Jaarbericht. Jaar van de communicatie: loop eens mee. 2012: in teken van voorbereiding op verandering. Cervix-team: vast aanspreekpunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarbericht. Jaar van de communicatie: loop eens mee. 2012: in teken van voorbereiding op verandering. Cervix-team: vast aanspreekpunt"

Transcriptie

1 Jaarbericht 2012 Jaar van de communicatie: loop eens mee 2012: in teken van voorbereiding op verandering Cervix-team: vast aanspreekpunt Mammo XL: snelle en eenvoudige uitwisseling van beelden In dit jaarbericht vindt u een overzicht van de belangrijkste activiteiten en cijfers over Een volledig overzicht vindt u in ons jaarverslag op op de pagina regio-informatie/jaarverslag. Hierin zijn ook de resultaten per gemeente opgenomen.

2 Jan Henk Sangers, directeur van Bevolkingsonderzoek Noord, kijkt terug - en vooruit 2 Zo op het oog was 2012 een rustig jaar. Net als anders werden er in de drie Noordelijke provincies bijna een kwart miljoen vrouwen uitgenodigd om mee te doen aan de bevolkingsonderzoeken borstkanker en baarmoederhalskanker. Maar achter de schermen was het allesbehalve rustig stond in het teken van voorbereiding op verandering: de uitvoeringstoets voor de herinrichting van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kreeg vorm en de voorbereidingen voor de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker gingen in volle vaart door. En als laatste heeft de minister van VWS de Gezondheidsraad gevraagd om het bevolkingsonderzoek borstkanker kritisch tegen het licht te houden en te kijken naar mogelijkheden om de screening verder te verbeteren. In 2011 bracht de Gezondheidsraad een advies uit over een nieuwe opzet van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Belangrijkste onderdelen van dit advies waren de primaire screening op hrhpv (hoog risico Humaan Papillomavirus) en het verlagen van de drempel voor deelname door bijvoorbeeld de inzet van een zelfafnameset. De minister van VWS heeft het RIVM gevraagd in een uitvoeringstoets de kosten en effectiviteit van de verschillende voorstellen te onderzoeken. De screeningsorganisaties waren als uitvoerende organisatie hier nauw bij betrokken. De resultaten van de uitvoeringstoets worden binnenkort aan de minister aangeboden. We verwachten in de loop van dit jaar besluitvorming hierover. Nadat de minister van VWS in mei 2011 besloot tot de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker zijn de voorbereidingen hiervoor meteen van start gegaan. Zowel in de landelijke commissie invoering bevolkingsonderzoek darmkanker als de hieronder actieve commissies voor verschillende aandachtgebieden zijn we als screeningsorganisaties vertegenwoordigd. Met het RIVM en met vertegenwoordigers van betrokken partijen, zoals medische professionals en patiëntenorganisaties, werken we er hard aan om de invoering van het nieuwe bevolkingsonderzoek te laten slagen. De in 2012 aangestelde projectleider bereidt onze organisatie voor op de invoering van het onderzoek en is samen met de (eveneens in 2012 aangestelde) Regionaal Coördinerend MDL-arts en de Regionaal Coördi nerend Patholoog bezig met de toetsing en toelating van coloscopie centra en pathologielaboratoria. Eind 2012 heeft de minister van VWS de Gezondheidsraad opdracht gegeven het bevolkingsonderzoek borstkanker kritisch tegen het licht te houden en te kijken naar mogelijkheden om de screening verder te verbeteren. De resultaten hiervan laten nog even op zich wachten. Ondertussen wordt steeds gewerkt aan het optimaliseren van de screening. In 2012 hebben we het met de invoering van MammoXL mogelijk gemaakt om snel en eenvoudig onze beelden uit te wisselen met de ziekenhuizen in onze regio. Hiermee verloopt het traject voor een doorverwezen cliënt nog efficiënter.

3 2012: jaar van de communicatie In 2012 besteedde Bevolkingsonderzoek Noord intern extra aandacht aan communicatie door het jaar uit te roepen tot jaar van de communicatie. Communicatieadviseurs Angelieke Burgers en Gea Geers organiseerden een aantal activiteiten, met als doel de onderlinge communicatie en betrokkenheid te verbeteren. We hebben in 2012 het omdenken geïntroduceerd in de organisatie. Basisgedachte hierbij is dat je niet denkt in beperkingen, maar in mogelijkheden. In de Omdenk-show die tijdens een personeelsbijeenkomst werd opgevoerd, werden de uitgangspunten van het omdenken op een speelse wijze toegelicht, vertelt Angelieke. Gea vult aan: Om de medewerkers meer bij elkaars werk te betrekken, hebben we de actie Loop eens mee georganiseerd. Medewerkers konden buurten bij collega s en kregen zo meer inzicht in wat zij doen. De animo om hieraan mee te doen was groot, en het was ook mooi om te zien hoe enthousiast medewerkers over hun werk vertellen. We hebben meelopers gevraagd om verslag te doen van hun bezoek aan een collega, en deze verslagen worden gebundeld. Dat geeft een mooi totaalbeeld van de organisatie. De leden van het managementteam schoven in het verslagjaar aan bij het werkoverleg van afdelingen en teams. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat is besloten om dit te blijven doen. Het jaar van de communicatie werd afgesloten met een eindejaarsbijeenkomst bij RTV Drenthe in Assen. In het jaar van de communicatie werd ook volop extern gecommuniceerd. Zo presenteerde Bevolkingsonderzoek Noord zich tijdens de Open Dag van de Zorg in Groningen en in Emmen en tijdens scholingsbijeenkomsten voor praktijkassistenten. Het informatiemagazine Screen verscheen vier keer in 2012 en werd verspreid onder de ketenpartners. Aan het eind van 2012 verscheen de Cervix-special van Screen, die met de infokaart over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker naar alle huisartsen werd gezonden. 3 Angelieke Burgers (links) en Gea Geers.

