Leidraad voor een bezoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidraad voor een bezoek"

Transcriptie

1 Leidraad voor een bezoek Doelgroep: lager onderwijs

2 Inleiding Via de tentoonstelling 'Samenwerken loont!' maakt u kennis met de wijze waarop de provincie Oost-Vlaanderen én uw eigen gemeente internationale samenwerking in praktijk brengt. Omdat deze kennismaking met het thema ontwikkelingssamenwerking ook voor scholen een boeiende en leerrijke ervaring kan zijn, werd een educatief aanbod uitgewerkt. Dit bestaat uit workshops, leerkoffers en ander educatief materiaal. Een bezoek aan Samenwerken loont! wordt zo een uitgelezen kans om onderwerpen zoals mondiale solidariteit en de kracht van samenwerking binnen het leergebied mens en maatschappij te integreren. Met deze handleiding kunt u alvast een bezoek aan de interactieve tentoonstelling voorbereiden. Nog meer informatie en lesideeën vindt u op in de rubriek educatief aanbod. Tentoonstelling Samenwerken loont! zoomt in op het thema internationale solidariteit en samenwerking. Dit gebeurt aan de hand van verhalen van mensen uit Rwanda, Ecuador en de Filipijnen, drie landen waar de provincie met lokale partners diverse initiatieven ondersteunt. De tentoonstelling bestaat uit 8 zuilen. 6 zuilen brengen de verhalen van 6 mensen uit Rwanda, Ecuador en de Filipijnen. Hun getuigenissen tonen welke resultaten samenwerken over de grenzen heen kan opleveren. Bij de 6 zuilen horen een aantal interactieve elementen. Elke zuil bevat naast een paspoort en fragmenten uit het persoonlijk verhaal van de getuige een elektrospel ( Wist je dat? ) met vragen over het land en/of thema. De bezoeker kan via openingen in de wand binnenin de zuil kijken waar een sokkel is opgesteld met een voorwerp dat een link heeft met het thema. Op sommige zuilen is een beeldscherm aangebracht waarop een videoboodschap getoond wordt van een lokale organisatie. Op de 2 overige zuilen wordt gefocust op de wijze waarop de provincie en uw gemeente mondiale solidariteit in praktijk brengt. De 7 de zuil laat zien hoe de Provincie Oost-Vlaanderen mondiale solidariteit in praktijk brengt en met wie daarvoor samengewerkt wordt, zowel hier als in het Zuiden. De 8 ste zuil laat zien hoe de gastgemeente het eigen mondiaal beleid ziet en welke lokale noord-zuid initiatieven bestaan. Hier zijn ook whiteboard markers beschikbaar waarmee de kinderen zelf commentaren kwijt kunnen op de afwasbare panelen van deze zuil.

3 De getuigen Claudine en Gérard uit Rwanda, Beatriz en Francisco uit Ecuador en Salome en Hildrine uit de Filipijnen Bij de tentoonstelling hoort de brochure Samenwerken loont! waarin u de zowel de verhalen als achtergrondinformatie vindt over de samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen en Rwanda, Ecuador en de Filipijnen. Op de volgende pagina s vindt u een leidraad met een overzicht van de diverse zuilen en thema s die aan bod komen in de tentoonstelling. Enkele citaten van jonge bezoekers: Ik vond het vree wijs dat we zelf iets over de wereld mochten schrijven op de laatste zuil (Lisa, 11 jaar) In het zuiden hebben mensen veel minder comfort dan wij, hier in België (Sander, 12 jaar) Ik weet nu dat chocolade eigenlijk van de cacaoboom komt (Dries, 9 jaar) Er zijn heel weinig dokters in de Filipijnen. Daarom moeten wij hen steunen zodat de zieken op tijd medicijnen krijgen. (Merel, 10 jaar) Als we samenwerken kunnen er heel veel problemen bij ons en elders in de wereld opgelost worden (Louis, 11 jaar)

4 Rwanda: Claudine thema: handicap Claudine is 22 jaar. Ze werd geboren met een ernstige handicap aan haar rechterbeen. Ze groeide op in een dorpje op het platteland van Rwanda, het land van de duizend heuvels. Haar verhaal draait rond het thema leven met een handicap in het Zuiden. Meer informatie vindt u op pagina 38 van de brochure Samenwerken loont! Buitenkant: scherm met videoboodschap + elektrospel Binnenkant: Sokkel met kunstbeen Claudine werd geboren met een ernstige handicap. Dankzij een lokale organisatie en steun vanuit Oost-Vlaanderen kon zij een prothese aanschaffen en een aangepaste opleiding genieten. Paneel 1 en 2: Claudine Mukantwali (22 jaar) is een studente met een fysieke handicap. Zij vertelt over de problemen waarmee ze geconfronteerd werd en hoe ze die wist te overwinnen. Paneel 3 en 4: de provincie werkt samen met de lokale organisatie Home de la Vierge des Pauvres/ Gatagara. Het doel is de integratie van mensen met een handicap. Onder meer in een school waar 750 kinderen mét en zonder handicap - samen studeren

