Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus,"

Transcriptie

1 ORDE VAN DIENST rondom Johannes 15, mei 2015 Lezen: Hooglied 2, 1-7 Lezen: Johannes 15: 1-8 Overdenking door ds. Jan Bos Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus, 1) Bijbelse tuin. Bloemen, vruchten en planten. Ik weet niet of u het al gezien hebt, maar buiten in de tuin van onze kerk, in de hof van de Hofkerk, staan allemaal nieuwe planten, bloemen en bomen. Die zijn daar allemaal gepoot en geplant als onderdeel van een bijbelse tuin. Hier bij onze kerk staan nu allemaal bloemen en bomen die in het nieuwe Testament voorkomen. En in de herdenkingstuin die morgen wordt geopend, komen allemaal planten en bomen uit het Oude Testament te staan. Er komen ook allemaal informatiebordjes bij. Een prachtig project! In lezingen van vandaag barst het ook weer van de planten, bloemen en vruchten: lelies, appels, wijnstokken, druiven, rozijnen, zoete vruchten. In beide lezingen komt de wijnstok voor. De wijnstok in de wijngaard, met de ranken en de vruchten. DIE plant hadden wij al jaren in onze tuin staan. De kinderen hebben die in 2009 al gepoot en gelukkig heeft Wilbert Kallenberg die wijnstok gezien en als eerste opgenomen in zijn rij van 12 nieuw-testamentische planten. Maar ook in het Oude Testament komt de wijnstok vaak voor. Het is HET beeld van het volk Israël. God heeft een wijngaard gebouwd, met verschillende wijnstokken en Hij hoopt op een goede oogst. Zodat er wijn gedronken kan worden! Het is de voortdurende droom van God dat ieder mens onder zijn wijnstok en vijgeboom mag zitten. Dat is het punt aan de horizon waarvoor God zijn schepping maakte: druiven, vruchten, wijn. Toen Noach de ark uitkwam plantte hij als eerste een wijngaard in de droge grond. De verspieders die het land Kanaän verkenden kwamen terug met grote druiventrossen en ook de profeten gebruiken vaak het beeld van de wijngaard om het volk bij de les te houden. En het is daarom ook niet voor niets dat wij wijn drinken als wij het avondmaal vieren. Om die droom naar binnen te drinken en door ons lijf te laten stromen. Om er vol van te raken.

2 2) Hooglied In het prachtige hooglied van de liefde dat we deze weken lezen wordt er natuurlijk ook wijn gedronken! "Hij brengt mij in het wijnhuis!" De liefde druipt als het ware uit de woorden van Hooglied 2. De verliefde jongen en het verliefde meisje hebben haast geen woorden om hun grote liefde te omschrijven. De ene passievrucht na de andere wordt genoemd. "Ik wil je zoete vruchten proeven, verfris me met je appels verkwik me met rozijnen". Als je verliefd bent dan komen de gedichten vanzelf. Dan weet je heel goed wat je moet zeggen of schrijven. Dan stroomt het en dan weet je precies wat je moet doen om de ander te verleiden! De jongen zegt: "je bent als een lelie zo mooi. Sterker nog: de andere meisjes zijn distels vergeleken met jou... Kijk, dat is nou overdreven. Zo mooi is dat meisje niet. En er zijn veel meer mooie meisjes. Maar als je verliefd bent dan ga je zulke rare dingen zeggen! Net als een kind kan zeggen: 'je bent de liefste papa van de hele wereld". Dat is natuurlijk niet zo, maar voor dat kind wel. En zo is het ook met God en zijn volk. God zegt tegen zijn volk Israel: "jullie zijn voor mij de liefste van de wereld". Ook al ben ik er voor de hele wereld, ik begin maar met jullie. Zo zien wij dat een beetje. Zo lezen we dat in het Oude Testament. God begon met een klein volk, met één mens zelfs, Abraham, die de opdracht kreeg om tot een zegen te zijn voor alle volkeren. En zo is het ook met jou en mij. God zegt tegen jou, als een verliefde jongen: "je bent als een lelie tussen de distels. Je bent de enige voor mij". In de woorden van het meisje draagt de jongen een vaandel van liefde met zich mee. Een vaandel, een vlag. Dat is een symbool van datgene waar je voor gaat in je leven. Zoals de vlag van je club, van je land. De jongen heeft LIEFDE in zijn vaandel staan. En die liefde, die liefde moet rijpen en groeien. Mensen die verliefd zijn willen niet gestoord worden. "Ik bezweer je bij de herten van het veld: Wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil".