4 Mammo XL: mammografieën bevolkingsonderzoek online beschikbaar Borstk Met Mammo XL kunnen ziekenhuizen snel en eenvoudig de beschikking krijgen over de beelden van het bevolkingsonderzoek borstkanker. In het voorjaar van 2012 startte een pilot in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Nadat deze pilot succesvol was afgerond, werden in de loop van het jaar ook andere ziekenhuizen in het werkgebied van Bevolkingsonderzoek Noord op het systeem aangesloten. Projectleider Loes Dunning vertelt. Jaarlijks nodigt Bevolkingsonderzoek Noord rond de vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar uit om mee te doen aan de tweejaarlijkse screening op borstkanker. Het onderzoek vindt plaats in een van de acht mobiele 4 De foto s van alle cliënten die van ons de uitslag krijgen dat er een afwijking is geconstateerd, komen direct in Mammo XL. Ziekenhuizen kunnen kiezen om via een XDS-verbinding of via een webportaal in te loggen op het systeem. Daar kunnen ze de foto s opvragen van cliënten die voor vervolgonderzoek een afspraak hebben gemaakt bij de radioloog of de mammapoli. Een belangrijk voordeel dat Mammo XL biedt, is tijdwinst. Het traject voor een verwezen cliënt verloopt met Mammo XL nog efficiënter. Loes Dunning: Niet alleen de foto s van doorverwezen cliënten zijn beschikbaar. Ook als het gaat om een patiënt die niet naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek in het ziekenhuis komt, maar die wel eerder bij de screening is geweest, kunnen die foto s op verzoek van het ziekenhuis online gezet worden. En als er echt haast bij is, kan dat dezelfde dag nog. Loes Dunning onderzoekscentra. De gemaakte mammografieën worden beoordeeld door steeds twee radiologen (onafhankelijk van elkaar), waarna de cliënt de uitslag van het onderzoek thuis ontvangt. Bij verdenking van borstkanker wordt de huisarts van de cliënt van te voren geïnformeerd. Opkomst In 2012 werden vrouwen uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Van deze vrouwen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging en zijn onderzocht. Het opkomstpercentage komt hiermee op 82,4 %. Non-participatie en non-respons In 2012 meldden cliënten (8,3 %) zich af voor het onderzoek (passieve participatie). Het aantal cliënten dat niet gereageerd heeft op de eerste uitnodiging en herinneringsuitnodiging (non-respons) bedroeg (9,3 %).

5 ankerscreening Doorverwijzingen In het verslagjaar zijn cliënten* doorverwezen voor nader onderzoek. Het verwijscijfer bedroeg 1,55% (ter vergelijking: 1,49% in 2011). Ook werden in 2012 zes vrouwen doorverwezen die in 2011 een uitnodiging kregen. Bij 763 (41%) van de in totaal met een suspect screeningsmammogram doorverwezen vrouwen werd een mammacarcinoom gediagnosticeerd. Bij vrouwen werd geen maligniteit gevonden. Van alle gevonden maligniteiten komt tumorstadium T1c het meeste voor (39%). Dit zijn tumoren met een grootte tussen de 1 en 2 cm; 28% van de tumoren is kleiner dan 1 cm. *cijfer gebaseerd op uitnodigingsjaar 2012 Kerngegevens Aantal uitnodigingen Aantal onderzoeken Gemiddelde opkomst 82,4% 84,2% 83,0% 85,1% 84,7% Non-participanten % non-participatie 8,3% 8,0% 7,9% 7,4% 7% Non-responders % non-respons 9,3% 7,8% 9,2% 7,5% 8,2% Aantal verwijzingen Gemiddeld verwijscijfer (per 1000 cliënten) 15,5 14,9 12, ,1 5 Nieuw onderzoekscentrum In 2012 is het besluit genomen om een nieuw onderzoekscentrum in te richten. Dit wordt gevestigd in het kantoorpand in de stad Groningen. De locatie is goed toegankelijk voor rolstoelcliënten en zal regelmatig tijdens avonduren en in het weekend geopend zijn. Ook zal de nieuwe locatie worden gebruikt als opleidingslocatie voor screeninglaboranten. Het nieuwe onderzoekscentrum wordt met ingang van augustus 2013 in gebruik genomen. Vijf-minuten-planning In 2012 werd een pilot gedaan met een vijf-minuten-planning: in plaats van per kwartier een aantal cliënten op hetzelfde tijdstip uit te nodigen werden cliënten vijf minuten na elkaar uitgenodigd. Gebleken is dat deze wijze van uitnodigen leidt tot lagere wachttijden en een betere doorstroming in de wachtkamer. Begin 2013 is dan ook besloten voortaan volgens de vijf-minuten-planning uit te nodigen.

6 Baarmoederhals Vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar ontvangen om de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Zij kunnen een uitstrijkje laten maken bij de huisarts, waarna een van de laboratoria in Noord-Nederland het uitgestreken materiaal beoordeelt. De cliënten ontvangen de uitslag van het onderzoek via Bevolkingsonderzoek Noord. Bij een afwijkende uitslag neemt de huisarts contact op met de cliënt. Jaarlijks nodigt Bevolkingsonderzoek Noord rond de vrouwen uit voor dit bevolkingsonderzoek. Opkomst In 2012 werden vrouwen uitgenodigd deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwen (64,2%) gaven gehoor aan deze oproep (peildatum 19 maart 2013) en lieten een uitstrijkje Participatie en non-respons Geboortejaar Uitgenodigd Actieve participatie % ,1% ,2% ,9% ,6% ,6% ,2% ,6% Totaal ,2% 6 Peildatum: 19 maart 2013 Cervix-team: vast aanspreekpunt baarmoederhalskanker Een vast aanspreekpunt voor huisartsen, huisartsassistenten en laboratoria voor vragen over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: dat is het Cervix-team dat in 2012 werd gevormd. Janny Khoenkhoen, Louise Tjoelker en Margarita Zijlstra hebben zich binnen hun werkzaamheden op de administratie van Bevolkingsonderzoek Noord gespecialiseerd in de cervixscreening. Zij vertellen over hun werk. Janny: De werkzaamheden rond het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker werden versnipperd over de organisatie uitgevoerd, en zijn met de vorming van het Cervix-team meer bijeengebracht. Daarmee is de binnen de organisatie aanwezige kennis en informatie over het bevolkingsonderzoek gebundeld en kunnen we sneller antwoord geven op vragen. Vragen vanuit de organisatie, maar ook vragen van huisartsen, assistenten en laboratoria. Margarita vult aan: Onze dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het verwerken van de uitslagen en het aanmaken van de uitslagbrieven. Bij een ernstig afwijkende uitslag (PAP 3B en hoger) bellen we de huisarts, zodat deze de

