NLroute. Ontdekkingsreis door het Nederlandse Landschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NLroute. Ontdekkingsreis door het Nederlandse Landschap"

Transcriptie

1 NLroute Ontdekkingsreis door het Nederlandse Landschap Dit is nederland

2 2

3 NLroute Landschap = Nederlands dna de aantrekkingskracht van het Nederlandse Landschap

4 4

5 5 Elke keer als ik bezoekers ophaal op Schiphol rijd ik via de Haarlemmermeer terug naar Amsterdam. Gekomen bij de Ringvaart met boven je hoofd het water, zeg ik: Kijk dit is Nederland. Jonathan (New York) Wij geloven dat de subtiele schoonheid van het Nederlandse landschap bijzonder waardevol is en meer aandacht verdient. NL route gaat over het ontwikkelen van een zevental verrassende, nieuwe routes. Waardoor bezoekers uit binnen- en buitenland het landschap kunnen leren kennen voorbij de clichés. De routes tonen rijk gevarieerde landschappen en voeren langs markante plekken. Ze nodigen uit tot intense zintuigelijke beleving. Ze bieden kennis aan over ontwikkelingen, tradities en tendensen. Het landschap is de inscriptie van de Nederlandse culturele identiteit en vertelt verhalen over haar bewoners. Kenmerkend voor de routes is dat ze op landelijke schaal contrasten blootleggen en landschappen verbinden. Daarmee ontkrachten ze de mythe van Nederland als een ruimtelijk saai, plat land. Het dynamische krachtenveld dat ten grondslag ligt aan de vorming van het landschap wordt in al zijn drama en turbulentie getoond.

6 6 Dit is nederland

7 Inhoudsopgave 7 9 Inleiding 13 Aanleiding 15 Visie 17 Wat 19 Wie 21 Hoe

8 8 Dit is nederland

9 Inleiding 9 Het Nederlandse landschap is van essentieel belang voor de toeristische aantrekkingskracht van Nederland en het is onderdeel van de Nederlandse identiteit en weerslag ervan. De aantrekkingskracht van het Nederlandse landschap, Universiteit van Wageningen, aug De toeristische sector is van groot belang voor de Nederlandse economie 1. Op dit moment zien we net als in andere sectoren een neergang door de economische recessie. Op de langere termijn zijn de perspectieven gunstig. Toerisme is niet alleen economisch van belang, maar levert ook op andere wijze een bijdrage aan de samenleving. Toerisme stimuleert de instandhouding van voorzieningen en draagt daarmee bij aan een vitaal (platte)land. Omdat toerisme aangewakkerd via evenementen, festivals en tentoonstellingen zorgt voor ontmoeting tussen mensen uit binnen- en buitenland draagt de sector bovendien bij aan het vergroten van de sociale betrokkenheid. 2 Binnen het boven geschetste kader vormt het Nederlandse landschap een troefkaart voor de toeristische promotie van Nederland. 1 Destinatie Holland 2020, Toekomstvisie inkomend toerisme, Nederlands bureau voor Toerisme en Congressen 2 Images/Toerisme-de-banenmotor---Ecorys_ tcm pdf 3 De aantrekkingskracht van het Nederlandse landschap, Universiteit van Wageningen, aug Uit onderzoek 3 van de Universiteit van Wageningen blijkt dat het Nederlandse landschap niet alleen kan voorzien in de groeiende behoefte aan duurzaam, groen, rust en ruimte, ook avontuur, gezondheid en verrijkende ervaringen spelen een belangrijke rol bij de waardering van het landschap. Dat geldt niet alleen voor het unieke Hollandse landschap, maar bijvoorbeeld ook voor bos- en heidegebieden en het rivierenlandschap. Op regionaal niveau zijn het de provincies en gemeenten die ervoor kunnen zorgen dat de landschappelijke kwaliteit behouden blijft en waar mogelijk wordt versterkt. De aantrekkelijkheid van regionale landschappen meer onder de aandacht brengen, kan voor een toestroom aan toeristen zorgen.