3 Ook dat is een prachtig beeld. Een hert en een hinde zie je alleen als het heel rustig is. Die komen alleen te voorschijn als het heel stil is, maar als ze gestoord worden... dan zijn ze zo weer weg. Zo is het ook met de liefde tussen God en jou. Dat moet rijpen in de stilte. Dan kan niet overhaast uit de grond gestampt worden. Het is een proces. Als wij die liefde van God willen voelen dan zullen we de stilte moeten zoeken. 3) Johannes 15 Met dit liefdeslied in ons hoofd lezen we vandaag van de wijnstok en de ranken. We zien daar God als de wijngaardenier verliefd tussen de wijnstokken door lopen. Zoals God de Schepper in zijn bijbelse Hof van Eden. Met zorg knipt Hij hier en daar een zijscheut weg, om de kracht van de Wijnstok te bundelen. Toen ik vroeger als bijbaantje in de tomatenkassen werkte moesten we dat ook vaak doen. We noemden dat 'tomaten dieven'. Zodat ze beter groeiden. God snoeit zijn planten dus. Hij haalt weg wat niet nuttig is. Hij bundelt onze krachten. Geloven is een leerproces. Je leert om 'te onderscheiden waar het op aankomt" Wat is belangrijk, wat strekt tot het doel, het doel van de vruchten? Ook dat is een mooi beeld dat wij drukke mensen goed kunnen gebruiken. Welke keuzes maak ik in mijn leven? Waar richt ik mij op? Welke keuzes maak ik zodat ik al mijn krachten kan richten op de druiventrossen die moeten gaan groeien? Want wij mensen hebben zoveel aan ons hoofd: het gevaar is groot dat ons leven allemaal kleine rankjes krijgt, maar geen druiven. De landman snoeit zijn planten. Sommige mensen zeggen tegen mij dat ze een moeilijke periode in hun leven achteraf hebben gezien als snoeiwerk van God. Ze hadden daardoor geleerd wat belangrijk is in hun leven, in hun geloof. Onderscheiden waar het op aankomt. Ook voor ons als Hofkerk blijft dit een prachtig beeld: gebruiken we onze energie goed? Zijn we voldoende gericht op de druiven die moeten groeien? Want daar is een wijnstok toch voor, voor de druiven? De druiven van de liefde, de blijdschap, de vrede, het geduld, de zachtmoedigheid. Dat is onze focus. Dat is de focus van de wijnbouwer en van de wijnstok zelf: druiven van liefde en vrede.