7 kankerscreening maken in de huisartspraktijk cliënten (9,4%) gaven aan (op dit moment) geen gebruik te willen maken van de uitnodiging. De resterende cliënten (26,4%) hadden op de peildatum (19 maart 2013) nog niet gereageerd op de uitnodiging (non-respons). Passieve participatie % Non-respons % In deze opkomstcijfers is geen rekening gehouden met het zogenaamde na-ijleffect. Cliënten maken zelf een afspraak voor het bevolkingsonderzoek. Hieraan is geen termijn gebonden. Het kan dus zijn dat cliënten een jaar (of nog langer) na de uitnodigingsdatum alsnog een afspraak maken voor het onderzoek. Ervaring leert dat de uiteindelijke opkomst bijna vijf procent hoger is dan uit de opkomstcijfers van het oproepjaar blijkt. Basis Scholingsmodule Cervixscreening Voor huisartsassistenten die uitstrijkjes (gaan) maken in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is landelijk een scholingsmodule ontwikkeld. Deze bestaat uit een e-learning module en twee praktijkavonden. In 2012 zijn de voorbereidingen voor invoering van deze scholings module getroffen. De eerste scholing vindt plaats in het voorjaar van ,8% ,2% 982 8,7% ,1% ,9% ,2% 797 6,5% ,9% 743 6,4% ,0% ,6% ,1% ,6% ,8% ,4% ,4% Verwijzingen Bij 3% van de cliënten werd geadviseerd het uitstrijkje na een periode van zes maanden te herhalen. 1,6% van de cliënten werd gevraagd na zes weken de uitstrijk te herhalen (in verband met onbeoordeelbaarheid van de uitstrijk). 0,7% van de onderzochte cliënten werd doorverwezen naar de gynaecoloog. 65,4% van deze groep cliënten bevindt zich in de leeftijdsgroep van 30 tot 40 jaar. Visitatie laboratoria Iedere drie jaar visiteert de regionaal coördinerend patholoog (RCP) samen met de manager cervixscreening van Bevolkingsonderzoek Noord de vijf pathologielaboratoria die de uitstrijkjes van het bevolkingsonderzoek beoordelen. In 2012 kregen de vijf laboratoria allen opnieuw een certificaat. 7 voor bevolkingsonderzoek cliënt kan informeren voordat zij de uitslagbrief krijgt. Een van de dingen die het Cervix-team heeft opgepakt is de controle van de praktijkgegevens van alle huisartsen in het werkgebied van Bevolkingsonderzoek Noord. Door het bestand te controleren en actualiseren kunnen we er voor zorgen dat de informatievoorziening naar de huisartsen snel en correct kan verlopen, licht Louise toe. Ook hebben we alle praktijken gevraagd of ze als vangnetarts geregistreerd willen staan. Als een cliënt het uitstrijkje liever bij een andere of vrouwelijke huisarts wil laten doen, kunnen wij haar verwijzen naar een vangnetarts. Het Cervix-team met van links naar rechts: Margarita Zijlstra, Louise Tjoelker en Janny Khoenkhoen.

8 Raad van Bestuur per 31 december 2012: Drs. J.H. Sangers MBA Raad van Toezicht per 31 december 2012: Mevrouw A.A. Berendsen MBA (vice-voorzitter, lid remuneratiecommissie) Mevrouw Dr. P.P.C.W. Huijbregts (lid, lid auditcommissie) Drs. J. Krul (lid, lid auditcommissie) Drs. K. Schuurman (voorzitter, lid remuneratiecommissie) Dr. J.W.D. de Waard (lid) Organisatie Op 31 december 2012 had Bevolkingsonderzoek Noord 118 medewerkers in dienst (112 in 2011). Het totaal aantal fte is gestegen van 65,98 in 2011 naar 69,22 per ultimo Financiën Het jaar 2012 werd afgesloten met een positief exploitatieresultaat van ruim 0,5 miljoen. Het resultaat wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. 8 Bijna alle medewerkers hebben een parttime dienstverband, variërend van 22% tot 89%. Drie medewerkers werken fulltime. Het gemiddeld verzuimpercentage bedroeg in ,6%. Ten opzichte van 2011 is dit een forse daling van 2,0% (2011: 7,6%). De gemiddelde meldingsfrequentie lag met 1,05 hoger dan in 2011 (0,96). Medewerkers meldden zich gemiddeld vaker ziek en de verzuimduur was langer. Het verzuimpercentage lag in 2012 iets hoger dan het landelijk gemiddelde in de zorgsector (5,4%). Meer informatie over het financieel resultaat is te vinden in de Jaarrekening 2012, die is geplaatst op Reacties cliënten Bevolkingsonderzoek Noord nodigt cliënten nadrukkelijk uit te reageren. Dit kan bijvoorbeeld via de reactieformulieren die worden aangeboden in de mobiele onderzoekscentra en via de website. Ook op andere manieren ( persoonlijk, telefonisch) kunnen reacties worden doorgegeven aan alle medewerkers van Bevolkingsonderzoek Noord. In 2012 kwamen in totaal 524 reacties binnen. Net als in voorgaande jaren zet de trend van een stijgend aantal reacties zich voort: in 2011 en 2010 werden respectievelijk 444 en 338 reacties ontvangen. Het overgrote deel van de reacties had betrekking op het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het aantal complimenten en het aantal klachten was met 226 en 225 nagenoeg gelijk. De overige reacties waren vragen en suggesties. Colofon Juni 2013 Uitgave: Bevolkingsonderzoek Noord Redactie: Angelieke Burgers en Gea Geers Ontwerp: Gerrit de Jong Druk: Grafische Industrie de Marne Bevolkingsonderzoek Noord Queridolaan 5, Groningen Postbus 425, 9700 AK Groningen Info@bevolkingsonderzoeknoord.nl

Jaarbericht Voorwoord

Jaarbericht Voorwoord Jaarbericht 2010 Jaarbericht 2010 Voorwoord Bevolkingsonderzoek Noord is ontstaan uit de fusie van de noordelijke screeningsorganisaties voor baarmoederhalskanker (SBPGF, SPGG, BCNN) en borstkanker (BBNN).