10 10 Dit is nederland

11 11 Een verschuiving in het aanbod met meer aandacht voor regionale kwaliteiten zou kunnen leiden tot een verschuiving in de vraag. Temeer omdat de factor: nieuwe ervaringen, één van de belangrijkste toeristenmotieven blijkt te zijn. Prognose naar motief en land van herkomst 2007 aantal gasten (x1.000) groei per jaar groei per jaar groei per jaar groei per jaar 2020 aantal gasten (x1.000) absolute groei per jaar (x1.000) Totaal aankomsten ,5% 1,0% 2,5% 2,0% Zakelijk ,5% 1,5% 2,5% 2,0% Vakantie ,5% 1,0% 3,0% 2,0% Overig ,5% 1,0% 2,5% 2,0% Europa ,5% 1,0% 2,5% 2,0% België ,0% 2,0% 3,0% 2,5% Denemarken 163 4,5% 2,0% 3,0% 2,5% Frankrijk 613 2,5% 2,5% 3,0% 3,0% Duitsland ,5% 0,5% 2,0% 1,5% Italië 398 1,0% 1,5% 1,5% 1,5% Rusland 95 6,0% 7,0% 4,5% 5,5% Spanje 436 8,5% 2,0% 2,0% 2,0% Zweden 116-1,0% 2,0% 3,5% 3,0% Groot-Brittannië ,5% 0,0% 2,0% 1,0% Oost-Europa 239 3,5% 4,0% 4,0% Amerika ,5% -0,5% 2,5% 1,0% Verenigde Staten 991 0,0% -1,0% 2,5% 1,0% Canada 126 0% 1,5% 1,0% Brazilië 60 3,0% 2,5% 2,5% Azië 617 0,5% 5,0% 4,5% 4,5% China 123 5,0% 11,0% 8,0% 9,0% India 42 7,5% 10,5% 11,5% 11,5% Japan 130-4,0% 2,0% 1,0% 1,5% Australië & Oceanië 121-0,5% 2,5% 3,0% 2,5% Afrika 92-2,5% 1,5% 3,0% 2,5% Bron: Global Insight (bewerking NBTC) Gegevens in de tabel betreffen afgeronde getallen.

12 12

13 Aanleiding 13 In zijn algemeenheid lijken Europese toeristen meer oog te hebben voor het Nederlandse landschap dan toeristen van buiten Europa. Deze laatsten lijken in hoofdzaak te kiezen voor de steden en de gangbare highlights, zoals tulpenvelden en molens. De stereotypen van Nederland spelen een belangrijke rol bij de manier waarop deze toeristen een bezoek plannen. In het rapport van de Universiteit van Wageningen wordt gesteld dat het landschap in de toekomst nog meer dan nu het geval is belangrijk zal zijn bij het aantrekken van buitenlandse toeristen. De onderzoekers bevelen daarom aan zuinig te zijn op het Nederlandse landschap. Gekeken naar de informatie over het Nederlandse landschap op dit moment valt op dat deze vrij moeilijk is te ontsluiten. De informatie die er is, is: te specialistisch, technisch, lokaal gefocust en wordt versnipperd aangeboden door een veelheid aan instanties en organisaties. De aanwezige routes zijn lokaal gedefinieerd en gericht op de beleving van één landschapstype, een beperkte omgeving of gebied, of thematisch geordend. (Zie: ANWB autoroutes, VVV-routes, NS-routes en fietsroutes.) Wat er ontbreekt is een doorsnede van het landschap, een overzicht op landelijk niveau. Daarbij zijn het juist de karakteristieke grenzen en overgangen tussen landschapstypen die de leesbaarheid van het landschap en het begrip ervoor vergroten.

14 14 Dit is nederland

15 Visie 15 NL-route brengt zeven routes die de bezoeker meenemen door het Nederlandse landschap voorbij het bekende. Routes die de rijke variatie in het landschap zichtbaar maken. En de relatie belichten tussen landschap en Nederlandse identiteit. Onze ambitie is om reizigers te voorzien van een beleving waarbij alle zintuigen betrokken zijn. We willen een totaal toeristisch product ontwikkelen. Belangrijk is daarbij toegankelijke en bondige informatievoorziening via verschillende kanalen. We willen een rijkdom aan cultuur- en natuurervaringen en activiteiten mogelijk maken aan de hand van het landschap en het verhaal dat dit landschap vertelt. Water speelt daarbij uiteraard een centrale rol. We zijn geïnspireerd door de Nationale toeristische route in Noorwegen ( com/nl/) De routes: tonen de ruimtelijke weerslag van de Nederlandse identiteit; verklaren de Nederlandse cultuur en haar culturele opvattingen; laten de rijke variatie aan landschapstypen en overgangen zien; nodigen uit tot zintuiglijk ervaren van het landschap in alle seizoenen;

