Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam"

Transcriptie

1 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding B.P. Verhagen, MA Kunstgeschiedenis/CKV/KuA Profielproduct Erfgoedprogramma Cultuur en Erfgoed Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep - Sleuteltermen Bibliografische referentie Profielproduct; onderzoeksrapport; erfgoedprogramma; SMART; learner report Verhagen, B.P.(2013). Profielproduct. Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen UvA. Studentnummer Begeleider(s) A.M. van der Vlies C.M.G.A. Weststrate Beoordelaar(s) indien bekend T.M. Janssen A.M. van der Vlies Opdrachtgever - Datum 20 juni 2013

2 Profielproduct: Plan van aanpak Profiel: Cultuur en erfgoed Vakgroep: Kunstgeschiedenis, CKV en Kunst Algemeen Student: B.P. Verhagen ( ) Opdrachtgever: [ ] Begeleider: [ ], Educational Expert bij [ ] en coördinator van het erfgoedprogramma [ ] Inleiding De opdrachtgever voor mijn profielproduct is de afdeling educatie van [ ]. [ ] Aanleiding van de opdracht [ ] biedt verschillende educatieprojecten aan, zoals aanvullende programma's bij de tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en een educatief erfgoedprogramma. Dit erfgoedprogramma is genaamd [ ]. Een onderdeel hiervan is het programma [ ]. Dit programma kan door scholen worden besteld als een uitgewerkt lespakket dat op school wordt behandeld of als in huis variant die bij [ ] wordt gevolgd. Daar krijgen de leerlingen een compilatie van korte filmfragmenten te zien. Dit wordt ingeleid door een educatiemedewerker, wordt afgesloten met een quiz en is voorzien van lesmateriaal. Belangrijke doelen van dit programma zijn het ontsluiten van de collectie en het enthousiasmeren van leerlingen voor filmcultuur. Daarnaast zijn er ook leerdoelen opgesteld die aansluiten bij bepaalde vakken. Het programma wordt aangeboden voor alle jaarlagen en niveaus, variërend van onderbouw vmbo tot bovenbouw havo/vwo, en voor verschillende vakken. Het wordt aangeboden als programma dat aansluit op de vakken CKV, geschiedenis en (in mindere mate) maatschappijleer ([ ], persoonlijke communicatie, 18 maart 2013). Vanuit [ ] kwam daarom de vraag of ik zou kunnen onderzoeken in hoeverre de in huis variant van het programma [ ] daadwerkelijk aansluit bij deze vakken die de leerlingen op school krijgen.

3 Probleemanalyse De vraag die dus aanvankelijk vanuit [ ] bij mij werd neergelegd was: In hoeverre sluit het erfgoedprogramma [ ] aan op de vakken die de leerlingen op school krijgen? In gesprek met [ ] (persoonlijke communicatie, 18 maart 2013), educational expert bij [ ] en coördinator van het programma, bleek echter dat dit al zeer goed in kaart is gebracht. De leerdoelen van het programma zijn door [ ] afgestemd op de eindtermen van de vakken waar het programma op aan dient te sluiten: CKV, geschiedenis, en (in mindere mate) maatschappijleer. De aansluiting zou op deze manier dus gewaarborgd moeten zijn. Een van de leerdoelen is bijvoorbeeld: Leerlingen maken kennis met filmerfgoed uit en krijgen inzicht in wat er werd vertoond en hoe film werd vertoond ([ ]). Dit leerdoel sluit aan bij domein B ( Kennis van kunst en cultuur ) van het vak CKV voor havo/vwo: De kandidaat kan [...] historische achtergronden aangeven van kunstuitingen (Examenprogramma culturele en kunstzinnige vorming havo/vwo). Tevens sluit het aan bij het domein A ( Historisch besef ) van het vak geschiedenis voor havo/vwo: "De kandidaat kan [...] gebeurtenissen uit zijn eigen leven alsmede verschijnselen, gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis met behulp van een tijdbalk of een andere vorm van chronologische schematisering ordenen" (Examenprogramma geschiedenis havo/vwo). Het probleem zit hem dus in iets anders. Het is namelijk mogelijk dat de leerdoelen van het programma op papier goed aansluiten bij de leerdoelen/eindtermen van deze vakken, maar dat de leerdoelen van het programma niet worden behaald. Als dat het geval is, betekent het in feite dat de aansluiting alsnog mist. [ ] evalueert uiteraard alle educatieve programma s die worden aangeboden. Deze evaluaties vinden plaats in samenwerking met de scholen die een programma hebben gevolgd en richten zich voornamelijk op vragen als: Voldeed het programma aan de verwachtingen?; Waren de leerlingen enthousiast over het programma?; Was het aantal begeleiders afdoende?; etc. [ ] beschikt helaas niet over de tijd en middelen om te evalueren of de leerdoelen van een programma al dan niet worden behaald. [ ] hecht hier uiteraard wel veel belang aan en ziet deze vraag dan ook graag beantwoord. Het vaststellen in hoeverre de leerdoelen van het programma worden behaald, zal daarom de basis van mijn onderzoek vormen. Binnen het erfgoedprogramma [ ] is geen evaluatiemoment ingebouwd om te achterhalen of de leerdoelen zijn behaald. De leerlingen dienen wel een tweetal quizzen te maken waarin wordt getoetst in hoeverre zij de inhoud van het programma hebben begrepen. De leerling die de meeste antwoorden goed heeft, ontvangt daarvoor een door [ ] samengestelde goodiebag. Deze quizzen worden echter schriftelijk gemaakt en door de begeleiders van de school nagekeken. [ ] heeft dus geen inzicht in de resultaten ervan.