5 Rwanda: Gérard thema: landbouw Gérard is een kleine boer die bananen en maïs teelt. Samen met andere boeren uit zijn dorp sloot hij zich aan bij een landbouwcoöperatie. Zo slaagde hij erin een beter leven op te bouwen voor zijn gezin. Nu kunnen zijn kinderen naar school gaan, heeft hij een ziekteverzekering en kan hij zich drie maaltijden per dag veroorloven. Zijn verhaal draait rond het thema coöperatieve landbouw in het Zuiden. Meer informatie vindt u op pagina 41 van de brochure Samenwerken loont. buitenkant: elektrospel + paal met drukknop voor bananenliedjes Binnenkant: sokkel met hark Gérard is een kleine boer die op een traditionele manier zijn grond bewerkt. Geld voor moderne werktuigen is er niet maar door samen te werken en te kiezen voor milieuvriendelijke landbouw slaagt hij er toch in een beter leven op te bouwen. Paneel 1 en 2: Gérard Nsanzabena (48 jaar) is landbouwer en lid van de coöperatie Pandamu. Door samen te werken met andere boeren kan hij het leven van zijn familie comfortabeler maken. Paneel 3 en 4: de provincie werkt samen met boerenorganisaties die ijveren voor duurzame landbouw en gezonde voeding. Gérard vertelt zijn verhaal in de lokale totaal, het Kinyarwanda.

6 Ecuador: Francisco thema: cacao Francisco is een dertigjarige cacaoboer uit de kustprovincie Esmeraldas. Hij is een van de drijvende krachten achter een coöperatie die de belangen van de cacaoboeren verdedigt. Zijn verhaal draait rond het thema cacao, landbouw en chocolade. Meer informatie vindt u op pagina 16 van de brochure Samenwerken loont! Buitenkant: elektrospel Binnenkant: sokkel met vaas met cacaovruchten en -bonen Cacao is de grondstof voor chocolade. De cacaovrucht groeit aan een boom. De vruchten worden in twee gehakt. De bonen die er in zitten worden gedroogd en dienen als grondstof voor het maken van chocolade. Er moet wel nog suiker bij want pure chocolade is heel bitter. Paneel 1 & 2: Francisco Penarietta (28 jaar) is een cacaoboer en lid van een coöperatie van cacaoboeren. Cacao is een belangrijke bron van inkomsten, het goud van de provincie Esmeraldas. Paneel 3 & 4: door de samenwerking met de provincie slagen de cacaoboeren er in om de productie en de kwaliteit te verbeteren en betere prijzen te krijgen voor hun cacao. Paneel 4 toont de 8 stappen van cacaoboom tot chocolade.

7 Ecuador: Beatriz thema: water Beatriz woont in een dorpje in het binnenland van de provincie Esmeraldas. Vroeger was het dorp voor de watervoorziening aangewezen op de rivier. Beatriz is de initiatiefneemster van een watercomité. Samen met haar dorpsgenoten en de steun van lokale ngo s en de provincie Oost- Vlaanderen zorgde zij dat er een waterzuiveringsinstallatie kwam en haar dorp voortaan drinkbaar water heeft. Haar verhaal draait rond het thema recht op drinkbaar water. Meer informatie vind je op p. 14 van de brochure Samenwerken loont! Buitenkant: scherm met videoboodschap + elektrospel Binnenkant: sokkel met waterkraan Hier zie je de waterinstallatie. Het water wordt opgepompt uit de rivier en wordt dan op verschillende manieren gezuiverd zodat het drinkbaar water wordt. Paneel 1 & 2: Beatriz Charcopa (55 jaar) stichtte samen met andere vrouwen een watercomité. Samen ijveren ze voor drinkbaar water en sanitaire voorzieningen voor het ganse dorp. Paneel 3 & 4: de provincie werkt samen met lokale organisaties om het recht op water te realiseren. Zo werd een waterzuiveringsinstallatie gebouwd krijgt het watercomité technische ondersteuning en wordt de bevolking betrokken.