16 16 Dit is nederland

17 Wat 17 Voor u ligt een bidbook. Wij doen hiermee een oproep aan belanghebbende partijen om mee te werken aan het ontwikkelen van een zevental NL routes. En aan het ontwikkelen van een reeks producten dat aan een breed publiek de schoonheid van het Nederlandse landschap toont op aansprekende en toegankelijke wijze. Wij willen verrassende routes door het Nederlandse landschap ontwikkelen op landelijke schaal. Routes die het Nederlandse dna blootleggen en overgangen en contrasten inzichtelijk maken. Het resultaat is: Een zevental kaarten van een zevental voor Nederland kenmerkende routes door het landschap. Een boek Een multi-mediale website Een applicatie voor digitale media De routes zullen momenten van omschakeling laten zien. Randen en dramatische overgangen met elkaar verbinden. De routes bieden bijzondere beelden van het landschap. Om de ervaring langs de routes te versterken zouden, middels innovatieve en functionele architectuur bijzondere stopplaatsen ontwikkeld kunnen worden bij view points. Daarmee worden bezoekers in de gelegenheid gesteld van deze bijzondere plekken te genieten, de auto te parkeren, te pauzeren, foto s te maken en misschien een wandeling. Anders dan bij de bestaande Nederlandse websites, gidsen en boeken, neemt NL route de afwisseling in het landschap als rode draad van de presentatie en bewegen we ons op bovenregionaal niveau. Dankzij de nadruk op contrasten wordt de mythe van Nederland als ruimtelijk saai, plat land ontkracht. We tonen een dynamisch land en landschap met dramatische overgangen, technische hoogstandjes, natuurschoon, cultuurlandschap en in alle opzichten een gelaagdheid aan betekenis. De routes bieden de reiziger een blik op de mooiste vergezichten. De routes zijn makkelijk toegankelijk en aantrekkelijk voor toeristen uit binnen- en buitenland. Ze zijn tevens de assen waarlangs verschillende economische activiteiten gerelateerd aan toerisme zich afspelen.

18 18 Dit is nederland

19 Wie 19 Het idee NL route is geïnitieerd door Pnina Avidar (architect). Het concept is verder uitgewerkt door een projectteam waarin verschillende disciplines en specialismen zijn vertegenwoordigd: Tatjana Trzin (architect) Saline Verhoeven (landschapsontwerper) Geert de Vries (landschapsarchitect) Irma Bannenberg (grafisch ontwerper) Ulli Fischer (journalist en tekstschrijver). Wij geloven dat de subtiele schoonheid van het Nederlandse landschap bijzonder waardevol is en veelal onderbelicht. Het Nederlandse landschap leent zich bij uitstek voor de promotie van de Nederlandse cultuur voorbij de clichés en vertelt een eigen verhaal over de identiteit van de bewoners.

20 20 Dit is nederland

21 Hoe 21 Ons doel is het bundelen van kennis, geld en energie rond NL route: De business case van NL route voor grootschalige investering neerzetten. Het potentieel dat besloten ligt in het plan NL route mobiliseren en daarvoor een netwerk van potentiële stakeholders en geïnteresseerden opbouwen volgens het principe van crowd funding. Binnen 1,5 jaar willen we de volgende twee zaken bereikt hebben: 1 De business case voor grootschalige investering neerzetten. De focus van de business case is een eerste NL route ontwerpen, een marketingplan opstellen, een app en andere media-uitingen ontwikkelen. 2 Het uitvoeren van de eerste NL route. Onze Vraag Wij zijn op zoek naar partners die NL route verder met ons willen uitwerken en realiseren. Dit kan vanuit toeristisch-recreatief perspectief of vanuit landschappelijk oogpunt. We willen een verbond aangaan met private investeerders en met investeringsallianties. Mede-eigendom van dit product is ook bespreekbaar. DE WAARDE VAN WATER De Randstedelijke watereconomie is ooit becijferd op 40 miljard euro. De gemiddelde waardestijging voor het gehele netwerk door het aanpakken van één knelpunt beloopt 5-15% bij een gemiddelde investering van 200 miljoen euro. Die waardestijging vertaalt zich in toename van toeristische uitgaven, groei van transport en overslag. Toename van de waarde van onroerend goed en werkgelegenheid. Daar komt bij de waarde die zo n injectie heeft voor het fysieke en geestelijke welzijn van de Nederlanders. Door activiteiten die in het verlengde liggen, zoals sporten, recreëren en genieten van cultureel erfgoed. Aanleiding genoeg om financiering zowel uit private als publieke sector te willen halen. Water in de Randstad is business, big business.

22 22 Dit is nederland

23 Dit is nederland 23

24 Dit is nederland

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

HollandCity. Recreatiecongres Recreatieschap Drenthe, 1 december Max Schreuder, Partnership Development Manager

HollandCity. Recreatiecongres Recreatieschap Drenthe, 1 december Max Schreuder, Partnership Development Manager HollandCity Recreatiecongres Recreatieschap Drenthe, 1 december 2016 Max Schreuder, Partnership Development Manager Agenda 1. Ontwikkelingen toerisme (wereldwijd / Nederland) 2. HollandCity strategie 3.