4 4) Spanning tussen verantwoordelijkheid en vrijheid Nu komen we bij een lastig punt. Een spanning die ik ook voel in de tekst en het beeld van Marietje Hofmeijer. Aan de ene kant geeft het beeld van de wijnstok namelijk aan dat de liefde uiteindelijk tot stand komt vanuit de wijnstok zelf. Het gaat immers om het water dat vanuit de grond door de wijnstok en de ranken heen stroomt en uiteindelijk voor druiven zorgt. We zijn dus alleen maar 'doorgeefluik', medium zou je kunnen zeggen. En dat proces moet je niet storen, dat moet vanzelf gaan. Aan de andere kant klinkt er een gebod in deze gelijkenis van Jezus: "Blijf in Mij". Zonder Mij kun je niks. En er wordt ook gesnoeid! Dat doet zeer. Die spanning hoor ik ook bij Marietje. Ze voelt zich vrij als een vogel, maar ze voelt ook verantwoordelijkheid en gebondenheid. "Ik voel me vrij om te geloven, om gehecht te zijn. Ik voel me vrij om verantwoordelijkheid te nemen. Ik vind dat mooi gezegd. Om echt vrij te zijn wil Marietje zich binden. Als een rank aan de wijnstok. Aan de andere kant voelt ze zich vrij omdat ze verbonden is aan de wijnstok. Omdat ze zich gevoed weet. 4) Slot De prachtige beelden van vanmorgen van de passievruchten en de wijnstok bepalen ons vanmorgen weer bij het doel van ons leven en van ons geloof: de vruchten. Aan de ene kant is dat een kwestie van doorgeven en je laten snoeien. Aan de andere kant is het een keuze, een discipline, je eigen verantwoordelijkheid. 'Blijf je in Mij of niet?", zegt Jezus. Kies je voor die verbinding, voor die levensbron? Neem je daar ook de tijd voor? Neem je tijd om zijn woorden te horen en tot je door te laten dringen? Als je dat niet doet kan het zomaar zijn dat je rank verdort. Die spanning, die dreiging zit in beide bijbelteksten. Maar de liefde heeft de overhand! De verliefdheid van die jongen die zegt: 'jij bent voor mij de enige". De wijnbouwer die liefdevol langs zijn planten loopt en hier daar een zijscheut wegneemt. Stil... Daar zie ik een gazelle aan de rand van de wijngaard.

5 Stil... Aan de andere kant staat een hinde te grazen. Een als je nog stiller hoor je de de druiven groeien. Amen.

Liturgie morgendienst Emmen, 12 februari 2017 met viering 'Heilig Avondmaal' Thema: aan de wijnrank

Liturgie morgendienst Emmen, 12 februari 2017 met viering 'Heilig Avondmaal' Thema: aan de wijnrank Liturgie morgendienst Emmen, 12 februari 2017 met viering 'Heilig Avondmaal' Thema: aan de wijnrank 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader en van de Heer Jezus Christus 3. Intochtslied:

Nadere informatie

Preek Oogstdienst Eerlijk delen

Preek Oogstdienst Eerlijk delen Preek Oogstdienst Eerlijk delen...samen met de ICAD Zondag 11 november 2018, 10.00 uur Voorganger: ds. Bert de Wit Lezing uit het Oude Testament: Leviticus 19:1-2,9-18 19 1 De Heer zei verder tegen Mozes:

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen.

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. Orde van dienst Voorganger: ds. Henk Jan Ketelaar Ouderling van dienst: dhr. Gerard Kruit. Organist: dhr. Jan van der Meer Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. - Woord van welkom en mededelingen

Nadere informatie

Verbonden met elkaar

Verbonden met elkaar Verbonden met elkaar Gezinsviering Zondag 3 mei 2015 St. Johannes de Doper Wijk bij Duurstede Openingslied: Welkomstwoord Openingstekst Kleine dingen kunnen ons gelukkig maken, vaak zijn het zaken die

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het boek Hooglied neemt geen blad voor de mond, letterlijk. Het begint al helemaal in het begin: De eerste woorden van het boek, na het opschrift, zijn

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Oasemoment 'Ik ben de wijnstok' Emmaüsparochie - donderdag 26 april 2018

Oasemoment 'Ik ben de wijnstok' Emmaüsparochie - donderdag 26 april 2018 Oasemoment 'Ik ben de wijnstok' Emmaüsparochie - donderdag 26 april 2018 Inleiding Wijnstokken en wijnranken waren alledaagse beelden in de tijd van Jezus. Langs de weg en op de rotsige bergflanken, overal

Nadere informatie

Johannes 15: 1-8, 1 Johannes 3: 18-24, 26 mei 2019, Amsterdam, Willem de Zwijgerkerk. Voorganger: Anita Winter.