Nadere informatie

Jaarbericht. 2013: op de drempel van verandering Nieuw onderzoekscentrum borstkankerscreening. Groningen. Bevolkings onderzoek darmkanker krijgt vorm

Jaarbericht. 2013: op de drempel van verandering Nieuw onderzoekscentrum borstkankerscreening. Groningen. Bevolkings onderzoek darmkanker krijgt vorm Jaarbericht 2013 Bevolkings onderzoek darmkanker krijgt vorm 2013: op de drempel van verandering Nieuw onderzoekscentrum borstkankerscreening in Groningen Basisscholing cervixscreening: leren uitstrijkjes

Nadere informatie

Jaarbericht startpunt van ingrijpende vernieuwingen

Jaarbericht startpunt van ingrijpende vernieuwingen Jaarbericht 2011 2011 startpunt van ingrijpende vernieuwingen Kwaliteit up to date Voorscreenen verrijking voor laborant én radioloog Organisatie klaar voor de toekomst In dit jaarbericht vindt u een overzicht

Nadere informatie

Jaarbericht. Endometriumcarcinoom

Jaarbericht. Endometriumcarcinoom 2014 Endometriumcarcinoom Jaarbericht In dit jaarbericht vindt u een overzicht van de belangrijkste activiteiten en cijfers over 2014. Een volledig overzicht vindt u in ons jaarverslag en onze jaarrekening

Nadere informatie

Samenvatting Jaarverslag 2013

Samenvatting Jaarverslag 2013 Samenvatting Jaarverslag 2013 Samenvatting Jaarverslag 2013 Voor Bevolkingsonderzoek Zuid was 2013 een jaar waarin een aantal belangrijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden: de implementatie van het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Introductie pagina 3

Inhoudsopgave. 1. Introductie pagina 3 JAARBERICHT 2015 Inhoudsopgave 1. Introductie pagina 3 2. Organisatie pagina 4 I. Personeel en verzuim pagina 4 II. Financieel resultaat pagina 4 III. Kwaliteit pagina 5 3. Bevolkingsonderzoek borstkanker

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Introductie pagina 3

Inhoudsopgave. 1. Introductie pagina 3 JAARBERICHT 2016 Inhoudsopgave 1. Introductie pagina 3 2. Organisatie pagina 4 I. Personeel en verzuim pagina 4 II. Financieel resultaat pagina 4 III. Kwaliteit pagina 5 3. Bevolkingsonderzoek borstkanker

Nadere informatie

Samenvatting Jaarbericht 2012

Samenvatting Jaarbericht 2012 Hierbij presenteren wij een overzicht van de belangrijkste productiecijfers van 2012. Verder treft u een overzicht aan van een aantal van onze activiteiten. Aanvullende informatie vindt u op onze website

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELEN JAARVERSLAG 2015

KRACHTEN BUNDELEN JAARVERSLAG 2015 KRACHTEN BUNDELEN JAARVERSLAG KRACHTEN BUNDELEN JAARVERSLAG BEVOLKINGSONDERZOEK OOST PRESENTEERT VOOR DE ZESDE KEER HAAR INHOUDELIJK JAARVERSLAG. IN HEBBEN WE ONDERZOCHT WAT DE MOGE LIJKHEDEN WAREN TOT

Nadere informatie

Telefoonnummer 050 520 88 88 Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel 41012153 www.bevolkingsonderzoeknoord.nl

Telefoonnummer 050 520 88 88 Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel 41012153 www.bevolkingsonderzoeknoord.nl Jaarverslag 2013 Naam verslagleggende rechtspersoon Stichting Bevolkingsonderzoek Noord Bezoekadres Queridolaan 5, 9721 SZ Groningen Correspondentieadres Postbus 425, 9700 AK Groningen Telefoonnummer 050

Nadere informatie

In deze speciale uitgave van Screen. het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Highlights:

In deze speciale uitgave van Screen. het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Highlights: SPECIAL BMHK Screenmaart 2012 In deze speciale uitgave van Screen staat het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (BMHK) centraal. Highlights: praktijkondersteuners BMHK stellen zich aan u voor > 2

Nadere informatie

Telefoonnummer 050 520 88 88 Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel 41012153 www.bevolkingsonderzoeknoord.nl

Telefoonnummer 050 520 88 88 Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel 41012153 www.bevolkingsonderzoeknoord.nl Jaarverslag 2012 Naam verslagleggende rechtspersoon Stichting Bevolkingsonderzoek Noord Bezoekadres Queridolaan 5, 9721 SZ Groningen Correspondentieadres Postbus 425, 9700 AK Groningen Telefoonnummer 050

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoeken. baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker naar kanker

Bevolkingsonderzoeken. baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker naar kanker Bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker naar kanker In deze algemene folder leest u over de bevolkings onderzoeken baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Wat is

Nadere informatie

Telefoonnummer 050 520 88 88 Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel 41012153 www.bevolkingsonderzoeknoord.nl

Telefoonnummer 050 520 88 88 Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel 41012153 www.bevolkingsonderzoeknoord.nl Jaarverslag 2014 Naam verslagleggende rechtspersoon Stichting Bevolkingsonderzoek Noord Bezoekadres Queridolaan 5, 9721 SZ Groningen Correspondentieadres Postbus 425, 9700 AK Groningen Telefoonnummer 050

Nadere informatie

Wij gaan verhuizen! 2012 Druk met voorbereidingen darmkankerscreening. Highlights:

Wij gaan verhuizen! 2012 Druk met voorbereidingen darmkankerscreening. Highlights: Wij gaan verhuizen! Het hoofdkantoor van Bevolkingsonderzoek Zuid in Den Bosch, het informatiepunt baarmoederhalskanker, het informatiepunt borstkanker en het onderzoekscentrum in Eindhoven gaan verhuizen

Nadere informatie

2011: het jaar van samenvoegen en kantelen. Bevolkingsonderzoek Oost

2011: het jaar van samenvoegen en kantelen. Bevolkingsonderzoek Oost Jaarbericht 2011 2011: het jaar van samenvoegen en kantelen Voor u ligt het tweede jaarbericht van. De stichting is op 1 januari 2010 ontstaan uit een fusie van vijf business units uit Enschede, Nijmegen,

Nadere informatie

Baarmoederhalskanker screening

Baarmoederhalskanker screening Baarmoederhalskanker screening Wat gaat er veranderen? Lex Makkus, Patholoog PAL Geschiedenis BVO-BMHK Huidige BVO - hrhpv Triage Sterfte cervix carcinoom absolute aantallen/cohort 45 40 35 30 25 20 15

Nadere informatie

Vanaf 2013 invoering screening darmkanker. Samenvatting Jaarbericht 2011. Beelduitwisseling via digitale snelweg: Highlights: Juni 2012

Vanaf 2013 invoering screening darmkanker. Samenvatting Jaarbericht 2011. Beelduitwisseling via digitale snelweg: Highlights: Juni 2012 Folders Voor beide bevolkingsonderzoeken worden folders gebruikt om cliënten te informeren. Deze folders worden meegestuurd met de uitnodigingen en herinneringen en ze staan in onze folderrekken in de

Nadere informatie

VAN OUD NAAR NIEUW HET VERNIEUWDE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER WORDT VANAF BEGIN 2017 INGEVOERD JULI 2016