4 Probleemomschrijving Het probleem is dus dat [ ] geen zicht heeft op het al dan niet behalen van de leerdoelen van het erfgoedprogramma [ ]. Het is hierdoor mogelijk dat de leerdoelen van het programma op papier goed aansluiten bij de leerdoelen/eindtermen van de vakken waar het programma op dient aan te sluiten (CKV, geschiedenis en maatschappijleer), maar dat de leerdoelen van het programma niet worden behaald. Als dat het geval is, betekent het in feite dat de aansluiting met deze vakken alsnog mist. Er zal dan gekeken moeten worden naar mogelijke verbeteringen in het programma om ervoor te zorgen dat de leerdoelen wel worden behaald. Onderzoeksdoel Het doel van het onderzoek is in de eerste plaats om vast te stellen in hoeverre de leerdoelen van het erfgoedprogramma [ ] worden behaald. Mocht blijken dat de leerdoelen niet voldoende worden behaald, zal ik de onderliggende redenen hiervoor proberen te achterhalen en te kijken naar mogelijke verbeteringen op dit gebied. Onderzoeksvraag De onderzoeksvraag luidt dus: In hoeverre worden de leerdoelen van het erfgoedprogramma [ ] van [ ] behaald en is er eventueel ruimte voor verbetering? Deelvragen Wat zijn de leerdoelen van het programma [ ] en zijn deze leerdoelen SMART geformuleerd? Worden de leerdoelen behaald (en zo niet, waarom niet)? Is er ruimte voor verbetering?/hoe kunnen de leerdoelen wel worden behaald? Groepen en instrumenten De onderzoeksgroepen zullen bestaan uit een aantal klassen 1 die in de komende periode het programma [ ] gaan volgen bij [ ]. De instrumenten die gebruikt zullen worden zijn onder andere 1 Het niveau en leerjaar van deze klassen is mij nog onbekend. Deze informatie ontvang ik z.s.m. van [ ].

5 het SMART-model. Aan de hand van dit model zal getoetst moeten worden of de leerdoelen van het erfgoedprogramma SMART zijn geformuleerd. Dat wil zeggen, zijn de leerdoelen: Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden Het al dan niet behalen van de leerdoelen zal gemeten worden aan de hand van zogenaamde leerlingverslagen of learner reports (De Groot, 1974). Een learner report bestaat uit een aantal zinnen die de leerling moet aanvullen, zoals: Ik heb geleerd dat. Door middel van deze learner reports kan niet alleen worden vastgesteld in hoeverre de meetbare leerdoelen worden behaald, maar ook in hoeverre niet direct meetbare onderwijsdoelstellingen als het enthousiasmeren van leerlingen voor filmcultuur, worden behaald. Tevens zal een observatie-instrument in de vorm van een time-on-task worden ingezet om te kijken in hoeverre de leerlingen die deelnemen aan het programma [ ] daadwerkelijk bezig zijn met de taken die ze binnen dit programma krijgen aangereikt. Mocht blijken dat de leerdoelen niet voldoende worden behaald, zal dit instrument inzicht kunnen bieden in een mogelijke reden daarvoor. Ten slotte zal ik het erfgoedprogramma analyseren op de werkvormen die worden aangeboden en de bijbehorende leeractiviteiten door middel van de kennis uit Ebbens & Ettekoven (2009); Marzano & Miedema (2011); en de herziene taxonomie van Bloom (Krathwohl, 2002). Mocht blijken dat de leerdoelen niet voldoende worden behaald, zal aan de hand van deze literatuur naar redenen daarvoor worden gezocht. Tevens zal naar aanleiding van de methoden die deze auteurs bespreken, gezocht worden naar werkvormen en leeractiviteiten waarmee de leerdoelen wel zullen worden behaald. Product Het eindproduct zal dus een onderzoeksrapport zijn, eventueel aangevuld met een advies. Tijdsplanning: Week 13: Indienen plan van aanpak (PvA): PP1.

6 Week 14: Week 15: Week 16: Week 17: Week 18: Week 19: Week 20: Week 21: Week 22: Week 23: Week 24: Week 25: Week 26: (Aanpassingen PP1). (Indienen herkansing PP1). Observeren programma, time-on-task, en afnemen learner reports. Observeren programma, time-on-task, en afnemen learner reports. Analyse van learner reports, time-on-task en programma. Uitwerken van product. Indienen eerste versie aan opdrachtgever. Presentatie product aan opdrachtgever. Indienen PP2: (1) abstract, (2) verantwoording. Tentamen PP: (1) beoordeling opdrachtgever, (2) profielproduct. (Aanpassingen PP2). (Indienen herkansing PP2). (Herkansing tentamen profielproduct). Literatuur De Groot, A.D. (1974). Hoe stelt men eindtermen op? Universiteit en Hogeschool. 20 (5). Ebbens, S., & Ettekoven, S. (2009). Effectief leren. Basisboek. Houten: Noordhoff Uitgevers Groningen. Examenprogramma culturele en kunstzinnige vorming havo/vwo. Examenprogramma geschiedenis havo/vwo. Krathwohl, D.R. (2002). A Revision of Bloom's Taxonomy. An Overview. In: Theory into Practice (41) 4. p Marzano, R. & Miedema W. (2007). Leren in vijf dimensies. Moderne didactiek voor het voortgezet onderwijs. Assen: Koninklijke van Gorcum. [ ]

