5 verander interventies voor dagelijks gebruik. Door Barbara Jansen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 verander interventies voor dagelijks gebruik. Door Barbara Jansen"

Transcriptie

1 5 verander interventies voor dagelijks gebruik Door Barbara Jansen

2 Inleiding Welkom bij dit EBook 5 verander interventies voor dagelijks gebruik. Als dank voor het invullen van de enquête organisatie verandering issues, wensen en verlangens ontvang je dit Ebook. Mijn dagelijks werk is het begeleiden van managers en medewerkers om veranderingen in hun organisatie vorm te geven en te implementeren. In dit Ebook heb ik 5 veranderinterventies beschreven, op zo n manier dat jij als manager, directeur of interne verander adviseur ze dagelijks in de praktijk kan toepassen. De beschreven verander interventies zijn allemaal van een andere orde en zijn te gebruiken op verschillende momenten en in verschillende situaties. De interventies hebben dan ook verschillende doelen: 1. De veranderredenering is een hulpmiddel om een onderbouwd en doordacht verhaal te maken over een verandering, zodat er een gedeeld beeld en een gedeelde taal hierover ontstaat. 2. De Radio zender is een interventie die je in kan zetten in een samenwerking team waarbij de besluitvorming moeizaam of niet vlekkeloos gaat. Het is een energizer om het team te laten reflecteren op het verschil van besluiten op basis van voorkeuren en criteria. 3. De Vissenkom dialoog is een gestructureerde dialoogvorm en bedoeld om het begrip en zienswijze van een groep mensen te vergroten en om veel linken te leggen in een kort tijdsbestek. 4. De krachtenveld analyse is een analyse methode om snel overzichtelijk te maken wat het krachtenveld binnen een project / verandering is en op basis waarvan je vervolgacties en strategische keuzes kan maken. 5. Een gesprek beïnvloeden - Roos van Leary is een instrument wat je kan inzetten, zodat eenieder zicht krijgt op zijn/haar eigen gedrag en wat voor een effect dat heeft op een ander. Het geeft ook handvatten op hoe je je eigen gedrag kan inzetten in situaties om een bepaald resultaat te bereiken. Alle interventies zijn beschreven vanuit wat is het, wanneer zet je het in, wat is het doel ervan en de aanpak. Ik wens je veel leesplezier. Barbara Jansen Bij vragen of opmerkingen kun je contactnemen via: barbara.jansen@pentascope.nl

3 Inhoud 1. De verander redenering... 4 Wat is een verander redenering?... 4 Wanneer zet je een verander redenering in?... 4 Doelen... 4 Aanpak De Radio Zender... 7 Wat is de Radio Zender... 7 Wanneer zet je de Radio Zender in?... 7 Doelen... 7 Aanpak De vissenkom dialoog... 9 Wat is de Vissenkom dialoog?... 9 Wanneer zet je de vissenkom dialoog in?... 9 Doelen... 9 Aanpak Krachtenveld analyse Wat is een Krachtenveld analyse Wanneer zet je een krachtenveld analyse in? Doel Aanpak Een gesprek beïnvloeden - Roos van Leary Wat is de Roos van Leary? Wanneer zet je de Roos en Leary in? Doel Aanpak... 13

4 1. De verander redenering Wat is een verander redenering? Zonder helder verhaal is het moeilijk om anderen te betrekken bij de verandering. Door samen een veranderredenering te maken kun je een gemeenschappelijk perspectief creëren. Dit doe je door het expliciteren van overwegingen, doordenken van consequenties van keuzes, terug redeneren op basis van gewenste effecten en reflecteren op het eigen handelen. Veel redeneringen besteden eenzijdig aandacht aan de inhoud, bevatten problematische inconsistenties, negeren de complexiteit van de realisatiefase en zetten niemand aan tot actie. De taak van de regisseurs van veranderingen is om redeneringen te ontwikkelen die mensen aansporen om mee op reis te gaan. Zo n redenering is te zien als een verhaal over het maken van een verandering. Zij laat zien hoe de makers denken over de vraagstukken die spelen, het veranderingsproces en de rol van betrokkenen. Wanneer zet je een verander redenering in? Een verander redenering is te gebruiken bij iedere organisatie verandering met substantiële omvang. Vooral van toepassing als er een onvoldoende helder verhaal is over de verandering, of de meningen hierover erg uiteen lopen. Doelen Een verander redenering maken kan verscheidene doelen hebben. Hier benoemen we een aantal belangrijke: 1. Een helder verhaal maken over de verandering, zodat er een gedeeld beeld en een gedeelde taal ontstaat hierover. 2. Richting geven aan de verandering, waarbij alle perspectieven en aandacht aan alle elementen besteed wordt. 3. Een basis hebben waar vandaan de verandering wordt geleidt, en waarom terug gevallen kan worden om te toetsen of de juiste dingen gedaan worden. Aanpak Beantwoord de volgende vragen samen met relevante betrokkenen Waarom veranderen? (de veranderintentie) Wat veranderen? (het veranderidee) Waartoe veranderen? (de veranderrichting) Hoe veranderen? (het veranderpad) Wie veranderen? (de betrokkenen)

5 Waar gaan de vragen over? Waartoe? Veranderrichting Toekomst Toekomst Wat? Veranderidee Hoe? Veranderpad Wie? Betrokkenen Waarom? Veranderintentie Heden Toekomst Inhoud Inhoud Personen Verleden Om het bespreken van de vijf vragen te concretiseren hebben we hieronder een aantal suggesties opgenomen voor vragen die je met betrokkenen kunt onderzoeken: 1. Waarom veranderen (de veranderintentie)? Wat maakt dat deze verandering nodig, wenselijk of zinvol is en volgens wie? Wat is de gedeelde noodzaak, urgentie, aanleiding voor de verandering? Wat is het vooronderstelde probleem (en voor wie is het een probleem)? Wat gebeurt er wanneer er niet veranderd wordt? Wat is het veronderstelde verschil tussen huidige en gewenste situatie? Wat hebben de klant, burger en belanghebbenden aan de verandering?