Johannes 15: 1-8, 1 Johannes 3: 18-24, 26 mei 2019, Amsterdam, Willem de Zwijgerkerk. Voorganger: Anita Winter. Johannes 15: 1-8, 1 Johannes 3: 18-24, 26 mei 2019, Amsterdam, Willem de Zwijgerkerk. Voorganger: Anita Winter. Gemeente van onze Heer Jezus Christus Er was eens een rabbi die zijn hele leven lang God

Nadere informatie

OVERDENKING SILO zondag 3 mei Onderwijs aan tafel. ds Arjan Noordhoek

OVERDENKING SILO zondag 3 mei Onderwijs aan tafel. ds Arjan Noordhoek OVERDENKING SILO zondag 3 mei 2015 Onderwijs aan tafel ds Arjan Noordhoek INLEIDING Deze zondag heeft ook een naam in de kerk: zoals het vorige week Zondag Jubilate was (Jaap heeft ons toen en paar jubelende

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

De wijnstok (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier.

De wijnstok (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. - 1 - De wijnstok (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. In de tijd, dat Jezus op aarde was, was op het tempelgebouw in Jeruzalem een gouden wijnstok als versiering

Nadere informatie

Vruchtdragen. Maar hoe?

Vruchtdragen. Maar hoe? Vruchtdragen. Maar hoe? Joh 15:1-17 Jan Fokker - Traject24-12 april 2015 Bijbelgedeelte: Joh 15: 1-17 1 Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. 2 Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Johannes 15:1-10. Colofon. Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW

Johannes 15:1-10. Colofon. Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW Johannes 15:1-10 preek Johannes 15:1-10 Colofon Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW orde morgendienst welkom zingen Psalm 84,2.5 Psalm 36,2.3 stil gebed votum en groet zingen Opwekking

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

Belijdenis en HA 2018: Blijf in mij.

Belijdenis en HA 2018: Blijf in mij. Belijdenis en HA 2018: Blijf in mij. Orde van dienst: Welkom Psalmproject 67 (Muziekgroep) Votum en zegengroet Psalm 147: 1 Wet: zingen NLB 310 Eén is de Heer, de God der goden Inleiding: Druiventros overvloed.

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus, Orde van dienst in de Hofkerk, zondag 16 augustus 2015 Lezen: Genesis 3: 1-9 1 Van alle in het wild levende dieren die God, de HEER, gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan de vrouw: Is

Nadere informatie

Preek over Johannes 15, 5 (belijdenisdienst): Vrucht dragen!

Preek over Johannes 15, 5 (belijdenisdienst): Vrucht dragen! Preek over Johannes 15, 5 (belijdenisdienst): Vrucht dragen! Voorzang: Opwekking 281 (Als een hert dat verlangt naar water ) Votum en Groet Zingen: Opwekking 124 (Ik bouw op U ) Leefregels Zingen: Opwekking

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

JULLIE ZIJN WIJNRANKEN... OVERWEGING

JULLIE ZIJN WIJNRANKEN... OVERWEGING JULLIE ZIJN WIJNRANKEN... DATUM 28 & 29 april 2018 VOORGANGER Jan Groot EERSTE LEZING Handelingen 9, 26-31 EVANGELIE Johannes 15, 1 8 OVERWEGING Een vraag om mee te beginnen: hebben we in Zwolle en omgeving

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur Liturgie voor de dienst op zondag 0 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.0 uur Voorganger ds. H. Klein Ikkink. Organist dhr. E. Bremer. voor de dienst zingen: lied 656 1 Ik ben de wijnstok, mijn

Nadere informatie

Preek ik ben de wijnstok Johannes 15

Preek ik ben de wijnstok Johannes 15 Lieve gemeente, Psalm 98 is de Psalm die hoort bij de zondag van vandaag: de 4 e zondag na Pasen, zondag Cantate, dat betekent zing. Zing een nieuw lied voor de Heer. En dan begint Huub Oosterhuis zijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

Kiezen is een feest. Vier je Bijbel, Gemeente van Jezus Christus. 1. Kiezen is een feest. Dat zet ik vanmorgen als thema boven mijn preek.