8 Filipijnen: Salome thema: voedselzekerheid Salome (63 jaar) woont in een dorpje in de Cordillera-regio. Zij is lid van een boerenorganisatie die het opneemt voor de lokale bevolking en tegen de grootschalige mijnbouw die de natuur en dus de levensbron van de kleine boeren dreigt te vernietigen. Haar verhaal draait rond het thema voedselzekerheid en milieuzorg. Meer informatie vindt u op 28 van de brochure Samenwerken loont! Buitenkant: elektrospel Binnenkant: sokkel met T-shirt en gekleurde doek + achtergrondgeluid betoging Hier zie je een T-shirt van een deelnemer aan een betoging in de Filipijnen. Honderden, soms wel duizenden mensen komen op straat om te tonen dat zij die vervuilende mijnbouw niet willen. Paneel 1 & 2: Salomé Malvar (63 jaar) is lid van een boerenorganisatie. Zij en haar dorpsgenoten leven op een goudmijn maar toch zijn ze arm. Zij verzetten zich tegen de mijnbedrijven die hun landbouwgrond inpalmen en rivieren vergiftigen met hun afval. Paneel 3 & 4: de provincie werkt samen met lokale organisaties die zich inzetten voor recht op voedsel, ontwikkeling op mensenmaat en respect voor de mensenrechten.

9 Filipijnen: Hildrine thema: gezondheid Hildrine is een vrijwilliger bij een organisatie die zich inzet voor gezondheidszorg. Hij trekt naar afgelegen dorpen om de mensen medische bijstand te verlenen. Zijn verhaal draait rond het thema recht op gezondheidszorg. Meer info vindt u op p. 26 van de brochure Samenwerken loont! Buitenkant: scherm met videoboodschap + elektrospel Binnenkant: sokkel met medicijnenkast en stethoscoop Omdat veel dorpen in het bergachtige binnenland liggen werd met de steun van de provincie een netwerk van dokters uitgebouwd die voor gratis of goedkope medische hulp en medicijnen zorgen. Paneel 1 & 2: Hildrine Alvarez (24 jaar) is een verpleger. Met een gezondheidsorganisatie zet hij in de bergdorpen kleinschalige apotheken op, zorgt voor basismedicatie en gratis medische hulp. Paneel 3 & 4: de provincie werkt samen met Chestcore, een sociale beweging die basisgezondheidszorg en volksklinieken opricht in de geïsoleerde bergdorpen van de inheemse bevolking.

10 Zuil Provincie Oost-Vlaanderen Voorstelling van de samenwerkingen die de Provincie Oost-Vlaanderen heeft met de 3 regiolanden. Deze zuil heeft enkel een buitenzijde en heeft een scherm met videoboodschap als interactief element Er is ook plaats voorzien voor de brochure die wat meer uitleg geeft bij de tentoonstelling

11 Zuil Gastgemeente Deze zuil wordt ingevuld door de gastgemeente en/of lokale organisaties die rond internationale solidariteit werken. Op de zuil is er vrije ruimte om een voorstelling te geven van de verschillende initiatieven. Er zijn twee panelen waarop affiches en/of prints kunnen gekleefd worden met kleefband. Er is één paneel als whiteboard waarop de kinderen een boodschap kwijt kunnen (met de bijhorende whiteboard-stiften). Er is ook een scherm voor een beeldpresentatie van een actie, organisatie of project (foto s en/of video). Bij vragen rond het educatief aanbod van de Provincie Oost-Vlaanderen kunt u contact opnemen met Provincie Oost-Vlaanderen Mondiale Solidariteit 09/ wereldcentrum@oost-vlaanderen.be

Handleiding tentoonstelling Samenwerken loont!

Handleiding tentoonstelling Samenwerken loont! Handleiding tentoonstelling Samenwerken loont! Handleiding tentoonstelling Samenwerken loont! Transport: De tentoonstelling en het bijhorend materiaal kan je ophalen in de Leopoldskazerne (Gaspar de Craeyerstraat

Nadere informatie

Infofiche socio-culturele organisaties

Infofiche socio-culturele organisaties Infofiche socio-culturele organisaties Inhoud 1. Leidraad voor een bezoek... 2 2. Workshop Rwanda De kracht van de Rwandese vrouw... 2 3. Workshop Ecuador Van cacaoboon tot smaakexplosie! Ontdek en beleef