6 2. Wat veranderen (het veranderidee)? Waar heeft datgene wat niet goed gaat betrekking op (ik, wij, het)? Wat is de samenhang tussen de verschillende aspecten die veranderen? Zijn de verschillende aspecten van elkaar afhankelijk en is er een volgordelijkheid voor de implementatie noodzakelijk? Op welke aspecten leggen betrokkenen vooral de nadruk en welke aspecten dreigen genegeerd te worden? 3. Waartoe veranderen (de veranderrichting)? Hoe ziet het wenkend perspectief eruit? Wat maakt de veranderrichting aantrekkelijk? Wat willen betrokkenen (diegene die de verandering heeft geïnitieerd, diegene die de verandering dient te realiseren, diegene waarop de verandering betrekking heeft, etc.) bereiken of nastreven? Wat zijn de veronderstelde resultaten of effecten van het veranderproces (project-, implementatie-, leerresultaat); wat willen betrokkenen bereiken? Met welke snelheid doen zich ontwikkelingen in de context van de implementatie voor en welke consequenties heeft dit voor het implementatieproces? 4. Hoe veranderen (het veranderpad)? Hoe lang gaat het proces duren? Op welke manier willen we het implementatieproces in goede banen leiden? Welke wijze van (zelf)sturing willen we toepassen? Voor welke implementatiestrategie en welke daarbij passende interventies kiezen we? Welke activiteiten vinden waar in de tijd plaats, wat is de fasering of planning? Welke actoren hebben invloed op het proces en het resultaat, kunnen het proces stoppen of steunen? Wie wordt er op welk moment betrokken en wie mag er over wat meedenken, meepraten of meebeslissen? Hoe vindt de communicatie rond het verandertraject plaats (is er bijvoorbeeld sprake van dialoog of van zenden)? 5. Wie veranderen (de betrokkenen)? Welke actoren zijn betrokken bij de implementatie (vaststellen systeemgrenzen)? Welke formele en informele rollen en verantwoordelijkheden hebben deze actoren binnen het veranderingsproces (initiator, eigenaar, sponsor, klant, supporter, slachtoffer, etc.)? Wat levert het deze betrokkenen concreet op wanneer zij de verandering ondersteunen? ( What s in it for me? ) Wat is de beleving van betrokkenen ten aanzien van de bestaande situatie? Wat zijn de ambities en intenties van betrokkenen (zoals klanten, leveranciers, supporters, slachtoffers)? Wanneer er resultaten zijn geformuleerd, resultaten in de ogen van wie? Wat is de context van de implementatie (wet- en regelgeving, milieu, maatschappelijke partijen)? Welke dominante logica of dominant waardensysteem is werkzaam bij welke actoren? Hoe leren de betrokkenen te veranderen? Hoe leren betrokkenen met het resultaat van de verandering om te gaan?

7 2. De Radio Zender Wat is de Radio Zender Het Radio Zender is een simpele en effectieve ijsbreker, met als doel om de deelnemers (het team) de effectiviteit van groepscriteria te laten ervaren, in plaats van persoonlijke voorkeuren. Tijdsindicatie: 30 minuten. Wanneer zet je de Radio Zender in? De Radio Zender zet je in als ijsbreker bij een team die lastig samenwerkt, waarbij individuen vaak eigen meningen inbrengen en weinig onderling afgestemd wordt op basis waarvan besluiten worden genomen. Doelen Om deelnemer te laten denken in groepscriteria in plaats van persoonlijke voorkeuren Om de groep te laten reflecteren op het verschil van besluiten op basis van voorkeuren en criteria. Een belangrijk verschil bij hoe besluitvorming verloopt en gedragenheid van een besluit. Aanpak De ijsbreker bestaat uit twee delen en het is belangrijk dat je de instructies voor het tweede deel pas na het eerste deel geeft. Deel 1 1. Je verdeelt de deelnemers in groepjes van drie personen en geeft de volgende instructie: Jij en je collega s zijn het productie team van een radiozender en jullie moeten muzieknummers uitzoeken voor het ochtend programma. Gebruik je eigen muziek voorkeur en maak een lijst van 5 nummers waar jullie alle drie voorkeur voor hebben om te draaien voor het ochtendprogramma morgen om 7 uur. 2. De groepjes werken voor 5 minuten hieraan, en dan stop je de tijd. 3. Nabespreken deel 1: Je vraagt aan de deelnemers: Wat is je opgevallen aan de manier waarop jullie je keuze van de 5 nummers hebben gebaseerd? Kwamen jullie makkelijk tot een voorkeuren lijst? En zijn het echt jullie voorkeuren, of zijn het compromissen?

8 Deel 2 4. De deelnemers blijven in dezelfde groepjes, en krijgen nu per groepje een kaart met daarop een muziekstijl van hun radiozender (bijvoorbeeld rock, pop, country, wereldmuziek, Nederlandstalig of klassiek). 5. Je vraagt de deelnemers om rekening te houden met het publiek van deze radiozender, en vraagt de groepjes het volgende: Ook al zijn jullie net gekomen tot een lijst van muzieknummers, is het belangrijk dat de muziek aansluit bij het publiek en moet het voldoen aan de volgende criteria: Na 5 minuten vraag je; Wat is je opgevallen aan de manier waarop jullie kwamen tot criteria voor de radiozender? Kwamen jullie makkelijk tot criteria of zijn het compromissen? 7. Je vraagt de groepjes nu om te beginnen met de vorige lijst met muzieknummers en te besluiten welke worden behouden en welke niet. Andere muzieknummers mogen toegevoegd worden aan de lijst om weer tot 5 nummers te komen. 8. Nabespreken deel 2: Je vraagt aan de deelnemers; Hoeveel nummers heb je van de lijst verwijderd, en hoeveel toegevoegd? Wat was het effect van de opgestelde criteria in de besluitvorming?. 9. Nu maak je in een gesprek duidelijk wat deelnemers hiermee kunnen in de dagelijkse praktijk. Stel vragen als wat kunnen we hiervan leren als team in de dagelijkse praktijk? Wanneer moeten we wel criteria opstellen, en wanneer niet? En wat levert het ons op om met criteria te werken, et cetera. Mogelijke inzichten - Als je focust op individuele voorkeuren, leidt dat tot moeilijkere besluitvorming omdat persoonlijke voorkeuren meestal verschillen en ook niet makkelijk wijzigen. - Het overeenkomen van criteria voor een besluit geeft meestal veel minder discussie (tov keuzes maken op basis van persoonlijke voorkeuren). - Keuzes maken op basis van criteria is makkelijker, aangezien je de keuzes kan meten aan de afgestemde criteria. Als groep kun je hierop terugvallen bij het maken van de keuzes. Benodigdheden - Schrijfmateriaal voor de groepjes - Kaarten met verschillende muziekstijlen erop geschreven, 1 per groepje. - Een ruimte met voldoende plek om in groepjes te kunnen werken.