7 Profielproduct: abstract De opdrachtgever voor het onderzoek is de afdeling educatie van [...]. [...] biedt verschillende educatieprojecten aan. Een daarvan is het erfgoedprogramma [...]. Dit programma kan door scholen worden besteld als een uitgewerkt lespakket dat op school wordt behandeld of als in huis variant die bij [...] wordt gevolgd. Dit onderzoek is gericht op de in huis variant. Het programma wordt aangeboden voor alle jaarlagen en niveaus, variërend van onderbouw vmbo tot bovenbouw havo/vwo. Het wordt aangeboden als programma dat aansluit op de vakken CKV, geschiedenis en maatschappijleer. De leerdoelen van het programma zijn door [...] afgestemd op de eindtermen van deze vakken. De aansluiting met deze vakken zou op deze manier gewaarborgd moeten zijn. Het is echter mogelijk dat de leerdoelen van het programma op papier goed aansluiten bij de eindtermen van de vakken, maar dat de leerdoelen van het programma niet worden behaald. Als dat het geval is, betekent het in feite dat de aansluiting alsnog mist. [...] beschikt helaas niet over de tijd en middelen om te evalueren of de leerdoelen van een programma al dan niet worden behaald. [...] hecht hier uiteraard wel veel waarde aan en ziet deze vraag dan ook graag beantwoord. Het vaststellen in hoeverre de leerdoelen van het programma worden behaald, vormt daarom de basis van dit onderzoek. Wanneer de leerdoelen niet voldoende blijken te worden behaald, zal gezocht worden naar de onderliggende redenen daarvoor en gekeken worden naar mogelijke verbeteringen. Het eindproduct is dus een onderzoeksrapport (aangevuld met een advies). Om vast te stellen of de leerdoelen worden behaald is in de eerste plaats aan de hand van het SMART-model getoetst of de leerdoelen van het erfgoedprogramma SMART zijn geformuleerd. Dat wil zeggen, zijn de leerdoelen: Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden Hieruit blijkt dat de leerdoelen vooral op de punten specifiek en meetbaar tekortschieten. De leerdoelen zijn vervolgens zo geformuleerd dat ze wel aan het SMART-model voldoen. Het al dan niet behalen van de leerdoelen is gemeten aan de hand van zogenaamde learner reports. De leerlingen doen hierin verslag van hun fundamentele ervaringen. Een ervaring is fundamenteel als die door de leerling wordt herinnerd en gerapporteerd als belangrijk in de eigen

8 ontwikkeling. De learner reports zijn geanalyseerd op fundamentele ervaringen die door de leerlingen genoemd worden en betrekking hebben op de (SMART geformuleerde) leerdoelen van het programma. Uit deze analyse blijkt dat de genoemde fundamentele ervaringen slechts betrekking hebben op de helft van de leerdoelen en dat slechts met betrekking tot één leerdoel door meer dan de helft van de leerlingen fundamentele ervaringen worden beschreven. Om vast te stellen waarom de leerdoelen onvoldoende worden behaald, zijn de leerdoelen geanalyseerd op de bijbehorende leeractiviteiten en is het programma geanalyseerd op de werkvormen die worden aangeboden en de daarbij behorende leeractiviteiten. Hieruit blijkt dat een van de aangeboden werkvormen slechts aansluit op de helft van de leerdoelen (en wel gericht is op alle leerdoelen). Deze werkvorm staat geheel in het teken van de leeractiviteit onthouden en in de learner reports worden ook alleen fundamentele ervaringen genoemd die betrekking hebben op de leerdoelen die gericht zijn op onthouden. Verder is het programma geobserveerd. Vragenronden zijn de belangrijkste werkvorm van het programma. Uit de observatie blijkt dat belangrijke voorwaarden voor deze werkvorm individuele aanspreekbaarheid, veiligheid en wachttijd onvoldoende aanwezig zijn. Hierdoor kan een groot deel van de leerlingen zich aan het leerproces onttrekken, hetgeen een verklaring zou kunnen zijn voor het onvoldoende behalen van de leerdoelen. Om de kans te vergroten dat de leerdoelen in de toekomst worden behaald, zijn enkele kleine wijzigingen in de aangeboden werkvormen raadzaam. Zo kan het bijvoorbeeld van groot belang zijn dat de belangrijke voorwaarden individuele aanspreekbaarheid, veiligheid en wachttijd in de vragenronden worden geïmplementeerd. In de andere werkvorm moeten naast de leeractiviteit onthouden ook de leeractiviteiten die voor de overige leerdoelen nodig zijn, aan bod komen. Er kan bij eventueel verder onderzoek gekeken worden in hoeverre deze aanpassingen invloed hebben op het al dan niet behalen van de leerdoelen.

9 Profielproduct: verantwoording 1. Inleiding De opdrachtgever voor het onderzoek is de afdeling educatie van [...].[...] biedt verschillende educatieprojecten aan. Een daarvan is het erfgoedprogramma [...]. Dit programma kan door scholen worden besteld als een uitgewerkt lespakket dat op school wordt behandeld of als in huis variant die bij [...] wordt gevolgd. Dit onderzoek is gericht op de in huis variant. Het programma wordt aangeboden voor alle jaarlagen en niveaus, variërend van onderbouw vmbo tot bovenbouw havo/vwo. Het wordt aangeboden als programma dat aansluit op de vakken CKV, geschiedenis en maatschappijleer. De leerdoelen van het programma zijn door [...] afgestemd op de eindtermen van deze vakken. De aansluiting met deze vakken zou op deze manier gewaarborgd moeten zijn. Het is echter mogelijk dat de leerdoelen van het programma op papier goed aansluiten bij de eindtermen van de vakken, maar dat de leerdoelen van het programma niet worden behaald. Als dat het geval is, betekent het in feite dat de aansluiting alsnog mist. [...] beschikt helaas niet over de tijd en middelen om te evalueren of de leerdoelen van een programma al dan niet worden behaald. [...] hecht hier uiteraard wel veel waarde aan en ziet deze vraag dan ook graag beantwoord. Het vaststellen in hoeverre de leerdoelen van het programma worden behaald, vormt daarom de basis van dit onderzoek. Wanneer de leerdoelen niet voldoende blijken te worden behaald, zal gezocht worden naar de onderliggende redenen daarvoor en gekeken worden naar mogelijke verbeteringen. Het eindproduct is dus een onderzoeksrapport (aangevuld met een advies). 2. Onderzoek Het doel van het onderzoek is dus in de eerste plaats om vast te stellen in hoeverre de leerdoelen van het erfgoedprogramma [...] worden behaald. Wanneer de leerdoelen niet voldoende blijken te worden behaald, zal gezocht worden naar de onderliggende redenen daarvoor en gekeken worden naar mogelijke verbeteringen. Om vast te stellen of de leerdoelen worden behaald is in de eerste plaats aan de hand van het SMART-model getoetst of de leerdoelen van het erfgoedprogramma SMART zijn geformuleerd. Dat wil zeggen, zijn de leerdoelen: Specifiek Meetbaar