Nadere informatie

Werkbezoek Rwanda 2016

Werkbezoek Rwanda 2016 Werkbezoek Rwanda 2016 Province du Sud Gemeenschappelijke doelstellingen - bevorderen van voedselsoevereiniteit - versterking inkomstenverwerving - integratie personen met een handicap - participatie van

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA

STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA STEPPING S T O N E L I B E R I A MET LANDBOUW EEN EINDE MAKEN AAN HONGER EN ARMOEDE IN LIBERIA Waar is Stepping Stone Liberia (SSL) werkzaam? Ons team werkt in de ver afgelegen en geisoleerde provincie

Nadere informatie

Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera

Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera Stellingen over de uitdagingen voor de boeren in de Cordillera MIJNBOUW AKKOORD OF NIET AKKOORD? STELLING 1 Bodemrijkdommen moeten ingezet worden voor de ontwikkeling van het land De overheid in de Cordillera:

Nadere informatie

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes

Inhoud. 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Chocolade Inhoud 1. Geschiedenis 2. Cacaoteelt 3. De fabriek Callebaut 4. Soorten 5. Chocolade en temperen 6. Mallen en figuren 7. Weetjes Gemaakt door: Jeanine Datum: Maart 2009 Weetjes 1. De grootste

Nadere informatie

VLAAMS-RWANDESE VERENIGING VZW-NGO

VLAAMS-RWANDESE VERENIGING VZW-NGO Januari 2012 SPECIALE UITGAVE V.U. Jean-Pierre Roobrouck Adres Afzender: Ter Beke 2-8570 Vichte www.umubano.be NIEUWSBRIEF VLAAMS-RWANDESE VERENIGING VZW-NGO U M U B A N O Bezoek delegatie PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

Stichting Het Goede Doel Nieuwsbrief maart 2014

Stichting Het Goede Doel Nieuwsbrief maart 2014 In deze nieuwsbrief vind u achtereenvolgens informatie over: - Bestuur SHGD zoekt jou! - Hoe kan ik donateur worden? - SHGD gaat digitaal..www.shgd.nl - Spinningmarathon 2013 nieuw recordbedrag of? - Plan

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT?

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT? EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een heel verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd.

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

MAKE CHOCOLATE FAIR! WE VERZAMELDEN 122 826 HANDTEKENINGEN!

MAKE CHOCOLATE FAIR! WE VERZAMELDEN 122 826 HANDTEKENINGEN! MAKE CHOCOLATE FAIR! WE VERZAMELDEN 122 826 HANDTEKENINGEN! Op meer dan 400 evenementen in Europa werden 122 826 handtekeningen verzameld door een aantal Europese voedingsvakbonden en NGO s voor duurzame

Nadere informatie

Marco gaat 1 plaats vooruit. Boeren verenigen zich en vormen een drukkingsgroep. Marco gaat 3 plaatsen vooruit

Marco gaat 1 plaats vooruit. Boeren verenigen zich en vormen een drukkingsgroep. Marco gaat 3 plaatsen vooruit 1 4 7 Marco investeert in materiaal om irrigatiekanalen aan te leggen op zijn landbouwgrond. Kato informeert naar de Fairphone, een Nederlands initiatief dat zo eerlijk mogelijke mobiele telefoons produceert:

Nadere informatie

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165 Broederlijk Delen is een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de stad Waarom lokale besturen een rol spelen Kortrijk, 30 mei 2017 Karlien Gorissen, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten SDG's Waarom zijn steden en gemeenten

Nadere informatie

Economisten zeggen: eerlijke prijs bestaat niet, of is prijs wat markt bepaalt.

Economisten zeggen: eerlijke prijs bestaat niet, of is prijs wat markt bepaalt. Goed geboerd Verslag plenair gedeelte, 20.30u-21.30u Welkom Inleiding door Gedeputeerde Naeyaert Voorstelling van de panelleden Joost Dessein, professor Santiago Servantes, Fillipijnse melkcoöperatieve

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Wonen & Mondiale Solidariteit --- dossiernummer:. 1805961 Verslag aan de Provincieraad betreft Mondiale Solidariteit: regiobeleid, specifieke projecten ter ondersteuning van de regiowerking Toekenning

Nadere informatie

Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS

Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS Home (/plus) Correspondent 'Suiker' (http://www.standaard.be/plus/tag/suiker) INTERVIEW DAVID SANDERS PROFESSOR VOLKSGEZONDHEID IN ZUID AFRIKA Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS 07 JULI 2015 loa Professor

Nadere informatie

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be http://www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

ECUADOR PARQUE BAMBU

ECUADOR PARQUE BAMBU ECUADOR PARQUE BAMBU Periode: 1-28 oktober 2016 Leeftijd: 18-30 IBO-Nederland, St. Annastraat 174, 6524 GT Nijmegen. Tel. 024-3226074. www.ibo-nederland.org 1 Ecuador Parque Bambu Periode 1-28 oktober

Nadere informatie

De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd.