9 3. Vissenkom dialoog Wat is een Vissenkom dialoog? Een vissenkom dialoog is een dialoogvorm die op verschillende manieren toe te passen is bij veranderingen. Het is bijvoorbeeld te gebruiken om een grotere groep mensen te helpen om een gedeeld beeld of begrip te krijgen over bepaalde issues of besluiten/voorstellen, en het gevoel van betrokkenheid te vergroten. In een relatief korte tijdsbesteding. De vissenkom dialoog kan ook gebruikt worden voor kennisdeling; waarbij experts hun kennis delen aan anderen, waardoor de kennis en het begrip breder wordt. Tijdsindicatie: minuten Tijdens een vissenkom dialoog zit er een groep mensen in een cirkel die de dialoog / discussie voeren de binnen cirkel genaamd. Daarom heen zitten toehoorders, die de mogelijkheid hebben om input te geven of vragen te stellen. Mensen vanuit de buitencirkel hebben de gelegenheid om ook deel te nemen aan de dialoog in de binnen cirkel. Wanneer zet je de vissenkom dialoog in? Als je met een grotere groep een controversieel onderwerp wil bespreken en de groep wil bevragen op hun gedachten hierover. Als je de deelnemers een groter begrip wil laten krijgen van de diverse meningen die er zijn binnen een groep. Om een groep het gevoel te geven dat hun meningen gerepresenteerd zijn in een discussie, ook wanneer zijzelf niet direct aan het woord zijn geweest. Als je vertrouwen wil bouwen bij een grotere groep door het besluitvormingsproces transparanter te maken. Doelen De doelen van de vissenkom is om het begrip en zienswijze van een grotere groep mensen te vergroten, en om veel linken te leggen in een kort tijdsbestek. Aanpak Bepaal vooraf wie de deelnemers in de kring zijn (=binnen cirkel) en wie de observanten zijn (buitenkring). Bereid de sessie vooraf goed voor met de begeleiders. De begeleider legt in het begin de basis (dialoog)regels uit van de vissenkom dialoog. (Bijvoorbeeld; je valt elkaar niet in de reden, behandel elkaar en elkaars meningen met respect, benader ieder nieuw idee met respect, respecteer het proces van de facilitator, etc). Optioneel: iemand (belanghebbende) houdt een korte presentatie op het onderwerp in te leiden. De begeleider helpt de groep op gang met de discussie / dialoog. Als een van de observanten een actieve bijdrage wil leveren, gaat hij/zij op 1 van de 2 lege stoelen zitten. Hij/zij wacht dan tot het moment dat het klopt om iets in te brengen.

10 Er moeten altijd 2 stoelen leeg zijn. Als dat niet automatisch gaat vanuit de groet, dan vraagt de begeleider gedurende een natuurlijk moment in de discussie aan de binnen kring, wie nu wil deelnemen aan de buitenkring als observant. Ga door met de discussie tot het moment dat de dialoog klaar is, of tot 10 minuten vooraf aan de eindtijd. De begeleider begeleidt de laatste 10 minuten een plenaire discussie, waarbij alle deelnemers (zowel binnen- als buitenkring) hun laatste gedachten mogen uitspreken. Waak er hiervoor dat de groep weer in discussie gaat. Het gaat hier vooral om het ophalen van de laatste ideeën, gedachten en meningen. De begeleiders maken een verslag / samenvatting van de dialoog en eventuele gemaakte afspraken. Variatie de gesloten vissenkom dialoog. De beschreven manier hierboven heet een open vissenkom dialoog. Een andere variant is de gesloten vissenkom dialoog. Hierbij staan er geen lege stoelen in de binnen cirkel. De samenstelling van de binnen kring wisselt één of meerder malen. (Een deel van) de binnen kring neemt plaats in de buitenkring, en vise versa. Zo kan iedereen actief deelnemen aan de dialoog. Deze gesloten vorm wordt gebruikt als alle deelnemers een redelijke kennis over het te bespreken onderwerp hebben. Belangrijk De introductie van de belanghebbende aan het begin is belangrijk voor het succes van de sessie. Het moet kort en krachtig zijn, en neutraal zodat het de dialoog niet al een bepaalde richting meekrijgt. Een optie voor het wisselen van de binnen- naar de buitencirkel is dat de begeleider iemand op de schouder tikt. Hiermee wordt de discussie minder verstoord. De persoonlijke reflectie van alle deelnemers achteraf is van belang voor het succes van de sessie. Oppervlakkig gezien kan het lijken op het was een gewoon gesprek, of er werden geen duidelijk besluiten genomen of acties uitgezet. Maar omdat de discussie zo transparant en open was, is er naar alle waarschijnlijkheid een gedeeld begrip op een onderwerp wat er anders niet zou zijn geweest. Benodigdheden Een grote ruimte met voldoende stoelen. Eventueel een flipover. Optioneel: wen tafel in het midden. Tussen de 15 en 50 personen. Niet meer dan 8 mensen in de binnenkring + 2 lege stoelen. De rest van de mensen zijn de observanten in de buitencirkel. 1 begeleider die het proces begeleidt, en 1 of 2 begeleiders die de discussie in goede banen leiden en zicht houden op de vragen en antwoorden. Optioneel: notitieblokken voor iedereen. Optioneel: beamer indien er een aftrap is met een korte presentatie.