Kiezen is een feest. Vier je Bijbel, Gemeente van Jezus Christus. 1. Kiezen is een feest. Dat zet ik vanmorgen als thema boven mijn preek. Dienstnummer: 1257 zondag: 6 e zondag van de herfst datum: 29-10-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Psalm 1; Matteus 22:34-46 liederen: Lb 287:1,2,5; Opw 167:1,3;

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Groeien en snoeien. Zondag 26 augustus 2018

Groeien en snoeien. Zondag 26 augustus 2018 Groeien en snoeien Zondag 26 augustus 2018 Samenvatting vorige keer Geestelijk groei je van kind tot volwassene Je bent verantwoordelijk voor gezonde groei Bedieningen helpen je om te groeien door melk

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

VERBINDEN OVER JAN, DE WIJNSTOK, DE RANKEN EN DE LANDMAN

VERBINDEN OVER JAN, DE WIJNSTOK, DE RANKEN EN DE LANDMAN VERBINDEN OVER JAN, DE WIJNSTOK, DE RANKEN EN DE LANDMAN 1 De wijnstok de eerste wordt geplant door Noach en hij wordt op slag dronken. Genesis waarschuwt al drank maakt meer kapot dan je lief is. De wijnstok

Nadere informatie

De ware wijnstok Preek over Johannes 15

De ware wijnstok Preek over Johannes 15 De ware wijnstok Preek over Johannes 15 Wat zie je als je een ui doormidden snijdt? Je ziet dan dat een ui is opgebouwd uit allemaal lagen, die naar binnen toe steeds kleiner worden. En helemaal in het

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Taizéviering 1 oktober 2017

Taizéviering 1 oktober 2017 Taizéviering 1 oktober 2017 Thema: Gods wijngaard 1 In de kerk is het stil * Welkom en groet en een korte uitleg over de gang van zaken in deze Taizéviering. *Zingen: Cantate Domino (27) *De Paaskaars

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 6 MEI 2018 IN DE MENTE KERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 6 MEI 2018 IN DE MENTE KERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 6 MEI 2018 IN DE MENTE KERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: DS. JAN HERMES OUDERLING: ALBERT ROTMENSEN DIAKEN: HENNIE HANKEN-DE HAAN LECTOR: RIA ENGBERTS ORGANIST: HENK OVING VOORBEREIDING

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Johannes 15:5 Vruchtbaar geloven

Johannes 15:5 Vruchtbaar geloven Johannes 15:5 Vruchtbaar geloven Christen zijn is niet hetzelfde als afwachten. Nu Jezus bij zijn Vader is, gaat hij door met zijn werk door zijn volgelingen heen. Als je aan Jezus verbonden bent, draag

Nadere informatie

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen Overdenking zondag 13 maart 2016, KSG-dienst, in de Terskflierkerk 5 e zondag 40 dagentijd Wat maakt mij sterk? Lezing Rechters 16: 15-20 Door ds. A.J.Wouda De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart

Nadere informatie

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd.

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd. Bezinning Thema Andes, harmonie, schepping Aankleding Op de grond ligt een Wipalavlag of een mooie doek met erop een ondiepe schaal. Bij het binnenkomen krijgt iedereen een kommetje water, een brandend

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst. 30 juni Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper

HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst. 30 juni Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst 30 juni 2019 Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en mededelingen Muzikale inleiding Zingen (staande) Lied 8b Hoor de zee, hoor de wind,

Nadere informatie

Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven?

Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? De HEERE en de mislukte wijngaard Israël. Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? Jesaja 5:1 1 Ik wil graag voor mijn Beminde zingen, een lied van mijn Geliefde over Zijn

Nadere informatie

Lezen: Johannes 15:1-17 Tekst: Johannes 15:4a. Gemeente van onze Heer,

Lezen: Johannes 15:1-17 Tekst: Johannes 15:4a. Gemeente van onze Heer, Lezen: Johannes 15:1-17 Tekst: Johannes 15:4a Gemeente van onze Heer, Slide 1 Plaatje wijnrank God zegt het zelf. In Ezechiël 15. Wijnranken zijn maar voor één ding geschikt. Namelijk: druiven produceren.