De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd. De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd. Afrikaanse boeren en boerinnen met uitsterven bedreigd? Je zal maar boer of boerin wezen in Afrika. Je hebt je veld ingezaaid, misschien wat extra meststoffen

Nadere informatie

Second Geef oude spullen een tweede leven

Second Geef oude spullen een tweede leven Second Life@School Geef oude spullen een tweede leven Programma Kennismaking De grondstoffen raken uitgeput Verandering begint bij jezelf Second Life@School: wat? voor wie? Enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Dit project is mogelijk gemaakt door een gift van de Dorpsschool te Bathmen. Dankzij deze gift beschikt de Ooffa school in Wolaita nu

Nadere informatie

Nu nog op uw bord, straks in het museum?

Nu nog op uw bord, straks in het museum? Nu nog op uw bord, straks in het museum? Campagneles Vredeseilanden 2015 1 Campagneles 2015 Inleiding Op 9, 10 en 11 januari 2015 bereikt onze jaarlijkse campagne haar hoogtepunt tijdens de nationale gadgetverkoop.

Nadere informatie

Geef de minister een stevige prik

Geef de minister een stevige prik Actiebrochure 2012 Geef de minister een stevige prik Stuur hem vandaag nog een prikmail Laat de minister van Ontwikkelingssamenwerking weten dat gezondheid een mensenrecht is. Overal ter wereld moeten

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Samen Ondernemen met de Natuur

Samen Ondernemen met de Natuur Samen Ondernemen met de Natuur Henk Gerbers Kleinschalig maakt gelukzalig, of is bulk beter? Naar een Voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Verhaal over Ondernemen

Nadere informatie

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel Brochure Inleiding Boerenbusiness van grond tot mond, is ontwikkeld door jonge vrijwilligers van verschillende kinderboerderijen in Vlaanderen. Ze verdiepten zich in het thema Voedsel, ontwikkelden er

Nadere informatie

De Kracht van Cacao. Werkblaadjes voor de leerling. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek

De Kracht van Cacao. Werkblaadjes voor de leerling. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek De Kracht van Cacao Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek Werkblaadjes voor de leerling 1 www.oxfamwereldwinkels.be Wat zie je op deze foto s? Wat zou het verband hiertussen

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden

Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands Hoogstraat 29 2870 Puurs-Sint-Amands In te vullen door cc Binder Ontvangstdatum

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Inzetten op educatie die landbouw als belangrijke economische sector in de streek in de kijker zet, met bijzondere

Nadere informatie

Damiaanactie wereldwijd actief

Damiaanactie wereldwijd actief Lesfiche C Damiaanactie wereldwijd actief Duid aan op de kaart en benoem: In welk land speelt de film Ise ya zich af? Damiaanactie blijft vechten om lepra en tbc de wereld uit te helpen. Maar waar is de

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

PROJECT BAKKERIJ DAILY BREAD IN ETHIOPIË

PROJECT BAKKERIJ DAILY BREAD IN ETHIOPIË PROJECTKAART PROJECT BAKKERIJ DAILY BREAD IN ETHIOPIË Daily bread is een lokale NGO in Ethiopië die verbonden is met een vzw uit België. In drie tehuizen vangt de organisatie 65 straatkinderen op. De personeelsleden

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Juli - december 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8 JAARVERSLAG 2005 Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Bestuur...4 1.4 Comité van aanbeveling...4 1.5 Banden met Tastite...4 1.6 CBF-keurmerk...4 2. Werkzaamheden...5

Nadere informatie

Sartawi Sayariy, Bolivia Bezoek

Sartawi Sayariy, Bolivia Bezoek 1 Sartawi Sayariy, Bolivia Bezoek 28-01-2014 Op dinsdag 28 januari bezochten we Sartawi om te zien hoe het werk zich daar ontwikkelt. We spraken met mensen uit het dorp en we maakten een film en veel foto

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Rabobank Foundation Hoe help je mensen om zelfred zaam te worden? Dat is een vraagstuk waar Rabobank Foundation zich al ruim 40 jaar mee bezig houdt. Zelfredzaamheid bete