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het toerisme en de factoren die daarop

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Den Haag 18-1-2013 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 10-7-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

Toekomstperspectief Destinatie Holland Presentatie voor Landelijk Kustdag Kees van der Most 13 november 2013

Toekomstperspectief Destinatie Holland Presentatie voor Landelijk Kustdag Kees van der Most 13 november 2013 Toekomstperspectief Destinatie Holland 2025 Presentatie voor Landelijk Kustdag Kees van der Most 13 november 2013 Vooraf Afbakening: perspectief betreft alleen inkomend verblijfstoerisme Aanpak: deskresearch,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige (!

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige (! Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen 2016 Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige (!) cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen, april 2017 1 ALGEMEEN OOST-

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Kerncijfers TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Vakanties van Nederlanders Ontwikkeling vakantieparticipatie* (%) van de Nederlandse bevolking 81% 82% 81% 4 28% 29% 28% 31% 33% 33% 21% 21% Alleen in buitenland

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september 2016 Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen, januari 2017

Nadere informatie

Toerisme in perspectief Juli NBTC Holland Marketing Intell & Insights

Toerisme in perspectief Juli NBTC Holland Marketing Intell & Insights Toerisme in perspectief Juli 2018 NBTC Holland Marketing Intell & Insights Inhoudsopgave Inleiding 1. Ontwikkelingen wereldwijd toerisme 2. Ontwikkelingen inkomend toerisme Nederland 3. Analyse benchmark

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 30-1-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 26 419 Toerisme en recreatie Nr. 28 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De buitenlandse toerist van Rotterdam nader bekeken

De buitenlandse toerist van Rotterdam nader bekeken De buitenlandse toerist van Rotterdam nader bekeken Rotterdam, 13 oktober 2015 NBTC Holland Marketing Kees van der Most Manager Research Ontwikkelingen/trends inkomend toerisme van Nederland Ontwikkeling

Nadere informatie

Gastvrij Nederland, gastvrijheid van wereldklasse! De gastvrijheidseconomie verdient voor Nederland jaarlijks minimaal 35 miljard euro. 1 De 50.000 bedrijven verschaffen werk en inkomen aan 400.000 Nederlanders.

Nadere informatie

FACTS & FIGURES

FACTS & FIGURES FACTS & FIGURES - 2016 Toerisme in de stad TOERISTISCH DAGBEZOEK DAGBEZOEK VAN NEDERLANDSE BEZOEKERS AAN UTRECHT 2015 NBTC NIPO TOERISTISCH BEZOEK AAN STEDEN 2013 aantal bezoeken: 4.528.000 (positie 4

Nadere informatie

Toerisme in perspectief Januari NBTC Holland Marketing Afdeling Market Insights

Toerisme in perspectief Januari NBTC Holland Marketing Afdeling Market Insights Toerisme in perspectief Januari 2018 NBTC Holland Marketing Afdeling Market Insights Inhoudsopgave Inleiding 1. Ontwikkelingen wereldwijd toerisme 2. Ontwikkelingen inkomend toerisme Nederland 3. Analyse

Nadere informatie

Productkaarten Connectprogramma

Productkaarten Connectprogramma Productkaarten Connectprogramma De kracht van het netwerk: sámen maken we Brabant Brabant op de kaart zetten als de meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen,

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Toerisme in Cijfers Tourism in Figures. Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016

Toerisme in Cijfers Tourism in Figures. Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016 2016 Toerisme in Cijfers Tourism in Figures XL Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016 Juli 2017 AANTAL AANKOMSTEN PER MAAND, 2016 Tabel P. Table NUMBER OF ARRIVALS BY MONTH,

Nadere informatie

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2011 Kerncijfers

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2011 Kerncijfers BELGIË 211 Kerncijfers 211 Hotel van de 211 Aankomsten - + Aandeel in de () BELGIË 1. 13 618 136 31 379 844 1 81 818 3.6 2.3 57.3 53.3 25.2 17 965 749 16 723 867 7 892 47 1. Toeristische gebieden Kuststreek.16

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

Toerisme in Vlaanderen

Toerisme in Vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2011 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2011) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaams Gewest 23.466.371 65% 8.041.529

Nadere informatie

NBTC verwacht bijna 16 miljoen toeristen in 2025

NBTC verwacht bijna 16 miljoen toeristen in 2025 Tekst: Ton Vermeulen NBTC verwacht bijna 16 miljoen toeristen in 2025 marketingorganisatie presenteert toekomstperspectief In 2025 zullen naar verwachting bijna 16 miljoen buitenlandse verblijfstoeristen

Nadere informatie

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2010) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaamse Gewest

