. Duurtijd: afhankelijk van het verloop van het spel. 64 houten pennetjes (alle houten pennetjes zijn gekleurd aan beide zijden) De winnaar is de speler

Nadere informatie

Aquädukt Schmidt, 2006 Bernhard WEBER 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 45 minuten

Aquädukt Schmidt, 2006 Bernhard WEBER 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 45 minuten Aquädukt Schmidt, 2006 Bernhard WEBER 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 45 minuten "aquae ductus" = Latijns voor 'de stroming van het water' Inleiding "Huizen bouwen is niet zo moeilijk, voor water zorgen des

Nadere informatie

Project Skyline Amigo, 2006 Jung Je HO 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten

Project Skyline Amigo, 2006 Jung Je HO 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Project Skyline Amigo, 2006 Jung Je HO 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Spelmateriaal 28 torenflats (telkens 7 in vier verschillende kleuren) geldbiljetten (met de volgende waardes) 500-duizend (12x)

Nadere informatie

Deze vertaling wordt u aangeboden door de Forum federatie van

Deze vertaling wordt u aangeboden door de Forum federatie van Deze vertaling wordt u aangeboden door de Forum federatie van gezelschapsspellenclubs. CHEOPS Doel van het spel De speler die op het einde van het spel de hoogste som aan contant geld en schatten bezit,

Nadere informatie

Die Hängenden Gärten Hans im Glück, 2008 Din LI 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 75 minuten

Die Hängenden Gärten Hans im Glück, 2008 Din LI 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 75 minuten Die Hängenden Gärten Hans im Glück, 2008 Din LI 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 75 minuten Spelmateriaal " 1 speelbord " 64 bouwkaarten, waarvan 4 startkaarten " 49 puntentegels " 20 tempels in hout in 4 kleuren

Nadere informatie

Edel, Stein & Reich ALEA, 2003 STAUPE Reinhard 3-5 spelers vanaf 9 jaar ± 90 minuten

Edel, Stein & Reich ALEA, 2003 STAUPE Reinhard 3-5 spelers vanaf 9 jaar ± 90 minuten Edel, Stein & Reich ALEA, 2003 STAUPE Reinhard 3-5 spelers vanaf 9 jaar ± 90 minuten Edel, Stein & Reich De spelers kruipen in de rol van chefs van het handelshuis Edel, Stein & Reich. Zij zijn allen actief

Nadere informatie

1. Basari. Woensdag 13 april 2011

1. Basari. Woensdag 13 april 2011 Woensdag 13 april 2011 Wie was er?: Seppe Stijn, Jacoeber, Marc en Bolle wat later Knabbelkes en spelomgeving waren bij: Jacoeber Waffer spel?: That s life + Robo Rally Spelen volgende maand: Bolle 28/04

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 4-5 15 min. 1-4 NL Spelregels 1 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 18 Leerzame spellen in 1 doos! Het alfabet leren & samenstellen van woorden 4 kruiswoordplaten, 90 letters en 1 alfabetbord

Nadere informatie

gereedschap verzameld, en ben je op weg naar de plaats van de brand. Doel van het spel Jullie winnen het spel als er 7 slachtoffers gered zijn Jullie verliezen het spel als: Het huis instort = als alle

Nadere informatie

Tadsch Mahal Alea, 2000 KNIZIA Reiner 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten

Tadsch Mahal Alea, 2000 KNIZIA Reiner 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten Tadsch Mahal Alea, 2000 KNIZIA Reiner 3-5 spelers vanaf 12 jaar ± 90 minuten Inleiding De Taj Mahal! Machtige Maharadja's, prachtige paleizen. Indië in het begin van de jaren achttienhonderd. De ruim 200

Nadere informatie

Doel van het spel. Voorbereiding van het spel A B C D E F G H. Voorbereiding van de karavaan. Voorbereiding van de karavanroute

Doel van het spel. Voorbereiding van het spel A B C D E F G H. Voorbereiding van de karavaan. Voorbereiding van de karavanroute Doel van het spel De spelers proberen zoveel mogelijk handelswaren met hun karavaan naar te brengen. Maar in elke oase liggen dieven op de loer, die het op de vracht gemunt hebben. De speler die handig