10 Acceptabel Realistisch Tijdgebonden Hieruit blijkt dat de leerdoelen vooral op de punten specifiek en meetbaar tekortschieten. De leerdoelen zijn vervolgens zo geformuleerd dat ze wel aan het SMART-model voldoen. Het leerdoel: Leerlingen ontdekken welke (technologische) ontwikkelingen vooraf gingen aan de hedendaagse beeldcultuur, voldoet bijvoorbeeld niet aan de criteria specifiek en meetbaar. Met een paar kleine aanpassingen is het leerdoel echter wel SMART geformuleerd: Leerlingen kunnen benoemen welke (technologische) ontwikkelingen vooraf gingen aan de hedendaagse beeldcultuur (bijv.: van stomme film naar geluidsfilm; van zwart-wit, via tinting en toning en inkleuren naar kleurenfilm). De onderzoeksgroep bestaat uit een atheneum 5 klas van 28 leerlingen die het programma bij [...] hebben gevolgd. Het al dan niet behalen van de leerdoelen is gemeten aan de hand van zogenaamde leerlingverslagen of learner reports (De Groot, 1974). De leerlingen doen hierin verslag van hun fundamentele ervaringen. Een ervaring is fundamenteel als die door de leerling wordt herinnerd en gerapporteerd als belangrijk in de eigen ontwikkeling. Een learner report bestaat uit een aantal zinnen die de leerling moet aanvullen, zoals: Ik heb geleerd dat. De learner reports zijn geanalyseerd op fundamentele ervaringen die door de leerlingen genoemd worden en betrekking hebben op de (SMART geformuleerde) leerdoelen van het programma. Uit deze analyse blijkt dat de genoemde fundamentele ervaringen slechts betrekking hebben op de helft van de leerdoelen en dat slechts met betrekking tot één leerdoel door meer dan de helft van de leerlingen fundamentele ervaringen worden beschreven. Om vast te stellen waarom de leerdoelen onvoldoende worden behaald, zijn de leerdoelen geanalyseerd op de bijbehorende leeractiviteiten en is het programma geanalyseerd op de werkvormen die worden aangeboden en de daarbij behorende leeractiviteiten met behulp van de door Krathwohl (2002) ontworpen herziene taxonomie van de onderwijsleerdoelen van Bloom en de theorie uit Ebbens & Ettekoven (2009). Hieruit blijkt dat een van de aangeboden werkvormen slechts aansluit op de helft van de leerdoelen (en wel gericht is op alle leerdoelen). De leerlingen krijgen een aantal quizvragen die ze individueel schriftelijk moeten maken. De quizvragen bestaan louter uit multiple choice vragen en hebben betrekking op informatie die kort daarvoor is besproken. De quizvragen zijn daarom allen gericht op de leeractiviteit onthouden. Hoewel deze leeractiviteit aansluit bij de helft van de leerdoelen, sluit deze niet aan bij de overige helft. Neem bijvoorbeeld de volgende quizvraag: De actrice in Het Geheim van Delft klimt in de wieken. Is dat echt?

11 a. Ja b. Nee Deze vraag hoort bij het (SMART geformuleerde) leerdoel: Leerlingen kunnen enkele films uit de beginjaren analyseren op echtheid en trucage, en zou dus gericht moeten zijn op de leeractiviteit analyseren. De leerlingen hebben echter al te horen gekregen dat de actrice in Het Geheim van Delft echt in de wieken klimt. Deze vraag vergt dus louter de leeractiviteit onthouden van de leerlingen. Dat deze werkvorm louter gericht is op onthouden is terug te zien in de learner reports. In de learner reports worden namelijk alleen fundamentele ervaringen genoemd die betrekking hebben op de leerdoelen die gericht zijn op onthouden. Verder is het programma geobserveerd. In eerste instantie zou een time-on-task als observatie-instrument gebruikt worden, maar nadat het programma ter voorbereiding was bijgewoond, bleek een meer open observatie bruikbaarder te zijn. Vragenronden, waarbij de educatiemedewerker vragen voorlegt aan de leerlingen, zijn de belangrijkste werkvorm van het programma. In de observatie is onder andere geturfd hoeveel leerlingen antwoorden gaven op de vragen en is getimed hoeveel tijd er zat tussen een vraag en een antwoord. Uit deze observatie blijkt dat belangrijke voorwaarden voor deze werkvorm individuele aanspreekbaarheid, veiligheid en wachttijd (Ebbens & Ettekoven, 2009: p. 83) onvoldoende aanwezig zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat slechts een handjevol leerlingen antwoord geeft op de gestelde vragen. De overige leerlingen kunnen zich dus makkelijk aan het leerproces onttrekken. Met andere woorden, de individuele aanspreekbaarheid mist. Dit komt vooral doordat er tijdens de vragenronden om vingers wordt gevraagd en er geen specifieke leerlingen worden aangewezen om een antwoord te geven op een vraag. Leerlingen weten dus al snel dat als ze hun vinger niet opsteken, ze ook niet om een antwoord gevraagd worden. Om de kans te vergroten dat de leerdoelen in de toekomst worden behaald, zijn enkele kleine wijzigingen in de aangeboden werkvormen raadzaam. Zo kan het bijvoorbeeld van groot belang zijn dat de belangrijke voorwaarden individuele aanspreekbaarheid, veiligheid en wachttijd in de vragenronden worden geïmplementeerd. In de andere werkvorm, de schriftelijke quizvragen, moeten naast de leeractiviteit onthouden ook de leeractiviteiten die voor de overige leerdoelen nodig zijn aan bod komen. 3. Discussie De onderzoeksgroep van de learner reports is vrij klein en wellicht te klein om definitieve conclusies aan te kunnen verbinden. Voor een vergelijkbaar onderzoek is het dus raadzaam om te zorgen dat de