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update NH Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update NH Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update NH Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Inhoud Deze S.M.A.R.T Update bevat de volgende gegevens: Overzicht totaal logies overnachtingen Noord-holland Overzicht verblijfs-recreatieve

Nadere informatie

FLOWERS OF AMSTERDAM 12 JANUARI 2015, LISSE

FLOWERS OF AMSTERDAM 12 JANUARI 2015, LISSE FLOWERS OF AMSTERDAM 12 JANUARI 2015, LISSE 1 Lies Spruit Burgemeester gemeente Lisse 2 Frans van der Avert Algemeen directeur Amsterdam Marketing 3 Fusie tot Amsterdam Marketing Congressen Cultuur marketing

Nadere informatie

Factsheet toerisme Vergelijking Utrecht met de G4 en Maastricht

Factsheet toerisme Vergelijking Utrecht met de G4 en Maastricht Foto: Renzo Gerritsen. Het wed, binnenstad Utrecht. Factsheet toerisme Vergelijking Utrecht met de G en Maastricht Utrecht.nl/onderzoek 1 13 1 15 16 17 1 13 1 15 16 17 Hotelgasten & overnachtingen Ontwikkeling

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Evenementenavond Zeist 2018 Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Met dank aan Torenlaan Theater Agenda 19.30 u Welkom en introductie Desirée Bosse (gemeente Zeist) 19.35 u Update RBT Heuvelrug &

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. http://us7.campaign-archive2.com/?u=1afd9e68330787993d815b9e1&id=3cc3a7cc13...

In deze nieuwsbrief. http://us7.campaign-archive2.com/?u=1afd9e68330787993d815b9e1&id=3cc3a7cc13... pagina 1 van 9 Subscribe Share Past Issues Tra Blijf op de hoogte van het toeristisch nieuws midden in Limburg View this email in your browser In deze nieuwsbrief Maasplassen Nautique Fietsnetwerk provincie

Nadere informatie

Route-netwerk-bijeenkomst. 22 mei 2014, Geofort, Herwijnen

Route-netwerk-bijeenkomst. 22 mei 2014, Geofort, Herwijnen Route-netwerk-bijeenkomst 22 mei 2014, Geofort, Herwijnen Route-netwerk-bijeenkomst 22 mei 2014, Geofort, Herwijnen Wandelnet/Fietsplatform waar staan we/ waar gaan we naar toe? Spanningsveld: Wandelen/fietsen

Nadere informatie

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 UPDATE CIJFERS TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Aankomsten en overnachtingen

Nadere informatie

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2012 Kerncijfers

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2012 Kerncijfers BELGIË 212 Kerncijfers 212 Hotel - + van de 212 Aankomsten % Aandeel in de (%) BELGIË 1, 13.857.262 31.423.463 43.619,1% 2,27 56,8% 53,% 26,7% 17.838.4 16.644.416 8.376.6 1. Toeristische gebieden Kuststreek,15

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Promotiebijeenkomst Oost. Amsterdam, 5 oktober 2015

Promotiebijeenkomst Oost. Amsterdam, 5 oktober 2015 Promotiebijeenkomst Oost Amsterdam, 5 oktober 2015 Welkom bij Lloyd Hotel Piet Boogert, directeur Lloyd Hotel Visie op citymarketing Geerte Udo, marketing director Bezoekers Amsterdam 2014 Bezoekers Bezoekdagen

Nadere informatie

N B T C A F D E L I N G R E S E A R CH M A A R T 2 0 1 1 TOERISME IN PERSPECTIEF

N B T C A F D E L I N G R E S E A R CH M A A R T 2 0 1 1 TOERISME IN PERSPECTIEF N B T C A F D E L I N G R E S E A R CH M A A R T 2 0 1 1 TOERISME IN PERSPECTIEF 2011 ONTWIKKELINGEN MBT T OT INKOMEND EN BINNENLANDS TOERISM E NADER BEKEKEN Toerisme in perspectief 2011 Ontwikkelingen

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen HET AANBOD IN 2006 Aantal inrichtingen Gemiddelde grootte Dagcapaciteit Bezettingsgraden 2006 1.900 64 121.662 34,8% Januari

Nadere informatie

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Nieuw recreatief concept RouteApp. Meer zien, meer beleven Titel: RouteApps: de toekomst is begonnen Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Buro Kloeg RouteApp. Meer

Nadere informatie

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 1 TOERISTISCHE GEBIEDEN STEDELIJK GEBIED Kerncijfers