11 4. Krachtenveld analyse Wat is een Krachtenveld analyse In een organisatie is er altijd een Krachtenveld aanwezig; een systeem van verschillende rollen en belangen. Vaak ook aangeduid met termen als Informele kant van de organisatie of Politieke Arena, waarin het uitoefenen van invloed op veel verschillende manieren kan plaatsvinden en langs veel verschillende schakels kan worden opgebouwd. Het is een onderwerp dat vaak veelvuldig besproken wordt binnen en buiten de organisatie, maar zelden officieel op de agenda staat. Wie heeft er nu werkelijk macht en invloed en wat in jouw organisatieonderdeel zijn de ongeschreven regels van het spel? Invloed uitoefenen en Politiek bedrijven hoort er dus ook gewoon bij. Het is een integraal onderdeel van het functioneren van personen en organisaties. Daar waar individuen vanuit verschillende belangen samenwerken ontstaat per definitie spanning tussen persoonlijke en organisatiedoelstellingen. De kunst is om die spanning niet te ontkennen of te bagatelliseren, maar om er goed zicht op te krijgen en er verstandig en strategisch mee om te gaan. Het maken van een politiek krachtenveld helpt hierbij. Wanneer zet je een krachtenveld analyse in? Het politiek krachtenveld zet je in voor jezelf, met een projectgroep of een team samen, om de omgeving / het krachtenveld van een bepaald project of situatie inzichtelijk te krijgen. Vooral wanneer het minder soepel verloopt of er weinig zicht is op de verschillende lijnen, machthebbers en mensen met de meeste invloed, is het een instrument dat veel inzicht kan geven. Doel Het doel van het maken van een krachtenveld analyse is het snel overzichtelijk maken van het krachtenveld binnen een project, en op basis daarvan je vervolgacties en strategische keuzes maken. In het krachtenveld plaats je de actoren en/of stakeholders, en hun betrokkenheid, invloed en de onderlinge relaties zijn. Aanpak Kies een project of een actuele ontwikkeling in de organisatie waar je zelf actief bij betrokken bent en waar je belang aan hecht. Maak een lijst van de belangrijkste spelers in dit project. Beperk je tot ca 8 personen. Neem geen anonieme functies als De directie of Marketing ; het gaat om personen van vlees en bloed. Uiteraard ben je zelf ook een van deze spelers. Geef van elke speler aan wat zijn/haar functie is en wat de basishouding is t.o.v. het project. Wat vinden ze van de manier waarop het project of de ontwikkeling nu verloopt? Positief: Groen Neutraal: Blauw Negatief: Rood Hulpvraag: zal deze persoon een extra inspanning doen als het project in zwaar weer komt, of zal hij juist stilletjes hopen dat het versneld wordt stilgelegd?

12 Teken een grote cirkel en geef alle spelers een plek in het krachtenveld. Zet spelers die logisch bij elkaar horen ook in hetzelfde segment van de cirkel. De plaats in de cirkel wordt verder bepaald door: Betrokkenheid Hoe hoger de betrokkenheid van de speler, hoe dichter hij bij het middelpunt van de cirkel staat. Betrokkenheid wordt bepaald door de energie en tijd die iemand in het project stopt. Als het hem/haar fulltime bezighoudt is de betrokkenheid hoog. Als het een van de vele onderwerpen is op iemands agenda is de betrokkenheid laag. Hulpvraag: Als je de persoon s nachts wakker maakt en je vraagt naar het werk. Is dit project dan het eerste dat er spontaan bij hem/haar opkomt, of volgen eerst een reeks andere onderwerpen? Ook als iemand veel tijd steekt in het tegenwerken van de ontwikkeling is de betrokkenheid dus Hoog. Invloed Hoe hoger de invloed/macht van iemand over de koers van het project, hoe dikker de lijn die hem/haar met het middelpunt van de cirkel verbindt. Invloed en macht is dus iets anders dan betrokkenheid. Iemand kan slechts 1 uur in de maand besteden aan het project, maar wel de bevoegdheid bezitten om de stekker eruit te trekken. Dat plaatst hem dus aan de buitenrand van de cirkel, maar met een dikke verbinding met het middelpunt. Als alle spelers een plaats hebben neem je wat afstand en bekijk je het resultaat. Wat valt op? Welke spelers vormen een risico voor het project? Geef vervolgens de belangrijkste relaties aan tussen de spelers. Vriendschappelijk en versterkend: Groen Neutraal en strikt zakelijk: Blauw Verstoord of vijandig: Rood Bepaal tot slot welke actoren voor jouw het meest van belang zijn om te beïnvloeden. En bepaal hoe jij je invloed kan uitoefenen. Direct of indirect bijvoorbeeld. Mocht je een gesprek aangaan en verwacht je dat dit geen makkelijk gesprek wordt, dan kun je de volgende interventie gebruiken ter voorbereiding op het gesprek.

13 5. Een gesprek beïnvloeden - Roos van Leary Wat is de Roos van Leary? De Roos van Leary is een interactiemodel dat is voortgekomen uit psychologisch onderzoek naar de werking van gedrag tussen mensen. Het is een van vele manieren om menselijke eigenschappen en gedrag te beschrijven en ook een gesprek in een bepaalde richting te beïnvloeden door je eigen gedrag te veranderen. De Roos van Leary is de grafische weergave van de aanname dat gedrag gedrag oproept. Het is een interactiecirkel; een schematische weergave van verscheidene gedragsmogelijkheden en het effect daarvan op anderen. De Roos van Leary geeft inzicht om bewust keuzes te maken in actie en reactie. Bij het sturen van gedrag kan je invloed uitoefenen op wat je zegt, maar ook op hoe je het zegt. De Roos van Leary gaat vooral over hoe je iets zegt. Wanneer zet je de Roos en Leary in? De Roos van Leary is goed in te zetten in een team als de communicatie niet soepel verloopt, en mensen elkaars gedrag of reacties op elkaar niet begrijpen. Doel Het doel van het inzetten van de Roos en Leary is dat eenieder zicht krijgt op zijn/haar eigen gedrag en wat voor een effect dat heeft op een ander. Het geeft ook handvatten op hoe je je eigen gedrag kan inzetten in situaties om een bepaald resultaat te bereiken. Aanpak Om met de Roos van Leary te kunnen werken, moet er eerst begrip zijn over het model zelf. We leggen nu eerst het model uit, en daarna geven we een aantal opties hoe je dit in de praktijk kan inzetten. Uitleg van het model Leary neemt een aantal uitgangspunten voor zijn model: Gedrag roept gedrag op Gedrag is beïnvloedbaar In een relatie neemt één partij het initiatief en volgt de andere Wanneer iemand gericht is op samenwerken, is de ander dat ook. Wanneer hij aanvalt, kan hij de verdediging verwachten. De Roos van Leary heeft het model van een windroos. De windroos is opgebouwd uit twee assen, die samen een kruis vormen. In de meest eenvoudige vorm is de Roos van Leary verdeeld in vier delen. Verderop komt de verdeling in acht stukken aan de orde.