VAN OUD NAAR NIEUW HET VERNIEUWDE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER WORDT VANAF BEGIN 2017 INGEVOERD JULI 2016 JULI 2016 EEN UITGAVE VOOR KETENPARTNERS EN EXTERNE RELATIES VAN BEVOLKINGSONDERZOEK IN DIT NUMMER: HET VERNIEUWDE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Pagina 4 VAN OUD NAAR NIEUW HET VERNIEUWDE BEVOLKINGSONDERZOEK

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker. Stand van zaken. 12 april Yvonne van Oosterhout Manager darmkankerscreening Bevolkingsonderzoek Zuid

Bevolkingsonderzoek darmkanker. Stand van zaken. 12 april Yvonne van Oosterhout Manager darmkankerscreening Bevolkingsonderzoek Zuid Bevolkingsonderzoek darmkanker Stand van zaken 12 april 2016 Yvonne van Oosterhout Manager darmkankerscreening Bevolkingsonderzoek Zuid Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Sponsoring

Nadere informatie

CERVIXCARCINOOM. Nascholingsavond voor assistenten en poh ers DINSDAG 13 NOVEMBER ROTTERDAM

CERVIXCARCINOOM. Nascholingsavond voor assistenten en poh ers DINSDAG 13 NOVEMBER ROTTERDAM CERVIXCARCINOOM Nascholingsavond voor assistenten en poh ers DINSDAG 13 NOVEMBER ROTTERDAM Nascholing Diagnostiek en behandeling van het Cervixcarcinoom Programma 1. Ontvangst en Welkom 2. Cytologische

Nadere informatie

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Pagina 2 Algemeen Dit draaiboek biedt huisartsen die zelf vrouwen in de praktijk uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Vervolgscholing Cervixscreening. voor doktersassistenten

Vervolgscholing Cervixscreening. voor doktersassistenten Vervolgscholing Cervixscreening voor doktersassistenten Handleiding voor de cursist Samenwerkende organisaties Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 2017 1 Colofon Uitgave NHG NVDA NVOG NVVP RIVM Screeningsorganisaties

Nadere informatie

Notitie klachtenafhandeling bevolkingsonderzoek darmkanker

Notitie klachtenafhandeling bevolkingsonderzoek darmkanker Notitie klachtenafhandeling bevolkingsonderzoek darmkanker Heeft een deelnemer aan het bevolkingsonderzoek klachten over (de uitvoering van) het bevolkingsonderzoek darmkanker, dan moet duidelijk zijn

Nadere informatie

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Pagina 2 Algemeen Dit draaiboek biedt huisartsen die zelf vrouwen in de praktijk uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Vervolgscholing Cervixscreening. voor doktersassistenten

Vervolgscholing Cervixscreening. voor doktersassistenten Vervolgscholing Cervixscreening voor doktersassistenten Handleiding voor de cursist Samenwerkende organisaties Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 2018-2019 1 Colofon Uitgave NHG NVDA NVOG NVVP RIVM

Nadere informatie

Basisscholing. HPV: hoe zit het eigenlijk? Cervixscreening. december 2013

Basisscholing. HPV: hoe zit het eigenlijk? Cervixscreening. december 2013 december 2013 Nederland heeft een goed bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, schreef de Gezondheidsraad in 2011. Maar er zijn kansen om de preventie van baarmoederhalskanker verder te verbeteren. Zo

Nadere informatie

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Pagina 2 Algemeen Dit draaiboek biedt huisartsen die zelf vrouwen in de praktijk uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Overgang van het bestaande naar het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Overgang van het bestaande naar het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Overgang van het bestaande naar het vernieuwde bevolkingsonderzoek Inleiding In opdracht van minister Schippers van VWS wordt het bevolkingsonderzoek in 2016 vernieuwd. Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Telefoonnummer Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel

Telefoonnummer Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel Jaarverslag 2016 Naam verslagleggende rechtspersoon Stichting Bevolkingsonderzoek Noord Bezoekadres Queridolaan 5, 9721 SZ Groningen Correspondentieadres Postbus 425, 9700 AK Groningen Telefoonnummer 050

Nadere informatie

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Pagina 2 Algemeen Dit draaiboek biedt huisartsen die zelf vrouwen in de praktijk uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wat zijn de veranderingen?

Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wat zijn de veranderingen? Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Wat zijn de veranderingen? Wat zijn de veranderingen? Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gaat veranderen. Wat verandert er precies? Testen op

Nadere informatie

Jaarbericht 2012 TROTS OP WAARAAN WE IN 2012 GEBOUWD HEBBEN

Jaarbericht 2012 TROTS OP WAARAAN WE IN 2012 GEBOUWD HEBBEN Jaarbericht 2012 TROTS OP WAARAAN WE IN 2012 GEBOUWD HEBBEN 1 Je vleugels uitslaan in een nieuwe omgeving 2012, het jaar waarin we als Bevolkingsonderzoek Oost eigenlijk pas echt fuseerden. Het project

Nadere informatie

Procedure Toelating Pathologen voor Bevolkingsonderzoek

Procedure Toelating Pathologen voor Bevolkingsonderzoek Procedure Toelating Pathologen voor Bevolkingsonderzoek Inleiding Het bevolkingsonderzoek dat wordt aangeboden aan mensen die geen klachten hebben, vereist een hoge kwaliteit van uitvoering. Dit geldt

Nadere informatie

Onderzoek baarmoederhalskanker

Onderzoek baarmoederhalskanker Onderzoek baarmoederhalskanker Bevolkingsonderzoek Waarom is er een bevolkingsonderzoek? Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen

Nadere informatie

Telefoonnummer Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel

Telefoonnummer Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel Jaarverslag 2015 Naam verslagleggende rechtspersoon Stichting Bevolkingsonderzoek Noord Bezoekadres Queridolaan 5, 9721 SZ Groningen Correspondentieadres Postbus 425, 9700 AK Groningen Telefoonnummer 050

Nadere informatie

IMPROVE. Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken?