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 1 TOERISTISCHE GEBIEDEN STEDELIJK GEBIED Kerncijfers 1 TOERISTISCHE GEBIEDEN 21 Kerncijfers 21 Oppervlakte Aandeel in de % Gewicht - + 21 Aankomsten % STEDELIJK GEBIED 1. 7 451 834 13 495 843 879 371 7.% 1.81 39.1% 71.5% 43.% 9 654 689 5 83 476 1. Logisvormen

Nadere informatie

10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid

10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid 10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid Gastvrij Nederland 1, Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd en de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

GB53 GB54 Titel GB54 ten opzichte van GB53. 4 2 Algemene inhoud 5 3 Algemene inhoud 6 4 Algemene inhoud 7 5 8 6 Algemene inhoud 9 7 10 8 10 9 10 11

GB53 GB54 Titel GB54 ten opzichte van GB53. 4 2 Algemene inhoud 5 3 Algemene inhoud 6 4 Algemene inhoud 7 5 8 6 Algemene inhoud 9 7 10 8 10 9 10 11 GB53 GB54 Titel GB54 ten opzichte van GB53. 4 2 Algemene inhoud 5 3 Algemene inhoud 6 4 Algemene inhoud 7 5 8 6 Algemene inhoud 9 7 10 8 10 9 10 11 Algemene inhoud Introductie Kaarten foto s en Satelliet

Nadere informatie

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Inkomend versus binnenlands (cultuur) toerisme 2 Binnenlandse (cultuur) toerisme 3 Binnenlands toerisme ontwikkeling

Nadere informatie

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019 Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019 Participatie mogelijkheden Marketingplan 2019 Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept

Nadere informatie

Holland Branding & Marketing Strategie Holland2020

Holland Branding & Marketing Strategie Holland2020 Branding & Marketing Strategie 2020 Supporting the known - Introducing the new Conrad van Tiggelen Directeur Marketing Bunnik, 23 april 2015 Doelstelling Geliefd Leefbaar Winstgevend Leefbaar Strategie

Nadere informatie

Internationaal cultuurbeleid Benjamin van der Helm Sr. Beleidsmedewerker Internationaal Cultuurbeleid Ministerie van Buitenlandse Zaken

Internationaal cultuurbeleid Benjamin van der Helm Sr. Beleidsmedewerker Internationaal Cultuurbeleid Ministerie van Buitenlandse Zaken Internationaal cultuurbeleid 2017-2020 Benjamin van der Helm Sr. Beleidsmedewerker Internationaal Cultuurbeleid Ministerie van Buitenlandse Zaken Internationaal cultuurbeleid Gezamenlijk beleid van Ministeries

Nadere informatie

N B T C A F D E L I N G R E S E A R CH N O V E M B E R 2 0 1 0 TOERISME IN PERSPECTIEF

N B T C A F D E L I N G R E S E A R CH N O V E M B E R 2 0 1 0 TOERISME IN PERSPECTIEF N B T C A F D E L I N G R E S E A R CH N O V E M B E R 2 0 1 0 TOERISME IN PERSPECTIEF 2010 ONTWIKKELINGEN MBT T OT INKOMEND EN BINNENLANDS TOERISM E NADER BEKEKEN Toerisme in perspectief 2010 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Wereldtentoonstelling

Wereldtentoonstelling Wereldtentoonstelling Namen: Door:FrankvandenEnde(http://www.frankvandenende.nl) 1 Opdracht:Wereldtentoonstelling Duur:8weken Inhoudsopgave Hetstappenplan: Week Bladzijde Inleiding 3 Stap1:LandKiezen week1

Nadere informatie

Old Holland 27 januari Volendam

Old Holland 27 januari Volendam Old Holland 27 januari Volendam Wim Rijkenberg Wethouder gemeente Edam-Volendam Frans van der Avert Algemeen directeur Amsterdam Marketing 3 4 Voor wie? Beslissers Internationale bedrijven (zakelijke)

Nadere informatie

Van een visie naar een strategie voor de bestemming Holland. Conrad van Tiggelen Directeur Marketing

Van een visie naar een strategie voor de bestemming Holland. Conrad van Tiggelen Directeur Marketing Van een visie naar een strategie voor de bestemming Holland Conrad van Tiggelen Directeur Marketing Noordwijk, 24 juni 2014 horizon 2025 Jan van Goyen Landschap met gezicht op Huys Roucoop 1642 Museum

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Strategisch plan 2016-2020

Strategisch plan 2016-2020 Strategisch plan 2016-2020 2 Amsterdam Marketing Strategisch Plan 2016-2020 1. INLEIDING Amsterdam Marketing bestaat drie jaar. Door de fusie van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Amsterdam Partners

Nadere informatie

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt:

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Huidige situatie: erfgoedsite Tienen Het suikermuseum opende in september 2002 en is ondertussen aan vervanging toe. In september 2015 startte de stad