14 Macht De verticale as geeft de mate van macht aan. De boven-positie heeft de macht en neemt initiatief, de onder-positie ondergaat de macht. De mate van macht roept een tegengestelde reactie op. Bijvoorbeeld: als iemand heel volgend is, neemt de ander een leidende rol op zich. En andersom. Dit heet ook wel complementair gedrag. Relatie De horizontale as geeft de mate relatie aan. Rechts staan begrippen zoals: samen, wij, relatiegericht, samenwerking, sympathie en affectie (basis van vertrouwen). Links staan begrippen zoals: tegen, ik, taakgericht, autonomie, antipathie en afwijzing (wantrouwen). De mate van relatie roept eenzelfde reactie op. Simpel gezegd: Als iemand samen-gedrag vertoont, dan wekt dat samen-gedrag bij een ander op. En als iemand tegen-gedrag vertoont, dan wekt dat tegen-gedrag op. Bijvoorbeeld: als iemand aanvallend is, wordt de ander opstandig. Dit heet ook wel symmetrisch gedrag. Effect 1 Als twee mensen samen in hetzelfde kwadrant zitten, houden zij hetzelfde gedrag in stand. Per kwadrant ligt het volgende effect voor de hand: Allebei in het kwadrant Boven/Tegen: Ze belanden in een machtsstrijd. Allebei in het kwadrant Boven/Samen: Ze willen beiden graag hun eigen plan uitvoeren, maar tegelijk gewaardeerd worden. Allebei in het kwadrant Onder/Samen: Ze komen niet veel verder, omdat initiatief ontbreekt. Allebei in het kwadrant Onder/Tegen: Ze versterken elkaar in hun kritische blik. Effect 2 Verticaal tegenovergesteld gedrag roept een complementaire reactie op. Dus als je iemands gedrag wilt versterken, moet je kiezen voor gedrag dat daar verticaal tegenover staat. Effect 3 Gedrag dat horizontaal naast elkaar staat, heeft een constructieve invloed. Als je iemand op een opbouwende manier wilt beïnvloeden, moet je kiezen voor gedrag dat even dominant is en aan de andere kant van de verticale lijn zit.

15 Acht persoonlijkheidstypen Naast de eenvoudige windroos in kwadranten is er ook een model waarbij de Roos van Leary verdeeld is in acht stukken. Dit model ziet er als volgt uit: Het is goed om te beseffen dat gedrag niet per definitie goed of fout is. Elk gedrag heeft een oorzaak. Leary stelt verder dat elk mens alle soorten gedragingen in zich heeft. Door dit op een flexibele manier op een ander aan te passen, kan je het gedrag van de ander veranderen. De roos is zo opgebouwd dat elk van de combinaties tussen boven/onder en samen/tegen 2 varianten kent. Zo kent de combinatie onder en tegen de variant Tegen/Onder en Onder/Tegen. Bij Tegen/Onder ligt het accent op Tegen; bij Onder/Tegen ligt het accent op Onder. We komen tot de volgende typologie: In termen van bovenstaande roos SB - helpend BS - leidend BT - concurrerend TB - aanvallend TO - opstandig OT - teruggetrokken OS volgend SO - aanpassend In termen van Leary verantwoordelijk, hypernormaal autocratisch, besturend competitief, narcistisch agressief, sadistisch rebellerend, wantrouwend zichzelf wegcijferend, masochistisch volgzaam, afhankelijk samenwerkend, gewoontegetrouwheid

16 Reacties op persoonskenmerken Hoewel er geen harde, altijd geldende wetmatigheden onderkend worden, stelt Leary dat elke positie in de roos een bepaalde reactie oproept. In het algemeen roept boven beneden op en andersom, tegen roept in principe tegen op en samen roept samen op. Wat specifieker: Positie SB - helpend BS - leidend BT - concurrerend TB - aanvallend TO - opstandig OT - teruggetrokken OS volgend SO - aanpassend Roept op vertrouwen, acceptatie respect, gehoorzaamheid wantrouwen, minderwaardigheid vijandigheid, weerstand bestraffing, verwerping arrogantie, leiderschap raadgeving, hulp tederheid, liefde Hoe extremer we zijn in onze reactie op onze omgeving, hoe meer onze persoonlijkheid verstart en hoe minder deze ontwikkelt. Een ontwikkelde persoonlijkheid is in staat om zijn eigen reacties te herkennen en zo nodig aan te passen om de interactie met zijn/haar omgeving te bevorderen. In termen van de roos. Stel iemand reageert op BS-gedrag overwegend 'agressief' (=TB); dat gedrag roept veelal vijandigheid op, waardoor relaties verstoord worden. Door dit patroon bewust te worden kan hij/zij zich gaan richten op een andere positie, bijvoorbeeld de SO-positie. Hij/zij doet daarmee een ander relatievoorstel: de interactie zal een andere wending nemen. Voorbeeld: A: Ik vind dat we de Jansen's moeten uitnodigen zaterdag te komen eten. (BS) B: Hoe weet jij nou of ze daar zin in hebben?! (TO) A: Ik ken ze toch, ze vinden het altijd gezellig hier. (BT) B: Oh, en jij kent ze denk je. (TO) Ik ken ze toevallig al veel langer. (BT) Of A: Ik vind dat we de Jansen's moeten uitnodigen zaterdag te komen eten. (BS) B: Goh, leuk idee (SO). Heb je al gevraagd of zij het ook leuk vinden? (OS) A: Nee, maar ik zie ze morgen in de sportschool en dan kan ik het vragen. (SO) B: Ik bel ze zo meteen wel even. (SB) Gebruik van het model Het model kan op veel verschillende manieren gebruikt worden bij veranderingen. Het is voornamelijk van belang in situaties waarbij de communicatie tussen 2 of meerder personen niet goed verloopt, en dat wel wenselijk is. Bij veranderingen is het vaak essentieel om mensen mee te krijgen in de verandering, of op zijn minst open communicerend over de veranderingen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan dit model ingezet worden. Het kan gebruikt worden ter voorbereiding van een gesprek, tijdens een gesprek of als evaluatie model.

Roos van Leary. Interactiecirkel gedrag. Het nut van de Roos van Leary. Hoe werkt de Roos van Leary?