IMPROVE. Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken? Kan de zelfafnameset het uitstrijkje vervangen? IMPROVE Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken? Uitnodiging voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. www.hpvzelfafname.nl

Nadere informatie

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor 2015

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor 2015 a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor

Nadere informatie

Onderzoek naar borstkanker

Onderzoek naar borstkanker Onderzoek naar borstkanker 2016 Bevolkingsonderzoek Waarom is er een bevolkingsonderzoek? Borstkanker komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. De meeste

Nadere informatie

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2015 Pagina 2 Algemeen Dit draaiboek biedt huisartsen die zelf vrouwen in de praktijk uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Samenvatting. De ziekte en het bevolkingsonderzoek

Samenvatting. De ziekte en het bevolkingsonderzoek Samenvatting Nederland heeft een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker ( het uitstrijkje ). Er zijn echter kansen om de preventie van baarmoederhalskanker verder te verbeteren. Zo is er een

Nadere informatie

OVERGANGSFASE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER EN INDICATIE INFORMATIE VOOR HUISARTSENPRAKTIJKEN

OVERGANGSFASE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER EN INDICATIE INFORMATIE VOOR HUISARTSENPRAKTIJKEN OVERGANGSFASE 2016 2017 BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER EN INDICATIE INFORMATIE VOOR HUISARTSENPRAKTIJKEN 2016 SEPTEMBER 2016 De laatste uitnodigingen voor het huidige bevolkings onderzoek zijn

Nadere informatie

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2014

Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2014 Draaiboek bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor zelfuitnodigende huisartsen 2014 Pagina 2 Algemeen Dit draaiboek biedt huisartsen die zelf vrouwen in de praktijk uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

In 2009 werden vrouwen en in vrouwen uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

In 2009 werden vrouwen en in vrouwen uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. 1. SAMENVATTING De Stichting Bevolkingsonderzoek Oost, hierna genoemd SBO, is in de regio Oost verantwoordelijk voor de opzet, uitvoering en procesmatige kwaliteit van het bevolkingsonderzoek voor de opsporing

Nadere informatie

HANDLEIDING CERVIX MODULE PROMEDICO ASP 2014

HANDLEIDING CERVIX MODULE PROMEDICO ASP 2014 HANDLEIDING CERVIX MODULE PROMEDICO ASP 2014 CERVIX project 2014 (vanuit de Promedico ASP help functie). Middels dit project is een overzicht te maken van alle patiënten die in een bepaald jaar in een

Nadere informatie

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitoring Het Bevolkingsonderzoek (BVO) Baarmoederhalskanker wordt gecoördineerd door het RIVM. De jaarlijkse Landelijke Monitoring van het Bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Dokter op Dinsdag Bevolkingsonderzoek darmkanker Dr. Anneke De Schryver, MDL arts 25 maart 2014 Het slijmvlies van de dikke darm Het ontstaan van poliepen Poliepen + Goedaardig + Maar: kunnen kwaadaardig

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitnodiging Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Uitnodiging Waarom dit bevolkingsonderzoek? Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoeder

Nadere informatie

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor 2016

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor 2016 a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor

Nadere informatie

Telefoonnummer Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel

Telefoonnummer Identificatienummer NZa Nummer Kamer van Koophandel Jaarverslag 2011 Naam verslagleggende rechtspersoon Stichting Bevolkingsonderzoek Noord Bezoekadres Queridolaan 5, 9721 SZ Groningen Correspondentieadres Postbus 425, 9700 AK Groningen Telefoonnummer 050

Nadere informatie

OVERGANGSFASE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER EN INDICATIE INFORMATIE VOOR LABORATORIA

OVERGANGSFASE BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER EN INDICATIE INFORMATIE VOOR LABORATORIA OVERGANGSFASE 2016 2017 BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER EN INDICATIE INFORMATIE VOOR LABORATORIA 2016 HUIDIG BEVOLKINGSONDERZOEK: BELANGRIJKE WIJZIGINGEN 1 SEPTEMBER 2016 De laatste uitnodigingen

Nadere informatie

Onderzoek naar borstkanker

Onderzoek naar borstkanker Onderzoek naar borstkanker 2017 Bevolkingsonderzoek Waarom is er een bevolkingsonderzoek? Borstkanker komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. De meeste

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitnodiging Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Uitnodiging Waarom dit bevolkingsonderzoek? Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoeder

Nadere informatie

Het uitstrijkje. Gynaecologie

Het uitstrijkje. Gynaecologie Het uitstrijkje Gynaecologie U bezoekt het spreekuur Gynaecologie voor het maken van een uitstrijkje. Uitstrijkjes worden gemaakt om afwijkingen aan de baarmoederhals op te sporen. Uitstrijkjes dienen

Nadere informatie

Datum 19 juli 2018 Betreft: Verslag Schriftelijk Overleg (VSO) inzake VSO Bevolkingsonderzoek darmkanker -uitslagen

Datum 19 juli 2018 Betreft: Verslag Schriftelijk Overleg (VSO) inzake VSO Bevolkingsonderzoek darmkanker -uitslagen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Advies Gezondheidsraad

Advies Gezondheidsraad Advies Gezondheidsraad Baarmoederhalskanker geplaatst op dinsdag 24 mei 2011 Advies Gezondheidsraad bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Het advies van de Gezondheidsraad De Gezondheidsraad heeft op

Nadere informatie

Colofon Spiegelgesprek 2016 in beeld Bezoek uit Wit-Rusland Opening nieuwe mobiele unit

Colofon Spiegelgesprek 2016 in beeld Bezoek uit Wit-Rusland Opening nieuwe mobiele unit jaarbericht Voorwoord Zuid-West kijkt positief terug op 2016 Zuid-West kan terugkijken op een goed 2016. De medewerkers hebben met veel inzet aan de bevolkingsonderzoeken gewerkt. De organisatie kan trots

Nadere informatie

Toelatingseisen voor de uitvoering van coloscopieën vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker. Kwaliteitseisen coloscopie.

Toelatingseisen voor de uitvoering van coloscopieën vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker. Kwaliteitseisen coloscopie. Kwaliteitseisen coloscopie Juni 2012 Toelatingseisen voor de uitvoering van coloscopieën vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker Vanaf 2013 zal het bevolkingsonderzoek darmkanker gefaseerd worden ingevoerd

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitnodiging Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Uitnodiging Waarom dit bevolkingsonderzoek? Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoeder

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker inclusief special juni 2013 Highlights: Projectteam voor bevolkingsonderzoek is hard aan het werk Bevolkingsonderzoek Vorig jaar september ontving u een Screen-special over het bevolkingsonderzoek, dat

Nadere informatie

Resultaten landelijke monitoring bevolkingsonderzoek darmkanker 2017

Resultaten landelijke monitoring bevolkingsonderzoek darmkanker 2017 Inhoudsopgave Ongunstige uitslag en intakeafspraak... 2 Wijziging intakeafspraak... 2 Annuleren intakeafspraak... 4 No show intake... 5 Intake na open uitnodiging... 6 Ongunstige uitslag en intakeafspraak

Nadere informatie

Screen. Cliënten die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek

Screen. Cliënten die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek Screen april 2011 Grote veranderingen Voor u ligt de tweede Screen, een blad waarmee haar ketenpartners op de hoogte wil houden van de ontwikkelingen over de landelijke bevolkingsonderzoeken naar kanker.