Nadere informatie

Potentieel en positionering van Holland in de buitenlandse markten

Potentieel en positionering van Holland in de buitenlandse markten Potentieel en positionering van Holland in de buitenlandse markten SESSIE ZUID-EUROPA FRANKRIJK, ITALIË EN SPANJE Jeannette Varela Noordwijk, 24 juni 2014 Thema en Doelstelling van vandaag 14,5 miljoen

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Toerisme in perspectief Juli NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief Juli NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief Juli 2017 NBTC Holland Marketing Afdeling Research Kerncijfers uit dit rapport Internationale aankomsten 2016 +5% Economische waarde inkomend toerisme Nederland 2016 Prognose inkomend

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 20 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Recreatieve netwerken. netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB

Recreatieve netwerken. netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB Recreatieve netwerken netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB Opzet presentatie Waarom recreatieve routes? Belang, wat wil de recreant. Over welke recreatievormen

Nadere informatie

Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend

Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend Daarom wordt er gewerkt aan een sterke destinatiemarketingstrategie, die Noord Holland Noord bestrijkt VAN: De regio Noord Holland

Nadere informatie

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN VLAAMS GEWEST Kerncijfers

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN VLAAMS GEWEST Kerncijfers 2 GEWESTEN Kerncijfers Gewicht - + Aankomsten % verblijfsduur Bezettingsgr aad Aandeel in de (%) Buitenlandse klanten VLAAMS GEWEST 1, 6.971.586 18.22.459 55.421,3% 2,59 27,5% 48,6% 18,3% 8.763.35 3.298.755

Nadere informatie

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie?

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? In deze factsheet staat de beleving over het wonen en over het recreëren in Groningen centraal. Het gaat om hoe de inwoners

Nadere informatie

De Internationale Bezoeker

De Internationale Bezoeker De Internationale Bezoeker kansen voor cultuurinstellingen? Conrad van Tiggelen Leidschendam - Directeur Marketing Utrecht, 11 september 2012 Vragen die beantwoord worden Wat is het imago van NL? Waar

Nadere informatie

Nationaal Park Oostvaardersplassen

Nationaal Park Oostvaardersplassen Nationaal Park Oostvaardersplassen Stand van Zaken Project in samenwerking met Door: IJ. Zwart senior adviseur De presentatie bestaat uit Toelichting op processen (sheet 2-5) Behandeling van uw vragen

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Resultaten 2014 Rotterdam Partners

Resultaten 2014 Rotterdam Partners Resultaten 0 Rotterdam Partners Rotterdam Partners International Trade & Investment is in 0 actief betrokken geweest bij de realisatie van 0 projecten in de Rotterdam regio. Hiervan waren confirmed projects,

Nadere informatie

Marketing West. Amsterdam, 12 oktober 2015

Marketing West. Amsterdam, 12 oktober 2015 Marketing West Amsterdam, 12 oktober 2015 Welkom bij Podium Mozaïek Zafer Yurdakul, directeur Podium Mozaïek Citymarketing Geerte Udo, marketing director Elevator pitch Beschrijf in maximaal 200 woorden

Nadere informatie

CIJFERS BELGIË OVERNIGHT STAYS

CIJFERS BELGIË OVERNIGHT STAYS OVERNACHTINGEN 2015-2016 - 9 maanden VOORLOPIGE CIJFERS BELGIË OVERNIGHT STAYS 2015-2016 - 9 months PRELIMINARY FIGURES BELGIUM België 15 668 923 15 878 478 +209 555 +1,3% Belgium Nederland 4 071 014 3

Nadere informatie

Corporate story businessplan VisitBrabant ConnectBrabant: meer bezoekers, meer banen

Corporate story businessplan VisitBrabant ConnectBrabant: meer bezoekers, meer banen Corporate story businessplan VisitBrabant ConnectBrabant: meer bezoekers, meer banen 1. Waar komen we vandaan Brabant is een bruisende regio met vele interessante plaatsen en mensen. In Brabant komen innovatie,

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

D e n H a a g 10 maart 2015

D e n H a a g 10 maart 2015 Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Aan de voorzitter en (plv.) leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Resultaten 2014 Rotterdam Partners

Resultaten 2014 Rotterdam Partners Resultaten 0 Rotterdam Partners Rotterdam Partners International Trade & Investment is in 0 actief betrokken geweest bij de realisatie van 0 projecten in de Rotterdam regio. Hiervan waren confirmed projects,

Nadere informatie

Samen sterker voor Renswoude!