Roos van Leary. Interactiecirkel gedrag. Het nut van de Roos van Leary. Hoe werkt de Roos van Leary? Roos van Leary Interactiecirkel gedrag Gedrag is te voorspellen. Na veel onderzoek ontdekte de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary dat de manier waarop mensen reageren in veel gevallen voorspelbaar is.

Nadere informatie

Workshop Samenwerken en weerstand

Workshop Samenwerken en weerstand Workshop Samenwerken en weerstand Angela van Dongen. 17-04-2018, Driebergen 1 Samenwerken Samenwerken vindt plaats we met 1 of meerdere partijen. Het belangrijkste doel van samenwerken is dat je in gezamenlijkheid

Nadere informatie

Training Bureau voor Noordelijke Gemeenten

Training Bureau voor Noordelijke Gemeenten Training Bureau voor Noordelijke Gemeenten Groningen september 2017 september 17 Wat gaan we doen 1. 2. 3. 4. Waarden: organisa@e, klant en medewerker Wie is de klant Communica@e Houding, gedrag en patronen

Nadere informatie

INHOUD 1 Introductie van de Roos van Leary 2 De uitwerking van de Roos van Leary 3 Werken met de Roos van Leary

INHOUD 1 Introductie van de Roos van Leary 2 De uitwerking van de Roos van Leary 3 Werken met de Roos van Leary INHOUD 1 Introductie van de Roos van Leary 11 Invloed op anderen 11 De Roos van Leary 13 Kiezen van gedrag 23 Communicatie 26 Uitbreiding van het model 27 Het verhaal en de Roos van Leary 28 2 De uitwerking

Nadere informatie

Proefles Business Assistant - Secretary Management Institute - Dania van Damme

Proefles Business Assistant - Secretary Management Institute - Dania van Damme Positief beïnvloeden van gedrag Inzicht in gedrag en invloed uitoefenen met behulp van de roos van Leary Leary heeft in 1957 een model ontworpen waarmee relaties tussen mensen in kaart kunnen worden gebracht:

Nadere informatie

Roos van Leary: theorie en zelftest

Roos van Leary: theorie en zelftest pag.: 1 van code: ORG-COMP-vra-1-bl versie 1 Roos van Leary: theorie en zelftest Het model Leary heeft in 1957 een model ontworpen waarmee relaties tussen mensen in kaart kunnen worden gebracht: de roos

Nadere informatie

In gesprek met werknemers met psychische klachten. Machteld List, Sitagre

In gesprek met werknemers met psychische klachten. Machteld List, Sitagre In gesprek met werknemers met psychische klachten Machteld List, Sitagre 1 Even stil staan bij communicatie Het is soms lastig om een goed gesprek te voeren met een medewerker die last heeft van psychische

Nadere informatie

De wijze waarop we op elkaar reageren

De wijze waarop we op elkaar reageren INTERACTIE Een belangrijk aspect in de communicatie met anderen is dus de interactie tussen beide gesprekspartners. Interactie is het proces dat zich tussen twee mensen ontwikkelt in hun communicatie.

Nadere informatie

Techniek: De Roos van Leary

Techniek: De Roos van Leary Techniek: De Roos van Leary Uitwerking en voorbeelden Als aanvulling op techniek 50 van het boek SLIM! geven we in dit artikel enerzijds een samenvatting en anderzijds een nadere uitwerking van de Roos

Nadere informatie

Uw resultaat. Roos van Leary Team Test Context Overige Deelnames 3/4 Resultaten over Peter Jansen. Boven-Samen (BS)

Uw resultaat. Roos van Leary Team Test Context Overige Deelnames 3/4 Resultaten over Peter Jansen. Boven-Samen (BS) Test naam Teamattitude m.b.v. de Datum 27-8-2012 Roos van Leary Team Test Context Overige Deelnames 3/4 Resultaten over Peter Jansen Uw resultaat Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie:

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Roos van Leary. Steven Jonathan Geluk. Studentnummer: 13062379 Projectleider techniek - Associate Degree Datum: 26-1-2014 S.J.G

Roos van Leary. Steven Jonathan Geluk. Studentnummer: 13062379 Projectleider techniek - Associate Degree Datum: 26-1-2014 S.J.G Roos van Leary Naam: Steven Jonathan Geluk Klas: TP11 Studentnummer: 13062379 Opleiding: Projectleider techniek - Associate Degree Datum: 26-1-2014 S.J.G Inhoudsopgave Bladzijde 1 Inleiding 2 2 De "Roos

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

DRIEHOEK IN DE PRAKTIJK

DRIEHOEK IN DE PRAKTIJK Talent en AI Praktijk De maatschappij Het ontwerp Veranderen De interventie Het gesprek Leren en persoonlijke ontwikkeling Leiderschap DE DRIEHOEK IN DE PRAKTIJK Marloes de Jong In het eerste hoofdstuk

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

De dubbele rol van praktijkopleiders: ingrijpen tijdens de les van de student?!

De dubbele rol van praktijkopleiders: ingrijpen tijdens de les van de student?! De dubbele rol van praktijkopleiders: ingrijpen tijdens de les van de student?! Masterclass 15 maart 2017 Marieke Jaspers w.m.jaspers@uu.nl Frans Prins, Paulien Meijer en Theo Wubbels Dubbele rol praktijkopleiders

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen

Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen Het succesvol doorvoeren van organisatieverandering vraagt nogal wat. De uitdaging is om de beoogde verandering werkbaar te maken en te borgen

Nadere informatie

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet!

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! drs. Hilde Jans psycholoog Iedereen heeft een ander perspectief! Oefening in tweetallen Stap 1 Draai je gezicht

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Hoe staat u in de Roos van Leary?

Hoe staat u in de Roos van Leary? Hoe staat u in de Roos van Leary? Volgens de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary heeft ons gedrag consequenties voor het gedrag van de ander. Door je op een bepaalde manier op te stellen, beïnvloed je

Nadere informatie

Samenvatting: Help, weer een verandering!?

Samenvatting: Help, weer een verandering!? Samenvatting: Help, weer een verandering!? Communicatie als integraal onderdeel van effectieve verandering Vanuit de eisen van de omgeving of ambities van de organisatie ontstaan vele veranderingen. Die

Nadere informatie

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken.