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

Verkeersbordendomino werkblad 1 groep 7 en 8

Verkeersbordendomino werkblad 1 groep 7 en 8 werkblad 1 groep 7 en 8 kinderen Rotonde, je moet hier de richting van de pijlen volgen een rotonde Voorrangsweg Geef voorrang aan alle bestuurders als je fietst een autoweg bocht naar rechts niet harder

Nadere informatie

alleen speelbaar met Stone Age Stone Age - Mit Stil zum Ziel Hans-im-Glück, 2011 Michael TUMMELHOFER 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 120 minuten

alleen speelbaar met Stone Age Stone Age - Mit Stil zum Ziel Hans-im-Glück, 2011 Michael TUMMELHOFER 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 120 minuten alleen speelbaar met Stone Age Stone Age - Mit Stil zum Ziel Hans-im-Glück, 2011 Michael TUMMELHOFER 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 120 minuten Spelvoorbereiding Spelmateriaal - 1 speelbord - 1 individueel

Nadere informatie

Een spel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar

Een spel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar Een spel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar Kijk op blz. 8 voor een aanbevolen startopstelling en tips voor het eerste spel. Doel van het spel Een spel van Donald X. Vaccarino voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar

Nadere informatie

Vertaald door Humphrey Clerx

Vertaald door Humphrey Clerx De ontwerper: Michael Schacht De professionele spellenontwerper houdt van muziek en wielrennen Met meer dan 100 producties en het grootste succes, Spiel des Jahres in 2007 Op wwwmichaelschachtnet biedt

Nadere informatie

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT MEMORIE OUD-NIEUW Het spel bestaat uit 20 combinaties van oud en nieuw. In totaal dus 40 kaartjes. Leg de kaartjes met de foto naar onder en laat de kinderen de juiste combinatie vinden van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Spel Videogames: spelen, praten & leren

Spel Videogames: spelen, praten & leren Spel Videogames: spelen, praten & leren Binnen het Thema Wordt Spelenderwijs! zijn videogames een goed voorbeeld van (populaire) media waar veel kinderen en ouders mee in aanraking komen. Zowel ouders

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp

Mijn rechten in de jeugdhulp Mijn rechten in de jeugdhulp Dit is een gezelschapspel dat gemaakt is op basis van het bekende Trivial Persuit spel. De bedoeling van dit spel is om de kinderen wegwijs te maken in hun rechten in de integrale

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

In de schaduw van de zonnekoning

In de schaduw van de zonnekoning In de schaduw van de zonnekoning Auteur: Alan R. Moon & Aaron Wiessblum Uitgegeven door Amigo 2002 Een verzamel kaartspel voor 2-6 personen vanaf 10 jaar dat ongeveer 45 minuten duurt. Vrij vertaald in

Nadere informatie

Spelmateriaal. Doel van het spel

Spelmateriaal. Doel van het spel Nederlands Lang geleden maakten vikingen het land onveilig. Mensen vreesden deze woeste mannen, maar ook onderling heersten hevige twisten. Vikinghoofdmannen lieten Spelmateriaal 1 spelbord met daarop

Nadere informatie

Sanssouci Ravensburger, 2013 Michael KIESLING 2 4 spelers vanaf 8 jaar ± 90 minuten

Sanssouci Ravensburger, 2013 Michael KIESLING 2 4 spelers vanaf 8 jaar ± 90 minuten Doel van het spel Sanssouci Ravensburger, 2013 Michael KIESLING 2 4 spelers vanaf 8 jaar ± 90 minuten Wie legt de meest prachtige tuin aan? Ronde na ronde vergroot het ene na het andere afgelegde kaartje

Nadere informatie

Deze strook afsnijden, anders past het niet netjes in de doos.

Deze strook afsnijden, anders past het niet netjes in de doos. Als handelaren doorkruisen de spelers met hun karavanen de woestijn. Ze zijn op zoek naar oasen, waar ze waardevolle goederen, zoals wierrook, mirre, zout en edelstenen, kunnen vinden. Ontdekt een speler

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Veren maken de vogel Groep 4-5

Voorbereiding post 2. Veren maken de vogel Groep 4-5 Voorbereiding post 2 Veren maken de vogel Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Veren maken de vogel, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel

Nadere informatie

Op weg naar het beloofde land

Op weg naar het beloofde land Op weg naar het beloofde land Een bordspel voor Pasen, te maken in de veertigdagentijd. Het maken van het spel: Teken op elke dag van de veertigdagentijd een plaatje bij een vak en kleur dit. Je krijgt

Nadere informatie