Nadere informatie

Nieuwe bevolkings onderzoek baarmoederhalskanker

Nieuwe bevolkings onderzoek baarmoederhalskanker Nieuwe bevolkings onderzoek baarmoederhalskanker 13-april-2016 Dorry Boll, gynaecoloog Lizette Nollen, patholoog Rob Beumer, huisarts In samenwerking met: Els Bovy, Bevolkingsonderzoek Zuid Programma Baarmoederhalskanker

Nadere informatie

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER. Monitor 2017 EERSTE RESULTATEN VAN HET VERNIEUWDE

BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER. Monitor 2017 EERSTE RESULTATEN VAN HET VERNIEUWDE a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Monitor

Nadere informatie

Informatiestromen screeningslaboratoria

Informatiestromen screeningslaboratoria Informatiestromen screeningslaboratoria Het RIVM en de FSB hebben de informatiestromen voor het vernieuwde bevolkingsonderzoek binnen de screeningslaboratoria in beeld gebracht. Deze informatiestromen

Nadere informatie

KORT-CYCLISCHE MONITOR CAPACITEIT (CAPACITEITSMONITOR)

KORT-CYCLISCHE MONITOR CAPACITEIT (CAPACITEITSMONITOR) KORT-CYCLISCHE MONITOR CAPACITEIT (CAPACITEITSMONITOR) 1 (SU-P9 (deel1)) Deelnamegraad Het deel van de uitgenodigde personen (initiële uitnodigingen EN herinneringsuitnodigingen) waarvan een ifobt (fecesmonster)

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Voorwoord... 2. Programma... 3. Abstracts... 5 t/m 10

Inhoudsopgave: Voorwoord... 2. Programma... 3. Abstracts... 5 t/m 10 Inhoudsopgave: Voorwoord... 2 Programma... 3 Abstracts... 5 t/m 10 VOORWOORD Dit is het 13 e Papendalsymposium dat zoals gebruikelijk in samenwerking met de 7 laboratoria uit regio Oost en mede onder auspiciën

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitslag.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitslag. Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitslag. 1 Uitslagen. In deze folder staat informatie over verschillende uitslagen van het onderzoek en HPV. Lees de informatie die hoort bij uw uitslag. Heeft

Nadere informatie

Uitstrijkjes worden gemaakt om (voorstadia van) baarmoederhalskanker op te sporen.

Uitstrijkjes worden gemaakt om (voorstadia van) baarmoederhalskanker op te sporen. Uitstrijkje Inleiding Uitstrijkjes worden gemaakt om (voorstadia van) baarmoederhalskanker op te sporen. Uitstrijkjes worden gemaakt om de volgende redenen: Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek. borstkanker 15 feiten

Bevolkingsonderzoek. borstkanker 15 feiten Bevolkingsonderzoek borstkanker 15 feiten Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging om zich gratis te laten onderzoeken op borstkanker. Er worden dan röntgenfoto s gemaakt

Nadere informatie

Uitstrijkje. Inleiding. Wat is een uitstrijkje? Het onderzoek. Onderzoek van de cellen

Uitstrijkje. Inleiding. Wat is een uitstrijkje? Het onderzoek. Onderzoek van de cellen Uitstrijkje H06.018-05 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het uitstrijkje. Dit is een eenvoudig onderzoek om veranderingen in de cellen van de baarmoedermond en baarmoederhals op te sporen.

Nadere informatie

Jaarverslag. Versie 1.0 Vastgesteld Raad van Bestuur: 15-04-2014 Goedgekeurd Raad van Toezicht: 25-04-2014

Jaarverslag. Versie 1.0 Vastgesteld Raad van Bestuur: 15-04-2014 Goedgekeurd Raad van Toezicht: 25-04-2014 Jaarverslag 2013 Versie 1.0 Vastgesteld Raad van Bestuur: 15-04-2014 Goedgekeurd Raad van Toezicht: 25-04-2014 Inhoudsopgave Colofon 3 Voorwoord 4 Leeswijzer 5 1 Bevolkingsonderzoek Midden-West 6 1.1 Organisatieprofiel

Nadere informatie

NHG-Praktijkhandleiding. Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

NHG-Praktijkhandleiding. Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker NHG-Praktijkhandleiding Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker De organisatie en uitvoering van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in de huisartsenpraktijk Utrecht, november 2013 2013 Nederlands

Nadere informatie

Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering.

Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering. Even het Medisch acceptatieproces bij de Overlijdensrisicoverzekering. Uitleg en inzicht . In deze digitale folder leest u wat u kunt verwachten bij ons medisch acceptatieproces. Hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Procedure (periodieke en volledige) auditing coloscopiecentra

Procedure (periodieke en volledige) auditing coloscopiecentra Procedure (periodieke en volledige) auditing coloscopiecentra 1. Inleiding Bij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker worden alle mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker 2014 Bevolkingsonderzoek darmkanker In deze folder leest u meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker en wat dit voor u kan betekenen. Waarom een bevolkingsonderzoek? Darmkanker

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek darmkanker Uitnodiging Bevolkingsonderzoek darmkanker Uitnodiging Wat houdt het bevolkingsonderzoek in? Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Het uitstrijkje. van de baarmoederhals

PATIËNTEN INFORMATIE. Het uitstrijkje. van de baarmoederhals PATIËNTEN INFORMATIE Het uitstrijkje van de baarmoederhals 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het uitstrijkje van de baarmoederhals.

Nadere informatie

Een afwijkend uitstrijkje: wat nu?

Een afwijkend uitstrijkje: wat nu? Een afwijkend uitstrijkje: wat nu? U heeft gehoord dat er in uw uitstrijkje afwijkende cellen gevonden zijn. Dit betekent in de meeste gevallen niet dat u kanker heeft. Vaak gaat het om een goedaardige

Nadere informatie

U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de

U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de 00 De Mammapoli U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de mammapoli en over de onderzoeken die worden

Nadere informatie

Mammografie, hoe kan het nog beter?