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. The Orange Code Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. De Orange Code is ons manifest waarin we hebben vastgelegd hoe we

Nadere informatie

Stelling 2 De SWOT analyse is oorspronkelijk bedoeld als analyse-instrument om te analyseren hoe organisaties of afdelingen functioneren.

Stelling 2 De SWOT analyse is oorspronkelijk bedoeld als analyse-instrument om te analyseren hoe organisaties of afdelingen functioneren. Oefenvragen Management Assistent A - Persoonlijke Effectiviteit 1. Wat is de kracht van de 360 graden feedback methode? A. Doordat u een bepaalde positie inneemt binnen de cirkel, bijvoorbeeld Boven-Samen

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

VOORZITTERSCHAP HAND OUT. Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT DK AMSTERDAM

VOORZITTERSCHAP HAND OUT. Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT DK AMSTERDAM VOORZITTERSCHAP HAND OUT Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT 1 1015 DK AMSTERDAM TEL. +31-(0)20-2621220 WWW.EN-MAES.NL VOORBEREIDING Met een goede voorbereiding kun je

Nadere informatie

De Roos van Leary. Boven. Onder. 1. Interactieroos van Leary

De Roos van Leary. Boven. Onder. 1. Interactieroos van Leary De Roos van Leary 1. Interactieroos van Leary Problemen in de relatie tussen gesprekspartners hebben soms inhoudelijke oorzaken, maar heel vaak ook oorzaken die liggen op het interpersoonlijke vlak. Iemand

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Roos van leary. Rogier Guns rogier@rogierguns.com. 10 Oktober 2007

Roos van leary. Rogier Guns rogier@rogierguns.com. 10 Oktober 2007 Roos van leary Rogier Guns 10 Oktober 2007 De Roos van Leary is gepubliceerd in 1957 (The Interpersonal Diagnosis of Personality) door de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary. Hij hield zich bezig met

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

Arend Ardon: Doorbreek de cirkel!

Arend Ardon: Doorbreek de cirkel! Arend Ardon: Doorbreek de cirkel! Directeur: Hoe verloopt het met het ontwikkeltraject Ondernemend en verantwoordelijk? HR- manager: De eerste workshops zijn geweest. Iedereen heeft een actiepunt voor

Nadere informatie

COMMUNICATIE MATERIAAL

COMMUNICATIE MATERIAAL COMMUNICATIE MATERIAAL Poster... 3 Programma... 4 Memo/mail werkplekbegeleiders... 5 Flyer werving medewerkers... 6 Mail gast-medewerkers... 7 Tekst intranet... 8 Uitnodiging borrel... 9 2 PUURNU1415 DVDM

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

Vragenlijst Interactionele Stijl

Vragenlijst Interactionele Stijl Interactiewijzer Vragenlijst Interactionele Stijl Instructie. n.b. Deze vragenlijst heeft geen wetenschappelijke meetpretenties! De lijst is uitsluitend bedoeld als 'bespreekinstrument' tussen collega's

Nadere informatie

Logica en gedrag. mens. idee. doelen

Logica en gedrag. mens. idee. doelen Drijfveren In het menselijk denken en doen zijn veel aspecten te onderscheiden en te meten. Benaderingen en tests te over! De drijfveer is een boeiend aspect, omdat er veel aan te verbinden valt, en hij

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol na te gaan waar

Nadere informatie

Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016

Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016 Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016 Perpetuum Leiderschapsdialoog: wat betekent het lager leggen van leiderschap voor een organisatie en haar manier van handelen. Een onderwerp dat

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

KEN JE HEERSGEEST. Het werkmateriaal Ken je heersgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl.

KEN JE HEERSGEEST. Het werkmateriaal Ken je heersgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. KEN JE HEERSGEEST Het werkmateriaal Ken je heersgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Mieke Vollenhoven

Nadere informatie

Het veerkrachtig handelen van de hulpverlener bij feedback

Het veerkrachtig handelen van de hulpverlener bij feedback Het veerkrachtig handelen van de hulpverlener bij feedback Ayse Dogan OPZ Geel- 6 Dec. 2012 Verloop Korte inleiding Reflectie- oefening Handvatten in veerkrachtig handelen bij feedback Tot slot Reflectie-

Nadere informatie

Voorbeeldrapportage Roos van Leary

Voorbeeldrapportage Roos van Leary Voorbeeldrapportage Roos van Leary Dit is een voorbeeld van een uitgebreide testrapportage van de Roos van Leary. Deze rapportage bevat de cijfers van een werkelijk uitgezette test, waarbij de resultaten

Nadere informatie

Handleiding Verbetercheck in teams

Handleiding Verbetercheck in teams Handleiding Verbetercheck in teams Praktisch hulpmiddel om de Verbetercheck in een team toe te passen 22 maart 2011 Betrokken partijen: Teksten en advies: Huub Pennock en Alex van der Wal 1 Inleiding De

Nadere informatie

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen Stroomschema Burgerparticipatie Stap 1 situatieschets Omschrijf de beleidssituatie: Wat is het probleem? Breng de complexiteit in beeld. Wie zijn de spelers en wat zijn hun belangen? Maak een krachtenveldanalyse

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Profiel Voorbeeldrapport

Profiel Voorbeeldrapport Profiel Talent Scanner Inhoudsopgave 1. Algemene beschrijving... 3 1.1. Doel... 3 1.2. Sfeer van Invloed model... 4 1.3. Beschrijving van de interactiestijlen... 5 1.3.1 Interactiestijlen die sturen op

Nadere informatie

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken?

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken? Intervisie Wat is het? Intervisie is een manier om met collega's of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in,

Nadere informatie

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018 PLUS Retail Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen 2018 Utrecht, 15 & 16 november 2018 Aafke Woudstra 28 jaar Enschede Nieuwegein Hardlopen 2012 Onderwijskunde Radboud Universiteit Nijmegen 2014-2017

Nadere informatie

Waarde(n)vol werk in uitvoering

Waarde(n)vol werk in uitvoering Bijeenkomsten februari 2017 De bijeenkomsten werden gehouden in het kader van het A+O fonds project: Waarde(n)vol werk in uitvoering Doel van het project Invulling van vakmanschap en professionele ruimte

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Een bestuur dat goed dealt met de (G)MR komt met draagvlak in de organisatie heel ver

Een bestuur dat goed dealt met de (G)MR komt met draagvlak in de organisatie heel ver Een bestuur dat goed dealt met de (G)MR komt met draagvlak in de organisatie heel ver Jan Stuijver adviseur AVS Landelijk WMS congres 9 november 2016 Wat gaan we doen? voorstellen Waarom zit u vandaag

Nadere informatie

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 Basis elementen team 1. Een collectief doel; 2. Onderlinge afhankelijkheid door verschillende

Nadere informatie

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog enmanagement Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog Schiedam 11 mei 2017 Hans van Zijst Vooraf Deze Hand-Out maakt onderdeel uit van een training. De uitleg bij de gepresenteerde

Nadere informatie

3EEN INTERGENERATIONELE 3KLASSESSIE ORGANISEREN. Het bezoek van één uur van ouderen aan de klas. Om rekening mee te houden.