Samen sterker voor Renswoude! Februari 2016: de maand van Renswoude Samen sterker voor Renswoude! Samen sterker voor Renswoude RBT Heuvelrug & Vallei Ondernemersvereniging Renswoude Donderdag 11 februari 2016 Agenda 19.30 Opening &

Nadere informatie

Kent, een geweldige plek om zaken te doen

Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent is de beste plek om zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk. Gelegen in Zuidoost-Engeland is Kent de regio die het dichtst bij het vasteland van Europa ligt.

Nadere informatie

Gevolgen voor onze BV uitkomsten. Amsterdam bezoeken, Holland zien 31-1-2011. Metropool Amsterdam Toeristische Marketing & Productontwikkeling

Gevolgen voor onze BV uitkomsten. Amsterdam bezoeken, Holland zien 31-1-2011. Metropool Amsterdam Toeristische Marketing & Productontwikkeling Gevolgen voor onze BV uitkomsten In 2012 één regio met een integraal werkende organisatie (ATCB/MTCB) Hoger rendement op ingezette mensen en middelen Extra jaarlijkse overheidsomzet 0,7-1 miljoen Extra

Nadere informatie

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN VLAAMS GEWEST Kerncijfers

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN VLAAMS GEWEST Kerncijfers 2 GEWESTEN Kerncijfers Gewicht - + Aankomsten % verblijfsduur Bezettingsgr aad Aandeel in de (%) Buitenlandse klanten VLAAMS GEWEST 1, 7.891.26 18.973.44-6.46,% 2,4 28,8% 47,6% 2,% 9.23.596 3.792.457 1.

Nadere informatie

1. Video Dag van de Vrijwilliger Museumcijfers Gouden cirkel 4. Maatschappelijke waarde van musea in 5 aspecten 5. Waarom, missie 6.

1. Video Dag van de Vrijwilliger Museumcijfers Gouden cirkel 4. Maatschappelijke waarde van musea in 5 aspecten 5. Waarom, missie 6. 1. Video Dag van de Vrijwilliger 2016 2. Museumcijfers 2016 3. Gouden cirkel 4. Maatschappelijke waarde van musea in 5 aspecten 5. Waarom, missie 6. Hoe dragen wij bij aan de missie & centrale boodschap

Nadere informatie

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland ACHTERGROND Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland Beleid en keuzes komen voort uit: Collegeprogramma Zelfstandig en Uniek 2011-2015 Nota Profielversterkend Ombuigen Economische Agenda

Nadere informatie

Lokale Coloplast kantoren

Lokale Coloplast kantoren Afrika Azië Australië Europa Noord Amerika Zuid Amerika Afrika Algerije (Frans, Arabisch) (gratis nummer*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 dzconsumerservice@coloplast.com Congo, Egypte, Kenia, Marokko,

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni Margot Tempelman

Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni Margot Tempelman Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni 2007 Margot Tempelman Kenniscentrum bij HZ KC vanaf 1 september 2006 bij Hogeschool Zeeland Trendrapport en Trendkrant ook in 2007 uitgegeven Continuïteit van

Nadere informatie

de kustbezoeker van nu en morgen Nes - Ameland, 31 mei 2016 Conrad van Tiggelen Directeur Marketing

de kustbezoeker van nu en morgen Nes - Ameland, 31 mei 2016 Conrad van Tiggelen Directeur Marketing de kustbezoeker van nu en morgen Nes - Ameland, 31 mei 2016 Conrad van Tiggelen Directeur Marketing De kustbezoeker van NU Buitenlandse verblijfsgasten aan de Nederlandse kust Gasten Nederland % Gasten

Nadere informatie

REGIO WEST-BRABANT BIJDRAGEPOTENTIE VTE SECTOR

REGIO WEST-BRABANT BIJDRAGEPOTENTIE VTE SECTOR REGIO WEST-BRABANT BIJDRAGEPOTENTIE VTE SECTOR TOPSECTORENBELEID GROEIPOTENTIE Logistiek - de logistieke sector is, ten opzichte van de andere twee speerpuntsectoren, steeds meer gezien als een internationaal

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

1 HET VERHAAL VAN OPEN DATA NRC, 3 maart 2014 2 CONTEXT VOOR ONDERZOEK Wat betekent open data voor de Nederlandse beleidspraktijk? Hoe moet je als individuele publieke organisatie omgaan met ontwikkelingen

Nadere informatie

toerisme in cijfers tourism in figures 2011

toerisme in cijfers tourism in figures 2011 toerisme in cijfers tourism in figures 2011 XL 15 Evolutie aankomsten inclusief huurlogies via verhuurkantoren aan de kust, 2007-2011 Trend arrivals, accommodations for rent by rental agencies at the coast

Nadere informatie