Mammografie, hoe kan het nog beter? Mammografie, hoe kan het nog beter? Bij het maken van een goed mammogram is de juiste insteltechniek van het grootste belang. De MBB ers in de screening van Bevolkingsonderzoek Noord zijn door hun opleiding

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker 2018 Waarom deze folder? In deze folder vindt u informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker. De folder is bedoeld om u informatie te geven over het onderzoek, zodat

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker 2016 Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker? Darmkanker is een ernstige ziekte. Van elke 100 mensen zullen vier tot vijf mensen in hun leven darmkanker krijgen. In 2014

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Balanceren op het slappe koord 4. Stand van zaken m.b.t. ontwikkelingen 5 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Inhoudsopgave. Balanceren op het slappe koord 4. Stand van zaken m.b.t. ontwikkelingen 5 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Inhoudsopgave Balanceren op het slappe koord 4 Mw. Drs. G.A. Bentvelsen-Prins Raad van Bestuur Bevolkingsonderzoek Oost, Deventer Stand van zaken m.b.t. ontwikkelingen 5 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Nadere informatie

Van Leeuwenhoek Kliniek. Beleidsplan 2014

Van Leeuwenhoek Kliniek. Beleidsplan 2014 Van Leeuwenhoek Kliniek Beleidsplan 2014 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Kernactiviteiten van de Van Leeuwenhoek Kliniek...3 2.1 Plastische chirurgie...3 2.2 Vulvapoli Amsterdam...3 2.3 Screeningscentrum bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Notitie. Inleiding. Verklarende woorden:

Notitie. Inleiding. Verklarende woorden: Notitie Van Projectleider en beheerder MammoXL regio Datum December 2013 Onderwerp Gebruikershandleiding MammXL Inleiding Verklarende woorden: MammoXL IBOB IMS Beelden Rapporten Systeem voor uitwisselen

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Midden-West Bevolkingsonderzoek darmkanker in vogelvlucht

Regiobijeenkomst Midden-West Bevolkingsonderzoek darmkanker in vogelvlucht Regiobijeenkomst Midden-West Bevolkingsonderzoek darmkanker in vogelvlucht RIVM-Centrum voor bevolkingsonderzoek Mevr. Dr.Ir. M.L. Heijnen Senior programmamedewerker team invoering bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Medisch acceptatieproces overlijdensrisicoverzekering

Medisch acceptatieproces overlijdensrisicoverzekering Medisch acceptatieproces overlijdensrisicoverzekering 1.0 2014 Bijzondere mensen, vertrouwde hypotheken www.woonfonds.nl Medisch acceptatieproces Overlijdensrisicoverzekering Uitleg en inzicht MODEL MA

Nadere informatie

Veel onwetendheid over baarmoederhalskanker op Curaçao zaterdag, 24 mei 2014 00:00

Veel onwetendheid over baarmoederhalskanker op Curaçao zaterdag, 24 mei 2014 00:00 Het grootste onderzoek naar baarmoederhalskanker en HPV-genotype in het Caribisch gebied tot nu toe vindt plaats op Curaçao. Bij 57.000 vrouwen op Curaçao zit een oproep in de bus om een PAP-test te doen.

Nadere informatie

Waarom een bevolkingsonderzoek naar darmkanker?

Waarom een bevolkingsonderzoek naar darmkanker? Bevolkingsonderzoek darmkanker RvA, Kwaliteit en zorg 9 juni 2016 Monique van Wieren Programmacoördinator bevolkingsonderzoek darmkanker Waarom een bevolkingsonderzoek naar darmkanker? Afname morbiditeit

Nadere informatie

Colofon 2015 in beeld Presentatie Koers 2020 Op kantoor heeft onze koffi emachine Vergelijkend onderzoek

Colofon 2015 in beeld Presentatie Koers 2020 Op kantoor heeft onze koffi emachine Vergelijkend onderzoek jaarbericht Voorwoord Bevolkingsonderzoek Zuid-West kijkt terug op een goed 2015 In 2015 hebben de medewerkers van Bevolkingsonderzoek Zuid-West opnieuw met veel inzet voor de bevolkingsonderzoeken gewerkt.

Nadere informatie

Vervolg alternatieve vervolgdiagnostiek bevolkingsonderzoek darmkanker (CT-colografie) Februari 2015

Vervolg alternatieve vervolgdiagnostiek bevolkingsonderzoek darmkanker (CT-colografie) Februari 2015 Vervolg alternatieve vervolgdiagnostiek bevolkingsonderzoek darmkanker (CT-colografie) Februari 2015 Wanneer er bij een deelnemer bloed in de ontlasting wordt gevonden, krijgt hij/zij een doorverwijzing

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker 2015 Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker? Darmkanker is een ernstige ziekte. Van elke 100 mensen zullen vier tot vijf mensen in hun leven darmkanker krijgen. Elk jaar

Nadere informatie

8 e Symposium Stichting Baarmoederhalskanker. preventie Oost

8 e Symposium Stichting Baarmoederhalskanker. preventie Oost 8 e Symposium Stichting Baarmoederhalskanker preventie Oost Diagnostiek en etiologie van endocervicale afwijkingen Donderdag 9 november 2006 Nationaal Sportcentrum Papendal, Arnhem Mede onder auspiciën

Nadere informatie

1 Beleid bij klachten mamma

1 Beleid bij klachten mamma 1 Beleid bij klachten mamma Rubriekhouder: Mw. Dr. M. Hooiveld, NIVEL (2012-2014) In samenwerking met Mw. Dr. E. Paap, LRCB Inleiding De afgelopen jaren is het aantal nieuwe diagnoses van borstkanker bij

Nadere informatie

Uitstrijkjesspreekuur Bernhoven: afwijkend uitstrijkje, colposcopie en lisexcisie

Uitstrijkjesspreekuur Bernhoven: afwijkend uitstrijkje, colposcopie en lisexcisie Uitstrijkjesspreekuur Bernhoven: afwijkend uitstrijkje, colposcopie en lisexcisie U heeft een verwijzing gekregen naar het uitstrijkjespreekuur omdat u een afwijkende uitslag heeft van het uitstrijkje

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitslag

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Uitslag Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Uitslag Uitslagen In deze folder staat informatie over verschillende uitslagen van het onderzoek en HPV. Lees de informatie die hoort bij uw uitslag. Heeft u na

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging Wat is het bevolkingsonderzoek borstkanker? Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een onderzoek naar borstkanker. Alle vrouwen in Nederland van 50 tot en met

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker 2017 Waarom deze folder? In deze folder vindt u informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker. De folder is bedoeld om u informatie te geven over het onderzoek, zodat

Nadere informatie

Screen. Aan de slag in de regio. Kwaliteit gaat boven capaciteit. Feiten & cijfers

Screen. Aan de slag in de regio. Kwaliteit gaat boven capaciteit. Feiten & cijfers Screen special darmkanker sept. 2012 In september 2013 gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker van start. Mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot jaar worden om de twee jaar uitgenodigd mee te doen.

Nadere informatie