12 onderzoeksgroep groter is. Het advies dat op basis van het onderzoek naar voren is gekomen, is echter goed bruikbaar en inpasbaar voor de opdrachtgever de afdeling educatie van [...]. De communicatie tussen mij en de opdrachtgever verliep goed en de wensen van de opdrachtgever zijn goed verwerkt in het uiteindelijke onderzoek, waardoor het profielproduct antwoorden geeft op de vragen die vanuit [...] zijn gesteld. Literatuur De Groot, A.D. (1974). Hoe stelt men eindtermen op? Universiteit en Hogeschool. 20 (5). Ebbens, S., & Ettekoven, S. (2009). Effectief leren. Basisboek. Houten: Noordhoff Uitgevers Groningen. Krathwohl, D.R. (2002). A Revision of Bloom's Taxonomy. An Overview. In: Theory into Practice (41) 4. p [...]

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Auteur: Hofstee, Rémon (R.H.) Vakgebied Algemene Economie Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Onderwerp Opleiding Loon- en inkomstenbelasting Doelgroep VMBO- GTL, leerjaar 4 Sleuteltermen

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

Educatie voor het VO in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Educatie voor het VO in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam VOORBLAD PROFIELPRODUCT Naam auteur(s) M.L.I. Pouw Vakgebied Aardrijkskunde Titel Onderwerp Educatie voor het VO in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland Profiel Cultuur- en erfgoededucatie Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan PAPER 3 ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Marlinda van Rooijen Steltenpool, drs Economie Grafieken en betekenis Marktvraag

Nadere informatie

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur E.J.C. van der Laan Vakgebied Algemene Economie Titel Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel. Meer grip op abstracte economische begrippen met behulp van taalgericht vakonderwijs. Ontwerpen

Nadere informatie

PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING

PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING Naam auteur(s) Hofstee, R.H. MSc of Economics Vakgebied Algemene Economie Titel Vakgroepwerkplan Open Schoolgemeenschap Bijlmer Economie (3 H/V) Onderwerp Leerplan Profiel

Nadere informatie

Probleembeschrijving

Probleembeschrijving Naam auteur(s) Ir. N.C.Veerman Vakgebied Wiskunde Titel Motivatieproblemen in het volwassenonderwijs Onderwerp Het verhogen van de motivatie van leerlingen door eigen materiaal in te zetten. Opleiding

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Literatuur, leeservaring, dialogisch leren, kwestie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Literatuur, leeservaring, dialogisch leren, kwestie Iris Hoogendoorn 5617596 Schoolvak Nederlands Ontwerponderzoek paper 3: onderzoeksopzet Ontwerprapport Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 5 Evaluatie Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum ONTWERP ONDERZOEK FORMULES OMSCHRIJVEN BIJ NATUURKUNDE IN 3 VWO Naam auteur Margriet van der Laan, Msc Vakgebied Natuurkunde Titel & onderwerp Formules omschrijven bij natuurkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Samenwerkend leren

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Samenwerkend leren Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn 015-016 Stageopdracht Samenwerkend leren Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn - Stageopdracht leerjaar 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werken aan competenties...

Nadere informatie

[Debat over Kernwaarden] [Interne organisatie (VWO)]

[Debat over Kernwaarden] [Interne organisatie (VWO)] [Debat over Kernwaarden] [Interne organisatie (VWO)] Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Welk(e) domein(en) uit Boot... 2 De opdracht... 3 Doel van de opdracht... 3 Omschrijving opdracht...

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Sarah Schouten, MA Vakgebied CKV Titel Het Actief en Affectief Toepassen van Kunsttheoretische Kennis op Verschillende Nieuwe Voorbeelden in de Kunst Onderwerp Het toepassen

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Hoe kan je effectief leervaardigheden trainen op basis van het RTTI model?

Hoe kan je effectief leervaardigheden trainen op basis van het RTTI model? Hoe kan je effectief leervaardigheden trainen op basis van het RTTI model? Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur Mariëlle Kruithof Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Het toewijzingsprobleem, een kijkje in de wiskunde buiten de middelbare school. Het behandelen van de Hongaarse

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Naam auteur(s) Vakgebied Titel A. Sturm, drs. Management & Organisatie Stappenplan als oplossingsstrategie voor vraagstukken hypothecaire leningen Onderwerp Probleem

Nadere informatie

Pourquoi Pourquoi Pas?? Onderzoek naar de beste manier om met de huidige leergang om te gaan binnen de sectie.