3EEN INTERGENERATIONELE 3KLASSESSIE ORGANISEREN. Het bezoek van één uur van ouderen aan de klas. Om rekening mee te houden. 3 Er kunnen intergenerationele banden worden opgebouwd door activiteiten te organiseren waarin leerlingen en ouderen in één ruimte kunnen leren en hun ervaringen kunnen uitwisselen. Het bezoek van één

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE Relatiespel De meesten van ons besteden een flink deel van hun tijd aan relaties met anderen. Het is dan ook van groot belang deze contacten zo prettig

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

TOPSIDE staat in het Engels voor Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe. Richtlijnen

TOPSIDE staat in het Engels voor Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe. Richtlijnen TOPSIDE TOPSIDE staat in het Engels voor Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe Richtlijnen voor Mentoren Inclusion Europe www.peer-training.eu Auteurs: TOPSIDE

Nadere informatie

Bedrijfscultuur en IC. College 2

Bedrijfscultuur en IC. College 2 Bedrijfscultuur en IC College 2 Vorig college Eerste blik op IC Belang, soorten IC, functies van IC Vandaag IC stromen Wat is een bedrijfscultuur? Waarom speelt bedrijfscultuur zo n belangrijke rol? En

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

De Veranderversneller. Onderwerpen. Voorstellen. Ontwikkel een geloofwaardig en richtinggevend veranderverhaal. Workshop 7 februari 2017

De Veranderversneller. Onderwerpen. Voorstellen. Ontwikkel een geloofwaardig en richtinggevend veranderverhaal. Workshop 7 februari 2017 De Veranderversneller Ontwikkel een geloofwaardig en richtinggevend veranderverhaal Workshop 7 februari 2017 Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst CMC www.pluspulse.nl www.veranderversneller.nl Onderwerpen

Nadere informatie

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen Een sterk team Maatwerk van vakvrouwen Een echte topkok kookt niet uit een boekje. Natuurlijk kan hij er een openslaan, maar uiteindelijk draait het om gevoel en talent. Bij teamontwikkeling is dat eigenlijk

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Vernieuwing in de repressie Hartelijk welkom allemaal!!

Vernieuwing in de repressie Hartelijk welkom allemaal!! Vernieuwing in de repressie Hartelijk welkom allemaal!! Programma 1. Opening -> Ricardo Weewer Vernieuwing in de Repressie: waarom waarheen? 2. Hoe gaan we vandaag aan de slag? 3. Aan de slag: wat betekent

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

Hoe werkt advies? Ze weten niet wat Ze weten niet waarom Ze weten niet hoe. HersenletselCongres 2014 3 november

Hoe werkt advies? Ze weten niet wat Ze weten niet waarom Ze weten niet hoe. HersenletselCongres 2014 3 november HersenletselCongres 2014 3 november Disclosure belangen sprekers C1 Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; wat is lastig en wat kun je als professional doen? (potentiële)

Nadere informatie

Ketenintegratie veranderende rollen van de verschillende bouwpartners. Woonbedrijf en Ballast Nedam Zuid op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen

Ketenintegratie veranderende rollen van de verschillende bouwpartners. Woonbedrijf en Ballast Nedam Zuid op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen Ketenintegratie veranderende rollen van de verschillende bouwpartners Woonbedrijf en Ballast Nedam Zuid op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen Samen-werken als veranderopgave Waartoe? Veranderrichting

Nadere informatie

In 5 stappen naar een leuke (vergader-) groep

In 5 stappen naar een leuke (vergader-) groep In 5 stappen naar een leuke (vergader-) groep Gratis e-boek In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep door Carla van den Bos Vergaderen doe je zo! Vergaderen doe je zo! is een project van 12organise

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Jaargesprek. Ontwikkelingsgerichte jaargesprekken voeren

Jaargesprek. Ontwikkelingsgerichte jaargesprekken voeren Ontwikkelingsgerichte jaargesprekken voeren Als je als Scouting Nederland als onderdeel in je toekomstvisie hebt opgenomen uit te dagen zich te ontwikkelen en daarbij met elkaar veel plezier te beleven,

Nadere informatie

Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon

Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon VASMO Dag Klaar voor Morgen Juliette van de Mheen 16 mei 2017 Wat gaan we doen?! Eerste kennismaking met een Deze workshop biedt een methode om uw persoonlijke

Nadere informatie

P r o e f l e s Overtuigend communiceren en adviseren Thema > Adviseren kan je leren Door Astrid Kies

P r o e f l e s Overtuigend communiceren en adviseren Thema > Adviseren kan je leren Door Astrid Kies Proefles Overtuigend communiceren en adviseren Thema > Adviseren kan je leren Door Astrid Kies Docent van de cursus Overtuigend Communiceren en Adviseren www.secretary.nl/adviseren Inhoudsopgave 1.Standaard

Nadere informatie

Les 1. Inleiding effectief leiderschap

Les 1. Inleiding effectief leiderschap Inleiding Leiderschap is de goede dingen doen, management is de dingen goed doen. P. Drucker Hartelijk welkom bij het 1op1 programma Effectief Leiderschap. Zoals de titel van het programma al suggereert,

Nadere informatie

VERANDER DOOR BELANGEN: STAKEHOLDERMANAGEMENT

VERANDER DOOR BELANGEN: STAKEHOLDERMANAGEMENT VERANDER DOOR BELANGEN: STAKEHOLDERMANAGEMENT Joris de Bie U werkt aan een verandering in uw organisatie. Een reis waarbij veel verschillende mensen betrokken zijn die allemaal een eigen belang hebben

Nadere informatie