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Sven Twan Maarten van Kemenade

Sven Twan Maarten van Kemenade LITURGIE voor de viering van de zondagmorgendienst op 17 april 2016 in de Ontmoetingskerk te Eindhoven. In deze dienst worden gedoopt Stefanie Baljet en Sven Twan Maarten van Kemenade Eindhoven-Zuid thema:

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Lied voor de dienst op de melodie van lied 675. Welkom. Zingen op de melodie van Psalm 84

Lied voor de dienst op de melodie van lied 675. Welkom. Zingen op de melodie van Psalm 84 Orde voor de kerkdienst op zondag 7 juli 2019 in de Gasthuiskerk te Bolsward Tijdens deze dienst stappen er kinderen over van de kindernevendienst naar het jeugdwerk en zwaaien we de World Servants uit

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lezingen van deze zondag voeren ons linea recta naar een van de belangrijkste kernverhalen van de Bijbel: de Exodus. Het volk Israël bevindt zich

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Vandaag, een week na Pinksteren, is het feest helemaal compleet. Het

Nadere informatie

zondag 26 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 26 mei 2019 in het Kruispunt zondag 26 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Joel 2, 21-27 21 Wees niet bang meer, akkers, barst uit in gejubel, want de HEER doet grote daden! 22 Wees niet bang meer, dieren van

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 10 mei 2015

Liturgie voor de kerkdienst op 10 mei 2015 Liturgie voor de kerkdienst op 10 mei 2015 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan Votum en groet Psalm 65: 1, 5 en 6 De stilte zingt u toe De gemeente gaat zitten

Nadere informatie

Zondag Trinitatis 15 juni Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20

Zondag Trinitatis 15 juni Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20 Zondag Trinitatis 15 juni 2014 Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20 Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik had wel de neiging om af te haken, om het leesrooster voor deze zondag maar terzijde

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Jakobus 1, 18 Ochtenddienst H. Avondmaal Hervormingsdag

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Jakobus 1, 18 Ochtenddienst H. Avondmaal Hervormingsdag Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Jakobus 1, 18 Ochtenddienst H. Avondmaal Hervormingsdag Broeders en zusters, op deze 31 ste Oktober, de dag waarop we herdenken dat in 1517 in Wittemberg de Reformatie

Nadere informatie

PROGRAMMA PINKSTERZANGDIENST TWEEDE PINKSTERDAG 2016 OUDE KERK PUTTEN. Groeien bloeien vrucht dragen VAN HARTE WELKOM!

PROGRAMMA PINKSTERZANGDIENST TWEEDE PINKSTERDAG 2016 OUDE KERK PUTTEN. Groeien bloeien vrucht dragen VAN HARTE WELKOM! PROGRAMMA PINKSTERZANGDIENST TWEEDE PINKSTERDAG 2016 OUDE KERK PUTTEN Groeien bloeien vrucht dragen VAN HARTE WELKOM! Samenzang: Er komen stromen van zegen 1. Er komen stromen van zegen, dat heeft Gods

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 20, 2-13 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 lied Liedboek 525, 1.4.5.

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van de heilige Doop van

Orde van dienst voor de viering van de heilige Doop van Orde van dienst voor de viering van de heilige Doop van Meike Derks Dochter van Joran en Willeke Derks-Van der Zee 11 november 2018 in de Plaskerk te Raalte Voorganger: ds. Karolien Zwerver Ouderling van

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Of: hadden de meisjes niet met z'n 10-en mee kunnen lopen bij het schijnsel van 5 lampen?