Pourquoi Pourquoi Pas?? Onderzoek naar de beste manier om met de huidige leergang om te gaan binnen de sectie. PROFIELPRODUCT 1 Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Carl Webb Frans Pourquoi Pourquoi Pas?? Onderzoek naar de beste manier om met de huidige leergang om te

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam PAPER 1 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Ontwerprapport Daniëlle Griep Algemene Economie Werken zal je! Context-concept Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Procent rekenen

Nadere informatie

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm Dit collegevoorbeeld/lesvoorbeeld laat twee verschillende werkvormen zien, een werkvorm die gericht is op lagere orde

Nadere informatie

Transferpricing. Met behulp van een symbaloo lesplan voor het VWO

Transferpricing. Met behulp van een symbaloo lesplan voor het VWO Transferpricing Met behulp van een symbaloo lesplan voor het VWO 1 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Leerdoelen... 2 De opdracht... 3 Omschrijving opdracht... 3 Benodigdheden... 3 Voorbereiding docent... 3

Nadere informatie

Ontwerponderzoek: Paper 3

Ontwerponderzoek: Paper 3 Ontwerponderzoek: Paper 3 Naam auteur(s) Karoline Heidrich Vakgebied Duits Titel Duits + Film = plezier? Onderwerp Verhoging van motivatie voor het leren van Duits door middel van leeractiviteiten rondom

Nadere informatie

GEGEVENS VOORBLAD PROFIELPRODUCT

GEGEVENS VOORBLAD PROFIELPRODUCT GEGEVENS VOORBLAD PROFIELPRODUCT Naam auteur(s) Eva Swaalf Vakgebied Engels Titel Engels Onderwijs met de ipad: de Teacher Tech Blues Onderwerp ipad onderwijs Profiel Ontwikkelaar Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Evaluatieonderzoek workshop Nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Evaluatieonderzoek workshop Nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Evaluatieonderzoek workshop Nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Verwachting, waardering en leerwinst van de Workshop Nieuws Laura Gil Castillo en Eva Mulder, januari 2009 Universiteit

Nadere informatie

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Paper 3 Onderzoeksinstrumenten Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Vakgebied Nederlands Titel Historische letterkunde? Kapot saai! Onderwerp Motivatie bij historische letterkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

VOORBLAD BIJ BIJLAGE 2 PROFIELPRODUCT

VOORBLAD BIJ BIJLAGE 2 PROFIELPRODUCT VOORBLAD BIJ BIJLAGE 2 PROFIELPRODUCT Naam auteur(s) E. van der Made Vakgebied Frans Titel Leerlijn onderbouw h/v Frans, Duits, Spaans. Schooljaar 2015-2016. Onderwerp Een leerlijn voor de talen Frans,

Nadere informatie

Leren & Instructie 3 ONTWERPOPDRACHT: HERONTWERPEN

Leren & Instructie 3 ONTWERPOPDRACHT: HERONTWERPEN Leren & Instructie 3 ONTWERPOPDRACHT: HERONTWERPEN Context In L&I 1 en 2 heb je je bekwaamd in het model didactische analyse voor je lesvoorbereidingen; in de praktijk heb je flink wat ervaring opgedaan

Nadere informatie

Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid

Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid Motivatie verhogen door activerende leertaken en het vergroten van de leerlingbetrokkenheid Sleuteltermen: Motivatie, activerend, betrokkenheid, Ontwerponderzoek Paper 1+2+3 24 maart 2015 Vakgebied Natuurkunde

Nadere informatie

Taken Leren en Instructie (L&I) 1 t/m 3

Taken Leren en Instructie (L&I) 1 t/m 3 Taken Leren en Instructie (L&I) 1 t/m 3 Het hele eerste semester staat in het teken van het leren ontwerpen van lessen. Als kapstok gebruiken we het Model Didactische Analyse (MDA). De bouwstenen van dit

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Inge van de Wiel Nederlands Peerfeedback in het schrijfproces Schrijfonderwijs Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep Gymnasium

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Educatie in EYE. 4-12 jaar. Primair onderwijs, Speciaal onderwijs. en Buitenschoolse opvang

Educatie in EYE. 4-12 jaar. Primair onderwijs, Speciaal onderwijs. en Buitenschoolse opvang Educatie in EYE 4-12 jaar Primair onderwijs, Speciaal onderwijs en Buitenschoolse opvang Educatie in EYE 4-12 jaar Bezorg uw leerlingen een leuk dagje uit! EYE nodigt u uit in de wereld van de film. Bij

Nadere informatie

Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur Margarita Gulian Vakgebied Spaans Titel Doelgerichte leestrainingen voor beter tekstbegrip Onderwerp Leesvaardigheid Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn 2015-2016 Stageopdracht Effectief leren 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werken aan competenties... 3 Praktijkopdracht Effectief leren... 3 Bijlage 1: Beoordelingsformulier...

Nadere informatie

Amsterdam DNA. Een onderzoek naar de publieksbeleving van de tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Verantwoording

Amsterdam DNA. Een onderzoek naar de publieksbeleving van de tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Verantwoording Amsterdam DNA Een onderzoek naar de publieksbeleving van de tentoonstelling in het Amsterdam Museum Verantwoording Drs. T.J. Maij Studentnummer: 10222197 Schoolvak: Geschiedenis Profielproduct: Cultuur-

Nadere informatie

Paper 1: Ontwerprapport. Management & Organisatie

Paper 1: Ontwerprapport. Management & Organisatie Paper 1: Ontwerprapport Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

KPB Observeren en differentiëren

KPB Observeren en differentiëren 2014-2015 Cursuscode: Cohort 2012: LGWKOD40P2 Cohort 2013: LGWKOD40P2 Cohort 2014: LGWKOD40P2 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Werken aan competenties 3 Praktijkopdracht observeren en differentiëren 3 Bijlage

Nadere informatie

Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits

Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Naam auteur Michael Huig Vakgebied Duits Titel Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Onderwerp Zelfbeoordeling bij schrijfvaardigheid Duits Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit

Nadere informatie

Titelblad Profielproduct 1 // Plan van aanpak

Titelblad Profielproduct 1 // Plan van aanpak Titelblad Profielproduct 1 // Plan van aanpak Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Susan Scholten, MA Kunst Algemeen, CKV, Kunstgeschiedenis Het verbeteren

Nadere informatie

Titel Stap voor stap de inkomstenbelasting berekenen. P1. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Titel Stap voor stap de inkomstenbelasting berekenen. P1. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Auteur: Hofstee, Rémon (R.H.) Vakgebied Algemene Economie Titel Stap voor stap de inkomstenbelasting berekenen. P1. Onderwerp Opleiding Loon- en inkomstenbelasting Doelgroep VMBO- GTL, leerjaar 4 Sleuteltermen

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding ADD: wat helpt volgens de leerlingen zelf?