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn Recht op een goed leven Gezonde voeding, water, kleding en onderdak zijn nodig om goed te kunnen opgroeien. Alle kinderen hebben recht op drinkbaar water en eten. Kinderen mogen geen gevaar lopen door

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

speelkaart productie

speelkaart productie speelkaart productie productie Voor de geluidsinstallatie en andere technische installaties gebruiken jullie enkel groene stroom. Jullie hebben wel nog een probleem: de geluidsinstallatie is verouderd

Nadere informatie

SLOTACTIE. BOER17.0 zkt CONSUMENT

SLOTACTIE. BOER17.0 zkt CONSUMENT SLOTACTIE BOER17.0 zkt CONSUMENT Uitgangspunt 2000 61.926 landbouwbedrijven Uitgangspunt 2016 36.888 landbouwbedrijven Uitgangspunt? Vandaar Onderzoek naar houding van de consument t.o.v. de landbouw

Nadere informatie

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces.

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces. Cacaospel Stap 1. Cacaoboom Cacao komt van een cacaoboom. De boom groeit in een tropisch klimaat, waar het heet en vochtig is. Bijvoorbeeld in Ghana en andere landen in Afrika en Zuid-Amerika. Aan de boom

Nadere informatie

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Kaalmo relief and development organization 1 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Sponsoring Feest in t Park,

Sponsoring Feest in t Park, Sponsoring Feest in t Park, iets voor jou? 30 juni 2018 1. Wat is Feest in t Park? Op zaterdag 30 juni 2018 vindt de 29 ste editie van Feest in t Park plaats. Dan wordt het Minnewaterpark vanaf 12u het

Nadere informatie

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade.

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade. Jaarcijfers Fairtrade in het Zuiden arbeiders en Dit zijn cijfers die verzameld zijn in op basis van auditrapporten van FLO Cert. Ze zijn verwerkt door Fairtrade International in en gepubliceerd begin

Nadere informatie

Het Regenwoud in Amazonië

Het Regenwoud in Amazonië Het Regenwoud in Amazonië A. Situering B. Klimaat en vegetatie Warm en altijd nat. Tropisch regenwoud 1. Kenmerken van het tropisch woud Woudreuzen: 40 m hoog en kunnen vrij van de zon en lucht genieten.

Nadere informatie

Misingi nieuwsbrief nr. 08 van

Misingi nieuwsbrief nr. 08 van Misingi nieuwsbrief nr. 08 van De website werd de laatste keer bijgewerkt op 04.04.2016 Onderwijs Even voor het vertrek van Roger naar Tanzania kwam het bericht dat een deel van de kleuterschool in Engare

Nadere informatie

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus 4de pijler What s in a name? Belgische ontwikkelingssamenwerking 1ste pijler = overheid (nationaal, Vlaanderen, provincie en gemeenten) 2de pijler = Internationaal

Nadere informatie

A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA

A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA VOEDSELZEKKERHEID GARANDEREN Voedselzekerheid garanderen voor families in het zuiden, is één van de doelstellingen van de werknemers uit de voedingsnijverheid. De solidariteitsprojecten

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen - Updaten en ontwikkelen

Nadere informatie

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA 0 Lesschema 1 WAT IS PLANTAGELANDBOUW? 1.1 Bestudeer de afbeeldingen en satellietbeelden van plantages 1.2 Input, proces en output 2 WAAR DOET MEN AAN PLANTAGELANDBOUW?

Nadere informatie

Thema: Overal en ergens Moeilijkheid : *** Aardrijkskunde Tijdsduur : **** Wereldproblemen. Droogte

Thema: Overal en ergens Moeilijkheid : *** Aardrijkskunde Tijdsduur : **** Wereldproblemen. Droogte Thema: Overal en ergens Moeilijkheid : *** Aardrijkskunde Tijdsduur : **** De wereld Juf Carolien Wereldproblemen Droogte Doel: Na deze opdracht weet je meer over droogte in de wereld en wat het Rode kruis

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER (enkel Nederlandstalige ingevulde formulieren komen in aanmerking) Projectondersteuning in het Zuiden jaar:...

AANVRAAGFORMULIER (enkel Nederlandstalige ingevulde formulieren komen in aanmerking) Projectondersteuning in het Zuiden jaar:... AANVRAAGFORMULIER (enkel Nederlandstalige ingevulde formulieren komen in aanmerking) Projectondersteuning in het Zuiden jaar:... Gelieve deze aanvraag te bezorgen aan: Gemeentebestuur, t.a.v. Noord-Zuidraad,

Nadere informatie

Verwijswoorden begrijpen

Verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Verwijswoorden begrijpen Een verwijswoord wijst naar een ander woord. In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Bijvoorbeeld: het, hij, daar, die, dat, ze, haar, er, deze, daarmee.