Of: hadden de meisjes niet met z'n 10-en mee kunnen lopen bij het schijnsel van 5 lampen? Zondag 21 november 2010-10e zondag van de herfst - kleur wit - Kogerkerk - preek Jesaja 65, 17-23 / Mattheüs 25, 1-13 Lieve mensen van God, 10 jonge vrouwen, 10 meisjes zijn op weg naar een bruiloft. 5

Nadere informatie

Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: Ds. A.J.Wouda

Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: Ds. A.J.Wouda Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: 38-42 Ds. A.J.Wouda Geliefden van God Mensen die hier thuis zijn, gasten en mensen die thuis de viering meebeleven Toen ik dacht aan Tjeerd, Eisje en Griet nu zij stoppen

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij Schriftlezing:Romeinen 12 vers 1 t/m 16 Lied 237 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm 131 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 65 vers 1 en 3 Psalm 65 vers 2

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 58, 1-10 lied Liedboek 537, 1. 2. Zo spreekt de Heer die ons... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 20, 9-19 lied Liedboek

Nadere informatie

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel lezing oude testament (lector) Jesaja 66, 5-14 lied Liedboek 811 Zoals een moeder zorgt... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 6, 24-34 lied

Nadere informatie

noodzakelijk, dat wel, maar toch niet meer dan een fase, voorlopig. Bloemen behoren dood te gaan om ruimte te creëren voor vrucht en zaad.

noodzakelijk, dat wel, maar toch niet meer dan een fase, voorlopig. Bloemen behoren dood te gaan om ruimte te creëren voor vrucht en zaad. Meditatie 15-05-2011 Lieve mensen, wat me in bloemen zo aanspreekt is hun schoonheid, hun verrassende en eigenlijk overbodige schoonheid. Want het gaat niet om de bloem. Het gras verdort, de bloem valt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus

Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus PG Sexbierum-Pietersbierum 27 jan. 2013 ds. Anneke Wouda Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus Jezus woonde, toen hij

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Oefent ook gij geduld, sterkt uw harten, want de komst des Heren is nabij. Oefent ook gij geduld. We lezen in Jakobus 5:7 het volgende:

Oefent ook gij geduld, sterkt uw harten, want de komst des Heren is nabij. Oefent ook gij geduld. We lezen in Jakobus 5:7 het volgende: - 1 - Oefent ook gij geduld We lezen in Jakobus 5:7 het volgende: Hebt dus geduld, broeders, tot de komst des Heren! Zie, de landman wacht op de kostelijke vrucht des lands en heeft geduld, totdat de vroege

Nadere informatie

Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard. Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16

Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard. Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16 Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16 Het verhaal van de werkers in de wijngaard. Eén van de vele gelijkenissen uit Matteus. Passend

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK Hartelijk welkom in de Martinikerk! We zijn heel blij dat vanmorgen maar liefst vier kinderen in ons midden het teken van de doop zullen ontvangen. Hoewel ze zelf nog te jong zijn om het bewust mee te

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Joh. 15 : 1 10 - Ik ben de ware wijnstok Houten, 29 aug. 2011

Joh. 15 : 1 10 - Ik ben de ware wijnstok Houten, 29 aug. 2011 Joh. 15 : 1 10 - Ik ben de ware wijnstok Houten, 29 aug. 2011 Z. Ldb. 75 : 10,11,12 Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. PS.80 : 5, 8, 10 Gebed L. Joh. 15 : 1 17 Z. GK 63 (mel.voorspelen

Nadere informatie

Ik ben de ware wijnstok

Ik ben de ware wijnstok Ik ben de ware wijnstok Het evangelie naar Johannes 15: 1-17 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam. Tekenen

Nadere informatie

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 Welkom Kinderen: Dag lieve mensen allemaal, wij heten jullie heel hartelijk welkom in deze viering van onze Naamopgave. Wij komen vandaag aan Jezus zeggen dat ons hartje klaar

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Liturgie voor. de Multileeftijdendienst. 10 juni 2017

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Liturgie voor. de Multileeftijdendienst. 10 juni 2017 Protestantse Gemeente Heerhugowaard Liturgie voor de Multileeftijdendienst 10 juni 2017 Thema: 'I am so sorry!' Voor in de kerk mogen de ouders met jonge kinderen op gereserveerde plaatsen zitten. De jongere

Nadere informatie