Leerlingbegeleiding ADD: wat helpt volgens de leerlingen zelf? PROFIELPRODUCT 2 - ABSTRACT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer Begeleider(s) Beoordelaar(s) indien bekend

Nadere informatie

Onderzoek naar de voorspellende waarde van vakadviezen op het Amstelveen College

Onderzoek naar de voorspellende waarde van vakadviezen op het Amstelveen College Onderzoek naar de voorspellende waarde van vakadviezen op het Amstelveen College door: Shannon Vlaar Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische

Nadere informatie

De invulling van het mentoruur in 3VWO op de International School Hilversum

De invulling van het mentoruur in 3VWO op de International School Hilversum PROFIELPRODUCT VERANTWOORDING VAN HET ONDERZOEKSPROCES De invulling van het mentoruur in 3VWO op de International School Hilversum Naam auteur: H.T.A. Otjes Student nummer: 9904557 Email: Hotjes14@hotmail.com

Nadere informatie

Paper 4: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie

Paper 4: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie Paper 4: Uitvoeringsfase Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 1 - ONTWERPPLAN Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam

Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam Aanleiding voor het symposium Onder de vlag van Curriculum.nu buigen in

Nadere informatie

Praktijkgericht onderwijs.

Praktijkgericht onderwijs. Praktijkgericht onderwijs. Paper 1 - Ontwerpplan Naam: Alexandra van Bon Studentnummer: 10409335 Vak: Management & Organisatie Titel: Praktijkgericht onderwijs. Onderwerp: Door contextgericht onderwijs

Nadere informatie

Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3

Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3 Naam auteur Vakgebied Marlieke Joanne Gevaerts Frans Titel Vocabulaireverwerving Frans: motivatie en leerstrategieën Onderwerp Vocabulaireverwerving in Havo 3 Opleiding Doelgroep Havo 3 Sleuteltermen Links

Nadere informatie

Educatief arrangeren rond LOB

Educatief arrangeren rond LOB Educatief arrangeren rond LOB Vorige week Contact met de docent deze week NAW-gegevens via CF Afspraken met begeleider Maken van het Werkplan Voorbereiden van het interview Vragen naar aanleiding van vorig

Nadere informatie

UITVOERING ONTWERP PAPER 4

UITVOERING ONTWERP PAPER 4 UITVOERING ONTWERP PAPER 4 Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Marianne Rosenberg Frans Le cinéma: ça donne envie d apprendre le français Verhoging van motivatie door leeractiviteiten

Nadere informatie

Taken Leren en Instructie - 1 -

Taken Leren en Instructie - 1 - Taken Leren en Instructie - 1 - Taken Leren en Instructie (L&I) 1 t/m 3 Het hele eerste semester staat in het teken van het leren ontwerpen van lessen. Als kapstok gebruiken we het Model Didactische Analyse

Nadere informatie

ONTWERPRAPPORT PAPER 3

ONTWERPRAPPORT PAPER 3 ONTWERPRAPPORT PAPER 3 VRAGEN BEANTWOORDEN AAN DE HAND VAN EEN STAPPENPLAN Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Anneloes Leijenhorst, MSc. M&O Vragen beantwoorden

Nadere informatie

Voorspellen van slagingskansen

Voorspellen van slagingskansen Voorspellen van slagingskansen Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Vladislav Mamotsjov, Wil Baars Wiskunde Voorspellen van slagingskansen Voorspellen van slagingskansen Organisator

Nadere informatie

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?!

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Titel Hoor je wat ik zeg?! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO Alle 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch

Nadere informatie

Leerwerktaak Samenwerkend lezen

Leerwerktaak Samenwerkend lezen Leerwerktaak Samenwerkend lezen Titel Niveau Samenwerkend lezen Hoofdfase WPL 2B Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2 begeleiden

Nadere informatie

Leerwerktaak Voor alles is een woord

Leerwerktaak Voor alles is een woord Leerwerktaak Voor alles is een woord Titel Niveau Voor alles is een woord Hoofdfase WPL2B Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven

Nadere informatie

Het leren van de uitspraak van onbekende klanken van Arabische letters. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Het leren van de uitspraak van onbekende klanken van Arabische letters. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPONDERZOEK - PAPER 3 ONDERZOEKSINSTRUMENTEN Naam auteur M.H.J. (Mariska) Verbeek-Keizer MA Vakgebied Arabisch Titel صوت العربية / Arabisch De klank van het Onderwerp Het leren van de uitspraak van

Nadere informatie

CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO

CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO Let op: dit boekje hoort in de kist 1 1 DRAAIBOEK CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO 2 INTRODUCTIE FLIP-OVER: WAT IS EEN MONUMENT? 3 CKV-KAART DRAAIBOEK Dit draaiboek hoort bij de CKV-workshop

Nadere informatie

Profielproduct-2- -Verantwoording-!

Profielproduct-2- -Verantwoording-! 1 Profielproduct-2- -Verantwoording- Naamauteurs) F.J.Kuiper Vakgebied Aardrijkskunde Onderwerp HetzichtbaarmakenvanhethogereordedenkenindevwoC bovenbouwbijhetvakaardrijkskunde. Opleiding InterfacultaireLerarenopleidingen,UniversiteitvanAmsterdam

Nadere informatie

Lesmethodes Voortgezet Onderwijs

Lesmethodes Voortgezet Onderwijs Lesmethodes Voortgezet Onderwijs Zienderogen Kunst Kunstwerk Tekenen in Zicht Plat Vorm Kunst Actief Uit de kunst (basisonderwijs) Arti Palet CKV2 De Bespiegeling Malmberg Malmberg Lambo Lambo Lambo Delubas

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

Ontwerp onderzoek. Probleem beschrijving. Probleemanalyse. Karen Werter, Lesonderwerp: Sparen en lenen

Ontwerp onderzoek. Probleem beschrijving. Probleemanalyse. Karen Werter, Lesonderwerp: Sparen en lenen Ontwerp onderzoek Lesonderwerp: Sparen en lenen Probleem beschrijving In de eerste economie les die de leerlingen in de derde klas hadden heb ik het woord economie op het bord geschreven en door middel

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam PAPER 1 (herziene versie) Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Profielproduct Daniëlle Griep Organisatie Wiskunde B en/of natuurkunde in het E&M profiel? Wiskunde B en/of natuurkunde in het

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E

FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E EDITIE De onderwerpen die in deze FAQ aan bod komen: Arrangement Planning PTA Inhoudelijk ARRANGEMENT Wat is het verschil tussen een combipakket en een abonnement? Abonnement

Nadere informatie

Een voorstelling met een duidelijk doel

Een voorstelling met een duidelijk doel wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Een voorstelling met een duidelijk doel Door middel van een kleine theatertour wil Mevrouw Maas de consumptiemaatschappij kritisch onder de loep nemen Ze heeft genoeg

Nadere informatie

Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK

Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK Viens mon pote, on se casse! Le français oral en classe ONTWERPONDERZOEK Naam auteur Elwira Skapska-Wellen Vakgebied Frans Titel Viens mon pote, on se casse! Onderwerp Gespreksvaardigheid Frans Opleiding

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENRONDLEIDING Eindexamenrondleiding geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

Toelichting bij de concretiseringen wiskunde in de vorm van tussendoelen voor 3 havo/vwo ctwo en SLO oktober 2010

Toelichting bij de concretiseringen wiskunde in de vorm van tussendoelen voor 3 havo/vwo ctwo en SLO oktober 2010 Toelichting bij de concretiseringen wiskunde in de vorm van tussendoelen voor 3 havo/vwo ctwo en SLO oktober 2010 Achtergrond De globale kerndoelen voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs bieden

Nadere informatie

Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Ronald Kuijper Vakgebied M&O Titel Rechtsvormen in context. Onderwerp Contextgerichte aanpak bij het onderwerp rechtsvormen. Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Opdrachtgever en begeleider: Dhr. J. Schilder, sectievoorzitter economie & M&O op het Baken Park Lyceum te Almere

Opdrachtgever en begeleider: Dhr. J. Schilder, sectievoorzitter economie & M&O op het Baken Park Lyceum te Almere Paper 1 Opdrachtgever en begeleider: Dhr. J. Schilder, sectievoorzitter economie & M&O op het Baken Park Lyceum te Almere Plan van aanpak profielproduct Inleiding Leerlingen die het vak M&O hebben gekozen

Nadere informatie

Evalueren van de kwaliteit van onderzoek

Evalueren van de kwaliteit van onderzoek Evalueren van de kwaliteit van onderzoek Een aanpak voor zelfevaluatie van nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en validiteit door vwo-leerlingen bij onderzoek in de bètavakken Promotieonderzoek in kader van

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Leerwerktaak Samenspraak

Leerwerktaak Samenspraak Leerwerktaak Samenspraak Titel Niveau Samenspraak 2 hoofdfase WPL 2B Competenties(s) 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2 begeleiden van

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Modelleren en visualiseren

Modelleren en visualiseren Modelleren en visualiseren Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Dr. W. Weymiens (Wolf) Natuurkunde Modelleren en visualiseren Modelleren en voorkennis Interfacultaire

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

Het begeleiden van nieuwe docenten bij het uitvoeren van practica. Paper 1: Plan van aanpak.

Het begeleiden van nieuwe docenten bij het uitvoeren van practica. Paper 1: Plan van aanpak. Profielproduct Naam auteur T. de Graaff Vakgebied Natuurkunde, scheikunde, biologie Titel Het begeleiden van nieuwe docenten bij het uitvoeren van practica. Paper 1: Plan van aanpak. Onderwerp Docentenbegeleiding

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom ONTWERPONDERZOEK; PAPER 3 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Drs. R.K.A.M. Mallant natuurkunde Flipping my Classroom Differentiatie ter bevordering van motivatie Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Iris Hoogendoorn 5617596 Schoolvak Nederlands Ontwerponderzoek paper 4: uitvoering Ontwerprapport Naam auteur(s) I. Hoogendoorn, MA Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische

Nadere informatie

Tekstbegrip bij 4 havo. Interfacultaire Lerarenopleiding, Universiteit van Amsterdam

Tekstbegrip bij 4 havo. Interfacultaire Lerarenopleiding, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Annette van Baalen Biologie Kun je lezen leren? Een onderzoek naar het effect van vraaggestuurd

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting

Nadere informatie

ACTIEF LEREN DOOR SAMENWERKEN

ACTIEF LEREN DOOR SAMENWERKEN ACTIEF LEREN DOOR SAMENWERKEN Naam auteur C.H. de Vries van der Goot Vakgebied Management & Organisatie Titel Actief leren door samenwerken Onderwerp Hypothecaire lening en belastingvoordeel Opleiding

Nadere informatie