Nadere informatie

Het Grote Armoede en Ongelijkheid Spel

Het Grote Armoede en Ongelijkheid Spel Britt Slock (e-mail: Britt.slock@gmail.com) Stacey Huyghebaert (e-mail: Staceyhuyghebaert@live.be) Jade Lenaers (e-mail: Jadelenaers8@hotmail.com) Klas: 4 TSO Het Grote Armoede en Ongelijkheid Spel Hallo,

Nadere informatie

Samenwerking tussen de verschillende actoren in de bijenteelt, de voornaamste factor voor de ontwikkeling ervan

Samenwerking tussen de verschillende actoren in de bijenteelt, de voornaamste factor voor de ontwikkeling ervan Association Rwandaise pour la promotion du Développement Intégré agréée par A.M. n 595/07 du 20/06/1983, paru dans le J.O. n 14 du Samenwerking tussen de verschillende actoren in de bijenteelt, de voornaamste

Nadere informatie

CSPE GL verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

CSPE GL verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2017 gedurende 230 minuten CSPE GL verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Sponsoring Feest in t Park,

Sponsoring Feest in t Park, Sponsoring Feest in t Park, iets voor jou? 24 juni 2017 1. Wat is Feest in t Park? Op zaterdag 24 juni 2017 vindt de 28 ste editie van Feest in t Park plaats. Dan wordt het Minnewaterpark vanaf 12u het

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

COLOMBIA De Republiek Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan de Caribische Zee, in het oosten aan

COLOMBIA De Republiek Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan de Caribische Zee, in het oosten aan Colombia COLOMBIA De Republiek Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan de Caribische Zee, in het oosten aan Venezuela, in het zuidoosten aan Brazilië, in

Nadere informatie

Extra CaseQuest 1 Watergebruik in het Middellandse Zeegebied

Extra CaseQuest 1 Watergebruik in het Middellandse Zeegebied Extra CaseQuest 1 Watergebruik in het Middellandse Zeegebied 1/5 Inleiding Het Middellandse Zeegebied ligt in een landschapszone die vanwege zijn klimaat prettig is om te wonen of om er als toerist op

Nadere informatie

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1 1 Stichting Sharing Worlds Oprichting van Stichting Sharing Worlds is ontstaan naar aanleiding van het vrijwilligerswerk van Lars Mokveld in Tanzania van 2002 tot en met 2004. In die periode zette hij

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

Oude ANWB praatpaal nu Interactieve belevingspaal voor ouderen

Oude ANWB praatpaal nu Interactieve belevingspaal voor ouderen Oude ANWB praatpaal nu Interactieve belevingspaal voor ouderen Het verhaal van de praatpaal Het was jarenlang een icoon voor automobilisten met pech. De gele ANWB praatpaal. Door de komst van de mobiele

Nadere informatie

HidroPLUS editie 2018

HidroPLUS editie 2018 HidroPLUS editie 2018 2008-2018 Welkom in Hidrodoe! 1 10 jaar SAMEN de schouders onder HidroPLUS! 2008-2018 2 10 jaar SAMEN de schouders onder HidroPLUS! 2008-2018 3 10 jaar SAMEN de schouders onder HidroPLUS!

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-1042/3. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-1042/3. Amendement 3.10.2016 B8-1042/3 3 Overweging C bis (nieuw) C bis. overwegende dat vrijhandelsovereenkomsten de soevereiniteit van landen ondermijnen, waaronder voedselsoevereiniteit, en lokale landbouwers uitsluiten

Nadere informatie

HALLO! Veel succes! Pleegzorg Vlaanderen

HALLO! Veel succes! Pleegzorg Vlaanderen HALLO! De Rode Duivels hebben een warm hart voor alle pleegkinderen in ons land. Samen met hen willen we pleegzorg ook begrijpelijk en bespreekbaar maken in de klas. Want net als in een samengesteld gezin

Nadere informatie

Afrikaanse boeren en boerinnen met uitsterven bedreigd?

Afrikaanse boeren en boerinnen met uitsterven bedreigd? Afrikaanse boeren en boerinnen met uitsterven bedreigd? Je zal maar boer of boerin wezen in Afrika. Je hebt je veld ingezaaid, misschien wat extra meststoffen kunnen kopen. Je bewerkt met veel zorg je

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

De Doodendraad De elektrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Doodendraad De elektrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog De Doodendraad De elektrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog Handleiding bij de reizende tentoonstelling Educatieve reizende tentoonstelling De kernachtige

Nadere informatie

Voedsel Hier en Daar. Inleiding. gu u s g e u rt s

Voedsel Hier en Daar. Inleiding. gu u s g e u rt s gu u s g e u rt s Voedsel Hier en Daar Inleiding In opdracht van Helden Mondiaal (voorheen Platform Ontwikkelingssamenwerking Helden) heb ik de fotoexpositie Voedsel Hier en Daar opgezet. Dit is een duoexpositie

Nadere informatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Situering De LEADER-groep is zich bewust van de afnemende kennis over het platteland in de gehele samenleving. De evolutie in de Europese samenleving maakt dat mensen

Nadere informatie

Dagboek september 2016

Dagboek september 2016 Dagboek 20 21-22 september 2016 De komende dagen gaan we met de vrijwilligers de trainingen oefenen, die we de afgelopen dagen hebben gemaakt. We bezoeken elk district apart. Alle vrijwilligers uit dit

Nadere informatie

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus 4de pijler What s in a name? Belgische ontwikkelingssamenwerking 1ste pijler = overheid (nationaal, Vlaanderen, provincie en gemeenten) 2de pijler = Internationaal

Nadere informatie

Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen

Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen Betere sanitaire voorzieningen en drinkbaar water in 15 dorpen in en rond Businga op het Congolese platteland. Het tekort aan zuiver water is schrijnend

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

Filosofische ontmoetingen: Voedsel en Landbouw

Filosofische ontmoetingen: Voedsel en Landbouw Filosofische ontmoetingen: Voedsel en Landbouw Filosofische ontmoetingen: Over voedsel en landbouw Programma 14:30u Onthaal 15:00u Inleiding Met wat actualiteit 15:10u Over voedsel en landbouw Inbreng

Nadere informatie

Raad voor Internationale Samenwerking. Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld.

Raad voor Internationale Samenwerking. Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld. Raad voor Internationale Samenwerking Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld. De raad voor internationale samenwerking van Aalst brengt naar aanleiding

Nadere informatie

De Kracht van Cacao. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek

De Kracht van Cacao. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek De Kracht van Cacao Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek Lesmethodiek voor de tweede en derde graad Secundair Onderwijs Werkblaadjes voor de leerkracht Britt Hamblok en Loes

Nadere informatie

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016)

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) ALGEMENE INFORMATIECYCLUS PROGRAMMA CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) DEEL I: VORMING WEEKEND 1 VAN ZATERDAG 09/01/2016 OM 08u30 TOT ZONDAG 10/01/2016 OM 18u00 WEEKEND 2 VAN ZATERDAG 23/01/2016 OM 09u00

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgroep: 2de graad Groepsgrootte: klasgroep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: o Powerpoint met foto s van Clémence uit Dogbo o Smartbord of beamer om de foto s te projecteren

Nadere informatie

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen?

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade Campagne Kindslavernij lust ik niet! Doelgroepen Partners: hoe elkaar versterken? En nu? Oxfam

Nadere informatie

De bananenteelt. Kleinschalige boeren. Grote plantages

De bananenteelt. Kleinschalige boeren. Grote plantages De bananenteelt Geen product ter wereld wordt meer verhandeld dan bananen. Jaarlijks produceren tropische landen als Colombia, Dominicaanse Republiek en Peru meer dan 100 miljoen ton bananen. Bananen worden

Nadere informatie

Infofiche Basisonderwijs

Infofiche Basisonderwijs Infofiche Basisonderwijs 1. Leidraad voor een bezoek... 2 2. Rwanda... 2 2.1. Educatieve materialen over Rwanda... 2 2.1.1. Rwanda: visvangst... 2 2.1.2. Rwanda gebrieft!... 2 2.1.3. Ondernemende vrouwen

Nadere informatie

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS Aan: Via: Van: C.W.M. Zwanenburg /kz Afd.: RvC C.C.: D.d.: Augustus 2018 Voorbeelden van enkele projecten van de afgelopen jaren India Mananthavady landbouwproject

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Stichting SQPN Jaarverslag voor 2010

Stichting SQPN Jaarverslag voor 2010 Stichting SQPN Jaarverslag voor 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Activiteiten... 4 Publiciteit... 5 Externe Contacten... 5 Interne Organisatie... 5 Conclusies en aanbevelingen... 6 Stichting SQPN - Jaarverslag

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie